Άρθρο 54 Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης -Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης

 

  1. Στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διδάσκουν Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οποίοι εντάσσονται στο «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.».
  2. Το «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από το Μητρώο Εκπαιδευτών που προβλέπεται στο ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163/Α/21-9-2010) και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.
  3. Μέλη του «Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» δύνανται να είναι ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση και εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τις ειδικότητες, όπως περιγράφονται στους «Οδηγούς Κατάρτισης» των ανωτέρω Ι.Ε.Κ., καταξιωμένα επαγγελματικά στελέχη που προέρχονται από την αγορά εργασίας, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, καθώς και ημεδαποί και αλλοδαποί εμπειρογνώμονες.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης καθορίζεται ο «Κανονισμός Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.», στον οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο «Μητρώο», τα κριτήρια για την επιλογή και ανάθεση διδακτικού έργου σε μέλη του «Μητρώου», τα κριτήρια αξιολόγησης των μελών του «Μητρώου» στα οποία ανατίθεται διδακτικό έργο, οι κανόνες δημοσιότητας αναφορικά με την ένταξη ενδιαφερόμενων στο «Μητρώο» και την ανάθεση διδακτικού έργου, την τήρηση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Ε.Ε. 2016/679) αναφορικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενδιαφερόμενων προς ένταξη και μελών του «Μητρώου», καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα.
  • 4 Μαΐου 2020, 16:03 | Γ.Κ.

    Ένα απ’ τα εργαστήρια δεξιοτήτων είναι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αυτό για την Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη με επιμέρους θεματικές ενότητες τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εθελοντισμό, τον αλληλοσεβασμό και τη διαφορετικότητα. Σε Υ.Α., όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα προβλέπονται οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων.

    Με βάση τις θεματικές ενότητες του εργαστηρίου αυτού είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας ΠΕ78- Κοινωνικών Επιστημών. Ο λόγος που χρειάζεται να το επισημάνω εδώ είναι γιατί τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών έχουν τις περισσότερες β΄ αναθέσεις στο Γυμνάσιο, ενώ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντίληψη ότι ειδικά τα μαθήματα αυτά μπορούν να τα διδάξουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα δεν θα διανοούνταν κάποιος να θεωρήσει (και ορθά) έναν κοινωνιολόγο ως ικανό να διδάξει Αρχαία ή Νέα Ελληνικά, αλλά ένας φιλόλογος θεωρείται ικανός να διδάξει οποιοδήποτε μάθημα Ανθρωπιστικών ή Κοινωνικών Επιστημών. Τα παραπάνω φανερώνουν μια υποτίμηση της ιδιαιτερότητας των Κοινωνικών Επιστημών και ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσής τους.

    Τα εργαστήρια δεξιοτήτων εισάγονται πιλοτικά στην ελληνική εκπαίδευση και η επέκτασή τους σε όλες τις σχολικές μονάδες θα αποφασιστεί μετά την αποτίμηση της πιλοτικής φάσης τους. Ας μην τα υπονομεύσουμε πριν καλά-καλά αρχίσουν με την ανάθεσή τους σε μη συναφείς ειδικότητες εκπαιδευτικών, γιατί διαφορετικά είναι πολύ αμφίβολο αν θα επεκταθούν ποτέ.

  • 4 Μαΐου 2020, 14:21 | Γιάννης Κ.

    Η δημιουργία Μητρώου Εκπαιδευτών Ι.Ε.Κ.- πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια των εκπαιδευτών ενηλίκων- αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στο πεδίο των προσλήψεων εκπαιδευτών Ι.Ε.Κ. με τα πολλά και γνωστά προβλήματα στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Πρέπει, όμως, οπωσδήποτε η διοικητική επαλήθευση των δικαιολογητικών των υποψήφιων εκπαιδευτών και η συνακόλουθη μοριοδότησή τους να γίνει από την κεντρική υπηρεσία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή από ανεξάρτητη εταιρία που πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές και σε καμία περίπτωση απ’ τους διευθυντές των Ι.Ε.Κ. Η εμπειρία από το προηγούμενο σύστημα προσλήψεων δεν δημιουργεί εχέγγυα αντικειμενικής μοριοδότησης, το αντίθετο συμβαίνει. Επίσης, ως απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας, θα πρέπει η δημοσίευση των προσωρινών πινάκων κατάταξης των εκπαιδευτών να γίνεται με αναφορά στο ονοματεπώνυμό τους και όχι με αριθμούς πρωτοκόλλου, όπως επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτυπώνεται η μοριοδότησή τους ανά κριτήριο μοριοδότησης και όχι μόνο η συνολική μοριοδότηση, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Οι λόγοι είναι προφανείς: θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους, που έχουν βάσιμους λόγους να αμφισβητούν τη μοριοδότηση συνυποψηφίων τους, να υποβάλλουν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες ενστάσεις και όχι γενικές και αόριστες που θα απορριφθούν.
    Εκτός απ’ τη προώθηση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, με τις προϋποθέσεις που προανέφερα, το Μητρώο θα απαλλάξει τους υποψήφιους εκπαιδευτές και τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες από τη σπατάλη εργατοωρών και υλικών πόρων για την επανυποβολή και επανέλεγχο κάθε χρόνο των ίδιων δικαιολογητικών.
    Εξίσου, αν όχι πιο σημαντική για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία είναι η προαναγγελλόμενη στο νομοσχέδιο Υ.Α. που θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του Μητρώου. Εδώ, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται προσοχή σε δύο σημεία: 1) Κριτήρια για την επιλογή και ανάθεση διδακτικού έργου. Στους υπάρχοντες Οδηγούς Ειδικοτήτων σε αρκετές περιπτώσεις δεν ορίζονται οι ειδικότητες των εκπαιδευτών στις οποίες μπορεί να ανατεθεί κάποιο μάθημα ή οι αναθέσεις δεν είναι πάντοτε επιτυχείς, με κριτήριο το επαγγελματικό περίγραμμα της Ειδικότητας. Εξαιτίας της αδυναμιών αυτών δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να αναλαμβάνουν μαθήματα εκπαιδευτές που δεν είχαν τα απαιτούμενα προς τούτο επιστημονικά προσόντα. Πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση των Οδηγών με σαφείς και σύμφωνες με τα επαγγελματικά περιγράμματα αναθέσεις για όλα τα μαθήματα. 2) Κανόνες δημοσιότητας για την ανάθεση διδακτικού έργου. Μέχρι σήμερα μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων επικρατούσε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι ως προς την κατανομή των διαθέσιμων ωρών στους εκπαιδευτές μιας ειδικότητας. Αυτό συνέβαινε γιατί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν δημοσιοποιούσε κεντρικά τις σχετικές αναθέσεις, ενώ και η συντριπτική πλειονότητα των Ι.Ε.Κ. κρατούσε ως «επτασφράγιστο μυστικό» τις αναθέσεις μαθημάτων. Η σχετικά πρόσφατη πρακτική δημοσίευσης- με καθυστέρηση- των αναθέσεων στη Διαύγεια δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα, καθώς και πάλι υπάρχουν αναφορές σε αριθμούς πρωτοκόλλου και όχι σε ονοματεπώνυμα εκπαιδευτών. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προτάθηκε ως λύση απ’ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτές να επισκεφθούν όλα τα Ι.Ε.Κ. της περιφέρειάς τους και να ζητήσουν προφορική ενημέρωση για την ανάθεση μαθημάτων σε εκπαιδευτές. Αν είναι δυνατόν! Όσοι, λίγοι, συνάδελφοι μπήκαν σ’ αυτή τη βασανιστική διαδικασία, συχνά ανακάλυπταν ότι εκπαιδευτές με κατώτερη θέση απ’ αυτούς στους πίνακες είχαν αναλάβει σημαντικά περισσότερες ώρες και δικαιώθηκαν μετά από ενστάσεις. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η διαφάνεια να μη σταματά στη δημοσίευση των οριστικών πινάκων κατάταξης, αλλά να φτάνει μέχρι και την ανάθεση των μαθημάτων σε εκπαιδευτές με την έγκαιρη και με ονοματεπώνυμα δημοσιοποίησή τους. Αν δεν εξασφαλιστούν τα παραπάνω, το Μητρώο θα αποτελέσει μια απλή βιτρίνα που δεν θα μπορεί να αποκρύψει τη συνέχιση των φαινομένων της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας.

  • 4 Μαΐου 2020, 13:07 | Ντόλου Άννα

    Ο μόνος ουσιαστικός λόγος δημιουργίας ενός νέου μητρώου είναι αν με την κατάρτισή του δημιουργείται έγκυρος και διασταυρωμένος ως προς τα στοιχεία του, ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε δυνητικό εκπαιδευτή με σκοπό να καταργηθεί η κατάθεση δικαιολογητικών (πτυχίων, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων) σε κάθε ΙΕΚ κάθε εξάμηνο με την ανάθεση ωρών. Αν το νέο μητρώο δεν φέρει αυτή την καινοτομία δεν κατανοώ τι θα πρόσφερε η σύνταξη ενός νέου μητρώου ιδιαίτερα καθώς τώρα και για πολλούς μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά την πρόκληση της προσαρμογής με επιτυχία σε μια νέα δύσκολη πραγματικότητα η οποία πρέπει να ακολουθηθεί από πιο επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την προστασία όλων μας στο σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

    Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μητρώου πρέπει να στοχεύει στην συγκέντρωση ικανών μελών προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να στηρίζεται σε αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επαγγελματικής κατάρτισης και πιο συγκεκριμένα των ΔΙΕΚ είναι απαραίτητο να προσδίδεται ισότιμη βαρύτητα στα ακαδημαϊκά προσόντα, στην επαγγελματική εμπειρία καθώς και στην εκπαιδευτική εμπειρία κατά τη δημιουργία του μητρώου.

    Πιο συγκεκριμένα μερικά μόνο από τα σημαντικότερα σημεία για ένα μητρώο είναι:
    • Να προσμετρώνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια (σπουδές, επιμόρφωση, κ.α.).
    • Να προσμετράται το συνολικό πάσης φύσεως επαγγελματικό έργο στον αντίστοιχο κλάδο και ειδικότητα.
    • Να προσμετράται η εκπαιδευτική (διδακτική) εμπειρία στην κατάρτιση ανεξαρτήτως του αντικειμένου της διδακτικής ενότητας στην οποία αποχτήθηκε.
    • Να μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους εφόσον είναι ικανά να παράγουν εκπαιδευτικό έργο.
    • Να προσμετρώνται οι σπουδές και η επιμόρφωση στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη δια βίου μάθηση.
    • Να μην ισχύουν οι ενοποιημένοι κλάδοι προκειμένου να κατατάσσονται τα μέλη του μητρώου σε πλήθος διακριτών ειδικοτήτων.
    • Σε περίπτωση που ίσως μελλοντικά για οποιοδήποτε λόγο δε δημοσιευτεί προκήρυξη για την επιλογή εκπαιδευτών ΔΙΕΚ, τότε να μη μπορεί να γίνει τυχαία επιλογή εκπαιδευτή μόνο επειδή συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο. Η κατάταξη να πραγματοποιείται με σειρά προτεραιότητας (βάση προσόντων) ανά ειδικότητα, η οποία να τηρείται αυστηρά κατά την επιλογή τους.
    • Να παραμένει ανοικτό ή να ανοίγει τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο ώστε να μπορούν τα μέλη του να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους και να πραγματοποιούνται νέες εγγραφές.
    • Να μην επιβαρύνει οικονομικά τους συμμετέχοντες η κατάρτισή του.
    Τέλος το αναφερόμενο μητρώο θα αφορά μόνο τα ΔΙΕΚ (όπως αναφέρουν οι 4 παράγραφοι) ή όλους τους Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης (όπως αναγράφει ο τίτλος του άρθρου);

  • Από τις κατηγορίες εργαζομένων που θα ενταχθούν στο μητρώο, οι δημόσιοι λειτουργοί/υπάλληλοι είναι αυτοί που τελικά επωφελούνται από τη δημιουργία του μητρώου καθώς πλέον δεν θα είναι οι τελευταίοι στη λίστα επιλογής, αλλά θα επιλέγονται και μάλιστα με καλή σειρά αφού διαθέτουν πλήθος τυπικών προσόντων που συσσωρεύουν με τις προνομιακές συνθήκες που παρείχε και παρέχει ο δημόσιος τομέας.
    Οι δημόσιοι λειτουργοί/υπάλληλοι πρέπει να βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα επιλογής ως εκπαιδευτές ΙΕΚ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα με σοβαρό έλλειμμα εργασιακής ασφάλειας και ασφάλισης, ρευστού περιβάλλοντος εργασίας, με περιορισμένες οικονομικές απολαβές συγκριτικά με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων, να παρέχουν τις αξιόλογες γνώσεις και δεξιότητες τους στους εκπαιδευόμενους.
    Πιστεύω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχοντας εξασφαλίσει τη μονιμότητα, την ασφάλεια στην εργασία και τις αξιοζήλευτες συνθήκες εργασίας (για μεγάλη μερίδα Ελλήνων του ιδιωτικού τομέα), θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των «άλλων» εκπαιδευτών στην εργασία και στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς τους να δέχονται στο χώρο εργασίας τους εκπαιδευτές των ΙΕΚ με τα τμήματά τους όταν τους το ζητούν και να τους ξεναγούν, να τους ενημερώνουν και να τους παρουσιάζουν τη δουλεία τους. Επιπρόσθετα με την αποδοχή των εκπαιδευομένων στις δημόσιες υπηρεσίες για μαθητεία, μπορούν να επωφελούνται αμφίδρομα με τη βοήθεια που θα τους παρέχουν οι εκπαιδευόμενοι στη δουλειά τους.
    Αν θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης των δημοσίων υπαλλήλων, τότε δεν χρειάζεται να τους επαναπροσλαμβάνετε! Ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να συνεισφέρει με θεσμοθέτηση στην επαγγελματική κατάρτιση με το να είναι ανοιχτές οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι λειτουργοί/υπάλληλοι σε επισκέψεις (π.χ. μια μέρα το μήνα) ώστε να μοιράζονται στα πλαίσια της εργασίας τους την εμπειρία τους με τους εκπαιδευόμενους. Αν θεσμοθετηθεί η προσφορά αυτή των δημοσίων λειτουργών/υπαλλήλων και των υπηρεσιών τους προς την επαγγελματική εκπαίδευση, θα αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία τους στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός του ωραρίου εργασίας τους.
    Για όσους λένε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, θα έλεγα ότι δεν είναι δίκαιο στο δημόσιο να υπάρχουν εξασφαλισμένες θέσεις (αυτές των δημοσίων υπαλλήλων) και κάποιες άλλες θέσεις (αυτές των εκπαιδευτών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των ΙΕΚ) να τις παίζετε σε ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες που σταματάτε τη μουσική όπου σας αρέσει (ή όπου αρέσει στις ομάδες επιρροής). Τελικά αυτό δεν είναι δίκαιο ούτε για μας, ούτε για τους εκπαιδευομένους, ούτε και για την επαγγελματική κατάρτιση, για το καλό της οποίας θα έπρεπε να νομοθετείτε.

