Άρθρο 01 – Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις του παρόντος Μέρους εφαρμόζονται για την οργάνωση και τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:39 | Εκπαιδευτικός

    Όταν έρχεται ένας νόμος για την οργάνωση και στελέχωση της αθμιας και βθμιας εκπαίδευσης, για την ακρίβεια για την αναδιοργάνωση και την επαναστελέχωση της εκπαίδευσης, περιμένει κανείς να δει το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται αυτή. Δηλαδή περιμένει να δει ποιοι είναι οι στόχοι που πρέπει να υπηρετηθούν, να περιγραφούν οι κεντρικοί άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής, να αναφερθούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δομές και τα εκπαιδευτικά στελέχη για να την υποστηρίξουν με επιτυχία και βεβαίως να υπάρξει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τους λόγους που απέτυχαν οι προηγούμενες δομές. Κι αυτό γιατί παρόλο που η αποτυχία δεν διατυπώνεται ρητά, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την εκ βάθρων αλλαγή τους; Θα περίμενα λοιπόν να υπάρξει μια τεκμηρίωση των λόγων της αποτυχίας των νυν δομών και στελεχών, από την οποία να πηγάζει και η ανάγκη για νέες δομές και για νέα και ενδεχομένως άλλων ικανοτήτων στελέχη. Μέρος δε αυτής της τεκμηρίωσης θα μπορούσε να είναι η αξιολόγηση των δομών και των στελεχών από τους αποδέκτες του έργου τους, πράγμα που συχνά εξαγγελθηκε από το ίδιο το υππεθ. Αντί γι’ αυτό έχουμε την οριζόντια αποψίλωση των νυν στελεχών, μέσω του περιορισμού των δύο θητειών σε οποιαδήποτε θέση. «Μα θα το πάρουν πίσω» ακούγεται, ή μάλλον ψιθυριζεται. Και τότε γιατί μπαίνει; Γιατί υποβιβάζεται η διαβούλευση σε μπλόφα και πεδίο ανταλλαγών κακού συνδικαλισμού;
    Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση της μοριολαγνείας, παρόλο που πολλά είναι άδικα, όπως η μη αναγνώριση διοικητικής προϋπηρεσίας στους προϊσταμένους επκ και η συμπίεση μέχρις εξάχνωσης των επιστημονικών προσόντων. Ούτε να πω για την άκριτη αποθέωση του εμπειρισμού και την υποβάθμιση της επεξεργασμένης επιστημονικά εμπειρίας. Ούτε να θίξω το θέμα της αποεκπαιδευτικοποίησης της εκπαίδευσης μέσω της σιωπηλής μεταφοράς εκπαιδευτικών αρμοδιοτήτων σε διοικητικούς υπαλλήλους. Όλα αυτά προκαλούν ατελείωτες και συχνά ενδιαφέρουσες συζητήσεις όπου ο καθένας μπορεί να έχει δίκιο σε πολλά. Είναι όμως εκτός πλαισίου. Δεν υπάρχει γήπεδο. Παίζουμε τριγύρω, ολούθε, χωρίς τέρματα, χωρίς στόχους. Ούτε το άθλημα δεν ξέρουμε. Αγώνας ταχύτητας; Αντοχής; Στιβος; Μπάλα που πρέπει να μπει σε στόχο; Ή απλώς παίζουμε το εύκολο παιχνίδι με τις καρέκλες; Οπως κι αν έχει, φαίνεται σαν να ψάχνουμε ίσως μόνο για ευχαριστημενους θεατές. Για οπαδούς. Αλλά τότε είμαστε εξ ορισμού χαμένοι όλοι. Τουλάχιστον ως εκπαίδευση. Και σταθερά ως χώρα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:32 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργε,

