Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Kείμενο εργασίας προς Δημόσια Διαβούλευση

Η ανάγκη δημιουργίας του Ελληνικού Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕθΠΠ) έχει ως σημείο αναφοράς τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2008, η οποία προτρέπει τα κράτη-μέλη:

  • Να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων/ΕΠΠ (European Qualifications Framework/EQF) ως εργαλείο αναφοράς για τη σύγκριση των συστημάτων απόκτησης προσόντων.
  • Να συσχετίσουν τα εθνικά συστήματα απόκτησης προσόντων με το EQF έως το 2010.
  • Να εκπονήσουν εθνικά πλαίσια προσόντων, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και πράξη,
  • Να προσδώσουν έως το 2012 σ’ όλους τους νέους τίτλους μια σύνδεση-αναφορά προς το EQF.

Η πρόταση που ακολουθεί συντάχθηκε από την Επιτροπή για τη δημιουργία ΕθΠΠ, η οποία συγκροτήθηκε κατ’ εντολή της Εθνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης, και μετά από σχετική απόφαση του ομώνυμου Γενικού Γραμματέα το Μάιο του 2009 και περαιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010

Περιλαμβάνει την παράθεση των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων, τη συνοπτική αποτύπωση της ελληνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση του υπό δημιουργία ΕθΠΠ, καθώς επιχειρείται κατ’ αρχήν μια θεωρητική απόπειρα αντιστοίχισης των εθνικών τίτλων με τα προτεινόμενα οκτώ (8) επίπεδα. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί πως η όποια αρχική αντιστοίχιση δε δεσμεύει ενδεχόμενες αναθεωρήσεις κατά την ολοκλήρωση της σχετικής εθνικής διαβούλευσης, δηλ. δεν αποκλείονται σε καμία περίπτωση «κάθετες» μετακινήσεις ή αναπροσαρμογές τίτλων.

Η λειτουργικότητα – ή αλλιώς – η ρεαλιστική κι αντικειμενική ανταπόκριση στην πραγματικότητα  του προτεινόμενου ΕθΠΠ των οκτώ επιπέδων θα δοκιμασθεί στο επόμενο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας και μετεξέλιξης ή συμπλήρωσής του, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία αντιστοίχισης συγκεκριμένων προσόντων (πτυχίων, διπλωμάτων και πιστοποιητικών). Συγκεκριμένα, στη φάση αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργικότητα των προτεινόμενων επιπέδων στη διαδικασία αντιστοίχισης των πτυχίων, διπλωμάτων και πιστοποιητικών που προσφέρονται σήμερα (και όσων έχουν προσφερθεί και στο παρελθόν) στη χώρα μας, έτσι ώστε να εξαχθούν λεπτομερή συμπεράσματα ως προς την εγκυρότητα των περιγραφικών δεικτών.

Στόχος της διαδικασίας αντιστοίχισης είναι να καταστούν πιο διαφανείς τόσο οι ισοτιμίες όσο και οι διαφορές των προσόντων για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους εργαζόμενους και τους πολίτες γενικότερα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε ποικίλες διαδρομές μάθησης. Η διασφάλιση της ποιότητας και η περαιτέρω βελτίωσή της, σε συνδυασμό και με τον προσανατολισμό κάθε διαδικασίας απόκτησης προσόντων στα μαθησιακά αποτελέσματα, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το ΕθΠΠ λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στοχεύει να συμβάλει σε μια αντικειμενική αξιολόγηση των ελληνικών προσόντων στην Ευρώπη, καθιστώντας αυτά συγκρίσιμα με εκείνα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί και η γεωγραφική κινητικότητα μαθητευόμενων/σπουδαστών/φοιτητών αλλά και των εργαζομένων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ε.Ε., τα ποσοστά της οποίας αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που τους διανοίγονται.

Διαβάστε Ολόκληρο το Κείμενο Διαβούλευσης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (3499)

  • 24 Απριλίου 2010, 16:52 | Αργύρης Καραγιάννης

    Νομίζω πως είναι αρκετά καλό. Μακάρι να υλοποιηθεί και στην πράξη.

  • 23 Απριλίου 2010, 20:08 | ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ

  • 22 Απριλίου 2010, 20:07 | δημήτρης Χιώτης

    θεωρώ το σχέδιο καλό

  • 22 Απριλίου 2010, 12:19 | Καρδίμη Κυριακή

    Τμήμα Μηχανικών της Επιστήμης των Υλικών-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Το τμήμα λειτουργεί απο το 1999, κλείνει αισίως 11 χρόνια λειτουργίας, είναι 5ετούς φοίτησης, υπό τον χαρακτηρισμό ανεξάρτητης πολυτεχνικής σχολής. Αναφέρεται σε μία ειδικότητα η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό-Materials Engineering- και μάλιστα αποτελεί μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ειδικότητες.Πολλοί καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων προερχόμενοι από το εξωτερικό κατέχουν επίσης το τίτλο αυτό.
    Πως είναι δυνατόν μια σχολή δημιουργημένη από το ελληνικό κράτος, πενταετούς φοίτησης να μην έχει επαγγελματικά δικαιώματα?Έχουν γίνει διαβήματα από την προεδρία του τμήματος εδώ και χρόνια για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΤΕΕ. Το ΤΕΕ Ηπείρου μάλιστα έχει αποφανθεί θετικά και κοινοποίησε την απόφαση αυτή και στο ΤΕΕ Αθηνών και στον πρόεδρο του κύριο Αλαβάνο και στον πρώην υπουργό Παιδείας. Εδώ και χρόνια κάνουμε αλλαγές στο τμήμα για να ικανοποιηθούν οι προυποθέσεις στο ΤΕΕ.Αυτές περιλαμβάνουν μετονομασία της σχολής, από Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών σε Μηχανικοί της Επιστήμης των Υλικών με ανάλογο ΦΕΚ όπου εξασφαλίστηκε η ισοδυναμία των τίτλων σπουδών με την παλαιότερη και νεότερη ονομασία, αλλαγή προγράμματος σπουδών και εμπλουτισμός με περισσότερα εργαστήρια και μαθήματα, προσλήψεις μελών ΔΕΠ μηχανικών΄κ.ο.κ.
    Υπάρχουν δυο τμήματα Επιστήμης των Υλικών σε Πάτρα και Κρήτη τα οποία έχουν εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, παρόλο που είναι 4ετούς φοίτησης και όχι πολυτεχνικά όπως των Ιωαννίνων που είναι 5 ετούς.
    Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα το 2007, έχω μεταπτυχιακό, γνωρίζω 3 ξένες γλώσσες και δεν μπορώ να βρώ δουλειά γιατί δεν έχω επαγγελματικά δικαιώματα. Αποδέχθηκα το γεγονός οτι σαν μηχανικός στην Ελλάδα δεν θα δουλέψω, καθώς στο εξωτερικό το πτυχίο είναι αποδεκτό για να ασκήσω το επάγγελμα του Μηχανικού Υλικών. Προσπάθησα να φοιτήσω στις σχολές ΑΣΠΑΙΤΕ για να αποκτήσω διδακτική επάρκεια έτσι ώστε να απασχοληθώ ως εκπαιδευτικός-μηχανικός σε Τεχνικά Λύκεια. Και η απάντηση του ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ότι δεν γίνομαι δεκτή καθώς το Υπουργείο δεν έχει βγάλει ΠΕ για την ειδικότητα μας!Δεν μπορώ να λάβω μέρος σε κανένα διαγωνισμό/προκύρηξη του Δημοσίου χωρίς ΠΕ και στον ιδιωτικό τομέα χωρίς ΠΕ οι αμοιβές είναι ανάλογες αποφοίτων ΤΕΙ.
    Οι περισσότεροι είμαστε άνεργοι και οι υπόλοιποι υποαπασχολούμαστε σε δουλειες τελείως άσχετες.
    Συμπέρασμα?!Τι μπορούμε να κάνουμε εκατοντάδες απόφοιτοι του τμήματος την στιγμή που δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα?Αποκτούν δικαιώματα χιλιάδες απόφοιτοι κολλεγίων και πανεπιστημίων αμφιβόλου ποιότητας από την ευρώπη και τα βαλκάνια και εμείς φοιτήσαμε σε κρατικό πανεπιστήμιο με χρόνια οικονομική εξάντληση των οικογενειών μας και το ίδιο το κράτος δεν μας αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα!!!
    Πιστεύω πως πρέπει κάποια στιγμή πρέπει να μπει μία ΟΡΙΣΤΙΚΉ τελεία σε αυτό το χάλι ελληνικής πρωτοτυπίας.Σχολές δημόσιες χωρίς εξασφάλιση από τον ίδιο το φορέα δημιουργίας τους, το Ελληνικό Κράτος για να εξυπηρετούνται συμφέροντα συντεχνιών.
    Σας γράφω εκφράζοντας την απελπισία και απογοήτευση χιλίαδων συναδέλφων.Ελπίζω να λάβετε υπόψη τα όσα σας εκθείασα.Πιστεύω και ελπίζω θα τα αντιμετωπίσετε με την δέουσα σοβαρότητα και προσοχή.

    Καρδίμη Κυριακή

  • 22 Απριλίου 2010, 11:09 | Theodoros Theodorou

    Κύριε Γιάννης Μητροβγένης, βέβαια, και είναι Ελληνικά, της Κυπριακής διαλέκτου, Αγράμματε. Όσο για το ευνοϊκό που λες, έλα να καθίσεις και εσύ τις εξετάσεις που κάθισα εγώ και μετά ξαναμιλάμε, όταν δεν γνωρίζεις από πρώτο χέρι να μην μιλάς, είστε τελείως αστοιχείωτος. Παρόλη την πληρέστατη μπουρδολογία που λες, με τα μαθήματα που έχω δώσει και την βαθμολογία που έχω πάρει, έχω περάσει σε πάρα πολλές σχολές, Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., βλέπεις αυτά που λες δεν ισχύουν, μπορώ πολύ εύκολα να το αποδείξω κιόλας. Απλά στην Κύπρο έχεις το Δικαίωμα να εισαχθείς μόνο στην Πρώτη επιλογή σου, αυτή γίνετε από πριν, και αυτή και ήταν. Επίσης είμαι Απόφοιτος Λυκείου με βαθμολογία (19,5/20) και πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, που ποτέ στην Κύπρο κάποιο άλλο άτομο δεν πήρε(που δεν υπερηφανεύομαι για αυτό), και αυτό με αποδείξεις, επίσης ήμουν Υπότροφος κατά την Διάρκεια των σπουδών μου από το Ι.Κ.Υ. Κύπρου, με την επίδοσή μου στην σχολή την οποία και διατήρησα μέχρι και την αποφοίτησή μου. Εγώ φταίω που κάθισα και ασχολήθηκα με μερικούς σαν και εσάς, που ίσως να είναι και το ίδια άτομα με πολλά ψευδώνυμα. Απλά δεν κατάλαβες τίποτα. Ούτε και εγώ πλέον αξίζει να ασχολούμαι μαζί σας, γιατί κατάλαβα εδώ και καιρό, ότι είστε εσείς οι λασπολόγοι και Ψεύτες, που έχετε τα πάμπολλα ακαταλόγιστα. Ελπίζω σύντομα να υπάρξει πλήρης δικαίωση για όλους τους σωστούς και τίμιους ανθρώπους.

  • 21 Απριλίου 2010, 20:36 | Emanoyhl Skliris

    Κυρία Υπουργέ
    Ειμαι 10 χρόνια διπλωματούχος ΙΕΚ, με την αποκτηση διπλώματος συνηδειτοποίησα ότι το δίπλωμα μου ειναι για τα σκουπίδια, δεν εχω επαγγελματικά δικαιώματα στο αντικείμενο μου, δεν δικαιούμαι επιδομα διπλώματος διότι το ΙΕΚ δεν θεωρείται εκπαίδευση αλλά κατάρτιση, δεν μου αναγνωρίζεται η πρακτική σαν φοίτηση, πλήρωσα για μία δημόσια σχολή χωρίς να μου προσφέρει βιβλία ουτε αξιόλογους εκπαιδευτές παρα μόνο σημειώσεις, και ολα αυτα με οδήγησαν να πληρώσω επιπλέον για την αγορά βιβλίων για να αποκτήσω απάντησεις στα θεματα της πιστοποίησης.
    Κυρία υπουργέ επειδή η κοροιδία κρατάει πολλά χρόνια, η υπομονή μου εχει εξαντληθεί όπως και πολλών άλλων,εγω προσωπικά δεν θα πω οτι σας ψήφισα, αλλά δεν ψήφισα και την ΝΔ στην οποία άνηκα παραδοσιακά ακριβως για αυτό, το ότι υποαπασχολουμε χρόνια τωρα γιατι δεν μπορω να κάνω εναρξη επαγγέλματος με το δίπλωμα μου.
    Αναμένω απο εσας σαν υπευθυνη υπουργό να δώσετε άμμεσα δικαιωματα στην εργασία σε όλους εμας, διότι ειναι υποχρεωσή σας!!

  • 21 Απριλίου 2010, 16:11 | Theodoros Theodorou

    Κύριε oikonmoy – — Απριλίου 20, 2010 @ 2:25 μμ, όσο αναφέρεστε σε εμένα, είμαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να αντιπαραθέτω αναλόγως, με τις αποδείξεις, τις απόψεις μου, και τα δίκαια επιχειρήματά μου. Εσύ μπορείς να θεωρείς ότι θες, και αυτό που λες είναι σωστό, δηλαδή το ότι τα Τ.Ε.Ι. στην πράξη δεν έχουν δικαιώματα Α.Ε.Ι., αλλά είναι Α.Ε.Ι., και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν. Να σταματήσει αυτή η άδικη παρωδία σχεδόν 30 Χρόνων, που το ορίζουν και οι Νόμοι και είναι και δίκαιοι, δηλαδή υπάρχουν Νόμοι παράνομοι όταν είναι και συνταγματικά δίκαιοι και το αξίζουμε;;;. Φταίμε δηλαδή εμείς που έχουμε σπουδάσει και φοιτήσει στα Τ.Ε.Ι.;;;. Δεν σε λογοκρίνω εσένα προσωπικά, ούτε απευθύνομε σε εσένα, όσο δεν απευθύνεστε εσείς σε εμένα. Αυτήν την ακατάσχετη παροχή δικαιωμάτων πού την βρήκες δηλαδή;, απολύτως πουθενά. Και από εμάς θα πέσει μαύρο αν δεν υπάρξει δικαίωση, δεν ζητάμε κάτι παράλογο, αλλά αυτό που επιβάλλετε και είναι και το δίκαιο, τα Επαγγελματικά Δικαιώματα μας ζητάμε. Αυτά που σε όλον τον κόσμο οι Ισότιμοί και Αντίστοιχοι μας τα έχουν και μας ανήκουν δικαιωματικά, όχι κάτι το οποίο δεν μας αξίζει. Τώρα που τα βρήκες τα 4Χρόνια σπουδών από τα 2Χρόνια σπουδών;, που ούτε Μαθηματικά ούτε Φυσική και γενικά μαθήματα Θεωρητικού υποβάθρου δεν έχουν;, και αν έχουν πολύ λίγα;. Τα μόνα μαθήματα που κάνετε είναι Τεχνικά μαθήματα σε διάφορες ειδικότητες, δεν λέω ότι τα μαθήματα που κάνετε δεν έχουν αξία, βεβαίως και έχουν αξία και είναι πιο δύσκολα σε κάποιο βαθμό από τα Τεχνικά Λύκεια, και από εκεί βγαίνεις ένας σωστά καταρτισμένος Τεχνικός διαφόρων ειδικοτήτων, και βρίσκεστε μεταξύ στο επίπεδο από ότι βλέπω ISCED 4, πάντως όχι Μηχανικοί ή οτιδήποτε άλλο που ανήκει στους απόφοιτους της Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΙSCED 5A, άλλο το ένα και άλλο το άλλο, δεν είναι το ίδιο επίπεδο. Τώρα ίσως, αν γινόντουσαν κάποιες εξετάσεις σε κάποια μαθήματα, και είχατε το δικαίωμα να ενταχθείτε σε ένα Τ.Ε.Ι. ή στο Πολυτεχνείο, αναλόγως της ειδικότητας και να σας αναγνωρίζονταν κάποια μαθήματα που κάνετε εκεί στα Ι.Ε.Κ. και σπουδάζατε ακόμη 2-4 Χρόνια, τότε το βρίσκω δίκαιο, αλλιώς όχι. Ακόμη ίσως αν σας δίνονταν κάποια επιπλέον δικαιώματα σε εύρος από αυτά που έχετε ίσως να ήταν πιο δίκαιο, αλλά μετά αρχίζει και γίνετε πολύ άδικο για τους Μηχανικούς. Όσο για τους «ταραξίες» των Τ.Ε.Ι. που βασίζεστε;. Δεν είναι κανένας ταραξίας, αυτό που ο καθένας αξίζει αυτό θα πάρει, φυσικά τώρα, αν κάποιος νιώθει ή κάποιοι σαν σύνολο νιώθουν αδικημένοι, τότε πρέπει να αναζητήσουν το δίκαιό τους με κάθε νόμιμο και δίκαιο μέσο που υπάρχει. Φυσικά κάποιες φορές επικρατεί και η παραλογία, αλλά ποτέ δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και τα δικαιώματά μας, αλλά και για τις Υποχρεώσεις μας , αυτό είναι κανόνας και πρέπει να τον ακολουθούνε όλοι όσοι είναι δίκαιοι και έντιμοι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη. Εύχομαι ειρήνη και δικαίωση σε όλους, για τα ζητήματα που αφορούν τον καθένα μας χωριστά ή ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα ή μέρους αυτής.

