Άρθρο 29  Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016  

  1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα παραπάνω στοιχεία επικαιροποιούνται σε κάθε μεταβολή,  διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, κατά την έναρξη του σχολικού έτους, με ευθύνη του συντονιστή εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα της παρ. 6 της περ. Β΄ του άρθρου 4 και επανυποβάλλονται ανακεφαλαιωτικά εντός του πρώτου τριμήνου κάθε ημερολογιακού έτους.»

  1. Στην περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού καταβάλλεται από τη  Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ανήκει οργανικά ο εκπαιδευτικός. Η καταβολή του ειδικού επιμίσθιου γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής, έπειτα από σχετική μεταφορά πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στους προϋπολογισμούς των οικείων Διευθύνσεων ή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.».

  1. Στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της  Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.»

β) Το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Μετά την ολοκλήρωση της συνολικά πενταετούς κατά τα ανωτέρω απόσπασης στο εξωτερικό, είναι δυνατή η παράταση της απόσπασης για ένα (1) ακόμη έτος χωρίς επιμίσθιο, με την ως άνω διαδικασία.».

γ) Το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Δεν μπορούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί, που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει έξι (6) συνολικά έτη απόσπασης.».

  1. Η περ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία για την απόσπαση των εκπαιδευτικών που αποσπώνται, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 1Α, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο.».

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 προστίθενται περ. ε΄, στ΄ και ζ΄ ως εξής:

«ε) Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η απόσπαση εκπαιδευτικών που έχουν διανύσει το προβλεπόμενο, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, χρονικό διάστημα απόσπασης, όταν οι ανάγκες είναι επιτακτικές και δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη των κενών, έπειτα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται ειδική πρόσκληση μετά την ολοκλήρωση και των αποσπάσεων της περ. γ΄ και οι αποσπάσεις εξετάζονται βάσει της διαδικασίας και των κριτηρίων απόσπασης που εκάστοτε ισχύουν.

Εκπαιδευτικοί που αποσπώνται κατά τα ανωτέρω δεν δικαιούνται κανένα είδος επιμισθίου και εξόδων μετάβασης και επιστροφής.

στ) Εκπαιδευτικοί που υποβάλλουν αίτηση ανάκλησης μετά την κύρωση των τελικών αξιολογικών πινάκων, καθώς και όσοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία στη χώρα απόσπασης μετά την έκδοση της απόφασης απόσπασής τους, διαγράφονται από τους πίνακες για όλες τις επιλογές τους και αποκλείονται από κάθε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εντός του ίδιου έτους, καθώς και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό για τα δύο (2) επόμενα σχολικά έτη.

 ζ) Για την ταχύτερη συγκέντρωση, επεξεργασία, έλεγχο και ενταλματοποίηση, τα δικαιολογητικά για την καταβολή του ειδικού επιμισθίου  αναρτώνται από τα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης, με ευθύνη του Συντονιστή, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με χρήση ψηφιακής υπογραφής από τους Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές. Η υποχρέωση της παρούσας ισχύει παράλληλα με την υποχρέωση  έγκαιρης αποστολής των πρωτότυπων δικαιολογητικών και σε έντυπη μορφή.».

  1. Η περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποσπώνται στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού, διατηρούν τη θέση αυτή κατά το διάστημα της απόσπασής τους και επιστρέφουν σε αυτή μετά τη λήξη της απόσπασής τους, εφόσον κατέχουν οργανική θέση σε σχολείο στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η απόσπασή τους παρατείνεται πέραν των έξι (6) ετών, με την έναρξη του έβδομου συνεχόμενου σχολικού έτους απόσπασης η οργανική θέση που κατέχουν θεωρείται κενή, με τις συνέπειες που ορίζονται στην παρ. 9 της περ. Γ΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄167), και τίθενται στη διάθεση των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης από τις οποίες αποσπάστηκαν.».

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρούσας, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι απασχολούνται σε Τ.Ε.Γ. και δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο, εξαιτίας της απόστασης των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης μεταξύ τους ή εξαιτίας  απρόβλεπτης μείωσης των μαθητών, μπορούν να απασχολούνται σε καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης του Συντονιστικού Γραφείου στο οποίο υπάγονται, μέχρι και τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Συντονιστή.».

  1. Στην παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 προστίθεται περ. ε΄ ως εξής:

«ε) Εφόσον προκύπτουν τεκμηριωμένες από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης ανάγκες, για παράλληλη στήριξη μαθητών στις σχολικές μονάδες των υποπερ. αα΄, αβ΄ και αδ΄ της περ. α΄ του άρθρου 3, μπορούν να αποσπώνται για τον σκοπό αυτό εκπαιδευτικοί πρόσθετων προσόντων της  παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3699/2008 (Α’ 199). Εφόσον εκλείψουν οι συγκεκριμένες ανάγκες για τις οποίες αποσπάστηκαν, οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δύνανται να τοποθετούνται βάσει της ειδικότητάς τους .».

  1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η διακοπή της απόσπασης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικά για τις περιπτώσεις α΄, β΄, γ’ και δ’ της παρούσας, η διακοπή της απόσπασης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από γνώμη  του Συντονιστή Εκπαίδευσης και σύμφωνη γνώμη της  Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων, οι οποίοι εκτιμούν τα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά συνάγονται από τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης του εκπαιδευτικού ή τις αναφορές του συντονιστή εκπαίδευσης και του προϊσταμένου της εκπαιδευτικής μονάδας.».

  1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 13 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Εκπαιδευτικοί, των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της διακόπτεται, σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 11, αποκλείονται από κάθε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εντός του ίδιου έτους, καθώς και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό για τα δύο (2) επόμενα σχολικά έτη.».

  • 28 Απριλίου 2020, 02:08 | Μαρία Κασωτάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

    Διάβασα με πολλή προσοχή τα άρθρα του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού και θα θελα να παραθέσω τις προτάσεις μου.
    Πολλές φορές είναι εύκολο να νομοθετούμε πίσω από γραφεία και τοίχους χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλά παιδιά καθημερινά διανύουν πολλά χιλιόμετρα στη Νυρεμβέργη για να φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο και να κρατήσουν άσβεστη μέσα τους τη φλόγα για μάθηση της ελληνικής γλώσσας.
    Φανταστείτε τώρα την απογοήτευση αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους όταν συχνά φτάνουμε στη μέση της χρονιάς και τα σχολεία αυτά δεν έχουν στελεχωθεί ακόμα πλήρως με εκπαιδευτικό προσωπικό.
    Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται η διάθεση του υπουργείου να βοηθήσει και πολύ σωστά δίνει την ευκαιρία για παράλληλη στήριξη στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες .
    Όμως θα πρέπει να γνωρίζει και τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει κάθε εκπαιδευτικός που αποσπάται στο εξωτερικό.
    Όταν αποφασίζει να ζητήσει απόσπαση στο εξωτερικό έχει κάποιο σοβαρό λόγο να το κάνει , μετακινείται λοιπόν με την οικογένειά του, αναγκάζεται να μείνει σε ξενοδοχείο κάποιους μήνες αφού η εξεύρεση σπιτιού σε Νυρεμβέργη και Μόναχο είναι πάρα πολύ δύσκολη και όταν τελικά βρει πρέπει να έχει μαζί του ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να πληρώσει τρεις μήνες εγγύηση και να εξοπλίσει το σπίτι. Το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα καλύπτονται μετά βίας με τον ένα μισθό και με το επιμίσθιο πρέπει να ζήσει σε μια χώρα που όλα είναι πάρα πολύ ακριβά. Πώς θα επιβιώσουν μόνο με τον ελληνικό μισθό;
    Στην ουσία προσκαλείτε εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό για 4 χρόνια.
    Η ανακοίνωση σας στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας , σχετικά με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν ότι, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών δηλαδή να επεκταθεί το επιμίσθιο από τα 4 στα 5 χρόνια.
    Γιατί λοιπόν αφού αποφασίσατε να στηρίξετε τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό δεν ψηφίζετε να είναι 3+2 έτη με επιμίσθιο; Γιατί να μη δώσετε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να έρχονται και να στελεχώνονται εγκαίρως τα ελληνικά σχολεία;
    Είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί στο άρθρο 29, παράγραφος 3α του προς ψήφιση νομοσχεδίου η φράση “ μόνο για το πρώτο έτος παράτασης“ και να δοθεί επιμίσθιο και στο δεύτερο έτος. Πρέπει να παρθεί η σωστή απόφαση και να ξαναεπανέλθει ο νόμος για 5ετία με επιμίσθιο, αν θέλετε πραγματικά να στηρίξετε τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:59 | Κωστας

    Βλέπω με λύπη μου ότι γίνεται πόλεμος εναντίων των συμβασιούχων που διδάσκουν στα σχολέια της Γερμανίας. Η ύπαρξη των συμβασιούχων ομογενών ή αλλογενών, ειδικά στη Βαυαρία όπου τα Δημοτικά και Γυμνάσια επιδοτούνται, είναι επιβελημένη. Είναι απαίτηση των Βαυαρικών αρχών και συμφώνησαν οι Ελληνικές αρχές στις διάφορες διακρατικές συναντήσεις που κατα καιρούς παραγματοποιήθηκαν. Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνονται γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο c1 για όσους διδάσκουν γερμανόγλωσσα μαθήματα, c2 για του διευθυντές κλπ.
    Το τι προσέφεραν και τι προσφέρουν οι συμβασιούχοι στα σχολεία μας δεν είναι δυνατό να το διανοηθεί κάποιος αποσπασμένος που έρχεται για κάποια χρόνια και μετά φεύγει και ξεχνιέται. Δυστυχώς πρέπει να το καταλάβουμε ότι οι συμβασιούχοι ήταν και είναι ο κορμός των ελληνικών σχολείων! Στη Βαυαρία ειδικά, όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε Παμβαυαρικές εξετάσεις σε μαθήματα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, η μακρόχρονη εμπειρία των συμβασιούχων στο Βαυαρικό σύστημα εκπαίδευσης είναι αυτή που οδηγεί τους μαθητές των σχολείων μας στη επιτυχία και στην απόκτηση κάποιου Γερμανικού τίτλου σπουδών!
    Όσον αφορά το οικονομικό θέμα νομίζω ότι ο συμβασιούχος στη Βαυαρία με υποχρεωτικό ωράριο 27 /28 ώρες αμοίβεται λιγότερο (μετά και από την υψηλή φορολογία) από τους αποσπασμένους που εκτός του επιμισθίου τους (αφορολόγητο) αμοίβονται και με τον μισθό τους στην Ελλάδα και μάλιστα για ωράριο εργασίας 18 ωρών (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας).
    Πιστεύω τέλος ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων είναι απαραίτητες και αυτό αποτελεί ΜΟΝΙΜΟ αίτημα των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στη Βαυαρία τουλάχιστον.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:35 | Βουπερταλιώτης

    Τα αμιγή ελληνικά σχολεία στη Γερμανία είναι κανονικότατα σχολεία όπως αυτά της Ελλάδας. Έχουν δύο ιδιαιτερότητες: Σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες μαθητές και γονείς που έχουν ΕΠΙΛΕΞΕΙ τα σχολεία αυτά αντί των γερμανικών.Να σεβαστεί λοιπόν η Πολιτεία τους χιλιάδες αυτούς μαθητές και γονείς και να στελεχώσει τα σχολεία επιτέλους,δίνοντας κανονικές οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς όπως στην Ελλάδα.

