Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.

β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.

γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».

2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.

3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».

4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».

5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».

6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».

9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».

10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»

  • 6 Μαΐου 2020, 07:56 | Σοφία Αντωνίου

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    Στο άρθρο 4 του Σ/Ν με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» μιλάτε για ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ. Ωστόσο όσο και να ψάχνω δε μπορώ να διακρίνω καμία ενίσχυση της διδασκαλίας της B’ ξένης γλώσσας.
    Ενίσχυση σημαίνει κατά τη γνώμη μου να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες στο δημόσιο σχολείο, ώστε ο κάθε μαθητής που θα αποφοιτά να έχει φτάσει αποκλειστικά μέσα από αυτό σε ένα τέτοιο επίπεδο γλωσσομάθειας που θα του δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει και να δράσει στην ενήλικη ζωή του ως ευρωπαίος πολίτης ισότιμα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες.
    Ενίσχυση σημαίνει επίσης να μη χρειάζεται οι γονείς των μαθητών μας να ξοδεύουν κάθε χρόνο μία περιουσία σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, παρέχοντας στα παιδιά τους εφόδια που ήταν δουλειά του δημόσιου σχολείου να τους τα παρέχει.
    Ενίσχυση σημαίνει να αυξηθούν οι ώρες της δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο και να γίνουν τουλάχιστον τρεις σε κάθε τάξη έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθούν τα παραπάνω ζητούμενα.
    Ενίσχυση σημαίνει ακόμα να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα επιλογής της β’ ξένης γλώσσας στο δημοτικό και οι μαθητές να διδάσκονται τη γλώσσα που επέλεξαν, χωρίς να έχουν σημασία τα νούμερα των μαθητών που τη δήλωσαν ή οι καθηγητές που διατίθενται για να τη διδάξουν.
    Ενίσχυση σημαίνει να διοριστούν εκπαιδευτικοί που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την προηγούμενη πρόταση.
    Ενίσχυση σημαίνει να συνδεθεί η εκμάθηση της ξένης γλώσσας με το ΚΠΓ η απόκτηση του οποίου θα είναι και ο στόχος της συνεχόμενης διδασκαλίας της ίδιας β’ ξένης γλώσσας από το δημοτικό ως τη β’ λυκείου όπου και θα ολοκληρώνεται ο αντίστοιχος κύκλος σπουδών.
    Ενίσχυση σημαίνει να μπορούν οι μαθητές να προετοιμαστούν μέσα από το δημόσιο σχολείο για ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, όπως είναι η β’ ξένη γλώσσα.
    H εκμάθηση γλωσσών γενικά διευρύνει τους ορίζοντες και ανοίγει τα μάτια σε άλλους τρόπους σκέψης μέσω των οποίων μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο. Βελτιώνει την ποιότητα των σκέψεών μας, αυξάνει τις γνώσεις και ενισχύει την κριτική σκέψη. Αυτές δεν είναι δεξιότητες που έχουν μπει σε προτεραιότητα για τους μαθητές μας;

  • 6 Μαΐου 2020, 07:35 | Χριστίνα Αλμπάνη

    Ως μητέρας αλλά και ως εκπαιδευτικός δεν κατανοώ τον διαχωρισμό των μαθημάτων στου γυμνασίου στις τρεις ομάδες προσανατολισμού και ανάλογα τις υποχρεώσεις που προκύπτουν απο αυτόν τον διαχωρισμό.Αυτό που μας ενδιφέρει στο επίπεδο του γυμνασίου είναι να καλλιεργήσουν και να εμπεδώσουν οι μαθητές βασικές γνώσεις σε ευρύτερους χώρους όπως αυτοί των γλωσσικών/θεωρητικών μαθημάτων αλλά και των θετικών μαθημάτων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό στις ηλικίες αυτές να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη, οι δεξιότητες συνεργασίας αλλά και παραγωγής εργασιών αλλά και οποιουδήποτε άλλου έργου χρειάζεται στα πλαίσια του σχολείου.Χρειάζεται οι μαθητές αυτών των ηλικιών να μάθουν πως θα μελετούν προσεκτικά, πως θα προχωράνε πίσω από αυτό που μαθαίνουν και θα χτίζουν πάνω σε αυτό που μαθαίνουν. Η εντατικοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερη συναισθηματική αλλά και ουσιαστική επιβάρυνση στους μαθητές και στις οικογένειες τους. Η προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για να περάσουν τις εξετάσεις ή να αριστεύσουν στις εξετάσεις δεν υπηρετεί τους σύχρονους παιδαγωγικούς σκοπούς φοίτησης των μαθητών στο γυμνάσιο. θα μπορούσαν να εισαχθούν περισσότερες εργασίες, χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων στην ηλεκτρονική διδασκαλία, πιο σύντομες και όχι με την μορφή διαγωνισμάτων ή τέστ αξιολογήσεις ώστε να αξιολογηθεί το μαθησιακό επείπεδο των μαθητών.Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των μαθητών σε μία τέτοια αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης

  • 6 Μαΐου 2020, 04:13 | Νικολέττα Ρ.

    Σύσταση οργανικών θέσεων ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στη γενική εκπαίδευση αποσκοπώντας σε ολιστική παρέμβαση, όπως αξίζει σ΄ένα καινοτόμο σχολείο.

  • 6 Μαΐου 2020, 03:54 | Πανελλήνια Ένωση Διδασκόντων Ιταλικής Γλώσσας

    Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) στο μάθημα της «Δεύτερης ξένης γλώσσας» προτείνουμε:
    1.Την εφαρμογή των οδηγιών από την Ε.Ε., καθώς και των συμφωνιών της Ελλάδος με την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενίσχυση της πολυγλωσσίας σύμφωνα με την Απόφαση αριθ. 1934/2000/ΕΚ ώστε να ενταχθεί στις επιλογές της 2ης ξένης γλώσσας των μαθητών όλων των γυμνασίων πανελλαδικά και η ιταλική γλώσσα. Δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς. Ισοδύναμα με τα γαλλικά και τα γερμανικά βάσει κανόνων και νομιμότητας.
    2.Να διδάσκονται τα παιδιά στο γυμνάσιο την Β’ ξένη γλώσσα που πράγματι επιλέγουν και όχι αυτή που πλειοψηφεί το τμήμα. Να μην αναγκάζεται ένα παιδί να διδαχτεί μια δεύτερη ξένη γλώσσα που δεν επέλεξε. Συνήθως μέχρι τώρα για μικρές διαφορές, για παράδειγμα σε ένα τμήμα 25 παιδιών, που τα 13 επιλέγουν την γαλλικά ως ξένη γλώσσα, αναγκάζονται και τα υπόλοιπα 12 που επέλεξαν τα ιταλικά να τη διδαχτούν, δίχως να το επιθυμούν.
    3.Τα τμήματα που δημιουργούνται στη Β’ ξένη γλώσσα να είναι μικρότερα σε αριθμό (αντί για ένα ενιαίο να δημιουργούνται δύο μικρότερα δηλαδή) και να γίνεται παράλληλη διδασκαλία των δυο ξένων γλωσσών από τους καθηγητές. Η δημιουργία μικρότερων τμημάτων είναι απαραίτητη ιδίως κατά την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο γυμνάσιο διότι εφαρμόζεται η επικοινωνιακή μέθοδος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας και τα παιδιά συνεπώς πρέπει να αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες και όχι μόνο γνώσεις. Αναγκαίος ο μικρός αριθμός μαθητών ώστε να υπάρχει επικοινωνιακή διάδραση εντός μαθήματος. Πλεονέκτημα και για τους μαθητές και για του διδάσκοντες και για το σχολείο και για την κοινωνία και την Πολυγλωσσία.
    4.Εφόσον τα παιδιά διδάσκονται εξ αρχής την γλώσσα που επιθυμούν πραγματικά και όχι αυτή που τους επιβλήθηκε, θα μπορούν να φτάσουν σε κάποιο σεβαστό επίπεδο γλωσσομάθειας και να λαμβάνουν την αντίστοιχη πιστοποίηση γλωσσομάθειας μέσω εξετάσεων του ΚΠγ.
    5. Επαναφορά του τετραώρου διδασκαλίας στο γυμνάσιο. Ένα δίωρο
    και μάλιστα σε μεγάλα τμήματα δεν αρκεί βάσει Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου αναφοράς για τις γλώσσες ώστε να φτάσει ο μαθητής σε ένα σεβαστό επίπεδο γνώσης και χρήσης της Β’ ξένης γλώσσας. Δεν μπορούμε να μιλάμε διαφορετικά για ρεαλιστική σύνδεση με το ΚΠγ.
    Νικόλαος Μάρκου

  • 6 Μαΐου 2020, 02:39 | Θεοφανης- εκπαιδευτικός

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ,
    Χριστός Ανέστη.
    Με το παραπάνω 4ο άρθρο του ν/σ το μάθημα των Θρησκευτικών:
    1ον. Εξαιρείται των εξετάσεων και δεν αντιμετωπίζεται κανονικά και ισότιμα με τα υπόλοιπα μαθήματα, όπως προβλέπεται μάλιστα και από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.
    2ον. Διατηρείται, επίσης, ο αντιπαιδαγωγικός και αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των μαθημάτων, σε γραπτώς εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του κ. Γαβρόγλου.

    Γι’ αυτό λοιπόν ζητούμε το μάθημα των Θρησκευτικών να εξετάζεται κανονικά και ισότιμα με τα υπόλοιπα μαθήματα.

