Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 23 Απριλίου 2020, 01:15 | Ειρήνη

    Δεν γίνεται καμία αναφορά για το ωρολόγιο πρόγραμμα καμίας τάξης. Μάλλον η Α και Β Λυκείου θα μείνουν όπως είναι. Για τη Γ΄Λυκείου όμως; Θα καταργηθούν τα 7ωρα στα ΓΕ.Λ.; Ποια μαθήματα γενικής παιδείας θα εισαχθούν; Καλό θα είναι τα 7ωρα να μην καταργηθούν (έστω να γίνουν το πολύ 6ωρα). Αν είναι να γίνουν λιγότερες οι ώρες κάθε μαθήματος προσανατολισμού τότε καλό θα ήταν να υπάρχουν 4 μαθήματα προσανατολισμού. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά η πληροφορική χρειάζεται στη θετική (δεν είμαι πληροφορικός αλλά χημικός). Επίσης, αν γίνει ενοποίηση του υγείας με θετική τα παιδιά θα παρακολουθούν και ένα μάθημα που δεν τους ενδιαφέρει όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια; Αυτό ήταν πολύ κακό.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:13 | Ζωή Τρεβλά

    Όσον αφορά στην αντικατάσταση του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά, προτείνω την ακύρωση αυτής της πρότασης, δεδομένου ότι ΟΛΕΣ οι Σχολές που αντιστοιχίζονται στο συγκεκριμένο πεδίο, έχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών τους το μάθημα ως βασικό για την περαιτέρω εξειδίκευση των φοιτητών.

    Συνεπώς, αυταπόδεικτα η Κοινωνιολογία απαιτείται να εξετάζεται στις εισαγωγικές εξετάσεις που αφορούν τις Σπουδές στις Σχολές Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, του Παντείου και των ΤΕΙ:Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Σπουδές στα ΜΜ Επικονωνίας, Παιδαγωγικές Σχολές, Επιστήμες Αγωγής Σχολικής-Προσχολικής Ηλικίας, Επιστήμες Ειδικής Αγωγής, Κοινωνικής Εργασίας, είναι κάποιες που πολύ γρήγορα μπορώ να σκεφτώ.
    Τα Λατινικά δεν πρέπει να τα μαχόμαστε, όπως και κανένα γνωστικό αντικείμενο άλλωστε, αλλά δε στοιχειοθετείται η προαπαίτησή τους για τις προαναφερόμενες Σχολές. Ακόμα και στη Νομική, στο τμήμα Νομικής, υπάρχει απλή ορολογία στα λατινικά. Η Φαρμακευτική και η Ιατρική που χρησιμοποιούν κυρίως τη λατινική ορολογία, πιο λογικό είναι να τα δίνουν ως πανελλαδικές εξετάσεις.

    Το όφελος των Κοινωνικών Επιστημών είναι αδιαμφισβήτητο, με ευεργετικό μαθησιακό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρομαι σε αυτό.
    Η κοινωνία μας εκσυγχρονίζεται. Η γνώση και η παιδεία πρέπει να ακολουθήσουν. Τα πολιτικά βήματα οφείλουν να εκπληρώσουν το στόχο των κοινωνικών επιστημών, που είναι η εξασφάλιση της ευτυχίας των πολιτών. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να απελευθερωθεί από παρελθοντικές τακτικές.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:10 | ΑΝΘΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Θέμα εξεταζόμενα μαθήματα και αναλυτικό πρόγραμμα λυκείου

    στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται μια ξεκάθαρη υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών ενώ θα έπρεπέ να γίνεται ακριβώς το αντίθετο να ενισχυθεί η κοινωνική παιδεία. Ο τομέας πρέπει να παραμείνει ως «κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών» για να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των σχολών του π.χ. κοινωνιολογία, ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, αρχαιολογίας, δημοσιογραφία παιδαγωγικά…Επίσης θα πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα οι κοινωνικές επιστήμες – κοινωνιολογία στην δευτέρα και τρίτη λυκείου γιατί το πεδίο δεν έχει μόνο παιδαγωγικές σχολές και θα πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλες οι σχολές με κάποιο μάθημα. επίσης η κοινωνιολογία παρέχει γνώσεις που συνδέονται με όλες τις σχολές του πεδίου. επομένως καλείσθε να διορθώσετε αυτή την διχοτόμηση που γίνεται στην γνώση και να δώσετε στην κοινωνική επιστήμη και ειδικότερα στην κοινωνιολογία την θέση που πρέπει να κατέχει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ευρωπαϊκής χώρας.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:04 | Νίκος

    Αυτό το ράβε ξήλωνε κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Η Γ λυκείου να γίνει τάξη προπαρασκευαστηκού έτους και το πρόβλημα λύθηκε. Να διδάσκονται μόνο τα Νέα Ελληνικά 3 μαθήματα κατεύθινσης τα οποία θα εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο. Το απολυτήριο λυκείου να αποκτάται με την ολοκλήρωση της Β λυκείου.

  • 23 Απριλίου 2020, 01:01 | Δέσποινα Καραγιωργου

    Κατ αρχάς πιστεύω ότι οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος με την αλλαγή της μιας κυβέρνησης στην άλλη είναι λαθος, γιατί οι μαθητές αποδιοργανωνονται με το να μην ξέρουν κάθε φορά τι τους ξημερώνει.Πιστευω ότι χρειάζεται συνεργασία ώστε να προκύψει μια ενιαία εκπαιδ θετική πολιτική σε βάθος δεκαετίας όπου κάθε κυβέρνηση θα την υιοθετεί και θα την συνεχίζει.Αυτο το φαινόμενο κάθε ένα δύο χρόνια να αλλάζουν τα μαθήματα των πανελλαδικών και τα αναλυτικά προγράμματα που ο θεωρώ παρακμιακό και μη αποτελεσματικό.Επισης παρατηρείται το φαινόμενο κάθε φορά να προωθούνται μαθήματα ανάλογα με το τι συντεχνιακές γνωριμίες υπάρχουν, έτσι όμως δ ν φτιάχνεται υγείες εκπαιδευτικό σύστημα που να προωθεί την γνώση και την πρόοδο σε μια κοινωνία.Η αλλαγή της κοινωνιολογίας από τα λατινικά δεν με βρίσκει σύμφωνη γιατί πρώτα από όλα τα λατινικά που διδάσκονται δεν έχουν καμμία σχεση με την κλασική λατινική γραμματεία και δεύτερον θεωρώ ότι οι κοινώνικες επιστήμες πρέπει να εκπροσωπούνται με κάποιο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.Θεωρω ότι πρέπει να παραμείνουν και τα δύο μαθήματα και μαθητές να επιλέγουν ανάλογα σε τι σχολή προσανατολίζονται και να αλλάξουν οπωσδήποτε και τα βιβλία αυτών των μαθημάτων.Τελος έχει ακούστει ότι η κοινωνιολογία δημιουργεί αριστερές αντιλήψεις στους μαθητές αυτό είναι απολύτως παιδαριώδες και αντιεπιστημονικο ίσα ίσα το συγκεκριμένο μάθημα δεν κατευθύνει αλλά δημιουργεί κριτική σκέψη ώστε οι μαθητές να κατονοησουν την οργάνωση της κοινωνίας και να επιλέξουν τα συστήματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:58 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΠΟΥΛΟΣ

    1. Για πολλούς λόγους που έχουν σχολιαστεί δεόντως πρέπει να διατηρηθεί το μάθημα της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου. Η λύση του «γόρδιου» δεσμού είναι απλή, έχει αναφερθεί από πολλούς και διορθώνει πολλά προβλήματα: 5 (πέντε) μαθήματα προσανατολισμού (Λατινικά-Κοινωνιολογία / Μαθηματικά-Βιολογία) τουλάχιστον για τους δύο προσανατολισμούς Ανθρωπιστικών Σπουδών / Θετικών Σπουδών-Σπουδών Υγείας. Παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα εάν κάποιος μαθητής το επιθυμεί να εξετάζεται και στα 5 μαθήματα ανοίγοντας και 2ο πεδίο τουλάχιστον για τον προσανατολισμό Θετικών Σπουδών-Σπουδών Υγείας.
    2. Τα μαθήματα προσανατολισμού της Γ Λυκείου πρέπει να παραμείνουν πολύωρα ανάλογα και με τη φύση του μαθήματος. Η Γ Λυκείου δεν είναι τάξη γενικής παιδείας (φτάνουν 11 χρόνια γι’ αυτό!). Μην χαθούμε σε «κόντρα» μαθήματα που πάνε κόντρα στη λογική.
    3. Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια πρέπει να έχει συνεισφορά με ποσοστό το απολυτήριο Λυκείου, όπως θα διαμορφώνεται και από τις 3 τάξεις. Το λένε όλοι, δεν το αποφασίζει κανείς!

  • 23 Απριλίου 2020, 00:47 | Σ.Π.

    Στη θετική, η Πληροφορική θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι εξεταζόμενο μάθημα προσανατολισμού.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:47 | Βασίλης

    Θα πρέπει να γίνει, επιτέλους, ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας του σχολείου και μείωση της ποσότητας. Αυτή τη στιγμή απασχολείτε σε ένα σχολείο τα παιδιά μέχρι τις 14.00. Μισή ώρα περπάτημα για επιστροφή στο σπίτι και φαγητό, οπότε η ώρα έχει πάει 15.00. Ίσως το αγνοείτε στο υπουργείο αλλά μόνο για τα μαθήματα κατεύθυνσης τα παιδιά έχουν 10 ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο. Πλέον πρέπει να παρακολουθούν και για άλλα μαθήματα προκειμένου να πετύχουν τον μέγιστο βαθμό απολυτηρίου. Δηλαδή αισίως τις 3 ώρες την ημέρα. Τελικά, στην καλύτερη περίπτωση, ο μαθητής στις 18.30 θα έχει τελειώσει και με τα φροντιστήρια. Κατόπιν θα πρέπει να διαβάσει για τα επτά (7) μαθήματα της επόμενης ημέρας, όχι μόνο του σχολείου αλλά και του φροντιστηρίου. Επίσης τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα εκτός σχολείου….
    Συμπεριλαμβάνοντας τους βαθμούς απολυτηρίου Α, Β και Γ Λυκείου ως κριτήριο εισαγωγής επιβαρύνεται το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά τους. Αν κάποτε γίνει εφικτό να μη χρειάζονται τα φροντιστήρια ίσως θα είχε νόημα, αυτή τη στιγμή θεωρώ πως είναι παραλογισμός.
    Επίσης θα ήθελα να διαβάσω κάπου το πως θα αντιμετωπισθεί το θέμα της υποκειμενικόττηας της απολυτήριων βαθμών καθώς απο σχολείο σε σχολείο υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση των μαθητών…

    Εν τέλει, χετε σκεφθεί ότι αυτά τα παιδιά, ως έφηβοι και ως ανθρώπινα όντα, χρειάζονται και προσωπικό ελεύθερο χρόνο; Έχετε σκεφθεί ότι κάποια παιδιά μπορεί να έχουν και άλλες δραστηριότητες είτε αθλητικές είτε καλλιτεχνικές τις οποίες, με το πρόγραμμά σας, τα αναγκάζεται να τις εγκαταλείψουν από την Α’ Λυκείου πλέον;

  • 23 Απριλίου 2020, 00:41 | Κουσουρή Ευθυμία

    Δεν αναφέρονται ξεκάθαρα τα μαθήματα που θα διδάσκονται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου και για πόσες ώρες το κάθε μάθημα.
    Οι μαθητές μέχρι τώρα επιλέγουν στην Α Λυκείου την ξένη γλώσσα που επιθυμούν ως πρώτη ξένη γλώσσα και δεν βλέπω το λόγο να τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα. Εκτός από τα αγγλικά υπάρχουν και άλλες ξένες γλώσσες που διδάσκονται και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μπορούν οι μαθητές να εξεταστούν στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας αν συνεχιστεί η διδασκαλία των ξένων γλωσσών και στο Λύκειο.
    Τέλος, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ποια θα είναι τα μαθήματα γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου και αν θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:28 | δημητρης

    H ΘΑΤΣΕΡ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ.

    »ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ»

  • 23 Απριλίου 2020, 00:25 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Φ

    Τα μαθηματικα στον τομεα υγειας δεν εχουν νοημα!!Ισως μαθηματικα γενικης παιδειας μονο.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:18 | Παναγιωτοπούλου Ανθή

    Το μάθημα των λατινικών θα πρέπει να εξετάζεται από την επόμενη σχολική χρονιά δηλαδή το 2020-21. Πόσες γενιές πρέπει να εισέλθουν στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς στοιχειώδη γνώση των λατινικών;

  • 23 Απριλίου 2020, 00:13 | Θεόδωρος

    1. πού είναι το κόντρα μάθημα που ανακοινώθηκε;
    2.Μειώστε τις κατευθύνσεις σε δυο (ΘΕΤΙΚΩΝ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ). Κάντε τα μαθήματα πληροφορική και οικονομικά επιλογής και για τις δυο κατευθύνσεις, σε συνδυασμό με το κόντρα μάθημα (ιστορία – μαθηματικά), αυξήστε δηλαδή τα διδασκόμενα μαθήματα και τις επιλογές των παιδιών. Κάθε παιδί μπορεί να διδάσκεται μέχρι και 6-7 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και από αυτά μπορεί να επιλέξει να εξεταστεί σε 4 ή 5 ή και 6 ανοίγοντας αντίστοιχα τις επιλογές
    3. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι ιατρικών σχολών να εξετάζονται και στα μαθηματικά…. (είναι πιο ασφαλές κριτήριο αξιοκρατίας …..λέω εγώ ο βιολόγος).

  • 23 Απριλίου 2020, 00:10 | Ιωάννης Πάνοπουλος

    Πιστεύετε ότι η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας, ενός μαθήματος που ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες μετά από μόλις μία χρονιά και χωρίς καν να έχει ακόμα δοκιμαστεί στις εξετάσεις δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «Αναβάθμιση» του σχολείου για το νομοσχέδιο σας;
    Εκτός κι αν δεν αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος η δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων ενεργών πολιτών, αλλά μόνο η προετοιμασία παραγωγικών ατόμων για την αγορά εργασίας και πρόθυμων καταναλωτών για την αγορά προϊόντων
    Ευχαριστώ.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:10 | Φώτης Χρυσουλάκης