    Είμαι εκπαιδευτικός και γνωρίζω ακριβώς τί συμβαίνει στα σχολεία. Οι καταργούμενοι σχολικοί σύμβουλοι, κατά δήλωση του Κώστα Κ., έχουν ελεύθερο ωράριο. Ξέρετε τί σημαίνει «ελεύθερο ωράριο»; Σημαίνει αργομισθία. Δεν ζητάμε να τιμωρηθεί η αργομισθία, αφού το ίδιο το Υπουργείο την εξέθρεψε. Ζητάμε να σταματήσει! Εκτός αν θεωρείτε ότι κάποια στελέχη δεν πρέπει να έχουν ωράριο.
    Οι εκπαιδευτικοί, έχουμε τη δυνατότητα να σχολιάσουμε τον νόμο εδώ. Στα σχολεία δεν μπορούμε να εκφραστούμε, διότι θα τιμωρηθούμε, θα μας εκδικηθούν οι κλίκες και οι συντεχνίες. Ακόμα και εδώ, όμως, όπως βλέπετε, ο ΚΏΣΤΑΣ Κ., ζητά να μας βρείτε και να μας τιμωρήσετε. Διότι ο Κώστας Κ., τόσα χρόνια δεν έχει μάθει να ακούει την αντίθετη άποψη. Την έκφραση άποψης, την θεωρεί ακρότητες και αυταρχισμό. Όμως, δυστυχώς γι’αυτόν, έχουμε ακόμα Δημοκρατία και μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα εδώ!
    Κύριε Υπουργέ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών γνωρίζει τις παθογένειες και εδώ που δίνεται η ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, λέγονται αλήθειες. Διαβάστε τις απόψεις μας και δείτε μόνος σας αν είναι αλήθεια. Αν πάρετε τηλέφωνο ΤΩΡΑ, σε οποιοδήποτε γραφείο σχολικών συμβούλων, θα το σηκώσει(αν το σηκώσει) ένα άτομο. Οι υπόλοιποι απουσιάζουν, αφού θεωρούν ότι έχουν «ελεύθερο ωράριο».
    Κύριε Υπουργέ. Οι σχολικοί σύμβουλοι και άλλες συντεχνίες που χάνουν τα παράλογα προνόμιά τους ελπίζουν να πέσει η Κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί ο νόμος για να απολαμβάνουν τα παράλογα προνόμιά τους εις βάρος όλων μας, όλων των εκπαιδευτικών, όλων των πολιτών. Και τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου θα κωλυσιεργήσουν. Μην επιτρέψετε στις κλίκες να κινηθούν ενάντια στον νόμο.
    Ο Κώστας Κ., ζητά την τιμωρία εμού και όλων όσων εκφράζουμε αντίθετη άποψη από αυτόν, όλων όσων λέμε τη δική μας αλήθεια. Αυτό θυμίζει άλλες εποχές, εποχές κατοχής και αυταρχισμού.
    Κύριε Υπουργέ, σπάστε την ισοβιότητα των στελεχών και μην επιτρέψετε στους απερχόμενους αποτυχημένους σχολικούς συμβούλους να διεκδικήσουν εκ νέου θέσεις στελεχών. Οι περισσότεροι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των δύο θητειών(6 έτη) που ορίζει ο νόμος. Στείλτε τους στην σχολική τάξη να εργαστούν πραγματικά μετά από πολλά χρόνια. Αυτοί πήραν τις θέσεις νέοι, τις κατέχουν πολλοί επί 15ετία και έχουν γίνει ασύδοτοι. Αυτοί πήραν τις θέσεις νέοι και γέρασαν, επιδιώκουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην καρέκλα και εμποδίζουν νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και προσόντα να αναλάβουν θέσεις ευθύνης! Θέλουν αυτοί να παραμείνουν ισόβια στελέχη και οι νέοι να γεράσουν για να τους διαδεχθούν. Όμως η εκπαίδευση, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, δεν είναι μαγαζάκι τους.
    Όσο άξιος κι αν είναι ένας εκπαιδευτικός, κύριε Υπουργέ, αν δεν σπάσει η ισοβιότητα των παλιών, ποτέ δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτα, γιατί οι δεινόσαυροι έχουν φροντίσει να συσσωρεύσουν προϋπηρεσία δεκαετιών και παλιόχαρτα από σεμινάρια και συνέδρια της πλάκας, όπου είχαν τη δυνατότητα να παρίστανται ως αργόμισθοι και με πληρωμένα όλα από το κράτος την ώρα που οι πραγματικοί εκπαιδευτικοί με τις αξιόλογες σπουδές εργάζονταν στην τάξη. Όπως βλέπετε, Κύριε Υπουργέ, έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, ένα κύκλωμα ασύδοτων ανθρώπων που στραγγαλίζει την εκπαίδευση.
    Αυτά είχα να πω, κύριε Υπουργέ. Αν δεν μπορείτε να χτυπήσετε τα κυκλώματα, τουλάχιστον βάλτε τους ωράριο. Να πατάνε στα γραφεία τους, κύριε Υπουργέ! Να εμφανίζονται στην εργασία τους, Κύριε Υπουργέ! Αυτό θεωρώ ότι μπορείτε να το κάνετε.
    Επειδή λέμε τη γνώμη μας και θίγουμε τα κακώς κείμενα, ο Κώστας Κ., ζητάει την τιμωρία μας. Ε, λοιπόν, βρείτε μας και τιμωρήστε μας κύριε Υπουργέ, επειδή εκφράζουμε την άποψή μας εδώ.
    Κώστα Κ., ξέχνα την αργομισθία. Αν δεν γίνουν εκλογές και αν δεν πέσει η Κυβέρνηση, από το νέο σχολικό έτος θα αναγκαστείς να εργαστείς σε σχολική τάξη. Ίσως αυτό να σε ενοχλεί, να χάνεις την εξουσία και τα προνόμιά σου. Όμως, οι εκπαιδευτικοί είμαστε όλοι ίσοι, κανείς δεν δικαιούται να έχει εξουσία και προνόμια κι αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Και όταν επιστρέψεις θα δεις ότι τα παιδιά δεν δαγκώνουν. Και ότι οι νέοι Συντονιστές θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς σωστά στα διδακτικά σου καθήκοντα και να κερδίζεις επάξια τον μισθό σου. Αν δεν σου αρέσει ο νόμος και η διδασκαλία, να παραιτηθείς και να πας στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όμως ξέρεις ότι δεν σε παίρνει κανείς. Επομένως, από το νέο σχολικό έτος, σου εύχομαι καλή διδασκαλία στην τάξη με τους μαθητές σου.
    Όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ανώτατο όριο θητειών έξι(6) έτη και μετά να επιστρέφουν στην διδασκαλία στις τάξεις. Κώστα Κ., διάβασε καλά τον νόμο. Θα διαπιστώσεις ότι έχεις υπερβεί κατά πολύ το ανώτατο όριο και δεν έχεις δικαίωμα να ξαναείσαι υποψήφιος.
    Η ισοβιότητα των στελεχών και η αργομισθία στην εκπαίδευση ας τελειώσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    Με εκτίμηση.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:19 | Ανδρέας-συνταξιούχος

    1.. Αυτή τη φορά, τολμήσαμε την πρώτη ριζική επέμβαση (ιεροσυλία) στη φιλοσοφία του Ν. 1566/85, καταργώντας (ή έστω, περιφρονώντας) από την εκπαίδευση το βασικό της πυλώνα, της παιδαγωγικής, της διδακτικής και της επιστημονικής υποστήριξης του εκπαιδευτικού και την αφήνουμε κουτσή, στο ένα της μόνο πόδι, του μπαμπούλα διοικητικού και ελεγκτή (μαζοχισμός)…
    Μερικοί συνάδελφοι (ευτυχώς ελάχιστοι), ίσως έχουν τραυματικές εμπειρίες ή απωθημένα και στοχοποιούν με μίσος, το θεσμό του σχολικού συμβούλου (και μάλιστα επαναλαμβανόμενοι σε πολλά άρθρα), χωρίς να αναζητούν τις αιτίες (που είναι πολλές και το φταίξιμο βρίσκεται αλλού) και χωρίς να προτείνουν «άπειρες» βελτιώσεις (όπως π.χ. 12 έτη διδακτικής προϋπηρεσίας, να έχουν σε μία τάξη 2 ώρες μάθημα, που θα αναπληρώνεται από τον τακτικό εκπαιδευτικό, όταν απουσιάζει, όπου θα τον παρακολουθούν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, για να συζητούν και να αξιολογούν κι εκείνοι, τις δειγματικές του διδασκαλίες κλπ κλπ, που αρκετοί σ.σ. εφάρμοζαν και μπορούσαν να γενικευτούν).
    Μπορεί, όταν εξηγηθεί η νέα πρόταση (που ίσως να εφαρμόζεται κι αλλού) και ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, να προκύψει κάτι καλύτερο, που το ευχόμαστε, αλλά να εφαρμοστεί πρώτα ομαλά, μεταβατικά-πιλοτικά και μετά βλέπουμε… και όχι πειραματισμούς στου κασίδι.το κεφάλι…
    Στην εκπόνηση του σχεδίου του Ν. 1566 γνωρίζαμε τους εισηγητές. Σήμερα ποιοι είναι;
    Στη διαβούλευση δεν φαίνεται να συμμετέχουν, ευθαρσώς, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα κόμματα και οι παρατάξεις των εκπαιδευτικών.
    Να ανακοινωθεί και ποιες είναι οι πιέσεις της τρόικας, για συγκεκριμένες θέσεις, για να μη χρησιμοποιούνται ως άλλοθι.
    2.. Παρατηρούμε συνεχώς (άρθρο 3 κλπ) και την αιώνια σύγχυση με την πολυνομία και τις πάμπολλες παραπομπές σε άλλες διατάξεις, που δεν ξέρουμε, τελικά, τι ισχύει.
    Να κωδικοποιηθεί, επί τέλους, όλη η εκπαιδευτική νομοθεσία, κατά βαθμίδα και μετά από κάθε αλλαγή, να «επαναλαμβάνεται» διορθωμένη σε ενιαίο κείμενο, τακτικά, στην αρχή κάθε διδακτικού έτους και όχι ενδιάμεσα, (που δείχνει προχειρότητα), για να ξέρουμε τι μας γίνεται…
    Αφού ο νόμος θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευση, να συνοδευτεί από τις λεπτομέρειες των προβλεπόμενων Υ.Α. (άρθρο 18 κλπ), αν, φυσικά, μελετήθηκε σωστά το όλο θέμα.
    Μπορεί οι Υ.Α. να αλλάζουν κάθε φορά (όχι με το παραμικρό, βέβαια και στη μέση της χρονιάς), αλλά στην πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να υπάρχουν για να κατανοήσουμε τις αλλαγές. Τίμια πράγματα.
    Και, βέβαια, κάθε νέο δεν είναι πάντα και βιώσιμο!
    Α, ρε κατακαημένη εκπαίδευση, τι σούμελλε να πάθεις! Και πάλι χειρουργείο.
    Εύχομαι ο θεράπων ιατρός να είναι χειρουργός και όχι χειρούργος. (συνέχεια στα άλλα άρθρα).