  • 6 Μαΐου 2020, 02:13 | ΑΝΔΡΙΟΛΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    Είναι γεγονός οτι οι εξετάσεις λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προκειμένου οι μαθητές να εγκύψουν στην μελέτη ενος γνωστικού αντικειμένου.Είναι επίσης γεγονός οτι αποτελούν και ενα μέσο ελέγχου της αποδοτικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας .
    Πριν όμως μιλήσουμε για το πλήθος των εξεταζομενων μαθημάτων θα ήταν χρήσιμο να ορίσουμε τι ακριβώς επιθυμούμε να εξετάσουμε. Συνηθίζεται, χρόνια τώρα, η στείρα αποστήθιση ( κοινώς παπαγαλία)να θεωρείται απόδειξη γνωστικής επάρκειας. Μια τέτοια θεώρηση όμως όχι μόνο αυξάνει το βάρος και το άγχος των εξετάσεων αλλά υπονομεύει κάθε προσπάθεια του σχολείου να εμπνεύσει την αγάπη για το διάβασμα και την γνώση.
    Μήπως λοιπόν πρέπει να διασφαλίσουμε οτι θα εξετάζονται η κατανόηση και η επάρκεια δεξιοτήτων σε πρώτο επίπεδο ,η κριτική σκέψη και η συνδιαστική αντίληψη σε δεύτερο αντι της ανούσιας απομνημόνευσης;
    Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή προσανατολισμού σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, μια άλλη στάση απέναντι στην γνώση. Και φυσικά ,αυτό πρέπει να ξεκινήσει απο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,να υποστηρίζεται απο συγγράμματα αξιόλογα και καλογραμμένα πάνω σε ύλη σύγχρονη, ελκυστικά δοσμένη και ενίοτε με αναφορές σε θέματα της καθημερινότητας και της εποχής μας. Προϋποθέτεισυνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, γνώση και αξιοποίηση εμπνευσμένων παιδαγωγικών μεθόδων, επάρκεια διδακτικού προσωπικού και τρόπους αξιολόγησης της διαδικασίας και της ανταπόκρισης των μαθητών. Ετσι ώστε οι όποιες εξετάσεις να είναι η ομαλή και …ανώδυνη κατάληξη μιας πορείας παραγωγικής ,συμμετοχικής και πάνω απ΄όλα ενδιαφέρουσας και χρήσιμης.
    Μην ξεχνάμε οτι στα χρόνια του σχολείου ,τα παιδιά εκτος απο γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να αναπτύξουν προσωπικότητα , να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να ζήσουν την παιδική τους ηλικία.Ας μην τα συνθλίβουμε με διαδικασίες ανούσιες και κουραστικές.

    Ανδριόλα Γαρυφαλλια
    πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης

  • 6 Μαΐου 2020, 02:10 | ΠΕΚΑΔΕ

    Η ΠΕΚΑΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης) εκφράζει την ικανοποίηση της για την επιστροφή του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Α’, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα συντελέσει στην αναβάθμιση του μαθήματος, συνδυαστικά με κάποια άλλα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν. Συγκεκριμένα, προτείνουμε συγγραφή νέων εμπλουτισμένων με διαδραστικό υλικό διδακτικών εγχειριδίων και ταυτόχρονα δυνατότητα δωρεάν, δια βίου επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να συμβαδίζουν οι γνώσεις τους με τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές θεωρίες, αλλά και με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο σε τουλάχιστον τρεις την εβδομάδα σε κάθε τάξη, έτσι ώστε με το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλοι οι μαθητές να έχουν φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο γλωσσομάθειας Β2/Β2+ στα Αγγλικά, σύμφωνα με τους δείκτες του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ). Τέλος, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η σύνδεση του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας (ΚΠγ) με το σχολείο έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, εφόσον το επιθυμούν.

  • 6 Μαΐου 2020, 02:01 | Αθηνά Άνδροβιτς

    ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ώρες ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ στο Γυμνάσιο
    Βασικά μαθήματα κατεύθυνσης δεν είναι δυνατό να μην διδάσκονται από την Α’γυμνασίου ή μόνο μία ώρα την εβδομάδα

    Να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ
    – η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
    Τα παιδιά διδάσκονται περισσότερο την γραμματική της Αρχαίας παρά της Νέας
    Ελληνικής στο γυμνάσιο
    – η διδασκαλία της ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
    Οι γνώσεις που παίρνουν τα παιδιά, πέραν της αναγνώρισης του ανάγλυφου και των συντεταγμένων είναι ελάχιστες. Δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι νομοί της Ελλάδας, και οι χώρες κάθε ηπείρου (έστω και χονδρικά).
    – η διδασκαλία της ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    Ας γίνει μία προσπάθεια όλα τα σχολεία να φτάσουν στο 30 % της μουσικής παιδείας των Μουσικών Σχολείων. Ας μην μαθαίνονται 3 όργανα όπως στα Μουσικά αλλά τουλάχιστον ένα που να ξεκινάει από το δημοτικό και να συνεχίζεται στο γυμνάσιο. Είναι γνωστή η σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Φιλόσοφοι (Πυθαγόρας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης) αλλά και η κοινωνία στην εκμάθηση της Μουσικής και την ένταξή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ήταν δεύτερη σε σπουδαιότητα μετά την Αριθμητική και πριν από την Γεωμετρία. Η Μουσική σημερινά δημοτικά σχολεία αντιμετωπίζεται ως ελεύθερη ώρα…

    Να ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ τα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Γραμματική και Αρχαία Κείμενα)
    Δεν αμφισβητεί κανείς την ανάγκη για βασικές γνώσεις της ρίζας της γλώσσας μας. ΟΜΩΣ η στείρα γνώση γραμματικών φαινομένων της Αρχαίας και μάλιστα υπό τη μορφή παπαγαλίας δεν προσφέρει τίποτα στα παιδιά του γυμνασίου. Ακόμα χειρότερη η πιθανότητα να εξετάζονται και στο τέλος της χρονιάς. Βάναυση και βραχνάς τόσο η εκμάθηση όσο και η εξέταση στα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες τα οποία καλούνται στην ουσία να μάθουν μια ακόμα «ξένη» γλώσσα!
    Θεμιτό στο Λύκειο με έμφαση στα παιδιά που ακολουθούν θεωρητική κατεύθυνση.
    Παραπέμπω στην ομιλία του Καθηγητή Κακρίδη και τις προτάσεις του και σας παραθέτω αποσπάσματα αυτής.

    Ι.Θ. Κακριδής
    «Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά»
    «Ποια ήταν τα αποτελέσματα του παλαιού συστήματος; Ας το
    ομολογήσουμε εμείς πρώτοι, οι φιλόλογοι, που τόσα χρόνια παλεύουμε
    στο Γυμνάσιο τον σισύφειο αγώνα να φέρουμε τον αρχαίο κόσμο κοντά
    στα παιδιά μας: Τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά, μπροστά μάλιστα στον
    κόπο που καταβάλλουν και οι καθηγητές και οι μαθητές. Ας βάλουμε το
    χέρι στην καρδιά κι ας αναρωτηθούμε, σε πόσα παιδιά, απ’ αυτά που δεν
    ήταν να σπουδάσουν φιλολογία στο Πανεπιστήμιο, κατορθώσαμε να
    μεταδώσουμε τόσην οικείωση με την αρχαία γλώσσα και τόσον
    ενθουσιασμό για το κάλλος και την πυκνή ουσία του αρχαίου λόγου, ώστε
    φεύγοντας από το Γυμνάσιο, για να σπουδάσουν μιαν άλλην επιστήμη,
    θα θελήσουν κάποτε να καταφύγουν στο αρχαίο κείμενο, για να
    πλουτίσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Ξέρουν οι σύνεδροι φιλόλογοι, ας
    είναι και δέκα παιδιά καθένας τους, από τις χιλιάδες που πέρασαν από τα
    χέρια τους; Φοβούμαι πως και ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός. Με ποιο
    δικαίωμα τότε απασχολούμε αμέτρητες ώρες όλα τα παιδιά της Ελλάδας
    στο Γυμνάσιο, για να ωφεληθούν ελάχιστοι………………….
    ……..Το αποτέλεσμα είναι να στριμώχνονται μέσα
    στον ίδιο σχολικό χρόνο τέσσερες και πέντε συγγραφείς, διαφόρων
    μάλιστα εποχών και συχνά με μεγάλες διαφορές στη γλώσσα. Τι κοινό
    έχει π.χ. η γλώσσα του Δημοσθένη με του Ομήρου, που ερμηνεύονταν
    παράλληλα στην Δ΄ τάξη; Έπειτα, καθώς η ιστορία της ελληνικής
    γραμματείας δεν διδασκόταν πραγματικά ούτε υπάρχει γυμνασιακό
    εγχειρίδιο γραμματολογίας, το ανακάτωμα από συγγραφείς που ανήκουν
    στον 8ο, στον 5ο, και στον 4ο αιώνα είναι φυσικό να μεγαλώνει τη σύγχυση.
    Ένα δεύτερο αποτέλεσμα του συστήματος αυτού είναι να
    ερμηνεύονται στα παιδιά πέντε–δέκα το πολύ σελίδες από κάθε κλασικό,
    και πριν καλά–καλά κατορθώσουν κάτι να καταλάβουν από τη γλώσσα,
    την τέχνη και τη σκέψη του ενός να έρχεται να τον εκτοπίσει ο άλλος με
    τις δικές του δυσκολίες. Και να σκέφτεται κανείς πως πριν από λίγα χρόνια σοφοί παιδαγωγοί είχαν αποφασίσει ν’ αυξήσουν τον αριθμό των
    αρχαίων συγγραφέων που ερμηνεύονται στο Γυμνάσιο με την προσθήκη
    των επιστημόνων, του Αριστοτέλη, του Θεοφράστου κ.ά…………………………..Η απαίτηση να γνωρίσουν τα παιδιά μας στο Γυμνάσιο τους
    κλασικούς από το πρωτότυπο, συνδυασμένη με την επιθυμία να
    γνωρίσουν όσο γίνεται πιο πολλούς κλασικούς, ένα μόνο αποτέλεσμα
    μπορεί να έχει: να δίνει μόνο αποσπάσματα, ξεσκλίδια, χωρίς οργανική
    ενότητα, βιαστικά διαβασμένα, μισοκατανοημένα, αχώνευτα. Είναι
    λοιπόν ν’ απορήσει κανείς αν τα παιδιά μας φεύγοντας από το Γυμνάσιο
    δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για τους αρχαίους κλασικούς;………….»

