Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.

β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.

γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».

2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.

3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».

4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».

5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».

6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».

9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».

10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»

  • 5 Μαΐου 2020, 18:36 | Αλέξανδρος Π.

    ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΛΟ!
    Θα σχολιάσω σαν Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του και ανησυχεί το μέλλον της,
    σαν εκπαιδευτικός που αγαπάει την δουλειά του και λατρεύει τους νέους,
    σαν γονέας που έχει παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παλεύει καθημερινά γι’ αυτά.
    Με πορεία που ξεκίνησε από το μείον (ούτε καν από το μηδέν), με πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες και με 20ετή εμπειρία στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, Γυμνάσιο Λύκειο, εργαστηριακός συνεργάτης σε ΤΕΙ, εκπαίδευση ενηλίκων, ΙΕΚ, Εσπερινά σχολεία) με το μεγαλύτερο μέρος αυτής σε Γυμνάσια. Με εμπειρία στην δημιουργία ωρολογίων προγραμμάτων και συνεργασία με περισσότερους από 30 διευθυντές σχολικών μονάδων αλλά και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Πρωτίστως όμως με εκπαιδευόμενους και κυρίως μαθητές όλων των ηλικιών. Με συνεχή εμπειρία «ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ».
    Θα ξεκινήσω από το τελευταίο: Η τάξη αλλάζει κάθε χρόνο! Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο τρόπος που τα παιδιά παρακολουθούν, συγκεντρώνονται, συμμετέχουν και κατακτούν τη γνώση αλλάζει. Δυστυχώς η εκπαιδευτική διαδικασία πλέον απευθύνεται σε λίγους γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και το σχολείο έχει καταντήσει ένα είδος παρκαρίσματος των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά μισούν το σχολείο, πολλοί γονείς το θεωρούν ανεπαρκές και η κοινωνία αποτυχημένο. Σε όλο αυτό οι εκπαιδευτικοί έχουν την μικρότερη ευθύνη. Την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι περασμένες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας μαζί με τους σοφούς που συμβουλεύθηκαν (άξιους επιστήμονες) αλλά άσχετους και μακριά από την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ. Θα σταματήσω εδώ την μακροσκελή μου εισαγωγή και θα προχωρήσω με «ρητορικά» ερωτήματα και επιγραμματικές προτάσεις γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να γράψω εκατοντάδες σελίδες όπως οι δικοί σας νόμοι.
    Με το χέρι στην καρδιά, με αγάπη αλλά και αγανάκτηση για την κατάντια μας ως χώρας που στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία κατά 90% στην φιλοτιμία, όσων την έχουν, εκπαιδευτικών και γονέων θα γίνω πολύ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ. Θα εστιάσω κυρίως στο Γυμνάσιο γιατί εκεί διαθέτω και την μεγαλύτερη εμπειρία.
    – Γνωρίζετε πόσα βιβλία παραλαμβάνει ο 12χρονος μαθητής της Α΄ Γυμνασίου; 26.
    – Γνωρίζετε πόσα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες από 10 διδακτικές ώρες καθ’ όλη τη σχολική τους ζωή; Καλύτερα να μην το ψάξουμε γιατί πληρώνουμε τζάμπα λεφτά.
    – Γνωρίζετε σε πόσα διαφορετικά αντικείμενα (μαθήματα) διδάσκονται εβδομαδιαίως και λαμβάνουν βαθμολογία οι μαθητές του Γυμνασίου (18 ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!!!!!!) Αν σε αυτά προσθέσουμε τις απογευματινές δραστηριότητες-φροντιστήρια και τον ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ μέσω του Διαδικτύου θα έλεγα ότι ως οργανωμένη κοινωνία έχουμε ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΛΑ.
    – Περιμένετε οι 16 σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικοί καθηγητές που τα «επισκέπτονται» στην τάξη να πετύχουν τους αναμενόμενους στόχους έστω για το 50% των παιδιών; Γελιέστε!
    – Γνωρίζετε πόσα κιλά ζυγίζει η τσάντα (κατά μέσο όρο); Πολλοί από τους μαθητές περπατούν 2 χιλιόμετρα φορτωμένοι γιατί δεν δικαιολογείται μετακίνηση με λεωφορείο. Αν έκανε έλεγχο ένας ορθοπεδικός θα μιλούσε για έγκλημα!
    – Γνωρίζετε πόσα μονόωρα μαθήματα έχουν στην Α΄ Γυμνασίου; 7 μονόωρα!!!
    – Γνωρίζετε ότι τα μόνα πράγματα που προσφέρουν τα μονόωρα μαθήματα είναι: α) να συμπληρώνουν το ωράριο οι καθηγητές, β) να μην γκρινιάζουν οι εκάστοτε ειδικότητες ότι δεν υπάρχει το μάθημά τους σε μία τάξη, γ) να νομίζουν τα παιδιά και οι γονείς ότι «έχουν-διδάσκονται» και αυτό το μάθημα δ) να πετάει το ελληνικό κράτος χρήματα.
    – ΜΙΑ ΩΡΑ = ΚΑΜΙΑ! Μία ώρα σημαίνει 40’ στην καλύτερη περίπτωση. Με εκδρομές, αργίες, απουσίες μαθητών και απουσίες εκπαιδευτικών στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για 100’ τον μήνα.
    – 100’ τον μήνα σε τάξη 20 μαθητών σημαίνει 50’ ο χρόνος ομιλίας του εκπαιδευτικού και 50 στους μαθητές δηλ 2,5’ ανά μαθητή.!!!!! Θα πάρει τον λόγο ή θα λυθεί απορία κατά μέσο όρο μόνο 2,5΄τον μήνα ο κάθε μαθητής!!! Δεν του βάζουμε βίντεο καλύτερα από το να κάνουμε μάθημα; Εδικά σε εργαστηριακά μαθήματα, σημαίνει=ΤΙΠΟΤΑ!!!
    – Η 7η ώρα όπου υπάρχει είναι άχρηστη! στα 1000 παιδιά συγκεντρώνονται τα 5!!!!! Μόνο μουσική, θέατρο, χορό και Φυσική Αγωγή μπορούν αν μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά και είναι αδύνατο να βγει τέτοιο πρόγραμμα!
    – Κανένας εκπαιδευτικός δεν θέλει να διδάξει 7η ώρα γιατί απλά δεν μπορεί να κάνει ποτέ μάθημα!
    – Αν προσθέσουμε τα απογευματινά ένας μαθητής μπορεί να φτάσει τις 11 ώρες! Τι είναι το μυαλό του; Σκληρός δίσκος που απλά γράφουμε δεδομένα;
    – Το ίδιο μάθημα κάνει κάποιος σε τάξη με δύο προβληματικά παιδιά σε θέματα συμπεριφοράς ή με τρεις μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες με μια τάξη που έχει «καλό επίπεδο» χωρίς τέτοια παιδιά; Τι φταίνε οι μαθητές με φυσιολογική κατάσταση να μένουν ΤΟΣΟ πίσω στα μαθήματα;
    – Στις μέρες μας υπάρχουν «προβληματικά» σχεδόν σε όλες τις τάξεις!
    – 13άχρονα σε τρίωρη εξοντωτική εξέταση εφ’ όλης της ύλης σε δύο διπλά μαθήματα;;;;; μόνο τους φιλόλογους βολεύει ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.
    – Συγνώμη, ξέρετε ποιος είναι ο Τεχνολόγος (καθηγητής Τεχνολογίας) στο γυμνάσιο;;;;;;;;;;;;;;;;;; Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους και ποιες διαφορές απ’ όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς; Έχετε δει ποτέ το βιβλίο; Κι εσείς μπορείτε να το διδάξετε…. Δείτε λοιποόν ποιος είναι ο Τεχνολόγος:
    – (Α΄ ανάθεση: ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ88, ΠΕ89 Ειδικότητες: ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΕ12.03 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ ΠΕ17.11 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ ΠΕ12.04 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΠΕ12.07 ΝΑΥΠΗΓΟΙ ΠΕ12.11 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕ17.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΠΕ17.06 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΤΕΙ – ΝΑΥΠ. ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ ΠΕ18.18 ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕ18.31 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΕ18.32 ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΕ12.05 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΠΕ17.03 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΠΕ17.07 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ TEI-KATEE ΠΕ12.06 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕ17.04 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ ΠΕ17.08 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ ΠΕ17.09 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΕ12.08 ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ ΠΕ18.22 ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΟΡΥ-ΧΕΙΩΝ – ΤΕΧΝ. ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙ-ΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕ17.12 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΕ18.12 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕ18.15 ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ & ΑΡΔΕΥΣΕΩΝ – ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕ18.17 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛ. ΠΕ18.30 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΕ18.13 ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕ18.14 ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ – ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΕ18.36 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΟΙΝΟΛΟΠΑΣ & ΤΕΧΝ. ΠΟΤΩΝ ΠΕ12.13 ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΩΝ ΠΕ14.05 ΔΑΣΟΛΟΠΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕ18.16 ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που εκεί μπορεί να διδάξει την ειδικότητά του δηλ, γεωπονικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά, σχεδίων και πολιτικών μηχανικών κλπ κλπ και στο Γυμνάσιο τον Ονομάζουμε Τεχνολόγο!!!

