Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:27 | ΚΩΣΤΑΣ Λ

    Επί του άρθρου 18
    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα πρέπει αυτοδίκαια να συνεχίζουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.
    Η εισαγωγή των αποφοίτων ΣΤ’ Δημοτικού στα Πρότυπα Γυμνάσια αποτελεί μία επίπονη διαδικασία για όλη την οικογένεια, ψυχολογική και οικονομική. Επιπροσθέτως, το σύνολο των μαθητών του Προτύπου Γυμνασίου αλλάζουν σχολικό περιβάλλον στην Α’ Γυμνασίου αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχα συνδεδεμένα Πρότυπα Δημοτικά. Δεν βλέπω τον λόγο οι μαθητές, που έχουν ήδη δείξει το άριστο επίπεδό τους, να περάσουν πάλι την ίδια δοκιμασία, ψυχολογική και οικονομική, για δεύτερη φορά σε 3 χρόνια. Η ψυχολογική επιβάρυνση, μάλιστα, είναι πολλαπλάσια αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον τα παιδιά είναι στην εφηβεία και ενδεχομένως θα χρειαστεί να αλλάξουν για άλλη μία φορά σχολικό περιβάλλον 3 χρόνια πριν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών. Αν πρέπει, έτσι κι αλλιώς να αποδεικνύεται η αριστεία των παιδιών της Γ’ Γυμνασίου, αυτή μπορεί να γίνεται μέσω του γενικού τους βαθμού. Γενικός βαθμός άνω του 18 να αποτελεί αυτοδίκαιη συνέχιση στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.
    Ειδικότερα για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια (απόφοιτοι Γ’ Γυμνασίου των σχ. ετών 2019 – 2020, 2020 – 2021 και 2021 – 2022), σε κάθε περίπτωση θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει αυτοδίκαια να συνεχίσουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Πέραν των παραπάνω επιχειρημάτων, η Υπουργός πρέπει να αναλογιστεί τη συνέχεια του Κράτους αλλά και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτό, δύο έννοιες στις οποίες αναφέρεται πολύ συχνά η παρούσα Κυβέρνηση. Οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια, διάλεξαν να περάσουν τη δοκιμασία των εξετάσεων γνωρίζοντας το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, αν όχι άδικο, να αλλάξει το πλαίσιο μεσούσης της φοίτησής τους σε αυτά. Για το λόγο αυτό, θεωρώ επιβεβλημένο, οι ήδη φοιτούντες μαθητές των προτύπων γυμνασίων να συνεχίσουν αυτοδίκαια στα αντίστοιχα λύκεια.

  • 23 Απριλίου 2020, 20:15 | Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ για επιστημονικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει Πρότυπο. Τα ίδια λάθη πάλι

  • 23 Απριλίου 2020, 20:04 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΕΡΒΑΙΝΙΩΤΗΣ

    Επί του Άρθρου 18:
    Η εισαγωγή ενός απόφοιτου Προτύπου Γυμνασίου στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο πρέπει να γίνεται χωρίς εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτοκαταργείται ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος της ύπαρξης των Προτύπων, «η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας» (Βλ Άρθρο 11). Και εξηγούμαι:

    Είναι σαν ο νόμος να μην δέχεται ότι ένας απόφοιτος Προτύπου Γυμνασίου είναι άριστος, παρόλο που:
    α) επιλέγεται ως τέτοιος με αδιάβλητες εξετάσεις κατά την εισαγωγή του,
    β) διδάσκεται επί τριετίας από επίσης επιλεγμένους & αξιολογημένους καθηγητές,
    γ) αξιολογείται καθημερινά κατά τη διάρκεια της 3ετούς φοίτησης με ένταση συχνότητα & δυσκολία πολλαπλάσια των αντίστοιχων μη Πρότυπων μονάδων Δημόσιας εκπαίδευσης

    Τι είναι αυτό που δεν καλύπτεται από τα παραπάνω αλλά θα το επιβεβαιώσει μια εξέταση; Βάζοντας έναν τέτοιο μαθητή να διαγωνιστεί για να επιβεβαιώσεις την αριστεία του, απαξιώνεις όλη την προσπάθεια του ίδιου, των καθηγητών του και τελικά τον ίδιο το θεσμό. Καταλήγει η εξέταση να γίνεται αυτοσκοπός (που σημαίνει ειδική προετοιμασία με βιομηχανοποιημένη προσέγγιση εντός και εκτός σχολείου και υποβάθμιση των υπολοίπων, πλην των εξεταζόμενων, μαθημάτων). Για να μην αναφερθώ στο κόστος: σε χρόνο, χρήμα αλλά, πάνω από όλα, στην ψυχολογία των 15χρονων.

    Αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την παρεχόμενη εκπαίδευση και το επίπεδο των Προτύπων Γυμνασίων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός αυτών, με όποιο τρόπο οι επιτροπές εκπαίδευσης κρίνουν.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ εκ των ουκ άνευ πως:
    α) Ένας μαθητής που τελειώνει Πρότυπο Γυμνάσιο με απολυτήριο «Άριστα» δεν μπορεί να χρειάζεται να επαναβεβαιώσει κάτι, αλλιώς το απολυτήριο του είναι άκυρο
    β) Ένας μαθητής που βρίσκεται ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο, με την συμφωνία ότι θα συνεχίσει αυτοδικαίως στο αντίστοιχο Λύκειο, πρέπει να προχωρίσει σε αυτό χωρίς εξετάσεις

    Ευχαριστώ

  • 23 Απριλίου 2020, 19:56 | Σταθοπούλου Κωνσταντίνα

    Το υπουργείο με την αντισυνταγματικότητα του παρόντος άρθρου χάνει την αξιοπιστία του απέναντι στους άριστους μαθητές των ΠΓ και στην ελληνική κοινωνία. Εξαπάτησε τους σημερινούς μαθητές των πρότυπων γυμνασίων όταν στην έκτη δημοτικού τους διαβεβαίωνε ότι αν περάσουν στο ΠΓ δεν θα χρειαστεί να δώσουν ξανά γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο διασυνδεδεμένο πρότυπο λύκειο. Για το λόγο αυτό κάποια παιδιά με την παρότρυνση των γονέων τους επέλεξαν το ΠΓ αν και είχαν πάρει τριετή υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο.
    Να σας θυμήσω ότι πάντοτε ο νομοθέτης προστάτευε τους μαθητές που θίγονταν από τις εκπαιδευτικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τη λογική αυτή η τράπεζα θεμάτων του παρόντος νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί για την Α’ Λυκείου της σχολικής χρονιάς 20202-2021 και όχι για τους σημερινούς μαθητές Λυκείου. Γιατί μόνο οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των προτύπων σχολείων προστατεύονται και εξαιρούνται των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια; Στο ίδιο νομοθετικό καθεστώς υπάγονται και οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου. Δηλαδή ο νομοθέτης κάνει διακριτή μεταχείριση μεταξύ των άριστων μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και των αρίστων μαθητών της Α’ και Β’ Γυμνασίου των ΠΣ.
    Το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη ούτε ότι η σχολική χρονιά 2020-2021 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η εκπαίδευση θα γίνει εξ αποστάσεως και δεν ενδείκνυται για άσκοπες εξετάσεις εισόδου στα Λύκεια.
    Ευελπιστώ ο κος Πρωθυπουργός να αντιληφθεί εγκαίρως την αντισυνταγματικότητα του παρόντος άρθρου, τις δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης που βιώνουν οι μαθητές λόγω της πανδημίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ζητήσει την διόρθωση του παρόντος άρθρου.

  • 23 Απριλίου 2020, 19:28 | Iωάννης Μ

    Πράγματι όσα χρόνια διδάσκω σε πρότυπο σχολείο έχω διαπιστώσει ότι τουλάχιστον το 1/3 και αρκετές χρονιές και το 1/2 των μαθητών δεν πληροί βασικά κριτήρια συνέχισης σπουδών σε πρότυπο Λύκειο.
    Συνεπώς, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τα πρότυπα σχολεία, αν πραγματικά επιζητούμε ανοιγμα στην κοινωνία , αν πραγματικά ζητάμε ισότητα ευκαιριών για τους μαθητές μας, τότε και μόνο τότε η πρόταση για εισαγωγή με εξετάσεις στα πρότυπα λύκεια είναι η ορθή.
    Μπράβο!

  • 23 Απριλίου 2020, 19:28 | Αντρέας

    Εις χάριν της αριστείας, ας ανοίξουμε και επιπλέον παράθυρα στην παραπαιδεία…Ας αφήσουμε τους απόφοιτους των κολλεγίων Αθηνών και πέριξ να κάνουν κουμάντο στην δημόσια παιδεία…

  • 23 Απριλίου 2020, 19:26 | Iωάννης Μ

    Πράγματι όσα χρόνια διδάσκω σε πρότυπο σχολείο έχω διαπιστώσει ότι τουλάχιστον το 1/3 και αρκετές χρονιές και το 1/2 των μαθητών δεν πληροί βασικά κριτήρια συνέχισης σπουδών σε πρότυπο Λύκειο.
    Συνεπώς αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τα πρότυπα σχολεία, αν πραγματικά επιζητούμε ανοιγμα στην κοινωνία , αν πραγματικά ζητάμε ισότητα ευκαιριών για τους μαθητές μας, τότε και μόνο τότε η πρόταση για εισαγωγή με εξετάσεις στα πρότυπα λύκεια είναι η ορθή.
    Μπράβο !

  • 23 Απριλίου 2020, 19:14 | AIKATERINH

    Είμαι εκπαιδευτικός με 30 και πλέον χρόνια εκπαιδευτική εμπειρία σε Γυμνάσια (ιδιωτικά, δημόσια και πρότυπα) και λυκεια (πρότυπα , δημόσια).
    ΣΥΓΧΑΙΡΩ για την σαφή διάκριση επιλογής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ!!!
    ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!

