Άρθρο 05 – Φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

1. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την 1η-10-2018, φοιτητών και όσων εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 φοιτητές. Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι., και τα οποία συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών, αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 Τμημάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων την ευθύνη ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών και τις αρμοδιότητες του προηγούμενου εδαφίου έχουν ο Πρύτανης και η Σύγκλητος, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή ασκούν τις αρμοδιότητες Προέδρου και Συνέλευσης Τμήματος, αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, με απόφαση της Συγκλήτου τα καθήκοντα της παρούσας παραγράφου μπορεί να ανατίθενται σε άλλα όργανα του ιδρύματος.
2. Οι εγγραφές νέων φοιτητών, καθώς και οι διαδικασίες μετεγγραφής στα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ολοκληρώνονται κανονικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  • 14 Μαΐου 2018, 08:38 | Α.Κ.

    Μια μεγάλη αδικία του νομοσχεδίου που θα πρέπει να αποκατασταθεί!!Η δέσμευση σας κύριε υπουργέ μας έδωσε μεγάλη ανακούφιση! αυτό που μένει τώρα είναι να υλοποιηθεί με τους σωστούς όρους ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουμε το τίτλο Σπουδών ΠΕ ε λογικό χρονικό διάστημα και όχι να μας παιδεύουν επειδή δεν θα υπάρχουν σε λειτουργία όλα τα εξάμηνα στη περιοχή σχολή θα πρέπει να μεριμνήσετε για μια δίκαιη λύση Ευχαριστώ

  • 14 Μαΐου 2018, 08:21 | Λίζα

    κ. Υπουργέ, τροποποιήστε το νομοσχέδιο. Δώστε τη δυνατότητα στους φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ να μπορούν να πάρουν πτυχίο ΑΕΙ. Μην τους αδικείτε. Μπήκαν με όνειρα στις σχολές τους μην τους τα γκρεμίζετε από τώρα. Εχετε τη δυνατότητα να το αλλάξετε. Χιλιάδες οικογένειες είναι πίσω από τους φοιτητές που αγωνιούν και περιμένουν μια δίκαιη λύση. Πιστεύω πως θα δείτε το άδικο και θα το διορθώσετε. Μην απογοητεύετε γονιούς και φοιτητές που μοχθούν καθημερινά για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:08 | Φοιτήτρια Νοσηλευτικής

    Μόνο απογοήτευση αισθανόμαστε πλέον για αυτήν την χώρα τέτοιες ώρες. Δεν υπάρχει καμία ισότητα, όλα τα δικαιώματα στερούνται από τον λαό… οι 166 καθηγητές πανεπιστημίων μορφωμένοι- αμόρφωτοι είπαν όχι σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα για 150 ευρώ. Οι μαθητές αυτών είπαν όχι γιατί «θα υπάρξει υποβιβασμός των σχολών τους ! Λες και οι φοιτητές των ΤΕΙ δεν διαβάζουν! Σας διαβεβαιώνω ότι στο φλέγον τμήμα της νοσηλευτικής το διάβασμα και η πρακτική είναι αναγκαία και αυτό γιατί αύριο μεθαύριο οι φοιτητές θα έχουν να κάνουν με ανθρώπους και όχι με αριθμούς ή γράμματα! Και ενα τέτοιο επάγγελμα με ολη αυτή τη σπουδαιότητα υποβιβάζεται με ένα ταμπελακι «ΤΕΙ» από καθηγητές των 150+ ευρώ, από φοιτητές της γνώσης και της προόδου και από μια χώρα που ακόμη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Καλημέρα κύριες και κύριοι, ναι τα παιδιά μας πάνε στο εξωτερικό, κρατάτε τις μαμάδες που πονούν, τους πατεράδες που ματώνουν οι τσέπες τους ,εκεί ίσως δουν μια καλύτερη μέρα !

  • 14 Μαΐου 2018, 00:56 | Δ.Α ( πατέρας φοιτητή Λογοθεραπείας )

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
    ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ
    ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΚΟΜΗ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ,ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ,ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ
    ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
    ΠΤΥΧΙΟ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ
    ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ
    ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.?
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ , ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
    ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ,ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ,ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ
    ΤΕΛΙΚΑ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ….

