Άρθρο 62 Σώμα εκλεκτόρων

 

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

  • 24 Απριλίου 2020, 22:47 | ΖΗΝΩΝ

    @ EDIP @Αris

    Θολωμένο είναι το μυαλό που αδυνατεί να απαγκιστρωθεί από το «παραμύθι» που το ίδιο κατασκευάζει για να το εκλάβει και να το προβάλλει ως πραγματικότητα. Και εξηγούμαι:
    Συζητάτε, κύριε/κυρία EDIP και κ. Άρης σαν να ξεχνάτε ότι οι ΕΔΙΠ ναι μεν έχουν διδακτορικά, ναι μεν διδάσκουν και ερευνούν αλλά είναι άλλο «είδος» από τα μέλη ΔΕΠ. Βρέθηκαν στη θέση που βρέθηκαν χωρίς διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη θέσης όπως τα μέλη ΔΕΠ. Και από εκεί που ήταν συνεργάτες σε προγράμματα και πληρώνονταν με βάση τη διαθεσιμότητα πόρων που άλλοι φρόντιζαν να εξασφαλιστούν (τα μέλη ΔΕΠ), «ξαφνικά» (το πώς είναι άλλη ιστορία…) βρέθηκαν να είναι τρόφιμοι του κρατικού κορβανά, δημόσιοι υπάλληλοι, πρώτα ως ΙΔΑΧ και μετά ως ΕΔΙΠ. Το «παραμύθι» είναι ότι όλο αυτό το παραμερίζουν και παριστάνουν τους «κανονικούς». Αν οι θέσεις που κατέχουν ειχαν προκηρυχτεί, το πιθανότερο είναι ότι κανένας από αυτούς δεν θα τις κατελάμβανε γιατί θα τις κέρδιζαν και σωστά κάποιοι άλλοι που δεν στρογγυλοκάθησαν ως μισθοδοτούμενοι του ελληνικού δημοσίου αλλά δούλεψαν ανταγωνιστικά και παρήγαγαν ερευνητικό έργο αξιώσεων.
    Αυτή είναι η ουσία του θέματος κύριε/κυρία EDIP και κ. Άρης, που μετατρέπετε το παραμύθι σε πραγματικότητα και όχι αν αδικείστε που δεν θα ψηφίσετε ενώ θα ψηφίσει ο λέκτορας εφαρμογών χωρίς διδακτορικό. Αναζητείτε «πάτημα» σε συγκρίσεις χαμηλού (ακαδημαϊκού) επιπέδου γιατί έτσι σας βολεύει. Καταγγέλλετε κ. ‘Αρης τις φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ (που σίγουρα υπάρχουν) αλλά κάπως έτσι εννοείτε κι εσείς την «κρίση» σας για ένταξη σε θέση ΔΕΠ-λέκτορα. Ή μήπως την εννοείτε με ανοιχτή προκήρυξη… ; Σας βολεύει το επιχείρημα ότι οι θέσεις σας είναι ήδη μισθοδοτούμενες και συνεπώς δεν είναι επιβάρυνση γα το δημόσιο αν προαχθείτε σε μέλη ΔΕΠ ενώ αν είναι ανοιχτή προκήρυξη και εκλεγούν εξωτερικοί (που δεν είναι ήδη μισθοδοτούμενοι) θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Πως δέχεστε να ψηφίζετε στις πρυτανικές εκλογές με τόσο χαμηλό συντελεστή βαρύτητας ψήφου; Αυτή η δημοκρατική «παρέκκλιση» δεν σας ενοχλεί; Οι λέκτορες εφαρμογών (χωρίς διδακτορικό) να έχουν ψήφο με βαρύτητα μεγαλύτερη από της δική σας…!

  • 24 Απριλίου 2020, 22:15 | Θάνος

    Αυτό που γίνεται με τους ΕΔΙΠ είναι απίστευτο!

    Όπου υπάρχουν υποχρεώσεις είναι ισοδύναμοι με τα ΔΕΠ (διδασκαλία, ερευνητικό έργο, επόπτευση εργασιών)

    Όπου υπάρχουν δικαιώματα είναι κατώτεροι!!!

    Οι ΕΔΙΠ επιτελούν εκπαιδευτικό έργο! Και πρέπει να έχουν λόγο στην χάραξη της ακαδημαϊκής πορείς ενός ιδρύματος όπως αυτή εκφράζεται μέσω της επιλογής ενός Πρύτανη!

  • 24 Απριλίου 2020, 22:00 | Απορία

    Η κ.Κεραμέως είναι Υπουργός όλων αναφορικά με τη παιδεία ή μόνο συγκεκριμένων ομάδων; (τα συμπεράσματα δικά σας)

    Σε ανάμνηση της δήλωσης του Πρωθυπουργού οτι είναι πρωθυπουργός όλων….

  • 24 Απριλίου 2020, 21:40 | Spiros

    Είναι αδιανόητο να αποκλείεται από την ψηφοφορία μια εργασιακή ομάδα, αυτή των μελών ΕΔΙΠ. Συνυπάρχουν στο Πανεπιστήμιο και είναι αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για την εκλογή των πρυτανικών αρχων

  • 24 Απριλίου 2020, 21:06 | Νικόλαος

    Στην συνένωση των ΑΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκε μια μεγάλη αδικία!

    Καθηγητές Εφαρμογών των ΑΤΕΙ χωρίς διδακτορικό και χωρίς καμία δημοσίευση έγιναν μέλη ΔΕΠ. Αντίθετα ΕΔΙΠ με διδακτορικό και αξιόλογο ερευνητικό έργο δεν εξελίχθηκαν και πλέον έρχονται επόμενοι (σε επιλογές μαθημάτων, στην συμμετοχή στην συνέλευση Τμήματος κ.α.) από τους πρώην καθηγητές εφαρμογών.

    Επιπρόσθετα, ειδικά σε μικρά Τμήματα, οι ΕΔΙΠ παρέχουν το ίδιο διδακτικό έργο με τα μέλη ΔΕΠ (αύτονομη διδασκαλία, υποστήριξη πτυχιακών)

    Είναι μεγάλη απογοήτευση ο αποκλεισμός των ΕΔΙΠ από το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή των Πρυτανικών Αρχών.

    Προτείνω, ειδικά για τα καινούργια Τμήματα που έχουν ανάγκη προσωπικού, την πρόσκληση από κάθε Τμήμα που επιθυμεί για τον διορισμό σε προσωποπαγή θέση Λέκτορα (όπως ακριβώς οι εφαρμογών) για όσους ΕΔΙΠ με διδακτορικό ενδιαφέρονται.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:33 | Ορεστης

    Η αφαίρεση ψήφου από τα μέλη ΕΕΠ/ΕΔΙΠ αποτελεί το ύψιστο δείγμα της περιφρόνησης και υποβάθμισης του ερευνητικού, διδακτικού και επιστημονικού έργου των παραπάνω κατηγοριών στο ελληνικο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το υπουργείο οφείλει να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εργασιακού καθεστώτος και του επιστημονικού κύρους των ΕΕΠ ΕΔΙΠ λαμβάνοντας υπόψη του την αντιστοιχη αναβάθμιση των ΕΕΠ ΕΔΙΠ από τα συγχωνευόμενες πρώην ΤΕΙ. Να επαναφέρει το αναφαίρετο δικαίωμα της ψηφου και να ανάψει το πράσινο φως για τη λεκτοροποιηση τους βάζοντας τέλος στον γολγοθά αξιών ανθρώπων με αυξημένα ακαδημαϊκα προσόντα και ενεργό εκπαιδευτικό ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή των ΑΕΙ της χώρας.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:05 | Μαρία

