Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

1. Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. ιδρύονται οι εξής Σχολές και Τμήματα ως εξής:
α) Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με έδρα την Κατερίνη,
δδ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Καβάλα,
εε) Διοίκησης Οργανισμών, Μαρκετινγκ και Τουρισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα,
ηη) Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
β) Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Ανατολικών Γλωσσών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
γ) Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ββ) Μαιευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
γγ) Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
δδ) Φυσικοθεραπείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
εε) Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο.
δ) Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες,
γγ) Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες,
δδ) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες,
εε) Μηχανικών Περιβάλλοντος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
στστ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,
ζζ) Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
ε) Σπουδών Σχεδιασμού, με έδρα τις Σέρρες, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, με έδρα τις Σέρρες,
ββ) Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, με έδρα το Κιλκίς,
στ) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καβάλα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Φυσικής, με έδρα την Καβάλα,
ββ) Χημείας , με έδρα την Καβάλα,
γγ) Πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα,
δδ) Γεωλογίας, με έδρα την Καβάλα.
ζ) Γεωτεχνικών Επιστημών, με έδρα τη Δράμα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:
αα) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα,
ββ) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα,
γγ) Γεωπονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη,
δδ) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την Θεσσαλονίκη.
2. Σε κάθε Σχολή και Τμήμα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
3. Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
4. Η ακαδημαϊκή λειτουργία Σχολών και Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική.
5. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων της παρ. 1 διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, με εξαίρεση τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Γεωπονίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στα οποία ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
6. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:09 | Κώστας Γιαννιώτης

    Η διατήρηση της σχολής νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο είναι σωστή ακόμα και εάν αναφέρεται με τον όρο παράρτημα στο νομοσχέδιο. Η αποκέντρωση της εκπαίδευσης θα πρέπει να επιδιώκεται και να αποτυπώνεται στο νομοθετικό σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων, όπως θα πρέπει και να στηρίζεται η λειτουργία όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας με το απαιτούμενο προσωπικό.

    Οι χώροι στους οποίους γίνονται μέχρι σήμερα τα μαθήματα στη Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ακόμη και πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές τόσο του Δημοκριτείου όσο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αποτελεί την αποκεντρωμένη νοσηλευτική μονάδα του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου», στο οποία εντάσσεται και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει εξαιρετικούς γιατρούς τους οποίους επισκέπτονται ακόμη και ασθενείς εκτός του Έβρου. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση μιας σχολής η οποία λειτουργεί με επιτυχία από το 2007 σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη Εθνικά περιοχή της χώρας μας αποτελεί μονόδρομο και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πολιτική σκοπιμότητα.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 15:00 | Γιάννης

    Στο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 θα πρέπει να προστεθεί η λέξη «παράρτημα» και να διαμορφωθεί ως εξής: «…Σε κάθε Σχολή, Τμήμα και Παράρτημα συνίσταται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος…»

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:56 | Κατερίνα Κύρκου

    Κατερίνα Κύρκου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,ΑΤΕΙΘ

    Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα με πλήρη συνάφεια με τους αποφοίτους αντίστοιχων Βρετανικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist) και ήδη πολλοί απόφοιτοι του τμήματος με βάση το περίγραμμα των μαθημάτων του προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων αναγνώρισαν πλήρως το πτυχίο τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και εργάζονται ως Biomedical Scientists και μάλιστα κάποιοι είναι ερευνητές πρώτης βαθμίδας.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 118, 14/06/96 κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017 (άδεια εξάσκησης επαγγέλματος με υποβολή του πτυχίου) αποτελούν το κύριο μέρος των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και πραγματοποιούν εξειδικευμένες Εργαστηριακές Εξετάσεις για τη διάγνωση νοσημάτων στον άνθρωπο.
    Στελεχώνουν Τμήματα όπως μικροβιολογικό – ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό – ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κλπ.
    Με τα σημερινά δεδομένα στο Τομέα Υγείας, την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων και την οικονομική κρίση οι Βιοεπιστήμονες (Ιατρικά Εργαστήρια) σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξουν πρόγραμμα και πρέπει να διατηρήσουν την εξειδίκευσή τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πέντε Τμήματα (Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικών-οπτομετρών, και Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων), κανένα από τα οποία δεν είχε τη δυνατότητα να σταθεί ως αυτοδύναμο, διότι δεν είχαν τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων μελών διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), συνενώθηκαν σε ένα τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:
    • Πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
    • Ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorial board και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).
    Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.
    Το Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας της Θεσσαλονίκης διαθέτει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο Αισθητική-Αποτρίχωση.
    Από τα 40 υποχρεωτικά μαθήματα του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης, μόνο 3 (Χημεία, Υγιεινή-Μικροβιολογία και Βιολογία) εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Από τα μαθήματα ειδικής υποδομής, ΔΟΝΑ και ειδικότητας του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας, πολλά καλύπτονται ήδη από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων και όχι του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων λόγω μη συνάφειας με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα των καθηγητών των Ιατρικών Εργαστηρίων. Σύμφωνα με την άποψη των φοιτητών πολλά μαθήματα δηλώνεται ότι διδάσκονται από καθηγητές των Ιατρικών Εργαστηρίων, γεγονός που αποτελεί ψεύδος. Μόνο το μάθημα της Βιολογίας διδάχτηκε κάποια χρόνια από μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι:
    • Είναι αδύνατον το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων με τις ειδικότητες του προσωπικού που διαθέτει να προσφέρει μαθήματα βασικής υποδομής στο Τμήμα Αισθητικής. Οι ειδικότητες και τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων φαίνονται αναλυτικά στην έκθεση σκοπιμότητας που κατέθεσε και δεν δύναται κανείς να οδηγεί εξειδικευμένους επιστήμονες σε διδασκαλία μαθημάτων μη συναφών με το γνωστικό τους αντικείμενο διότι δεν αποτελεί κριτήριο υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και διδακτικού έργου. Η διδασκαλία μαθημάτων μη συναφών με το γνωστικό αντικείμενο των μελών ΔΕΠ δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά πρότυπα. Για το λόγο αυτό, όποτε συμβαίνει αποτελεί αρνητικό στοιχείο στις αξιολογήσεις των Τμημάτων από τη ΜΟΔΙΠ και τους εξωτερικούς αξιολογητές;
    • Το μοναδικό, προς το παρόν, μέλος ΔΕΠ που διαθέτει το Τμήμα Αισθητικής είναι αδύνατον να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας (5,5 εξαμήνων).
    Μια συγχώνευση θα είχε θετικό αποτέλεσμα μόνο αν τα μέλη του Τμήματος με το οποίο θα συγχωνευόταν το Τμήμα Αισθητικής είχαν κατάλληλα αντικείμενα και δυνατότητα να καλύψουν μεγάλο μέρος των μαθημάτων της Αισθητικής. Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν έχει αυτή τη δυνατότητα διότι δεν διαθέτει αυτό το προσωπικό.
    Επομένως, μια τέτοια συγχώνευση δε θα βοηθήσει στην επιβίωση του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας. Θα δημιουργήσει μια κατεύθυνση χωρίς τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ένα πρόγραμμα σπουδών με ακαδημαϊκά κριτήρια που αρμόζουν σε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα και να παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις που τους αξίζουν και θα τους επιτρέψουν να σταθούν επάξια μεταξύ των λοιπών αποφοίτων ανάλογων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
    Το Τμήμα της Αισθητικής όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα σπουδών της εδώ και 10 χρόνια και παρά τις παρατηρήσεις των Εξωτερικών Αξιολογητών 2014 ποτέ δεν δέχτηκε να εναρμονίσει το πρόγραμμα του στα Διεθνή πρότυπα. Ακολουθεί σχεδόν αποκλειστική κατεύθυνση Αισθητική (που δεν υπάρχει σε κανένα Ευρωπαϊκό και Διεθνές Πανεπιστήμιο με level 6) και όχι Κοσμετολογίας.
    Το τμήμα Αισθητικής αντί να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει τις σπουδές ενός Τμήματος ας μελετήσει τα πρότυπα Διεθνών Πανεπιστημίων και ας προτείνει και εφαρμόσει πανεπιστημιακά προγράμματα που πράγματι θα σέβονται τους φοιτητές και θα εξυπηρετούν την Ελληνική κοινωνία.
    Τα πανεπιστημιακά προγράμματα δεν κρίνονται συναισθηματικά, απαιτούν ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και πρότυπα τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύονται με εκθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, εξωτερικές αξιολογήσεις, ερευνητικό και επιστημονικό έργο που δεν διαθέτει η Αισθητική και όχι με σαθρά επιχειρήματα.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:47 | Γιάννης

