Άρθρο 04 – Προσωπικό

1. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως, από την 1η-10-2018, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους. Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού διαπιστώνεται με σχετικές πράξεις του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες μνημονεύουν τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχουν στην 1η-10-2018.
2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στα Τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εξής:
αα) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ββ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Λογοθεραπείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
γγ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
δδ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
εε) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
στστ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ζζ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ηη) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται σε ένα εκ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από αίτησή τους, γνώμη του Τμήματος υποδοχής και αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων. Η αίτηση κατατίθεται έως τις 31-10-2018, η απόφαση ένταξης εκδίδεται μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχει στην 1η-10-2018.
3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του απορροφώμενου Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατ’ αντιστοίχιση των κατεχόμενων θέσεων (α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, υπηρετούντες λέκτορες), και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικότερης διάταξης, σύμφωνα με την παρ. 4.
4. α) Οι κατέχοντες, κατά την 1η-10-2018, προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κατέχοντες τακτική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την επιφύλαξη της υποπερίπτ. ε΄.
β) Οι αναπληρωτές καθηγητές και επίκουροι καθηγητές οι οποίοι κατέχουν τακτική θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κατά την 1η-10-2018 εντάσσονται επίσης σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες μετατρέπονται σε οργανικές της ίδιας βαθμίδας, ύστερα από αίτησή τους, με απόφαση της Συγκλήτου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 31-12-2018 και η πράξη μετατροπής εκδίδεται χωρίς τήρηση άλλης διαδικασίας. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018.
γ) Οι καθηγητές α΄ βαθμίδας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται ομοίως σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αιτούνται τη μετατροπή της θέσης τους σε μόνιμη οργανική θέση της ίδιας βαθμίδας, η οποία διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια. Για τη μετατροπή θέσης ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσεται, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και βιογραφικό σημείωμα. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την 31η Αυγούστου 2024 και κρίνονται από πενταμελείς επιτροπές κρίσης, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, αποτελούμενες από καθηγητές πανεπιστημίου α΄ βαθμίδας και συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό πεδίο κάθε Τμήματος. Με πράξη του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, συγκροτείται μία επιτροπή κρίσης σε καθένα από τα Τμήματα του άρθρου 3. Η Σύγκλητος συντάσσει έναν κατάλογο είκοσι εκλεκτόρων για κάθε Τμήμα, τον οποίο υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος. Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή, η Συνέλευση ή και μεμονωμένα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος μπορούν να ζητούν την εξαίρεση εκλέκτορα αν συντρέχουν οι περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), καθώς και αν αντιλέγουν ως προς τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου των εκλεκτόρων. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου η Σύγκλητος συγκροτεί την επιτροπή επιλέγοντας από τον κατάλογο τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη αυτής. Η απόφαση συγκρότησης φέρει ειδική αιτιολογία σε περίπτωση υποβολής αίτησης εξαίρεσης. Σε περίπτωση που εξαιρεθούν τόσα μέλη από τον κατάλογο ώστε τα εναπομείναντα δεν επαρκούν για τη συγκρότηση της επιτροπής, η Σύγκλητος συντάσσει νέο κατάλογο και τον κοινοποιεί εκ νέου στη Συνέλευση Τμήματος. Τα μέλη των επιτροπών έχουν ετήσια θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Οι αιτήσεις εξετάζονται και αξιολογούνται προκειμένου να διαπιστωθεί η συνδρομή των προβλεπόμενων στην υποπερίπτ. iii της υποπερίπτ. γγ΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) προσόντων. Οι αιτήσεις εξετάζονται το αργότερο εντός διμήνου από την υποβολή τους με πλήρη φάκελο. Οι αποφάσεις των επιτροπών υποβάλλονται στη Σύγκλητο, η οποία τις κοινοποιεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για έλεγχο νομιμότητας. Αν δεν αναπεμφθούν μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την περιέλευσή τους στο Υπουργείο, θεωρούνται εγκεκριμένες και ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη που μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018, εφόσον η αίτηση υποβληθεί ως την 30η-12-2018. Αιτήσεις μετατροπής θέσης υποβάλλονται έως δύο (2) φορές. Η δεύτερη αίτηση υποβάλλεται μετά την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης. Σε περίπτωση απόρριψης και της δεύτερης αίτησης το μέλος Δ.Ε.Π. παραμένει στη θέση την οποία κατέχει.
δ) Τα μέλη ΔΕΠ των περιπτ. α΄, β΄ και γ΄ που παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις διατηρούν το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατέχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όσοι εντάσσονται σε τακτικές θέσεις υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. πανεπιστημίου από 1η-1-2020, εφόσον η πράξη μετατροπής εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή, άλλως από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.
ε) Οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών), εντάσσονται σε οργανικές θέσεις επί θητεία ή σε προσωποπαγείς θέσεις λεκτόρων εφαρμογών, αναλόγως με τη θέση που κατέχουν την 1η-10-2018, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς καθηγητή εφαρμογών Τ.Ε.Ι. και στα αντίστοιχα Τμήματα σύμφωνα με την παρ. 2. Η κατηγορία αυτή ανήκει στα μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίου και υπάγεται: α) στις κείμενες πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4485/2017 διατάξεις για τους καθηγητές εφαρμογών, και β) στις διατάξεις του ν. 4485/2017 που αφορούν στους υπηρετούντες λέκτορες ως προς το δικαίωμα εκλέγειν, καθώς και συμμετοχής στα συλλογικά όργανα διοίκησης του ιδρύματος. Ως προς το ωράριο διδακτικής απασχόλησης ισχύει η νομοθεσία που διέπει τους υπηρετούντες λέκτορες πανεπιστημίου. Όποιος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος υποβάλλει αίτηση έως την 31η-12-2022 στη Σύγκλητο, η οποία αποφασίζει για τη μετατροπή της θέσης σε οργανική θέση επί θητεία ή σε προσωποπαγή θέση λέκτορα, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα μονιμοποίησης και εξέλιξης, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ν. 4009/2011. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης με συνημμένο το απαιτούμενο δικαιολογητικό, η οποία μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν υποβολής ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Οι πράξεις μετατροπής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχουν έναρξη ισχύος την 1η-10-2018, εφόσον ο αιτών είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος κατά την ημερομηνία αυτή, άλλως την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς λέκτορα πανεπιστημίου γίνεται με την έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής, ενώ η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020, εφόσον η πράξη εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή, άλλως από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.
στ) Η ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. πανεπιστημίου, γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι οποίες υπερισχύουν κάθε άλλης ειδικής διάταξης.
5. Διατάξεις που παρέχουν δικαίωμα μετατροπής υφιστάμενης, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, προσωποπαγούς θέσης σε τακτική δεν θίγονται.
6. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη έως την 1η-10-2018, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. έως την 1η-10-2018, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την 1η-10-2018, συνεχίζονται κανονικά από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα αρμόδια όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 2, Τμημάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παρ. 4.
7. Η χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας τουλάχιστον πέντε (5) ετών στο ίδιο Τμήμα, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. από Τμήμα σε Τμήμα του άρθρου 3 του παρόντος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτό ισχύει για την πρώτη μετακίνηση μετά την ένταξη των καθηγητών σε Τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφορά και στους ήδη υπηρετούντες καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μετακίνηση προς τα Τμήματα του άρθρου 3. Ειδικά για τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας που επιθυμούν να μετακινηθούν στο νεοσυσταθέν Τμήμα Ψυχολογίας, η μετακίνηση πραγματοποιείται με αίτησή τους και απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν μόνο για αιτήσεις που κατατίθενται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος υποδοχής.
8. Τα έτη που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τ.Ε.Ι. συνυπολογίζονται, μετά την ένταξή τους στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σαν να έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα καθηγητή πανεπιστημίου.
9. α) Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) εντάσσονται σε Τμήματα/Σχολές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 2, ή στο ίδρυμα, αναλόγως με το που ανήκουν οι θέσεις τους. Εάν οι θέσεις τους είναι κατανεμημένες σε Τομείς, εντάσσονται στο αντίστοιχο Τμήμα του πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκε ο Τομέας. Έαν οι θέσεις τους είναι στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται στο ίδρυμα. Τα μέλη της παρούσας παραγράφου εντάσσονται με την ίδια εργασιακή σχέση που κατέχουν (οργανική θέση ή προσωποπαγή) και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. πανεπιστημίου, καθώς και στο αντίστοιχο μισθολογικό καθεστώς. Η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020. Αν προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ως εργαζόμενοι σε Τ.Ε.Ι., η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Η εν λόγω προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, πλην της χορήγησης παροχών και επιδομάτων που προβλέπονται στο άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83).
β) Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο οποίο εντάσσονται.
10. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018 στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μεταφέρεται αυτοδικαίως στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αντίστοιχη θέση αυτής που κατέχει (οργανική θέση ή προσωποπαγή) με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με το βαθμό που κατέχει. Για την αλλαγή της πόλης εργασίας απαιτείται αίτηση του υπαλλήλου, η οποία κατατίθεται στη γραμματεία του ιδρύματος. Οι δικηγόροι με σύμβαση αορίστου χρόνου και πάγια έμμισθη εντολή μεταφέρονται αυτοδίκαια και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την ίδια εργασιακή σχέση, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια.
11. Προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για τις συναφθείσες συμβάσεις έργου.
12. Οι κενές θέσεις πάσης φύσεως προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μεταφέρονται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280) προκηρύσσονται από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
13. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, όπως ιδίως ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία μετατροπής θέσης, τον έλεγχο των δικαιολογητικών, τον έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών αυτών.