  • 13 Μαΐου 2018, 23:34 | Πέγκυ

    Οι φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου δεν είναι κατώτερης βαθμίδας από αυτούς των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Δικαιούνται ίσης μεταχείρισης.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:26 | ΣΠΥΡΟΣ

    Δώσατε υπόσχεση Κ.υπουργε μην την ξεχάσετε να την υλοποιήσετε.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:16 | ΓΟΝΕΑΣ

    Μην αφήνετε τους φοιτητές που είναι ήδη μέσα στο ΤΕΙ έξω από την δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Δώστε τους την δυνατότητα τώρα και όχι μετά από χρονιά.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:13 | Κωστας

    ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ! Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου να ενταχθούν με προϋποθέσεις στα προγράμματα σπουδών των νεοϊδρυόμενων τμηματων του Πανεπιστημιου Ιωαννινων

  • 13 Μαΐου 2018, 22:28 | Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

    Ο ΣΕΛΛΕ, ο σύλλογος που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων των ΤΕΙ Λογοθεραπείας (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ΤΕΙ Ηπείρου), θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
    Μέχρι σήμερα, στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η λογοθεραπεία ήταν αντικείμενο σπουδών αποκλειστικά στις Σχολές των ΑΤΕΙ της χώρας. Με την ένταξη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Πανεπιστημιακή Σχολή Λογοθεραπείας. Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια αλλαγή θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην θίγονται τόσο οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Σχολών Λογοθεραπείας των ΤΕΙ, όσο και οι σημερινοί φοιτητές των Σχολών αυτών. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη ή σχέδιο για τους μέχρι σήμερα αποφοίτους των Ελληνικών Σχολών Λογοθεραπείας, οι οποίοι όχι απλώς αδικούνται, αλλά στην ουσία αγνοούνται.
    Ήδη το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φαίνεται πως, θα είναι το ίδιο με αυτό του «πρώην» τμήματος Λογοθεραπείας του «πρώην» ΤΕΙ Ηπείρου (άρθρο 4 παρ. 2 περ. ββ΄ του σχεδίου νόμου). Μένει να επιβεβαιωθεί με τη δημιουργία του προγράμματος σπουδών των Πανεπιστημιακών Σχολών και τη σύγκρισή του με αυτό των Σχολών των αντίστοιχων ΤΕΙ, για να καταστεί σαφές ότι στην πραγματικότητα το μόνο που θα αλλάξει είναι ο χαρακτηρισμός τη Σχολής και του πτυχίου.
    Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στην πραγματικότητα δε μιλάμε για «αναβάθμιση» των σπουδών λογοθεραπείας, αλλά για μετονομασία αυτών. Μία μετονομασία, όμως, που θα δημιουργήσει φοιτητές και αποφοίτους Λογοθεραπείας δύο ταχυτήτων, όχι ως προς την ουσιαστική τους κατάρτιση, αλλά ως προς τα τυπικά προσόντα που αυτή θα συνεπάγεται. Οι απόφοιτοι των Σχολών ΤΕΙ θα έχουν «υποβαθμισμένο» πτυχίο σε σχέση με τους αποφοίτους των Πανεπιστημιακών Σχολών Λογοθεραπείας. Τούτο, μάλιστα, όταν φοίτησαν σε μία περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε Πανεπιστημιακή Σχολή.
    Όταν το Υπουργείο αποφασίζει ότι πλέον η Λογοθεραπεία ανήκει στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, καλό θα είναι να μη λησμονεί όσους έχουν αποφοιτήσει, όταν το ίδιο Υπουργείο θεωρούσε ότι ανήκε αποκλειστικά στην Τεχνολογική Ανώτατη Εκπαίδευση.
    Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα εξίσωσης του πτυχίου της Σχολής Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου με αυτό της αντίστοιχης Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα οι απόφοιτοι της Σχολής Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου θα έχουν αποφοιτήσει από μια σχολή-«φάντασμα», εφόσον σταδιακά εξαφανίζονται από τον χάρτη τα ΤΕΙ ή παραμένουν ελάχιστα διαθέσιμα τμήματα σε αυτά. Έτσι, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο παλαιοί απόφοιτοι ΤΕΙ με διδακτορικά να διδάσκουν μαθήματα σε φοιτητές ΑΕΙ, οι οποίοι θα λάβουν αναβαθμισμένο πτυχίο σε σχέση με αυτό των καθηγητών τους!
    Δυστυχώς, όμως, από το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, παρατηρείται ότι ούτε οι σημερινοί φοιτητές του ΤΕΙ Ιωαννίνων δε δύνανται να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους με απλή αίτηση στη γραμματεία, λαμβάνοντας περισσότερα θεωρητικά μαθήματα, όπως έγινε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τους εργοθεραπευτές (βλέπε αντίστοιχο νόμο 4521/2018 που αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την αντίστοιχη Σχολή Εργοθεραπείας.)
    Μόνο η εξίσωση των ήδη κτηθέντων πτυχίων ΤΕΙ Λογοθεραπείας με αυτούς που θα αποκτηθούν από τις Πανεπιστημιακές Σχολές Λογοθεραπείας είναι μία δίκαιη λύση στα ζητήματα που προαναφέρουμε και ο ΣΕΛΛΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας χρέος να υπερασπιστεί τα πτυχία των μελών του και να μη συναινέσει στην ουσιαστική υποβάθμισή τους.

