Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 3 Μαΐου 2020, 00:46 | ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    Καλησπέρα σας.
    Πολύ συγκεκριμένα κ για τον λόγο που δημιουργήθηκε αυτό το μέσο, θέλω να αναφέρω ότι δεν χρειάζεται να υφίσταται ή το ένα ή το άλλο. Υπάρχει κ η λέξη επιλογή. Τι πιο δημοκρατικό;
    Δεν θα ευλογήσω τα γένια των σπουδών μου, αυτών της κοινωνιολογίας, για προφανείς λόγους. Έγιναν πολλές καταθέσεις και αναφορές από συναδέλφους μου, που αφορούν στην χρησιμότητα αυτής και με τα οποία συμφωνώ. Στον οδηγό σπουδών αναλύονται φλέγοντα και επίκαιρα θέματα, πιο πολύ από ποτέ. Η κοινωνιολογία αποτελεί το κλειδί της διεπιστημονικότητας. Προτείνετε κάτι πιο χρήσιμο κ ουσιαστικό;
    Δεν θα εναντιωθώ όμως ούτε στο αντικείμενο των λατινικών, ένα μάθημα που διδάχθηκα, συμπάθησα κ κατανόησα. Αποτελεί την βάση για την εκμάθηση πολλών ξένων γλωσσών με κοινό λατινογενές υπόβαθρο, για παράδειγμα.
    Η εισαγωγή ωστόσο σε κοινωνικές σχολές απαιτεί αυστηρά μαθήματα στις πανελλήνιες με συναφές αντικείμενο.
    Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει λοιπόν το μάθημα των λατινικών έναντι της κοινωνιολογίας; και τι προτείνετε; να χρησιμοποιήσουμε τα λατινικά για να ερμηνεύσουμε αυτή σας την θέση;
    Ευχαριστώ.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:40 | Άγγελος Κανάκης

    Στην παρούσα χρονική συγκυρία του COVID-19 αποδείχθηκε περίτρανα πόσο απαραίτητη είναι η γνώση της Βιολογίας και βέβαια η διδασκαλία της σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Είναι προφανής ο λόγος που ενοποιήθηκε εκ νέου η θετική Ο.Π. με αυτή των επιστημών υγείας: λιγότερα ολιγομελή τμήματα, λιγότερες θέσεις των «ενοχλητικών» βιολόγων που πρέπει να προσληφθούν αναπληρωτές. Η συγχώνευση των δύο Ο.Π. με μείωση των ωρών διδασκαλίας θα κάνει πιο εύκολη την «λεηλάτηση» ωρών και θέσεων από τους συναδέλφους φυσικούς στους οποίους η ηγεσία αρκετές φορές έχει φανεί αρκετά φιλικά διακείμενη.
    8 χρόνια δίδασκα το μάθημα της βιολογίας και της χημείας στη γ’ λυκείου. Αν δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθημάτων στην κατεύθυνση αυτή, νομίζω ότι θα αποδειχθεί μέγα λάθος το πισωγύρισμα που πραγματοποιείται με τις διατάξεις αυτές.

    Άλλο τόσο απαραίτητη στην εποχή κρίσης που ζούμε είναι και η γνώση βασικών αρχών της Κοινωνιολογίας στη γένεση και εξέλιξη των κοινωνικών φαινομένων.
    Η επαναφορά του μαθήματος των λατινικών στην Ο.Π. Ανθρωπιστικών σπουδών δεν είναι σωστό να γίνει εις βάρος του μαθήματος της κοινωνιολογίας και μάλιστα να το αντικαταστήσει εξ´ ολοκλήρου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
    Θα ήταν δυνατόν να διδάσκεται ισότιμα το μάθημα της κοινωνιολογίας με αυτό των λατινικών στη ΟΠ ανθρωπιστικών και να δίνεται στις εξετάσεις ως επιλογή με κάποιο συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές που είναι αντίστοιχο.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:33 | Προς «συναδέλφους» ΠΕ02

    Δεν θα μπω στο επιστημονικό – παιδαγωγικό κομμάτι της συζήτησης… Αλλά θα ήθελα να απευθυνθώ στους φιλολόγους εκπαιδευτικούς που τάσσονται εναντίον της κοινωνιολογίας… Γνωρίζετε ότι με την κατάργηση της κοινωνιολογίας αλλάζει, προς το χειρότερο, για έναν ολόκληρο κλάδο συναδέλφων σας το εργασιακό του καθεστώς; Γνωρίζετε ότι αν η κοινωνιολογία δεν υφίσταται ως μάθημα, οι συνάδελφοί σας ΠΕ78, στην καλύτερη περίπτωση θα πηγαίνουν σε 3-4 σχολεία για να καλύψουν ωράριο και στη χειρότερη δεν θα υπάρχουν καν στο λύκειο; Γνωρίζετε ότι η κοινωνιολογία στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πουθενά; Γνωρίζετε ότι το μοναδικό μάθημα που έχουν οι ΠΕ78 αποκλειστική ανάθεση είναι η κοινωνιολογία (όλα τα άλλα είναι κοινή ανάθεση με ΠΕ80); Γνωρίζετε ότι με την αφαίρεση των λατινικών δεν μειώθηκαν καθόλου οι συνολικές ώρες των ΠΕ02; Τα γνωρίζετε αυτά «συνάδελφοι»; Την επόμενη ημέρα λοιπόν στον συνάδελφό σας ΠΕ78, που θα είναι εργασιακά επί ξύλου κρεμάμενος, εσείς τι θα του πείτε; Για τη «σπουδαιότητα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού» και την αξία της «ανθρωπιστικής εκπαίδευσης»;

  • 3 Μαΐου 2020, 00:26 | Οβιδιος

    Διαβάζοντας τα σχόλια από τους Λατινόφιλους μάθαμε τα εξής.
    1. Για να εντρυφήσεις στη νομική επιστήμη πρέπει να έχεις αποστηθίσει 20 κείμενα λατινικών και γίνεσαι άσος στις δικαστικές αίθουσες.
    2.Αν μάθεις 300 λέξεις και κανένα σουπίνο θα νιώσεις το ελληνορωμαϊκό πνεύμα
    3.Οι φιλόλογοι νομίζουν ότι η θεωρητική κατεύθυνση έχει μόνο φιλολογίες, ενώ 7 στα 10 τμήματα διδάσκουν κοινωνικές επιστήμες, ακόμα και στις φιλοσοφικές.
    Έλεος πια..

  • 3 Μαΐου 2020, 00:25 | Ειρήνη Α.

    Η κοινωνιολογία είναι η επιστήμη που μας διευρύνει τους ορίζοντες. Μας κάνει να αντιληφθούμε ότι είμαστε κομμάτι ενός συνόλου ενός όλου. Μέσα σε αυτό το όλο υπάρχουμε και από αυτό προερχόμαστε. Η κατανόηση των δομών του όλου και των μηχανισμών του σε συνδυασμό με τη γνώση της ιστορίας μας καθιστά ικανούς να μπορούμε να αντιληφθούμε τη πραγματικότητα ως δυναμική συνέχεια που προκύπτει από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η κοινωνιολογία είναι μέρος αυτού του όλου της επιστημονικής γνώσης. Παράλληλα, η κοινωνιολογία μας διδάσκει την αμφισβήτηση. Χωρίς την αμφισβήτηση δεν υπάρχει εξέλιξη. Το να προσπαθούμε να ιεραρχήσουμε της επιστήμες με βάση τη χρησιμότητα τους στην αγορά εργασίας είναι σαν να θέλουμε να απανθρωποποιήσουμε τα υποκείμενα και να θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία άψυχων και άβουλων αλλά παρόλα αυτά αποδοτικών ανθρώπων που παράγουν έργο. Η κάθε επιστήμη έχει τη συνεισφορά της.

