- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 20 – Προσόντα διορισμού

1. Τα προσόντα διορισμού για τους κλάδους ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ο τρόπος επιλογής τους ορίζονται στην αριθμ. 98541/Α3/11-09-2007 κοινή υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός προσόντων διοικητικών υπαλλήλων που θα καταλάβουν τις συσταθείσες με το ν.3536/2007 (Α΄42) οργανικές θέσεις στις Μουφτείες της Θράκης» (Β΄1894), όπως εκάστοτε ισχύει.
2. Προσόντα διορισμού των ειδικών συνεργατών ορίζονται:
α) πτυχίο νομικής σχολής της ημεδαπής,
β) δικηγορική εμπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών.
3. Τα τυπικά, πρόσθετα καθώς και τα τυχόν ειδικότερα προσόντα των ειδικών συνεργατών, η διαδικασία επιλογής και πρόσληψής τους, ακόμα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
4. Ο μετακλητός υπάλληλος που φέρει τον τίτλο «Γραμματέας Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή» πρέπει να είναι:
α) απόφοιτος Νομικής σχολής της ημεδαπής και με δικηγορική εμπειρία τουλάχιστον επτά (7) ετών,
β) Έλληνας πολίτης μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.
5. Ο διορισμός και η πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων που φέρουν τον τίτλο «Γραμματέας Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή» πραγματοποιείται, κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με την προκήρυξη προσδιορίζονται όλα τα λοιπά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι αναγκαίες λεπτομέρειες. Η επιλογή τους γίνεται από ειδική επιτροπή που συγκροτεί για το σκοπό αυτόν με την απόφαση της προκήρυξης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία αποτελείται από τον οικείο Μουφτή, ένα (1) μουσουλμάνο θεολόγο με τον αναπληρωτή του που ορίζει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ένα (1) μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο προϊστάμενος του αρμοδίου γραφείου Νομικού Συμβούλου. Χρέη γραμματέα της επιτροπής εκτελεί υπάλληλος της Μουφτείας ή των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά τη διαδικασία επιλογής συνεκτιμάται η τυχόν ύπαρξη ειδικών γνώσεων των υποψηφίων για τον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, η προϋπηρεσία σε διοικητική θέση ευθύνης και η άσκηση δικηγορίας επί υποθέσεων δικαιοδοσίας του Μουφτή.
6. Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δύναται να παύσει τον «Γραμματέα Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή» από τα καθήκοντά του και πριν τη λήξη της θητείας του, για σοβαρό λόγο πλημμελούς εκτέλεσης ή παράβασης των καθηκόντων του και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της επιτροπής επιλογής, η οποία επανασυγκροτείται με απόφασή του για το σκοπό αυτό.