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Από τα προηγούμενα ερωτήματα προκύπτουν αυτόματα προτάσεις. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνουν το σχολείο: καλύτερη και πιο χρήσιμη εμπειρία για τα παιδιά και θα δώσουν ώθηση στους εκπαιδευτικούς ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ για τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
    – Στα Γυμνάσια πέντε 6ωρα = 30 ώρες! Μείωση των ωρών διδασκαλίας! (τι θα κόψετε; Εσείς θα το βρείτε, δεν είναι δύσκολο, πολλά είναι τα φιλολογικά, πολλά τα θρησκευτικά, πολλά τα μονόωρα. Είναι εύκολο! Όχι συντεχνιακά)
    – Όλες οι ώρες 45’. Έναρξη 08:30 και λήξη 13:50’ και μεγαλύτερα διαλείμματα. Βολεύει τους εκπαιδευτικούς να προλαβαίνουν να προετοιμαστούν για την επόμενη ώρα και την λειτουργία της αγοράς (καταστήματα) και το Κράτος λιγότερες ώρες=λιγότερες δαπάνες. Για τα παιδιά, λιγότερα αντικείμενα μικρότερη σύγχυση.
    – Όλα τα μαθήματα (όσα απομείνουν) τουλάχιστον δίωρα!!! Οτιδήποτε άλλο είναι ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!!
    – Ίσως το πρώτο πρωινό δίωρο να είναι συνεχόμενο χωρίς διάλειμμα. Θετική εμπειρία Δημοτικών σχολείων! Χάνεται άπειρος χρόνος στο μπες-βγες των διαλειμμάτων.
    – Λύσεις για τα δίωρα: Εναλλάξ μέσα στο ίδιο σχολείο να διδάσκονται Ά Τετράμηνο Μουσική Β΄ Τετράμηνο Καλλιτεχνικά ή αντίστοιχα ΧΗΜΕΙΑ με ΒΙΟΛΟΓΙΑ (εδώ είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί το διδάσκει ό ίδιος εκπαιδευτικός).
    – Όσο γίνεται περισσότερα ενιαία μαθήματα που θα διδάσκει ο ίδιος εκπαιδευτικός π.χ. ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΙΑΙΟ μάθημα: πρωτότυπο και μετάφραση. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει στις Φυσικές Επιστήμες (κυρίως των μικρών τάξεων) ώστε να υπάρχει ευελιξία μείωσης των συνολικών ωρών όπου αυτό μπορεί να γίνει. Δεν μπορούμε να έχουμε στην Α΄ Γυμνασίου: 2 ώρες Φυσική +2 Γεωγραφία + 2 Βιολογία, αντίστοιχα όλα τα φιλολογικά δίωρα και όλα τα υπόλοιπα από μονόωρα σε δίωρα για έτσι ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 40 ΩΡΕΣ/ εβδομάδα! Πρέπει να κόψουμε ώρες για το καλό ΟΛΩΝ!!!
    – Το κόψιμο των ωρών μπορεί να γίνει και αναλογικά: Δηλ: Μουσική μόνο στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.
    – Το μάθημα της Τεχνολογίας ή να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!!!!! Ή να αντικατασταθεί από το πιλοτικό των Εργαστηρίων Δραστηριοτήτων και να γίνει Α΄ ανάθεση για όλους τους Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικούς, Πληροφορικούς και Τεχνολόγους που στην πραγματικότητα δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ (αλλά εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ που αν χρειαστεί θα συμπληρώνει στο Γυμνάσιο) . Όσα Γυμνάσια δεν έχουν Τεχνολόγο, περιμένουν διάθεση από τα ΕΠΑΛ τα οποία φτιάχνουν τμήματα τέλος Οκτώβρη, μέχρι τότε απλά δεν βγαίνει πρόγραμμα και όταν βγει ή χρονιά έχει χαθεί!)
    – Τα ολιγομελή τμήματα των ακριτικών περιοχών με αναλογίες: 1 μαθητής ανά εκπαιδευτικό δεν προσφέρουν τίποτα σε αυτά τα παιδιά αλλά στερούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τα χιλιάδες παιδιά των αστικών κέντρων. Παράδειγμα: Γυμνάσιο με 350 μαθητές έχει 30 καθηγητές και Γυμνάσιο με 12 μαθητές έχει 12 καθηγητές. Εδώ χρειάζεται ευελιξία με δεύτερες αναθέσεις, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με επίβλεψη καθηγητή-βοηθού και ευελιξία στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος αφαιρώντας και προσθέτοντας αντικείμενα. ΣΚΛΗΡΟ αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΟ. Θα έρθουν οι ανθρωπιστές να με κατηγορήσουν αλλά όταν πάμε 26 μαθητές/ανά τμήμα και περικοπές μισθών και διορισμών ουρλιάζουν!
    ΑΓΓΛΙΚΑ: Γιατί δεν αγοράζετε τα εκπαιδευτικά πακέτα γνωστών εκδοτικών οίκων που χρησιμοποιούν όλα τα φροντιστήρια και με πολύ απλό εξοπλισμό σε κάθε αίθουσα να έχουμε άψογο listening;
    – Εργαστήρια δεξιοτήτων ή γενικά Δραστηριότητες Αθλητικές, σκάκι, θέατρο , μουσική κλπ είναι πολύ θετικά και να γίνονται σε ζώνη και σε μεικτά τμήματα. Δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά ο χορός ούτε σε όλα τα παιδιά ενός τμήματος η ρομποτική. Κάθε σχολική μονάδα ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό της και το υπόλοιπο ωραρίου πέραν της Α΄ ανάθεσης που έχουν οι οργανικά ανήκοντες να διαμορφώνει ένα δικό της ευέλικτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων πχ. Σε ένα γυμνάσιο περισσεύουν 4 ώρες γυμναστικής, να συμπληρώνει ο γυμναστής με δραστηριότητες αθλητισμού, χορού κλπ Περισσεύουν 6 ώρες πληροφορικής ο πληροφορικός να συμπληρώνει με ευέλικτο πρόγραμμα ψηφιακών δραστηριοτήτων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο τι θα διαλέξει να «προσφέρει» η κάθε σχολική μονάδα με βάση το διαθέσιμο προσωπικό της. Αξιοποίηση προσωπικού, μηδέν υπόλοιπα ωραρίων, συμπληρωμένο ωράριο απ όλους, Ά ανάθεση και υποχρεωτική σε όλους γιατί κάποιοι επιλέγουν να πάρουν την Α΄ ανάθεση σε άλλο σχολείο, τινάζουν στον αέρα τα ωρολόγια προγράμματα και μένουν πολλές «τρύπες –κενά- ασυμπλήρωτα ωράρια» με ότι σημαίνει αυτό για τις επιπλέον προσλήψεις αχρείαστων αναπληρωτών.
    – Εξετάσεις: Στο Γυμνάσιο: ΚΑΘΟΛΟΥ! Με την σημερινή μορφή: Στο τέλος του Α΄ Τετραμήνου: Μεγάλα επαναληπτικά Διαγωνίσματα σε 7-8 βασικά μαθήματα με βαθμολογία στην κλίμακα του 100 με 80% ερωτήσεις κλειστού τύπου από δεξαμενή του ψηφιακού σχολείου και 20% ανάπτυξης. Χωρίς Βαθμολογία Τετραμήνου αλλά με παράδοση στον γονέα της περιγραφικής αξιολόγησης και του Τελικού Διαγωνίσματος σε κάθε αντικείμενο ή των τεστ στα υπόλοιπα αντικείμενα π.χ. το παιδί σας πήρε 67% στα Μαθηματικά 85% στην Ιστορία και ήταν πολύ συνεπής ή ασυνεπής, καλός στα προφορικά, απρόσεκτος στο μάθημα και κλπ. Σήμερα το 64%=12,8 δε τολμάμε να το βάλουμε στο τετράμηνο αλλά το κάνουμε 16 για να είναι όλοι ευχαριστημένοι αλλά και να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
    – Βάλτε να γράψουν βιβλία για τα παιδιά! Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν βιβλία γυμνασίου και δεν έχουν κάνει μάθημα ποτέ σε αντίστοιχη τάξη γυμνασίου. Το λεξιλόγιο απευθύνεται στην Β΄και Γ΄ Λυκείου.
    – Καταργήστε την παπαγαλία: Αξιολόγηση από τους μαθητές: όσοι καθηγητές ζητάνε παπαγαλία να έχουν περικοπή μισθού! (Χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση)
    – Κάθε 1η Σεπτέμβρη οι κηδεμόνες να πηγαίνουν στο σχολείο του παιδιού για πέντε απογεύματα να μαθαίνουν: τι θα μάθουν τα παιδιά τους, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποιες οι επιπτώσεις αν τις αθετήσουν. Όσοι γονείς δεν προσέλθουν ή δεν υπογράψουν αποδοχή των υποχρεώσεων να μην γίνονται δεκτά τα παιδιά τους στο σχολείο.
    – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 2.500 ευρώ το μήνα στους Διευθυντές (υψηλών προσόντων) των σχολικών μονάδων που θα αξιολογούνται αυστηρότητα και θα χάνουν άμεσα την θέση τους σε περίπτωση προβληματικής λειτουργίας σχολείου ή εκπαιδευτικού για τον οποίο δεν έλαβε μέριμνα αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων.
    – Σχολικοί σύμβουλοι: Να μπαίνουν μέσα στην τάξη και να κάνουν τουλάχιστον τρία μαθήματα στο ίδιο τμήμα με παρουσία του εκπαιδευτικού το ίδιο και οι αξιολογητές μας πριν μας αξιολογήσουν.
    – Σύγχρονα, ακριβά βιβλία με καλή εκτύπωση, χρώματα, αισθητικά επιμελημένα, ευχάριστα στο διάβασμα και με ποιοτικό περιεχόμενο. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στα βιβλιοπωλεία! Επιτέλους ανοίξτε τα μάτια. Όχι σε μια νύχτα! Copy-paste!
    – Ανακαίνιση όλων των σχολικών μονάδων με μέριμνα των δήμων! Τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι ντροπή! Περιμένουμε να μας σεβαστούν τα παιδιά και να πάρουν στα σοβαρά την εκπαιδευτική διαδικασία όταν τα βάζουμε σε χώρους που μοιάζουν με αποθήκη.
    – Πράσινα σχολεία: Στα πλαίσια δραστηριοτήτων τα σχολεία να γίνουν καταπράσινα!
    – Πληροφορική! Αν όχι 3 ώρες την εβδομάδα τότε 2. Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι από μόνο του ένα αντικείμενο που θέλει 30 ώρες / έτος. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν από την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση κυρίως των κινητών. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο από 2΄στο μάθημα τα περισσότερα.
    – Φυσική Αγωγή: Όσοι είναι γραμμένοι σε αθλητικό όμιλο 2ώρες την εβδομάδα οι υπόλοιποι 3 ώρες την εβδομάδα.
    – Εκπαιδευτικοί που ύστερα από επιμόρφωση δεν εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με τεχνολογικό εξοπλισμό στο μάθημα τους να βγαίνουν από την τάξη σιγά σιγά… αν όχι ΑΠΟΤΟΜΑ!
    – Ψηφιακό αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού και δραστηριοτήτων το ποίο θα ανανεώνεται και θα εκσυγχρονίζεται συνεχώς!!!! Όχι κάθε 5 χρόνια! Ανά μήνα! Δώστε κίνητρα σε εκπαιδευτικούς να φτιάξουν!
    – Έχουμε τρελαθεί να φτιάχνουμε και να φτιάχνουμε και ο καθένας να τα χρησιμοποιεί ατομικά.
    Υπάρχουν και άλλα, αλλά… θα ακούσει κανείς;
    Κατάργηση Πανελληνίων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Στο τέλος της Β΄ Γυμνασίου αυστηρή επιλογή των μαθητών που θα συνεχίσουν στην Γενική Εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι υποχρεωτικά σε ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Θα αναβαθμιστεί η Γ΄ γυμνασίου και το λύκειο, θα μάθουν και 5 πράγματα οι υπόλοιποι, θα έχουμε και τεχνικούς. Ουτως ή άλλως αυτά τα απιδιά ταλαιπωρούνται μέσα στις τάξεις γενικής παιδείας, συνήθως δεν επιτρέπουν στους συνεπείς να προχωρήσουν σωστά στα μαθήματα, παίρνουν <5 σε διαγνωστικά τύπου PISA, δημιουργούν ψυχολογικά στους εκπαιδευτικούς.
    -δυνατότητα προς ΕΠΑΛ και σε όσους συνεχίσουν στην Γενική σε μεγαλύτερες τάξεις!
    Προβληματική συμπεριφορά μαθητών: όταν ξεφεύγει η κατάσταση κατά τη διάρκεια του μαθήματος να μετακομίζει ο μαθητής σε αίθουσα απασχόλησης με υποστήριξη από κοινωνικό-λειτουργό ή ψυχολόγο. Μερικά "πατάνε" στην ευαισθησία του εκπαιδευτικού που δεν τα αποβάλει και "χάνεται" το για όλους τους άλλους.
    Ειδική Αγωγή:!!!! Δεν γίνεται ένας εδικής σε Γυμνάσιο να καλύπτει τέσσερα σχολεία με «παράλληλη» σε έναν νομό! Ο εκπαιδευτικός ειδικής ή θα διδάσκει και γενική για να βγαίνει το πρόγραμμα και να βοηθάει τα παιδιά σε ένα μόνο σχολείο ή θα είναι μόνο μειωμένου ωραρίου και για μία μόνο σχολική μονάδα χωρίς να προσμετράται η προϋπηρεσία. Όπως είναι σήμερα: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ! Η υπάρχουσα κατάσταση εξυπηρετεί μόνο πολύ μεγάλες σχολικές μονάδες ή όμορες σε μεγάλα αστικά κέντρα.
    Ξέρω ότι όλα αυτά πονάνε πολλούς! Κυρίως τους Εργατοπάτέρες!
    Τα παιδιά τα σκέφτεται κανείς;
    Θέλετε να αλλάξετε κάτι στην εκπαίδευση;
    Το νομοσχέδιο απλά είναι μία από τα παλιά με λίγα καινούργια και κάποια θετικά.
    Συντεχνιακό..δυστυχώς. όπως οι περισσότεροι από εμάς σχολιάζουμε εδώ μέσα…

  • 5 Μαΐου 2020, 18:18 | ΠΕΔΜΗΔΕ

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΔΜΗΔΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Θα σταθούμε επιγραμματικά ως Ένωση σε ορισμένα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου, και, εφόσον κληθούμε να συμμετάσχουμε ενεργά σε έναν ουσιαστικό διάλογο με Ενώσεις, Ομοσπονδίες και Φορείς προς όφελος των εκπαιδευτικών διεργασιών, με χαρά μας να παραστούμε.
    -Στο δημιουργώ και καινοτομώ στο Δημοτικό, θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε εμπειρία στην κατεργασία της ύλης με χειρισμό εργαλείων για βελτίωση των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και ει δυνατόν να συνδυαστεί με τις δράσεις STEΑM.

