Άρθρο 11 – Ένταξη φοιτητών

1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Η ένταξη των φοιτητών γίνεται αυτοδίκαια στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 8. Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ή στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη γραμματεία του Τμήματος έως τις 30-9-2019, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου.
3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος.
4. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1, Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε..
5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15.9.2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και είναι δυνατόν να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 30-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
6. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 22:05 | Σταύρος Κ.

    Παρακαλώ όπως παραμείνει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του υπό σύσταση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 22:03 | Ειρήνη Κ.

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ
    Από το 1983 με τη δημοσίευση και εφαρμογή του Νόμου για την Τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση (Ν.1404/83), το Τμήμα Αισθητικής ανήκει στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι.). Το Τμήμα Αισθητικής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της Αισθητικής, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
    Η Αισθητική ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση δερματικών προβλημάτων και τη συμπτωματική αποκατάσταση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, με τη χρήση των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση θεραπευτικών μέσων. Επίσης, βελτιώνει και καλύπτει αισθητικές βλάβες, με εξειδικευμένες τεχνικές επικάλυψης. Νέας γενιάς μηχανήματα και αισθητικός εξοπλισμός καθώς και καλλυντικά σύγχρονης τεχνολογίας στην υπηρεσία της αισθητικής δίνουν μοναδική ώθηση στη αισθητική. Οι αισθητικοί είναι οι ειδικοί στη διατήρηση υγιούς δέρματος, και η δουλειά που κάνουν επηρεάζει τους πελάτες σωματικά, συναισθηματικά, και μερικές φορές ακόμη πνευματικά.

    Παρακαλώ όπως υποδεικνύει η λογική να παραμείνει η Αισθητική & Κοσμητολογία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο υπό σύσταση Διεθνές Πανεπιστημίο Ελλάδος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 22:01 | Παναγιώτης

    Σαν εν ενεργεία Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του ΑΠΘ, μετά από σχετικές συζητήσεις με συναδέλφους μέλη ΔΕΠ, και έχοντας γνώση του προγράμματος σπουδών και των μαθημάτων που γίνονται στο τμήμα Μηχανολόγων Οχημάτων, θεωρώ ότι τα μαθήματα της σχολής αυτής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι πιο κοντά στο υπό ίδρυση τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών των Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου ενώ αντίθετα απέχουν πολύ από το αντικείμενο του υπο ίδρυση τμήματος Μηχανικών Διοίκησης και Παραγωγής της Σίνδου, από το οποίο οι φοιτητές προγραμματίζεται να ζητήσουν τελικά πανεπιστημιακό τίτλο.

    Προφανώς οι συντάκτες του πορίσματος και κατόπιν οι συντάκτες του νομοσχεδίου χρησιμοποιούν το διδακτικό προσωπικό και τα εργαστήρια των τμημάτων Οχημάτων και Αυτοματισμών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να στελεχώσουν εν μέρει το νέο τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ. Είναι όμως παράλογο και δείχνει προχειρότητα να κατευθύνουν και τους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Οχημάτων στην νέα σχολή της Σίνδου μετά την αποφοίτησή τους χωρίς να υπάρχει συνάφεια αντικειμένου. Θα πρέπει το νομοσχέδιο να έχει μέριμνα ώστε οι Μηχανολόγοι Οχημάτων να έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους να κατευθυνθούν τουλάχιστον στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών των Σερρών για την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου και όχι να ακολουθήσουν υποχρεωτικά τους καθηγητές τους στη σχολή Μηχανικών Διοίκησης και Παραγωγής.
    Αυτή η μέριμνα-δυνατότητα θα πρέπει να περιληφθεί στην παράγραφο 5 του άρθρου 11 με σαφήνεια όπως για τα υπόλοιπα τμήματα. Επίσης ομοίως να υπάρχει υποχρέωση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών των Σερρών να εκδόσει μέχρι 30-6-2019 την αντίστοιχη απόφαση των πρόσθετων όρων λήψης πτυχίου πανεπιστημίου για τους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Οχημάτων.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:56 | Κ.Ε.

    Κύριε υπουργέ ,
    Είμαι γονέας φοιτήτριας που σπουδάζει στο τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας θα ήθελα να ξεκαθαριστεί το θέμα της κατεύθυνσης του τμήματος «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο Βιοϊατρικών επιστημών αλλά και το τι θα γίνει με τους φοιτητές!!!!
    Θεωρώ απόλυτα σωστό για τα παιδιά μας να παραμείνουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στην περιοχή που επέλεξαν για να πάρουν τίτλο σπουδών. Πιστεύω ότι οι κατευθύνσεις πρέπει να αντιστοιχηθούν όπως ακριβώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι άδικο να υπάρχουν στην αγορά πτυχία 2 ταχυτήτων.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:54 | Αθηνα Μελιου

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:53 | Δέσποινα

    Ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας, σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:49 | Αντώνης

    Θεωρώ απόλυτα σωστή την ένταξη του εν λόγω τμήματος στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς έγινε με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:48 | Αντώνης

    Είμαι γονέας φοιτήτριας του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ. Θεωρώ απόλυτα σωστή την ένταξη του εν λόγω τμήματος στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς έγινε με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας. Σίγουρα αν το επιθυμεί η πολιτική βούληση θα βρεθεί λύση.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:45 | Ζηβώνη Ειρήνη

    Ως δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων θεωρώ πως το τμήμα μου πρέπει να είναι αυτόνομο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο,διότι πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να αυτονομηθεί(οπότε το δικαιούμαστε), έχει άριστες εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις και αποτελεί ένα απόλυτα υγιές και βιώσιμο τμήμα. Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι συζητιέται το θέμα συγχώνευσης με την Αισθητική και όχι γιατί την θεωρώ κατώτερη σχολή, αλλά διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑ των τμημάτων. Αυτή η συγχώνευση θα επιφέρει την άμβλυνση της εξειδίκευσης των τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (λόγω των κατευθύνσεων που θα δημιουργηθούν στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών) και θα είναι επιζήμια σε βάθος χρόνου διότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θα είναι καταστροφική για το επίπεδο υγείας της χώρας.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:43 | Μαρία Ν.

