- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 123 – Μουσουλμάνος θρησκευτικός λειτουργός (Ιμάμης)

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Ερευνάς και Θρησκευμάτων τοποθετείται Μουσουλμάνος Θρησκευτικός Λειτουργός (Ιμάμης) στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ., με θητεία δύο ετών, που μπορεί να ανανεωθεί.
2. Το Δ.Σ. τέσσερεις (4) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) προβαίνει στην έκδοση πρόσκληση προς τους μουσουλμάνους που διαβιούν στην Αττική για την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος.
3. Η πρόσκληση περιλαμβάνει ιδίως:
α) τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα της θέσης του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη),
β) τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα του υποψήφιου,
γ) τον τρόπο και τη διαδικασία αξιολόγησης.
4. Η προκήρυξη λαμβάνει την προσήκουσα δημοσιότητα.
5. Το οικείο Τμήμα καταρτίζει πίνακες με τους υποψηφίους σύμφωνα με την πρόσκληση της παρ. 2 και εν συνεχεία διαβιβάζει, εντός 10 ημερών τους πίνακες με τα δικαιολογητικά που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι στο Δ. Σ..
6. Το Δ.Σ. σε ειδική συνεδρίαση εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή του σχετικού πίνακα συντάσσει, την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 3512/06 (Α΄ 264) εισήγηση, για την επιλογή του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού λειτουργού (Ιμάμη) και την διαβιβάζει στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση της παρ. 1 από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
7. Αρμοδιότητες.
α) οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) περιορίζονται στην ευθύνη για την πραγματοποίηση των προσευχών, των θρησκευτικών τελετών και την εσωτερική λειτουργία του Τεμένους, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική,
β) εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα κάνοντας χρήση της ιερής γλώσσας του Κορανίου και της ελληνικής,
γ) κατά τα λοιπά ασκεί τα ανωτέρω καθήκοντα και προσφέρει τις υπηρεσίες του προς τις οργανωμένες μουσουλμανικές κοινότητες που διαβιούν στην Αττική στις οποίες έχει παραχωρηθεί το Τέμενος για κατ΄ ιδιαν περιορισμένη χρήση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4β του άρθρου 5 του ν. 3512/2006 όπως ισχύει κάθε φορά, εφόσον τούτο ζητηθεί από αυτές.
4. Παύση και αντικατάσταση:
α) με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λήξει, αζημίως, η θητεία του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) οποτεδήποτε,
β) μέχρι την τοποθέτηση νέου, σύμφωνα με την διαδικασία του παρόντος άρθρου, καθήκοντα ασκεί ένας εκ των βοηθών του.