    @Έλενα
    Μπορείς να μας πεις γιατί είναι σωστό να μην ψηφίζουν οι ΕΔΙΠ/ΕΕΠ/ΕΤΕΠ?
    Μπορείς να μας πεις πως ευνοήθηκαν (!!!!!!) οι ΕΔΙΠ/ΕΕΠ/ΕΤΕΠ;
    Μπορείς να μας πεις τι παραπάνω έχουν τα μέλη ΔΕΠ και έχουν μόνο αυτοί το δικαίωμα ψήφου;
    Μπορείς να τεκμηριώσεις ότι το ερευνητικό έργο των ΕΔΙΠ οφείλεται στο εργαστήριο (!!!!!!!);
    Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις διαφορετικά είσαι μια κοινή συκοφάντης που κρύβεσαι πίσω απο την ανωνυμία του διαδικτύου.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:37 | Έλενα

    Είναι απολύτως σωστό να μην ψηφίζουν οι ΕΔΙΠ και οι ΕΤΕΠ όπως και όλοι οι διοικητικοί στις πρυτανικές εκλογές. Οι ΕΔΙΠ και οι ΕΤΕΠ εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις ψήφους τους για το προσωπικό τους συμφέρον και ο αριθμός τους είναι αξιοπρόσεκτος. Σε μικρές σχολές μπορεί να αποτελούν ακόμη και το 50% των μελών ΔΕΠ οπότε γίνονται ρυθμιστικός παράγοντας. Πολύ σωστή η ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί η πίεση που υφίστανται οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν στις χαμηλότερες βαθμίδες την ημέρα των εκλογών είναι αφόρητη.
    Τέλος οι ΕΔΙΠ θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται κάθε νομοσχέδιο για να επιτύχουν τη μετατροπή των θέσεων τους σε θέσεις ΔΕΠ. Είναι γνωστή η συναλλαγή τους με τους υποψήφιους πρυτάνεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου τους. Οι ΕΔΙΠ δεν είναι ένα ομοιόμορφο σώμα. Ένα μέρος των ΕΔΙΠ προέρχεται από μετατάξεις στο δημόσιο, πολλοί από αυτούς εργαζόντουσαν σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα των πανεπιστημίων, μετά έγιναν ΙΔΑΧ και μετά ΕΔΙΠ και στην πραγματικότητα δεν έχουν υποστεί τη βάσανο του εκλεκτορικού. Θέλω να ρωτήσω όταν επιδίωξαν να εργαστούν στα πανεπιστήμια ως ΕΔΙΠ δε γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη θέσεις είναι μη εξελίξιμες; Γιατί δεν επέλεξαν να διεκδικήσουν μία θέση ΔΕΠ με τα τόσο υψηλά ακαδημαϊκά τους προσόντα; Ας σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν να εξαπατήθηκαν. Αναφορικά με τον υψηλό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν, επισημαίνεται ότι αυτός είναι συνάρτηση των μεταπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών που εκπονούνται στα εργαστήρια που εργάζονται. Ας μην ξεχνούν ότι οι φοιτητές επιλέγουν μέλη ΔΕΠ για τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τους εργασίες και όχι ΕΔΙΠ. Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο αλλά κάποτε πρέπει να ειπωθούν διάφορες αλήθειες χωρίς λογοκρισίες.

  • 24 Απριλίου 2020, 18:04 | EDIP

    Προσπαθώ να μπω στο θολωμένο μυαλό του κ. ΖΗΝΩΝα για να καταλάβω γιατί πανηγυρίζει που οι ΕΔΙΠ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου:
    1. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι; ούτε οι επίκουροι ή λέκτορες δεν το έχουν.
    2. Δεν έχουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα (όπως τα φαντασιώνεται ο ίδιος); μα υπάρχουν λέκτορες εφαρμογών χωρίς διδακτορικό.
    Μήπως μας αρέσει να λέμε ότι είμαστε δημοκράτες αλλά όχι και τόσο ώστε να έχουν όλοι την ίδια ψήφο; Μήπως κατά βάθος κύριε ΖΗΝΩΝα αναπολείτε άλλες εποχές που ο καθηγητής είχε το βοηθό που του κουβάλαγε την τσάντα; Μήπως είστε από εκείνους που θέλουν να μένουν στη θέση τους μέχρι το θάνατο; Μήπως είστε από εκείνους που κλαίνε για το brain drain αλλά θέλουν σύνταξη στα 90;
    Περιμένω με αγωνία τις γλαφυρές απαντήσεις σας.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:52 | Άρης

    @ΖΗΝΩΝ
    Το ψέμα: «Ξεχνούν, αν υποτεθεί ότι συγκρίνονται με τα μέλη ΔΕΠ, ότι δεν έχουν εκλεγεί με «ανοιχτές» διαδικασίες.»
    Αγαπητέ κύριε η ισοπέδωση και γενίκευση είναι το πρώτο στάδιο του φασισμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί παλιοί ΕΕΔΙΠ (κλάδου Ι και ΙΙ) που έχουν εκλεγεί όλοι με ανοιχτές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικασίες για τους ΕΔΙΠ που ήρθαν από μετατάξεις (δευτεροβάθμια, ΙΔΑΧ) έγιναν από μέλη ΔΕΠ. Κανένα μέλος ΔΕΠ, καμία σύγκλητος, καμία ΓΣ δεν αρνήθηκε ή δεν κατήγγειλε τις διαδικασίες που ειρωνεύεστε. Μήπως θέλετε να ψάξουμε στο ΑΠΕΛΛΑ για τις «ανοιχτές» θέσεις που είναι τίτλοι διδακτορικών διατριβών; Έχετε το σθένος;

  • 24 Απριλίου 2020, 17:43 | Κώστας

    @ΖΗΝΩΝ
    Καταρχάς επειδή είστε ανενημέρωτος φυσικά και υπάρχουν λέκτορες και μάλιστα πολλοί χωρίς διδακτορικό (λέκτορες εφαρμογών). Πέραν αυτού αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκατε. Φυσικά και ο επίκουρος δεν ανήκει σε κάποια ανώτερη κάστα από τον ΕΔΙΠ, τον ΕΕΠ, τον ΕΤΕΠ ή τον διοικητικό υπάλληλο για να έχει δικαίωμα ψήφου. Στις δημοκρατίες κύριε δεν ψηφίζει κάποιος λόγω του τίτλου του. Αν το θεωρείτε αυτό είστε απλά τραγικός.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:28 | Μαρια Γεωργίου

    κ.Κεραμεως τώρα εξηγείται η σιωπή σας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που σας έθεταν αδήριτα το θέμα οι δημοσιογράφοι και δεν απαντούσατε σχετικα με την δυνατότητα εξέλιξης των Δρ ΕΔΙΠ. Τώρα αποκαλύπτονται οι προθεσεις σας: Θελατε να εξαφανίσετε ισως το πιο υγιες και δυναμικό κομμάτι των πανεπιστημίων:τους Δρ ΕΔΙΠ. Θα αποτύχετε επειδη δεν μπορείτε να κλείσετε το στόμα επιστημόνων με τόσα προσόντα. Θεωρείτε ότι είμαστε οπαδοί του απερχόμενου κόμματος, χωρίς προσόντα μέσα στα ΑΕΙ.Κανετε μεγάλο λάθος.Ειμαστε επιστήμονες με πολλά ακαδημαϊκά προσόντα ακόμη και για πρώτη βαθμίδα ΔΕΠ και ζητάμε να αξιολογηθουμε. Ανοίξατε τους ασκούς του Αιολου. Πρόκειται για κατάφορη αδικία. Δώστε τώρα την δυνατότητα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ και θα τρίβετε όλοι τα μάτια σας από τα υψηλά προσόντα τους.Αξιολογηση, Αριστεια και αξιοκρατία τώρα με στα πανεπιστήμια.Αρκετα με την υποτίμηση των Δρ ΕΔΙΠ τα 5 τελευταία χρονια.-