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:02 | Κώστας Κ

    Και για να ολοκληρώνουμε την κριτική του νομοσχεδίου με το κείμενο της ΠΕΣΣ:

    Α. Οι ρυθμίσεις θα έχουν άκρως αρνητικές επιπτώσεις στη σχολική μονάδα, διότι:
    • Αποδυναμώνουν τις δυνατότητες στήριξης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
    • Καταργούν τον βασικό ενδιάμεσο θεσμό (Σχολικοί Σύμβουλοι) ανάμεσα στη διοίκηση και στο σχολείο και τον αντικαθιστούν με ένα γραφειοκρατικό όργανο (ΠΕΚΕΣ) στην έδρα κάθε περιφέρειας, μακριά από το σχολείο. Έτσι στερούν την επιστημονική και παιδαγωγική στήριξη από το σχολείο και τον εκπαιδευτικό.
    • Δεν προβλέπουν οργανωμένο σύστημα επιμόρφωσης και καταργούν τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) που λειτουργούσαν με εθελοντική μη αμειβόμενη εργασία των Σχολικών Συμβούλων.
    • Διαλύουν τους θεσμούς εποπτείας και συμβολής στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και επαναφέρουν την αυτοαξιολόγηση-αποτίμηση ως διεκπεραιωτική και γραφειοκρατική διαδικασία.
    • Μεταφέρουν νέες – μεγάλες ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, χωρίς τις απαραίτητες προβλέψεις για τον χρόνο, τους πόρους και τη στήριξη αυτών των αρμοδιοτήτων.

    Β. Το προτεινόμενο πλαίσιο επιλογής όλων των στελεχών είναι άδικο, αναξιοκρατικό, με πολλές διατάξεις που ελέγχονται ως αντισυνταγματικές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κομματικής άλωσης της διοίκησης της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
    • Εισάγονται αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις αποκλεισμού εκπαιδευτικών από τη δυνατότητα συμμετοχής στις κρίσεις στελεχών, όπως: α) Αποκλεισμός για όσους έχουν δύο θητείες, β) Αποκλεισμός μόνο για θέσεις Σ.Ε.Ε. όσων δεν έχουν γλωσσομάθεια, γ) Αποκλεισμός εκπαιδευτικών με τον διπλασιασμό της υπολειπόμενης θητείας.
    • Παρά τις δεσμεύσεις για ακομμάτιστες και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής, το ΑΣΕΠ απουσιάζει από τα Συμβούλια Επιλογής (πλην των Περιφερειακών Δ/ντών & Δ/ντών Εκπ/σης) και οι συνθέσεις τους καθορίζονται από στελέχη που αποτελούν κομματικές επιλογές, δημιουργώντας ερωτήματα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.
    • Η επιλογή των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, θα γίνεται όχι από Κεντρικό, αλλά από ελεγχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα με συμμετοχή υφισταμένων των επιλεγόμενων στελεχών (Δ/ντών σχολείων), που στη συνέχεια προβλέπεται να αξιολογούνται από τα επιλεγόμενα στελέχη.
    • Η συνέντευξη αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ρυθμιστή, προσδιορίζεται στα 15 μόρια και δυνητικά ανατρέπει το οποιοδήποτε επιστημονικό έργο που συνολικά υποβαθμίζεται και αποτιμάται στα 17 μόρια.

    Γ. Το νομοσχέδιο διέπεται από άκρως επιθετική, ρεβανσιστική και προκλητική στάση προς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τον θεσμό του Σχολικού Συμβούλου, καθώς:
    • Αγνοείται παντελώς η εμπειρία από την άσκηση έργου επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης.

    • Εκμηδενίζεται αναδρομικά η νομοθετικά κατοχυρωμένη ως διδακτική υπηρεσία σε θέση Σχολικών Συμβούλων και αναδεικνύεται σε έμμεσο και τιμωρητικό μέτρο αποκλεισμού τους.
    • Η διοικητική εμπειρία των Σχολικών Συμβούλων μοριοδοτείται όμοια με αυτή των υποδιευθυντών σχολείων.
    • Τίθεται ως προϋπόθεση η γνώση ξένης γλώσσας, μόνο για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και όχι για τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους Περιφερειακούς Διευθυντές.

    Δ. Η αδιαφορία για τις Συνταγματικές Επιταγές χαρακτηρίζει και τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση στελεχών. Χαρακτηριστικά: Προβλέπεται εκ των κάτω προς τα πάνω προσωπική αξιολόγηση όλων των στελεχών, η οποία όμως θα γίνεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια, διαδικασία που έχει κριθεί ως αντισυνταγματική από το ΣΤΕ.

    Ε. Καταργούνται τα ΚΕΔΔΥ και μαζί τους καταργείται και η Διαφοροδιάγνωση των μαθητών. Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου:
    • Επιστρέφουμε στο ιατρικοκεντρικό μοντέλο και σε ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις και όχι σε κατ’ ουσίαν διεπιστημονικές αξιολογήσεις με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών. Πρόκειται για πισωγύρισμα δεκαετιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.
    • Χωρίς μελέτη και σχεδιασμό καταργούν, ενοποιούν και συγχωνεύουν στο Κ.Ε.Σ.Υ. δομές υποστήριξης των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου.

