Άρθρο 05 – Στελέχωση των ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

1. Για τη στελέχωση των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. συνιστώνται πεντακόσιες τριάντα (530) θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, οι οποίες πληρούνται από εκπαιδευτικούς που επιλέγονται για τριετή θητεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ και διακρίνονται στους ακόλουθους κλάδους:
α) Νηπιαγωγών (ΠΕ 60): πενήντα έξι (56) θέσεις,
β) Δασκάλων (ΠΕ 70): εκατόν πενήντα πέντε (155) θέσεις,
γ) Θεολόγων (ΠΕ 01): έντεκα (11) θέσεις,
δ) Φιλολόγων (ΠΕ 02): πενήντα οκτώ (58) θέσεις,
ε) Μαθηματικών (ΠΕ 03): τριάντα μία (31) θέσεις,
στ) Φυσικών Επιστημών (ΠΕ 04): τριάντα μία (31) θέσεις,
ζ) Γαλλικής (ΠΕ05): οκτώ (8) θέσεις,
η) Αγγλικής (ΠΕ06): είκοσι (20) θέσεις,
θ) Γερμανικής (ΠΕ07): έξι (6) θέσεις,
ι) Καλλιτεχνικών (ΠΕ08): οκτώ (8) θέσεις,
ια) Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11): είκοσι (20) θέσεις,
ιβ) Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78) : έξι (6) θέσεις,
ιγ) Μουσικής (ΠΕ79): δέκα (10) θέσεις,
ιδ) Οικονομίας (ΠΕ80): έντεκα (11) θέσεις,
ιε) Πολιτικών Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων (ΠΕ81): τρεις (3) θέσεις,
ιστ) Μηχανολόγων (ΠΕ82): οκτώ (8) θέσεις,
ιζ) Ηλεκτρολόγων (ΠΕ83): έξι (6) θέσεις,
ιη) Ηλεκτρονικών (ΠΕ84): τρεις (3) θέσεις,
ιθ)Πληροφορικής (ΠΕ86): είκοσι (20) θέσεις,
κ) Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας (ΠΕ87): επτά (7) θέσεις,
κα) Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος (ΠΕ88): τέσσερις (4) θέσεις,
κβ) Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΠΕ89): μία (1) θέση,
κγ) Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ91): δύο (2) θέσεις,
κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις,
κε) Εκπαίδευσης για την Αειφορία: είκοσι (20) θέσεις,
κστ) Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης (ΠΕ73): τρεις (3) θέσεις,
κζ) Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης: μία (1) θέση και
κη) Μουσουλμανικής Θρησκείας: μία (1) θέση.
Οι θέσεις των περιπτ. κστ΄, κζ΄ και κη΄ κατανέμονται στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι λοιπές θέσεις κατανέμονται στα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της χώρας με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18.
2. Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.
3. Κάθε Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου έχει την επιστημονική ευθύνη, για τα θέματα του κλάδου του, του συνόλου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ. που υπάγονται στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. υπηρετούν περισσότεροι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ανατίθεται σε κάθε Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου η επιστημονική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ. Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου που ορίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. όπου δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή του οικείου κλάδου και να εισηγείται στα θέματα της αρμοδιότητάς του.
4. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ανατίθεται σε κάθε Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου η παιδαγωγική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων και Ε.Κ., πέραν της επιστημονικής ευθύνης που προβλέπεται στην παρ. 3.
5. Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 γίνεται με βάση τις προτιμήσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και τη σειρά τους στον πίνακα επιλογής της περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 21. Η παιδαγωγική ευθύνη νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70, αντίστοιχα, και η παιδαγωγική ευθύνη των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ενώ η παιδαγωγική ευθύνη των σχολικών μονάδων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των Ε.Κ. ανατίθεται κατά προτεραιότητα σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων ΠΕ80 έως και ΠΕ89. Η επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης. Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του προηγούμενου εδαφίου έχουν την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από κοινού με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ70.
6. Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. συνεδριάζουν σε Ολομέλεια και, εξασφαλίζοντας τη συλλογική και διεπιστημονική συνέργεια στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αποφασίζουν για:
α) την οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων,
β) τον ετήσιο συλλογικό προγραμματισμό των δράσεων του Κέντρου, στην αρχή του σχολικού έτους, διατυπώνοντας συγκεκριμένους στόχους σχετικά με την επίτευξη της αποστολής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 4,
γ) την παρακολούθηση του συλλογικού προγραμματισμού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με στόχο την επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου και
δ) την τελική ανατροφοδοτική αποτίμηση του ετήσιου συλλογικού προγραμματισμού δράσης, κατά τη λήξη του σχολικού έτους, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, τον εντοπισμό των δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος.
7. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στο οποίο υπηρετεί ο Συντονιστής.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:10 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

    Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;
    Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:04 | Γρηγοριάδης, Καραγιάννης, Ορφανός, Σπανός

    Στο πολυνησιακό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου με τις τεράστιες συγκοινωνιακές/επικοινωνιακές δυσχέρειες και τις συνακόλουθες αυξημένες σε πολλά επίπεδα ανάγκες απαιτείται, εκτός της κύριας πρότασης για δημιουργία 2 ΠΕΚΕΣ στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Π.Ε.& Δ.Ε. Ν. Αιγαίου, που είναι εξαιρετικά θετική, και σύσταση νέων θέσεων Π.Σ.Ε.Ε.Ε, σε σχέση με τις υπάρχουσες θέσεις των Σχολικών Συμβούλων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:56 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Άρθρο 9
    Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:49 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Άρθρο 2, περ. ι)
    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.

    Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:45 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Άρθρο 2, περ. ι)
    ι) Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.): η εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008.

    Σχόλιο: Δεν αφορά το νόμο 3699/2008 αλλά το άρθρο 48 του 4415/2016. Ο όρος “εξειδίκευση σε ΕΑΕ” παραπέμπει μόνο σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60 ή ΠΕ70 με τυπικά προσόντα σε ΕΑΕ. Σε αυτό το εδάφιο ο νομοθέτης παραλείπει τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και 71 με βασικές σπουδές σε ΕΑΕ.

    Άρθρο 4

    Αποστολή των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. είναι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., ο συντονισμός των Κ.Ε.Σ.Υ., Κ.Ε.Α., και Ε.Κ.Φ.Ε. της περιοχής ευθύνης τους, η επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, η οργάνωση της επιμόρφωσης, καθώς και η υποστήριξη του συλλογικού προγραμματισμού και της ανατροφοδοτικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου σε περιφερειακό επίπεδο.
    Σχόλιο: Φαίνεται πως επιχειρείται η δημιουργία μιας υπερδομής των μέχρι πρότινος επιμέρους κέντρων- υπηρεσιών της υποστήριξης της εκπαίδευσης. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό, καθώς κεντρικοποιούνται και συμπυκνώνονται πολλές αρμοδιότητες σε μια νέα δομή. Παρά το ότι εξαγγέλλεται η σύσταση νέων θέσεων για τη στελέχωσή τους, η συγκέντρωση ενός ευρέος φάσματος αρμοδιοτήτων (ως επί το πλείστον διοικητικών έναντι καθαρά παιδαγωγικών – εκπαιδευτικών) κρίνεται προβληματική από πρακτικής άποψης και κρίνουμε πως δε θα είναι αποτελεσματικό να φέρει εις πέρας ένα τόσο πολύπλευρο έργο. Η ευθύνη φαίνεται πως επιρρίπτεται στη σχολική μονάδα και στον σύλλογο διδασκόντων για την επίλυση των εκάστοτε ζητημάτων που ανακύπτουν. Ακόμη ο νομοθέτης εισάγει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, θέτοντας υπόλογο το εκπαιδευτικό προσωπικό και ζητώντας ως αποδεικτικό για τις όποιες ενέργειές του πρακτικά ή εισήγηση.

    Παρ3,ζ-γγ οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για γονείς, με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν το γονεϊκό τους ρόλο, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ή/και άλλες υποστηρικτικές δομές της τοπικής κοινότητας.

    ΣΧΟΛΙΟ: Κρίνουμε θετικό το γεγονός πως μια από τις αρμοδιότητες θα είναι και οι επιμορφώσεις γονέων από δημόσια δομή. Θα πρέπει να υπάρξει, όμως, αναλυτικότερη καταγραφή του τρόπου με τον οποίο θα οργανώνονται οι επιμορφώσεις και πώς αυτές θα αφορούν τη συνεργασία- επικοινωνία με το σχολείο. Από τη στιγμή που ήδη είναι θεσμοθετημένες οι προγραμματισμένες συναντήσεις ενημέρωσης γονέων – εκπαιδευτικών τι περιεχόμενο μπορεί να προσφέρει μια τέτοιου είδους επιμόρφωση (λ.χ. ενημέρωση για δικαιώματα μαθητών ή γονέων στο πλαίσιο του σχολείου, συμβουλευτική γονέων;).