    Ως εκπαιδευτικός Κοινωνιολόγος, αλλά και ως Διευθυντής Λυκείου, για μια δεκαετία, Θεωρώ πραγματικά απαράδεκτη τη νέα παρέμβαση στα Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, άνευ λόγου και αιτίας, με την βιαστική αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας και την επαναφορά των Λατινικών, που υποβάλει σε νέα ανασφάλεια, ανατροπή και σύγχυση τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η κατάργηση – αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα συνιστά μεγάλο ολίσθημα και λάθος που πλήττει τον σύγχρονο, ανθρωπιστικό, κοινωνικό, επιστημονικό αλλά και κριτικό και γνωστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Τα Λατινικά, θα μπορούσαν προφανώς, αν υπάρχει τέτοια ανάγκη, να ενταχθούν ως επιλεγόμενο εξεταζόμενο μάθημα βαρύτητας, για την είσοδο στις Φιλοσοφικές Σχολές. Ακόμα ίσως και ο πλέον δύσπιστος, θα άφηνε τόσο την Κοινωνιολογία όσο και τα Λατινικά, ως πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, επιλογής, όπου οι ίδιοι οι μαθητές/υποψήφιοι θα μπορούσαν κατά περίπτωση να επιλέξουν. Όχι όμως αυτή η άστοχη,βιαστική, απόλυτη και άκαιρη αντικατάσταση που προτείνετε.
    Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ εντελώς με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και θεωρώ ότι αυτή η απόφαση πλήττει σοβαρά τόσο τη συνοχή και συνέχεια της εκπαίδευσης, όσο και την αξιοπιστία και το κύρος του ίδιου του Υπουργείου.
    Ευχαριστώ.

  • 23 Απριλίου 2020, 00:04 | Ανδρέας

    Πρόταση
    όσον αφορά την ομάδα προσανατολισμου Ανθρωπιστικών Σπουδών καλό θα ήταν να υπάρχουν και το μάθημα της Κοινωνιολογίας αλλά και το μάθημα των Λατινικών και να μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές, όπως γίνεται
    στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
    Επομένως, ανάλογα σε ποια σχολή θέλουν να φοιτήσουν, να επιλέξουν είτε Κοινωννιολογία για πολιτικές και κοινωνικές σχολές (π.χ. νομική, κοινωνιολογία,ψυχολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, διεθνών και ευρωπαικών σπουδών, κοινωνικής πολιτικής, κτλ, είτε Λατινικά για φιλολογικές σχολες (πχ φιλολογίες, φπψ, ιστορικό, κτλ).

    Είναι πιο δίκαιο τόσο για τους μαθητές γιατί δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε «θεωρητικούς» και «θετικούς» μαθητές(όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με το παρών άρθρο), όσο και για τους καθηγητές καθώς δεν θα υπάρχει κάποια υποτίμηση σε κανέναν από τους δύο κλάδους (πε02 και πε78). Πράγμα που πάει να συμβεί στον κλάδο των κοινωνικών επιστημόνων.

    Αν θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε Κοινωνιολογία και Λατινικά, θα διάλεγα την Κοινωνιολογία γιατί σε όλα τα τεκτενόμενα που εξελίσονται στην κοινωνία μας σήμερα (οικονομική κρίση, αυτοκτονίες,ανεργία, ενδοοικογενειακή βία, ενδοσχολική βία και άλλα σημαντικά ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας) είναι η μόνη επίστήμη που θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις τόσο για τον λόγο εμφάνισης του φαινομένου, όσο και στον τρόπο αντιμετώπισής του.

    Επίσης, τα μαθήματα θα πρέπει να έχουν μια συνέχεια και συνέπεια. Δηλαδή, στην Α’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «Πολιτική Παιδειά», στη Β’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «ο συγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και στην κατεύθυνση «οι βασικές αρχές κοινωνικών επιστημων». Στην Γ λυκείου τι θα υπάρχει? ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια…. και άρα συνέπεια απέναντι στους μαθητές αλλά και στους γονείς.

    Υλοποίηση
    Για να επιτευχθεί αυτή η πρόταση θα πρέπει οι μαθητές της Β λυκείου στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μέχρι της 25 αυγούστου (λίγο πριν αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά)να έχουν αποφασίσει ποιά σχολή θέλουν να ακολουθήσουν και άρα ποιο μάθημα θα επιλέξουν ούτως ώστε το υπυργείο παιδείας αλλά και οι δευτεροβάθμιες και το εκάστοτε σχολείο να προετοιμαστούν καταλλήλως. Άρα δεν θα υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς.

    Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να κάνει βήματα ΜΠΡΟΣΤΑ και όχι το αντίθετο.
    Αυτο επιτυγχάνεται με το να δώσεις στα παιδιά-μαθητές το δικαίωμα να επιλέξουν ποιο μάθημα θέλουν να παρακολουθήσουν, όπως έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:57 | Μαρία Σ.

    Ίσως το πιο δίκαιο θα ήταν να επιλέγουν οι μαθητές ένα από τα δύο μαθήματα (Κοινωνιολογία ή Λατινικά)… Εξ΄άλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα Λατινικά είναι σημαντικά ΜΟΝΟ για τις φιλολογικές / φιλοσοφικές Σχολές και ξενόγλωσσες φιλολογίες… Ενώ η Κοινωνιολογία για τις Σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, τα τμήματα Παντείου, ΜΜΕ, Διοίκησης, Ανθρωπολογίας…

  • 22 Απριλίου 2020, 23:51 | Ανέστης

    Δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά μέσα στο νομοσχέδιο ότι αφορά το νεοεισαχθέν «κόντρα μάθημα» στη Γ΄Λυκείου, το ποια θα είναι τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο, το πόσες θα είναι οι ώρες του κάθε μαθήματος στην Γ΄ Λυκείου, τουλάχιστον, (αν δεν αλλάζουν στις Α΄ και Β΄ τάξεις);

  • 22 Απριλίου 2020, 23:51 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΓΓΟΥ

    Η διατήρηση μαθήματος Κοινωνικών Επιστημών πανελλαδικώς εξεταζόμενου στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών είναι απαραίτητη.Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο μέσω εξετάσεων, πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με το περιεχόμενο σπουδών των εκάστοτε Τμημάτων, προετοιμάζοντας τον μαθητή για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής του πορείας.
    Επομένως, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιλογής Κοινωνιολογίας ή Λατινικών στον υποψήφιο. Όπως είναι λογικό κι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, ένας υποψήφιος για Σχολές Θετικών Επιστημών να εξετάζεται στα Μαθηματικά κι ένας υποψήφιος για Επαγγέλματα Υγείας στη Βιολογία, είναι ευνόητο, πως ο υποψήφιος που στοχεύει σε Τμήματα Νομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών Επιστημών πρέπει να εξεταστεί στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω.
    Μάλιστα, η Κοινωνιολογία προτείνεται να έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, διότι προσφέρει θεμελιώδεις γνώσεις και σχετίζεται άμεσα με το γνωστικό αντικείμενο των προαναφερθεισών σχολών.
    Επιπλέον, προτείνεται η ομάδα προσανατολισμού να μετονομαστεί σε «Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών», επειδή ο υποψήφιος δύναται να επιλέξει όχι μόνο τμήματα των Ανθρωπιστικών αλλά και των Κοινωνικών επιστημών.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:50 | Βαγγέλης Σ.