    Στο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 θα πρέπει να προστεθεί η λέξη «παράρτημα» και να διαμορφωθεί ως εξής: «…Σε κάθε Σχολή, Τμήμα και Παράρτημα συνίσταται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί…»

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:40 | Χρήστος Τοκαμάνης

    Θεωρώ ότι το Διδυμότειχο, λόγω της εθνικά ευαίσθητης θέσεως του, πρέπει να ενισχυθεί με τα παρακάτω τμήματα προσθέτοντας στο άρθρο 2 – Παρ. 1 – περίπτ. γ τα παρακάτω:
    στστ) Εργοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ζζ) Δημόσιας υγείας και Κοινοτικής υγείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ηη) Λογοθεραπείας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    θθ) Οδοντικής τεχνολογίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ιι) Οπτικής και οπτομετρίας, με έδρα το Διδυμότειχο,
    κκ) Μηχανικών βιοϊατρικής, με έδρα το Διδυμότειχο.
    Και προσθέτοντας στο Άρθρο 2 – Παρ. 1 την περίπτ.:
    η) Καλλιτεχνικών και παραδοσιακών επιστημών με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία συγκροτείται από τα τμήματα:
    αα) Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έδρα το Διδυμότειχο,
    ββ) Λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, με έδρα το Διδυμότειχο.

    Προτείνω ακόμα, τις διορθώσεις:
    1) Να προστεθεί στο Άρθρο 2-Παρ.2 η λέξη παράρτημα
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ.2
    Σε κάθε Σχολή , Τμήμα και Παράρτημα συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή τους υποστήριξη, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και Παραρτήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
    2) Να προστεθεί στο Άρθρο 2- Παρ.3 η φράση Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
    Ήτοι να διαμορφωθεί ως εξής:
    Άρθρο 2-Παρ. 3
    Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).Επίσης στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

    Με τιμή
    Χρήστος Τοκαμάνης

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:20 | Λήδα

    Είμαι φοιτήτρια της νοσηλευτικής στο Διδυμοτειχο και αρνούμαι να πιστέψω πως στα χρόνια των σπουδών μου θα πρέπει να βρίσκομαι σε μια κωμόπολη,στην οποία δεν υπάρχει καν πανεπιστημιακό νοσοκομείο,αλλά ούτε οι σωστές και απαιτούμενες υποδομές να στηριχθεί μια σχολή.Το μάθημα δεν γίνεται σε αμφιθέατρο,αλλά σε θέατρο του δήμου! Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα(για παράδειγμα,αποστειρωμένα γάντια) ώστε να γίνει σωστά το μάθημα και να μάθουμε τα βασικά τους επαγγέλματος; Τέλος,όπως προαναφέρθηκε πώς να στηρίχθει ένα παράρτημα μιας σχολής εάν η σχολή βρίσκεται τόσο μακριά; Βάσει του ψηφίσματος που πραγματοποιήσαμε στο Διδυμότειχο,η πλειοψηφία των φοιτητών είμαστε κατά στο να μείνει η σχολή στο Διδυμότειχο και εύχομαι να ληφθεί υπόψη!

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:14 | Χαραλαμπίδου

    Γεια σας, είμαι γονιός φοιτητή του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Πώς είναι δυνατόν ένα τμήμα σαν των Ιατρικών Εργαστηρίων με το γνωστικό αντικείμενο που διαπραγματεύεται και τις υπηρεσίες που παρέχει να ενωθεί με το τμήμα της αισθητικής που δεν έχει καμία απολύτως σχέση; Έχουν μόνο 3 κοινά μαθήματα και όλα τα άλλα διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Επιπλέον οι καθηγητές του τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορέσουν να διδάξουν τους φοιτητές της αισθητικής και δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το τμήμα της αισθητικής δεν έχει μέλη ΔΕΠ για να διδάξουν μαθήματα. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορεί να σταθεί αυτόνομα καθώς ακολουθεί πρότυπα σχολών του ίδιου κλάδου στο εξωτερικό και η ένωση με ένα «μη υγιές» τμήμα όπως το τμήμα της αισθητικής, θα επηρεάσει τον υγιή κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων. Τέλος δεν παρατίθεται κανένα επιχείρημα από τους φοιτητές της αισθητικής γιατί να πρέπει να ενωθεί με το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων, και αυτό είναι πολύ λογικό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήματα και μια τέτοια κίνηση θα ήταν απερίσκεπτη.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:12 | ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΖΑΦΡΑΚΑΣ

    Στο Τμήμα Μαιευτικής ο σημερινός αριθμός μελών ΔΕΠ δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση αυτοδύναμου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και οριακά μπορεί να καλύψει ένα πανεπιστημιακού επιπέδου Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Διαθέτει μόνον πέντε (5) μέλη ΔΕΠ κατόχους διδακτορικού διπλώματος, το ένα από τα οποία θα αποχωρήσει από την υπηρεσία αυτοδικαίως στις 31.08.2019. Έχει ζητηθεί η στελέχωση του Τμήματος με τουλάχιστον πέντε ακόμη μέλη ΔΕΠ κατόχους διδακτορικού διπλώματος.
    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 14:09 | Κώστας

    Απόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

    Αγαπητοί αναγνώστες και νομοθέτες θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ ΑΜΘ πώς μπορεί να γίνεται τμήμα Φυσικού. Το αναφέρω αυτό διότι όλος ο εξοπλισμός και τα εργαστήρια είναι στημένα και τοποθετημένα στο αντικείμενο της Ηλεκτρολογίας . Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα εργαστήριο π.χ. Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και άλλα μπορούν να προσφέρουν στο νέο τμήμα φυσικής.

    Δεν νοείται ένα τμήμα 30 ετών να θυσιάζεται έτσι. Ας σκεφτούμε ξανά αυτό που διανύει η χώρα μας που παρουσιάζεται συχνά όταν μας συμφέρει. Ναι εννοώ την οικονομική δυσχέρεια . Δεν υπάρχει αύξηση προϋπολογισμού αλλά μείωση. Πώς είναι δυνατών να στηθεί ένα νέο τμήμα με νέο εργαστηριακό εξοπλισμό όταν οι προϋπολογισμοί είναι χαμηλοί. Ας ξανά σκεφτούμε λοιπόν.