  • 24 Απριλίου 2020, 17:11 | Ευγενία

    Είναι πραγματικό λυπηρό, απαράδεκτο και ύποπτο να αφαιρούμε από εργασιακές ομάδες που παντί τρόπω έχουν στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο όλα αυτά τα χρόνια, πριν και μετά την χρεωκοπία της χώρας, το δικαίωμα να έχουν κάποιο λόγο στο τρόπο διοίκησης του εργασιακού τους χώρου. Μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση πέρα από άδικη είναι και επιζήμια για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που για να κρατηθούν όρθια τα χρόνια της κρίσης έβαλαν πλάτη όλοι από τον πρύτανη μέχρι και την τελευταία γραμματέα. Και τα κατάφεραν, όπως τα καταφέρνουν σήμερα και εξυμνούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που τόσο είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τις άνισες μάχες που καλούνταν να δώσουν. Ίσως η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια να μην μπορούσε να ανταμείψει υλικά τους δημόσιους λειτουργούς και εργαζόμενους ως όφειλε. Ας μην τους στερεί έστω και την ελάχιστη ηθική ανταμοιβή που τους οφείλει. Μια τέτοια αντιμετώπιση μόνο απογοήτευση και αποστασιοποίηση θα επιφέρει.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:52 | Κ.Φ.

    Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. των ελληνικών πανεπιστημίων είναι, σύμφωνα με το νομοθέτη, δημόσιοι λειτουργοί. Ως εκ τούτου, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν μια δημοκρατική κυβέρνηση να αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από αυτήν την κατηγορία διδακτικού προσωπικού; Πρόκειται για πρόταση που πηγαίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεκαετίες πίσω! Αντίθετα, ένα υπουργείο που θα ήθελε να ισχυροποιήσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, για το οποίο (θεωρητικά) όλοι «κόπτονται», θα έπρεπε, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των Ε.ΔΙ.Π. (αυτοδύναμη διδασκαλία βασικών μαθημάτων, επίβλεψη πτυχιακών, συνεπίβλεψη μεταπτυχιακών εργασιών κ.τ.λ.) να δώσει την ευκαιρία σε όσους διαθέτουν αυξημένα προσόντα (διδακτορικά, διεθνείς δημοσιεύσεις, εκτενές ερευνητικό έργο κ.τ.λ.) να εξελιχθούν κατόπιν κρίσης. Είναι καιρόν να αφήσουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της πολιτείας της ίδιας!!! Ιδού η Ρόδος….

  • 24 Απριλίου 2020, 16:35 | ΖΗΝΩΝ

    @Κώστας

    Κύριε (χωρίς «») ηρεμείστε. Ποιά είναι τα εξοργιστικά ψέματα;
    Το ότι επειδή ψηφίζουν οι επίκουροι καθηγητές (η βαθμίδα λέκτορα έχει καταργηθεί) που δεν μπορούν να είναι υποψήφοι για πρυτάνεις ; Σωστή είναι η
    επισήμανσή σας αλλά το δικαίωμα του εκλέγειν δεν ταυτίζεται με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι («άλλωστε» έγραψα και αυτό υποδεικνύει μια πλευρά του θέματος).
    Αν, λοιπόν, η ουσία του επιχειρήματός σας είναι οτι πρέπει να ψηφίζουν ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, υπάλληλοι (ίσως και φοιτητές) επειδή ψηφίζουν οι επίκουροι καθηγητές, τότε υποκλίνομαι στη βαρύτητα του επιχειρήματος.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:20 | ΓιώργοςΠ.

    Κάποιοι όπως ο ΖΗΝΩΝ χρήζουν ψυχιατρικής περίθαλψης αν κρίνουμε τα γραφόμενά τους. Από τη μια αναφέρει ότι το προσωπικό εκτός των ΔΕΠ δεν πρέπει να ψηφίζει επειδή δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και από την άλλη ξεχνάει πως ούτε οι επίκουροι και οι λέκτορες το έχουν αυτό το δικαίωμα αλλά ψηφίζουν κανονικότατα. Από τη μια μέμφεται τους ΕΔΙΠ/ΕΕΠ για μη ανοιχτές διαδικασίες και από την άλλη ξεχνάει τα μέλη ΔΕΠ είναι αυτά που τους εξέλεξαν με αυτές τις διαδικασίες. Κύριε ΖΗΝΩΝ να πάτε επειγόντως σε νευρολόγο ή ψυχίατρο.

  • 24 Απριλίου 2020, 16:12 | Κώστας

    @ΖΗΝΩΝ
    Θα σας πω εγώ «κύριε» από πού προκύπτει ότι είναι αντιδημοκρατικό να μη ψηφίζουν όλοι όσοι είναι σε ένα πανεπιστήμιο για την εκλογή πρύτανη. Με βάση ποια αρχή ή ποιο σκεπτικό έχουν δικαίωμα ψήφου οι επίκουροι και οι λέκτορες που ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αλλά όχι και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος. Μπορείς να μας απαντήσεις;

  • 24 Απριλίου 2020, 16:08 | @ΖΗΝΩΝ

    Τα ψέματά σου είναι εξοργιστικά. Ο ίδιος νόμος στο άρθρο 60 λέει ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχουν μόνο οι καθηγητές α βαθμίδας και οι αναπληρωτές. Οι Επίκουροι καθηγητές και οι Λέκτορες έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις πρυτανικές εκλογές; Γιατί αυτοί έχουν δικαίωμα ψήφου; Περιμένω απάντηση.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:44 | ΖΗΝΩΝ