  • 13 Μαΐου 2018, 22:01 | ΓΙΩΡΓΟΣ Π

    Πιστεύω οτι το σχέδιο νόμου που προβλεπέται για τους φοιτητές του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι άδικο.Θεωρώ οτι ολοί οι φοιτητές πρέπει να εχόυν τα ίδια δικαιώματα κάτι που στην δική μας περίπτωση δεν υπάρχει!!!

  • 13 Μαΐου 2018, 21:55 | ΒΝ

    Φυσικά και είναι άδικο να μην μπορούν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως ΑΕΙ όσοι το επιθυμούν! Στην Πολυτεχνική που προχθές παρευρεθήκατε σε εκδήλωση, υπήρχε μεταβατική περίοδος με τους φοιτητές να επιλέγουν. Τα ΚΑΤΕΕ όταν μετονομάστηκαν σε ΤΕΙ, όλοι οι φοιτητές που βρίσκονταν πριν το έτος πτυχίου, ολοκλήρωσαν ως ΑΕΙ. Για τους φοιτητές των Τμημάτων που συγχωνεύτηκαν με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ επίστης υπήρχε μέριμνα. Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπάρχει μετάβαση. Γιατί όχι για τους φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου;

    Τι πρόβλεψη υπάρχει για τους παλαιούς φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, φοιτητές παρελθόντων ετών, κάποιοι πριν και από το 1999, και που ενδεχομένως να επιθυμούν να συνεχίσουν κάποια στιγμή …;

    Φοιτητές του ΦΠΨ με κατεύθυνση Ψυχολογίας, θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο Τμήμα Ψυχολογίας; Φοιτητές παρελθόντων ετών (πριν το 2005), με κατεύθυνση Ψυχολογίας (εισαχθέντες με Πανελλήνιες ή και με κατακτήριες), που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές, θα μπορούν να συνεχίσουν στο Τμήμα Ψυχολογίας;

    Μπορείτε και πρέπει να το κάνετε με δίκαιο, ωφέλιμο και αποτελεσματικό τρόπο!

  • 13 Μαΐου 2018, 21:53 | φοιτητρια

    Nα κρατήσετε το λόγο σας Κ. Υπουργέ και να αναβαθμίσετε το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ τώρα και όχι στο μέλλον μην το ξεχάσετε.

  • 13 Μαΐου 2018, 21:29 | φοιτητρια

    Να ενημερώσει ο Κ. Υπουργός τους φοιτητές πως θα γίνει αυτή η αλλαγή και να μην μείνει στα χαρτιά και ξεχαστεί.

  • 13 Μαΐου 2018, 21:17 | ΓΟΝΙΟΣ

    Πρέπει και είναι επιτακτικό ανάγκη να αλλάξει το άρθρο 5. Η μεταχείριση των φοιτητών πρέπει να είναι ίδια σε όλα τα εκπαιδευτικό ιδρυματα. Πρέπει ο Κ.υπουργος. να εξηγήσει πως θα γίνει η μετάβαση από το ΤΕΙ στο ΑΕΙ.

  • 13 Μαΐου 2018, 21:16 | Φοιτήτρια ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Κύριε Υπουργέ

    Είμαι φοιτήτρια λογοθεραπείας και μπήκα σε αυτή την σχολή γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα. Με αυτή την απόφαση όταν τελειώσω τις σπουδές μου θα έχω πτυχίο από ένα τεχνολογικό ίδρυμα που πλέον δεν θα υπάρχει και παράλληλα θα υπάρχουν φοιτητές που θα βγαίνουν από την ίδια ακριβώς σχολή με εμενα, με μόνη διαφορά την χρονολογική σειρά, και θα έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Δεν βρίσκω τίποτα δίκαιο σε αυτό. Το μόνο που ζητάω είναι ισότιμη αντιμετώπιση, ώστε και εμείς οι ενεργοί φοιτητές να βγούμε με πτυχίο πανεπιστημίου αλλά και οι απόφοιτοι να μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Αυτό δηλαδή που ζητάω είναι ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

  • 13 Μαΐου 2018, 21:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Στο Σ/ν «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», στο άρθρο 5 με τίτλο Φοιτητές αναφέρει «… Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 φοιτητές. Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών…». Άρα πτυχίο ΤΕΙ..