    Γιατί το υφιστάμενο τμήμα να μην παραμείνει ως έχει με μία αναβάθμιση και μια σωστή καθοδήγηση από το υπουργείο και τους καθηγητές. Θα ήταν ποιο εύκολα να γίνει με χαμηλό κόστος . Επίσης αν δεν γίνει , τι θα απογίνουν οι απόφοιτοι ? αυτοί που θα θέλουν πανεπιστημιακό τίτλο τι θα κάνουν? Τι θα γίνει με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα ?

    Πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι . Παρακαλώ ας ξανασκεφτούμε ξανά τέτοιες περιπτώσεις τμημάτων. Όχι μονό του συγκεκριμένου αλλά και άλλων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 13:25 | EmiK

    Το τμήμα νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο δεν έχει υποδομές ούτε καν για ΤΕΙ πώς θα γίνει ΑΕΙ έτσι; Δεν έχουμε εργαστήρια που είναι απαραίτητα για την σχολή μας , κάνουμε μάθημα στο αμφιθέατρο του Δήμου κάτι που θεωρείται απαράδεκτο καθώς ως σχολή θα πρεπε να έχουμε δικό μας . Πώς θα γίνουμε πανεπιστήμιο εφόσον δεν έχουμε καν τα στοιχειώδη; Επίσης εφόσον θα γίνουμε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχουμε πανεπιστήμιακο νοσοκομείο κάτι που δεν υπάρχει στο Διδυμότειχο. Ελπιζουμε να λάβετε υπόψη την δυσαρέσκεια όλων των φοιτητών του τμήματος

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:47 | Μαρία

    Ονομάζομαι Μαρία Παρόγλου και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:19 | Ελευθερία Τσιλιπακου

    Ονομάζομαι Ελευθερία Τσιλιπακου και είμαι φοιτητρια 2ου ετους του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4790 .
    Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 11:56 | Μάμουλου Σταματίνα

    Ονομάζομαι Μάμουλου Σταματίνα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. στο 4ο έτος.
    Επέλεξα συνειδητά την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
    Σαν τμήμα διαθέτουμε μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
    Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
    Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή δεν φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν μόνιμο προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν.
    Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
    https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
    Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 09:06 | Σάκης

    Τι συμβαίνει με τα πτυχία όσων από εμάς είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας από το 2005;

    Δεν αναφέρεται κάτι στο σχέδιο νόμου.

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 01:51 | Βάσω

    Τμήματα Μηχανικών με οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα;;; Θα αποκτήσουν ποτέ επαγγελματικά δικαιώματα; Γιατί όχι 10;

  • 15 Φεβρουαρίου 2019, 00:51 | Nικος

    Κυριε Υπουργε
    Ειμαι φοιτητης του τμηματος Νοσηλευτικης και αυτη η επιστολη αποτελει αιτημα της πλειοψηφειας των φοιτητων του τμηματος και με βαση τα δεδομενα που επικρατουν στο τμημα τα οποια υποβαθμιζουν την ποιοτητα της εκπαιδευσης μας θα ηθελα να σας θεσω χαρακτηριστικα τα προβληματα που υπαρχουν.
    Αρχικα το τμημα δεν διαθετει πανεπιστημιακο νοσοκομειο αλλα γενικο επαρχειακο το οποιο δεν μπορει να μας παρεχει οργανωμενη και καταλληλη εκπαιδευση πανεπιστημιακου επιπεδου (αφου δεν εχει ουτε το καταλληλο υλικο ουτε και τις καταλληλες δομες για να την υποστηριξει). Καθως η υπαρξη πανεπιστημιακου νοσοκομειου ειναι πολυ σημαντικο κριτηριο για την εκπαιδευση μας.Επισης το κτηριο οπου στεγαζεται το τμημα δεν διαθετει τις καταλληλες υποδομες. Συγκεκριμενα α) οι αιθουσες διδασκαλιας ειναι στεναχωρες και ελλιπεις(πχ δεν διαθετουν θερμανση).β)Το εργαστηριο πληροφορικης χαρακτηριζεται απο ελειψη υπολογιστων με αποτελεσμα να μην διενεργουνται καταλληλως ορισμενα μαθηματα που μας παρεχει το προγραμμα σπουδων και γ) η αιθουσα που γινονται τα εργαστηριακα μαθηματα δεν διαθετει τον καταλληλο εξοπλισμο για την καλυψη των μαθηματων καθως ο παρων εξοπλισμος ειναι ηδη απαρχαιωμενος.Παρατηρειται ελλειψη φοιτητικης εστιας με αποτελεσμα να επιβαρυνονται πολλοι φοιτητες οικονομικα.Και φυσικα υπαρχει απουσια αμφιθεατρου διοτι αυτη την στιγμη φιλοξενουμαστε σε ενα χωρο (αμφιθεατρο του δημου) ο οποιος στην πραγματικοτητα ειναι κινηματογραφος και εχει μετατραπει σε »αμφιθεατρο» για τις παραδοσεις των μαθηματων και σε χωρο για την εξεταστικη περιοδο των φοιτητων κατα την οποια ειδικα χρησιμοποιουνται αποσπωμενα θρανια με αποτελεσμα να γινεται η εξεταστικη διαδικασια των γραπτων εξετασεων με μεγαλη δυσκολια κατω απο αθλιες συνθηκες που θυμιζουν τριτοκοσμικες καταστασεις.
    Σας ανεφερα τα πιο σημαντικα προβληματα του τμηματος και θα πρεπει να λαβετε υποψη σας πρωτιστως τα συμφεροντα και το μελλον των φοιτητων και οχι μονο τα συμφεροντα της τοπικης κοινωνιας.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 23:33 | Αλέξανδρος

    Οι σπουδες των μηχανικων παραμενουν δυο ταχυτητων,κατι το οποιο δεν συμβαινει με σχολες ανθρωπιστικου και οικονομικου προσανατολισμου.
    Οσον αφορα την συγχώνευση του τμηματος ηλεκτρικων μηχανικών του ατειθ θα ηταν καλυτερο να ιδρυθεί ως πολυτεχνική σχολή πενταετούς φοίτησης όπως προβλέπεται να γίνει στα Χανιά οπου το εκεί τμήμα δεν ενώνεται με άλλο ώστε να διεύρυνει το αντικείμενο σπουδών σε αντίθεση με το ηλεκτρονικους του ατειθ.Έτσι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικοι δυο επίπεδων κάτι το οποίο επιφέρει της προηγούμενες διαφοροποίησεις ομοιες με αυτες μεταξύ ΤΕΙ -πανεπιστήμιων σχετικά με τα επαγγελματικα δικαίωματα. Στην προσπάθεια ισοβαθμίας των ιδρύματων δημιουργούνται εκ νέου ανισότητες.Εξάλλου στο παρελθόν υπήρχε πολυτεχνείο ηλεκτρικων στη Κρήτη το οποίο άλλαξε σε ηλεκτρολογων αρα δεν πρόκειται για μια καινούργια αλλαγή.Συνεπωςθα ηταν οι σχολές μηχανικών να αλλάξουν σε πενταετης με το ίδιο σκεπτικό προσθήκης επιπλέον ετους στις σχολές γεωπονίας.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 23:32 | Νίκη

    Το τμήμα των Ιατρικών εργαστηρίων της Θεσσαλονίκης, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις αυτοδυναμίας νομικά, έχει κάθε δικαίωμα να είναι ανεξάρτητο.