    Σωστό είναι που το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται μόνο από μέλη ΔΕΠ. Αλλωστε αυτοί είναι που έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι. Ηταν έτσι και πρόσφατα, για παράδειγμα στις πρυτανικές εκλογές του 2014. Μέλη ΕΔΙΠ διαμαρτύρονται που είναι εκτός εκλεκτορικού σώματος αλλά γιατί; Ισχυρίζονται ότι αφού έχουν διδακτορικό δίπλωμα, προσφέρουν επικουρικό διδακτικό έργο καθώς και ερευνητικό έργο, πρέπει να ψηφίζουν. Ξεχνούν, αν υποτεθεί ότι συγκρίνονται με τα μέλη ΔΕΠ, ότι δεν έχουν εκλεγεί με «ανοιχτές» διαδικασίες. Αλλά πέραν αυτού, ψήφισαν στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές με χαμηλή βαρύτητα ψήφου. Συγκεκριμένα, με συντελεστή 0,2. Αυτό φαίνεται ότι θέλουν να διατηρηθεί, αλλά ποιά είναι η σημασία του, με ακαδημαϊκά και δημοκρατικά (στα οποία δίνουν έμφαση) κριτήρια; Σημαίνει ότι η ψήφος τους είναι ισοδύναμη με το 1/5 της ψήφου των μελών ΔΕΠ; Δεν είναι αυτό ακαδημαϊκά υποβαθμιστικό αλλά και αντιδημοκρατικό; Αν θέλουν να ψηφίζουν ισότιμα με τα μέλη ΔΕΠ να το πουν ανοιχτά.
    Διεθνείς πρακτικές είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη σε νομοσχέδια όπως αυτό. Σε πολλά διακεκριμένα δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο πρύτανης/πρόεδρος εκλέγεται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων στο οποίο συμμετέχουν ειδικοί και επίλεκτοι που προέρχονται από χώρο ευρύτερο από τον στενά ακαδημαϊκό του πανεπιστημίου. Οι υποψήφιοι δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Από που, λοιπόν, προκύπτει δήθεν αυτονόητα, ότι οι υποψήφιοι πρυτάνεις θα πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ του ίδιου πανεπιστημίου; Από πού προκύπτει ότι είναι αντιδημοκρατικό να μη ψηφίζουν όλοι όσοι είναι σε ένα πανεπιστήμιο για την εκλογή πρύτανη; Που αλλού στον κόσμο ψηφίζουν υπάλληλοι και φοιτητές για την εκλογή πρύτανη; Αναρωτιέται κανείς, από αυτούς που διαμαρτύρονται, γιατί συμβαίνει αυτό; Κάποτε ψήφιζαν και φοιτητές στην Ελλάδα και μάλιστα η συμμετοχή τους έφερνε στην κάλπη παραταξιακά «τραίνα» που πολλές φορές ευνόησαν την εκλογή «γαλάζιου» πρύτανη.
    Σωστό, επί της αρχής, είναι που το ψηφοδέλτιο πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων είναι ενιαίο. Η ελληνική εμπειρία όμως δείχνει ότι πολλές φορές είχαν υπάρξει «ανίερες» συμμαχίες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, π.χ. «δεξιο-αριστερές», προκειμένου να αυγατίσουν τα «κουκιά» με αποτέλεσμα πολυσυλλεκτική παράλυση στη διοίκηση του πανεπιστημίου.
    Τέλος, ορθότατη, αν και καθυστέρησε, είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία πρέπει να επεκταθεί σε πολλές διαδικασίες στον πανεπιστημιακό χώρο. Είναι άλλωστε στο προνομιακό πεδίο δράσης των αριστερών ομάδων εφόδου η αρπαγή της κάλπης σε εκλογές οργάνων των πανεπιστημίων.

  • 24 Απριλίου 2020, 15:20 | ΦΠ

    Γιατί απουσιάζει από την αιτιολογική έκθεση η εξήγηση της απόφασης συρρίκνωσης του εκλογικού σώματος; Ποια η λογική της; Διέπεται από τις αρχές της Δημοκρατίας ή οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς; Ποια η θέση του κ. Διγαλάκη επί του θέματος;

  • 24 Απριλίου 2020, 15:12 | Κώστας

    Ψάχνω από προχτές εναγωνίως μια τοποθέτηση της ΠΟΣΔΕΠ ή της ΚΙΠΑΝ ή κάποιας άλλη συνδικαλιστικής παράταξης των ΔΕΠ για το θέμα. Όλοι αυτοί έχουν έτοιμα σεντόνια ανακοινώσεων με ύβρεις και μύδρους (τα οποία αναρτώνται παντού σε κλάσματα δευτερολέπτων) όταν έρχεται στο προσκήνιο η εξέλιξη των ΕΔΙΠ/ΕΕΠ. Εδώ που έχουμε κατάλυση της δημοκρατίας με την αφαίρεση ψήφου σε ένα τεράστιο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας απλά σιωπούν. Αντί να αυξηθεί η απειροελάχιστη ποσόστωση των πληβείων (ΕΔΙΠ/ΕΕΠ/ΕΤΕΠ/Διοικητικοί) και να βελτιωθεί η αναλογικότητα τι έρχεται και κάνει η κ. Κεραμέως μια μέρα μετά την επέτειο της αγαπημένης της «επανάστασης»; Τους εξαφανίζει από τον χάρτη!!!! Δεν πρόκειται φυσικά για λάθος αλλά για συνειδητή επιλογή η οποία θα τους χαρακτηρίζει από δω και στο εξής.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:51 | ΕΔΙΠ

    Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση/παρανόηση σ αυτή τη διάταξη. Εδώ έχουμε έγκλημα εκ προμελέτης. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο που οραματίζεται η υπουργός (α)Παιδείας και οι συνεργάτες της. Μια ανώτερη κάστα που θα έχει τον πλήρη έλεγχο και δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν και φυσικά θα έχουν την εξουσία μέχρι τα 70, 80 ή και μέχρι τον θάνατό τους. Πραγματικά η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την αφωνία ΠΟΣΔΕΠ και Συνόδου Πρυτάνεων καταδεικνύει τους χαλεπούς καιρούς που θα ζήσουν τα Πανεπιστήμια.

  • 24 Απριλίου 2020, 14:10 | Νικόλας

    Καλημέρα θεωρώ προφανώς ότι υπάρχει κάποια παρεξήγηση, δεν μπορεί να μην συμμετέχουν στα όργανα ένα μέρος του προσωπικού το οποίο μάλιστα έχει στα αρχικά του την λέξη διδακτικό προσωπικό ! Επίσης ξεκάθαρα το άρθρο 16 του Συντάγματος στην παράγραφο 6. Λέει : « Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.» Κατατάσσοντας τους εδιπ στους δημόσιους λειτουργούς! Απαράδεκτη η απόφαση ! Να μην μπορεί να κρίνει ο κρινόμενος, έστω με την ποσοστιαία ψήφο του

  • 24 Απριλίου 2020, 13:39 | ΠΑ

    Η επιλογή του σώματος των εκλεκτόρων από μια μόνο μερίδα του προσωπικού του οποίου ο Πρύτανης προΐσταται αντιβαίνει κάθε αρχή δημοκρατίας. Δεν θα αναφερθώ στο ακαδημαϊκό προφίλ των μελών ΕΔΙΠ και των ΕΕΠ (το αίτημα της εξέλιξης ΔΕΝ υπάρχει πουθενά στη συζήτηση – οποία έκπληξις!) καθώς το βιογραφικό δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τη δυνατότητα ενός υπαλλήλου να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία.

    Προχωρήστε σε αναθεώρηση αυτής της διάταξης,κ. Υπουργέ, αν δεν σχεδιάζετε(-ται) πλήρη αποσιώπηση μελών του προσωπικού και, στην ουσία, έλεγχο της διαδικασίας εκλογής, με ισοβαρείς ψήφους για όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης προΐσταται όλων των θεμάτων (ακαδημαϊκών και διοικητικών)!