    3,ι) Φροντίζουν για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στο εκπαιδευτικό τους έργο, θέτοντας στη διάθεσή τους εκπαιδευτικό υλικό για αξιοποίηση

    Σχόλιο: Για δομές ΕΑΕ, όπου δεν υπάρχει σε αντίστοιχο βαθμό με τη Γενική Εκπαίδευση έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό από το ΥΠΠΕΘ, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για “δεξαμενή” τέτοιου υλικού, προκειμένου να υποστηριχτεί η διαφοροποίηση, η προσαρμογή ή η εξατομίκευση του εκπαιδευτικού υλικού, με έμφαση στη χρήση τρισδιάστατου εποπτικού υλικού (λ.χ. ανάγλυφοι χάρτες, φιλικά υλικά για μαθητές με ανάγκη για συγκεκριμένα αισθητηριακά ερεθίσματα). Δεν αρκεί μόνο η μετατροπή των βιβλίων και η ανάρτηση του λογισμικού στο prosvasimo, καθώς οι ανάγκες για δημιουργία πρωτότυπου υλικού είναι μεγάλες.
    ια) Διαμορφώνουν, από κοινού με τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (Α.Σ.Α.Ε.Ε.) που προβλέπονται στο άρθρο 49 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), προγράμματα συνεργασίας των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., των ΚΕ.Σ.Υ. και των Κ.Ε.Α. με τα Α.Ε.Ι. της οικείας περιφέρειας.
    Σχόλιο: Διερωτόμαστε πώς θα θα γίνεται αυτή η συνεργασία και σε τι επίπεδο. Για παράδειγμα, θα αφορά την πρακτική άσκηση φοιτητών; Αν ναι, υπό ποιες συνθήκες (π.χ. μη αμειβόμενη πρακτική);

    Άρθρο 5
    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;

    κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις

    Σχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

    Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

    Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

    Άρθρο 6
    Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)
    Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.

    Άρθρο 7
    2 -αα) Η διερεύνηση ατομικών ή/και ομαδικών εκπαιδευτικών και
    ψυχοκοινωνικών αναγκών, η αξιολόγηση του είδους των δυσκολιών και των
    πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση και την
    ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζει το σύνολο των μαθητών της
    σχολικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία ή/και
    ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
    Σχόλιο: Σε θεωρητικό επίπεδο η ενταξιακή εκπαίδευση αφορά σε όλους τους μαθητές και όχι αποκλειστικά στους μαθητές με αναπηρία ή/ και εκπαιδευτικές ανάγκες, επομένως, η αναφορά στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες “δικαιολογείται” υπό μία έννοια, αλλά παράλληλα παραπέμπει στην κεντρική έννοια της προσέγγισης response to intervention, την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές της τάξης. Σε αυτό το σημείο, όμως, ας μην ξεχνάμε πώς λειτουργεί μέχρι και σήμερα η ένταξη των μαθητών των προαναφερθέντων ομάδων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: αποσπασματικά και χωρίς ενιαίο τρόπο σε επίπεδο νομοθεσίας και μέσω ΕΣΠΑ σε επίπεδο στελέχωσης. Τόσο ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης όσο και η υποστήριξη των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες βασίζονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως με τη λήξη αυτών των προγραμμάτων και παράλληλα με την ψήφιση τέτοιων νομοσχεδίων η ευθύνη της εκπαιδευτικής υποστήριξης θα ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τα οποία στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές. Η παροχή διακριτής εκπαιδευτικής υποστήριξης (π.χ. επιπλέον εκπαιδευτικός για Παράλληλη Στήριξη ανά μαθητή) κοστίζει. Δυστυχώς, η προώθηση της ενταξιακής φιλοσοφίας περιλαμβάνει και αυτό τον παράγοντα και συχνά αποτελεί το όχημα για έναν εξευγενισμένο τρόπο περικοπών στην εκπαίδευση. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί προάγγελο των αλλαγών που επιδιώκει να κάνει περαιτέρω το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού. Επιχειρώντας με ωραιοποιημένο τρόπο στροφή σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο με επίκεντρο τον δάσκαλο καθαρά για οικονομικούς- λογιστικούς λόγους, το Υπουργείο επιδιώκει αφενός να μετατρέψει τον δάσκαλο σε πολυεργαλείο με υπερβολικό όγκο εργασίας (διερεύνηση μαθησιακών αναγκών, συνεχή παιδαγωγική αξιολόγηση, εφαρμογή εκπαιδευτικής παρέμβασης με διαφοροποιημένη διδασκαλία κ.ά.)., αφετέρου να τον θέσει υπεύθυνο για την αποτυχία αποτελεσματικής υποστήριξης των μαθητών τη στιγμή που α) δεν έχει επιμορφωθεί κατάλληλα για να το πράττει, β) δεν του παρέχονται από την Πολιτεία οι κατάλληλες δομές και συνθήκες ως απαραίτητα στοιχεία στο εργασιακό του πλαίσιο (λ.χ. έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, προβληματικά Α.Π. και σχολικά εγχειρίδια, απουσία ειδικοτήτων ή σταθερής θέσης εργασίας του ίδιου κ.ά.).

    iii) την προώθηση των αρχών της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής,
    Σχόλιο: Η αναφορά στις αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ,όπως είναι κυρίως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δε διασφαλίζει και την προώθησή τους.

    3. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ασκούν τις αρμοδιότητές τους υπό το συντονισμό του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και σε συνεργασία με τις λοιπές περιφερειακές δομές διοίκησης και υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου αυτές λειτουργούν.

    Σχόλιο: Οι αρμοδιότητες των ΚΕΣΥ είναι υπερβολικά πολλές. Σε σχέση με τα ΚΕΔΔΥ που, επίσης έχουν μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων και λειτουργούν με πολλά προβλήματα λόγω και αυτού του παράγοντα αλλά και εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, στην ουσία το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προσφέρει κάποια λειτουργική εναλλακτική πρόταση. Παρά το ότι διατυπώνεται πως ιδρύονται πολλές νέες θέσεις για τη στελέχωση των ΚΕΣΥ, η ασάφεια και οι γενικόλογες διατυπώσεις ως προς τις αρμοδιότητές τους θα επιφέρουν σοβαρές δυσκολίες στο ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων τους.

    Άρθρο 9
    Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

    Άρθρο 10
    Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)

    4. Στις συνεδριάσεις των Ε.Δ.Ε.Α.Υ καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στις περιπτώσεις που οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. συνεδριάζουν για τον σχεδιασμό Ε.Π.Ε., καθώς και για την παροχή απόψεων σε κάθε άλλη περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο.

    Σχόλιο: Εδώ δε γίνεται λόγος για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν το μαθητή. Πέρα από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, τους μαθητές υποστηρίζουν και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων όπως θεατρολόγοι, εικαστικοί, γυμναστές, ξένων γλωσσών κ.ά. οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του ΕΠΕ.

    8. Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ασκούν ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
    α) Διενεργούν εκπαιδευτικές αξιολογήσεις του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι μαθητές και προτείνουν την παραπομπή στα Κ.Ε.Σ.Υ. των μαθητών για τους οποίους, ύστερα από την υποστήριξη στο σχολείο τους και την εφαρμογή βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, κρίνεται ότι απαιτείται η έκδοση αξιολογικής έκθεσης. Για την παραπομπή των μαθητών απαιτείται καταρχήν η αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων και η τεκμηριωμένη εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων, από την οποία προκύπτει ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από τη σχολική μονάδα του μαθητή και την Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και εκτίθενται τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών.

    Σχόλιο: Σχετικά με την εφαρμογή του βραχυχρόνιου προγράμματος πώς αυτό διασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε μαθητή, ώστε ανάλογα με τα αποτελέσματα της παρέμβασης να υπάρχει ο επαρκής χρόνος για παραπομπή του μαθητή στο ΚΕΣΥ; Όπως φαίνεται πλέον δε θα χορηγείται γνωμάτευση κατά πρότυπα του ΚΕΔΔΥ μέσω των οποίων διασφαλίζεται η διεπιστημονικότητα στην προσέγγιση του μαθητή.