    Διαδικτυακοί σύνδεσμοι(web-links):
    http://www.ekep.gr/education/arxiki.asp
    http://www.ekep.gr/education/tritobathmia.asp#AEI
    http://www.ekep.gr/education/diagramma.asp
    http://www.ekep.gr/education/tritobathmia.asp#anoteri
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/structures/041_EL_EN.pdf (σ.7/56)
    http://eacea.ec.europa.eu/ressources/eurydice/pdf/085DN/085_EL_EL.pdf

  • 21 Απριλίου 2010, 07:06 | Γιάννης Μητροβγένης

    «τζαι μεν πετάσσεστε τζιαμέ που εν σας σπέρνουν» Ελληνικά ειναι αυτά; χαχα!!!
    Τώρα κατάλαβα…είσαι από εκείνους που έδωσαν πανελλήνιες με το ευνοϊκό καθεστώς των Κυπρίων και παρόλα αυτά μόνο σε ΤΕΙ κατάφεραν να περάσουν.
    Μπα, μεγάλη αξία σου έδωσα που κάθησα και ασχολήθηκα μαζί σου
    Δε σε ξεσυνερίζομαι πλέον γιατί βλέπω ότι έχεις το ακαταλόγιστο

  • 20 Απριλίου 2010, 14:25 | oikonmoy

    Κυριε θεοδωρου εδω μεσα μπαινουμε για να εκφρασουμε την αποψη μας οχι για να μας αντιπαρερθεις εσυ με τα επιχειρηματα σου, εγω θεωρω οτι τα ΤΕΙ στην πραξη δεν εχουν δικαιωματα ΑΕΙ, σωστο λαθος ειναι αποψη μου….δεν θελω να με λογοκρινεις, όπως και ειναι το μονο σιγουρο θα πεσει μαυρο απο μενα και κατι χιλιαδες αμα δεν σταματησει αυτη η ακατασχετη παροχη δικαιωματων σε ΤΕΙ οταν τα ΙΕΚ με 6 μολις μηνες λιγοτερες σπουδες στην πραξη εχουν και ειχαν παντα επαγγελματικα δικαιωματα Λυκειου!…Και οι μονιμοι ταραξίες ηταν τα ΤΕΙ για να μην εχουν δικαιωμα στην εργασια τα ΙΕΚ, οταν λεω για ΤΕΙ εννοω τους προεδρους σας!!!
    Σε παρακαλω μην μου απαντησεις, η διαβουλευση ειναι μεταξυ εμενα και της πολιτειας , οχι εμας με σας

  • 19 Απριλίου 2010, 20:23 | X K

    Ενα σχόλιο απο αυτούς που δεν αντέχουν την ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ για το θέμα του «ΜΕΤΡΟ» της Θεσσαλονίκης, ξέρετε για το θέμα της μικρής αστοχίας της «ΜΕΛΕΤΗΣ», για αυτό το μικρό θεματάκι όπου δεν υπάρχει χώρος για δύο σήραγγες. Ενα μόνο μικρό σχόλιο τίποτα άλλο Θεοί του Ελληνιστάν.
    Λύση – Η κυκλοφορία να γίνεται εκ περιτροπής όπως στα φανάρια που στήσανε για την παράκαμψη των Τεμπών, άαααααααααλλο μεγάλο έργο και αυτό.
    Αλλο γιατρός και άλλο νοσοκόμος τότε γιατί φτιάξανε ΑΕΙ νοσοκόμων θα μας πείτε; Μήπως επειδή είναι διαφορετικά πράγματα; Τα έχετε βάλει όλα σε ένα τσουβάλι για να μπερδεύετε τον κόσμο όλο.

  • 19 Απριλίου 2010, 17:06 | Theodoros Theodorou

    Ρε άμοιρε Γιάννης Μητροβγένης, ποιος σας μίλησε εσάς τώρα;, κάνε μας την χάρη στον εαυτό σου και σταμάτα να εξευτελίζεσαι. Σε blog και εσύ γράφεις, τα δικά μου λάθη δεν αφορούν εσένα, πάντως οι Νόμοι είναι σωστοί, τζαι μεν πετάσσεστε τζιαμέ που εν σας σπέρνουν. Κύριε Γιάννης Μητροβγένης, γνωρίζω να γράφω σωστά, και να μην σε ενδιαφέρει τι κάνω εγώ. Όσο για την ακατάσχετη μπουρδολογία, γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν αν την πραγματοποιώ ή όχι. Όσο ρίχνεις το επίπεδο της συζήτησης θα το ρίχνω και εγώ, οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος.

  • 19 Απριλίου 2010, 06:49 | Γιάννης Μητροβγένης

    Ρε κακομοίρη Theodorou Theodoros κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και σταμάτα να ξεφτιλίζεσαι. Σε blog γράφεις και όχι διορθώσεις σε νομοσχέδια για να μας αραδιάζεις κατεβατά από διάφορους νόμους και να γεμίζεις σελίδες με διορθώσεις σε δικά σου λάθη. Μάθε να γράφεις σωστά για να μπορούμε και εμείς οι υπόλοιποι να διαβάσουμε κάτι ουσίας και όχι τη δική σου ακατάσχετη μπουρδολογία.

  • 15 Απριλίου 2010, 15:03 | ΜΙΧΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Θα μπορούσα και θα ήθελα να σας γράψω πολλά. Περιορίζομαι στο να πω ότι είστε απλά απαράδεκτοι. Προχειρότητα και στραγγαλισμός όλων των εκπαιδευτικών, διορισμένων και μή. Για τους δεύτερους μετά από μία πούχρονη κοροιδία επήλθε η εξώθησή τους έξω από το σχολείο. Τουλάχιστον είστε πιο ειλικρινείς!!!

  • 14 Απριλίου 2010, 10:40 | Eleni Leka

    Η αξιολόγηση προσόντων είναι ευαίσθητο θέμα κι είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της.
    Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν κάποιες φόρμουλες κι όλοι έχουμε δεινοπαθήσει απ την έλλειψη της.
    Ο στόχος της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους κι όχι να κόψει κεφάλια.Αλλά να μη ξεχνάμε την παριμοία του λαού μας κι ο Αγιος φοβέρα θέλει.

    Η πρόταση που θέλω να κάνω.

    Εξετάσεις αδιάβλητες στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς που θα κρίνουν τη δουλειά που έκαναν οι δάσκαλοι τη χρονιά που πέρασε.
    Οι δάσκαλοι καθηγητές θα λείπουν απ τα σχολεία εκείνη τη μέρα τις εξετάσεις θα τις αναλάβουν φοιτητές που με υπολογιστή θα καταχωρούν τις απαντήσεις των παιδιών ανά τάξη και να η επίδοση του δασκάλου.
    Θα κρατούνται χρονοσειρές επιδόσεων δηλ η επίδοση των μαθητών την προηγούμενη χρονιά(μέσος όρος)και θα βλέπουμε τι γίνεται.
    Οι επιδόσεις αυτές θα δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο δηλαδή μέσος όρος τάξης ανά σχολείο και να το κίνητρο του δασκάλου να βελτιώνει τη δουλειά του.

    Ευχαριστώ.

  • 13 Απριλίου 2010, 20:01 | Δαμαλής Ιωάννης

    Σχετικά με τις μεταθέσεις-αποσπάσεις.

    Αναρωτιέμαι με ποια λογική και δικαιολογία κάποιοι εκπαιδευτικοί μένουμε για χρόνια υπεράριθμοι σε περιφέριες μακριά από τον τόπο καταγωγής μας, αδυνατόντας να μετατεθούμε ή να αποσπασθούμε έστω και ως υπεράριθμοι στο τόπο μας αυτή τη φορά, μειώνοντας έτσι τα έξοδα διαβίωσης μας δραστικά και δημιουργόντας καλλύτερες προϋποθέσεις εργασίας και προσφοράς στο σχολείο.
    Επίσης στο πλαίσιο περικοπής των αναπληρώσεων, γιατί δεν καλούμαστε να καλύψουμε τα έκτακτα κενά, όσοι έχουμε υποβάλει αίτηση μετάθεσης στην συγκεκριμένη περιφέρια, βάσει μορίων, προϋπηρεσίας και εντοπιότητας;
    Και τέλος θα πρέπει να πάψει η πολιτεία να ασκεί κοινωνική πολιτική εις βάρος άλλων πολιτών. Αναφέρομαι στα προνόμια των πολυτέκνων και των ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι θα πρέπει να επιδοτούνται και να διευκολίνονται, αλλά να μην παρακάμπτουν τον οποιοδήποτε συνάνθρωπο-συνάδερφο τους, ο οποίος θα έπρεπε να έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς και να μην αισθάνετε, οτι τιμωρήται επειδή ενδεχομένως αδυνατεί να αποκτήσει παιδιά.

    Όσον αφορά το νέο νόμο σε αρκετά θα συμφωνήσω, με τρομάζει όμως η παρουσία του «μέντορα» και η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης. Γιατί καταργήται ο σύλλογος καθηγητών, γιατί δεν συμμετέχουν οι μαθητές με κάποιο τρόπο; Και πως θα είναι μπροστά και πρώτα ο μαθητής σε τάξεις των 30 ατόμων και πως θα μετατραπεί το παλιό σχολείο σε νέο-ψηφιακό με τις ίδιες απαράδεκτες σε πολλές περιοχές κτηριακές υποδομές.

  • 13 Απριλίου 2010, 10:03 | ΚΙΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργός,

    θα ήθελα να προτείνω, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που κάθονται το καλοκαίρι για 3 μήνες, να χρησιμοποιούνται βοηθητικά σε υπηρεσίες οπως είναι τα ΚΕΠ, εφορίες,διοικητικές υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, κ.α.. Μπορούν να παίρνουν άδεια 10 εργάσιμες ημέρες κατα την διάρκεια του καλοκαιριού.( Σημειωτέον κάθονται 2 εβδομάδες το Πάσχα και 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα). Τελικά έχει κανείς μετρήσει τις εργάσιμες ημέρες που κάθονται?
    Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να εργαζόμαστε το καλοκαίρι και να αρκούμαστε στην άδεια μας, και αυτό να μην συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς.
    Με αυτό τον τρόπο, δεν θα γίνει το κράτος πιο αποδοτικό, πιο λειτουργικό, πιο χρήσιμο?
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    Με εκτίμηση

    Νίκος Κιούρος
    Μηχ/γος Μηχ/κός

  • 8 Απριλίου 2010, 09:35 | oikonomoy

    Καλημέρα, τελικά θα ήθελα να κάνω έν τελευταιο σχόλιο και προς τον αναγνώστη..
    Διαβάζοντας μία δημοσίευση έμαθα οτι οποιος ειναι απο πανεπιστημιο ειναι ο γιατρος ενω οποιος ειναι απο ΤΕΙ ειναι η νοσοκομα η μαμμη.
    Γιατρέ μου οι νοσοκόμες γίναν γιατροί με τους νόμους που επαννειλημένως εχουν καταγραφεί εδω, επειδή γεμίσαμε γιατρους απο οτι βλέπεις καποιοι πρεπει να κανουν και τις νοσοκόμες, οποιος απο ΑΕΙ ενδίαφέρεται, εχει καλό μισθό, και περαστικά.
    Οοσον αφορά το θέμα της ορθογραφίας, εγω κάνω περίσσοτερα λάθη αλλα λόγω βιασύνης οχι θεμα μπερδέματος, και επειδη κάποιοι γιατροί εδω μέσα ,40,50 χρονων τις ίδιες ειρωνείες που θα έλεγε ενα παιδάκι τις λενε και αυτοί και ευτελιζουν την συζητηση, και ακομα επειδη συνέχεια μα συνέχεια το μόνο τους προσόν εναντι των άλλων ειναι οι πανελλήνιες του λυκείου(ναταν τα νειατα δυό φορές),θα προτεινα να ειμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον απεναντι στην παγια τακτική καποιων, να σταματησει το ατομικό συμφερον, και να εναντιωθούν όλοι ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΟΛΛΕΓΙΑ εναντιόν καποιων συνδικαλιστών γιατρών.Αυτο να εκφραστεί εδω, στην ψήφο, παντού. Οταν τα κολλέγια δεν εχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι κερδισμένοι ειναι οι δεξιοί πρυτάνεις και οι εθνικοί γλωσσολόγοι, παντως οχι τα ΤΕΙ.Οταν τα ΙΕΚ δεν εχουν αδεια ασκήσεως επαγγέλματος κερδισμένοι ειναι τα πανεπιστήμια οχι τα ΤΕΙ, τα ΙΕΚ κλεβουν θεσεις πτυχιούχων επιστημόνων λογω εξειδικευσης και οχι παννελήνιων.
    Συναδελφε γιατρέ μου οταν θα μέινεις ανεργος να πας στον εργοδοτη να του πεις οτι εγραψες 18000 μορια σοτς πανελληνιες πριν 20 χρόνια, μπορεί να σε λυπηθει και να σε παρει στην δουλειά.

  • 7 Απριλίου 2010, 18:33 | Theodorou Theodoros

    «Το θέμα προσφέρεται για ψηφοθηρία (ρωτήστε και τον κ. Α.Κακλαμάνη) αλλά δυναμιτίζει την εκπαίδευση , την αγορά εργασίας και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.»

    Όσο για την ασφάλεια των Κατασκευών γνωρίζει όλος ο Κόσμος ποιοι ήταν οι Υπεύθυνοι για τα τόσα έργα που έγιναν κακοτεχνίες και σκοτώθηκε Κόσμος είτε στοίχησαν στο Κράτος(Στους Πολίτες) πολλές περιουσίες, οπότε να μην λέμε ότι θέλουμε να μην αρχίσω να αναφέρομε σε συγκεκριμένα Παραδείγματα.

    «Εχετε αναλογιστεί την ζημιά που έκανε το κόμμα σας με τα ΠΔ 388/89 και ΠΔ318/94; (ο Λαλιώτης δεν πήρε χαμπάρι τι υπέγραψε και την επομένη το ακύρωσε , αλλά χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ακυρωθεί από το ΣΤΕ).»

    Απειλάτε τώρα και την Νέα Κυβέρνηση «Κύριοι» Καρεκλοκένταυροι ???, «είστε πολύ ωραίοι και δίκαιοι σας συγχαίρουμε όλοι ανεξαιρέτως»???.

  • 7 Απριλίου 2010, 13:15 | Theodoros Theodorou

    Κύριε δημητρης, να γνωρίζεις ότι τα Τ.Ε.Ι. είναι Α.Ε.Ι., διάβασε τον Νόμο 3549/2007. Είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν κάποιοι να βοηθήσουν εκτός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να κάνουν Διδακτορικές, Διπλωματικές και Πτυχιακές έναντι αμοιβής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν σε αυτούς και μην ξεχνάς ότι για να Περάσει μια Διδακτορική, Διπλωματική και Πτυχιακή περνάς από κριτική επιτροπή που αποτελείται από πολλά άτομα και σε αξιολογούν προσωπικά και σε εξετάζουν στο θέμα το οποίο έχεις κάνει και εκεί φαίνεται αν κάποιος το κατέχει το θέμα ή όχι, επίσης οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνουν και Πειραματικό μέρος το οποίο πραγματοποιείται στην παρουσία των Υπευθύνων Καθηγητών. Να σε παρακαλέσω να μην ισοπεδώνεις τους πάντες και τα Πάντα, τα Τ.Ε.Ι. όπως και τα Πανεπιστήμια είναι Ανώτατα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα Κολλέγια στην Ελλάδα δεν είναι Πανεπιστήμια ακόμη με κανένα Νόμο. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι. και απόφοιτοι για κάποιες ειδικότητες έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα , αλλά χρησιμοποιούν καταχρηστικά τα Δικαιώματα των Υπομηχανικών μέχρι να βγουν τα δικά τους, εδώ και 27 Ολόκληρα Χρόνια. Το γνωρίζει καλύτερα ο Υφυπουργός το θέμα αυτό. Να μην μιλάς όταν δεν γνωρίζεις τι λες. Δεν είναι οι Διπλωματούχοι που παίρνουν Απεριόριστα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα αλλά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί. Οι Διπλωματούχοι εκτός αυτού έχουν…Διπλούς Τίτλους Σπουδών, Απευθείας Διδακτορικό, μεγαλύτερη μοριοδότηση στο Δημόσιο, Επαγγελματικά Δικαιώματα για πολλές ειδικότητες εκτός αυτών που αναγράφονται στο Δίπλωμα τους…κ.α… Όσο για τα ΤΕΛ και τους ελαχίστους που εισάγονται με λίγα Μόρια και από την υποτιθέμενη πίσω πόρτα…είναι λόγω του ότι έτσι το έθεσε η ίδια η Κυβέρνηση με διάφορους Νόμους και έτσι είναι και το δίκαιο γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, διότι οι περισσότεροι που είναι και η πλειονότητα στις σχολές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την «βάση του 10»… μέχρι και 19000+ Μόρια από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Όμως και πάλι αν δεν προσπαθήσουν και κοπιάσουν αρκετά τα παρατάνε και δεν τελειώνουν ποτέ τις Σχολές. Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις που μέσα στις σχολές ξεπέρασαν κατά πολύ τους μαθητές με υψηλότερη βαθμολογία στις εισαγωγικές εξετάσεις, οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε σε γενικότητες πάνω σε αυτό το θέμα αλλά πάνω σε αποδείξεις σε αυτό, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μπορεί κανείς να πάει σε κάποια σχολή, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί και να βγάλει την συγκεκριμένη σχολή, διότι περνά από εξετάσεις, οι οποίες σε κρίνουν κατάλληλο για την συγκεκριμένη επιστήμη. Αυτός του 19 αν σταματήσει να προσπαθεί τότε είναι πιθανόν να γίνει ο πιο επικίνδυνος. Πρέπει πάνω από όλα να επικρατεί το Δίκαιο και η Λογική Παντού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και όχι μόνον. Όσο για του «ταραξίες των Τ.Ε.Ι.» όπως τους λες δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να σπιλώνεις και να κακολογείς μία πάρα πολύ μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού με τις προβολές σου παρά μόνον τον εαυτό σου. Δεν είστε εσύ υπεύθυνος και αντικειμενικός κριτής, οι κριτές είναι ολόκληρη η κοινωνία και όχι εσύ, οπότε να λες ότι σου κατέβει μόνο για τον εαυτό σου και μόνο, τους υπολοίπους δεν είστε άξιος να τους πιάνεις στο στόμα σου. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι όλα, πλέον, σε αυτήν την κοινωνία θα είναι αξιοκρατικά και δίκαια, για να ζουν όλοι οι άνθρωποι σε μια πλήρως πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία και επιτέλους η Κυβέρνηση πρέπει να αποσιωπήσει όλα τα κακά στόματα μερικών που δεν είναι αντικειμενικοί με ολοκληρωμένη και σωστή σκέψη και κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους.
    ——————————————————————————————————-
    Κέντρο Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.)
    Country: Greece
    Level: Πανεπιστημιακού Επιπέδου
    Recognized: Yes
    Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Πειραιά
    Country: Greece
    Level: Πανεπιστημιακού Επιπέδου
    Recognized: Yes
    link: http://www.kysats.ac.cy/?page=applications&action=list_authorised_view&lang=gr&instID=122
    ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Βάσει του Ν. 2916/2001, η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διακρίνεται:
    Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στην Ελληνική Επικράτεια λειτουργούν 20 Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούνται από Σχολές, οι οποίες με τη σειρά τους διαιρούνται σε Τμήματα και αυτά σε αντίστοιχους Τομείς.
    Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν 14 Τ.Ε.Ι. σε όλη την Ελληνική επικράτεια, τα οποία διαιρούνται σε Σχολές, που περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα Τμήματα. Στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση περιλαμβάνει και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
    Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήκει και η Ανώτερη Εκπαίδευση, στην οποία υπάγονται διάφορες σχολές που παρέχουν επαγγελματική ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν στη θρησκεία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στο ναυτικό, στο στρατό και στη δημόσια τάξη. Πιο συγκεκριμένα, στις σχολές αυτές περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι Ανώτερες Σχολές Χορού και Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Ανώτερη Σχολή Αστυφυλάκων.
    http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Greece#Education%20System0
    http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Greece#University%20Education0
    http://www.ypepth.gr/en_ec_page1531.htm
    Accredited Higher Education Institutes
    http://www.doatap.gr/en/rechei.php
    Pursuant to the Constitution, Education at university level shall be provided exclusively by institutions which are fully self-governed public law legal persons. These institutions shall operate under the supervision of the State and are entitled to financial assistance from it. They shall operate on the basis of statutorily enacted by-laws.
    In Greece, University Level Education is provided by 21 Universities and 16 Technological Educational Institutes (TEIs), which are considered accredited by Greek state:
    http://www.ypepth.gr/el_ec_category131.htm
    Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίζεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η εισαγωγή των φοιτητών σ αυτά τα ιδρύματα εξαρτάται από την επίδοσή τους σε εξετάσεις εθνικού επιπέδου που λαμβάνουν χώρα στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου. Επιπρόσθετα, στο ΕΑΠ οι φοιτητές γίνονται αποδεκτοί από την ηλικία των 22 ετών μετά από κλήρωση.
    http://www.ypepth.gr/el_ec_page969.htm
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/eurybase_en.php#greece
    http://eacea.ec.europa.eu/ressources/eurydice/pdf/085DN/085_EL_EL.pdf
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/eurybase_full_reports/EL_EL.pdf
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/structures/041_EL_EN.pdf
    http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=europe
    http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=gr
    http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=cy