    ΣΤ. Το Νομοσχέδιο αποδομεί τις καινοτόμες δράσεις (Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές δράσεις) και υποβαθμίζει τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση της ΠΕΣΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα αναπτύξει αγωνιστική δράση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να τροποποιηθούν ή και να αποσυρθούν όλες οι δυσμενείς για την Παιδεία επιπτώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:38 | Κώστας Κ

    Ως πρώην υπεύθυνος ΕΚΦΕ και νυν Σχολικός Σύμβουλος, μεταφέρω απόσπασμα από κρίση συναδέλφου, σε απάντηση όσων μιλούν συλλήβδην για άχρηστους Σ.Σ.:

    «Διαφωνώ με τη κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων. Είμαι Χημικός με οργανική θέση σε Λύκειο της Δυτικής Αττικής. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με όλους τους (3) σχολικούς συμβούλους της ειδικότητάς μου (ΠΕ04) και μόνο θετικά σχόλια έχω να κάνω για το ήθος, τη μόρφωση και τον επαγγελματισμό τους. Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας ο σχολικός σύμβουλος ήταν εκείνος που απαντούσε ακούραστα σε κάθε μου ερώτηση σχετικά με τις διδακτικές δυσκολίες που συναντούσα. Με τη προτροπή του έκανα μια δειγματική διδασκαλία στο σχολείο μου που την παρακολούθησαν πολλοί ακόμα συνάδερφοι. Και ο ίδιος ο σχολικός σύμβουλος τότε έκανε δειγματικές διδασκαλίες και βιωματικά σεμινάρια σε καθηγητές, μας μετέφερε δυσκολίες και παρανοήσεις μαθητών από τη δική του εμπειρία στη τάξη και από άλλους συναδέρφους που τις έχουν μοιραστεί μαζί του.
    Και στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν η επικοινωνία με τους σχολικούς συμβούλους ήταν συχνή και εποικοδομητική για μένα και δεν ήταν απλός ένας τίτλος.
    Ο ρόλος του σχολικού συμβούλου πέρα από το ρόλο του διευθυντή σχολικής μονάδας ήταν και για μένα μια πρόκληση, κάτι σαν στόχο στη καριέρα μου ώστε να πετύχω στο μέλλον.
    Οι σχολικοί σύμβουλοι όπως είπα βοηθούν τους καθηγητές στη διδακτική πράξη, οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, συντονίζουν επιτροπές ή ακόμα προτείνουν θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετέχουν ενεργά σε επιμορφώσεις ΠΕΚ, διατυπώνουν εμπεριστατωμένη άποψη στη πολιτική ηγεσία για την αναδιαμόρφωση του νέου Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τον τρόπο επιλογής διευθυντών, για τις σχολικές βιβλιοθήκες, για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση ακόμα και για συνδικαλιστικά θέματα εκπροσωπώντας κάθε ειδικότητα.

    Ελπίζω να διατηρηθεί ο θεσμός του σχολικού συμβούλου για να αξιοποιούνται οι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και κυρίως τη θέληση να βοηθούν τους καθηγητές στη διδασκαλία τους γιατί όσους έχω γνωρίσει αγαπούν την εκπαίδευση.»

    Και για την αντιγραφή Καφετζόπουλος Κώστας

    Ευχαριστώ τη συνάδελφο Μαρία Χαβαριώτη!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:08 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α.

    Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συντεχνιακής αντίληψης και με απώτερο στόχο την κατάργηση της ειδικής εκπαίδευσης και βίαιης ένταξής της στην γενική (βλ. Θάτσερ κλπ).
    Συντεχνιακό είναι διότι ευνοεί μόνον και κατ’ αποκλειστικότητα τους ΠΕ70 πετώντας κυριολεκτικά εκτός τους ΠΕ71 !!! Ούτε τα προσχήματα δεν κρατώνται πιά.
    Παντού ο σοφός δάσκαλος και μόνον αυτός, ενώ όλες οι άλλες ειδικότητες έπονται.
    Αλήθεια στην ομάδα των σοφών συντακτών του υπάρχει κανείς φιλόλογος, μαθηματικός, φυσικός, πληροφορικός κλπ ή άλλη ειδικότητα της δευτεροβάθμιας;
    Στην αρχή φεύγει και το τελευταίο είδος προσωπικού από τη διεύθυνση ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (το ΕΕΠ και το ΕΒΠ). Αλήθεια πιά είναι η χρησιμότητα ύπαρξης της δ/νσης αυτής του υπουργείου αφού τα 3 τμήματα θα μπορούσαν να είναι τμήματα των δ/νσεων προσωπικού π&δ εκπαίδευσης;
    Τι το ιδιαίτερο υπάρχει ώστε να χρειάζεται αυτή η διεύθυνση πιά;
    Με το πρόσχημα της «συμπερίληψης» δεν καταργήθηκε το .50 το σωτήριο έτος 2016; ε! ας γίνει λοιπόν και η συμπερίληψη της διεύθυνσης αυτής του υπουργείου, όπως άλλωστε έγινε και με την ίδρυση του ΙΕΠ όπου δεν φτιάχτηκε ειδικό γραφείο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:03 | Μαρία Μαγ

    Είναι απαράδεκτο για ακόμα μια φορά να μην αναφέρονται πουθενά οι περισσότεροι 71 61 ως οι μόνοι εξειδικευμένοι ειδικοί παιδαγωγοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα!Συμφωνώ με τις θέσεις του Σατεα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:21 | ΣΤΕΛΛΑ Β.

    «Ως ειδικοί παιδαγωγοί ΠΕ71/61 ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου!»
    Απαξιώνετε το βασικό πτυχίο, τους δασκάλους που χρόνια τώρα στηρίζουν τις δομές της ειδικής αγωγής! Απαξιώνετε κόπους, γνώσεις, προσφορά, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς, τους ίδιους τους μαθητές

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:07 | Ευάγγελος Σ.

    Απόσυρση του νομοσχεδίου! Επενδύστε σε ποιότητα εκπαίδευσης για τη νέα γενιά και όχι σε λογιστική ποσότητα. Συμφωνώ με τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:36 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Εναντιώνομαι στο εν λόγω νομοσχέδιο εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στους δασκάλους ΕΑΕ ΠΕ71 και νηπιαγωγούς ΕΑΕ 61. Απαξιώνετε τα πτυχία των παιδιών που αποφοίτησαν από τα 2 δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα Ειδικής Αγωγής, τα οποία στελεχώνουν την ΕΑΕ πάνω από 15 χρόνια τώρα ως αναπληρωτές και ουσιαστικά δημιουργείτε θέσεις για μόνιμους με υποδεέστερη (ή ακόμη και ανύπαρκτη) κατάρτιση.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:33 | Αντρέας Δ.

    Σεβαστείτε τα τόσα χρόνια αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών ΠΕ 61/71 που με μεράκι κ αγάπη αποφάσισαν συνειδητά να εργαστούν στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικης Αγωγης και όχι από περιορισμένη επαγγελματική αποκατάσταση!!!! Δώστε στα παιδιά τους εκπαιδευτικούς που τους αξίζουν … εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχίο στον χώρο κ πολλά χρόνια αναπλήρωσης στην πλάτη τους !! Μην απαξιώνετε τα πτυχία μας …. κ επιτέλους εξισορροπήστε τα δικαιώματα μας μοριοδοτωντας πρώτα το βασικό πτυχίο κ έπειτα όλα τα υπόλοιπα προσόντα όπως ισχύει σε κάθε άλλο εκπαιδευτικό κλάδο !!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:30 | Ελένη Γ.