  • 23 Απριλίου 2020, 18:48 | Φανή-Μαρία Κύρκου

    Η επιλογή και απόφασή των ήδη φοιτούντων μαθητών σε πρότυπα γυμνάσια να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε απαιτητικά αλλά διακεκριμένα και καινοτόμα σχολεία, ήταν βασισμένη σε ένα ευρύτερο οικογενειακό πλαίσιο ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης. Οι εξουθενωτικές ώρες μελέτης και προετοιμασίας, η διαχείριση του άγχους των εισαγωγικών εξετάσεων μιας τόσο μικρής ηλικιακής ομάδας υποψηφίων, η αντιμετώπιση των ίδιων των εξετάσεων που προσομοιάζουν τις πανελλήνιες (δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων και των λιγοστών επιτυχόντων), η συνολικά κοπιαστική και μακρόχρονη προετοιμασία των παιδιών και η ενίσχυση της προσδοκίας τους να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο σχολείο, βασίστηκε στη ισχύ ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και των προϋποθέσεών του που ρητά καθόριζε ότι η φοίτησή τους θα είναι ενιαία και θα αφορά και τις δύο βαθμίδες (Γυμνασίου-Λυκείου) με άμεση διασύνδεση και μετάβαση, ακολουθώντας τη σχολική πορεία από το Γυμνάσιο προς στο Λύκειο που υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις (άρθρο 90, παρ. 1 του Ν.4610/2019). Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια έχουν ενσυνείδητο το κίνητρο της επιμέλειας και της καλλιέργειας της αριστείας. Είναι σαφές και απολύτως θεμιτό ότι η άριστη πορεία των εισαχθέντων μαθητών θα πρέπει να είναι διαρκής και σταθερή σε όλα τα έτη φοίτησής τους. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση νέων εξετάσεων στην αλλαγή βαθμίδας από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για πολλούς, ευνόητους και ουσιαστικούς λόγους με τον σημαντικότερο από όλους να είναι η ταπεινωτική τοποθέτηση των αποδεδειγμένα άριστων μαθητών σε μηδενική βάση εισαγωγής τους για την επόμενη βαθμίδα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικλίδες ασφαλείας στη διατήρηση της αριστείας και των υψηλών επιδόσεών τους μέσα από μορφές ελέγχου όπως ενδεικτικά η εφαρμογή δεσμευτικών ορίων σε έναν υψηλό βαθμό αποφοίτησης, γεγονός που θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις σχολικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, το κάθε μορφής εξεταστικό πλαίσιο (ακόμη και για τους πιο ικανούς και επιμελείς μαθητές), ελλοχεύει τον κίνδυνο της αποτυχίας, της απογοήτευσης, της δυσβάσταχτης ψυχικής και σωματικής κούρασης, της αλλαγής των συνθηκών της ατομικής σταθερότητας αλλά και της οικογενειακής συνοχής. Δεν ωφελεί να «ταλαιπωρούμε», να «αμφισβητούμε», να «τιμωρούμε», να «αιφνιδιάζουμε» και να αγχώνουμε τους μαθητές εκείνους που αποδεδειγμένα και συνειδητά κόπιασαν για την αδιάβλητη εισαγωγή τους σε αυτά τα σχολεία. Αποτελούν ένα υψηλού επιπέδου μαθητικό υλικό, έτοιμο για αξιοποίηση και περαιτέρω ενδυνάμωση. Θα ήταν φρόνιμο και εποικοδομητικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όλοι μας, με σεβασμό και αυτοσυγκράτηση στο βαθμό που μας αναλογεί, την έννοια της «αριστείας» ως μία ευρύτερη κοινωνική αρετή ως ένα κίνητρο ανάδειξης των ανθρώπινων ικανοτήτων, ως ένα μέσο προκοπής και αυτοβελτίωσης και όχι ως ένα διαρκές προϊόν ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και εξόντωσης της προσωπικότητας και της ψυχής των παιδιών μας…

  • 23 Απριλίου 2020, 18:43 | ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΦΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Επί του Άρθρου 18
    Δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο η σχεδιαζόμενη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α’ τάξη των Πρότυπων Λυκείων για τους αποφοίτους των Πρότυπων Γυμνασίων συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της αριστείας και της ισότητας των ευκαιριών έτσι όπως αναφέρεται στις σελίδες 17 και 18 της αιτιολογικής έκθεσης. Ταυτόχρονα είναι κατάφωρα τιμωρητική και άδικη ειδικά για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια (στην Α’ και Β’ Γυμνασίου) και εισήχθησαν με διαφορετικά δεδομένα (μεταξύ αυτών και τον αυτονόητα ενιαίο χαρακτήρα της φοίτησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
    Είναι παιδιά που μόχθησαν για να περάσουν τις εξετάσεις εισαγωγής στην Α Γυμνασίου, προετοιμαζόμενα για διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο αυτό, μιας και τα εφόδια των δημοσίων δημοτικών σχολείων δεν επαρκούν.
    Επιπρόσθετα, λόγω του υψηλού επιπέδου και των απαιτήσεων δεν υπάρχει εφησυχασμός και οι βαθμοί «δεν τους χαρίζονται», ενώ στο σύνολο τους οι εκπαιδευτικοί στα εν λόγω σχολεία προάγουν την αριστεία, την πολύπλευρη γνώση και την γενικότερη παιδεία των μαθητών τόσο μέσα την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και μέσα από άλλες δραστηριότητες, όπως είναι οι όμιλοι, οι συμμετοχή σε προγράμματα, διαγωνισμούς, κ.ο.κ. Υποστηρίζοντας ότι η θεσμοθέτηση πρόσθετων εξετάσεων για την μετάβαση στο Λύκειο θα προάγει περαιτέρω την αριστεία, υπό την έννοια της αυτοβελτίωσης, ακυρώνεται το έργο, η δουλειά και ο συστηματικός μόχθος που καταβάλουν οι εκπαιδευτικοί στα Πρότυπα Γυμνάσια. Τι ακριβώς εξυπηρετεί η επαναξιολόγηση 15χρονων παιδιών (γιατί περί παιδιών πρόκειται) προκειμένου αυτά να επιδείξουν την αριστεία τους ;
    Μια τέτοια απόφαση δεν μας φαίνεται πολύ λογική : ουσιαστικά συνεπάγεται διπλές εξετάσεις για τα παιδιά (προαγωγικές και εισαγωγής στο Λύκειο), άρα διπλό άγχος, καθώς και αγωνία και κίνδυνος σε μια τέτοια κρίσιμη ηλικία να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από την προετοιμασία για τις προαγωγικές θα πρέπει να προετοιμάζονται και για τις εισαγωγικές (σε φροντιστήρια; με ιδιαίτερα; Όπως έκαναν για να μπουν στο Γυμνάσιο)
    Τέλος, δεν είναι σαφές πως αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στην ισότητα ευκαιριών. Και για τι ακριβώς ισότητα ευκαιριών μιλάμε ; Για μια ισότητα που και θα «συνθλίψει» και θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά για τους μαθητές των προτύπων γυμνασίων ; Αυτή δυστυχώς είναι μια στρεβλή αντίληψη της ισότητας, όπου στο όνομα της ικανοποίησης των αξιώσεων των πολλών συνθλίβονται τα δικαιώματα των ολίγων.
    Εν κατακλείδι, η επιδίωξη της αριστείας είναι ευπρόσδεκτη αλλά η σχετική διάταξη είναι πολύ τιμωρητική για παιδιά 15 χρόνων και ειδικά για εκείνα που εισήχθησαν με διαφορετικές προϋποθέσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 18:41 | ΑΛΙΚΗ

    Είναι απαράδεκτο να υποβάλλουμε τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια στην ίδια δοκιμασία για μία ακόμη φορά. Είναι παιδιά που κόπιασαν για να εισαχθούν σε ένα τέτοιο σχολείο και πέρασαν με την αξία τους σε αυτό. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να εξαιρεθούν όσα ήδη φοιτούν σε ένα τέτοιο Γυμνάσιο. Όταν οι μαθητές έδιναν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε αυτά τα σχολεία δεν γνώριζαν πως θα υποστούν εκ νέου την ίδια ψυχοφθόρα διαδικασία και μάλιστα σε μία ευαίσθητη ηλικία όπως είναι η εφηβεία. Ίσως και να μην έδιναν καν εξετάσεις, αν γνώριζαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Θεωρείτε πως είναι δίκαιο για αυτά τα παιδιά να πληροφορούνται για μία τόσο μεγάλη αλλαγή, ενώ ήδη φοιτούν σε ένα τέτοιο σχολείο; Και εν πάσει περιπτώσει, πόσες φορές πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άριστοι; Δεν πιστεύετε ότι οι μαθητές των Προτύπων συνεχίζουν να είναι καλοί και μετά την είσοδό τους σε αυτά τα σχολεία; Ή δεν έχετε εμπιστοσύνη στη δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς σε αυτά; Αν όντως επιθυμείτε να διατηρήσετε ένα υψηλό επίπεδο στα Πρότυπα, θα μπορούσατε να ορίσετε ένα κατώτατο βαθμολογικό όριο, κάτω από το οποίο οι μαθητές δεν θα μπορούν να μεταφερθούν αυτοδίκαια στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο (π.χ. το 18). Όσο για την ευκαιρία που επικαλείστε ότι θέλετε να δώσετε σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους σε τέτοια σχολεία, τη δίνετε με τη δημιουργία περισσότερων Προτύπων στην ελληνική επικράτεια. Πρέπει να υποβάλλετε τους ίδιους μαθητές ξανά και ξανά στη διαδικασία απόδειξης της αξίας τους και μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο με τις προαγωγικές εξετάσεις;

  • 23 Απριλίου 2020, 18:31 | Αθανασία Καραπούλιου

    Απαράδεκτη η διεξαγωγή εξετάσεων στα παιδιά των προτύπων που έχουν ήδη αξιολογηθεί. Τα παιδιά δεν είναι πειραματόζωα για να προετοιμάζονται συνέχεια για εξετάσεις σε μία ηλικία μάλιστα που πρέπει να καλλιεργούν και άλλες δεξιότητες. Το υπουργείο μπορεί να ελέγξει τις επιδόσεις τους για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι στην πλειοψηφία τους είναι αριστούχοι. Επιπλέον η προετοιμασία για νέες εξετάσεις απαιτεί επιπλέον έξοδα για τους γονείς αλλά αυτός να είναι ίσως και ο τελικός σκοπός, με άλλα λόγια μαζί με την τράπεζα θεμάτων ένα γενναιόδωρο δώρο στην παραπαιδεία

  • 23 Απριλίου 2020, 18:14 | Ερση

    Aπαράδεκτη η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών 3ης τάξης προτύπων γυμνασίων στα Λύκεια,όταν τα παιδιά αυτά έχουν ήδη διαγωνιστεί σε απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις!!!
    Απάνθρωπο για τα παιδιά αυτά, να αναγκαστούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από μόλις 3 χρόνια, να αποχωριστούν τις παρέες και το σχολικό τους περιβάλλον!!
    Απάνθρωπο και άδικο οι γονείς τους να υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα προετοιμασίας !!!
    ΕΛΕΟΣ!!