  • 27 Απριλίου 2020, 20:09 | Αγωγιάτου Βασιλική

    Καμία αναφορά στους συζύγους κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι ζητούν παράταση απόσπασης άνευ επιμισθίου, για να είναι κοντά στις οικογένειές τους και οι οποίοι σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αρχής των μνημονίων κράτησαν τα σχολεία του εξωτερικού ανοιχτά. Από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς την έγκαιρη προειδοποίηση από το υπουργείο, να μην παίρνουν παράταση απόσπασης και να αναγκάζονται, άλλοι να βγάζουν σε άδεια άνευ αποδοχών, άλλοι να τρέχουν να παρουσιαστούν στην Ελλάδα και δεκάδες άλλες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Επίσης, γνωρίζουν καλά τα σχολεία, τη νοοτροπία και τη χωροδιάταξη των σχολείων, καθώς αποτελούσαν το μόνιμο επιτόπιο προσωπικό και βοηθούσαν τους νέους αποσπασμένους να λύσουν τα κάθε λογής προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην εγκατάστασή τους. Και η δικαιολογία ότι, οι παντρεμένοι με κάτοικο εξωτερικού <> τις θέσεις και δεν άφηναν να έρθουν νέοι αποσπασμένοι αποτελεί μύθο. Πάντοτε υπήρχαν θέσεις για νέους αποσπασμένους.
    Κατάργηση του νόμου άμεσα, όπως υπόσχονταν η σημερινή κυβέρνηση προεκλογικά σε δηλώσεις, ανακοινώσεις κι επερωτήσεις στη Βουλή. Είναι άδικος διότι:
    1. Η διαφοροποίηση των κριτηρίων απόσπασης του άρθρου 16 και παρατάσεων απόσπασης αυτής του άρθρου 26 Ν. 4415/2016 ως προς την γνώση (γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής για τους προς παράταση αποσπασμένους και για τους νεοαποσπασμένους, όπως μία εκ των αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής) και το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας (πολύ καλή για τους προς παράταση – καλή για τους νεοαποσπασμένους). Παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης απέναντι στους υπαλλήλους.
    2. Η διαφοροποίηση της μεταχείρισης των προς παράταση της απόσπασης εκπαιδευτικών ανάλογα με το χρόνο τέλεσης του γάμου, διάκριση που εισάγει από το νόμο διάκριση (Ν. 3896/2010 και 4443/2016), λόγω οικογενειακής κατάστασης και του χρόνου ιδρύσεως της οικογένειας.
    Γνώμονας των διατάξεων θα πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με το μικρότερο δυνατό κόστος, σε μια ελληνόγλωσση που ήδη κοστίζει πολλά. Αυτό επιτυγχάνεται με την τροποποίηση που αφορά τους παντρεμένους με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού.

  • 27 Απριλίου 2020, 18:30 | Σταμάτης Α.

    Η μη καταβολή του ειδικού επιμισθίου για το 5ο έτος απόσπασης, δεν θα έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος. Αντίθετα, θα κοστίσει περισσότερο: απλώς, θα ακολουθήσουν ανακλήσεις απόσπασης όσων ολοκληρώνουν το 4ο έτος, οπότε θα (πρέπει να) αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί, με νεο-αποσπασμένους.

    Επιπρόσθετα, το Υπουργείο θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα έξοδα πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, εφόσον η ανανέωση του προσωπικού θα γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:47 | Μαρία

    Κατά το σχολικό έτος 2010-11 ,αρχή της οικονομικής κρίσης και με ανοιχτά τα σχολεία δεν έγινε καμία απολύτως απόσπαση στο εξωτερικό . Το ίδιο συνεχίστηκε με σχεδόν μηδενικές αποσπάσεις και κατά το σχολικό έτος 2011-12. Το Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 4027 που καταργούσε σταδιακά τις σχολικές μονάδες , όριζε το ύψος και τη διάρκεια καταβολής του επιμισθίου , το πλαφόν των πέντε ετών απόσπασης και αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε η οριστική επιστροφή εκπαιδευτικών ανα τον κόσμο χωρίς να τους επιτραπεί να παραμείνουν πέντε έτη . Στο νόμο 4076/12 τροποποιούνται διατάξεις του 4027 . Έτσι στο άρθρο 8 του 4076 : Θέματα Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τροποποιείται η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 4027/2011, (Α΄ 233) και δεν υφίσταται πλέον το πλαφόν των πέντε ετών. Μέχρι την ψήφιση του 4415/16 μπορούσε ο καθένας να αιτηθεί απόσπαση άσχετα με το χρόνο απόσπασης στο εξωτερικό . Έτσι δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα στην κάλυψη των κενών.
    Προτείνω λοιπόν τα καταργηθεί το πλαφόν των πέντε ετών και να υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας και όχι δύο όπως υπάρχει στον νυν νομοσχέδιο όπου ο καθένας να μπορεί να αιτηθεί απόσπαση μόνο με βάση αξιολογικά κριτήρια ( γλωσσομάθεια, διδακτορικό κ.λ.π.) χωρίς να προηγείται μια συγκεκριμένη κατηγορία .
    Έτσι δεν θα αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός για οποιαδήποτε θέση ,όσοι δεν πήραν κατά το παρελθόν επιμίσθιο να μπορούν να το λάβουν και δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στις τοποθετήσεις . Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθούν δίκαια όλοι οι εκπαιδευτικοί .

  • 26 Απριλίου 2020, 23:14 | Νεφελη

    Να αρθεί ο κόφτης των έξι ετών και να επιτρέπεται σε όποιον επιθυμεί να κάνει αίτηση για απόσπαση .Τα μετρήσιμα μόρια να ειναι αυτα που ορίζει η εγκύκλιος των αποσπάσεων. Αν δικαιούται επιμισθιο να το πάρει αλλιώς χωρις επιμισθιο .

  • 26 Απριλίου 2020, 22:43 | Dimitris God

    Δίνεται για άλλη μια φορά η εντύπωση ότι το υπουργείο δείχνει να αγνοεί πλήρως ή να μην θέλει να καταλάβει την εκπαιδευτική πραγματικότητα στο εξωτερικό ή μάλλον την ταυτίζει παντού με τις συνθήκες που υπάρχουν στην Γερμανία ίσως και στις ΗΠΑ. Λές και μόνο η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
    Δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού να λογίζεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλες τις ηπείρους γιατί ακριβώς υπάρχουν πολύ διαφορετικές και ιδιαίτερες συνθήκες από Ήπειρο σε Ήπειρο και από χώρα σε χώρα.
    Για το υπουργείο το Ν. Ημισφαίριο με τις ιδιαιτερότητές του είναι κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχει. Όλα είναι καθορισμένα με βάση τον Βορρά. Εξετάσεις Ελληνομάθειας στο Βορρά τον Μάιο, τον Μάιο και στο Νότιο που η σχολική χρονιά αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει τον Δεκέμβρη όταν θα πρεπε να γίνονται τον Νοέμβρη!!! Η απόσπαση στο Βορρά λήγει τον Ιούνη και ο αποσπασμένος έχει όλο το ελληνικό καλοκαίρι να τα μαζέψει και να γυρίσει. Στο Νοτιο όμως, το σχολικό έτος λήγει τον Δεκέμβριο και το υπουργείο απαιτεί μέσα σε 15 μέρες με την λήξη των μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί να χουν γυρίσει από Αυστραλία ή Αργεντινή με οικογένεια και να παρουσιαστούν στο σχολείο τους !!!!!
    Δεκάδες οι περιπτώσεις συναδέρφων που λογω της σκανδαλώδους γραφειοκρατικής αργοπορίας τους υποχρέωναν ενώ είχαν κάνει αίτηση για παράταση να βγάλουν εισιτήρια και να γυρίσουν πίσω σε 10- 15 μέρες από την λήξη του σχολικού έτους για να παρουσιαστούν. Γυρνούσαν από την Αργεντινή ή την Ν. Αφρική, την ιδια ώρα έκαναν ανάκληση οι εκπαιδευτικοί που θα πήγαιναν από τους πίνακες(Γιατί από το υπουργείο δεν βάζαν μια αυστηρή ημερομηνία πριν τον Δεκέμβρη για τις ανακλήσεις) και τους έπαιρναν μετά τηλέφωνο να τους πουν ότι εγκρίθηκε η παράταση τους και αν θελαν να παραμείνουν(ουσιαστικά να επιστρέψουν) αφού τους είχαν υποχρεώσει να μετακομίσουν ήδη άρον άρον στην Ελλάδα.

    Αν εξαιρέσουμε κάποιες μεμονωμένες χώρες της Αφρικής ή της Ασίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι χώρες στις οποίες αποσπώνται εκπαιδευτικοί έχουν το ίδιο ή και πολύ μεγαλύτερο κόστος ζωής με την Ελλάδα για έναν εκπαιδευτικό χωρίς επιμίσθιο. Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη και ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας ,πολιτική αστάθεια, ασφάλεια, εγκληματικότητα, προσφορά υπηρεσιών, υγειονομικές και νοσοκομειακές παροχές που αυξάνουν τα έξοδα σε σχέση με τα έξοδα που μπορεί να είχε στην Ελλάδα. Υπάρχουν για παράδειγμα πόλεις στην Λατ. Αμερική στην Αφρική και αλλού όπου λόγω αυξημένης εγκληματικότητας υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου μπορεί να νοικιάσει ένας εκπαιδευτικός σπίτι για να νιώθει σχετικά ασφαλής επιστρέφοντας το βράδι, με τα ενοίκια σε αυτές τις περιοχές στα ύψη πέρα από τις άλλες υπηρεσίες. Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας(σε αντίθεση με τα υπουργεία άλλων χωρών αλλά και του εξωτερικών) ποτέ δεν φρόντισε σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές, τους συντονιστές εκπαίδευσης και τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, μέσα από ετήσιες αναφορές των παραπάνω φορέων να φτιάξει μια πλατφόρμα που θα ανανεώνεται με στοιχεία για την κάθε χώρα (κόστος ζωής, ενοίκια, μέσα μεταφοράς, υπηρεσίες, νόμισμα, ασφάλεια, πολιτική κατάσταση, ρατσισμός, εκπαιδευτική πραγματικότητα κτλ) ώστε ο εκπαιδευτικός που θέλει να αποσπαστεί να έχει μια εικόνα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει και να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι καθόλου τυχαίες άλλωστε οι τόσες ανακλήσεις αποσπάσεων κάθε χρόνο από εκπαιδευτικούς όταν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα μιας χώρας, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.

    Η άγνοια των ιδιαιτέρων συνθηκών κάθε περιοχής από το Υπουργείο κάνει να ακούγεται πραγματικά σαν κακόγουστο αστείο η προτεραιότητα των εκπαιδευτικών του εναλλακτικού πίνακα επιλογής ως προς τις παρατάσεις ή και αιτήσεις αποσπάσεων πέραν της πενταετίας σε σχολεία και ΤΕΓ της Λατ. Αμερικής και κάποιων χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