    Ντροπή και αίσχος, να υπάρχουν αναπληρωτές ΕΑΕ εδώ και 16 χρόνια από τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κλάδο ΠΕ71-ΠΕ61 και να μην αναφέρονται πουθενά!!! Τόσα χρόνια αναπληρωτές για ποιό λόγο;;Για έρθει ξαφνικά ένα νομοσχέδιο και να ακυρώσει παντελώς και το πτυχίο μας αλλά και τον ρόλο μας;;;; Είστε ανήθικοι κύριοι! Παίζετε τόσα χρόνια εις βάρος μας!! Αλλάξτε ΑΜΕΣΩΣ τα κριτήρια επιλογής!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:22 | aimilia

    Συμφωνω απολυτα με τις θεσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:15 | Άννα Βλάχου

    Απόσυρση του νομοσχεδίου! Ούτε μία αναφορά στους δασκάλους ΕΑΕ ΠΕ71 και νηπιαγωγούς ΕΑΕ ΠΕ61. Για μία ακόμη φορά, απαξιώνετε τους Αποφοίτους των ΔΗΜΟΣΙΩΝ Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής και προωθείτε τη βιομηχανία των μεταπτυχιακών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:08 | Δημήτρης

    Κώστα Κ.,

    Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν τελειώσει, γιατί ήταν αργόμισθοι και δεν προσέφεραν τίποτα στην εκπαίδευση. Να παρακαλάς να γίνουν πρόωρες εκλογές και να μην ψηφιστεί ο νέος νόμος και να βγει η Ν.Δ.! Μέχρι τώρα ήσουν ανεξέλεγκτος χωρίς ωράριο και σε πλήρωναν τα κορόιδα! Αν δεν γίνουν εκλογές πριν το Καλοκαίρι, από το Φθινόπωρο σε βλέπω να ξυπνάς κάθε μέρα το πρωί και να πας για μάθημα στο σχολείο.
    Από το Φθινόπωρο, αργομισθία και αραλίκι ΤΕΛΟΣ.

    Με εκτίμηση.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:00 | Παρασκευη

    Υποστήριζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:54 | Χρήστος

    Ένα ακομα χτυπημα στην ειδικη αγωγή με την βαθμιαία κατάργηση του κλάδου πε 71. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδιου.

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    για το νομοσχέδιο τον Υπουργείου Παιδείας που αφορά την
    Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης σε Π.Ε.&Δ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α, αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», θεωρεί ότι το προαναφερόμενο Σχέδιο Νόμου για τον επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των δομών, των λειτουργιών των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των δομών της εκπαίδευσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη στον περιορισμένο τελεσιγραφικό χρόνο ηλεκτρονικής διαβούλευσης (διάρκειας 1 εβδομάδας) που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκαν -από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς- σημαντικές αναλύσεις και προτάσεις που ζητούν είτε απόσυρσή του είτε εύλογο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή ενός έντιμου ουσιαστικού διαλόγου.
    Επομένως χρειάζεται οι σχετιζόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα φορείς να αποτυπώσουν και να συζητήσουν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα μειονεκτήματά του και τα πλεονεκτήματά του για να αποτραπεί η ψήφιση ενός κρίσιμου νομοθετήματος που θα σέρνεται, θα αμφισβητείται η συνταγματικότητά του και, ταυτόχρονα θα απορρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την έκδοση πλήθους μεταβατικών υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων. Δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα «η αποστασιοποίηση των εκπαιδευτικών από το ίδιο το έργο τους» ούτε «ο προσωπικοκεντρικός χαρακτήρας» για να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του συστήματος. Ο συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός χαρακτήρας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που βλέπει την εκπαίδευση ως μέσο για την παραγωγικότητα με βάση τα οικονομικά μοντέλα της αγοράς, αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Κρίσιμη σημασία αποτελεί και η διαχείρισή της, για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται.
    Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου οι αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των νέων υπηρεσιών θεωρούνται ικανές για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Στις νέες υπηρεσίες που προτείνονται είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. που ενσωματώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχουν διαφορετικό αντικείμενο και απευθύνονται σε διαφορετικό μαθητικό πληθυσμό. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ανάμεσα στις «πολυδιάστατες» αρμοδιότητες τους είναι να παρέχουν υποστήριξη «στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του (σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τοπική κοινότητα) σε πολλαπλά επίπεδα (πρόληψη, αξιολόγηση, εισήγηση, παρέμβαση, ενημέρωση-επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση) με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό».
    Η προτεινόμενη οργανωτική σύνθεση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε λειτουργικό αλλά και εργασιακό επίπεδο, γιατί η σημερινή πραγματικότητα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχει δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική και στην πρακτική της εφαρμογή. Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται με τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου. Ωστόσο αν αυτό είναι το όραμα δεν πρέπει να αποσιωπάται ότι αποτελεί ένα ζήτημα περίπλοκο που απαιτεί μια δύσκολη μεταβατική διαδικασία. Μια διαδικασία που απαιτεί άλλον προσανατολισμό στην εκπαίδευση, γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία, υποστήριξη, επιμόρφωση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ώστε σταδιακά και σταθερά να εξασφαλιστεί η ισότιμη εκπαίδευση για όλους.
    Στο όνομα της αποκέντρωσης η σχολική μονάδα επιφορτίζεται με πολλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να διαδραματίσει νέους ρόλους, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτείνονται «συνεργασίες» του σχολείου με φορείς και υπηρεσίες, χωρίς να έχει καθοριστεί ούτε το νομικό πλαίσιο ούτε και τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το σημερινό σχολείο πριν από οποιαδήποτε νέα καινοτόμα δράση χρειάζεται μόνιμο, σταθερό και ενισχυμένο οικονομικά και επαγγελματικά προσωπικό. Η συνεχής ανασφάλεια και απαξίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα σε συνθήκες οικονομικής λιτότητας δεν προμηνύει καλούς οιωνούς αλλά μάλλον ενισχύει την «αποστασιοποίησή» τους. Επιχειρείται η συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως: α) τα ΠΕΚΕΣ για να απορροφήσουν τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τα ΠΕΚ, β) τα ΚΕΣΥ για να καταργηθούν και συγχωνευτούν τα ΚΕΔΔΥ, τα ΚΕΣΥΠ, οι Σταθμοί Συμβουλευτικής Νέων, και γ) τα ΚΕΑ για να συνενωθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Αγωγή Υγείας, οι Σχολικές Δραστηριότητες και τα Πολιτιστικά Τμήματα με στόχο την μείωση θέσεων και όχι την ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
    Με τη δημιουργία και λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Σ. στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε.&Δ.Ε. το Υπουργείο Παιδείας μετακυλά την επιτελική ευθύνη του και την ουσιαστική υποστήριξή του στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πλήθος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού στο οποίο συγκεντρώνονται ευθύνες παιδαγωγικές, διοικητικές, γνωμοδοτικές, εκπαιδευτικού σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, επιμορφωτικές, συμβουλευτικής γονέων, συντονισμού άλλων εκπαιδευτικών φορέων, προσδίδουν στον θεσμό αυτό βραδυκίνητα και δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά. Η προφανής αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης στις πολλαπλές ανάγκες που ανακύπτουν στο πεδίο της εφαρμογής του, αναπόφευκτα θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα να παραμείνει «κενό γράμμα» και να καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης, ως ακόμα ένας νόμος που έμεινε «στα χαρτιά».
    Η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων που λειτουργούσαν ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, υποβαθμίζει τον αποκεντρωτικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό τους ρόλο προς τις σχολικές μονάδες και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η παιδαγωγική καθοδήγηση εξ αποστάσεως, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα και ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν επεδίωξε την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Ένα θεσμό που διεκδίκησαν τα Συνδικάτα με αγώνες, ενάντια στον διοικητικό αυταρχισμό της μακρινής περιόδου των επιθεωρητών, που το Ελληνικό Κράτος επιχειρεί σήμερα -εκδικητικά και αναιτιολόγητα- να τον απαξιώσει και να τον καταργήσει. Η εμμονή σε αναιτιολόγητα προαπαιτούμενα, φωτογραφικές διατάξεις και εμφανείς αποκλεισμούς ικανών εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στις Περιφέρειες, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των στελεχών Π.Σ.Ε. και το δικαίωμα αίτησης σε μια μόνο Περιφέρεια, προαναγγέλλουν διακρίσεις με αντισυνταγματικές προεκτάσεις, αλλά και μεγάλα ελλείματα στελέχωσης των νέων δομών Π.Ε.&Δ.Ε.
    Με την ίδρυση της υπερδομής του ΚΕΣΥ και την ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ που λειτουργούν με Προγράμματα ΕΣΠΑ καταστρέφει τον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και διεπιστημονικό προσανατολισμό των ΚΕΔΔΥ, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, καθώς και τις ενταξιακές, & συμπεριληπτικές δομές του ελληνικού σχολείου, που ενισχύθηκαν στους εκπαιδευτικούς νόμους 4368/2006, 4415/2016 και 4452/2017. Μέχρι σήμερα τα ΚΕΔΔΥ επικεντρώνονταν με διεπιστημονικότητα στους μαθητές/τριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζοντας την ένταξή τους στο γενικό ή το ειδικό σχολείο, παρά την εγκατάλειψή τους με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το ΚΕΣΥ εστιάζεται σε ένα απροσδιόριστο διοικητικοκεντρικό καθηκοντολόγιο που θα αφορά την επιμόρφωση, την ειδική αγωγή, την συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
    Είναι προφανές πλέον, αν ψηφιστεί αυτό το νομοθέτημα, η διάγνωση θα αποδοθεί πλήρως στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Αυτά, αποτελούν μηχανισμό της ελληνικής κρατικής νοσοκομειακής δομής υγείας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί έναν από τους πλέον προβληματικούς τομείς της κρατικής διοίκησης, με αποκορύφωμα ίσως, τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν με όρους αγοράς-πελατών-κόστους-κέρδους. Η επιστροφή στο ιατρικό μοντέλο με ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις, κατά παραγγελία, γυρνάνε δεκαετίες πίσω την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση των αναπήρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Φαίνεται ότι στο νέο νόμο καταργείται το κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να συνεχιστεί η Διαβούλευση και ο Διάλογος για το νομοσχέδιο με όλους τους φορείς, για όσο χρόνο απαιτείται, με την παραδοχή ότι η εκπαίδευση, ως θεσμός είναι καθολικός και ενιαίος. Επομένως οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος μιας ενιαίας νομοθετικής πρότασης που να εναρμονίζεται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:17 | Δ.Κ.