    Το μεγάλο χάσμα αναμεσα στη σχολή Ιατρικών εργαστηρίων και αισθητικής της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν και οι εξωτερικες αξιολογήσεις, όπου το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων έχει υψηλότερη βαθμολογία.

    Εξάλλου, η μετονομασία των Ιατρικών εργαστηρίων σε βιοιατρικες επιστημες, ηταν και παροτρυνση των εξωτερικών αξιολογητών.

    Τέλος, οπως έχει πει και ο κ.Γαβρογλου, τα τμήματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την πορεία εκείνων του Παν.Δυτικής Αττικής.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 22:49 | ελενη

    Το τμημα ιατρικων εργαστηριων πρεπει να παραμείνει αυτονομο με την ονομασια Βιοϊατρικες Επιστημες καθως αυτο προβλέπεται απο τα ακαδημαικη κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 22:45 | Έλενα Λ.

    Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ και όντας πλέον εργαζόμενη στον κλάδο και έχοντας υπόψιν το καθεστώς του επαγγέλματος μου στο εξωτερικό και έχοντας επίσης υπόψιν τα μαθήματα που διδάχθηκα ως φοιτήτρια έχω να παραθέσω τα εξής:

    1) Εάν γίνει σύγκριση μεταξύ των 2 προγραμμάτων σπουδών, θα παρατηρήσει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση η οποία να δικαιολογεί τη συγχώνευση ή η οποία να δικαιολογεί έστω και την κοινή πορεία των 2 τμημάτων μέχρι το στάδιο της επιλογής κατεύθυνσης.

    2) Οι 2 τομείς είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και ο σκοπός τους δε συγκλίνει πουθενά. Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων επιτελούν εργαστηριακό καθαρά έργο, κάτι το οποίο δε συμβαδίζει με το έργο των απόφοιτων της Αισθητικής/Κοσμετολογίας που σύμφωνα με την περιγραφή στην ιστοσελίδα του τμήματος «Η Αισθητική ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση δερματικών προβλημάτων και τη συμπτωματική αποκατάσταση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, με τη χρήση των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση θεραπευτικών μέσων. Επίσης, βελτιώνει και καλύπτει αισθητικές βλάβες, με εξειδικευμένες τεχνικές επικάλυψης» σε αντίθεση με την περιγραφή των ευθυνών των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων όπου «Με βάση αυτές τις γνώσεις, κατ’ αναλογία με άλλες χώρες του εξωτερικού, αποτελούν το βασικό κορμό των εργαζομένων στο χώρο των Εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, όπου συνεργάζονται αρμονικά με τους λοιπούς εργαζόμενους του χώρου, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό –ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζας αίματος, ανοσολογικό-ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων.»

    3) Εάν λάβουμε υπόψιν τον ορισμό των Βιοϊατρικών επιστημών ως η εφαρμογή των φυσικών επιστημών στην Ιατρική, βιολογία και χημεία στην περίπτωση αυτή,και ρίχνοντας και μία ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αισθητικής/Κοσμητολογίας καταλαβαίνουμε ότι δεν κατέχει το απαραίτητο πρόγραμμα σπουδών για να υποστηρίξει τον τίτλο αυτό καθώς αγγίζει τις επιστήμες αυτές εντελώς επιφανειακά, σε αντίθεση με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, όπου κανείς θα παρατηρήσει ότι οι κλάδοι της Χημείας και της Βιολογίας διδάσκονται σε βάθος (Χημεία, Βιοχημεία Ι και ΙΙ, Κλινική Χημεία Ι-IV, Βιολογία, Μοριακή Βιολογία κ.ο.κ.)

    4) Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι Βιοϊατρικοί επιστήμονες έχουν ως επί το πλείστον εργαστηριακή εργασία που αυτό συνεπάγεται εργαστηριακή εκπαίδευση σε διάφορες μεθόδους (ανοσολογικές, βιοχημικές, μεθόδους βιοτεχνολογίας κ.ο.κ.), μεθόδους στις οποίες το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων παρέχει άρτια εκπαίδευση από τα πρώτα κιόλας εξάμηνα.

    Τέλος, είναι σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αξιολογήσεις από φορείς του εξωτερικού (μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις βρει στο διαδίκτυο αναρτημένες στη σελίδα της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πληρεί κάθε προϋπόθεση έτσι ώστε να συμβαδίζει με τα τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) του εξωτερικού.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 22:33 | Γκόστια Ζωή

    Στο νομοσχέδιο δεν διασαφηνίζεται αν στο τμήμα των βιοιατρικών επιστημών υπάρχει το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων ως αυτόνομο τμήμα. Θεωρώ πως το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων πρέπει να παραμένει αυτόνομο ως τμήμα βιοιατρικών επιστημών καθώς πληρεί όλα τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκα κριτήρια και κατέχει μια εξαιρετική εξωτερική αξιολόγηση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι λογικό να συγχωνευτεί με ένα τμήμα το οποίο δεν πληρεί τα ακαδημαϊκα κριτήρια καθώς μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει στην καταστροφή και των δύο τμημάτων.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 20:48 | Ευδοκία Στασινού

    Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να παραμείνει αυτόνομο με την ονομασία Βιοϊατρικές Επιστήμες καθώς αυτό προβλέπεται απο τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την εξωτερική αξιολόγηση του 2012.
    Με ποια κριτήρια υπονοείται έμμεσα η συνένωση των Ιατρικών Εργαστηρίων, ενός τμήματος με πλούσιο ερευνητικό έργο, με το τμήμα της Αισθητικής το οποίο δεν έχει ούτε μία ερευνητική εργασία;

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 20:26 | Παναγιώτης Δεκάστρος

    Καλησπέρα
    Ονομάζομαι Δεκάστρος Παναγιώτης και είμαι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ και νυν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρώ ότι το τμήμα μου είναι καθ΄όλα άξιο να σταθεί αυτοδύναμο. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά που έχουν συσταθεί επανειλημμένως τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς ελέγχους ποιότητας ,καθώς και τον απαραίτητο αριθμό μελών ΔΕΠ. Θεωρώ επίσης ,παγκόσμια πρωτοτυπία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ένα τμήμα που παντού ευρύτερα στο εξωτερικό κατονομάζεται ως Βιοϊατρικών Επιστημών και έχει ακριβώς το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ να συγχωνεύεται με άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως Αισθητικής και Κοσμητολογίας ή Οδοντικής Τεχνολογίας (Βλέπε ΠΑ.Δ.Α) κά.
    Το εύρος των Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών είναι μεγάλο και η αποστολή του τμήματος δύσκολη , κάτι που μέσα από υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών υψηλόβαθμων και καταξιωμένων τμημάτων δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον ακαδημαϊκό χάρτη. Δεν τα λύνει.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 18:26 | Κωνσταντίνος