    Είναι παράλογο να αποσπάται κάποιος με Αγγλικά ή Γερμανικά στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη στην Χιλή ή το Περού κτλ για διδασκαλία σε ισπανόφωνους μαθητές και ενήλικες τρίτης, τέταρτης μέχρι και πέμπτης γενιάς ή γηγενείς φιλέλληνες με μητρική γλώσσα τα ισπανικά και την Ελληνική ούτε καν ως δεύτερη τις περισσότερες φορές. Όσον αφορά αγγλικά Γαλλικά, Γερμανικά δεν είναι αρκετα διαδεδομένα. Η γνώση της βασικής γλώσσας στις χώρες αυτές είναι άκρως απαραίτητο εργαλείο για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή της. Κι όμως συνεχίζουν να ανακαλούνται οι πέραν της πενταετίας που ξέρουν τα ισπανικά , και την εκπαιδευτική πραγματικότητα με τις ιδιαιτερότητές της για να σταλούν συνάδερφοι από τον εναλλακτικό πίνακα, οι οποίοι βέβαια όταν τηλεφωνούν και μαθαίνουν τις συνθήκες, ζητάνε ανάκληση ή όταν κάνουν το κόπο να πάνε με το ζόρι βγάζουν την πρώτη χρονιά και φεύγουν με όλο τον αρνητικό αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο.
    Ελληνόγλωσση λοιπόν εκπαίδευση δεν είναι μόνο η Γερμανία και η Ευρώπη και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν στο υπουργείο. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένα αμιγώς ελληνόφωνο σχολείο της Γερμανίας ή ένα δίγλωσσο με παιδιά μεταναστών πρώτης ή δεύτερης γενιάς που μιλάνε την γλώσσα στο σχολείο και στο σπίτι και πανε διακοπές στην Ελλάδα που είναι δίπλα , με τα ενταγμένα και τα ΤΕΓ στην Αργεντινή και την Βραζιλία, το Σαντιαγο και την Αντοφαγάστα της Χιλής, του Μοντεβίδεο ή του Κονγκό κτλ που παρακολουθούν μαθήματα παιδιά και ενήλικες τρίτης και τέταρτης γενιάς που έχουν μητρική τα ισπανικά ή τα γαλλικά ακούνε ελληνικά μόνο στο μάθημα και στους περισσότερους δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να πάνε ποτέ στην Ελλάδα.
    Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν ή υπηρετούν κάποιοι ακόμα σε εκπαιδευτικές μονάδες με απόσπαση πέραν της πενταετίας (6,7,10 κτλ χρόνια ) σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν εκεί γιατί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολικών μονάδων μετά από τις εισηγήσεις των συντονιστών. Στην συντριπτική πλειοψηφία η αίτηση παράτασης είχε να κάνει με καθαρά οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους και οχι με οικονομικούς μια και παρέμεναν χωρίς επιμίσθιο. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού και ο 4415 τους γύρισε πίσω χωρίζοντας οικογένειες ή τους έχει αφήσει με άνευ αποδοχών στις χώρες. Η παρούσα κυβέρνηση μάλιστα ως αντιπολίτευση τότε, μέσω του υπεύθυνου τομεάρχη παιδείας κου Κέλλα, καυτηρίαζε αυστηρά αυτές τις απαράδεκτες επιλογές μιλώντας για έλλειψη σεβασμού απέναντι στις οικογένειες των εκπαιδευτικών, στέρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από πεπειραμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς και άσκοπη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιμίσθια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, διατεινόμενη ότι θα διορθώσει αυτήν την κατάσταση,.

    Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά

    1. Απαραίτητη η χορήγηση του επιμισθίου για 3+2 με μια σχετική αύξησή του για τους προφανείς λόγους που όλοι αναφέρουν όπως ήταν μέχρι το 2010. το 4 +1 δημιουργεί ανακλήσεις και εκπαιδευτικά προβλήματα

    2. Να απαλειφθεί το αντισυνταγματικό κριτήριο β της ημερομηνίας τέλεσης γάμου από την παράγραφο 1 του άρθρου 26 του 4415 και να δοθεί η δυνατότητα με ειδική εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς εκείνους που μέχρι το 2016- 2017 πληρούσαν τα κριτήρια α και γ ή πληρούσαν το α και αυτήν την στιγμή και το γ να υποβάλουν αίτηση απόσπασης με προτεραιότητα απέναντι στους αξιολογικούς πίνακες τουλάχιστον για μια ή δυο χρονιές ώστε να διορθωθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική αδικία που υπέστησαν. Είναι προς όφελος όλων και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, και των οικογενειών των εκπαιδευτικών και του οικονομικού και διδακτικού προγραμματισμού του υπουργείου

    3. Αποσπάσεις από τον Βασικό πίνακα κάθε χώρας με δυνατότητα αίτησης και στους πέρα της πενταετίας με καλή γνώση της γλώσσας. Κατά προτεραιότητα επιλογής: α) Βασικός β) αιτήσεις παράτασης, γ) πίνακας αιτήσεων απόσπασης των πέρα της πενταετίας(χωρίς επιμίσθιο οι β και γ) και δ) εναλλακτικός. (με αυτήν την σειρά αν όχι σε όλες τις χώρες τουλάχιστον εκεί όπου η βασική γλώσσα είναι άκρως απαραίτητη όπως Λ. Αμερική, χώρες Αφρικής κτλ)
    4. Οι παρατάσεις και αποσπάσεις των παραπάνω περιπτώσεων β και γ για ένα χρόνο δεν βοηθάνε και δημιουργούν αβεβαιότητα και ταλαιπωρία κυρίως στους αποσπασθέντες μια και όσοι ζητούν παράταση είδη είναι τακτοποιημένοι.. Να δίνεται για 2 χρόνια ή τουλάχιστον για 2 χρόνια εκτός Ευρώπης. Δεν είναι το ίδιο να πάρει κάποιος την απόφαση να εγκατασταθεί για ένα χρόνο στην Γερμανία ή το Βέλγιο και να γυρίσει τον επόμενο με κάποιον που πάει στην Αυστραλία, την Αργεντινή ή την Ν Αφρική.
    5. Η όλη διαδικασία προκηρύξεων αποσπάσεων, παρατάσεων, ανακλήσεων, κτλ θα πρέπει να ξεκινάει το Φλεβάρη και αυστηρά τέλη Μάη να χει κλείσει για το Β Ημισφαίριο και τον Νοέμβριο για το Νότιο που η σχολική χρονιά τελειώνει τον Δεκέμβριο.
    6. Να ανασυσταθεί το Συντονιστικό γραφείο του Μπουένος Άιρες που έκλεισε άρον άρον το 2015 και οι χώρες της Λατ Αμερικής υπάχθηκαν στο Γραφείο Νέας Υόρκης. Αν είναι δυνατόν ο συντονιστής της Νεας Υόρκης με δεκαδες σχολεία και ΤΕΓ της ομογένειας μόνο στις ΗΠΑ, να είναι υπεύθυνος και για όλη την Κεντρική και Νοτια Αμερική με τελείως διαφορετικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές απαιτήσεις, με πλήρη άγνοια των αναγκών και της ιδιοσυγκρασίας της περιοχής χωρίς γνώση της γλώσσας και πρακτικά χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα επικοινωνίας και επίσκεψης των ομογενειακών εκπαιδευτικών δομών των χωρών αυτών και καθοδήγησης των εκπαιδευτικών . Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Λατ Αμερική τα τελευταία χρόνια τελεί υπό διάλυση με τουλάχιστον 70% λιγότερους αποσπασμένους και τα σχολεία και ΤΕΓ να φυτοζωούν.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:03 | Γιωργος

    Μια πολυ καλη λυση για να επανδρωθουν και οι σχολικες μοναδες του εξωτερικου με εκπαιδευτικους και να μπορουν να λειτουργουν κανονικα απο την αρχη καθε σχολικης χρονιας ειναι οι προσληψεις αναπληρωτων να ιχυουν και για χωρες του εξωτερικου.

  • 26 Απριλίου 2020, 16:13 | Σπύρος

    Για ποιο λόγο στις προκηρύξεις για τα ευρωπαϊκά σχολεία αποκλείονταν όσοι ήταν «στελέχη»της εκπαίδευσης δηλαδή Διευθυντές-υποδιευθυντές των οποίων ξεκάθαρα η υπηρεσία είναι διδακτική; Επίσης για αυξηθούν οι αιτήσεις και οι αποσπάσεις (χωρίς κόστος):Α)να επανέρθει η συνεξέταση των αιτήσεων για ζευγάρια εκπαιδευτικών(ίσχυε μέχρι το 2012 και ισχύει στις αποσπάσεις στο εσωτερικό, από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ)Β)να δημοσιεύονται τα κενά σε συγκεκριμένες θέσεις και οι τοποθετήσεις να γίνονται με μόρια κι όχι χωρίς διαφάνεια και κριτήρια από τους συντονιστές.

  • 26 Απριλίου 2020, 15:14 | Athanasios

    Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016
    1. Σωστή η πρόβλεψη στην περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 για την καταβολή του επιμισθίου από τη Δ/νση Εκπ/σης ή την ΠΔΕ του εκπαιδευτικού, αλλά μόνο αν αυτό συνεπάγεται ΕΓΚΑΙΡΗ καταβολή του επιμισθίου. Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα την καθυστέρηση που υφίσταται στις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται στις Πανελλαδικές Εετάσεις κλπ και πληρώνονται σε επίπεδο Δ/νσης Εκπ/σης. Πάντως, η ΕΓΚΑΙΡΗ καταβολή των χρημάτων αυτών είναι ένα ΚΙΝΗΤΡΟ για την προσέλκυση εκπ/κών προς απόσπαση και για την ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ.

    2. Η πρόβλεψη για 6ο έτος χωρίς επιμίσθιο δεν αποτελεί επαρκές ΚΙΝΗΤΡΟ για την παράταση της παραμονής στο εξωτερικό. Απλώς και σωστά, βέβαια, διευκολύνει αυτούς που ήδη είχαν επιλέξει να παραμείνουν την 5η χρονιά τους στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο, να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραμονή τους. Αυτοί πιθανότατα έτσι κι αλλιώς θα ήθελαν να παραμείνουν. Άρα δεν προσθέτετε ικανό αριθμό εκπαιδευτικών, ώστε να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που υφίσταται.
    3. ΚΙΝΗΤΡΑ, επιπρόσθετα των υπαρχόντων, για την προσέλκυση / παραμονή εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και την αποφυγή ανακλήσεων, πράγμα που με βάση την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου υποστηρίζετε ότι επιδιώκετε, θα μπορούσαν να είναι τα εξής:
    • Να εξετασθεί το ύψος του επιμισθίου ανά χώρα προορισμού ως κίνητρο για την προσέλκυση περισσοτέρων εκπαιδευτικών προς απόσπαση. Δεν μπαίνω στη λογική αν επαρκούν τα χρήματα του επιμισθίου ή όχι, γιατί δεν ξέρω τι ισχύει σε κάθε χώρα. Αλλά αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει το Υπουργείο, αν λάβει υπόψη δεδομένα από κάθε χώρα, όπως ότι σε ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται ότι ακόμα και ο μισθός μαζί με το επιμίσθιο δεν φτάνουν το μισθό των ντόπιων εκπαιδευτικών ή ότι στα Ευρωπαϊκά σχολεία οι μισθοί στις ίδιες χώρες είναι ασυγκρίτως μεγαλύτεροι.
    • Να δοθεί επιμίσθιο και για 5ο έτος, ως ΚΙΝΗΤΡΟ για να παραμείνουν εκπαιδευτικοί που πήραν το 4ο έτος επιμίσθιο και θα φύγουν αν δεν πάρουν το επόμενο έτος, μην μπορώντας να ζήσουν χωρίς αυτό.
    • Να γίνονται ΕΓΚΑΙΡΑ όλες οι διαδικασίες απόσπασης, ώστε όσοι επιθυμούν να παραμείνουν πέραν της εξαετίας να γνωρίζουν τι θα ισχύει γι’ αυτούς αλλά και όσοι επιθυμούν να αποσπασθούν να έχουν χρόνο προετοιμασίας, ενημέρωσης κλπ.

    4. ΕΡΩΤΗΜΑ για την παράγραφο 3, περ. ε: Το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα απόσπασης πλέον ορίζεται στα 6 έτη. Στην περίπτωση γ, όμως, της ίδιας παραγράφου γίνεται λόγος για «κατ’ εξαίρεση παράταση της απόσπασης πέραν της πενταετίας». Πέραν τού ότι σωστά αυτές οι αποσπάσεις πρέπει να δίνονται κατ’ εξαίρεση, αφού διαφορετικά οδηγούμαστε σε μια σχεδόν μόνιμη παραμονή κάποιων στο εξωτερικό και αδυναμία έλευσης νέων εκπαιδευτικών ειδικά σε κάποιες ειδικότητες, τελικά, πότε θα δίνεται κατ’ εξαίρεση παράταση απόσπασης, μετά τα 5 ή μετά τα 6 έτη;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: αλλαγή στην παρ. 3γ της λέξης «της πενταετίας» με τη λέξη «της εξαετίας», εκτός αν υπάρχει άλλη εξήγηση.