    Ειρήνη Α. (εκπαιδευτικός προωτοβάθμιας και οικονομολόγος)

  • 3 Μαΐου 2020, 00:25 | Άννα Μαυροειδή

    Χαιρετίζω με ικανοποίηση τη δυνατότητα, που δίνει το ΥΠΕΠΘ σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, να εκφράσουν την άποψή τους για το νέο νομοσχέδιο. Ως μάχιμη εκπαιδευτικός, αλλά κυρίως ως ενεργός πολίτης παραθέτω κι εγώ τη δική μου ακολούθως.
    Τα τελευταία χρόνια, άγνωστο με ποιο κριτήριο, οι κοινωνικές επιστήμες στη Γ Λυκείου έχουν διαμοιραστεί σε δύο προσανατολισμούς. Ενώ μέχρι και τη Β’ Λυκείου διδάσκονται ως ενιαίο σύνολο στα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας, του Σύγχρονου κόσμου και στις Βασικές Αρχές των Κοινωνικών Επιστημών, στη Γ Λυκείου η Οικονομική Επιστήμη συνδέεται με την Πληροφορική και οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες συνδέονται με τα φιλολογικά τμήματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το δίλημμα «Κοινωνιολογία ή Λατινικά».
    Αναρωτιέμαι γιατί το ένα πρέπει να αποκλείει το άλλο; Γιατί πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε δύο εντελώς διαφορετικά μαθήματα, τη στιγμή που και τα δύο μπορούν να χωρέσουν κάλλιστα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
    Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω επιχειρήματα, που δίνουν κομματικό χρώμα στη μία ή την άλλη επιλογή. Είναι αυταπόδεικτο ότι η επιστήμη της Κοινωνιολογίας, όπως και όλες οι επιστήμες δε βασίζεται σε ιδεοληψίες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τότε δε θα ήταν επιστήμη! Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να πιστεύει κανείς, ότι στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκεται και ερευνάται μια ιδεοληψία;
    Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, όπου το «οικείο» μετατρέπεται βίαια σε «ανοίκειο».
    Όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που αφορούν τόσο στην οργάνωση όσο και στην ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων. Είναι προφανές, ότι η επιστήμη που μελετά τα κοινωνικά φαινόμενα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και με συγκίνηση διαβάζω τα μηνύματα στήριξης του μαθήματος από μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών σε όλη την Ελλάδα.
    Θα παρακαλούσα λοιπόν, να επανεξετάσετε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προσανατολισμού Κοινωνικών Επιστημών, όπου οι μαθητές θα εξετάζονται στη Γλώσσα, την Ιστορία, τα Μαθηματικά, την Κοινωνιολογία και την Οικονομική Θεωρία. Πρόκειται για μέρος του εξεταστικού συστήματος Αρβανιτόπουλου, που κατά τη γνώμη μου κακώς αποσύρθηκε λίγο πριν εφαρμοστεί, ενώ ήταν έτοιμα τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων και είχαν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα.
    Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, θα σας παρακαλούσα να επανεξετάσετε την παραμονή της κοινωνιολογίας ως 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, τόσο για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών επιστημών, όσο και για τους υποψηφίους των οικονομικών επιστημών, στην περίπτωση που στο μηχανογραφικό τους θα ήθελαν να επιλέξουν και κάποια από τα πολυάριθμα τμήματα των υπόλοιπων κοινωνικών επιστημών, που λειτουργούν στη χώρα μας.
    Όπως έχει επισημανθεί από όλα τα σχετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν νοείται να εισάγονται οι υποψήφιοι, χωρίς να έχει προηγηθεί μια εισαγωγή στις θεμελιακές αρχές των κοινωνικών επιστημών, καθώς και η αξιολόγησή τους μέσω του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων.
    Θεωρώ ότι μια τέτοια απόφαση θα χαιρετιστεί από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως από τους/τις μαθητές/τριες, αφού θα διευρύνει το πεδίο των επιλογών τους.
    Ευελπιστώ, ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.
    Καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας!

  • 3 Μαΐου 2020, 00:23 | ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Είμαι υπέρ της επαναφοράς των Λατινικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, γιατί μεταξύ άλλων αποτελούν μια κωδικοποίηση συλλογικής μνήμης για μια μεγάλη ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας γενικά και του δυτικού πολιτισμού ειδικότερα. Οι επιστήμες χρωστούν πολλά στη έννοια λατινικά και για αυτό τα τιμούν δίνοντας ονόματα σε διάφορες έννοιες και φαινόμενα που προέρχονται από τα λατινικά. Αποτελεί ωσ εκ τούτου μια αναμφισβήτη πηγή γνώσης που πρέπει να έχει θέση στις γνώσεις και στη συνείδηση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εκετάσεων για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:16 | Τάσος Χατζηαναστασίου

    Η σε πανελλαδικό επίπεδο εξέταση των Λατινικών δεν έπρεπε να έχει καταργηθεί και η αποκατάστασή τους έπρεπε να έχει συντελεστεί από τον περσινό Ιούλιο. Έτσι θα είχε αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση και η εν πολλοίς άγονη αντιπαράθεση με τους συναδέλφους Κοινωνιολόγους. Συμμερίζομαι την αγωνία τους για την τύχη του κλάδου και τις ώρες μαθημάτων, όπως και πολλά από τα επιχειρήματά τους για την ωφελιμότητα και όχι την «χρησιμότητα»του μαθήματος. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να είναι μάθημα Γενικής Παιδείας όπως εξάλλου και η Φιλοσοφία. Κι αυτό αποκατάσταση θα είναι ενός μαθήματος που δύσκολα μπορεί να εξεταστεί σε πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς να διαστραφεί σε στείρα αποστήθιση προκατασκευασμένων απαντήσεων που δεν επιτρέπει την αμφισβήτηση, τη χρήση άλλης βιβλιογραφίας, τον κριτικό αναστοχασμό, όπως απαιτεί το αντικείμενο. Δε συμμερίζομαι εξάλλου μια τεχνοκρατική αντίληψη που διακρίνει τα μαθήματα σε «πρακτικά χρήσιμα» και δήθεν άχρηστα ή ακόμη χειρότερα σε «ξεπερασμένα» και δήθεν «παρωχημένα», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι κλασικές σπουδές. Πολύ συνοπτικά και κωδικοποιημένα θα πω ότι είμαστε οι άμεσοι κληρονόμοι ενός σπουδαίου πολιτισμού κι ότι έχουμε χρέος προς όλον τον κόσμο, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά του στοιχεία. Είναι ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα που θα επιτρέψει στη χώρα να καταστεί διεθνές κέντρο κλασικών σπουδών κι αυτό αποτελεί ένα αναπτυξιακό όραμα. Τα Λατινικά, όπως και τα Αρχαία Ελληνικά, που επίσης έχουν υποβαθμιστεί και πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος τους, αποτελούν κομμάτι αυτού του πολιτισμού, όπως επίσης και του Ευρωπαϊκού αλλά και μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πολιτισμού. Η εκμάθησή τους δεν αφορά επομένως μόνον τους κλασικούς φιλολόγους, αλλά κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο και κάθε συγκροτημένο πολίτη που θέλει να κατανοεί και να μην παπαγαλίζει εκφράσεις του καθημερινού λόγου (mea culpa, a priori, de facto, moratorium, tabula rasa κ.ά.), της διπλωματίας και της πολιτικής (casus belli, erga omnes κ.ά.), του επεξεργασμένου λόγου γενικότερα (mutatis mutandis, persona non grata, ex officio, in extremis, post mortem κ.ά.). Το ίδιο ισχύει και για όσους ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες καθώς η ορολογία είναι κατεξοχήν λατινική. Θα ήταν δε κοινοτοπία να επισημάνω τη συμβολή τους στη βαθύτερη κατανόηση και εκμάθηση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών γλωσσών. Τέλος, ο μόχθος που προϋποθέτει η εκμάθησή τους είναι πολλαπλά ωφέλιμος για την άσκηση στην πνευματική πειθαρχία και τη μελέτη καθεαυτή όπως επισημαίνει με οξυδέρκεια ο Αντόνιο Γκράμσι (Τετράδια Φυλακής), τον οποίον υποτίθεται ότι μελετούν και τις απόψεις του ασπάζονται οι υπεύθυνοι για τον εξοβελισμό του μαθήματος. Είναι, όμως πάν’απ’όλα στοιχείο πολιτισμού, μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του…Homo sapiens.
    Τάσος Χατζηαναστασίου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Οργανωτικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