  • 24 Απριλίου 2020, 13:25 | Θεοδώρα

    Είναι Αντιδημοκρατικό, Αντιδεοντολογικό, Αναξιοκρατικό, Ανήκουστο να μην συμμετέχουν στην εκλογή των Πρυτανικών Αρχών τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, μέλη μόνιμα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, που συμμετέχουν ενεργά και καθοριστικά στο ακαδημαϊκό, διοικητικό, ερευνητικό έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αντί να μιλάμε για εξέλιξη των μελών αυτών τα οποία διαθέτουν αυξημένα προσόντα, κάνουμε οπισθογύρισμα σε αυτονόητα δικαιώματα των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ;;; Πώς τεκμηριώνεται δημοκρατικά η μη συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα όλων αυτών των μελών για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών, όταν η διοίκηση που ασκούν αφορά ΑΜΕΣΑ το έργο τους;

  • 24 Απριλίου 2020, 11:11 | Βασίλης

    Τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των ΑΕΙ, από τότε που δημιουργήθηκε ο κλάδος δεκαετίες πριν, επιτελούν αμιγώς διδακτικό έργο εφάμιλλο με εκείνο των μελών ΔΕΠ και συμμετέχουν απρόσκοπτα σε συνελεύσεις, συγκλήτους κ.ά. και προφανώς έχουν συγκροτημένη άποψη για τα διδακτικά και διοικητικά δρώμενα και γενικώς για τα ακαδημαϊκά. Πως γίνεται, αφενός μεν να λογοδοτούν σε περίπτωση παραπτώματος, αφετέρου δε, αν τελικά εφαρμοστεί αυτό, να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου; Πρόκειται περί σοβαρότατης αντίφασης και δεν αποτελεί πρόοδο. Η ορθή εξέλιξη είναι η αύξηση της ποσόστωσης της συμμετοχής τους σε όλες τις ψηφοφορίες του ΑΕΙ.

  • 24 Απριλίου 2020, 10:19 | nziogas

    Ομολογώ πως η πρόταση αυτή με ξάφνιασε . Πάει το Πανεπιστήμιο πολλά χρόνια πίσω και επιβεβαιώνει τις κουβέντες που το θέλουν τσιφλίκι των ΔΕΠ .Μάνο οι ΔΕΠ να ψηφίζουν για Πρύτανη ,παράταση 3 έτη μετά το όριο σύνταξης (απο 67 ετη στα 70) ζητούν για να καλύψουν τα κενά για να μην μπουν άλλοι (ΕΕΠ,ΕΔΙΠ)και χαλάσει η φυλή. Μια φορά ας σοβαρευτούνε και να ακούσουν και τι προτείνουν οι ταπεινοί υπηρέτες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Στο θέμα της εκλογής του Πρύτανη όχι μόνο να είναι διευρυμένο το εκλεκτορικό σώμα αλλά να αυξηθούν και οι συντελεστές βαρύτητας της ψήφου για όλους τούς άλλους κλάδους (ΕΕΠ,ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ,ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ).Να ανοίξουν οι διαδικασίες ένταξης των ΕΕΠ στους ΔΕΠ μιας και επιτελούν και αυτοί διδακτικό έργο και έχουν τα ίδια κριτήρια επιλογής . Έτσι θα καλύψουν ορθολογικά και χωρίς οικονομικό κόστος τα κενά στους ΔΕΠ. Μη μετατρέπετε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΜΑΓΑΖΑΚΙ .Αποδείξτε πώς θέλετε να στηρίξετε ένα Δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο όπως θέλετε να λέτε . Αν όχι τότε με δικά σας κεφάλαια δημιουργήστε νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αφήστε τα δημόσια σε άλλους που τα θέλουν. Είμαι σίγουρος πως η πλειοψηφία των ΔΕΠ συμφωνεί με το να μην περάσουν αντιδημοκρατικές αλλαγές και να σταθούν αρωγοί στους συναδέλφους τους ΕΕΠ . Δεν είμαστε αντίπαλοι τους .Είμαστε συνοδοιπόροι στο έργο που έχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε .

  • 24 Απριλίου 2020, 10:19 | Ευάγγελος

    Κρίμα που ανακοινώσατε το νομοσχέδιο στις 22 Απρίλη. Θα έπρεπε να το ανακοινώσετε μια μέρα νωρίτερα για να συμπέσετε με την αγαπημένη σας επέτειο. Εξάλλου η αφαίρεση ψήφου μόνο επί Παπαδόπουλου και Πατακού γινόταν. Ντροπή σας.

  • 24 Απριλίου 2020, 09:22 | Δρ Χημικός

    Η διάταξη για τις πρυτανικές εκλογές είναι σωστή. Αν και δεν είναι καινούρια. Περιορίζει τουλάχιστον τις περιπτώσεις συνδιαλλαγής μεταξύ υποψηφίων πρυτάνεων και του λοιπού προσωπικού: ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού. Είναι γνωστές κάτι περίεργες συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ κάποιων σχημάτων κατά τις εκλογές, στις εν λόγω κατηγορίες προσωπικού…Επίσης δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να έχει κάποιος το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά όχι του εκλέγεσθαι; Και για να πούμε και κάτι ακόμα…δηλαδή το ότι οι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικοί μπορούν να ψηφίζουν αλλά η ψήφος τους είναι υποδεέστερη στον υπολογισμό, σε σχέση με εκείνη των μελών ΔΕΠ, αυτό στην τελική δεν είναι υποτιμητικό για τους ίδιους; Και για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, οι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικοί και φοιτητές συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης και πολύ σωστά, οπότε μην παραποιούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα εγείρεται για άλλους λόγους και έχει να κάνει με το πάγιο αίτημα κάποιων να μεταπηδήσουν απευθείας σε θέσεις μελών ΔΕΠ…Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς δεν είναι πάρα πολύ καλύτεροι από κάποια υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ. Αλλά δυστυχώς δεν πάει έτσι….

  • 24 Απριλίου 2020, 02:18 | Ζήνων

    Σωστά το εκλεκτορικό σώμα επανέρχεται σε προηγούμενη σύνθεση, δηλαδή να ψηφίζουν μόνο μέλη ΔΕΠ. Αλλωστε μόνο τα μέλη ΔΕΠ είναι εκλόγιμα. Τα μέλη ΕΔΙΠ ναι μεν έχουν διδακτορικό και προσφέρουν επικουρικό διδακτικό και ερευνητικό έργο αλλά δεν έχουν εκλεγεί με διαδικασίες ανοιχτής κρίσης. Η ενδεχόμενη συμετοχή τους στο εκλεκτορικό σώμα με χαμηλή βαρύτητα (με τον υφιστάμενο νόμο ο σχετικός συντελεστής είναι 0,2) τι σηματοδοτεί; Oτι η ακαδημαϊκή τους οντότητα είναι 5 φορές υποδεέστερη από αυτή των μελών ΔΕΠ; Και το δέχονται αυτό…;
    Tα επειχειρήματα που διατυπώνονται, αλλά και τα νομοσχέδια που κατατίθενται, δεν μπορεί να αγνοούν τη διεθνή/ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Που αλλού στον κόσμο ψηφίζουν υπαλληλοι για εκλογή πρύτανη; ‘Η που αλλού ψηφίζουν φοιτητές; Κάποτε ίσχυε κι αυτό στη χώρα μας και έφερνε παραταξιακά «τραίνα» στην κάλπη από τα οποία είχαν ευνοηθεί σε πολλές περιπ΄τωσεις υποψήφιοι του «γαλάζιου» χώρου.
    Η εκλογή πρυτανικών αρχών, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, απέχει από τα ισχύοντα σε προηγμένες χώρες. Είναι όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί απαλλάσσει τη διαδικασία ααπό χαρακτηριστικά που υπονομεύουν την ουσία της. Θετικό είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο (πρυτάνεων-αντιπρυτάνεων) αν και στο παρελθόν έχουν προκύψει «ανίερες» συμμαχίες προκειμένου να αυγατίσουν τα «κουκιά». Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μονόδρομος και είναι λυπηρό που η εισαγωγή της θεωρείται πρόοδος ενώ θα έπρεπε να είναι καθιερωμένη από χρόνια.