  • 7 Απριλίου 2010, 12:36 | Theodoros Theodorou

    Κάνεις διαχωρισμό Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι., ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αυτό που ισχύει είναι Πανεπιστήμια-Πολυτεχνεία και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου είναι και τα δύο είδη Ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. , δηλαδή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (βλ. Νόμους 1404/1983 , 2817/2000 , 2916/2001 , 3549/2007 , 3685/2008 , 3794/2009 κ.α.). Τους Γιατρούς να μην τους παίρνεις στο στόμα σου Κύριε Απόστολος, άλλο Γιατρός και άλλο Μηχανικός, 10 χρόνια ο ένας και 3-4 χρόνια ο άλλος με πολύ διαφορετικό επίπεδο σπουδών υπέρ του πρώτου αντίστοιχα, αλλά εδώ δεν μιλάμε για Γιατρούς προς Νοσοκόμες αλλά για Μηχανικούς προς Μηχανικούς, αν θες εσύ να ασχοληθείς με την έρευνα περισσότερο και την ανάπτυξη νέων και μη άμεσα εφαρμόσιμων τεχνικών που είναι και ο τομέας σου είσαι ελεύθερος να το κάνεις, άφησε ήσυχους τους Μηχανικούς της Εφαρμογής να κάνουν την Επάγγελμα τους και την επιστήμη τους που την έχουν διδαχθεί πολύ καλύτερα από εσένα αποδεδειγμένα. Απόστολος, τι έχεις να πεις για τους ισότιμους και αντίστοιχους μας των 3ετών και 4ετών Σχολών σε όλο τον κόσμο που τους εγγράφει κανονικότατα το Τ.Ε.Ε. και με αποδείξεις???. Επίσης γνωρίζουμε και εμείς παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από Ε.Μ.Π. και Τ.Ε.Ι. και λένε κάτι το διαφορετικό για το επίπεδο δυσκολίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό…Οι Διπλωματούχοι εκτός αυτού έχουν…Διπλούς Τίτλους Σπουδών, Απευθείας Διδακτορικό, μεγαλύτερη μοριοδότηση στο Δημόσιο, Επαγγελματικά Δικαιώματα για πολλές ειδικότητες εκτός αυτών που αναγράφονται στο Δίπλωμα τους…κ.α…για αυτό τον λόγο είναι και 5ετής σχολές που ίσως και να μην τα αξίζουν κάποια από αυτά., να μην λέμε ότι θέλουμε, οπότε όταν λέμε για ισονομία και ισοπολιτεία πρέπει να ισχύει για όλους και όχι μόνο όταν μας συμφέρει ή όταν αναγκαζόμαστε, έτσι για να είμαστε δίκαιοι και αξιοκρατικοί πάντα, όχι όποτε και όταν θέλουμε μόνο και για ότι μας συμφέρει. Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα θα πάρει η κάθε ειδικότητα θα εξαρτηθεί από το αναλυτικό περιεχόμενο σπουδών του κάθε τμήματος και του τι παίρνουν όλοι οι Αντίστοιχοι και Ισότιμοι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επίσης τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επίσης να γνωρίζεις ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στα Αναγνωρισμένα Ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε αρκετά Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν εισάγονται χωρίς Εξετάσεις στις σχολές που επιθυμούν με μόνο προσόν το Απολυτήριο Λυκείου ή ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις και αποφοιτούν στα 3 ή 4 χρόνια και εγγράφονται κανονικότατα στον Επαγγελματικό τους Φορέα και ασκούν την ειδικότητα τους με απεριόριστα Επαγγελματικά Δικαιώματα σε αυτήν, όπως και οι αντίστοιχοί και ισότιμοί μας στην Γερμανία και οι των Τ.Ε.Ι. όταν πάνε εκεί. Επίσης οι Ισότιμοί μας και Αντίστοιχοι των 3ετών και 4ετών Γερμανικών Τ.Ε.Ι. εγγράφονται κανονικότατα στο Τ.Ε.Ε. εδώ και κάποια χρόνια. τα Τ.Ε.Ι. χορηγούν στους αποφοίτους τους Πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης που αποτελούν τον Πρώτο Ακαδημαϊκό Τίτλο Σπουδών και είναι Ισότιμα με BSc Honours I.S.C.E.D 5A με 240E.C.T.S. και είναι καταταγμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη στο επίπεδο 6. Όσον αφορά το επίπεδο των ΤΕΙ ας το κρίνουν οι αξιολογητές της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων με κόμπλεξ ανωτερότητας, που δεν έχουν καταλάβει ότι ο μόνος λόγος που οι καθηγητές και οι συνάδελφοι τους μιλούν υποτιμητικά για τους μηχανικούς ΤΕΙ είναι γιατί να μην χάσει το μονοπώλιο στην πίττα των έργων η συντεχνία τους. όπως είναι γνωστό τα Τ.Ε.Ι. είναι Α.Ε.Ι. μαζί με τα Πανεπιστήμια και πρέπει να μπούνε στην 6η Κλίμακα και τα δύο είδη Ιδρυμάτων σύμφωνα με τον Νόμο 3549/2007. Τώρα για τα Πολυτεχνία και τις Γεωπονικές εάν τους δοθεί χαρισματικά ο τίτλος του Master είναι άλλη υπόθεση βέβαια μετά από αξιοκρατική και αδιάβλητη έρευνα εάν πράγματι έχουν τα προσόντα για να γίνει αυτό και τότε αυτοί καταταγούν στην 7η Κλίμακα αντί της 6ης. Τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά ΑΕΙ(4ετους) Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα λέω ωμά χωρίς να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Δηλαδή ΑΕΙ->6. Αυτή είναι η κοινή λογική … Όσο για τα 800 Μόρια και τους ελαχίστους που εισάγονται με τέτοια Μόρια είναι λόγω του ότι έτσι το έθεσε η ίδια η Κυβέρνηση με διάφορους Νόμους και έτσι είναι και το δίκαιο γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, διότι οι περισσότεροι που είναι και η πλειονότητα στην συγκεκριμένη σχολή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την «βάση του 10»… 15500+ Μόρια. Όμως και πάλι αν δεν προσπαθήσουν και κοπιάσουν αρκετά τα παρατάνε και δεν τελειώνουν ποτέ τις Σχολές. Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις που μέσα στις σχολές ξεπέρασαν κατά πολύ τους μαθητές με υψηλότερη βαθμολογία στις εισαγωγικές εξετάσεις, οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε σε γενικότητες πάνω σε αυτό το θέμα αλλά πάνω σε αποδείξεις σε αυτό, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μπορεί κανείς να πάει σε κάποια σχολή, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί και να βγάλει την συγκεκριμένη σχολή, διότι περνά από εξετάσεις, οι οποίες σε κρίνουν κατάλληλο για την συγκεκριμένη επιστήμη. Αυτός του 19 αν σταματήσει να προσπαθεί τότε είναι πιθανόν να γίνει ο πιο επικίνδυνος. Πρέπει πάνω από όλα να επικρατεί το Δίκαιο και η Λογική Παντού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και όχι μόνον. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι όλα, πλέον, σε αυτήν την κοινωνία θα είναι αξιοκρατικά και δίκαια, για να ζουν όλοι οι άνθρωποι σε μια πλήρως πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία.

  • 6 Απριλίου 2010, 17:05 | emmaki

    Αυτό που θα ήθελα εγώ να ληφθεί υπόψη, είναι το γεγονός ότι από τα άτομα που θα κριθούν για να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών (και με όλες τις «σημερινές τους ονομασές»), καθώς συνήθως αποκλείονται από κρίσεις (π.χ. για προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή για διευθυντέ γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)

  • 6 Απριλίου 2010, 11:14 | oikonomoy

    http://www.oe-e.gr/lf/lf.htm
    Αδεια λογιστη φοροτεχνη παιρνουν τα μελλη του ΟΕΕ
    μελη του οεε ειναι
    Άρθρο 3
    Μέλη.
    1. Ως μέλη του Ο.Ε.Ε. εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι πτυχιούχοι των ελληνικών ανωτάτων οικονομικών σχολών, δηλαδή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), του Πανεπιστημίου Πειραιά (Πρώην Α.Β.Σ.Π.), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (πρώην Α.Β.Σ.Θ.), των Οικονομικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, οι πτυχιούχοι ισότιμων οικονομικών σχολών του εξωτερικού και οι πτυχιούχοι οικονομικών σχολών ή τμημάτων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν ή θα μετατραπούν σε οικονομικές, εφόσον χρησιμοποιούν το πτυχίο τους για επαγγελματικούς λόγους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
    2. Υποχρεούνται επίσης να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ οι πτυχιούχοι πολιτικών, διοικητικών ή νομικών επιστημών, ημεδαπών ή αλλοδαπών ανωτάτων σχολών εφόσον κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ασκούν αποδεδειγμένως επαγγέλματα που προσιδιάζουν στην ιδιότητα του οικονομικού επιστήμονα, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 6 του παρόντος άρθρου.
    3. Υποχρεούνται επίσης να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ οι διδάκτορες ή κάτοχοι άλλου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών των σχολών της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών ακόμη και αν δεν είναι κάτοχοι βασικού πτυχίου ανώτατης οικονομικής σχολής εφόσον αποδεδειγμένως χρησιμοποιούν το μεταπτυχιακό τους τίτλο σπουδών στις οικονομικές επιστήμες για να ασκήσουν οικονομολογικό επάγγελμα ως κύρια βιοποριστική απασχόλησή τους.
    4. Οι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, οι οποίοι απέκτησαν το πτυχίο τους μετά την 1.1.1980, καθώς και όσοι αποκτήσουν την ιδιότητα του φοιτητή των σχολών αυτών μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1984 δικαιούνται να ζητήσουν και να λάβουν προσωρινή άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος από το ΟΕΕ, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία που έλαβαν το πτυχίο τους, χωρίς να καθίστανται μέλη του. Η άδεια αυτή έχει διάρκεια δύο (2) ετών και ανακαλείται εφόσον μέσα στην προθεσμία αυτή δεν προσκομισθούν από τους ενδιαφερόμενους τα αναγκαία δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι άρχισαν να ασκούν οικονομολογικό επάγγελμα ως κύρια βιοποριστική απασχόληση. Εάν αποδείξουν εμπροθέσμως την έναρξη της άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος ως κύριας βιοποριστικής απασχόλησής τους, υποχρεούνται να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ, πρίν από τη χορήγηση οριστικής επαγγελματικής άδειας.
    5. Οι πτυχιούχοι ανώτατων οικονομικών σχολών της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού κι οι διδάκτορες ή κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών των σχολών αυτής της παραγράφου δικαιούνται να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ, εφόσον δεν χρησιμοποιούν το πτυχίο τους για επαγγελματικούς λόγους ή είναι μέλη άλλου Επιμελητηρίου στο οποίο η εγγραφή δεν προϋποθέτει την ύπαρξη πτυχίου. Επίσης δικαιούνται να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ και οι διδάκτορες των οποίων η διδακτορική διατριβή και η μετέπειτα αυτοδύναμη διδασκαλία σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης, χωρίς τις προϋποθέσεις πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της παραγράφου 3 αυτού του άρθρου.
    6. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, καθορίζονται επακριβώς τα οικονομολογικά επαγγέλματα των οποίων η άσκηση προϋποθέτει την επαγγελματική άδεια της περίπτωσης η’ του άρθρου 2, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και οι διαδικασίες για τη χορήγηση της άδειας το εργασιακό περιεχόμενο κάθε επαγγέλματος από τα παραπάνω, καθώς επίσης και οι διαδικασίες για να αποδεχθεί η άσκησή τους.
    7. Για την έναρξη ή συνέχισή της άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος, μετά την 1η Ιανουαρίου 1986 απαιτείται η κατοχή επαγγελματικής άδειας του ΟΕΕ. Όσοι πτυχιούχοι άλλων σχολών και ειδικοτήτων, εκτός από αυτές που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου αυτού ή μη πτυχιούχοι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν αποδεδειγμένως, κατά τη δημοσίευση των παραπάνω π. δ/των επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται επαγγελματική άδεια του ΟΕΕ, εξακολουθούν να τα ασκούν ακωλύτως, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
    8. Ως μέλη του ΟΕΕ εγγράφονται έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς που κατοικούν μονίμως στην Ελλάδα ή υπήκοοι κράτους μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ).
    …………………………………………………………
    ολοι αυτοι εχουν το δικαιωμα λογιστη με το πτυχιο, θα προσεξει καποιος οτι δεν αναφερει ειδικοτητες σχολων, απλα και γενικα οικονομικες σχολες.
    Η ασοεε η ΑΒΠ το παντειο με ειδικοτητες , διοικηση , οικονομια, στατιστικη, τραπεζικα, μανατζμεντ, πληροφορικη, εγγραφονται ολοι στο ΟΕΕ, αυτοματα ο τραπεζιτης αμα του ρθει γινεται λογιστης, ο οικονομολογος γενικότερα λογιστης, μα και ο πληροφορικαριος λογιστης?
    Εχουν αποθρασυνθει τελειως!!!
    Τα ΙΕΚ ειδκοτητας φοροτεχνικων μαζι με τα λυκεια τους εμπειρικους φιγουραρουν στο τελος.
    Ειναι ολοι τους απιστετυοι!!!! σαν δεν ντρεπονται να εχουν αφησει τις συντεχνιες να αλωνιζουν!!!!