  • 23 Απριλίου 2020, 18:00 | Αλεξάνδρα Δούγκα

    Ως μητέρα μαθητή Β’ Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αντίθεσή μου με τη θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων εκ νέου για τη φοίτηση των παιδιών αυτών στο Λύκειο. Έχοντας την εμπειρία της επίπονης, ψυχοφθόρας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, και – ας μη γελιόμαστε – δαπανηρής διαδικασίας εισαγωγής στο Γυμνάσιο, μου είναι αδιανόητο ότι πρέπει τα ίδια παιδιά να υποβληθούν εκ νέου και μάλιστα στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας σε άλλη μία ίδια δοκιμασία. Προσωπικά, αν το γνώριζα αυτό εκ των προτέρων, δεν ξέρω αν θα είχα υποβάλει το παιδί μου στη διαδικασία εισαγωγής σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Ήδη η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον, μακριά από όλες τις σχολικές φιλίες, υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Η επανάληψη λοιπόν της όλης διαδικασίας σε περίπτωση μεταφύτευσης σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον ήδη εμπεδωμένο από το γυμνάσιο και κουβαλώντας το βάρος της αποτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις είναι πολύ σκληρή για κάθε δεκαπεντάχρονο παιδί.
    Επιπλέον, όπως πολύ ορθά έχει διατυπωθεί σε προηγούμενο σχόλιο, παραβιάζεται ευθέως η αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον επί μακρό χρονικό διάστημα η εισαγωγή στο γυμνάσιο των Προτύπων Σχολείων εξασφάλιζε τη φοίτηση των επιτυχόντων και στο λύκειο των σχολείων αυτών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να καταρτίσουν έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, εκπαιδευτικό αλλά και οικονομικό. Η αιφνίδια αυτή αλλαγή εν μέσω μάλιστα της φοίτησης των παιδιών στο γυμνάσιο ανατρέπει κάθε προγραμματισμό και οποιαδήποτε σχέση εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη χρηστή διοίκηση.

  • 23 Απριλίου 2020, 17:45 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΣΣΕΛΟΣ

    1. Όπως είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, με τις διατάξεις α) της παρ. 9 του άρθρου 2 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167 Α΄) «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», β) του εδαφίου δ΄ της παρ. 24 του άρθρου 2 του Ν.2621/1998 (ΦΕΚ 136 Α΄) «Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΙ κ.λπ.» προβλέπεται η δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών που διαμένουν μακριά από την έδρα του σχολείου τους. Περεταίρω κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. 24001 από 11-6-2013 ΚΥΑ «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (ΦΕΚ Β 1449/2013), με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών, με βασικό κριτήριο την απόσταση της κατοικίας τους από τη σχολική τους μονάδα. (Βλ. άρθρο 1).
    2. Όμως, από την εν λόγω κρατική μέριμνα με ήδη υφιστάμενες σχετικές διατάξεις και, εν προκειμένω, με αυτές του δεύτερου εδαφίου των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου, αποκλείονται ρητά οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα (Π.Σ) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ).
    3. Τούτο, φαίνεται ότι είναι καταρχάς εύλογο κατά το μέρος που αποκλείεται η δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Π.Σ και ΠΕΙ.Σ με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, αφενός, λόγω της απόστασης και των διαφορετικών περιοχών κατοικίας τους από τη σχολική τους μονάδα και αφετέρου, λόγω του συνεπαγόμενου ύψους δαπάνης που θα επιβάρυνε το Δημόσιο.
    4. Ωσαύτως, θα ήταν ενδεδειγμένο, υπό το πρίσμα των συνταγματικών επιταγών της ίσης μεταχείρισης και της δημόσιας δωρεάν παιδείας (άρθρα 4 και 16 του Συντάγματος), να τους παρέχεται η ίδια κρατική μέριμνα που παρέχεται και στους λοιπούς μαθητές, ήτοι του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς τους με την χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας, και τον εφοδιασμό τους με ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ κατά τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει η προαναφερθείσα υπ΄αριθμ. 24001 από 11-6-2013 ΚΥΑ «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (ΦΕΚ Β 1449/2013).
    5. Εξάλλου, πολλοί μαθητές των Π.Σ και ΠΕΙ.Σ εάν συνέχιζαν τις σπουδές τους στο Σχολείο που ανήκουν –γεωγραφικά- με βάση την κατοικία τους, (και έχουν κάνει την αρχική τους εγγραφή κατά την προβλεπόμενη διαδικασία), θα μεταφέρονταν δωρεάν από την οικία τους προς το Σχολείο αυτό και αντίστροφα λόγω της υφιστάμενης χιλιομετρικής απόστασης. Τέλος, επισημαίνεται ότι με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις το δικαίωμα αυτό αυτοθρόως χάνεται σε κάθε περίπτωση που μαθητής επιλέξει να φοιτήσει σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο.
    6. Κατόπιν αυτών προτείνω την ανάλογη τροποποίηση των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 και του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου ώστε να δίδεται το δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς και των μαθητών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων με την χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας, και τον εφοδιασμό τους με ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΣΣΕΛΟΣ

  • 23 Απριλίου 2020, 17:37 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΗΛΑΣ

    Σχετικά για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου που προβλέπει εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα λύκεια των παιδιών που ήδη φοιτούν στα αντίστοιχα πρότυπα γυμνάσια ,μπορεί κάποιος που έχει την ευθύνη για την πρόταση αυτή να μας εξηγήσει πως ένα παιδί που έχει ήδη πετύχει την εισαγωγή του στο πρότυπο σχολείο μετά από μεγάλη προσπάθεια και διάβασμα που αρχίζει πολλές φορές και από την Πέμπτη δημοτικού (η προσπάθεια , το άγχος και η αγωνία αφορά όλη την οικογένεια του παιδιού) , θα πρέπει πάλι να υποβληθεί πάλι σε αυτή την απίστευτη δοκιμασία στην οποία έχει περάσει επιτυχώς . Όλα τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα σχολεία αλλά και εκείνα που προετοιμάζονται για αυτά ασφαλώς έχουν στο μυαλό τους ότι η επιτυχία τους(επιτυχόντες ένας στους δέκα ) αφορά το σύνολο της φοίτησης τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο-λύκειο) και όχι μόνο στο γυμνάσιο. Πιστεύω ότι η πρόταση του νομοσχεδίου για το συγκεκριμένο θέμα είναι μάλλον ατυχής και εσφαλμένη για να μην μπούμε σε σκέψεις ότι έχει γίνει με δόλο.Αναμένουμε από την αρμόδια επιτροπή και από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη πρόταση που επί της ουσίας αντιβαίνει στην γενικότερη λογική της επιτυχίας .
    Υστερόγραφο.
    Δίχως κανένα ίχνος κομματικής προσέγγισης , η συγκεκριμένη πρόταση του νόμου φέρνει μνήμες από πολύ πρόσφατη αντιμετώπιση του θεσμού των πρότυπων σχολείων από προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας , η οποία ήταν εμφανώς ταγμένη κατά των πρότυπων σχολείων και γενικότερα της ιδεολογίας που πρεσβεύουν . Η αντιμετώπιση αυτή τότε είχε καταδικαστεί από το σύνολο της κοινότητας των πρότυπων σχολείων .
    Ελπίζω η πρόταση αυτή απλά να αποσυρθεί

  • 23 Απριλίου 2020, 17:35 | Μιχαήλ Κ.

    Θεωρώ, ότι η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 10 που αναφέρει ότι

    10. Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021:

    α) η εισαγωγή σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, το οποίο μετατρέπεται από Πειραματικό σε Πρότυπο σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13, μαθητών, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2019-2020 φοιτούν σε συνδεδεμένο Πειραματικό Δημοτικό ή Γυμνάσιο αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 4610/2019 υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις,

    πρέπει αυτοδίκαια να συμπεριλαμβάνει τους μαθητές/-τριες του 8/θέσιου και 2/θέσιου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών, που αυθαίρετα διακόπηκε η διασύνδεσή τους με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών πέρυσι. Από τη μια στιγμή στην άλλη οι μαθητές της ΣΤ βρίσκονται με νέα δεδομένα (εξετάσεις), όταν τα σχολεία είναι κλειστά και όταν ήδη ο νομοθέτης προβλέπει με την παραπάνω μεταβατική διάταξη ότι η εισαγωγή τους στο Γυμνάστιο πρέπει να είναι χωρίς εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 17:30 | Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    1. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ με λάθη
    2. Να αλλάξουν τα μέλη της ΕΕΠΠΣ και να μη γίνει ΔΕΠΠΣ.
    3. Οι κρίσεις ,μεταθέσεις να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ ΚΥΣΠΕ
    4. Το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ για επιστημονικούς λύγους δεν μπορεί να γίνει Πρότυπο. Τα ίδια λάθη πάλι

  • 23 Απριλίου 2020, 17:27 | Δήμητρα Κάκια

    Απαράδεκτη η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών της 3ης τάξης προτύπων Γυμνασίων στα Λύκεια!!.
    Η εισαγωγή των παιδιών αυτών στα πρότυπα Γυμνάσια γίνεται ήδη με αδιάβλητες και δύσκολες εξετάσεις, για τις οποίες προετοιμάζονται από καιρό.
    Είναι απάνθρωπο, τα παιδιά αυτά να αναγκαστούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από 3 χρόνια, να αποχωριστούν τις παρέες και το σχολικό τους περιβάλλον, ενώ είναι εξαιρετικά άδικο οι γονείς τους να υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα προετοιμασίας για την επιτυχή συμμετοχή των παιδιών τους σε νέες εξετάσεις.!!

  • 23 Απριλίου 2020, 17:13 | Ρέα Σ.

    Ως μητέρα παιδιού-εφήβου που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο, επικροτώ την ενίσχυση του θεσμού των πρότυπων γυμνασίων αυξάνοντας τον αριθμό τους προκειμένου να δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών η δυνατότητα στην αριστεία.
    Ωστόσο, επισημαίνω ότι η καλλιέργεια της αριστείας επιτυγχάνεται μόνο σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας, σταθερότητας και ευγενούς άμιλλας των παιδιών. Για τη συναισθηματική δε ασφάλεια των παιδιών σ’ αυτήν την ηλικία, τον πρώτο λόγο έχουν οι φίλοι, οι συμμαθητές τους. Στα σχολεία αυτά φοιτούν παιδιά τα οποία, εκτός από πολύ καλοί μαθητές, έχουν και πολλές άλλες σημαντικές ιδιότητες, όπως το ότι είναι έφηβοι σαν όλους τους άλλους, που χτίζουν με κόπο και χαίρονται τις παρέες τους, που αγαπάνε και ερωτεύονται. Σίγουρα δεν είναι ούτε “ρομποτάκια” ούτε πειραματόζωα που συνεχώς δοκιμάζουμε τις αντοχές τους. Η διαρκής κρίση της επάρκειας αυτών των παιδιών, ωσάν αυτό που πέτυχαν μία φορά να μην είναι αρκετό για να δείξουν ότι αξίζουν να φοιτούν σε ένα καλό σχολείο, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώνουν πολλές φορές, σαν ένοχοι για τις θέσεις που έχουν καταλάβει ή έχουν πάρει από κάποιους άλλους, σαφώς δεν προάγει την εργατικότητά τους, την αριστεία τους ή τον αγώνα τους προς την ολόπλευρη αυτοπραγμάτωση. Αντίθετα, αυτό που προάγει είναι το αίσθημα της αδικίας, της κούρασης και ακόμη χειρότερα του ανηλεούς ανταγωνισμού.
    H σχολική πορεία από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα διασυνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αυτοδίκαια! Η εισαγωγή προϋπόθεσης να υπάρχει μέσος όρος βαθμολογίας στο γυμνάσιο πάνω από ένα όριο, π.χ. άνω του 18, για την εισαγωγή στο αντίστοιχο Λύκειο, αλλά και κάλυψη των κενών θέσεων με εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια, όπως γίνεται και τώρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 23 Απριλίου 2020, 17:04 | ΘΤ

