Άρθρο 49 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017 (A΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄ 112), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16).»
  2. Η περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 6 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «δ) Στην περίπτωσηκατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση τμημάτων στο πλαίσιο των ορίων της παρ. 2, με απόφαση του Περιφερειακού  Διευθυντή εκπαίδευσης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί σχετικού αιτήματος του Προϊσταμένου σχολικής μονάδας ιδρύεται επιπλέον τμήμα,  εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων-προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμει τα νήπια-προνήπια από τον πίνακα στα όμορα νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των νηπιαγωγείων από τη διεύθυνση κατοικίας των προνηπίων-νηπίων που έχει δηλωθεί. Τα προνήπια-νήπια που είναι αδέλφια ή είναι αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας.  Ο Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες για τα νηπιαγωγεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Ιουνίου εκάστου έτους.».
  3. Η παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα.»
  4. Η περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «δ) Στην περίπτωσηκατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση τμημάτων στο πλαίσιο των ορίων της παρ. 2,  με απόφαση του Περιφερειακού  Διευθυντή εκπαίδευσης , κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί σχετικού αιτήματος του Διευθυντή της σχολικής μονάδας ιδρύεται επιπλέον τμήμα, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των μαθητών που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του δημοτικού σχολείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων δημοτικών σχολείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατανέμει τους μαθητές από τον  πίνακα στα όμορα δημοτικά σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των σχολείων από τη διεύθυνση κατοικίας των μαθητών που έχει δηλωθεί. Οι μαθητές που είναι αδέλφια ή έχουν αδέλφια που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες για τα σχολεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Ιουνίου εκάστου έτους.»

  1. Η ισχύς των παρ. 1 έως 4 αρχίζει για την πρώτη εγγραφή προνηπίων ή νηπίων στο νηπιαγωγείο και για την εγγραφή στην πρώτη τάξη του δημοτικού από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής.
  2. Το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς και η κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο, σε όλους τους τύπους σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ολοήμερα προγράμματά τους, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  3. Ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός μαθητών στα γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των αριθμητικών αυτών ορίων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • 5 Μαΐου 2020, 22:53 | Δέσποινα Α

    Ο αριθμός των μαθητών στην τάξη θα πρεπει να μειωθεί τουλάχιστον στους 20, για να μπορέσει να αποδόσει καλύτερα η μαθησιακή διαδικασία. Η αύξηση του αριθμού στους 24-26 μαθητές θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Εμείς οι γονείς, επιθυμούμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο και να μαθαίνουν γράμματα και όχι να είναι απλοί παρατηρητές και επισκέπτες.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:40 | Ειρήνη Αναστασοπούλου

    Δε μπορούμε να μιλάμε για βιωματική εκπαίδευση, για μια εκπαίδευση που θα καλλιεργεί τη συνεργασία, την επικοινωνία, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα και να αυξάνουμε τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν μέσα στην τάξη. Η αύξηση του αριθμού των μαθητών θα φέρει δημοσιονομικά οφέλη καθώς θα χρειάζονται λιγότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αλλά θα μειώσει πολύ την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

    Το άρθρο είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:39 | Παρασκευή Μ.

    Είναι τραγικό σε ένα σχέδιο νόμου που έχει ως τίτλο την αναβάθμιση του σχολείου να εμπεριέχονται ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν καταφανώς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού. Τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

  • Η αύξηση των μαθητών που προτείνει η αντικατάσταση της παραγράφου 2/ άρθρο 7του π.δ. 79/2017 θα λειτουργήσει εις βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
    Η εκπαιδευτική διαδικασία δυσχεραίνεται ειδικά για μαθήματα μονόωρα όπως αυτό της θεατρικής αγωγής. Ο χρόνος της διδακτικής ώρας δεν αρκεί ώστε να υπάρχει επαρκής διάδραση μέσα στην τάξη ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και στους μαθητές αλλά και ανάμεσα στους μαθητές μεταξύ τους. Υπονομεύεται η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη οτι δεν υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές που να μπορούν να φιλοξενήσουν 27 μαθητές σε μία αίθουσα. Ήδη υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν σε λυόμενες αίθουσες. Είναι φυσικό και επόμενο μία τέτοια ρύθμιση να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των γονέων, που θα πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο.
    Είναι δε απαράδεκτο, πως εν καιρώ πανδημίας όπου θα έπρεπε να προταθεί η μείωση των μαθητών ανα τάξη, η κυβέρνηση να προτείνει το ακριβώς αντίθετο.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω η αντικατάσταση της παρ2/άρθρο 7 να αποσυρθεί.
    Σας ευχαριστώ

  • 5 Μαΐου 2020, 22:34 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΟΥ

    Σχετικά με το άρθρο 49 για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, για ποιο λόγο αυτό το πισωγύρισμα; Γιατί αυτή η συρρίκνωση στην δημόσια παιδεία; Αντί να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα για να επανέλθουν τα παιδιά στις τάξεις, εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας αυξάνει τον αριθμό των μαθητών;
    Ως μητέρα 2 παιδιών και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα τμήματα. Γιατί δε λαμβάνετε υπόψη τους εκπαιδευτικούς που χτυπάνε το καμπανάκι κινδύνου για τα τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών; Είναι τραγικό λάθος να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Θα μειωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα σημερινά παιδιά έχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις παράλληλης στήριξης, υπερκινητικότητας, κ.ά.. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά μας για ένα ήρεμο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν σωστά τόσο τις μαθητικές τους υποχρεώσεις όσο και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα να μετέχουν σε μια τάξη που θα τους ενεργοποιεί τη φυσική επιθυμία να μάθουν και όχι σε μια τάξη έντασης και πονοκέφαλου, λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών. Εκ πείρας μιλάω, έχουμε δει έμπειρους δασκάλους και δασκάλες, που αγαπούν τη δουλειά τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε σημερινά τμήματα 24-26 μαθητών. Γιατί το παραβλέπετε αυτό; Τι μπορώ να κάνω, όταν το παιδί μου επιστρέφει καθημερινά από το σχολείο με πονοκέφαλο, γιατί η δασκάλα/ ο δάσκαλος φωνάζει την περισσότερη ώρα για να επαναφέρει στην τάξη τα 26 παιδιά (γιατί αυτό συμβαίνει στα μεγάλα τμήματα); Το Υπουργείο Παιδείας θέλει μαθητές που θα αγαπούν το σχολείο ή μαθητές που θα το αποστρέφονται;
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ άρθρου 49