  • 3 Μαΐου 2020, 00:16 | Χριστόφορος Γιατράκος

    Απαράδεκτη η κίνηση αντικατάσταση της κοινωνιολογίας με τα Λατινικά .Τα Λατινικά είναι μια γλώσσα κ μάλιστα νεκρή -δεν ακούγεται πια .Τι μπορεί να προσφέρει αυτό το μάθημα στους μαθητές του Λυκείου;;Η κοινωνιολογία είναι επιστήμη κ μάλιστα σύγχρονη -παντα επίκαιρη κ η εκμάθηση των εννοιών της οξύνει την κριτική ικανότητα των παιδιών,την αντίληψη τους για τον κόσμο κ τα σύγχρονα προβλήματα .Η κοινωνιολογία διδάσκεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κ σχολεία -αντίθετα τα Λατινικά δεν διδάσκονται ούτε στην Ιταλία -και εκεί αρχαία ελληνικά κάνουν -Η κίνηση επαναφοράς του μαθήματος αυτού που χρησιμεύει μόνο στους φιλολόγους -δείχνει μόνο πολιτική εμπάθεια στην προηγούμενη κυβέρνηση -Σκεφτείτε όμως τι είναι χρησιμότερο για τα παιδιά -μια σύγχρονη επιστήμη που συναντάει κανεις στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (όχι μόνο της θεωρητικής ) η μια γλώσσα -που δεν έχει χρηστική αξία γιατί δεν ακούγεται πια …..100 χρονια πίσω ;;;; Εκσυγχρονιστείτε επιτέλους!!’

  • 3 Μαΐου 2020, 00:13 | Ελένη

    Ειμαι πλήρως απογοητευμένη και αντίθετη στην κατάργηση της Κοινωνιολογίας και την αντικατάστασή της απο τα Λατινικά πριν ακόμα προλάβει να κλείσει χρόνο. Για ποιο λόγο υποτιμάτε κ.Υπουργέ μια ολόκληρη επιστήμη και δεν της δίνετε τη θέση που της αρμόζει; Γιατί περιθωριοποιείτε τόσο απλά τις Κοινωνικές Επιστήμες;Σε άλλες χώρες η επιστήμη αυτή είναι ψηλά στην Ελλάδα ομως την αποκλείετε.Τα επιχειρήματα για την παραμονή της ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ειναι πολλά. Ας μην αναφερθώ και εγώ ξανά σε αυτά. Θέλω όμως να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:11 | ΑΝΝΑ Α

    Θεωρώ αυτονόητο τη διατήρηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη Γ Λυκείου και συγκεκριμένα στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών μιας και αποτελεί τη βάση στις σχολές προτίμησης αυτής της κατεύθυνσης!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 00:09 | Ελσα

    Είμαι μία μητέρα που το παιδί μου δίνει φέτος πανελλήνιες στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Βλέπω τον ενθουσιασμό της από την αρχή της σχολικής χρονιάς σχετικά με την Κοινωνιολογία και το πόσο χρήσιμο της φαίνεται το συγκεκριμένο μάθημα τόσο για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας όσο και για το μάθημα της Έκθεσης. Είναι ένα παιδί το οποίο θέλει να σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες μετά από την επαφή της με την Κοινωνιολογία. Προβληματίζεται όμως από τη στιγμή που έμαθε την πρόθεση του Υπουργείου να το καταργήσει από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, γιατί φοβάται ότι δεν θα μπορεί να έχει ένα επαγγελματικό μέλλον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ελπίζω ότι θα ξανασκεφτείτε την αναγκαιότητα της παραμονής του μαθήματος ώστε να μην περιορίζετε τους ορίζοντες των νέων παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν κοινωνικές επιστήμες.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:08 | Ευκλείδης

    Παραμερίζοντας τις πολιτικές χροιές και εστίαζοντας στο ζητούμενο. Kαι τα δύο μαθήματα είναι επωφελή για την επερχόμενη επιστημονική συγκρότηση του εν δυνάμει φοιτητή. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε τη σπουδαιότητα και την υπέροχη των Λατινικών. Η περιβόητη «νεκρή γλώσσα» συνεχίζει να υφίσταται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαΐκες χώρες που αποτελεί και αφετηρία τους. Η ύπαρξη των Λατινικών πέρα από τη χρησιμότητα που έχει για να αποκτηθεί η στοιχειώδης διασύνδεση των γλωσσικών της απογόνων, είναι και αναγκαία σε ένα μεγάλο κομμάτι των διαθέσιμων προς επιλογή σχολών στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Δεν δύναται να περνάνε ως φοιτητές σε Σχολές Νομικής, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας μαθητές που δεν έχουν καμία επαφή με τη λατινική γλώσσα και μεγάλο κομμάτι των σπουδών τους καθώς και η ορολογία τους βασίζεται σε αυτή.
    Επομένως σε μια αναπόφευκτη σύγκριση μεταξύ των δύο, το μάθημα των Λατινικών οφείλει να είναι παρόν. Απαραίτητη θεωρείται ωστόσο η ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων καθώς και του μαθήματος μιας και η δομή του είναι αποτρεπτική προς την κατανόηση των μαθητών στη διάρκεια ενός μόνο σχολικού έτους.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:07 | ΚΩΣΤΑΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,θα ήθελα να τονίσω ότι η κοινωνιολογία πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά, είναι μια επιστήμη που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τος σκέψη.Αναλύει τα κοινωνικά φαινόμενα είναι απαραίτητη ειδικά για την εποχή μας.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:04 | Κωνσταντίνος Βέργος

    Ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών πρέπει να έχει ένα μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Για αυτό το λόγο η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών δηλαδή στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών δεν πρέπει να παραλείπεται ο τίτλος των κοινωνικών σπουδών.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:02 | Μαρία Βαρδάκη

    Οι κοινωνικοι επιστήμονες θα πρέπει να εχουν θέση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες.χώρες της Ευρώπης.

  • 3 Μαΐου 2020, 00:00 | Μπήλιω Λ

    Μεσαιωνικά Λατινικά αντί της γνώσης των κοινωνικών φαινομένων και των κοινωνικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία?Μη γίνει ξανά το λάθος ! Να παραμείνει η Κοινωνιολογία !

  • 2 Μαΐου 2020, 23:51 | Δήμητρα Δ.

