- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Κάλεσμα της Υπουργού σε δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Προσόντων

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τη διά βίου μάθηση προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Προσόντων για τη διά βίου μάθηση σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν υπήρχε ένα ενιαίο σύστημα αναγνώρισης και πιστοποίησης προσόντων που να συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας. Τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή το τι γνωρίζει, κατανοεί και είναι ικανός να κάνει κάποιος μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας, από την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη μη τυπική ή άτυπη μάθηση, καθώς και από την επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία των πολιτών,  δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιοποιούνται.

Πιστοποιημένες δεξιότητες και προσόντα, σημαίνουν  καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερος ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας

Η συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στη χώρα μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία να απαγκιστρωθούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος, να βάλουμε μια τάξη στο άναρχο πεδίο των κάθε είδους βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που δίνονται από φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης και να καταστήσουμε διαφανή σε όλους τα προσόντα που αποκτούν εκπαιδευόμενοι κάθε ηλικίας και κάθε κατηγορίας.

Με τη συγκρότηση ενός ενιαίου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στόχος μας είναι όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης όλων των βαθμίδων να συσχετίζονται μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται στη βάση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους και κοινωνικών εταίρων. Κατά αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα ενισχύει τη διαφάνεια στα επαγγελματικά προσόντα, θα διευκολύνει την πρόσβαση και την πρόοδο σε διαδικασίες διά βίου μάθησης και θα υποστηρίζει καλύτερα τη σχέση εκπαίδευσης και κατάρτισης με την εργασία.

Η Ελλάδα ξεκινά την προσπάθεια θέσπισης Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με καθυστέρηση δυο χρόνων. Ο χρόνος που χάθηκε είναι πολύτιμος αλλά μπορεί να κερδηθεί αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία από χώρες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και με την ενεργό συμμετοχή όλων σας στην κοινή προσπάθεια. Το έργο είναι φιλόδοξο και μακράς πνοής. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα συμπεριλάβει εξ αρχής όλους τους φορείς που συμμετέχουν κατά οποιονδήποτε τρόπο στην εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας, φορείς πιστοποίησης, φορείς αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, φορείς διασφάλισης ποιότητας, κοινωνικούς εταίρους και φυσικά τους ίδιους τους πολίτες.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε εποικοδομητικά στην προσπάθεια συγκρότησης του ελληνικού Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και να καταθέσετε με καλή πίστη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία τις προτάσεις σας στο κείμενο εργασίας που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Η Υπουργός

Άννα Διαμαντοπούλου

Διάρκεια Διαβούλευσης : 5 Μαρτίου 2010 εως 5 Σεπτεμβρίου 2010