  • 5 Μαΐου 2020, 22:33 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΟΥ

    Σχετικά με το άρθρο 49 για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, για ποιο λόγο αυτό το πισωγύρισμα; Γιατί αυτή η συρρίκνωση στην δημόσια παιδεία; Αντί να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα για να επανέλθουν τα παιδιά στις τάξεις, εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας αυξάνει τον αριθμό των μαθητών; Ως μητέρα 2 παιδιών και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα τμήματα. Γιατί δε λαμβάνετε υπόψη τους εκπαιδευτικούς που χτυπάνε το καμπανάκι κινδύνου για τα τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών; Είναι τραγικό λάθος να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Θα μειωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα σημερινά παιδιά έχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις παράλληλης στήριξης, υπερκινητικότητας, κ.ά.. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά μας για ένα ήρεμο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν σωστά τόσο τις μαθητικές τους υποχρεώσεις όσο και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα να μετέχουν σε μια τάξη που θα τους ενεργοποιεί τη φυσική επιθυμία να μάθουν και όχι σε μια τάξη έντασης και πονοκέφαλου, λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών. Εκ πείρας μιλάω, έχουμε δει έμπειρους δασκάλους και δασκάλες, που αγαπούν τη δουλειά τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε σημερινά τμήματα 24-26 μαθητών. Γιατί το παραβλέπετε αυτό; Τι μπορώ να κάνω, όταν το παιδί μου επιστρέφει καθημερινά από το σχολείο με πονοκέφαλο, γιατί η δασκάλα/ ο δάσκαλος φωνάζει την περισσότερη ώρα για να επαναφέρει στην τάξη τα 26 παιδιά (γιατί αυτό συμβαίνει στα μεγάλα τμήματα); Το Υπουργείο Παιδείας θέλει μαθητές που θα αγαπούν το σχολείο ή μαθητές που θα το αποστρέφονται;
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ άρθρου 49

  • 5 Μαΐου 2020, 22:19 | Στέλλα

    Διαφωνώ κάθετα με την αύξηση μαθητών στις τάξεις,πρωτίστως ως γονιός και έπειτα ως εκπαιδευτικός…Θα ήθελα να μας πείτε σε ποιες τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες το στηρίζετε; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΙΒΑΓΜΑΤΟΣ ΨΥΧΩΝ; Πως μπορεί, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός να σταθεί και να βοηθήσει 24-25 παιδιά, να μάθει τις ιδιαιτεροτητές τους, τις ανάγκες τους και όλα όσα χρειάζονται για να επικοινωνησει με τους μαθητές του και να επιτύχει παράλληλα, τους σκοπούς του μαθήματος, αλλά και την τέρψη των μαθητών του; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ και το σημαντικότερο: ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, τα οποία δεν αντιμετωπίζει ως ολότητες, ως μικρούς ανθρώπους με ανάγκες, ιδιαιτερότητες, προβλήματα κ.λπ. αλλά ως νουμερα και αριθμούς.. Ελπίζω να λάβετε τα σχόλια υπόψιν σας. Σας ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:19 | ΡΑΝΙΑ ΜΠ.

    Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΕ 26 ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Π.Χ . ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΠΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ… ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ… Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΕΝΩ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 20 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ 7/ΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΑ ΔΗΛΆΔΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ… ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ!
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 22:16 | ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

    ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ…ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΙΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.ΗΜΟΥΝΑ ΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑ…ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…

  • 5 Μαΐου 2020, 22:12 | Μαρία Κ.

    Αντιπαιδαγωγικο και επικίνδυνο, το να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών. Οφείλετε να γνωρίζετε και να νομοθετειτε με βάση τις εκπαιδευτικες ανάγκες, την ποιότητα της παρεχομενης εκπαίδευσης, και όχι τις συγχωνεύσεις τμημάτων που μόνο στόχο έχουν την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Το πολύ 20 παιδιά στις τάξεις δίνουν οι ειδικοί, οπότε δεν έχει λογική η απόφαση αυτή. Οι γονείς ήδη διαμαρτυρονται. Και εν μέσω πανδημίας, που θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοι και γνωρίζοντας πως τα μικρά παιδιά αδυνατούν να κρατήσουν τις προβλεπομενες αποστάσεις, η αύξηση μαθητών στις τάξεις είναι το λιγότερο επικίνδυνη. Συμβουλευτειτε ειδικούς και εργαστείτε για μια καλύτερη, σύγχρονη και αποτελεσματικη για όλους εκπαίδευση. Και αυτό δεν γίνεται αυξάνοντας τους μαθητές στην τάξη. Εύχομαι να πριτανευσει η λογική και να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Καλή συνέχεια.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:02 | Μαρία Γιαννακάκη

    Δεν υπάρχει καμμιά λογική και παιδαγωγική εξήγηση για τον λόγο που θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, εκτός από την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών…ο στόχος του σχολείου πρέπει να είναι η ουσιαστική εκπαίδευση των μαθητών σε διάφορους τομείς και με αυτή την διάταξη δεν υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστεί η παιδεία μας και να παραχθεί ουσιαστικό έργο. Ας σχεδιαστεί επιτέλους ένα σχολείο προς όφελος των μαθητών!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:01 | Γεωργία

    Σύμφωνα με έρευνες οι μικρές τάξεις πρέπει να έχουν μέχρι 15 παιδιά. Επιπλέον, οι σύγχρονες τάξεις του δημόσιου σχολείου περιλαμβάνει μαθητές δίγλωσσους, οι τάξεις είναι πολυπολιτισμικές, υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και απαιτείται ο εκπαιδευτικός να διδάσκει εξατομικευμένα τους μαθητές του. Οι μαθητές πρέπει να μειωθούν και όχι να αυξηθούν. Στην εποχή της πανδημίας θα έπρεπε να μειώνονται οι μαθητές ανά τάξη.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:47 | Β. Αρβανίτη

    Η εκπαίδευση χρειάζεται να κινείται με βάση παιδαγωγικές προσεγγίσεις όπως η διαφοροποιημένη διδασκαλία και να μπορεί ο εκπαιδευτικός να τις εφαρμόζει. Με την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη η εκπαίδευση δεν κινείται προς τη διαφοροποιημένη ή εξατομικευμένη διδασκαλία αλλά υποβαθμίζεται. Επιπλέον, στην εποχή μας λόγω καραντίνας που οι ειδικοί συζητούν για αυξημένες αποστάσεις και λιγότερα άτομα σε έναν χώρο, θα έπρεπε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών και όχι να αυξάνεται.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:42 | Π.Ε.ΚΑ.Π Ιονίων Νήσων