  • 6 Απριλίου 2010, 10:26 | δημητρης

    Διαβαζοντας τους προλαλησαντες, θα ηθελα να κανω μερικες διορθωσεις, οντως το να παρεις πτυχιο ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΕΑΠ κολλεγιο θελεις χρημα και μονο χρημα οχι μυαλό ουτε και φυσικα διαβασμα, συναδελφε κανει εξι μηνες να κανει την πτυχιακη η κυρία? http://sites.google.com/site/kleopatramanousaridou/
    μεχρι και διαφημιση στο νετ σας βαλανε για εξπρες πτυχιακες, εχει τοσο αποθρασυνθει το λομπυ των πανεπιστημιων-ΤΕΙ που για να καθαρισεις τουαλετες πλεον θα πρεπει να εχεις πιστοποιηση απο ΑΕΙ-ΤΕΙ με βουλα προεδρου ή πρυτανη
    Ολα τα επαγγελματα κλειστα, τα ΤΕΙ λενε για επαγγελματικα δικαιωματα οταν ήδη τα εχουν αλλα τα ΑΕΙ φωναζουν γιατι τα εχουν οταν δεν μπορουσαν να βγαλουν το γενικο λυκειο, και μεσα απο ενα ΤΕΛ μπηκαν απο την πισω πορτα και πηραν πτυχιο τριτοβαθμιας.
    Η κυρια υπουργός ή θα τα σαρωσει όλα όπως στην ιταλια, το πτυχιο ΑΕΙ δεν σου δινει επαγγελματικα δικαιωματα, ή θα εχει απεναντι τους μονιμους ταραξιες ΤΕΙ,και τους μονιμους διαχειριστες της εκπαιδευσεις δεξιους πρυτανεις που με τιποτα δεν ειναι ευχαριστημενοι, αλλα θα προσθεσει και τα ΙΕΚ ,που τους εχουν οδηγησει στην ανεργια, και δεν μπορουν να ασκησουν επαγγελμα με δικαιωματα κοροιδια που και καλα τους εχουν ρυθμισει

  • 5 Απριλίου 2010, 10:48 | Απόστολος

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Θα δεχόσαστε να εξομοιωθείτε με έναν καθηγητή λυκείου ή με έναν δάσκαλο , επαγγελματικά και μισθολογικά ή σε εργασιακό περιβάλλον (δημόσιο) να μοριοδοτούνται με τον ίδιο αριθμό μορίων με τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και να είναι διευθυντές σας;

    Κοινή λογική διαθέτετε όταν με δαιδαλώδεις διατυπώσεις οδηγείτε στην εξομοίωση τον Γιατρό με την Νοσοκόμα (αυτή είναι η διαφορά απόφοιτου Πολυτεχνείου και απόφοιτου ΤΕΙ αν ακόμα δεν το έχετε καταλάβει).

    Γνωρίζετε ότι η βάση εφέτος στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ ήταν 19,356 μόρια; Δείτε τις βάσεις των ΤΕΙ δομικών έργων (υπάρχουν εισαγόμενοι με 800 μόρια -ΕΠΑΛ- που είναι το απόλυτο μηδέν στα γραπτά και 3 στα προφορικά με άριστα το 20). ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ;

    Εχετε αναλογιστεί την ζημιά που έκανε το κόμμα σας με τα ΠΔ 388/89 και ΠΔ318/94; (ο Λαλιώτης δεν πήρε χαμπάρι τι υπέγραψε και την επομένη το ακύρωσε , αλλά χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ακυρωθεί από το ΣΤΕ).

    Το θέμα προσφέρεται για ψηφοθηρία (ρωτήστε και τον κ. Α.Κακλαμάνη) αλλά δυναμιτίζει την εκπαίδευση , την αγορά εργασίας και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.

  • 3 Απριλίου 2010, 17:38 | Theodoros Theodorou

    Σας ευχαριστώ θερμά Κύριε Οικονόμου που μου έχετε υποδείξει το λάθος που έχω κάνει, να είστε καλά που με έχετε διορθώσει, αν και δεν άπτομε του αλάθητου στην ορθογραφία. Το Επάγγελμα που ασκώ είναι διαφορετικής φύσεως από του Δασκάλου, αλλά πάντα και πάντοτε προσπαθώ προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δεν έχω κάτι εναντίον σου. Πάντως νομίζω ότι δεν σας είχα θίξει εσάς Προσωπικά για την Ορθογραφία σας, αλλά και πάλι ευχαριστώ για την υπόδειξη.

  • 3 Απριλίου 2010, 01:20 | Theodoros Theodorou

    Πάλι επιμένεις και κάνεις διαχωρισμό Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι., ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αυτό που ισχύει είναι Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου είναι και τα δύο είδη Ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. , δηλαδή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (βλ. Νόμους 1404/1983 , 2817/2000 , 2916/2001 , 3549/2007 , 3685/2008 , 3794/2009 κ.α.).
    Το αν κάποιος απόφοιτος Λογιστικής Τ.Ε.Ι. δεν σου προσφέρει τίποτα περισσότερο από έναν απόφοιτο Λυκείου με γνώσεις στην Λογιστική ίσως στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην χρειαζόταν κάτι περισσότερο από έναν απλό απόφοιτο Λυκείου, αλλά αυτό και πάλι δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, και φυσικά και δεν συγκρίνονται οι γνώσεις του ενός σε σχέση με τον άλλο.
    Το αν «Ξενοδόχοι Εμπορία Διαφήμιση Τ.Ε.Ι.» γίνονται Λογιστές δεν το γνωρίζω, αν γίνονται κακώς που πιστεύω πως όχι, επειδή υπάρχουν Λογιστές Τ.Ε.Ι. σκέτο, οι υπόλοιποι ας ασκήσουνε το συγκεκριμένο επάγγελμα που αναγράφετε στο Πτυχίο τους, αλλά και πάλι αν γνωρίζεις κάτι συγκεκριμένο μην ντρέπεσαι και μην φοβάσαι κανένα, να το δηλώσεις εδώ και τώρα με στοιχεία και αποδείξεις.

  • Για όσο καιρό κυρία υπουργέ οι παρατρεχάμενοι σβήνουν τα σχόλια και τις προτάσεις που στοχεύουν στην εκκαθάριση του τοπίου είναι σίγουρο ότι τα σχέδια θα παραμείνουν σχέδια μια και τους θίγουν.
    Όταν αποφασίσετε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο ίσως είναι αργά για σας μια και για μας έχει ήδη νυχτώσει.

  • 29 Μαρτίου 2010, 10:35 | οικονομου

    Κύριε oikonomoy, εγώ δεν άρχισα και δεν το πήρα σε προσωπικό επίπεδο και ούτε και έχω κάτι εναντίων σου…
    ENANTION ME OMIKΡΟΝ , καλά επίτηδες το κάνεις???

  • 29 Μαρτίου 2010, 09:36 | oikonomoy

    +κειμενο προς δημοσιευση, διαγραφή προηγουμένου+

    Επαγγελματικά δικαιώματα και κλειστά επαγγέλματα
    Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 09:02
    Ως πότε το πολιτικό κόστος θα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Έλεος πια!!

    Το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα κλειστά επαγγέλματα βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται οσονούπω να γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα από το ’89 ακόμη η οποία ουδέποτε εξετάστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα με αποτέλεσμα να επισείονται υπέρογκα πρόστιμα λόγω της ολιγωρίας του ελληνικού Κράτους να ενσωματώσει τις αντίστοιχες οδηγίες της Ε.Ε. στην εθνική νομοθεσία. Ούτε βέβαια κατεβλήθη σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των εμπλεκόμενων μερών ώστε να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή πλεονεκτούντος του χρόνου ο οποίος πια αποτελεί πολυτέλεια και οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

    Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. οι διάφορες σχολές και τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα εγγυώνται την ποιότητα των σπουδών των φοιτητών τους εκδίδοντας πιστοποιητικό επιτυχούς περαίωσης των σπουδών τους. Σε καμία περίπτωση το πιστοποιητικό αυτό δεν συνδέεται αυτόματα με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος δίνεται από την αντίστοιχη επαγγελματική οργάνωση της χώρας (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος κλπ.) κατόπιν επιτυχούς εξεταστικής και προφορικής διαδικασίας. Οι επαγγελματικές οργανώσεις και μόνο αυτές έχουν την ευθύνη απόδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε κάποιον που επιθυμεί να κάνει επάγγελμα τις σπουδές του.

    Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να αποκτά κάποιος αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα με την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι οποίες απαιτούν περαιτέρω επαγγελματική εμπειρία αλλά όχι εξεταστική διαδικασία και οπωσδήποτε όχι από τον αντίστοιχο επαγγελματικό φορέα. Αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος έχει υιοθετήσει εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον για την Ελλάδα αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

    Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αποτελείται από 63 άρθρα, 8 παραρτήματα και 218 σελίδες αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή των αντίστοιχων άρθρων και παραρτημάτων της Οδηγίας 36 του 2005 της Ε.Ε. εκτός από τα άρθρα 56, 57, 58 και 59 στα οποία περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις για την εφαρμογή της Οδηγίας στη Ελλάδα. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα από το 2013 την ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκτούν εξ’ ολοκλήρου τα επιμελητήρια, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της χώρας. μέχρι τότε θα λειτουργήσει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) το οποίο θα έχει πλέον την ευθύνη όχι μόνο για τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακά πτυχία αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αντιστοιχούν σε άλλες επαγγελματικές εκπαιδεύσεις.

    Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει έναν επαγγελματία, π.χ. μηχανικό, ο οποίος έχει λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε κάποια χώρα της Ε.Ε. όπως επίσης και τα αντίστοιχα πτυχία των διαφόρων Κολεγίων τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω franchising. Αν υπάρχει αμφιβολία ως προς τούτο τότε θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία επαλήθευσης του τίτλου σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν με τον αρμόδιο φορέα στη χώρα που εδρεύει το αντίστοιχο ίδρυμα το οποίο δραστηριοποιείται μέσω franchising στη χώρα μας.

    Ασφαλώς πρόκειται για μία ανατροπή των όσων γνωρίζαμε μέχρι στιγμής και η οποία θα γίνει είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε γρήγορα και χωρίς φωνές ανασκουμπώνοντας τα μανίκια μας. Το να αντιπαλεύουμε τα αυτονόητα μοιάζει με ανοησία η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν εξίσου τόσο στις κατά καιρούς κυβερνήσεις οι οποίες, λόγω του πολιτικού κόστους, δεν ανέλαβαν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, όσο και στους διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι με τις παράλογες διεκδικήσεις τους και την εμμονή σε απολιθωμένα κεκτημένα καταδικάζουν μέρα με τη μέρα το μέλλον της Ελλάδας.

    Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας, μία ακόμη γάγγραινα για την ελληνική οικονομία. 4 δις ευρώ κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας που αναλογεί σε επιβάρυνση 1.000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων, από σύνολο 70, στον τομέα των υπηρεσιών, πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%. Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Λογιστές, Ιδιοκτήτες Ταξί, Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ., είναι τα επαγγέλματα που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές και δεν είναι τα μόνα.

    Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει να βαρίδια σαν τα παραπάνω να πάψουν να υπάρχουν μία και καλή. Αφού φτάσαμε στον πάτο και γίναμε για μία ακόμη φορά παγκόσμιος περίγελος ας αποφασίσουμε ορισμένες τομές για να τελειώνουμε επιτέλους με όλες αυτές τις παράλογες συντεχνιακές λογικές όπου δη.

    Του
    Χρήστου Τράντη
    Προέδρου του Ι.Π.Α.Δ.Μ.

    ……………………………………………………………
    Τι μας λέει αυτό,μας λέει οτι μόνο στην Ελλάδα το πτυχίο οικονομολόγου τον κάνει λογιστή πρώτα και μετά του μαθαίνει την λογιστική με τα ΙΕΚΕΜ επι πληρωμή.
    Επίσης θα ήθελα να ποροσθέσω ότι πρωτη φορά εχω δει τεχνολόγο λογιστή να συμβαδίζει με τις αποψεις του ΟΕΕ, ξεχνωντας οτι ακόμα και σήμερα τα ΤΕΙ θεωρούνται κατώτερες σπουδές , δεν σας επιτρεπουν να εγγραφείτε ως μέλη .
    Βεβαια στο συμφέρον είμαστε όλοι αδελφάκια, ΑΕΙ-ΤΕΙ ,ιδιως οταν παιρνουμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς το παραμικρό ίχνος εξέτασης γνώσσης και καταλληλότητας.
    Σε εταιρία που εργάζομαι ειχα βοηθό αποφοιτο ΤΕΙ πρακτική, αυτο που αποκόμισα απο τα ΤΕΙ λογιστικής ειδικότερα ειναι οτι ή πάρεις εναν απόφοιτο λυκειου ή ενας απόφοιτο ΤΕΙ λογιστικής και τους βάλεις απεναντι το ΤΕΙ στην πράξη δεν θα σου προσφέρει περισσότερα.
    Ο ολος ντόρος γινεται διότι ΑΕΙ λογιστικής στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, και αντ αυτου σχολές στατιστικής πληροφορικής μαρκετινγκ ΑΕΙ και ξενοδοχοι εμπορία διαφήμιση ΤΕΙ γίνονται λογιστές και το χειρότερο ειναι οτι θεωρούν ότι το αξίζουν!!!

  • 29 Μαρτίου 2010, 09:32 | oikonomoy

    Επαγγελματικά δικαιώματα και κλειστά επαγγέλματα
    Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 09:02
    Ως πότε το πολιτικό κόστος θα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Έλεος πια!!

    Το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα κλειστά επαγγέλματα βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται οσονούπω να γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα από το ’89 ακόμη η οποία ουδέποτε εξετάστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα με αποτέλεσμα να επισείονται υπέρογκα πρόστιμα λόγω της ολιγωρίας του ελληνικού Κράτους να ενσωματώσει τις αντίστοιχες οδηγίες της Ε.Ε. στην εθνική νομοθεσία. Ούτε βέβαια κατεβλήθη σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των εμπλεκόμενων μερών ώστε να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή πλεονεκτούντος του χρόνου ο οποίος πια αποτελεί πολυτέλεια και οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

    Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. οι διάφορες σχολές και τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα εγγυώνται την ποιότητα των σπουδών των φοιτητών τους εκδίδοντας πιστοποιητικό επιτυχούς περαίωσης των σπουδών τους. Σε καμία περίπτωση το πιστοποιητικό αυτό δεν συνδέεται αυτόματα με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος δίνεται από την αντίστοιχη επαγγελματική οργάνωση της χώρας (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος κλπ.) κατόπιν επιτυχούς εξεταστικής και προφορικής διαδικασίας. Οι επαγγελματικές οργανώσεις και μόνο αυτές έχουν την ευθύνη απόδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε κάποιον που επιθυμεί να κάνει επάγγελμα τις σπουδές του.

    Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να αποκτά κάποιος αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα με την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι οποίες απαιτούν περαιτέρω επαγγελματική εμπειρία αλλά όχι εξεταστική διαδικασία και οπωσδήποτε όχι από τον αντίστοιχο επαγγελματικό φορέα. Αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος έχει υιοθετήσει εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον για την Ελλάδα αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

    Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αποτελείται από 63 άρθρα, 8 παραρτήματα και 218 σελίδες αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή των αντίστοιχων άρθρων και παραρτημάτων της Οδηγίας 36 του 2005 της Ε.Ε. εκτός από τα άρθρα 56, 57, 58 και 59 στα οποία περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις για την εφαρμογή της Οδηγίας στη Ελλάδα. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα από το 2013 την ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκτούν εξ’ ολοκλήρου τα επιμελητήρια, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της χώρας. μέχρι τότε θα λειτουργήσει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) το οποίο θα έχει πλέον την ευθύνη όχι μόνο για τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακά πτυχία αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αντιστοιχούν σε άλλες επαγγελματικές εκπαιδεύσεις.

    Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει έναν επαγγελματία, π.χ. μηχανικό, ο οποίος έχει λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε κάποια χώρα της Ε.Ε. όπως επίσης και τα αντίστοιχα πτυχία των διαφόρων Κολεγίων τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω franchising. Αν υπάρχει αμφιβολία ως προς τούτο τότε θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία επαλήθευσης του τίτλου σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν με τον αρμόδιο φορέα στη χώρα που εδρεύει το αντίστοιχο ίδρυμα το οποίο δραστηριοποιείται μέσω franchising στη χώρα μας.

    Ασφαλώς πρόκειται για μία ανατροπή των όσων γνωρίζαμε μέχρι στιγμής και η οποία θα γίνει είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε γρήγορα και χωρίς φωνές ανασκουμπώνοντας τα μανίκια μας. Το να αντιπαλεύουμε τα αυτονόητα μοιάζει με ανοησία η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν εξίσου τόσο στις κατά καιρούς κυβερνήσεις οι οποίες, λόγω του πολιτικού κόστους, δεν ανέλαβαν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, όσο και στους διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι με τις παράλογες διεκδικήσεις τους και την εμμονή σε απολιθωμένα κεκτημένα καταδικάζουν μέρα με τη μέρα το μέλλον της Ελλάδας.

    Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας, μία ακόμη γάγγραινα για την ελληνική οικονομία. 4 δις ευρώ κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας που αναλογεί σε επιβάρυνση 1.000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων, από σύνολο 70, στον τομέα των υπηρεσιών, πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%. Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Λογιστές, Ιδιοκτήτες Ταξί, Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ., είναι τα επαγγέλματα που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές και δεν είναι τα μόνα.

    Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει να βαρίδια σαν τα παραπάνω να πάψουν να υπάρχουν μία και καλή. Αφού φτάσαμε στον πάτο και γίναμε για μία ακόμη φορά παγκόσμιος περίγελος ας αποφασίσουμε ορισμένες τομές για να τελειώνουμε επιτέλους με όλες αυτές τις παράλογες συντεχνιακές λογικές όπου δη.

    Του
    Χρήστου Τράντη
    Προέδρου του Ι.Π.Α.Δ.Μ.