    -Η νεανική επιχειρηματικότητα δεν υπηρετεί κάτι το ουσιαστικό σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα.

    -Για το Γυμνάσιο ή Ένωσή μας έχει επανειλημμένως προτείνει τον εμπλουτισμό του κλάδου μαθήματος: «Τεχνολογία», με νέα αντικείμενα (ηλεκτρονικά, τεχνικό σχέδιο, 3D printing, ρομποτική) και ενίσχυση των σχολικών εργαστηρίων του. Σημειώνεται, ότι η Τεχνολογία, δεν μπορεί να συρρικνώνεται στο μάθημα της Πληροφορικής.
    -Επίσης, για το ΓΕΛ, εισαγωγή στο πρόγραμμα του ΓΕΛ ενός εργαστηριακού μαθήματος STEΑM καθώς και της επιστήμης και της τεχνολογίας στην κοινωνία και την ιστορία. Προτείνουμε την υποχρεωτική εισαγωγή STEAM σε Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς και την εισαγωγή του μαθήματος τεχνικού σχεδίου ως μάθημα επιλογής στο ΓΕΛ (στην Γ Λυκείου ως έχει).
    -Ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης σε τι θα διαφέρει από τον σύμβουλο καθηγητή που υφίσταται στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΑΕ; Θα πρέπει να καθορισθεί επακριβώς ο ρόλος του και να προηγηθεί ουσιαστική επιμόρφωση.

    -Σε ότι αφορά στα ΕΠΑ.Λ θα πρέπει να σημειώσουμε πως προτού εφαρμοσθεί οποιαδήποτε εκπαιδευτική πολιτική, απαιτείται η λεπτομερής (κατά περιοχή, οικονομική δραστηριότητα) καταγραφή των αναγκών σε ειδικότητες και αντίστοιχες δεξιότητες, συνεκτιμώντας αντίστοιχα στοιχεία από άλλες χώρες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πολίτική με στόχο το τι είναι αποτελεσματικότερο για τον μαθητή, ο οποίος μάλιστα πρέπει να διευρύνει και τις γενικές του γνώσεις, ώστε να καταστεί αύριο ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και ένας υπεύθυνος και «ενεργός» πολίτης.
    -Για το ηλικιακό όριο που τίθεται τα δεκαεπτά (17) έτη ως ανώτατο όριο ηλικίας για την εγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. με το αιτιολογικό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών, εξ όσων γνωρίζουμε και μετά από ενδελεχή αναδίφηση σχετικής βιβλιογραφίας, δεν βρήκαμε κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει. Επίσης, το παρατηρητήριο για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, δεν έχει αναρτήσει κάποια σχετική δημοσιευμένη μελέτη, οπότε η αιτιολόγηση δείχνει ατεκμηρίωτη επιστημονικά.
    Στη σύγχρονη εποχή η εξέλιξη της τεχνολογίας ορισμένα επαγγέλματα αλλάζουν και νέα δημιουργούνται. Επιπλέον, το περίγραμμα πολλών θέσεων εργασίας συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες πολλών ειδικοτήτων και απαιτεί την εκπαίδευση σε περισσότερες από μια ειδικότητες. Στη χώρα μας με την μεγάλη ανεργία των νέων και την μεγάλη αύξηση των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν ελλείψεις σε τεχνικές και οριζόντιες δεξιότητες στο προσωπικό τους. Το ηλικιακό όριο στα ΕΠΑ.Λ. δεν διευκολύνει την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. και των ΓΕ.Λ. να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, αποκτώντας και δεύτερη ειδικότητα για να ανταπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις του νέου εργασιακού περιβάλλοντος.
    Εάν πρέπει να τεθεί ένα ηλικιακό όριο ούτως ή άλλως για αποφυγή άλλων φαινομένων όπως εγγραφών που δεν ολοκληρώνουν τη φοίτηση, αυτό θα πρέπει να προκύψει από εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι. Ενδεικτικά, στις ημερήσιες σχολές του ΟΑΕΔ, το ηλικιακό όριο είναι τα 23 έτη.

    Σε πολύ γενικές γραμμές επικεντρωνόμαστε αρχικώς στα ανωτέρω, με την ελπίδα ενός ουσιαστικού διαλόγου για εξορθολογισμό και επαναπροσδιορισμό των ανωτέρω βασικών σημείων, στον οποίο και θα πρέπει να συμμετάσχουμε.

    Το Δ.Σ της Ένωσης

    http://www.edmide.gr/

    pedmide@gmail.com

  • 5 Μαΐου 2020, 18:04 | Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

    Η Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών βιολόγων με τις αρκετές εκατοντάδες μέλη της, νιώθει την ανάγκη και την υποχρέωση να τοποθετηθεί στη διαβούλευση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Παιδείας.
    Οι προτεινόμενες στο προηγούμενο άρθρο θεματικές ενότητες της ¨”Αγωγής Υγείας” και του “Περιβάλλοντος” ήδη αποτελούν αντικείμενο της διδακτέας ύλης της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, στο οποίο όμως διδάσκονται ανεπαρκώς, αφού η Βιολογία έχει μετατραπεί σε μονόωρο μάθημα και στις τρεις τάξεις του με απώλεια ωρών από το 2016, αποκτώντας πλέον όλες τις παθογένειες των μονόωρων μαθημάτων. Επιπλέον, η βιολογία έχει το θλιβερό προνόμιο, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο, να διδάσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, που, κατά τεκμήριο και με βάση το πρόγραμμα των σπουδών τους, δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για την ανάλυση και τη διασύνδεση των διαπραγματευόμενων εννοιών, με το παράδειγμα της τρέχουσας πανδημίας να είναι το πλέον επίκαιρο. Η ένταξη της βιολογίας στα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο θ’ αποδειχθεί αποσπασματική και αναποτελεσματική, χωρίς τη μετατροπή της σε δίωρο μάθημα.
    Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων
    Blog:https://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/
    E-mail: anaplirotesbio@gmail.com
    Facebook:https://www.facebook.com/groups/anaplirotesbio/:

  • 5 Μαΐου 2020, 17:58 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (A.P.L.F. – D.U.) KAI ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.)

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
    ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ A.P.L.F. – D.U. (www.aplf.gr / info@aplf.gr )
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ. (www.pasykaga.gr / info@pasykaga.gr )

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Υ. ΠΑΙ.Θ.)

    Σύμφωνα με την οδηγία (COM (2008)566) της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Πολυγλωσσία με τίτλο «Πολυγλωσσία, Πλεονεκτήματα για την Ευρώπη και Κοινή υποχρέωση » οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους της εκμάθησης δύο ξένων γλωσσών επιπλέον της μητρικής τους γλώσσας ( 1+2), χωρίς να προκύπτει τόσο από το γράμμα όσο και από το πνεύμα της εν λόγω οδηγίας προτεραιότητα για καμία από τις δύο Ξένες Γλώσσες που αποφασίζει να εντάξει στο εκπαιδευτικό του σύστημα ένα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε ουσιαστικά και de facto κατηγοριοποίηση μεταξύ αυτών των δύο Ξένων Γλωσσών με διαφοροποίηση των συνθηκών διδασκαλίας της κάθε μιας στα αναλυτικά προγράμματα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

    Κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος θεσπίζεται υποχρέωση του Νομοθέτη να ρυθμίζει με όμοιο τρόπο όμοιες μεταξύ τους καταστάσεις.
    Πρόκειται λοιπόν όχι μόνο για ισότητα των πολιτών απέναντι στο Νόμο αλλά και για ισότητα του Νόμου απέναντι στους πολίτες.

    Ανάλογο περιεχόμενο έχει η αρχή της ισότητας και ως τμήμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.
    Η Συνταγματική αυτή αρχή καθιερώνει υποχρέωση του Νομοθέτη στην προκειμένη περίπτωση να μη ρυθμίζει με ευνοϊκότερο τρόπο όμοιο τρόπο όμοιες μεταξύ τους καταστάσεις όταν αυτό δεν δικαιολογείται από λόγους Δημοσίου Συμφέροντος.

    Στην προκειμένη περίπτωση της εφαρμογής της προαναφερθείσας οδηγίας (COM (2008)566) της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Πολυγλωσσία με τίτλο «Πολυγλωσσία, Πλεονεκτήματα για την Ευρώπη και Κοινή υποχρέωση » η Ελλάδα αναγνώρισε ότι η εν λόγω οδηγία είναι επωφελής για το σύνολο των πολιτών της και ως εκ τούτου αποδέχτηκε την εφαρμογή της στο εκπαιδευτικό της σύστημα για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος που δεν είναι άλλο παρά η ισότιμη εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών επιπλέον της μητρικής τους γλώσσας ( 1+2) και ο εφοδιασμός των πολιτών με τη γνώση τους σε όμοιο επίπεδο αυτών των Ξένων Γλωσσών.

    Με τις διατάξεις όμως του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούν στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών την γνώση των οποίων ανέλαβε η Ελλάδα με βάση την προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Οδηγία να παρέχει στους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης παραβιάζονται τόσο η Συνταγματική αρχή του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος όσο και η Κοινοτική Οδηγία. Και τούτο διότι :

    Α. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν αρκείται στον τυπικό χαρακτηρισμό Πρώτης και Δεύτερης Ξένης Γλώσσας για τις Ξένες Γλώσσες που έχει αποφασίσει να διδάσκονται στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο με τις ανάλογες διατάξεις τη διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο ως προς τη διδασκαλία τους ώστε να μην πληρούται η αρχή της διδασκαλίας και της Δεύτερης Ξένης γλώσσας σε ισότιμη βάση και σε όμοιο αριθμό διδακτικών ωρών από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο ΜΗ παρέχοντας ίσες ευκαιρίες απόκτησης ίδιου επιπέδου γνώσης και εμβάθυνσης με αυτήν που χαρακτηρίζει Πρώτη Ξένη γλώσσα ( την Αγγλική).

    Β. Το γεγονός αυτό διαχωρίζει – κατηγοριοποιεί με μη νόμιμο τρόπο τις δύο Ξένες Γλώσσες παραβιάζοντας το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος ΚΑΙ την προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Ανακοίνωση – Οδηγία υποχρέωσης ισότιμης διδασκαλίας (1+2 ξένες γλώσσες ) καθώς στερεί τη δυνατότητα απόκτησης ΔΩΡΕΑΝ όμοιου επιπέδου γνώσεων από τους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης ισότιμα και των ΔΥΟ Ξένων Γλωσσών.

    Παράλληλα με την μη ισότιμη μεταχείριση της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας που προκύπτει βάσει των αναλυτικών προγραμμάτων ανά βαθμίδα Εκπαίδευσης που περιέχονται στις διατάξεις του προς ψήφιση Νομοσχεδίου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι εξαιτίας των προαναφερθέντων προς ψήφιση διατάξεων δεν παρέχεται η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του υπάρχοντος διορισμένου και μισθοδοτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού για την παροχή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού έργου, της διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας η οποία αποτελεί την επίσημη γλώσσα 200.000.000 ανθρώπων, με παρουσία και στις πέντε Ηπείρους.

    Για τον Έλληνα μαθητή, η τάση η οποία διαμορφώνεται για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης απαιτεί το αντίθετο. Η σημερινή ανεπαρκής και αποσπασματική διδασκαλία της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, θα έχει ως αποτέλεσμα αυτός να υστερεί σε σχέση με τους Ευρωπαίους μαθητές έχοντας ελλιπή γνώση μιας ευρέως ομιλούμενης ευρωπαϊκής γλώσσας στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλικής γλώσσας τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ούτε τη χρονική δυνατότητα να καλύπτουν εξωσχολικά την παροχή του συγκεκριμένου εφοδίου στα τέκνα τους.