    Είναι πραγματικά πολύ κρίμα η υποβάθμιση της Κοινωνιολογίας έναντι των Λατινικών… Είναι αναμφισβήτητη και ξεκάθαρη επιστημονικά η συμβολή της Κοινωνιολογικής Σκέψης και Πρακτικής, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και γενικότερα στην εξέλιξη των ανθρωπιστικών επιστημών…

    Τουλάχιστον ας παραμείνουν και τα δύο μαθήματα ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα (Κοινωνιολογία ή Λατινικά) και να επιλέγονται από τον μαθητή /ρια… Γνωρίζουμε ότι τα Λατινικά είναι σημαντικά ΜΟΝΟ για τις φιλολογικές / φιλοσοφικές Σχολές και ξενόγλωσσες φιλολογίες… Ενώ η Κοινωνιολογία για τις Σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, τα τμήματα Παντείου, ΜΜΕ, Διοίκησης, Ανθρωπολογίας…

  • 22 Απριλίου 2020, 23:44 | Ανδρονίκη Λ

    Στο άρθρο 7 σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γίνεται λόγος για επαναφορά των λατινικών και αντικατάσταση της κοινωνιολογίας. Δεν θα ήταν πιο αποδοτικό για τους μαθητές να συνυπάρχουν και τα δύο μαθήματα ανάλογα με τον προσανατολισμό τους; Μαθητές που στοχεύουν σε σχολές φιλολογικών και γενικότερα κλασικών σπουδών, θα μπορούσαν να επιλέξουν το μάθημα των λατινικών ενώ οι μαθητές που στοχεύουν σε σχολές κοινωνικών επιστημών να μπορούν να επιλέξουν την κοινωνιολογία. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνιολογία αναφέρεται στην κοινωνική οργάνωση, τον καταμερισμό της εργασίας, την δικαιοσύνη. Θεσμούς και αξίες που αφορούν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το πεδίο σπουδών τους. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση, θα ήταν σίγουρα πιο χρήσιμο να μην αποσυρθεί κανένα από τα δύο μαθήματα αλλά οι μαθητές να έχουν δικαίωμα επιλογής ανάλογα με επιστημονικό πεδίο που επιθυμούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ακόμα και σε σχολές όπως η Νομική, το Γεωπονικό, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική κ.α οι φοιτητές διδάσκονται το μάθημα της κοινωνιολογίας.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:39 | Ιερεμίας

    Είναι ξεκάθαρη η σημασία και προσφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη σύγχρονη Κοινωνιολογική Σκέψη και Πρακτική… Είναι προφανές ότι η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας δημιουργεί μεγάλο κενό στη γνώση, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και γενικότερα στην εξέλιξη των ανθρωπιστικών επιστημών…
    Επίσης κατά γενική ομολογία των μαθητών βελτιώνεται και η επίδοσή τους στο μάθημα της Έκθεσης…
    Κατά τη γνώμη μου αποτελεί σαφή υποβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των μαθητών της Γ΄ Λυκείου η επανένταξη του μαθήματος των Λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα… Πραγματικά κρίμα…

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Να είναι και τα δύο ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα και να επιλέγει ο μαθητής /ρια ένα από τα δύο (δηλ. Κοινωνιολογία ή Λατινικά)…

  • 22 Απριλίου 2020, 23:24 | Φαρκωνας Νικηφορος

    Σχετικά με την αφαίρεση της κοινωνιολογίας από τις πανελλαδικές εξετάσεις, παραθέτω την άποψη της μαθήτριάς μου, Μ.Π, για τη χρησιμότητα της κοινωνιολογίας.

    «Εχω να πω οτι η κοινωνιολογια εχει ενα κρυφο ενδιαφερον τελικα. Η κοινωνιολογικη φαντασια και σκεψη που εχουμε δομήσει αποτελει πλεον ενα εργαλείο για να κατανοησουμε καλυτερα τον κοσμο γυρω μας, να εντοπιζουμε τα αρνητικα και τα θετικα των καταστασεων . Παραλληλα ειναι και η αμυνα μας σε καθε ψεύτικο προτυπο και σε καθε προκαταληψη ή υπεραπλουστευμενη ερμηνεια.

    Εκ πρωτης οψεως φαινεται αρκετα βαρετο μαθημα ομως μετα απο λιγους μηνες ενασχόλησης συνειδητοποιησα οτι ειναι ισως και το μοναδικο που μας μαθαινει(με τον τροπο που το κανουμε εμεις) να αγαπαμε τον εαυτο μας και τον κοσμο γενικοτερα, να θελουμε να βελτιωσουμε εμας αλλα και τους γυρω μας . Να μην αρκούμαστε σε ο,τι μας δειχνουν αλλα να ψαχνουμε μονοι μας τι ισχυει ή οχι και αυτο ειναι που πρεπει να κανουμε και στην ζωη μας.

    Δεν ειναι απλως μια καλη προετοιμασία για τις πανελλήνιες ειναι μια καλη προετοιμασια για την μερα μετα τις πανελλαδικες και για οσες μερες θα ερθουν. Ειναι πλουραλιστικο μαθημα και αφορα στο συνολο κανει το εγω εμεις και νιωθεις οτι καπου ανηκεις και οτι δεν επικρατει το χαος που ο καθενας θελει να πιστευουμε πως επικρατει. Μεσα στο μαθημα ακούγονται πολλες αποψεις και μεσα στο βιβλιο υπαρχουν διαφορετικες οπτικες για θεματα που ανταποκρινονται στην συγχρονη πραγματικοτητα, ολες οι οπτικες ειναι σημαντικες ετσι θα μπορεσουμε να υιοθετήσουμε τις μεν να απορριψουμε τις δε. Δεν μπορω να πω πως ειναι τα λατινικα καλυτερα και δεν ξερω αν θα με συνεφεραν γιατι δεν εχω ερθει σε επαφη με το μαθημα οποτε δεν θεωρω οτι μπορω να το κρινω αυτο , θα ηταν αερολογια.

    Ειναι ενα μαθημα που με εχει βοηθησει να εξελιχθω σαν ανθρωπος, να αμφισβητώ , να μην φοβαμαι να πω την γνωμη , να μην ντρέπομαι για τον εαυτο μου και να βλεπω την ουσια του πράγματος και οχι την εικονα του. Εαν δεν υπηρχε αυτη η πιεση της παπαγαλιας θεωρω θα ηταν οχι μονο χρησιμο αλλα και απαραίτητο σε ολες τις κατευθυνσεις. Οσον αφορα στις εξετασεις το δικαιο για να αποφευχθουν καθε ειδους διαφωνιες θα ηταν ,ιδανικα, να υπαρξει η δυνατοτητα επιλογής.»

    Ας γεμίσουμε με τις δικές τους και τις δικές μας ιστορίες της τάξης.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:13 | Στάθης Κωστακόπουλος

    Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να επιλέξουν αν θέλουν να δώσουν πέμπτο μάθημα για ν` ανοιξουν δεύτερο πεδίο.. εγκλωβίζονται τα παιδιά των σπουδών υγείας σε ένα πεδίο με περιορισμένο αριθμό σχολών σε σχέση με τα πολυτεχνεία..

  • 22 Απριλίου 2020, 23:10 | Στράτος

    Οι διατάξεις που αφορούν τη «Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου»(Άρθρο 7) περιέχουν ασάφειες. Παραπέμπουν σε δύο παλαιότερους νόμους τους οποίους τροποποιούν: τον 4186/2013 και τον 4610/2019.

    Δημιουργείται όμως ασάφεια ως προς τα μαθήματα και τις ώρες που θα διδάσκονται στην κάθε τάξη. Για παράδειγμα στη Γ΄ τάξη αναφέρεται ότι «Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν».

    Δεν διευκρινίζεται όμως ούτε ποια είναι τα μαθήματα Γενικής ούτε πόσες ώρες θα διδάσκεται το κάθε μάθημα Γενικής και το κάθε μάθημα Προσανατολισμού.