    β) Υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων σε σχέση με ζητήματα παιδαγωγικής ανταπόκρισης στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού, όπως η εφαρμογή μεθόδων διαφοροποιημένης διδασκαλίας, διαθεματικών και διεπιστημονικών προσεγγίσεων, ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, βιωματικής μάθησης και εναλλακτικών μορφών μάθησης
    Σχόλιο: Διατυπώνεται ο προβληματισμός αναφορικά με τη δυνατότητα υποστήριξης των εκπαιδευτικών από τα μέλη των ΕΔΕΑΥ (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) ως προς τους συγκεκριμένους τομείς της μάθησης, σε συνδυασμό και με το μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων που καλούνται να υπηρετήσουν στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης των εκπαιδευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

    γ) Διαμορφώνουν προγράμματα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης, σε
    συνεργασία με τα Κ.Ε.Σ.Υ. ή τα δημόσια Ιατροπαιδαγωγικά (Ι.Π.Δ.) Κέντρα και
    οργανώνουν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς με παιδιά ηλικίας έως
    έξι ετών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
    Σχόλιο: Για ποιον λόγο γίνεται αναφορά στο “έως έξι ετών” από τη στιγμή που η έγκαιρη -και όχι πρώιμη- παρέμβαση αφορά σε παιδιά μέχρι και 4 ετών, πριν δηλαδή φοιτήσουν σε προνήπιο; Στον νόμο 3699/2008 προβλέπονταν “τμήματα πρώιμης παρέμβασης” στα νηπιαγωγεία για την υποστήριξη των μαθητών τα οποία, όμως, δε λειτούργησαν ποτέ. Επίσης, ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων που θα συνεργαστούν για τα επιμορφωτικά προγράμματα;

    δ) Εξειδικεύουν τους βασικούς άξονες των Ε.Π.Ε., όπως αυτοί περιγράφονται από τα Κ.Ε.Σ.Υ. στις εκθέσεις αξιολόγησης, σε συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος φοίτησης του μαθητή.

    Σχόλιο: Η συνεργασία αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που υποστηρίζει-διδάσκει τον μαθητή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:37 | Κώστας

    Είναι γεγονός ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι βοηθούσαν στο έργο των εκπαιδευτικών. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του θεσμού ήταν η άμεση επικοινωνία που είχαν με τα σχολεία (τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία). Γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση και όχι κατάργησή τους. Όπως σε όλες τις θέσεις ευθύνης όσο περισσότερα είναι τα κριτήρια επιλογής τόσο καλύτερα διασφαλίζεται η αξιοκρατία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:37 | ΤΑΣΟΣ Τ.

    Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:36 | ΣΟΦΙΑ ΠΡΑΣΣΑ

    Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:35 | Γιάννης Θ.

    Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:34 | Βασιλική Κυρίτση

    Ο σχολικός σύμβουλος όχι απλά αλλάζει όνομα αλλά και …ιδιότητα. Από παιδαγωγικό προσανατολισμό σε μια πιο διοικητική και γραφειοκρατική κατεύθυνση. Απομακρυσμένος από τη σχολική καθημερινότητα μέσα στο σχολείο και με πολλές αρμοδιότητες (ήδη είχε πόσες αν σκεφτούμε ότι αριθμητικά οι σύμβουλοι δεν επαρκούσαν για να υποστηρίξουν εκπαιδευτικούς και μαθητές) πολύ πιο γενικόλογα διατυπωμένες (σε συνδυασμό και με σκοπό- στελέχωση των ΠΕΚΕΣ).
    Ειδικότερα για την ΕΑΕ: Απουσιάζει η αναφορά των ΠΕ61 και ΠΕ71 ως εκπαιδευτικών ΕΑΕ στον κλάδο ΕΑΕ και Ενταξιακής ΕΚπαίδευσης, ο οποίος φαίνεται να …δημιουργείται τώρα και χωρίς άλλης νομοθετικής διάταξης. Πιστεύω πως η απουσία ρητής αναφοράς του ΠΕ στον εν λόγω κλάδο, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους κλάδους, δεν είναι τυχαία, αλλά κρύβει από πίσω της συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Από τη στιγμή που η ΕΑΕ υπηρετείται στις υπόλοιπες δομές της από διάφορα ΠΕ στην Αθμια θα έπρεπε έστω να γίνεται αναφορά σε όλα τα ΠΕ που μπορούν να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις στο συγκεκριμένο άρθρο. Διαφορετικά αφήνονται υπόνοιες για μια ακόμη διακριτή – άνιση διαχείριση των συγκεκριμένων αποφοίτων και μεθοδευμένος αποκλεισμός τους από τη μελλοντική στελέχωση αυτών των δομών.
    Επίσης, ο αριθμός 20 για συντονιστές ΕΑΕ είναι πολύ μικρός, δεδομένου του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Οι συνάδελφοι της Βμθιας, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ για ποιον λόγο να μην έχουν αντίστοιχο σύμβουλο/ συντονιστή; Εκτός κι αν η ΕΑΕ θεωρείται ένα επιστημονικό πεδίο που σε επίπεδο στελέχωσης μπορεί να συμπυκνωθεί… τόσο πολύ.
    Κρίνω πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου λειτουργίας θα αποδειχθεί άκρως αναποτελεσματική λόγω κακού οργανωτικού σχεδιασμού και ελλιπούς αριθμού στελέχωσης των νέων δομών. Πιστεύω πως το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:27 | Μπόλιας Κωνσταντίνος

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

    Μπόλιας Κωνσταντίνος – Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής (ΠΕ61)

  • ENΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    Η Ένωση Ελλήνων ΦΥΣΙΚΩΝ (ΕΕΦ) σε συνέχεια των απόψεων που είχε καταθέσει από κοινού με την ΕΕΧ και την ΠΕΒ με την με ΑΠ:1278/20-10-17 παρέμβασή της και όντας σταθερά προσανατολισμένη προς την προστασία της ποιότητας της Δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης θεωρεί υποχρέωσή της να τοποθετηθεί εκ νέου στην Δημόσια Διαβούλευση.
    3. Οι διαδικασίες επιλογής στελεχών, καθώς και ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Σχολικών Συμβούλων περισσότερο παραπέμπουν σε μια κατεύθυνση ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης, παρά σε οργάνωση της αποτελεσματικής και σύγχρονης λειτουργίας της σε όφελος των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο αναδρομικός χαρακτήρας της θέσπισης του ορίου των δύο θητειών για τα στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και η ισχυρή μοριοδότηση μη αντικειμενικών και μετρήσιμων χαρακτηριστικων τους. Επίσης δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική η υπηρεσία του Σχολικού Συμβούλου, ενώ ήταν αναγνωρισμένη με παλαιότερους νόμους.
    4. Εισάγονται διαδικασίες αριθμητικής αξιολόγησης προϊσταμένων από υφιστάμενους ανώνυμα, κάτι που έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ.
    5. Υποβαθμίζεται δραματικά η υποστήριξη στα γνωστικά αντικείμενα, ως το σχολείο να μην έχει μαθησιακούς στόχους, όπως καθίσταται σαφές στα άρθρα 8-9 για τα ΚΕΣΥ, στα οποία εκτός των άλλων δεν προβλέπεται καμία θέση για τον κλάδο των ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΕ04).
    Η ΕΕΦ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες της εφαρμογής του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου στην ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τον φόβο της για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίες θα παραβιάζουν την θεμελιώδη συνταγματική αρχή των ίσων ευκαιριών στην Εκπαίδευση και καλεί το ΥΠΠΕΘ να επανεξετάσει τον προσανατολισμό των υποστηρικτικών δομών, δίνοντας έμφαση στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και στην συγκρότηση ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    ΤΟ ΔΣ ΕΕΦ

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:37 | Χαραλαμπίδου Έφη

    1. Εξαιρούνται οι κλάδοι των ΠΕ61/71 ακόμα και σε αυτό το επίπεδο της νομοθετικής κατοχύρωσης ,γιατί προφανώς το επιχείρημα του υπουργείου είναι πως οι θέσεις θα στελεχωθούν από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αυτό ωστόσο,δεν απαγορεύει τον συντάκτη του νομοσχεδίου να προνοήσει για τις θέσεις αυτές μελλοντικά (μιας και σε βάθος τριετίας θα γίνουν …διορισμοί… και με ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ειδικής αγωγή…).