    Καλησπέρα σας.Έχω δύο ακόμα προτάσεις.Η μία αφορά τη διάσπαση της μίας σχολής που θα έπρεπε να υπάρχει στο χώρο και να λέγεται Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα και παράρτημα ένα τμήμα στη Θεσσαλονίκη,όπως εξάλλου λέγεται η σχολή σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.Δε χρειάζεται κατακερματισμός όσο αφορά τις σχολές ούτε πολλές ονομασίες γιά να διορθωθεί δήθεν το λάθος της αλλαγής από το αρχικό σχέδιο που πρόβλεπε τα τμήματα αυτής της σχολής να λειτουργήσουν στη Δράμα.
    Η δεύτερη είναι πιό συναισθηματική καθώς λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη ιστορία.Και η ιστορία λέει ότι λόγω του σχεδίου «Αθηνά»το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του ΠΑΜΑΚ με έδρα την Έδεσσα μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγχωνεύτηκε με τα εκεί τμήματα.Το εν λόγω τμήμα λειτουργούσε στην Έδεσσα, περίπου γιά μία δεκαετία,αν θυμούμαι καλά,και θα είναι πολύ ικανοποιητικό και φόρος τιμής στην ιστορία του,αν το προτεινόμενο στο νομοσχέδιο,παρόμοιο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα την Καβάλα μεταφερθεί στην Έδεσσα.Επίσης και οι κάτοικοι του νομού Πέλλας θα το υποδεχτούν με ενθουσιασμό,τώρα που υπάρχει φόρτιση από το Μακεδονικό ζήτημα και εκεί είναι ο δικός μας συνοριακός νομός με τη νεοσύστατη Βόρεια Μακεδονία και δε διαθέτει κανένα τριτοβάθμιο τμήμα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 18:20 | Κ

    Το επάγγελμα της αρχιτεκτονική τοπίου, στο εξωτερικό είναι στα top 5 επαγγέλματα με υψηλούς μισθούς και μεγάλη ζήτηση κι εδώ στην Ελλάδα είναι εντελώς άγνωστο (νομοζουν ότι σπουδάζεις κηπουρός) και όλοι νομιζουν ότι οι απλοί αρχιτέκτονες μπορούν να τα καταφέρουν με αποτέλεσμα να <> οριστικά το τμήμα μας!!..Είναι επιεικώς απαράδεκτο να παίρνουμε ένα πτυχίο κι εσείς να το ακυρώνετε με το έτσι θέλω…
    Η Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά σαν χώρα, ειδικά όταν με την κάθε αλλαγή του υπουργού παιδείας, ξανά αλλάζει και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα…
    Και μη χειρότερα..!!

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 16:46 | Θανάσης Νίκου

    Είμαι δευτεροετής φοιτητής του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων και θεωρω οτι πρεπει να διασαφηνιστει στο νομοσχεδιο τι προβλεπεται για το τμημα Βιοϊατρικών Επιστημών καθως δεν αναφερεται ρητα αν το τμημα ιατρικων εργαστηριων εντασσεται αυτονομα σε αυτο. Το τμημα ιατρικων εργαστηριων πρεπει να παραμείνει αυτονομο με την ονομασια Βιοϊατρικες Επιστημες καθως αυτο προβλέπεται απο τα ακαδημαικη κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012.
    Με ποια κριτηρια υπονοειται εμμεσα η συνενωση των Ιατρικων Εργαστηριων, ενος τμηματος με πλουσιο ερευνητικο εργο, με το τμημα της Αισθητικης το οποιο δεν εχει ουτε μια ερευνητικη εργασια;Από τα 40 υποχρεωτικά μαθήματα του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης, μόνο 3
    (Χημεία, Υγιεινή-Μικροβιολογία και Βιολογία) εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο μελών ΔΕΠ του
    Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Από τα μαθήματα ειδικής υποδομής, ΔΟΝΑ και ειδικότητας του τμήματος
    Αισθητικής & Κοσμητολογίας, πολλά καλύπτονται ήδη από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων και όχι του τμήματος
    Ιατρικών Εργαστηρίων λόγω μη συνάφειας με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα των καθηγητών των
    Ιατρικών Εργαστηρίων. Σύμφωνα με την άποψη των φοιτητών πολλά μαθήματα δηλώνεται ότι διδάσκονται
    από καθηγητές των Ιατρικών Εργαστηρίων, γεγονός που αποτελεί ψεύδος.Επομένως, μια τέτοια συγχώνευση δε θα βοηθήσει στην επιβίωση του Τμήματος Αισθητικής &
    Κοσμητολογίας. Θα δημιουργήσει μια κατεύθυνση χωρίς τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε ένα πρόγραμμα
    σπουδών με ακαδημαϊκά κριτήρια που αρμόζουν σε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα και να παρέχει στους φοιτητές
    τις γνώσεις που τους αξίζουν και θα τους επιτρέψουν να σταθούν επάξια μεταξύ των λοιπών αποφοίτων
    ανάλογων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
    Ωστόσο, η δημιουργία ενός Τμήματος με μια μη βιώσιμη κατεύθυνση θα καταδικάσει σε δυσλειτουργία και την
    υγιή κατεύθυνση του Τμήματος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 16:43 | Ελισάβετ

    Υπάρχουν ασάφειες οσον αφορα το τμημα Αισθητικης και Κοσμητολογιας. Δηλαδη θα καταργηθει το τμημα ή θα ενταχθει στο νεο τμημα Βιοϊατρικων Επιστημων; Το δευτερο ωστοσο δεν αποτελει λυση του θεματος διοτι δεν συμπιπτουν τα προγραμματα σπουδων. Το τμημα Ιατρικων Εργαστηριων διαθετει ενα προγραμμα σπουδων που αρμοζει σε αυτο των Βιοϊατρικων Επιστημων και του εξωτερικου, συμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012!!!

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 13:12 | Vaia

    Να ξεκαθαριστεί το θέμα σχετικά με το Τμήμα Αισθητικής στη Θεσσαλονίκη. Τελικά θα υπάρχει τμήμα Αισθητικής μέσα στο Βιοϊατρικών Επιστημών ή όχι?? Όσοι δηλώσουν το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, στο μηχανογραφικό του 2019, θα μπορούν να γίνουν αισθητικοί ή όχι??? Θα φαίνεται αυτό στο πτυχίο τους όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ?? Θα έχουν δικαίωμα να ανοίξουν χώρο Αισθητικών Υπηρεσιών ?

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 11:52 | Σοφία Χατζηλαζαρίδου

    Είναι άδικο να γίνεται η συγχώνευση των τμημάτων αισθητικής και ιατρικών εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με αυτόν τον τρόπο.
    Χρειάζονται κινήσεις για να σωθεί το τμήμα αισθητικής και να βελτιωθεί το πρόγραμμά του ως προς τον τομέα της Κοσμητολογίας για να φτάσει το επίπεδο Barcelor του εξωτερικού (άποψη των αξιολογητών του τμήματος, 2012). Από την άλλη,οι αξιολογητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων προέτρεψαν το τμήμα να μετονομαστεί σε Βιοϊατρικές Επιστήμες όπως είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου τμήματος στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει άρτιο και προσεγμένο πρόγραμμα σπουδών για τους φοιτητές του.
    Είναι πολύ άδικο να μην γίνονται οι αρμόζουσες κινήσεις για να σωθεί ένα τμήμα και αντ΄ αυτού να συγχωνεύεται απερίσκεπτα, βιαστικά και χωρίς σχέδιο, υποβαθμίζοντας ένα άλλο τμήμα ιδιαίτερα αξιόλογο (σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των δύο τμημάτων).
    Με εκτίμηση

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 11:05 | Σοφία Χατζηλαζαρίδου