    5. Σχετικά με το εδάφιο της παραγράφου 12 του ίδιου άρθρου: «Η παροχή του επιμισθίου τελεί σε άμεση συνάρτηση με την παροχή διδακτικού έργου. Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της απόσπασής του δεν παρέχει διδακτικό έργο πέραν του διμήνου, η παροχή επιμισθίου διακόπτεται και επαναλαμβάνεται, όταν αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του».
    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: Η απολυτότητα του εδαφίου αυτού είναι ιδιαιτέρως σκληρή, πιθανόν και άδικη, σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις: π.χ. στην περίπτωση της μητρότητας ή στην περίπτωση μακροχρόνιας παραμονής σε νοσοκομείο κλπ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Να προβλεφθούν εξαιρέσεις. Χρήσιμη προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η σχετική Υ.Α. με ΦΕΚ 1740/ τ.Β/15-06-2016, παρ.4.
    Π.χ. να εξαιρείται η άδεια μητρότητας. (Η άδεια ανατροφής μπορεί να δίνεται και αργότερα).
    Εναλλακτικά: Να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός που υπάγεται στην περίπτωση της παραγράφου αυτής και απουσιάζει για πάνω από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 6 μήνες, να υπηρετεί με επιμίσθιο την επόμενη σχολική χρονιά από την τρέχουσα, για την οποία δεν θα παίρνει επιμίσθιο.

  • 26 Απριλίου 2020, 13:33 | Πόπα Ελένη

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Στο σημείο 4 όπου αναφέρετε:
    «Η περ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
    δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η ειδικότερη διαδικασία για την απόσπαση των εκπαιδευτικών που αποσπώνται, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 1Α, τα ειδικότερα προσόντα, τα κριτήρια και τα όργανα επιλογής των αποσπασμένων, καθώς και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αποδοχές και επιμίσθιο»,

    θα παρακαλούσαμε να διευκρινίσετε πότε και ποια θα είναι η ειδικότερη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των αποσπασμένων στο εξωτερικό που ανήκουν στην κατηγορία 1Α (η νέα τροποποίηση όπως προστέθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 39 ΝΟΜΟΣ 4653/2020 και ισχύει από 24/1/2020: ότι σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών αποσπώνται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν:
    α) αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά επιστημονικά προσόντα και τουλάχιστον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ισότιμο τίτλο του εξωτερικού συναφούς ειδικότητας ή επιστημών αγωγής,
    β) πέντε (5) έτη εκπαιδευτική υπηρεσία, από τα οποία τρία (3) έτη πρέπει να είναι διδακτική σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και
    γ) άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας, στην οποία λειτουργούν οι εκπαιδευτικές μονάδες της περίπτωσης δ ́ του άρθρου 3 ή μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους»).

    Με βάση τη νέα τροποποίηση 1Α όπως προστέθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 39 ΝΟΜΟΣ 4653/2020 και ισχύει από 24/1/2020, Θα θέλαμε να πάρετε υπόψη σας ότι στις διάφορες μονάδες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό υπηρετούν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία 1Α, κατέχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά όπως και άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας απόσπασής τους, εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα επιθυμούσαν άμεσα να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε ανάλογες των προσόντων τους θέσεις, με σκοπό να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν αποκτήσει πάνω στον εκπαιδευτικό ερευνητικό τομέα όπως και τα αυξημένα τυπικά & ουσιαστικά και επιστημονικά τους προσόντα και να συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών σπουδών στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών απόσπασής τους.

    Κατά τη γνώμη μου οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία 1Α θα πρέπει να ενισχυθούν και να διευκολυνθούν σχετικά με ότι αφορά τους τρόπους και τη διαδικασία πρόσβασης, επιλογής και τοποθέτησης σε θέσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών απόσπασής τους, σε ανάλογες δηλαδή, με τα προσόντα τους θέσεις. Για τον λόγο αυτό ζητάμε άμεση διευκρίνιση και αξιοκρατική επίλυση του παραπάνω θέματος.

    Προτείνω επίσης προς ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, ν’ αυξηθεί ο χρόνος απόσπασης και όλοι οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν το ειδικό επιμίσθιο καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασής τους.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Με εκτίμηση,

    Δρ. Πόπα Ελένη – αποσπασμένη στο εξωτερικό δασκάλα

  • 26 Απριλίου 2020, 13:30 | Δεσποινα Μ.

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την κάλυψη των θέσεων από Σεπτέμβρη, εάν δεν δοθεί το επιμίσθιο στους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να παρακαλέσω να δοθεί το επιμίσθιο και τον πέμπτο χρόνο. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εκπαιδευτικοι να σταλθούν έπειδή πέρσι με τις τρεις κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν ποτέ.

    Με εκτίμηση,
    Δεσποινα Μ.

  • 26 Απριλίου 2020, 12:36 | Βασιλική Κ.

    Σε συνθήκες όπως οι τωρινές, τίθεται συνολικό ζήτημα αν το Ελληνικό Κράτος έχει στη στοχοθεσία του τη διατήρηση των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού. Ας το δει, λοιπόν, φιλοσοφικά: αξίζει να διατηρήσει αυτές τις μονάδες και να προωθήσει τη γλώσσα και την κουλτούρα του στο εξωτερικό; Aν όχι, εντάξει. Αν ναι, πρέπει να το υποστηρίξει συνολικά και να ακούσει τους ανθρώπους που εργάζονται ή εργάστηκαν εκεί. Μεταφέρουν εμπειρία πολύτιμη!

    Με 1300 ευρώ στην καλή περίπτωση, δεν μπορεί να μείνει κανείς σε χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι γνωστό σε όλες και όλους μας. Άρα η λογική του Υπουργείου είναι: Aς φύγει όποιος συμπλήρωσε 4 χρόνια, θα έρθει άλλος. Ε, δεν θα έρθει! Ποιος ή ποια, σε συνθήκες διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης θα δανειστεί πιθανόν από ελληνική τράπεζα για να προπληρώσει 3 ενοίκια χωρίς να έχει πάρει το επιμίσθιό του (ας μην ξεχνάμε ότι το επιμίσθιο αρχίζει να κατατίθεται 3 μήνες μετά την έναρξη της απόσπασής του-κάτι που η Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει άμεσα); Ποιος θα αφήσει πίσω παιδιά, γονείς και θα πάει -πολλές φορές μόνος ή μόνη – σε χώρες τώρα πια υψηλού κινδύνου για να δουλέψει σε σχολεία πολλές φορές υποβαθμισμένα κτιριακά, οργανωτικά κλπ; Eλάχιστοι και ελάχιστες είναι η απάντηση.

    Επομένως, δώστε το επιμίσθιο και στο 5ο ή και στο 6ο έτος και αφήστε όσες και όσους είναι ήδη εκεί και έχουν βρει σπίτια, έχουν οργανώσει τη ζωή τους και έχουν κάνει την επιλογή αυτή εδώ και 4 χρόνια με τις δικές τους θυσίες οικονομικές και συναισθηματικές, για τους δικούς τους λόγους, να συνεχίσουν τη θητεία τους. Στηρίξτε τους με το επιμίσθιο που δεν είναι ήδη μεγάλο, ώστε να ξεκινήσει η νέα χρονιά ήρεμα. Το Ελληνικό κράτος έτσι θα δείξει την επιμονή του ως προς την αξία της προώθησης της γλώσσας και της κουλτούρας του με αξιοπρέπεια και οι εκπαιδευτικοί θα αισθανθούν ότι εκτιμάται η προσπάθειά τους.

  • 26 Απριλίου 2020, 11:43 | Jo Katoli

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Σε κανένα σημείο δεν είδα να αναφέρετε κάτι για την στήριξη εκπαιδευτικών οι οποίες/οποίοι είναι παντρεμένοι με μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού ή πολίτες που είναι πολιτογραφημένοι στην αλλοδαπή στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί.
    Άρα οι οικογένειες των εκπαιδευτικών αυτών θα διαλύονται σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιό σας μετά από παρέλευση 6 ετών από την τοποθέτησή τους στην αλλοδαπή αφού θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ οι σύζυγοί τους είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην αλλοδαπή , αφού εκεί ζουν και εργάζονται μόνιμα.
    Πως προτίθεστε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια λοιπόν?
    Προτείνω την αλλαγή του νομοσχεδίου σας έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που είναι παντρεμένοι με κάτοικο εξωτερικού ή πολίτη της χώρας στην οποία έχει τοποθετηθεί ο εκπαιδευτικός να προηγούνται της οποιασδήποτε άλλης τοποθέτησης.

  • 25 Απριλίου 2020, 21:57 | Μαρία Μ.

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Σας παρακαλούμε θερμά για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ελληνικών/δίγλωσσων σχολείων εξωτερικού, να παραταθεί το επιμίσθιο οπωσδήποτε και για τον δεύτερο χρόνο (3+2).
    Δεν θέλω ειλικρινά να σκεφτώ τι θα γίνει από Σεπτέμβρη εάν φύγουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που ολοκληρώνουν το 4ο έτος τους…. Δεν ξέρω αν θα έρθουν νέοι ή αν θα είμαστε στο έλεος του Θεού!
    Χωρίς επιμίσθιο δεν μπορούν να ζήσουν, τουλάχιστον εδώ στην Γερμανία!
    Θα ήθελα να επίσης να αναφέρω πως θα ήταν καλό, ακόμη και κάποιος που θέλει να μείνει έστω και χωρίς επιμίσθιο, να μπορεί να διδάσκει στα πρωινά προγράμματα και όχι αναγκαστικά και μόνο στα Τμήματα Ελλινικης Γλώσσας. Έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζουν στην Γερμανία και ενώ υπάρχουν κενά, δεν μπορούν να διδάξουν στο πρωινό πρόγραμμα. Θεωρώ λίγο παράλογο να υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί και να μην επιτρέπεται βάση νόμου να διδάξουν στα σχολεία μας και να έχουν τα παιδιά τόσα κενά. Σας μιλάω ως μητέρα δυο παιδιών στο δημοτικό, η οποία έχω πάει και εγώ σ αυτά τα σχολεία και δεν θέλω να τα δω να κλείνουν μετά από 50 χρόνια περίπου…

    Με εκτίμηση,
    Μαρία Μ.

  • 25 Απριλίου 2020, 18:36 | Dimitris God

    Δυστυχώς δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά και διόρθωση στην παράγραφο 1 του άρθρου 26 του ν. 4415/2016 (Α’ 159) και κυρίως στο απαράδεκτο και τελείως αντισυνταγματικό δεύτερο κριτήριο περί ημερομηνίας γάμου. Λέει το άρθρο 1.
    Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν συνεχώς για χρονικό διάστημα άνω των επτά (7) ετών με απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου 4, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασής τους, μπορεί να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους ύστερα από ετήσια αίτηση παράτασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α) έχουν μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο από τα επτά (7) τελευταία χρόνια,
    β) ο γάμος έχει τελεστεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν από την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας
    γ) έχουν πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας
    υποδοχής.
    Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται κανένα είδος επιμισθίου ή πρόσθετης αποζημίωσης και χάνουν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή.