    ……………………………………………………………
    Τι μας λέει αυτό,μας λέει οτι μόνο στην Ελλάδα το πτυχίο οικονομολόγου τον κάνει λογιστή πρώτα και μετά του μαθαίνει την λογιστική με τα ΙΕΚΕΜ επι πληρωμή.
    Επίσης θα ήθελα να ποροσθέσω ότι ενω πρωτη φορά εχω δει τεχνολόγο λογιστή να συμβαδίζει με τις αποψεις του ΟΕΕ, ξεχνωντας οτι ακόμα και σήμερα σας θεωρούνται κατώτερες σπουδές , δεν σας επιτρεπουν να εγγραφείτε ως μέλη .
    Βεβαια στο συμφέρον είμαστε όλοι αδελφάκια ΑΕΙ-ΤΕΙ ιδιως οταν παιρνουμε άδεια ασκήξσεως επαγγέλματος χωρίς το παραμικρό ίχνος εξέτασης γνώσσης και καταλληλότητας.
    Σε εταιρία που εργάζομαι ειχα βοηθό αποφοιιο ΤΕΙ πρακτική, αυτο που αποκόμισα απο τα ΤΕΙ λογιστικής ειδικότερα ειναι οτι ή πάρεις εναν απόφοιτο λυκειου ή ενας απόφοιτο ΤΕΙ λογιστικής και τους βάλεις απεναντι το ΤΕΙ στην πράξη δεν θα σου προσφέριε περισσότερα.
    Ο ολος ντόρος γινεται διότι ΑΕΙ λογιστικής στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, και αντ αυτου σχολές στατιστικής πληροφορικής μαρκετινγκ ΑΕΙ καιξενοδοχοι, εμπορία διαφήμιση ΤΕΙ γίνονται λογιστές και το χειρότερο ειναι οτι θεωρούν ότι το αξίζουν!!!

  • Κυρία υπουργέ
    Απ’ ότι φαίνεται και το opengov το μετατρέψατε σε χώρο έκφρασης του κάθε πικραμένου που η προσωπική του αποτυχία έχει μετατραπεί σε μίσος εναντίον όλων και βέβαια κυρίως των εκπαιδευτικών μια και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία μηδενός της δικής εξαιρουμένης υποβιβάζεται συστηματικά το έργο των εκπ/κων με προφανή σκόπό την μισθολογική τους υποβάθμιση.Ταυτόχρονα εμποδίζεται με κάθε μέσο την δυνατότητα εξέλιξης των εκπ/κων μια και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα διαδικασίες τέτοιες ώστε ένας εκπ/κος, αυτός δηλαδή που θα μορφώσει τις επόμενες γενιές για να αλλάξουν την κοινωνία προς το καλύτερο, να βελτιώσει το γνωστικό και διδακτικό του επίπεδο.
    Αυτά βέβαια δεν αφορούν τους εκάστοτε εκλεκτούς της εκάστοτε κυβέρνησης που μαζί με τα συμγφέροντα και μικροσυμφέροντα ομάδων, οργανώσεων, της εκκλησίας κλπ προωθούν τους δικούς τους, δείτε για παράδειγμα τι γίνεται στις κατατακτήριες, γεμίζοντας έτσι τις ανώτατες βαθμίδες από πλευάς τυπικών προσόντων με …μετριότητες, για να είμαι και κόσμιος.
    Θέλετε και σωστά να δημειουργήσετε ένα εθνικό πλαίσιο προσόντων αλλά λησμονείτε ότι θα αποτύχει γιατί τα τυπικά προσόντα τα έχουν οι προηγούμενοι κατά πληοψηφεία. Άλλωστε η δεινή θέση της χώρας αποδεικνύει το σωστό της θέσεως μου.
    Αν λοιπόν θέλετε να δημιουργήσετε ένα προσοντολόγιο, που πραγματικά το στηρίζω θα πρέπει να δώσετε ταυτόχρονα και την δυνατότητα σε όλυς αυτούς που ήταν και είναι αποκλεισμένοι να αυξήσουν τα τυπικά τους προσόντα. Αυτό θα το κάνετε; πολύ αμφιβάλω.
    Ακόμη κυρία υπουργέ και αυτό δεν αφορά μόνον εσάς, θα πρέπει κάποτε όλους εμάς που γράφουμε και προσφέρουμε ιδέες σε εσάς κάπως να μας αναφέρετε.
    Για το εθνικό προσοντολόγιο είχα γράψει και προτείνει από πέρυσι όταν γίνονταν οι συζητήσεις για το ΑΣΕΠ αλλά βέβαια σήμερα είναι δική σας ιδέα. Όπως έχω γράψει και έχω προτείνει αρκετά από όσα έχουν γίνει αλλά και σχεδιάζονται να γίνουν απ΄/ο όλα τα υπουργεία αλλά βέβαια ΜΕΤΑ τα σκέφτονται οι ΑΛΛΟΙ.
    Να κλείσω με ένα τελευταίο θέμα που δείχνει την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τα θέματα από τους κάθε ειδικούς τυπικών προσόντων που σας εκθέτουν κυρία υπουργέ.
    Ως αποσπασμένος εκπ/κός δαπανούσα περισσότερο από το 50% των συνολικών μου αποδοχών για να πληρώσω τα ενοίκια και το επιπλέον κόστος ζωής για να εκτελέσω ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ εντολές για την παιδεία των ομογενών. ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΣΤΕΙΛΑΤΕ.
    Τώρα λοιπόν καλούμαι με το νέο φορολογικό να ξοδέψω το 75% των αποδοχών μου για να εκτελέσω ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ εντολές.
    Ρωτάω λοιπόν.
    ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;
    ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ μια και εδώ, στην Ολλανδία, κυρία υπουργέ για όλα γίνονται συμβόλαια μακροχρόνια που πρέπει να πληρώσω για να σπάσω.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΑΠ’ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;
    ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΛΗΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 10000 ΕΥΡΩ ΕΦΟΡΙΑ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΛΟΓΙΚΟ;
    ΕΣΑΣ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ 10000 ΕΥΡΩ ΦΕΤΟΣ;
    και ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΣΚΥΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΣΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΞΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;
    Ελπίζω κάποιος να απαντήσει σε όλα αυτά με στοιχεία και όχι με γενικόλογες κενότητες.
    Ποσταντσίδης Θεόδωρος
    Δάσκαλος

  • 23 Μαρτίου 2010, 14:02 | Δικαιοσύνη

    κυριε Οικονόμου οι πληρωμένες πτυχιακές, δεν ειναι μόνο φαινόμενο ΤΕΙ, αλλά κυρίως ΑΕΙ, με αποδειξεις.Αλλο φιανόμενο, εχεις πάει καποδιστριακό σε εξεταστική? Εξέταση σε φοιτήτρια απο καθηγητή, τι εχεις διαβάσει, προφανως για να την ρωτησει να περάσει το μάθημα.
    Την ακαδημαική ανωτερότητα των σχολών ΑΕΙ κάποιοι να προσπαθήσουν να την πουλήσουν εκει που αγοράζεται.
    Σωστά τα ΙΕΚ πρεπει να αποκατασταθούνε , είναι πάγιο αίτημα 20 χρόνια.

  • 22 Μαρτίου 2010, 14:54 | Theodoros Theodorou

    Κύριε oikonomoy, εγώ δεν άρχισα και δεν το πήρα σε προσωπικό επίπεδο και ούτε και έχω κάτι εναντίων σου, όχι δεν είναι όπως τα λες κύριε oikonomoy με τα δύο φύλλα σημειώσεις και γνωρίζεις και το τι ακριβώς διδάσκουν μάλιστα;;;, έλα στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά και αν μπορείς να τελειώσεις οποιαδήποτε σχολή τόσο εύκολα όσο λες να σου δώσω και συγχαρητήρια. Επίσης να γνωρίζεις ότι τα Τ.Ε.Ι. είναι Α.Ε.Ι., διάβασε Νόμο 3549/2007. Είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν κάποιοι να βοηθήσουν εκτός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να κάνουν Διδακτορικές, Διπλωματικές και Πτυχιακές έναντι αμοιβής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουν σε αυτούς και μην ξεχνάς ότι για να Περάσει μια Διδακτορική, Διπλωματική και Πτυχιακή περνάς από κριτική επιτροπή που αποτελείται από πολλά άτομα και σε αξιολογούν προσωπικά και σε εξετάζουν στο θέμα το οποίο έχεις κάνει και εκεί φαίνετε αν κάποιος το κατέχει το θέμα ή όχι, επίσης οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνουν και Πειραματικό μέρος το οποίο πραγματοποιείται στην παρουσία των Υπευθύνων Καθηγητών. Να σε παρακαλέσω να μην ισοπεδώνεις τους πάντες και τα Πάντα, τα Τ.Ε.Ι. όπως και τα Πανεπιστήμια είναι Ανώτατα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επίσης τα Κολλέγια στην Ελλάδα δεν είναι Πανεπιστήμια ακόμη με κανένα Νόμο. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι αλλά εγώ δεν έχω ούτε είχα ποτέ την διάθεση να μειώσω κανένα. Εδώ πέρα δεν υπάρχει το θέμα για να πάρει κανένας την θέση κάποιου άλλου, ο καθένας κοιτάει να βρει το δίκαιο του και ότι είναι το σωστό. Και βέβαια και είμαι ικανός και μπορώ να το αποδείξω αυτό στην ειδικότητα μου. Δεν συκοφαντώ κανένα , μπορείς να μου αναφέρεις τις όποιες συκοφαντίες;;;. Τα Τ.Ε.Ι. είναι 4 χρόνια συνολικά…3,5Χρόνια σπουδές (70 Μαθήματα περίπου) και το τελευταίο εξάμηνο Πρακτική και Πτυχιακή Εργασία όπως και στα αντίστοιχα και ισότιμα Fachhochschule στην Γερμανία. Όσο για τις πληρωμές να απευθυνθείς κάπου αλλού και όχι σε εμένα προσωπικά, εκτός και αν για το θέμα αυτό αναφέρεσαι κάπου αλλού.

  • 22 Μαρτίου 2010, 13:29 | Businessman

    @oikonomoy

    Έχω βαρεθεί να ακούω κάθε τρεις και λίγο,δεξιά κι αριστερά,πόσο χαμηλού επιπέδου είναι τα ΤΕΙ κ.λπ. κ.λπ.

    Πόσο θεωρείτε ότι μας ενδιαφέρει αυτή σας η θέση (που φυσικά δεν στηρίζεται και πουθενά);

    Δεν μας ενδιαφέρει αγαπητέ,διότι της σήμερον κάποιος νέος μπορεί να σπουδάσει όπου επιθυμεί,σε όποια χώρα της Ε.Ε. αλλά και του κόσμου…
    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι,από τη στιγμή που αντικειμενικά δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια του Εξωτερικού Cambridge και Harvard,έχουμε «καλούς» και «κακούς» απόφοιτους (κατά τους ισχυρισμούς σας) στην αγορά εργασίας…ή για να ακριβολογούμε,απόφοιτους με «καλά» και «κακά» πτυχία…

    Με λίγα λόγια,το μόνο εύκολο σήμερα είναι να πάρεις ένα πτυχίο ΑΕΙ…το δύσκολο είναι να μορφωθείς και να αποκτήσεις ουσιαστικά προσόντα τίποτα άλλο!

    Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά…απ’όσο έχω διαβάσει τα ΤΕΙ ανήκουν απ’το 2001 στην ανώτατη εκπαίδευση,είναι ΑΕΙ δηλαδή…
    Και πριν λίγο έψαξα (μια που έχω ελεύθερο χρόνο σήμερα) τους οδηγούς σπουδών αρκετών τμημάτων,και βλέπω ότι ένα ΤΕΙ έχει 40 μαθήματα στα 7 πρώτα εξάμηνα και Πτυχιακή+Πρακτική στο 8ο εξάμηνο…δεν καταλαβαίνω λοιπόν που στηρίζεται ότι τα ΤΕΙ είναι 3,5 ετών σπουδών…

    Προσωπικά ως εργοδότης θα σας πω το εξής…το τι σχολή έχει τελειώσει ο καθένας είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει,έλα όμως που ο απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής έχει δουλέψει και ένα εξάμηνο πρακτικής κι έχει δει κάποια πρακτικά πράγματα της επιστήμης του και μπορεί,χωρίς «δασκαλέματα»,να κάνει κάποιες βασικές εργασίες απ’την πρώτη μέρα!Γι’αυτό λοιπόν και τους προτιμώ,όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι…
    Επίσης κλείνοντας,το Οικονομικό Επιμελητήριο δίνει όλες τις άδειες επαγγέλματος στους απόφοιτους Λογιστικής,τις ίδιες που δίνουν στα παιδιά απ’το Πανεπιστήμιο…

    Επομένως καταλήγουμε πως,οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι τα ΤΕΙ αποτελούν «ολίγον ανώτατα» και άλλα τέτοια «όμορφα» ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικότητας,καθώς υπάρχει νομοθεσία και άλλα δεδομένα που αποδεικνύουν το αντίθετο…

    Τώρα απ’ότι κατάλαβα,το όλο πρόβλημα όσων από εσάς «γκρινιάζουν» κατά των ΤΕΙ (γιατί περί γκρίνιας πρόκειται στην πραγματικότητα) είναι πως δεν θέλετε ανταγωνιστές στη δουλειά σας…αυτό ως ένα σημείο το καταλαβαίνω,αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω παιδιά,τα ΤΕΙ υπάρχουν χρόνια τώρα και καλύτερα να το συνειδητοποιήσετε και να το αποδεχθείτε το συντομότερο…
    Τα παράπονά σας από εκεί και πέρα,μπορείτε να τα κάνετε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τα ίδρυσε το 1983!Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν σας φταίνε σε τίποτα…

    Και εφόσον (όπως ισχυρίζεστε) δεν «κάνουν» για τίποτα τι σας νοιάζει;;;Αφού θεωρείτε πως πάτε σε πανεπιστήμια και έχετε υψηλό επίπεδο θα σαρώσετε και την αγορά εργασίας!Τι στενοχωριέστε;

    Αν θέλετε προκοπή στη ζωή σας,αφήστε τις γκρίνιες και πιάσ’τε τα βιβλία,και οι μεν και οι δε…

    Υ.Γ. Όσων αφορά το επίπεδο σπουδών της κάθε σχολής,υπάρχουν αξιολογητές και αρμόδια όργανα ανά τον κόσμο για αυτή τη δουλειά,δεν νομίζω κ.oikonomoy πως εσείς ή εγώ είμαστε «αντικειμενικοί και ειδήμονες» κριτές…

  • 20 Μαρτίου 2010, 22:22 | X K

    @Stylianos Drakatos
    Κύριε Δρακάτο έχετε υπόψη σας την ιστορία του Καραθεοδωρή; (Τυγχάνει να κατάγετε απο διπλανό χωριό είμαι Θρακιώτης) Εσείς πως να δικαιωθείτε αφού τελειώσατε μόνο μια Σιβιτανίδειο.
    Σχόλιο Χωρίς την Σιβιτανίδειο και την Αναστασιάδη (Θεσ/νίκη) δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί το έργο του ΟΤΕ τα πρώτα κρίσιμα χρόνια. Ετσι νομίζω πως πρέπει να κρίνονται τα σχολεία, απο την προσφορά τους και όχι απο αυτό που θέλουνε οι απόφοιτοί τους και οι κηφήνες μέσα σε αυτά.

  • 19 Μαρτίου 2010, 11:13 | oikonomoy

    Κυριε Θεοδώρου ειπα μια γενικη τοποθέτηση σε αλλους αλλά αυτήν την φορά θα στην απευθύνω προσωπικά, η γνώμμη μου ειναι δική μου, εσυ εχεις την δική σου γνώμμη, τα συνδικαλιστικά σας στα ΤΕΙ μην μου τα λες εμένα, ειμαι και σε ηλικία και σε γνώσση να ξέρω τι διδάσκουν στα ΤΕΙ ,δίνουν μαθήματα με δύο φύλλα σημειώσεις, όπως ξέρω οτι η πτυχιακή αρχίζει απο 100 ευρω και ανάλογα την σχολή τιμάται, ξερω τι γινεται μεσα σε ένα ΤΕΙ όπως και σε ΑΕΙ, καποιοι εχουν παει και σε σχολές εξωτερικού και κρίνουν το επίπεδο της Ελλάδας, ασχέτως του επιπεδου σπουδών .Ομως τα ΤΕΙ ειναι τριτοβάθμια στα χαρτιά, όπως και τα κολλεγια πανεπιστήμια,για αυτό ο κάθε τύπος εδω μέσα δεν κοιτάει ν αποδείξει οτι ειναι καλύτερος αλλλά κοιταέι να μειώσει τον αλλον μην του παρει την θέση, εμενα αν ενας αποφοιτος ΤΕΙ μπορεί να μου παρει την θέση λόγο ικανίοτητας ας ερθει, οχι ομως να κλεινουνε με προεδρικά διατάγματα όλα τα επαγγελματα.
    Εισαι ικανός, εχεις κάνει 4 χρονια λες εσυ εγω σου λεω οτι μπορείς να κάνεις 15 τι παει να πει αυτό, εγω θα το ελεγα μείον, επαναλαμβάνεις συκοφαντίες, τα ΤΕΙ ειναι 3,5 χρόνια οχι 4, τεσσερα ειναι με την πρακτική. Στα ΙΕΚ ειναι 3,5 χρόνια με την πρακτική μεχρι την πιστοποίηση και τους λαμβανουν με νόμο 2.Οι εκπαιδευτές πληρώνονται κάθε 2 χρόνια, οι σπουδαστες τα πληρώνουν πριν την εναρξη φυσικά, εχουν να πληρωσουν απο τον φεβρουαριο 2009

  • 18 Μαρτίου 2010, 22:24 | Aeiforos

    ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Προφανώς η εφαρμογή των 8 επιπέδων του EQF, είναι κάτι παραπάνω από την τοποθέτηση των ήδη υπαρχόντων βαθμίδων εκπαίδευσης σε αυτά τα 8 επίπεδα
    Είναι εμφανής η σχέση της παρούσας διαβούλευσης με την προηγούμενη του Υπουργείου Παιδείας για την άτυπη εκπαίδευση και την δια βίου Εκπαίδευση (http://www.opengov.gr/home/?p=530)

    Εάν και εκπρόθεσμα θα θέλαμε να τοποθετηθούμε σχετικά με προγράμματα της δια βίου εκπαίδευση για την Κοινωνική Οικονομία του Υπουργείου Παιδείας, θέτοντας τα παρακάτω στοιχεία

    • Σύμφωνα με την διεθνής αποδεκτή περιγραφή Ανάμεσα στο Κράτος και στην αγορά εμφανίστηκε ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας, οι οργανώσεις έχουν την μορφή συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλληλοβοηθητικών φορέων, μη κερδοσκοπικών ενώσεων και συλλογικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν με τη νομική μορφή του συνεταιρισμού ή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. ( Ινστιτούτο ΓΣΣΕ http://www.inegsee.gr/enimerwsi-126-doc2.htm )

    • Ο Διεθνές Οργανισμός Εργασίας με την Σύμβαση 193/2002 που έχει αποδεχτεί και η Χώρα μας, προτρέπει την Εισαγωγή της Συνεταιριστικής Παιδείας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, προφανώς θεωρώντας ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης προετοιμάζουν τους αυριανούς πολίτες για την ένταξή τους μόνο στην Κρατική και Ιδιωτική Οικονομία ( Σύσταση 193 παράγραφος 8.1 στ http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Sistasi193.pdf )

    • Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνές Οργανισμού Εργασίας που υιοθέτησε και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακηρύσσοντας το 2012 Διεθνές Έτος προώθησης των Συνεταιρισμών, το συνεταιριστικό μοντέλο έδειξε ανθεκτικότητα σε αυτή και σε προηγούμενες κρίσεις, και ενώ τώρα η οικονομία των επενδυτών καταρρέει, αυτό το μοντέλο ευημερεί ( Έκθεση ΔΟΕ http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotitaGR.pdf , Ψήφισμα υιοθέτησης του Διεθνούς έτους συνεταιρισμών από τον ΟΗΕ http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/gsOHE.pdf )

    • Στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων παρακολουθήσαμε ενημέρωση της Επιτροπής Επιμορφώσεων της Βουλής από τον Πρεσβευτή της Φιλανδίας για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του. Μακάρι να πάρουμε ως χώρα κάποια στοιχεία από αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα

    Είναι γνωστή η παγκόσμια πρωτιά των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος της Φιλανδίας.