    Στη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 4 του Νομοσχεδίου με τίτλο «Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου όπου στην παρ. 1 αναφέρεται ότι στην Α΄ Ομάδα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων με στοιχείο αζ) Αγγλικά ενώ στη Β΄ Ομάδα με στοιχείο βε) Δεύτερη Ξένη γλώσσα με την εξής διαφοροποίηση:
    «Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1 η έως την 15η Ιουνίου»

    Για την Αγγλική γλώσσα προβλέπονται ενώ για τη Δεύτερη Ξένη γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση τη Γαλλική γλώσσα, δεν προβλέπονται γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στην εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου.

    Είναι σαφές ότι πρόκειται για την πλήρη υποβάθμιση του μαθήματος της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλικής γλώσσας, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγματος και της προαναφερθείσας Ευρωπαϊκής Ανακοίνωσης – Οδηγίας υποχρέωσης ισότιμης διδασκαλίας (1+2 Ξένες Γλώσσες) διότι πέραν των όσων αναλυτικά αναφέρθηκαν για την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης και των 2 Ξένων Γλωσσών στο Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα δημιουργείται η εντύπωση στους μαθητές ότι η Δεύτερη Ξένη Γλώσσα και στην προκειμένη περίπτωση τα Γαλλικά είναι ήσσονος σημασίας εφόδιο για το μετέπειτα σπουδαστικό και επαγγελματικό τους βίο.

    Στα πλαίσια ίσης μεταχείρισης όμοιων καταστάσεων ( διδασκαλία 2 Ξένων Γλωσσών στη Δημόσια Εκπαίδευση), που επιβάλλεται από το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος και των αρχών της χρηστής Διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών η Πολιτεία, εν προκειμένω το Υ.ΠΑΙ.Θ. σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκή Ανακοίνωση – Οδηγία υποχρέωσης ισότιμης διδασκαλίας (1+2 ξένες γλώσσες ), είναι αναγκαίο να υπάρξει αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος κατά τρόπο ώστε να συνδέεται η εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη διδασκαλία της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στην απόκτηση όμοιου επιπέδου γνώσης ΔΥΟ Ξένων Γλωσσών εκτός της μητρικής γλώσσας αλλά και με την δυνατότητα απόκτησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ανάλογου επιπέδου προβλέποντας τα παρακάτω:

    – Επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου της περαιτέρω εμβάθυνσης στην εκμάθηση της γλώσσας και στην εν λόγω βαθμίδα αλλά και της απόκτησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας σε επίπεδο τουλάχιστον Β1.

    – Ένταξη της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας στην Ομάδα Α′ μαθημάτων τα οποία εξετάζονται γραπτά στις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις κάθε τάξης στα πλαίσια της ισότιμης διδασκαλίας γνώσης δύο Ξένων Γλωσσών στους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου εκτός της μητρικής γλώσσας.

    ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  • 5 Μαΐου 2020, 17:34 | Σύλλογοι Εκπαιδυτικών Πληροφορικής Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, Λάρισας, Πιρίας, Σρρών, Φλώρινας και Χ’ιου

    Ενίσχυση της Πληροφορικής στο Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
    Ως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πληροφορικής, αντιλαμβανόμενοι την αγωνία όλων των συναδέλφων, που διαβλέπουν άλλη μια μεταρρύθμιση στην Παιδεία -χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική αναβάθμιση του επιστημονικού αλλά και διδακτικού μας αντικειμένου- αποφασίσαμε να προβούμε από κοινού τις παρακάτω προτάσεις-παρεμβάσεις:

    Π/θμια Εκπαίδευση
    • Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο μάθημα της Πληροφορικής για το Δημοτικό από μία ώρα σε δύο ανά τάξη για τις τέσσερις μεγαλύτερες τάξεις (Γ-Δ-Ε-ΣΤ).
    • Την άμεση επιπλέον σύσταση οργανικών θέσεων Πληροφορικής (ΠΕ86) και τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Α/θμια βαθμίδα εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής.
    • Την ανάθεση μαθημάτων Τ.Π.Ε. και αντικειμένων που άπτονται της Ψηφιακής Παιδείας σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και μόνο, διασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας αλλά και την ποιοτική παροχή εκπαίδευσης στην Ψηφιακή Παιδεία.
    • Τη μη δυνατότητα ανάθεσης του μαθήματος σε άλλες ειδικότητες, ακόμα και αν έχουν πιστοποίηση Β’ επιπέδου ή άλλου είδους βεβαιώσεις από σεμινάρια και άλλα προγράμματα.
    • Την αναθεώρηση του αναλυτικού προγράμματος καθώς και την συγγραφή εγχειριδίου για το Δημοτικό, καθώς και την ανανέωσή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα από επιστημονική επιτροπή.

    Δ/θμια Εκπαίδευση
    • Την εισαγωγή δίωρου ενιαίου μαθήματος Πληροφορικής -γενικής παιδείας- για όλες τις τάξεις γυμνασίου και λυκείου (Γενικού και ΕΠΑΛ) με αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών που θα συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της εποχής.
    • Την αναγνώριση του παραπάνω δίωρου (2ωρου) ενιαίου μαθήματος Πληροφορικής ως εργαστηριακού με τη θέσπιση :
    o είτε μέγιστου ορίου μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο εργαστήριο (και την υποχρεωτική παρουσία δύο εκπαιδευτικών, όταν το πλήθος των μαθητών υπερβαίνει το μέγιστο όριο),
    o είτε με τον χωρισμό του τμήματος στα δύο από έναν αριθμό μαθητών και πάνω, για την ομαλότερη και λειτουργικότερη διεξαγωγή του μαθήματος.
    • Την αναβάθμιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠΠ) και την απόκτηση του από τους μαθητές, μέσα από τις εκπαιδευτικές δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, εφόσον το επιθυμούν, να μπορούν διδάσκουν στο Πρόγραμμα προετοιμασίας του ΚΠΠ, στα πλαίσια της συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου .
    • Την ανάθεση μαθημάτων Πληροφορικής και αντικειμένων που άπτονται της Ψηφιακής Παιδείας σε Πληροφορικούς και μόνο καθώς και τη μη δυνατότητα ανάθεσης του μαθήματος σε άλλες ειδικότητες ακόμα και αν έχουν πιστοποίηση Β’ επιπέδου ή άλλου είδους βεβαιώσεις από σεμινάρια και άλλα προγράμματα .
    • Τη διατήρηση των έξι (6) + μίας (1) ωρών του μαθήματος της Πληροφορικής στη Γ’ Λυκείου.
    Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 η επτάωρη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής
    οδήγησε σε μια ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων προς τους τελειόφοιτους,
    καθώς οι διδάσκοντες είχαν τον απαραίτητο χρόνο ν’ ασχοληθούν εντός της τάξης και του
    εργαστηρίου με ποικίλα και διαβαθμισμένης δυσκολίας θέματα.
    • Την προαπαιτούμενη πανελλαδική εξέταση στο μάθημα «Πληροφορική» (πρώην ΑΕΠΠ) για υποψηφίους των τμημάτων Πληροφορικής (Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών) και κάθε τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο.
    • Την δυνατότητα των υποψηφίων της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας & Πληροφορικής να δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τους τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ που ανήκουν σε Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές Πανεπιστημίων.
    • Την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση των υπαρχόντων συγγραμμάτων/βιβλίων και Προγραμμάτων Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υπό την διαρκή εποπτεία επιστημονικής επιτροπής.
    • Την ισότιμη μεταχείριση του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ σε σχέση με τους άλλους τομείς όσον αφορά το όριο αριθμού μαθητών, πάνω από το οποίο απαιτείται η παρουσία 2ου εκπαιδευτικού στα εργαστηριακά μαθήματα.

    Εργαστήριο Πληροφορικής
    Το μάθημα της Πληροφορικής, ενώ δικαίως αναγνωρίζεται ως ένα από τα μαθήματα που ικανοποιεί τους μαθητές στον τρόπο που διδάσκεται, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα απαρχαιωμένων εργαστηρίων. Ως εκ τούτου ζητάμε:
    • Τη δημιουργία πιστοποιημένων σύγχρονων εργαστηρίων Πληροφορικής σε κατάλληλους χώρους (σε όσα σχολεία δεν διαθέτουν) αλλά και την ανανέωση του εξοπλισμού των υφιστάμενων σχολικών εργαστηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    • Την υποχρεωτική μέγιστη αντιστοιχία δύο (2) μαθητών ανά υπολογιστικό μηχάνημα (Επιτραπέζιο Υπολογιστή, Φορητό Υπολογιστή) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
    • Την ανάθεση τρίωρης απασχόλησης, η οποία και να αφαιρείται από το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των Υπευθύνων Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
    • Επαναφορά και στελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών), με ικανό αριθμό αποσπασμένων, συναρτήσει του αριθμού σχολικών μονάδων ανά νομό, (με 3ετή θητεία, τουλάχιστον).
    Οι εκπαιδευτικοί της Πληροφορικής, μέσα στην δύσκολη αυτή συγκυρία που συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας, κλήθηκαν να επωμιστούν έναν επιπλέον ρόλο, αυτό των συντονιστών και βοηθών όλων των συναδέλφων, προσφέροντας τη βοήθειά τους σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.
    Ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, συνεισφέροντας στις ομάδες υποστήριξης, παράλληλα πάντα με τα δικά τους διδακτικά καθήκοντα.
    Ήρθε η στιγμή το Υπουργείο να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον κλάδο μας, ο οποίος βίωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την υποβάθμιση του διδακτικού του αντικειμένου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά πάντα στήριζε και στηρίζει την Εκπαίδευση και τις δομές της, μα πάνω απ’ όλα στηρίζει την παρεχόμενη στους μαθητές μας Πληροφορική Παιδεία.

    Οι Σύλλογοι
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Λάρισας
    Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Πιερίας
    Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Σερρών
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας
    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου

  • 5 Μαΐου 2020, 17:02 | ΕΥΦΗΜΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Μέσα από την διαρκή μας εθελοντική επιμόρφωση ερχόμαστε σε επαφή με πολλές θεωρίες μάθησης. Θεωρίες που προάγουν την ανάγκη δημιουργίας πολιτών του 21ου αιώνα. Κύριος στόχος της εκπαίδευσης στη σημερινή Κοινωνία της Μάθησης (Learning Society) αποτελεί όχι μόνο η διδασκαλία χρήσιμων και απαραίτητων γνώσεων σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, αλλά κυρίως η ανάπτυξη και η καλλιέργεια ισχυρών γνωστικών, μεταγνωστικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων (21st Century Skills), που θα επιτρέψουν σε κάθε μαθητή να γίνει ένας ανεξάρτητα σκεπτόμενος και ενεργός πολίτης του 21ου αιώνα (Πετροπούλου, Κασιμάτη, Ρετάλης, 2015). Κάποιες από αυτές είναι η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η επικοινωνία, η συνεργασία, η καινοτομία, η δημιουργικότητα καθώς και οι δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού. (Binkley et al., 2012). Καλούμαστε μέσω των νέων Προγραμμάτων Σπουδών να καλλιεργήσουμε νέους γραμματισμούς στους μαθητές μας και να τους παρέχουμε εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους. Οι πολίτες αυτοί, οι έχοντες εκτός από γνώση και άλλες εξίσου σημαντικές δεξιότητες καλούνται να εξετάζονται συνεχώς. Εξετάσεις και πάλι εξετάσεις που θα πιστοποιήσουν τι; Την αριστεία ή τη βαθμοθηρία; Και πώς ορίζεται η αριστεία; Σας παραπέμπω λοιπόν σε έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του γνωμοδότη του Υπουργείου Παιδείας και ειδικά στην παράγραφο3.2.γ Αξιολόγηση του μαθητή.
    http://www.pi-schools.gr/download/programs/erevnes/ax_poiot_xar_prot_deft_ekp/poiot_ekp_erevn/s_535_602.pdf
    Παρά τις προσπάθειες δεν υπάρχει διαμορφωτική αξιολόγηση του μαθητή που να τροφοδοτεί τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό για το σχεδιασμό της επόμενης διδασκαλίας, παρά μόνο επικεντρωνόμαστε στη συγκεντρωτική αξιολόγηση, στην τυπική μετάβαση από τη μία τάξη στην άλλη.Έτσι η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη μολονότι είναι όρος της αξιολόγησης στα νέα ΕΠΣ δεν φαίνεται να θεωρούνται σημαντικές ικανότητες. Με τόσες εξετάσεις αλήθεια σε τι στοχεύουμε; στην στείρα απόκτηση γνώσεων; Προσωπικά θεωρώ ότι οι εξετάσεις σε περισσότερα μαθήματα δεν είναι τρόπος προαγωγής της γνώσης και της κριτικής ικανότητας. Το αντίθετο μάλιστα.