    Όχι επιλογή μαθητών με κλήρωση. Πειραματικά να γίνουν υπάρχοντα σχολεία είτε τυχαία, είτε με σταθμισμενα κοινωνικά κριτήρια αντιπροσωπευτικά και με γεωγραφική διασπορα

  • 23 Απριλίου 2020, 15:46 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Είναι απαράδεκτη η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια των μαθητών που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια.
    Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη εξεταστεί για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια, έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία στο πολύ απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών και ξαφνικά, μέσα σε τρία χρόνια, καλούνται να επαναεπιβεβαιώσουν την αξία τους για να συνεχίσουν σε αντίστοιχο επίπεδο σπουδών και στο ίδιο σχολικό περιβάλλον όπου ήδη έχουν αναπτύξει δεσμούς, φιλίες και συνεργασίες. Είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός, αντίθετα με ότι υποστηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση, καθώς τα παιδιά αυτά, με την υποστήριξη της οικογένειάς τους, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής μέσω εξετάσεων, μη γνωρίζοντας ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια νέα διαδικασία επιλογής και ότι θα πρέπει να υποστούν το άγχος και την αγωνία της νέας εξέτασης, ενώ θα έπρεπε απρόσκοπτα να ασχολούνται με την απόκτηση νέας γνώσης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ταλέντων τους ελεύθερα, χωρίς την έννοια της συνεχούς επιβεβαίωσης της αξίας τους, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή ηλικία. Δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του Πρότυπου Σχολείου, ούτε αυτή είναι η διαδικασία αναζήτησης και εμπέδωσης της αριστείας.
    Εν κατακλείδι, οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια θα πρέπει να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια και θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στο νέο νομοσχέδιο.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:30 | Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Υπόμνημα Ειδική Ανάλυση Προτάσεις
    Προς
    Κ. Υπουργό Παιδείας κ. Υπουργό κυρία Κεραμέως κ. Γκίκα.
    κ. Υφυπουργό Κ. Ζαχαράκη και πειθαρχικό Β/θμιας
    Κ. Στρατου Βασιλική κ. Κορομπελη Ιωάννα κλπ…
    ΕΕΠΠΣ, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Πρυτάνεις
    Υπουργείο Παιδείας
    ΚΥΣΔΕ, KΥΣΠΕ…
    Βουλευτές, ΟΛΜΕ, ΜΜΕ
    «πετάει ο γάιδαρος; Πετάει»

    Θέμα Έτοιμο το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
    1. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ με λάθη
    2. Να αλλάξουν τα μέλη της ΕΕΠΠΣ και να μη γίνει ΔΕΠΠΣ.
    3. Οι κρίσεις ,μεταθέσεις να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ ΚΥΣΠΕ
    4. Το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ για επιστημονικούς λύγους δεν μπορεί να γίνει Πρότυπο. Τα ίδια λάθη πάλι
    5. Οι υπερκομματικές συμμορίες πάλι στο προσκήνιο.
    6. Οι αποτυχημένοι της Διαμαντοπούλου τα ίδια κάνουν…
    7. Στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται: η επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, οι νέες Δομές Εκπαίδευσης και διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, και η κατάργηση των ΠΕΚΕΣ…
    8. Να γίνει το 22 Λύκειο πειραματικό ή Πρότυπο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων
    9. Στα Συμβούλια επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, να μην συμμετέχουν συνδικαλιστές και αιρετοί …
    Για κάθε τέσσερεις συνδικαλιστές και αιρετούς με – 5 ώρες τη βδομάδα μειωμένο ωράριο, θέλουμε άλλον αναπληρωτή, να ξεκουράσει τον κηφήνα… Μάλιστα παράτυπα ο ίδιος κηφήνας είναι συνδικαλιστής και αιρετός, οπότε δεν διδάσκει καθόλου και χρειαζόμαστε άλλον αναπληρωτή, για να ξεκουράζει τον κηφήνα
    Στα Συμβούλια επιλογής να μην συμμετέχουν συνδικαλιστές και αιρετοί

    Θέμα. Πειραματικά σχολεία και αποκατάσταση αδικιών κενά κλπ…
    Το ΠΣΠΑ για επιστημονικούς λύγους δεν μπορεί να γίνει Πρότυπο. Τα ίδια λάθη πάλι
    Να δικαιωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στα Πειραματικά (από όπου εκδιώχτηκαν από το σύστημα Διαμαντοπούλου, που υποβάθμισε και διέλυσε τα Πειραματικά)!
    Να αλλάξουν τα μέλη της ΕΕΠΠΣ και να μη γίνει ΔΕΠΠΣ.
    Περί του διδακτικού προσωπικού των Πειραματικών σχολείων κλπ.. .
    Να δικαιωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στα Πειραματικά (από όπου εκδιώχτηκαν από το σύστημα Διαμαντοπούλου, που υποβάθμισε και διέλυσε τα Πειραματικά)!
    Προηγούνται όσοι αντιστάθηκαν στα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά» όπως κακώς τα ονόμασε τότε. Όσοι τα υπηρέτησαν πρέπει να αποκλειστούν από τις οργανικές γιατί υπηρέτησαν ένα αντιεπιστημονικό θεσμό και από επιστημονική άγνοια ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί.!
    Πρώτα, αποκατάσταση στις οργανικές τους, όσων τις είχαν μετά από κρίση προσόντων, πριν από το 2011 που είχαν ειδική μετάθεση και είχαν τοποθετηθεί σε οργανική θέση σε αυτά μετά από κρίση προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ…
    Όσοι τα υπηρέτησαν τα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά», πρέπει να αποκλειστούν από τις οργανικές γιατί υπηρέτησαν ένα αντιεπιστημονικό θεσμό και από επιστημονική άγνοια και ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί.! Να γίνει ΕΔΕ στο ποιοι οδήγησαν στην θεσμοθέτηση με αντι-επιστημονικές εισηγήσεις, στα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά» και τα υπηρέτησαν, χωρίς ενδοιασμό, όπως τα μέλη της λεγόμενης «Ελμε Προτύπων Πειραματικών», που πρέπει να διαλυθεί, αν και έχει διαγραφεί από την ΟΛΜΕ εξακολουθεί προκλητικά την αντι-επιστημονική της δράση.
    Ας μην ξεχνάμε, ότι τότε έδιωξαν από τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά τους μισούς μαθητές, δήθεν με εξετάσεις, δημιουργώντας τους συνθήκες ψυχολογικής ματαίωσης και κάποιοι πρέπει κάποτε να ελεγχτούν και πειθαρχικά.
    Τα ΠΣΠΑ και ΠΣΠΘ των Πανεπιστημίων, που τώρα έχουν κοινό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και Λύκειο πρέπει να χωριστούν και να έχουν διαφορετικό Διευθυντή και ξεχωριστό Σύλλογο διδασκόντων, γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα.
    Ανάλυση
    Να επανέλθουν πρώτοι, με απλή αίτησή τους, αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις, που είχαν στα πειραματικά, όσοι είχαν οργανική θέση και είχαν τοποθετηθεί σε αυτά και είχαν ήδη υπηρετήσει σε αυτά, πριν το 2011 και είχαν κριθεί, βάσει προσόντων και πτυχίων βιβλίων κλπ.. και τοποθετηθεί σε αυτά, από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.
    Αποσιωπήθηκε σκόπιμα, ότι οι συνάδελφοι πριν το 2011 είχαν κριθεί βάσει προσόντων … και τοποθετηθεί σε αυτά, από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.
    Ακολούθησε η δίωξη και οι ψευδο-κρίσεις του 2011 και η τότε ΔΕΠΠΣ δικάζεται στις 8-4-019 για παράβαση καθήκοντος από κοινού, για όσα έκαναν τότε, για να τους διώξουν και να φέρουν άλλους «δικούς τους», με ψευδο-κρίσεις δήθεν 5ετίας που έγινε ήδη 8ετία Ανερυθρίαστα κάποιοι τώρα, θέλουν και οργανική, χωρίς να λένε πρώτα αποκατάσταση στις οργανικές τους, όσων τις είχαν μετά από κρίση προσόντων, πριν από το 2011 που είχαν ειδική μετάθεση και είχαν τοποθετηθεί σε οργανική θέση σε αυτά από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ..
    Δικαίωση τώρα!
    Το νέο νομοσχέδιο είναι θετικό αλλά να γίνει πιο ευκρινές και να αποκαταστήσει αδικίες ετών.
    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής.
    Διδακτικό Προσωπικό
    1. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων του διδακτικού προσωπικού των πειραματικών σχολείων καθορίζεται από τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
    2. Το διδακτικό προσωπικό επιλέγεται, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, ύστερα από προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
    3. Το διδακτικό προσωπικό επιλέγεται από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του άρθρου 47 του ν. 4569/2018 (Α’ 179), στο οποίο μετέχουν επιπλέον δύο μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., με γνωστικό αντικείμενο στις επιστήμες αγωγής, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    4. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να έχουν πενταετή τουλάχιστον πραγματική διδακτική εμπειρία.
    5. Κριτήρια επιλογής αποτελούν:
    (α) κάθε επιπλέον έτος πραγματικής διδακτικής εμπειρίας πέραν της πενταετίας,
    (β) ακαδημαϊκά και λοιπά πιστοποιημένα προσόντα,
    (γ) το επιστημονικό έργο,
    (δ) η συμμετοχή του εκπαιδευτικού σε εξωδιδακτικές δράσεις, όπως εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς ομίλους, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και συμμετοχή με εισηγήσεις σε επιμορφωτικές δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς.
    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξειδικεύονται τα κριτήρια και καθορίζεται η διαδικασία επιλογής.
    4. Λειτουργικά κενά στα πειραματικά και στα πρότυπα σχολεία μπορεί να καλύπτονται με αποσπάσεις. Οι αποσπώμενοι πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται για την κάλυψη οργανικών θέσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Κατά τα λοιπά, για τις αποσπάσεις αυτές εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις.
    Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών
    1. Οι εκπαιδευτικοί των πειραματικών σχολείων της παρ. 2 του άρθρου 73, οι οποίοι υπηρετούν με θητεία στα σχολεία αυτά κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορεί να τοποθετηθούν σε οργανική θέση με απόφαση του αρμοδίου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που εκδίδεται μετά από αίτησή τους. Αν οι ανωτέρω δεν υποβάλουν αίτηση για την πλήρωση οργανικής θέσης, τίθενται στη διάθεση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της περιοχής στην οποία ανήκει το πειραματικό σχολείο.
    2. Η τοποθέτηση σε οργανική θέση ισχύει αναδρομικά από:
    α) την ημέρα της πρώτης τοποθέτησης του εκπαιδευτικού σε οργανική θέση πειραματικού σχολείου από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν έως την 24.5.2011,
    β) την πρώτη μέρα της θητείας του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μετά την 24.5.2011.
    Οργανικές θέσεις
    1. Ο εκπαιδευτικός, ο οποίος κατέχει οργανική θέση σε σχολική μονάδα που μετατρέπεται σε πειραματικό σχολείο, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 73, καταλαμβάνει οργανική θέση του πειραματικού σχολείου που προκύπτει από μετατροπή, ύστερα από αίτησή του. Αν ο εκπαιδευτικός αυτός δεν υποβάλει σχετική αίτηση, τίθεται στη διάθεση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της περιοχής του σχολείου.
    2.Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό το οποίο καταλαμβάνει οργανική θέση σε πειραματικό σχολείο σύμφωνα με την παρ. 1, θεωρείται ότι κατέχει την οργανική θέση από την ημέρα της πρώτης κατάληψης οργανικής θέσης στο σχολείο αυτό.
    Πρότυπα Σχολεία: Να γίνουν νέα Πρότυπα Σκολεία, αλλά ποιοι θα διδάσκουν είναι το θέμα.
    Προτείνω το 22 Λύκειο Αθηνών να γίνει Πειραματικό ή Πρότυπο για παιδιά Μεταναστών, Προσφύγων κλπ…
    Πρότυπα Σχολεία: H ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, της ελευθερίας τους, του ρόλου τους.
    Η προηγούμενη κυβέρνηση εξάντλησε την ιδεοληψία της σε αυτές τις νησίδες αριστείας του δημόσιου σχολείου, και ξεκινάμε ήδη την αποκατάσταση και ενίσχυσή τους σωστά προτείνει η κ. Κεραμέως,.
    Να αλλάξει και η σύνθεση της ΕΕΠΠΣ που έχει στους κόλπους της τον Ανδριώτη Νίκο GOLDEN BOY του Συριζα, ο οποίος πρέπει να διωχτεί για τις βεβαιώσεις που έχει ως δήθεν ΠΔΣ. 407 στην Φιλοσοφική Αθήνας, ενώ ήταν αποσπασμένος μόνο..
    Να αλλάξουν και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και η Γενική Διευθύντρια Α/θ,ιας Β/θμιας γα να στηρίξουν τα νέα Πρότυπα
    Τα Πρότυπα Σχολεία δεν πρέπει να συγχέονται με τα Πειραματικά και ειδικά με τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων. Ν α διωχτούν οι Μπούντα Ελ. Ο Γλένης Σπ., η Παπατσίμπα Λαμπρινή, γιατί αυτοί έσυραν σε επιστημονικά λάθη τη Διαμαντοπούλου.
    Προτείνω το 22 Λύκειο Αθηνών να γίνει Πειραματικό ή Πρότυπο για παιδιά Μεταναστών, Προσφύγων κλπ… Ήδη είχα προτείνει να γίνει τάξη ένταξης με αίτηση του φιλολόγου κ. Παννέτα Γιώργου και ουδείς ενδιαφέρθηκε τότε.
    Το 22 Λύκειο με τη δική μου διεύθυνση λειτουργούσε άψογα και είχα προγραμματίσει ακόμα και επιστημονική ημερίδα, στις 20-12-2018 με θέμα «τα προβλήματα των νέων σήμερα».

