- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 03 – Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών

1. Συνιστάται Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, ως ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος, στο οποίο εντάσσονται οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Σχολές του ΔΙ.ΠΑ.Ε., που ιδρύθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3391/2005, όπως τροποποιούνται με το παρόν. Σκοπός του Κέντρου είναι η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης, σε ξένη γλώσσα, σε έλληνες και σε αλλοδαπούς.
2. α) Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται με πράξη του Πρύτανη ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου και αποτελείται: αα) από τους Κοσμήτορες των Σχολών του Κέντρου που αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους, ββ) τρεις από τους Κοσμήτορες των υπολοίπων Σχολών του ιδρύματος που αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους και γγ) τέσσερα (4) μέλη της Συγκλήτου με τους αναπληρωτές τους. Τα μέλη των υποπερίπτ. ββ΄ και γγ΄ επιλέγονται από τη Σύγκλητο. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται και ο Πρόεδρος μεταξύ των τεσσάρων (4) μελών της Συγκλήτου.
β) Για όσο διάστημα τα Τμήματα του Κέντρου δεν είναι αυτοδύναμα διοικούνται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114) και ο Πρόεδρος Τμήματος και η Συνέλευση Τμήματος ασκούν και χρέη Κοσμήτορα και Κοσμητείας, αντίστοιχα. Όταν τα Τμήματα καταστούν αυτοδύναμα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4485/2017 για τη διοίκηση μονοτμηματικών σχολών.
3. Στις υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Σχολές του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που εντάσσονται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, σύμφωνα με την παρ.1, επέρχεται η εξής τροποποίηση: Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Σπουδών συγχωνεύονται σε μία σχολή, την Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Σπουδών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.
4. Στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών ιδρύονται τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών εντάσσονται το προσωπικό και οι φοιτητές της υφιστάμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Σπουδών του ΔΙ.ΠΑ.Ε..
β) Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας εντάσσονται το προσωπικό και οι φοιτητές της υφιστάμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.. Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας ιδρύεται και λειτουργεί Πρόγραμμα Σπουδών Μηχανικών Πετρελαίου στην αγγλική γλώσσα, συνολικής διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων, με έδρα την Καβάλα.
5. Στα Τμήματα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών οργανώνονται προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σε ξένη γλώσσα και απονέμονται τίτλοι σπουδών αντίστοιχοι και ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα και απονέμονται από Τμήματα Α.Ε.Ι.. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του Προέδρου του οικείου Τμήματος και απόφαση του Συμβουλίου του Κέντρου.
6. Για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου ισχύουν τα εξής:
α) Ιδρύονται, καταργούνται, κατατέμνονται, μετονομάζονται ή μεταβάλλεται το γνωστικό τους αντικείμενο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση της Συγκλήτου του ΔΙ.ΠΑ.Ε.. Η πρόταση της Συγκλήτου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, η οποία συνοδεύεται από αναλυτική έκθεση βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών. Η σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρείται ότι δόθηκε και η απόφαση της Συγκλήτου λαμβάνεται νομίμως μετά την άπρακτη παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος σε αυτό. Για την έκδοση της απόφασης του Υπουργού ζητείται η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.).
β) Κάθε Τμήμα μπορεί να παρέχει περισσότερα από ένα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου και για κάθε πρόγραμμα σπουδών ορίζεται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ακαδημαϊκός υπεύθυνος μέλος Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το πρόγραμμα.
γ) Είναι διάρκειας τουλάχιστον οκτώ (8) εξαμήνων.
δ) για τη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων, ακολουθείται η μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξ ολοκλήρου ή σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό πάνω από ογδόντα τοις εκατό (80%) με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας, με δυνατότητα διεξαγωγής και ομαδικών συμβουλευτικών συναντήσεων. Ο αριθμός των συναντήσεων αυτών καθορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στις συναντήσεις συμμετέχουν ένας από τους διδάσκοντες και οι φοιτητές, οι οποίοι συμμετέχουν είτε δια ζώσης είτε μέσω ηλεκτρονικών χώρων επικοινωνίας και μάθησης. Η ολοκλήρωση των πειραμάτων και των εργαστηριακών δραστηριοτήτων διεξάγεται είτε εξ αποστάσεως είτε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε..
ε) Ο μέγιστος αριθμός φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών και ανά διδάσκοντα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος.
στ) Η επιλογή των φοιτητών γίνεται ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η οποία κοινοποιείται και στις Πρεσβείες της Ελλάδας σε όλες τις χώρες στις οποίες απευθύνεται, κατά περίπτωση, η πρόσκληση.
ζ) Γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απολυτήριο λυκείου) ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου. Απαραίτητες επιπλέον προϋποθέσεις για την εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών είναι:
αα) η επαρκής γνώση της γλώσσας διεξαγωγής του προγράμματος. Το επίπεδο γλωσσομάθειας που απαιτείται και τυχόν σχετική διαδικασία εξέτασης ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της παρ. 7.
ββ) η παρέλευση τεσσάρων (4) ετών από τη λήψη του απολυτήριου τίτλου του πρώτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης.
η) οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στους φοιτητές τρίτων χωρών μπορεί να επιβάλλονται και δίδακτρα. Το ύψος της συμμετοχής αυτής και των διδάκτρων, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια επίδοσης για τη χορήγηση υποτροφιών μερικής ή ολικής απαλλαγής από τις ανωτέρω διατάξεις, ορίζονται, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου του ΔΙ.ΠΑ.Ε., μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Στο πλαίσιο του Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος η Συνέλευση κάθε Τμήματος του Κέντρου μπορεί να καταρτίζει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας , σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4485/2017, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου. Στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας καθορίζονται ειδικότερα θέματα για την οργάνωση των προπτυχιακών σπουδών όπως ιδίως:
α) ο απαιτούμενος αριθμός μαθημάτων για τη χορήγηση τίτλου σπουδών βάσει του αντίστοιχου προγράμματος σπουδών,
β) η ποσοστιαία αναλογία μεταξύ υποχρεωτικών και μαθημάτων επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών,
γ) οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους, η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και οι όροι και η διαδικασία επανεξέτασης των φοιτητών,
δ) ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία εξετάσεων και άλλων μεθόδων αξιολόγησης των φοιτητών,
ε) η διαδικασία επιλογής εισακτέων και τα κριτήρια επιλογής σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων και υπάρχει ισοβαθμία στον βαθμό του απολυτηρίου,
στ) το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, οι ελάχιστες διδακτικές ώρες ανά μάθημα και οι αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3374/2005,
ζ) τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών,
η) η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των διδάκτρων και της οικονομικής συμμετοχής,
θ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος.
8. Τα προγράμματα σπουδών δεύτερου κύκλου ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017. Η εισήγηση της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 διαβιβάζεται στη Σύγκλητο δια της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος μόνο εφόσον έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου. Ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών κάθε Π.Μ.Σ. του άρθρου 45 του ν. 4485/2017 καταρτίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Οι παρ. 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 35 του ν. 4485/2017 δεν εφαρμόζονται για πολίτες τρίτων χωρών.