    Συμφωνώ απόλυτα να βρίσκεται η Αισθητική & Κοσμητολογία ως κατεύθυνση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αισθητική είναι ένα επάγγελμα απόλυτα παραϊατρικό καθώς απαιτούνται γνώσεις ανατομίας, δερματολογίας, φυσιολογίας, φυσικής, χημείας και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Ο αισθητικός οφείλει να έχει παραϊατρικές γνώσεις, ώστε να μπορεί ν’ αποφασίζει για τα θεραπευτικά σχήματα, που έχει ανάγκη ο πελάτης του, και να υποστηρίζει κάθε επίπτωση ή παρενέργεια, που μπορεί να προκύψει. Η εξάσκηση του επαγγέλματος μας έχει ως σκοπό πέρα από την επιμελημένη αισθητική εμφάνιση του προσώπου και του σώματος του ατόμου, τη διατήρηση, τη βελτίωση της ομορφιάς του και της σωματικής και ψυχικής υγείας.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:25 | Αλεξάνδρα

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:21 | Γιώργος Σ.

    Είμαι φοιτητής 5ου έτους ιατρικής και παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με τη συγχώνευση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, θα ήθελα να παραθέσω την άποψη μου: Μέσα από τα μαθήματα των σπουδών, καθώς και από τη κλινική άσκηση που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο ως προπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής συνειδητοποίησα το πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία Γιατρού – Τεχνολόγου στη διάγνωση και κατ’ επέκταση τη θεραπεία οποιασδήποτε νόσου. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και στο εξωτερικό όπου σπουδάζω είναι ευρέως γνωστοί ως Βιοϊατρικοί Επιστήμονες (Biomedical Scientists). Η συγχώνευση τους με ένα τμήμα που έχει μηδενική συνάφεια με το αντικείμενο τους αλλά και με τη διάγνωση και θεραπεία γενικότερα, δημιουργεί έτσι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση όπου θα αποφοιτούν Βιοϊατρικοί Επιστήμονες με ελάχιστη εξειδίκευση, μη έχοντας τις απαραίτητες και επαρκείς γνώσεις ώστε να χειριστούν κατάλληλα τα παθολογικά υλικά με αποτέλεσμα τη πιθανή αλλοίωση των αποτελεσμάτων για τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών (πχ.ογκολογία). Υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση τους, υποβαθμίζεται η υγεία και η αξιοπιστία της εργαστηριακής ανάλυσης και προσέγγισης στις διαγνωστικές και θεραπευτικές μελέτες.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 21:15 | Καρκαμπούνα Ελένη

    Πρέπει να ενταχθεί η Αισθητική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
    Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας
    απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία
    Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
    Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
    Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
    Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
    Ο τομέας αυτός αξίζει να πάει ένα βήμα παραπέρα και σε καμία περίπτωση να καταργηθεί. Επίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους αποφοίτους, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 20:50 | Ελτσιν

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτ

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 20:36 | Θάλεια

    Εντάξετε την Αισθητική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
    Οι απόφοιτοι Αισθητικής απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 20:20 | ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Κύριε Υπουργέ είμαι η Σταθοπούλου Ιωάννα μόνιμη εκπαιδευτικός Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΠΕ8703 και διδάσκω στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Διδάσκω μεταξύ άλλων και το πανελλαδικό μάθημα Στοιχεία Ανατομίας & Φυσιολογίας όλων των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας.
    Θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία των μαθητών του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας που επιθυμούν να περάσουν σε Πανεπιστημιακές σχολές. Το ποσοστό εισαγωγής απο τα ΕΠΑΛ έχει μειωθεί υπερβολικά τώρα που τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ!!! Το ποσοστό πρόκειται να μειωθεί ακόμα περισσότερο αν καταργηθούν και τμήματα όπως το “Αισθητικής & Κοσμητολογίας” της θεσσαλονίκης που συνδέεται άμεσα με τον τομέα Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας.
    Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων του τμήματος να είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στην μείωση της ανεργίας καθώς οι απόφοιτοι του έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά. Με τον τομέα της ομορφιάς να είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 και στην Ελλάδα το βασικπο επάγγελμα που πρεσβεύει τον τομέα αυτό να είναι ο Αισθητικός-Κοσμητολόγος οπότε για ποιον λογο να στερήσουμε από την οικονομία πιθανά μεγάλα έσοδα;

    Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί σε αυτό το ραγδαία αναπτυσσόμενο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών τόσο στην Κοσμητολογία όσο και στις παροχές υπηρεσιών δερμοαισθητικής.

    Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών κατά κοινή ομολογία.

    Παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε επι του θέματος ώστε να παραμείνει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνές Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Με εκτίμηση
    Σταθοπούλου Ιωάννα

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 20:19 | Αθανασιος

    Κύριε υπουργέ,
    Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας για να αποφευχθεί αυτή η κατάφορη αδικία που βιώνουμε όλοι εμείς που λόγω δυσκολιών ξεπερνάνε το χρονικό όριο των 4+2 έτη.
    Άμεση κατάργηση του άρθρου 11 παραγράφος 6!
    Ίσες ευκαιρίες σε ολους τους εν ενέργεια φοιτητές!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:49 | Δεσποινα Δ

    Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να μείνει αυτόνομο. Πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το πρόγραμμα σπουδών του ταυτίζεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μια συγχώνευση με το τμήμα της Αισθητικής-Κοσμητολογίας θα ηταν καταστροφική και για τα δύο τμήματα.Μπορεί στο κοντινό μέλλον να μη συμβεί κάτι, αλλα μακροπρόθεσμα θα υπάρξει τεράστια σύγχηση τόσο σε Ελλάδα οσο και στο εξωτερικό για το τι ακριβως έχουν σπουδασει τελικά οι απόφοιτοι των Βιοιατρικών Επιστημών και ποιες θέσεις εργασίας μπορούν να καλύψουν. Διαβάζω τοσα σχολια που φοιτητες της αισθητικης τρομάζουν για το μέλλον τους αλλα αυτο το μελλον φτανει εως το πτυχίο και αν θα το αποκτησουν. Ας αναρωτηθουν ωστοσο τι θα γινει μετα το πτυχιο και το ποσο περιγελος θα γινουμε σαν χωρα εαν οι ιδιοι δεν μπορουμε να κατανοησουμε ποιες επιστημες συσχετιζονται και ποιες οχι! Ας μην παλευουμε μονο για την επιβιωση της «στιγμης» αλλα την επιβιωση και τη διατηρηση σεβασμου για ολους στα χρονια που ερχονται.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:46 | stefanos

    ενταξτε την Αισθητικη στο Διεθνες Πανεπιστημιο

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:36 | Μαρία Κ.

    Κύριε υπουργέ ,

    Είμαι γονέας φοιτήτριας που σπουδάζει στο τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας θα ήθελα να ξεκαθαριστεί το θέμα της κατεύθυνσης του τμήματος «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο Βιοϊατρικών επιστημών αλλά και το τι θα γίνει με τους φοιτητές!!!!

    Θεωρώ απόλυτα σωστό για τα παιδιά μας να παραμείνουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στην περιοχή που επέλεξαν για να πάρουν τίτλο σπουδών. Πιστεύω ότι οι κατευθύνσεις πρέπει να αντιστοιχηθούν όπως ακριβώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι άδικο να υπάρχουν στην αγορά πτυχία 2 ταχυτήτων.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:24 | Γεωργία

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • Το σωματείο μας με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» αναγνωρίσθηκε νομίμως
    δυνάμει σχετικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας. Μέλη του
    νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου μας τυγχάνουν οι διπλωματούχοι
    επαγγελματίες αισθητικοί και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Το σωματείο
    μας, όπως και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα νομίμως σωματεία των υπολοίπων
    περιφερειών της χώρας τυγχάνουν μέλη της πανελλήνιας «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
    ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ
    ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.).Εν οψει της πανεπιστημιοποιησης των ΤΕΙ πανελλαδικά, ζητουμε την ενταξη του τμηματος Αισθητικης του ΑΤΕΙΘ στο Διεθνες Πανεπιστημιο και στο τμημα Βιοιατρικων Σπουδων.
    Το συγκεκριμένο τμήμα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν την ύπαρξη του απαιτητή.
    -Προσφερει σπουδές τριτοβάθμιας υψηλού επιπέδου, καθιστώντας τις ελληνιδες αισθητικούς στα υψηλότερα σκαλιά επιστημονικότητας παγκοσμίως.
    -Προσφερει επαγγελματική απασχόληση άμεσα έχοντας μηδενικό ποσοστό ανεργίας.
    Το επαγγελμα της αισθητικού ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην ελεύθερη αγορά και στη γυνακεία επιχειρηματικότητα.
    -Δεν επιβαρυνει κανενα κρατικο οικονομικο δεικτη καθως δεν διεκδικει προσληψη ουτε στον ευρυτερο αλλα ουτε στο στενο δημοσιο τομεα.
    -Συμβαλλει ουσιαστικα στην υγιη φορολογικη και ασφαλιστικη επαρκεια με τις εισφορες του.
    Η εξελιξη των τεχνολογιων και της κοσμητολογιας στο διεθνες πεδιο ειναι ραγδαια και συνεχης . Οι αισθητικοι επιβελλεται να την ακολουθησουν. Η υπαρξη του τμηματος περισσοτερο απο καθε αλλη στιγμη χρονικα γινεται αναγκαια σε ολη αυτη την προσπαθεια αναβαθμισης του θεσμου των ΤΕΙ πανελλαδικα.
    Επιπλεον η ειδικοτητα της αισθητικης αποτελει την πιο εμπορικη και δελεαστικη ειδικοτητα στην εκπαιδευση. Πιστευουμε ακραδαντα οτι θα αποτελεσει σημαντικη επιλογη και εξαιρετικη προοπτικη για το Διεθνες Πανεπιστημιο.
    Για ολους αυτους τους λογους,και ταυτιζομενοι απολυτα με τα δικαια αιτηματα των φοιτητων και των διδασκοντων του τμηματος, σας καλουμε να ενταξετε και διασφαλισετε τη λειτουργια του τμηματος της αισθητικης του ΑΤΕΙΘ στο Διεθνες Πανεπιστημιο.
    Η Ενωση μας απευθυνομενη στους κοινωνικους της εταιρους στη Θεσσαλια (επιμελητηρια και ομοσπονδιες επαγγελματιων)ελαβε την γραπτη υποστηριξη τους στο δικαιο αυτο αιτημα του κλαδου οι οποιες ειναι διαθεσιμες εφ οσον ζητηθουν.
    Με εκτιμηση
    η ολομελεια της Ε.Δ.Ε.Α.Θ

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:19 | Ζωάννα

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:17 | ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ Η΄ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:10 | Βαρβαρέσου

    Οι φοιτητές (Και τα μέλη ΔΕΠ) του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙ-Θ να ενταχθούν στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΤΟΥ ΔΙ.ΠΑ.Ε. ως κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας και να αναγράφεται η κατεύθυνση αυτή στο πτυχίο τους, αν τελικά δεν δημιουργηθεί αυτοδύναμο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας στοπ ΔΙΠΑΕ.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 18:55 | Φώτης

    Θεωρώ αδιανόητο και ανήκουστο το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το «Αλεξάνδρειο» (κατοχυρωμένο βάσει προεδρικού διατάγματος του 2005) στο όνομα του νέου Πανεπιστημίου ,πράγμα που προφανώς συμβάλει στο κύρος και την περαιτέρω διεθνοποίηση του ιδρύματος ,καθαρά και μόνο λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων .

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 18:30 | Αρναούτ Γκιουλούμ

    Ονομάζομαι Γκιουλούμ Αρναούτ και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου (4628) .
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 18:20 | Μαρία Λιβαια

    Είναι λογικό να ενταχθεί η Αισθητική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στηρίζω την ένταξη της, επιβάλλεται να συνεχίζει να είναι αναπόσπαστη ειδικότητα του νέου Διεθνούς Πανεπιστήμιο!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 18:20 | Εφη

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 17:56 | Θανάσης

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 17:40 | Εμμανουήλ Γαβαλάς

    Εντάξετε το τμήμα αισθητικής στο διεθνές πανεπιστήμιο

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 16:26 | Δέσποινα Νικολουδάκη

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Ονομάζομαι Νικολουδάκη Δέσποινα και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας από το 1997. Πρόσφατα αποφοίτησα και από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο ’Οργάνωση, Διοίκηση & Θεραπευτικές Πρακτικές Μονάδων Ευεξίας και Spa’ με κατεύθυνση SPA Management. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα φαίνεται διατμηματικό, όμως στην πραγματικότητα οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας.
    Επίσης είμαι μητέρα φοιτήτριας του δεύτερου έτους του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας και μιας ακόμη μικρότερης κόρης που επιθυμεί να γίνει και εκείνη αισθητικός.
    Οι φοιτητές της Αισθητικής & Κοσμητολογίας εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως ακριβώς οι φοιτητές άλλων τμημάτων της Σχολής Υγείας και Πρόνοιας. Έχουν την ίδια αγωνία της σωστής μόρφωσης και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και είναι άδικο να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά με ανάρμοστα σχόλια, που μόνο ρητορική μίσους θυμίζουν. Είναι εντυπωσιακό το ήθος τους και αξιέπαινη η προσπάθεια τους να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για την απειλή να κλείσει το τμήμα τους.
    Είναι επίσης άδικο, οι υποψήφιοι των παλελληνίων εξετάσεων από τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης δυνατότητας μετοίκησης στην Αθήνα, να χάσουν την ευκαιρία για πρόσβαση στην τριτοβάθμια δωρεάν δημόσια παιδεία, στο δημοφιλές αντικείμενο της Αισθητικής & Κοσμητολογίας.
    Θεωρώ απόλυτα σωστό να υπάρχει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του υπό σύσταση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Γνωρίζω ότι το τμήμα υστερεί αριθμητικά σε μέλη ΔΕΠ, για αυτό όμως δεν ευθύνονται οι απόφοιτοι, οι εν ενεργεία φοιτητές, ούτε όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο μέλλον. Όπως έχω πληροφορηθεί και σε άλλα Τμήματα υπήρξε αυτό το κώλυμα, αλλά ξεπεράστηκε. Το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να ισχύσει και για το τμήμα της Θεσσαλονίκης και να ενισχυθεί με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, με δεδομένο ότι υπάρχει νέος και σύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός που θα δώσει τη δυνατότητα στο τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία αποφοίτους με πανεπιστημιακή κατάρτιση, που θα παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
    Είμαι σίγουρη ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η Αισθητική & Κοσμητολογία θα έχει στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τη θέση που της αξίζει.
    Με εκτίμηση
    Νικολουδάκη Δέσποινα
    Απόφοιτος ΑΤΕΙΘ Αισθητικής & Κοσμητολογίας
    Msc ’Οργάνωση, Διοίκηση & Θεραπευτικές Πρακτικές Μονάδων Ευεξίας και Spa’

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 16:10 | Ιωάννα Λ.

    Είμαι γονέας φοιτήτριας του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ. Θεωρώ απόλυτα σωστή την ένταξη του εν λόγω τμήματος στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς έγινε με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας. Αν το τμήμα της Θεσσαλονίκης υστερεί αριθμητικά σε μέλη ΔΕΠ , για τούτο δεν ευθύνονται οι εν ενεργεία φοιτητές ούτε βέβαια όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο μέλλον. Η πολιτική βούληση θα βρει τον τρόπο να δώσει τη λύση είμαι βέβαιη.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 16:07 | Νίκος Κ.

    Παρακαλώ όπως παραμείνει η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του υπό σύσταση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 15:52 | Κλωνη Πανωραια

    «Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους αποφοίτους, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.»

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 15:42 | ΓΡΑΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

    Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και εκπαιδευτής ενηλίκων στη συγκεκριμένη ειδικότητα τα τελευταία 11 χρόνια, έχοντας υπάρξει και ιδιοκτήτης Ινστιτούτου Αισθητικής για 5 έτη.
    Έχω επιλέξει να μη μιλήσω με ακαδημαϊκό λόγο, επικαλούμενος νομοσχέδια, άρθρα και άλλα συναφή. Αντιθέτως θα ήθελα να μοιραστώ κάποια πράγματα από την προσωπική μου εμπειρία ως φοιτητής και αργότερα ως επαγγελματίας Αισθητικός.
    Στη Σχολή πέρασα το 1998 με πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή καθώς τότε είχα ως στόχο την Ιατρική (Β΄ δέσμη τότε για όσους θυμούνται). Έδωσα δύο χρονιές εξετάσεις και τις δύο πέρασα Αισθητική. Όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι στην περίπτωσή μου, μπήκα στη Σχολή αυτή με βαριά καρδιά. Και αυτό γιατί στο δικό μου το μυαλό η Αισθητική ήταν ένα επάγγελμα εκτός από καθαρά γυναικοκρατούμενο τότε, κάπως υποτιμημένο και καθαρά συνδεδεμένο με «εύκολες» παροχές ομορφιάς όπως η περιποίηση προσώπου, το μακιγιάζ και η περιποίηση των νυχιών.
    Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγες εβδομάδες φοίτησης και η ιδέα που είχα άλλαξε άρδην. Ανακάλυψα πως είχα περάσει σε μία σχολή με πολλαπλά πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα, σχεδόν ανεξάντλητα, που με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι άπτονταν αμιγώς Ιατρικών θεμάτων, ότι πρόκειται για ένα καθαρά παραϊατρικό επάγγελμα υγείας και ευεξίας, με επιστημονική βάση και γνώμονα τον άνθρωπο.
    Ο επαγγελματίας Αισθητικός δεν είναι απλά ένας εκτελεστής παροχών, τις οποίες θα μπορούσε να μάθει ο οποιοσδήποτε μέσω ολιγοήμερων σεμιναρίων, αλλά ένας ολοκληρωμένος επιστήμονας που οφείλει να γνωρίζει σε βάθος το ανθρώπινο σώμα, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με αυστηρούς κανόνες Υγιεινής. Για αυτό το λόγο άλλωστε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΤΕΙ Αισθητικής επιτρέπουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς να διατηρούν χώρους Αισθητικής ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
    Με λίγα λόγια ερωτεύτηκα την Αισθητική και δεν μετάνιωσα στιγμή για την επιλογή μου και πλέον δεν επιτρέπω σε κανένα να την υποτιμά ως ειδικότητα και επιστήμη, ορμώμενος από την άγνοιά του.
    Ως απόφοιτος του τμήματος εξάλλου δεν έμεινα άνεργος ποτέ, καθώς η Αισθητική στηρίζει άμεσα στην τουριστική αγορά που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, και φυσικά συμβάλλει άμεσα στην τοπική αγορά λόγω των πολυάριθμων αντικειμένων της. Είναι από τις ελάχιστες επαγγελματικές ειδικότητες, όπου ο απόφοιτος μπορεί ακόμα να ειδικευτεί έως και σε ένα αποκλειστικό αντικείμενο και να απασχοληθεί σε πλήθος διαφόρων επαγγελματικών χώρων (τηλεόραση, κινηματογράφος, θέατρο, πολυδύναμα ιατρικά κέντρα, ινστιτούτα Αισθητικής, εταιρίες καλλυντικών, spa, φαρμακεία, πωλήσεις και η λίστα δεν έχει τελειωμό). Δεν είναι διόλου τυχαίο που η Αισθητική είναι ένας κλάδος με μηδενική ανεργία.
    Η Αισθητική λοιπόν επιβάλλεται να συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστη ειδικότητα του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην αγορά εργασίας άκρως καταρτισμένους Επαγγελματίες που θα αναβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία της χώρας.
    Τελειώνοντας, και προσωπικά μιλώντας πάντα θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη σταματήσει η λειτουργία της Σχολής. Αν και δεν συμφωνώ στο να αποτελεί κατεύθυνση άλλου κλάδου, καθώς κάλλιστα μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο τμήμα, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, τουλάχιστον να συνεχίσει να λειτουργεί.
    Με εκτίμηση
    Γραικός Ηλίας
    Αισθητικός ΠΕ87.03/Εκπαιδευτής Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 15:22 | Ζηβώνη Ειρήνη

    Υπάρχει μεγάλη άγνοια από μερικά άτομα τελικά! Ο όρος Βιοϊατρικες Επιστήμες στο εξωτερικό αναφέρεται στο τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων. Η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη που χρησιμοποίησε αυτό τον όρο για μια σχολή «τουρλού» η οποία περιέχει 5 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ας βγάλουν κάποιοι τις παρωπίδες τους και ας ενημερωθούν για το τι γίνεται στο εξωτερικό!Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια…

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:42 | Καρολινα

    Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Επίσης, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:37 | Παυλίδου Αργυρώ

    Οι απόφοιτοι του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στελεχώνουν όλους τους τομείς διαγνωστικών εργαστηρίων (σε νοσοκομεία και ιδιωτικα διαγνωστικα κέντρα). Απο τα πρωτα κιόλας εξάμηνα παρακολουθούμε εξειδικευμένα εργαστήρια που μας δίνουν γνώσεις που αφορουν τους διάφορους τομείς ενός εργαστηρίου(αιματολογικο,μικροβιολογικό,βιοχημικο,ιολογικο, παθολογοανατομικο, ανοσολογικό, γενετικής κ.ά.).
    Η μετατροπή ενος τμήματος σε κατευθυνση υποβαθμίζει τη γνώση που λαμβανουν οι φοιτητές και μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας. Μαθηματα ειδικότητας που επεκτείνονται σε 4 έτη θα πρέπει να μειωθούν και να συμπυκνωθουν ωστε να γίνονται σε 2-2,5 έτη καθώς ο πρώτος 1-1,5 χρόνος θα έχει γενικα μαθήματα πριν γίνει η επιλογή κατεύθυνσης. Επομένως το ίδιο το επίπεδο σπουδών θα υποβαθμιστεί (και για τις δυο σχολες-κατευθυνσεις αφού δεν θα έχουν τη δυνατοτητα να παρακολουθήσουν ολα τα μαθήματα που χρειαζονται, όπως σε τμήματα 4ετους φοίτησης). Συγκεκριμενα για το τμημα των ιατρικων εργαστηριων το αποτέλεσμα θα ειναι οι τεχνολόγοι που θα στελεχώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια να ειναι ελλειπως εκπαιδευμένοι οδηγώντας στην υποβάθμιση των παροχών υγειας.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:08 | Κωνσταντίνα

    1. Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    2. Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:58 | ΒΑΪΑ