    Η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει στη Γ’Λυκείου ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα γιατί εκτός του ότι προάγει την κριτική σκέψη, αποτελεί και το καταλληλότερο μάθημα στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών σπουδών σε σχέση με τα Λατινικά, αφού μέσα από την ομάδα αυτή οι μαθητές οδηγούνται σε πολλές σχολές στην πλειονότητα των οποίων υπάρχoυν Κοινωνιολογικά μαθήματα.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:47 | Χρύσα Κοτζαγιάννη

    Η εκμάθηση των Λατινικών είναι απαραίτητη για να εισαχθούν οι μαθητές σε σχολές όπως η Φιλολογία,και η Νομική.Αλλιως οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να εμβαθύνουν στην Αινειαδα του Βιργιλιου και σε αλλά αξιόλογα έργα.Ολα όσα διδάσκονται στο Λύκειο στο Πανεπιστήμιο θεωρούνται δεδομένα και οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να μάθουν τα βασικά στην εκάστοτε σχολη.Στη Νομική όλοι οι όροι στο ποινικό,αστικό και καίριες εκφράσεις είναι στα Λατινικά.Παραμένει μια ζώσα γλώσσα η Λατινική αφού την χρησιμοποιούμε όλοι ως γλώσσα των γραμμάτων.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:42 | Νίκη Κυβελέα

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ

    Σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας ,θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα
    -Η Κοινωνιολογία είναι σύγχρονη επιστήμη,διαθέτει τεράστιο γνωστικό και θεωρητικό πεδίο.
    -Δημιουργεί προβληματισμούς και συμπεριφορές ενάντια σε μορφές και εκφάνσεις φασισμού .
    -Ενισχύει μέσα από διάλογο και αντιπαραθέσεις τη δημοκρατία,διαμορφώνοντας ώριμες πολιτικές συμπεριφορές.
    Ως εκ τούτου,η διδασκαλία της είναι επιβεβλημένη,ιδιαίτερα σήμερα ,στην εποχή των έντονων ταχυτήτων των αντιφάσεων των εξελίξεων και των συνεχών αλλαγών για όλους τους μαθητές και κυρίως της Γ Λυκείου που ανοίγουν τα φτερά τους στη κοινωνία.
    Επιπροσθέτως το μάθημα της Κοινωνιολογίας θα πρέπει να διατηρηθεί στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών,μια και για 70 και πλέον έτη,συμπορεύεται με τις άλλες επιστήμες του πεδίου ανταλλάσσοντας εμπειρίες ,προσεγγίσεις ,μεθοδολογία ,ενισχύοντας τη μεταξύ τους σχέση. Ειδάλως,σχολές Κοινωνικών Επιστημών του πεδίου θα στερηθούν βασικό τους μάθημα.

    Κα Υπουργέ
    Μετά από αυτά,παρακαλώ να ανακαλέσετε την απόφασή σας ,και να παραμείνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα προς εξέταση μαθήματα για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση .
    Με εκτίμηση

  • 2 Μαΐου 2020, 23:42 | Χρύσα Αργυρίου

    Απαράδεκτη η κατάργηση της κοινωνιολογίας .Στην σημερινή κοινωνία η επίθεση κατά της κοινωνιολογίας και των κοινωνικών επιστημών βάλλει ευθέως εναντίον των θεμελίων της παιδείας, του πολιτισμού και της συνείδησης. Αποσκοπεί στην υπονόμευση της ίδιας της δυνατότητας των νέων για επιστημονική ορθολογική διερεύνηση του ανθρώπου και της κοινωνίας, άρα και στην αποτροπή της ικανότητας συνειδητής συγκρότησης υποκειμένων της γνώσης και του πράττειν μετά λόγου γνώσεως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Χρειαζται η κοινωνιολογία στη νέα γενισ

  • 2 Μαΐου 2020, 23:41 | Γιώργος Αθανασιάδης

    Η πρόταση επαναφοράς του μαθήματος των Λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στην διδακτέα ύλη και τον τρόπο εξέτασης, ώστε να γίνουν πιο ευχάριστα αλλά και πιο χρήσιμα για τους μαθητές και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το μάθημα δεν πρέπει να περιορίζεται σε 50 διασκευασμένα κείμενα, τα οποία οι μαθητές αποστηθίζουν. Αξίζει να διατηρηθεί και να διδαχθεί ουσιαστικά η εισαγωγή των παλαιών εγχειριδίων, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν την ιστορία της ρωμαϊκής λογοτεχνίας και την αξία της. Πρέπει να επιλεγούν κείμενα τα οποία θα συνοδεύονται από εισαγωγικά σημειώματα και θα φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με την ρωμαϊκή ιστορία και πολιτισμό. Θα μπορούσε, ακόμη, προς αποφυγή της παπαγαλίας μεταφράσεων και ενίσχυση της κριτικής ικανότητας των μαθητών να τίθεται στην εξέταση του μαθήματος σύντομο ελληνικό κείμενο για μετάφραση στην λατινική, με στόχο την εξέταση της κατανόησης εκ μέρους των μαθητών των γραμματικοσυντακτικών δομών της λατινικής και της εξοικείωσής τους με το λεξιλόγιο των διδασκόμενων κειμένων (κάτι ανάλογο ισχύει στις Παγκύπριες εξετάσεις). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους μαθητές θα ήταν ακόμη να μαθαίνουν τη λατινική γλώσσα κάνοντας συγκρίσεις με σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες και εντοπίζοντας ετυμολογικές συγγένειες λέξεων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στην εκμάθηση του λεξιλογίου σύγχρονων λατινογενών γλωσσών.

    Ως απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην προσέγγιση των κειμένων στη λατινική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι το μάθημα διδασκόταν μέχρι πρόσφατα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δυσκολίες φαίνεται μάλιστα πως αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν η διδασκαλία του μαθήματος περιορίστηκε στην Γ’ τάξη του Λυκείου με τις σημαντικές αλλαγές-εκπτώσεις στην διδακτέα ύλη. Είναι σαφές ότι με την κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος οι μαθητές που εισάγονται στα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας κ.ά. θα στερούνται ακόμη και τις στοιχειώδεις γνώσεις λατινικής γλώσσας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το επίπεδο των προσφερόμενων μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο, αφού οι φοιτητές θα πρέπει να διδαχθούν εκ του μηδενός τα Λατινικά και όχι απευθείας την Λατινική Γραμματεία και την Ρωμαϊκή Ιστορία μέσα από τις πηγές της. Σε σχέση τις απόψεις που ακούγονται ότι για άλλες σχολές, όπως οι Νομικές τουλάχιστον, το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι πιο χρήσιμο, θα ήθελα να καταθέσω μια προσωπική μου εμπειρία. Παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό σεμινάριο Ρωμαϊκού Δικαίου αντιλήφθηκα τη σημασία και την επιρροή του Ρωμαϊκού Δικαίου στα Δίκαια σύγχρονων κρατών και κατ’ επέκταση την χρησιμότητα των Λατινικών στους μελλοντικούς νομικούς και ιδίως στους μελετητές της Ιστορίας του Δικαίου. Δεν γίνεται, λοιπόν, να εξοβελίσουμε το μάθημα αυτό, αντίθετα χρειάζεται να το ενισχύσουμε, εάν θέλουμε να διατηρήσει η χώρα μας το υψηλό επίπεδο ερευνητών στους διάφορους κλάδους της Αρχαιογνωσίας.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:39 | Ελίζα Νικάκη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Η κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα με βρίσκει κάθετα αντίθετη, ενώ ταυτόχρονα, θεωρώ τη σύγκριση Κοινωνιολογίας και Λατινικών ως μη χρήσιμη και αναποτελεσματική. Πιστεύω πως θα έπρεπε οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν ένα από τα δύο μαθήματα για να εξεταστούν πανελλαδικά, ανάλογα με τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν.
    Η κοινωνιολογία μας βοηθά να αναπτύξουμε κριτική σκέψη και αντίληψη, οι οποίες οδηγούν στην κατανόηση της άρρηκτης σχέσης-σύνδεσης κοινωνικών, ιστορικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών.
    Βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία υπεύθυνων, ενεργών και ελεύθερων πολιτών,απαλλαγμένων από στερεότυπα και προκαταλήψεις, οι οποίοι να μπορούν να συμμετέχουν στο ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο και να είναι σε θέση να κατανοούν τις κοινωνικές σχέσεις, τα κοινωνικά φαινόμενα και τις συνθήκες που τα παράγουν.
    Μας οδηγεί στην αμφισβήτηση κοινότοπων ερμηνειών για προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, προσφέροντάς μας ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, με βασικό εργαλείο τη λογική.
    Διδάσκεται σε πάνω από 180 πανεπιστημιακά τμήματα ως υποχρεωτικό μάθημα ή μάθημα επιλογής, επομένως είναι αναγκαία η διατήρηση της ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαΐου 2020, 23:36 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ

    Το μάθημα των Λατινικών πρέπει να επανέλθει άμεσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και στις εξετάσεις της Β΄ Λυκείου. Είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει να μένει στο περιθώριο, αλλά αντίθετα να τίθεται στο προσκήνιο.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:31 | Ιωαννα

    Είναι δυνατόν να βάζετε μια νεκρή γλώσσα και να αφαιρείτε μια ζωντανή επιστήμη????

  • 2 Μαΐου 2020, 23:30 | Αγγελική Παπ

    Τάσσομαι υπέρ της επαναφοράς του μαθήματος των Λατινικών για τον απλούστατο Λόγο ότι κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορία του
    ανθρώπινου πολιτισμού και η κατάργησή τους σημαίνει αυτόματα τη
    διαγραφή δύο περίπου χιλιετιών πολιτιστικής ιστορίας.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:28 | Μαρια

    Αυτά που έμαθε η κόρη μου φέτος με την κοινωνιολογια την βοήθησαν στα υπολοιπα μαθηματα της, κακως την βγαζετε.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:21 | Δημήτριος Β

    Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, η οποία αποτελεί στήριγμα για την κατανόηση και την επεξήγηση πολλών φαινομένων που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Κριτική σκέψη και γνώση που είναι το ζητούμενο προσφέρεται απλόχερα από την Κοινωνιολογία. Οι αλλαγές που βιώνουμε καθίστανται κατανοητές και αντιμετωπίσουμε με εφόδιο την Κοινωνιολογική γνώση. Σύγχρονα θέματα προσεγγίζονται και προβληματίζουν τα νέα μέλη της κοινωνίας μας. Τι από όλα αυτά σας ενοχλεί; Ποιο είναι το όραμα σας;Τι προτιμάτε, πειθήνια όργανα ή σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες;

  • 2 Μαΐου 2020, 23:21 | Δάφνη Φ.

    Η επιστροφή των Λατινικών στη διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών είναι μία κίνηση που οφείλει να γίνει. Χωρίς διάθεση να υποτιμηθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας που άλλωστε είναι μία επιστήμη που έχει πολλά να προσφέρει στα παιδιά, τα Λατινικά οφείλουν να διδάσκονται και να εξετάζονται με τη βαρύτητα και τη σημασία που επί χρόνια δίνεται στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών διότι στην πραγματικότητα, είναι το ήμισυ του πολιτισμού μας. Είναι απογοητευτικές οι εκπτώσεις που γίνονται στον πολιτισμό στη χώρα μας, ας θεραπεύσουμε τουλάχιστον εκ των υστέρων ένα λάθος που εξ αρχής δεν έπρεπε να έχει συμβεί.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:17 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΑΛΤΑ

    Η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους του πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών να κατανοήσουν πόσο πολύπλοκη και πόσο διαφορετική στο χώρο και στο χρόνο είναι η κοινωνική πραγματικότητα , μέσα στην οποία ζουν. Η Κοινωνιολογία τους οξύνει την κριτική τους ικανότητα….τους εξάπτει την κοινωνιολογική τους φαντασία….τους ανοίγει δρόμους σκέψης που έως τώρα ήταν κλειστοί. Ανοίγει τα μάτια τους… ανοίγει το μυαλό τους…..τους καθιστά πάνω και πέρα από το προφανές και το προδηλο…Τους γεμίζει ενσυναίσθηση….
    Με την Κοινωνιολογια ξεπερνούν τα εμπόδια και τα στεγανά της συμβατικής γνώσης.
    Οι μαθητές αγάπησαν την Κοινωνιολογία….αγάπησαν μέσω αυτής την κοινωνία και τους συμπολίτες τους….
    Και έρχεστε τώρα να καταστρέψετε όλα αυτά…. καταργώντας την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα…
    Γιατί κυρια Υπουργέ….μήπως γιατί δεν θέλετε σκεπτόμενους συνειδητοποιημένους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες;
    Με τέτοιους τρόπους θεωρείται ότι πετυχαίνετε τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογικοποιηση του εκπαιδευτικού συστήματος…. ουπς… ορθολογικοποιηση…. ορθολογισμός…. Βέμπερ… Κοινωνιολογία….Μα όλα είναι Κοινωνιολογία κυρια Υπουργέ…..ακόμη και εσείς….μέλος μιας κοινωνίας είστε…

  • 2 Μαΐου 2020, 23:16 | Πολύβιος

    Σχετικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας:

    Το κόψιμο του μαθήματος της Κοινωνιολογίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκδήλωση ρεβανσισμού προς μια ολόκληρη επιστήμη και μια επαγγελματική-επιστημονική ομάδα, η οποία έχει λαϊκιστικά στοχοποιηθεί και ταυτιστεί σαν εχθρός της Ν.Δ.
    Γίνεται αφαίρεση του μαθήματος, χωρίς καν να περάσει εύλογος χρόνος από τότε που εισήχθηκε ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο.
    Γίνεται αφαίρεση χωρίς καν να υπάρξει κάποια ανατροφοδότηση από τη σχολική κοινότητα και τις επιστημονικές επιτροπές.
    Γίνεται αφαίρεση χωρίς να στοιχειοθετηθεί, ούτε με μισή γραμμή στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, για ποιούς συγκεκριμένους λόγους το Υπουργείο προβαίνει σε αυτή την απόφαση.
    Η αδιαλλαξία και η ιδεοληψία του Υπουργείου φαίνονται ξεκάθαρα, αν μελετήσει κανείς τις προειλημμένες αποφάσεις της Ν.Δ. για την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ακριβώς πριν ένα χρόνο, η Ν.Δ. εξαπέλυε μύδρους όταν αποφασιζόταν η ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών στο Λύκειο.