  • 9 Μαΐου 2018, 23:43 | PhD

    Μας έχει κουράσει ο Ντινουλης με τις κραυγές του. Το θέμα δεν είναι οι ΕΔΙΠ αλλά η λεκτοροποίηση ανθρώπων χωρίς διδακτορικό και η μεταπήδηση σε πανεπιστήμια ανθρώπων που έχουν σταματήσει οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις διαφορετικά θα υπάρξει τέτοια δυσαρμονία που θα οδηγήσει τα νέα τμήματα σε τραγελαφικές καταστάσεις.

  • 9 Μαΐου 2018, 22:28 | ΤΟΛΜΗ ΕΔΙΠ

    Το άρθρο 4 του σ/ν πρέπει αναδιατυπωθεί με στόχο αφενός όλο το μη καθηγητικό διδακτικό προσωπικό ειδικών κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένων των πρώην καθηγητών εφαρμογών, νυν λέκτορες χωρίς διδακτορικό, ΕΔΙΠ και ΕΕΠ) για όλα τα ιδρύματα ανεξαρτήτως του εάν συγχωνεύονται ή όχι, να ενταχθούν σε μια κοινή κατηγορία προσωπικού που ανάλογα με τους τίτλους σπουδών να καταλάβουν οργανική ή προσωποπαγή θέση. Για την κατηγορία αυτή ας βρει το υπουργείο ένα όνομα (Επιμελητές, υφηγητές ; ή Επιμελητές Α΄και Β’)
    Οι κάτοχοι Διδακτορικού να καταλάβουν οργανική θέση και οι λοιποί προσωποπαγή έως την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Οι μεν πρώτοι να ασκούν αυτοδύναμο διδακτικό έργο, οι δε άλλοι εργαστηριακό όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στην πράξη. Χωρίς δηλαδή καμία επιμέρους ομάδα να χάνει τα δικαιώματα που έχει. Μισθολογικά οι μεν εξισώνονται με τους λέκτορες οι δε με το μισθολόγιο του ΕΕΠ. Έτσι και κίνητρο θα υπάρχει να εκπονήσουν διδακτορική έρευνα και ενδιαφέρον για να αποκτήσουν επιπλέον ακαδημαϊκά δικαιώματα αφού πρώτα δουλέψουν ερευνητικά περισσότερο. Αλλά και δεν θα αδικούνται τα μέλη ΕΔΙΠ που κατά κανόνα έχουν υψηλό συγγραφικό και ερευνητικό προφίλ. Ούτε όμως θα βρεθεί να διδάσκουν στα πανεπιστημιακά τμήματα αυτοδύναμα προσωπικό χωρίς καν τα τυπικά, αλλά και ουσιαστικά προσόντα.
    Διάβασα προ ημερών την τοποθέτηση της Ομοσπονδίας μας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που ο Σύλλογός μας έστειλε για το θέμα, και είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να τη μελετήσετε στο http://www.poseedip.tuc.gr/el/nea/single-news-poseedip-el/15897-topothetisi-tis-poseedip-aei-stin-87i-synodo-ton-prytaneon/
    Ο υπουργός όπως και η αντιπολίτευση πρέπει να την μελετήσει πριν προβεί σε τελικές αποφάσεις.
    Αυτό που τώρα συμβαίνει και με αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόλυτη ισοπέδωση των πάντων και προκαλείται το περί δικαίου αίσθημα.

  • 9 Μαΐου 2018, 20:00 | ΚΩΣΤΑΣ

    Μετακινήσεις Προσωπικού και Αποφάσεις Συγκλήτου

    Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου αλλά και εκείνου που εύλογα διατύπωσε ο κ. Κωνσταντάρας λίγο πριν, όταν οι μετακινήσεις του προσωπικού επαφίενται σε απόφαση της Συγκλήτου και δεν προβλέπονται άμεσα απο τη νομοθετική ρύθμιση, μήπως υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης τεκμηριωμένων αιτήσεων;

    Με όλο το σεβασμό στα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα, ποια κριτήρια θα μπορούσαν να καθορίσουν αντίστοιχες αποφάσεις;

    Τι θα συμβεί στην περίπτωση των μελών προσωπικού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, αν αποφασιστεί ότι ορισμένοι ή και όλοι δεν καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος που αιτούνται να μετακινηθούν ή δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Τμηματος υποδοχής;

    Τι θα συμβεί στην περίπτωση των μελών προσωπικού του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος ΦΠΨ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ομόφωνα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο νεοιδρυθέν Τμήμα Ψυχολογίας, αν ορισμένοι ή και όλοι θυσιαστούν στο βωμό των αναγκών λειτουργίας του Τμήματος που υπηρετούν; Και ποια θα είναι τότε η τύχη του νεοσυσταθέντος Τμήματος Ψυχολογίας;

  • 9 Μαΐου 2018, 19:28 | Ντίνος

    Κύριε υπουργέ διαβάστε και μελετήστε συμπεριφορές.

    Κύριοι της αντιπολίτευσης διαβάστε και εσείς.

    Πως συμπεριφέρονται οι συντεχνίες που θέλουν να γίνου γενικοί δερβέναγες στΑ ΑΕΙ. Και ένας εξωτερικός τους χαλάει τη σούπα.

    Που προτείνει να γίνουν καθηγητές στα ελληνικά ΑΕΙ, καθηγητές του εξωτερικού, group leaders, postdoc με εξέχοντα και βαριά βιογραφικά και όχι ΕΔΙΠ που έγιναν ΕΔΙΠ από μεταφορά των θέσεών τους από τη Δευτεροβάθμια.

    Με ελάχιστες εργασίες. Με αστείο βιογραφικό.

    Δεν μπορούν να διακρίνουν ότι διακρίνω τα μη ανταγωνιστικά ΕΔΙΠ από τα ΕΔΙΠ που έχουν σοβαρό βιογραφικό και κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείσει να γίνουν μέλη ΔΕΠ σε ανοιχτές διαδικασίες.

    Ή δεν θέλουν.

    Πως είναι δυνατόν να περάσετε τέτοια ρύθμιση κ. υπουργέ;

    Μην το κάνετε.

    Κύριοι της αντιπολίτευσης πάρτε θέση.

    Αλλά νομίζω ότι η ποιότητα του καθενός φάνηκε. Εκτεθήκατε κύριοι μόνοι σας.

    Δεν νομίζω ότι πρέπει να ξαναασχοληθώ μαζί σας. Μόνοι σας βάλατε τα χεράκια σας και βγάλατε τα ματάκια σας. Κανείς υπουργός με τέτοια συμπεριφορά δεν θα σας «υιοθετήσει». Ξέρετε είστε και πιο λίγοι ψήφοι από τους χιλιάδες Έλληνες το εξωτερικού.

  • 9 Μαΐου 2018, 18:35 | ΚΩΣΤΑΣ

    Σημαντική Παράλειψη

    Μήπως θα πρέπει να προσθέσετε «και τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ» στην παράγραφο 7 που ρυθμίζει τη μετακίνηση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος ΦΠΨ;

    Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει για τα μέλη αυτών των κλάδων που προέρχονται από το ΤΕΙ, τα οποία εντάσσονται στο ίδιο Τμήμα με εκείνο των μελών ΔΕΠ του Τομέα τους.

  • 9 Μαΐου 2018, 18:32 | Κωστας

    Ας πει καποιος σ αυτον τον νομπελιστα μεταδιδακτορα πως οσο ασχολειται με τους ΕΔΙΠ που ΙΣΩΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΤΕ πετυχουν την εξελιξη τους καποιοι καθηγητες εφαρμογων χωρις διδακτορικο, χωρις μεταπτυχιακο και με πτυχια απο το ΕΑΠ θα γινουν ΑΜΕΣΑ ΛΕΚΤΟΡΕΣ. Η εμμονη του εχει καταντησει κουραστικη και δεν αφορα το συγκεκριμενο νομοσχεδιο.

  • 9 Μαΐου 2018, 15:15 | Τομέας Ψυχολογίας Τμήματος ΦΠΨ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    «Αναγκαιότητα τροποποίησης των άρθρων 03 και 04 του Σχεδίου Νόμου που αφορούν το Τμήμα Φ.Π.Ψ. και την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Π.Ι.»

    Ο Τομέας Ψυχολογίας χαιρετίζει την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.), καθώς η ύπαρξη ενός ακόμη πανεπιστημιακού Τμήματος Ψυχολογίας στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα συμβάλει, έστω μερικώς, στην κάλυψη της υψηλότατης προτίμησης από την πλευρά των υποψηφίων για πανεπιστημιακές σπουδές στην επιστήμη αυτή στην Ελλάδα.

    ΩΣΤΟΣΟ, η παράλληλη διατήρηση του Τομέα Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) στο Π.Ι. διαιωνίζει και διογκώνει συγκεκριμένα προβλήματα και στρεβλώσεις. Ειδικότερα:

    Όπως τεκμηριωμένα συμβαίνει μέχρι σήμερα, η αναφορά στην επιστήμη της Ψυχολογίας στον τίτλο του Τμήματος Φ.Π.Ψ. αναμένεται ότι θα συνεχίσει να προσελκύει έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων για τα Α.Ε.Ι. οι οποίοι δεν θα έχουν εισαχθεί σε Τμήματα Ψυχολογίας.

    Στη βάση της τρέχουσας εμπειρίας, αναμένεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών αυτών (κατά πάσα πιθανότητα, της τάξης του 75-80%) θα εξακολουθούν να επιλέγουν στο Γ΄ έτος σπουδών την ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ως αποτέλεσμα, μετά την αποφοίτησή τους, αν και θα έχουν συμπληρώσει πλέον των δύο χρόνων πανεπιστημιακές σπουδές στην Ψυχολογία, θα αποφοιτούν με πτυχίο που ΔΕΝ θα τους αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στον χώρο αυτό αλλά επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου με ανεπαρκή κατάρτιση.

    Η συνεχιζόμενη διοχέτευση στην ελληνική αγορά εργασίας, κάθε χρόνο, εκατοντάδων «ημι-Ψυχολόγων», χωρίς εργασιακά δικαιώματα, πέρα από τα προσωπικά αδιέξοδα και ματαιώσεις που δημιουργεί στους αποφοίτους και στις οικογένειές τους:

    Ωθεί μεγάλο αριθμό αυτών στη δοκιμασία των κατατακτηρίων εξετάσεων στα Τμήματα Ψυχολογίας, όπου όμως εισάγεται ένας ελάχιστος αριθμός.

    Ωθεί νέους Έλληνες αποφοίτους πανεπιστημίου στο εξωτερικό, σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, για περαιτέρω προπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

    Οδηγεί στην αναπαραγωγή «γκρίζων» ζωνών στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς τομείς υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

    Αυτά τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις εξαλείφονται οριστικά, μόνο αν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακολουθήσει τη λύση που ακολούθησε δεκαετίες πριν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: τη μετεξέλιξη του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. σε Τμήμα Ψυχολογίας, λύση που έχει ήδη προτείνει ο Τομέας Ψυχολογίας του Φ.Π.Ψ. του Π.Ι. σε σχετικό Δελτίο Τύπου και Υπόμνημά του προς το Υπουργείο Παιδείας, σε όλα τα όργανα, καθώς και στα μέλη ΔΕΠ του Π.Ι. Αντίθετα, η συνύπαρξη ενός Τμήματος Φ.Π.Ψ. και ενός Τμήματος Ψυχολογίας (δηλαδή, ενός Τομέα και ενός Τμήματος με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο) στο ίδιο πανεπιστήμιο, συνθήκη που διήρκησε για πέντε χρόνια στο ΕΚΠΑ και μοιάζει με αυτή που προτείνεται στο παρόν νομοσχέδιο, αποδείχτηκε δυσλειτουργική και εγκαταλείφθηκε οριστικά πριν λίγους μήνες και στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, με την ένταξη του Τομέα Ψυχολογίας στο υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Τομέας Ψυχολογίας επιμένει στη μόνη τεκμηριωμένα βιώσιμη πρόταση (όπως αυτή διατυπώθηκε αναλυτικά στο προαναφερθέν Υπόμνημα), η οποία μπορεί να συντελέσει στην αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών των φοιτητών: ΣΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

  • 9 Μαΐου 2018, 13:28 | GK

    Το θέμα είναι ότι με την προτεινόμενη διαδικασία αρκετοί καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό θα βρεθούν στη βαθμίδα του λέκτορα. Το γεγονός αυτό χρειάζεται άμεση θεραπεία καθώς οδηγεί σε προφανή υποβάθμιση του ΠΠΣ. Παρακαλώ μην ασχολούμαστε άλλο με ανθρώπους που έχουν εμμονές.

  • 9 Μαΐου 2018, 12:58 | ΕΛΕΟΣ

    @Ντίνος
    Αγαπητέ κύριε υπάρχουν θέσεις ΔΕΠ για εσάς. Είναι οι εξελίξεις των επίκουρων και αναπληρωτών. Μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν υποβάλετε εκεί το λαμπρό βιογραφικό σας; Τι ακριβώς θέλετε; Γιατί κατηγορείτε ανθρώπους που δε γνωρίζετε; Που το βρήκατε αυτό το δικαίωμα; Πως χαρακτηρίζετε όλους τους ΕΔΙΠ με βάση αυτά που εσείς ξέρετε; Είναι επιστημονικά αποδεκτός τρόπος να παίρνετε το μερικό και να το κάνετε γενικό; Είστε επιστήμονας εσύ; Λυπάμαι για λογαριασμό σας και λυπάμαι που σας επιτρέπουν να απευθύνεστε με τέτοιο τρόπο στον υπουργό αν δεν σας ακούσει.

  • 9 Μαΐου 2018, 12:52 | Γιώργος

    Το παρόν άρθρο αφορά το προσωπικό. Παρακαλώ τους διάφορους Ντίνους να σταματήσουν να προσβάλουν με γενικεύσεις έναν ολόκληρο κλάδο. Είναι ντροπή «μεταδιδάκτορας» να έχει το ύφος δερβέναγα που να αποφασίζει ότι η δική του γνώμη έχει καθολική εφαρμογή και να διατάζει και τον υπουργό να ταυτιστεί μαζί του! Αυτή η επικίνδυνη νοοτροπία πρέπει να εξαφανιστεί από τα ελληνικά ΑΕΙ.

  • 9 Μαΐου 2018, 11:51 | Ντίνος

    ΕΔΙΠ και Γιώργο σταματήστε να υποβαθμίζετε τη συζήτηση. Αυτό που ζητάτε είναι καθαρά συντεχνιακό. Και σταματήστε να βρίζετε. Κόμπλεξ έχετε εσείς. Εκλεγήκατε ΕΔΙΠ όχι ΔΕΠ. Και επί χρόνια απλά δεν κάνετε η πλειονότητα τίποτα άλλο από την έρευνα του καθηγητή σας. Πολλοί δεν έχετε δείξει καν ανεξαρτησία. Αν θέλετε να γίνετε καθηγητές υποβάλλετε τα χαρτιά σας σε άλλο Τμήμα από αυτό που δουλεύετε (γιατί σε αυτό που δουλεύετε επηρεάζετε τα εκλεκτορικά με διάφορους τρόπους) σε νέα θέση ή σε εξέλιξη και αν το βιογραφικό σας είναι καλύτερο να πάρετε τη θέση. Γνωρίζετε όμως ότι δεν μπορείτε να συναγωνιστείτε νέους με χρηματοδοτήσεις από DFG, NIH, NSF, ERC και εργασίες σε Nature, Science και θέλετε την κλασσική μέθοδο της πλαγίας κρυφής οδού. (Δώσε και μένα μπάρμπα τώρα που γυρίζει.)

    Ξανα λέω όσα ΕΔΙΠ έχουν σημαντική επιστημονική και ανεξάρτητη έρευνα (Δεν το αποκλείω καθόλου να υπάρχουν, το αντίθετο πιστεύω ότι κάπποιοι καλοί ερευνητές κατέληξαν εκεί για βιοποριστικούς λόγους) με σίγουρο μισθουλάκο τόσα χρόνια και πολλούς φοιτητές να κάνουν την εργασία τους ας υποβάλλουν υποψηφιότητα σε όσες θέσεις θέλουν. Και ας κριθούν. Τα φωτογραφικά νομοθετήματα για συντεχνίες να σταματήσουν τώρα. ΝΑ μην φοβούνται οι άξιοι ΕΔΙΠ να βάλουν υποψηφιότητα.
    Άλλα τα ΕΔΙΠ που απλά είχαν μπάρμπα στην κορώνη και με ελάχιστες εργασίες να θέλουν να γίνουν ΔΕΠ σύν τα ΕΔΙΠ που μας ήρθαν με μηδέν εργασίες στο διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο να γίνουν ΔΕΠ είναι τρομακτική υποβάθμιση της θέσης ΔΕΠ και υποβάθμιση των ΑΕΙ.

    Φαίνεται ότι μερικοί είστε κράτος εν κράτει και τολμάτε να μας λέτε γυρίστε εσείς τον κόσμο να παρουμε εμείς τις θέσεις εδώ. Από ποιον συγγενή σας κληρονομήσατε τη θέση και το ίδρυμα; (Μπαμπάς, μαμά θείος θεία, σύζυγος) Τσιφλίκι σας είναι το ΑΕΙ;

    Κ. Υπουργέ, κύριοι όλης της αντιπολίτευσης,
    Με τετοιες συμπεριφορές καλό θα είναι δε να μην επιτρέπεται σε ΕΔΙΠ να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για θέση στο Τμήμα ή στο ΑΕΙ που υπηρετούν. Φαίνεται ότι το θεωρούν τσιφλίκι τους. Και γι αυτό μάλλον υπάρχει λόγος. Ποιος φρόντισε άραγε για την εκλογή τους;

    Κοιτάξτε το ύφος τους μέσα από τα σχόλια εδώ. Κοιτάξτε το και μελετήστε το ΚΑΛΑ. Αν αυτοί γίνουν ΔΕΠ, που απαντούν τώρα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού με σπουδαία ερευνητική δουλειά: » πάρε το κουβαδάκι σου και τρέχα σε άλλη παραλία» ή «γύρνα τον κόσμο όσο θες» ,τότε τι θα κάνουν όταν γίνουν μέλη ΔΕΠ; ΘΑ διορίσουν και τα εγγόνια τους;

    Φάνηκε ξεκάθαρα η νοοτροπία τους. Σε όσα ΕΔΙΠ έχουν άξιολογο έργο τους δίνω συγχαρητήρια. Αλλά παιδιά μην ταυτίζεστε με τους άλλους του κλάδου σας. Κάνει κακό και σε εσάς.

  • 9 Μαΐου 2018, 11:14 | ΕΕΠ/ΕΔΙΠ

    Aς αφήσουμε τους Ντίνους να παίξουν σε άλλη παραλία και ας ελπίσουμε το Υπουργείο να καταλάβει την αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ των ΑΕΙ με διδακτορικό και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις με ακαδημαϊκά προσόντα της βαθμίδας του επίκουρου καθηγητή (τουλάχιστον)…Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αποκατάσταση και εξέλιξη…

  • 9 Μαΐου 2018, 11:13 | @Ντινος

    Προφανώς είστε μια μετριότητα για να μην πάρετε κι εσείς τη θέση ενός ΔΕΠ που ζήτησε την εξέλιξή του ενώ το έχουν κάνει τόσοι γνωστοί σας. Παλέψτε λοιπόν για να γίνετε καλύτερος και μην ασχολείστε με πράγματα που δεν γνωρίζετε. Οι μεταδιδάκτορες σε ποσοστό 99% είναι τριτοτέταρτα ονόματα σε δημοσιεύσεις υποψηφίων διδακτόρων. Έτσι δε γίνεται δουλειά αγαπητέ. Κάντε και κάτι μόνος σας.

  • 8 Μαΐου 2018, 23:30 | Γιωργος

    @Ντίνος
    Βλέπουμε τις «ανοιχτές εκλογές» που διατυμπανίζετε στις εξελίξεις των ΔΕΠ που σε ποσοστό 99,999999% εκλέγονται αυτοί που ζητάνε την εξέλιξη. Τόσο ανοιχτές που δεν τις αντέχουμε!!! Υποβάλετε εκεί τα χαρτιά σας αν έχετε τα κότσια και μη γίνεστε γραφικός.

  • 8 Μαΐου 2018, 23:05 | Κων/νος Δ.

    Στο άρθρο 9 και στη παράγραφο (α) ας προσεχθεί το ότι η μισθολογική προσαρμογή των μελών ΕΔΙΠ επέρχεται από 1/1/2020 γιατί έρχεται σε ασυμφωνία με την τροπολογία που θα ψηφισθεί στη Βουλή την εβδομάδα που αρχίζει στις 14 Μαΐου μαζί με το νομοσχέδιο για τις δομές της εκπαίδευσης που εξομοιώνει τις αποδοχές των ΕΔΙΠ ΤΕΙ μ’ αυτές των ΕΔΙΠ Πανεπιστημίων και άρα θα πρέπει να μην περιληφθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αφού με την τροπολογία λύνεται μια ανισότητα. Ευχαριστώ.

  • 8 Μαΐου 2018, 21:29 | Αριστοτέλης

    Οι μεταβατικές διατάξεις που το σ/ν προβλέπει για το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών είναι αποσπασματικές και προσεγγίζουν το θέμα φοβικά. Συνολικά και για όλα τα ιδρύματα θα πρέπει να προβλεφθεί μια ενιαία βαθμίδα για το προσωπικό ειδικών κατηγοριών, όπως το ΕΔΙΠ και οι ‘’λέκτορες εφαρμογών’’. Η νέα κατηγορία διδακτικού προσωπικού (ας την ονομάσουμε λέκτορες ειδικών μαθημάτων ; ) θα έχει ως βασικό προσωπικό το Διδακτορικό Δίπλωμα (τουλάχιστον). Εντάσσονται οι μεν κάτοχοι Διδακτορικού σε οργανικές θέσεις και ασκούν αυτοδύναμο έργο, οι δε κάτοχοι κατώτερων προσόντων σε προσωποπαγείς θέσεις έως ότου αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου, και ασκούν αποκλειστικά εργαστηριακό έργο.
    Οι κάτοχοι οργανικών θέσεων θα έχουν μετά την παρέλευση διετίας το δικαίωμα να ζητήσουν προκήρυξη θέσης στο ίδιο ή άλλο τμήμα, ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι, στη βαθμίδα του Επίκουρου σύμφωνα με τα ισχύοντα. Η προκήρυξη θα γίνεται με βάση την πίστωση που κατέχει το μέλος. Εφόσον όμως εκλεγεί άλλος, τότε αυτός θα διορίζεται και πάλι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (βλ. περίπτωση μόνιμου Επίκουρου που δεν εξελίσσεται σε αναπληρωτή), και επιστρέφει ωστόσο στη θέση που κατέχει η οποία είναι μόνιμη.
    Είναι ώρα αυτή η τομή να γίνει για να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις και να σπάσει ένα αθέατο πανεπιστημιακό κατεστημένο. Με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας αλλά και ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Πώς μπορεί σήμερα εν όψει πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών διδακτικό προσωπικό χωρίς διδακτορικό να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο ;

  • 8 Μαΐου 2018, 18:45 | Edip

    @Ντινος
    Λυπαμαι που σας πληροφορω αλλα δεν υφισταται μεταδιδακτορικος τιτλος σπουδων. Μπορειτε να γυριζετε οσο θελετε ολο τον κοσμο με την ανεση σας. Οι ΕΔΙΠ εχουν εκλεγει με ανοιχτες διαδικασιες και αν ο υπουργος ανοιξε ενα παραθυρο για τους καθηγητες της β βαθμιας αυτο βαραινει τον ιδιο και οχι τους ΕΔΙΠ. Παρε το κομπλεξ σου κυριε και τραβα σε αλλη παραλια.

  • 8 Μαΐου 2018, 18:41 | Ντίνος

    Αγαπητέ Χρήστο,
    Ξέρω πολλές περιπτώσεις που μεταδιδάκτορες ή καθηγητές πανεπιστημίου του εξωτερικού πήραν θέσεις στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ.

    Επίσης αυτό που περιγράφεις είναι ένα άλλο είδος academic inbreeding.
    Διάβασε στην βιβλιογραφία τα δηλητηριώδη αποτελέσματά του και θα καταλάβεις τι ζητάς.

    Γνωρίζω ελάχιστα ΕΔΙΠ που έκαναν σοβαρή έρευνα ανεξάρτητη από αυτή του καθηγητή τους.

    Κριτήριο για την εκλογή μέλους ΔΕΠ είναι και το τι καινούριο μπορεί να φέρει στο ΑΕΙ, νέες μεθόδους, νεες τεχνικές νέες αντιλήψεις και κουλτούρα. Τα ΕΔΙΠ που ξέρω απλά κάνουν την έρευνα του επιβλέποντος καθηγητή τους.Ποια η διεθνη τους παρουσία που απαιτεί ο νόμος; Για ποιο πράγμα είναι γνωστά τα ΕΔΙΠ που ξέρεις στην παγκόσμια επιστήμη;
    Οι postdoc που ξέρω έχουν και 5 Nature.

    Τι το καινουριο θα φέρουν αυτά τα ΕΔΙΠ;

    Δεν θέλω να γενικεύω αγαπητέ Χρήστο. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα. Απλά γιατί θέλετε την εύκολη τη φωογραφική λύση; Γιατί δεν παλεύετε με ίσο τρόπο όπως όλοι μας;

    Χρήστο σκέψου τώρα τι γίνεται: Μια ή ένας διδάκτορας από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνεται ΕΔΙΠ και μετά ΔΕΠ. Απλά με φωτογραφικές διατάξεις.

    Και μεταδιδάκτορες που γύρισαν όλον τον κόσμο να μην μπορούν να βρουν μια θέση με κορυφαίες εργασίες και χρηματοδοτήσεις ERC. Ντροπή ρε.

  • 8 Μαΐου 2018, 18:35 | ΚΚ

    @Ντινουλη
    Εσύ, ο υπέρμαχος των ανοιχτών διαδικασιών ανακαλύπτεις αθλιότητα στις ανοιχτές διαδικασίες; Μας εντυπωσιάζεις; Γίνονται τέτοια στα ΔΕΠ τελικά; Μα εσύ τέτοιες διαδικασίες δε θες; Εσύ, που προφανώς έχεις κολλήσει δίπλα σε κάποιον ελπίζοντας σε μια θεσούλα; Η ντροπή είναι όλη δική σου «μεταδιδάκτορα». Εσύ ο «μεταδιδάκτορας» που προφανώς δεν μπορείς λόγω προσόντων να διεκδικήσεις ούτε θέση ΕΤΕΠ…

  • 8 Μαΐου 2018, 17:46 | Ντίνος

    Κατακαημένε #KK

    Δεν μπορείς να διακρίνεις ότι η μία αθλιότητα δεν μπορεί να νομιμοποιεί καμία άλλη. Αθλιότητα είναι όλα αυτά. Απλά ζηλεψες τη δόξα τους και είπες να υιοθετήσεις και εσύ μια τώρα που σε συμφέρει. Αντιπροσωπεύεις την Ελλάδα που μας βούλιαξε.

    Ντροπή και ξεφτίλα ένας με διδακτορικό από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μεταπηδά με νόμο φωτογραφία σε θέση ΕΔΙΠ και μετά να γίνεται με νόμο φωτογραφία ΔΕΠ.
    Και χιλιάδες μεταδιδάκτορες με τρομερά βιογραφικά να έχουν γυρίσει όλον τον κόσμο και να μην μπορούν να βρούν μια θέση στα ΑΕΙ.

    ΌΧΙ.ΟΧΙ. ΟΧΙ. Ανοιχτές εκλογές για όλους.

    Να μην τολμήσει το υπουργείο να το κάνει αυτό. Θα είναι ο ορισμός της ξεφτίλας.

    Εκτός αν ο λέκτορας παραμένει μόνιμα λέκτορας χωρίς την δυνατότητα εξέλιξης παρά μόνο την δυνατότητά του να μετέχει σε ανοιχτές διαδικασίες.

    Τέρμα οι χυδαιότητες και η βρωμιές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Εντάξει ΚΚούλη;

  • 8 Μαΐου 2018, 16:53 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν προκύψει με τα μέλη ΔΕΠ. Δεν βλέπω σχεδόν κανένας να ασχολείται με το διοικητικό προσωπικό, εμείς εξυπηρετούμε τους φοιτητές/καθηγητές/ μεταπτυχιακούς/ εξωτερικούς χρήστες/ άλλες δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις/οργανισμούς και άλλες τόσες κατηγορίες ανθρώπων και υπηρεσιών. Πρέπει πέραν κάθε άλλης διάταξης ,περί κινητικότητας, να μας δοθεί η επιλογή και το δικαίωμα να επιλέξουμε εάν θέλουμε να μετακινηθούμε σε άλλη πόλη/νομό ή να παραμείνουμε στον νέο φορέα και να μην είμαστε «εκτεθειμένοι» στις διαθέσεις του κάθε πρύτανη, αν δεν είναι τώρα μπορεί σε 1 χρόνο να μας πάει σε άλλη πόλη.
    Θα επαναλάβω και εγώ με την σειρά μου την πρόταση «της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, σχετικά με το διοικητικό προσωπικό: «Τα νέα ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους. Για τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, εφόσον κριθούν ότι πλεονάζουν στην πόλη που υπηρετούν και δεν επιθυμούν τη μετακίνησή τους σε δομή του Ιδρύματος σε άλλη πόλη, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα οικειοθελούς μετάταξής τους σε δημόσια υπηρεσία (ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) της επιλογής τους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περί κινητικότητας στο δημόσιο».»

  • 8 Μαΐου 2018, 14:34 | Χρήστος

    @Ντίνος
    Αγαπητέ postdoc Ντίνο. Μπορείς να μας ενημερώσεις σε πόσες ανοικτές διαδικασίες εξέλιξης Λεκτόρων σε Επίκουρους, ή Επίκουρου σε Αναπληρωτή πήρες μέρος?
    Μπορείς να μας ενημερώσεις εάν είναι πραγματικά ή κατ΄ ευφημισμόν ανοικτές οι παραπάνω διαδικασίες εάν και εφόσον γνωρίζεις?
    Μπορείς να μας ενημερώσεις πως θα νιώσεις αν γίνει ανοικτή διαδικασία προκήρυξης θέσης στο γνωστικό του ΕΔΙΠ με περιγραφή θέσης το έργο του ΕΔΙΠ (δεδομένου ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από αίτηση του ΕΔΙΠ και όχι λόγω καινούργιας πίστωσης), και με ένα Τμήμα να θέλει να υποστηρίξει τον ΕΔΙΠ που είναι ήδη πάνω από 10 χρόνια στο Τμήμα ως διδακτικό προσωπικό παρέχοντας τα τελευταία 5 χρόνια αυτοδύναμο έργο και ερευνητικό/συγγραφικό έργο μέσα στο Τμήμα και σε συνεργασία με πολλά μέλη του Τμήματος?
    Ευχαριστώ

  • Άρθρο 4, παράγραφος β για προσωπικό (Επίκουρους και Αναπληρωτές).

    …με απόφαση Συγκλήτου…

    Δεν υπάρχει στο νόμο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, π.χ. εντός 30 ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετατροπής Προσωποπαγούς θέσης σε Οργανική θέση μέλους ΔΕΠ, εντός του οποίου η Σύγκλητος να υποχρεούται να εκδώσει την απόφαση μετατροπής.

    Αυτό το «παράθυρο» στο νόμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ότι αν η πλειοψηφία της Συγκλήτου δεν επιθυμεί να γίνει η θέση κάποιου από τα μέλη ΔΕΠ του συγχωνευμένου ΤΕΙ από προσωποπαγής σε οργανική θέση στο Πανεπιστήμιο τότε έχει τρόπο να τον/την κρατήσει ως προσωποπαγή μέχρι το μέλος ΔΕΠ να βγει στη σύνταξη!!!

  • Άρθρο 4, παράγραφος β για προσωπικό (Επίκουρους και Αναπληρωτές).

    …με απόφαση Συγκλήτου…

    Δεν υπάρχει στο νόμο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, π.χ. εντός 30 ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετατροπής Προσωποπαγούς θέσης σε Τακτική θέση μέλους ΔΕΠ, εντός του οποίου η Σύγκλητος να υποχρεούται να εκδώσει την απόφαση.

    Αυτό το «παράθυρο» στο νόμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ότι αν η πλειοψηφία της Συγκλήτου δεν επιθυμεί να γίνει κάποιο από τα μέλη ΔΕΠ του συγχωνευμένου ΤΕΙ από προσωποπαγές σε τακτικό μέλος τότε έχει τρόπο να τον κρατήσει προσωποπαγή μέχρι να βγει στη σύνταξη!!!

  • 8 Μαΐου 2018, 01:07 | Edip

    http://www.itia.ntua.gr/blog/2016/09/03/edip-lektores-grammateis-farisaioi/

    Διαβάστε το άρθρο αν και είναι του 2016 παραμένει πάντα επίκαιρο για την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

  • 8 Μαΐου 2018, 00:06 | Βασίλης

    Καθηγητής Εφαρμογών με ΜΔΕ με τη συγχώνευση γίνεται Λέκτορας. Μέλος ΕΔΙΠ_ΤΕΙ με ΔΔ παραμένει ΕΔΙΠ. Γιατί άραγε; είναι νόμιμο; είναι και ηθικό;

  • 7 Μαΐου 2018, 22:01 | Kostantinos

    Γιατί λέτε παραμύθια ακόμη και στη διαβούλευση; Πως μπορείς να διεκδικήσεις θέση μέλους ΔΕΠ, όταν είσαι ΕΔΙΠ, αφού δεν πρόκειται να προκηρύξουν ποτέ θέση στο αντικείμενο του; Γιατί να μην έχουν δικαίωμα τα μέλη ΕΔΙΠ να ζητήσουν εξέλιξη ή αν προτιμάτε ακόμη καλύτερα να είναι υποχρεωμένο το τμήμα να προκηρύσσει τη νέα θέση σε αντικείμενο μέλους ΕΔΙΠ. Παρακαλώ να μου απάντηση ο Καθηγητής Εφαρμογών χωρίς ΔΔ. (Και τα μέλη ΕΔΙΠ κρίθηκαν)

  • 7 Μαΐου 2018, 18:22 | Θέμις

    Όταν οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό σχεδιάζουν, οργανώνουν και στήνουν μόνοι τους μαθήματα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν να πάρουν αυτοδύναμα τα μαθήματα. Είναι άδικο κάποιος να δουλεύει μόνος του τα μαθήματα και για τυπικούς στην ουσία λόγους να μην τα έχει αυτοδύναμα κατευθείαν και από τον νόμο και να πρέπει να περάσουν απο έγκριση γενικής συνέλευσης.

    Ας δοθεί στους ΕΔΙΠ η δυνατότητα να γίνουν λέκτορες με δυνατότητα εξέλιξης υπό προϋποθέσεις όμως. Δηλαδή μόνο όσοι είναι ενεργοί ερευνητικά και επιστημονικά την τελευταία πενταετία.
    Εννοείται πως όποιος έχει αράξει δεν διακιούται να ζητάει να γίνει λέκτορας.

  • 7 Μαΐου 2018, 16:32 | Δ.Α.

    Υπάρχει Καθηγητής ΤΕΙ (άλλου ΤΕΙ) με μηδενικό αριθμό δημοσιεύσεων στο αντικείμενό του αλλά και μηδενική επαγγελματική προϋπηρεσία στο αντικείμενό του. Αυτός τώρα θα γίνει πρωτοβάθμιος Καθηγητής Πανεπιστημίου; Δεδομένου οτι κατά τις κρίσεις που έγιναν για διορισμό σε ΤΕΙ και κατά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, διέλαθαν της προσοχής των διορισμένων για το σκοπό αυτό κριτών οι συνήθεις συστημικοί, νομίζω οτι πρέπει να επανακριθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Καθηγητές ΤΕΙ κάθε βαθμίδας με τα κριτήρια του νόμου.

  • 7 Μαΐου 2018, 14:40 | nick

    Κοντρες χωρις ουσια Ολα μπορουν να γινουν μεσα σε πλαισια δικαιου,λογικου, επιστημονικοτητας-προσοντωνΚαποτε μερικοι ηταν μικροι τωρα ξαφνικα μεγαλωσαν…..με αρκετες ελλειψεις και κρινουν αυστηρα .Γι αυτο δωστε βημα στους ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ νεους που μπορουν να προσφερουν, και στους διορισμενους και τους αδιοριστους ωρομισθιους με μεγαλη προυπηρεσια.

  • 7 Μαΐου 2018, 13:28 | Αφροδίτη

    Να προστεθεί η πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, σχετικά με το διοικητικό προσωπικό: «Τα νέα ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους. Για τα υφιστάμενα μέλη του διοικητικού προσωπικού, εφόσον κριθούν ότι πλεονάζουν στην πόλη που υπηρετούν και δεν επιθυμούν τη μετακίνησή τους σε δομή του Ιδρύματος σε άλλη πόλη, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα οικειοθελούς μετάταξής τους σε δημόσια υπηρεσία (ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) της επιλογής τους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης περί κινητικότητας στο δημόσιο».

  • 7 Μαΐου 2018, 12:52 | ΚΚ

    @Ντινος
    Το άθλιο επίπεδο σου σε χαρακτηρίζει. Είναι ντροπή να μιλάς έτσι για έναν ολόκληρο κλάδο. Το ίδιο μπορώ να πω για πολλούς «μεταδιδάκτορες» και ΔΕΠ που ξέρω. Τέλος, θα ήθελα να μας ενημερώσεις λίγο για τις «ανοιχτές» διαδικασίες που τσαμπουνάς στις περιπτώσεις προκήρυξης των διδακτορικών κάποιων κολλητών μεγαλοκαθηγητών. Το άκουσες ή θες να στο ξαναπώ; Προκηρύσσουν το διδακτορικό τους και μιλάνε για ανοιχτή διαδικασία. Αυτή είναι η ντροπή Ντινούλη!!!

  • 7 Μαΐου 2018, 12:33 | Δημήτρης

    Οι ΕΔΙΠ δεν είναι (και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ) μέλη ΔΕΠ.
    Τα μέλη ΔΕΠ εκλέγονται και αν κάποιος νόμος το αμφισβητήσει τότε θα έχει το λόγο η Ελληνική Δικαιοσύνη.

  • 7 Μαΐου 2018, 08:45 | ΕΕΠ/ΕΔΙΠ

    Tα Πράγματα είναι απλά…Δημιουργία ενός κλάδου όπου θα ενταχθούν όλες οι κατηγορίες λοιπού ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (καθηγητές εφαρμογών, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ) με βαθμίδες ανάλογες των ακαδημαϊκών τους προσόντων… Η ονομασία «ΛΕΚΤΟΡΕΣ» βοηθάει και στην αναγνωρισιμότητα αυτού του κλάδου και στο εξωτερικό…

  • 6 Μαΐου 2018, 16:50 | Ντίνος

    Καμία ένταξη ΕΔΙΠ και λοιπών σε λέκτορες.

    Τα μέλη ΔΕΠ θα πρέπει να εκλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες. Και θα συμμετέχουμε και εμείς οι μεταδιδάκτορες. Δεν φτάνει που η πλειονότητα των ΕΔΙΠ μπήκε με μέσο και φωτογραφικές προκηρύξεις τώρα γλυκάθηκαν και θέλουν να γίνουν και καθηγητές.

    Υπάρχουν ΕΔΙΠ στα Πανεπιστήμια πουμε το που εξελέγησαν απλά κάθησαν και έχουν να βγάλουν ερασία εδώ και 10 χρόνια. Ρε δεν ντρέπεστε καθόλου;

  • 6 Μαΐου 2018, 16:46 | Ντίνος

    Υπάρχει καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο ΤΕΙ με τρείς εργασίες.
    Θα γίνει καθηγητής Πανεπιστημίου;

  • 6 Μαΐου 2018, 08:13 | Χρυσόστομος Στύλιος

    Με την παράγραφο 1 του Άρθρου 9 «Προσόντα εκλογής μελών Δ.Ε.Π.» του Ν.4521/2-3-2018 έχει αντικατασταθεί η πλήρως η περίπτωση β’ της παρ. 1 του άρθρου 19 του Ν. 4009/2011. Δεν έχει κάποιο νόημα η αναφορά στη συγκεκριμένη παράγραφο του Ν. 4009/2011, στον παρόντα νόμο.

  • 5 Μαΐου 2018, 11:17 | ΜΑΡΙΑ

    Οι καθηγητές εφαρμογών σωστά θα γίνουν λέκτορες εφαρμογών. Θα πρέπει, όμως, κατ΄ αναλογία και για λόγους αξιοκρατίας, να γίνουν και όλοι οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. λέκτορες. Με τον τρόπο αυτό ένα χρόνιο πρόβλημα θα βρει τη λύση του.

  • 4 Μαΐου 2018, 18:31 | Κώστας

    Οι καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό γίνονται λέκτορες και έχουν το δικαίωμα ΑΝ πάρουν διδακτορικό έως το 2022 να ζητήσουν και την εξέλιξή τους!!!! Oι διδάκτορες ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων με διδακτικό έργο, ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις θεωρώ ότι θα έπρεπε καταρχάς να λεκτοροποιηθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξελιχθούν.
    Ευχαριστώ!

  • 4 Μαΐου 2018, 14:29 | Εντροπία

    Εκτός του ότι πρόκειται για Τεϊοποίηση ενός Ιδρύματος, που έχει μία ιστορία πάνω από μισό αιώνα, ευνοούνται και ταυτόχρονα καταδικάζονται συγκεκριμένες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, Καθηγητές Εφαρμογών χωρίς Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) ιεραρχούνται πάνω από ΕΔΙΠ με Δ.Δ. Πρόκειται για αντισυνταγματική, αντιδεοντολογική και ανήθικη μεταχείριση. Η ενοποίηση του διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, Καθηγητών Εφαρμογών, Λεκτόρων) σε μία (αυτή του Λέκτορα) είναι ο μόνος δίκαιος δρόμος.
    Από την όλη ιστορία, οι καθηγητές των ΤΕΙ και το ΤΕΙ συνολικά, ευνοούνται με το μέγιστο δυνατό τρόπο. Η ερώτηση είναι: Το Πανεπιστήμιο τι κερδίζει; Το σίγουρο είναι ότι το ranking θα μειωθεί, άρα χάνει. Το προσωπικό του αδικείται κατάφωρα, άρα χάνει. Άρα γιατί γίνεται όλο αυτό; Οι κακές γλώσσες λένε, για μερικές χιλιάδες ψήφους…

  • 4 Μαΐου 2018, 13:44 | Κώστας

    Η κατοχή ενός διδακτορικού το οποίο κάλλιστα αν μη τι άλλο μπορεί να ‘αγοραστεί’ στο εξωτερικό ή να αποκτηθεί στη ντόπια βιομηχανία παραγωγής διδακτορικών δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να αντικαταστήσει την ΕΚΛΟΓΗ απο εκλεκτορικά σώματα και την ΕΜΠΕΙΡΙΑ (αλλά και τις δημοσιεύσεις) που προέβλεπαν οι νόμοι σε βαθμίδα ΕΠ ΤΕΙ. Στο εξωτερικό μάλιστα αυτά υπολογίζονται κατα κύριο λογό και για αυτό σε καλά πανεπιστήμια πχ της Αγγλίας υπάρχουν πολλά μέλη ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό.
    Οι εκλεγμένοι καθηγητές εφαρμογών ΤΕΙ μετά το 2001 πρέπει να ενταχθούν σε προσωπαπαγείς θέσεις λεκτόρων και αυτό γιατί όταν εκλέχθηκαν ο νόμος δεν απαιτούσε διδακτορικό και να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν διδακτορικό σε εύλογο χρονικό διάστημα.
    Οι κάθε λογής ΕΔΙΠ (και αυτοί που διορίστηκαν και αυτοί ‘που μπήκαν απο το παράθυρο’ με μετάταξη) μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί στις ανοικτές διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ.