    Παρόμοια ασάφεια υπάρχει και για τις δύο άλλες τάξεις (Α΄ και Β΄). Αναφέρεται ο συνολικός αριθμός ωρών μαθημάτων εβδομαδιαία (35) αλλά όχι η κατανομή τους ανα μάθημα.

    Να περιμένουμε τον καθορισμό των μαθημάτων του Ωρολογίου Προγράμματος με Υπουργική Απόφαση; Ή πρέπει να υπάρξει σαφής τροποποίηση της διάταξης;

    Γιατί στον νόμο 4186/2013 του οποίου διατάξεις τροποποιούνται με το τωρινό πολυνομοσχέδιο, είναι σαφής η αναφορά στα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος.

  • 22 Απριλίου 2020, 23:01 | Σ.Β.

    H πολυετής εμπειρία μου έχει καταδείξει τα παρακάτω:
    1)Είναι πολλές οι 35 διδακτικές ώρες την εβδομάδα για τους έφηβους μαθητές της Α και Β Λυκείου.
    (Πρόταση: Να διατεθούν το λιγότερο 7 ώρες σε ενισχυτική διδασκαλία ή σε ενασχόληση με τέχνες, πολιτισμό και αθλητισμό).
    2)Είναι απαραίτητο το «μάθημα» Ερευνητικές Εργασίες» στο Λύκειο.
    (Πρόταση: Να διατηρηθεί το δίωρο στην Α΄Λυκείου και να αναπτυχθεί σε δίωρο στη Β΄Λυκείου).
    3)Είναι κοινός τόπος ότι στην Γ΄Λυκείου οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα προσανατολισμού.
    (Πρόταση: Να παραμείνει στην Γ΄τάξη ο ίδιος αριθμός ωρών για τα μαθήματα γενικής παιδείας και για τα μαθήματα προσανατολισμού. Αποδεκτή η αλλαγή για το μάθημα των Λατινικών).

  • 22 Απριλίου 2020, 22:42 | Νικολάου Γεώργιος

    Θα μπορούσατε να δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει ο μαθητής το 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο μαζί αφού εξεταστεί σε 5 μαθήματα:
    Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Βιολογία.

  • 22 Απριλίου 2020, 22:42 | Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς

    Σχετικά με τα μαθήματα που εξετάζονται για τις Πανελλήνιες: Στο πεδίο «Οικονομίας και Πληροφορικής» το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκουν, τις περισσότερες φορές, εκπαιδευτικοί απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής Θετικών Επιστημών.
    Στις σχολές αυτές οι μαθητές του συγκεκριμένου πεδίου, ΔΕ μπορούν να εισαχθούν.

    Έφτασε η ώρα να δείτε πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.

  • 22 Απριλίου 2020, 22:30 | Polina

    Θα το γράψω απλά. Είναι λάθος η επαναφορά των λατινικών. Εντελώς παπαγαλία μάθημα. Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνιολογία. Όσο παπαγαλία κι αν υπάρχει σ’ αυτό το μάθημα χίλιες φορές πιο χρήσιμο από τα λατινικά. Ο αυριανός πολίτης πρέπει να έχει γνώση για κοινωνικά ζητήματα.

  • 22 Απριλίου 2020, 22:23 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Τι θα γίνει με τα παιδιά που φέτος φοιτούν στην Β Λυκείου και «άτυπα» έχουν προετοιμαστεί στην κοινωνιολογία?
    Ακόμα και τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι λόγω covid 19 κάποιοι προετοιμάζονταν καθώς στα δημόσια σχολεία -μην κοροιδευόμαστε -δεν υπήρχε ροή μαθημάτων.
    Μιλάμε για τον κόπο τους,λεφτά σε φροντιστήρια και τελικά άλλη μια απογοήτευση.
    Δεν φαίνεται να εξαιρούνται

  • Είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός ΠΕ78 (νομικών επιστημών) αλλά και πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής και διδάκτωρ Ιστορίας (οπότε εκτιμώ ότι μπορώ να δω το θέμα χωρίς προκατάληψη).
    Θεωρώ ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ύπαρξη μαθήματος Κοινωνικών Επιστημών μεταξύ των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Μεγάλο μέρος των σχολών του 1ου πεδίου είναι σχολές νομικών και κοινωνικών επιστημών (Νομική, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Τμήματα ΜΜΕ, Διοίκησης, Ανθρωπολογίας κλπ.). Η Κοινωνιολογία είναι το μοναδικό μάθημα που έχει στοιχειώδη σύνδεση με το γνωστικό τους αντικείμενο, και είναι κατά τη γνώμη μου σφάλμα να εξοβελιστεί.
    Ασφαλώς και η παρουσία των Λατινικών είναι σημαντική για τις φιλολογικές, φιλοσοφικές, και ξενόγλωσσες φιλολογίες. Γι’ αυτό θα πρότεινα, όπως στον προσανατολισμό θετικών σπουδών υπάρχουν εναλλακτικά η Βιολογία και τα Μαθηματικά, έτσι και στον προσανατολισμό ανθρωπιστικών σπουδών να υπάρχουν τόσο τα Λατινικά (για φιλολογικές, ιστορικές, παιδαγωγικές σχολές) όσο και η Κοινωνιολογία (ή άλλο μάθημα κοινωνικών επιστημών) για τη Νομική, την Ψυχολογία, τα τμήματα Παντείου, ΜΜΕ, Διοίκησης, Ανθρωπολογίας.
    Στο Ν. 4186/2013 (νόμο «Αρβανιτόπουλου» όπως είχε ονομαστεί) είχε προβλεφθεί μάθημα «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» ως πανελλαδικών εξεταζόμενο για τις αντίστοιχες σχολές. Είχε μάλιστα εκδοθεί σε ΦΕΚ Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος και έχω την αίσθηση ότι είχε συγγραφεί και το βιβλίο. Η αλλαγή κυβέρνησης το 2015 οδήγησε το μάθημα στα «αζήτητα». Θα μπορούσε αυτό το μάθημα να είναι μια εναλλακτική λύση.
    Άλλωστε, το 2013, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιχειρήσει μια «τομή» στο Λύκειο με την εισαγωγή της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών, εναρμονίζοντας την Ελλάδα με όλο τον δυτικό κόσμο, όπου τα «Social Studies» έχουν κομβικό ρόλο στα προγράμματα σπουδών. Η προσθήκη της Κοινωνιολογίας από την επόμενη κυβέρνηση στις Πανελλαδικές ήταν ορθή, αν και δεν έπρεπε να είχαν εξοβελιστεί τα Λατινικά. Ήταν όμως συνέχεια της ίδιας φιλοσοφίας.
    Δεν πρόκειται, πιστεύω, για δίλημμα, «Κοινωνιολογία ή λατινικά». Έχοντας σπουδάσει και Νομικά και στη Φιλοσοφική, αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ την αξία αμφοτέρων. Πρόκειται για την ευκαιρία των μαθητών να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες από τα χείλη κοινωνικών επιστημόνων. Θυμάμαι πόση μεγάλη απογοήτευση ένιωσα όταν πέρασα στη Νομική και διαπίστωσα ότι τίποτα απ’ όσα είχα διδαχθεί δεν είχε σχέση με τον τρόπο σκέψης της Νομικής και των Κοινωνικών Επιστημών. Ας μην το θυσιάσουμε αυτό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να παραμείνει το μάθημα Κοινωνικών Επιστημών στις πανελλαδικές εξετάσεις.. (είτε λέγεται Κοινωνιολογία είτε Πολιτική Επιστήμη είτε συνδυασμός – ακόμη και το ΒΑΚΕ θα μπορούσε να παίξει αυτόν το ρόλο μεταφερόμενο στη Γ Λυκείου – το εγχειρίδιό του είναι νέο και εξαιρετικό).
    Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι δεν μιλώ συντεχνιακά, αλλά ουσιαστικά. Και ελπίζω να εισακουστεί η έκκλησή μου, έκκληση του συνόλου των κοινωνικών επιστημόνων.