    Αυτό όμως που ίσως δεν είναι γνωστό ευρέως είναι ότι η Φιλανδία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι μέλη συνεταιρισμών που κυμαίνεται στο 62%. Άλλες χώρες που μοιράζονται τις πρώτες πέντε θέσεις καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η Ιαπωνία που έχει το 33% του πληθυσμού μέλη συνεταιρισμών και ο Καναδάς με 40 % του πληθυσμού να είναι μέλη συνεταιρισμών (αναφορά πρώτων θέσεων στο http://alykeio-geraka.blogspot.com/2009/05/blog-post_08.html) ( Τα ποσοστά του πληθυσμού τους που είναι μέλη συνεταιρισμών http://www.ica.coop/coop/statistics.html )

    • Διαβάσαμε τα παλαιότερα προγράμματα της Κοινωνικής Οικονομίας δια βίου εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Περιλαμβάνουν μαθήματα πληροφορικής, λογιστικής κλπ, χωρίς να περιλαμβάνουν μαθήματα για την διαφορετικότητα λειτουργίας και σκοπών μιας συνεταιριστικής εταιρείας, ως εταιρεία με διπλό σκοπό επιχειρηματικό και κοινωνικό

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, με την αναμόρφωση του προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας θα ήταν κατ ευχήν έργο για την χώρα μας να εφαρμόσει την συνεταιριστική εκπαίδευση, όπως έχει την υποχρέωση βάσει διεθνώς συμβάσεων, αλλά και για να βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου μας με ένα μοντέλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

    Σχετική ύλη για την συνεταιριστική εκπαίδευση από το συνεταιριστικό εγχειρίδιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/egxiridio.pdf

    Σειρά βασικών συνεταιριστικών μαθημάτων « basics text» για δόκιμους συνεταιριστές στην Ισπανίας κεφάλαιο 1-12 http://www.mondragon-corporation.com/ENG/General-Information/Publications/Bibliography.aspx

    Συνεταιριστικές ενέργειες για την άτυπη εκπαίδευση στην Ευρώπη http://icanews.coop/en/node/134157

    Με τιμή

    Δίκτυο ΚΑΠΑ
    Για την προώθηση των συνεταιρισμών στον τόπο μας

    Οι συνεταιρισμοί φέρνουν πάντα λύσεις και σε περιόδους κρίσης
    http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotitaGR.pdf

  • 18 Μαρτίου 2010, 16:18 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ
    βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας πω ότι θλίβομαι βαθύτατα με όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της παιδείας.
    Δε βρήκα ή καλύτερα, δεν πρόλαβα να σας γράψω σε ένα σχετικότερο θέμα με αυτό στο οποίο γράφω και ζητώ συγνώμη. Σας αναφέρω τα εξής :
    Καθημερινά σε μία καφετέρια της γειτονιάς κατά τις 11 το πρωί καταφθάνουν 2-4 δασκάλοι και περιμένουν να έρθουν και οι υπόλοιποι από τα γειτονικά δημοτικά σχολεία. Κατά τη μία το μεσημέρι έρχονται και οι υπόλοιποι και αρχίζουν τα τσίπουρα και κατά τις τρεις φεύγουν. Καλά κάνουν και φεύγουν από τις δέκα. Αλλά τι συζητούν. Τόσα χρόνια που τυγχάνει να τους ακούω ρε παιδί μου, δεν τους άκουσα ποτέ να συζητούν για κάποιο παιδί που έχει κάποιο πρόβλημα μάθησης ή κάτι τέλος πάντων μεθοδολογικό. Συνεχώς μιλάνε για το πως θα πάρουνε περισσότερα χρήματα. Χρήματα, χρήματα, χρήματα, εκδρομές, εκδρομές, εκδρομές, αργίες, αργίες, αργίες.
    Στο σχολείο της κόρης μου ο δάσκαλος στην επαρχία, ο δάσκαλος παροτρύνει τους μαθητές του να τελειώνουν το εσπευσμένο διαγώνισμα που τους έβαλε, γιατί θέλει να σπείρει.
    Πόσες ώρες αλήθεια εργάζονται αλήθεια τη ΒΔΟΜΑΔΑ οι εκπαιδευτικοί μας;
    Το έχετε αναρρωτηθεί αυτό ποτέ κυρία υπουργέ. Πληρώνονται ανάλογα με αυτό που αποδίδουν;
    Ξέρετε ότι κάθε 10η Σεπτεμβρίου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων γραφειοκρατικής κυρίως φύσεως ο λυκειάρχης ή ο γυμνασιάρχης δεν μπορεί να βρει κάποιον καθηγητή που να δεχθεί να αναλάβει κάποιο τομέα μέσα στον επαγγελματικό του χώρο. Αναγκάζεται μετά από πολύωρη σιωπή να ορίσει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στους καθηγητές; Και όταν τις ορίσει, ποιος είδε τον κύριο τάδε και δεν φοβήθηκε…
    Τι θα κάνετε αλήθεια με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βολοδέρνουν στα ΓΑΚ, στην Ακαδημία Αθηνών (εκεί να δεις τι φαγοπότι και τι ρεμούλα γίνεται, ξεκινώντας από τα ωράρια, τις πληρωμές, τις αναλήψεις ερευνητικών έργων, και τα σχετικά… για ρίξτε καμιά ματιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ), παράγοντας μηδενικότατο έργο και αναπαράγοντας συνεχώς την οκνηρία, την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΟΚΝΗΡΙΑ.
    Με ποιο δικαίωμα κυρία υπουργέ νομοθετείτε ότι ένας εκπαιδευτικός θα επιδοτείται ή θα λείπει από τη δουλειά του για να πάει να κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και να το πληρώνει μάλιστα το ελληνικό κράτος, δηλαδή οι έλληνες πολίτες; Εμένα και όλων εκείνων των δύστυχων εκπαιδευτικών και όλου του κόσμου φυσικά που δεν ανήκουμε στο φαγοπότι του ελληνικού δημοσίου, γιατί δεν μας το πληρώνετε το μεταπτυχιακό και δεν μας καλύπτετε που λείπουμε από τη δουλειά μας; Εμείς δεν είμαστε έλληνες;
    Μιλάτε για προσόντα. Άφού τόσα χρόνια με τους ωρομίσθιους που τους διορίσατε με κομματικά κριτήρια, γεμίσατε ανεξέλεγκτα τις αίθουσες τουδημοσίου τομέα, τώρα ερχόσαστε και ζητάτε προσόντα. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 ήταν δυνατόν να μιλάμε για μεταπτυχιακά κ.α. Ηλικιακά είστε κοντά και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Πως θα συναγωνιστεί ένας άνθρωπος του ’60 έναν νέο που στα 25 του έχει 2 πτυχία γλωσσομάθειας, και ένα μεταπτυχιακό; Εμείς τι θα απογίνουμε κυρία υπουργέ;
    Συγχύστηκα και σταματώ. Θα τα ξαναπούμε. Μέχρι τότε ρίξτε αν δεν έχετε ρίξει ως τώρα, καμιά ματιά και στον ιδιωτικό τομέα να δείτε το πως εργάζονται εκεί οι εκπαιδευτικοί και τότε να έρθετε να μιλήσετε και για κείνους που δουλεύουν (υποτίθεται) στο δημόσιο τομέα.

  • 18 Μαρτίου 2010, 08:48 | ΧΡΤΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    Γνωρίζω πως μετέχοντας στη διαβούλευσή σας νομιμοποιώ και αποδέχομαι τη διαδικασία «διοίκησης» που βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης.
    Προσόντα και άλλα … θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε μια αντικειμενική ή έστω όσο το δυνατόν αντικειμενική καταγραφή των προσόντων.
    Στην Ελλάδα η καταγραφή των προσόντων και των ικανοτήτων που εκπορεύονται από αυτά δεν έχει συμβεί ποτέ. Αν θέλουμε να γίνονται με διαφάνεια όλες οι διαδικασίες σε όλους τους τομείς της διοίκησης, επιβάλλεται να μην υπάρχουν στεγανά και χώροι όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος.
    Μια καλή αρχή θα ήταν η διαδικασία δημοψηφισμάτων. Μια άλλη η συνυπευθυνότητα ατόμων με διαφορετική προέλευση ως προς το αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά και η σαφής τήρηση των νόμων.
    Εδώ θέλω να θυμίσω στην κυβέρνηση πως η μη ύπαρξη σταθερού νομικού πλαισίου διαλύει κάθε έννοια που θέλουμε να ονομάζουμε κράτος.
    Η τιμωρία ως προς την τήρηση των νόμων να είναι αμετάκλητη, και έχουμε αρκετές περιπτώσεις όπου κρατικοί η έστω δημόσιου λειτουργοί οι οποίοι αντί να βρίσκονται στο σπίτι τους ή σε κάποια δική τους επιχείρηση βγάζουν τη γλώσσα προς τους πολίτες και συνεχίζουν να λοιδορούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι πρόκληση τότε όλα έχουν καλώς.
    Για να αλλάξει η χώρα θα πρέπει επίσης ο πολίτης να προσφεύγει στη δικαιοσύνη χωρίς φόβο. Ν α άλλος ένας τομέας όπου πρέπει αυτεπάγγελτα να κινούνται οι διαδικασίες.

  • 17 Μαρτίου 2010, 18:31 | Theodoros Theodorou

    Φίλε oikonomoy, σου το είπα αλλά θα σου το ξαναπώ, αυτήν τη φορά ίσως το κάνεις επίτηδες τα Τ.Ε.Ι. είναι Α.Ε.Ι. και μην τα διαχωρίζεις, όσο για το αν πήρε το Πτυχίο του μέσα σε 2,5 Χρόνια μάλλον το κόβω χλωμό διότι έχει υποχρεωτική παρακολούθηση Εργαστηρίων και μαθήματα αλυσίδες και περιορισμό στις ώρες που μπορείς να πάρει και με 70 περίπου μαθήματα και Πτυχιακή Εργασία και Πρακτική Άσκηση, είναι αρκετά δύσκολο να το έχει πάρει το Πτυχίο του με τέτοιο τρόπο και σε αυτόν τον χρόνο που έχεις αναφέρει τώρα να μου έλεγες 3,5 χρόνια να πω ίσως να είναι αλήθεια μετά από αρκετό Διάβασμα και μεγάλες «θυσίες». Το πιο πιθανόν είναι να διάβαζε σπίτι μόνος και να παρακολουθούσε τα μαθήματα τα εργαστηριακά μόνο και να έδινε εξετάσεις στο εξάμηνο, αλλά από την πείρα μου όσο καλός φοιτητής και να είναι κάποιος δεν τελειώνει πριν τα 3,5 Χρόνια και συνήθως 4-4,5 Χρόνια για αυτούς που διαβάζουν εντατικά. Τώρα να έλεγες για κάποιον που τελείωσε Πανεπιστημιακή Σχολή στα 2,5-3χρόνια αντί στα 4 έχω αρκετούς γνωστούς που το καταφέρανε με αρκετό διάβασμα λόγω του ότι δεν έχει υποχρεωτική παρακολούθηση.

  • 17 Μαρτίου 2010, 12:29 | oikonomoy

    Καλημέρα, σε αυτήν την χώρα γνώμμη για τα πάντα μπορούν να εκφράσουν οι πάντες σχετικοί και άσχετοι απο ότι βλέπω, πληρώνουν φόρο..τζάμπα είναι. Μιας και συμβαίνει αυτό, δεν νομίζω οτι ειναι ο τόπος να θίξουμε το επίπεδο καποιων κατα δήλωση εκπαιδευτών των πλέον υποβαθμισμένων σχολών τεχνικής εκπαίδευσης . Τους κρίνει ο αναγνώστης.
    Κυρία υπουργέ..΄
    Η δημόσια διαβούλευση πρέπει να γίνεται σε θέματα που χρήζουν ρύθμισης και όχι να δίνεται προς συζήτηση ενα γενικόλογο πλαίσιο, αποτυπωμένο βάσει του τι ισχύει στην ευρωπαική ενωση. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν εχει τόσο προχωρημένες αντιλήψεις, αυτό δεν προσπαθούμε να κάνουμε, να γίνει πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο, τα πτυχία να εχουν αξία βάσει ικανοτήτων και όχι βάσει στο ποιό κοστίζει πιο πολλά στον Ελληνα φορολογούμενο. Η αξια μιας σχολής δεν πιστοποιείται απο το κόστος, δεν ειναι αμάξι.
    Στην ευρωπαική ενωση η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει σαν ορος στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών, εδω δεν υπάρχει μιας και δεν απορρεόυν επαγγελματικά δικαιώματα. Στην ευρωπαική ενωση στο επιπεδο 5 ανήκουν τα ΙΕΚ , εδω πότε θα γίνει?

    Η αγορά εργασίας απορροφεί περισσότερους αποφοιτους ΤΕΙ -ΙΕΚ απο ότι ΑΕΙ, εσεις γιατί τους υποβαθμίζεται , πρωτα τα ΤΕΙ με πτυχία exrpess..
    Ειναι αλήθεια οτι τα 4 χρόνια σε ένα ΤΕΙ σπουδών ειναι τεκμαρτά? Περίπτωση νυν σπουδαστή , εκανε εγγραφή το 2004 και απο τοτε δεν ασχολήθηκε, το 2007-2008 εδωσε την προβλεπομενη υλη και πήρε πτυχίο, δηλαδη κατάφερε μεσα σε 2 χρόνια μείον την πρακτική εξι μήνες να πάρει πτυχίο.
    Τα ΙΕΚ τώρα με εxpress χρόνο τεσσάρων εξαμήνων αλλα ύλη εξι εξαμήνων. Εχει ασσχοληθεί ποτέ κανείς να δει στο υπουργείο..( για τον ΟΕΕΚ δεν χρειάζεται να μπώ καν στο κόπο να τους αναφέρω)..σε πόσο διδάξιμο χρόνο βγαινει αυτή η ύλη. Γνωρίζετε οτι το πρόγραμμα σπουδών σε επιστημονικές ειδκότητες, φτιαγμένο απο πανεπιστημιακούς καθηγητες στην πραξη δεν βγαίνει σε τοσο χρόνο, ειδικότερα στους λογιστές φοροτεχνικούς για να παρεις πιστοποίηση πρεπει να αναζητήσεις το 45% της ύλης μόνος γιατι δεν την εχεις διδαχτεί, βέβαια μπορείς να δωσεις εξετάσεις αλλα ποτε δεν θα περάσεις. Ενα άλλο θέμα ειναι αυτό της πρακτικής, ποιά η έννοια της πρακτικής σε ένα ΙΕΚ όταν δεν λαμβανετε ως χρόνος φοίτησης, δεν ακούγονται λίγο κοροιδία όλα αυτά. Την κυρία Γιαννάκου νομίζω την αποζημίωσε αυτή η προκλητική της τακτική απεναντι στα ΙΕΚ. Οι απόφοιτοι ΙΕΚ δεν ειναι 18χρονοι να βγαινουν στυος δρόμους και να φωνάζουν ουτε εχουν τον χρόνο να ασχολούνται, απλά ψηφίζουν, και τα αιτήματα τους αφορούν 3,5 χρόνια απο την ζωή τους για σπουδές κρατικές επι πληρωμή που λαμβάνονται ως σεμινάρια.
    Οι αλλαγες όπως ενταξη των ΙΕΚ στην εκπαίδευση πρεπει να γίνει άμμεσα, η άμμεση αλλαγη του τροπου διορισμο’υν των εκπαιδευτικων μονο μεσω ΑΣΕΠ , δικαιώματα επαγγελματικά με το πτυχίο, εξέλιξη σε ανωτερα επαγγελματικά δικαιώματα βάσει ικανοτήτων που θα αποδυκνείονται βασει εξετάσεων απο τους εμπλεκομένους φορείς.