    Πρέπει να αποσυρθεί! Ντροπή!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:14 | Γεωργία Μπουλμέτη

    Άρθρο 1. Δεν αιτιολογούνται οι έννοιες και ο σκοπός του παρόντος Νόμου. Κάθε νόμος οφείλει να διέπεται από ένα όραμα για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο άρθρο 1 φαίνεται ότι ο στόχος είναι μόνο η οργάνωση χωρίς να επιχειρείται καινοτομία. Οι Ν. 1566/1985 και 2817/2000, που εισήγαγαν καινοτομίες στην Ειδική Αγωγή (διεπιστημονικότητα στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ίδρυση των ΚΔΑΥ), Ο Ν. 3699/2008 εισήγαγε την υποχρεωτικότητα στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Οι υπόλοιπες προσπάθειες δεν έφεραν τίποτε το ουσιαστικό (εκτός της ίδρυσης των ΕΔΕΑΥ) για τη στήριξη και εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στα γενικά σχολεία και στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
    Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να συγχωνεύσει εκπαιδευτικές υπηρεσίες χωρίς καμία αποτίμηση του έργου τους και να διευθετήσει τη συνεργασία μεταξύ σχολείων και υπηρεσιών ενώ θα μπορούσε να το πραγματώσει με πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς να τις καταργήσει.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:14 | ΧΑΡΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

    Δάσκαλοι ειδικής αγωγής υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και είναι οι δάσκαλοι ΠΕ 71/61 με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή!Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:11 | ΧΑΡΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

    Δάσκαλοι ειδικής αγωγής υπάρχουν σε αυτή τη χώρα,είναι οι δάκαλου ΠΕ 71/61 που έχουν βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή!!Απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου τώρα!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:11 | Ιωαννα

    Ειναι απαραδεκτο και απαξιωτικο προς του ΠΕ71, ΠΕ61. Καθε χρονια το υπουργειο προσπαθει να απαξιωσει το πτυχιο των δυο τμηματων ειδικης αγωγης. Συμφωνω με τις θεσεις του σατεα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:10 | φανης

    αποσυρση ΤΩΡΑ …υπαρχουν ΠΕ 71 με πολλες και εξειδικευμενες γνωσεις..

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:09 | ποπη

    ΑΙΣΧΟΣ αυτο που παει να γινει..