  • 22 Απριλίου 2020, 22:14 | Χριστόφορος Δ. Ζαφείρης

    Προτείνεται η παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως υποχρεωτικά εξεταζόμενο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών.

    Η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, όχι μόνο από πανελλαδικώς εξεταζόμενο, αλλά από την τάξη της Γ’ Λυκείου κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

    Διότι:

    1. Σύμφωνα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (τους οποίους οφείλει να ακολουθήσει και η Ελλάδα και να πετύχει), η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης είναι βασικό θεμέλιο για όλα τα Κράτη (Στόχος 4). Αναλύοντας το συγκεκριμένο στόχο, και βλέποντας τον Υπο-Στόχο 4.7, πρέπει τα Κράτη να εξασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα αποκτήσουν τη γνώση και τις ικανότητες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έμφυλη ισότητα, την προώθηση μίας κουλτούρας ειρήνης και τα ιδεώδη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Για την επίτευξη του Στόχου 4, θα έπρεπε να ενισχύονται οι κοινωνικές επιστήμες, όχι να καταργούνται από την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    2. Οι γνώσεις που παρέχονται στα μαθήματα κοινωνικών επιστημών, και συγκεκριμένα της κοινωνιολογίας, είναι απαραίτητες για έναν μαθητή της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που μπορούν να εισαχθούν ως φοιτητές Γ’Βαθμιας Εκπαίδευσης έχουν μαθήματα κοινωνιολογίας. Συγκεκριμένα, στη Νομική υπάρχει η “Κοινωνιολογία του Δικαίου”. Στα Παιδαγωγικά/Νηπιαγωγών/Ιστορικά-Αρχαιολογικά υπάρχει η “Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης”. Στα Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, η κοινωνιολογία αποτελεί βάση των πρώτων ετών (θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην παρουσία του αντικειμένου και σε άλλες σχολές, όπως η Ιατρική, αλλά δεν είναι το ζήτημά μας επί της παρούσης).

    Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι ο Ντυρκέμ (ένας από τους θεμελιωτές της Κοινωνιολογίας) έκανε σαφές ότι η εκπαίδευση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνιολογία. Συγκεκριμένα, θεωρούσε ότι η γνώση των κοινωνικών διαδράσεων είναι κλειδί για την κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό, επειδή η γνώση των κοινωνικών φαινομένων και του κοινωνικού περιβάλλοντος επιτρέπουν στο άτομο να μάθει, σεβαστεί και να κατανοήσει τον περίγυρό του. Η κατανόηση αυτή δημιουργεί στα άτομα την αίσθηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλοεξάρτησης των ατόμων, δημιουργώντας πιο ισχυρούς δεσμούς. Πρώτο συμπέρασμα: μόνο μέσα από την κατανόηση των κοινωνικών θεσμών και δομών μπορείς και θέλεις να συμμετέχεις πιο ενεργά σε αυτούς για το κοινό καλό.

    Τέλος, η κατανόηση, αναγνώριση και προβληματισμός γύρω από κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα είναι ένας από τους κύριους στόχους μίας ολιστικής διαπαιδαγώγησης. Ο Claude Bastien σημειώνει ότι η γνωστική εξέλιξη προϋποθέτει να μπορούμε να τοποθετήσουμε γνώσεις και πληροφορίες στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. O Francois Recanati αναφέρει, από την άλλη, ότι η γενική ευφυϊα (general intelligence) ταυτίζεται με τη γνώση για τον κόσμο, και αυτή η ευφυϊα είναι άμεσα συνυφασμένη με την περιέργεια – ένα έμφυτο χαρακτηριστικό των παιδιών και εφήβων. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι για να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο ως στόχο έχει την κοινωνικο-οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη, η κοινωνιολογία είναι επιστήμη-κλειδί. Είναι αυτός ο κλάδος που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών που απορροφούν τα παιδιά, αλλά και στην πλαισίωση της περιέργειας με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύφορη προς το κοινωνικό σύνολο, την κοινωνική συνοχή και την εξάλειψη βίαιων αντι-κοινωνικών συμπεριφορών, που βασίζονται στη μη κατανόηση και αναγνώριση της κοινωνικής πραγματικότητας.

    Συμπερασματικά: Είναι σαφές ότι οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, η ανάγκη γνωστικής συσχέτισης της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών, και οι ευρύτερες φιλοσοφικές-πολιτικές συζητήσεις κάνουν ξεκάθαρη τη σημασία της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα Πανελλαδικώς από τους μαθητές της Γ’Λυκείου που ανήκουν στη συγκεκριμένη Ομάδα.

  • 22 Απριλίου 2020, 22:06 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΡΙΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε μια περίοδο δύσκολη και πρωτόγνωρη για την παγκόσμια κοινωνία, με τους πολίτες ψυχολογικά καταρρακωμένους, μουδιασμένους και χωρίς νηφαλιότητα, το να κατεβαίνει προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, εκτός του ότι είναι αδόκιμο και δημιουργεί επιπλέον ανησυχία, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο για την δημοκρατία. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και η συζήτηση για αλλαγές στην Παιδεία να γίνει όταν αποκατασταθεί η ηρεμία και η καθημερινότητά μας.
    Η απομάκρυνση της Κοινωνιολογίας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι μαθητές/τριες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Λατινικά και στην Κοινωνιολογία, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στην επιλογή των Σχολών.
    Μαθήματα κοινωνιολογικού περιεχομένου αντί να εξοστρακίζονται θα έπρεπε να αναβαθμίζονται, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, εφόσον βοηθούν τους νέους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ωριμότητα.
    Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι απαραίτητοι τόσο στην κοινωνία όσο και στα σχολεία και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι και οι «εκπαιδευτικοί εμπιστοσύνης» που με την κοινωνική τους ευαισθησία θα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στους σχολικούς χώρους. Αυτό δεν είναι «πρόβλεψη» αλλά από την μακρόχρονη εμπειρία μου μέσα στα σχολεία, είναι η μέχρι τώρα διαπίστωσή μου! Οι κοινωνικοί επιστήμονες πάντα υπήρξαν «καθηγητές εμπιστοσύνης» ακόμα και σε περιόδους επαγγελματικής ανασφάλειας και απαξίωσης τόσο των ίδιων όσο και του αντικειμένου τους…
    Κριπαροπούλου Αντιγόνη
    Διευθύντρια του ΓΕΛ Καρέα

  • 22 Απριλίου 2020, 22:05 | Αναστασία Σιατραβάνη

    Αφού δίνεται τη δυνατότητα από την ομάδα προσανατολισμού Θετικών σπουδών και Υγείας να επιλέγουν πεδίο/σχολές (επιλέγοντας διαφορετικό μάθημα, Μαθηματικά/Βιολογία αντίστοιχα) γιατί δεν δίνεται την ίδια δυνατότητα στην ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών να επιλέγουν σχολές, επιλέγοντας μάθημα, Λατινικά/Κοινωνιολογία; Έτσι θα εξασφαλίζατε την ίδια δυνατότητα στους μαθητές αλλά και την ουσιαστική προετοιμασία τους για το μάθημα που θα χρειαστούν πιο πολύ στις σπουδές τους; Γιατί αν γίνει καταμέτρηση σε ποιες σχολές χρειάζονται Λατινικά θα βρεθείτε προ εκπλήξεως (σε σχέση με την Κοινωνιολογία)
    Ευχαριστώ πολύ