  • 24 Απριλίου 2020, 00:11 | Μαρία Τ

    Ο εξοβελισμός μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ) από το εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη Πρυτανικού Σχήματος στα ΑΕΙ, ξενίζει δυσάρεστα. Είναι λυπηρό να επιστρέφουμε με γοργά βήματα σε αναχρονιστικές επιλογές του παρελθόντος.Η αξιολόγηση για εκείνους που κατέχουν ύπατα αξιώματα στα ΑΕΙ οφείλει να γίνεται από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και όχι σε συντεχνιακή βάση.Ακόμη και η συμμετοχή των φοιτητών σε καποιο ποσοστό θα έπρεπε να εξεταστεί.
    Ενας άξιος Πρύτανης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί εκτιθέμενος στην κρίση του συνόλου της ακαδημαΪκής κοινότητας.
    Το ίδιο ισχύει για το σύνολο του Πρυτανικού σχήματος.

  • 23 Απριλίου 2020, 23:04 | Θεοδώρα

    Η μη συμμετοχή του μόνιμου ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ στις Πρυτανικές Εκλογές είναι καθόλα Αντιδημοκρατική, Αδικη, Αντιδεοντολογική, Απαράδεκτη και Αντισυνταγματική!!! Δεν έχει καμία τεκμηρίωση η ΜΗ συμμετοχή στις εκλογές μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που συμβάλλουν καθοριστικά στο ακαδημαϊκό, διδακτικό και ερευνητικό έργο των Πανεπιστημίων. Αντί να μιλάμε για την εξέλιξή τους με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, τώρα….μας πάτε 10 βήματα πίσω;; ΓΙΑΤΙ;;; Που είναι η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη που πρεσβεύετε;;;

  • 23 Απριλίου 2020, 22:17 | Λ.Μ.

    Κρίμα κ. Υπουργέ, για να μην πούμε ντροπή!
    Για την ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, της αιρετής ηγεσίας δηλαδή των ΑΕΙ, αφαιρείτε το δικαίωμα ψήφου μόνιμων μελών των Ιδρυμάτων!
    Το προσωπικό αυτό, μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Διοικητικοί Υπάλληλοι, στήριξαν και έβγαλαν αλώβητα τα ΑΕΙ από όλες τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε περάσει. Κι εσείς τους ανταμείβετε θεωρώντας τους ανάξιους να εκλέξουν τις Πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων τους! Πώς να εκλάβουμε αυτή σας την επιλογή; Απαξίωση αντί για αναγνώριση!!!
    Ευχαριστούμε!

  • 23 Απριλίου 2020, 22:07 | Πολυτεχνειο

    Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 6. «Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει».

    Ξεκάθαρος ο ρόλος των Εδιπ βάση του 16

    Προσπαθώ να αντιληφθώ το σκεπτικό του νομοθέτη να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου σε μια κατηγορία προσωπικού ΕΔΙΠ (Διδακτικό προσωπικό).

    Ελπίζω ότι όλο αυτό αποτελεί απλά μια παράληψη και όχι καταστρατήγηση συνταγματικού δικαιώματος ! (Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ψήφος των ΕΔΙπ να είναι ισοβαρής με τα μέλη ΔΕΠ Αλλά να μην μπορεί να ψηφίσει.

    Όλη η νομοθεσία προβλέπει ακαδημαϊκά χαράκτιριστικα στην λειτουργία και «επιβίωση» – Εξέλιξη των ΕΔΙΠ! Δεν μπορώ αλήθεια να αντιληφθώ την παρέμβαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η ψήφος !

    Θα αφαιρέσει το δικαίωμα από τον κρινόμενο (αξιολογείται από τριμελή) να κρίνει και αυτός με ποσοστιαία συμμετοχή στην ψήφο !

    Απαράδεκτη ρύθμιση ! Οι ΕΔΙΠ δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα όργανα και τώρα δεν θα έχουν και ψήφο !

  • 23 Απριλίου 2020, 21:22 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ

    Η Διοίκηση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αποτελεί συλλογική λειτουργία και διενεργείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο. Στο Πρυτανικό Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κλάδων του προσωπικού του Ιδρύματος και ασφαλώς εκπρόσωποι των φοιτητών. Σε πολλά κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακά μέλη δεδομένης της αλληλεπίδρασης των ΑΕΙ με την κοινωνία. Το προσωπικό των ΑΕΙ διαχωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες το Διδακτικό – Ερευνητικό και το Διοικητικό και είναι γεγονός ότι για να λειτουργήσει το ΑΕΙ χρειάζεται την αγαστή συνεργασία όλων. Οι φοιτητές ως αποδέκτες της εκπαιδευτικής κυρίως αλλά και ερευνητικής δραστηριότητας του ΑΕΙ δικαιούνται να έχουν λόγο σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το ν. 4485/2017 το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων συμπεριελάμβανε όλους τους φορείς της λειτουργίας του ΑΕΙ στο μέτρο που ο νομοθέτης αποφάσισε με τη ποσόστωση της ψήφου των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών. Η λύση αυτή του Ν. 4485 είναι Σολομώντεια και σαφώς αντιδημοκρατική. Το σκεπτικό ήταν ότι τη θέση του Πρύτανη διεκδικούν μόνο μέλη ΔΕΠ και επομένως έπρεπε η ψήφος των ΔΕΠ να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ψήφο όσων δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Το ερώτημα που προβάλλει είναι αφού οι Επίκουροι καθηγητές και οι Λέκτορες δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι γιατί η ψήφος τους να μετράει το ίδιο με του καθηγητή πρώτης βαθμίδας και επίσης γιατί να μετράει περισσότερο από την ψήφο του ΕΔΙΠ ή του ΕΤΕΠ. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ διαδικασία που αντιβαίνει στη βασική αρχή της ισότητας ενώπιον του δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ας συζητήσουμε τις εξής βασικές παραδοχές: 1) Το Πανεπιστημιακό προσωπικό απέναντι στην άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν είναι ισοδύναμο. Η ψήφος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχει διαφορετική βαρύτητα, αφού ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις πρέπει να έχουν την αποδοχή του συνόλου του προσωπικού. Στο ΕΚΠΑ εργάζονται 1605 μέλη ΔΕΠ και 1516 μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί. Με ποια λογική μπορεί να αφαιρεθεί η ικανότητα ψήφου στο 50% του προσωπικού; 2) Το προσωπικό που συμμετέχει διά των εκπροσώπων του στο Πρυτανικό Συμβούλιο είναι άτοπο να μη έχει συμμετάσχει στην εκλογή του Πρύτανη. 3) Οι φοιτητές, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα και πρέπει να εκπροσωπούνται στο εκλεκτορικό σώμα σε ποσοστό 10% του συνόλου του προσωπικού του ΑΕΙ. Οι φοιτητές αυτοί θα εκλέγονται κατά τις φοιτητικές εκλογές με ειδικά ψηφοδέλτια και θα καταγράφονται σε ειδικό κατάλογο. 4) Οι υποψήφιοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, εκτός από την θέση τους στο ΑΕΙ, ως καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές, επιβάλλεται να έχουν διοικήσει μικρότερες δομές διοίκησης μέσα στο ΑΕΙ, όπως Διευθυντές Τομέα, Πρόεδροι Τμήματος, Κοσμήτορες, έτσι ώστε να έχουν αποκτήσει διοικητική ικανότητα. 5) Η δυνατότητα ψήφου στο σύνολο του προσωπικού θα έχει το ευεργετικό αποτέλεσμα της ανταλλαγής απόψεων πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΑΕΙ κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό έγινε ορατό στην τελευταία εκλογική διαδικασία όπου όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υποψηφίους για όλα τα ζητήματα ξεχωριστά του κάθε κλάδου. 6) Η δυνατότητα του εκλέγειν σε μόνο μέλη ΔΕΠ εμπεριέχει τον κίνδυνο της μη ανεξάρτητης έκφρασης της βούλησης του εκλεκτορικού σώματος. Η εξαρτημένη σχέση των μελών ΔΕΠ χαμηλότερων βαθμίδων με τους καθηγητές στο πλαίσιο της ανέλιξης τους σε υψηλότερη βαθμίδα δημιουργεί αμφιβολία για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του εκλεκτορικού σώματος. Αυτό λύνεται με τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος έτσι ώστε να μη υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης. Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι το άρθρο 62 πρέπει να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει στο εκλεκτορικό σώμα το σύνολο του προσωπικού με ισοδύναμη ψήφο. Αυτό αποτελεί δημοκρατική νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
    Σε ότι αφορά το γεγονός ότι το Εργαστηριακό – Διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ) αντιμετωπίζεται ως χαμηλών προσόντων προσωπικό με ρόλο βοηθητικό στη λειτουργία του Πανεπιστημίου διαψεύδεται καθημερινά στην πράξη με τη συμμετοχή του προσωπικού αυτού στο διδακτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι καιρός το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των βαθμίδων του προσωπικού και να δημιουργήσει πέντε (5) επιστημονικές βαθμίδες προσωπικού, με αντίστοιχα προσόντα ως εξής: Καθηγητής, Αναπληρωτής καθηγητής, Επίκουρος καθηγητής, Λέκτορας και Καθηγητής εφαρμογών. Όσοι ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ είναι κάτοχοι Διδακτορικού με ικανό ερευνητικό έργο να ενταχθούν στη βαθμίδα του Λέκτορα και όλοι οι υπόλοιποι να ενταχθούν στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών. Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης σε ανώτερη βαθμίδα. Έτσι να γίνει μια ορθολογική και δίκαιη διαχείριση της αδικίας που υφίσταται το εργαστηριακό – διδακτικό προσωπικό, το οποίο θα μπορεί πλέον αναπόσπαστο να αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων του προς όφελος του Πανεπιστημίου.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:27 | ΕΔΙΠ