  • Γεώργιος Ι. Παρίκος
    Κατά τη γνώμη μου το θολό πεδίο αφορά τα 4 πρώτα επίπεδα.
    Διαβάζοντας τις προτάσεις της διαβούλευσης έως και 10.3.2010, δεν διέκρινα ουσιώδεις τοποθετήσεις για το θέμα.
    Άποψή μου σε αντιστοίχηση με τις υπάρχουσες δομές της τυπικής εκπαίδευσης τα επίπεδα θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:
    Επίπεδο 1 Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Γενικού Λυκείου Άτυπη κατάρτιση 200-400 ωρών ή Εμπειρία 3 ετών
    Επίπεδο 2 Απόφοιτοι Γενικού Λυκείου Με πιστοποίηση στο χειρισμό Η/Υ ή γνώση ξένης γλώσσας
    Επίπεδο 3 Απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ ή Τεχνολογικού Λυκείου Με πιστοποίηση και εμπειρία 1 έτους
    Επίπεδο 4 Απόφοιτοι ΙΕΚ (νέων προγραμμάτων) Με πιστοποίηση και εμπειρία 1 έτους

    Το πρόβλημα βρίσκεται στο περιεχόμενο και στην εγγυημένη πιστοποίηση κάθε επιπέδου.
    Επίσης πρόβλημα υπάρχει στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται για την τυπική εκπαίδευση του επιπέδου 3 και 4 σήμερα.
    Όπως είναι η σημερινή πραγματικότητα τα περισσότερα προγράμματα των ΙΕΚ έχουν ίδια γνωστικά αντικείμενα και επίπεδα γνώσεων με τις ΕΠΑΣ ή τα προγενέστερα Τ.Ε.Ε. Προς τι λοιπόν γι’ αυτή την περίπτωση η απονομή 4ου επιπέδου;
    Όσον αφορά για τη σημερινή πιστοποίηση των επιπέδων στην τυπική εκπαίδευση – κατάρτιση, γνωρίζουν οι πάντες ότι η πιστοποίηση των γνώσεων ή είναι ανύπαρκτη ή εκεί όπου γίνεται δεν περιποιεί τιμή στους φορείς.
    Για να πετύχει η υλοποίηση του προσδιορισμού των επιπέδων 3-4 θα πρέπει να ανασχεδιαστούν εξ’ αρχής:
    α) Οι βασικές ειδικότητες που θα διδαχθούν στο υπό Ίδρυση Τεχνολογικό Λύκειο που θα αντικαταστήσει τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
    β) Απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου που θέλουν να ειδικευτούν στις βασικές ειδικότητες να παρακολουθούν τη Β’ και Γ’ τάξη των Τεχνολογικών Λυκείων (σε απογευματινά τμήματα) αποκτώντας το επίπεδο 3.
    γ) Στα ΙΕΚ να σχεδιαστούν ειδικότητες μετεξέλιξης των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου παίρνοντας το επίπεδο 4. Π.χ. ένας απόφοιτος Μηχανολογίας ή Ηλεκτρολογίας του Τεχνολογικού Λυκείου θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε “Τεχνικό Αυτοματισμού” ή σε “Μηχανοτρονικό Βιομηχανικού Εξοπλισμού” και τούτο διότι οι αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες στις βασικές ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου είναι προϋπόθεση για να στηθεί ένα πρόγραμμα στο ΙΕΚ ώστε να μπορεί αξιόπιστα να πιστοποιηθεί (με εξετάσεις) ο απόφοιτος ως ικανός “Τεχνικός Αυτοματισμού” ή ως Μηχανοτρονικός αντίστοιχα.
    Στην Άτυπη Εκπαίδευση μπορεί κάποιος από τα Επίπεδα 1 και 2 να φθάσει στο επίπεδο 3 με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις: π.χ. ένας απόφοιτος Γυμνασίου ή Ενιαίου Λυκείου με 400 ώρες εξειδίκευσης γίνεται “Συγκολλητής Μετάλλων” επιπέδου 1 και μετά από 3 έως 5 χρόνια προϋπηρεσία στην ειδικότητα και με 500 έως 800 ώρες σε πρόγραμμα επανακατάρτισης ειδικεύεται στις Συγκολλήσεις Σωληνώσεων Δικτύων Αερίων να μπορεί να πιστοποιηθεί στο επίπεδο 3.
    Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και της Κυβερνητικής απόφασης για ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, για να επιτύχουν οι προθέσεις του υπουργείου, που, κατά την άποψή μου αν πετύχουν το στόχο θα φέρουν επανάσταση στην αγορά εργασίας και θα μειώσουν την εξαγόμενη αλλά και την εισαγόμενη μετανάστευση, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη από τους ιθύνοντες κάποιες σημαντικές κατά τη γνώμη μου παράμετροι:
    1. Να δουν τις επαγγελματικές ειδικότητες, που την τελευταία δεκαετία έχουν διαφοροποιηθεί, στο Ευρωπαϊκό επίπεδο και δή στη Γερμανική Τεχνική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
    2. Να δουν τις προτάσεις της Επιτροπής Τσιάκαλου, στην Κύπρο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μελετώντας τις ειδικότητες του Τεχνολογικού Κλάδου και του Επαγγελματικού Κλάδου στο νέο σχεδιασμό για το Κυπριακό Ενιαίο Λύκειο.
    3. Να δημιουργήσουν ισχυρό οργανισμό πιστοποίησης στα πρότυπα του Γερμανικού ΒΙΒ και να εφαρμόσουν αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης χωρίς σημαδεμένα χαρτιά (όπως συνέβη στο παρελθόν στο ΕΚΕΠΙΣ με το υλικό εκπαίδευσης εκπαιδευτών).
    4. Να προβούν σε αναζήτηση σύγχρονης τεχνικής και επαγγελματικής βιβλιογραφίας για τα Μαθήματα του Τεχνολογικού Λυκείου και των ΙΕΚ. Τα διδασκόμενα βιβλία των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ παραπέμπουν στην τεχνολογία της δεκαετίας του ‘80-’90, ενώ για τη βιβλιογραφία των ΙΕΚ αφήστε τα…
    5. Να κάνετε ουσιαστική Τεχνολογική – Επαγγελματική μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    6. Φροντίστε την αγορά διδακτικού (και όχι απλά εκπαιδευτικού) ψηφιακού εποπτικού υλικού (λογισμικού) για όλα τα μαθήματα της Επαγγελματικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης. (Μόνο ο τομέας Υγείας – Πρόνοιας των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ έχουν μέχρι τώρα αξιόλογο υλικό).
    Αν τα υπ’ αριθ. 4, 5 και 6 που προανέφερα υλοποιηθούν τότε και μόνο μπορούν να ζητηθούν ευθύνες για την ποιότητα της Εκπαίδευσης – Κατάρτισης από τους Τεχνολόγους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς.
    Κατά τη γνώμη μου, για να επιτύχει το φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο για την Ελλάδα, Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΘΠΠ) για τα επίπεδα 1 έως 4 υπάρχουν οι δομές της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) με τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι και περιφερειακά σε Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Σάππες, που ελπίζω οι σχεδιαστές της Κυβερνητικής πολιτικής ότι δεν θα αγνοήσουν.
    Ελπίζω να μην σας κούρασα. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να εκφράσω τις θέσεις μου.

    Γεώργιος Ι. Παρίκος
    τ. Εκπαιδευτικός της ΣΕΛΕΤΕ
    τ. Διευθυντής ΤΕΣ Ιλίου
    Εκδότης

  • 11 Μαρτίου 2010, 16:38 | Νίκος

    Όπως αναφέρει πιο κάτω ο κύριος Δρακάτος (Stylianos Drakatos – Μαρτίου 5, 2010 @ 4:54 μμ) αυτό το απαράδεκτο γεγονός, ότι παρά τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προσόντα κάποιου, και συγκεκριμένα ενός έγκριτου εππιστήμονα από άλλη χώρα, οι κύριοι εδώ στην Ελλάδα κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους την αναγνώριση των πτυχίων και της επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί την αδικία που επικρατεί μέσα σε αυτό το αναχρονιστικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που επικρατεί για δεκαετίες. Η συμμόρφωση μας με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι επιτακτική αξιοτιμή κα Υπουργέ.

    Κλείνοντας σας παρουσιάζω ορισμένα από τα γνωστά τραγελαφικά γεγονότα της σημερινής κατάστασης:

    1. Οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ εργάζονται ελεύθερα και ισότημα με άλλους αποφοίτους της Ανώτατης Εκπαίδευσης (3,4,5 έτη) σε κάθε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.α) παρά μόνο στην Ελλάδα. χώρα απόκτησης του διεθνώς αναγνωρισμένου Πτυχίου τους έχουν δικαιώματα λίγο πιο πάνω από αυτά ενός αποφοίτου Λυκείου.

    2. Έχουμε ακούσει ότι με την αναγνώριση των Πτυχίων (3ετούς και άνω) θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η ανεργία θα φτάσει στα ύψη των αποφοίτων Ανώτατης. Κύριοι, θέλουμε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η παραγωγικότητα σε αυτή την χώρα, και την ανεργία δεν την προκαλεί ο μεγάλος αριθμός Πτυχιούχων αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και νέων ιδεών στην αγορά.

    3. Όπως είναι γνωστό οι μισοί απόφοιτοι της Ανώτατης είναι των ΤΕΙ, δηλαδή μέχρι και σήμερα ο μισός πληθυσμός της παραγωγικής τάξης απόφοιτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι όμηρος συντεχνιακών συμφερόντων και στην πράξη ανενεργός.

    4. Τελευταία, και πολύ σωστά, είχε γίνει κίνηση από το Υπουργείο Παιδείας για επαναπατρισμό έγκριτων επιστημόνων από το εξωτερικό. ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ?, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

    Καιρός να αλλάξουμε…..

  • 9 Μαρτίου 2010, 20:52 | Aeiforos

    Συμπληρώνοντας την προηγούμενη τοποθέτησή μας, σωστά το κείμενο της διαβούλευσης αναφέρει: Αναφορικά με τις ικανότητες που σχετίζονται με την ειδικότητα, δεν σημαίνει ότι πάντοτε το εκάστοτε ανώτερο επίπεδο περιλαμβάνει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες του κατώτερου

    Αυτή η ρύθμιση δεν πρέπει να περάσει και στο προσοντολόγιο προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, όταν άτομα προσόντων υψηλότερων επιπέδων ( διδακτορικά , μαστερ ) υποσκελίζουν άτομα που διαθέτουν τα προσόντα του επιπέδου τους που ζητούντια κατά την προκήρυξη. Μήπως τελικά «δεν σημαίνει ότι πάντοτε το εκάστοτε ανώτερο επίπεδο περιλαμβάνει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες του κατώτερου» και προσλαμβάνονται λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις με το τρέχον ισχύον σύστημα πρόσληψης?

  • 9 Μαρτίου 2010, 14:08 | Aeiforos

    Σε παλαιότερο μήνυμα μας στο opengov σχετικά με την διαβούλευση για το σύστημα πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ είχαμε αναφερθεί στην ασυμβατότητα των προσόντων που προτεινόταν με τα 8 επίπεδα του EQF.

    Συνοπτικά με το νέο προσοντολόγιο πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, για ένα επίπεδο του EQF ο υποψήφιος μπορεί πριμοδοτηθεί εάν κατέχει προσόντα ανώτερου επιπέδου, κάνοντας τα επίπεδα σαλάτα.
    Αλήθεια ένας κάτοχος Dr Ph (Doctor Philosophy Δόκτορας Φιλοσοφίας ) όταν καλείτε να κάνει μια δουλεία μέσω πρόσληψης π.χ. τεχνικής φύσεως- συντήρηση σε θέση ΤΕ, θα την κάνει καλύτερα από έναν που διαθέτει εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο και δεν πέρασε την ζωή του φιλοσοφώντας απλώς πάνω σε ένα αντικείμενο που σύμφωνα με τον ορισμό του Διδακτορικού δεν έχει ασχοληθεί κανένας άλλος στον κόσμο; Τι αξία έχει αυτή η ενασχόλησή του σε μια συμβατική εργασία εάν δεν διοριστεί σε θέση Στελέχους.

    Επίσης σύμφωνα με το προσοντολόγιο EQF ακόμη και με την εμπειρία μπορεί κάποιος να αλλάξει, να ανέβει, επίπεδο. Αυτή η μέριμνα δεν εμφανίζεται στο νέο προσοντολόγιο πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, που περιορίζει την εμπειρία στα 5 χρόνια και δεν την διαβαθμίζει, δίνοντας την δυνατότητα ανόδου σύμφωνα με τις διαδικασίες του προτεινόμενου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

    Συμπέρασμα εάν η φιλοσοφία του νέου Εθνικού Σχεδίου Προσόντων δεν περάσει και στο σύστημα πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ θα είναι ένα άνεφ ουσιαστικής αξίας Νομοσχέδιο. Πρέπει σε κάθε επίπεδο να ζητούνται προσόντα διορισμού που ανήκουν σε αυτό το επιπέδο.

  • 9 Μαρτίου 2010, 11:03 | log

    {παρακαλω η προηγούμενη δημοσιευση να σβηστεί}
    Καλημέρα, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ηταν πολύ ευστοχη η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα επαγγελματικά προσόντα του κάθε τίτλου, που αποσκοπεί δεν έχω καταλάβει, αφήνω μία ανω τελεία για να κάνω μερικές παρατηρήσεις…
    Παρατήρηση πρώτη: Θα υπάρξει εκπροσώπηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης? γιατί και πιο παλιά κάποιοι συνεδριάσανε(διαβουλευτήκανε)αλλά πρόσωπα θεωρητικά, και το αποτέλεσμα ήταν σχολές οικονομικές(ΑΕΙ) σε ειδικότητες στατιστική, πληροφορική, διοίκηση, γινόντουσαν λογιστές με το πτυχίο χωρίς καν εξετάσεις ικανότητας και καταλληλότητας(ειχαν κάποιες υποτυπώδεις εξετάσεις τις καταργήσανε και αυτες) και σχολές ΤΕΙ με αντικείμενο λογιστικά να μην παιρνουν άδεια λογιστή ή να παίρνουν υποδυεστερες, όπως και ειδικότητες ΙΕΚ ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, να παιρνουν καθόλου άδεια. (ειδικότερα παιρνουν μία αδεια Γ τάξης μετα απο 13 χρόνια προυπηρεσία, και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα μ ενα απόφοιτο λυκείου ΤΕΕ ΤΕΛ, που σημειωτεόν αυτη η αδεια ειναι αχρηστη σε Γ κατηγορίας βιβλία.
    Δηλαδή ανθρωποι που εχουν ήδη απολυτηριο λυκείου με το που πάνε σε ενα ΙΕΚ και θεωρητικά εξειδικευονται, εξισώνονται πλήρως με το απολυτηριο λυκείου που είχαν πριν .
    Παρατήρηση δευτερη:Τα ΙΕΚ θα ήθελα να ήξερα ποιός θα τα εκπροσωπήσει στην διαδούλευση? Οι ωρομίσθιοι καθηγητές που κάθε εξάμηνο αλλάζουν, ή ο ΟΕΕΚ που απο την ίδρυση του τα ΙΕΚ πιάσανε πιό κάτω απο τον πάτο σε θεματα δικαιώματος στην εργασία.
    Παρατήρηση τρίτη: Κυρία υπουργέ ήταν άκομψο να παρουσιάζεται οτι στα ΙΕΚ μαθαίνουν καυστηρατζήδες , σε πολλά ΙΕΚ βγαίνουν λογιστες, φοροτεχνικοί, πληροφορικάριοι κοστολόγοι, οι καυστηρατζήδες ήταν μία φαεινή ιδέα της προηγούμενης υπουργού για να υποβιβαστουν αυτές οι σχολές, για αυτό ποτε δεν μπήκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα, για αυτό ποτέδεν αποκτήσαμε δικαιωμα στην εργασία.
    Παρατήρηση τεταρτη: δυστηχώς μετα απο 14 χρόνια είδα πολλά , είδα τα ΚΑΤΕΕ-ΚΑΤΕ σχολές απο 2 εως τεσσερα εξάμηνα, να γίνονται τριτοβάθμια σε πολυ λίγα χρόνια , είδα τα ΠΣΕ να γινονται τριτοβάθμια χωρις εισαγωγικές εξετάσεις , το μόνο που δεν είδα και ουτε με αυτην την κυβερνηση θα δώ είναι ο αποφοιτος ΙΕΚ να παιρνει αδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το πτυχίο,οι συντεχνίες των δεξιών πρυτάνεων δεν θα το επιτρέψουν και πάλι ειμαι απόλυτος ..ευχαριστώ

  • 8 Μαρτίου 2010, 23:36 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΚ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ…ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΗΝΗ ΓΕΝΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ?ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΕ , ΤΕ , ΔΕ , ΥΕ. ΤΑ ΙΕΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΖΟΡΙΣΤΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ,ΤΙΠΟΤΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 800 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ.

    ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ!

  • 7 Μαρτίου 2010, 22:12 | Βασιλακόπουλος Νικόλαος

    Θέμα: Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων Σπουδών

    Αξιότιμε κύριε Δρακάτο, τυγχάνει να είμαι συμπάσχων και εγώ στο ζήτημα της αναγνώρισης του Ευρωπαϊκού τίτλου σπουδών μου. Έχω παρακολουθήσει το διετές μεταπτυχιακό μου σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι πραγματοποίησα την εξέταση του τελευταίου μου μαθήματος στην Αθήνα, σε συνεργαζόμενο παράρτημα του εν λόγω Πανεπιστημίου, ο Ελληνικός ΔΟΑΤΑΠ αρνείται τώρα να μου αναγνωρίσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ισοτιμία του μεταπτυχιακού μου τίτλου με την αιτιολογία ότι εμφανίζομαι να έχω πραγματοποιήσει τις σπουδές μου σε Ελληνικό κολέγιο και όχι στην έδρα του Πανεπιστημίου. Ωστόσο το Βρετανικό ΔΟΑΤΑΠ μου έχει αναγνωρίσει πλήρως τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά μου δικαιώματα, γεγονός το οποίο δεν το αναγνωρίζει ούτε συνηγορεί το Ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ.