    Είναι άδικο να γίνεται η συγχώνευση των τμημάτων αισθητικής και ιατρικών εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με αυτόν τον τρόπο.
    Χρειάζονται κινήσεις για να σωθεί το τμήμα αισθητικής και να βελτιωθεί το πρόγραμμά του ως προς τον τομέα της Κοσμητολογίας για να φτάσει το επίπεδο Barcelor του εξωτερικού (άποψη των αξιολογητών του τμήματος, 2012). Από την άλλη,οι αξιολογητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων προέτρεψαν το τμήμα να μετονομαστεί σε Βιοϊατρικές Επιστήμες όπως είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου τμήματος στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει άρτιο και προσεγμένο πρόγραμμα σπουδών για τους φοιτητές του.
    Είναι πολύ άδικο να μην γίνονται οι αρμόζουσες κινήσεις για να σωθεί ένα τμήμα και αντ΄ αυτού να συγχωνεύεται απερίσκεπτα, βιαστικά και χωρίς σχέδιο, υποβαθμίζοντας ένα άλλο τμήμα ιδιαίτερα αξιόλογο (σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των δύο τμημάτων)

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 11:01 | Σοφία Χατζηλαζαρίδου

    Είναι άδικο να γίνεται η συγχώνευση των τμημάτων αισθητικής και ιατρικών εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με αυτόν τον τρόπο.
    Χρειάζονται κινήσεις για να σωθεί το τμήμα αισθητικής και να βελτιωθεί το πρόγραμμά του ως προς τον τομέα της Κοσμητολογίας για να φτάσει το επίπεδο Barcelor του εξωτερικού (άποψη των αξιολογητών του τμήματος, 2012). Από την άλλη,οι αξιολογητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων προέτρεψαν το τμήμα να μετονομαστεί σε Βιοϊατρικές Επιστήμες όπως είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου τμήματος στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει άρτιο και προσεγμένο πρόγραμμα σπουδών για τους φοιτητές του.
    Είναι πολύ άδικο να μην γίνονται οι αρμόζουσες κινήσεις για να σωθεί ένα τμήμα και αντ΄ αυτού να συγχωνεύεται απερίσκεπτα, βιαστικά και χωρίς σχέδιο, υποβαθμίζοντας ένα άλλο τμήμα ιδιαίτερα αξιόλογο (σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των δύο τμημάτων).

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 10:48 | Κωνσταντίνος

    Καλημέρα σας.Υπάρχουν δύο στρεβλώσεις στην πρόταση γιά τις έδρες των τμημάτων του καινούργιου Πανεπιστημίου.Η πρώτη αφορά την έδρα του τμήματος Γεωπονίας που αρχικά ήταν στη Δράμα.Στο ΑΠΘ υπάρχει επίσης Τμήμα Γεωπονίας στην ίδια πόλη,έτσι δεν είναι σωστό να συνυπάρχουν δύο τμήματα με ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη.Οπότε προτείνω δύο λύσεις:η μία είναι να μείνει το τμήμα στη Θεσσαλονίκη και ν’αλλάξει αντικείμενο όσο αφορά την ειδίκευση της Γεωπονίας και η άλλη να παραμείνει το τμήμα στη Δράμα όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο γιά να μην αδικηθεί η πόλη της Δράμας,η οποία όπως είναι φυσικό θ’αρχίσει να διαμαρτύρεται.
    Η δεύτερη στρέβλωση έχει ως παρελθόν όμοια περίπτωση που αφορά το τμήμα ΕΦΑΑ Σερρών που αρχικά λειτούργησε ως παράρτημα στο ΑΠΘ και τώρα είναι τμήμα του, λειτουργεί όμως στη Θεσσαλονίκη κι άλλο τμήμα με το ίδιο αντικείμενο.Αυτή η αδικία γίνεται τη στιγμή που τεράστιες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας όπως η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα δε διαθέτουν τέτοιο τμήμα.Δυστυχώς κανείς δε μιλά και δε διαμαρτύρεται γι’αυτή την ανισοκατανομή γιά δεκαετίες τώρα.Όμως γι’αυτόν ακριβώς το λόγο,το παρόν νομοσχέδιο κάνει ακριβώς το ίδιο δημιουργώντας παράρτημα της Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο Διδυμότειχο που γεωγραφικά όμως,ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Με δεδομένο ότι το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προσχώρησε σε μία συγχώνευση ιδρυμάτων άλλης γεωγραφικής περιφέρειας,της Κεντρικής Μακεδονίας και αδυνάτισε ο συνολικός αριθμός τριτοβάθμιων τμημάτων στην ακριτική Θράκη,πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί απόφαση τήρησης του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε την ένταξη αυτού του τμήματος στο ΔΠΘ. Απ’ ό,τι γνωρίζω,αυτή η μεθόδευση επιλέχτηκε γιατί μόλις ενταχθεί το τμήμα στο ΔΠΘ,οι εκεί υπεύθυνοι θ’αλλάξουν την έδρα του και θα το μεταφέρουν στην Αλεξανδρούπολη.Όμως η μία πονηριά,δεν μπορεί να εξαλειφθεί με άλλη,τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι προκαλείται αδικία στο θρακικό λαό.Το Τμήμα πρέπει να ενταχθεί στο ΔΠΘ ως 19ο τμήμα του.
    Με τον ίδιο τρόπο,αν επιλεγεί η λύση της διατήρησης του τμήματος Γεωπονίας με συγκεκριμένη ειδίκευση όπως αναφέρω πιό πάνω,να αλλάξει η έδρα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και να πάει ή στον Πύργο Δυτικής Ελλάδας ή στην Κρήτη.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 10:12 | Κωνσταντίνος Λιούβας

    Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Λιούβας. Με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που τρέχουν στα ΤΕΙ τι θα γίνει; Αλλά και με όσους κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο από τα ΤΕΙ θα πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να πάρουν νέο τίτλο απτό νέο πανεπιστήμιο;

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 09:35 | Γιώργος Μπουτσούκης

    Είμαι φοιτητής στα ΤΕΙ ΚΑΒΆΛΑΣ στο τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ στο 6ο εξάμηνο
    Μετά την ενοποίηση δεν βλέπω να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα.
    Σε ποίο τμήμα θα ενταχθούμε?????
    Τα ποιο κοντινά φαίνεται να είναι:
    Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες
    Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη
    Θα είναι ένα από αυτά??

    Σας ευχαριστώ
    Περιμένω την απάντηση σας

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 07:40 | Κωνσταντίνος Λιούβας

    Όσοι έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο από τα ΤΕΙ που θα ενοποιηθούν θα μπορεί να συνεχήσει να ισχύει ο μεταπτυχιακός τίτλος ή θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσει απτό νέο πανεπιστήμιο. Επίσης αν ήδη είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΤΕΙ θα αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο απτό ΤΕΙ ή απτό διεθνές πανεπιστήμιο;

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 06:10 | Κώστας Κατσιμίγας

    Το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών θα πρέπει να δημιουργηθεί και ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Κομοτηνή όπου λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα Γλωσσάς Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Η συνεχιζόμενη δημιουργία νέων τμημάτων σε Μητροπολιτικά κέντρα δεν συμβάλει στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή αποκέντρωση και τη ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Επίσης η δημιουργία Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα ήταν πάγιο αίτημα και του ΤΕΙ ΑΜΘ και της τοπικής Κοινωνίας. Η δε χρησιμότητα του είναι αυταπόδεικτη. Η νομοθετική εξουσία σε θέματα ακαδημαϊκής αποκέντρωσης θα πρέπει να αποκτήσει και άλλες οπτικές.