    Είναι απολύτως φυσιολογικό μέσα σε μια πορεία 7ετους και πάνω παραμονής στην χώρα κάποιοι εκπαιδευτικοί να έχουν συνάψει γάμο και να έχουν φτιάξει οικογένεια με ομογενείς ή αλλοδαπούς μονίμους κατοίκους της χώρας. Το δεύτερο κριτήριο που μπαίνει, ότι ο γάμος δηλαδή θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία χρόνια πριν την αίτηση πρώτης απόσπασης πέραν της πενταετίας, ουσιαστικά αντιλαμβάνεται και ορίζει με απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τρόπο την άξια, την σημασία και την ενότητα μιας οικογένειας με βάση το πότε παντρεύτηκε κάποιος/α. Πρακτικά με το συγκεκριμένο κριτήριο σημαίνει ή ότι ο εκπαιδευτικός που παραμένει 7 και πάνω συνεχόμενα χρόνια στην χώρα γεννήθηκε εκεί, διατηρεί την ελληνική υπηκοότητα αλλά σπούδασε και διορίστηκε εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και είναι παντρεμένος με άλλον ομογενή ή αλλοδαπό ήδη πριν αποσπαστεί για πρώτη φορά (φωτογραφική για πολίτες κυρίως Γερμανικής υπηκοότητας και ελληνικής καταγωγής ή για μόνιμους κατοίκους Γερμανίας Ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας σαν να λέμε ελληνογλωσση εκπαίδευση είναι μόνο η Γερμανία) ή ότι ο εκπαιδευτικός παντρεύτηκε τον επόμενο χρόνο που έφτασε, δηλαδή στο δεύτερο έτος της 3+2 πενταετούς απόσπασης του. Πρακτικά δηλαδή στο 2 έτος της 7ετούς και πάνω παραμονής του στην χώρα. Αν λοιπόν ο εκπαιδευτικός παραμένει 7 και πάνω συνεχόμενα χρόνια στην χώρα καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά παντρεύτηκε στο 3ο το 5ο, το 8ο ή το 10ο έτος της παραμονής του, γιατί έχει λιγότερο δικαίωμα να παραμείνει με την οικογένειά του, όταν υπάρχουν πάγιες ανάγκες να καλύψει, δεν επιβαρύνει με επιμίσθιο και ακόμα περισσότερο σε αυτή τη πορεία αποκτήθηκαν και παιδιά;;
    Με το συγκεκριμένο άρθρο και το β κριτήριο, η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε από το 2016 να χωρίσει δεκάδες οικογένειες εκπαιδευτικών ή να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς σε μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών ή άλλου τύπου προκειμένου να μείνουν με τις οικογένειές τους. Κατάφερε επίσης να απογυμνώσει τα σχολεία και ΤΕΓ του εξωτερικού από την βαση και στήριγμα τους που ήταν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που ήταν πάντα παρόντες, άνοιγαν τα σχολεία και ξεκινούσαν την χρονιά βρέξει χιονίσει . Η παρούσα κυβέρνηση μάλιστα ως αντιπολίτευση τότε, μέσω του υπεύθυνου τομεάρχη παιδείας κου Κέλλα, καυτηρίαζε και κριτίκαρε αυστηρά αυτές τις απαράδεκτες επιλογές μιλώντας για έλλειψη σεβασμού απέναντι στις οικογένειες των εκπαιδευτικών, στέρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από πεπειραμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς και άσκοπη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιμίσθια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, διατεινόμενη ότι θα διορθώσει αυτήν την κατάσταση, παρόλα αυτά στο παρόν πολυνομοσχέδιο προκλητικότατα θα λεγα, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τότε ως αντιπολίτευση, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά.

    Θεωρώ λοιπόν ότι στις αλλαγές πρέπει να περιληφθει και η παράγραφος 1 και να απαλειφθεί το αντισυνταγματικό κριτήριο β της ημερομηνίας τέλεσης γάμου. Αν το υπουργείο νομίζει ότι διασφαλίζεται περισσότερο, θα μπορούσε επίσης το α κριτήριο (7 και πάνω συνεχόμενα έτη) να γίνει 8 και πάνω Παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα με ειδική εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς εκείνους – που μέχρι το 2016- 2017 (που άρχισε να εφαρμόζεται ο 4415 και το αρθρο 26) πληρούσαν τα κριτήρια α και γ ή πληρούσαν το α (7 και πάνω συνεχόμενα χρόνια) και αυτήν την στιγμή και το γ (πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας Γ1), και αναγκάστηκαν να πάρουν άνευ αποδοχών ή άλλη είδους άδεια για να παραμείνουν έξω με τις οικογένειες τους ή επέστρεψαν άρον άρον στην Ελλάδα με ή χωρις την οικογένεια – να υποβάλουν αίτηση απόσπασης με προτεραιότητα απέναντι στους αξιολογικούς πίνακες τουλάχιστον για μια ή δυο χρονιές ώστε να διορθωθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική αδικία που υπέστησαν. Είναι προς όφελος όλων και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, και των οικογενειών των εκπαιδευτικών και του οικονομικού και διδακτικού προγραμματισμού του υπουργείου.

  • 25 Απριλίου 2020, 16:49 | Χριστίνα Θ.

    Ενώ ειπώθηκε από την κα. Ζαχαράκη σε συνέντευξή σας τον Φεβρουάριο ότι τα +2 έτη απόσπασης θα γίνουν με επιμίσθιο, ξαφνικά στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 διατηρείται και πάλι μόνο το πρώτο έτος με επιμίσθιο, ενώ το 2ο χωρίς επιμίσθιο. Νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τον αποσπασμένο εκπαιδευτικό να αιτηθεί παράταση απόσπασης για μία 2ετία, εφόσον τη δεύτερη χρονιά καλείται να ζήσει μόνο με τον ελληνικό μισθό. Είναι γνωστό, ότι η διαβίωση σε μία ξένη χώρα μόνο με τον μισθό της Ελλάδας δεν είναι δυνατή. Το υψηλό κόστος ζωής (ενοίκιο κλπ.) δεν επιτρέπει σε κανέναν μας την παραμονή άνευ επιμισθίου στο εξωτερικό. Όπως καταλαβαίνετε η ψήφισή του θα οδηγήσει σε μπαράζ παραιτήσεων των εκπαιδευτικών που διανύουν το 4ο έτος της απόσπασής τους και στην αποχώρηση εκείνων που ολοκληρώνουν την 3ετία τους. Ως εκ τούτου η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει με πολλαπλά κενά και πολλά σχολία δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η χορήγηση του επιμισθίου και το 5ο έτος θα διευκολύνει όχι μόνο την λειτουργία των σχολείων, αλλά θα διευκολύνει και το Υπουργείο Παιδείας, αφού θα αυξήσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να αιτηθούν απόσπαση στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού για τώρα και στο μέλλον.

  • 25 Απριλίου 2020, 14:50 | Αννα

    Η πενταετία με επιμισθιο η καλυτερα εξαετία είναι αναγκαία γιατι απαλλάσσει την κυβέρνηση από συνεχείς προκηρύξεις με ότι επακόλουθο, δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο για μια ποιοτική μάθηση, οι μαθητές δεν αλλάζουν εκπαιδευτικούς σε τακτά διαστήματα και επιτέλους ας οργανωσει το Ελληνικό Κράτος την εκπαίδευση του εξωτερικού με μακροπροθεσμο ορίζοντα για να μπορέσουν και οι εκπαιδευτικοί να οργανώσουν με πλάνο τη ζωή τους.Αναρωτιεμαι για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα σχεδιάζει τέτοια σοβαρά θέματα με βραχυπρόθεσμες βλέψεις. Όποιος έχει μετακομίσει και ζει έξω και ειδικότερα εμείς στη Γερμανία ενημερώνουμε ότι κανείς πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον έξι μήνες πριν, πότε λήγει η απόσπαση του, καθώς όλα τα συμβόλαια θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν και αυτό θέλει την κατάλληλη προετοιμασία.

  • 25 Απριλίου 2020, 10:44 | Ρέππα ςΚωνσταντίνος

    Αξιότιμη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
    Ο Ελληνικός λαός με την στήριξή του σας έστειλε σε αυτή τη θέση ευθύνης,να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας που προεκλογικά υποσχεθήκατε,να διορθώνετε και να επιλύετε προβλήματα που παρουσιάζονται για το καλό
    της Εκπαίδευσης.
    ΖΗΤΕΊΤΕ ΒΟΉΘΕΙΑ
    Όχι των εκπαιδευτικών αλλά της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης .
    Αποσπάστηκα στο εξωτερικό με τρίτη κατά σειρά πρόσκληση και ακολούθησε και τέταρτη άκαρπη στο ίδιο σχολικό έτος.Πώς είναι δυνατόν να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών αν δεν υπάρξουν κίνητρα.Δεν βλέπετε την έλλειψη ενδιαφέροντος.Φαντάζεστε το πρόβλημα μετά την επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς επιμίσθιο.Μήπως οδηγούμαστε στη διάλυση της ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    Η πρόταση επομένως είναι μία.Τα χρόνια απόσπασης στο εξωτερικό να είναι όλα με επιμίσθιο, όπως δεσμεύτηκε και η κα. Υφυπουργός ( 3+2 με επιμίσθιο για την αναβάθμιση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού).
    ΖΗΤΕΙΤΕ ΕΛΠΙΣ

  • 25 Απριλίου 2020, 01:59 | ΕΛΕΝΗ

    Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι συνάδελφοι ζητάνε απόσπαση χωρίς επιμίσθιο. Το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία είναι υψηλό και ο μισθός της Ελλάδας πολλές φορές δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο. Τέτοιες τακτικές είναι επικίνδυνες και διχαστικές για τον κλάδο και με ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Αν, λοιπόν, κυρία Υπυργέ, ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης όπως απανειλημμένα έχετε πει, τότε κάνετε αποσπάσεις ΕΓΚΑΙΡΩΣ, με ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ για όλη τη διάρκεια της απόσπασης και μη χωρίζετε τους εκπαιδευτικούς σε κατηγορίες (μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, παντρεμένους με μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, ομογενείς κτλ). Για όσους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποσπαστούν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού θα πρέπει να ισχύει μία διαδικασία, η οποία θα είναι ίδια για όλους. Έτσι, διασφαλίζεται η ισότητα καιη ομόνοια μεταξύ των συναδέλφων και κατά συνέπεια και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Είναι ζωτικής σημασίας να ανανεώνεται το προσωπικό των σχολείων για να εξασφαλιστεί το άρωμα Ελλάδας, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι μαθητές της ομογένειας. Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνονται αποσπάσεις σε μόνιμα διορισμένους εκπαιδευτκούς στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ει δυνατόν ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ.

  • 25 Απριλίου 2020, 00:14 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΜΜΟΣ

    κ.κ., όλοι όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό γνωρίζουν τις δυσκολίες. Η στέγαση, εκτός από χρονοβόρα διαδικασία, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, απαιτεί πολύ υψηλό κόστος και με χρηματικές εγγυήσεις αρχικά. Το επιμίσθιο τις περισσότερες φορές ίσα που φτάνει για να καλύψει το μηνιαίο κόστος αλλά και πολλές φορές δεν φτάνει καν γιατί η ενοικίαση σπιτιού το υπαιρβαίνει κατά πολύ.

    Τα ημίμετρα με 6ετία χωρίς επιμίσθιο, και άλλα παρόμοια του παρελθόντος δεν είχαν και δε θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα ως προς τη στελέχωση των σχολείων στο εξωτερικό. Ειδικά τη νέα σχολική χρονιά λόγω κοροναϊού όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει.

    Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που παίρνουν παράταση με το άρθρο 26 του Ν.4415/2016, η λύση είναι μόνο μία με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος: Άμεσα 5/ετές επιμίσθιο ή και 6/ετές πλέον σε ΟΛΟΥΣ, νέες αποσπάσεις και εφόσον δεν καλύπτονται τα κενά, παρατάσεις σε διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών με επιμίσθιο σε όλους πάντα.

    Δεν είναι δυνατό να ζει κάποιος στη Γερμανία αξιοπρεπώς με το μισθό της Ελλάδας εκτός αν έχει και άλλα εισοδήματα.

    Μόνο με πραγματικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς δε θα έχουμε λειτουργικά κενά. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική αναβάθμιση των σχολείων στο εξωτερικό. Έτσι απλά!

  • 24 Απριλίου 2020, 23:48 | Αθανασία Πετσέτα

    Αν πραγματικά υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό πρέπει ν’ αυξηθεί ο χρόνος απόσπασης και οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν επιμίσθιο καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασήςτους. Διαφορετικά είναι δώρο άδωρο.Δεν μπορεί να ζήσει κανείς στη Γερμανία μόνο με τον μισθό της Ελλάδας,απλά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ!!!

  • 24 Απριλίου 2020, 22:57 | ΕΛΕΝΗ Τ.