    Συμπεράσματα Προτάσεις
    Το νέο νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά να γίνει πιο ευκρινές και να αποκαταστήσει αδικίες ετών.
    Αποσιωπήθηκε σκόπιμα, ότι οι συνάδελφοι πριν το 2011 είχαν κριθεί βάσει προσόντων … και είχαν τοποθετηθεί σε αυτά, από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.
    Αίτημα. Να επανέλθουν αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις που είχαν στα Πειραματικά, όσοι είχαν οργανική θέση και είχαν τοποθετηθεί σε αυτά και είχαν ήδη υπηρετήσει σε αυτά πριν το 2011 και είχαν κριθεί και τοποθετηθεί σε αυτά, από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ.
    Να δικαιωθούν οι συνάδελφοι και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στα Πειραματικά (και εκδιώχτηκαν από το σύστημα Διαμαντοπούλου που υποβάθμισε τα Πειραματικά)!
    Ζητούμε από το υπουργείο να αποκαταστήσει αδικίες ετών.
    Για τα νέα Πειραματικά και Πρότυπα που θα επανιδρυθούν με τον νέο Νόμο αιτούμαστε:

    1) Να επιστρέψουν όσοι εκπαιδευτικοί είχαν οργανική θέση στα πρώην Πειραματικά και την έχασαν για διάφορους λόγους με την ψήφιση – εφαρμογή του Νόμο 3966/2011, στις οργανικές τους θέσεις στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, (είτε υπέβαλαν φάκελο είτε η αξιολόγησή τους διακόπηκε παράτυπα, είτε πήραν 5ετή θητεία και στην συνέχεια παραιτήθηκαν) με δική τους αίτηση, ανεξάρτητα αν επιλέχτηκαν ή όχι για 5ετή θητεία και συνεχίζουν να διατηρούν την οργανική τους θέση, με την προτεραιότητα που την είχαν αποκτήσει πριν το 2011.
    2) Να επανέλθουν πρώτα, αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις, που είχαν στα πειραματικά, όσοι είχαν οργανική θέση και είχαν τοποθετηθεί σε αυτά και είχαν ήδη υπηρετήσει σε αυτά, πριν το 2011 και είχαν κριθεί και τοποθετηθεί σε αυτά, από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ.
    3) Να ακολουθηθεί η παλαιότητα παρουσίασης στην τότε οργανική τους βάσει του πρακτικού παρουσίασης στο Πειραματικό.

    4) Πρώτα, αποκατάσταση στις οργανικές τους, όσων τις είχαν μετά από κρίση προσόντων, πριν από το 2011 που είχαν ειδική μετάθεση και είχαν τοποθετηθεί σε οργανική θέση σε αυτά μετά από κρίση προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ…
    5) Προηγούνται στις οργανικές θέσεις, όσοι αντιστάθηκαν στα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά» όπως κακώς τα ονόμασαν τότε.
    6) Όσοι τα υπηρέτησαν τα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά», πρέπει να αποκλειστούν από τις οργανικές γιατί υπηρέτησαν ένα αντιεπιστημονικό θεσμό και από επιστημονική άγνοια και ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί. Να μην λαμβάνεται υπόψη στα προσόντα για οργανικές η υπηρέτηση των λεγομένων «Προτύπων Πειραματικών».! Να γίνει ΕΔΕ στο ποιοι οδήγησαν στην θεσμοθέτηση με αντι-επιστημονικές εισηγήσεις, στα αντιεπιστημονικά «Πρότυπα Πειραματικά» και τα υπηρέτησαν, χωρίς ενδοιασμό, όπως τα μέλη της λεγόμενης «Ελμε Προτύπων Πειραματικών», που πρέπει να διαλυθεί, αν και έχει διαγραφεί από την ΟΛΜΕ εξακολουθεί προκλητικά, την αντι-επιστημονική της δράση.
    Ας μην ξεχνάμε, ότι τότε έδιωξαν από τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά τους μισούς μαθητές, δήθεν με εξετάσεις, δημιουργώντας τους συνθήκες ψυχολογικής ματαίωσης και κάποιοι πρέπει κάποτε, να ελεγχτούν και πειθαρχικά.
    7) Τα ΠΣΠΑ και ΠΣΠΘ των Πανεπιστημίων, που τώρα έχουν κοινό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, πρέπει να χωριστούν και να έχουν διαφορετικό Διευθυντή και ξεχωριστό Σύλλογο διδασκόντων, γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα.
    Δικαίωση εδώ και τώρα!

    Θέμα Έτοιμο το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
    10. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ με λάθη
    11. Να αλλάξουν τα μέλη της ΕΕΠΠΣ και να μη γίνει ΔΕΠΠΣ.
    12. Οι κρίσεις να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ ΚΥΣΠΕ
    13. Το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ για επιστημονικούς λύγους δεν μπορεί να γίνει Πρότυπο. Τα ίδια λάθη πάλι
    14. Οι υπερκομματικές συμμορίες πάλι στο προσκήνιο.
    15. Οι αποτυχημένοι της Διαμαντοπούλου τα ίδια κάνουν…
    16. Στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται: η επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, οι νέες Δομές Εκπαίδευσης και διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, και η κατάργηση των ΠΕΚΕΣ…
    17. Να γίνει το 22 Λύκειο πειραματικό ή Πρότυπο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων
    18. Στα Συμβούλια επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, να μην συμμετέχουν συνδικαλιστές και αιρετοί …
    Για κάθε τέσσερεις συνδικαλιστές και αιρετούς με – 5 ώρες τη βδομάδα μειωμένο ωράριο, θέλουμε άλλον αναπληρωτή, να ξεκουράσει τον κηφήνα… Μάλιστα παράτυπα ο ίδιος κηφήνας είναι συνδικαλιστής και αιρετός, οπότε δεν διδάσκει καθόλου και χρειαζόμαστε άλλον αναπληρωτή, για να ξεκουράζει τον κηφήνα
    Στα Συμβούλια επιλογής να μην συμμετέχουν συνδικαλιστές και αιρετοί

    Αθήνα 23-4-2020
    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
    Συνδικαλιστής 6980293968 ankoutsoukos@ahoo.gr

  • 23 Απριλίου 2020, 15:16 | Κατερίνα

    Ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί η ρύθμιση περί εισαγωγής στα πρότυπα γυμνάσια «έπειτα από εξετάσεις η δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων». Έως τώρα η εισαγωγή των μαθητών γινόταν με εξετάσεις στη γλώσσα και στα μαθηματικά.Οι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν στην πρώτη γυμνασίου προετοιμάζονται, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια και με επίμοχθη μελέτη, στα γνωστικά αντικείμενα της γλώσσας και των μαθηματικών.Οποιαδήποτε αλλαγή ακυρώνει και καθιστά μάταιο όλον τον αγώνα των παιδιών.Επιπροσθέτως δεν γίνεται κατανοητό σε τι αποσκοπεί και που θα βελτιώσει το σκοπό καθιέρωσης των πρότυπων σχολείων η τυχόν εξέτασή τους σε ένα τεστ δεξιοτήτων, του οπίου ούτε καν προσδιορίζεται με σαφήνεια το περιεχόμενο.