  • 14 Φεβρουαρίου 2019, 05:46 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Το ΤΕΙ που αναβαθμίζεται σε ΑΕΙ του τμήματος νοσηλευτικής με έδρα το διδυμοτειχο είναι παρά πολύ λυπηρό για όλους καθώς όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν οι υποδομές . Τα προβλήματα είναι ουκ ολιγα. Το ΤΕΙ που τείνει να γίνει και πανεπιστήμιο παρέχει στους φοιτητές του δυο αίθουσες σε ενα πρώην κτήριο νηπιαγωγείου καθώς και ένα αμφιθέατρο ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ(όπου παλιότερα ήταν κινηματογράφος) για να γίνονται οι διαλέξεις ,το νοσοκομείο καθώς δεν είναι πανεπηστιαμακο δεν προσφέρει τα απαραίτητα στους φοιτητές καθώς δεν υπάρχουν αρκετά περιστατικά δομές υλικά κλπ. Το ΤΕΙ νοσηλευτικής δεν θα έπρεπε για κανέναν λόγο να είναι στο διδυμοτειχο έτσι με τα στοιχειώδη προαναφέροντα πρόβλημα ποσο μάλλον να αβαθμιστεί και σε ΑΕΙ δηλαδή ποιον κοροϊδεύουμε ; Τα πολιτισμικά και πολιτικά σας συμφέροντα δεν μας αφορούν είναι το μέλλον μας και δεν είναι παιχνίδι .

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 23:51 | Κωνσταντίνος

    Καλησπέρα σας.Η πρώτη μου παρέμβαση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο αναφέρεται στην έδρα του τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ που είναι η Θεσσαλονίκη. Απ’ό,τι γνωρίζω,στο σχέδιο που είχε προταθεί και είχε δημοσιευθεί στο esos,η έδρα του ήταν η Δράμα.Κι αυτό ήταν και το πιό δίκαιο γιατί τμήμα Γεωπονίας υπάρχει και στο ΑΠΘ στην ίδια πόλη και γι’αυτό θα υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη.Προτείνω λοιπόν επαναφορά της έδρας στη Δράμα,όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.
    Η δεύτερη είναι πιό σοβαρή κι έχει να κάνει με το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο που παραμένει ως παράρτημα του ομώνυμου τμήματος στη Θεσσαλονίκη.Γνωρίζω ότι το σωστό είναι να παραχωρηθεί στο ΔΠΘ γιατί γεωγραφικά και πρακτικά εκεί ανήκει.Ξέρω όμως ότι αν παραχωρηθεί στο ΔΠΘ,οι εκεί φορείς θα το μετακινήσουν στην Αλεξανδρούπολη.Όμως μία πονηριά,δεν εξαλείφεται με άλλη πονηριά.Γιατί ποιός μου λέει ότι αύριο δε θα το φέρουν κι αυτό στη Θεσσαλονίκη και θα το μετακινήσουν από το Διδυμότειχο.Εξάλλου οι Θεσσαλονικείς χρόνια ανέχονται τη στρέβλωση της ύπαρξης δύο τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο,το ΤΕΦΑΑ,το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες,ενώ τεράστιες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας δε διαθέτουν τέτοιο τμήμα.Μπορεί να κάνουν το ίδιο και με τη Νοσηλευτική.Εξάλλου,αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία και το ΤΕΦΑΑ Σερρών ως παράρτημα εκείνου της Θεσσαλονίκης λειτούργησε!Προτείνω λοιπόν τη μετακίνησή του στο φυσικό του ίδρυμα που είναι το ΔΠΘ. Έπειτα,μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ ΑΜΘ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο κι όχι από το ΔΠΘ στο οποίο και φυσιολογικά και γεωγραφικά ανήκε,είναι καθαρή αδικία που φτάνει τα όρια της προδοσίας στο θρακικό λαό,αν δεν περιληφθεί αυτό το τμήμα στο ΔΠΘ και γιά λόγους εθνικούς.

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 23:15 | DimiD

    To
    «Νοσηλευτικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα του Τμήματος, με έδρα το Διδυμότειχο.» υπάρχει μόνο για πολιτικές σκοπιμότητες.
    Δεν είναι δυνατόν να έχει πανεπιστήμιο τμήμα σε άλλη περιφέρεια, και αν γινόταν αυτό γιατί υπάρχει μόνο ένα τμήμα ΑΕΙ της Θράκης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας;
    Το τμήμα του Διδυμοτείχου δεν έχει τις προϋποθέσεις για να είναι αληθινό τμήμα ΑΕΙ. Δεν έχει μόνιμο προσωπικό και κτήριο.

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 21:43 | Πάρης Γιάντσιος

    Σχολή Μηχανικών με έδρα τις Σέρρες:
    • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών με έδρα τις Σέρρες
    • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη

    Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα:
    • Τμήμα Πληροφορικής με έδρα την Καβάλα

    Γιατί να υπάρχουν τρία τμήματα Πληροφορικής σε διαφορετικές σχολές;

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 21:36 | Athanasiou

    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/

    Ηλεκτρονικές υπογραφές για να μην κλείσει το τμήμα της Αισθητικής-Κοσμητολογίας !!!
    Πάνω από 8500 χιλιάδες άνθρωποι συμφωνούν με αυτό..εσείς ;

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 21:26 | Αθανασίου Κυριακή Ζωή

    Αθανασίου Κυριακή Ζωή
    Φοιτήτρια του 3ου έτους του τμήματος Αισθητικής&Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ
    .. εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμηματός μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοιατρικών επιστημών, ζητάμε να δημιουργηθεί κατεύθυνση «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής..

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 21:11 | Υετίωνος Θεοδώρα

    Ελπίζουμε να έχετε λάβει υπόψην σας τη δημιουργία κατεύθυνσης Αισθητικής στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών των Επιστημών Υγείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα από τα λίγα τμήματα σπουδών Αισθητικής στην Ευρώπη και μπορεί να λειτουργήσει και με ξενόγλωσσο τμήμα ώστε να δεχτεί φοιτητές από πολλές ευρωπαικές χώρες προσφέροντας συνάλλαγμα στο κράτος και ακαδημαϊκή αναγνώριση.Επίσης είναι ένα τμήμα με πολλές δυνατότητες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης την Ελλάδα και την Ευρώπη.