    Binkley, M., Erstad, O., Herman, J., Raizen, S., Ripley, M. & Rumble, M. (2012). Defining Twenty-First Century Skills. In Griffin, P., McGaw, B. & Care, E. (Eds.), The Assessment and Teaching of 21st Century Skills. Dordrecht: Springer.

    Βλάχος, Δαγκλής, Γιαγκάζογλου, Βαβουράκη, Ποιότητα και Εκπαίδευση: Σύνοψη της μελέτης συμπεράσματα και προτάσεις.

    Πετροπούλου, Ο., Κασιμάτη, Α., Ρετάλης, Σ. 2015. Έννοια και Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης στον 21ο Αιώνα. [Κεφάλαιο Συγγράμματος]. Στο Πετροπούλου, Ο., Κασιμάτη, Α., Ρετάλης, Σ. 2015. Σύγχρονες μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης με αξιοποίηση εκπαιδευτικών τεχνολογιών. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. κεφ 1. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/233

  • 5 Μαΐου 2020, 16:59 | Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Νευροϊνωμάτωση

    Θεωρούμε αντιπαιδαγωγική την υποβολή μαθητών σε συνεχείς γραπτές εξετάσεις, είτε με τη μορφή των πρόχειρων διαγωνισμάτων (test), είτε με την μορφή των διαγωνισμάτων τριμήνου/τετραμήνου, ή των προαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με βάση των θεμάτων που επιλέγονται μέσα από τη σχετική Τράπεζα. Η εν λόγω διαδικασία οδηγεί σε σταδιακή εξόντωση των μαθητών αυτών, ειδικά όσων εξ αυτών δεν λαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία από ειδικούς επιστήμονες ή την σχετική υποστήριξη των γονέων τους.
    Eίναι σημαντικό να αναφέρουμε την μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για τα παιδιά με Νευροϊνωμάτωση.ΔΕΠΥ,Δ.Α.Δ .

  • Υπόμνημα επί του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Η ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή και τις ευφυείς τεχνολογίες, προϋποθέτει πολίτες με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιστήμονες Πληροφορικής, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων θέσεων εργασίας, που απαιτούν αντίστοιχες ψηφιακές ικανότητες – Digital Competence Framework (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp/ digital-competence-framework). Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-Digital Economy and Society Index – DESI (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi), ο οποίος μετρά την ψηφιακή τεχνολογία και προσδιορίζει την απόδοση και την πρόοδο της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας υπολείπεται αρκετά (46%) από το μέσο όρο των κρατών μελών (57%). Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, είναι οφθαλμοφανής η ενίσχυση της ψηφιακής της ανταγωνιστικότητας, με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση. Κατά συνέπεια το σημερινό σχολείο οφείλει να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας και της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο, ότι η ενίσχυση της προσφερόμενης Πληροφορικής Παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, σε σχέση με τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και των ψηφιακών ικανοτήτων τους, που αποτελούν στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ε.Ε., θα συντελέσει τα μέγιστα. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο δράσης 2018 για την ψηφιακή εκπαίδευση ;Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 για την Προώθηση της Καινοτομίας και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων).

    Επίσης, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διδασκαλία-διδακτική των μαθημάτων Πληροφορικής και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός, αναπτύσσουν εκτός των ψηφιακών ικανοτήτων και άλλες ικανότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική, η δημιουργική και η υπολογιστική σκέψη. Με δεδομένη τη διείσδυση της Επιστήμης των υπολογιστών στις άλλες επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία οι προαναφερθείσες ικανότητες του και ψηφιακές ικανότητες αναγνωρίζονται ως θεμελιώδεις, που καλλιεργούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα από την αρχή της βασικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη Πληροφορικής κουλτούρας θα καταστήσει τους μαθητές μας ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ικανούς να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε ζητήματα εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού), στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

    Το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αν και στο σκεπτικό του ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της Πληροφορικής, που είναι η πάγια θέση της Ένωσής μας, δεν ανταποκρίνεται ουδόλως προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη την ειλικρινή πρόθεσή μας, για κατάθεση εποικοδομητικών βελτιωτικών προτάσεων, στην κατεύθυνση των υλοποίησης των προαναφερθέντων, υποβάλλουμε το παρακάτω αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα θέσεων επί των διατάξεών του. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία.

    Υπόμνημα επί των διατάξεων

    Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου
    Μετά την τρίχρονη εφαρμογή του πιλοτικού αναμορφωμένου προγράμματος Σπουδών στο Γυμνάσιο, όπου το μάθημα της Πληροφορικής διδασκόταν δύο (2) ώρες την εβδομάδα, η επιτυχία του, κατά γενική ομολογία όλων των θεσμικών φορέων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής του, υπήρξε αδιαμφισβήτητη (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Πρόγραμμα Σπουδών 2011 για τον Πληροφορικό Γραμματισμό). Ο σκοπός της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο είναι να προσδιορίσει και να εξειδικεύει τις διαστάσεις του πληροφορικού γραμματισμού, δηλαδή τις ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες για τις Τ.Π.Ε.) που θα πρέπει να αναπτύξουν όλοι οι μαθητές και είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και την παραπέρα ζωή τους. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη την υιοθέτηση και εφαρμογή του σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

    Επιπρόσθετα, είναι θετική η πρόσφατη θέσπιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΦΕΚ 12/Α/24-1-2020), που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσής μας την τελευταία δεκαετία. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το Πρόγραμμα προετοιμασίας των μαθητών για την Πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε., καθώς αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχή εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.

    Προτείνουμε τα εξής:
    – Διδασκαλία του μαθήματος « Πληροφορική» σε Α’, Β’ και Γ’ τάξη, σε δίωρη βάση.
    – Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε. και για τους μαθητές της Β’ τάξης.
    – Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:20 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΤΖΟΥΦΑ

    Σχετικά με τη Β’ ξένη γλώσσα
    Αναφέρομαι και στο δημοτικο και στο γυμνάσιο και λύκειο , γιατί είναι αλληλένδετα>
    Προτείνω
    1.Να διδασκονται τα παιδιά στο δημοτικό την Β’ ξένη γλώσσα που πράγματι επιλέγουν και όχι αυτή που πλειοψηφεί το τμήμα. Δεν είναι λογικό να βάζουμε ένα παιδί να επιλέγει μια γλώσσα κι έπειτα να το αναγκάζουμε να διδαχτεί μια γλώσσα που δεν επέλεξε. Συνήθως μέχρι τώρα για μικρές διαφορές, για παράδειγμα σε ένα τμήμα 25 παιδιών, που τα 13 επιλέγουν την χ ξένη γλώσσα, αναγκάζονται και τα υπόλοιπα 12 να τη διδαχτουν, χωρίς να το επιθυμουν.

    2.Τα τμήματα να μοιράζονται σε δυο μικρότερα και να γίνεται παράλληλη διδασκαλία των δυο ξένων γλωσσών από τους καθηγητές. Η δημιουργία μικρότερων τμημάτων είναι απαραίτητη τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο.

    3.Αν τα παιδιά διδάσκονται εξ αρχής την γλώσσα που επιθυμούν πραγματικά και όχι αυτή που τους επιβλήθηκε, θα μπορούν να συνεχίσουν στο γυμνάσιο και να φτάσουν σε κάποιο σεβαστό επίπεδο γλωσσομάθειας. Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν διδάσκονται την γλώσσα που πραγματικά επιθυμούν στο δημοτικό, έχει ως αποτέλεσμα στο γυμνάσιο να αλλάζουν και να ξεκινάνε πάλι από μηδενικό επίπεδο. Όλο αυτό προυποθέτει προφανώς περισσότερους διορισμούς μονίμων ή έστω αναπληρωτών καθηγητών β ξένης γλώσσας, όπου παρουσιάζονται ανάγκες.

    4. Επαναφορά του τριώρου ή τετραώρου διδασκαλίας στο γυμνάσιο. Ένα δίωρο
    και μάλιστα σε μεγάλα τμήματα δεν αρκει για να φτάσει ο μαθητής σε ένα σεβαστό επίπεδο γλωσσικής γνώσης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεαλιστική σύνδεση με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αν δεν πληρούνται οι 4 όροι που ανέφερα.

    5. Πραγματική και όχι μόνο εικονική επαναφορά της 2ης ‘ ξένης γλώσσα και στο λύκειο. Κατά καιρούς υπήρχε μόνο η θεωρητική δυνατότητα, γιατί παρόλο που πολλά παιδιά επέλεγαν τη β ξένη γλώσσα, τελικά δεν την διδάσκονταν. Με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν διορισμένοι καθηγητές, ανάγκαζαν τα παιδιά να διαλέξουν άλλο μάθημα. Δυνατότητα σχηματισμού μικρών τμημάτων.Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές Πανεπιστημιακές σχολές που απαιτούν Β ξένη γλώσσα και δεν παρέχεται από το δημόσιο σχολείο η δυνατότητα να τη διδαχτουν, ενώ είναι ένα από τα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλήνιες.

  • Μετά την τρίχρονη εφαρμογή του πιλοτικού αναμορφωμένου προγράμματος Σπουδών στο Γυμνάσιο, όπου το μάθημα της Πληροφορικής διδασκόταν δύο (2) ώρες την εβδομάδα, η επιτυχία του, κατά γενική ομολογία όλων των θεσμικών φορέων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής του, υπήρξε αδιαμφισβήτητη (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Πρόγραμμα Σπουδών 2011 για τον Πληροφορικό Γραμματισμό). Ο σκοπός της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο είναι να προσδιορίσει και να εξειδικεύει τις διαστάσεις του πληροφορικού γραμματισμού, δηλαδή τις ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες για τις Τ.Π.Ε.) που θα πρέπει να αναπτύξουν όλοι οι μαθητές και είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και την παραπέρα ζωή τους. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη την υιοθέτηση και εφαρμογή του σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

    Επιπρόσθετα, είναι θετική η πρόσφατη θέσπιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΦΕΚ 12/Α/24-1-2020), που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσής μας την τελευταία δεκαετία. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το Πρόγραμμα προετοιμασίας των μαθητών για την Πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε., καθώς αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχή εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.

    Προτείνω τα εξής:
    – Διδασκαλία του μαθήματος « Πληροφορική» σε Α’, Β’ και Γ’ τάξη, σε δίωρη βάση.
    – Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε. και για τους μαθητές της Β’ τάξης.
    – Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:53 | Γκίνη Μαργαρίτα

    Άρθρο 4:
    Θεωρώ ότι η αύξηση του αριθμού των μαθημάτων σε 7 εντείνει το άγχος των μαθητών χωρίς να τους προσφέρει κάτι ουσιαστικό . Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν ανάγκη να έχουν ελεύθερο χρόνο να σχετίζονται με τους συνομηλίκους τους, να συνομιλούν. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη ηλικιακή φάση και η επιβάρυνση με διαδικασίες αξιολόγησης που κατά κανόνα καλούν τα παιδιά να αποδείξουν τι γνωρίζουν, δε βοηθά την ψυχολογία τους. Δυστυχώς δε φαίνεται να μάθαμε κάτι από την τραγική κατάσταση των Λυκείων της χώρας που η φροντιστηριακή εκπαίδευση τα έχει υποκαταστήσει πλήρως και αντί να παρέχουν παιδεία, παρέχουν εξειδικευμένη γνώση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και αφήνουν τα νέα παιδιά της χώρας χωρίς ευρυμάθεια .

  • 5 Μαΐου 2020, 14:14 | Σοφία Μπ.