  • 23 Απριλίου 2020, 15:10 | ΕΛΙΝΑ

    Η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή σε πρότυπο λύκειο για τους απόφοιτους των προτύπων γυμνασίων θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Περα από τις σχολικές επιδόσεις και την αριστεία, σημασία έχει και η κοινωνική και συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών. Εξάλλου, δύσκολα ένα παιδί θα πάρει απόφαση να προετοιμαστεί για τις απαιτητικές εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπο γυμνάσιο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι σε 3 χρόνια ενδεχομένως να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Η διαδικασία εισαγωγής σε πρότυπο λύκειο μέσω εξετάσεων έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει συνδεδεμένο πρότυπο γυμνάσιο.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:47 | ΜΙΧΑΗΛ

    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων ποτέ δεν έδιναν εξετάσεις για να μπουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Στην Α’ Λυκείου γίνονταν εξετάσεις για να καλυφθούν τυχόν κενές θέσεις. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα νυν Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια-μαθητές που επέλεξαν να εισαχθούν σε αυτά τα σχολεία κάτω από άλλους όρους.Προβλέπεται στην παρ. 7 ότι «η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση», ενώ για τα ΠΣ θα γίνονται εκ νέου εξετάσεις. Μάλλον πρόκειται περί παράλειψης. Διαφορετικά, αντιλαμβανόμαστε ότι τα γνωστά κέντρα παραπαιδείας θα κάνουν χρυσές δουλειές…
    Επί του άρθρου 18
    1. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υπάρχοντες μαθητές του προτύπου γυμνασίου συνεχίζουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο λύκειο.
    2. Οι μελλοντικοί μαθητές των προτύπων γυμνασίων θα μπορούσαν να συνεχίζουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο λύκειο αν έχουν μέσο όρο βαθμολογιών στο γυμνάσιο πάνω από ένα όριο πχ άνω του 18.6
    Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές έχουν ήδη διακριθεί στην αριστεία κατά την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Στα υφιστάμενα ΠΣ το 85% των μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων αποφοιτούν με «Άριστα». Το 2014, τη χρονιά που υλοποιήθηκαν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, το 90% των εισαχθέντων ήταν απόφοιτοι των συνδεδεμένων Γυμνασίων.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:44 | ΧΡΥΣΑ

    Ως μητέρα μαθήτριας που φοιτά ήδη στην α λυκείου σε πρότυπο λύκειο και έχω και την εμπειρία και του ιδιου προτύπου γυμνασίου θα σας πω οτι οι εξετάσεις για την πρόσβαση στο λύκειο είναι παρα πολύ ΣΩΣΤΗ απόφαση. Σας πληροφορώ οτι τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών που συνέχισαν στο πρότυπο λύκειο δεν θα πέρναγαν αυτές τις εξετάσεις ενώ τα επιπλέον παιδιά που εισήχθησαν στην α λυκείου με τις εξετάσεις αυτές είναι απείρως υψηλοτέρου επιπέδου. Ειτε το θέλουμε είτε όχι η ζωή είναι ανταγωνιστική. Το οτι πέρασαν τις εξετάσεις εισαγωγής στην α γυμνασίου δεν σημαίνει οτι εξακολουθούν να είναι άριστα και στην α λυκείου. Αν είναι θα περάσουν εκ νέου τις εξετάσεις για το λύκειο και θα συνεχίσουν εκεί, αλλιώς θα αντικατασταθούν από μαθητές που αποδεικνύουν την αξία τους με τις εξετάσεις αυτές.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:36 | ΣΤΕΛΛΑ

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ) ΘΑ ΤΑ ΚΛΟΝΙΣΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ…ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΛΙΤΗ-ΚΡΑΤΟΥΣ…ΕΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

  • 23 Απριλίου 2020, 14:11 | Μανώλης Κ

    Θεωρώ ότι η μεταβατική διάταξη 10β του άρθρου 56 θα πρέπει να επεκταθεί και για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις πρώτες 2 πρώτες τάξεις του Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων, δηλαδή για τους αποφοίτους των Γυμνασίων των ετών 2020-2021 και 2021-2022.
    Οι οικογένειες των μαθητών αυτών επέλεξαν τα συγκεκριμένα σχολεία λαμβάνοντας ως γνώμονα ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει ότι οι προαγωγικές εξετάσεις μέχρι το τέλος του Λυκείου θα είναι ενδοσχολικές.
    Έχοντας δηλαδή ένα πλάνο εξαετίας (και όχι τριετίας) στο μυαλό μας εμείς οι γονείς επωμισθήκαμε το υψηλό κόστος της προετοιμασίας των παιδιών μας για την εισαγωγή τους στο Π.Σ., πολλοί αναγκασθήκαμε να μετακομίσουμε κοντά στο νέο σχολείο του παιδιού μας, ενώ τα παιδιά προσαρμόσθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό ακαδημαϊκό ύφος και έκαναν νέες παρέες, όλα αυτά με χρονικό ορίζοντα 6ετίας.
    Είναι εντελώς αντιδεοντολογικό, ψυχολογικά αβάσταχτο και εν πολλοίς απάνθρωπο να υποβάλονται τα παιδιά, χωρίς να έχουν από πριν την παραμικρή ιδέα, σε νέα δοκιμασία για την εισαγωγή τους στο Λύκειο όταν, μετά από τιτάνιο αγώνα και εντελώς αδιάβλητες εξετάσεις, κατάφεραν να εισαχθούν στα Π.Σ. και εμείς οι γονείς να επωμιζόμαστε απρόβλεπτα έξοδα προετοιμασίας για νέες εξετάσεις και να διαχειρισθούμε, σε ενδεχόμενη αποτυχία, την ψυχική κατάρρευση των παιδιών μας και την αλλαγή της ζωής της οικογένειάς μας (επαναλαμβάνω: λόγω μιας βλαπτικής μεταβολής των όρων φοίτησης η οποία προέκυψε από το πουθενά).

  • 23 Απριλίου 2020, 13:48 | Βασιλική Π.

    Η προαγωγή των μαθητών της Γ γυμνασίου των προτύπων θα πρέπει να γίνεται χωρίς εξετασεις. Τα παιδιά αυτά ήδη έχουν περάσει την στρεσσογoνο διαδικασία επιλογής μέσω εξετάσεων και αποδυκνειουν καθημερινά την αξία τους κυνηγώντας επιδόσεις μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού και αριστείας. Επιπλέον θα προστεθεί ένα ακόμα κόστος για τις οικογένειες των μαθητων λόγω της ανάγκης για προετοιμασία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εφήβους και οτι το να τους προσθέσουμε ένα ακόμα δυσβασταχτο άγχος μάλλον θα τους βλάψει πάρα θα οφελησει.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:41 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια προσπαθούν, μέσα από επίπονη δουλειά, να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, τα ταλέντα τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους αποδεικνύοντας καθημερινά την αξία τους ως μαθητές. Ποια είναι λοιπόν η επιβράβευση αυτών των παιδιών; Σε τρία χρόνια πάλι εξετάσεις, για να αποδείξουν τι άραγε; Γιατί αυτά τα παιδιά σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς κάτι; Γιατί το μυαλό τους πρέπει να είναι συνεχώς σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πραγματικά έχουν ορισθεί αυτά τα σχολεία να τους προικίσουν; Με το νέο νομοσχέδιο οι μαθητές αυτοί, οι άριστοι όπως τους αποκαλείτε, τιμωρούνται για την απόφασή τους να προσπαθήσουν να κατακτήσουν τη γνώση!

  • 23 Απριλίου 2020, 13:25 | Βασιλική Π.

    Η προαγωγή των μαθητών της Γ γυμνασίου των προτύπων θα πρέπει να γίνεται χωρίς εξετασεις. Τα παιδιά αυτά ήδη έχουν περάσει την στρεσσογονο διαδικασία επιλογής μέσω εξετάσεων και αποδυκνειουν καθημερινά την αξία τους κυνηγώντας επιδόσεις μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού και αριστείας. Επιπλέον θα προστεθεί ένα ακόμα κόστος για τις οικογένειες των μαθητων λόγω της ανάγκης για προετοιμασία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εφήβους και οτι το να τους προσθέσουμε ένα ακόμα δυσβασταχτο άγχος μάλλον θα τους βλάψει πάρα θα οφελησει.

  • 23 Απριλίου 2020, 13:20 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

    Αγαπητή Υπουργέ, ήθελα να σας επισημάνω ότι η διάταξη του άρθρου 18 του επίμαχου νομοσχεδίου προς διαβουλευση – η κατάθεση του οποίου εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και υπό συνθήκες φόβου και σύγχυσης των παιδιών και εφήβων από την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, είναι άκρως αντιπαιδαγωγικη και απάνθρωπη – είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παράνομη.
    Ειδικότερα:

    Σύμφωνα με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχες της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της χρηστής διοίκησης, ο πολίτης-διοικούμενος σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κατά τεκμήριο άναπτύσσει σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, ότι αυτή ασκείται κατά την αρχή της χρηστής διοίκησης, ότι διέπεται από σταθερότητα και ισχυρό νομικό πλαίσιο και δεν αιφνιδιάζει τον πολίτη-διοικούμενο, προς το δυσμενέστερο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης-διοικούμενος γονέας παιδιού που φοιτά σε πρότυπο γυμνάσιο, ο οποίος νομιμοποιείται να προσβάλλει κάθε κανονιστική πράξη της διοίκησης ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, μπορεί να επικαλεστεί παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, διότι θεσπίζει αιφνιδιαστικά την υποχρέωση των αποφοίτων μαθητών συνδεδεμένων με πρότυπα πειραματικά λύκεια γυμνασίων σχολείων να υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων προκειμένου να εισαχθούν στην Α΄ τάξη του πρότυπου λυκείου, χωρίς να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα, με συνέπεια πιθανή αποτυχία τους στη δοκιμασία αυτή να ανατρέψει τον προγραμματισμό των οικογενειών τους. Επίσης, τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπα Γυμνάσια, υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε μη πρότυπα γυμνάσια, καθώς οι τελευταίοι γνώριζαν ότι θα υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων ή εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πρότυπα /πειραματικά λυκεια και ξεκίνησαν εγκαίρως την προετοιμασία τους, ενώ οι μαθητές των συνδεδεμένων πρότυπων σχολείων θεωρούσαν μέχρι πρότινος ευλόγως ότι δεν θα υποστούν ανάλογη διαδικασία επιλογής προκειμένου να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του λυκείου και δεν προετοιμάστηκαν καταλλήλως. Τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας οι μαθητές των Π.Π.Σ. θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τους μαθητές άλλων σχολείων, γεγονός που, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, είναι καταστροφικό για την ψυχολογία ενός εφήβου αλλά και παράγοντας ανάσχεσης της οποιαδήποτε μετέπειτα σχολικής πορείας του.
    Υποθέτω ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου σας έπρεπε να σας είχαν προστατεύσει από το ολίσθημα να θέσετε προς ψήφιση μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη, η ακύρωση της οποίας ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, την οποία άπαντες οι γονείς των προτύπων σχολείων, σας διαβεβαιώνουμε, θα επιδιώξουμε με ζήλο, είναι βέβαιη.Τέλος, είναι περιττό νομίζω να σας επισημάνω τις ολέθριες επιπτώσεις ήδη από χθες στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών μας που φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια..