    Ο νόμος 4521/18 “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις” στο άρθρο 5 παρ.3 με τίτλο Φοιτητές αναφέρει «…β) τα επιπλέον μαθήματα, θεωρητικού χαρακτήρα,τα οποία οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς ο φοιτητής για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών Τμήματος πανεπιστημίου και τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. .» ;Άρα πτυχίο Πανεπιστημίου..
    Kαμμία μεταβατική διάταξη. Καμμία πρόβλεψη ισοτίμισης πτυχίου, έστω και με επιπλέον μαθήματα για τους ήδη σπουδαστές. Για τους παλιότερους απόφοιτους και πάλι τίποτα!

    Ερωτάται ο κος Υπουργός, γιατί αντιμετωπίζει τα παιδιά μας, σπουδαστές του ΤΕΙ Ηπείρου με τρόπο διαφορετικό και αντισυνταγματικό, από τους σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

  • 13 Μαΐου 2018, 21:01 | Μ.Π ( μητέρα φοιτητή Λογοθεραπείας)

    Το άρθρο 5 είναι αντισυνταγματικό. Για ποιο λόγο οι φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά; Με ποιο επιχείρημα το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε τέτοιες αντιφατικές αποφάσεις και μάλιστα σε διάστημα τόσων λίγων μηνών; Πρόκειται για μια άδικη διάταξη που αντιβαίνει στην Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης.
    Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου όταν επέλεξαν τα τμήματα αυτά, δεν γνώριζαν τις μελλοντικές αποφάσεις του Υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι! Ειδικότερα, οι φοιτητές της Λογοθεραπείας ήξεραν ότι η Λογοθεραπεία για την Ελλάδα είναι μονόδρομος και μόνο από τα ΤΕΙ Λογοθεραπείας αποφοιτά όποιος επιθυμεί. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας υποβιβάζει και καταδικάζει τους υφιστάμενους φοιτητές αλλά και όλους τους αποφοίτους του τμήματος, οι οποίοι θα βρεθούν σε κατώτερη θέση από τους μελλοντικούς φοιτητές που θα εισαχθούν από το 2019-2020 και εξής στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου; Οι υφιστάμενοι φοιτητές αλλά και οι απόφοιτοι της Λογοθεραπείας έχουν επενδύσει κόπο, προσπάθειες και χρήματα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και γενικότερα το μέλλον τους. Με ποιο δικαίωμα το Υπουργείο Παιδείας τους αντιμετωπίζει τόσο ανέντιμα και απαξιωτικά; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» αν το Υπουργείο θέσει σε ισχύ αυτό το διάταγμα! Κάθε φοιτητής αλλά και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αναβαθμίσει το πτυχίο του και να εξελίξει τις σπουδές του χωρίς διακρίσεις και χρονικούς προσδιορισμούς. Αυτό άλλωστε δεν έγινε και με τους απόφοιτους παιδαγωγικών σχολών εδώ και πολλά χρόνια;
    Πέρα από τους ηθικούς λόγους, υπάρχει και η πρακτική-οικονομική πλευρά του θέματος. Πώς θα λειτουργούν ταυτόχρονα δύο τμήματα; Θα μιλάμε για σχολή 2 ταχυτήτων; Ποιοι καθηγητές θα διδάσκουν στο ΤΕΙ και ποιοι στο Πανεπιστήμιο; Ποιοι θα θέλουν να διδάξουν στο ΤΕΙ; Μα και ποιοι φοιτητές θα θελήσουν να εισαχθούν φέτος στο τμήμα; Ας μην γελιόμαστε!!!
    Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να τροποποιήσει το άρθρο 5 ώστε να μην «βασιλεύσει» για μια ακόμη φορά η αδικία, η αναξιοκρατία και η ανισότητα… σε αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη χώρα! Ας βαδίζουμε με γνώμονα τη λογική, τη Δημοκρατία και την ισότητα!