    Το μάθημα της Πληροφορικής θα πρέπει να είναι δίωρο σε κάθε τάξη του Γυμνασίου. Χρειάζεται επικαιροποίηση ή εκ νέου συγγραφή νέων διδακτικών βιβλίων.
    Η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας στο β’ τετράμηνο του μαθήματος Πληροφορικής κρίνεται πολύ θετική.
    Η τεχνική υποστήριξη των εργαστηρίων, αλλά και του υπόλοιπου υπολογιστικού εξοπλισμού των σχολείων να γίνεται από εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό ανά περιοχή σχολείων (Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των ΠΛΗΝΕΤ).

  • 5 Μαΐου 2020, 14:01 | Μόσχοβα Ευθυμία

    Η μεταφορά του μαθήματος της Βιολογίας στα εξεταζόμενα είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, όμως για να είναι ουσιαστική η αναβάθμισή του και κατ’επέκταση ο βιολογικός εγγραμματισμός των μαθητών – αυριανών πολιτών, θα πρέπει να αναχθεί σε δίωρο από μονόωρο που είναι σήμερα. Η διδασκαλία μονόωρων μαθημάτων εμφανίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και ιδιαίτερα η Βιολογία είναι ένα αντικείμενο που χρειάζεται χρόνο για την εμβάθυνση στις έννοιες και τα φαινόμενα που μελετώνται.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:01 | Σεβαστή Τζιαφέρη

    Σωστά αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα. Γιατί όμως ισχύει ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε Ομάδες;;
    ¨Όσοι διδάσκουμε στα Γυμνάσια βλέπουμε ότι αυτός ο διαχωρισμός αυτός έχει δημιουργήσει στη συνείδηση των μαθητών αλλά και των γονιών τους, διάκριση μαθημάτων σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα» ή πιο απλά στην πράξη, σε μαθήματα που χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να πολυπροσέχει ο μαθητής.
    Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις γονείς, που έρχονται στο σχολείο να ρωτήσουν για την επίδοση του παιδιού τους, δεν ρωτούν συναδέλφους μαθημάτων Β΄και Γ΄Ομάδας.
    Αυτός ο διαχωρισμός μαθημάτων μαζί με τις παρεπόμενες συνέπειές της, δεν αποτελεί από μόνη της έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό που υποθάλπει το ίδιο το σχολείο;;
    Και ας μην ξεχνάμε, αποτελεί πια κοινός τόπος ότι το γνωστικό επίπεδο των παιδιών στο Γυμνάσιο χειροτερεύει κάθε χρόνο. Μήπως φταίει και ότι στο τέλος της χρονιάς απουσιάζουν οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων; Σημειωτέον ότι οι εξετάσεις δεν έχουν μόνο ρόλο αξιολογικό αλλά αποτελούν και ευκαιρία για ταξινόμηση της διδακτέας ύλης στο μυαλό του μαθητή και «μετακίνησής» της από τη βραχυπρόθεσμη στη μακρόχρονη μνήμη.
    Σεβαστή Τζιαφέρη, φιλόλογος Γυμνασίου

  • 5 Μαΐου 2020, 13:42 | Μαρία Στιβαχτή

    Με μεγάλη λύπη διαπιστώνω, ως μητέρα δύο μαθητών (Γυμνάσιο-Λύκειο), πως το συγκεκριμένο ν/σ δεν έχει χαρακτήρα αναβάθμισης και ανανέωσης για το πολύπαθο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έχει καθαρά εξεταστοκεντρικό χαρακτήρα και δυστυχώς το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα σε 9 (η Νεοελληνική Γραμματεία και τα Αρχαία είναι διπλά). Αυτό σημαίνει φροντιστήρια και παραπαιδεία από την Α΄ Γυμνασίου, χωρίς τα οποία οι μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο ύλης(τα Αρχαία δεν μαθαίνονται χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια αφού τα παιδιά από το Δημοτικό δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μάθουν την νεοελληνική γλώσσα). Στην πράξη αυτό σημαίνει συνέχεια διαγωνίσματα, παπαγαλία μαθημάτων (π.χ. Βιολογία), άγχος, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση για την ελληνική οικογένεια. Σας παρακαλώ όχι τόσες πολλές εξετάσεις, δεν μπορούν να ανταποκριθούν μαθητές και γονείς.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:28 | Νίκη Δ.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους

  • 5 Μαΐου 2020, 13:23 | Μαίρη Σ.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους

  • 5 Μαΐου 2020, 13:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΜΦΑΝΗΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ (ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΓΩ:
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ(π.χ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΙΣΡΑΗΛ,κ.α.)
    ΑΛΙΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (π.χ.ΙΤΑΛΙΑ,ΙΑΠΩΝΙΑ,κ.α)
    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ
    ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ,κ.α) ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ (ΚΙΝΗΤΑ ,Η/Υ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, ΟΧΗΜΑΤΑ κ.α.) ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΕΣ.
    ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ; ΜΟΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΕ 9 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ,ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ !!!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:13 | Νατάσα Α.

    Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Άρθρο 06:Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της AVANT GARDE το 2017 ενώ πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της παιδείας δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους

  • 5 Μαΐου 2020, 13:01 | ΑΡΓΥΡΗΣ

    ΘΕΜΑ Α – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
    α)Απαραίτητο και γραπτώς εξεταζόμενο το μάθημα των Μαθηματικών σε όλες τις τάξεις
    γ) Διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών ανά τάξη με περικοπή και σωστότερη κατανομή της ύλης ώστε τελικά Διδακτέα και Εξεταστέα ύλη να συμπίπτουν.
    δ) Αναβάθμιση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας με σωστότερη ίσως κατανομή σε περισσότερες τάξεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

    ΘΕΜΑ Β – ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    α) Αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σ’ όλες τις τάξεις
    β) Εισαγωγή μαθήματος Διατροφής και Υγείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο (τραγική η κατάσταση στα κυλικεία όπου αυτή τη στιγμή η βασική τροφή προς πώληση είναι η ζύμη από άσπρο αλεύρι με λίγο τυρί, σαλάμι, λουκάνικο)
    γ) Εκσυγχρονισμός του μαθήματος της Πληροφορικής (οι μαθητές ξέρουν να χειρίζονται καλά το facebook αλλά δεν μπορούν να κάνουν μια εγγραφή στο σχολικό δίκτυο
    δ) Εισαγωγή μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής

    ΘΕΜΑ Γ – ΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
    α) Επαναληπτικές εξετάσεις για τους ανεξεταστέους τον Ιούνιο, όπως ισχύει τώρα.
    β) Ενίσχυση των αδύνατων μαθητών στη διάρκεια της χρονιάς με παράλληλη στήριξη για όποιον μαθητή το επιθυμεί στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος (έτσι δε θα καταλήγουμε σε επαναληπτικές εξετάσεις – παρωδία.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:48 | Ελένη

    Είμαι μητέρα παιδιού που θα φοιτήσει την επόμενη χρονιά στην Α΄ γυμνασίου και ανησυχώ πάρα πολύ με την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς. Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο διδασκαλίας Οι εξετάσεις προσθέτουν άγχος στα παιδιά και σε όλη την οικογένεια καθώς και επιπλέον φροντιστήρια. Εμείς θέλουμε περισσότερο μάθημα και λιγότερες εξετάσεις . Οι εξετάσεις είναι μέσο αξιολόγησης και όχι μάθησης .

  • Σύμφωνα με το άρθρο, στις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα εξετάζονται οι μαθητές στα 7 μαθήματα της Ομάδας Α, αντί για 4. Αναρωτιόμαστε σε τι εξυπηρετεί η εντατικοποίηση αυτή και μάλιστα με την εξέταση των 7 μαθημάτων από 1-15 Ιουνίου! Ενώ φιλοδοξεί να δημιουργήσει το «σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο», εισάγει την εντατικοποίηση της μάθησης με την αύξηση των εξεταζομένων μαθημάτων και την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η παραπαιδεία, διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, καθώς μόνο οι πιο ευκατάστατοι μαθητές θα καταφύγουν στα φροντιστήρια Μ.Ε. από νωρίς στο Γυμνάσιο, ενώ είναι σίγουρο ότι αυξάνεται το στρες των μαθητών με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες.
    Ως προς την εντατικοποίηση, σκόπιμο θα ήταν να μελετήσει το Υπουργείο τα πιο επιτυχημένα, σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, εκπαιδευτικά συστήματα, ιδιαίτερα των σκανδιναβικών χωρών, στα οποία εφαρμόζεται ακριβώς η αντίθετη λογική από τη στείρα, πολύωρη και χωρίς δημιουργικότητα μελέτη και αξιολόγηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:01 | Παναγιώτης Γιατράς

    B΄ Ξένη Γλώσσα:
    Είναι πολύ αρνητικό τα παιδιά μας να διδάσκονται τη γλώσσα που δεν έχουν επιλέξει με την αιτιολογία, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, όταν στο όμορο Γυμνάσιο ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός κάνει Ιστορίες.
    Οι δηλώσεις των μαθητών θα πρέπει να γίνονται μέσα από το ΤΑΧΙS NET, για να είναι πιο διαφανής η διαδικασία.
    Συγχαρητήρια για το ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέγουν το βιβλίο που επιθυμούν, το οποίο είναι πλήρες, όχι όπως στο Γυμνάσιο που δεν υπάρχει υποστήριξη στην ακουστική κατανόηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:35 | Γεωργία

    Aύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής σε δύο ώρες
    την εβδομάδα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου εξασφαλίζοντας όμως
    ταυτόχρονα, τον ιδανικό αριθμό μαθητών στο σχολικό εργαστήριο
    πληροφορικής. και καθιέρωση εργαστηριακού μαθήματος επιστήμης και
    τεχνολογίας STEM – Robotics.
     Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών
    Πληροφορικής, για την υποστήριξη του ή των εργαστηρίων, αλλά και του
    υπόλοιπου τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου.
     Επαναλειτουργία των ΠΛΗΝΕΤ με υπεύθυνο που να είναι πληροφορικός και
    όχι διοικητικός υπάλληλος.
     Άμεση αναβάθμιση εξοπλισμού σε ΟΛΑ τα εργαστήρια της χώρας με νέους
    υπολογιστές και Κιτ ρομποτικής.
     Ξεκάθαρος ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής, με απεμπλοκή από το
    myschool. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν είναι αρμοδιότητα του καθηγητή
    πληροφορικής.
     Κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής στη Γ ́ Γυμνασίου (ή και στην Β ́
    Γυμνασίου) εντός σχολικού ωραρίου για όλους τους μαθητές όπως γίνεται για
    το πιστοποιητικό ξένων γλωσσών.
     Ξεχωριστό μάθημα ρομποτικής- λογικής σκέψης στην Γ ́ Γυμνασίου (αρχές
    αλγοριθμικής, από μία ώρα το καθένα).[5] Αλλαγή του βιβλίου πληροφορικής αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και
    διεύρυνση/ανανέωση της ύλης και εκ νέου ανανέωση του προγράμματος
    σπουδών, με Σύγχρονες Γλώσσες Προγραμματισμού και Ρομποτική, λογική
    σκέψη και αλγοριθμική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη
    πραγματικότητα.
     Δημιουργία ομίλων πληροφορικής/ρομποτικής ή ομάδων συμμετοχής σε
    διαγωνισμούς Πληροφορικής.
     Χειριστές VBI αποκλειστικά καθηγητές πληροφορικής.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:35 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΤΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ. ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΞΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ π.χ 7. ΕΤΣΙ ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • 5 Μαΐου 2020, 08:55 | Παπαδημητροπούλου Άννα

    Γιατί η χημεία δεν βρίσκεται με τη βιολογία (στην 1η ομάδα); Γιατί τα αρχαία να είναι μαζί τους; Κάντε μία ομάδα με λατινικά, αρχαία, ιστορία κλπ. Τέλος υπάρχουν μαθητές που δεν θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο, θέλουν να μάθουν μια τέχνη (όχι καλλιτεχνικά) να γνωρίζουν να αλλάξουν μια λάμπα, να φτιάξουν μπετον, να βιδώσουν μια βίδα, να φυτέψουν μαρούλια ή να δώσουν τις πρώτες βοήθειες , να σβήσουν μια φωτιά, να μάθουν τα σήματα, ας παίξουν και ένα μουσικό όργανο.. Απλά πράγματα που θα μπορούσε να μάθει κάποιος που δεν θα ήθελε να σπουδάσει. Άρα ας γίνει μια τέτοια ομάδα ή ένας τύπος σχολείου που μετά αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε Ε.ΠΑΛ. Υπάρχουν μαθητές που θα ενδιαφέρονταν περισσότερο για κάτι πρακτικό παρά για μια εξίσωση.