    Στη χώρα αυτή κύριε Δρακάτο δεν υπάρχει δίκαιο πουθενά. Δεν υπάρχει δικαίωμα. Δεν υπάρχει ισότητα. Υπάρχει μόνο η αμφισβήτηση και το δίκαιο του ισχυρότερου, όπως στην προ-πολιτική κοινωνία. Επειδή τυγχάνω να είμαι Πολιτικός Επιστήμονας ταυτόχρονα, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η χώρα αυτή μόνο απαιτήσεις ξέρει να έχει από τους πολίτες της. Η Ελληνική πολιτεία το μόνο που ήξερε και συνεχίζει να κάνει ως τώρα είναι να ζητάει στήριξη από τους άλλους. Βοήθεια και στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ όταν καλείται η ίδια να εφαρμόσει και να εκτελέσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Οικογένειας στην οποία η ίδια ισχυρίζεται ότι ανήκει, αυτό που κάνει είναι να σιωπά και να παραβλέπει. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου 36/2005 για την ισότιμη αναγνώριση των Ευρωπαϊκών τίτλων σπουδών στην από την χώρα μας ήταν οριστική και αμετάκλητη.

    Ποιοι έδωσαν την υπογραφές για να λειτουργήσει η κολεγιακή εκπαίδευση στη χώρα μας; Μήπως οι Πολιτικοί μας; Δε θα ήταν παράλογο να αδειοδοτηθεί μια εκπαίδευση η οποία θα είναι «αναγνώριστη» και κατ’ επέκταση άκυρη από την Ελληνική Πολιτεία; Κι όμως, τα παραρτήματα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τα κολέγια δε στήθηκαν χωρίς την συγκατάθεση της Ελληνικής Πολιτείας… Που είναι αυτοί που συνέδραμαν στην ίδρυση και λειτουργία τους να αναγνωρίσουν τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

    Η Ελλάδα και το Ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ ακόμα και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει ισότιμους τους Ευρωπαϊκούς τίτλους σπουδών, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην ουσία θεωρούμαστε ευρωπαϊκή χώρα ΜΟΝΟ όταν μας συμφέρει να λέμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι. Όταν πρόκειται για Ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν πρόκειται για Κοινοτικά Πακέτα Ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων της οικονομίας μας κτλ. Τότε επικαλούμαστε στους Κοινοτικούς μας εταίρους ότι είμαστε «Ευρωπαίοι». Όταν όμως μας έχουν ζητήσει (και μάλιστα με δικαστική απόφαση) να αναγνωρίσουμε τα Πανεπιστημιακά τους παραρτήματα που οι Έλληνες πολιτικοί μας αδειοδοτήσαν για να λειτουργήσουν στη χώρα μας, κανένας δεν ξέρει τίποτα και κανείς δεν μιλάει.

    Αυτοί είμαστε κύριε Δρακάτο. Αυτή είναι η χώρα που μας μεγάλωσε και τώρα μας γυρνάει την πλάτη. Αυτή είναι η Ισοπολιτεία που διδάχτηκα στην Πολιτική Επιστήμη και αυτή είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη που δίδαξαν οι πρωτοπόροι και παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και φημισμένοι Αρχαίοι Έλληνες Πολιτικοί μας και ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός μας. Πραγματικά, λυπάμαι που έχω διδαχτεί Ελληνική ιστορία… Δεν ελπίζω σε κάτι καλύτερο από αυτό τον τόπο. Ο ΔΟΑΤΑΠ ήδη μου απέκλεισε κάθε προσπάθεια αναγνώρισης του πτυχίου μου. Οπότε το επόμενο βήμα μου είναι να αναζητήσω την επαγγελματική μου τύχη και σταδιοδρομία σε κάποια χώρα του εξωτερικού, όπως έπραξαν οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες όταν η χώρα τους γύρισε κατάμουτρα την πλάτη της.

    Με εκτίμηση,
    Νίκος Βασιλακόπουλος

  • 7 Μαρτίου 2010, 12:07 | Φοδελιανάκης Αντώνης

    Όλα γενικόλογα… όλα μάταια…. αντε και συμφωνουμε με το πνευμα… με την ουσία όμως;
    Ποια ουσία θα αναρωτιέστε…. το ξέρω… ουτε εγω την ξέρω… την έχω χάσει και να ειστε σιγουροι οτι την εχετε χάσει κι εσεις…

    Το πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι ουτε οικονομικό ουτε πολιτικό… Είναι πρόβλημα παιδείας, κρίσης των αξιών…
    Οι Έλληνες απώλεσαν τις πραγματικές αξίες και τις υποκατέστησαν με αλλές… εχουν αναγαγει το χρημα σε υπερτατη αξία και την προσωπική ανέλιξη σε μοναδικό στόχο…

    Ποιος φταίει; μα εμείς οι ίδιοι αλλα και κυρίως οι πολιτικοι ταγοι του! Αναλάβετε τις ευθυνες σας επιτελους…
    Δεν ισχυει ότι καθε λαος εχει τους πολιτικους που του αξίζουν… Γαλουχειτε το λαό κατα το δοκουν καθιστώντας τους έρμαια της δικης σας πολιτικης ανελιξης (ισως…λεω ισως και οικονομικης…λεω ισως αφου κανενας πολιτικος δεν εχει αποδειχτει ποτε οτι έκλεψε ή οτι υπερέβη τα όρια του ηθικού καθήκοντος)…

    Ο Ελληνικός λαος εχει πάψει να νοιαζεται για τον διπλα του και το κακο ειναι οτι αυτο ειναι αποτελεσμα της πολιτικης αδιαφοριας όλων των κυβερνησεων απο τη μεταπολιτευση και μετα….

    Βέβαια καλυτερα μια δημοκρατια με προβληματα παρα άλλα… (ουτε να τα αναφερω δεν μπορω)….
    όμως… ευθύνες έχετε για αυτη τη πολιτικη ανηθικότητα; ή μηπως ευθυνεται μοναχα το κακο μας το κεφαλι;

    Ο μεσσιανισμός, ο απολυτος λαικισμος που υποκατεστησε τη γνησια λαικοτητα μεσουρανει….
    Και τι κανετε; Στρεφετε τις κοινωνικές ταξεις τη μια εναντια στην αλλη για να αποπροσανατολισετε απο αυτο το παιχνιδι το λαο…

    ΛΟΙΠΟΝ…
    στο θέμα μας…
    Προσοντα;;;;;

    Καταρχην… Να ξεκαθαρισω…
    – ειμαι 33 χρονων και μπορω ακομη να περπατω με το κεφαλι ψηλα… δε ξερω για ποσο αλλα μπορω… Ψηφιζω και ψηφισα και παντα απογοητευτηκα…αλλα την προτιμω αυτη τη δημοκρατια με τα προβληματα της… (ξερετε βεβαια οτι στη συνειδηση των πολιτων προβλημα της δημοκρατιας μας ειναι οι αναξιοπιστη και αναξιοπιστ-οι πολιτικη και πολιτικοι…δε λεω οτι το ασπαζομαι αλλα μαλλον δικιο εχουν…)
    – δεν ειμαι πολυτεκνος και δεν θα γινω μαλιστα (ποιος θα τα ταιζει;)… εχω ενα γιο. Αντε να κανω αλλο ενα παιδι….
    – δεν προσβλεπω σε μελλοντικο διορισμο (δε θελω να μπω σε αυτο το παιχνιδι της απατης και αυταπατης…. ας κανω τα μαθηματακια μου στο φροντιστηριο και μετα ας σκαβω τις ελιες που μου αφησε ο πατερας μου…)
    – είμαι παιδι πολυτεκνης οικογενειας… τα δυο μαλιστα απο τα 4 παιδια με αναπηριες… και ο πατερας μου δυστυχως μας αφησε νωρις…
    ξερετε κανενας δε ρωτησε αυτη τη μανα και τοσους αλλους στη θεση της πως τα καταφερνε… φυσικα οχι η πολιτικη εξουσια που διψα να φαινεται φιλολαικη…αλλα σεκφτομαι… (γιατι μπορω να το κανω ακομη….) αν η μανα μου ηταν καθηγητρια πως θα διαβαζε για τον ασεπ;
    αληθεια πως;
    θα μου πειτε οτι η πολυτεκνια της δεν αποτελει apri ori και τεκμηριο καλου δασκαλου…
    κανετε λαθος…
    μαλλον δεν γνωριζετε τι δασκαλους εχετε στο συστημα…
    Ξερετε εχει κατι που το συστημα το οποιο πατε να διαμορφωσετε το απαξιωνει 9ευστοχη λεξη μια και εχει σχεση με τις αξιες)…
    εχει αγαπη…πολυ αγαπη, στοργη και ενδιαφερον για τα παιδια…
    τετοιους θα ηθελα στο συστημα οχι καποιους που μπορεσαν να αντιμετωπισουν στειρα τη γνωση και πηραν τη θεση…
    Ως προς τη παιδαγωγικη καταρτιση…..ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ… αυτη η γυναικα ξερει πιο πολλα απο μενα πουεχω διαβασει ενα σκασμο βιβλια…

    Επειτα λενε οτι παιρνει θεση καποιου αλλου… μα δεν ντρεπομαστε; στα παιδια της θα εκανε μαθημα…
    τι να πω ειλικρινα λυπαμαι…
    Ενταξει για τα αλλα δε λεω τιποτα…ξερω δεν υπαρχουν χρηματα… αλλα και για αυτο;
    ντροπη…

    Νιωθω οτι το κανετε επιτηδες… φερνετε τις κοινωνικες ταξεις σε συγκρουση για να αποπροσανατολιζετε ακομη κι εμας τους ιδιους… που σκεφτομαστε ακομη…
    Α… όσον αφορα εμενα… τη θεση μου ας την παρει καποιος που εχει 4 ή 5 παιδια να θρεψει… Αυτο αραγε ειναι αξια; μπα… αλλιως θα το ελεγε ο λαος μας… αυτη ειναι η παιδεια που του δωσατε…
    σας αφηνω…
    ειμαι απογοητευμενος…
    βαρεθηκα κιολας…
    ολους και ολα…
    ας κανω κατι πιο δημιουργικο…
    ας παιξω με το παιδι μου…
    ηρθε και η γιαγια του… εκεινη που σας ελεγα… και ο 1 θειος του με τις αναπηριες (θυμαστε ισως)…
    ας ασχοληθω με ανθρωπους σοβαρους και σοβαρα…
    με κουρασατε…
    και ξερω καλα οτι σας κουρασα…
    ειναι κουραστικη η αληθεια οταν δεν ειναι υποταγμενη και ελεγχομενη…
    απλα το βραδακι λεω να σκεφτω τι αλλο θα μπορουσα να ψηφισω…
    γιατι ξερετε δε θα κανω τη χαρη σε κανενα να απεχω…
    απλα θα ειμαι πιο προσεκτικος…
    επιτελους καταλαβα οτι τα ονειρα και οι ελπιδες ειναι μονο στο προσωπο του παιδιου μου…

    με τιμη…
    Φοδελιανακης Αντωνης
    ιδιοτητα; Ανθρωπος… μονο αυτο μου εμεινε ακομη… να κοιτω ψηλα και να σκεφτομαι…
    ιδιοτητα β΄; πατερας, συζυγος, γιος, αδερφος, γειτονας, φιλος και φιλολογος που δεν θελει να διοριστει για χαρη καποιου πολυτεκνου!

    «ερχομαι Κωνσταντινουλη μου… συγνωμη αγαπη μου… εγραφα κατι για καποια αλλα παιδακια σαν κι εσενα…»
    Θα δημοσιευτει αραγε; αυτη ειναι η μοιρα του σκεπτομενου ανθρωπου!

  • 5 Μαρτίου 2010, 16:54 | Stylianos Drakatos

    Στυλιανός Δρακάτος Αθήνα, 5 Martiou 2010
    Καθηγητής στο παν/μιο της Φλώριδας Η.Π.Α.

    Κάτοικος: Ράλλη 8 Βούλα
    τηλ. 210 96 58 501
    kinito : 69 70 22 9600

    Email: drakatos@fiu.edu

    Θέμα: Αναγνώρισης τίτλων

    Προς:
    Κ. ‘Aννα Διαμαντοπούλου
    Υπουργό Παιδείας Δια Bίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Εξοχότατη Κ. Υπουργέ,

    Είμαι ένας επιστήμονας του εξωτερικού με πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα (10 έτη) στο δημόσιο πανεπιστήμιο τής Φλόριδας στο Μϊάμι αλλά και πολύχρονη εμπειρία στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (20 έτη) στη Αμερική και Ελλάδα. (πχ.σύμβουλος ΟΤΕ 1999-2000 απο Price Warehouse Coopers N.Y ).

    Τα τυπικά παν/κά μου διπλώματα BACHELOR, MASTER και PhD Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από διακεκριμένα (και ανεγνωρισμένα ) Αμερικάνικα δημόσια παν/μία της Νέας Υόρκης, Οχάϊο και Φλόριδας, τα κατέθεσα στο ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση με την επιθυμία να εργασθώ στην χώρα μου. (αριθμός προτοκόλου 24625) Με έκπληξη και απογοήτευση το αρμόδιο κρατικό όργανο αναγνώρισης τα απέρριψε ως ανεπαρκή με το σκεπτικό ότι παρακολούθησα κάποτε 1971-1973 δύο χρόνια μαθήματα στην τότε Ανωτέρα σχολή Ηλεκτρονικών Σιβιτανίδειος και συνεπώς δεν αναγνωρίζεται ο τίτλος BACHELOR του παν/μιου Νέα Υόρκης και MASTER από το Oχάϊο ως ισότιμα του Πολυτεχνείου .

    Το γεγονός ότι συνέχισα τις σπουδές μου στο δημόσιο παν/μίο του Οχάϊο λαμβάνοντας τίτλο MASTER (διάρκεια σπουδών 3 χρόνια) και στο δημόσιο παν/μίο της Φλόριδας λαμβάνων Διδακτορικό (διάρκεια σπουδών 6 χρόνια) επισης ότι διδάσκω τα τελευταία δέκα χρόνια ως καθηγητής στο παν/μιο Φλόριδας δεν βαρύνουν καθόλου και κατά τους κρίνοντας ουδεμίαν έχουν αξίαν. Γιά αυτούς όπως μου το ετόνισαν επαναλημένως μετράει μόνο το γεγονός ότι κάποτε φοίτησα σε μια ανωτέρα ὀχι ανωτάτη σχολή της Ελλάδας.

    Σας περιγράφω το πιο πρόσφατο και σχιζοφρενικό γεγονός πού μου συνέβη Κ. Υπουργέ ¨
    Αξιολογώντας το γεγονός ότι είμαι και πιστοποιημένος επαγγελματίας διαχειριστής μεγάλων έργων (Certified Project Manager from USA) ξεκίνησα ιδιωτικά σεμινάρια σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς (VODAFONE) με μεγάλη επιτυχία δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τρία ακόμα άτομα. Την πρωτοβουλία μου αυτή σταμάτησα διότι χρειάζομαι όπως με πληροφόρησαν κάποιον κωδικό εισηγητού από το ΟΑΕΔ. Όταν ζήτησα αυτόν τον κωδικό με χυδαίο τρόπον με πληροφόρησαν από το ΟΑΕΔ ότι δεν γνωρίζουν ούτε τι είναι διαχειριστής έργου και ούτε τους ενδιαφέρει η Αμερική πιστοποίηση και ότι για αυτούς εγώ στην χώρα μου θεωρούμαι απλά ένας απόφοιτος λυκείου και τίποτα παραπάνω.

    Εγώ όμως κ. Υπουργέ, ζητώ από την χώρα μου απλώς τα λογικά και αυτονόητα. Αναζητώ και δικαιούμαι την αναγνώριση και την άδεια εργασίας, την οποία εντάξεια ασκώ τόσα χρόνια στα παν/μια των ΗΠΑ και Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή η αναγνώριση αποτελεί καθ’ εαυτή μία δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εάν ή πολιτική τού υπουργείου και ή πανεπιστημιακή πνευματική ηγεσία σταθεί ικανή να την αναγνωρίσει (υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ίδιες με τη δική μου) και να την χρησιμοποιήσει μπορεί ή δύναμη αυτή να αποβεί δημιουργική.

    Είναι θλιβερό να βλέπουμε επιστήμονες καταξιωμένους στο εξωτερικό να μην αναγνωρίζονται στην χώρα τους και στην φυλή τους. Εμείς οι καταξιωμένοι επιστήμονες τού εξωτερικού που ζητάμε να ενσωματωθούμε στην Ελλαδική ακαδημαϊκή κοινότητα και επνεόμεθα από την αναζήτηση ενός ιδανικού ελληνικής επιστημονικής καταξίωσης. Την δημιουργία δηλαδή μιας μεγάλης επιστημονικής κοινότητας που θα συνδυάζει την γνώση και την έρευνα με τις προοπτικές του σύγχρονου κράτους.

    Κανένας λαός με ιστορία, συνείδηση και φορέας πολύχρονου πολιτισμού δεν μπορεί να σταθεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με τέτοιες αντιλήψεις οι οποίες αντιλήψεις δυστυχώς στερούν από την χώρα μας την δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρόοδο που σημειώνεται σ’όλους τους τομείς.

    Ευελπιστώ ότι θα θελήσετε να ορθοτομήσετε την αλήθεια και πραγματικότητα.

    Με εξαίρετη τιμή,
    Στυλιανός Δρακάτος