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:00 | ΜΑΡΊΑ ΚΟΚ

    Ντροπή να απαξιωνονται οι εκπαιδευτικοι αυτοί που τοσα ρχουν προσφέρει σε κάθε γωνια της Ελλάδος για αυτα τα παιδια πιυ τοσο πολυ τους χρειαζονται..αποσυρση τωρα…

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:54 | χρηστος

    ειναι δυνατον στον 21ο αιωνα αντι να ιδρυονται νεες δομες ειδικης αγωγης με ΣΤΑΘΕΡΟ προσωπικο καθε χρονο αρτια καταρτισμενο να θελουμε να καταργησουμε ο,τι τοσα χρονια εγιναν προσπαθειες να λειτουργησουν;
    αντι να ιδρυονται αλλα τοσα ΚΕΔΔΥ να εξεταζονται τα παιδια με πιο γρηγορους ρυθμους να καταργείται η διαγνωση;στειλτε εκπαιδευτικους ΠΕ 71,61 και παιδια για ακομα μια φορα σπιτι τους ..ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ .ΩΡΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:40 | Μαρία

    Σεβαστείτε τα τόσα χρόνια αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών ΠΕ 61/71 που με μεράκι κ αγάπη αποφάσισαν συνειδητά να εργαστούν στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικης Αγωγης και όχι από περιορισμένη επαγγελματική αποκατάσταση!!!! Δώστε στα παιδιά τους εκπαιδευτικούς που τους αξίζουν … εκπαιδευτικούς με βασικό πτυχίο στον χώρο κ πολλά χρόνια αναπλήρωσης στην πλάτη τους !! Μην απαξιώνετε τα πτυχία μας …. κ επιτέλους εξισορροπήστε τα δικαιώματα μας μοριοδοτωντας πρώτα το βασικό πτυχίο κ έπειτα όλα τα υπόλοιπα προσόντα όπως ισχύει σε κάθε άλλο εκπαιδευτικό κλάδο !!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τη βιομηχανία των μεταπτυχιακών !!!!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:38 | Αναστασία

    Ως ειδική παιδαγωγός δηλώνω κατηγορηματικά ότι ειμαι αρνητικη απεναντι στον εν λόγω νομοσχέδιο. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τον κλάδο μου ΠΕ71/61 προσπαθώντας να φτιάξει ένα σύστημα που παρουσιάζει ως κατάλληλο. Υπάρχουν ομως ήδη εκπαιδευτικοί με βασική εκπαίδευση και άκρως καταρτισμένοι στην ειδική αγωγή που είναι οι μονοι αρμόδιοι να αναλάβουν καθήκοντα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση. Είναι απαράδεκτο λοιπόν να προωθούνται οι θέσεις αυτές σε μόνιμους εκπαιδευτικούς με κάποια εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:22 | Κατερινα Θ.

    πόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου τώρα!!! Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε δομές ειδικής αγωγής πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι οι ΠΕ71/61, καθώς είναι κι οι μοναδικοί με βασικό τίτλο σπουδών κι υψηλό επίπεδο γνώσεων σχετικών με την ειδική αγωγή.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:16 | Κώστας Κ

    Αγαπητοί τυφλωμένοι και παθιασμένοι κατά του θεσμού των σχολικών συμβούλων:
    Ξαναδιαβάστε το παρόν νομοσχέδιο και διαπιστώστε ότι ο θεσμός των σ.σ. όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται. Ενισχύεται και μισθολογικά και παιδαγωγικά/διοικητικά.
    Με την αξιοσημείωτη διαφορά ότι είναι καθοριστικά τα μόρια από τη συνέντευξη για την επιλογή των νέων στελεχών. Που σημαίνει, ότι η κεντρική εξουσία μπορεί ελεύθερα να επιλέγει τα νέα στελέχη της. Σταματήστε λοιπόν το νοσηρό τυφλό και κουτό πάθος, αλλά συνειδητοποιήστε ο σχολικός σύμβουλος πέθανε, ζήτω ο (νέος) σχολικός σύμβουλος με μια αμφισβητούμενη διαδικασία επιλογής, κυρίως από τη συνέντευξη !
    Ο νέος νόμος σαφώς ευνοεί όσους έχουν μεταπτυχιακά, γλώσσες, συγγραφικό έργο και 20 χρόνια υπηρεσίας ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Οι υπόλοιποι μάχιμοι και μη εκπαιδευτικοί θα πάνε στα αζήτητα της διαδικασίας!
    Αφήστε λοιπόν τα μίση και αρχίστε το διάβασμα!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:10 | Βασιλης Ν

    Aπόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου τώρα!!! Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε δομές ειδικής αγωγής πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι οι ΠΕ71/61, καθώς είναι κι οι μοναδικοί με βασικό τίτλο σπουδών κι υψηλό επίπεδο γνώσεων σχετικών με την ειδική αγωγή

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:06 | Κατερινα Θ.

    Tο Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους σε δομές και προσωπικό παρουσιάζοντας τις επιλογές του με ωραιοποιημένα παιδαγωγικά αλλά γενικόλογα επιχειρήματα. Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς κρίνουμε ότι (και) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν προσφέρει ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά στην ουσία αποτελεί δούρειο ίππο για την εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:43 | Δημητρα

    Σοβαρευτείτε!!!!!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:42 | Δημητρα

    Σοβαρευτείτε εκεί στα γραφεία σας!!!!
    Έξω η κοινωνία φωνάζει,γιατί δεν ακούτε;;;;

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:24 | δημητρα

    Απαραδεκτο νομοσχεδιο ! ως μητερα αμεα πιστευα οτι μετα το περσινο νομοσχεδιο θα υπαρξει ενα τελος και επιτελους δε θα εχουμε καθε χρονο την αγωνια για τη διαγνωση , τη σωστη στελεχωση των σχολειων με δασκαλους ειδικης αγωγης και μονο .Οταν ανθρωποι επελεξαν εξαρχης τον τομεα που θα ασχοληθουν και δεν εκαναν στην πορεια αναγκαστικη αναστροφη καριερας δεν ειναι δικαιο να ακυρωνεται με αυτο το τροπο το εργο τους.Δεν εχουμε ολοι οι γονεις τα χρηματα να τρεχουμε σε ιδιωτικα κεντρα για τη διαγνωση του παιδιου μας.
    Ας σκεφτει το υπουργειο μια φορα λογικα ..!ΑΠΟΣΥΡΣΗ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:08 | ΔΉΜΗΤΡΑ

    Για πόσο ακόμα θα χτυπάτε την ειδική αγωγή;

    Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους σε δομές και προσωπικό παρουσιάζοντας τις επιλογές του με ωραιοποιημένα παιδαγωγικά αλλά γενικόλογα επιχειρήματα. Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς κρίνουμε ότι (και) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν προσφέρει ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά στην ουσία αποτελεί δούρειο ίππο για την εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης.Στην Ελλάδα από το 2000 υπάρχουν πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί Ε.Α. πού ακριβώς είναι οι ειδικότητα αυτή στη στελέχωση των νέων μονάδων.Υπάρχουν καταρτισμένοι πτυχιούχοι ΠΕ71/61 και δεν αναφέρονται πουθενα!!!Πώς είναι δυνατόν να μετράει η εξειδίκευση κι όχι η βασική σπουδή, δηλαδή αν εγώ κάνω εξειδίκευση στην ιατρική να με προτιμήσουν σε προκήρυξη του υπουργείου από έναν γιατρο?