    Το τμημα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, είναι ένα τμήμα το οποίο επιλέγουν πολλοί/ές στο μηχανογραφικό τους ως πρώτη επιλογή. Οι απόφοιτοι έχουν 100% απορρόφηση στην αγορά εργασίας και στην πλειονότητά τους ανοίγουν καταστήματα υπηρεσιών αισθητικής στα οποία απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους. Η συμβολή τους στην οικονομία και στην εύρεση εργασίας είναι σημαντική και γίνεται ακόμη σημαντικότερη στην παρούσα χρονική στιγμή που η χώρα και η οικονομία προσπαθεί να «βγεί» από την οικονομική κρίση.
    Η δικαιολογία ότι δεν έχει μέλη ΔΕΠ και πρέπει να κλείσει είναι το λιγότερο αστεία, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει προκήρυξη και να καλυφθούν οι θέσεις αυτές.
    Στηρίζω την διατήρηση του τμήματος Αισθητικής είτε ως -ξεκάθαρη όμως – κατεύθυνση στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, είτε ώς αυτόνομο τμήμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα είναι ντροπή, ένα τόσο σωστό βήμα όπως η αναβάθμιση των ΤΕΙ (γενικά), να αμαυρωθεί από την κατάργηση-κλείσιμο μιας τόσο καλής σχολής. Ο Υπουργός θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα!!!

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:28 | Αντώνιος Γκούμας

    Εντάξετε την Αισθητική στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
    Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας και
    έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:27 | Φωτεινή Σ.

    «Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους αποφοίτους, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες ,παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.»

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:13 | Φωτεινή Σ.

    Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους αποφοίτους, ανεξαρτήτου εξαμήνου, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες, παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής,όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:11 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ Τ

    Είμαι απόφοιτος του τμήματος δασοπονίας & διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του Ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχω εργασθεί ως ερευνητικό προσωπικό σε Α.Ε.Ι. πανεπιστημιακού τομέα και από το 2014 είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ασκώ το επάγγελμα του δασοπόνου.
    Θέλω να υπενθυμίσω στους επιτελείς του υπουργείου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. Τ.Ε. τόσο στο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (τα οποία προβλήματα και γνωρίζουν). Στον ιδιωτικό τομέα πάρα πολλές φορές αποκλειόμαστε από διαγωνισμούς δημοσίων έργων/μελετών – ιδιωτικών μελετών (διότι σχεδόν όλες ακόμα και οι ιδιωτικές μελέτες υποβάλλονται προς έγκριση σε δημόσιες αρχές) παρ όλου που εμπίπτουν στο γνωστικό μας αντικείμενο και ενώ αφορούν αντικείμενα που έχουμε διδαχθεί και εξετασθεί επιτυχώς. Και φυσικά στο δημόσιο οι συνάδελφοι Τ.Ε. αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας και ας έχουν ακόμα και διδακτορικά (δύσκολη υπηρεσιακή εξέλιξη, κατώτερο μισθολόγιο, κλπ). Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη από το 2001 η νομοθεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Τ.Ε.Ι. είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ότι τα Α.Ε.Ι. αποτελούνται από δύο παράλληλους τομείς, το πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό, οι οποίοι είναι ισότιμοι και ισόβαθμοι ως προς την ισχύ. Γιατί δεν εφαρμόζει το ίδιο το κράτος τη νομοθεσία? Γιατί συνεχίζει να υποκύπτει σε εκβιασμούς και στα θέλω συντεχνιών που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και τους νέους ανθρώπους στην ξενιτιά? Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει πράγματι σκεπτικό και ρότα το Ελληνικό κράτος και να εφαρμόσει πλήρως τη συνθήκη της Μπολόνια? Πράγμα που θα οδηγήσει στο άνοιγμα όλων αυτών των κλειστών επαγγελμάτων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, κλπ., που αποφασίζουν μόνοι τους ποιος έχει δικαίωμα υπογραφής και ποιος όχι, καθαρά συντεχνιακά) και να μειωθεί το κόστος του πολίτη π.χ. για μία μελέτη για την κατασκευή μιας οικοδομής ή ενός καταστήματος, κλπ..
    Όσοι σκέφτονται λογικά και αντικειμενικά αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πραγματική διαφορά ανάμεσα σε έναν απόφοιτο Α.Ε.Ι. Π.Ε. και σε έναν απόφοιτο Α.Ε.Ι. Τ.Ε. Αυτός που ενδιαφερόταν να μάθει την επιστήμη του και την αγαπούσε έμαθε είτε πήγε πανεπιστήμιο είτε Τ.Ε.Ι. Καλούς αποφοίτους βγάζουν και τα πανεπιστήμια αλλά και τα ΤΕΙ όπως ισχύει και το αντίθετο.
    Και αλήθεια οι καθηγητές των ΤΕΙ (που πολλοί από αυτούς έχουν πτυχίο ΤΕΙ) συνέβαλαν στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων για την μετεξέλιξή τους σε πανεπιστήμια και οι ίδιοι να γίνουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι απόφοιτοι και οι φοιτητές δεν συνέβαλαν καθόλου στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων τους?
    Γιατί στα νομοσχέδια (όπως και στο παρόν) περιλαμβάνετε η αναβάθμιση των καθηγητών ΤΕΙ (που καλώς γίνεται) σε καθηγητές πανεπιστημίου αλλά δεν προβλέπεται αντίστοιχα η ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων και των νυν φοιτητών με τα νέα πτυχία των πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις?
    Μήπως επειδή υπάρχουν καθηγητές των πανεπιστημίων αλλά και των ΤΕΙ που ταυτόχρονα είναι μέλη ή ακόμα και πρόεδροι ενώσεων που δεν το θέλουν για να εξυπηρετήσουν συντεχνιακά τους όμοιούς τους?
    Επίσης πιστεύω ότι ένας καθηγητής είναι επιτυχημένος όταν καταφέρνει να βγάζει αποφοίτους που αν δεν είναι καλύτεροι από αυτόν να είναι τουλάχιστον όμοιοι του. Να προσπαθεί για αυτό και να είναι υπερήφανος γι αυτό. Και όχι μερικοί να θέλουν να βάλουν τρικλοποδιά στα ίδια τους τα παιδιά από τα οποία βιοπορίζονται τόσα χρόνια.
    Αλήθεια είναι δυνατόν σε ένα πανεπιστήμιο να τρέχουν ταυτόχρονα δύο προγράμματα σπουδών? Ένα για να λάβεις πτυχίο Τ.Ε.Ι. και ένα για πανεπιστήμιο ενώ στα περισσότερο το προσωπικό δεν φτάνει ούτε καν για να τρέξει ένα πρόγραμμα σπουδών?
    Και αλήθεια που είναι η ισονομία και ποια είναι η λογική στο να δίνεται το δικαίωμα σε ένα φοιτητή (χωρίς κατατακτήριες) να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του για να πάρει πτυχίο πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα ένας φοιτητής που έχει περάσει το ν+2 (γιατί εργάζεται ώστε να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών του) ή ένας απόφοιτος που έχει τελειώσει λ.χ. με υποτροφία να αναγκαστεί να δώσει κατατακτήριες με ποσόστωση, να παρακολουθήσει τα ίδια μαθήματα που έχει διδαχθεί από τους ίδιους καθηγητές για να κάνει πανεπιστημιακό το πτυχίο του?
    Η λύση λοιπόν για να αρθεί αυτή η διαχρονική αδικία εις βάρος των αποφοίτων Τ.Ε. είναι μία και μοναδική. Άμεση κατάργηση της κατηγορίας Τ.Ε. (γιατί ο λόγος που διατηρείτε είναι χωρίς αμφιβολία συντεχνιακός) και ένταξη όλων των αποφοίτων και νυν φοιτητών στην αντίστοιχη κατηγορία Π.Ε. με απόλυτη ισοβάθμηση και ισοτιμία σε όλα. Μια κυβέρνηση που θέλει να έχει αριστερό πρόσημο δεν έχει παρά να πράξη το αυτονόητο και το δίκαιο. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα των αποφοίτων Τ.Ε. θα αυξηθούν δραματικά και αυτή η αδικία θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους συναδέλφους Τ.Ε. στο άμεσο μέλλον.
    Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο να γίνει πράξη.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:10 | Φωτεινή

    Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε όλους τους αποφοίτους, να εισέλθουν στο νέο Πανεπιστήμιο για την λήψη Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Δεν γίνεται να χωρίζουμε τους φοιτητές σε δύο ταχύτητες, παλιούς και καινούργιους, όταν διδάσκονται το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών.
    Δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής, όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 13:02 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Είμαι απόφοιτος του τμήματος δασοπονίας & διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του Ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχω εργασθεί ως ερευνητικό προσωπικό σε Α.Ε.Ι. πανεπιστημιακού τομέα και από το 2014 είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ασκώ το επάγγελμα του δασοπόνου.
    Θέλω να υπενθυμίσω στους επιτελείς του υπουργείου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. Τ.Ε. τόσο στο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (τα οποία προβλήματα και γνωρίζουν). Στον ιδιωτικό τομέα πάρα πολλές φορές αποκλειόμαστε από διαγωνισμούς δημοσίων έργων/μελετών – ιδιωτικών μελετών (διότι σχεδόν όλες ακόμα και οι ιδιωτικές μελέτες υποβάλλονται προς έγκριση σε δημόσιες αρχές) παρ όλου που εμπίπτουν στο γνωστικό μας αντικείμενο και ενώ αφορούν αντικείμενα που έχουμε διδαχθεί και εξετασθεί επιτυχώς. Και φυσικά στο δημόσιο οι συνάδελφοι Τ.Ε. αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας και ας έχουν ακόμα και διδακτορικά (δύσκολη υπηρεσιακή εξέλιξη, κατώτερο μισθολόγιο, κλπ). Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη από το 2001 η νομοθεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Τ.Ε.Ι. είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ότι τα Α.Ε.Ι. αποτελούνται από δύο παράλληλους τομείς, το πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό, οι οποίοι είναι ισότιμοι και ισόβαθμοι ως προς την ισχύ. Γιατί δεν εφαρμόζει το ίδιο το κράτος τη νομοθεσία? Γιατί συνεχίζει να υποκύπτει σε εκβιασμούς και στα θέλω συντεχνιών που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και τους νέους ανθρώπους στην ξενιτιά? Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει πράγματι σκεπτικό και ρότα το Ελληνικό κράτος και να εφαρμόσει πλήρως τη συνθήκη της Μπολόνια? Πράγμα που θα οδηγήσει στο άνοιγμα όλων αυτών των κλειστών επαγγελμάτων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, κλπ., που αποφασίζουν μόνοι τους ποιος έχει δικαίωμα υπογραφής και ποιος όχι, καθαρά συντεχνιακά) και να μειωθεί το κόστος του πολίτη π.χ. για μία μελέτη για την κατασκευή μιας οικοδομής ή ενός καταστήματος, κλπ..
    Όσοι σκέφτονται λογικά και αντικειμενικά αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πραγματική διαφορά ανάμεσα σε έναν απόφοιτο Α.Ε.Ι. Π.Ε. και σε έναν απόφοιτο Α.Ε.Ι. Τ.Ε. Αυτός που ενδιαφερόταν να μάθει την επιστήμη του και την αγαπούσε έμαθε είτε πήγε πανεπιστήμιο είτε Τ.Ε.Ι. Καλούς αποφοίτους βγάζουν και τα πανεπιστήμια αλλά και τα ΤΕΙ όπως ισχύει και το αντίθετο.
    Και αλήθεια οι καθηγητές των ΤΕΙ (που πολλοί από αυτούς έχουν πτυχίο ΤΕΙ) συνέβαλαν στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων για την μετεξέλιξή τους σε πανεπιστήμια και οι ίδιοι να γίνουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι απόφοιτοι και οι φοιτητές δεν συνέβαλαν καθόλου στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων τους?
    Γιατί στα νομοσχέδια (όπως και στο παρόν) περιλαμβάνετε η αναβάθμιση των καθηγητών ΤΕΙ (που καλώς γίνεται) σε καθηγητές πανεπιστημίου αλλά δεν προβλέπεται αντίστοιχα η ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων και των νυν φοιτητών με τα νέα πτυχία των πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις?
    Μήπως επειδή υπάρχουν καθηγητές των πανεπιστημίων αλλά και των ΤΕΙ που ταυτόχρονα είναι μέλη ή ακόμα και πρόεδροι ενώσεων που δεν το θέλουν για να εξυπηρετήσουν συντεχνιακά τους όμοιούς τους?
    Επίσης πιστεύω ότι ένας καθηγητής είναι επιτυχημένος όταν καταφέρνει να βγάζει αποφοίτους που αν δεν είναι καλύτεροι από αυτόν να είναι τουλάχιστον όμοιοι του. Να προσπαθεί για αυτό και να είναι υπερήφανος γι αυτό. Και όχι μερικοί να θέλουν να βάλουν τρικλοποδιά στα ίδια τους τα παιδιά από τα οποία βιοπορίζονται τόσα χρόνια.
    Αλήθεια είναι δυνατόν σε ένα πανεπιστήμιο να τρέχουν ταυτόχρονα δύο προγράμματα σπουδών? Ένα για να λάβεις πτυχίο Τ.Ε.Ι. και ένα για πανεπιστήμιο ενώ στα περισσότερο το προσωπικό δεν φτάνει ούτε καν για να τρέξει ένα πρόγραμμα σπουδών?
    Και αλήθεια που είναι η ισονομία και ποια είναι η λογική στο να δίνεται το δικαίωμα σε ένα φοιτητή (χωρίς κατατακτήριες) να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του για να πάρει πτυχίο πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα ένας φοιτητής που έχει περάσει το ν+2 (γιατί εργάζεται ώστε να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών του) ή ένας απόφοιτος που έχει τελειώσει λ.χ. με υποτροφία να αναγκαστεί να δώσει κατατακτήριες με ποσόστωση, να παρακολουθήσει τα ίδια μαθήματα που έχει διδαχθεί από τους ίδιους καθηγητές για να κάνει πανεπιστημιακό το πτυχίο του?
    Η λύση λοιπόν για να αρθεί αυτή η διαχρονική αδικία εις βάρος των αποφοίτων Τ.Ε. είναι μία και μοναδική. Άμεση κατάργηση της κατηγορίας Τ.Ε. (γιατί ο λόγος που διατηρείτε είναι χωρίς αμφιβολία συντεχνιακός) και ένταξη όλων των αποφοίτων και νυν φοιτητών στην αντίστοιχη κατηγορία Π.Ε. με απόλυτη ισοβάθμηση και ισοτιμία σε όλα. Μια κυβέρνηση που θέλει να έχει αριστερό πρόσημο δεν έχει παρά να πράξη το αυτονόητο και το δίκαιο. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα των αποφοίτων Τ.Ε. θα αυξηθούν δραματικά και αυτή η αδικία θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους συναδέλφους Τ.Ε. στο άμεσο μέλλον.
    Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο να γίνει πράξη.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 12:34 | Γιώργος Κοσμίδης