    Και συνεχίζει με πολύ καλή επιχειρηματολογία τις προτάσεις του περί διδασκαλίας της Αρχαίας με στόχο οι νέοι να εμβαθύνουν, να γνωρίσουν να μάθουν και αν αγαπήσουν τα αρχαία. Στο σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να την διαβάσετε όλη.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/kakridis_1.pdf

  • 6 Μαΐου 2020, 01:32 | COLOUR YOUTH – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ LGBTQ ΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

    Διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά την παράλειψη συμπερίληψης στα διδασκόμενα μαθήματα του Γυμνασίου (αλλά και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες) της Σεξουαλικής Αγωγής (παραβλέποντας διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις ελληνικών φορέων και δικτύων -σελ. 39-40 Έκθεσης Αποτελεσμάτων Έρευνας για το Σχολικό Κλίμα-Colour Youth-Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, https://www.colouryouth.gr/wp-content/uploads/2018/05/%CE%88%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1-Colour-Youth.pdf) αντικείμενο της οποίας αποτελεί μεταξύ άλλων η πληροφόρηση των μαθητών/ριών για ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για το ρόλο της συναίνεσης, τη σημασία της σωματική υγιεινής και η πληροφόρηση για όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου από καταρτισμένο προσωπικό. Η ανάγκη ενημέρωσης και οικειοποίησης με το τελευταίο σκέλος φανερώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας του Σωματείου για την ποιότητα του σχολικού κλίματος στην Ελλάδα όπως το αντιλαμβάνονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι περίπου 2000 ΛΟΑΤΚ* μαθητές/ριες που συμμετείχαν σε αυτή:
    Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούνε στο σχολείο τη λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά.
    Το 96% δηλώνει ότι έχει ακούσει σχόλια “για μαθητές που δε συμπεριφέρονται με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο.
    Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι ακούει τρανσφοβικά σχόλια
    Το 65,1% των ΛΟΑΤΚ ατόμων δεν έχουν ακούσει τίποτα θετικό για ΛΟΑΤΚ άτομα σε κάποιο μάθημα του σχολείου.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:28 | Αθηνά Άνδροβιτς

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ – ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ

    Είναι αποδεδειγμένα αντιπαιδαγωγικό ή τουλάχιστον μη ευεργετικό το να συνωστίζονται πολλοί μαθητές μέσα σε μία τάξη. Ειδικά στο δημοτικό όπου τα παιδιά έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής κατ’άτομο από τον εκπαιδευτικό.

    Πρέπει να ληφθεί υπόψη δε
    – το απαιτητικό σε χρόνο και αντικείμενα πρόγραμμα των παιδιών
    – οι ιδιαίτερες συνθήκες της σημερινής κοινωνίας όπου υπάρχουν μέσα σε μία τάξη πολλά παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠΥ, και άλλες νευρολογικές διαταραχές του φάσματος.
    – η υγειονομική κρίση που περνάμε

    Ο αριθμός θα έπρεπε να μειωθεί αντί να αυξηθεί.

    Παρακαλούμε όπως αναθεωρηθεί αυτή η διάταξη.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:20 | Αθηνά Άνδροβιτς

    ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ (ΔΥΣΛΕΞΙΑ & ΣΥΝΑΦΗ)
    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΞΕΤΑΣΗ – ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ
    Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη τους παρακάτω προβληματισμούς και προτάσεις καθώς η αξιολόγηση των μαθητών ρυθμίζεται μέχρι σήμερα μόνο μερικώς και δίχως να διασφαλίζεται η δίκαιη βαθμολόγησή τους.

    1. ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ
    Είναι κοινή διαπίστωση ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης και παιδαγωγικής προσέγγισης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Δεν προσαρμόζουν την ύλη στους μαθητές αυτούς ούτε σε ποιότητα ούτε σε ποσότητα, όπως υποδεικνύεται από τα ΚΕΣΥ. Έχουν δε τις ίδιες απαιτήσεις με τους υπόλοιπους μαθητές. Θα πρέπει να προβλεφθεί μέσω του νομοσχεδίου η εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών

    2. ΠΙΟ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
    Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιοι εκπαιδευτικοί δείχνουν επιείκεια προς τους μαθητές με ΜΔ, αυτή δεν αποτυπώνεται στην βαθμολογία τους. Είναι σχεδόν απίθανο ένας μαθητής με ΜΔ να θεωρηθεί μέσω της βαθμολογίας του Άριστος, αν και δεν υπολείπεται σε νοητικό επίπεδο των υπολοίπων. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν στερεότυπα και αυτά να αποτυπώνονται στον έλεγχο του μαθητή. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές Διάνοιες και Άριστοι της ανθρωπότητας δεν είχαν την αντιμετώπιση που τους αναλογούσε στο σχολείο (βλ.Αϊστάιν).

    3. ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)
    Προβλέπεται εκ του νόμου η προφορική εξέταση των μαθητών με ΜΔ αλλά η διάταξη αυτή σπανίως τηρείται. Είτε δεν αξιολογούνται από τα προφορικά, είτε δεν τους δίδεται ο παραπάνω χρόνος που δικαιούνται, είτε αξιολογούνται ακόμα και αστοχίες στα πλαίσια της ΜΔ τους. Οι λόγοι είναι αρκετοί
    α. Δεν έχουν οι εκπαιδευτικοί την σωστή κατάρτιση
    β. Στην διάρκεια των Διαγωνισμάτων εντός τριμήνων και τετραμήνων δεν έχουν τον χρόνο, μετά το πέρας της γραπτής δοκιμασίας, να εξετάσουν τους μαθητές με ΜΔ προφορικά, αφενός μεν γιατί δεν προλαβαίνουν στο διάλειμμα ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ώρες, αφετέρου δε γιατί πλέον οι ΜΔ είναι μάστιγα και υπάρχουν πολλά παιδιά που πρέπει να εξεταστούν. Πρόταση για τους μαθητές που γράφουν κανονικά αλλά αξιολογούνται από την προφορική εξέταση, να γίνεται η προφορική αξιολόγηση σε ώρες μαθημάτων μικρότερης σημασίας (π.χ. Οικιακή Οικονομία, Γυμναστική, Εικαστικά).
    γ. Στις τελικές εξετάσεις σε περιπτώσεις που δίνουν πάνω από ένα μάθημα (βλέπε Μουσικά σχολεία) να προβλέπεται χρονικό περιθώριο μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων ώστε να υπάρχει χρόνος για την προφορική αξιολόγηση όλων των μαθητών που την δικαιούνται, αλλά και χρόνος για να ξεκουράζονται πριν την γραπτή δοκιμασία του επόμενου μαθήματος. Ιδανικά δεν θα έπρεπε να εξετάζεται πάνω από ένα γνωστικό αντικείμενο ανά ημέρα.

    6. ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
    Η ύπαρξη τμήματος ένταξης στο δημοτικό είναι πολύ σημαντικό και ευεργετικό για όσα παιδιά έχουν την τύχη να συμμετέχουν σε αυτό. Οι σημερινές ανάγκες φανερώνουν ότι ένας μόνο ειδικός παιδαγωγός ανά σχολείο δεν είναι αρκετός.
    Είναι απαραίτητη και η παρουσία του, ίσως ακόμα περισσότερο, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου ελάχιστοι καθηγητές έχουν την κατάλληλη παιδαγωγική κατάρτιση, ακόμα δε περισσότερο στις ΜΔ. Το να αιτηθούν οι γονείς τμήματος ένταξης, δεν είναι πάντα εφικτό καθώς κάτι τέτοιο στιγματίζει πιθανό τις ευαίσθητες εφηβικές ηλικίες. Μπορεί όμως να υπάρχουν ειδικοί παιδαγωγοί που να κατευθύνουν, να υποστηρίζουν και να ενισχύουν το εκπαιδευτικό έργο του καθηγητή, και να βοηθάνε τα παιδιά με ΜΔ. Για την αποφυγή στιγματισμού θα μπορούσε για παράδειγμα να χαρακτηριστεί ως «Ενισχυτική Διδασκαλία» και να λειτουργούν είτε παράλληλα είτε σε κενά και άλλες ώρες.

    5. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Τα παιδιά αυτά πασχίζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα λόγω ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν τα βοηθάει να κατακτήσουν την γνώση, να αποδείξουν την αξία τους. Είναι γεγονός αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος μάθησης που συστήνεται σε παιδιά με ΜΔ είναι εξαιρετικά ευεργετικός τόσο για τα ίδια όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές. Μήπως θα πρέπει να αναθεωρηθεί τελικά όλο το σύστημα μετάδοσης και κατάκτησης της γνώσης, σε όλες τις βαθμίδες?