    2. Ο αριθμός των συντονιστών γενικά δεν φαίνεται να έχει κάποια λογική βάση ούτε ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ειδικά ο αριθμός για τους συντονιστές Ειδικής αγωγής.Εδώ και πολλά χρόνια η γενική αποτίμηση είναι πως έπρεπε να αυξηθούν όχι να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή να μειωθούν. Πλέον οι μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι αυξημένοι σε αριθμό και απαιτείται μεγάλη υποστήριξη των σχολικών μονάδων.

    3. Η προσθήκη της λέξης ενταξιακής πέρα από το ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί γενικότερα ως ορολογία αλλά εμφανίζεται ξαφνικά σε αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται πως απλά αποτελεί μια υπερπροσπάθεια από τη μεριά του υπουργείου να δείξει πως προσανατολίζεται στην »ένταξη΄΄ των μαθητών με αναπηρίες ή/και ε.ε.α . Το αν υπάρχουν ακόμη »φραγμοί» όπως αναφέρεται στο παρόν νομοσχέδιο σίγουρα δεν οφείλεται στον όρο ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Θεωρώ πως οι σχολικοί σύμβουλοι ΕΑΕ γνώριζαν τις αρμοδιότητες και το σκοπό τους και χωρίς να υπάρχει ο όρος »ενταξιακή». Η επιλογή ορισμένων να ακολουθούν την κυβερνητική πολιτική περικοπών προφανώς θα συνεχιστεί ακόμα και με την αλλαγή ονομασίας τους. Αν μπούμε επίσης στο κομμάτι της ανάλυσης ορολογιών θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το θέμα. Εκτός αν πλέον το έργο τους θα αφορά και υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που αναφέρονται στο νομοσχέδιο σε άλλο σημείο.Δηλαδή μιλάμε για έναν συντονιστή που θα υποστηρίζει και μαθητές με ε.ε.α και μαθητές ευάλωτων,ότι δηλαδή θα έχει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τα επόμενα χρόνια…

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:01 | Μανώλης

    Γιατί μειώνονται αναιτιολόγητα οι θέσεις ηλεκτρολόγων συντονιστών εκπαιδευτικού έργου σε σχέση με τους μηχανολόγους όταν μέχρι τώρα είχαν ίδιες θέσεις; Ποιοι έχουν όφελος; Μήπως οι ηλεκτρονικοί που αυξάνονται αδικαιολόγητα οι θέσεις τους;

  • ENΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    Η Ένωση Ελλήνων ΦΥΣΙΚΩΝ (ΕΕΦ) σε συνέχεια των απόψεων που είχε καταθέσει από κοινού με την ΕΕΧ και την ΠΕΒ με την με ΑΠ:1278/20-10-17 παρέμβασή της και όντας σταθερά προσανατολισμένη προς την προστασία της ποιότητας της Δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης θεωρεί υποχρέωσή της να τοποθετηθεί εκ νέου στην Δημόσια Διαβούλευση.
    3. Οι διαδικασίες επιλογής στελεχών, καθώς και ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Σχολικών Συμβούλων περισσότερο παραπέμπουν σε μια κατεύθυνση ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης, παρά σε οργάνωση της αποτελεσματικής και σύγχρονης λειτουργίας της σε όφελος των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο αναδρομικός χαρακτήρας της θέσπισης του ορίου των δύο θητειών για τα στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και η ισχυρή μοριοδότηση μη αντικειμενικών και μετρήσιμων χαρακτηριστικων τους. Επίσης δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική η υπηρεσία του Σχολικού Συμβούλου.
    4. Υποβαθμίζεται δραματικά η υποστήριξη στα γνωστικά αντικείμενα, ως το σχολείο να μην έχει μαθησιακούς στόχους, όπως καθίσταται σαφές στα άρθρα 8-9 για τα ΚΕΣΥ, στα οποία εκτός των άλλων δεν προβλέπεται καμία θέση για τον κλάδο των ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΕ04).
    Η ΕΕΦ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες της εφαρμογής του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου στην ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τον φόβο της για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίες θα παραβιάζουν την θεμελιώδη συνταγματική αρχή των ίσων ευκαιριών στην Εκπαίδευση και καλεί το ΥΠΠΕΘ να επανεξετάσει τον προσανατολισμό των υποστηρικτικών δομών, δίνοντας έμφαση στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και στην συγκρότηση ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    ΤΟ ΔΣ ΕΕΦ

  • 25 Μαρτίου 2018, 11:23 | Ελένη Μοσχοβάκη

    Ο αριθμός των ΠΕΚΕΣ για την νησιωτική Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρός. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές που ζητούν παιδαγωγική καθοδήγηση είναι σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των συντοντιστών. Στα νησιά είναι συχνό φαινόμενο ένα ολόκληρο σχολείο ή νηπιαγωγείο να στελεχώνεται μόνο απο αναπληρωτές οι οποίοι συχνά έχουν άγνοια της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετακινήσεις στελεχών στα νησιά είναι συχνά ανέφικτες (είτε δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης ή η ακτοπλοική συγκοινωνία δεν είναι εφικτή ιδιαίτερα το χειμώνα) είναι σημαντικό να αυξηθούν τα ΠΕΚΕΣ στα νησιά και η έδρα των συντονιστών να μην είναι υποχρεωτικά η έδρα των ΠΕΚΕΣ αλλά οι έδρες να είναι διαμοιρασμένες στα διάφορα νησιά ώστε η επαφή με τις σχολικές μονάδες να είναι εφικτή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 11:04 | Δημήτρης

    ΙΩΑΝΝΑ μου,

    Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι δεν εργάζονταν! Ήταν αργόμισθοι και καλώς τους καταργεί ο Υπουργός δια νόμου. Ήταν πολύ τοξικό να έχεις κάποιους αργόμισθους και αργόσχολους, χωρίς ωράριο, να πηγαίνουν όποτε θέλουν στα γραφεία τους και να στο παίζουν και καθοδηγητές από πάνω.
    Μην ανησυχείς, ΙΩΑΝΝΑ μου! Τώρα με τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. θα έχεις πολύπλευρη υποστήριξη σε κάθε σου πρόβλημα! Υποστήριξη, όχι καθοδήγηση! Καθοδήγηση χρειάζονται οι σκλάβοι και τα σκυλάκια! Εσύ είσαι Εκπαιδευτικός και δεν έχεις ανάγκη από «Θεούς» και «Προστάτες». Με τα ΚΕ.Π.Ε.Σ. θα έχεις πλήρη υποστήριξη και θα μάθεις να παίρνεις πρωτοβουλίες.
    Και κάτι ακόμα, ΙΩΑΝΝΑ μου. Τώρα που θα φύγουν οι σχολικοί σύμβουλοι και θα πάνε να διδάξουν, θα έχεις κι εσύ την ευκαιρία, ΙΩΑΝΝΑ μου, να γίνεις Συντονίστρια ή και Διευθύντρια και να προσφέρεις πολύτροπα στην εκπαίδευση. Αν ο Υπουργός δεν έδιωχνε τους αργόμισθους και αργόσχολους σχολικούς συμβούλους, αν δεν τους έστελνε να πάνε να εργαστούν κι αυτοί στις σχολικές τάξεις, εσύ θα έμενες μια ζωή σκλάβα, θα σου πουλούσαν εξουσία κάποιοι αργόμισθοι και αργοσχολοι που θα σε «καθοδηγούσαν/διέταζαν» από τα σπίτια τους με e-mail και θα έπαιρναν τον μεγάλο τους μισθό στην υγειά του κορόιδου! Και για να γίνεις σχολική σύμβουλος(που δεν θα γινόσουν ΠΟΤΕ), θα έπρεπε να γεράσεις, ενώ αυτοί πήραν τις θέσεις νέοι.
    Ελπίζω να κατάλαβες , ΙΩΑΝΝΑ μου, ποιοί είναι οι ΤΟΞΙΚΟΙ στην εκπάιδευση και γιατί ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ άμεσα!

    Με εκτίμηση.

  • ΠΑΡ. 1. Για την στελέχωση των Π.Ε.Κ.Ε.Σ. ………….
    Να προστεθεί κατηγορία :
    κθ) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού : πενήντα τέσσερες (54) θέσεις
    παρ. 7. Να προστεθεί ¨Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού έργου που προέρχονται από το Ε.Ε.Π., αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.”