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 19:02 | Χασαν

    Είμαι φοιτητης στα ΤΕΙ ΚΑΒΆΛΑΣ στο τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ
    γιατί μετά την ενοποίηση δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα;

    Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες

    Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

    Το ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ που είναι ;
    Τι θα γίνει με εμας;

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 17:20 | Πέτρος

    Για τα υφιστάμενα ΠΜΣ των παλιών τμημάτων θα χρειαστούν νέες διαδικασίες επανίδρυσης, αφού προκύπτουν σημαντικές επικαλύψεις, ή συνεχίζουν όλα ως έχουν;

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 17:17 | ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΏΝ ΤΟΥ
    «Αισθητική είναι Επιστημονικός
    κλάδος που ασχολείται με τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ανθρώπινης ομορφιάς
    και Κοσμητολογία είναι Επιστημονικός κλάδος που έχει ως αντικείμενο την
    παρασκευή καλλυντικών». ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΛΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΊ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΉΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΉΣ- ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
    Η ΑΠΟΡΡΌΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΊΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 20 ΠΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΑΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΊΑΣ.
    ΒΆΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΌ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΦΟΎ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΙΣΟΒΑΘΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΏΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ.
    ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΡΙΜΝΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΠ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 17:04 | Πάρης Γιάντσιος

    Σχετικά με την ονομασία και κατ΄επέκταση τον προσανατολισμό του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες, φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψιν η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης από την Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

    Το συγκεκριμένο τμήμα ιδρύθηκε αρχικά ως Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο ΤΕΙ Σερρών, με τρεις εσωτερικούς τομείς και τρεις αντίστοιχες κατευθύνσεις σπουδών:

    1. Υπολογιστικών Τεχνικών και Συστημάτων
    2. Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
    3. Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Βιομηχανικών Εφαρμογών

    Με το σχέδιο «Αθηνά» μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με τους τομείς και τις κατευθύνσεις να μετονομάζονται σε:

    1. Μηχανικών Λογισμικού ΤΕ
    2. Μηχανικών Δικτύων ΤΕ
    3. Μηχανικών Η/Υ ΤΕ

    Η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της ΑΔΙΠ είχε καταλήξει στο αρνητικό συμπέρασμα ότι:

    «It is not clear what area between informatics and communications is dominant in the department. The overall impression of the committee is that it is rather telecommunications than informatics. The EEC believes that informatics in the department is a widely used tool rather than a real discipline. There is no visible osmosis between the three divisions of the department neither in education nor in research. The department seems not to have clear teaching and research orientation and objectives.»

    Ελεύθερη μετάφραση:
    «Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο κλάδος μεταξύ της πληροφορικής και των επικοινωνιών που κυριαρχεί στο τμήμα. Η συνολική εντύπωση της επιτροπής είναι ότι πρόκειται μάλλον για τηλεπικοινωνίες παρά για πληροφορική. Η EEC πιστεύει ότι η πληροφορική στο τμήμα είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο και όχι ένας πραγματικός κλάδος. Δεν υπάρχει ορατή όσμωση μεταξύ των τριών τομέων του τμήματος ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην έρευνα. Το τμήμα φαίνεται να μην έχει σαφή διδακτικό και ερευνητικό προσανατολισμό και στόχους.»

    Ενώ λοιπόν είναι ορατά τα αρνητικά στοιχεία από την αχρείαστη διάκριση δύο παρόμοιων επιστημονικών κλάδων, το νομοσχέδιο πάει και προσθέτει ακόμη έναν κλάδο, αυτόν των Υπολογιστών, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται σε τι ακριβώς θα μπορούσε να διαφέρει ένας Μηχανικός Πληροφορικής από ένας Μηχανικό Υπολογιστών.

    Επομένως, η μετονομασία του τμήματος σε Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών κρίνω ότι είναι ακατάλληλη, καθώς όχι μόνο συντηρεί την υπάρχουσα κακή κατάσταση που υπάρχει στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά την επιδεινώνει ακόμη περισσότερο.

    Η εξωτερική έκθεση της ΑΔΙΠ:
    https://www.adip.gr/sites/default/files/eep/2010-en/314-2010-pliroforikis_kai_epikoinonion.en.pdf

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πως είναι δυνατόν το τμήμα Νοσηλευτικής, να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα με έδρα το Διδυμότειχο 430 χιλιόμετρα μακρυά;Πως μπορεί άραγε να υποστηριχθεί αυτό το τμήμα;Στο μηχανογραφικο θα είναι ένα ενιαίο τμήμα σαν Τμημα Νοσηλευτικης Θεσσαλονικης η θα υπάρχει ξεχωριστά και το «παραρτημα»Διδυμοτειχου;Πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει παράρτημα σχολής!!Για καθαρά Εθνικούς λόγους,θα έπρεπε να ενταχθεί σαν αυτόνομο τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και οχι παράρτημα.Η Θεσσαλονίκη δόξα το θεο,έχει πάρα πολλές σχολές!!Τι δουλειά έχει η Θράκη με το Διεθνες Πανεπιστήμιο;Υπάρχει το ΔΠΘ και σε αυτό θα έπρεπε να ανήκει η μια και μόνο Νοσηλευτική σχολή του!!

  • 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:41 | Κωνσταντίνος Τζόκας

    Για την τοποθεσία σίγουρα όντας απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. πιστεύω λόγο κτιριακών υποδομών, το υπάρχων κτίριο αποτελεί κατάλληλο για την συνέχιση προσφοράς γνώσεων πάνω στον τομέα της Ηλεκτρονικής. Ο τομέας ηλεκτρονικής επειδή ασχολείται με ένα φάσμα το οποίο περιλαμβάνει από ηλετρονικά συστήματα έως και βιομηχανικούς αυτοματισμούς είναι ποιο σωστό να συνδιαστεί με τομείς όπως το τμήμα αυτοματισμών και να αποκτήσουν μια κατεύθυνση που περιλαμβάνει τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και θα παρέχει και την αντίστοιχη αδειοδότηση στους αποφοίτους του για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά κριτήρια στον κλάδο αυτό. Η Ηλεκτρονική Μηχανική είναι πιο συγγενική με την Ηλεκτρολογία μιας και στις 2 περιπτώσεις η βάση τους είναι η Ηλεκτρονική φυσική. Στη μια περίπτωση ασχολούνται με όλες τις συναφή ηλεκτρονικές διατάξεις ενώ στην περίπτωση της Ηλεκτρολογίας ασχολούνται με τη διανομή του ρεύματος. Βέβαια υπάρχει και η ενασχόληση με το αντικείμενο της πληροφορικής αλλά αποτελεί σαν δευτερεύον συγκλήνων αντικείμενο και όχι ως κύριο. Η συγχώνευση του τμήματος Ηλεκτρονικής οδηγεί σε υποβάθμιση του τμήματος και του επιστημονικού αντικειμένου της Ηλεκτρονικής παρά στην αναβάθμιση αυτού. Συνετό θα ήταν η δυνατότητα επανεξέτασης της συγχώνευσης, και προτιμέτερο η συγχώνευση του τμήματος Ηλεκτρονικής θα πρέπει να γινει με το τμήμα Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού. Όπως έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στον νομό Αττικής σε αντίστοιχα τμήματα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο με τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και της αντίστοιχες άδειες ως προς την άσκηση αυτών. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον τίτλο σπουδών των αποφοίτων των τμημάτων αυτών πριν την πραγματοποίηση της συγχώνευσης. Ελπίζω η άποψή μου να επηρρεάσει θετικά και με αφορμή το σχόλιό μου να μπορεί να γίνει κάποια αναθεώριση της κατεύθυνσης της συγχώνευσης του τμήματός μου.

    Με εκτίμηση
    Τζόκας Κωνσταντίνος
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε.

  • Δυστυχώς από το νέο πλάνο απουσιάζει εξ’ ολοκλήρου μια επιστήμη, η Αρχιτεκτονική Τοπίου. Το μοναδικό τμήμα που υπήρχε στην Ελλάδα, στο ΤΕΙ Α.Μ.Θ., καταργείται και στη θέση του δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο. Βήματα πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και γενικότερα την αναπτυγμένη κοινωνία, όπου αποτελεί εκλεπτυσμένο και προσοδοφόρο αντικείμενο. Αλήθεια, ποιος μπορεί να δικαιολογήσει την τεράστια αυτή παράλειψη;