- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 26 – Αποδοχές προσωπικού

1. Το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών του τακτικού προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4354/2015 (Α΄176), όπως κάθε φορά ισχύουν.
2. Οι κάθε άλλου είδους αποδοχές (υπερωρίες) ή αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο τακτικό ή στο αποσπασμένο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. ρυθμίζονται από τις διατάξεις του ιδίου νόμου όπως κάθε φορά ισχύει.
3. Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που αποσπώνται στο Ν.Π.Ι.Δ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3512/2006 (Α΄264), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4473/17 (Α΄78) και τον παρόντα Οργανισμό, καταβάλλονται από την οργανική τους θέση.
4. Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές πλην του επιδόματος θέσης ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στις οργανωτικές μονάδες του Ν.Π.Ι.Δ. καταβάλλονται από την οργανική τους θέση. Το επίδομα θέσεις ευθύνης καταβάλλεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις για τον σκοπό αυτό στον ετήσιο προϋπολογισμό του Ν.Π.Ι.Δ.
5. Όλες οι αποδοχές του προσωπικού καταβάλλονται δεδουλευμένες, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα μέσω τραπεζικών λογαριασμών βάσει αναλυτικών εξοφλητικών αποδείξεων (μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών).
6. Ο υπάλληλος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οφείλει να ελέγξει την ορθότητα της σχετικής πληρωμής και να δηλώσει άμεσα τυχόν αντικανονική καταβολή.
7. Σε κάθε εκκαθάριση αποδοχών ενεργούνται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις για φόρο, χαρτόσημο, ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον υπάλληλο και άλλες κατά νόμο εισφορές για την ανάλογη με την εκκαθάριση μισθολογική περίοδο.
8. Πέραν των ανωτέρω παρακρατούνται από τις δεδουλευμένες αποδοχές μόνο οφειλές προερχόμενες:
α) από προκαταβολές έναντι μισθού,
β) από αξιώσεις του Ν.Π.Ι.Δ. λόγω απώλειας ή ζημίας σε περιουσιακά στοιχεία αυτής που προξενήθηκαν δόλια από τον υπάλληλο ή από βαριά αμέλεια και καταλογίσθηκαν σε αυτόν με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.