  • Είμαστε επαγγελματίες εκπαιδευτές Σκηνοθέτες απόφοιτοι τριετών σχολών με ισοτιμία από το ΙΤΕ με ΤΕΙ και διδάσκουμε την Τέχνη Σκηνοθεσίας όσο και τα μαθήματα Κινηματογράφου σε πολλές ειδικότητες. Στηρίζουμε την επαγγελματική κατάρτιση και το άνοιγμα νέων αλλα και μεσήλικων στην αγορά εργασίας πολλά χρόνια τώρα.Εξοπλίζουμε γνωστικά, ενδυναμώνουμε παιδαγωγικά, ενθαρρύνουμε ψυχολογικά και προωθούμε επαγγελματικά.Δεν έχουμε ωράρια ούτε,Σάββατα, Κυριακές,Αργίες, αλλά είμαστε συνεχώς διαθέσιμοι για όλους τους σπουδαστές,προσφέροντας επαγγελματικές γνωριμίες αλλά και επαγγελματικά υλικά ( υπολογιστές,κάμερες, μαγνητόφωνα φώτα) δίνοντας υπόσταση στην ειδικότητα.
    Κάθε χρόνο όμως που κάνουμε αίτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΚ μας κατατάσσουν
    στην τελευταία επιλογή ΑΛΛΟ.
    Και αυτό γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ, ενώ διδάσκουμε χρόνια στη δευτεροβάθμια και στα ΙΕΚ εδω και 20 χρόνια. Η πολυετής εμπειρία στο επάγγελμα, τα παιδαγωγικά, πανεπιστημιακά, μεταπτυχιακά προσόντα δυστυχώς δεν μας εξασφαλίζουν μια ίση μεταχείριση.Βιώνουμε έτσι μια τεράστια ανισότητα σαν να είμαστε δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτές. Είναι καιρός να πάψουμε να πατάμε την επιλογή- ειδικότητα ΑΛΛΟ να μας αποδοθεί η ταυτότητα που μας αρμόζει. Ενας Εκπαιδευτικός Κλάδος ΠΕ στο πλάισιο της ισονομίας μεταξύ των Εκπαιδευτών-Εκπαιδευτικών

  • 3 Μαΐου 2020, 22:53 | Giorgos Latsis

    Μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων έχει ο ΕΟΠΠΕΠ! Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί κι άλλο και απλώς θα προσθέσει νεότερη γραφειοκρατία. Μόνο σκοτεινές μπορεί να είναι οι προθέσεις δημιουργίας ενός άλλου μητρώου
    Ένα από τα πιο σοβαρά μητρώα που υπάρχουν στην Ελλάδα (δεν μιλάμε πλέον για την διαδικασία πιστοποίησης αλλά για τη διαδικασία τήρησης των ΣΤΕΠ) είναι αυτό του ΕΟΠΠΕΠ.
    Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο μητρώο, απλώς να δοθεί ένα χρονικό διάστημα πιθανώς 12 μηνών στους εκπαιδευτές των ΙΕΚ να μεριμνήσουν για να επικαιροποιήσουν τα προσόντα τους αν τα έχουν κακώς επικαιροποιημένα.
    Ασφαλώς αν δεν προκύψει κάτι καινούργιο και τελικά φτιάξουμε καινούργιο μητρώο πάρα πολύ σημαντικό είναι να εμφανίζεται σε αυτό όλα τα πτυχία, η εμπειρία και τα προσόντα ενός εκπαιδευτή αλλά το μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ κάνει ακριβώς το ίδιο.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:04 | ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ:
    1. Για ποιο λόγο βάζετε όρους συμμετοχής και λέτε μάλιστα «Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής», αφού δεν το τηρείτε;
    2. Γράφετε στους όρους: «Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.», επιτρέπετε όμως στη γνωστή κυρία με το ψευδώνυμο ΝΕΜΕΣΙΣ, να προσβάλλει την πρόεδρο του σωματείου ΣΕΔΙΕΚ και να συκοφαντεί και την πρόεδρο και το Σωματείο. ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κυρία ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΝΕΜΕΣΙΣ:
    Όσο μιλάτε χωρίς ονόματα, απλά συκοφαντείτε νομίζοντας ότι κρύβεστε βάζοντας ένα ψευδώνυμο. Εάν έχετε τα κότσια βγείτε να μιλήσετε με ονόματα και στοιχεία. Δεν έχετε όμως και αφήνετε να αιωρούνται ανυπόστατες κατηγορίες. Προσωπικά ως Αντιπρόεδρος τώρα και ως Γενικός Γραμματέας στο προηγούμενο Δ.Σ. του Σωματείου σας προκαλώ να πείτε που κοίταξα το προσωπικό μου συμφέρον έναντι του συλλογικού. Όσο για την αλλαγή καταστατικού έγινε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης πριν 2,5 χρόνια και κανείς δεν καταχράστηκε χρήματα.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:47 | ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ
    1. Το Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ συνεχίζει να υφίσταται. Η παράγραφος 2 του άρθρου αναφέρει : «Το «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από το Μητρώο Εκπαιδευτών που προβλέπεται στο ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163/Α/21-9-2010)…», δηλαδή το Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ. Δεν καταργεί το ένα το άλλο. Επίσης στο άρθρο 19 του νόμου 3879/2010 αναφέρεται: «Από 1.1.2013 η εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης», οπότε ούτε η προϋπόθεση της πιστοποίησης καταργείται. (άλλο εάν για κάποιους η εφαρμογή του άρθρου κάθε τόσο αναβάλλεται). Όσοι λοιπόν ισχυρίζεστε κάτι άλλο ή πλανάσθε οι ίδιοι ή προσπαθείτε να παραπλανήσετε.
    2. Κατανοητό είναι να βγάζει ο καθένας τον πόνο του για την αδικία που πιθανώς έχει υποστεί, αλλά και σχέση δεν έχει με το άρθρο, αλλά και τίποτε δεν θα λυθεί εάν οι καταγγελίες δεν γίνουν επώνυμα εκεί που πρέπει. Αλλιώς το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε κλίμα και εντυπώσεις που στο τέλος μπορεί να υποβαθμίζει το χώρο που εργαζόμαστε.
    3. Σχετικά με τα σχόλια για τους όντως άθλιους πολλές φορές οδηγούς σπουδών και για τις αλλαγές στα κριτήρια, θα πρέπει να απευθύνετε τις προτάσεις σας προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τη Γενική Γραμματεία ΕΕΚΔΒΜ και εάν θέλετε να υπάρχει ισχυρή συλλογική παρέμβαση εγγραφείτε και συμμετάσχετε στο συνδικαλιστικό σας όργανο δηλαδή το Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ.

  • 2 Μαΐου 2020, 21:14 | Μαρίνα Γρίβα

    Εν μέσω πανδημίας λοιπόν, με κλειστές όλες τις εκπαιδευτικές δομές μπαίνει σε ψήφιση ένα νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία! Κι ενώ άμεσα εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι καλούνται να μπουν ξανά στην τάξη χωρίς οδηγίες και προστασία, αμφότεροι μες στο φόβο και την αμφιβολία.
    Τη στιγμή που τα ΔΙΕΚ συστεγάζονται με λύκεια και λειτουργούν με ελλιπή εργαστηριακό εξοπλισμό και εκπαιδευτικά εργαλεία, τη στιγμή που οι εκπαιδευτές ενηλίκων εργάζονται χωρίς συμβάσεις κι απλήρωτοι για μήνες ενώ συνεισφέρουν οικονομικά αυτοβούλως και με όσα μέσα διαθέτουν για την εξυπηρέτηση των εργαστηριακών αναγκών και τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας, η κυβέρνηση επιλέγει να θέσει με το νέο πολυνομοσχέδιο αποκλειστικά το θέμα εισαγωγής των διδασκόντων στα ΔΙΕΚ εισάγοντας ένα ακόμα μητρώο συγκέντρωσης φακέλων μη ηλεκτρονικό και με καμία διευκρίνιση για όσα έπονται επί των κριτηρίων ένταξης κάνοντας τα στραβά μάτια ως προς τις χρόνιες λειτουργικές ανάγκες των ΔΙΕΚ και προσβάλλοντας το επίπεδο των πτυχιούχων εκπαιδευτών ενηλίκων που εξυπηρετούν τις πάγιες διδακτικές ανάγκες των ΔΙΕΚ.
    Προϋπόθεση για την εισαγωγή στο νέο μητρώο φαίνεται να είναι η εν ενεργεία ιδιότητα του δημόσιου υπάλληλου/λειτουργού, του ελεύθερου επαγγελματία και των ιδιωτικών εταιρειών, αποτρέποντας από τη συμμετοχή την πλειονότητα του συνόλου των εκπαιδευτών ενηλίκων. Αποκρύπτεται πλήρως η δυνατότητα ή μη ένταξης στο νέο μητρώο των πτυχιούχων εκπαιδευτών ενηλίκων που ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με τη διδασκαλία, που διαθέτουν ταυτόχρονα πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και στον επαγγελματικό τους κλάδο και οι οποίοι κατατάσσονται στο μητρώο ως άνεργοι βάση της λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης (έναρξη ανάθεσης διδακτικού έργου Οκτώβριο με λήξη τον Ιούνιο).
    Επίσης δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για τον τρόπο που θα μοριοδοτηθούν τα ακαδημαϊκά προσόντα, η διδακτική εμπειρία, καθώς και το αν θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια. Επίσης δε διευκρινίζεται τι θα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ανά κλάδο και πως αυτό θα οριστεί στους ενοποιημένους κλάδους εκπαιδευτών ενηλίκων. Τέλος κι αυτό μένει αδιευκρίνιστο…θα τηρείται σειρά προτεραιότητας στις αναθέσεις μαθημάτων βάση κατάταξης του εν λόγω πίνακα ή θα αρκεί η ένταξη σε αυτόν κι οι αναθέσεις θα γίνονται κατά το δοκούν; Θα χρειαστεί και πάι να πληρώσουμε να να μπούμε σε ένα ακόμα μητρώο;
    Υπάρχει ήδη ένα μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων, εκείνο του ΕΟΠΠΕΠ, το οποίο μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ηλεκτρονικό βγάζοντας μας από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία της κατάθεσης φακέλων σε ετήσια βάση. Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά λοιπόν;

  • 2 Μαΐου 2020, 18:31 | ΕΚΠ ΔΙΕΚ

    Καλημέρα
    Εν μέσω πανδημίας περνάτε πολυνομοσχέδια για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτό στην βάση προσωπικά θεωρώ ότι καταπατάει βασικές ελευθερίες έκφρασης και σκέψης. Θα μου πείτε η ζωή συνεχίζεται αλλά γιατί τόσο επείγον?να είμαστε καλά και όλα θα γίνουν πρέπει τώρα που είμαστε κλεισμένοι καραντίνα να περάσουν τόσο σημαντικά νομοσχέδια τόσο για μαθητές/ σπουδαστές όσο και για εκπαιδευτικούς / εργαζομένους?

    Στα ΔΙΕΚ υπάρχει ήδη το μητρώο εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ.
    Στο οποίο εντάσσονται πτυχιούχοι αλλά και κάποιο ελάχιστοι επαγγελματίες χωρίς ακαδημαϊκά προσόντα σε κάποιες ειδικότητες. Σε κάθε περίπτωση και οι μεν και οι δε, έχουμε όλοι δώσει εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας στον ΕΟΠΠΕΠ.Από αυτό το μητρώο, κάθε χρόνο γίνεται η επιλογή των εκπαιδευτών στα ΔΙΕΚ. σημειώσω επίσης ότι στα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτών / αναθέσεων μαθημάτων, προηγούνται οι πτυχιούχοι Πιστοποιημένοι στην συντριπτική πλειοψηφία άνεργοι πτυχιούχοι , και τέλος βάση δείκτη ανεργίας ή εξασφάλισης των προς το ζην όπως θέλετε πείτε το, οι πιστοποιημένοι ΕΟΠΠΕΠ υπάλληλοι και οι πιστοποιημένοι ΕΟΠΠΕΠ συνταξιούχοι κατατάσσονται στο τέλος του πίνακα κατάταξης/αναθέσεων.

    Πάγιο και χρόνιο ζητούμενο όλων των εκπαιδευτών, ήταν το ήδη υπάρχον μητρώο ΑΥΤΟ του ΕΟΠΠΕΠ , να γίνει ηλεκτρονικό ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων.

    Με τα άρθρα αυτά του νομοσχεδίου, δεν συζητάμε στο να γίνει το μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ ηλεκτρονικό , αλλά στην δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου και αυτοτελούς μητρώου από από το υπουργείο παιδείας όπου από αυτό θα γίνονται πλέον οι εντάξεις/ αξιολογήσεις/ αναθέσεις, (ηλεκτρονικό άραγε?) , με νέα άγνωστα προς το παρόν κριτήρια ένταξης και κατάταξης και λοιπά και λοιπά με το μόνο που μας δίνει έμφαση «δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, επαγγελματίες και εμπειρικοί κλπ» . ξεχάσατε τις λέξεις πτυχιούχοι, ξεχάσατε τις λέξεις πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων , ξεχάσατε τις λέξεις ηλεκτρονικό?