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:06 | Ellie

    1. Η επιλογή των Συντονιστών ΕΕ σε περιφερειακό επίπεδο δεν δημιουργεί συνθήκες ενιαίας, αξιοκρατικής και δίκαιης επιλογής. Επιπλέον το σύστημα αυτό περιορίζει τον υποψήφιο σε ΜΙΑ και μόνο επιλογή περιφερειακής διεύθυνσης.
    Μόνο από το κεντρικό συμβούλιο επιλογής θα υπάρξει μια αξιοκρατική κρίση.
    2. Στους εκπαιδευτικούς που έχουν τις προϋποθέσεις για υποψηφιότητα στην Ειδική και στην Γενική Αγωγή, το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα να υποβάλλουν υποψηφιότητα ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΟ. Παντού μονόδρομος….
    3. Στον υπολογισμό των μορίων στους έχοντες μεταπτυχιακό δίπλωμα (3,5 μόρια) και Διδασκαλείο (3 μόρια) δίνει συνολικά 4,5 μόρια. Αφαιρεί αυθαίρετα 2 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΟΡΙΑ.
    4. Είναι εντελώς ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ να μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Γ2 με 1 μόριο, όταν αυτό το πτυχίο απαιτεί χρήματα και προσπάθεια 3-4 ετών και επίπλέον δίνει δυνατότητα επαγγελματικής επάρκειας ίσης με ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Θα πρέπει να δοθούν 3 μόρια στην πρώτη ξένη γλώσσα επιπέδου Γ2 και 2 μόρια στην δεύτερη ξένη γλώσσα του αυτού επιπέδου.
    5. Η πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτή ενηλίκων η οποία αποκτάται με εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ δεν μοριοδοτείται καθόλου.

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:36 | Ανθουλα

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:09 | ΣΟΦΙΑ Θ.

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα, αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;

    κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις

    Σχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

    Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

    Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:47 | ΙΩΑΝΝΑ

    Η πλειοψηφία του κόσμου της εκπαίδευσης διαφωνεί κάθετα με την κατάργηση του θεσμού των συμβούλων…Απλώς κάποιοι «τοξικοί» συνάδελφοι έχουν κηρύξει αναίτιο πόλεμο εναντίον τους…Τι είδους υποστήριξη θα λαμβάνουμε τώρα με τέτοιες αποστάσεις από τους Συντονιστές δεν ξέρω…
    Τα μέτρα αυτά χτυπούν τους ΣΣ,αλλά στην ουσία τους εκπαιδευτικούς της τάξης…ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΆΜΕΣΑ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:00 | Δημήτρης

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σας παραθέτω αυτούσια δύο(2) σχόλια συναδέλφων που διάβασα εδώ στη διαβούλευση και τα οποία θεωρώ ότι λένε αλήθειες:

    1) «Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν γενικώς εκτός τάξης άπειρα χρόνια (οι περισσότεροι). Μερικοί από αυτούς και πριν γίνουν σύμβουλοι ήταν σε γραφεία, πανεπιστήμια, υπουργία κ.τ.λ. και γενικώς ο μέσος σύμβουλος είναι εκτός τάξης 15 – 20 χρόνια. (Αυτό με μια μικρή έρευνα διαπιστώνεται).Αλλά το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι θεωρούν ντροπή και ξεφτίλα να γυρίσουν στην τάξη. Και αυτό είναι που τους απασχολεί. Θα δείτε ότι θα βρούνε τρόπους και «τόπους» να μην γυρίσουν στην τάξη. Ήδη ψάχνουν!»
    (Λ.Λ.)
    2) «Είναι δυνατόν Σχολικός Σύμβουλος να έχει αδιάλειπτη θητεία από το 2007 ως και σήμερα;;
    Είναι δυνατόν στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων να παρίσταται καθημερινά από ένας(ο ίδιος) ως κανένας;;
    Είναι δυνατόν να συμβουλεύει όντας εκτός τάξης 11 έτη;;
    Είναι δυνατόν να θεωρεί εαυτόν expert και παιδαγωγό απλά και μόνο επειδή είναι 11 χρόνια στην ίδια θέση;; Δίχως κανένα άλλο εφόδιο;;
    Είναι δυνατόν να έχει δημιουργήσει κλίκα με παρατρεχάμενους τους οποίους χρησιμοποιεί πετόντας «τυράκι»;;
    Είναι δυνατόν να θεωρεί εαυτόν, πρώτο στην ειδικότητά του εντός περιοχής ευθύνης του και ως εκ τούτου να απαιτεί διάφορα, προτάσσοντας την ιδιότητά του ως Σχολικός Σύμβουλος;;
    Είναι δυνατόν να ψάχνεται από πέρυσι πώς θα καβατζωθεί εκτός τάξης σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή ΣΝ όπως το τρέχον;;
    Είναι δυνατόν να έχει λιγότερες δυνατότητες στο γνωστικό του αντικείμενο από το μέσο εκπαιδευτικό και να καλύπτει αυτή του την ανεπάρκεια, παίζοντάς το «παιδαγωγός»;;
    Είναι δυνατόν να είναι εσκεμμένα κρυψίνους και να μη μοιράζεται απόψεις με τους συναδέλφους του;;
    Είναι δυνατόν να κοιτάει μόνο την πάρτη του;;
    …και άλλα πολλά…
    Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν!!»
    (Σχολιαστής)

    Κρίνετε μόνοι σας, αγαπητοί συνάδελφοι, αν η μεταρρύθμιση που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου είναι απαραίτητη ή όχι.

    Με εκτίμηση.

  • Θεωρούμε ότι οι υπό ίδρυση νέες δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται από συγκεντρωτικό προσανατολισμό και δεν στελεχώνονται επαρκώς από το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των σχολικών μονάδων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιφορτιστούν με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες και επιπλέον γραφειοκρατικό έργ

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:53 | Στράτος

    Τα αληθινά προβλήματα της εκπαίδευσης συνάδελφοι είναι άλλα και όχι οι σύμβουλοι ή τα στελέχη.Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον σε άλλα πεδία,για να μην κοιτάξουμε στα μάτια τα τόσα δεινά.Γνωστή τακτική.Ποιος νομίζει ότι έτσι θα λυθούν:
    1)Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας;;;
    2)Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τόσων σχολείων;;;
    3)Η ανυπαρξία διοριμών;;;
    4)Η ταλαιπωρία τόσων αναπληρωτών;;;
    5)Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή;;;
    6)Η καταστρατήγηση στα ωράρια;;
    7)και τόσα άλλα;
    Πιστεύετε ακόμα ότι καταργώντας τους σχολικούς συμβούλους ή περιορίζοντας τις θητείες τους λύνονται τα παραπάνω;;;
    Όχι μόνο δε λύνονται,αλλά μεγεθύνονται!Οι σύμβουλοι είναι στήριγμα για την εκπαιδευτική πράξη.Τα έμπειρα στελέχη είναι αναγκαία για την εκπαίδευση.
    Γι’αυτό σταματήστε να στρέφετε αλλού τα φώτα.Αλλού πονάει η εκπαίδευση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:48 | Δέσποινα

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;

    κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις

    Σχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

    Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

    Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:01 | Δημήτρης

    Παραθέτω κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις του συναδέλφου Λ.Λ., τις οποίες ψιθυρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά αποφεύγουν για ευνόητους λόγους να τις εκθέσουν ανοιχτά. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΠΑΤΑΝΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ:

    1) «Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν γενικώς εκτός τάξης άπειρα χρόνια (οι περισσότεροι). Μερικοί από αυτούς και πριν γίνουν σύμβουλοι ήταν σε γραφεία, πανεπιστήμια, υπουργία κ.τ.λ. και γενικώς ο μέσος σύμβουλος είναι εκτός τάξης 15 – 20 χρόνια. (Αυτό με μια μικρή έρευνα διαπιστώνεται).Αλλά το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι θεωρούν ντροπή και ξεφτίλα να γυρίσουν στην τάξη. Και αυτό είναι που τους απασχολεί. Θα δείτε ότι θα βρούνε τρόπους και «τόπους» να μην γυρίσουν στην τάξη. Ήδη ψάχνουν!»

    2) «Οι δύο θητείες είναι σωστό αλλά δυστυχώς(ΙΣΩΣ) θα καταρριφθεί από το ΣΤΕ. Προαπαιτούμενο θα πρέπει να είναι τα τελευταία 5 χρόνια μέσα στην τάξη. Κι όποιος θέλει να ξαναγίνει στέλεχος να γυρνάει στην τάξη για τέσσερα χρόνια για ανατροφοδότηση κι έπειτα να ξαναβάζει για στέλεχος.»

