- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 79 – Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος έχει χρησιμοποιηθεί ενιαία ορολογία για τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:
«Ν.Π.Ι.Δ».: Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.
«Αναθέτων φορέας»: Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ..
«Υλικά»: νοούνται όλα τα αγαθά που αποτελούν αντικείμενο αγορών ή μισθώσεων από το Ν.Π.Ι.Δ. όπως ανταλλακτικά, εξοπλισμός εγκαταστάσεων, έπιπλα, σκεύη, είδη καθαριότητας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καθώς και προγράμματα Η/Υ κλπ..
«Υπηρεσίες»: νοείται η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στο Ν.Π.Ι.Δ. από νομικά ή φυσικά πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο μισθώσεως, όπως οι ασφαλίσεις, οι εκτελωνισμοί, οι εργασίες επιθεώρησης και ελέγχου εξοπλισμού, οι επιβλέψεις κατασκευής Έργων, οι μεταφορές προσωπικού και υλικών, οι συμβάσεις συντήρησης μηχανημάτων, οι υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., οι υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες συμβούλων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πληροφορικής/έρευνας και ανάπτυξης/ λογιστικής/έρευνας αγοράς/παροχής συμβουλών διοίκησης και μετάφρασης, οι υπηρεσίες καθαρισμού και ασφάλειας κτιρίων, οι υπηρεσίες συντήρησης κήπων, οι υπηρεσίες κάθε είδους δημοσιεύσεων, εκδόσεων και εκτυπώσεων, οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και ακαθάρτων, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού, οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων κλπ..
«Μελέτη»: νοείται το αποτέλεσμα συστηματικής και αναλυτικής επιστημονικής και τεχνικής εργασίας και έρευνας σε συγκεκριμένο έργο που εκτελείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και του αύλειου χώρου αυτών.
«Έργο»: νοείται κάθε νέα κατασκευή, επέκταση, ανακαίνιση, και/ή οικονομικά ή τεχνικά αυτοτελής λειτουργία που δημοπρατείται ή ανατίθεται για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, επέκταση, λειτουργία, κλπ. των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και του αύλειου χώρου αυτών.
«Ανοικτή διαδικασία»: νοείται ο διαγωνισμός στον οποίο δικαιούται να υποβάλει προσφορά κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας στο πλαίσιο προκήρυξης διαγωνισμού.
«Κλειστή διαδικασία»: νοείται ο διαγωνισμός στον οποίο δικαιούνται να υποβάλουν προσφορά μόνο εκείνοι οι οικονομικοί φορείς που επιλέγονται, στο πλαίσιο προκήρυξης διαγωνισμού.
«Συνοπτικός διαγωνισμός»: νοείται ο διαγωνισμός με συνοπτικές διαδικασίες στα πλαίσια του οποίου, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή απλοποιημένη προκήρυξη καλούνται τουλάχιστον τρεις (3) οικονομικοί φορείς, που δραστηριοποιούνται σε συναφή τομέα προς το αντικείμενο της υπό ανάθεση σύμβασης να υποβάλλουν προσφορά.
«Απευθείας ανάθεση»: νοείται η διαδικασία ανάθεσης, χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας το Ν.Π.Ι.Δ. αναθέτει σε οικονομικό φορέα της επιλογής του κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς.
«Οικονομικός φορέας»: νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση αυτών των προσώπων συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών συμπράξεων επιχειρήσεων που προσφέρει στο Ν.Π.Ι.Δ. εκπόνηση μελέτης, προμήθεια υλικών ή παροχή υπηρεσιών.
«Προσφέρων»: νοείται ο Οικονομικός Φορέας, ο οποίος υποβάλλει προσφορά για σύναψη σύμβασης, σε κάθε διαδικασία επιλογής.
«Υποψήφιος»: νοείται ο Οικονομικός Φορέας, ο οποίος ύστερα από σχετική πρόσκληση, υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε κλειστή διαδικασία ή διαδικασία με διαπραγματεύσεις, ή αίτηση ένταξης σε Δυναμικό Σύστημα Αγορών.
«Μειοδότης»: νοείται ο Προσφέρων, ο οποίος με βάση το κριτήριο ανάθεσης (χαμηλότερη τιμή ή πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά), υπερισχύει έναντι των λοιπών Προσφερόντων.
«Ανάδοχος»: είναι ο Οικονομικός Φορέας, στον οποίο, μετά από διαδικασία επιλογής, ανατίθεται από το Ν.Π.Ι.Δ. σύμβαση προμήθειας υλικών ή/και της παροχής υπηρεσιών ή/και εκπόνησης μελέτης ή/και εκτέλεσης Έργων αποκαλούμενοι αντίστοιχα «Προμηθευτής», «Πάροχος Υπηρεσιών», «Μελετητής» και «Εργολήπτης».
«Σύμβαση»: νοείται η έγγραφη συμφωνία ανάμεσα στο Ν.Π.Ι.Δ. και τον προμηθευτή ή τον ανάδοχο ή τον μελετητή ή τον εργολήπτη.