    6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
    Ειδικά στο γυμνάσιο και τις δύο τάξεις του λυκείου, να μην έχουν οι εξετάσεις τον ρόλο της διαπίστωσης αν ο μαθητής ξέρει να παπαγαλίζει και να κλίνει ρήματα στα αρχαία και τα νέα ελληνικά, ή αν ξέρει να λύνει τους τύπους των μαθηματικών. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να πραγματοποιούνται, ακόμα και μέσω εκπόνησης εργασιών με ανοιχτά βιβλία, ώστε να διαπιστώνεται αν ο μαθητής έχει κατακτήσει συνολικά την γνώση του μαθήματος, αν έχει καλλιεργήσει την κριτική σκέψη που απαιτείται, την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης. Αυτό οφείλει να διδάσκει ένα σύγχρονο σχολείο. Και φυσικά αυτό να μην γίνεται μόνο στις τελικές εξετάσεις αλλά και κατά την διάρκεια της χρονιάς μέσω προόδων που στόχο θα έχουν την αξιολόγηση της τάξης, του μαθητή και του τρόπου διδασκαλίας του καθηγητή.

    Ας μην συνεχίζουμε ως κοινωνία να βάζουμε εμπόδια σε πιθανούς Bill Gates, Einstein κ.α.
    Η Αριστεία δεν κρίνεται από την ορθογραφία, την ταχύτητα, την τυποποιημένη γνώση και την αποστήθιση.

    Ευχαριστώ

  • 6 Μαΐου 2020, 00:41 | ΣΤΑΥΡΟΎΛΑ ΜΑΓΓΊΝΑ

    Δεν φαίνεται πουθενά η ισονομία ως προς την πολυγλωσσία. Η διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας θα έπρεπε να είναι στη δυνατότητα επιλογής των μαθητών σε όλη την επικράτεια. Η εισαγωγή των ιταλικών να ξεκιναει από το δημοτικό όπως και οι άλλες ξένες γλώσσες και να συνεχίζεται στο γυμνάσιο και στο λύκειο αφού είναι και εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει άμεση σύνδεση του σχολείου με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:40 | Ανδρέας Παργινός

    Αξιέπαινη η ενίσχυση των κλασικών γλωσσών τόσο στο Γυμνάσιο με την επαναφορά των Αρχαίων Ελληνικών ως εξεταζόμενου μαθήματος στις προαγωγικές εξετάσεις όσο και με τη διετή διδασκαλία και εξέταση των Λατινικών στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο των μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Σε μια εποχή κατά την οποία επιζητούνται «δεξιότητες» καλό είναι να θυμόμαστε όλοι ότι η γλώσσα δεν είναι εργαλείο διεκπεραιωτικής χρησιμοθηρίας, αλλά ξεδίψασμα του νου, άνωση προς ό, τι ανώτερο μας κάνει Ανθρώπους, πεδίο άσκησης και καλλιέργειας της αισθητικής μας. Ευελπιστώ σε βελτίωση των διδακτικών εγχειριδίων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο κυρίως ως προς την επιλογή κειμένων θελκτικών ως προς τα νοήματα και όχι απωθητικών λόγω της υπερβάλλουσας δυσκολίας τους. Παραλλήλως με την εύστοχη επιλογή των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος για την Θεωρητική Κατεύθυνση εκτιμώ πως υπάρχει χώρος και για την Κοινωνιολογία ενδεχομένως ως πρόσθετου εξεταζόμενου μαθήματος επιλογής για ορισμένες σχολές με τις οποίες υπάρχει έντονη συνάφεια
    Υ. Γ. : ο νους τρέχει στον μαθητή της Γ’Γυμνασίου που, ελλείψει στοιχειώδους γνώσης του γλωσσικού φαινομένου της δάσυνσης, θεωρούσε πως ο «ανθέλληνας» είναι ο Έλληνας ο οποίος αγαπάει τα λουλούδια…

  • 6 Μαΐου 2020, 00:29 | Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

    Η θέσπιση περισσότερων εξετάσεων στη μέση εκπαίδευση μετατρέπει και πάλι το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο. Αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου (σχεδόν διπλασιάζονται από 12 σε 21) ουσιαστικά θυσιάζεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος στη διεξαγωγή ενδοσχολικών και απολυτήριων εξετάσεων και η μάθηση μετατρέπεται σε απομνημόνευση και άγρα βαθμών.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:18 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΚ.

    Θεωρώ αυτονόητη την ύπαρξη εξετάσεων του σχετικού μαθήματος ώστε να αποδοθεί στο μάθημα αυτό η δέουσα βαρύτητα.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:11 | Γεωργία

    Η αγωγή υγείας πρέπει να γίνει επιτέλους μάθημα και ασφαλώς να τη διδάσκουν επαγγελματίες υγείας όπως γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και μαίες.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:07 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Γεμισε η διαβουλευση απο προτασεις ολων των ειδικοτητων για αυξηση ωρων διδασκαλιας .
    Ολες οι προτασεις αξιολογες και συντεχνιακες ΑΝ τις διαβασει κανεις ,που δεν… παραγνωριζουν οτι το σχολικο ωραριο ειναι συγκεκριμενο κι αν επροκειτο να εφαρμοστουν στο ελαχιστο καποιες αυξησεις ωρων το σχολειο θα σχόλαγε το βραδυ .
    2η ξενη γλωσσα , πληροφορικη πεταμενα λεφτα αν δεν αυξηθουν οι ωρες διδασκαλιας κι αν δεν γινουν ολοημερα τα γυμνασια .
    Αυτη η κοροιδια και υποκρισία του οτι κατι μαθαινουν τα παιδια στο δημοτικο σχολειο ,αναφορικα με την 2η ξενη γλωσσα επιτελους να σταματησει .
    Γερμανικα και Γαλλικα στο δημοτικο ;
    Αχρειαστη επιβαρυνση για εμας και τα παιδια μας .
    Υπάρχουν τόσα αλλα μαθηματα να κανουν χωρις να τα παραφορτώνουμε …
    Να ξεκινα ηδιδασκαλια της 2ης ξενης γλώσσας στο Γυμνάσιο .

  • 6 Μαΐου 2020, 00:07 | Σταθοπούλου Κ.

    Θεωρώ θετική την επαναφορά του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και γραμματείας στα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της κλασικής παιδείας. Ωστόσο, προτείνω την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο και την ποιοτική ανανέωση των κειμένων. Η ουσιαστική διδασκαλία και μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών θα καλλιεργήσει την έκφραση και τον κριτικό στοχασμό των μαθητών και θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους. Παράλληλα, η ερμηνευτική προσέγγιση των κειμένων θα τους μεταλαμπαδεύει τις βασικές αξίες και αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:06 | Δ.Σ.

    Ακούμε εδώ και καιρό τα περί αναβάθμισης της Πληροφορικής σε όλη την εκπαίδευση και, τελικά, η μόνη “αναβάθμιση” είναι η “προαγωγή” του μαθήματος στο Γυμνάσιο στη Β’ ομάδα μαθημάτων…

    Είναι απαραίτητο (εν έτει 2020…) να δοθούν επιπλέον ώρες στην Πληροφορική και να υπάρχει ο χρόνος για εμβάθυνση τόσο σε κομμάτια της επιστήμης της Πληροφορικής (εντελώς ενδεικτικά: ανάλυση προβλήματος, αλγόριθμοι, προγραμματισμός, δίκτυα) όσο και ανάπτυξης δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ. Όταν για πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ σε ενήλικες προβλέπονται σεμινάρια μερικών δεκάδων ωρών, πως μπορούμε να περιμένουμε ότι με 24-25 (συχνά και λιγότερα) 45λεπτά τη χρονιά οι μαθητές θα έρθουν σε ουσιαστική επαφή με όλα αυτά τα αντικείμενα;

  • 6 Μαΐου 2020, 00:01 | Μαρια Χαδιω

    θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την μείωση των γραπτών δοκιμασιών στο Γυμνάσιο.
    Πως περιμένουμε τα παιδιά αυτά να είναι συνεπή στην καθημερινή μελέτη, αν δεν υπάρχει η προοπτική των διαγωνισματων?
    Και με ποιο τρόπο θα διαπιστώσουν τα κενά τους και θα προσπαθήσουν να τα καλύψουν, αν και πάλι δεν υπάρχει η προοπτική των εξετάσεων?

  • Στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει σειρά προβληματικών ρυθμίσεων και παραλείψεων.
    • Τονίζουμε την παιδαγωγικά λανθασμένη αύξηση του αριθμού των τελικών εξετάσεων σε εξεταζόμενα μαθήματα των μαθητών Γυμνασίου. Εκτός άλλων θα έχουμε υπέρμετρη αύξηση περιττών φροντιστηριακών μαθημάτων με αντίστοιχη αναίτια και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αύξηση εξόδων των οικογενειακών προϋπολογισμών.
    • Η κατάργηση της 2ης εξεταστικής Περιόδου του Ιουνίου και των ενισχυτικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο θα επιφέρει αύξηση των δυσκολιών στη λειτουργία του σχολείου και θα προξενήσει ελάττωση στην παιδαγωγική παρέμβαση και στη μαθησιακή διαδικασία των πλέον αδυνάτων, για διαφορετικές αιτίες ,μαθητών / μαθητριών.
    • Είναι λανθασμένη η έμμεση καθιέρωση εξετάσεων στο μάθημα της Τεχνολογίας. Μάθημα εργαστηριακό και ανάπτυξης δεξιοτήτων από τον ορισμό του και την επί δεκαετιών λειτουργία του δεν μπορεί να έχει πισωγύρισμα σε μία δασκαλοκεντρικού τύπου εξέταση γνώσεων. Όσοι παιδαγωγοί (ακαδημαϊκοί, συντονιστές εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, κλπ) γνωρίζουν το περιεχόμενο και την ουσία του μαθήματος αμέσως διακρίνουν το πρόχειρο από εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής πλευράς στο συγκεκριμένο άρθρο σε σχέση με τις Εξετάσεις του Μαθήματος της Τεχνολογίας. Πρέπει να προβλεφτεί η εξέταση με ατομικό ή και ομαδικό έργο, έρευνα ή και κατασκευή στο τέλος κάθε τετραμήνου για το συγκεκριμένο μάθημα και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:55 | Γιώργος

    Προτείνεται δίωρη η Πληροφορική στα Γυμνάσια, και προγραμματισμός σε Python και στη Γ’ Γυμνασίου και στα Λύκεια. Πώς αλλιώς θα συμμετέχουν αρκετοί στους διεθνείς αγώνες Πληροφορικής;

  • 5 Μαΐου 2020, 23:51 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ο ρόλος του σχολείου είναι διττός. Ο στόχος δεν είναι απλά η παροχή γνώσεων, αλλά και η προαγωγή ήθους όσο και η δημιουργία ψυχικά ισορροπημένων ανθρώπων. Πόσο εκπληρώνει το δεύτερο στόχο του ένα σχολείο που μετατρέπεται σε ένα μόνιμο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι μαθητές εξελίσσονται σε βαθμοθήρες που αποζητούν απεγνωσμένα την πρωτιά και την αριστεία; Τι είδους γονείς και δάσκαλοι είμαστε όσοι παρακολουθούμε απλά σαν θεατές τη σταδιακή εξόντωση των παιδιών μας και τη μετατροπή τους σε νευρωτικά όντα που εκπαιδεύονται αποκλειστικά για τη «μεγάλη» επιτυχία έπειτα από μια ανούσια δωδεκάχρονη παραμονή τους στα θρανία ενός σχολείου – θαλάμου βασανιστηρίων; (και όμως… τέτοιες απόψεις εκφράζουν οι μαθητές για τον σχολικό χώρο!). Και φυσικά όσοι δεν τα καταφέρουν είναι οι μεγάλοι «αποτυχημένοι». Άλλωστε σύμφωνα με κάποιους είναι νόμος της φύσης: «Οι δυνατοί επιζούν». Αλήθεια, τέτοιο κόσμο θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας; Σε μια τέτοια κοινωνία θέλουμε να ζήσουν ; Ας δώσουμε μια ευκαιρία στα παιδιά μας να βιώσουν την παιδική και εφηβική τους ηλικία , όπως τους αξίζει! Ας θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού Αλεξάντερ Νηλ : « Προτιμώ ένα σχολείο που βγάζει ευτυχισμένους οδοκαθαριστές , παρά νευρωτικούς επιστήμονες»

  • 5 Μαΐου 2020, 23:40 | Θωμάς Παπ

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, σε τρυφερές ηλικίες, που τον πρώτο και αποκλειστικό λόγο πρέπει να έχει η οικογένεια! Ευχαριστώ!

  • 5 Μαΐου 2020, 23:36 | Παναγιώτης Γιατράς

    Ξενόγλωσση εκπαίδευση και Πληροφορική

    Θα έπρεπε να αξιοποιηθούν εργαλεία όπως το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας καθώς και η Πιστοποίηση στην πληροφορική, καθώς αποτελούν και απαραίτητα προσόντα στην αγορά εργασίας.
    Να ενισχυθεί κάθε τάξη με μία επιπλέον ώρα, η οποία θα προσφέρεται ως προετοιμασία για την πιστοποίηση Ξένης Γλώσσας και Πληροφορικής. Αν καταφέρουμε ένα ποσοστό μαθητών να φεύγει από το Γυμνάσιο με πιστοποίηση στην Β΄ Ξένη Γλώσσα σε ένα επίπεδο Α2 και μια πιστοποίηση στην Πληροφορική, θα έχουμε πετύχει το πρώτο σημαντικό βήμα.
    Αυτό δεν βλάπτει τα φροντιστήρια ξένων Γλωσσών, αντιθέτως ένας μαθητής που έχει κάποια εμπεδωμένη και πιστοποιημένη γνώση, θα μπορούσε να το σκεφτεί πιο σοβαρά να συνεχίσει μετά το Λύκειο.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:33 | Μαρία Π

    Η Ιταλική είναι η γλώσσα που εύκολα μπορεί να μαθευτεί στο σχολείο και δυστυχώς πολύ λίγα παιδιά έχουν την ευκαιρία να την μάθουν αφού διδάσκεται σε ελάχιστα σχολεία,ούτε καν σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη λόγω τουρισμού.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:26 | Μαρια Χαδιω

    Πρώτα σαν Ελληνίδα κι έπειτα σαν παιδίατρος, απορώ ποια δεξιότητα θα καλλιεργειται και θα διδάσκεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο΄
    Δεξιότητα είναι η ικανότητα κάποιου να ασκεί ορισμένη δραστηριοτητα, να εκτελεί ένα έργο όπως πρέπει.
    Ποια είναι αυτή η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που πρέπει να αποκτήσουν τα νήπια στη σεξουαλική ζωή αυτής της ηλικίας?
    Θα περίμενα να διαβάσω να μάθουν να πλένουν σωστά τα χέρια τους, να ετοιμάσουν το πρωινό τους, να περνάν τη διάβαση, να φοράνε κράνος στο ποδήλατο κ.α.
    Λυπάμαι πολύ που ανάρμοστες ιδιότητες ύπουλα μπαίνουν κάτω από ωραιοποιημενους τίτλους.
    Διαφωνώ κάθετα και με την χρονική στιγμή που διεξάγονται αυτές οι διαβουλευσεις και πολύ περισσότερο με την ποιότητα του περιεχομένου τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:21 | εκπαιδευτικός-γονέας

    Εξαιρετικά απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζεται, ακόμα και «διαφημίζεται» η ανάγκη για ενίσχυση της Πληροφορικής, αυτή παραμένει στη «διαφήμιση». Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενίσχυση των υποδομών πληροφορικής στις σχολικές αίθουσες, ούτε καν για ενίσχυση του ωραρίου διδασκαλίας της στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
    Η «ενίσχυση της Πληροφορικής» περιορίζεται στην αναβάθμιση από Γ’ κατηγορίας μάθημα σε Β’ κατηγορίας. Δηλαδή πρακτικά η «ενίσχυση» εξαντλείται στην προσθήκη διαγωνίσματος!
    Οπότε οι δήθεν εξαγγελίες περί ενίσχυσης της Πληροφορικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στην καλύτερη περίπτωση ως υποκριτικές.
    Παλαιότερα, στα πιλοτικά σχολεία η Πληροφορική διδασκόταν ως δίωρο εργαστηριακό μάθημα με σαφώς ανώτερα αποτελέσματα στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, γεγονός που αναγνωρίστηκε, πρωτίστως από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και τους διδάσκοντες, συμβούλους και γονείς. Από όλους δηλαδή τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία πλην της κεφαλής της (διαχρονικά)! Ως αποτέλεσμα, το πιλοτικό αυτό εγχείρημα εγκαταλείφθηκε (αφού πρώτα είχε εγκριθεί για ευρύτερη υιοθέτηση) υπό αδιευκρίνιστο/ανύπαρκτο αιτιολογικό.
    Το πρόσφατο και εν εξελίξει εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ανέδειξε στο μέγιστο βαθμό τον ψηφιακό αναλφαβητισμό τόσο των παιδιών και μαθητών μας, όσο και σε πολλές περιπτώσεις και των γονιών και εκπαιδευτικών.
    Από πλευράς εξοπλισμού, ενώ αυτός καταχωρείται λεπτομερέστατα στο σχετικό κτηματολόγιο, οπότε το υπουργείο έχει ακριβέστατη εικόνα της ανέχειας σε επίπεδο (α)καταλληλότητας του υπάρχοντος εξοπλισμού, αυτός εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αποτελείται από υπολογιστικά συστήματα 15ετίας ή και αρχαιότερα. Οι έχοντες ακόμα και τη βασική επαφή με την Πληροφορική, αντιλαμβάνονται απόλυτα πόσο αυτή η κατάσταση μας εκθέτει απέναντι στους μαθητές και τις προσδοκίες των γονιών και φυσικά τις δικές μας. Εάν ο εκσυγχρονισμός του εξαντλείται σε δωρεές παρωχημένων προδιαγραφών tablets, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ασύμβατα (ανεξαρτήτως προδιαγραφών) με την πλειονότητα των εκπαιδευτικών λογισμικών που είναι διαθέσιμα προς χρήση, τότε οι ιθύνοντες καλό θα ήταν να προβούν σε ειλικρινή «αυτοαξιολόγησή» τους…
    Είναι εγκληματικό να καταδικάζουμε στον ίδιο βαθμό ανεπάρκειας τα παιδιά μας.
    Σε έναν κόσμο που όπως συνειδητοποίησαν ακόμα και οι γηραιότεροι βασίζεται πλέον σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό στην κατανόηση και χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής, στη χώρα μας είμαστε ασυγχώρητα και κατ’ επανάληψη ελλειπείς.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:19 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ). Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΜΦΑΝΗΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ (ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΓΩ:
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ(π.χ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΙΣΡΑΗΛ,κ.α.)
    ΑΛΙΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (π.χ.ΙΤΑΛΙΑ,ΙΑΠΩΝΙΑ,κ.α)
    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ
    ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ,κ.α) ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ (ΚΙΝΗΤΑ ,Η/Υ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, ΟΧΗΜΑΤΑ κ.α.) ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΕΣ.
    ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ; ΜΟΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΕ 9 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ,ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ !!!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 23:15 | Χρήστος

    Συμφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών, όπως συμφωνεί, από ότι γνωρίζω, η πλειοψηφία των «μάχιμων εκπαιδευτικών», δηλαδή των εκπαιδευτικών οι οποίοι διδάσκουν σήμερα στην τάξη. Αλλά παραπέρα; Έχουν γνώση οι ιθύνοντες των πιέσεων, των απειλών, των εκβιασμών που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από κάποιους μαθητές, αλλά και γονείς; Αυτό πώς θα αντιμετωπιστεί;
    Είμαι διευθυντής ενός γυμνασίου με πάνω από 300 μαθητές. Ως εκ τούτου – θεωρώ- ότι έχω σχηματίσει μια ευρύτερη εικόνα από τον μέσο εκπαιδευτικό. Θα ήθελα να θέσω ορισμένα ζητήματα τα οποία θα πρέπει το νομοσχέδιο (ή τα μελλοντικά νομοσχέδια) να λάβουν υπόψη:
    1) Πολλά παιδιά έρχονται από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με σημαντική έλλειψη γνώσεων (κάποια δεν γνωρίζουν καθόλου να διαβάσουν και να γράφουν!). Αυτό που κάνουμε στο σχολείο μας μέχρι τώρα, είναι να βάζουμε τα παιδιά τα οποία δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, στις Τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τουλάχιστον γραφή και ανάγνωση (έχουμε Τάξεις Υποδοχής στο σχολείο μας γιατί φοιτούν και πρόσφυγες). Όσο για τα παιδιά με σημαντικές ελλείψεις, αυτά συνήθως συμμετέχουν στα Τμήματα Ένταξης. Αλλά πώς είναι δυνατόν να έρχονται στο Γυμνάσιο παιδιά με παντελή έλλειψη βασικότατων γνώσεων, κάτι που κάνει αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων του Γυμνασίου; Ως πότε θα υπάρχουν Τάξεις Υποδοχής; Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης των Τμημάτων Ένταξης είναι άλλος. Να σημειωθεί ότι όσες προσπάθειες και να γίνουν, τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συμβαδίσουν στην πρόοδο με τα άλλα παιδιά. Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να παίρνουν απολυτήριο Δημοτικού χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις;
    2) Μιλάμε για την σπουδαιότητα της Αγγλικής γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σωστό. Αλλά το γνωρίζουν οι συντάξαντες του νομοσχεδίου ότι αυτό που γίνεται – τουλάχιστον στο Γυμνάσιο και φυσικά όχι μόνο στο δικό μας- ότι πολλές φορές το μάθημα των Αγγλικών είναι «η χαρά του παιδιού»; Και αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν είναι κατάλληλοι οι συνάδελφοι που διδάσκουν την αγγλική γλώσσα, αλλά γιατί i) τα παιδιά θεωρούν τα μαθήματα των αγγλικών στο σχολείο ως πάρεργο (μαθαίνουν τα αγγλικά στα φροντιστήρια και ii) λόγω του χωρισμού των τμημάτων σε αρχάριους – προχωρημένους πολλοί μαθητές που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καταταγούν στους αρχάριους, στα κατατακτήρια τεστ δίνουν λευκή κόλλα για να πάνε στο τμήμα των αρχαρίων (ευκολότερα, θα έχουν μεγαλύτερους βαθμούς χωρίς διάβασμα, αλλά και για «την πλάκα»). Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό; Ακόμα και να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τις ώρες για τα μαθήματα αυτά, σε τί θα βοηθήσει;
    3) Στο σχολείο μας κάποια παιδιά μένουν στις πρώτες εξετάσεις καθώς αδιαφορούν. Αλλά παρατηρούμε ότι το να μείνει κανείς στην μεγαλύτερη από εμάς βαθμίδα εκπαίδευσης είναι μάλλον ακατόρθωτο. Ένας από τους λόγους είναι ο ανταγωνισμός, ποιο σχολείο θα «πάρει» τους μαθητές: Το ΓΕΛ ή το ΕΠΑΛ; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, δηλαδή στο Δημοτικό να περνάνε όλοι οι μαθητές χωρίς προσπάθεια, στα Γυμνάσια κάπως να δυσκολεύονται και στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να περνάνε όλοι την τάξη χωρίς δυσκολία; Τελικά μετά από 12 χρόνια φοίτησης τα παιδιά αποφοιτούν χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις;
    4) Αν προσέξει κανείς από τα σχόλια (κι εγώ έγραψα για τις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα για την Χημεία) ο κάθε εκπαιδευτικός θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίες του μαθήματος που διδάσκει. Σε τι μας οδηγεί αυτό; σε αντιπαλότητες; Η γνώμη μου: Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες αντιπαλότητες και συγκρούσεις μεταξύ μας. Ας γίνει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός από μια διακομματική επιτροπή και αναγνωρισμένους επιστήμονες, ίσως καλύτερα του εξωτερικού – πάντως όχι με όσους έχουν μπλεχτεί στους μέχρι τώρα πειραματισμούς, ας αντιμετωπίσει το θέμα μια επιτροπή με «καθαρό μυαλό»). Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τα επόμενα 20-25 χρόνια με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια για να προχωρήσει επιτέλους η εκπαίδευση στη χώρα μας. Κι αυτό μόνο καλό θα κάνει στην χώρα μας!
    Αυτές ήταν κάποιες από τις σκέψεις και προτάσεις που θα ήθελα να κάνω. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα τα οποία θα ήθελα να θέσω και να ακουστούν αυτά στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως για τη δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά και για «απλούστερα» ζητήματα πχ. να δίνονται βεβαιώσεις φοίτησης, οι οποίες χρησιμεύουν για οικονομική βοήθεια, μόνο σε μαθητές που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη σχολική χρονιά. Γι’ αυτό μια άλλη πρόταση είναι να ανοίξει ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας εκπαιδευτικών με το υπουργείο ώστε να φθάνουν οι προτάσεις μας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την εκπαίδευση της χώρας μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:54 | Ε.Κατσίγιαννη

    Μια σκέψη για το μέλλον:
    Οι σημερινοί μαθητές και μαθήτριες θα κληθούν, ως απόφοιτοι, να σπουδάσουν και να εργαστούν σε διαθεματικούς τομείς, να δείξουν ευελιξία και ανθεκτικότητα αντιμετωπίζοντας διαχρονικά προβλήματα αλλά και πρωτόγνωρες καταστάσεις (πήραμε μια γεύση αυτή την άνοιξη), να προκρίνουν τα καλύτερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης έναντι των χαμηλότερων ενστίκτων τους, να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει (και ενίοτε περιστασιακά καταρρέει), να απαντήσουν, προσωπικά και ειλικρινά, στο ερώτημα «γιατί αξίζει να ζω». Πόσα από τα παραπάνω εξασφαλίζονται με την καλή επίδοση σε ένα γραπτό διαγώνισμα; Ασφαλώς οι επιστημονικές βάσεις είναι απαραίτητες, χωρίς εμβάθυνση δεν υπάρχει πρόοδος. Πώς θα διασυνδεθούν αποτελεσματικά όμως οι γνώσεις με τις δεξιότητες; Πώς θα αναπροσαρμόζονται επιτυχώς και οι δύο στο πέρασμα του χρόνου; Πώς ο νέος άνθρωπος θα κατακτήσει την αυτογνωσία του;
    Δεν θα έπρεπε αυτό το «μάθημα» να συμπεριλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του σημερινού σχολείου;
    (Για όποιον ενδιαφέρεται, αυτό είναι το περιεχόμενο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

  • 5 Μαΐου 2020, 22:50 | Σταυρούλα Δ.

    Επικροτώ την επαναφορά των εξετάσεων των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο με δεδομένο ότι κατά τα έτη της κατάργησής τους υποβαθμίστηκε το ίδιο το μάθημα, εφόσον η εκμάθηση του εκλήφθηκε από πολλούς ως προαιρετική, αλλά και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας γενικότερα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:45 | Ε.Μ.

    Παρατηρώντας το άρθρο 4 και ειδικά για τα εξεταζόμενα μαθήματα του Γυμνασίου, το μάθημα της Χημείας βρίσκεται στην Ομάδα Β! Σε μία εποχή, που η συμβολή των Θετικών Επιστημών, είναι αναγκαία για τη θωράκιση των μαθητών και την προετοιμασία τους για τις σύγχρονες απαιτήσεις, προτείνεται να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α, αφού καλύπτει σε σχέση με τη Βιολογία μεγαλύτερο εύρος επιστημών (Πολυτεχνικές σχολές, Επιστήμες Υγείας, Γεωπονίας, Φυσικής, Χημείας).