  • 22 Απριλίου 2020, 22:02 | Παναγιώτης

    Τα λατινικά είναι νεκρή γλώσσα και δεν προσφέρουν σε κανένα τίποτα. Να μη γίνει επαναφορά. Να παραμείνει η Κοινωνιολογία ή να εισαχθεί νέο μάθημα με θέματα Πολιτικής Αγωγής – Οργάνωσης του Κράτους – Δημόσιο και Ιδιωτικό δίκαιο

  • 22 Απριλίου 2020, 22:00 | Μηλιοπούλου Χρυσάνθη

    Θα ήθελα να ενημερωθώ με επιχειρηματολογία πώς το μάθημα της κοινωνιολογίας δεν θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για την κοινωνική εξέλιξη των μαθητών για την ενδυνάμωση τους σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και την σωστή προετοιμασία τους ως υπεύθυνοι πολίτες μελλοντικά; Σε μια κοινωνία με έντονα τα ζητήματα του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού αναρωτιέμαι αν αυτή η πρωτοβουλία είναι αυτό που ζητάμε από τους μελλοντικούς μας πολίτες;
    Επιπλέον ποιο μάθημα θα μπορούσε να αντικαταστήσει ισάξια την κοινωνιολογία;

  • 22 Απριλίου 2020, 21:46 | Παπαδόπουλος Πέτρος

    Οι σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και οι σχολές Πληροφορικής δημιουργούν πτυχιούχους Πληροφορικής. Στις σχολές αυτές μπορεί κάποιος να εισαχθεί χωρίς να έχει διδαχθεί εξεταζόμενο μάθημα Πληροφορικής. Η στρέβλωση αυτή πρέπει να διορθωθεί. Η Πληροφορική είναι ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
    Οι σχολές Πληροφορικής πρέπει να είναι προσβάσιμες μόνο σε υποψηφίους μιας κατεύθυνσης, αυτής που περιέχει την λέξη «Πληροφορική»
    Είναι αδιανόητο να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σχολές Μαθηματικών οι υποψήφιοι του προσανατολισμού Οικονομίας-Πληροφορικής, όταν έχουν σαν βασικό εξεταζόμενο μάθημα τα Μαθηματικά.
    Είναι αδιανόητο να ορίζονται σαν μαθήματα βαρύτητας για τις σχολές Πληροφορικής τα Μαθηματικά και η Οικονομία.
    Διορθώστε άμεσα αυτές τις στρεβλώσεις

  • 22 Απριλίου 2020, 21:41 | Δημητριάδης Γιώργος

    1. Με τα επτάωρα κατεύθυνσης στη Γ λυκείου για πρώτη φορά μπορέσαμε να συναγωνιστούμε σε διδακτικό έργο τα φροντιστήρια και να στηρίξουμε πραγματικά όσα παιδιά δεν πηγαίνανε φροντιστήριο.
    2. Εφόσον ενοποιηθούν οι 2 κατευθύνσεις, να χωρίζονται τα τμήματα τις ώρες μαθηματικών/βιολογίας. Είναι αποκρουστικό να διδάσκονται βαριά μαθηματικά/βιολογία μαθητές Γ λυκείου που δεν ενδιαφέρονται.
    3. Να ληφθεί υπόψη ότι τα μαθήματα με μονές ώρες ( λ.χ 3ωρα) δημιουργούν προβλήματα συμπλήρωσης ωραρίου.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:38 | Μαρία Σ.

    Απαράδεκτη από μέρους σας η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά. Αντίκειται τόσο στη σημερινή συγκυρία όπου καλείται τους πολίτες να δεχτούν τις κρατικές επιταγές και να αναγνωρίσουν την ατομική ευθύνη που επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινή ωφέλεια. Ψηφίσαμε έναν Πρωθυπουργό με Κοινωνικές και Πολιτικές σπουδές στο Χάρβαρντ για να καταργήσει και να αντικαταστήσει τις ίδιες του τις εκπαιδευτικές καταβολές, αντί να τις ενισχύσει; Πιέζεστε τόσο πολύ από τους φιλολόγους και ενδίδετε προστάγματα τους; Διότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το εγχείρημα σας αυτό, να καταργήσετε την επιστήμη των επιστημών, ειδικότερα σε μία συγκυρία με πρωτοφανή φαινόμενα κοινωνικών αλλαγών και προβλημάτων τα οποία ενίσχυσε η πανδημία. Σε όλα τα προγράμματα σπουδών να σας ενημερώσω καθώς δεν θα το γνωρίζετε, πως υπάρχει μάθημα κοινωνιολογίας ανεξαρτήτως σχολής και ειδικότητας. Ως και στην Ιατρική υπάρχει μάθημα «Κοινωνιολογία της Υγείας». Εσείς λοιπόν δεν βρίσκεται λόγο ύπαρξης της κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όταν δεσπόζει παντού σε αντίθεση με τα Λατινικά που μόνο η φιλολογία και περιφραστικά η Νομική χρησιμοποιούν;
    Κυριοι, είμαστε κι εμείς επιστήμονες επενδύσαμε σε αυτή τη χώρα χρόνο και χρήμα και το αποτέλεσμα είναι να μη μας βρίσκεται θέση στην εργασιακή πραγματικότητα;
    Μας κατακεραυνώσατε στον πίνακα της ειδικής αγωγής με την εισβολή ενός τμήματος χωρίς συνάφεια, εξισώσατε τα κολέγια με τα πανεπιστήμια προς ενίσχυση της οικονομίας και τώρα μας πετάτε από την εκπαίδευση ως αχρείαστους; Δεν έχουμε θέση ούτε σαν πέμπτο (5ο) μάθημα; Αν είναι έτσι γιατί δεν προχωράτε και στην κατάργηση των τμημάτων Κοινωνιολογίας σε όλη την επικράτεια; Με τι κίνητρο μία οικογένεια να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του παιδιού της στην Ελλάδα ενώ κάλλιστα μπορεί με τα ίδια και λιγότερα χρήματα μπορεί να πληρώσει για ένα πτυχίο στη Βουλγαρία το οποίο θα έχει περισσότερο αντίκρισμα;
    Τέλος μπορεί η παιδεία να υφίσταται αλλαγές κάθε φορά που την πολιτική εξουσία αναλαμβάνει διαφορετική δύναμη; Τελεί όλη αυτή η κατάσταση που εσείς διαμορφώνετε υπό όρους δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ο πολίτης δηλαδή μπορεί να προγραμματίσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας του η παιδεία έχει μετατρέπει σε διελκυστίνδα πολιτικών συμφερόντων;
    Οφείλετε να σταθμίσετε καλύτερα τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος προτου φτάσει να ψηφιστεί στη Βουλή. Αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτοφανή για μία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι κλασσικές σπουδές είναι παντελώς αδύναμες όταν ο πολίτης δεν γνωρίζει το ρόλο του και δεν δύναται να ερμηνεύσει την πραγματικότητα.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:37 | ΣΧΙΣΜΕΝΟΣ Κ

    ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. ΟΡΘΟΝ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21. Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Γ΄ΤΑΞΗ