    Το σχέδιο νόμου που «τελειώνει» τις κοινωνικές επιστήμες από το Λύκειο είναι βαθύτατα αντιεπιστημονικό γιατί:

    Αφαιρεί τη δυνατότητα εκπαίδευσης και προπαρασκευής στις κοινωνικές επιστήμες σε μελλοντικούς φοιτητές μιας πληθώρας Ακαδημαϊκών Τμημάτων (Τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης, Νομικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, και πολλών άλλων).
    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες ή έστω διαθέτουν ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στο πρόγραμμά σπουδών τους.
    Η περιθωριοποίηση του μαθήματος και ίσως άλλων όμορων μαθημάτων, θα δημιουργήσει έντονο πρόβλημα επαγγελματικού και επιστημονικού προσανατολισμού στους υποψήφιους φοιτητές. Και τούτο διότι πολλοί μαθητές δεν θα διαθέτουν επαρκή γνώση του επιστημονικού αντικειμένου το οποίο καλλιεργείται από πληθώρα Ακαδημαϊκών Τμημάτων που θα κληθούν να

    επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους.
    Η επιστημονική προσέγγιση και μελέτη των κοινωνικών φαινομένων δημιουργεί ευαισθητοποιημένους μελλοντικούς πολίτες και καλλιεργεί τον κριτικό, συνθετικό και αναλυτικό στοχασμό.
    Η διαλεκτική σκέψη κατέχει κεντρική θέση στον κοινωνιολογικό στοχασμό και συνδέει απευθείας την Κοινωνιολογία με την Πλατωνική και την Καντιανή Φιλοσοφία.
    Η Κοινωνιολογία παρέχει πολλαπλά εργαλεία κατανόησης της ατομικής κατάστασης αλλά και του κοινωνικού κόσμου που είναι απαραίτητα για τον πολίτη του 21ου αιώνα.
    Η Κοινωνιολογία βάζει σε ένα πλαίσιο και σε μια προοπτική τα επιχειρήματα και τις ιδέες που χρησιμοποιούν οι μαθητές στο μάθημα της Έκθεσης.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:13 | Πούλια Παπαδοπούλου

    Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ78. Με μεγάλη λύπη και αγωνία παρακολουθώ τις δηλώσεις του Υπουργείου σχετικά με την επαναφορά των Λατινικών και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας. Λυπάμαι γιατί βλέπω ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης κανείς δεν αντιμετωπίζει την παιδεία αυτού του τόπου ανεξάρτητα από κομματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις. Άμεση απόδειξη αποτελεί η κατάργηση ενός γνωστικού αντικειμένου από τις πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς να του δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία να φανεί η απολεσματικότητά του. Χωρίς καμιά αιτιολόγηση. Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα και οι αυριανοί πολίτες της θα χρειαστούν όσο ποτέ την πολύτιμη βοήθειά της για να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Γιατί πανελλαδικώς εξεταζόμενο και όχι γενικής παιδείας όπως ήταν τόσα χρόνια; Επειδή μόνο με τη συστηματική και σε βάθος μελέτη της κοινωνιολογίας μπορεί ο μαθητής να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί κριτικά θεματικές ενότητες οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εφόδια όχι μόνο για τη συνέχιση των σπουδών του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (μην ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των τμημάτων, 183 εξ αυτών, διδάσκουν την Κοινωνιολογία ως προαπαιτούμενο ή επιλεγόμενο μάθημα), αλλά και για το μάθημα της έκθεσης στο οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά. Η αγωνία μου είναι μεγάλη για την τύχη τόσων συναδέλφων αναπληρωτών που θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά και μόνιμων που θα αναγκαστούν πάλι να πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο, εξαντλημένοι οικονομικά, σωματικά και με κίνδυνο πολλές φορές τη ζωή τους ταξιδεύοντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες (δείτε πόσοι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο για τη δουλειά τους). Εύχομαι ότι το Υπουργείο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν σε ποιο μάθημα θα εξεταστούν.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:10 | Χαρά Μπ.

    Εκτός λογικής η κατάργηση της κοινωνιολογίας από τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ποια είναι αλήθεια η επιχειρηματολογία σας; Γιατί απουσιάζει το σχετικό σημείο από την αιτιολογική σας έκθεση; Θα ήθελα απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες σε αυτά μου τα ερωτήματα.
    Δεν θα αναφερθώ στην αξία του μαθήματος. Το έχουν κάνει πολλοί για εμένα στην παρούσα διαβούλευση. Θα τονίσω όμως την πρακτική ανάγκη οι υποψήφιοι των κοινωνικών επιστημών (που είναι πολλοί λόγω του αυξημένου αριθμού των τμημάτων τους στην 1η οπ) να έχουν πραγματοποιήσει σοβαρή προετοιμασία στη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων , ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν επαρκώς τις προπτυχιακές τους σπουδές. Διαφορετικά θα έχουμε πολλές οξύμωρες καταστάσεις (Κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και άλλοι να έχουν εξεταστεί στα αρχαία και στα λατινικά για να μπορέσουν να εισαχθούν στα τμήματά τους). Πόσο λογικό και σύγχρονο ακούγεται άραγε όλο αυτό;

  • 2 Μαΐου 2020, 23:08 | Χριστίνα

    Η λατινική γλώσσα, η λατινική λογοτεχνία, ο ρωμαϊκός πολιτισμός δεν γίνεται να απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός είναι ο ένας από τους πυλώνες της κλασικής αρχαιότητας αλλά και του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η χώρα μας δεν πρέπει να τον εξοβελίσει από την εκπαίδευση ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο στρεβλές και εθνοκεντρικές εντυπώσεις περί στείρας αντιγραφής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τους Ρωμαίους. Η σύζευξη αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης πρέπει να παραμείνει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Πρέπει να ενισχύσουμε επιτέλους στη χώρα μας τις κλασικές σπουδές!

  • 2 Μαΐου 2020, 23:07 | Δημήτριος Λαζόπουλος

    Με ιδιαίτερη ανησυχία είδα τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Θεωρωω εσφαλμένη την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις . Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη της νεωτερικότητας. Δημιουργείται παράλληλα με τη διαμόρφωση των θεσμών, οι οποίοι προέκυψαν τόσο από τις αστικές επαναστάσεις όσο και τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη σε όλες τις εκδοχές της και διαθέτει τεράστιο γνωστικό-θεωρητικό βάθος. Καθώς δημιουργείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, πλουραλισμού, ενσωματώνει στη θεώρησή της τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών υποκειμένων, τους προβληματισμούς και τις εναλλακτικές κοινωνικές στρατηγικές τους. Διαθέτει, λοιπόν, την ίδια δυναμική των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων για την οποία είναι περίφημη η δημοκρατία.Ανεπίτρεπτο να μην παραμείνει εξεταζόμενο μάθημα.

  • 2 Μαΐου 2020, 23:05 | Ιωάννα Φ

    Η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει στην ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών.Δεν θέλουμε ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες; Γιατί αυτός ο αποκλεισμός; Αποτελεί εφόδιο ζωής και αντί να επεκταθεί η συζήτηση κοινωνιολογικών θεμάτων σε όλη τη Γ λυκείου και γενικής παιδείας αφαιρείται αναιτιολόγητα και από τα μαθήματα που πανελληνίως εξετάζονται; Που είναι η προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών ποιότητας της εκπαίδευσης,όπως ορίζουν ευρωπαϊκοι και παγκόσμιοι οργανισμοί εκπαιδευτικής πολιτικής, οι οποίοι αναφέρονται στην αύξηση της πολιτειότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της ενεργής συμμετοχής στην κοινωνία σκεπτόμενων νέων

  • 2 Μαΐου 2020, 23:03 | Δ. Α.

    Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη επαναφορά των Λατινικών στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Για τη χρησιμότητά τους στις ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν γίνει ήδη πολλές και σωστές επισημάνσεις. Θα ήθελα να κάνω μόνο δύο παρατηρήσεις: α. θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης των λατινικών και συνεπώς η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας. Η λατινική γραμματεία, όπως και η αρχαία ελληνική, περιέχει πληθώρα αναφορών σε αξίες, αρχές, ιδανικά, με τα οποία πρέπει να έρθει σε επαφή ο μαθητής του λυκείου αλλά είναι δύσκολο με τα τωρινά δεδομένα. Β. Δεν κατανοώ τη χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, με δεδομένο ότι πολλές από τις θεματικές του ενότητες διδάσκονται ήδη στο Γυμνάσιο και στην Α και Β Λυκείου μέσω των μαθημάτων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Πολιτικής Παιδείας. Θεωρώ όμως αναγκαία τη διατήρησή του ως μάθημα γενικής παιδείας, καθώς περιλαμβάνει θεματικές ενότητες οι οποίες διδάσκονται από την Α λυκείου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και εξετάζονται πανελλαδικά. Θα μπορούσε συνεπώς βοηθήσει ιδιαίτερα τους μαθητές στην καλύτερη διαχείριση των συγκεκριμένων θεματικών και να ενισχύσει τις γνώσεις τους.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:55 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΚΕΛΤΗΣ

    Επιθυμώ να εκφράσω σθεναρά την αντίθεσή μου στην κατάργηση της κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
    Αρχικά, ο σχεδιασμός αυτός θα εξαφανίσει τις κοινωνικές επιστήμες από την εκπροσώπησή τους στο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο εξοβελισμός αυτός στερείται λογικής και επιστημονικής θεμελίωσης.
    Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του προσανατολισμού αυτού αφορά τμήματα που οι κοινωνιολογικές γνώσεις είναι απαραίτητες, η πολιτική ηγεσία αφαιρεί δίχως επαρκή τεκμηρίωση την κοινωνιολογία. Ο υποψήφιος του εν λόγω προσανατολισμού με την εξέτασή του στην κοινωνιολογία αποδεικνύει ότι φέρει τις στοιχειώδεις γνώσεις του κόσμου που τον περιβάλλει. Αποδεικνύει δηλαδή (απολύτως ενδεικτική η απαρίθμηση) ότι:
    1. μπορεί να κατανομάσει τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που σημάδεψαν την ανθρώπινη εξέλιξη
    2. μπορεί να αναγνωρίσει τη σημασία κομβικών ιστορικών διεργασιών όπως η βιομηχανική και η γαλλική επανάσταση
    3. μπορεί να συγκρίνει, αλλά και να αποτιμήσει τον τρόπο που διεθνώς αναγνωρισμένοι στοχαστές προσέγγισαν την κοινωνική δομή και αλλαγή.
    4. είναι ενήμερος για τα κοινωνικά προβλήματα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυσή τους
    5. γνωρίζει θεμελιώδη στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    6. έχει εμβαπτιστεί στην κοινωνιολογική φαντασία και μπορεί να αναδείξει τους πολλαπλούς παράγοντες που συνυφαίνονται στην προσέγγιση ενός γεγονότος.
    Επιπλέον, αφαιρείται μια από τις – ήδη περιορισμένες – δυνατότητες των κοινωνικών και πολιτικών επιστημόνων για ένταξη στην αγορά εργασίας σε τομέα συναφή με τις σπουδές του.
    Η αιφνίδια, δίχως επαρκή συζήτηση και τεκμηρίωση αφαίρεση του μαθήματος από τις πανελλήνιες εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως μικροπολιτικός ρεβανσισμός.
    Η κοινωνιολογία αγαπήθηκε και κινητοποίησε το μαθητικό σώμα. Είναι απολύτως γόνιμο οι μαθητές να ωφελούνται τόσο από τις γνώσεις των φιλολόγων όσο και των κοινωνιολόγων στον κοπιώδη δρόμο προς την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν μια βαθιά δίψα να εργαστούν και να επιστρέψουν στην κοινωνία τις γνώσεις που έλαβαν. Επιθυμούν να στηρίξουν την εκπαίδευση της χώρας και να αγωνιστούν για μια ποιοτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό και παιδαγωγικό δυναμικό της και να αποσύρει τη διάταξη αυτή.
    Εν καιρώ, να πράξει τα δέοντα για τη συγγραφή νέου επιστημονικού εγχειριδίου και την επιμόρφωση των κοινωνιολόγων. Είναι άδικο να εξορίζονται χιλιάδες επιστήμονες από την εκπαίδευση εν καιρώ κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:54 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝ.

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ενώ τα Λατινικά απλά μια αρχαία γλώσσα..
    Είναι ΔΥΟ εντελώς διαφορετικά πράγματα….
    Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα
    Η παρουσία της ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ είναι σήμερα επιβεβλημένη και πάρα πολύ σημαντική στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Λέω λοιπόν ΝΑΙ στην ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ στη Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
    ΝΑΙ στην ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τους μελλοντικούς φοιτητές….

    MΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

  • 2 Μαΐου 2020, 22:54 | Ιωάννα Φ

    Πού βρίσκεται στο πρόγραμμα σπουδών της Γ λυκείου το μάθημα της Κοινωνιολογίας; Γιατί η αιτιολογική έκθεση δε δικαιολογεί αυτή την αντικατάσταση; Γιατί δε λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη πολιτειότητας και αντίληψης του κοινωνικού γίγνεσθαι που προσφέρει η Κοινωνιολογία και αποτελεί στόχο βασικό τη ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας εκπαίδευσης;Γιατί υποκύπτετε σε πιέσεις συμφερόντων και δεν υποστηρίζετε την ανάπτυξη σκεπτόμενων και ενεργών νέων; Επιπλέον Κοινωνιολογικά θέματα θα πρέπει να διδάσκονται σε όλους τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου ως τροφή για σκέψη, συζήτηση και προβληματισμό σε μια κρίσιμη ηλικία για τους νέους και ως εφόδιο ζωής.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:53 | Κωνσταντίνα

    Απαραίτητη η επαναφορά των λατινικών στη Γ’ αλλά και στη Β’ Λυκείου. Και αυτό όχι γιατί είναι ένα εύκολο μάθημα για τις πανελλήνιες, αλλά γιατί υπάρχουν πολλές αντιστοιχίες με τα αρχαία ενισχύοντας έτσι την κατανόησή τους. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι τα λατινικά αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:52 | Απόστολος Παπατσίρος