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:08 | ΝΙΚΗ

    Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου είναι απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος. Κακώς καταργείται. Αντίθετα ο θεσμός θα έπρεπε να ενισχυθεί σε αρμοδιότητες και να στηριχθεί.
    Ως διευθύντρια σχολείου, ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης ήταν πάντα δίπλα μας.
    Επίσης ο Σχολικός Σύμβουλος ειδικότητας, όπως και όλοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι στη διεύθυνση που υπηρετώ, κάνουν συστηματικά επιμορφωτικές συναντήσεις, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή η μόνη επιμόρφωση που γίνεται προέρχεται από τους Σχολικούς Συμβούλους.
    Τα ΠΕΚΕΣ που δημιουργούνται θα είναι μακριά από τα σχολεία, αφού θα έχουν έδρα στην πόλη που βρίσκεται η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης
    Η κατάργηση και η επιθετική στοχοποίηση των Σχολικών Συμβούλων είναι χτύπημα στην Αριστεία και της Αξιοκρατία.
    Κακώς καταργούνται οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ.α. Με τον τρόπο αυτό διαλύεται κάθε στήριξη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί. Αποτελεί καταστροφή για την εκπαίδευση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:08 | Σοφία

    «Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου!»
    Απαξιώνετε το βασικό πτυχίο, τους δασκάλους που χρόνια τώρα στηρίζουν τις δομές της ειδικής αγωγής! Απαξιώνετε κόπους, γνώσεις, προσφορά, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς, τους ίδιους τους μαθητές!

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:51 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Οι Π.Ε.71/ 61 καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια. Μην ακυρώνετε το πτυχίο μας!!! Να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής και οι Π.Ε.71/61 να είναι αυτοί που θα στελεχώνουν τις δομές της ειδικής αγωγής!

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:51 | Vasiliki

    Δημιουργείται μία νέα δομή χωρίς το κατάλληλο προσωπικό..Υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής ΠΕ 61 και 71,καταρτισμένοι σε θέματα ειδικής αγωγής και ένταξης κι όμως βλέπουμε ότι και πάλι δημιουργούνται θέσεις που θα ευνοήσουν μόνιμους που απλώς έχουν κάνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Η εκπαίδευση 4 χρόνων δεν εξομοιώνεται με γνώσεις προερχόμενες από αμφιβόλου ποιότητας μεταπτυχιακά 1,5 χρόνου.Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και ΠΕ61 που είναι?Εσείς τους δημιουργήσατε και τώρα πάτε να τους αφανίσετε!!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:48 | ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ

    Είναι πραγματικά απαράδεκτο το ότι δεν αναφέρονται και πάλι πουθενά οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 71/61 με βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή. Προάγεται η βιομηχανία των μεταπτυχιακών και το εν λόγω νομοσχέδιο προσπαθεί να μας αφανίσει.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:37 | Χρήστος Π.

    Σεβαστείτε, την Ειδική Αγωγή, το βασικό πτυχίο που παρεχει και ας γίνει διαχωρισμός – αξιόλογος-ανάμεσα σε εξειδίκευση και βασικες σπουδές. Είναι πολλά τα χρόνια του εμπαιγμού εις βάρος των ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΏΝ! ΆΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΉ στα κριτήρια επιλογής

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:36 | Βασιλίνα

    Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους σε δομές και προσωπικό παρουσιάζοντας τις επιλογές του με ωραιοποιημένα παιδαγωγικά αλλά γενικόλογα επιχειρήματα. Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς κρίνουμε ότι (και) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν προσφέρει ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά στην ουσία αποτελεί δούρειο ίππο για την εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:33 | Κατερίνα

    Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους σε δομές και προσωπικό παρουσιάζοντας τις επιλογές του με ωραιοποιημένα παιδαγωγικά αλλά γενικόλογα επιχειρήματα. Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς κρίνουμε ότι (και) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν προσφέρει ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά στην ουσία αποτελεί δούρειο ίππο για την εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:27 | Λυμπεροπούλου Μαρία

    Αυτη η αδικία που παει να περασει ειναι έγκλημα οχι προς τους δασκάλους ειδικής αγωγής που διάλεξαν με αγαπη να επιτελέσουν αυτο το λειτούργημα αλλα κυριως για τους μαθητές μας που θα πέσουν σε χέρια ανθρώπων που δεν εχουν τις αναγκαίες γνώσεις.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:26 | Βασιλική

    Είναι απαράδεκτο από την στιγμή που υπάρχουν εκπαιδευτικοί ΕΑΕ ΠΕ71 και 61 να καλύπτονται οι θέσεις από οποιονδήποτε άλλον. Κανένας άλλος δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις για να εργαστεί στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης, τελεία και παύλα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:24 | ΚΑΛΛΙΡΟΗ

    Ανεπίτρεπτο να στελεχώνονται θέσεις κατεξοχήν ειδικής αγωγής από αποφοίτους τμημάτων γενικής, απαξιώνοντας για ακόμη μια φορά το βασικό κρατικό πτυχίο των 71/61 και ευνοώντας την άνθιση μεταπτυχιακών αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:18 | Χριστίνα

    Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά εκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους σε δομές και προσωπικό παρουσιάζοντας τις επιλογές του με ωραιοποιημένα παιδαγωγικά αλλά γενικόλογα επιχειρήματα. Ως ΣΑΤΕΑ ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς κρίνουμε ότι (και) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν προσφέρει ρεαλιστική πρόταση για βελτίωση των υπαρχουσών συνθηκών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά στην ουσία αποτελεί δούρειο ίππο για την εισαγωγή και την εφαρμογή της αξιολόγησης- αυτοαξιολόγησης.Ας σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κλάδος “Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” σε πρωτύτερη νομοθεσία και δε διατυπώνεται ρητά το συνοδευτικό ΠΕ για τον συγκεκριμένο κλάδο. Η προσθήκη “και Ενταξιακής Εκπαίδευσης” στον κλάδο Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει να σημαίνει ταύτιση των δύο όρων, καθώς η ενταξιακή εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τους μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά όλους τους μαθητές που απειλούνται από μαθησιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση σε σχολείο. Η ενταξιακή εκπαίδευση απαιτεί σταθερή, μόνιμη παρουσία εκπαιδευτικού ΕΑΕ με οργανική θέση ως συντονιστή της ένταξης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:15 | ΝΑΤΑΣΑ

    Απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου τώρα!!! Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε δομές ειδικής αγωγής πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι οι ΠΕ71/61, καθώς είναι κι οι μοναδικοί με βασικό τίτλο σπουδών κι υψηλό επίπεδο γνώσεων σχετικών με την ειδική αγωγή.