  • 5 Μαΐου 2020, 08:06 | Βικ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: 1) 2 ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2) 10 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3) ΣΥΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 4) ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ 3 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
    1) Η Πληροφορική πρέπει επιτέλους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να πάρει την θέση που της αρμόζει ως επιστημονικός κλάδος. Να εξεταστεί το ΑΠΣ της Πληροφορικής εκ νέου. Οι ψηφιακές δεξιότητες και ο ψηφιακός κριτικός εγγραματισμός είναι απαραίτητο εφόδιο για τον μελλοντικό πολίτη. Πουθενά στην ύλη της Πληροφορικής δεν υπάρχει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και ξαφνικά αρχίσαμε οι εκπαιδευτικοί να μιλάμε στα παιδιά για σύγχρονη και ασύγχρονη. Πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα στο Γυμνάσιο για να προετοιμάζονται οι μαθητές για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής εντός του ωρολογίου προγράμματος αλλά και για να μάθουν την αποκωδικοποίηση πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές του Internet, να δημιουργούν μια πρωτότυπη εργασία χωρίς copy-paste (δεξιότητα που αφορά όλα τα μαθήματα), να δημιουργούν περιεχόμενο σε διαδικτυακά περιβάλλοντα και να μάθουν τους κανόνες ασφαλείας στα κοινωνικά δίκτυα.
    2) Για αποτελεσματική διδασκαλία του αντικειμένου της Πληροφορικής πρέπει ο κάθε μαθητής να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή. Όχι όπως τώρα 2-3 μαθητές σε έναν υπολογιστή γιατί ένας δουλεύει και οι άλλοι κοιτάνε. Χρειάζεται εξατομικευμένη ενεργητική μάθηση άρα πρέπει να μπαίνουν 10 μαθητές στο Εργαστήριο Πληροφορικής.
    3) Υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες σε διδακτορικές διατριβές με εντυπωσιακά μαθησιακά αποτελέσματα όταν υπάρχει συνδιδασκαλία της Πληροφορικής με άλλα μαθήματα. Ιδιαίτερα η συνδιδασκαλία Νεοελληνικής Γλώσσας και ΤΠΕ που τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά λεξικά, να αποκωδικοποιούν πληροφορίες και να συνθέτουν το δικό τους πρωτότυπο κείμενο. Χρειάζονται βιωματικές, διαθεματικές δραστηριότητες που να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Δεν ακούει κανείς τα παιδιά? Δεν αντέχουν άλλο το σχολείο να κάθονται τόσες ώρες ως παθητικοί δέκτες. Χρειάζονται ενεργητική μάθηση με συνεχείς εναλλαγές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την βοήθεια των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας.
    4) Όσοι εργάζονται στα σχολεία γνωρίζουν την δουλειά που κάνουν οι Πληροφορικοί. Παρόλο που τους κόπηκαν 3 ώρες ως Υπεύθυνοι εργαστηρίου Πληροφορικής, παρόλο που πάνε σε 3-4 σχολεία και παρόλο που δεν πρέπει να έχουν άλλη εξωδιδακτική εργασία, εκείνοι κάνουν τα πάντα. Μερικά από αυτά που κάνουν είναι: Myschool, απογραφή ΤΠΕ, διαχειριστές μαθητικών λογαριασμών, ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου, καταχώρηση βαθμολογιών, έκδοση τελικών αποτελεσμάτων, μισθοδοτικές καταστάσεις αναπληρωτών, συντήρηση υπολογιστών, εκτυπωτών, βιντεποπροβολέων, fax, φωτοτυπικά, αποκατάσταση βλαβών δικτύου και Internet, υποστήριξη όλων των άλλων συναδέλφων κλπ. Και τώρα η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Πως νομίζετε ότι πραγματοποιήθηκε η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση; Χάρη στο φιλότιμο των πληροφορικών που νυχθημερόν έγραφαν οδηγίες, έκαναν σεμινάρια και έστελναν email σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου εμφανίστηκαν πολύ αργότερα για βοήθεια. Ένα σχολείο για να οργανωθεί ψηφιακά σε διοικητικό επίπεδο αλλά και για να αποκτήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να υπάρχει εξ’ ολοκλήρου ένας εκπαιδευτικός Πληροφορικής.
    Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, με όρεξη, με γνώσεις που ανανεώνουν συνεχώς και είναι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές στα σχολεία. Ελπίζουμε ότι τώρα με αφορμή την πανδημία που ανέδειξε το ψηφιακό χάσμα, τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι μαθητές για κριτικό ψηφιακό εγγραματισμό να ενισχυθεί στην ουσία το μάθημα της Πληροφορικής.

  • 5 Μαΐου 2020, 01:03 | Ματίνα

    Η Τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ιδίως αυτό τον καιρό που πολεμάμε έναν αόρατο εχθρό, τον Κορονωϊό. Η τηλεκπαίδευση και η έρευνα για το εμβόλιο ήταν τα πιο επίμαχα σημεία. Ένα τόσο επίκαιρο και πολύ σημαντικό μάθημα συνεχώς περιθωριοποιείται και εντέλει υποβαθμίζεται. Πως καλλιεργούμε δεξιότητες ζωής, όταν υποβαθμίζουμε μαθήματα όπως η Τεχνολογία και όχι μόνο;

  • 4 Μαΐου 2020, 23:57 | Θεοδώρα Αντωνίου

    Διαφωνώ με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς γιατί θεωρώ πως δεν αναβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης παρά μόνο αυξάνει το άγχος και εντατικοποιεί την εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, για το μάθημα των Αγγλικών το οποίο διδάσκω, θεωρώ πως είναι άλλες οι προτεραιότητες αν θέλουμε οι μαθητές μας να έχουν μια συνέχεια από την μια τάξη στην άλλη και τελικά να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και την απόκτηση του ΚΠΓ στο τέλος του Γυμνασίου. Ενδεικτικά αναφέρω πως πρέπει να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας και την ύλη που αναμένουμε να καλυφθεί κάθε χρόνο καθώς και να γραφτούν νέα βιβλία που θα ενσωματώνουν τους στόχους του ΕΠΣ-ΞΓ και θα υποστηρίζουν τον εκπαιδευτικό, με πρόβλεψη για διαβαθμισμένο υλικό, υλικό κατάλληλο για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και διαθεματική σύνδεση με όσα μαθήματα του σχολείου είναι δυνατό.

  • 4 Μαΐου 2020, 23:29 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η χημεία στην Β και Γ Γυμνασίου πρέπει να διδάσκεται δυο ώρες την εβδομάδα με υποχρεωτική τη μια ώρα να είναι εργαστηριακή. Επίσης δεν νοείται η χημεία να διαφέρει από τις άλλες φυσικές επιστήμες. Θα πρέπει να καταταχθεί στα μαθήματα Ομάδας Α

  • 4 Μαΐου 2020, 23:13 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΜΦΑΝΗΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΓΩ:
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ(π.χ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΙΣΡΑΗΛ,κ.α.)
    ΑΛΙΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (π.χ.ΙΤΑΛΙΑ,ΙΑΠΩΝΙΑ,κ.α)
    ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ,κ.α) ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ (ΚΙΝΗΤΑ ,Η/Υ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, ΟΧΗΜΑΤΑ κ.α.) ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΕΣ.
    ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ; ΜΟΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΕ 9 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ,ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ !!!!!!

  • 4 Μαΐου 2020, 22:50 | Τάσος

    Άρθρο 4, παρ. 2
    Προσθετέες διατάξεις:
    1. Τα θέματα των ωριαίων γραπτών δοκιμασιών επιδίδονται, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στον/στην Διευθυντή/-ντρια του Σχολείου την ίδια ημέρα διεξαγωγής της γραπτής εξέτασης.
    2. Τα γραπτά των μαθητών/-τριών βαθμολογούνται και επιδεικνύονται στους μαθητές/-τριες εντός πέντε το πολύ ημερών από την ημέρα διεξαγωγής της γραπτής εξέτασης. Αμέσως μετά επιδίδονται στον/στην Διευθυντή/-ντρια της σχολικής μονάδας και φυλάσσονται στο Γραφείο του/της Διευθυντή/-ντριας.
    3. Ως ελάχιστος χρόνος παραμονής του/της μαθητή/-τριας στην αίθουσα κατά την ώρα της γραπτής εξέτασης ορίζεται ο ήμισυς της διδακτικής ώρας κατά την οποία διενεργείται η εξέταση.
    4. Για τη διόρθωση των γραπτών χρησιμοποιείται η βαθμολογική κλίμακα του 100 με αναγωγή, σε ακέραιο και όχι δεκαδικό αριθμό, στην εικοσάβαθμη κλίμακα.
    5. Οι ερωτήσεις/ασκήσεις των ωριαίων γραπτών εξετάσεων είναι ανάλογες με τις ερωτήσεις/ασκήσεις που προβλέπονται για το κάθε μάθημα, προσαρμοσμένες στο χρονικό διάστημα της μίας ώρας. (ΠΡΟΣΟΧΗ! Ή να γίνει κάποια ανάλογη πρόβλεψη, διότι πολλές φορές οι γραπτές ωριαίες εξετάσεις εξαντλούνται σε δυο-τρεις ερωτήσεις αντιστοίχισης και πολλαπλών επιλογών, χρονικών απαιτήσεων … πενταλέπτου!)
    6. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και δευτέρου τετραμήνου δύνανται να διενεργούνται ανά μάθημα γραπτώς εξεταζόμενο τρεις κατ’ ανώτατο όριο γραπτές δοκιμασίες (τεστ) χρονικής διάρκειας 15΄ το πολύ λεπτών.
    7. Η ωριαία γραπτή δοκιμασία και οι σύντομες γραπτές δοκιμασίες καταχωρίζονται από τον/την διδάσκοντα/-ουσα στο βιβλίο ύλης.

  • Υπόμνημα επί του Σ/Ν «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Η ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή και τις ευφυείς τεχνολογίες, προϋποθέτει πολίτες με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιστήμονες Πληροφορικής, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων θέσεων εργασίας, που απαιτούν αντίστοιχες ψηφιακές ικανότητες – Digital Competence Framework (https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp/ digital-competence-framework). Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας-Digital Economy and Society Index – DESI (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi), ο οποίος μετρά την ψηφιακή τεχνολογία και προσδιορίζει την απόδοση και την πρόοδο της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας υπολείπεται αρκετά (46%) από το μέσο όρο των κρατών μελών (57%). Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, είναι οφθαλμοφανής η ενίσχυση της ψηφιακής της ανταγωνιστικότητας, με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση. Κατά συνέπεια το σημερινό σχολείο οφείλει να προετοιμάσει αποτελεσματικά τον αυριανό πολίτη της Κοινωνίας και της Γνώσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της νέας εποχής, όπως αυτές προαναφέρθηκαν.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο, ότι η ενίσχυση της προσφερόμενης Πληροφορικής Παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση και προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, σε σχέση με τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και των ψηφιακών ικανοτήτων τους, που αποτελούν στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ε.Ε., θα συντελέσει τα μέγιστα. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο δράσης 2018 για την ψηφιακή εκπαίδευση ;Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019 για την Προώθηση της Καινοτομίας και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων).