    3) «ΠΡΟΤΑΣΗ: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ+τυπικά προσόντα + διδακτικά χρόνια+ συνέντευξη. Διδακτική υπηρεσία είναι ΜΟΝΟ μέσα στην τάξη. Δεν είναι διδακτική υπηρεσία ούτε υπεύθυνοι Αγωγή υγείας, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων ούτε σχολικοί σύμβουλοι που έρχονται για δέκα λεπτά στη τάξη.»

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, διαλύστε τις κλίκες, τις συντεχνίες και τους αργόμισθους. Επαναφέρετε τους παλιούς σχολικούς συμβούλους στις σχολικές τάξεις για ανατροφοδότηση και επιλέξτε για στελέχη, τους καλύτερους μάχιμους εκπαιδευτικούς! Δεν είναι ανάγκη να γεράσουν περιμένοντας όσους ανήκουν σε ισόβιες κλίκες και συντεχνίες να αποσυρθούν οικειοθελώς!

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, η οποίοι δεν τολμούν να εκφραστούν ελεύθερα γιατί φοβούνται την εκδίκηση των κλικών και των συντεχνιών των ισόβιων και των αργόμισθων.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σπάστε τα αποστήματα και κάντε ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ!

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:37 | Ζενια

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:36 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:35 | ΜΑΡΙΑ

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:35 | ΖΩΗ

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:35 | Ζωη

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσειςΣχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης. Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:53 | κατερίνα

    Είναι διάχυτη η απογοήτευση στον κλάδο των εκπαιδευτικών κυρίως της ΠΕ , η οποία διαφαίνεται μέσα από τις συζητήσεις. Σχολικοί Σύμβουλοι, αργόμισθοι που το μόνο που τους ενδιαφέρει να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τη θεσούλα τους και όταν καλούνται για κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς μαθητή να λένε : »εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Ένα σύστημα αξιολόγησης για την επιλογή διευθυντών, διάτρητο, που δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς διαταραγμένους και εξουσιομανείς διευθυντές να επανεκλέγονται, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες, αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμη και το ελάχιστο προβληματάκι. Ευτυχώς που υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις.
    Και κυρίως αυτό το Διδασκαλείο που μοριοδοτείται προκλητικά σχεδόν όσο με ένα μεταπτυχιακό , το οποίο μεταπτυχιακό για να το αποκτήσει κάποιος εργαζόμενος εκπαιδευτικός »αρρωσταίνει».

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:49 | Στράτος

    1)Συνάδελφε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕ το σχόλιο σου είναι το πιο σωστό ανάμεσα σε πολλά που διάβασα.
    2)Πολύ λογικά λες ότι ο αριθμός των συμβούλων είναι μικρός,όπως προτείνεται.Αποκλείεται να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα μας τόσο λίγοι σε τέτοιες αποστάσεις.Τι δείχνει αυτό;;;Ότι τον Υπουργό και τους συντάκτες δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα του έργου μας!
    3)Άλλες σκοπιμότητες υπάρχουν και τους ήρθε βολικά που οι περισσότεροι απαξιώνουν τους συμβούλους.Αυτούς τους ενδιαφέρει να »πάρουν κεφάλια» και όχι αν εμείς τα βγάζουμε πέρα.Και θα προχωρήσουν και με περισσότερες καρατομήσεις.Όλα για το χρήμα γίνονται..Κια τι τους νοιάζει αν μερικοί αδικούνται;;Αρκεί να μη ξοδεύονται λεφτά σε »τεμπέληδες»!Μόνοι μας το λέμε άλλωστε..
    4)Αλήθεια ποιος επιμόρφωνε τόσα χρόνια τον εκπαιδευτικό;;;Σωστά λες ότι οι σύμβουλοι μόνο μας έδιναν χρήσιμο υλικό.Αλλά για πολλούς πιο σημαντικό είναι να περνούν ήσηχα,παρά να έχουν κεχαγιάδες στο κεφάλι τους.Γιατί έτσι βλέπουν τους συμβούλους..
    5)Κανένα από αυτά τα μέτρα δε θα αφήσουμε να ισχύσει!

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:30 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Είμαι εκπαιδευτικός δεν είμαι στέλεχος ούτε με ενδιαφέρει, όμως γνωρίζω καλά την εκπαίδευση χρόνια τώρα. Ο μόνος από τα στελέχη που γνωρίζαμε και ήταν παντα κοντά μας λύνοντας προβλήματα με την εμπειρία του και τις γνώσεις τους,ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος. Κανένας άλλος από την ιεραρχία της εκπαίδευσης δεν εμφανίζεται ποτέ.Παρότι του περιόριζαν συνεχώς τις αρμοδιότητες αυτοί που τον κατηγορούν, με την οδό της επιμόρφωσης έδινε πρακτικό υλικό που χρησιμοποιήσα στην τάξη μου ακόμα και την άλλη μέρα.Αυτό το έργο και τα προβλήματα που λύνει καθημερινά ώστε αυτά να μη φτάνουν στο Υπουργείο ποιός φρόντισε να τα μάθει?
    Όσοι μιλάνε για αποκλεισμό τους από τις κρίσεις αποδικνείουν την επιστημονική ανωτερότητά τους και τον φόβο να αναμετρηθούν επιστημονικά οι ίδιοι μαζί τους.

    Οι συντονιστές ,και δεν ξέρω πως λέγονται αυτοί που θα εκλεγούν, εύχομαι να τους προσεγγίζουν επιστημονικά κάτι που δεν φαίνεται από τον τρόπο μοριοδότησης.Όμως σε κάθε περίπτωση ο αριθμός που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μικρός και πρέπει να αυξηθεί ώστε η αναλογία καθενός με τα σχολεία ευθύνης να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και η συνδρομή του εκπαιδευτικού.

  • 24 Μαρτίου 2018, 16:24 | Στράτος

    23 Μαρτίου 2018, 23:11 | Ελένη Καβαζίδου

    1)Ελένη όσα λές είναι πολύ σωστά..
    2)Θα επικρατήσει η ημιμάθεια και το επίπεδο της εκπαίδευσης θα έχει πτώση,
    3)Αδικία από το Υπουργείο.Οι σπουδές,οι κόποι και τα πτυχία μερικών συναδέλφων που έγιναν με το σπαθί τους σύμβουλοι,πειράζουν κάποιους.
    4)Τέτοιο μίσος και μισαλλοδοξία στους κόλπους της Εκπαίδευσης,είναι πρωτοφανής.Όμως αφού τέτοιους εκπαιδευτικούς έχουμε στην παιδεία μας,τέτοια ποιότητα παιδείας θα έχουμε δυστυχώς.
    5)Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουμε ακόμα μυαλό και δε θα επιτρέψουμε τέτοια μέτρα.Οι συντάκτες του νομοσχεδίου βάζουν φωτιά στην παιδεία.Έχουν αποτύχει,κακά τα ψέματα.

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:24 | Κωνσταντίνος Αλ.

    Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;

    κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις

    Σχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

    Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

    Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:14 | Ματινα

    Κδ) όσο αφορά αυτό ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαιδευσης:
    Δεν υπάρχει τέτοιος κλάδος
    Θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο ΠΕ και συγκεκριμένα ΠΕ71 δασκάλων ειδικής αγωγής.
    Έπισης 20 άτομα?
    Ελάχιστος αριθμός που δε φτάνει για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες.

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:53 | Χρύσα Α.

    Κύριοι του Τπουργείου της Παιδείας,
    αντί να θωρακιστεί ο θεσμός του Σχολ. Συμβούλου και να μπει στο Οργανόγραμμα, καταργείται!! Έτσι απλά χωρίς να εξεταστεί τι ακριβώς προσφέρει στην εκπαίδευση. Και μην αρχίσουμε τώρα να ρίχνουμε λάσπη έτσι εική και ως έτυχε. Αν υπάρχουν προβλήματα και κάποιες στρεβλώσεις- αλήθεια πού δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα;;-ας ληφθεί πρόνοια διόρθωσης.
    Φτάνει πια το «γκρέμισμα», χορτάσαμε. Κατά τη γνώμη μου ο θεσμός καταργείται, γιατί οι Σχολ. Σύμβουλοι ήταν υπάλληλοι με ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα και γι αυτό τουλάχιστον οι περισσότεροι «απροσκύνητοι», οπότε θα αντικατασταθούν με άλλους μέτριους και πρόθυμους! Κάτι σας τον Σύμβουλο Στρατηγικής…

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:15 | ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Απίστευτα μικρός, σε πολλές ειδικότητες, ο αριθμός των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου. Για παράδειγμα οι 20 θέσεις Φυσικής Αγωγής, είναι πολύ μικρός αριθμός, για μια ειδικότητα που έχει σημείο αναφοράς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μετατροπή του σχολικού συμβούλου, σε έναν γραφειοκράτη ουσιαστικά, ο οποίος δεν παρεμβαίνει στις σχολικές μονάδες, συνιστά κατά τη γνώμη απαξίωση της αναγκαιότητας καθοδήγησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και συμπαράστασης των συναδέλφων εκπαιδευτικών.