  • 22 Απριλίου 2020, 21:28 | ΜΑΡΙΑ

    Κατω τα χερια απο την κοινωνιολογια, το μονο μαθημα που αγαπουν τα παιδια.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:22 | ΤΡΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΑΛΓΕΒΡΑ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ.ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:19 | Θεολόγος Τσιγάρος

    Αρθρο 7. Παράγραφος 4: «» ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση…»

    Σωστή η πρόνοια να ορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας ανά Σχολή ή Τμήμα.
    Αν θέλω να σπουδάσω Μαθηματικός, τα μαθηματικά πρέπει να έχουν τον ψηλό συντελεστή. Αν θέλω να σπουδάσω Χημικός, η Χημεία πρέπει να έχει τον ψηλό συντελεστή.
    Ομως, πώς θα υπολογίζεται το σύνολο μορίων του υποψηφίου; Με άλλο σύνολο μορίων θα διεκδικεί είσοδο σε Τμήμα Μαθηματικών και με άλλο σύνολο μόριων σε Τμήμα Χημείας; Κάθε υποψήφιος θα έχει πολλά σύνολα μορίων, τόσα όσα και τα συναφή Τμήματα στα οποία διεκδικεί είσοδο;

  • 22 Απριλίου 2020, 21:15 | Αναστασία Σιατραβάνη

    Αφού δίνεται τη δυνατότητα από την ομάδα προσανατολισμού Θετικών σπουδών και Υγείας να επιλέγουν πεδίο/σχολές (επιλέγοντας διαφορετικό μάθημα, Μαθηματικά/Βιολογία αντίστοιχα) γιατί δεν δίνεται την ίδια δυνατότητα στην ομάδα Ανθρωπιστικών σπουδών να επιλέγουν σχολές, επιλέγοντας μάθημα, Λατινικά/Κοινωνιολογία; Έτσι θα εξασφαλίζατε την ίδια δυνατότητα στους μαθητές αλλά και την ουσιαστική προετοιμασία τους για το μάθημα που θα χρειαστούν πιο πολύ στις σπουδές τους; Γιατί αν γίνει καταμέτρηση σε ποιες σχολές χρειάζονται Λατινικά θα βρεθείτε προ εκπλήξεως (σε σχέση με την Κοινωνιολογία)

  • 22 Απριλίου 2020, 21:14 | ΣΧΙΣΜΕΝΟΣ Κ

    Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-21.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 22 Απριλίου 2020, 21:12 | Ιωάννης Πάνου

    Πιστεύετε ότι η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας, ενός μαθήματος που ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες μετά από μόλις μία χρονιά και χωρίς καν να έχει ακόμα δοκιμαστεί στις εξετάσεις δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «Αναβάθμιση» του σχολείου για το νομοσχέδιο σας;
    Εκτός κι αν δεν αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος η δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων ενεργών πολιτών, αλλά μόνο η προετοιμασία παραγωγικών ατόμων για την αγορά εργασίας και πρόθυμων καταναλωτών για την αγορά προϊόντων
    Ευχαριστώ.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:09 | Γιώργος Σιούτας

    Στη νέα διάταξη σε αντικατάσταση της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 οφείλει να προστεθεί σχετική διάταξη που να διευκρινίζει τα μαθήματα προσανατολισμού της Ομάδας (β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και ειδικότερα αυτά των Μαθηματικών – Βιολογίας, ώστε οι μαθητές που θα επιλέξουν τη Βιολογία να διδάσκονται ΚΑΙ Μαθηματικά, κατά το πρότυπο όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

    Εναλλακτικά, τα μαθηματικά οφείλουν να προστεθούν ως μάθημα γενικής παιδείας για τις Ομάδες που δεν συμπεριλαμβάνεται στα μαθήματα προσανατολισμού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην υφίσταται διδασκαλία Μαθηματικών στην τελευταία τάξη του αντίστοιχου Λυκείου, [ενώ π.χ. περιλαμβάνεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας 2 ωρών (σημ. δ’ παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013), για την οποία προβλέπεται η διδασκαλία της πλέον από το Νηπιαγωγείο].

  • 22 Απριλίου 2020, 21:07 | Ιωάννης Π.

    Πιστεύετε ότι η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας, ενός μαθήματος που ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες μετά από μόλις μία χρονιά και χωρίς καν να έχει ακόμα δοκιμαστεί στις εξετάσεις δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «Αναβάθμιση» του σχολείου για το νομοσχέδιο σας;
    Εκτός κι αν δεν αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος η δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων ενεργών πολιτών, αλλά μόνο η προετοιμασία παραγωγικών ατόμων για την αγορά εργασίας και πρόθυμων καταναλωτών για την αγορά προϊόντων
    Ευχαριστώ.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:02 | Φωτεινή Γραμουσένη

    Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η ύπαρξη των μονόωρων μαθημάτων. Ο πραγματικός χρόνος που έχει ένας εκπαιδευτικός σε ένα τέτοιο μάθημα είναι 10-13 ώρες ανά τετραμηνο, ενώ είναι πολύ σύνηθες το σενάριο όπου χάνονται ένα η δύο μαθήματα λόγω αργίας η εκδρομής και ο εκπαιδευτικος βλέπει ξανά τους μαθητές του σε 15 ή 20 μέρες. Σε ένα μόνο το μάθημα η κάθε ώρα αντιστοιχεί σε 25 μαθητές. Οι Πληροφορικοι στη χώρα μας έχουν 200-300 διαφορετικούς μαθητές, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία ανήκουν. Ούτε τα ονόματα των μαθητών δεν προλαβαίνουν να μάθουν, πόσο μάλλον να τους αξιολογήσουν. Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και με άλλα μονοωρα μαθήματα. Η προτασή μου λοιπόν είναι να ομαδοποιηθούν οι ώρες σε μια δυο τάξεις. Στο δημοτικό για παράδειγμα θα μπορούσε να έιναι ένα δίωρο στις Δ,Ε και ΣΤ ταξεις, πάρα μια ώρα σε κάθε τάξη. Αντίστοιχα, στο Γυμνάσιο θα μπορούσαν να κάνουν 3 ώρες Τεχνολογία στην Α και καθόλου στη Β και Γ, 3 ώρες Πληροφορική στη Β και καθόλου στην Α και Γ κ.ο.κ.
    Επίσης, στο παρελθόν η Πληροφορικη στη Γ τάξη του Λυκείου και σε αντίθεση με άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είχε 2 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και η ύλη ήταν αδύνατο να διδαχθεί σε βάθος. Ούτε τα παραδείγματα των βιβλίων δεν προλαβαίναμε να διδαξουμε. Θα πρότεινα να υπάρχει ίση κατανομή των ωρών διδασκαλίας μεταξύ των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και να μην επανέλθει συντελεστής βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα. Δεν καταλαβαίνω π.χ. γιατί ο μαθητής που θα τα πάει καλύτερα στα μαθηματικά προηγείται για μια σχολή Πληροφορικής έναντι κάποιου μαθητή, ο οποίος έγραψε πολυ καλυτερα στην ΑΕΠΠ, αλλά λίγο χειρότερα στα μαθηματικά.

  • 22 Απριλίου 2020, 21:01 | Αριάδνη Παπαδόπουλου

    Τα παιδιά που φέτος φοιτούν στη Β Λυκείου και κατά το σχολικό έτος 2020-2021 θα φοιτήσουν στην Γ Λυκείου, πόσες ώρες κατεύθυνσης θα έχουν εβδομαδιαίως; Θα ισχύσει το τρέχον σύστημα (Γαβρογλου) ή θα δουν επαναφορά του συστήματος των αποφοίτων Λυκείου του 2019;