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ, είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε ότι με αυτά τα οικονομικά δεδομένα δεν αποταμιεύει ένας εκπαιδευτικός χρήματα ζώντας στις χώρες της κεντρικής και βόρειοδυτικής Ευρώπης.Άραγε γιατί πηγαίνει; Πηγαίνει γιατί πρωταρχικά θέλει να προσφέρει στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.Να μεταφέρει τις γνώσεις του στα παιδιά των Ελλήνων που ζουν μακριά από την πατρίδα.Πηγαίνει για να διδάξει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της στους ξένους μαθητές ανήλικους αλλά και ενήλικες, γεγονός σημαντικό και ταυτόχρονα σπουδαίο! Πηγαίνει για να αποκτήσει πολυπολιτισμικές εμπειρίες που θα τον κάνουν πιο συναισθηματικό, αλληλέγγυο και ανοιχτόμυαλο επιστρέφοντας στην πατρίδα.Σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες από αυτές της Ελλάδας και όμως επιμένει και θέλει να τελειώσει την θητεία του, τα πέντε χρόνια απόσπασης. Με αξιοπρέπεια όμως και σεβασμό. Χωρίς επιμίσθιο η διαβίωση είναι αδύνατη.Πέντε χρόνια απόσπαση με επιμίσθιο εάν πραγματικά επιθυμούμε η εκπαίδευση να είναι σοβαρή και με θετικό αντίκτυπο!

  • 24 Απριλίου 2020, 21:58 | Σταύρος Μπέλλος

    Αξιότιμοι κύριοι/ες,
    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πολιτικό: πρέπει να στηριχθεί ή όχι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό;
    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υφυπουργού στις 22/2/2020, η απάντηση είναι ΝΑΙ γι’ αυτό και εξήγγειλε, ως ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης, πως θα στηριχθούν και θα ενισχυθούν τα σχολεία του εξωτερικού καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτά (μεταξύ των άλλων) με την επαναφορά του ειδικού επιμισθίου για πέντε χρόνια.
    Οι παραπάνω όμως ρυθμίσεις δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, επαναφέρονται ποινές και τιμωρίες για όσους δεν αποδέχονται την απόσπασή τους. Δηλαδή κάποιοι συμβουλεύουν και προτείνουν πως θα λυθεί το πρόβλημα της επάνδρωσης των σχολείων του εξωτερικού, με το να επιβληθούν αντικίνητρα αντί της δημιουργίας κινήτρων. Τραγικό!
    Για όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα στη Γερμανία, καταλαβαίνουν πως στο Υπουργείο επικράτησαν εκείνες οι φωνές που ΔΕΝ επιθυμούν τη λειτουργία των αμιγώς ελληνικών σχολείων και προσπαθούν, δια της φθοράς, να τα υποβαθμίζουν και να τα υποστελεχώνουν (με πρόφαση πως δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί), ώστε να οδηγήσουν τα παιδιά να μην φοιτούν στα αμιγώς ελληνικά σχολεία.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:13 | Μαίρη Κ.

    Η απόσπαση να είναι εξαρχής 6ετής με επιμίσθιο. Για όσους διανύουν το 3ο έτος και αναμένουν τις αιτήσεις παράτασης, να δηλώσουν μόνον όσοι επιθυμούν την επιστροφή τους. Οι λοιποί να παραμείνουν στις χώρες απόσπασης.

  • 24 Απριλίου 2020, 21:10 | Δημήτριος Π.

    Αν αποχωρήσουν οι μαθηματικοί, φιλόλογοι και φυσικοί που συμπληρώνουν εξαετία, τα σχολεία δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά. Έτσι θα επιστρέψουμε στις περικοπές ωρών βασικών μαθημάτων και στις απλήρωτες υπερωρίες.

  • 24 Απριλίου 2020, 20:28 | Σπύρος.Μπουνιάς

    Ως γνωστόν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που για διάφορους λόγους (οικογενειακούς, σπουδές κλπ.) ζητούν παράταση πέραν της 5ετίας άνευ επιμισθίου. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς να κοστίζουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον των βασικών μισθών τους. Όσοι γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί στηρίζουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια και τα έχουν στηρίξει στις δύσκολες εποχές, έχοντας μάλιστα οι περισσότεροι αυξημένα προσόντα, ενώ γνωρίζουν καλά τις όποιες ιδιαιτερότητες της τοπικής ομογένειας και είναι ιδιαίτερα αποδεκτοί από την εκπαιδευτική κοινότητα.
    Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εκδιώκονται με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, χωρίς να τους δίνεται ούτε καν η ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις στα σχολεία που είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα παραμείνουν κενές.
    Αυτό γιατί, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών η υπηρεσία θα τους αναζητήσει αφού θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστούν στην οργανική τους θέση, όταν πλέον θα είναι αδύνατη η θετική τους ανταπόκριση για αντικειμενικούς λόγους. Αν λάβουμε επιπλέον υπ όψη ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει γίνει κανένας διορισμός νέων εκπαιδευτικών και ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των εκπαιδευτικών ξεπερνάει σε πολλές ειδικότητες τα 50 έτη, είναι απολύτως βέβαιο ότι αρκετές θέσεις εκπαιδευτικών θα παραμείνουν κενές, σε όσες προκηρύξεις ενδιαφέροντος και αν προχωρήσει το υπουργείο.
    Προτείνω να εξετάζονται οι αιτήσεις για τις παρατάσεις αυτές μαζί με τις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατάσεων και να εγκρίνονται κατά περίπτωση και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (θετική εισήγηση δνσης σχολείου, συντονιστή, αυξημένα προσόντα) πριν την προκήρυξη ενδιαφέροντος για νέες αποσπάσεις.
    Έτσι δείχνουμε σεβασμό στην ανιδιοτέλεια που τόσο σε άλλες περιπτώσεις επιδιώκουμε και εξασφαλίζουμε πλήρως στελεχωμένα σχολεία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

  • 24 Απριλίου 2020, 17:55 | Κική Χ.

    Η διαμονή στη Γερμανία μόνο με τον ελληνικό μισθό δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια! Μόνο με άλλες πηγές εισοδήματος μπορεί να υπάρξει συνέχιση της παραμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πραγματικά αναρωτιέμαι με κάποια σχόλια που διαβάζω εδώ.
    Και πακέτο μια θολή κατάσταση στον τρόπο που δίνονται οι θέσεις και ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ, κανενός είδους αξιολόγηση σε σχολεία της ομογένειας που είναι εξ ορισμού μια ευαίσθητη περιοχή. Έχει παγιωθεί μια κατάσταση ενός υπόγειου πολέμου μεταξύ αποσπασμένων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού και νεοαποσπασμένων από Ελλάδα με τους μεν να θεωρούν ότι οι δε είναι απειλή για το χαρτζιλίκι που παίρνουν για μισθό στη Γερμανία. Το υπουργείο έχει εικόνα της κατάστασης; Ρωτάει για εντυπώσεις τους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν; Αυτά, δεν έχουν επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών; Γιατί σίγουρα είναι ένας λόγος για προβλήματα στα σχολεία και εν τέλει για ανακλήσεις.
    Σταματήστε να δίνετε λευκές επιταγές σε ενα βαρέλι χωρίς πάτο. Βάλτε τάξη σε τμήματα φαντάσματα ΤΕΓ και σχολεία.
    Κάντε ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ προκήρυξη σε θέσεις, όχι περιοχές του πλανήτη και κυρίως ΈΓΚΑΙΡΑ!

  • 24 Απριλίου 2020, 16:37 | Γιώργος Σαΐνης

    Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ κ. Σοφία Ζαχαράκη,
    στις 22 Φεβρουαρίου του 2020 παραβρεθήκατε σε Εκδήλωση – Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο « Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», όπου στον χαιρετισμό που απευθύνατε, αναφέρατε ότι με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών να επεκταθεί το επιμίσθιο και για τα 5 χρόνια που είναι αποσπασμένοι. Τι ήταν αυτό το οποίο άλλαξε την ειλημμένη τότε απόφασή σας;
    Άμεσα κι από την επόμενη κιόλας χρονιά 2019-2020 οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό θα είναι τεράστιες, καθώς θα αποχωρήσουν δεκάδες συνάδερφοι που φέτος συμπληρώνουν την τετραετία αφού δεν παρατείνεται η απόσπασή τους με επιμίσθιο και φυσικά είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μόνο με τον μισθό της Ελλάδας, ο οποίος τις περισσότερες φορές εδώ δε φτάνει ούτε για το ενοίκιό τους!
    Σαφέστατα, τα προβλήματα που κληρονομείτε όσον αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βαυαρία όπου εργάζομαι είναι τεράστια αλλά λύσεις υπάρχουν. Μετά το σημαντικό βήμα του δικαιώματος ψήφου των ομογενών, είναι η ώρα η ομογένεια να στηριχτεί για να σας στηρίξει και όλοι μαζί να στηρίξουμε τον ελληνισμό.
    Όσον αφορά την υποστελέχωση των σχολείων μας και την ύπαρξη τεράστιων κενών αυτό λύνεται με τα εξής πέντε βήματα:
    1)Έγκαιρη διεκπεραίωση της διαδικασίας των αποσπάσεων κάθε έτος, με θεσμοθέτησή της σε σταθερές ημερομηνίες, και ολοκλήρωσή της το αργότερο μέχρι τον εκάστοτε Μάιο.
    2) Παράταση λήψης του επιμισθίου πέραν της 4ετίας (3+1 έτη) για άλλο 1 έτος ώστε να δίνεται κατά τη διάρκεια όλης της πενταετίας. Η αναγκαιότητα δηλαδή επέκτασης του χρόνου απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο, από 3+1 που ισχύει μέχρι σήμερα, σε 5 έτη ( 3 + 2 με επιμίσθιο) για όλους.
    3)Κατάργηση της ΚΥΑ 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 (ΦΕΚ1740/Β/15-6-2016) που ισχύει μόνο για τα δίγλωσσα σχολεία της Βαυαρίας και απόδοση του επιδόματος ενταγμένου σχολείου, το οποίο ήδη χορηγείται από τους Βαυαρούς, χωρίς να το παίρνουν οι εκπαιδευτικοί. Δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.
    4) Ενίσχυση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην εκμάθηση ή την βελτίωση στη γερμανική γλώσσα.
    5)Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στα αναλυτικά προγράμματα των δίγλωσσων σχολείων, καθώς καλούνται να ακολουθήσουν ένα διαφοροποιημένο από αυτό στην Ελλάδα αναλυτικό πρόγραμμα κι εντατική τους επιμόρφωση σε συνεργασία και με όμορα γερμανικά σχολεία.

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • 24 Απριλίου 2020, 11:39 | Σοφία Σκεύα

    Προτείνουμε να αφαιρεθεί στο άρθρο 29, παράγραφος 3α του προς ψήφιση νομοσχεδίου η φράση “ μόνο για το πρώτο έτος παράτασης“ και να διατυπωθεί το εδάφιο του νόμου ως εξής:
    3. Στην περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.»
    Η διατύπωση του εδαφίου για την πενταετία να αφορά όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν λάβει 5 έτη επιμισθίου κατά το παρελθόν ανεξάρτητα από το έτος αρχικής απόσπασής τους.

    Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΒΑΥΑΡΙΑΣ

  • 24 Απριλίου 2020, 02:19 | Χρήστος Κ.