  • 13 Μαΐου 2018, 20:55 | Χρυσόστομος Στύλιος, Κοσμήτορας Σχολής ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Ηπείρου

    Απόφαση Γ.Σ. τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ΤΕΙ Ηπείρου.
    Τα θέματα των φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου πρέπει να επιλυθούν με τρόπο ανάλογο με τα όσα ορίζονται για τους φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά κατά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της επιλογής λήψης πτυχίου ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Ν. 4521/18, άρ. 5.
    Η ρύθμιση με την οποία για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου «αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι.» (άρθρο 5, παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου) δημιουργεί μια διαδικασία η οποία δεν υπάγεται στη λειτουργία του Τμήματος και δεν διέπεται από τους κανόνες λειτουργίας και αποφάσεων ενός Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι φοιτητές αυτοί πρέπει να ενταχθούν στην φυσιολογική ροή των σπουδών με αρμοδιότητες και αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων, με την αντίστοιχη σύνθεση και εκπροσώπηση.
    Επιπλέον, πρέπει να γίνεται ρητή πρόβλεψη για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, Erasmus κ.α. για τους φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς απουσιάζει η οποιαδήποτε σχετική αναφορά στο σχέδιο Νόμου.
    Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις ακολουθήθηκαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όταν το τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (με 4 έτη φοίτησης) μετεξελίχθηκε σε τμήμα Μηχανικών H/Y & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής (με 5 έτη φοίτησης), οπότε δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματος να επιλέξουν εάν θα λάβουν το πτυχίο της Πληροφορικής ή εάν θα παρακολουθήσουν ένα ακόμη έτος ώστε να λάβουν το δίπλωμα του Μηχανικού Η/Υ & Πληροφορικής.

  • 13 Μαΐου 2018, 20:53 | ενας πολιτης

    Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους.Τα ΤΕΙ είναι τα ίδια παντού και μην κάνετε τα λάθη του παρελθόντος.

  • 13 Μαΐου 2018, 20:35 | Φοιτήτρια ΤΕΙ Ηπείρου

    Κύριε Γαβρόγλου, μάλλον μόνο εσείς δεν αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται το αίσθημα της ανισότητας και της διάκρισης μεταξύ των φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου και των πρώην φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά. Με τις υπουργικές αποφάσεις σας δείχνεται ότι οι φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά υπερτερούν έναντι των φοιτητών του ΤΕΙ Ηπείρου. Το ερώτημα , όμως που γεννάται , είναι σε τι ακριβώς υπερτερούν κ. Γαβρόγλου; Οφείλετε να δώσετε στους ενεργούς φοιτητές τα ίδια δικαιώματα αναβάθμισης του πτυχίου τους, καθώς και στους εισαχθέντες του έτους 2018-2019 την ευκαιρία να δηλώσουν τις σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου, γιατί καταλαβαίνετε ότι κανένας νέος που σκέφτεται ως μελλοντικός εργαζόμενος δεν θα ήθελε να έχει πτυχίο από σχολές που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν.

  • 13 Μαΐου 2018, 19:08 | ΣΟΦΙΑ

    Θεωρω απαραδεκτο το αρθρο 5 και φυσικα ειμαι καθετα αντιθετη με αυτο!!! Δεν δινουν την δυνατοτητα στους φοιτητες να αναβαθμισουν το πτυχιο τους, δημιουργωντας ετσι φοιτητες δυο ταχυτητων!!! Δεν μπορουν καν να ενημερωσουν και να πιστοποιησουν την αναγνωριση του πτυχιου των σημερινων φοιτητων του ΤΕΙ Ηπειρου!! Δωστε ισες ευκαιριες στου φοιτητες του ΤΕΙ Ηπειρου με αυτες του Πανεπιστημιου Δυτικης Αττικης!!! Δεν μπορει να εχουν παντα τα προνομια τα παιδια της Αθηνας!!! Οι φοιτητες του ΤΕΙ Ηπειρου, ειδικα της Νοσηλευτικης, κανουν σπουδαια δουλεια και τους αξιζει μια ευκαιρια!! Θα μας βρειτε ολους μπροστα σας!

  • 13 Μαΐου 2018, 15:20 | Πετρου Αλ.

    Οι περισσότεροι φοιτητές των τει δεν εχουν αντιληφθεί τι προσπαθειτε να κάνετε!ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ!ΟΤΙ ΙΣΧΥΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΔΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΥΠΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ!