Άρθρο 03 – Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
2. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Η ίδρυση των Τμημάτων της παρούσας αρχίζει το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την παρ. 6.
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Στα Τμήματα αυτά η ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται έως και την 31η-1-2019. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.
5. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
6. Με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθορίζεται η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Στα Τμήματα αυτά η προσωρινή Συνέλευση και ο προσωρινός πρόεδρος ορίζονται την 1η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται, εφόσον είναι αυτοδύναμα, έως την 1η Ιανουαρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
7. Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
8. Σε καθένα από τα Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογίας και Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας συστήνονται από την ίδρυσή τους οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..
9. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατ’ εξαίρεση η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Γεωπονίας, στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
10. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:25 | Άννα Γλυκερία:

    Δεν καταλαβαίνω τα αρνητικά σχόλια μερικών για την ίδρυση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Από τη μία κάνουν λόγω για καταπάτηση του δικαιώματος που έχουν όλα τα παιδιά για ίση πρόσβαση στη μάθηση και το σχολείο, κι από την άλλη εναντιώνονται στη λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών που παρέχουν στους αποφοίτους τους τις δεξιότητες να βοηθήσουν όλα τα παιδιά που το χρειάζονται, να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:23 | Εκπαιδευτικός

    Αν δεν μπουν τα δύο πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, σαν κριτήριο εισαγωγής στο υπό ίδρυση τμήμα Μουσικών Σπουδών, αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας με κριτήρια επιστημονικά, ακαδημαϊκά και πάνω απ’όλα αξιοκρατικά ποτέ δεν θα μπορέσει να φτάσει ποιοτικά και ουσιαστικά τα υπόλοιπα τέσσερα Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα. Αν απορροφηθεί το ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Άρτας ως έχει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οδηγούμαστε σε μία αλυσιδωτή υποβάθμιση της Μουσικής Εκπαίδευσης όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της χώρας και μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για μία Παιδεία που εξυπηρετεί μικρό-πελατειακά συμφέροντα.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:22 | Κατερίνα Κ.

    ΝΑΙ στην ίδρυση του τμήματος Ειδικής Αγωγής Ιωαννίνων!
    Οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί με γνώσεις στην Ε.Α. (είτε μιλάμε για βασικό πτυχίο είτε για κάποιο μεταπτυχιακό), πολύ απλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών στα σχολεία (ειδικά και γενικά).
    Από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στην Ε.Α., τότε εννοείται πως τα 4 χρόνια φοίτησης που προσφέρουν τα Πανεπιστημιακές σχολές Ε.Α, υπερτερούν σε σχέση με μεταπτυχιακά μικρότερης διάρκειας (και, σε αρκετές περιπτώσεις, αμφιβόλου ποιότητας).

  • 14 Μαΐου 2018, 02:19 | Άννα Βλάχου

    ΝΑΙ την ίδρυση του νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Όσο ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μεγαλώνει, άλλο τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για εκπαιδευτικούς με επαρκείς γνώσεις στην Ειδική Αγωγή. Τα μεταπτυχιακά μπορεί να προσφέρουν έναν βαθμό εξειδίκευσης αλλά δε μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τις γνώσεις που προσφέρει το βασικό πτυχίο που δίνουν-μετά από 4 χρόνια φοίτησης- τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ε.Α.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:17 | Χριστίνα Κ.

    Η ίδρυση του νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής, θα αυξήσει τον αριθμό των σωστά καταρτισμένων Ειδικών Παιδαγωγών κάτι που μόνο καλό και θετικό θα μπορούσε να είναι, δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που χρειάζονται έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό να τα βοηθήσει. Πώς είναι δυνατόν μερικοί άνθρωποι, να θεωρούν ότι, ο απόφοιτος ενός τμήματος Ειδικής Αγωγής είναι λιγότερο κατάλληλος να βοηθήσει μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες απ’ ότι ένας δάσκαλος χωρίς κανένα προσόν στην Ε.Α. που προσλαμβάνεται από τους πίνακες γενικής, όταν πλέον έχουν απορροφηθεί όλοι όσοι έχουν κάποια εξειδίκευση;

  • 14 Μαΐου 2018, 02:14 | ΓΑΛΑΝΗ

    Πολύ σωστή η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής αρκεί αυτό να σημαίνει ότι το Υπουργείο θα στηρίξει και τα 2 υπάρχοντα τμήματα Ε.Α. του Βόλου και του Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας επιτέλους την αξία τους.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:11 | ΑΝΝΑ

    ΝΑΙ στην ίδρυση του νέου τμήματος Ε.Α. Για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στη μάθηση καθώς και ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, πρέπει να έχουν δίπλα τους δασκάλους σωστά καταρτισμένους που κατανοούν τις ανάγκες τους και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να τα υποστηρίξουν. Το μοντέλο της Ένταξης, θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν δάσκαλο Ειδικής και έναν Γενικής αγωγής σε κάθε σχολική τάξη.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:08 | Ιωάννης Καραγιάννης

    Με την τόσο αρνητική στάση που έχει κρατήσει το Υπουργείο απέναντι στις σχολές Ε.Α. του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τελικά θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου τμήματος Ε.Α. Υποστηρίζω φυσικά τη δημιουργία του αλλά πολύ φοβάμαι πως τελικά αυτή δε θα πραγματοποιηθεί. Εύχομαι πραγματικά να διαψευσθώ.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΝΑΙ στην ίδρυση νέου τμήματος Ε.Α. στα Γιάννενα αφού οι ανάγκες για Ειδικούς Παιδαγωγούς στα σχολεία φαίνεται πως αυξάνονται συνεχώς και δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τους αποφοίτους των σχολών Ειδικής Αγωγής της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:06 | Χρηστος Χ.

    Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το νέο τμήμα Μουσικών Σπουδών?

    Δεν διευκρινίζετε έτη σπουδών και αν θα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για εισαγωγή στο τμήμα.

    Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να αναμορφωθεί και όχι να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον. Ειστε σίγουροι οτι είναι απαραίτητο άλλο ένα τμήμα μουσικών σπουδών στην Ελλάδα?

    Με ποιες προϋποθέσεις αναβαθμίζετε τους καθηγητές των ΤΕΙ σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ. Ειστε σίγουροι ότι έχουν όλοι τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα?

    Καλό είναι να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα και να κάνετε πιο ουσιαστική μελέτη για το θέμα.

  • 14 Μαΐου 2018, 02:03 | Χριστίνα Κ.

    Προσπαθώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάποιοι πως η ίδρυση ενός νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής 4ετούς φοίτησης (καθώς και η συνέχιση της λειτουργίας των 2 υπαρχόντων τμημάτων Ε.Α. της Θεσσαλονίκης και του Βόλου) καταπατά τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες. Πώς είναι δυνατόν, ο κάτοχος βασικού πτυχίου στην Ειδική Αγωγή, να θεωρείται ότι δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα των μαθητών αυτών στη μάθηση; Πώς μπορούν κάποιοι να συγκρίνουν τις γνώσεις 4 ετών (βασικό πτυχίο) με αυτές 2 (ή και 1) ετών (μεταπτυχιακό) και να τις χαρακτηρίζουν υποδεέστερες;

  • 14 Μαΐου 2018, 01:59 | Φιλίτσα Κ.

    Ντροπή κάποιοι να βάζουν μπροστά το – αδιαμφισβήτητο – δικαίωμα ΌΛΩΝ των παιδιών στην Εκπαίδευση,μόνο και μόνο επειδή φοβούνται ότι,με βάση το ισχύον σύστημα μοριοδότησης,οι νέοι απόφοιτοι του τμήματος Ε.Α. των Ιωαννίνων,θα έχουν καλύτερη θέση από τους ίδιους στους πίνακες αναπληρωτών.

    ΝΑΙ στην ίδρυση του νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής!

  • 14 Μαΐου 2018, 01:54 | Κατερίνα Καραγιάννη

    Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής δεν οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για εκπαιδευτικούς με επαρκείς γνώσεις στην Ε.Α. παρά εξυπηρετεί «μικροσυμφέροντα πανεπιστημιακών», ενώ από την άλλη, η άνθιση των επί πληρωμή μεταπτυχιακών προγραμμάτων Ε.Α. τα τελευταία χρόνια οφείλεται καθαρά στην προώθηση του «ενταξιακού συστήματος».

    ΝΑΙ στην ίδρυση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής Ιωαννίνων.
    ΝΑΙ στη λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής 4ετούς φοίτησης που βγάζουν αποφοίτους επαρκώς καταρτισμένους σε θέματα Ε.Α.
    ΝΑΙ και στη επιμόρφωση των δασκάλων και νηπιαγωγών γενικής σε θέματα Ε.Α.
    Για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει το ενταξιακό μοντέλο που κάποιοι επικαλούνται σε άλλα σχόλια, δάσκαλοι ειδικής και γενικής αγωγής πρέπει να δουλεύουν ΜΑΖΙ.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:51 | Συλλογοι Αποφοιτων ΤΜΣ & ΤΜΕΤ

    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

    ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Ως απόφοιτοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ), καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), υπογραμμίζουμε -για πολλοστή φορά- την αναγκαιότητα διόρθωσης των υφιστάμενων θεσμικών σφαλμάτων που ανέκυψαν στο άρθρο 29 παρ. 1 και 2 του Νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 4521/38Α’/02.03.2018) περί ενοποίησης των σε ισχύ μέχρι την δημοσίευση του παραπάνω νόμου εκπαιδευτικών κλάδων «Μουσικής» ΠΕ16.01 (ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ) και ΠΕ16.02 (ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΛΑΪΚΗΣ /ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ).
    Δεδομένου ότι:
    Η ανορθολογική, αβάσιμη και παντελώς αναιτιολόγητη δια νόμου ενοποίηση των εν λόγω κλάδων σε έναν νέο ενιαίο εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ79.01 «ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ», προκαλεί ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη εκ του νόμου εύνοια υπέρ των πτυχιούχων του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ) του ΤΕΙ Ηπείρου, που ανήκει στον Τεχνολογικό Τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), εις βάρος όλων των πτυχιούχων των τεσσάρων πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικής Επιστήμης που ανήκουν στον Πανεπιστημιακό Τομέα των ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει προς τούτο κανένα βάσιμο νομικό και επιστημονικό/ακαδημαϊκό έρεισμα.
    Ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου οφείλει να προβεί άμεσα στην απαιτούμενη διόρθωση του θεσμικού αυτού σφάλματος-ατοπήματος που αυθαίρετα εξομοιώνει τους πτυχιούχους του εν λόγω Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με τους πτυχιούχους των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικής επιστήμης, νομιμοποιώντας αδικαιολόγητα την υπεροχή επαγγελματικών δικαιωμάτων υπέρ των πρώτων και μόνο, και εγκαθιστώντας καθεστώς αδικίας σε βάρος των δεύτερων.
    Και τούτο διότι, οι απόφοιτοι του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου καλούνται να διδάξουν αντικείμενα που δεν γνωρίζουν γιατί δεν τα έχουν διδαχθεί στα πλαίσια των σπουδών τους καθώς δεν αποτελούν αντικείμενο των σπουδών τους σύμφωνα και με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου (ΠΔ 200/06.09.1999) όπου ορίζεται ως μοναδικό αντικείμενο σπουδών η «Λαϊκή και Παραδοσιακή μουσική».
    Συγκεκριμένα, ενώ δίνεται η δυνατότητα αίτησης και κατόπιν πρόσληψης για τη διδασκαλία μαθημάτων στο πλαίσιο του γνωστικού τομέα «Λαϊκή και Παραδοσιακή μουσική» κατ’ αντιστοιχία της ειδικότητας που φέρει ο τίτλος σπουδών τους, όπως γινόταν από το 2006 βάσει του Ν. 3475/2006 (ΦΕΚ 146/Α/13.07.2006) και του ΠΔ 141/19.05.2003, παραδόξως δύνανται από φέτος να προσληφθούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν το μάθημα «Μουσική» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    i. Το μάθημα της μουσικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση βάσει των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΑΠΣ), αφορά ένα σύνθετο αντικείμενο μουσικών γνώσεων που το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος δεν αναφέρεται στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. (Αναλυτικά βλ. ΑΠΣ ΦΕΚ 304/Β/13.03.2003 σσ. 4070-4084).
    ii. Τα μαθήματα που εντάσσονται στον τομέα «Θεωρητικά Ευρωπαϊκής μουσικής» των Μουσικών Σχολείων είναι πλήρως αναντίστοιχα με το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου!!!
    iii. Τα μαθήματα «Πιάνο», «Κοντραμπάσο», «Μπάσο ηλεκτρικό» «Βιολοντσέλο», «τρομπέτα», «κιθάρα ηλεκτρική» και «Σαξόφωνο (Άλτο-Βαρύτονο-Τενόρο)» σύμφωνα με τα αναθεωρημένα ΑΠΣ των Μουσικών Σχολείων (ΥΑ 203617/Δ2/11.12.2015, ΦΕΚ 2858/Β’/28.12.2015, σσ. 33881-33997) περιλαμβάνουν αποκλειστικά ρεπερτόριο ευρωπαϊκής κλασικής και σύγχρονης μουσικής και ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική!!!
    Επιπλέον, εφόσον οι φοιτητές του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου εισάγονται στο συγκεκριμένο Τμήμα χωρίς ειδικές εξετάσεις και δεν έχουν υποστεί καμία διαδικασία ειδικής αξιολόγησης μουσικών γνώσεων στο πρώτο έτος σπουδών τους, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι γνωρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία της μουσικής (νότες στο πεντάγραμμο, αντίληψη κατεύθυνσης μιας στοιχειώδους μελωδία κ.α.) τα οποία είναι απαιτούμενα για τη διδασκαλία της μουσικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απολύτως αναγκαία για την διδασκαλία στα Μουσικά Σχολεία της χώρας. Χωρίς διασφαλισμένη προηγούμενη μουσική γνώση και πράξη, οι φοιτητές και απόφοιτοι του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή με καθήκοντα πέραν των δυνατοτήτων τους, αλλά και επιβραβεύονται σε βάθος χρόνου με επαγγελματικά δικαιώματα ανώτερα των φοιτητών των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), οι οποίοι εξετάστηκαν για την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα Τμήματα, και παρουσιάζουν εξ αντικειμένου μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση στα αντικείμενα που καλούνται να διδάξουν στα σχολεία.
    Τα προγράμματα σπουδών των τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΙΠ), καθώς και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (ΑΕΙ και τα τέσσερα) έχουν κοινούς μουσικολογικούς και καλλιτεχνικούς άξονες που καλύπτουν επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και μουσικοπαιδαγωγικούς τομείς της Μουσικής. Βάσει των προγραμμάτων σπουδών τους οι απόφοιτοι των προαναφερθέντων τεσσάρων τμημάτων μουσικής (του παλαιού κλάδου ΠΕ16.01) έχουν επαρκή και ολοκληρωμένη κατάρτιση, ώστε να ανταπεξέρχονται πλήρως στη διδασκαλία της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία για τα μαθήματα «Θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής», «Σολφέζ», «Ιστορία μουσικής», «Χορωδία», «Μορφολογία μουσικής», «Κριτική μουσική ακρόαση», «Αρμονία», «Ανάπτυξη μουσικών ακουστικών ικανοτήτων».
    Αντιθέτως, το πρόγραμμα σπουδών, οι κατευθύνσεις και ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου διαφέρουν ριζικά. (Αναλυτικά βλ. ΦΕΚ 2858/Β’/28.12.2015: σσ. 33742-33822, 33823-33880, 34092-34125, 34237-34295, 34297-34327, 34352-34362, 34385-34390 από το οποίο προκύπτουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διδασκαλία των μαθημάτων που εντάσσονται στη μουσική ειδίκευση των Μουσικών Σχολείων «Θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής»).
    Συγκρίνοντας το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, η απαίτηση διδασκαλίας των συγκεκριμένων μαθημάτων από τους αποφοίτους του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου προκύπτει εξαιρετικά προβληματική.
    Συνεπώς η εξομοίωση αυτή των εκπαιδευτικών κλάδων μουσικής ΠΕ16.01 και ΠΕ16.02 σε ΠΕ79.01 απαξιώνει κατ’ επίφαση νόμου τις Πανεπιστημιακές Σπουδές αναστέλλοντας την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Μουσικής Παιδείας και την διαφάνεια των πάσης φύσεων συναφών διαδικασιών.
    Σχετικά με την νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την απορρόφηση σε αυτό του ΤΕΙ Ηπείρου, στο άρθρο 3 παρ. 1, ε. του Σχεδίου Νόμου, προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Μουσικών Σπουδών με έδρα την πόλη της Άρτας το οποίο θα εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Ως προς την προτεινόμενη με το παραπάνω άρθρο αναβάθμιση και μετονομασία του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου που έχει έδρα την Άρτα, σε νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσικών Σπουδών και εντασσόμενο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όπως εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αντιληπτό από την διατύπωση της παρ. 1, ε. του άρθρου 3), το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να διευκρινίσει απαραίτητα, ότι:
    Η ίδρυση του νέου αυτού Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο οποίο κατά τα φαινόμενα εντάσσεται το ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου, δεν συνεπάγεται αυτόματης και αυτοδίκαιης εξομοίωσης και εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του ΤΛΠΜ με αυτά των πτυχιούχων των λειτουργούντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων (για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά παραπάνω), καθώς κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις έννοιες της ισονομίας και της αξιοκρατικής λειτουργίας των θεσμών καθώς και με την έννοια του δικαίου ως ίσου κανόνα έναντι όλων.

    Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών
    Ιονίου Πανεπιστημίου “Μάριος Μαυροειδής”

    Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών
    Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών
    Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Απόφοιτοι Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
    Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Μουσικών Σπουδών
    Ιονίου Πανεπιστημίου

  • 14 Μαΐου 2018, 01:50 | Γιασεμή Γ.

    Αν και θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι το Υπουργείο έχει καλές προθέσεις και θέλει πραγματικά να δημιουργήσει ένα ακόμη τμήμα Ειδικής Αγωγής, οι μέχρι τώρα δηλώσεις που αφορούσαν τα τμήματα ΕΑ Θεσσαλονίκης και Βόλου, κάθε άλλο παρά θετικές και υποστηρικτικές ήταν. Μακάρι η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος να προχωρήσει και να αλλάξει επιτέλους η αρνητική στάση του Υπουργείου απέναντι στους αποφοίτους των σχολών αυτών.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:48 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Όλοι αυτοί που τάσσονται κατά της ίδρυσης του νέου ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΔΩΡΕΑΝ πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο όνομα της «ενταξιακής φιλοσοφίας» αλλά υποστηρίζουν την «εξειδίκευση» μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ, απλά εκτίθενται, μιλώντας για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων». Ναι στην ίδρυση του νέου τμήματος ΕΑ.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:38 | Τάνια Χασιωτου

    Κύριοι αρμόδιοι,

    Σαφώς και είμαι υπέρ της ίδρυσης νέου τμήματος ειδικής αγωγής, τη στιγμή που υπάρχει τεραστια αναγκη στον κλάδο απο εξειδικευμένο προσωπικό. Γνωρίζετε πολύ καλά πως συχνα, ειδικα τον τελευταιο χρονο, συνάδελφοι χωρίς τα τυπικά προσόντα στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης καλούνται να υπηρετήσουν το ρολο του ειδικού παιδαγωγού.Τα μεταπτυχιακά προγράμματα απο μόνα τους δεν επαρκούν. Πολύ συνειδητά παίρνω αυτή τη θέση ως απόφοιτη του τμηματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημιου Birmingham Μεγαλης Βρετανίας και διδακτορικής φοιτήτριας του UCL. Γνωρίζω πολύ ξεκάθαρα πως οι γνώσεις μου σε πρακτικο επίπεδο προήλθαν απο τις προπτυχιακές μου σπουδες και όχι απο τις μετέπειτα. Ναι λοιπον στην αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων ειδικής αγωγής, καθώς και στην ίδρυση νέων.

    Με εκτιμηση,
    Τάνια Χασιωτου

  • 14 Μαΐου 2018, 01:27 | Ελένη

    Η ίδρυση στην νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής

    Η ειδική εκπαίδευση είναι υποσύστημα της γενικής εκπαίδευσης. Η ίδρυση ενός νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής δεν έχει καμία σχέση με την σύγχρονη συμπεριληπτική κατεύθυνση της εκπαίδευσης των ατόμων με δυσκολίες μάθησης ή αναπηρία.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα
    Τηλ.: 2155505091 / 6930300952
    sillogosvrefonipiokomonelladas@gmail.com
    Αρ. Πρωτ.: 45
    Αθήνα, 13/05/2018

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου μετατρέπεται σε Πανεπιστημιακό.

    Το Σωματείο μας είχε τοποθετηθεί από τον Ιανουάριο για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρεμβαίνοντας στο αρμόδιο Υπουργείο όταν δημοσιεύτηκε η πρόταση της επιτροπής για την κατάργηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου και διεκδικώντας την αυτόνομη και αυτούσια ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Δυστυχώς όμως η πρόταση που διατυπώσαμε δεν υιοθετήθηκε στο σύνολο της από το Υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί ναι μεν προτείνεται να γίνει το Τμήμα Πανεπιστημιακό αλλά ταυτόχρονα προτείνεται να μη διατηρήσει την ονομασία που κατοχύρωνε το γνωστικό αντικείμενο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του και να μην ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

    Ουσιαστικά γίνεται κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη πριν λίγους μήνες στο σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όταν το Υπουργείο Παιδείας υπέκυψε στις απαράδεκτες πιέσεις συγκεκριμένου κλάδου και φορέων που τον εκπροσωπούν. Με το ίδιο σκεπτικό λοιπόν ιδρύεται και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

    Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας αλλά και η Τοπική Διοίκηση του Π.Τ. Ηπείρου & Ιονίων Νήσων του Σωματείου μας, επαναδιατυπώνουν την πρόταση για αυτόνομη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πτυχιούχων του κλάδου μας, με ταυτόχρονη διαφύλαξη των θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

    Τέλος, επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής να μετατρέψουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό, ενώ θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση και του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να εξαλειφθούν όλες οι ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων πτυχιούχων αλλά και πτυχιούχων ίδιων τμημάτων διαφορετικών πόλεων.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

  • 14 Μαΐου 2018, 01:12 | Ελένη

    Δηλώνω ενάντια στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα!

    Η ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα γίνεσαι Νηπιαγωγός και μετά εξειδικεύεσαι.

    Η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής αποτελεί κίνηση που καμία σχέση δεν έχει με την σύγχρονη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με το ένα σχολείου για όλους.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:07 | Τέτα

    ΌΧΙ στην ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ειδικής αγωγής!

    Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.

    Πρέπει να λάβουν τέλος αυτοί οι διαχωρισμοί και αυτές οι συντεχνιακές πρακτικές στην Ελλάδα.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:04 | Παναγιώτης

    Οχι στην ίδρυση του τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα !!

    Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης.

  • 14 Μαΐου 2018, 01:02 | Ιωάννα

    Όχι στην ίδρυση του τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα!!!!!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:53 | Βύρων Ε.

    Σχετικά με το νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Π.Ι αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν ακολουθείται το μοντέλο της διάσπασής του, με τον τρόπο που έχει γίνει π.χ. στο ΕΚΠΑ. Ούτως ή άλλως πρόκειται για τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία που δικαιολογούν την αυτόνομη ύπαρξή τους. Η διεπιστημονικότητα που πολλοί να ευαγγελίζονται μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από επιλεγόμενα μαθήματα που το ένα τμήμα θα «δανείζει» στο άλλο. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων και κυρίως της αναβάθμισης των σπουδών των φοιτητών. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες απαιτούν το καλύτερο για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

  • 14 Μαΐου 2018, 00:51 | Ν.Μ.

    Συμφωνώ με την ίδρυση του νέου τμήματος ειδικής αγωγής!!!! Ένα μεγάλο ΝΑΙ λοιπόν στο νέο δημόσιο προπτυχιακό 4ετές τμήμα ειδικής αγωγής. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να υποστηρίξει το βασικό πτυχίο των προπτυχιακών τμημάτων ειδικής αγωγής (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δίνοντας την ευκαιρία για ποιοτική 4ετή εκπαίδευση μέσω των δημόσιων πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής και όχι μέσω πληρωμένων σεμιναρίων-μεταπτυχιακών πουλώντας την εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και αγοράζοντας αδρά την ¨ταμπέλα του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής».
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ- ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΤΕΑ.

  • 14 Μαΐου 2018, 00:41 | Κωστας

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΊΔΡΥΣΗ ΑΚΌΜΑ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΑΕ!!!

    Σταματήστε την ίδρυση του τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα και αυτό που απαιτείται να κάνετε είναι να προχωρήστε σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση, ώστε να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα σε αυτή και οι συντεχνιακές πρακτικές.
    Η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής αποτελεί κίνηση που καμία σχέση δεν έχει με την σύγχρονη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με το «Ένα σχολείου για όλους».

    Εκπαιδευτικοί αξιόλογοι και εξειδικευμένοι υπάρχουν με πολλά χρόνια προπτυχιακών κ μεταπτυχιακών σπουδών.

    Η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί απλά ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ!!!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:33 | Ευθύμης

    Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής έχει ανάγκη από σωστά καταρτισμένα άτομα και η κίνηση της ίδρυσης ενός ακόμα τμήματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε μεγαλύτερη στήριξη του ευαίσθητου αυτού χώρου και στο μέλλον!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:32 | Κωστας

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.

    Η δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής θεωρείτε αναχρονιστική πρακτική!
    Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιδιώκει την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο, και όχι την ενίσχυση του παρωχημένων ιατρικών μοντέλων.
    Ένα σχολείον για όλους!!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:32 | Κωνσταντίνος

    Συμφωνώ με την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής! Φαίνεται πως το υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη της άρτιας εκπαίδευσης των δασκάλων ειδικής Αγωγής, την ευθύνη της οποίας φέρει η ίδια η πολιτεία! Η απάντηση του ΣΑΤΕΑ με εκφράζει απόλυτα!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:26 | ΦΩΤΗΣ Φ.

    Οχι στην ιδρυση νεου τμηματος ειδικης αγωγης!!! Ειναι λαθος !!!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:25 | Ναυσικά

    ΝΑΙ στην ίδρυση του νέου Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Συμφωνώ με τις θέσεις στου ΣΑΤΕΑ. Θεωρώ ευχάριστο γεγονός ότι επιτέλους η πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει τις προπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή με την ίδρυση του νέου τμήματος, το οποίο θα συνεχίσει την μέχρι τώρα πορεία των δύο τμημάτων(Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής) παρέχοντας γνώσεις υψηλού επιπέδου στους αποφοίτους. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΈΝΑ ΠΤΥΧΊΑ!!!!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:24 | Παρασκευάς Θυμάκης

    κύριε Υπουργέ,
    Εκτιμώ ότι η ίδρυση ενός νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζεται στην περίπτωση γ, της παραγράφου 2 του άρθρου 3, του παρόντος νομοσχεδίου, κινείται σε μία σωστή κατεύθυνση. Η μέχρι τώρα πορεία των υπαρχόντων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής της χώρα μας έχει αποδείξει την κοινωνική τους προσφορά στον τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ).
    Οφέλη στην εκπαιδευτική πρακτική
    Τα υπάρχοντα Τμήματα Ειδικής Αγωγής διαθέτουν πληρότητα προγραμμάτων σπουδών και αποδεδειγμένη ερευνητική ικανότητα. Μέσω αυτών, διαμορφώνουν εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, οι οποίοι εδώ και 17 έτη, υπηρετούν με συνέπεια και επαγγελματισμό την ΕΑΕ, καθώς και την ενταξιακή της προοπτική. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής βασιζόμενοι στην ποιότητα, στην εμβάθυνση και στον πλουραλισμό του γνωστικού και εμπειρικού κεφαλαίου, που αποκτούν κατά τις σπουδές τους, είναι σε θέση να υποστηρίξουν αποτελεσματικά μαθητές με ποικιλία μορφών Αναπηρίας ή/και Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (Α/ΕΕΑ). Όπως είναι προφανές, κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δεν είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να προσφέρει τέτοιο εύρος προετοιμασίας σε όλες τις μορφές Α/ΕΕΑ.
    Οφέλη στην προώθηση της ένταξης
    Το επιχείρημα του διαχωρισμού των μαθητών, εξαιτίας της ύπαρξης και ίδρυσης Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, εκτιμώ ότι είναι ανυπόστατο. Ειδικότερα, η ουσιαστική προώθηση της κοινωνικής και μαθησιακής ένταξης των μαθητών με Α/ΕΕΑ βασίζεται στην επάρκεια των γνώσεων και των διδακτικών στρατηγικών εκείνων, που την εφαρμόζουν. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση όσα προαναφέρθηκαν, οι απόφοιτοι Τμημάτων Ειδικής Αγωγής είναι σε θέση να διαφοροποιούν με ακρίβεια την διδακτέα ύλη καλύπτοντας τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, δομώντας παράλληλα ολοκληρωμένα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για αυτό το σκοπό η Ελλάδα, όπως και οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Νορβηγία, διαθέτει Τμήματα Ειδικής Αγωγής.
    Οφέλη στην έρευνα
    Τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής, εξαιτίας της εστίασης που δύνανται να διαθέτουν στην ΕΑΕ είναι σε θέση να παράγουν ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου σε ένα εύρος Α/ΕΕΑ, το οποίο διαθέτει άμεσο αντίκτυπο στην συνολική ενταξιακή προσπάθεια των ατόμων με Α/ΕΕΑ. Χαρακτηριστική είναι τόσο η πληθώρα καινοτόμων και εξωτερικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, που διαθέτουν τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής, όσο και η επιτυχία των τμημάτων στους πρόσφατους διαγωνισμούς του Ι.Κ.Υ..
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, επιδοκιμάζω την ίδρυση ενός Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Με τιμή,
    Παρασκευάς Θυμάκης
    Νηπιαγωγός ΕΑΕ – ΠΕ 61
    PhD Candidate

  • 14 Μαΐου 2018, 00:23 | Παρασκευή

    Συμφωνώ με την ίδρυση νέου τμήματος ειδικής Αγωγής! Η εκπαίδευση των δασκάλων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους! Η απάντηση του ΣΑΤΕΑ με καλύπτει απόλυτα!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:22 | Ελένη

    Όχι στη δημιουργία νέου τμήματος ειδικής!!

    Ποτέ θα πάψει να διαχωρίζονται τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το σύνολο? Τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία έχουν δικαιώματα στην ισότιμη εκπαίδευση!
    Η ειδική αποτελεί χρόνια τώρα προέκταση της γενικής εκπαίδευσης, με αυτήν στελεχώθηκε τόσα χρόνια η ειδική εκπαίδευση

  • 14 Μαΐου 2018, 00:17 | ΣΑΝΔ.ΜΕΑ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ/ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

    Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Δασκάλων με Μεταπτυχιακές-Διδακτορικές Σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία
    ΣΑΝΔ.ΜΕΑ

    Αρ.αποφ.ίδρυσης:18/21014 Πρωτοδικείο ΙΛΙΟΥ
    Email: sand.mea.2014@gmail.com

    Ρέντη : 13/05/2018
    Αρ. Πρωτ: 55

    Τοποθέτηση για την ίδρυση τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Ο ΣΑΝΔΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το άρθρο 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία ενός πανεπιστημίου ειδικής αγωγής που δίνει «εξειδίκευση» στο τελευταίο έτος, το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικών κλάδων, όπως δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, φιλολόγων, μαθηματικών ή οποιουδήποτε άλλου κλάδου κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Η ειδική αγωγή είναι εξειδίκευση των παραπάνω κλάδων και όχι το αντίθετο. Η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994). Ο σύλλογός μας έχει παραθέσει και στο παρελθόν έρευνες που τοποθετούνται αρνητικά στη δημιουργία πανεπιστημίων με πτυχία απευθείας εξειδίκευσης τα οποία δεν περιλαμβάνουν το βασικό πτυχίο του εκπαιδευτικού και αποσκοπούν στην απόκτηση μιας ειδικότητας σε λιγότερα χρόνια σπουδών. Είναι γνωστό ότι το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικού στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει και μαθήματα Ειδικής Αγωγής, αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδών και η εξειδίκευση στη Ειδική Αγωγή απαιτεί επιπλέον σπουδές το λιγότερο ενός έτους. Τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν ένα γενικό πρόγραμμα σπουδών με επιλογή κατεύθυνσης στο τελευταίο έτος δασκάλου Ειδικής Αγωγής στο ΠΑΜΑΚ ή Νηπιαγωγού-Δασκάλου στο ΠΤΕΑ.
    Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή και ενίσχυση ενός κοινωνικού μοντέλου ένταξης που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία όπως ακριβώς αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους και όχι στην ενίσχυση του ιατρικού μοντέλου που αποτελεί μια παρωχημένη αντίληψη και αξιολογεί τα άτομα με αναπηρία ως διαφορετικά σε σύγκριση με αυτό που ονομάζεται «φυσιολογικό». Το καθεστώς ύπαρξης σχολών Ειδικής Αγωγής με αποφοίτους που απευθύνονται αποκλειστικά στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία και σχολών για δασκάλους Γενικής Αγωγής για τα υπόλοιπα «φυσιολογικά» παιδιά, έρχεται να οξύνει τις ανισότητες και τον διαχωρισμό ανάμεσα στους μαθητές και να ριζώσει ακόμα πιο βαθιά στη συνείδηση της κοινωνίας ότι τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το διαφορετικό.
    Θεωρούμε λοιπόν ότι η ίδρυση του νέου τμήματος ΕΑΕ προωθεί τη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους όρους όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση.

    Διερωτάται λοιπόν κάνεις :
    Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο σκοπός αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
    Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
    Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές; Σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.

    Η δημιουργία λοιπόν ενός τέτοιου τμήματος αποτελεί παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικό νόμο 4415/16 και την υπουργική απόφαση υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17, νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο.
    • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
    • Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
    • Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης με επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό του προγράμματος σπουδών των ήδη υφιστάμενων Πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής, με προσανατολισμό την απόκτηση του βασικού πτυχίου εκπαιδευτικού στα 4 έτη και την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή στα 5 έτη και όχι τη δημιουργία νέων τμημάτων, που παραπέμπουν σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα.

    Για το ΔΣ
    Η Προεδρος Ο Γραμματεας Αικ.Γοντικα Χ.Μπατσιος

  • 14 Μαΐου 2018, 00:11 | Αδαμαντία

    ΌΧΙ στην ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ειδικης αγωγής!

    Δε συμφωνώ με τη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής. Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης. Είναι προέκταση της Γενικής Αγωγής και αναπόσπαστο κομμάτι της. Καλό θα ήταν να γίνει μια ανασκόπηση των Νόμων, οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
    Ο ευαίσθητος χώρος της ειδικης αγωγής θα πρέπει επιτέλους να πάψει να θεωρείται πεδίο βολέματος νέων καθηγητών!! Γι’αυτό λοιπόν τέλος στις συντεχνιακές πρακτικές!
    Είναι πολύ σημαντικό και βασικό ο εκπαιδευτικός πρώτα να γνωρίζει το πλαίσιο γενικής, ώστε να μπορεί να πατήσει στο αναλυτικό πρόγραμμα γενικής για να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα στους μαθητές που κάνει παράλληλη στήριξη ή σε τμήματα ένταξης. Κάτι ανάλογο φυσικά μπορούμε να το συναντήσουμε και σε άλλα πεδία εκπαίδευσης, όπως του ευαίσθητου τομέα της Υγείας. Έτσι λοιπόν, η εκπαίδευση των γιατρών ακολουθεί μια χρονική σειρά πραγμάτων. Πρώτα παίρνουν το πτυχίο της γενικής ιατρικής και μετά ειδικεύονται σε κάποιο τομέα (π.χ. Μαιευτική, Καρδιολογική, Πνευμονολογική κ.λπ.).
    Τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία έχουν δικαιώματα στην ισότιμη εκπαίδευση. Όχι λοιπόν στις ανισότητες και τον διαχωρισμό των μαθητών! Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει ως βασική του επιδίωξη την προστασία του δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο, και όχι την ενίσχυση του παρωχημένων ιατρικών μοντέλων!

  • 14 Μαΐου 2018, 00:10 | Μαρια Γρηγορη

    Αποσυρετε το αρθρο 3. Οχι κι αλλο τμημα ειδικης αγωγης.
    Η αντιμετώπιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως ξεχωριστό αντικείμενο απο τα γενικα παιδαγωγικα είναι επιστημονικά λαθος κι έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την ενταξιακή φιλοσοφία, που προασπιζει τα διακιωματα ατομων με αναπηρια. Ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Η εκπαίδευση των ειδικών παιδαγωγών δεν νοείται να είναι ανεξάρτητη από την εκπαίδευση των γενικών παιδαγωγών. Ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης γενικών και ειδικών εκπαιδευτικών στηρίζεται στην κατηγοριοποίηση των μαθητών σε φυσιολογικούς και μη και στην απόδοση των δυσκολιών μάθησης σε παθολογικους παραγοντες συμφωνα με το απαρχαιωμενο παιδαγωγικα ιατρικο μοντελο.

  • Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, αξιότιμα μέλη των Μορφωτικών Υποθέσεων
    Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), συνδεδεμένο μέλος και επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education, ISME), θεωρεί χρέος της να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την απορρόφηση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ Ηπείρου (ΤΛΠΜ) από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Ε.Ε.Μ.Ε., ως φορέας με ενεργή επιστημονική δράση στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης της Ελλάδας καλωσορίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με καθαρά ακαδημαϊκούς όρους. Εν τούτοις, αναδύονται σοβαροί προβληματισμοί αναφορικά με τον μη αξιοκρατικό χαρακτήρα στις διαδικασίες που αφορούν στην εξομοίωση των κλάδων 16.01 (πτυχιούχοι πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων) και 16.02 (πτυχιούχοι ΤΛΠΜ ΑΤΕΙ Ηπείρου) που είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, η ακαδημαϊκή ταυτότητα και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του ΤΛΠΜ δεν εναρμονίζονται με τους οδηγούς σπουδών των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της χώρας που λειτουργούν στα ιδρύματα ΠΑ.ΜΑΚ., ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΙΠ. Αν και όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της παρουσίας της παραδοσιακής μουσικής στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της δημόσιας και ιδιωτικής μουσικής εκπαίδευσης, η μονομέρεια του προγράμματος σπουδών του ΤΛΠΜ προς την κατεύθυνση της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής δεν διασφαλίζει την ολοκληρωμένη προοπτική στα επιστημονικά πεδία της Μουσικολογίας και της Μουσικής Παιδαγωγικής, κάτι που συμβαίνει στους κύκλους σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικών σπουδών της χώρας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμες επιφυλάξεις σχετικά με την επιστημονική-εκπαιδευτική επάρκεια των πτυχιούχων του υπό ίδρυση τμήματος για τη διδασκαλία της μουσικής στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάγια θέση της Ε.Ε.Μ.Ε., σε απόλυτη συνάφεια με τα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα και τις διεθνείς τάσεις στο πεδίο της μουσικής παιδαγωγικής, είναι ότι ο εκπαιδευτικός μουσικής πρέπει να έχει υψηλές μουσικοπαιδαγωγικές και μουσικές-μουσικολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους στόχους και στο περιεχόμενο του μαθήματος της μουσικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι για την εισαγωγή τους σε όλα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών (ΠΑ.ΜΑΚ., ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΙΠ) οι μαθητές εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα (Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων) κάτι που δεν απαιτείται για τους υποψήφιους φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ Ηπείρου. Αυτό συνεπάγεται μία μεγάλη διαφορά στο μουσικό-μορφωτικό επίπεδο ανάμεσα στους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και σε αυτούς του ΑΤΕΙ Ηπείρου η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και μετά την αποφοίτησή τους. Συνεπώς, η συνένωση των δύο κλάδων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη συγχώνευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δύο κλάδων, δημιουργεί ένα καθεστώς αναξιοκρατίας το οποίο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    Επ’ αυτού πρέπει να προστεθεί ότι για την ένταξη στις ειδικεύσεις οργανικής και φωνητικής εκτέλεσης και σύνθεσης στα τμήματα του ΠΑ.ΜΑΚ, ΑΠΘ και ΙΠ απαιτείται η διεξαγωγή ακρόασης, μέσω της οποίας πιστοποιείται το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων (στο όργανο, στη φωνή και στη σύνθεση) των υποψηφίων στις ειδικεύσεις μουσικής. Η αξιολογική αυτή διαδικασία, δεν απαιτείται στο ΤΛΠΜ του ΑΤΕΙ Ηπείρου και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον σοβαρό επιχείρημα για τους μη αξιοκρατικούς όρους στη συνένωση των δύο κλάδων. Αν στο υπό ίδρυση τμήμα δοθεί η δυνατότητα να χορηγεί τίτλους μουσικών ειδικεύσεων, και δεδομένης της ήδη υπάρχουσας δομής του εκπαιδευτικού του προγράμματος, θα εξομοιωθούν ασυμβίβαστες κλίμακες που θα υπονομεύσουν την αξία της δημοκρατίας στην εκπαίδευση.

    Τα παραπάνω βρίσκουν επίσημη στήριξη στα ψηφίσματα της Συνεδρίας της Κοσμητείας του ΕΚΠΑ (23-3-2018) και της Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ (10-5-2018) όπου επισημαίνεται το καθεστώς αδικίας στο ενδεχόμενο κατάργησης των διακρίσεων μεταξύ των κλάδων 16.01 (πτυχιούχοι πανεπιστημιακών Τμημάτων) και 16.02 (πτυχιούχοι ΤΛΠΜ ΑΤΕΙ Ηπείρου). Ενδεικτικά, στο ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Αρ. Πρωτ. 443 / 10-05-2018) αναφέρεται ότι «επιβεβλημένο να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ των παλαιών κλάδων 16.01 (πτυχιούχοι πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων) και 16.02 (πτυχιούχοι Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου), δεδομένου ότι στην κατηγορία 16.02: i) η εισαγωγή σπουδαστών γίνεται χωρίς την εξέτασή τους στα ειδικά μουσικά μαθήματα που προβλέπονται με την Υ.Α. Φ.253.1/42169/Α5/13.03.2018 [ΦΕΚ Β΄ 949] για τα Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα και ii) δεν υφίσταται αντιστοίχιση, ούτε ισοδυναμία των προγραμμάτων σπουδών με αυτά που λειτουργούν στα Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα.»

    Στη βάση όλων των παραπάνω, παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά μας στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η διαδικασία της απορρόφησης του ΤΛΠΜ του ΑΤΕΙ Ηπείρου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία μόνο βάσει δημοκρατικών και αξιοκρατικών όρων. Σε αντίθετη περίπτωση, απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των ενεργεία εκπαιδευτικών μουσικής (μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων) και, το κυριότερο, διαψεύδεται το όραμα της ισότητας στην εκπαίδευση και των ίσων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της Ελλάδας.

    Με τιμή
    Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση
    http://www.eeme.gr

  • 13 Μαΐου 2018, 23:54 | Ανθουλα

    Συμφωνώ με την ίδρυση του νέου τμήματος ειδικής αγωγής. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που επί τέσσερα χρόνια ανακαλυπτουν,μελετούν και σπουδαζουν την ειδική αγωγή. Η ειδικη αγωγη δεν μπορει να υποστηριχθει επιπόλαια μεσα απο σεμινάρια, επιμορφώσεις Και μεταπτυχιακά αμφιβόλου περιεχομένου και προέλευσης. ΝΑΙ στην ίδρυση του νέου τμήματος ειδικής αγωγής!

  • 13 Μαΐου 2018, 23:54 | Δημήτρης

    ΌΧΙ στην ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ειδικής αγωγής!

    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α. τάχθηκε ΚΑΤΑ της ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής, τονίζοντας την τάση επιστροφής σε παλαιά μοντέλα ιατρικά που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παθολογία των παιδιών.
    Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί δεν χωράνε στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής!

  • 13 Μαΐου 2018, 23:51 | Ειρήνη

    Η ειδική αγωγή γίνεται πάλι παιχνίδι στα χέρια αυτών που προσπαθούν εδώ και καιρό να αποπροσανατολίσουν και να διχασουν την εκπαιδευτική κοινότητα.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:49 | Δημήτρης

    Διαφωνώ στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής γιατί αποτελεί κίνηση που καμία σχέση δεν έχει με την σύγχρονη συμπεριληπτική κατεύθυνση της εκπαίδευσης των ατόμων με δυσκολίες μάθησης ή αναπηρία.
    Ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής πρέπει να είναι δάσκαλος από Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (ή Διδακτορικό) στην Ειδική Εκπαίδευση.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:48 | Αγγελικη

    Μακάρι να δημιουργηθούν νέα Τμήματα Ειδικής Αγωγης! Μία βόλτα στα σχολεία και μια συζήτηση με εκπαιδευτικούς που ανοίξουν σε άλλους κλάδους, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους πως οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων διακρίνονται για τη βαθιά γνώση και κατάρτιση όσο αφορά την ειδική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας. Τι σχέση έχει η δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγης με την υποβάθμιση της ενταξιακής πολιτικής ;; Σταματήστε να αποπροσανατολίζετε για ίδιον όφελος.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:43 | γερασιμος παπαδατος

    Ενα νεο τμημα ειδικης αγωγης στην ουσια αναπαραγαγει αναχρονιστικα μοντελα εκπαιδευσης που εχουν εγκαταλειφθει προ καιρου. Η ουσιαστικη αναβαθμιση της ποιοτητας εκπαιδευσης των δασκαλων ειδικης αγωγης θα ερθει με την δυνατοτητα επιμηκυνσης των σπουδων των φοιτητων των παιδαγωγικων τμηματων κατα ενα χρονο, οπου θα μπορει οποιος φοιτητης θελει να εξειδικευεται στην ειδικη αγωγη. Αυτο ειναι μια καλη λυση, οπου συμφωνει και με τα παγκοσμια ερευνητικα δεδομενα.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:35 | Δημήτρης Κ.

    Οχι στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Η παγκόσμια πρωτοτυπία συνεχίζεται.
    Η δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής θεωρείτε αναχρονιστική πρακτική!
    Ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης δε χωρά πειραματισμούς. Ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής πρέπει να είναι πρώτα Δάσκαλος με παιδαγωγική κατάρτιση. Ύστερα να μετεκπαιδεύεται στην Ειδική Αγωγή με Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

  • 13 Μαΐου 2018, 23:30 | ΕΛΕΝΑ Γ.

    Όχι στην Ίδρυσης νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Συμφωνώ και εγώ με την ανακοίνωση του ΠΕΣΕΑ!

    Η ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα γίνεσαι Νηπιαγωγός και μετά εξειδικεύεσαι.
    Κάντε Διορισμούς εάν πραγματικά νοιάζεστε για την εκπαίδευση!

  • 13 Μαΐου 2018, 23:28 | DK

    Ένα επιπλέον νέο τμήμα ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ & ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ στην Πρέβεζα που έχει αξιόλογες νέες εγκαταστάσεις θα δημιουργούσε μια ισχυρή διαφοροποίηση στο νέο Πανεπιστήμιο και θα άλλαζε το τελματώδες τοπίο της επανάληψης των ίδιων Σχολών σε όλη την επικράτεια με το ίδιο αντικείμενο.
    Το σύγχρονο εργαλείο της διαδικτύωσης σε συγκερασμό με τις σύγχρονες γνώσεις στα Οικονομικά και στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ θα δώσουν μια σίγουρη επαγγελματική πορεία και προοπτική στα νιάτα της Ελλάδας.
    Επίσης μια νέα αξιόλογη και μοναδική Σχολή για τα Ελληνικά δεδομένα που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Πρέβεζα θα ήταν αυτή με το αντικείμενο του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ σε συνεργασία με τις εργαστηριακές υποδομές της ΑΕΝ Πρέβεζας και τις σύγχρονες αεροπορικές ηλεκτρονικές υποδομές του αεροδρομίου του Ακτίου.
    Τέλος στα Ιωάννινα θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νέα μοναδική Σχολή ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ διότι η παιδική διατροφή χτίζει το υγιές μέλλον της Χώρας μας και η αθλητική διαιτολογία προάγει και φροντίζει την διατροφή των αθλητών και όχι μόνο.
    Το νέο Πανεπιστήμιο θα πρέπει απαρέγκλιτα να έχει την ονομασία, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ .

  • 13 Μαΐου 2018, 23:22 | Ζωή Κ.

    Συμφωνουμε..η εκπαιδευση ειναι μια κ πρεπει να ειναι ενιαια (γενικη και ειδικη).Ωστοσο,το επιχειρημα οτι η ΕΑΕ αποτελει εξειδικευση ερχεται σε αντιθεση με τον ενιαιο χαρακτηρα της εκπ/σης και τα ισα δικαιωματα ολων των παιδιων.Και απο τη στιγμη που αυτη η εξειδικευση ερχεται κυριως με μεταπτυχιακα επι πληρωμη,πως θα εξειδικευτουν τοσοι εκπαιδευτικοι ωστε να καλυψουν τις αναγκες στην ΕΑ;Μονο οι εχοντες θα κριθουν επαρκεις;

  • 13 Μαΐου 2018, 23:16 | Papariz. Ioulia

    Δεν χρειαζομαστε αλλο ενα τμημα ειδικης αγωγης.
    Χρειαζομαστε ενα νεο ενιαιο νομο για την εκπαιδευση που θα καταργει τους διαχωρισμους και θα σεβεται απολυτα το δικαιωμα των παιδιων με αναπηρια στις ισες ευκαιριες στην εκπαιδευση!!!

  • 13 Μαΐου 2018, 23:15 | ΣΑΝΔ-ΜΕΑ

    ΣΑΝΔ ΜΕΑ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ εκφράζει την αντίθεση του αναφορικά με το αρ, 3 στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Παν Ιωάννινων ,καθώς η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και προέκταση της γενικής εκπαίδευσής και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μία τέτοιου είδους απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης και στοιχειώδους σχέσης με τη θεωρία και πράξη της συνεκπαίδευσης. Δεδομένων των σχετικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, που αφορούν σε βασικά δικαιώματα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) ή/και αναπηρία, βασική επιδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή ενός παιδοκεντρικού ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών και κατ’ επέκταση, μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.
    Αντί αυτού, στο αρ.3 π.2γ στο παρόν νομοσχέδιο, με την ίδρυση νέου τμήματος ΕΑΕ η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την γενική εκπαίδευση σύστημα, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των δύο. Το παραπάνω οδηγεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών μοντέλων που όχι μόνο δεν προάγουν τη συνεκπαίδευση με ίσους ορούς όλων των μαθητών αλλά αντίθετα αποτελούν οπισθοδρόμηση και ομοιάζουν με μοντέλα εκπαίδευσης παλιότερων δεκαετιών και τα οποία έχουν απορριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεπειών τους στην εκπαίδευση
    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα Διεθνή και Ευρωπαϊκά κείμενα που παρέχουν κατευθύνσεις και παραδείγματα για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Αντιθέτως η εκπαίδευση του ειδικού παιδαγωγού στην ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση η οποία θα πρέπει να συμπληρώνει τη βασική του εκπαίδευση στη γενική αγωγή (Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO, 1994).
    Διερωτάται κάνεις :
    Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος που εξυπηρετεί η ίδρυση νέου τμήματος για την ειδική εκπαίδευση; Αν ο στόχος αυτός είναι η σχολική και κατ’ επέκταση κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία, με ποιο ακριβώς τρόπο τούτος μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής; Σε ποια καταγεγραμμένα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα στηρίζεται η αποκοπή της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο η εναρμόνιση των δύο σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου της ένταξης;
    Ποια είναι τα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η βασική παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια για την γενική τάξη είναι περιττή για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών με ΕΕΑ ή/και αναπηρία. Σε ποια δεδομένα στηρίζεται η αναγνώριση του ειδικού παιδαγωγού ως ξεχωριστή επαγγελματική και επιστημονική οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό, η οποία μάλιστα καθορίζεται από τις βασικές σπουδές και όχι από τις συμπληρωματικές σπουδές εξειδίκευσης;
    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη πρακτική από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης στους μαθητές εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία μετά από σχετική συστηματική έρευνα της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Με ποιόν τρόπο τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η σχέση του προγράμματος σπουδών ( έχει άραγε μελετηθεί και εκπονηθεί;) του προς ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές;
    Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ μελετώντας τα κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών θεωρεί ότι η δημιουργία και λειτουργία ακόμη ενός τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα παλινδρόμηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρόσφατο συμπεριληπτικο νόμο 4415/16 και την υπ’ Αριθμ. 61048/Ε2 (1) ΦΕΚ 1239 /τ.Β’/ 10-4-17 υπ. Απόφαση , νομοθετικές ρυθμίσεις που μετά από πολλά χρόνια έφεραν την εκπαίδευση στον ορθό επιστημονικά δρόμο. ¨Όμως την παρούσα στιγμή αντί τα παραπάνω νομοθετήματα να αποτελέσουν την βάση για μια ποιοτική και αποτελεσματική συνεκπαίδευση γίνεται απόπειρα ακαδημαϊκής «επένδυσης» που παραπέμπει σε διαχωριστικά εκπαιδευτικά μοντέλα προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Ο ΣΑΝΔ ΜΕΑ κάνει έκκληση:
    • ΤΟ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να στραφεί ως οφείλει, στην πραγματική εναρμόνιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης όπως αυτές περιγράφονται και αναλύονται στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα σχετικά κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
    • Ζητάμε την απόσυρση του αρ.3 π.2γ του παρόντος νομοσχεδίου .
    • Αιτούμαστε την άμεση εκκίνηση διαδικασίας αποτίμησης της παρούσας κατάστασης της ενταξιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής βάσει σαφώς προσδιορισμένων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών συνεκπαίδευσης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενός νέου νόμου για την ενιαία ενταξιακή εκπαίδευση και την διαμόρφωση των επιμέρους στόχων του