    Στοιχείο ενότητας του ελληνισμού και διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελεί η Ελληνική Ομογένεια, η οποία στηρίζει και αναδεικνύει στο εξωτερικό την ελληνική παιδεία. Ειδικότερα οφείλουμε να παρέχουμε στα ελληνόπουλα του εξωτερικού μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ελληνικότητάς τους και θα αποτελεί ανάχωμα στην αφομοίωσή τους από τις κοινωνίες στις οποίες ζουν, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης με τους νέους των χωρών διαβίωσής τους.
    Στην κατεύθυνση αυτή από το 2002 έως το 2012 μετά από μεγάλη προσπάθεια από την μεριά των Ομογενών, βρισκόταν σε ισχύ νόμος που διόριζε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού στα αμιγή Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Γερμανίας.
    Στη συνεχεια ο νομος αυτός καταργηθηκε και επανήλθε το 2016 (Άρθρο 15,ΝΟΜΟΣ 4415 ΦΕΚ Α΄159/06.09.2016) χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί έκτοτε (προσλήψεις ομογενών εκπ/κων έχουν να γίνουν από το 2008!). Με το νόμο αυτό, το ΥΠΕΠΘ ανταποκρίθηκε σε χρόνιο αίτημα ομογενών εκπαιδευτικών να διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί ήταν, είναι και θα είναι μια προσπάθεια ένταξης στην εκπαίδευση, ανθρώπων με γλωσσομάθεια, προσαρμογή, και εμπειρία ξένων εκπαιδευτικών συστημάτων για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ομογένεια. Πρόκειται για επιστήμονες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν και είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Η ικανοποίηση του αιτήματος που προέβαλλαν επί χρόνια οι Ελληνικές Κοινότητες και άλλοι μαζικοί ομογενειακοί φορείς χαιρετίσθηκε τότε από τους Έλληνες της Γερμανίας που γνωρίζουν ότι η πρόσληψη ομογενών εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού προσφέρει στους μαθητές και στην εκπαίδευση τους σημαντικά πλεονεκτήματα.
    Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες ζωής και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας και του τρόπου ζωής της Γερμανίας, γνωρίζουν το εκπαιδευτικό αλλά και το συνολικό σύστημα της χώρας που ζουν. Επίσης είναι δίγλωσσοι εκπαιδευτικοί και οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν την σύγκλιση των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων (Ελληνικού και Γερμανικού συστήματος) αφού είναι ζωντανές γέφυρες μεταξύ αυτών και κατέχουν προσόντα που μπορούν να βοηθήσουν μαθητές που κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα εκπαιδευτικά συστήματα. Θα πρέπει επίσης να δίνεται η ευκαιρία στους ομογενείς εκπαιδευτικούς να ανεβαίνουν και αυτοί τα ,,σκαλοπάτια΄΄ της διοικητικής ιεραρχίας, σύμφωνα με τα προσόντα τους (Υποδιευθυντές, Διευθυντές, Συντονιστές εκπ/σης).

    κ. Υπουργέ κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

    Προτίθεσθε να επαναφέρετε τις θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών και να προβείτε, σύμφωνα με το Νόμο, σε προσλήψεις επιτόπιου προσωπικού;

  • 24 Απριλίου 2020, 00:44 | Γιαννάκος Παναγιώτης

    Κανείς δεν αναφέρει τι γίνεται στην περίπτωση της παράτασης της παραμονής του εκπ/κού για 1+1 χρόνια (4η και 5η χρονιά απόσπασης), 1 με επιμίσθιο και 1 χωρίς επιμίσθιο,αν ο εκπαιδευτικός ζητήσει και αν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει μετά το τέλος της τέταρτης χρονιάς (να ζητήσει διακοπή της απόσπασης του) ή αν είναι η υποχρεωτική η παραμονή του και την πέμπτη χρονιά με χωρίς επιμίσθιο, κι αν θα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις για τον εκπ/κό αν διακόψει την απόσπασή του και επιστρέψει στην Ελλάδα.

  • 23 Απριλίου 2020, 21:55 | Anargyros

    Έχετε αναλογιστεί τι θα κενά θα δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Ρηνανία που τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Αυγούστου; Έχετε σκεφτεί ότι ισως ,εν μέσω πανδημίας, η μετακίνηση εκπαιδευτικων από Ελλάδα δε θα είναι εύκολη; Ότι ισως πολλοί εκπαιδευτικοί θα έχουν ενδοιασμούς να αλλάξουν χώρα κάτω από τέτοιες περίεργες συνθήκες; Οι μαθητές έχουν ήδη χάσει εκατοντάδες ώρες μαθημάτων. Μέχρι να έρθουν νεοαποσπασμενοι από Ελλάδα ,τα σχολεία θα υπολειτουργούν ενώνοντας τάξεις και τμήματα, και φυσικά εκτός του συνωστισμού που θα δημιουργηθεί στις τάξεις, μάθημα «σωστό» δεν πρόκειται να γίνει.
    Η λογική λύση ,που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι να δοθεί ένα επιπλέον έτος παράτασης με επιμίσθιο, στους ήδη υπάρχοντες εκπαιδευτικούς στο εξωτερικο, για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Ειδάλλως θα πληγεί για άλλη μια φορά το κύρος και η αξιοπιστία των ελληνικών σχολείων και θα έχουμε κύμα φυγής μαθητών προς τα σχολεία της εκάστοτε χώρας.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:30 | Σπύρος Λ.

    Η πρόβλεψη για παράταση πέραν της εξαετίας μετά την έκδοση ειδικής πρόσκλησης που θα ακολουθεί την ολοκλήρωση όλων των άλλων αποσπάσεων, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην βρεθούν εκπαιδευτικοί διατεθειμένοι να καλύψουν τις «επιτακτικές» ανάγκες των σχολείων. Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι όμηροι γραφειοκρατικών διαδικασιών -που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ολοκληρώνονται ακόμα και μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους- θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο, αποκλείοντας στην ουσία όσους επιθυμούν να αποσπαστούν χωρίς επιμίσθιο πέραν της εξαετίας. Είναι πρακτικά αδύνατον ένας εκπαιδευτικός να μπορέσει να διατηρήσει το σπίτι του στο εξωτερικό περιμένοντας μήνες μέχρι να κληθεί από την υπηρεσία, ενώ μάλιστα από την 1η Σεπτέμβρη θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί και να υπηρετήσει στη θέση του στην Ελλάδα. Παράλληλα, η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού στα εναπομείναντα κενά -και δεδομένου ότι στο εξωτερικό μιλάμε για ένα σχολείο σε κάθε πόλη, και για πόλεις που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους- σημαίνει ότι εκπαιδευτικοί που δεν λαμβάνουν επιμίσθιο θα πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία της μετακόμισης και της εύρεσης νέας κατοικίας κάθε χρόνο.
    Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η εύρεση εκπαιδευτικών διαθέσιμων να καλύψουν τα κενά, θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς μετά την εξαετία να αιτούνται νέας απόσπασης, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα απόσπασης από τον οποίο οι νέοι αποσπασμένοι θα δικαιούνται να αποσπαστούν για τρία χρόνια λαμβάνοντας το ειδικό επιμίσθιο (και στη συνέχεια την παράταση), ενώ όσοι εκπαιδευτικοί έχουν συμπληρώσει τον χρόνο απόσπασης με επιμίσθιο θα αποσπώνται για ίσο αριθμό χρόνων λαμβάνοντας αποκλειστικά τις τακτικές τους αποδοχές. Ο κοινός πίνακας των προς απόσπαση εκπαιδευτικών θα συγκροτείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότητα, η άρση αδικαιολόγητων αποκλεισμών και κυρίως η στελέχωση των σχολείων.

  • 23 Απριλίου 2020, 17:21 | Γεωργία-Μαρία

    Στην περίπτωση 5 ε γίνεται λόγος για κατ’ εξαίρεση αποσπάσεις. Πώς θα καθορίζονται τα κριτήρια για τις αποσπάσεις αυτές; Μήπως πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα;

  • 23 Απριλίου 2020, 17:06 | Ουρανία

    Άρθρο 25, παράγραφος 3, τροποποίηση του άρθρου 16 του ν.4415/2016.

    Ως προς τη χρονική διάρκεια καταβολής του επιμισθίου δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση. Παραμένει σε ισχύ η τροποποίηση του Απριλίου του 2019 ότι το επιμίσθιο καταβάλλεται τον πρώτο χρόνο παράτασης, δηλαδή τον 4ο χρόνο μόνον.

    Οι αποσπασμένοι σε ελληνόγλωσσες εκπαιδευτικές δομές που εδρεύουν σε χώρες με υψηλότερο κόστος διαβίωσης από αυτό της Ελλάδας γνωρίζουν ότι χωρίς το επιμίσθιο είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαβίωση έως αδύνατη λόγω υψηλού κόστους των ενοικίων και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων ηλεκτρικού και θέρμανσης, του υψηλού κόστους τροφίμων στα supermarket, του υψηλού κόστους μετακινήσεων με δημόσια μέσα μεταφοράς και του απαγορευτικού κόστους της ψυχαγωγίας (μουσεία, θέατρο, κλπ. καφέ, εστίαση) ακόμα και με το επιμίσθιο, όπως και του απαγορευτικού κόστους επίσκεψης σε γιατρό αν παραστεί ανάγκη για χώρες εκτός ΕΕ.

    Θεωρώ αναγκαιότητα το επιμίσθιο να καταβάλλεται και το δεύτερο χρόνο της
    παράτασης, δηλαδή να επεκταθεί και το 5ο έτος.

    Θετική θεωρώ την τροποποίηση που αφορά το 6ο έτος απόσπασης και ιδιαίτερα για όσους αποσπώνται σε χώρες χαμηλού κόστους διαβίωσης, χαμηλότερου της Ελλάδας. Για χώρες με υψηλότερο της Ελλάδας κόστος είναι θετικό η δυνατότητα που δίδεται για επιλογή.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟΥ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ (5) ΧΡΟΝΟ.

  • 23 Απριλίου 2020, 16:49 | Γιαννάκος Παναγιώτης

    Μάλλον κάποιοι στην Έλλαδα δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει να πηγαίνεις και να διδάσκεις σε μια χώρα σαν τη Γερμανία. Από που να αρχίσω;
    1. Κανείς δε λέει στους εκπαιδευτικούς ότι θα πάρουν το πρώτο τους επιμίσθιο μετά από 4 μήνες και ότι πάντα θα το λαμβάνουν με 2 μήνες καθυστέρηση π.χ. το επιμίσθιο που πληρώθηκα για αυτόν το μήνα είναι του Φεβρουάριου. Επίσης, δεν πληρώνεσαι ποτέ το πρώτο μήνα της κάθε χρονιάς το επιμίσθιο, γιατί κλείνει το οικονομικό έτος και σου δίνουν τα χρήματα μαζί με το Φεβρουάριο. 2. Για να έρθει κάποιος στην Γερμανία πρέπει να νοικιάσει σπίτι και να δώσει 3 ή και περισσότερα ενοίκια (αν καταφέρει να βρει και σπίτι. Πολλοι συνάδελφοι απογοητεύτηκαν και γύρισαν κατευθείαν στην Ελλάδα). Με λίγα λόγια χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός να έχει ήδη γύρω στα 4.000 με 5.000 Ευρώ πριν καν ξεκινήσει από το σπίτι του. 3. Τα ενοίκια εδώ (ανάλογα με την πόλη τοποθέτησης), είναι πολύ υψηλά (προσωπικά πληρώνω για μονόχωρο σπίτι 730 Ευρώ).

    Έτσι λοιπόν, αντί να αυξήσετε τα χρόνια που χορηγείτε το επιμίσθιο και το ίδιο το επιμίσθιο, που φτάνει ίσα ίσα για να καλύψει τα έξοδα, προσπαθείτε να δελεάσετε τον κόσμο να έρθει δίνοντας ακόμη ένα χρόνο απόσπαση, χωρίς επιμίσθιο!

    Καλή τύχη σε όποιον το επιχειρήσει!!!!!

    Γιαννάκος Παναγιώτης
    ΠΕ70
    Αποσπασνένος Εκπ/κός στη Γερμανία

  • 23 Απριλίου 2020, 16:39 | Νίκος Μ.