    Γιατί να δημιουργηθεί αυτό το ανεξάρτητο μητρώο ?
    Γιατί να παραγκωνιστεί το ήδη υπάρχον και λειτουργικό και να μην αναβαθμιστεί σε ηλεκτρονικό ?
    Γιατί δεν αναφέρει πτυχιούχους?
    Γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος ή ένας μη πτυχιουχος επαγγελματίας τέβε για παράδειγμα θα πρέπει να ενταχθεί σε ενιαίο πίνακα και όχι στο τέλος του πίνακα? γιατί το πως να συμπληρώσει ο δημόσιος υπάλληλος το εξτρα εισόδημά του να αφήσει στην πείνα πτυχιούχους ανέργους που δεν μπορεί καταρρακωμένη η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτεί τη γνώση και τα προσόντα τους?
    Γιατί νομίζεται πως ένας χωρίς άλλη απασχόληση παρά μόνο στα διεκ πτυχιούχος πιστοποιημένος εκπαιδευτικός δεν θεωρείται ικανός και άξιος?
    Γιατί θεωρείται ότι ένας πτυχιούχος εργαζόμενος επί 15 χρόνια σαν εκπαιδευτικός στα ΔΙΕΚ δεν σας αρκεί? Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων πχ. Πληροφορικής στα Επαλ , τους «απολύεται » και τους «αποστρατεύεται » ή βάζετε σε δεύτερη μοίρα , γιατί έχουν μόνο διδακτική εμπειρία και όχι επαγγελματική?
    Γιατί μήπως κρύβονται άλλα συμφέροντα πίσω από αυτή την εξέλιξη?
    Γιατί δεν βγάζετε δημόσια και τα κριτήρια ένταξης και επιλογής?
    ποιον θα ρωτήστε συμβουλευτείτε πάρτε την γνώμη του
    Γιατί δεν βγάζετε στην επιφάνεια και τα κριτήρια ,το κρατάτε έκπληξη για μετά?
    Γιατί εν μέσω πανδημίας?
    Κύριοι, αν θέλετε να βάλετε επαγγελματίες μη πτυχιούχους ή ότι θέλετε και να το κάμετε ιδιωτικό μαγαζάκι σας τα δημόσια ιεκ, τότε να φροντίστε τους ανέργους πτυχιούχους που εργάζονται στα ιεκ να τους ανοίξτε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να μην τους πετάτε στον δρόμο. γιατί στον δρόμο δεν έχει δουλειά δυστυχώς. Να μην τρώει η Ελλάδα τα παιδιά της και να μην έχουμε στρατιές Ελλήνων πτυχιούχων στοιβαγμένοι στα αεροδρόμια για να εγκαταλείψουν την χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.
    φροντίστε να μας ακούσετε, να μας υπολογίστε και να ενδιαφερθείτε συνολικά για τα διεκ , όχι να τσακωνόμαστε ποιος θα καταφέρει να πρωοτπάρει προτζέκτορα ανάμεσα 5 καθηγητές, φροντίστε να επιδοτήστε τους σπουδαστές με τα βαλιτσάκια εργασίας τους, φροντίστε να έχουν μελάνι στους εκτυπωτές στις γραμματείες να μην γινόμαστε ρεζίλι, φροντίστε τις πληρωμές μας να μην γίνονται με παρακάλια,φροντίστε τους εκπαιδευτικούς σας, φροντίστε τους σπουδαστές μας, φροντίστε κατά βάση τα ίδια τα ιεκ σαν δομές και σαν προσωπικό, φροντίστε να ενισχύστε και να λύστε τα προβλήματα της κάθε ειδικότητας.Να μας έχετε συμμάχους στον αγώνα για το καλύτερο για τα ιεκ.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:40 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΛΗΣ

    Είναι δυνατόν σε μία διαβούλευση να αναρτώνται συκοφαντικές κατηγορίες εκτός θέματος από ανθρώπους που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα;

  • 1 Μαΐου 2020, 23:44 | Χρήστος

    »Τέλος, τα ακαδημαϊκά προσόντα πρέπει να προηγούνται έναντι των εμπειροτεχνών σε ειδικότητες που έχουν αντιστοίχιση σε ελληνικά Α.Ε.Ι.» Πολύ σωστή πρόταση, συμφωνώ 100 %.

    Όσον αφορά για τους εκπροσώπους του ΣΕΔΙΕΚ που εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες και γνώστες, δε νομίζω ότι τους προσέβαλλε κανείς, απλά καλά θα κάνουν να θυμηθούν ότι έχουν κάνει και αυτοί λάθη ου ολίγα. Για παράδειγμα παρακινούσαν συναδέλφους να μην κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα γιατί και καλά δε θα πληρωνόμασταν και επέμεναν πραγματικά χωρίς λόγο. Είναι αλήθεια ότι αν ακούγατε λίγο τους καθηγητές των ΙΕΚ και δε παίρνατε μόνοι σας πρωτοβουλίες τώρα θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα. Εάν όντως θέλετε να μας εκπροσωπείτε θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και από κοινού να θέτουμε στόχους. Δε σας απαξιώνει κανείς, ίσα ίσα που ενδιαφέρεστε πάντα πρώτοι για τις πληρωμές μας αλλά δεν είναι μόνο αυτό και δε μας νοιάζει μόνο αυτό. Πρέπει να αλλάξει λίγο η νοοτροπία όλων μας γιατί όλοι έχουμε ευθύνη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη δουλειά στα ΙΕΚ ως δουλειά και όχι ως ευκαιριακό μεροκάματο.

    Με Εκτίμηση,
    Χρήστος

  • 1 Μαΐου 2020, 22:44 | ΝΕΜΕΣΙΣ

    Καταρχάς είμαι εκπαιδευτής ενηλίκων και όχι εκπαιδεύτρια. Και κατά δεύτερον όσα γράφω είναι αληθή που ίσως και να πειράζουν. Έχω κι άλλες αλήθειες προς δημοσιότητα, αν χρειαστεί περαιτέρω. Εκεί στο σωματείο άραγε το συλλογικό σας όφελος φροντίζετε ή το άκρως ατομικό σας; Εσείς που απευθύνεστε σε εμένα, να μας πείτε πόσες ώρες είχατε φέτος, πέρυσι και πρόπερσι στο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου και πόσες είχατε στα ΔΙΕΚ. Επίσης, να μας απαντήσετε πόσους κωδικούς ΣΤΕΠ είχατε δηλώσει στο παρελθόν στον ΕΟΠΠΕΠ ; Αυτοί οι κωδικοί ΣΤΕΠ που δηλώσατε είναι συναφή με τα πτυχία σας ή θα τα περάσετε ως εμπειρική κατάρτιση και θα «παίζετε» σε πολλές ειδικότητες ;

    Όσο για την πρόεδρο του σωματείου σας καλύτερα να ενημερώσετε όλους τους εκπαιδευτές ενηλίκων ότι ως συνταξιούχα και μάλιστα υψηλο-συνταξιούχα είχε προσφύγει μαζί με άλλους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους στο ΣτΕ για να διεκδικήσει το δικαίωμά της να μην μπαίνει στο τέλος της λίστας. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς βαθύτατης οικονομικής κρίσης και αύξησης της ανεργίας, χρησιμοποιεί ό,τι μέσο βρει προκειμένου να καρπωθεί και δεύτερο μισθό. Και την βλέπουμε να τρέχει σε ΔΙΕΚ για να μη χάσει το 10ωρο που τάχα μου δικαιούται…. Όποιος κατάλαβε….κατάλαβε.

    Επίσης, συμφωνώ με το μητρώο εκπαιδευτών με διαφανείς όρους όμως. Ζητάμε διαφάνεια στο μητρώο και στις αναθέσεις εκπαιδευτών ενηλίκων στα ΔΙΕΚ. Όποιο φάκελο και να ανοίξεις…είναι λάθος. Αυτή την εμπειρία είχα εγώ και την αποδεικνύω με ντοκουμέντα.

    Τέλος, τα ακαδημαϊκά προσόντα πρέπει να προηγούνται έναντι των εμπειροτεχνών σε ειδικότητες που έχουν αντιστοίχιση σε ελληνικά Α.Ε.Ι.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:59 | Εκπαιδευτής

    Η επαγγελματική κατάρτιση ως θεωρία και πράξη

    Η επαγγελματική κατάρτιση, ως άρρηκτος συνδυασμός θεωρίας και πράξης, απαιτεί μόνιμους εκπαιδευτές με επαρκείς θεωρητικές γνώσεις, διδακτική εμπειρία, όπως επίσης και επαγγελματική εμπειρία συναφή προς τις ειδικότητες των ΙΕΚ, και παράλληλα ωρομίσθιους εκπαιδευτές με ενεργή και συνεχιζόμενη επαγγελματική εμπειρία, μέσω της κύριας εργασίας που ασκούν, για τη συνυποστήριξη των εργαστηριακών και μόνο μαθημάτων. Εργαστηριακά μαθήματα να μην ανατίθενται σε εκπαιδευτές που δεν διαθέτουν συναφή επαγγελματική εμπειρία πέραν του πτυχίου τους. Κορμός του δέντρου να είναι οι μόνιμοι εκπαιδευτές και οι ωρομίσθιοι τα κλαδιά. Έτσι μόνο θα δούμε καρπούς. Με την υπάρχουσα κατάσταση τα ΙΕΚ λειτουργούν ως κέντρα διερχομένων εκπαιδευτών.

    Οι εκπαιδευτές των ΙΕΚ που έχουν παράλληλα μια κύρια και πλήρη εργασία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είναι φύσει αδύνατο να ανταποκριθούν επαρκώς στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, γιατί δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε τον απαραίτητο χρόνο, ούτε τις απαραίτητες αντοχές. Έτσι η εργασία στα ΙΕΚ καταντά για πολλούς αρπαχτή, για τη βελτίωση και μόνο του εισοδήματός τους. Τελειώνοντας κάθε μέρα την κύρια εργασία τους, τρέχουν για το κυνήγι των ωρών από ΙΕΚ σε ΙΕΚ για να σωριαστούν τελικά στην έδρα από την οποία χαιρετούν διαρκώς, συμπληρώνουν απουσιολόγια και βιβλία ύλης, λένε τα νέα για τον καιρό, εύχονται σε όσους εορτάζουν, αναπολούν τις διακοπές που πέρασαν, αναμένουν τις επόμενες διακοπές που όλο πλησιάζουν και που ποτέ δεν έρχονται. Συγχρόνως βρίσκουν το κουράγιο να είναι αγαπητοί σε όλους, τόσο στη διοίκηση του ΙΕΚ, όσο και στους καταρτιζόμενους, παραβλέποντας τις απουσίες και τους χαμηλούς βαθμούς. Γιατί στην Ελλάδα όλοι περνάνε. Σχέση συμφέροντος και συναλλαγής που απαξιώνει την όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

    Το Μητρώο Εκπαιδευτών περισσότερο θα εξυπηρετήσει την γραφειοκρατία παρά την αξιοκρατία, όσο αφορά στον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτών, αν δεν προβλεφθούν συγχρόνως αυστηρές ποινικές συνέπειες για τους ασυνείδητους εκπαιδευτές, οι οποίοι κάθε χρόνο παρανομούν και μάλιστα με τη συνέργεια και άλλων προσώπων.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:19 | ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Α. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ:
    1. Για ποιο λόγο βάζετε όρους συμμετοχής και λέτε μάλιστα «Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής», αφού δεν το τηρείτε;
    2. Γράφετε στους όρους: «Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα» και κάποιο σχόλιο είναι ολόκληρο: «ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚ δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 660 η 800 ευρώ; Γιατί δεν εντάσσονται στην ΕΡΓΑΝΗ ;». Ευκαιρία βρήκε ο συνάδελφος. Δεν τον κακολογώ. Ελπίζω να μην περιμένει και απάντηση από εδώ.
    Γενικότερα τα σχόλια έχουν ξεφύγει από την ίδρυση του συγκεκριμένου Μητρώου, αλλά ας θεωρήσουμε ότι τα σχόλια για αναθέσεις, κριτήρια και Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ, βρέθηκε εμμέσως τρόπος να ειπωθούν παρότι δεν ρυθμίζει λεπτομερώς τίποτε από αυτά το συγκεκριμένο άρθρο. (πλην Μητρώου ΕΟΠΠΕΠ που θα αναφερθώ)
    3. Γράφετε στους όρους: «Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.», επιτρέπετε όμως στη γνωστή κυρία με το ψευδώνυμο ΝΕΜΕΣΙΣ, να προσβάλλει την πρόεδρο του σωματείου ΣΕΔΙΕΚ.
    4. Ανεβάζετε το ίδιο σχόλιο του ίδιου ανθρώπου πολλές φορές. Εάν εγώ στείλω τα σχόλια μου 100 φορές θα τα ανεβάσετε άλλα τόσα;
    Β. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ
    1. Το Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ συνεχίζει να υφίσταται. Η παράγραφος 2 του άρθρου αναφέρει : «Το «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από το Μητρώο Εκπαιδευτών που προβλέπεται στο ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163/Α/21-9-2010)…», δηλαδή το Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ. Δεν καταργεί το ένα το άλλο. Επίσης στο άρθρο 19 του νόμου 3879/2010 αναφέρεται: «Από 1.1.2013 η εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης», οπότε ούτε η προϋπόθεση της πιστοποίησης καταργείται. (άλλο εάν για κάποιους η εφαρμογή του άρθρου κάθε τόσο αναβάλλεται). Όσοι λοιπόν ισχυρίζεστε κάτι άλλο ή πλανάσθε οι ίδιοι ή προσπαθείτε να παραπλανήσετε.
    2. Κατανοητό είναι να βγάζει ο καθένας τον πόνο του για την αδικία που πιθανώς έχει υποστεί, αλλά και σχέση δεν έχει με το άρθρο, αλλά και τίποτε δεν θα λυθεί εάν οι καταγγελίες δεν γίνουν επώνυμα εκεί που πρέπει. Αλλιώς το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε κλίμα και εντυπώσεις που στο τέλος μπορεί να υποβαθμίζει το χώρο που εργαζόμαστε.
    3. Σχετικά με τα σχόλια για τους όντως άθλιους πολλές φορές οδηγούς σπουδών και για τις αλλαγές στα κριτήρια, θα πρέπει να απευθύνετε τις προτάσεις σας προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τη Γενική Γραμματεία ΕΕΚΔΒΜ και εάν θέλετε να υπάρχει ισχυρή συλλογική παρέμβαση εγγραφείτε και συμμετάσχετε στο συνδικαλιστικό σας όργανο δηλαδή το Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ.
    Γ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της παρακολούθησης των σχολίων στη διαβούλευση από γνώστες του αντικειμένου και να υπάρχει δυνατότητα απάντησης – διευκρίνησης όταν ειδικά αναγράφονται πράγματα που δεν ισχύουν.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα παρέμβασης

  • 1 Μαΐου 2020, 17:10 | Αλέξανδρος Περιβολάρης

    Έχουν γραφτεί ενδιαφέρουσες απόψεις, θα ήθελα να παραθέσω και γω τα εξής:

    1. Σωστή κίνηση τα Μητρώα, πλέον δε θα χρειάζεται να πηγαίνουμε δικαιολογητικά – χαρτούρα κάθε χρόνο. Με μία όμως σημαντική υποσημείωση, τράπεζα καθηγητών υπάρχει και λέγεται Μητρώο ΕΟΠΠΕΠ και δε πρέπει να παραγκωνιστεί αλλά να ενσωματωθεί στο νέο Μητρώο.

    2. Tα ΙΕΚ δεν είναι μόνο Κατάρτιση αλλά και Εκπαίδευση. Ούτως ή άλλως Κατάρτιση χωρίς Εκπαίδευση δεν υφίστασται. Κάθε λογικός άνθρωπος, θεωρώ ότι μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.

    3. Η πρώτη καινοτομία στα Δημόσια ΙΕΚ θα πρέπει να είναι η ουσιαστική και διαρκής Αξιολόγηση των Καθηγητών. Θα πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι τα ΙΕΚ δεν είναι τρόπος για να βγάλουμε έξτρα εισόδημα αλλά είναι δουλειά και σίγουρα θα πρέπει όλοι να δίνουμε πάνω από το 100 % καθώς έχουμε ευθύνη απέναντι στους σπουδαστές μας αλλά και στους εαυτούς μας. Μιλάμε για συνειδητοποιημένους σπουδαστές οι οποίοι έχουν απαιτήσεις (μεγάλο ποσοστό έχει πτυχία ΑΕΙ ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν πολυετή επαγγελματική εμπειρία), ενώ αυτό που τους ελκύει είναι η νεά γνώση (θεωρητική και πρακτική), η οποία σε ορισμένες ειδικότητες είναι, σε κάποιο βαθμό, πανεπιστημιακού επιπέδου. Επειδή όμως ακριβώς πρόκειται για συνειδητή απόφαση αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η απόκτηση της γνώσης θέλει κόπο και αγώνα.

    4. Το θέμα με τους οδηγούς σπουδών οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων και η αιτία ήταν ότι κάποιοι γράφτηκαν είτε βιαστικά είτε ευνόησαν συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Εν τούτοις, με πολλή προσπάθεια και αγώνα από πολλούς συναδέλφους, φτάσανε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως κάποιες ειδικότητες δεν έχουν ακόμη οδηγούς σπουδών. Οποιαδήποτε ‘αναβάθμιση’ των οδηγών σπουδών θα πρέπει να υλοποιηθεί από ‘πολυπρόσωπες’ επιτροπές που θα απαρτίζονται από καθηγητές ΙΕΚ όλων των πεδίων που σχετίζονται με τις αντίστοιχες ειδικότητες, αλλά ακόμη και μέλη ΔΕΠ και πάντα υπό την επίβλεψη του Υπουγείου Παιδείας. Επιπλέον θα πρέπει να ξεφύγουν από το σχολικό μοντέλο τύπου ΕΠΑΛ και να βασιστούν περισσότερο σε προγράμματα σπουδών που υπάρχουν σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα ή άλλα μεταδευτεροβάθμια ιδρύματα, όπου τουλάχιστο αυτό είναι εφικτό από θέμα αντιστοίχισης.
    5. Νομίζω η κατάταξη στον πίνακα όσον αφορά τους Συνταξιούχους και τους Δημόσιους Υπαλλήλους που ισχύει μέχρι σήμερα είναι δίκαιη. Επειδή δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές όσον αφορά την οινονομία, είναι επιβεβλημένο να δίνεται προτεραιότητα σε νέους, ανέργους και μετά σε εργαζόμενους. Δε θα πρέπει κάποιοι να κρέμονται συνέχεια από τη λέξη ‘Κατάρτιση’ και να το βρίσκουν σαν δικαιολογία για να βγάλουν έξτρα εισόδημα. Ούτως ή άλλως ώρες υπάρχουν για όλους, ενώ οι διευθυντές σε πολλές περιπτώσεις εξαντλούν τις λίστες. Νομίζω αυτή η φαγωμάρα μεταξύ των εκπαιδευτών έχει κουράσει και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

    6. Οι κωδικοί ΣΤΕΠ δε γίνεται να ισχύσουν γιατί υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά το τι δηλώνει ο καθένας και πως εν τέλει το τεκμηριώνει.

    7. Όσον αφορά το δεύτερο πτυχίο ας αποφασίσουν κάποιοι τι είναι ιατροί, νοσηλευτές, φιλόλογοι, ιστορικοί, φωτογράφοι, μουσικοί. Συμφωνώ ότι το βασικό πτυχίο είναι αυτό που καθορίζει τι είμαστε αλλά όχι όταν δε γεμίζω με ώρες με το ένα πτυχίο να επικαλούμαι το άλλο, είναι άδικο για τους υπόλοιπους καθηγητές.

    8. Τα κριτήρια μοριοδότησης θεωρώ ότι είναι και αξιοκρατικά και πλήρη. Αν έχει υποτιμηθεί κάτι αυτό είναι το διδακτορικό το οποίο μοριοδοτείται 1 μόριο μόλις παραπάνω από τα συνολικά μόρια των σεμιναρίων και αυτό γιατί κάποιοι το διαχώρισαν από το διδακτορικό στην εκπαίδευση ενηλίκων το οποίο μοριοδοτείται με 9 μόρια! Οι γνώσεις επάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων είναι το εργαλείο για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η εκπαίδευση και η κατάρτιση των σπουδαστών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποτελεί σημαντικότερο προσόν από το όλα τα υπόλοιπα διδακτορικά τα οποία έχουν γίνει δια ζώσης, ξοδεύωντας άπλετο χρόνο και ενέργεια σωματική και ψυχική.

    9. Τα ΙΕΚ θα πρέπει να ξεφύγουν από τη νοοτροπία των ΕΠΑΛ και να έχουν περισσότερο χαρακτήρα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης. Δε μπορεί ένα 18 χρονο παιδί απο τα ΕΠΑΛ να κόβει πρώτο το νήμα σε σχέση με έναν απόφοιτο ΙΕΚ και να παίρνουν ίδιου επιπέδου πτυχίο. Και δε μπορεί, γιατί ένα παιδί 15-16 χρονών δεν έχει ανοίξει ακόμη το μυαλό του για να μπορέσει να αφομοιώσει εξιδικευμένες γνώσεις. Άρα γιατί να μη μετατραπούν τα ΕΠΑΛ στο στυλ ενός γενικού λυκείου με ευκολότερη και πιθανών λιγότερη ή με παραλλαγές ύλη και γενικά κυρίως μαθήματα και ας περνάνε μετά οι μαθητές στις επόμενες βαθμίδες.

    10. Τα ΙΕΚ αν και μη τυπική εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια έχουν υψηλά ποσοστά προτίμησης, κυρίως από νέους (18-26 ετών) οι οποίοι είτε ψάχνουν μία δεύτερη ευκαιρία είτε άλλαξαν επαγγελματική προτίμηση. Νομίζω θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι η σύνδεση των ΙΕΚ με τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, χωρίς όμως να γίνει αυτό παραθυράκι για να αποφεύγουν οι υποψήφιοι τις πανελλήνιες εξετάσεις.

    11. Τέλος όσον αφορά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Δεν έχω καταλάβει και δε γνωρίζω τι παέι στραβά αλλά σίγουρα υπάρχουν θέματα. Δε γίνεται η πληρωμή μας να εξαρτάται από το αν έχει ομάδα έργου ή εκλογές το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το ίδιο ισχύει και για τα αναλώσιμα, είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς βάζουμε συχνά πυκνά το χέρι στη τσέπη για να καλυφθούν εργαστηριακές ανάγκες. Δεν είναι κακό αυτό και όταν σου αρέσει, εννοείται το κάνεις, αλλά θα πρέπει και εμείς να γνωρίζουμε κάθε χρόνο πότε ακριβώς θα πληρωθούμε, για να μπορούμε όπως όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουμε έναν υποτυπώδη προγραμματισμό. Για να μη παρεξηγηθώ, σίγουρα υπάρχουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και λιώνουν για να μας εξυπηρετήσουν και τους το αναγνωρίζω. Τέλος δικαιολογίες ότι και αλλού υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αποτελούσαν πάντα τροχοπέδη για να λύσεις τα προβλήματα στη ρίζα τους.

    Υ.Γ. θα ήθελα να εκφράσω και ένα παράπονο, καλό θα ήταν οι εκάστοτε αρμόδιοι όταν έχουν στο μυαλό τους κάποια αναβάθμιση – αλλαγή, πριν την οριστικοποιήσουν, να τη μοιράζονται μαζί μας και να ακούνε προσεκτικά όλες τις απόψεις, αφήνοντας όλοι στην άκρη πολιτικές ιδεολογίες, καθώς στη παιδεία δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

  • 1 Μαΐου 2020, 13:11 | Σοφια

    Το μητρώο εκπαιδευτών ΙΕΚ πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης. Η υψηλή ποιότητα επαγγελματικής κατάρτισης όμως εξασφαλίζεται όταν υπάρχει σεβασμός και αξιοπρέπεια προς τον εκπαιδευτή, ο οποίος είναι εργαζόμενος.

    – Τα ΙΕΚ να μην ανήκουν σε ΝΠΙΔ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αλλά απευθείας στο Υπουργείο παιδείας όπως όλες οι δημόσιες εκπαιδευτικές μονάδες.
    – Ιδανικά μόνιμοι διορισμοί.
    – Επιλογή εκπαιδευτών και αναθέσεις από κεντρική υπηρεσία και όχι από την κάθε εκπαιδευτική μονάδα ξεχωριστά (στα πρότυπα των αναπληρωτών). Να σταματήσει η «παντοδυναμία» των διευθυντών.
    – Συμβάσεις εργασίας για κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.
    – Αποκλεισμός δημοσίων υπαλλήλων – συνταξιούχων. Υπάρχει πλήθος εκπαιδευτών με εξαιρετικά βιογραφικά και πολλή εργασιακή εμπειρία.

    Επιπλέον για πιο ποιοτική κατάρτιση:
    – Οδηγοί σπουδών με τη συμβολή των επαγγελματικών συλλόγων φορέων της εκάστοτε ειδικότητας και τη συμβολή του τριτοβάθμιου ιδρύματος που πιθανά να σχετίζεται η ειδικότητα.
    – Εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα.
    – Αξιοποίηση συγγραμμάτων ΕΠΑΛ – ΤΕΕ όπου αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα.

  • 30 Απριλίου 2020, 19:30 | Ιωάννα Μάρκου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για τη διαβούλευση.
    Το μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για όλες τις δομές δια βίου μαθησης διότι όλοι περάσαμε από τη δοκιμασία εξετάσεων ,που δεν ήταν καθόλου ευκολη , πιστοποιηθήκαμε στα αντικειμενά μας και πρωτίστως σε θεματα εκπαίδευσης ενηλίκων .Το προσοντολόγιο εκπαιδευτών ΙΕΚ είναι ανάγκη να ενημερωθεί και να αλλάξει,να εντάξει και τους αποφοίτους ‘’Ελληνικού πολιτισμού΄΄, μέσα γιατί πολλά μαθηματα των ΙΕΚ εχουν πληρη συναφεια με το αντικείμενό μας.
    Για το νεο Μητρώο που θέτετε συμφωνώ μόνο εφόσον θεωρηθεί ως υπομητρώο του ΕΟΠΠΕΠ και εφόσον εντάξουν την ειδικότητά μας »Ελληνικού πολιτισμού» μέσα. Να πώ οτι στα ΚΔΒΜ εχουμε αναθεση για τα προγράμματα »αξιοποιησης πολιτιστικής κληρονομιάς΄΄,»Λογοτεχνίας»,΄΄Τοπικής ιστορίας΄΄ και ιστορίας τέχνης΄΄.Βάλτε ειδική επιτροπή να αποφασίσει για τις δικες μας αναθεσεις και στα ΙΕΚ.Υπάρχουν μαθηματα στα ΙΕΚ που απαιτούν αφοσίωση στο διδακτικό αντικείμενο το οποιο πολλές φορές δεν συνάδει με το αντικείμενο εργασίας των εργαζομενων αλλού εκπαιδευτών και ας φαίνεται οτι συνάδει.Μήπως να σκεφτείτε καλύτερα να παρετε μόνιμους εκπαιδευτές για τα ΙΕΚ και καλά αμοιβόμενους;Τα Μεταδευτ/μια ΙΕΚ έπρεπε εδώ και χρόνια και με τις καταλληλες αναπροσαρμογές να αποτελούν την τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση της Ελλάδας και όχι να είναι αδιαβάθμητα.
    Ακόμη ενα αλλο πολύ βασικό στοιχείο ειναι οτι η εμπειρία μας η διδακτική στα ΙΕΚ πρέπει να μοριοδοτείται και ανεξαρτήτως του καθαυτό αντικειμενου.Δηλαδή οποιος εχει εμπειρία ως εκπαιδευτής στα ΙΕΚ ακόμη και σε αλλα αντικειμενα ,πρέπει να μοριοδοτείται εστω λιγότερο από την προυπηρεσία του τη σχετική με το αντικειμενο.
    Στα ΙΕΚ αλλά και σε οποιονδήποτε φορέα Δια βίου μαθησης ειναι αδιανόητο να προτιμώνται-προπορεύονται δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι ως εκπαιδευτές και απιστοποιητοι ,τη στιγμή που υπάρχουν ικανότατοι νεοι επιστήμονες και πιστοποιημενοι στο αντικειμενό τους άνεργοι.Επίσης οι του ιδιωτικού τομέα δεν θα πρέπει να προπορεύονται εναντι των αλλων επιστημόνων ανέργων.
    Είναι αναγκαίο να πάρετε το συντομότερο στα ΚΔΒΜ τους εκπαιδευτές και να εργαστούν όλοι μεσω πλατφόρμας , εξαιτίας του κορωνοιού.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:51 | (Παγωνα)Ιωάννα Μάρκου

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για τη διαβούλευση.
    Το μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για όλες τις δομές δια βίου μαθησης διότι όλοι περάσαμε από τη δοκιμασία εξετάσεων που δεν ήταν καθόλου ευκολη και πιστοποιηθήκαμε στα αντικειμενά μας και πρωτίστως σε θεματα εκπαίδευσης ενηλίκων .Το προσοντολόγιο εκπαιδευτών ΙΕΚ είναι ανάγκη να ενημερωθεί και να αλλάξει.
    Προσωπικά, πριν αρκετά χρόνια, ειχα καταθέσει προτάσεις(γραπτές) στον τότε πρόεδρο του ΟΕΕΚ για την αναβάθμιση του θεσμού των δημοσίων ΙΕΚ στην Ελλάδα με αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής καταρτιζομενων και εκπαιδευτών, εγχειρίδια , μεστό ωράριο διδασκαλίας και δίχρονη-τρίχρονη φοίτηση(στα ΙΕΚ) για τους αποφοίτους όλων των ειδών Λυκείων. Επίσης είχα προτείνει τότε(1999/2000) να υπάρξει στην Ελλάδα Τριτοβάθμια Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεσω των Μετ/δευτεροβαθμίων ΙΕΚ, γιατί το διάστημα :1993-1997 η εξειδίκευση που πρόσφεραν ήταν υψηλού επιπέδου. Με εθλιβε πολύ το γεγονός οτι τα δημοσια ΙΕΚ ήταν αδιαβάθμητα. Είχα προτείνει ακόμη να καταργηθούν τα δευτεροβάθμια ΙΕΚ ,που υπήρχαν τότε, προς αποφυγή συγχυσης με τά άλλα ΙΕΚ.Οι απόφοιτοι των ΄΄τριτοβαθμίων΄΄ ΙΕΚ ειχα υπογραμμίσει ότι έπρεπε να εχουν τη δυνατότητα κατατακτηρίων σε οποιοδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Ο τότε πρόεδρος του ΟΕΕΚ με ειχε συγχαρεί για τις προτάσεις αυτές και με διαβεβαίωσε οτι οι προτασεις αυτές διαβιβάστηκαν στο τότε Υπουργειο Παιδείας.Είχα επισημανει επίσης τότε οτι οι καθηγητές ΙΕΚ έπρεπε να ειναι μόνιμοι εκπαιδευτές,καλά αμοιβόμενοι και να μπαίνουν σε επετηρίδα ή κατι αντίστοιχο.
    Συγκεκριμενα ειμαι και διπλωματούχος δημοσίου ΙΕΚ Βόλου,Διοικησης και οικονομίας ενώ εχω υπηρετήσει σε δημόσια ΙΕΚ ως εκπαιδευτρια στα αντικείμενα Λογιστικής και Θεατρικού παιχνιδιού.Θέλω να τονίσω όμως ότι τα τελευταία χρόνια, αν και εκανα αιτηση, ως πιστοποιημενη εκπαιδευτρια ΕΟΠΠΕΠ και σχεδόν πρώτη στον πίνακα μοριοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΜ για το ΙΕΚ της Χαλκίδας, δεν προσελήφθηκα, με την αιτιολογία/δικαιολογία οτι το πτυχίο μου »Ελληνικού Πολιτισμού΄΄ του ΕΑΠ δεν συμπεριλαμβάνεται στο προσοντολόγιο εκπαιδευτών ΙΕΚ, ενώ η ειδικότητα των ΙΕΚ »Ειδικός Μουσείων και αρχαιολογικών Χώρων΄΄ αλλά και άλλες ειδικότητες βρίθουν από μαθήματα της δικής μας ειδικότητας και γνωρίζω οτι άλλοι συνάδελφοί μου προσλαμβάνονται κανονικά.
    Στα ΙΕΚ αλλά και σε οποιονδήποτε φορέα Δια βίου μαθησης ειναι αδιανόητο να προτιμώνται-προπορεύονται δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι ως εκπαιδευτές,τη στιγμή που υπάρχουν ικανότατοι νεοι επιστήμονες και πιστοποιημενοι στο αντικειμενό τους άνεργοι.Επίσης οι »βολεμενοι» του ιδιωτικού τομέα δεν θα πρέπει να προπορεύονται εναντι των αλλων επιστημόνων ανέργων.Εχει διαπιστωθεί οτι οι μόνιμα εργαζόμενοι αλλού εκπαιδευτές, την εργασία τους στο ΙΕΚ την κανουν ως πάρεργο και δεν δίνουν καμια απολύτως σημασία.
    Να σας πώ και αυτό οτι στα ΚΔΒΜ με αναγκασαν φέτος, ενώ ημουν 1η στον πίνακα αξιολογησης-μοριοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πιστοποιημενη και ανεργη να κανω αιτηση θεραπείας καταβάλοντας 30 ευρώ για εντελώς ανυπόστατους λόγους, στην οποία επιχειρηματολογησα για τα προσόντα μου εκ νεου και ακόμη δεν εχω λαβει απαντηση στην αιτησή μου.Φυσικά να πώ οτι άλλαξαν τον πίνακα και εβαλαν πανω από εμενα απιστοποιητους και συνταξιούχους!Εγινα εξω φρενών!

    Είναι αναγκαίο να πάρετε το συντομότερο στα ΚΔΒΜ τους εκπαιδευτές που αξίζουν(εχω ανάθεση στα ΚΔΒΜ) και να εργαστούν οι ανθρωποι μεσω πλατφόρμας όλοι, εξαιτίας του κορωνοιού.
    Για το νεο Μητρώο που θέτετε συμφωνώ μόνο εφόσον θεωρηθεί ως υπομητρώο του ΕΟΠΠΕΠ και εφόσον εντάξουν την ειδικότητά μας »Ελληνικού πολιτισμού» μεσα τους για αντίστοιχα μαθηματα που υπάρχουν στα ΙΕΚ και ειναι πολλά.Να πώ οτι στα ΚΔΒΜ εχουμε αναθεση για τα προγράμματα »αξιοποιησης πολιτιστικής κληρονομιάς΄΄,»Λογοτεχνίας»,΄΄Τοπικής ιστορίας΄΄ και ιστορίας τέχνης΄΄.Βάλτε ειδική επιτροπή να αποφασίσει για τις δικες μας αναθεσεις και μην αφήνετε τους διευθυντές ΙΕΚ να κρίνουν ως προς αυτό, γιατί επιλέγουν συντεχνιακά παντα και με βαση τα δικά τους συμφέροντα.Υπάρχουν μαθηματα στα ΙΕΚ που απαιτούν αφοσίωση στο διδακτικό αντικείμενο το οποιο πολλές φορές δεν συνάδει με το αντικείμενο εργασίας των εργαζομενων αλλού εκπαιδευτών και ας φαίνεται οτι συνάδει.
    Ακόμη ενα αλλο πολύ βασικό στοιχείο ειναι οτι η εμπειρία μας η διδακτική στα ΙΕΚ πρέπει να μοριοδοτείται και ανεξαρτήτως του καθαυτό αντικειμενου.Δηλαδή οποιος εχει εμπειρία ως εκπαιδευτής στα ΙΕΚ ακόμη και σε αλλα αντικειμενα ,πρέπει να μοριοδοτείται εστω λιγότερο από την προυπηρεσία του τη σχετική με το αντικειμενο.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:20 | (Παγωνα)Ιωάννα Μάρκου

    Τα προσοντολόγια εκπαιδευτών ΙΕΚ πρέπει να ενημερωθούν και να αλλάξουν.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ καλησπέρα σας,ειμαι η Μάρκου Ιωάννα που σας ειχα ενοχλήσει μεσω εγγράφων κυρίως για τα θεματα των δικαιωμάτων και του κωδικού ΠΕ του προγράμματος του »Ελληνικού Πολιτισμού΄΄ του ΕΑΠ αλλά και για αλλα θεματα Παιδείας και Δια βίου μαθησης.
    Το μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για όλες τις δομές δια βίου μαθησης διότι όλοι περάσαμε από τη δοκιμασία εξετάσεων που δεν ήταν καθόλου ευκολη και πιστοποιηθήκαμε στα αντικειμενά μας και πρωτίστως σε θεματα εκπαίδευσης ενηλίκων .
    Προσωπικά πριν αρκετά χρόνια ειχα καταθέσει προτάσεις(γραπτές) στον τότε πρόεδρο του ΟΕΕΚ κ.Μαΐστρο για την αναβάθμιση του θεσμού των δημοσίων ΙΕΚ στην Ελλάδα με αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής καταρτιζομενων και εκπαιδευτών,εγχειρίδια , μεστό ωράριο διδασκαλίας και δίχρονη-τρίχρονη φοίτηση(στα ΙΕΚ) για τους αποφοίτους όλων των ειδών Λυκείων.Δηλαδή οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ(τότε ΤΕΛ) να μην φοιτούν λιγότερο από τους αλλους. Επίσης ειχα προτείνει τότε(1999/2000) να υπάρξει στην Ελλάδα Τριτοβάθμια Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεσω των ΙΕΚ που ονομαζονταν τότε αλλά και τώρα Μεταδευτεροβάθμια, γιατί τότε (αρχικά) η εξειδίκευση που πρόσφεραν ήταν υψηλού επιπέδου.Με εθλιβε πολύ το γεγονός οτι τα δημοσια ΙΕΚ ήταν αδιαβάθμητα και οι απόφοιτοί τους δεν ειχαν κανενα ουσιαστικό πλεονέκτημα διορισμού εναντι των αποφοίτων Λυκείων και ούτε κανενα ουσιαστικό δικαιωμα,είχα προτείνει ακόμη να καταργηθούν τα δευτεροβάθμια ΙΕΚ ,που υπήρχαν τότε, προς αποφυγή συγχυσης με τά άλλα ΙΕΚ.Οι απόφοιτοι των ΄΄τριτοβαθμίων΄΄ ΙΕΚ ειχα υπογραμμίσει ότι έπρεπε να εχουν τη δυνατότητα κατατακτηρίων σε οποιοδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Ο τότε πρόεδρος του ΟΕΕΚ με ειχε συγχαρεί για τις προτάσεις αυτές και μου ειχε πει οτι τα κονδύλια ,που ήταν προς αξιοποιησή τους, είχαν εξανεμιστεί,φυσικά με διαβεβαιωσε οτι οι προτασεις αυτές διαβιβάστηκαν στο τότε Υπουργειο Παιδείας.Είχα επισημανει επίσης τότε οτι οι καθηγητές ΙΕΚ έπρεπε να ειναι μόνιμοι εκπαιδευτές,καλά αμοιβόμενοι και να μπαίνουν σε επετηρίδα ή κατι αντίστοιχο.

    Συγκεκριμενα ειμαι και διπλωματούχος δημοσίου ΙΕΚ Βόλου,Διοικησης και οικονομίας ενώ εχω υπηρετήσει σε δημόσια ΙΕΚ ως εκπαιδευτρια στα αντικείμενα Λογιστικής και Θεατρικού παιχνιδιού.Θέλω να τονίσω όμως ότι τα τελευταία χρόνια, αν και εκανα αιτηση, ως πιστοποιημενη εκπαιδευτρια ΕΟΠΠΕΠ και σχεδόν πρώτη στον πίνακα μοριοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΜ για το ΙΕΚ της Χαλκίδας, δεν προσελήφθηκα, με την αιτιολογία/δικαιολογία οτι το πτυχίο μου »Ελληνικού Πολιτισμού΄΄ του ΕΑΠ δεν συμπεριλαμβάνεται στο προσοντολόγιο εκπαιδευτών ΙΕΚ, ενώ η ειδικότητα των ΙΕΚ »Ειδικός Μουσείων και αρχαιολογικών Χώρων΄΄ αλλά και άλλες ειδικότητες βρίθουν από μαθήματα της δικής μας ειδικότητας και γνωρίζω οτι άλλοι συνάδελφοί μου προσλαμβάνονται κανονικά.

    Στα ΙΕΚ αλλά και σε οποιονδήποτε φορέα Δια βίου μαθησης ειναι αδιανόητο να προτιμώνται-προπορεύονται δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι ως εκπαιδευτές,τη στιγμή που υπάρχουν ικανότατοι νεοι επιστήμονες και πιστοποιημενοι στο αντικειμενό τους άνεργοι.Επίσης οι »βολεμενοι» του ιδιωτικού τομέα δεν θα πρέπει να προπορεύονται εναντι των αλλων επιστημόνων ανέργων.Εχει διαπιστωθεί οτι οι μόνιμα εργαζόμενοι αλλού εκπαιδευτές, την εργασία τους στο ΙΕΚ την κανουν ως πάρεργο και δεν δίνουν καμια απολύτως σημασία.

    Να σας πώ και αυτό οτι στα ΚΔΒΜ με αναγκασαν φέτος, ενώ ημουν 1η στον πίνακα αξιολογησης-μοριοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πιστοποιημενη και ανεργη να κανω αιτηση θεραπείας καταβάλοντας 30 ευρώ για εντελώς ανυπόστατους λόγους, στην οποία επιχειρηματολογησα για τα προσόντα μου εκ νεου και ακόμη δεν εχω λαβει απαντηση στην αιτησή μου.Φυσικά να πώ οτι άλλαξαν τον πίνακα και εβαλαν πανω από εμενα απιστοποιητους και συνταξιούχους!Εγινα εξω φρενών!

    Είναι αναγκαίο να παρετε το συντομότερο στα ΚΔΒΜ τους εκπαιδευτές που αξίζουν(εχω ανάθεση στα ΚΔΒΜ) και να εργαστούν οι ανθρωποι μεσω πλατφόρμας όλοι, εξαιτίας του κορωνοιού.

    Για το νεο Μητρώο που θέτετε συμφωνώ μόνο εφόσον θεωρηθεί ως υπομητρώο του ΕΟΠΠΕΠ και εφόσον εντάξουν την ειδικότητά μας »Ελληνικού πολιτισμού» μεσα τους για αντίστοιχα μαθηματα που υπάρχουν στα ΙΕΚ και ειναι πολλά.Να πώ οτι στα ΚΔΒΜ εχουμε αναθεση για τα προγράμματα »αξιοποιησης πολιτιστικής κληρονομιάς΄΄,»Λογοτεχνίας»,΄΄Τοπικής ιστορίας΄΄ και ιστορίας τέχνης΄΄.Βάλτε ειδική επιτροπή να αποφασίσει για τις δικες μας αναθεσεις και μην αφήνετε τους διευθυντές ΙΕΚ να κρίνουν ως προς αυτό, γιατί επιλέγουν συντεχνιακά παντα και με βαση τα δικά τους συμφέροντα.Υπάρχουν μαθηματα στα ΙΕΚ που απαιτούν αφοσίωση στο διδακτικό αντικείμενο το οποιο πολλές φορές δεν συνάδει με το αντικείμενο εργασίας των εργαζομενων αλλού εκπαιδευτών και ας φαίνεται οτι συνάδει.
    Ακόμη ενα αλλο πολύ βασικό στοιχείο ειναι οτι η εμπειρία μας η διδακτική στα ΙΕΚ πρέπει να μοριοδοτείται και ανεξαρτήτως του καθαυτό αντικειμενου.Δηλαδή οποιος εχει εμπειρία ως εκπαιδευτής στα ΙΕΚ ακόμη και σε αλλα αντικειμενα ,πρέπει να μοριοδοτείται εστω λιγότερο από την προυπηρεσία του τη σχετική με το αντικειμενο.

  • 30 Απριλίου 2020, 00:28 | Ιωάννης Κυριακίδης

    Το νέο μητρώο εκπαιδευτών ΙΕΚ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον θα γίνει για να εξυπηρετήσει τους εκπαιδευτές και όχι για ακόμη μια φορά ημέτερους και φιλαράκια.

    Προς το σκοπό αυτό σωστό θα ήταν η διασύνδεση του με το αντίστοιχο μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ σε ότι αφορά την πιστοποίηση καθώς δεν νοείται εκπαιδευτής ενηλίκων χωρίς την σχετική πιστοποίηση που βεβαιώνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει γνώσεις πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων – δβμ. Επίσης θα ήταν χρήσιμο το μητρώο να δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης των ΙΕΚ με τα ΣΔΕ, δηλ οι εκπαιδευτές ενηλίκων που διδάσκουν στα ΙΕΚ να έχουν πρόσβαση και να διδάσκουν ειδικά γνωστικά και μαθησιακά αντικείμενα και στα ΣΔΕ.

    Επίπλεον είναι απαραίτητη η αναθεώρηση – επικαιροποίηση των οδηγών σπουδών και των προσοντολογιών τα οποία έχουν γραφτεί χωρίς καμία διαβούλευση – μελέτη με την κοινότητα εκπαιδευτών – καταρτιζομένων – επαγγελματιών των ειδικοτήτων.

    Ειδικότερα για τα προσοντολόγια είναι απαράδεκτο να αποκλείονται επαγγελματίες με προυπηρεσία και γνώσεις στην ειδικότητα τους που διαθέτουν άλλο πτυχίο ΑΕΙ ή πιστοποίηση ΙΕΚ και να δίνεται αποκλειστική προτεραιότητα σε απόφοιτους ΑΕΙ των ειδικοτήτων λες και είναι κάποια διδασκαλική επετηρίδα. Και αυτό γιατί τα ΙΕΚ προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση και όχι ακαδημαϊκή επιμόρφωση. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση σε όσους ενδιαφερόμενους υποψήφιους έχουν σπουδάσει σε προπτυχιακό/μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων και στις νέες μορφές μάθησης και εκπαίδευσης. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια ευελιξία και οι εκπαιδευτές που διαθέτουν πτυχίο άσχετο με την επαγγελματική προυπηρεσία τους να μπορούν να δηλώνουν ως εκπαιδευτές δύο διαφορετικές ειδικότητες κατάρτισης ανάλογα με τις σπουδές, τα προσόντα και την επαγγελματική προυπηρεσία τους.

    Σε ότι αφορά τις αναθέσεις μαθημάτων καλό θα είναι με βάση το νέο μητρώο να γίνεται δικαιότερη κατανομή των ωρών διδασκαλίας, με διαφανείς διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς και προυποθέσεις υπέρ κάποιων και με βάση την αξιολόγηση των εκπαιδευτών όπως προκύπτει κάθε Σεπτέμβριο στους ειδικούς πίνακες αξιολόγησης (συνυπολογίζοντας σπουδές, γνώσεις, ειδικότερα προσόντα, επαγγελματική και διδακτική προυπηρεσία).

    τέλος θα πρέπει όσοι εκπαιδευτές καταθέτουν φάκελο στην πρόσκληση του ινεδιβιμ και έχουν έννομο συμφέρον να τους δίνεται πρόσβαση στα στοιχεία του πίνακα της ειδικότητας που ώστε να βλέπουμε ποιοι προηγούνται στις αναθέσεις.

  • 29 Απριλίου 2020, 22:48 | Αλέξανδρος Περιβολάρης

    Οι οδηγοί σπουδών, ωρολόγια προγράμματα και αναθέσεις όταν θα έρθει η ώρα θα πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο. Βέβαια έχουν ήδη βελτιωθεί αρκετά και είναι σε καλό σημείο. Εξαίρεση αποτελούν δυστυχώς ειδικότητες που δεν έχουν ακόμη οδηγό σπουδών. Όσον αφορά στη φίλη μου τη βιολόγο έχω να της πω ότι δεν είναι η μόνη ειδικότητα που αδικήθηκε, οι χημικοί τρέχαμε και δεν φτάναμε. Για Βιοχημεία και Κλινική Βιοχημεία δε συμφωνώ διότι, για να διδάξεις αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να έχεις πολύ καλές γνώσεις χημείας, που οι βιολόγοι αν και τη διδάσκονται στο πανεπιστήμιο (όχι βέβαια τόσο αναλυτικά) δε σημαίνει ότι μπορούν να διδάξουν βιοχημεία, η οποία απαιτεί να παίζεις την οργανική χημεία στα δάχτυλα, μιλάμε για απαιτητικό μάθημα. Άλλωστε βιοχημεία διδάσκονται και άλλα τμήματα όπως οι Τεχνολόγοι τροφίμων. Και στο χημικό διδαχθήκαμε φυσικές και μαθηματικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τα διδάξουμε κιόλας. Ανατομία το πρώτο λόγο θα έχει ο ιατρός, ξεκάθαρα. Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ 100 %. Η ουσία είναι ότι καλώς έγινε το μητρώο, είναι κάτι που όλοι το θέλαμε, σειρά έχει η αξιολόγηση των καθηγητών και γιατί όχι να υπάρχει και συνέντευξη ώστε το κάθε ΙΕΚ – διοίκηση, να είναι σε θέση να γνωρίζει το ποιον του ανθρώπου που δύναται να συνεργαστεί αλλά και το know-how του. Αυτό το λέω γιατί πολλές φορές ούτε τα τυπικά προσόντα ούτε η προϋπηρεσία (όσα χρόνια και να έχεις) αρκούν, για να γνωρίζει ο άλλος αν μπορείς να διδάξεις αλλά και αν κατέχεις την επιστήμη σου ή την τέχνη σου. Είναι η συνισταμένη όλων αυτών αλλά και χαρακτήρα και φυσικά θέμα χημείας..

  • 29 Απριλίου 2020, 19:31 | Αλεξανδρα

    Ναι στο μητρώο των εκπαιδευτών ΙΕΚ το οποίο όμως θα πρέπει να καταρτιστεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι τους ξεπερασμένους οδηγούς σπουδών που ευνοούν συγκεκριμένους κλάδους και αποκλείουν κάποιους άλλους. Η σύνταξη των Οδηγών σπουδών, έγινε από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες και το τελικό αποτέλεσμα στερείται διεπιστημονικής προσέγγισης και εκπαιδευτικής και επιστημονικής εγκυρότητας. Οι αναθέσεις μαθημάτων που προκρίνονται δεν λαμβάνουν υπόψιν την εργασιακή πραγματικότητα, τομέας σημαντικός για τα ΙΕΚ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί/ες εκπαιδευτές/τριες, με χρόνια εμπειρίας στα Δ.Ι.Ε.Κ και υψηλή ειδίκευση στο αντικείμενό τους, αποκλείστηκαν άδικα από τις αναθέσεις των μαθημάτων και στερήθηκαν το δικαίωμα στην εργασία. Παράλληλα είναι σαφής η υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, εφόσον συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία δεν καλύπτονται πλήρως.
    Ελπίζω το νέο μητρώο πριν καταρτιστεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και να γίνει διάλογος για τις αναθέσεις μαθημάτων.
    Ειδικά οι βιολόγοι έχουν αδικηθεί κατάφωρα καθώς αποκλείστηκαν από την ανάθεση διδασκαλίας σχεδόν όλων των μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας, της Ομάδας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και κάποιων ακόμα τομέων. Ο αποκλεισμός έγινε παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ενοτήτων άπτονται άμεσα του γνωστικού αντικειμένου των Βιολόγων, λαμβάνοντας υπόψιν τα προγράμματα σπουδών των 7 Τμημάτων ΑΕΙ. Μαθήματα όπως Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Κλινική βιοχημεία, Βασικές Βιολογικές Έννοιες, Αποστείρωση, Ανατομία, Φυσιολογία, Υγιεινή, Ανοσολογία, Μυκητολογία, Ιολογία, κλπ., τα οποία διδάσκονταν όλα τα προηγούμενα έτη από Βιολόγους έχουν αυθαίρετα ανατεθεί σε άλλες ειδικότητες.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ.

    θετική η διαδικασία μητρώου που προτείνεται, ανάλογη της ισχύουσας με τους αναπληρωτές της Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης.
    Σε ότι αφορά την μελλοντική εκδοσή ΚΥΑ ( παράγραφο 4 )στην κρίσιμη οικονομικά εποχή που διανυόμενα ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να κατατάσσεται σε επικουρικό πίνακα και να επιλέγεται μονάχα στην περίπτωση που δεν προσφέρεται για διδασκαλία άνεργος , η εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
    Να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομολογίας , μετά την ένταξη στο μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, με δυνατότητα υποβολή αίτησης πρόσληψης δημοσίου υπαλλήλου η Αναπληρωτή εκπαιδευτικού, μόνο αφού έχουν εξασφαλίσει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.
    Οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται τον φθινόπωρο να μπαίνουν σε επικουρικό πίνακα για την διδασκαλία μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο.
    Η μοριοδότηση κατάταξης μπορεί να είναι ανάλογη της υπάρχουσας, αλλά με αναλογική εκτίμηση της εργασιακής εμπειρίας όπως γίνεται και στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:34 | Στέφανος Πίππας

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚ δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 660 η 800 ευρώ; Γιατί δεν εντάσσονται στην ΕΡΓΑΝΗ ;

  • 27 Απριλίου 2020, 22:24 | Δημήτρης

    Σε ότι αφορά «ο «Κανονισμός Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.», στον οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο «Μητρώο», τα κριτήρια για την επιλογή και ανάθεση διδακτικού έργου σε μέλη του «Μητρώου», τα κριτήρια αξιολόγησης των μελών του «Μητρώου» στα οποία ανατίθεται διδακτικό έργο, οι κανόνες δημοσιότητας»

    εχει αποδειχθεί πως ο διαχωρισμός των δημοσίων υπαλληλων και η τοποθετηση τους σε διαφορετικό πίνακα από των ιδιωτών εχει δημιουργήσει εκπαιδευτες 2 ταχυτητων, και μάλιστα την ισότητα προς την εργασία, όλων των πολιτών.

    Οπως αναφερεται και στην παραγραφο 3 η γνώση του επιστημονικου αντικειμένου είναι το ζητούμενο και βαθμολογούμενο κριτηριο για την καταταξη και επιλογή τρων εκπαιδευτων.
    Δεν μπορεί να προηγείται ένας ιδιωτης με χαμηλότερα προσόντα (σύμφωνα με τα κριτηρια μοριοδοτησης) ενός δημοσίου υπαλληλου και να προηγείται στους πίνακες καταταξης. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να μην επιλέγονται οι πιο καταρτισμένοι εκπαιδευτες, βασει προσόντων.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:33 | Αλέξανδρος Περιβολάρης

    Τραγικές αποφάσεις από ανθρώπους που είτε δε γνωρίζουν είτε υπάρχει δόλος. Ναι στα μητρώα των καθηγητών ΙΕΚ. Πρώτα απ’ολα όμως χρειάζεται αξιολόγηση των Καθηγητών. Είναι φανερό ότι θέλετε να κάνετε τα ΙΕΚ ΕΠΑΛ, να τα υποβαθμίσετε λοιπόν. Φέρατε τους διδάκτορες να σας ξελασπώσουν, να κάνουν σύγχρονα μαθήματα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και τώρα μας γράφετε και μας σουτάρετε δίνοντας δουλειές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, για να μπαίνουν στο μάθημα και να στέλνουν μηνυματάκια στο κινητό. Αυτά ο Μητσοτάκης τα ξέρει άραγε; Ακούστε λοιπόν πως έχει η κατάσταση, εμείς δε θα στήνουμε εργαστήρια, ούτε θα αφήνουμε τα στομάχια μας στην αίθουσα διδασκαλίας για να έρχονται συνταξιούχοι και εμπειροτέχνες για να βγάζουν έξτρα μεροκάματο και να κοροιδεύετε τους σπουδαστές. Και επειδή απ’ότι φαίνεται οι εγκέφαλοι του άρθρου αυτού δε νιώθουν ακούστε κάτι και χωνέψτε το, κατάρτιση χωρίς εκπαίδευση δεν υφίσταται. Όσοι έχουν δουλέψει ξέρουν ότι δε μπορεί να είσαι άνιωθος στη δουλειά σου και να μη ξέρεις τι κάνεις, πρέπει να έχει ανοίξει το μυαλουδάκι σου και να έχεις διαβάσει και 5 πράγματα. Αυτά που κάνατε όλοι και οι προηγούμενοι, με 17χρονα από ΕΠΑΛ που και καλά ήταν έτοιμα να βγουν στην αγορά εργασίας, γελάνε ακόμη και οι πέτρες. Τα ΕΠΑΛ έπρεπε να είναι σαν τα γενικά λύκεια, με διαφορετική ή ευκολότερη ύλη. Τώρα όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία, αυτή ποιος θα την κρίνει; Όταν ανοίγει ο άλλος ένα μπλοκάκι και λέει ότι ασχολείται και καλά με αναλύσεις φυτοφαρμάκων (τυχαίο παράδειγμα) και έχει 5 χρόνια ένσημα, έχει περισσότερη εμπειρία από κάποιον που έχει πάρει 2 ερευνητικά προγράμματα και για 5 χρόνια δε κολλούσε ένσημα; Είστε απλά κολλημένοι, ξερόλες και στενόμυαλοι.

  • 27 Απριλίου 2020, 21:14 | ΠΕΤΡΟΣ

    Άριστα !!! Έπρεπε να είχε γίνει ήδη !!! Για τους διαφωνούντες : τα ΙΕΚ παρέχουν κατάρτιση. Ποιος είναι καταλληλότερος να καταρτίσει επαγγελματικά έναν σπουδαστή φυσικοθεραπείας, τυροκομίας, γραφιστικής, μαγειρικής, νοσηλευτικής κ.ο.κ. ; Ένας που σπούδασε, ξανασπούδασε και ματαξανασπούδασε και έχει μαζέψει 33 χαρτιά αλλά δεν δούλεψε ποτέ πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του ή ένας που σπούδασε και δουλεύει ; *Δεν απαξιώνουμε τα «χαρτιά» αλλά τα χαρτιά τα παίρνουμε για να πάμε για δουλειά και όχι να πάμε στα ΙΕΚ να γίνουμε «εκπαιδευτικοί» (αντί εκπαιδευτές ) όπως γράφουν πολλοί !!!

  • 27 Απριλίου 2020, 14:45 | Μαρία Κ.

    Πολύ σωστή η εφαρμογή μητρώου Εκπαιδευτών ΙΕΚ και μάλιστα αναθεωρώντας τα μέχρι τώρα κριτήρια τα οποία έδιναν προβάδισμα σε εκπαιδευτές με πολλά τυπικά προσόντα αλλά ενδεχομένως χωρίς εμπειρία στο επάγγελμα. Το ΙΕΚ είναι κατάρτιση και όχι πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει σε λίγο χρονικό διάστημα να μάθουν όσα χρειάζονται για να βγουν στην αγορά εργασίας και όχι αγορεύσεις από διδακτορικούς ή μεταπτυχιακούς εκπαιδευτές. Εάν κάποιος επαγγελματίας διαθέτει και πολλά τυπικά προσόντα, να είναι ευπρόσδεκτος.Οι εκπαιδευτές ΙΕΚ δεν πρέπει να είναι μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που στηρίζεται οικονομικά στις ώρες διδασκαλίας, αλλά επαγγελματίες που φέρνουν τη τεχνογνωσία τους και αξιολογούνται για το έργο τους.
    Ο εκπαιδευτής ΙΕΚ που έχει ως μοναδική δραστηριότητα το διδακτικό έργο στα ΙΕΚ, είναι έξω από την αγορά εργασίας και δεν είναι επαγγελματίας.

  • 27 Απριλίου 2020, 08:46 | Ανδρικόπουλος Αλεξ.

    Συνεχίζεται το παραμύθι περί μητρώων εκπαιδευτικών, περί ΙΝΕΔΙΒΙΜ, περί αναλωσίμων, περι εκπαιδευτών χαμηλότατων προσόντων, και ούτε κουβέντα για τα ψευδοπτυχία που καπελώνονται και δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην ειδικότητα που εξειδικέύονται.

    Η Κα Υπουργός και ο Κος Βουτσινάς μην έχοντας σχέση με το αντικέιμενο συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τα ΙΕΚ.

    Οχι πτυχία λυκείου μετα απο 3,5 χρόνια ΙΕΚ.

    Οχι πιστοποίηση σε άγνωστη ύλη που δεν προσμετράται σαν χρόνος φοιτησης.

    Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ΤΩΡΑ.

    Οχι μείωση της ανεργίας εκπαιδευτών με κατώτατα προσόντα, πολλές φορές μην πώ όλες κατα πολύ κατώτερα απο τους πτυχιούχους ΙΕΚ.

    Ειδική κατηγορία ανωτέρας επαγγελματικής κατάρτισης και μητρώο ειδικών εκπαιδευτών.

    Πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών στην κατάρτιση με know how αλλοδαπών εκπαιδευτικών συστημάτων (Γαλλία, Φιλανδία, Γερμανία)
    Η ανοχή έχει χαθεί προ πολλού.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:49 | Πετρος Ιωαννιδης

    Οι εκπαιδευτές να επιλέγονται από τον ΙΝΙΔΕΒΙΜ και όχι από τους διευθυντές των ΔΙΕΚ.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:11 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Δ.Ι.Ε.Κ.
    ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης Του Δημοσίου
    ___________________________________________________

    Κορυδαλλός, 25 Απριλίου 2020
    Αρ. Πρωτοκόλλου: 10/2020

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Δ.Ι.Ε.Κ.
    ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. & Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης του Δημοσίου (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ.) συγχαίρει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαιτέρως το Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινο Γεώργιο, που με το Άρθρο 54 του Νομοσχεδίου προς Διαβούλευση, έκανε δεκτό και υλοποίησε ένα Πάγιο Αίτημά μας, ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο οι Εκπαιδευτές να καταθέτουμε τα ίδια έγγραφα για τις αιτήσεις μας στα Δ.Ι.Ε.Κ.

    Με την υλοποίηση του Μητρώου θα τηρείται πλέον φάκελος Εκπαιδευτή, με κατατεθειμένα όλα τα αποδεικτικά έγγραφα των Προσόντων του, και κάθε χρόνο θα μπορεί ο Εκπαιδευτής να καταθέτει μόνο ό,τι καινούριο έχει αποκτήσει. Έτσι, ένας γραφειοκρατικός κύκλος ετών φαίνεται να κλείνει.

    Το Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. έχει καταθέσει Προτάσεις και αναμένει από το Υπουργείο η Διαβούλευση να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα θέματα που αναφέρονται στο Άρθρο του Νομοσχεδίου, όπως τους Όρους και Προϋποθέσεις Ένταξης στο «Μητρώο», τα Κριτήρια για την Επιλογή και Ανάθεση Διδακτικού Έργου σε μέλη του «Μητρώου», τα Κριτήρια Αξιολόγησης των μελών του «Μητρώου» στα οποία ανατίθεται Διδακτικό Έργο, τους κανόνες Δημοσιότητας αναφορικά με την ένταξη Ενδιαφερόμενων στο «Μητρώο» και την Ανάθεση Διδακτικού Έργου.

    Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά δε θα βρεθούμε προ τετελεσμένων, όπως οι τελευταίες Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας συνήθιζαν να μας φέρνουν.

    «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
    ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ)»
    Αρ. Απόφ. Μον. Πρωτ. Πειρ. 5581/2011
    Α.Φ.Μ. 997036289
    Τ.Θ. 91760 / Τ.Κ. 18102 Κορυδαλλός, τηλ. 6937202392, 6945753054
    E-mail: info@sediek.gr

    Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

    Αικατερίνη Βασιλείου Θεοδώρα Παπαλάμπρου

  • 26 Απριλίου 2020, 18:14 | @

    http://www.opengov.gr/ypepth/?c=66274

    Οι εκπαιδευτές ενηλίκων είναι επαγγελματίες και επιστήμονες με εργασιακή εμπειρία!

    Λύστε τα προβλήματα που υπάρχουν (μη πληρωμή των εκπαιδευτών, αυθαίρετη ανάθεση ωρών απο διευθυντές, εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, εξοπλισμοί των εργαστηρίων κτλ κτλ)

    Μην δημιουργείτε άλλα προβλήματα!

    Υπάρχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων με εμπειρίες και πτυχία! Αναβαθμίστε το μητρώο αυτό.

    Αν έχετε άλλες σκοπιμότητες αυτό είναι άλλο θέμα!

    Μη μας κάνετε να μετανιώνουμε που σας ψηφίσαμε!

  • 26 Απριλίου 2020, 17:23 | Γεώργιος

    Για την εγγραφή στο νέο μητρώο των ΔΙΕΚ,το πιστοποιητικό του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης(ΕΠΠΑΙΚ)της ΑΣΠΑΙΤΕ να θεωρηθεί επαρκές και να μην χρειάζεται άλλο προαπαιτούμενο.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:43 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΚΟΥΛΗΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΟΠΠΕΠ ,ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΜΕΣΑ1!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!!!!Μέλη του «Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» δύνανται να είναι ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση και εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τις ειδικότητες, όπως περιγράφονται στους «Οδηγούς Κατάρτισης» των ανωτέρω Ι.Ε.Κ., καταξιωμένα επαγγελματικά στελέχη που προέρχονται από την αγορά εργασίας,XREIAZONTAI NEEΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ.ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

  • 26 Απριλίου 2020, 16:40 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΚΟΥΛΗΣ

    MΠΡΑΒΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΟΠΠΕΠ ,ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΜΕΣΑ1!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!!!!Μέλη του «Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» δύνανται να είναι ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση και εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τις ειδικότητες, όπως περιγράφονται στους «Οδηγούς Κατάρτισης» των ανωτέρω Ι.Ε.Κ., καταξιωμένα επαγγελματικά στελέχη που προέρχονται από την αγορά εργασίας,XREIAZONTAI NEEΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ.ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ!!AΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ!

  • 26 Απριλίου 2020, 16:02 | KATEΡΙΝΑ ΠΙΚΟΥΛΗ

    MΠΡΑΒΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΟΠΠΕΠ ,ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΜΕΣΑ1!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!!!!Μέλη του «Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.» δύνανται να είναι ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση και εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τις ειδικότητες, όπως περιγράφονται στους «Οδηγούς Κατάρτισης» των ανωτέρω Ι.Ε.Κ., καταξιωμένα επαγγελματικά στελέχη που προέρχονται από την αγορά εργασίας,XREIAZONTAI NEEΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ.ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

  • 26 Απριλίου 2020, 15:53 | KΩΣΤΑΣ ΜΠ

    MΠΡΑΒΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΟΠΠΕΠ ,ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΜΕΣΑ1!!ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!!!!

  • 26 Απριλίου 2020, 12:31 | Δημήτρης

    Το μητρώο είναι σωστό που δημιουργήται. Πρέπει επίσης να δωθεί μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στους Διευθυντές να επιλέγουν εκπαιδευτές που έχουν εργασιακή εμπειρία και μπορούν να τη μεταφέρουν στους σπουδαστές τους.
    Καλή η εκπαίδευση ενηλίκων αλλα επίσης σημαντική και η εργασιακή εμπειρία κάποιου.
    Τα Δημόσια ΙΕΚ θα πρέπει να αναβαθμιστούν, να έχουν συγχρονους οδηγούς σπουδών οι οποίοι να επικαιροποιούνται κάθε 2 χρόνια.
    Πρέπει να υπάρχει αποσχολιοποίηση των ΙΕΚ και συχνές επισκέψεις και χρήση εργαστηρίων σε χώρους επιχειρήσεων.
    Τέλος πρέπει να δημιουργηθούν και νέες τεχνολογικές ειδικότητες οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων.
    Εννοείτε οτι η όλη διαχείριση των αιτήσεων θα πρέπει να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά…

  • 26 Απριλίου 2020, 01:00 | ΝΕΜΕΣΙΣ

    Είναι ολοφάνερο ότι επιθυμούν να επαναφέρουν με αυτό το άρθρο τους «φίλους» τους τους ιδιώτες με τα πλαστά ή ανύπαρκτα πτυχία και να τους «βαφτίσουν» ως εμπειρογνώμονες και ειδήμονες. Τόσες δεκαετίες αυτά έκαναν. Ψάξτε και τα μέλη της Επιτροπής και θα καταλάβετε και τις παράτυπες αναθέσεις τόσων δεκαετιών… Όσο υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές Α.Ε.Ι. είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να προηγούνται ΜΟΝΟ οι επιστήμονες της ειδικότητας. Με άλλα λόγια στο εδάφιο 3 μας λένε ότι: π.χ. μαθηματικά ή φυσική θα μπορούν να διδάσκουν όχι μόνο οι μαθηματικοί και οι φυσικοί με πτυχίο αλλά και οι απόφοιτοι λυκείου που βραβεύτηκαν στη μαθηματική ή φυσική εταιρεία ως μαθητές.

    Σκεφτείτε λοιπόν τι δράση θα αναλάβουμε για να μην περάσει η «κατρακύλα» της εμπειρικής, τεχνικής, τάχα μου επαγγελματικής κατάρτισης εις βάρος των εξειδικευμένων γνώσεων και επιστημών. Να σας το κάνω πιο λιανά: θα προηγείται η μοδίστρα της γειτονιάς από τον στυλίστα από το Παρίσι με δέκα περγαμηνές…στο βωμό της κατάρτισης και της τεχνοκρατικής εκπαίδευσης, κατεβάζοντας το επίπεδο των δημοσίων ΙΕΚ στα τάρταρα.

    Μας λένε δηλαδή ότι οι σερβιτόροι και οι baristes στη Μύκονο και στη Ρόδο επί δεκαετίες είναι «τσακάλια» και εμπειρογνώμονες στον τουριστικό κλάδο και θα προηγούνται έναντι των αποφοίτων τουριστικών επαγγελμάτων και εξειδικευμένων VIP Service διακεκριμένων πανεπιστημιακών σχολών της Ελβετίας με 5ετή εμπειρία.

    Η εμπειρία μετράει και μόνο αυτή. Όλα στο βωμό των αναρίθμητων ωρών απασχόλησης στον κλάδο της κάθε ειδικότητας. Αφού σκέφτομαι ότι δεν χρειάζεται καν η μοριοδότηση…θα γραφόμαστε στο «μητρώο εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμπειρικής ευρεσιτεχνίας» κατευθείαν και προτείνω και οι πίνακες κατάταξης να βγαίνουν με βάση τα ένσημα στην κάθε ειδικότητα. Μια Ελλάδα γεμάτη εργαζόμενους με ζήλο για απόκτηση εμπειριών !

  • 25 Απριλίου 2020, 20:11 | ΚΑΠΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Το υπουργείο παιδείας εν μέσω καραντίνας, φέρνει σαν το κλέφτη, αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης, σημαίνει ότι είναι εναντίον των πολλών. Τώρα για το μητρώο των ΔΙΕΚ, τι θα προσφέρει ένα νέο μητρώο, έχουν λυθεί όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, και έχει μείνει αυτό, από την στιγμή που υπάρχει μητρώο, έχει λυθεί το πρόβλημα εργαστηρίων, τα αναλώσιμα των εργαστηρίων, οι οδηγοί σπουδών, τα παγωμένα εργαστήρια, η απλήρωτη πρακτική των σπουδαστών. Μήπως πίσω από το νέο μητρώο, κρύβεται η πρόθεση του υπουργείου παιδείας είναι να βάλει δια της πλαγίας οδού, ιδιώτες-εταιρείες, για να έχουν πρόσβαση σε ζεστό χρήμα

  • 25 Απριλίου 2020, 02:02 | Γιάννης

    Για ποιο λόγο Νέο Μητρώο;
    Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό του ΕΟΠΠΕΠ;
    Δεν έχει λόγο η Πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ σε οποιαδήποτε μητρώο;
    Όχι άλλα Μητρώα! Όχι άλλα χαρτιά!
    Τα στοιχεία των εκπαιδευτών ΙΕΚ υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο εκάστοτε ΙΕΚ που γίνεται η αίτηση.
    Κάθε φορά τα κριτήρια αλλάζουν. Ας υπάρξει κάτι σταθερό και ας μην πεταχτεί για άλλη μια φορά ο κόπος μας για την απόκτηση της Πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την οποία σπαταλησαμε χρόνο και χρήματα!

  • 24 Απριλίου 2020, 20:19 | Θεοδώρα Μαλλιαρου

    Ως εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ εδώ και πέντε χρόνια, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι οδηγοί σπουδών αρκετών ειδικοτήτων δεν υπάρχουν και ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί σπουδών έχουν συνταχθεί παράτυπα και βιαστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων ετών, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και προσωπικές πιέσεις διευθυντών προς εκπαιδευτές. Υπάρχουν και ανάλογες αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί Μητρώο Εκπαιδευτών βάσει των υπαρχόντων Οδηγών Σπουδών.
    Επίσης, ειδικά για τον κλάδο των οπτικοακουστικών, της σκηνοθεσίας και των κινηματογραφικών μαθημάτων, μέχρι στιγμής οι αναθέσεις γίνονται από μία λίστα που λέγεται ΑΛΛΟ και δεν αναγνωρίζει ούτε τα πτυχία ούτε την επαγγελματική εξειδίκευση των εκπαιδευτών με όρους αντίστοιχους με εκείνους που ισχύουν στις υπόλοιπες ειδικότητες (λόγω άρνησης του Υπουργείου για δημιουργία αντίστοιχου κωδικού ΠΕ). Ελπίζω στο νέο Μητρώο να επιλύσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που έχει άμεσο αντίκτυπο σε σπουδαστές που εξειδικεύονται σε σημαντικά επαγγέλματα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

  • 24 Απριλίου 2020, 19:05 | Κατερίνα

    Οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ εργάζονται για μήνες απλήρωτοι, επωμίζονται συχνά τα έξοδα των απαραίτητων υλικών ή του τεχνολογικού εξοπλισμού. Υπογράφουν σύμβαση στο τέλος του εξαμήνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ τους καλοκαιρινούς μήνες.
    Οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται με απάνθρωπες συμβάσεις εξαμήνου! Είναι επιστήμονες οι οποίοι στη μέση της σχολικής χρονιάς, τον Φεβρουάριο, μπορεί να μείνουν άνεργοι καθώς η σύμβαση εργασίας είναι εξάμηνη και όχι ετήσια. Έχουν δάνεια, παιδιά, οικογένειες, ζωή και προφανώς δεν θεωρούνται επαγγελματίες. Παράλληλα δίπλα τους εργάζεται με ετήσια όμως σύμβαση ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός ή αυτός που συμπληρώνει το ωράριό του σε ΙΕΚ.

    Από το κείμενο που διάβασα προκύπτουν ορισμένα επιπλέον ερωτήματα:

    1) Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ακόμα μητρώο; Αυτό είναι το πρόβλημα των ΙΕΚ και όχι η καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων, η έλλειψη εργαστηριακών χώρων και κατάλληλων υποδομών;

    2) Οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί, με πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ και με χρόνια προϋπηρεσίας στην ενήλικη εκπαίδευση δεν έχουν εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση;

    3) Ο καθηγητής ενηλίκων δεν είναι επαγγελματίας;

    4) Ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής από δημόσιο φορέα (ΕΟΠΠΕΠ) δεν είναι επαγγελματίας;

    5) Ήδη υπάρχει πρόβλεψη για διδασκαλία πλήθους μαθημάτων από εκπαιδευτές με εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη, ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες όπου το τεχνικό προσωπικό και οι εμπειροτεχνίτες είναι απαραίτητοι. Ποια είναι η καινοτομία της παρούσας πρότασης;

  • 24 Απριλίου 2020, 18:52 | Θωμάς

    Γιατί να υπάρχουν τόσα πολλά μητρώα; Τι εξυπηρετεί; Προφανώς διάφορες συντεχνίες. Μετά τη παρέλευση κάποιου σύντομου χρονικού διαστήματος οι συντεχνίες με τη πολυπληθέστερη ομάδα μελών αλλάζουν οπότε αλλάζουν και οι νόμοι. Είναι γελοίο το γεγονός να υπάρχουν τόσα πολλά μητρώα εκπαιδευτών.Κρίμα που τόσα διδακτορικά στα Υπουργεία δεν μπορούν να σχεδιάσουν ένα σύστημα μακράς διάρκειας και ευέλικτο. Γραφειοκρατία και δυσκαμψία χαρακτηριστικά όλων των δημόσιων φορέων. Προφανώς το νέο μητρώο εξυπηρετεί άλλες ανάγκες κι όχι εκπαιδευτικές. Το ποιος θα διδάξει εύκολα καθορίζεται από κριτήρια και πραγματικές δυνατότητες των εκπαιδευτών. Το μητρώο δεν θα βοηθήσει πουθενά.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:59 | Άκης

    Ποιο είναι το νόημα του «Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ.»; τι καινούριο προσφέρει από το ήδη υπάρχον θεσμό;
    Αντί να διορθώσετε τις στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος δημιουργείτε νέες στρεβλώσεις!
    Έχουμε βαρεθεί ως «Εκπαιδευτές Ενηλίκων» (που το καταργείτε μάλλον) να προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε σε κάθε προκήρυξη με τις αλλαγές στη μοριοδότηση, την μη αναγραφή ονομάτων στους πίνακες, την αυθαίρετη ανάθεση ωρών στους γνωστούς των διευθυντών (όπως ανέφερε και κάποιος σχολιαστής) με διάφορα τεχνάσματα στο πρόγραμμα για να μην αποδεχτούν αυτοί που είναι πάνω και να δοθούν στους από κάτω κτλ κτλ
    Ο θεσμός του «Εκπαιδευτή Ενηλίκων» πάει στα σκουπίδια ; Κάποιοι από εμάς ανταποκρινόμενοι στο νόμο του κράτους δώσαμε παράβολα και εξετάσεις για αυτό το θεσμό!
    Αντί να δημιουργήσετε ένα ενιαίο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων για ΙΕΚ και ΣΔΕ με διαφανείς κριτήρια και κατατάξεις δημιουργείται κάτι που δεν χρειαζόμαστε …

  • 23 Απριλίου 2020, 20:47 | Νίκος Σκέντος

    Θεωρώ άκρως απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο νέο Μητρώο πέραν των σχετικών με τους οδηγούς κατάρτισης κριτηρίων να διατηρηθεί στο ακέραιο ως απαραίτητο προσόν η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια ενηλίκων. Θα είναι αδικία η με οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησή τής. Επίσης, για λόγους ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ για την δημιουργία ανάλογων μητρώων Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΙΘ όπως του Εργασίας (ΟΑΕΔ), Τουρισμού κλπ..

  • 23 Απριλίου 2020, 18:33 | Κατερίνα

    Θα ήθελα να εξετάσετε το γεγονός πως καλούνται να επικυρώσουν ξανά τις σπουδές τους ως εκπαιδευτές ενηλίκων απόφοιτοι προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών του αντικειμένου αυτού. Ουσιαστικά δίνουν και ξαναδίνουν τα ίδια μαθήματα για να ενταχθούν στο μητρώο όταν δεν θα έπρεπε καν να υπήρχε αυτή η διαδικασία γι αυτούς. Είναι σαν να μην έχει ήδη κατοχυρωθεί η επάρκεια των γνώσεών τους από τα τμήματα τριτοβάθμιας που έχουν αποφοιτήσει έχοντας εξειδικευθεί στην εκπαίδευση ενηλίκων.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:54 | Στέφανος Πιππας

    Σχετικά με το άρθρο 54
    Αφού τα ΙΕΚ αποτελούν ενιαίο φορέα κατάρτισης θα πρέπει να προσμετράτε στην κατάθεση δικαιολογητικών (ηλεκτρονική κατάθεση σε πλατφόρμα πια και όχι η γραφειοκρατία που υπάρχει ) η διδακτική εμπειρία και να μην γίνεται ανάλογα των προκηρυσσόμενων θέσεων π.χ
    Ένας εκπαιδευτής έχει διδακτικές ώρες στην γραφιστική και αλλάζει ειδικότητα για να διδάξει με βάση άλλο πτυχίο δημοσιογραφία χάνει την μοριοδοτηση των διδακτικών ωρών του όπως αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
    2.1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ σε ΙΕΚ και ΣΕΚ σχετική με το αντικείμενο των προκηρυσσόμενων ειδικοτήτων (1 μόριο ανά 200 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 8)
    Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ εμπειρία ΔΕΝ πρέπει να ξεχωρίζεται στους εκπαιδευτές αλλά να προσμετράτε στο σύνολο των ωρών που δίδαξαν ανεξαρτήτου μαθήματος στα ΙΕΚ π.χ Γραφιστική 8000 ώρες (απόδειξη από τις βεβαιώσεις προυπηρεσιας0 και να μοριοδοτειεται για αυτές. Είναι διδακτική εμπειρία έτσι και αλλιώς

    Καθώς και 3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 10 Εργασιακή εμπειρία σχετική με το αντικείμενο των προκηρυσσόμενων ειδικοτήτων (1 μόριο ανά έτος με ανώτερο τα 10 μόρια) να προσμετράτε όχι του ασφαλιστικού φορέα όπως στη πιο πάνω περίπτωση του ΟΑΕΕ αλλά του ΙΚΑ σαν εκπαιδευτή των ΔΙΕΚ.

    Από την άλλη οι προσλήψεις γίνονται κυρίως με βάση την πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων και με τους αντίστοιχους Κωδικούς ΣΤΕΠ συνεπώς μπορεί να ισχύσει η πιο πάνω πρότασή μου για την μοριοδότηση των διδακτικών ωρών.

    Επίσης σε μια ειδικότητα μπορεί να υπάρχουν 2 πτυχία πχ να έχει τελειώσει σχολή 3 ετους φοίτησης που αναγνωρίζεται

    Βάσει του Ν. 2916/2001, η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (στην οποία ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών , το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 14 πρωην Τ.Ε.Ι. σε όλη την Ελληνική επικράτεια, η ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και στην Τριτοβαθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήκει και η Ανώτερη Εκπαίδευση, στην οποία υπάγονται διάφορες σχολές που παρέχουν επαγγελματική ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν στη θρησκεία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στο ναυτικό, στο στρατό και στη δημόσια τάξη. Πιο συγκεκριμένα, στις σχολές αυτές περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι Ανώτερες Σχολές Χορού και Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Ανώτερη Σχολή Αστυφυλάκων. (http://www.doatap.gr/gr/trito.php)

    Να μοριοδοτουνται και αυτά τα πτυχία
    1.1.α.1 Πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο –ΤΕΙ) σχετικό με το αντικείμενο των προκηρυσσόμενων ειδικοτήτων (διδασκόμενα μαθήματα)
    1.1.α.2 Πτυχίο Ανώτερης Κρατικής Σχολής (Ωδείο, Δραματικής Τέχνης κ.λπ.)(προσμετράται και υπολογίζεται όπου απαιτείται από το αντικείμενο των προκηρυσσόμενων ειδικοτήτων) εφ όσον είναι σε ισχύ ο Ν. 2916/2001 και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ως τριτοβάθμια εκπαίδευση ημεδαπής

    Να ισχυει το ίδιο και για το ΙΕΚ της Σιβιτανιδειου Σχολής

  • 23 Απριλίου 2020, 04:15 | Gal

    Δεν ξέρω αν είμαι εντός θέματος αλλά ένα από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στα ΙΕΚ είναι οι αναθέσεις.

    *Δυστυχώς είναι απειροελάχιστα τα ΙΕΚ που τηρούν τον πίνακα. Σε καλούν για να σου αναθέσουν 2 ώρες και όταν αρνείσαι (γιατί είσαι ψηλά στον πίνακα και δεν θες να κλείσεις τη μέρα με 2 ώρες), καλούν τον επόμενο και του δίνουν +15. Ή μπορεί να σου δώσουν 10 ώρες σπασμένες σε 5 μέρες. Το να κάνεις ένσταση είναι δικαίωμα μας αλλά καλό είναι να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
    *Επίσης θα πρέπει να βλέπουμε τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών κατά την έκδοση των προσωρινών – τελικών πινάκων διότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος προηγείται ή έπεται κατά τις αναθέσεις.
    *Το να υπογράφουμε σύμβαση κατά τη λήξη του εξαμήνου είναι απαράδεκτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε θέμα με τον ΟΑΕΔ στο να πάρουμε επίδομα ανεργίας μια και δεν φαινόμαστε πουθενά.
    *Τα υλικά σε πολλά εργαστήρια είναι άγνωστη λέξη και εξαρτάται από την καλή διάθεση του εκπαιδευτικού κ των σπουδαστών.

    Ευχαριστούμε που μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα να ακουστούμε.