    Για άλλη μια φορά η οικονομία αποδεικνύεται πιο δυνατή από την πραγματικότητα. Η γλώσσα των αριθμών, με τις όποιες αλχημείες, δεν μπορεί να εξωραίσει την πραγματικότητα.

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:13 | Κώστας

    Γιατί μειώνονται οι θέσεις συντονιστών ηλεκτρολόγων σε σχέση με τους Ηλεκτρονικούς και τους Μηχανολόγους. Κύριε υφυπουργέ ως εκπαιδευτικός ηλεκτρολόγος μπορείτε να δώσετε μια πειστική εξήγηση;

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:39 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΡΙΜΑΛΑΣ

    Με βάση ποιές μελέτες ορίστηκαν έτσι οι κλάδοι και το πλήθος του καθενός σε θέσεις;
    Υπάρχει κλάδος ειδικής εκπαίδευσης και κλάδος αειφόρου ανάπτυξης; και τι κωδικό έχουν;
    Μήπως εδώ διαφαίνονται δύο από τους συγγραφείς του παρόντος;

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:20 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    H στελέχωση των ΠΕΚΕΣ περιλαμβάνει τον κλάδο (σύμφωνα με το κδ)) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, για τους οποίους διατίθενται είκοσι (20) θέσεις.

    Θα πρέπει να καθοριστεί ο κωδικός που θα στελεχώνει το συγκεκριμένο κλάδο όπως έχει γίνει και σε όλους τους παραπάνω κλάδους.

    Θα πρέπει να αναφέρεται ως κλάδος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΠΕ71.

    Επίσης ο αριθμός των ΠΕ71 (Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης) θα πρέπει να είναι αντίστοιχος των δασκάλων (ΠΕ70) αν θέλουμε να οδεύουμε σε μία ενταξιακή εκπαίδευση και ένα σχολείο για όλους.

    Συγκεκριμένα προτείνεται ο αριθμός να είναι 155.

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:03 | Ελένη Καβαζίδου

    όσο πιο λίγοι εκπροσωπούν το απέραντο της γνώσης και της εξειδικευμένης κατάρτισης ανά Νομό και ανά βαθμίδα τόσο πιο εύκολο το λάθος. Είναι απλά μαθηματικά.

    Ας επενδύσουμε στην ημιμάθεια λοιπόν;
    !!!

    Γιατί όχι; το μέλλον είναι στην εκπαίδευση. …

    Ας επιμορφώσουμε ημιτελώς τη νέα γενιά για να απολαύσουμε ενδιαφέρουσες πτυχές του νέου εκτρώματος…! Εξάλλου τι άλλο δε μολύνθηκε; όλα μολυσμένα.

    Κοντά στο ξερό καίγεται και το χλωρό… κι ας είναι δροσερό και φρέσκο…!

  • Παρ 1, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου
    Σχόλιο: Ακόμη και η αλλαγή ονομασίας των Σχολικών Συμβούλων παραπέμπει σε αλλαγή στη φύση των αρμοδιοτήτων- καθηκόντων τους. Η έννοια του συντονιστή δίνει την εντύπωση της εξ αποστάσεως καθοδήγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας και ενασχόλησης με περισσότερο διοικητικά ζητήματα αντί για υποστήριξη του εκπαιδευτικού (και) με φυσική παρουσία- συνεργασία για διαχείριση παιδαγωγικών ζητημάτων. Η φράση “εκπαιδευτικού έργου”, επίσης, παραπέμπει σε ευρύτερο τεχνοκρατικό- διοικητικό όρο που δε σχετίζεται αμιγώς με παιδαγωγικό σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων προς όφελος των μαθητών. Επιπλέον, διερωτόμαστε οι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία λ.χ. ενός τμήματος ένταξης (ωρολόγια προγράμματα,αξιολογικές εκθέσεις) πώς θα διεκπεραιώνονται, αφού πλέον ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου θα επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα;

    κδ) Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης: είκοσι (20) θέσεις

    Σχόλιο: Κατ’ αρχάς, ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία, χωρίς να διατυπώνεται ρητά και το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ο αριθμός των θέσεων για τους συντονιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας δε συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού χώρου. Υποστηρίζουμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων, για να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική συνεργασία συντονιστών – εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της Αθμιας Εκπ/σης, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχει αυξηθεί. Ακόμη, έχει παραβλεφθεί:
    α) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων για τη Βθμια Εκπαίδευση, καθώς οι συνάδελφοι της Βθμιας αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες στο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από τους συναδέλφους της Αθμιας και, επομένως, απαιτείται πιο εξειδικευμένη υποστήριξή τους από τον συντονιστή,
    β) η σύσταση αντίστοιχων θέσεων και για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Ο συντονιστής είναι εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά αντίστοιχο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

    Παρ 2
    Σε κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προΐσταται ο Οργανωτικός Συντονιστής, ο οποίος επιλέγεται με τον αναπληρωτή του μεταξύ των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Κέντρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 25. Ο Οργανωτικός Συντονιστής κάθε ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετική βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά φαίνεται η διάθεση για συμπύκνωση αρμοδιοτήτων και διεκπεραίωση μεγάλου όγκου έργου από ελάχιστο προσωπικό. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν εξαρχής δύο διαφορετικές θέσεις Οργανωτικών Συντονιστών για κάθε βαθμίδα μαζί με τους αντίστοιχους Αναπληρωτές τους, καθώς δεν επαρκεί μόνο ένα άτομο για ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε ζητήματα που αφορούν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Παρ 3
    …..Αν στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. δεν προβλέπεται θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ορισμένου κλάδου, την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου αυτού αναλαμβάνει Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ίδιου κλάδου άλλου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

    Σχόλιο: Ανοίγει πολύ η περιοχή ευθύνης για έναν Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και να δημιουργηθούν πρακτικές δυσκολίες για το συντονισμό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Ειδικότερα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έργου του Συντονιστή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Παρ 5
    Η ανάθεση της επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης…..των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ανατίθεται αποκλειστικά σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης,
    Σχόλιο: Η περιγραφή του έργου που καλείται να αναλάβει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο λόγω του ευρέος φάσματος των αρμοδιοτήτων όσο και των πραγματικών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (κενά σε σχολεία, προβληματικά σχολικά εγχειρίδια – Α.Π., έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κ.ά.). Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ, ο οποίος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα παιδαγωγικά του καθήκοντα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μη αναφορά σε συγκεκριμένο ΠΕ, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Συντονιστών, θέτει εύλογα το ερώτημα για το ποιος μπορεί να στελεχώσει την εν λόγω θέση. Θα μπορεί για παράδειγμα να αναλάβει θέση συντονιστή οποιοσδήποτε κλάδος ασχέτως βαθμίδας και γνωστικού αντικειμένου; Η ανάληψη ενός τέτοιου έργου από άτομο χωρίς σπουδές ΕΑΕ (βασικό πτυχίο, διδακτορικό- μεταπτυχιακό, μετεκπαίδευση), παράλληλα με μη επαρκή εργασιακή- διδακτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ, σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες συνθήκες στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αποτυχία.