    Υπέροχα νέα από την υπουργό. Μας απαγορεύει τώρα και την ψήφο. Έτσι ενισχύει τη δημοκρατία και έτσι αναδεικνύει την αξιοκρατία. Γιατί να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι; Τα μέλη ΔΕΠ είναι η ανώτερη κάστα που δεν πρέπει να έχει επαφές με τους λοιπούς πληβείους στα Πανεπιστήμια. Πραγματικά είναι για γέλια το συνονθύλευμα που είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο.

  • 23 Απριλίου 2020, 18:59 | Κώστας Ηλιάδης

    Δεν έχετε έρθει σε καμία επαφή με τα μέλη ΕΔΙΠ. Δεν εννοώ αποκλειστικά την ΠΟΣΕΔΙΠ, εννοώ τα μέλη ΕΔΙΠ, ιδιαίτερα τους διδάκτορες εξ αυτών. Αγνοείτε με επιμονή έναν χώρο μόνιμων ακαδημαϊκών διδασκάλων. Αγνοείτε μέρος της κοινωνίας των αρίστων. Αγνοείτε διδάκτορες με μελέτες σημαντικές στον δυτικό κόσμο. Αγνοείτε ανθρώπους με διεθνείς ακαδημαϊκές βραβεύσεις. Αγνοείτε επιστήμονες που έσφαλαν προφανώς παραμένοντας τόσα χρόνια στη χώρα μας. Όσο αγνοείτε τις ζωές τους και τα επιτεύγματά τους, αυτοί δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Το ζήτημα των ΕΔΙΠ είναι ηθικό και πραγματολογικό. Οι όροι της ορθής διακυβέρνησης επιβάλλουν μια σοφότερη αντιμετώπιση από εκείνη των παρελθουσών κυβερνήσεων. Please make a difference, και για να γίνει αυτή η διαφορά, ενημερωθείτε πρώτα από εμάς..

  • 23 Απριλίου 2020, 17:25 | Στέλιος Σφακιωτάκης

    Στο σώμα των εκλεκτόρων πρέπει να συμπεριληφθεί και όλο το άλλο μόνιμο προσωπικό των Πανεπιστημίων: ΕΕΠ,ΕΔΙΠ,ΕΤΕΠ, Διοικητικοί Υπάλληλοι. Μια πραγματική δημοκρατική αντίληψη επιτάσσει ότι όλοι όσοι εργάζονται και προσφέρουν στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν/εκλέγουν αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για τις πάσης φύσεως ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες του!

  • 23 Απριλίου 2020, 17:13 | ΚΠαπ

    Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για ένα τεράστιο τμήμα της Πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ξεκάθαρα χουντική διάταξη. Αυτοί που θα την ψηφίσουν έχουν και την πλήρη ευθύνη για την οπισθοδρόμηση στις εποχές του Πατακού και του Παπαδόπουλου. Η δημοκρατία στα Πανεπιστήμια δεν προάγεται με τις απαγορεύσεις αλλά με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των κατηγοριών των εργαζομένων σ αυτά. Εδώ η υπουργός δεν ξέρει πότε ξεκίνησε ο β παγκόσμιος πόλεμος βέβαια. Σιγά μην ασχοληθεί με τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:56 | ΑΚ

    Πραγματικά μοιάζει ακατανόητη η απόφαση συρρίκνωσης του σώματος εκλεκτόρων στις Πρυτανικές εκλογές. Μήπως δεν υπάγεται ολόκληρο το πανεπιστήμιο στην ίδια διοίκηση; Πώς θα διοικούνται μόνιμοι εργαζόμενοι από πρόσωπα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με την ψήφο τους; Βοηθήστε μας κ. Υπουργέ να καταλάβουμε πώς αυτό εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και συνεισφέρει στη δημοκρατία, τη στιγμή μάλιστα που το σώμα των εκλεκτόρων που προωθείτε αποτελεί και αριθμητικά περί το 1/3 έως 1/2 των μελών μιας πανεπιστημιακής κοινότητας. Πώς θα σας φαίνονταν άραγε μια κυβέρνηση κράτους, η οποία κατά αναλογία θα δύναται να εκλεγεί μονάχα από μια μικρή επίλεκτη ομάδα του πληθυσμού της χώρας;

  • 23 Απριλίου 2020, 16:43 | Ιωάννης

    Η αφαίρεση ψήφου παραπέμπει σε καθεστώς Βόρειας Κορέας και όχι σε Πανεπιστήμια. Αυτή η εσκεμμένη αφαίρεση ψήφου είναι ντροπή για την ηγεσία και για τον κ. Διγαλάκη που είναι και μέλος ΔΕΠ. Το μίσος σας για τους ΕΔΙΠ σε όλο του το μεγαλείο. Είστε κατάπτυστοι.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:13 | XRPE

    Είναι πέραν κάθε λογικής η εξαίρεση των μελών ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων από το εκλεκτορικό σώμα. Η ορθή και δημοκρατική διοίκηση του όποιου οργανισμού προϋποθέτει το δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη της κοινότητάς τους. Διαφορετικά ας διοικεί ο ΕΣΔΕΠ του κάθε ιδρύματος.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:48 | Δημήτρης

    Στο σώμα εκλεκτόρων θα πρέπει να προστεθούν και τα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Ίσως, με διαφορετικό συντελεστή (όπως στις προηγούμενες εκλογές) αλλά δεν μπορεί να μη συμμετέχει ολόκληρο το μόνιμο προσωπικό του Πανεπιστημίου στην εκλογή των Πρυτανικών αρχών (που έχουν άμεσες διοικητικές αρμοδιότητες).