    1. Θετικό το ότι θεσμοθετείται επισήμως 3+1 έτη με επιμίσθιο, δεν νομίζω όμως ότι χωρίς την ύπαρξη αυτού τα υπόλοιπα 1+1 έτη θα μείνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε χώρες της δυτικής Ευρώπης αν δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Ειδικά στη Γερμανία όπου το ενοίκιο ξεπερνάει συνήθως έναν ελληνικό μισθό.
    2. Γράφει ο νόμος για αποκλεισμό από αίτηση απόσπασης για 2 έτη σε περίπτωση άρνησης. Εγώ με τη σύζυγό μου είμαστε εκπαιδευτικοί με παιδιά και δε θέλουμε να χωρίσουμε. Για ποιον λόγο δεν μας δίνεται η δυνατότητα να βάλουμε όρο συνυπηρέτησης για επιτυχή απόσπαση;
    3. Δεν αναφέρονται στον νόμο για άλλη μια φορά ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθούν οι θέσεις στις αποσπάσεις, ούτε κριτήρια για αυτό, ούτε υποχρέωση εμφανίσεως των κενών θέσεων. Αυτό δημιουργεί συνεχείς εντάσεις μεταξύ «παλαιών» αποσπασμένων, μόνιμων κατοίκων εξωτερικού και νεοαποσπασμένων που προσπαθούν να τακτοποιηθούν και να προσαρμοστούν. Αποσπάσεις στα τυφλά και κατά κανόνα καθυστερημένα, έχουν ως συνέπεια να παρουσιάζονται συχνές ανακλύσεις από εκπαιδευτικούς που πήγαν, είδαν και αηδιασμένοι απήλθαν. Ειδικά στη Γερμανία το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό και εξαιρετικά δυσάρεστο, τόσο για μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
    4. Στις περιοχές με δίγλωσσα σχολεία όπου οι απαιτήσεις γλωσσομάθειας και γενικότερων προσόντων είναι αυξημένες και πιθανότατα δυσεύρετες, θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί αυξημένη διάρκεια θητείας, όπως των Ευρωπαϊκών σχολείων. Στην περιοχή της Βαυαρίας συγκεκριμένα όπου τα έξοδα διαβίωσης τεράστια, η παρούσα κατάσταση που δε δείχνει να αλλαζει με το νέο νόμο, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία παρά το ότι η μισθοδοσία στηρίζεται από το γερμανικό κρατίδιο. Είναι κρίμα να δίνονται τεράστια πόσα κάθε έτος για τα ενοίκια των σχολείων εκεί και να μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς ή να διδάσκονται τα παιδιά από εκπαιδευτικούς άσχετων ειδικοτήτων (Β και Γ αναθέσεις) λόγω ελλείψεων.
    5. Ζούμε μια νέα εποχή στην εκπαίδευση, αυτήν του κορονοϊού. Απαραίτητο προσόν για μια θέση απόσπασης στο εξωτερικό ειδικά τώρα, θα έπρεπε να είναι η ικανότητα και προθυμία του εκπαιδευτικού να διδάσκει και μέσω τηλεκπαίδευσης. Υπάρχουν ελληνόπουλα που αδυνατούν να έρθουν σε κάθε μάθημα δια ζώσης, ειδικά σε ΤΕΓ ή σχολεία που είναι μακριά από την κατοικία τους, ΕΙΔΙΚΑ την εποχή που ζούμε και που ενδεχομένως να διαρκέσει αρκετά. Ικανότητα χρήσης ΤΠΕ, μαζί με τη γλωσσομάθεια, είναι χρήσιμα «όπλα» στη «φαρέτρα» κάθε εκπαιδευτικού σε τέτοιες θέσεις. Γιατί να μην υπάρχει και η ανάλογη πρόβλεψη για ΣΟΒΑΡΗ μοριοδότηση.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:17 | Σύνδεσμος Ομογενών Εκπαιδευτικών/ Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

    Σχετικά με το άρθρο 16 του ν.4415/2016 (Α’ 159) «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»/ Συμπλήρωση ειδικής κατηγορίας αποσπάσεων κ΄παρατάσεων.

    Ο προηγούμενος υπ’ αριθμ. 4027/2011 νόμος σχετικά με την <> του 2011, όριζε εκτός των άλλων κατηγοριών ότι υπάρχει και η δυνατότητα απόσπασης δημόσιων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, εάν οι εκπαιδευτικοί αυτοί υπηρετούν ήδη σε σχολικές μονάδες ενταγμένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα της αλλοδαπής και η μισθοδοσία τους καταβάλλεται από τοπική αρχή.
    Επιπλέον, ο νόμος όριζε ότι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες των οποίων φορέας δεν είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές και διορίζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους στη δημόσια εκπαίδευση της ημεδαπής, ορκίζονται ενώπιον του συντονιστή εκπαίδευσης ή των διπλωματικών ή προξενικών αρχών, αν δεν υπάρχουν συντονιστές εκπαίδευσης, και αποσπώνται στη θέση που κατέχουν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, μετά το πέρας του οποίου επιστρέφουν στην οργανική τους θέση. Η απόσπαση μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση του εκπαιδευτικού και εισήγηση του οικείου συντονιστή εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού για δύο έτη. Η παράταση της απόσπασης μπορεί να ανανεώνεται για δύο έτη κάθε φορά με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις.

    Είμαστε σίγουροι ότι εκ παραδρομής δε συμπεριλήφθηκαν οι διατάξεις αυτές στο άρθρου 16 του ν.4415/2016.

    Μία συμπληρωματική ρύθμιση για αυτή την ειδική κατηγορία προσωπικού θα ήταν θεμιτή, καθότι δεν επιβαρύνεται οικονομικά καθόλου το ελληνικό δημόσιο, αλλά αντιθέτως μέσω της χρηματοδότησης από τις τοπικές αρχές καλύπτονται πάγια κενά και ενισχύεται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
    Αυτές οι θέσεις μάλιστα δεν προκηρύσσονται ποτέ από τα κατά τόπους ελληνικά συντονιστικά γραφεία εκπαίδευσης, καθότι πρόκειται για θέσεις σε σχολικές μονάδες ενταγμένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα της αλλοδαπής και σε περίπτωση μη απόσπασης ή παράτασης με τους παραπάνω τρόπους που όριζε ο προηγούμενος νόμος, ως προσωποπαγείς θέσεις θα καταργηθούν, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τους ομογενείς μαθητές και την ελληνόγλωσση εκπ/ση γενικότερα.

    Σύνδεσμος Ομογενών Εκπαιδευτικών/ Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

  • 23 Απριλίου 2020, 12:20 | Dimitrs P.

    Αξιότιμη κ Υπουργέ,
    Αυτό το διάστημα βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις και πολλοί αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί , είμαστε εγκλωβισμένοι στο εξωτερικο.Δεν μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε ούτε να μετακομίσουμε.Η ζωή σε πολλές χώρες είναι οικονομικά ασύμφορη χωρίς το ειδικό επιμίσθιο. Μήπως να εξετάζατε το ενδεχόμενο, για φέτος, να δινόταν κατ εξαίρεση ,το ειδικό επιμίσθιο σε όλους τους εκπαιδευτικούς που λόγω της κατάστασης ,δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

  • 23 Απριλίου 2020, 11:22 | Παναγιώτης

    Οι καθυστερήσεις στην καταβολή του επιμισθίου είναι σημαντικό αντικίνητρο για να επιλέξει ένας εκπαιδευτικός τη μετακίνησή του σε σχολεία του εξωτερικού. Επίσης είναι σχεδόν εκμετάλλευση να παρέχει κάποιος έμμισθες υπηρεσίες και να πληρώνεται εκ των υστέρων γι’ αυτές. Προτείνω να καταβάλλεται το επιμίσθιο, όπως ο μισθός: ανά 15ήμερο και εκ των προτέρων. Στο τέλος κάθε μήνα να υποβάλλονται τα σχετικά δικαιολογητικά και, αν υπάρχει κάποια διαφορά, να παρακρατείται από τον επόμενο μήνα. Στο τέλος υπάρχει εγγύηση σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ο μισθός του εργαζομένου. Ευχαριστώ.

  • Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στα σχολεία μας του εξωτερικού δικαιούνται, μίνιμουμ,τρία χρόνια με επιμίσθιο!
    Το 2012 μεσούσης της κρίσης ζητήθηκε από εκπαιδευτικούς να αποσπασθούν χωρίς επιμίσθιο.
    Κάποιοι εκπαιδευτικοί, μεταξύ τους και εγώ,αποσπάστηκα για πέντε έτη χωρίς επιμίσθιο. Τώρα που επιστρέψαμε στην κανονικότητα δεν θα έπρεπε να μας δοθεί η ευκαιρία να αποσπαστούμε για τρία χρόνια με επιμίσθιο;

  • 23 Απριλίου 2020, 04:55 | Κωνσταντίνος N.

    Θετικό η παράλληλη στήριξη

  • 23 Απριλίου 2020, 04:44 | Κωνσταντίνος N.

    Μια τρύπα στο νερό!!! Απίστευτο!

    Δίνετε επιμίσθιο για τον τέταρτο χρόνο (3+1) που έχει δοθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση!!!

    Δίνετε το δικαίωμα για παράταση στο 6ο έτος χωρίς επιμίσθιο! Δεν καταλαβαίνετε ότι στο εξωτερικό, χωρίς επιπλέον χρήματα, δε μπορεί να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια; Πιστεύετε ότι θα πάει άνθρωπος και ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό; ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΓΙΑ 5 ΕΤΗ ή ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ 6 ΕΤΗ ΠΛΕΟΝ!

    Σωστό η διατήρηση οργανικής για το 6ο έτος αλλά … no money no honey!

    Είναι φανερό ότι τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού θα οδηγηθούν στην απαξίωση λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Κρίμα!

  • 23 Απριλίου 2020, 02:10 | ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΤΣΙΑΔΟΥ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Μεταξύ των τροποποιήσεων του άρθρου 16 του ν.4415, στην πργ. 3, στο τελευταίο εδάφιο, αναφέρεται ότι «δεν μπορούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει έξι συνολικά έτη απόσπασης». Αναφορικά με το συγκεκριμένο σημείο, θέτω στην κρίση σας τα εξής:

    1) Η δέσμευση της εξαετίας λογικά πρέπει να αφορά μόνο την απόσπαση διδακτικού προσωπικού στις δομές που προβλέπει το άρθρο 3, και όχι την περίπτωση κατά την οποία ένας εκπαιδευτικός, έχοντας στο παρελθόν αποσπασθεί στο εξωτερικό ως διδακτικό προσωπικό, επιθυμήσει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού. Κατά τη γνώμη μου είναι απόσπαση σε άλλη θέση, μη διδακτικού προσωπικού.

    2)Η δέσμευση της εξαετίας εκ των πραγμάτων δεν αφορά την περίπτωση απόσπασης διδακτικού προσωπικού σε ευρωπαϊκά σχολεία, αφού στην πργ.8 του άρθρου 16 του ν.4415, αναφέρεται ότι η απόσπαση στα ευρωπαϊκά σχολεία είναι 2+3+4=9 έτη, με δυνατότητα μονοετούς παράτασης. Εκτιμώ λοιπόν πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί που δεν ολοκλήρωσαν τη μέγιστη διάρκεια της απόσπασής τους (απόσπαση έως 2 έτη, εάν θεωρήσουμε ως όριο την τριετία) στις δομές του άρθρου 3 (πλην των ευρωπαϊκών σχολείων), καθαρά για αποδεδειγμένους οικογενειακούς λόγους και όχι εξαιτίας οικειοθελούς παραίτησης ή καταδίκης ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους (π.χ. σύζυγοι στρατιωτικών που επαναπατρίστηκαν λόγω μετάθεσης), να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής για απόσπαση στα ευρωπαϊκά σχολεία.

    Κατά τη γνώμη μου, τα παραπάνω πρέπει να διευκρινιστούν.

    Με εκτίμηση,
    Δρ. Μαγδαληνή Πατσιάδου
    ΠΕ02
    Δ/ντρια 2ου Γυμνασίου Ν. Ψυχικού

  • 23 Απριλίου 2020, 01:21 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

    Στο σημείο 7 στην αρχή της παραγράφου νομίζω πως η διατύπωση θα ήταν καλύτερη αν λέγατε «της ανωτέρω (ή παραπάνω) απόφασης» και σβήνατε το «της παρούσας». Είναι ένα μικρό νοηματικό λάθος, ασάφεια.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:19 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

    Στο σημείο 6 ποια είναι η περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 16?

  • 23 Απριλίου 2020, 01:17 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

    Στο σημείο 5.ε. στο τέλος της πρώτης παραγράφου γίνεται αναφορά κάποιων αποσπάσεων της παρ. γ. Ποια είναι η παράγραφος γ?

  • 23 Απριλίου 2020, 01:15 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

    Στο σημείο 4 αναφέρετε τις παραγράφους 1 και 1Α. Ποιες είναι αυτές;