  • 23 Απριλίου 2020, 13:11 | Παναγιώτης Ζαριφόπουλος

    Οσο αφορά τους μαθητές της φετινής Γ Γυμνασίου των Προτύπων σχολείων , διευκρινίζεται στο άρθρο 56 παράγραφος 10 , ότι ΔΕΝ θα υποχρεωθούν να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στον αντίστοιχο συνδεδεμένο λύκειο . Οι μαθητές όμως της φετινής Α και Β γυμνασίου θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις εξετάσεις αυτές , του χρόνου και την επόμενη χρονιά .
    Ως γονέας παιδιού της Γ γυμνασίου δεν εμπίπτω σε αυτή την διάταξη .
    Ομως ως γονέας που είδα το παιδί μου να προετοιμάζεται σκληρά από την 6η δημοτικού , να επιτυγχάνει σε εξετάσεις με μόλις 10% ποσοστό επιτυχίας , ως γονιός που είδα το παιδί μου να κάνει σχέδια και όνειρα για το μέλλον του στο σχολείο του , ως γονέας που αναγκάστηκε να αλλάξει όλη την καθημερινότητα της οικογένειας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου , ως γονέας που επένδυσε ατέλειωτες ώρες αλλά και χρήματα για την προετοιμασία , τις μετακινήσεις κλπ του παιδιού , θεωρώ απολύτως άδικο για τις οικογένειες των παιδιών της Α και Β γυμνασίου να υποχρεωθούν να δώσουν εξετάσεις για την είσοδο τους στο Λύκειο. Η επιλογή που έκαναν όταν προετοίμασαν τα παιδιά τους απο το δημοτικό , πιθανώς θα ήταν απολύτως διαφορετική εάν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να υποβληθούν ξανά στην ίδια ψυχοφθόρο και οικονομικά δυσβάσταχτη διαδικασία

  • 23 Απριλίου 2020, 12:21 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

    Αγαπητή Υπουργέ, ήθελα να σας επισημάνω ότι η διάταξη του άρθρου 18 του επίμαχου νομοσχεδίου προς διαβουλευση – η κατάθεση του οποίου εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και υπό συνθήκες φόβου και σύγχυσης των παιδιών και εφήβων από την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, είναι άκρως αντιπαιδαγωγικη και απάνθρωπη – είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παράνομη.
    Ειδικότερα:

    Σύμφωνα με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της αρχής της χρηστής διοίκησης, η οποία θεμελιώνεται στα άρθρα ………… του Συντάγματος, ο πολίτης-διοικούμενος σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κατά τεκμήριο άναπτύσσει σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, ότι αυτή ασκείται κατά την αρχή της χρηστής διοίκησης, ότι διέπεται από σταθερότητα και ισχυρό νομικό πλαίσιο και δεν αιφνιδιάζει τον πολίτη-διοικούμενο, προς το δυσμενέστερο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης-διοικούμενος γονέας παιδιού που φοιτά σε πρότυπο γυμνάσιο, ο οποίος νομιμοποιείται να προσβάλλει κάθε κανονιστική πράξη της διοίκησης ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, μπορεί να επικαλεστεί παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, διότι θεσπίζει αιφνιδιαστικά την υποχρέωση των αποφοίτων μαθητών συνδεδεμένων με πρότυπα πειραματικά λύκεια γυμνασίων σχολείων να υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων προκειμένου να εισαχθούν στην Α΄ τάξη του πρότυπου λυκείου, χωρίς να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα, με συνέπεια πιθανή αποτυχία τους στη δοκιμασία αυτή να ανατρέψει τον προγραμματισμό των οικογενειών τους.

    Επίσης, τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπα Γυμνάσια, υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε μη πρότυπα γυμνάσια, καθώς οι τελευταίοι γνώριζαν ότι θα υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων ή εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πρότυπα /πειραματικά λυκεια και ξεκίνησαν εγκαίρως την προετοιμασία τους, ενώ οι μαθητές των συνδεδεμένων πρότυπων σχολείων θεωρούσαν μέχρι πρότινος ευλόγως ότι δεν θα υποστούν ανάλογη διαδικασία επιλογής προκειμένου να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του λυκείου και δεν προετοιμάστηκαν καταλλήλως. Τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας οι μαθητές των Π.Π.Σ. θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τους μαθητές άλλων σχολείων, γεγονός που, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, είναι καταστροφικό για την ψυχολογία ενός εφήβου αλλά και παράγοντας ανάσχεσης της οποιαδήποτε μετέπειτα σχολικής πορείας του.

    Υποθέτω ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου σας έπρεπε να σας είχαν προστατεύσει από το ολίσθημα να θέσετε προς ψήφιση μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη, η ακύρωση της οποίας ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, την οποία άπαντες οι γονείς των προτύπων σχολείων, σας διαβεβαιώνουμε, θα επιδιώξουμε με ζήλο, είναι βέβαιη.Τέλος, είναι περιττό νομίζω να σας επισημάνω τις ολέθριες επιπτώσεις ήδη από χθες στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών μας που φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια……….

  • 23 Απριλίου 2020, 12:04 | Χριστίνα Πατρινέλλη

    Επί του άρθρου 18

    Προσπαθώ να καταννοήσω το όφελος που θα έχει ένας μαθητής που φοιτεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο ήδη τρία χρόνια ,να πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για να μπει στο Πρότυπο Λύκειο. Μπαίνει ξανά σε μια δοκιμασία εξετάσεων, βάζει το μαθητή πάλι στη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος και σε περίπτωση μη επιτυχούς εισαγωγής του στο Πρότυπο Λύκειο , ο μαθητής αυτός θα πρέπει εξ αρχής να συντονιστεί με το νέο σχολείο , το νέο περιβάλλον και γενικότερα τα νέα δεδομένα. Βάζοντας το μαθητή σε μια διαδικασία δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία εισήλθε στο Πρότυπο Γυμνάσιο και να χάσει το κίνητρο για την μεγαλύτερη προετοιμασία που τον περιμένει και είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:42 | Παναγιώτα Αγγελοπούλου

    Η μετατροπή του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών σε Πρότυπο Γυμνάσιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις οικογένειες και στους μαθητές. Αυτό διότι από τη μια στιγμή στην άλλη οι μαθητές του 2/θεσίου και 8/θεσίου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου βρίσκονται στον αέρα, λίγες μέρες πριν τελειώσει το σχολικό έτος, όταν εδώ και δεκαετίες υπήρχε διασύνδεση με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Παν/μιου Πατρών. Έτσι λοιπόν τώρα, αποφοιτώντας από τα Πειραματικά Δημοτικά του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν θα εγγραφούν αυτόματα στο Πειραματικό Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών και θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Μα είναι δυνατόν με τα σχολεία κλειστά και 20 μέρες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά να υπάρχει τέτοια αναστάτωση και αδικία σε τόσες οικογένειες; Και αδικία διότι στις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται για τα υπόλοιπα διασυνδεδεμένα σχολεία που μετατρέπονται σε Πρότυπα οι μαθητές να εγγραφούν αυτόματα, ενώ από το Πειραματικό Δημοτικό του Παν/μιου στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Παν/μιου (που θα γίνει Πρότυπο) όχι.
    Πρέπει άμεσα να συμπληρωθούν οι μεταβατικές διατάξεις και να προβλεφθεί ότι και για όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας που μετατράπηκαν από Πειραματικά σε Πρότυπα, δηλαδή να ισχύει για την φετινή χρονιά ότι συνέβαινε έως τώρα. Πρέπει οι μαθητές του 2/θεσίου και 8/θεσίου να εγγραφούν στην Α Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών (τ.Πειραματικό). Είναι κατάφωρη αδικία να ισχύουν διαφορετικά δεδομένα για ίδιες ομάδες σχολείων και να υπάρχει τέτοια δραματική αλλαγή στις ζωές τόσων οικογενειών λίγες ημέρες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά. Στην ουσία οι μαθητές της ΣΤ (2θεσίου και 8θεσίου) καλούνται με κλειστά τα σχολεία να διαγωνιστούν με εξετάσεις ενώ οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν άλλη αντιμετώπιση στα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας.

  • 23 Απριλίου 2020, 11:15 | Ευθυμία Ντούμα

    Επί του άρθρου 18

    Οι μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια και εισήχθησαν με το πλαίσιο νόμου βάσει του οποίου μετέβαιναν χωρίς εξετάσεις στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο, θα πρέπει να εξαιρεθούν των αντίστοιχων εξετάσεων.

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη διαταράσσεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολίτη και Κράτους.
    Οι πολίτες γνωρίζοντας το πλαίσιο/όρους παίρνουν αποφάσεις, οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά, επιφέρει αναστάτωση και δημιουργεί δυσπιστία του Πολίτη απέναντι στο Κράτος

  • 23 Απριλίου 2020, 10:46 | ΝΙΝΑ

    Το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΣΠΑ) είναι η μοναδική σχολική μονάδα που δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο συστεγάζονται για πάνω από 90 χρόνια. Επίσης οι διδάσκοντες καθηγητές Γυμνασίου-Λυκείου είναι οι ίδιοι. Το σχολείο αυτό έχει περάσει από χαρακτηρισμούς πρότυπο-πειραματικό για πολλά έτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καθηγητές δεν άλλαξαν τον τρόπο διδασκαλίας τους. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική όλα αυτά τα χρόνια και ίδια είτε ως πρότυπο ή πειραματικό. Αναλογιστείτε λοιπόν τους δασκάλους και καθηγητές που εκπαιδεύουν τα παιδιά αυτού του σχολείου με συγκεκριμένους τρόπους μάθησης, να πρέπει με τις εξετάσεις που θέλετε να καθιερώσετε σε κάθε αλλαγή βαθμίδας, να πρέπει να ξεκινούν από την αρχή με νέους μαθητές. Το έργο τους τόσων ετών για ένα καλό επίπεδο μαθητών θα χάνεται. Από την άλλη φανταστείτε τα παιδιά που για να αλλάξουν απλώς όροφο, θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα, αφού θα πρέπει να γράψουν απλώς καλύτερα από τους άλλους υποψήφιους, συμμαθητές τους και μη. Πιστεύω ότι για το συγκεκριμένο σχολείο θα πρέπει να επεξεργαστείτε ειδική ρύθμιση, είτε ως πειραματικό είτε ως πρότυπο.