    Κύριε Υπουργέ,
    Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή θα ήθελα να λάβετε σοβαρά υπόψη τη σημασία της απόφασης του κλεισίματος του Τμήματος αισθητικής και κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ Θεσσαλονίκης. Επιτρέψτε μου να πω ότι οι όποιες τυπικές αστοχίες ως προς τη δυνατότητα ένταξης του εν λόγω τμήματος στο Νέο πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους σπουδαστές ούτε τους νυν ούτε τους μελλοντικούς. Είναι ξεκάθαρα απορία πολιτικών αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν μερίμνησαν ώστε αυτά τα τυπικά ζητούμενα να έχουν προ καιρού εξασφαλιστεί. Πηγαίνοντας στο Δια Ταύτα είναι ένα τμήμα το οποίο εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση, τη δεδομένη χρονική συγκυρία δίνει δουλειά σε νέα παιδιά και αποτελεί μια σημαντικότατη επιλογή στο 3ο επιστημονικό πεδίο δηλαδή αυτό των επιστημών υγείας. Θεωρώ απαράδεκτη, κανιβαλιστική και σίγουρα προβληματική τη συμπεριφορά ορισμένων οι οποίοι εντελώς συντεχνιακά αντί να κοιτάξουν τη δική τους «κατσίκα» εύχονται να «ψοφήσει αυτή του γείτονα». Οι σπουδαστές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ζητάμε το αυτονόητο. Την εφαρμογή του μοντέλου στα πρότυπα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δηλαδή πλήρη συγχώνευση των τμημάτων και καμία κατάργηση.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 12:30 | ΠΑΥΛΟΣ

    Πρόταση:
    Οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ του ΑΤΕΙΘ να έχουν τη δυνατότητα ,αν το επιθυμούν,να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο τμήμα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε όποια πόλη αυτό βρίσκεται.
    Δεν έχει λογική κάποιος που επέλεξε να σπουδάσει ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ να οδηγηθεί να σπουδάσει Μηχανικός Περιβάλλοντος.

  • 21 Φεβρουαρίου 2019, 12:04 | Γεωργία Φ.

    Να υπάρξει πρόβλεψη για τους χιλιάδες αποφοίτους των τμημάτων των ΤΕΙ. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής, όσοι το θελήσουν, στο νέο Πανεπιστήμιο αλλά και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα Επαγγελματικά του δικαιώματα.