  • 4 Μαΐου 2018, 13:00 | υπαλληλος

    1. Δυστυχώς για το προσωπικό του ΤΕΙ δεν υπάρχει καμμία διασφάλιση δεν συμπεριλαμβάνετε διάταξη για μετάταξη σε άλλο φορέα και θα είναι έρμαιο των διαθέσεων του κάθε πρύτανη.
    2. Δεν προβλέπεται στο σχέδιο άμεση αναμόρφωση του οργανισμού του Πανεπιστημίου και μετά να εφαρμοσθεί ο Νόμος, καθώς θα προστεθούν άλλοι περίπου 100 διοικητικοί. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
    3. Θα πρέπει κάποια τμήματα των Διοικητικών Υπηρεσιών προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το ΌΛΟ εγχείρημα να ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ (όπως τμημα διοικητικού, τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Βιβλιοθήκης κλ.π.)

  • 4 Μαΐου 2018, 12:54 | Τάκης

    Οι καθηγητές του ΤΕΙ που θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων να έχουν δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών ανεξάρτητα αν οι θέσεις τους γίνουν ή όχι οργανικές με τις αντίστοιχες διαδικασίες.

  • 4 Μαΐου 2018, 12:15 | ΑΛΚΙΜΟΣ

    @ Γιώργος

    Καμία αντίρρηση να βοηθηθούν οι μικροί να μεγαλώσουν. Ας ενταχθούν σε κάποια μεταβατική βαθμίδα και όταν κάνουν αντίστοιχο διδακτικό και ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις να γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτοί που θα γίνουν χωρίς έργο (ουσιαστικά με διαδικασία εσωτερικής μετάταξης) είναι σίγουρο ότι δεν θεωρούνται ισότιμοι από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • 4 Μαΐου 2018, 11:10 | Γιώργος

    Όταν γίνονται τέτοιες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαβάζω σχόλια που χύνουν χολή και μίσος αντί για ένα χέρι βοηθείας ώστε να μπορέσουν και οι «μικροί» να μεγαλώσουν γρήγορα στεναχωριέμαι.
    Προτείνω να υπάρξουν διαδικασίες που να ΒΟΗΘΟΥΝ τους πάσης βαθμίδας καθηγητές να αποκτήσουν πανεπιστημιακά κριτήρια και υψηλούς αριθμούς δημοσιεύσεων ώστε να καταφέρουν με την αξία τους να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της παιδείας με ποιοτική εκπαίδευση.

  • 4 Μαΐου 2018, 09:19 | Lampros

    Συμφωνώ με την ένταξη των καθηγητών εφαρμογών των ΤΕΙ στη βαθμίδα λέκτορα εφαρμογών του Πανεπιστημίου, αλλά με την παράλληλη ένταξη όλων των διδακτόρων ΕΔΙΠ των ΑΕΙ στη βαθμίδα του λέκτορα. Επιτέλους, κύριε υπουργέ, είναι η κατάλληλη στιγμή να λύσετε ταυτόχρονα το θέμα της μη εξέλιξης των διδακτόρων ΕΔΙΠ και να σταματήσει ο εμπαιγμός στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού.

  • 3 Μαΐου 2018, 19:25 | Σταμάτης

    Οι βαθμίδες των καθηγητών ΤΕΙ δεν είναι ισοδύναμες των αντίστοιχων βαθμίδων των καθηγητών Πανεπιστημίων, καθώς α) τα κριτήρια πρόσληψης και προαγωγής ήταν και είναι εκ του νόμου διαφορετικά μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, και β) τα κριτήρια πρόσληψης και προαγωγής ήταν και είναι πολύ πιο χαλαρά στα ΤΕΙ. Δηλ. ο πρώτης βαθμίδας καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου θα κρίνει αύριο μεθαύριο τον αναπληρωτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων?
    Γιατί δεν νομοθετείται η κρίση των καθηγητών ΤΕΙ από τα τμήματα υποδοχής, με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια Πανεπιστημίων? Από πότε ένας καθηγητής πρώτης βαθμίδας ΤΕΙ με μονοψήφιο αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά πρώτης γραμμής αξίζει τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης?

    Σε σχέση με τους ΕΔΙΠ και τους φίλους που σχολίασαν παραπάνω: όλοι οι ΕΔΙΠ έχουν (και είχαν) το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στις θέσεις που προκηρύσσουν τα πανεπιστήμια (και τα τμήματα υποδοχής). Συνεπώς, η λεκτοροποίηση των ΕΔΙΠ με κλειστές διαδικασίες είναι ένα καθαρά συντεχνιακό αίτημα επίσης ευνοϊκής μεταχείρισης, στηρίζεται μάλιστα σε παραπληροφόρηση.

  • 3 Μαΐου 2018, 16:54 | ΜΑΡΙΟΣ

    Είναι ολοφάνερη η δυσαρμονία και η άνιση μεταχείριση ομοειδών ειδών προσωπικού κατά τη συγχώνευση ιδρυμάτων. Αυτό μόνο εκνευρισμό δημιουργεί, και φυσικά είναι προς το μη όφελος των ιδρυμάτων που θα δημιουργηθούν. Είναι αυτό που ο λαός λέει ¨στραβή αρχή»…

  • 3 Μαΐου 2018, 16:03 | Kostas

    Συμφωνώ! Άμεση ένταξη των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό στους λέκτορες των νέων από συγχώνευση ΑΕΙ αναλογικά με τους πρώην Καθηγητές Εφαρμογών χωρίς PhD. Εναλλακτικά, αξιοποίηση του προσωπικού ΕΔΙΠ σε έναν ενιαίο μη καθηγητικό κλάδο, ανάλογα με προσόντα. Κάθε άλλη λύση είναι ΑΔΙΚΗ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ

  • 3 Μαΐου 2018, 15:02 | ΜΑΝΟΣ

    Οι καθηγητές εφαρμογών που δεν έχουν διδακτορικό γίνονται λέκτορες εφαρμογών. Καλώς γίνεται, όμως οι διδάκτορες ΕΔΙΠ δεν θα πρέπει να γίνουν και αυτοί, κατ’ αναλογία, λέκτορες; Υπάρχει Νομικό κενό… και πρέπει να προβλεφθεί η ένταξη όλων των διδακτόρων ΕΔΙΠ σε θέση λέκτορα,με βάση και την αρχή της αξιοκρατίας. Δεν μπορεί ένα καθηγητής εφαρμογών με μόνο το πτυχίο του ή στην καλύτερη περίπτωση ένα master να γίνεται λέκτορας Πανεπιστημίου και οι διδάκτορες ΕΔΙΠ (πολλοί και με μεταδιδακτορική εμπειρία) να μένουν στάσιμοι. Συμφωνώ με την ένταξη των καθηγητών εφαρμογών των ΤΕΙ στη βαθμίδα λέκτορα εφαρμογών του Πανεπιστημίου, αλλά με την παράλληλη ένταξη όλων των διδακτόρων ΕΔΙΠ των ΑΕΙ στη βαθμίδα του λέκτορα. Επιτέλους, κύριε υπουργέ, είναι η κατάλληλη στιγμή να λύσετε ταυτόχρονα και ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια όλους τους διδάκτορες ΕΔΙΠ…