  • 23 Απριλίου 2020, 14:03 | vaspap

    Δεν είναι δυνατόν το 2020, όταν μιλάμε για άριστους και αξιοκρατικές επιλογές να μειώνουμε τα εκλεκτορικά σώματα των Πρυτάνεων που εκρποσωπούν ένα ΑΕΙ και να τα κάνουμε απόλυτα συντεχνιακά. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα συνεργαστούν με όλο το Πανεπιστήμιο όταν δεν εκλαίγονται από αυτό; Θα περίμενε κανείς από το υπουργείο να αυξήσει το ποσοστό των κατηγοριών που καταργεί. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει ούτε φθόνος, ούτε φόβος παρά μόνο αξιοκρατικές διαδικασίες. Κρίμα!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 13:35 | Σχόλιο

    Απορώ γιατί γίνεται αυτή η αστεία διαδικασία με τη διαβούλευση από τη στιγμή που υπάρχει λογοκρισία στα σχόλια. Αυτή είναι η δημοκρατία σας υπουργέ; Λογοκρισία στα σχόλια και αφαίρεση ψήφου στα Πανεπιστήμια;

  • 23 Απριλίου 2020, 12:22 | Νικόλαος Β.

    Οι ΕΔΙΠ είναι μια κατηγορία προσωπικού που έχει ελάχιστη έως μηδενική εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα. Μάλλον δεν το ξέρετε. Οι ΕΔΙΠ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΓΣ των τμημάτων παρά μόνο στα θέματα που τους αφορούν (δηλαδή κανένα). Μάλλον δεν το ξέρετε ούτε αυτό. Οι ΕΔΙΠ είναι διδακτικό προσωπικό και αρκετοί από αυτούς είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι σε ερευνητικά έργα. Μάλλον δεν το ξέρετε ούτε αυτό. Οι ΕΔΙΠ δεν έχουν δικαίωμα εξέλιξης. Μάλλον σας διαφεύγει. Με αυτό το έκτρωμα που θα ψηφίσετε τους αφαιρείτε και το δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη της ηγεσίας ενός Πανεπιστημίου. Δηλαδή το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ δικαίωμα που τους είχε απομείνει για να ακουστεί η φωνή τους. Έως τώρα στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας οι υποψήφιοι Πρυτάνεις/Αντιπρυτάνεις συζητούσαν μαζί μας μιας και είχαμε δικαίωμα ψήφου. Πλέον ο εκάστοτε Πρύτανης ή Αντιπρύτανης δεν θα έχει καμία επαφή μαζί μας. Είστε άθλιοι πραγματικά. Η Βόρεια Κορέα ωχριά μπροστά στην αριστεία σας.

  • 23 Απριλίου 2020, 12:19 | Αντώνης Τοσουνίδης

    Οι απιστευτοι άριστοι δημοκράτες στα ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.. ΤΟ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ) ΜΕ 0,2 ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ – ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΓΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ… ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΌΡΑΤΟΙ. (ΣΗΜ. ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ)
    ΕΊΝΑΙ ΟΡΑΤΟΙ ΜΕ ΙΣΗ ΨΗΦΟ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
    αΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΠΕΔΟ…ΑΙΣΧΟΣ….
    ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΕΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΤΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ – ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ..

  • 23 Απριλίου 2020, 11:57 | Σοφία Χαρίτου

    Ως μέλος ΕΔΙΠ, θεωρώ εντελώς άδικη και οπισθοδρομική τη μη συμμετοχή των Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. από τη διαδικασία εκλογής Πρύτανηκαι Αντιρυτάνεων. Και οι δύο κλάδοι συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στην ερευνητική. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου σε Σώμα, που λαμβάνει αποφάσεις και για εμάς; Πώς στοιχειωθετείται η μη συμμετοχή μας;
    Ελπίζω να αποτελεί παράβλεψη και να διορθωθεί.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:06 | Βασίλειος Ζωιοπουλος

    Μια μερίδα Δρ ΕΔΙΠ έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα ακόμη και καθηγητή πρώτης βαθμίδας. Ο νόμος δεν επιτρέπει ο Δρ ΕΔΙΠ να αξιολογείται και να εξελίσσεται οπως είναι φυσικό δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Αφαιρειτε τώρα το δικαίωμα ψήφου στους Δρ ΕΔΙΠ στις πρυτανικές εκλογές και προσπαθείτε ετσι να καταπνιξετε ένα δυναμικό κομμάτι των ΑΕΙ που ζητά εδώ και έξι χρονια να ισχύσει ότι ισχύει σε όλο τον δυτικό κόσμο: Αξιολογηση με οποιες διαδικασίες κρίνει το υπουργειο και αξιοκρατικη εξέλιξη σε βαθμίδα ΔΕΠ. Αυτοί οι Δρ ΕΔΙΠ που τους αφαιρείτε τώρα την ψήφο έχουν στηρίξει τα ΑΕΙ στα χρονια της κρίσης και τώρα στην κρίση του κορονοιου.Δωστε το δικαίωμα της εξέλιξης με τροπολογία που θα καταθέσετε σε αυτό το νομοσχέδιο και οποιος Δρ ΕΔΙΠ έχει τα προσόντα να αξιολογηθεί και να εξελιχθεί.Σταματηστε την υποτίμηση και μην δημιουργείτε νεες εντάσεις και νεες απογοητευσεις μέσα στα ΑΕΙ. Αξιοκρατία περιμένουμε από την ΝΔ. Για το αυτονόητο πρέπει να συζητάμε; Προχωρήστε στην διόρθωση αυτής της καταφορης αδικίας μέσα στα πανεπιστήμια. Γιαυτο γίνατε κυβέρνηση. Για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση που εξαγγείλατε. Αναμένουμε στο παρόν νομοσχέδιο να κάνετε πράξη την αξιοκρατία και την αξιολόγηση μέσα στα ΑΕΙ.Τελειωσαν τα ψέμματα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:51 | Άλκιμος

    Για την εκλογή Πρύτανη πρέπει να ψηφίζουν αναλογικά όλα τα μόνιμα* μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (αλλά και παλιότερα) στα ελληνικά ΑΕΙ, και ισχύει σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    Η εκλογή μόνο από τα μέλη ΔΕΠ, εκτός από αντιδημοκρατική, νοθεύει και το καθεστώς αυτονομίας των Ιδρυμάτων, καθώς αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγειν από τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ (διδακτικό προσωπικό), ΕΤΕΤ (τεχνικό και επικουρικό προσωπικό) και τους διοικητικούς υπαλλήλους.
    Οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ασκούν κατά κύριο λόγο διοικητικό έργο και είναι αντιπαραγωγικό (και αντιδεολογικό) να εκλέγονται μόνο από μέρος του σώματος που διοικούν – πέραν των άλλων δίνεται και η εικόνα ότι Πανεπιστήμια = μέλη ΔΕΠ, κάτι που προφανώς δεν ισχύει (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε καμία χώρα του κόσμου).

    Άλκιμος
    *(μόνιμα = μέλη προσωπικού που έχουν μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας με το Ίδρυμα)