  • 5 Μαΐου 2020, 22:23 | Ελένη Κοφίνη

    Η συγκεκριμένη ομαδοποίηση των μαθημάτων στο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελεί φορέα γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κατηγοριοποιεί τα μαθήματα σε κύρια και δευτερεύοντα. Αυτή η κατηγοριοποίηση διαμορφώνει μαθήματα δύο ταχυτήτων. Αυτό θεωρείται αναβάθμιση σε συνδυασμό με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και την αυστηροποίηση στην προαγωγή και απόλυση των μαθητών του γυμνασίου; Η αυστηροποίηση του σχολείου δεν αναβαθμίζει ποιοτικά την εκπαίδευση, μάλλον εξωθεί στη σχολική διαρροή και στην ασφάλεια των φροντιστηρίων. Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε σίγουρα η εκπαίδευση «αναβαθμίζεται». Επιπλέον, οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές που δεν καταφέρνουν να προβιβαστούν στις εξετάσεις του Ιουνίου γίνονται τον Σεπτέμβριο, χωρίς να προβλέπεται κάποια υποστήριξή τους, ώστε να καλύψουν τις αδυναμίες τους και να βοηθηθούν στην προαγωγή τους. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που πρωτοστάτησε στην εποχή του κορωνοϊού, άφαντη. Κι όμως, θα μπορούσε να συμβάλλει υποστηρικτικά και αυτή, αν αξιοποιηθεί ουσιαστικά. Γιατί δεν το βλέπουμε; Υπάρχουν όμως και τα φροντιστήρια.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:18 | Χατζηβασιλειάδου Δέσποινα

    Οι μαθητές μας ΔΕΝ χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις. δεν υπάρχει ουσία σε αυτό. Οι μαθητές δεν αποκομίζουν τίποτα πέρα από περιττό άγχος σε μια ευαίσθητη ηλικία. Κάλλιστα μπορούν να προαχθούν με την επίδοσή τους στα τετράμηνα. Η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική εκπαίδευση, όμως το επίπεδο είναι υπερβολικά υψηλό για να ανταπεξέλθουν όλοι οι μαθητές: Αρχαία Ελληνικά από την Α τάξη, δύο ξένες γλώσσες και γενικά ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο στα υπόλοιπα μαθήματα. Ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι για όλους τους μαθητές, αλλά όλοι οι μαθητές πρέπει να το τελειώσουν. Έτσι πολλές φορές ο εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσες φορές και να «αφήσει» τον μαθητή στην ίδια τάξη, ο μαθητής δεν θα καταφέρει ποτέ να την περάσει. Αν θέλετε να κάνετε πιο απαιτητικό το «πέρασμα» στην επόμενη τάξη, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει τι θα απογίνει ο μαθητής που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο δυσκολίας του Γυμνασίου. Να του δώσετε έναν εναλλακτικό τύπο σχολείου, στα γερμανικά πρότυπα. Πχ ένα σχολείο με λιγότερη ακαδημαϊκή γνώση που θα επικεντρώνεται και σε άλλες κατευθύνσεις. Εγώ εργάζομαι στον Νομό Σερρών και θεωρώ επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί κάποιο αγροτικό-κτηνοτροφικό Γυμνάσιο και Λύκειο, μιας και μεγάλη μερίδα των μαθητών μου ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τέτοιες δραστηριότητες και τους είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο Γυμνάσιο με τον βαθμό δυσκολίας που έχει σήμερα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:16 | Κωτσόπουλος Πέτρος

    Με το παρόν κείμενο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των όμορων σχολείων της περιοχής μας (Πλατεία Βαρνάβα – Αθήνα) 17ου Γυμνασίου, 3ου Δημοτικού, 13ου Δημοτικού και 1ου Δημοτικού (η έλλειψη χρόνου δεν μας επέτρεψε να προλάβουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα όμορα σχολεία), εκφράζουμε την έκπληξή μας για την κατάθεση σχεδίου νόμου με σημαντικές αλλαγές στα της Παιδείας σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες ως γονείς πρωτίστως νοιαζόμαστε για τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία των παιδιών μας και επίσης ενδιαφερόμαστε για την ασφαλή επαναφορά τους στο σχολικό περιβάλλον. Συνεπώς αναμένουμε το υπουργείο Παιδείας να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και να αναβάλει τα νομοθετικά σχέδια για το μέλλον, όταν θα βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας και θα υπάρχει η δυνατότητα του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων (καθηγητές, γονείς, μαθητές, Υπουργείο) ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το σύνολο των καθηγητών μέσω της ΟΛΜΕ έχει ήδη τοποθετηθεί ανάλογα. Η δική μας θέση αντίστοιχα είναι – έστω και τώρα – η κυρία Υπουργός να αποσύρει το νομοσχέδιο σε μελλοντικό χρόνο, ώστε να έχουμε την δυνατότητα και εμείς να εκφράσουμε τις θέσεις μας. Στην παρούσα φάση, οι προτάσεις μας στα αντίστοιχα άρθρα (ταξινομημένα κατά αύξοντα αριθμό άρθρου) είναι οι ακόλουθες:

    Άρθρο 4: Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου
    Με βάση το σχέδιο νόμου προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων σε 7. Θεωρούμε ότι η αύξηση αριθμού αυτού δε συμβάλλει στη μάθηση, αντιθέτως αποστερεί πολύτιμο διδακτικό χρόνο και αυξάνει την τάση αναζήτησης μεγαλύτερης βοήθειας από εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης για την καλύτερη προετοιμασία. Η πρότασή μας είναι να παραμείνει το παρόν καθεστώς σε ό,τι αφορά τον αριθμό, αλλά και την επιλογή των εξεταζόμενων μαθημάτων, γιατί έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά και αποτελεί μία ισορροπημένη επιλογή τόσο από πλευράς πλήθους μαθημάτων, όσο και από την πλευρά των γνωστικών αντικειμένων που εξετάζονται στις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις.

    Ως συνέπεια των ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε την θέση μας πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί σε μέλλοντα χρόνο. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα τα οποία ως γονείς (άμεσα ενδιαφερόμενοι) θέλουμε να συζητήσουμε εκτενώς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Καθηγητών, των Ειδικών Επιστημόνων και άλλων παραγόντων και να εχουμε έτσι την δυνατότητα να κατανοήσουμε και να τοποθετηθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα πρός όφελος όλων μας.

    Ευελπιστούμε στην άμεση κατανόηση του Υπουργείου και στην απόσυρση του Ν/Σ.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:09 | Παπαδοπούλου ευδοξία

    Aναφορικά με το άρθρο 4 θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο πράγμα το οποίο δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνη.Ο αριθμός πρέπει να μείνει ο ίδιος διότι θέλουμε μια εκπαίδευση ποιοτική που δεν αυξάνει το άγχος των μαθητών και δεν τους στρέφει ευθέως προς την φροντιστηριακή εκπαίδευση. Πρέπει η εκπ/ση να πηγαίνει εμπρός και όχι πίσω. Είμαι εκπαιδευτικός με 30 έτη εμπειρίας και τυχαίνει να έχω εμπειρία και σπουδές σε εκπαιδευτικά συστήματα Αγγλίας και Γαλλίας και έχω επισκεφθεί σχολεία όλων των βαθμίδων στις χώρες αυτές. Εξετασιομανία γραπτή εκεί δεν είδα! Δεν τους απασχόλησε ποτέ, ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν. Παρόλα αυτά καινοτομούν στην παγκόσμια σκηνή.
    Τι θα γίνουν τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες που χρειάζονται άλλου τύπου υποστήριξη και κατά τα μαθήματα και ιδιαιτέρως σε κάθε γραπτή εξέταση με ειδικό υλικό, που αυτή τη στιγμή τυποποιημένο δεν υπάρχει. Αν ο εκπαιδευτικός μέσα από τον ηρωισμό του (διότι διδάσκει 6,7,8 τμήματα) και χωρίς συγκεκριμένη επιμόρφωση βοηθήσει έχει καλώς, αλλιώς, κανείς δεν υποχρεώνει κανένα για τίποτα όπως μου είπε έγκριτος σύμβουλος της Ειδικής Αγωγής!
    ¨Εχει ποτέ επίσημα ληφθεί μέριμνα για τύπους τεστ και γραπτή εξέταση για τέτοια παιδιά;; Δε μιλώ για βαριές περιπτώσεις αλλά για έξυπνους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απομνημονεύουν παπάδες, ούτε μπορούν να εστιάσουν σε τόσες λεπτομέρειες σε πλαίσιο εξέτασης παπαγαλίας!
    Καλύτερα να προχωρήσουμε μπροστά με σύγχρονη αντίληψη. Αφιερώστε χρόνο για τη σωστή διδασκαλία και όχι για περισσότερες εξετάσεις! Είναι χαμένος χρόνος!

  • • Προτείνεται η ενσωμάτωση μαθήματος προγραμματισμού / coding στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που να ξεκινάει από την 5η τάξη Δημοτικού.
    • Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού προγραμματισμού στο τέλος του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
    • Σε πολυάριθμες χώρες ο προγραμματισμός έχει ενταχθεί στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, τα παιδιά του δημοτικού παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα coding από το 2014, στην Ιταλία και στη Γερμανία αρκετά σχολεία εντάσσουν αντίστοιχα σεμινάρια, ενώ και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρωτοπόρος είναι η Εσθονία όπου τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν να γράφουν κώδικα ήδη από το 2012. Από τον Απρίλιο 2020 είναι υποχρεωτικό αντικείμενο στα δημοτικά σχολεία στην Ιαπωνία (από την 5η τάξη). Αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ν. Κορέα.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:46 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των παιδιών μας που επιλέγουν ως 2η ξένη γλώσσα τα Ιταλικά, σε σχέση με αυτά που επιλέγουν τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους η δυνατότητα έναρξης εκμάθησης της Ιταλικής από το Δημοτικό (όπως ισχύει στις άλλες 2 γλώσσες) και συνέχισής της και στο Λύκειο (όπως επίσης ισχύει για τις 2 άλλες γλώσσες). Η αποσπασματική ενασχόληση μόνο στο Γυμνάσιο ( και μάλιστα σε ελάχιστα από αυτά), αδικεί κατάφωρα την ιταλική γλώσσα και φυσικά και τα παιδιά μας που την επιλέγουν, διότι έχουν πολύ αργότερη αφετηρία έναρξης και πολύ νωρίτερη παύση. Έτσι δεν καθίσταται δυνατό να αποκομίσουν ίδιας βαθμίδας πιστοποιητικά εξετάσεων της γλώσσας σε σχέση με τις προαναφερθείσες γλώσσες. Εξάλλου, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολυγλωσσίας είναι πράγματι ακατανόητος ο λόγος που προβάλλονται τόσο εξόφθαλμα τα γερμανικά και τα γαλλικά και δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι με κριτήριο την ελευθερία επιλογής των μαθητών, αλλά τις όποιες γενικότερες επιλογές και πολιτικές συμμαχίες της εκάστοτε κυβέρνησης με συγκεκριμένα σωματεία εκπαιδευτικών .