  • 23 Απριλίου 2020, 10:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ Σ

    Αν θυμάμαι καλά,ως απόφοιτος προτύπου σχολείου και ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων ποτέ δεν έδιναν εξετάσεις για να μπουν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Στην Α’ Λυκείου γίνονταν εξετάσεις για να καλυφθούν τυχόν κενές θέσεις. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα νυν Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια-μαθητές που επέλεξαν να εισαχθούν σε αυτά τα σχολεία κάτω από άλλους όρους

  • 23 Απριλίου 2020, 09:45 | Χριστίνα Πατρινέλλη

    Η ύπαρξη των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων είναι ένα πραγματικά δυνατό σημείο στον τομέα της Δημόσιας εκπαίδευσης και μια πραγματική οικονομική ανάσα στις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να δωσουν τα δίδακτρα για να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο Ιδιωτικό σχολείο. Η εισαγωγή των παιδιών στα Πρότυπα αυτά σχολεία γίνεται με εξετάσεις για τις οποίες ο μαθητής καταβάλλει αρκετά μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθώ να καταννοήσω το όφελος που θα έχει ένας μαθητής που φοιτεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο ήδη τρία χρόνια ,να πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για να μπει στο Πρότυπο Λύκειο. Μπαίνει ξανά σε μια δοκιμασία εξετάσεων, βάζει την οικογένεια σε επιπλέον έξοδα για την προετοιμασία των εξετάσεων αυτών , βάζει το μαθητή πάλι στη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος και σε περίπτωση μη επιτυχούς εισαγωγής του στο Πρότυπο Λύκειο , ο μαθητής αυτός θα πρέπει εξ αρχής να συντονιστεί με το νέο σχολείο , το νέο περιβάλλον και γενικότερα τα νέα δεδομένα. Βάζοντας το μαθητή σε μια διαδικασία δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία εισήλθε στο Πρότυπο Γυμνάσιο και να χάσει το κίνητρο για την μεγαλύτερη προετοιμασία που τον περιμένει και είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 09:43 | Πατρινελλη Χριστινα

    Η ύπαρξη των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων είναι ένα πραγματικά δυνατό σημείο στον τομέα της Δημόσιας εκπαίδευσης και μια πραγματική οικονομική ανάσα στις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να δωσουν τα δίδακτρα για να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε κάποιο Ιδιωτικό σχολείο. Η εισαγωγή των παιδιών στα Πρότυπα αυτά σχολεία γίνεται με εξετάσεις για τις οποίες ο μαθητής καταβάλλει αρκετά μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθώ να καταννοήσω το όφελος που θα έχει ένας μαθητής που φοιτεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο ήδη τρία χρόνια ,να πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για να μπει στο Πρότυπο Λύκειο. Μπαίνει ξανά σε μια δοκιμασία εξετάσεων, βάζει την οικογένεια σε επιπλέον έξοδα για την προετοιμασία των εξετάσεων αυτών , βάζει το μαθητή πάλι στη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος και σε περίπτωση μη επιτυχούς εισαγωγής του στο Πρότυπο Λύκειο , ο μαθητής αυτός θα πρέπει εξ αρχής να συντονιστεί με το νέο σχολείο , το νέο περιβάλλον και γενικότερα τα νέα δεδομένα. Βάζοντας το μαθητή σε μια διαδικασία δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία εισήλθε στο Πρότυπο Γυμνάσιο και να χάσει το κίνητρο για την μεγαλύτερη προετοιμασία που τον περιμένει και είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 23 Απριλίου 2020, 07:22 | Στάθης

    Είναι προφανές από το άρθρο 56 (Μεταβατικές Διατάξεις) καθώς και από το άρθρο 58 (Καταργούμενες Διατάξεις) ότι μόνο οι μαθητές που αποφοιτούν φέτος (2020) από τα Γυμνάσια των Π.Σ. θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του άρθρου 18 και ως εκ τούτου θα εισαχθούν με ενδοσχολικές εξετάσεις στα αντίστοιχα Λύκεια.
    Είναι μια κατάφωρη αδικία για τους γονείς των οποίων τα παιδιά θα αποφοιτήσουν από τα Γυμνάσια των Π.Σ. τις επόμενες χρονιές και ιδίως για εμάς που έχουμε παιδιά που φοιτούν τώρα στις 2 πρώτες τάξεις του Γυμνασίου των Π.Σ., όταν δεν είχε γίνει ΠΟΤΕ λόγος για κάτι τέτοιο στο παρελθόν.
    Είναι ένας πολύ δυσάρεστος και απαράδεκτος αιφνιδιασμός. Οι οικονομικές συνέπειες μεγάλες (νέα προετοιμασία), η αλλαγή του οικογενειακού προγραμματισμού (σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις) φοβερά επίπονη, οι δε ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά που καλούνται να υποστούν αναπάντεχα και άδικα μια νέα δοκιμασία χωρίς καλά-καλά να προλάβουν να χαρούν τα ωφέλη από την επιτυχία τους στις πρώτες εξετάσεις αλλά και το νέο σχολικό περιβάλλον απίστευτα οδυνηρές.

  • 23 Απριλίου 2020, 06:17 | Ιωάννης Ιωάννου

    Προβλέπεται στην παρ. 7 ότι «η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση», ενώ για τα ΠΣ θα γίνονται εκ νέου εξετάσεις. Μάλλον πρόκειται περί άδολης παράλειψης. Διαφορετικά, αντιλαμβανόμαστε ότι τα γνωστά κέντρα παραπαιδείας ποδηγετούν τη νομοθετική εξουσία σε βάρος των γονέων και μαθητών.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:40 | Μελινα

    Ως γονέας μαθητή που πρόκειται να συμμετάσχει φέτος στις εξετάσεις εισαγωγής για τα πρότυπα σχολεία, θεωρώ ότι είναι δίκαιη η απόφαση να υπάρχει εκ νέου εξέταση για την εισαγωγή στην α λυκείου, καθώς τρία χρόνια αργότερα μπορεί να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής και τελικά να είναι σε οφελος και του ιδιου του παιδιού η αλλαγή σχολικου περιβάλλοντος. Τα παραπάνω τα γράφω με πλήρη επίγνωση της πίεσης και της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το παιδί αλλά και ολόκληρη η οικογένεια για τουλάχιστον ένα χρόνο προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Αν όμως υποστηρίζουμε τον ουσιαστικό ρόλο των Προτύπων, τότε η επανεξέταση στην α λυκείου δεν πρέπει να τρομάζει ούτε εμάς, ούτε τα παιδιά μας.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:32 | Ολυμπία Παπαθανασίου

    Η σχολική πορεία από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο των συνδεδεμένων ΠΣ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αυτοδίκαια. Η διενέργεια εξετάσεων δεν ενισχύει τους σκοπούς των ΠΣ, ενώ επιβαρύνει μαθητές και οικογένειες ψυχολογικά, οικονομικά και κοινωνικά.
    1. Η επίτευξη των σκοπών των ΠΣ δυσχεραίνεται. Οι σκοποί των ΠΣ δεν πραγματώνονται σε τρία μόλις χρόνια, από τα οποία το πρώτο θα είναι περίοδος προσαρμογής σε σχολείο αριστείας και το τρίτο θα είναι περίοδος προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο. Απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για την καλλιέργεια των πρακτικών της αριστείας και της καινοτομίας.
    2. Οι μαθητές έχουν ήδη διακριθεί στην αριστεία κατά την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Στα υφιστάμενα ΠΣ το 85% των μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων αποφοιτούν με «Άριστα». Το 2014, τη χρονιά που υλοποιήθηκαν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, το 90% των εισαχθέντων ήταν απόφοιτοι των συνδεδεμένων Γυμνασίων.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:21 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Άρθρο 13
    Προσπαθώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο το Ιστορικό Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών μετατρέπεται σε «Πρότυπο Γυμνάσιο» και σε «Πρότυπο Λύκειο» αντιστοίχως. Αντιστοίχως μετατρέπετε το Παλιό Ιστορικό Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο σε «Πειραματικό». Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι σύγχυση και τεράστια προβλήματα στις οικογένειες αλλά κυρίως στα ίδια τα παιδιά.
    Προτείνω:
    1) Να παραμείνει το «Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών» ως Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.
    2) Να διατηρηθεί η διασύνδεση μεταξύ του Πειραματικού Γυμνασίου και Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών.
    Το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ να μετατραπεί σε Πρότυπο και το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ.Λ. ΠΑΤΡΩΝ να μετατραπεί σε ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ και σε ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕ.Λ. ΠΑΤΡΩΝ

  • 22 Απριλίου 2020, 22:53 | Σωτήρης

    Η επιλογή και φοίτηση μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία πρέπει να έχει ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη συμμετοχή του μαθητή και μάλιστα με ικανοποιητική απόδοση στους ομίλους Αριστείας του σχολείου για όλες τις χρονιές που θα φοιτά σε αυτό. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι μαθητές, οι οποίοι ενδεχομένως λόγω ατυχούς έκβασης ή ελλιπούς προετοιμασίας, μπορεί να μην τα καταφέρουν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί ότι θα συμμετέχουν στις εξετάσεις, οι μαθητές που θέλουν πραγματικά να εισαχθούν στα Πρότυπα και να δουλέψουν με βάση τους σκοπούς των προτύπων. Στόχοι, όπως ακριβώς προβλέπονται στο άρθρο 10 του παρόντος.
    Ευχαριστώ.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:50 | ΓΚΙΝΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

    Επί του άρθρου 18
    1. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υπάρχοντες μαθητές του προτύπου γυμνασίου συνεχίζουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο λύκειο.
    2. Οι μελλοντικοί μαθητές των προτύπων γυμνασίων θα μπορούσαν να συνεχίζουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο λύκειο αν έχουν μέσο όρο βαθμολογιών στο γυμνάσιο πάνω από ένα όριο πχ άνω του 18.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:24 | Ευάγγελος Μαρκάκης

    Είναι απαράδεκτη η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την πρόσβαση των μαθητών τρίτης τάξης προτύπων γυμνασίων στα αντίστοιχα αυτών Λύκεια. Η εισαγωγή των παιδιών αυτών στα πρότυπα γυμνάσια γίνεται ήδη με αδιάβλητες εξετάσεις, για τους οποίες πολλά από αυτά προετοιμάζονται επί μακρόν. Είναι εξαιρετικά απάνθρωπο τα παιδιά αυτά να αναγκαστούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από μόλις 3 χρόνια, να αποχωριστούν τις παρέες και το σχολικό τους περιβάλλον, ενώ είναι εξαιρετικά άδικο οι γονείς τους να υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα προετοιμασίας για την επιτυχή συμμετοχή των παιδιών τους σε νέες εξετάσεις. Εξαιρετικά επίπονο θα είναι και για τους εκπαιδευτικούς των προτύπων λυκείων, οι οποίοι θα προσδοκούν να χτίσουν πάνω σε ένα καλό επίπεδο μαθητών του προτύπου Γυμνασίου και θα καλούνται να χτίσουν αυτό το καλό επίπεδο εκ νέου. Εν ολίγοις κατ αυτό τον τρόπο καταλύεται το πνεύμα του προτύπου σχολείου, αφού 3 χρόνια δεν επαρκούν για την εμπέδωση της προσδοκώμενης αριστείας.