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
    η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών θα αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των ανθρωπιστικών και ειδικότερα των φιλολογικών & νομικών σπουδών, που έγινε πέρυσι με την επιβολή -με καθαρά ιδεολογική πρόθεση- του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, το οποίο όμως ανήκει στις λεγόμενες κοινωνικές επιστήμες. Θυμίζω, ότι και στις Δέσμες ακόμα, από το 1982, η Κοινωνιολογία ήταν στην 4η δέσμη, δηλαδή αυτή των κοινωνικών επιστημών, και δεν είχε καμμία σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές της 3ης δέσμης, η οποία είχε τα Λατινικά απαραιτήτως ως εξεταζόμενο μάθημα. Μάλιστα διδασκόταν από τη Β΄ Λυκείου, ενώ τότε υπήρχε και ποιητικό κείμενο η Αινειάδα του Βιργιλίου… Μάλιστα τότε επειδή η Κοινωνιολογία ήταν ένα μάθημα τυπικής αποστήθισης και δυσνόητο, γρήγορα το αντικατέστησαν με την Πολιτική Οικονομία στην 4η Δέσμη. Τώρα γιατί δηλαδή να επιστρέψει από μια άλλη δέσμη – κατεύθυνση (προσανατολισμό) σπουδών; Πώς τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτή η ένταξη σ’ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο κι αντικείμενο σπουδών; Ο λόγος είναι προφανής. Ο περιορισμός των κλασσικών γραμμάτων και η έμφαση στις κοινωνικές επιστήμες, όπως αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα σπουδών (Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή στο Γ/σιο, Πολιτική Παιδεία, Βασικές Αρχές Κοινωνικές Επιστημών, Σύγχρονος Κόσμος, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών και βεβαίως Κοινωνιολογία στο Λύκειο). Γι αυτό και κατάργησαν τη γραπτή εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στο Γ/σιο και τη Β’ Λυκείου στο τέλος, και -το αδιανόητο και ασυγχώρητο- κατάργησαν την Ιστορία Γενικής Παιδείας στη Γ΄ Λυκείου. Τι χρεία έχομεν άλλων αποδείξεων; Το σχέδιο ήταν προφανές… Την ίδια ώρα όμως, τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά οι Ευρωπαίοι τα ενέτασαν στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Ενώ εμείς τα απαξιώναμε συστηματικά & τα εξοβελίζαμε από την εκπαίδευση.
    Τα Λατινικά δεν «είναι οριακά χρήσιμα για τους φιλολόγους», όπως έλεγε ο τέως Υπουργός Παιδείας, υπάρχουν και σε πολλές άλλες επιστήμες ως απαραίτητη γνώση και προϋπόθεση σπουδών, όπως τη Νομική, τις Διεθνείς Ευρωπαϊκές Σπουδές, τα ξενόγλωσσα τμήματα φιλολογίας, τη Φαρμακολογία, τη Βιολογία, τη Βοτανολογία,…e.t.c
    Βεβαίως αν επανέλθει το μάθημα, θα πρέπει να διδάσκεται εντελώς διαφορετικά, με περισσότερα και διαφορετικού είδους και ύφους κείμενα, με έμφαση στη γραμματεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, το δίκαιο, τις τέχνες και όχι το Συντακτικό και τη Γραμματική. Αυτά θα πρέπει να εξετάζονται από ένα αδίδακτο κείμενο, που θα επιλέγεται γι αυτό τον σκοπό ειδικά, για να μην υπάρχει απομνημόνευση όλων των συντακτικών φαινομένων από φροντιστήρια ή τυποποίηση της διδασκαλίας κ.λπ. Μετάφραση ας ζητείται σε διασκευασμένες απλές προτάσεις ή λατινικές φράσεις με ιδιαίτερο νόημα και να ζητείται μετά η ερμηνεία τους.
    Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.
    Με την ελπίδα να πράξετε τα δέοντα. Citius, altius, fortius.
    Απόστολος Παπατσίρος
    πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας

  • 2 Μαΐου 2020, 22:48 | Σπύρος Μερκούρης

    Υπο διάλυση ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών. Συνεχή χτυπήματα κάτω από την ζώνη.
    Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση άμεσα και αποτελεσματικά.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:45 | Ε. Α.

    Ένα μάθημα όπως η κοινωνιολογία βοηθάει ουσιαστικά τους νέους να αναπτυξουν κριτική σκέψη σε μια πληθώρα κοινωνικών πεδίων και να αποκτησουν εφόδια που πρέπει να διαθέτουν ως απόφοιτοι Λυκείου. Το να υπάρχει επιλογή ανάλογα με τη σχολή που επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος-α, ανάμεσα σε λατινικά και κοινωνιολογία είναι μια πρόταση συμβιβαστική.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:44 | ΠΑΖΙΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    Θα πρέπει να είναι αυστηρά αδιάβλητες οι εξετάσεις στην Α και Β Λυκείου, όπως οι πανελλήνιες εξετάσεις, αν η βαθμολογία προσμετράτε στην εισαγωγή των ανώτατων σχολών.
    Μην ξεχνάμε την διάρρευση θεμάτων σε ιδιωτικό σχολείο όταν ίσχυε η τράπεζα θεμάτων.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:44 | Σταυρος Μπουτσης

    Δεν χορτασαν οι φιλολογοι αναθεσεις ποσες….ολο το εκπαιδευτικο προγραμμα φτιαχνεται βαση των απαιτησεων τους…και παλι οι νεες γενις ειναι πιο αγραμματες-ανορθογραφες…τα Λατινικα θα σωσουν τις νεες γενιες;;;;Ελεος ακουστε τι σας προτασσουν οι καιροι, αφουγκραστειτε τι ζητα η αγορα εργασιας και ολοκληρη η κοινωνια….Ενεργους -συνειδητοποιημενους πολιτες….Ελεος με τους φιλολογους που χωρις τα πορισματα των δικων μας ερευνων δεν εχουν λογω υπαρξης….κανουν ιστορια Φιλολογοι προερχομενοι απο τμηματα που εχουν κανει μονο 2εξαμηνα Ιστορια και οι οοΚοινωνικοι αΑνθρωπολογοξ οπως οι Κοινωνιολογοι εχουν την Ιστορια ως 2 αναθεση που εχουν πανω απο 6 υποχρεωτικα μαθηματα Ιστορια…ας χαιρονται οι Φιλολογοι τωρα που στο.μοιρασμα των ωρων θα μπουμε και.μεις.στο.μοιρασμα των ιματιων θα τα πουμε….

  • 2 Μαΐου 2020, 22:42 | Μάρθα Π.

    Είμαι φιλόλογος αλλά στο θέμα της πλήρης αντικατάστασης της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Τα Λατινικά είναι απαραίτητα για τις καθαρά ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες φιλολογίες. Η κοινωνιολογία εκτός της άμεσης σχέσης της με πλήθος πανενπιστημιακών σχολών βοηθάει σημαντικά τους υποψηφίους στην κατανόηση ζητημάτων που συναντούν και στο μάθημα της έκθεσης. Έχει λοιπόν διπλό όφελος ο υποψήφιος των ανθρωπιστικών σχολών. Η κοινωνιολογία δεν είναι ένα απλό μάθημα αλλά η οδός της καλυτέρευσης της ζωής μας, και ταυτόχρονα των γύρω μας.

  • 2 Μαΐου 2020, 22:38 | Κατερίνα Καλαμπαλίκη

    Βεβαίως και πρέπει να μεριμνήσουμε για την επαναφορά των Λατινικών στις πανελλαδικές!Τα Λατινικά προήλθαν απο τα ελληνικά και μέσω αυτών δώσαμε τα Φώτα των Γραμμάτων και Πνεύματος σε όλο τον κόσμο!Οι κλασσικές σπουδές είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια του πνεύματος και την επαφή μας με την ιστορία και τον ευρωπαικό πολιτισμό!Μέσω των κλασσικών εξανθρωπίζεται και ευγενίζεται ο άνθρωπος!

  • 2 Μαΐου 2020, 22:37 | Μιχάλης Θανασίου

    Όλη η κοινότητα των ΠΕ78 είναι απογοητευμένη, λυπόμαστε πολύ που το υπουργείο θέλει να καταργήσει την Κοινωνιολογία πριν εξεταστεί πρώτη φορά μετά από χρόνια .Ήδη κινητοποιούμαστε κατά αυτου του απαράδεκτου νομοσχεδίου.Η Κοινωνιολογια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

  • 2 Μαΐου 2020, 22:37 | ΠΕ78

    Απάντηση σε σχόλιο περί «κοινωνιολόγων που μιλούν εξ΄ονόματος των νομικών»…
    Από άγνοια μάλλον ειπώθηκε η μισή αλήθεια. Ότι δήθεν είναι οι κοινωνιολόγοι που μιλούν εξ’ ονόματος των νομικών. Λάθος! Είναι (και) οι νομικοί εκπαιδευτικοί που μιλούν εξ’ ονόματος των ίδιων των εαυτών τους, καθώς μέσα από το ΠΕ78 εκφράζονται και οι νομικοί, οι οποίοι βλέπουν να υποβαθμίζεται το αντικείμενο που διδάσκουν με πρώτη ανάθεση στα σχολεία!