  • 5 Μαΐου 2020, 21:44 | Π.Ε.ΚΑ.Π Ιονίων Νήσων

    Το παράρτημα της ΠΕΚΑΠ Ιονίων Νήσων μετά από συνεδρίαση με τα μέλη του, θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση του στη διαβούλευση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αναγκαιότητα ενίσχυσης της πληροφορικής είναι επιτακτική, ιδιαίτερα στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εκπαιδευτική διαδικασία λόγω του κορονοιου. Το παράρτημά μας έχει στείλει πολλές φορές έως σήμερα τις προτάσεις του στο Υπουργείο, μέσω του κεντρικού οργάνου της ΠΕΚΑΠ, αλλά δυστυχώς όλα τα τελευταία χρονιά, το υπουργείο δε φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη των εκπαιδευτικών πληροφορικής, των μαθητών αλλά και των σχολείων σε υλικό – τεχνολογικό εξοπλισμό, και έμψυχο δυναμικό. Θα θέλαμε σε αυτή τη διαβούλευση να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά τις παρακάτω προτάσεις:

    – Εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) των ΑΕΙ

    – Ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος «Πληροφορική» (σε σχέση με τις διδακτικές ώρες) με τα υπόλοιπα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ ΓΕΛ

    – Μετατροπή του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β τάξης ΓΕΛ. «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δίωρο.

    – Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α τάξης ΓΕΛ, σε Γενικής Παιδείας.

    – Διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Γυμνασίου σε δίωρη βάση.

    – Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των ΤΠΕ και για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου.

    – Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.

    – Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος ΤΠΕ στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Γ’ έως ΣΤ’).

    – Διδασκαλία του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», από εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

    – Άμεση επιδότησή των καθηγητών πληροφορικής για ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

    – Επιδότηση του Internet σε κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή της χώρας

    – Επαναφορά του εργαστηριακού 3ωρου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την συντήρηση των εργαστηρίων πληροφορικής.

    – Επιδότηση των εκπαιδευτικών για διαδικτυακά σεμινάρια και έντυπες εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων αλλά και OnLine συνδρομές σε βιβλιοθήκες συγγραμμάτων.

    – Ειδική μεταχείριση των νησιωτικών και απομακρυσμένων – δυσπρόσιτων περιοχών για τα ελάχιστα κριτήρια εγγραφής μαθητών ανά τμήμα – ειδικότητα κτλ. Ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές της Ελλάδας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:24 | Βασίλης Πετρομελίδης

    Η Βιολογία, αν και περνά στα εξεταζόμενα μαθήματα, έχει μετατραπεί σε μονόωρο και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με απώλεια ωρών από το 2016, αποκτώντας πλέον όλες τις παθογένειες των μονόωρων μαθημάτων. Για παράδειγμα,οι προτεινόμενες θεματικές ενότητες του προηγούμενου άρθρου, της «Αγωγής Υγείας” και του “Περιβάλλοντος” ήδη αποτελούν αντικείμενο της διδακτέας ύλης της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, στο οποίο όμως διδάσκονται ανεπαρκώς, λόγω της μιας μόνο εβδομαδιαίας ώρας διδασκαλίας. Επιπλέον, η βιολογία έχει το θλιβερό προνόμιο, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο, να διδάσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, που, κατά τεκμήριο και με βάση το πρόγραμμα των σπουδών τους, δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για την ανάλυση και τη διασύνδεση των διαπραγματευόμενων εννοιών, με το παράδειγμα της τρέχουσας πανδημίας να είναι το πλέον επίκαιρο. Η ένταξη της βιολογίας στα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο θ’ αποδειχθεί αποσπασματική και αναποτελεσματική, χωρίς τη απαραίτητη μετατροπή της σε δίωρο μάθημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:00 | Σοφία Μπ.

    Το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να είναι δίωρο σε κάθε τάξη του Γυμνασίου. Χρειάζεται επικαιροποίηση ή εκ νέου συγγραφή νέων διδακτικών βιβλίων.
    Η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας στο β’ τετράμηνο του μαθήματος Πληροφορικής κρίνεται πολύ θετική.
    Η τεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων, αλλά και του υπόλοιπου υπολογιστικού εξοπλισμού να γίνεται από εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό ανά περιοχή σχολείων (Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των ΠΛΗΝΕΤ).

  • 5 Μαΐου 2020, 20:56 | Χρύσα Τ.

    Η Β. ξένη γλώσσα πρέπει να ενισχυθεί στο Γυμνάσιο.
    Αυτό θα συμβεί με>
    α. Επαναφορά των ωρών διδασκαλίας από 2 σε 3.
    β. Σύνδεση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας* Για 1 από τις 3 ώρες διδασκαλίας θα προβλέπεται να γίνεται προετοιμασία για το ΚΠγ και οι μαθητές θα δίνουν ομαδικά μέσω του σχολείου. Αφού θα δίνουν μέσω του σχολείου, θα είναι το κόστος για τους γονείς μικρότερο για τη συμμετοχή – λόγω των μαζικών συμμετοχών- και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους
    γ. Κατάργηση της εγκυκλίου που ορίζει σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές να διδάσκονται τη Β. ξένη γλώσσα της πλειοψηφίας και όχι της επιλογής τους, για να μπορούν οι μαθητές να κάνουν τη γλώσσα που επιθυμούν, όχι αυτή που τους επιβάλλεται, και να τη συνεχίζουν στο Γυμνάσιο.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:45 | Κ.Μ.

    Ο μαθητής οφείλει στα γυμνασιακά χρόνια να έχει κατακτήσει τους βασικούς κανόνες γραμματικής και συντακτικού, όχι μόνο με βιωματικό και επικοινωνιακό τρόπο, αλλά μαθαίνοντας τους έτσι ώστε στην Α΄ λυκείου οι καθηγητές να μην αναλώνονται σε εφ΄όλης της ύλης επαναλήψεις για να καλύψουν κενά των παιδιών και συχνά αμέλεια των συναδέλφων.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:42 | ΚΑΛΥΒΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Επικροτώ την αναβάθμιση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο με την επαναφορά του στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θεωρώ ως φιλόλογος απαραίτητη την ενίσχυση του μαθήματος με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και επανεξέταση της διδακτέας ύλης, ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν σε βάθος τη γλώσσα μας, η οποία καλλιεργεί πολλαπλώς τις νοητικές ικανότητές τους. Είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών που με βεβιασμένες και αβασάνιστες αποφάσεις, στηριγμένες κυρίως σε ιδεοληψίες στέρησαν αρκετές γενιές μαθητών μας από τη γνώση της γλώσσας μας. Η νεοελληνική δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις ρίζες της. Η εμπειρία μου από την επί χρόνια βαθμολόγηση γραπτών της γλώσσας στις πανελλαδικές είναι ότι οι υποψήφιοι παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες στη γλώσσα. Γι αυτό και πάλι χαίρομαι, γιατί έστω και αυτή η κίνηση δείχνει ότι υπάρχει από το Υπουργείο διάθεση αναβάθμισης του μαθήματος. Προσωπικά έχω δοκιμάσει προγράμματα αρχαιομάθειας και σε παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι δύο Νομπελίστες μας ποιητές ήταν άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:40 | Σύλια Χ.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:36 | Μιχάλης Κ.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:34 | Παπαδόπουλος Χιονάς

    Το μάθημα του ΣΕΠ είναι ένα βασικό μάθημα και πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών με κονδύλια από την ΕΕ για να διδάξουν το μάθημα αυτό. Επίσης στα πλαίσια του Θεσμού του ΣΕΠ γινόταν στα σχολεία επισκέψεις και διαλέξεις επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε επαγγελματικούς χώρους, επισκέψεις στα ΕΚ, οργανωμένες ξεναγήσεις στην Τριτοβάθμια. Επαναφορά άμεσα του ΣΕΠ σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου

  • 5 Μαΐου 2020, 19:31 | Στέφανος Γ.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:40 | Αρης

    Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής σε δύο ώρες
    την εβδομάδα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου εξασφαλίζοντας όμως
    ταυτόχρονα, τον ιδανικό αριθμό μαθητών στο σχολικό εργαστήριο
    πληροφορικής. και καθιέρωση εργαστηριακού μαθήματος επιστήμης και
    τεχνολογίας STEM – Robotics.
    Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών
    Πληροφορικής, για την υποστήριξη του ή των εργαστηρίων, αλλά και του
    υπόλοιπου τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου.
    Άμεση αναβάθμιση εξοπλισμού σε ΟΛΑ τα εργαστήρια της χώρας με νέους
    υπολογιστές και Κιτ ρομποτικής.
    Ξεκάθαρος ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής, με απεμπλοκή από το
    myschool. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν είναι αρμοδιότητα του καθηγητή
    πληροφορικής.