  • 23 Μαρτίου 2018, 16:17 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

    3. Οι διαδικασίες επιλογής στελεχών, καθώς και ο ουσιαστικός αποκλεισμός των Σχολικών Συμβούλων περισσότερο παραπέμπουν σε μια κατεύθυνση ελέγχου της διοίκησης της εκπαίδευσης, παρά σε οργάνωση της αποτελεσματικής και σύγχρονης λειτουργίας της σε όφελος των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο αναδρομικός χαρακτήρας της θέσπισης του ορίου των δύο θητειών για τα στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και η ισχυρή μοριοδότηση μη αντικειμενικών και μετρήσιμων χαρακτηριστικών τους.
    4. Υποβαθμίζεται δραματικά η υποστήριξη στα γνωστικά αντικείμενα, ως το σχολείο να μην έχει μαθησιακούς στόχους, όπως καθίσταται σαφές στα άρθρα 8-9 για τα ΚΕΣΥ, στα οποία εκτός των άλλων δεν προβλέπεται καμία θέση για τον κλάδο των ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΕ04).
    Η ΕΕΧ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες της εφαρμογής του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου στην ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τον φόβο της για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίες θα παραβιάζουν την θεμελιώδη συνταγματική αρχή των ίσων ευκαιριών στην Εκπαίδευση και καλεί το ΥΠΠΕΘ να επανεξετάσει τον προσανατολισμό των υποστηρικτικών δομών, δίνοντας έμφαση στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και στην συγκρότηση ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

  • 23 Μαρτίου 2018, 14:43 | Παύλος

    Αγαπητή ΙΩΑΝΝΑ,
    Οι καθηγητές δεν χρειάζονται αφεντικά που να τους διατάζουν από τα σπίτια τους. Έχουν ανάγκη από ένα καλά οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης χωρίς ανώτερους και κατώτερους. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι στην εκπαίδευση.
    Εσύ είχες συνηθίσει να σου ασκεί εξουσία ένας ισόβιος αξιολογητής, να κρίνει κατά το δοκούν και να σε διατάζει:
    1) Η κατάρτιση δεν μπορεί να γίνεται από ένα άτομο που θα σου ασκεί εξουσία για λίγο και μετά θα εξαφανίζεται στην αργομισθία του. Η κατάρτιση πρέπει να έρχεται μέσα από συλλογική αξιολόγηση και ανατροφοδότηση. Θα συνηθίσεις με τον νέο νόμο να μην εξαρτάσαι από κάποιον αργόμισθο «Θεό».
    2) Τις κρίσεις ο καθηγητής οφείλει να τις διαχειρίζεται μόνος του σε συνεργασία αν χρειαστεί με τον σύλλογο των καθηγητών και τον διευθυντή. Δεν χρειάζεται έναν μπαμπούλα που είναι άφαντος να τον καθοδηγεί τηλεφωνικώς. Αυτό προσπαθεί να εισάγει ο νέος νόμος.
    3) Δεν υπάρχουν θέσεις εξουσίας όπου επικρατεί ασυδοσία στην Εκπαίδευση και τις οποίες κάποιος τις κατακτά με το πέρασμα του χρόνου και γίνεται καθεστώς και «Θεός».
    Έχεις δίκιο. Η «αργομισθία» και η «τεμπελιά» που αναφέρεις υπάρχει. Γι’αυτό καλά θα κάνει το Υπουργείο να ελέγχει το ωράριο και την παρουσία των Συντονιστών στην Υπηρεσία τους.
    Κανείς δεν θέλει να ξεφορτωθεί κανέναν και κανείς δεν θέλει να μην δουλεύει. Αυτοί που βλέπεις εσύ ως ανώτερους σου δεν ελέγχονταν από κανέναν, δεν πάταγαν στη δουλειά τους και έδιναν το κακό παράδειγμα και καλώς καταργούνται.
    Δεν υπάρχει καμία θύελλα, ούτε και ανώτερα και κατώτερα στρώματα, κανένα αίσχος και καμία αχαριστία. Υπάρχει ένας νέος νόμος που επιχειρεί να θέσει τέλος στα κακώς κείμενα.
    Από το νέο σχολικό έτος θα καταλάβεις, ΙΩΑΝΝΑ μου, ότι δεν είσαι κατώτερη, ότι δεν υπάρχουν ανώτεροι. Σε είχαν τρομάξει οι τέως σχολικοί σύμβουλοι, σου είχαν πει ότι είναι ανώτεροί σου κι εσύ τους πίστεψες. Και σε έβαζαν να δουλεύεις κι αυτοί καθόντουσαν. Καθώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος, θα δεις ότι έχεις κι εσύ αξία, ότι όλα τα έκανε μόνη σου και κανείς δεν σε βοήθησε τόσο καιρό. Απλά σου πουλούσαν εξουσία κάποιοι που δεν εργάζονταν κι εσύ έσκυβες το κεφάλι και αισθανόσουν και ευγνωμοσύνη. Όμως η εκπαίδευση δεν είναι στρατός και δεν υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα στρώματα.
    Είμαι σίγουρος, ΙΩΑΝΝΑ, ότι με τον νέο νόμο, θα απαλλαγείς από τους ψεύτικους «Θεούς» σου και με τη βοήθεια του νέου Συντονιστή και των συναδέλφων σου θα καταφέρεις να βελτιώνεσαι συνεχώς και να βελτιώνεις και τους συναδέλφους σου.
    ΙΩΑΝΝΑ, αξίζεις πολλά!

    Με εκτίμηση.

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:59 | ΙΩΑΝΝΑ

    Δε γνωρίζω τι είδους εμπειρίες έχουν ορισμένοι από τους σχολικούς τους συμβούλους…
    Προσωπικά ως Νηπιαγωγός έχω εξαιρετική εμπειρία και από τις 4 συμβούλους με τις οποίες συνεργάστηκα…

    1)Εξαιρετική κατάρτιση
    2)Εξαιρετικό έργο και στην επιμόρφωση και στη διαχείριση κρίσεων
    3)Επάξια στις θέσεις αυτές

    Όλοι εσείς που ισχυρίζεστε όλα αυτά περί «αργομισθίας» και «τεμπελιάς», μάλλον τον εαυτό σας «φωτογραφίζετε»…
    Ο λαός μας λέει άλλωστε…
    «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται»…

    Ή μήπως είστε από εκείνους τους συναδέλφους που «τρέμουν» στην ιδέα ότι ο σχολικός σύμβουλος παρακολουθεί το έργο τους;;;

    Οπότε ανήκετε κι εσείς σε όλους εκείνους που θέλετε διακαώς να τους «ξεφορτωθείτε», για να έχετε ελευθερία να μη δουλεύετε…

    Αλλά μη γελιέστε…
    Η θύελλα θα πάρει παραμάζωμα και τα κατώτερα στρώματα…

    Α Ι Σ Χ Ο Σ και Α Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ι Α

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:21 | Γ.Α.

    Για τη στελέχωση των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. πρέπει να αυξηθούν ανά κλάδο οι θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Ενδεικτικά ο συνολικός αριθμός των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου σε όλη την Ελλάδα α) για τον κλάδο της Οικονομίας (ΠΕ80) που συμπεριλαμβάνει έξι (6) ειδικότητες είναι έντεκα (11) θέσεις ενώ β) για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) και Αγγλικής (ΠΕ06) που αφορούν τόσο την Π/θμια όσο και την Δ/θμια Εκπ/ση είναι είκοσι (20) θέσεις.

  • 23 Μαρτίου 2018, 10:47 | Πάνος

    Κακά τα ψέμματα
    σε κάθε κλάδο υπάρχουν καλοί και κακοί
    Υπήρξαν σύμβουλοι που έδιναν το παρόν καθημερινά, έμαθαθαν ΤΠΕ μόνοι τους και ήταν στο πλευρό εκαπιδευτικών, δυστυχώς όμως (δεν έγινε και ποτέ μια επίσημη έρευνα), πολλοί σύμβουλοι έλλειπαν σχεδόν όλο το χ΄ρονο από την έδρα τους, σου απάνταγαν με ένα email που σε παρέπεμπε στο πρόγραμμα σπουσών του ΠΙ ή του ΙΕΠ και δεν πέρασαν παρά στην αρχή μια φορά από τημ Περιφέρειά τους να που΄ν ένα «γιεά σας και καλή δύναμη..»
    Άρα σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπα΄ρχει ο έλεγχος που θα ξεχωρίζει ποιός κάνει καλά τη δουλειά του και ποιός όχι, καθημερινός σχεδόν με στόχους και κριτήρια.

    Όμως τί γίνεται¨κάποιοι δίνουν την ψυχή τους και τραβούν το κάρο μπροστά με κόστος προσωπικό και με αγάπη για το συνάδελφο και η μεγαλύερη μάζα κρύβεται πίσω από το κάρο και πίνει καφέ προσποιούμενοι ότι σπρώχνουν και αυτοί ενώ δεν κάνουν τίποτα.

    Έτσι το σώμα των συμβούλων είχε ακριβώς αυτή την εικόνα. Κάποιοι εξαιρετικοί κάποιοι εξαφανισμένοι και κανείς δεν ασχολήθηκε να δεί που είανι οι εξαφανισμένοι και να τους κα΄νει αρνητική έκθεση, έτσι στιγμάτισαν τον κλάδο.
    Το ίδο συμβαίνει φυσικά και σε ΄΄αλλες ομάδες εργαζομένων. Έλεγχος παντού και ο τεμπέλης να ξεφωνίζεται και όχι να κρύβεται πίσω από την πλάτη του άξιου εργαζόμενου