    Το παράρτημα της ΠΕΚΑΠ Ιονίων Νήσων μετά από συνεδρίαση με τα μέλη του, θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση του στη διαβούλευση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αναγκαιότητα ενίσχυσης της πληροφορικής είναι επιτακτική, ιδιαίτερα στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εκπαιδευτική διαδικασία λόγω του κορονοιου. Το παράρτημά μας έχει στείλει πολλές φορές έως σήμερα τις προτάσεις του στο Υπουργείο, μέσω του κεντρικού οργάνου της ΠΕΚΑΠ, αλλά δυστυχώς όλα τα τελευταία χρονιά, το υπουργείο δε φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη των εκπαιδευτικών πληροφορικής, των μαθητών αλλά και των σχολείων σε υλικό – τεχνολογικό εξοπλισμό, και έμψυχο δυναμικό. Θα θέλαμε σε αυτή τη διαβούλευση να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά τις παρακάτω προτάσεις:

    – Εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) των ΑΕΙ

    – Ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕΛ

    – Μετατροπή του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β τάξης ΓΕΛ. «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δίωρο.

    – Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α τάξης ΓΕΛ, σε Γενικής Παιδείας.

    – Διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Γυμνασίου σε δίωρη βάση.

    – Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των ΤΠΕ και για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου.

    – Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.

    – Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος ΤΠΕ στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Γ’ έως ΣΤ’).

    – Διδασκαλία του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», από εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

    – Άμεση επιδότησή των καθηγητών πληροφορικής για ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

    – Επιδότηση του Internet σε κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή της χώρας

    – Επαναφορά του εργαστηριακού 3ωρου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την συντήρηση των εργαστηρίων πληροφορικής.

    – Επιδότηση των εκπαιδευτικών για διαδικτυακά σεμινάρια και έντυπες εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων αλλά και OnLine συνδρομές σε βιβλιοθήκες συγγραμμάτων.

    – Ειδική μεταχείριση των νησιωτικών και απομακρυσμένων – δυσπρόσιτων περιοχών για τα ελάχιστα κριτήρια εγγραφής μαθητών ανά τμήμα – ειδικότητα κτλ. Ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές της Ελλάδας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:36 | Κέλλυ

    Θα πρέπει, κάποια στιγμή, σε αυτή τη χώρα, να σταματήσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω στον τομέα της παιδείας. Με ποια κριτήρια αποφασίσατε να αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών σε 24 (στην καλύτερη περίπτωση) ανά τάξη; Συμβουλευτήκατε μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά που δείχνουν καλύτερη επίδοση των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε αυτή τη συνθήκη; Ένα τέτοιο μέτρο πλήττει άμεσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στερεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να εξατομικεύσει, όπου απαιτείται, τη διδασκαλία του. Ειδικά στην περίπτωση του νηπιαγωγείου, δυσχεραίνει κατά πολύ την παρεχόμενη εκπαίδευση, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες επιχειρήσει να κάνει η νηπιαγωγός. Αν θέλετε πραγματικά το καλύτερο για την παιδεία, μελετήστε επιστημονικές έρευνες και καθιερώστε την αναλογία 1/15, δηλαδή 1 εκπαιδευτικός για 15 παιδιά. Επιπρόσθετα, επιλύστε, αρχικά, τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά με τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις και ύστερα αποφασίστε για το αν θα αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μέτρο το οποίο φαίνεται να ωφελεί μόνο την οικονομία και όχι την παιδεία αυτής της χώρας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:22 | Κωνσταντίνα

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, κατεβάζει το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν σε τόσο μικρές αίθουσες να έχουμε στριμωγμένα τα παιδιά μας!! Με τον κορωνοϊό τι θα γίνει;;;

  • 5 Μαΐου 2020, 21:14 | Χρύσα Τ.

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών είναι αρνητικό μέτρο τόσο για τους μαθητές όσο για τους καθηγητές. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να τη δικαιολογεί.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:58 | Σοφία Μπ.

    Είκοσι τέσσερα νήπια είναι μεγάλος αριθμός για μία/ένα νηπιαγωγό. Θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ακόμη μία/ένας νηπιαγωγός ή ο αριθμός να είναι πάρα πολύ μικρότερος.
    Σε όλες τις βαθμίδες ο αριθμός μαθητών κάθε τμήματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό 20.
    Ο καθορισμός του μέγιστου και του ελάχιστου αριθμού μαθητών με απόφαση του Υπουργού προφανώς προσδίδει ευελιξία και δημιουργεί ελπίδες αλλά και ανασφάλειες.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:21 | Παναγιώτα

    Είμαι κατά στο να αυξηθούν οι μαθητές στην τάξη. Θα σας πρότεινα να περάσετε από σχολικές μονάδες που έχουν 25 νήπια-προνήπια να ακούσετε την άποψη των εκπαιδευτικών καθώς και να παρακολουθήσετε το διδακτικό έργο. Τα παιδιά είναι πολύ μικρά έχουν πολλές ανάγκες και τίθενται θέματα ασφάλειας. Δεν χωράνε μέσα στην τάξη!Επιπλέον,μειώνεται έτσι η ποιότητα της εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:14 | Γεωργία

    Όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες προτείνουν μείωση του αριθμού των μαθητών με καλύτερη, μάλιστα, την αναλογία 1 εκπαιδευτικός προς 15 νήπια. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται οι διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών. Επομένως, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας, συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών για την παιδεία η οποία μοιραία θα αποβεί εις βάρος της ίδιας της εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:14 | Δήμητρα

    Όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες προτείνουν μείωση του αριθμού των μαθητών με καλύτερη, μάλιστα, την αναλογία 1 εκπαιδευτικός προς 15 νήπια. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται οι διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών. Επομένως, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας, συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών για την παιδεία η οποία μοιραία θα αποβεί εις βάρος της ίδιας της εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:59 | Βασιλική

    Ως γονέας δύο παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο σε τάξεις των 14 και των 18 μαθητών αντίστοιχα, αναρωτιέμαι πώς θα κατανεμηθούν τα τμήματα την επόμενη χρονιά, με τον ελάχιστο αριθμό των 20 που ορίζετε. Λυπάμαι, αλλά με την αύξηση των μαθητών στις τάξεις και μάλιστα σε τάξεις μικρές και χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό, δεν μπορώ να έχω την απαίτηση από τον/την εκπαιδευτικό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο την τάξη. Δηλαδή η τάξη των 14 μαθητών, μπορεί από τον Σεπτέμβρη να γίνει των 26 μαθητών; Έχετε αναλογιστεί τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του μέτρου αυτού; Και αν δεν το σκέφτεστε αυτό, στα πλαίσια της οικονομίας που θα κάνετε ως προς τους εκπαιδευτικούς, μιας και πολλά τμήματα θα συμπτυχθούν, δε σκέφτεστε την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους; Στον απόηχο της πανδημίας, αντί να μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, αντιθέτως αυξάνεται. Λυπάμαι πολύ, γιατί σε καμία περίπτωση δεν περίμενα τη σήμερον ημέρα η κυβέρνηση να προβαίνει σε τόσο αναχρονιστικές πρακτικές.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:55 | Ροκά Μαλαματή

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές αίθουσες δεν βοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά αντίθετα την υπονομεύει. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτό εγκυμονεί κινδύνους και για την σωματική ακεραιότητα των μαθητών όσο και για την υγεία τους. Είναι μακριά από κάθε ευρωπαϊκή οδηγία για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εκπαίδευσης ανηλίκων.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:49 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Λανθασμένη η συγκεκριμένη ρύθμιση. Ιδιαίτερα στο δημοτικό ακόμα και ο αριθμός 20 είναι υπερβολικός για μια τάξη. Δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, και δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική δουλειά βασισμένη στις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους. Επίσης τώρα με την ίωση του κορωνοϊού θα περιμέναμε μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:48 | Νίκος

    Ως γονέας, θεωρώ απαράδεκτη την οποιαδήποτε αύξηση μαθητών στις τάξεις. Δεν μπορεί να μιλάτε για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ουσία να το υποβαθμίζετε με τις αποφάσεις αυτές.
    Επιπλέον, ακούω άλλους γονείς που ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων τώρα τον Μάιο και αναρωτιέμαι πόσο χειρότερα μπορεί να είναι τον Σεπτέμβρη με τα παιδιά μας να είναι πολύ περισσότερα μέσα στις τάξεις και όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία σίγουρα δε θα έχει ξεπεραστεί ολοκληρωτικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:20 | Δάσκαλος ΠΕ70, ΠΕ70 ΕΑΕ

    Αξιότιμοι, αρχικά θα ήθελα να επισημάνω την αστοχία αναφορικά με την επιλογή του χρονικού σημείου ανάρτησης του νομοσχεδίου προς σχολιασμό, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική διαβούλευση/διάλογος με τις ομάδες της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, γονείς και όχι μόνο). Αποτελεί σαφέστατα μία top-down προσέγγιση, η οποία δύσκολα συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών της εκπαίδευσης.
    Ως προς την αύξηση του αριθμού ανά τμήμα, διερωτάται κανείς σε ποια δεδομένα από τον χώρο της παιδαγωγικής επιστήμης βασίστηκε ο συγγραφέας του νομοσχεδίου, καθώς τόσο η εγχώρια όσο και διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνουν την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση, γεγονός εύκολα διαπιστώσιμο μέσω μιας απλής έρευνας σε κατάλληλα αποθετήρια (και όχι μόνο) διαδικτυακά. Η ρύθμιση, όπως παρουσιάζεται, δείχνει να στηρίζεται σε μια αίσθηση αναγκαιότητας προφανώς λόγω του διαρκώς μειούμενου μαθητικού πληθυσμού, αλλά και σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Ως προς το τελευταίο κομμάτι, η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οικονομικοί πόροι για την πρόσληψη των οποίων προέρχονται αποκλειστικά πλέον από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ). Είναι απορίας άξιο ποια θα ήταν η κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος αν αυτοί οι χρηματικοί πόροι απουσίαζαν ή αν απουσιάσουν στο μέλλον, δεδομένου του διαρκώς μειούμενου αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών. Και για τους τελευταίους, η εισαγωγή της ρύθμισης προβληματίζει, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα διαθέτει ήδη (σχεδόν από πάντα) το σύστημα του προβιβασμού ή υποβιβασμού των σχολικών μονάδων και τη συνεπαγόμενη κατανομή του προσωπικού μέσω των διαδικασιών των αποσπάσεων, μεταθέσεων κ.λπ., το οποίο λειτουργεί σε ετήσια βάση. Μία άλλη παράμετρος που η ρύθμιση αγνοεί αποτελεί ο ηλικιακός μέσος όρος του μόνιμου προσωπικού, που σαφώς δε διευκολύνει τη διαχείριση αυξημένου αριθμού μαθητών. Το σημείο προβληματίζει, καθώς η πολιτική ηγεσία διαχρονικά αναγνωρίζει τη γήρανση του προσωπικού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ισχύει στη δευτεροβάθμια).
    Ως προς τον συρρικνούμενο αριθμό μαθητών, η παροχή ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης και η αύξηση της αξιοπιστίας του δημόσιου σχολείου, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην επιλογή των νέων ανθρώπων να γίνουν γονείς. Και σίγουρα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη όσων ήδη έχουν αποκτήσει παιδιά. Αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε σχολικές μονάδες με υπεράριθμες τάξεις και μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Άλλωστε, το μεγάλο (εθνικό) στοίχημα (και) του υπουργείου της παιδείας σήμερα αποτελεί ακριβώς αυτό, η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων και παροχής κινήτρων για την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.
    Καταλήγοντας, πρέπει να αναφερθεί πως η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση και η ατελής γνώση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την εξέλιξή της, κάθε άλλο παρά συναινούν σε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρώ πως η εν λόγω ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί.
    Το προσωπικό και οι πόροι υπάρχουν, ζητούμενο παραμένει η σωστή αξιοποίησή τους εντός ενός συστηματικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που ίσως πρέπει να συμφωνηθεί σε πλαίσιο πέραν της τετραετίας ενός κυβερνητικού σχήματος ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. Αναγνωρίζω βέβαια πως κάτι τέτοιο απαιτεί εξαντλητικό διάλογο μεταξύ όλων των δρώντων ομάδων της εκπαίδευσης, κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει με το εν λόγω σχέδιο νόμου. Σας ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:02 | ΑΑ

    Τα οικονομικοτεχνικά κριτήρια βάσει των οποίων (μάλλον) αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από το όφελος που προσφέρουν τα τμήματα με λιγότερα παιδιά: καλύτερη διαχείριση, αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση, περισσότερος χώρος χρόνος ανά μαθητή,κα
    Οπως δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα των πολυπληθών τμημάτων.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:58 | Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

    Η προτεινόμενη αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό (για αρχή), γίνεται αποκλειστικά με λογιστικά κριτήρια αφού με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των κενών και οι ανάγκες σε διορισμούς μονίμων και προσλήψεις αναπληρωτών, και εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων
    Blog:https://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/
    E-mail: anaplirotesbio@gmail.com
    Facebook:https://www.facebook.com/groups/anaplirotesbio/:

  • Η αύξηση του αριθμού των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό είναι ακατανόητη και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που -λόγω της πανδημίας- η επιστημονική κοινότητα αλλά και το Υπουργείο Παιδείας αναζητά τρόπους για να διεξαχθούν τα μαθήματα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη.
    Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν υπηρετεί παιδαγωγικούς σκοπούς αλλά επιχειρεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας με μείωση θέσεων εργασίας και κατάργηση – συρρίκνωση δομών.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:49 | Ευη

    Αν πράγματι υφισταται ο κορωνοιος θεωρώ πολύ ΑΚΥΡΗ την στιγμη της αυξησης των μαθητών σε κάθε τμημα. Εκτος αυτού νομίζετε οτι ειναι εύκολο για εναν δασκαλο που θέλει να προσφέρει γνώση στα παιδιά μας και όχι απλά να παραδόσει την ύλη που του αναλογεί, να το κάνει σωστά με τόσα παιδιά;Επίσης τι θα γινει με τα παιδιά που δεν συμπληρωνενουν τμημα;Θα πάνε σε άλλο σχολείο που εχει τον απαιτούμενο αριθμο;Και μια οικογενεια με δυο και πανω παιδιά στο δημοτικο θα τριγυρναει το μεσημερι να παρει τα παιδια της απο διαφορετικα δημοτικα;Και τα υπάρχοντα σχολεια που δεν εχουν τον απαιτουμενο αριθμο παιδιων ανα τμημα θα αποδυναμωθούν;Θα μεινουν χωρις δασκαλους και στο τέλος θα ειναι άδεια άχρηστα κτίρια σαν τα πολλά που έχει η Ελλάδα και παραμένουν ανεκμετάλλευτα;
    ΟΧΙ στον ελαχιστο αριθμό μαθητων!
    ΝΑΙ στην στελέχωση σχολείων με πολλους εκπαιδευτικους που παραμενουν άνεργοι
    ΝΑΙ στην μειωση των αποδοχων των υπουργών, βουλευτών κ.α με σκοπό να εξοικονομηθουν χρήματα για την παιδεία και την υγεια!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:31 | Ιωάννα

    H αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:22 | Γεωργια

    Είναι απαράδεκτο όταν σε ολα τα σχολεία στην Ευρώπη ο αριθμός τον μαθητών να κυμαίνεται μεταξύ 12-15 μαθητές ανα τάξη στην Ελλάδα να μιλάμε για τμήματα 27 παιδιών!!επισης μειώνονται οι ώρες της φυσικής αγωγής οδηγώντας τα παιδιά στην παχυσαρκία και σε οκνηρές συμπεριφορές!!απαξιωνετε και υποβαθμίζετε την παιδεία ,Την σημαντικότερη βάση για κάθε πολιτισμό !!!μιλατε και αποφασίζετε για το μέλλον των παιδιών μας , των παιδιών σας χωρίς να τα υπολογίζετε,για ένα μέλλον χωρίς ΜΕΛΛΟΝ..Γιαυτο σας παρακαλώ φροντίστε τα παιδιά μας!!!δεν το ζητάμε το απαιτούμε!!!ειναι υποχρέωση όλων μας!!

  • 5 Μαΐου 2020, 18:05 | ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ

    Είναι οξύμωρο να μιλάτε για αναβάθμιση της ποιότητας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να αυξάνεται τον αριθμό των παιδιών στους 24-26 μαθητές ανά τμήμα και ελάχιστο αριθμο αυτών 16. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται για να μην πω εκμηδενιζεται η ποιότητα ειδικά στο χώρο της προσχολικης εκπαίδευσης. Γεγονός που ισχυροποιείται αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουσες σχολικές αίθουσες αδυνατούν να καλύψουν χωροταξικα τέτοιους αριθμους. Τέλος, πως γίνεται εν μέσω πανδημίας να αυξάνεται τον αριθμό των μαθητών ενώ θα έπρεπε να τον μειώνετε; πως διασφαλίζετε τόσο την προστασία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών;;

  • 5 Μαΐου 2020, 17:44 | ΠΟΣΕΕΠΕΑ

    Άρθρο 49
    Το άρθρο 49 αφορά ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αναφέρεται σε αριθμούς μαθητών ανά τάξη. Πιο συγκεκριμένα αναγράφεται ότι ο μέγιστος αριθμός νηπίων- προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16). Η διαφορά με το ισχύον πλαίσιο είναι ότι ο αριθμός των μαθητών ήταν 25, αλλά χωρίς δυνατότητα προσαύξησηςκαι χωρίς την ύπαρξη κατώτατου ορίου. Επίσης, η παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 79/2017, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο μέγιστοςαριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησηςκατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα.» Η διαφορά με το ισχύον πλαίσιο είναι ότι ο αριθμός των μαθητών ήταν 25 αλλά χωρίς δυνατότητα προσαύξησης και χωρίς την ύπαρξη κατώτατου ορίου.
    Αν αναλογιστεί κανείς το περιεχόμενο του άρθρου 49, οδηγείται συμπέρασμα ότι αποτελεί μια μορφή δημοσιονομικών μέτρων για την εξοικονόμηση χρημάτων!
    Οι αλλαγές που προβλέπονται, ιδιαίτερα η αύξηση του μέγιστου αριθμού στα τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, το μόνο που μπορεί να προσφέρει στο εκπαιδευτικό έργο είναι η υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας παραθέσετε τις παιδαγωγικές μελέτες και θεωρίες στις οποίες βασιστήκατε για αυτές τις αλλαγές. Πώς θα ενισχυθεί το διδακτικό, εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό έργο, δημιουργώντας υπεράριθμα τμήματα;
    Είναι απορίας άξιο ότι ενώ σε όλο το σύγχρονο κόσμο η τάση είναι να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, για μεγαλύτερη επίτευξη των στόχων, στην Ελλάδα με πρόφαση να επιτύχουμε την αναβάθμιση του σχολείου παίρνονται ακριβώς τα αντίθετα μέτρα. Αντί, να τεθεί υπό συζήτηση η περαιτέρω μείωση του αριθμού μαθητών στην Προσχολική Αγωγή και το Δημοτικό Σχολείο, καθώς και η αύξηση των πόρων για παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης, συζητάμε τα αντίθετα ακριβώς, ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης !
    Είναι προφανές ότι οι αλλαγές αυτές έχουν γίνει με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων κι όχι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Το αποτέλεσμα πέρα από την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου θα είναι οι συγχωνεύσεις- καταργήσεις τάξεων, το κλείσιμο σχολικών μονάδων, περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών και πολλές χαμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κοινοτήτων.
    Δηλώνουμε την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό μας και αναμένουμε την διερεύνηση σε νέα βάση και αλλαγή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:31 | Πένυ

    Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκσυγχρονισμός του σχολείου, με δεδομένο ότι όλες οι σύγχρονες θεωρίες προτείνουν μείωση του αριθμού αυτού. Με καλύτερη μάλιστα την αναλογία 1 εκπαιδευτικός ανά 15 νήπια για το Νηπιαγωγείο, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών.
    Επομένως, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που επιχειρεί το Υπουργείο, συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στη μείωση δαπανών για την παιδεία η οποία μοιραία θα αποβεί εις βάρος της ίδιας της εκπαίδευσης.
    Απαράδεκτη και η αύξηση του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα. Πως θα λειτουργήσουν διθέσια νηπιαγωγεία σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές με 28,29 ή και 30 παιδιά; Θα λειτουργήσει το ένα τμήμα με 26 παιδιά και τα άλλα 4 που περισσεύουν θα αναγκάζονται να ξενιτεύονται; Αυτή είναι η μέριμνα του Υπουργείου για τα παιδιά μας; Αυτό θεωρούν εκεί στο Υπουργείο μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό; Οπισθοδρομικές πρακτικές για τη μείωση δαπανών στην παιδεία, χωρίς καμία παιδαγωγική υπόσταση!
    Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν ξεκάθαρα στη σύμπτυξη τμημάτων και στο κλείσιμο σχολείων!

  • 5 Μαΐου 2020, 17:27 | Κατερίνα

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι απράδεκτο και αναχρονιστικό μέτρο. Συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
    Όταν όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες αναγνωρίζουν τις διαφορετικές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των μαθητών και προτείνουν μείωση των μαθητών ανά τμήμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκσυγχρονισμός του σχολείου,η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
    Δυστυχώς το Υπουργείο επιχειρεί μείωση των δαπανών για την παιδεία με οπισθοδρομικά μέτρα, που μοιραία θα αποβούν εις βάρος της ίδιας της εκπαίδευσης.
    Επίσης, τελείως απαράδεκτο και πρακτικά ανεφάρμοστο το μέτρο της αύξησης του ελάχιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
    Οδηγεί στη διάλυση των σχολείων, χωρίς ορατό όφελος.
    Προτείνει δηλαδή το Υπουργείο τι;; Να αλλάζουν τα παιδιά σχολείο ή περιοχή, αν τυχόν δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 16 μαθητών ανά τμήμα;
    Τι θα γίνει με τα 2/θέσια σχολεία στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές; Τι θα γίνει με τα παιδιά που «περισσεύουν»;
    Αυτή είναι η μέριμνα του Υπουργείου για τα παιδιά μας;
    Με αναχρονιστικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών χωρίς καμία μέριμνα και ευαισθησία για την ανθρωπογεωγραφία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των μικρών μαθητών, ο εκσυγχρονισμός είναι απλώς έννοια προσχηματική!

  • 5 Μαΐου 2020, 17:24 | Αφροδίτη

    Πραγματικά θα ήθελα να δω ποια είναι αυτά τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, που δικαιολογούν την αύξηση των μαθητών από 22 σε 24 και την μη ύπαρξη τμήματος κάτω από 20 μαθητές σε επταθέσια και πάνω δημοτικά σχολεία.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:17 | Ευνίκη Καβάκα

    Η αύξηση του αριθμού ανα τάξη μας είναι ένα σίγουρο βήμα για την υποβάθμιση της δουλειάς που μπορεί να γίνει στην τάξη, αλλά και την εξουθένωση του διδακτικού προσωπικού. Ηδη τα παιδιά ήταν πολλά σε μια τάξη ειδικά για την προσχολική ηλικία που τα παιδιά δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν είναι αδιανόητο. Εκτός από το να μην προσληφθούν εκπαιδευτικοί δεν έχει κανένα νόημα

  • 5 Μαΐου 2020, 17:15 | Αλέξανδρος Μπινόπουλος

    Η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στα δημοτικά δεν είναι προς όφελος των παιδιών και αποτελεί ιδιαιτέρως άστοχη ενέργεια σε περίοδο πανδημίας που η κοινωνική αποστασιοποίηση επιβάλλεται. Μία τέτοια ρύθμιση θα δυσχεράνει το εκπαιδευτικό έργο και θα οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση άξιων αναπληρωτών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημοτικά, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κυρία υπουργό ότι πολλά από τα σχολεία της περιοχής είναι 12θέσια με 2 τμήματα ανά τάξη τα οποία κατά τεκμήριο έχουν από 16 έως 22 παιδιά. Αν ισχύσει η ρύθμιση για ελάχιστο αριθμό μαθητών ίσο με 20, πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολική μονάδα με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και την ψυχική ισορροπία των παιδιών μας που θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τους φίλους τους και το σχολικό περιβάλλον που έχουν συνηθίσει. Η έως τώρα εμπειρία μας λέει ότι σε πολλά από τα σχολεία είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παράλληλη στήριξη και η ενίσχυση με προσωπικό ειδικής αγωγής, συνεπώς η περαιτέρω αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα τόσο για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής προσέγγισης όσο και για τη διατήρηση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος σε ικανοποιητικά επίπεδα για τα υπόλοιπα παιδιά.

    Ως συνέπεια των ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί σε μέλλοντα χρόνο. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα τα οποία ως γονείς (άμεσα ενδιαφερόμενοι) θέλουμε να συζητήσουμε εκτενώς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Καθηγητών, των Ειδικών Επιστημόνων και άλλων παραγόντων και να έχουμε έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να τοποθετηθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα πρός όφελος όλων μας.

    Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου ΔΣ Αθήνας

  • 5 Μαΐου 2020, 17:15 | Ελένη

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών είναι απαράδεκτό μέτρο. Αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών για την παιδεία και θα αποβεί εις βάρος της εκπαίδευσης. Πλήττει κυρίως τους μαθητές και την ποιοτική εκπαίδευση. Απαράδεκτη και η αύξηση του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα, που αποσκοπεί στο κλείσιμο σχολείων και υποχρεώνει πολλούς μαθητές σε μετακίνηση μακριά από το τόπο διαμονής τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:48 | Αριστεα Λαγωνικακη

    Αναβάθμιση σχολείου και αυξηση μαθητών ανά τμήμα;; ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΣΤΕ! ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 16:47 | Θάλεια

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ70 και θεωρώ απαράδεκτη την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, όπως επίσης και απαράδεκτο τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών. Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών δυσχεραίνει την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και οι προσπάθειες για διαφοροποιημένη, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία θα πέσουν στο κενό. Θεωρώ πολύ οπισθοδρομική την απόφαση αυτή. Εύχομαι να σκεφτείτε σοβαρά τις πραγματικές δυσκολίες και ανάγκες της σχολικής τάξης και να μην πραγματοποιηθεί η αύξηση του αριθμού των μαθητών.

  • Υπόμνημα επί του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Η ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή και τις ευφυείς τεχνολογίες, προϋποθέτει πολίτες με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιστήμονες Πληροφορικής, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων θέσεων εργασίας, που απαιτούν αντίστοιχες ψηφιακές ικανότητες – Digital Competence Framework (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp/ digital-competence-framework). Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-Digital Economy and Society Index – DESI (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi), ο οποίος μετρά την ψηφιακή τεχνολογία και προσδιορίζει την απόδοση και την πρόοδο της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας υπολείπεται αρκετά (46%) από το μέσο όρο των κρατών μελών (57%). Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, είναι οφθαλμοφανής η ενίσχυση της ψηφιακής της ανταγωνιστικότητας, με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση. Κατά συνέπεια το σημερινό σχολείο οφείλει να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας και της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο, ότι η ενίσχυση της προσφερόμενης Πληροφορικής Παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, σε σχέση με τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και των ψηφιακών ικανοτήτων τους, που αποτελούν στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ε.Ε., θα συντελέσει τα μέγιστα. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο δράσης 2018 για την ψηφιακή εκπαίδευση ;Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 για την Προώθηση της Καινοτομίας και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων).

    Επίσης, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διδασκαλία-διδακτική των μαθημάτων Πληροφορικής και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός, αναπτύσσουν εκτός των ψηφιακών ικανοτήτων και άλλες ικανότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική, η δημιουργική και η υπολογιστική σκέψη. Με δεδομένη τη διείσδυση της Επιστήμης των υπολογιστών στις άλλες επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία οι προαναφερθείσες ικανότητες του και ψηφιακές ικανότητες αναγνωρίζονται ως θεμελιώδεις, που καλλιεργούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα από την αρχή της βασικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη Πληροφορικής κουλτούρας θα καταστήσει τους μαθητές μας ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ικανούς να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε ζητήματα εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού), στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

    Το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αν και στο σκεπτικό του ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της Πληροφορικής, που είναι η πάγια θέση της Ένωσής μας, δεν ανταποκρίνεται ουδόλως προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη την ειλικρινή πρόθεσή μας, για κατάθεση εποικοδομητικών βελτιωτικών προτάσεων, στην κατεύθυνση των υλοποίησης των προαναφερθέντων, υποβάλλουμε το παρακάτω αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα θέσεων επί των διατάξεών του. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία.

    Υπόμνημα επί των διατάξεων

    Άρθρο 49 Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
    Η αλλαγή του μέγιστου πλήθους μαθητών τμήματος (από 22) σε 24, με δυνατότητα αύξησης σε 26 και ακόμα περισσότερο η θέσπιση ελάχιστου πλήθους μαθητών τμήματος 20 (από 12), θα οδηγήσει στη μη παραγωγική (αποτελεσματική και αποδοτική) διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων Τ.Π.Ε. και των βασικών εννοιών του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής. Παράλληλα δε, θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων, με συνέπεια την μείωση ωρών του μαθήματος Τ.Π.Ε. σε όλη την επικράτεια, με επιπτώσεις τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

    Προτείνουμε την κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης και να αντικατασταθεί με: Το μέγιστο πλήθος μαθητών ανά τμήμα στο δημοτικό να είναι 22 και το ελάχιστο 12.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • Η αύξηση του αριθμού των παιδιών στην τάξη υπονομεύει την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 4, που καλεί για Ισότιμη, Ποιοτική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση για όλους, καθώς εμποδίζει τις προσπάθειες των δασκάλων για διαφοροποιημένη διδασκαλία προς κάθε μαθητή και μαθήτρια. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τις φωνές της εκπαιδευτικής κοινότητας οι οποίες εδώ και χρόνια καταγράφουν την ανάγκη για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη.

    Ο μικρός αριθμός παιδιών ανά τάξη ευνοεί την παιδαγωγική λειτουργία και βοηθάει τους/τις δασκάλους/ες να ανταποκριθούν στα ενδιαφέροντα και τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών τους και να παρακολουθήσουν καλύτερα τη μαθησιακή τους πορεία.

    Τέλος η διάταξη δεν συμβαδίζει με τις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης καθώς εμποδίζει την παρακολούθηση της μαθησιακής διαδικασίας των παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες καθώς και άλλων ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά πρόσφυγες.

    Εάν θέλουμε ένα σχολείο για όλους χωρίς αποκλεισμούς και όχι ένα σχολείο πολλαπλών ταχυτήτων, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να αισθάνονται ότι συμμετέχουν και συνεισφέρουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης και ότι αντιμετωπίζεται με σεβασμό η διαφορετικότητα τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:21 | Σοφία Μπ.

    Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις σχετικά με:
    – την πρόσβαση σε σχολές /τμήματα Πληροφορικής
    Όσοι/όσες εισάγονται στις σχολές και τα τμήματα Πληροφορικής (σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία) θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα Πληροφορικής (ΑΕΠΠ). Το 2020 είναι απαράδεκτο να εισάγεται κάποιος σε τμήματα Πληροφορικής χωρίς να έχει διδαχθεί/εξεταστεί στην Πληροφορική, όπως θα συμβεί φέτος. Είναι σα να μπαίνει κάποιος στην ιατρική χωρίς να έχει εξεταστεί ή και διδαχθεί Βιολογία!
    Καλό θα είναι ένα νέο, βελτιωμένο βιβλίο μαθητή και βιβλίο ασκήσεων αντί των τεσσάρων που χρησιμοποιούνται.

    – πρόσβαση υποψηφίων ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής στα τμήματα Μαθηματικών
    Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις σχολές/τμήματα Μαθηματικών εφόσον εξετάζονται στα ίδια μαθηματικά με τους υποψηφίους της Θετικής ομάδας προσανατολισμού.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Α’ Λυκείου
    Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικό και τουλάχιστον δίωρο για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της α’ λυκείου. Το μάθημα να είναι εργαστηριακό και να προβλέπεται και 2ος εκπαιδευτικός στα μεγάλα τμήματα.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Β’ Λυκείου
    Το μάθημα της Πληροφορικής (Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ) θα πρέπει να γίνει δίωρο. Κανένα μάθημα δεν θα πρέπει να είναι μονόωρο. Συμβαίνει να χάνονται μαθήματα λόγω αργίας, εκδρομών κλπ με συνέπεια να «χάνεται» η επαφή των μαθητών με το μάθημα, αλλά και περιορίζεται ο συνολικός αριθμός των διδακτικών ωρών.

    – το πρόγραμμα μαθημάτων της Γ’ Λυκείου
    Η εμπειρία του 7ωρου του προσανατολισμού στη Γ΄Λυκείου ήταν πάρα πολύ θετική. Υπήρχε χρόνος για κατανόηση, εμπέδωση, εμβάθυνση της ύλης και περισσότερη ενεργητική συμμετοχή από τα παιδιά παρόλη την αύξηση της ύλης.
    Το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να διδάσκεται και στη Θετική ομάδα προσανατολισμού και να εξετάζεται για εισαγωγή σε σχολές Πληροφορικής και άλλες σχετικές σχολές και τμήματα όπως π.χ. Μαθηματικό, στρατιωτικές σχολές.
    Επίσης, θεωρώ πως το μάθημα των Λατινικών καλώς εισάγεται στην Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς χρειάζεται σε σχολές του αντίστοιχου πεδίου. Ωστόσο, κρίνω απαραίτητη και την εξέταση της Κοινωνιολογίας για ορισμένες σχολές ανθρωπιστικών σπουδών π.χ. Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας. Επίσης, το μάθημα ίσως θα ήταν χρήσιμο για τις οικονομικές σχολές.

    Τέλος, η τεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων, αλλά και του υπόλοιπου υπολογιστικού εξοπλισμού των σχολείων να γίνεται από εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό ανά περιοχή σχολείων (Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των ΠΛΗΝΕΤ).

  • 5 Μαΐου 2020, 16:20 | Ευαγγελία Μπαρλιά

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη στους 20, θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά αν σκεφτούμε πως πλέον το κάθε τμήμα έχει και 2-3 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή και παράλληλη στήριξη. Πώς ακριβώς θα κάνει ο δάσκαλος διαφοροποιημένη διδασκαλία με 25 μαθητές μέσα στην τάξη;
    Επίσης, μάλλον δεν ξέρετε την πραγματικότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων των περισσότερων σχολείων της χώρας. Σας πληροφορω λοιπόν πως στην πλειοψηφία τους, οι αίθουσες δεν χωράνε 25 μαθητές εκτός και αν θέλουμε να τους σαρδελοποιησουμε!
    Και όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας!
    Ας σοβαρευτούμε!

  • Η αλλαγή του μέγιστου πλήθους μαθητών τμήματος (από 22) σε 24, με δυνατότητα αύξησης σε 26 και ακόμα περισσότερο η θέσπιση ελάχιστου πλήθους μαθητών τμήματος 20 (από 12), θα οδηγήσει στη μη παραγωγική (αποτελεσματική και αποδοτική) διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων Τ.Π.Ε. και των βασικών εννοιών του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής. Παράλληλα δε, θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων, με συνέπεια την μείωση ωρών του μαθήματος Τ.Π.Ε. σε όλη την επικράτεια, με επιπτώσεις τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

    Προτείνω την κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης και να αντικατασταθεί με: Το μέγιστο πλήθος μαθητών ανά τμήμα στο δημοτικό να είναι 22 και το ελάχιστο 12.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:05 | Μαρία

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών ανά τάξη στους 24 (με δυνατότητα και παραπάνω μαθητών) μειώνει την ποιότητα του μαθήματος και αντιτίθεται σε κάθε παιδαγωγική αρχή και εκπαιδευτική έρευνα. Ως εκπαιδευτικοί, ζητούμε την άμεση απόσυρσή του.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:02 | Αρετή Χ

    Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα θα δυσκολέψει τους γονείς που θα χρειαστεί να μετακινούν τα παιδιά τους σε διπλανό Δήμο αντί να πηγαίνουν στο πιο κοντινό σχολείο στο σπίτι τους. Επίσης θα υποβαθμίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης καθώς μειώνει τον χρόνο που μπορεί να δαπανήσει ο εκπαιδευτικός ανά μαθητή για επεξήγηση και επιπλέον διδασκαλία, οι πιο ευάλωτοι μαθητές που δεν έχουν βοήθεια από το σπίτι θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν λιγότερους μαθητές είναι πιο αποτελεσματικά. Σε χώρες που έχουν πολλούς μαθητές στο τμήμα (25-30 παιδιά), όπως στην Αγγλία, σε κάθε τμήμα υπάρχει βοηθός δασκάλου που αναλαμβάνει ομάδα μαθητών ταυτόχρονα με τη διδασκαλία του δασκάλου ενώ η διδασκαλία βασίζεται στην μάθηση σε μικρές ομάδες. Σε περίπτωση αύξησης μαθητών θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσληψης βοηθών δασκάλους.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:00 | Γκίνη Μαργαρίτα

    Άρθρο 49:
    Η αύξηση του ελάχιστου αριθμού φοιτητών είναι μια επικίνδυνη ενέργεια αν ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα μιας σχολικής τάξης. Πέρα από τον αριθμό των μαθητών χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη ποιοι είναι αυτοί οι μαθητές. Είναι γενικά παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι περίπου το 20% των μαθητών παρουσιάζει δυσκολίες Ειδικού Τύπου. Σε μία σχολική τάξη είναι απίθανο να μην υπάρχει μαθητής με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Βρισκόμαστε στο 2020, στο κέντρο της Αθήνας και στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης. Είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός σε μια τάξη 20 παιδιών να διδάσκει, να λειτουργεί ως παιδονόμος και ταυτόχρονα να εκτελεί χρέη Ειδικού Παιδαγωγού; Επίσης σε τάξεις χωρητικότητας 15 μαθητών υπάρχουν 20 μαθητές και μιλάμε για αύξηση του αριθμού των μαθητών…