    Επίσης, είναι γενικά αποδεκτό ότι η διδασκαλία-διδακτική των μαθημάτων Πληροφορικής και ιδιαίτερα ο Προγραμματισμός, αναπτύσσουν εκτός των ψηφιακών ικανοτήτων και άλλες ικανότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική, η δημιουργική και η υπολογιστική σκέψη. Με δεδομένη τη διείσδυση της Επιστήμης των υπολογιστών στις άλλες επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία οι προαναφερθείσες ικανότητες του και ψηφιακές ικανότητες αναγνωρίζονται ως θεμελιώδεις, που καλλιεργούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα από την αρχή της βασικής εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη Πληροφορικής κουλτούρας θα καταστήσει τους μαθητές μας ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, ικανούς να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές και στις εξελίξεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία να επενδύσει στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στις Εφαρμογές της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε ζητήματα εξοπλισμού (υλικού και λογισμικού), στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

    Το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αν και στο σκεπτικό του ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της Πληροφορικής, που είναι η πάγια θέση της Ένωσής μας, δεν ανταποκρίνεται ουδόλως προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένη την ειλικρινή πρόθεσή μας, για κατάθεση εποικοδομητικών βελτιωτικών προτάσεων, στην κατεύθυνση των υλοποίησης των προαναφερθέντων, υποβάλλουμε το παρακάτω αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα θέσεων επί των διατάξεών του. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία.

    Υπόμνημα επί των διατάξεων

    Άρθρο 04 – Διδασκόμενα μαθήματα και αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου

    Μετά την τρίχρονη εφαρμογή του πιλοτικού αναμορφωμένου προγράμματος Σπουδών στο Γυμνάσιο, όπου το μάθημα της Πληροφορικής διδασκόταν δύο (2) ώρες την εβδομάδα, η επιτυχία του, κατά γενική ομολογία όλων των θεσμικών φορέων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής του, υπήρξε αδιαμφισβήτητη (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Πρόγραμμα Σπουδών 2011 για τον Πληροφορικό Γραμματισμό). Ο σκοπός της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο είναι να προσδιορίσει και να εξειδικεύει τις διαστάσεις του πληροφορικού γραμματισμού, δηλαδή τις ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες για τις Τ.Π.Ε.) που θα πρέπει να αναπτύξουν όλοι οι μαθητές και είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και την παραπέρα ζωή τους. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη την υιοθέτηση και εφαρμογή του σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας.

    Επιπρόσθετα, είναι θετική η πρόσφατη θέσπιση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΦΕΚ 12/Α/24-1-2020), που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσής μας την τελευταία δεκαετία. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το Πρόγραμμα προετοιμασίας των μαθητών για την Πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε., καθώς αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχή εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.

    Προτείνουμε τα εξής:
    – Διδασκαλία του μαθήματος « Πληροφορική» σε Α’, Β’ και Γ’ τάξη, σε δίωρη βάση.
    – Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε. και για τους μαθητές της Β’ τάξης.
    – Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου με τη διδασκαλία του Προγράμματος προετοιμασίας.

    Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

  • 4 Μαΐου 2020, 22:22 | Μιζεράκη Χαρίκλεια

    Ως εκπαιδευτικός σε Ημερήσιο Γυμνάσιο, έχω τα ακόλουθα σχόλια:
    Α. Το μάθημα της Χημείας πρέπει να είναι στην Ομάδα Α’, διότι
    α) είναι μια επιστήμη με σημαντική αξία και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή και
    β) είναι ένα μάθημα που στο Λύκειο είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο και πρέπει από την αρχή να αντιμετωπίζεται με την αντίστοιχη σοβαρότητα.

    Β. Καθώς το Γυμνάσιο είναι μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από την τελική βαθμολογία του κάθε μαθητή, θα πρέπει όλοι να προάγονται ή να απολύονται χωρίς περιορισμούς από τη βαθμολογία.

    Η σημερινή πραγματικότητα στο Γυμνάσιο έχει ως εξής:
    Συχνά υπάρχουν γνωματεύσεις από ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Κ.Ε.Σ.Υ. που ζητούν επιεική αξιολόγηση για κάποιους μαθητές. Σ’ αυτή την κατηγορία είναι και μαθητές που έχουν αντίστοιχους λόγους επιεικούς αντιμετώπισης, χωρίς να έχουν γνωμάτευση γιατί απλά δεν μερίμνησε κάποιος ώστε να υπάρξει μία αντίστοιχη γνωμάτευση.
    Υπάρχει και η κατηγορία αυτών που δεν κοπιάζουν και αρκούνται στην ελάχιστη προσπάθεια.
    Στο όνομα αυτής της επιεικούς μεταχείρισης, και για να είναι δίκαιος ο εκπαιδευτικός στο σύνολο των μαθητών που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα, ο βαθμός 10 μπαίνει εύκολα, χωρίς να ανταποκρίνεται πάντα στην προσπάθεια που καταβάλει ο μαθητής.

    Σε περίπτωση προαγωγής ή απόλυσης χωρίς περιορισμό βαθμολογίας:
    α) Θα μπορούσε να υπάρχει η επιλογή της επανάληψης της τάξης μετά από αίτηση του κηδεμόνα (ή του ίδιου εφόσον είναι ενήλικος) και με τη σύμφωνη γνώμη των διδασκόντων του μαθητή (ή μιας ολιγομελούς επιτροπής διδασκόντων).
    β) Θα μπορούσαν να υπάρχουν υποστηρικτικά μαθήματα (όπως ενισχυτική διδασκαλία), καλά οργανωμένα από την αρχή του σχολικού έτους, που να στηρίζουν αδύναμους μαθητές σε βασικά μαθήματα (όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά) και να βοηθούν στην βελτίωση των γνώσεων αυτών των μαθητών.

  • 4 Μαΐου 2020, 22:19 | Βαγγέλης

    Η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να μετατρέπει τα παιδιά μας σε παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο.
    Η πολυγλωσσία στο ελληνικό δημόσιο σχολείο πρέπει να ενισχυθεί ώστε οι μαθητές να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών με βελτίωση των διδακτικών εγχειριδίων και των προγραμμάτων σπουδών, εισαγωγή της 2ης ξένης γλώσσας στην Δ΄ Δημοτικού και επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, υποχρεωτική συνέχιση της 2ης ξένης γλώσσας στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και σύνδεση της με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

  • 4 Μαΐου 2020, 21:18 | Irene

    Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
    Η διερευνητική-συνθετική δημιουργική εργασία είναι ωφέλιμο να ισχύει ως επιλογή του εκπαιδευτικού και για τις δύο ΟΜΑΔΕΣ μαθημάτων, καθώς και στα δύο τετράμηνα. Ο βαθμοκεντρικός και εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της μάθησης δημιουργεί έντονο άγχος, ενισχύει αλυσιτελώς τον ανταγωνισμό και στερεί τη δυνατότητα δημιουργικής και ουσιαστικής μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ αλλά και στο σύνολο των μαθητών.
    Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
    Η τρίωρη εξέταση κατά τη διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ, καθώς λόγω της φύσεως της δυσκολίας τίθεται ανέφικτο να συγκρατήσουν την προσοχή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και όντας περιορισμένοι κινητικά σε ένα θρανίο. Επιπλέον, η δυσκολία αυτή ενισχύεται από την πληθώρα γλωσσικών πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστούν στο εν λόγω μάθημα. Είναι ευνόητο ότι η επιπρόσθετη 3ωρη εξέταση στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την απόδοση των παραπάνω μαθητών και παράλληλα θα τους εξουθενώσει μαθησιακά. Επίσης από ότι φαίνεται για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλο τρόπο εξέτασης αντί για τη γραπτή.

  • 4 Μαΐου 2020, 21:15 | Λίνα

    Γιατί δεν κάνετε και την περιβαλλοντική εκπαίδευση υποχρεωτικό μάθημα σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο; Θέματα επίκαιρα όπως υπερθέρμανση του πλανήτη, αδέσποτα ζώα, η κτηνοτροφία και οι επιπτώσεις της, απορρίματα και η διαχείριση τους, τα θεωρείτε ανούσια; Είμαστε εντελώς απαίδευτοι περιβαλλοντικά και λυπάμαι για αυτό.

  • 4 Μαΐου 2020, 20:28 | Νάντια Παναγουλέα

    Νάντια Παναγουλεα-Κυριαζοπούλου. Με μεγάλη ικανοποίηση διαβάσαμε στο προς κατάθεση πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, την επαναφορά των εξετάσεων στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στις γυμνασιακές τάξεις καθώς και την προσθήκη της διδασκαλίας και εξετάσεως της Λατινικής Γλώσσας, για τους μέλλοντες να ακολουθήσουν τις λεγόμενες Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Βιβλία ελκυστικά και όχι με πολλές και δυσνόητες λεπτομέρειες που δύσκολα αφομοιώνει ένας μικρός μαθητής θα βοηθήσουν τους μαθητές του Γυμνασίου να αγαπήσουν τη γλώσσα μας όπως την μιλούσαν οι μακρινοί πρόγονοί μας σε μια εποχή η οποία μας έχει χαρίσει την φήμη που απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα στην παγκόσμια κοινότητα.

  • 4 Μαΐου 2020, 19:08 | Nicolas

    Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής σε δύο ώρες
    την εβδομάδα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου εξασφαλίζοντας όμως
    ταυτόχρονα, τον ιδανικό αριθμό μαθητών στο σχολικό εργαστήριο
    πληροφορικής. και καθιέρωση εργαστηριακού μαθήματος επιστήμης και
    τεχνολογίας STEM – Robotics.
    Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών
    Πληροφορικής, για την υποστήριξη του ή των εργαστηρίων, αλλά και του
    υπόλοιπου τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου.
    Επαναλειτουργία των ΠΛΗΝΕΤ με υπεύθυνο που να είναι πληροφορικός και
    όχι διοικητικός υπάλληλος.
    Άμεση αναβάθμιση εξοπλισμού σε ΟΛΑ τα εργαστήρια της χώρας με νέους
    υπολογιστές και Κιτ ρομποτικής.
    Ξεκάθαρος ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής, με απεμπλοκή από το
    myschool. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν είναι αρμοδιότητα του καθηγητή
    πληροφορικής.
    Κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής στη Γ ́ Γυμνασίου (ή και στην Β ́
    Γυμνασίου) εντός σχολικού ωραρίου για όλους τους μαθητές όπως γίνεται για
    το πιστοποιητικό ξένων γλωσσών.
    Ξεχωριστό μάθημα ρομποτικής- λογικής σκέψης στην Γ ́ Γυμνασίου (αρχές
    αλγοριθμικής, από μία ώρα το καθένα).

    Αλλαγή του βιβλίου πληροφορικής αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και
    διεύρυνση/ανανέωση της ύλης και εκ νέου ανανέωση του προγράμματος
    σπουδών, με Σύγχρονες Γλώσσες Προγραμματισμού και Ρομποτική, λογική
    σκέψη και αλγοριθμική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη
    πραγματικότητα.
    Δημιουργία ομίλων πληροφορικής/ρομποτικής ή ομάδων συμμετοχής σε
    διαγωνισμούς Πληροφορικής.
    Χειριστές VBI αποκλειστικά καθηγητές πληροφορικής.
    Ναι στην ουσιαστική διαθεματικότητα.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:39 | Νικόλαος Ραγκούσης,πρ. πάρεδρος Π.Ι.

    Πολύ ορθή,ασφαλώς,η γραπτή προαγωγική ή απολυτήρια εξέταση όλων των μαθημάτων
    της Α ομάδας στο Γυμνάσιο,συνεπώς και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμμα
    τείας.Η τελική αυτή αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή στο τέλος ενός προγράμ-ματος σπουδών επιβάλλεται και από τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη,που θεωρεί
    την τελική αξιολόγηση αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας,αλλά και από την πρα-
    κτική διδακτική εμπειρία που ομολογουμένως από όλους τους εκπαιδευτικούς,βε-
    βαιώνει ότι μάθημα που δεν εξετάζεται στο τέλος ενός προγράμμμτος περιέρχεται
    στην αδιαφορία των μαθητών και ουσιαστικά καταργείται.Με αυτό το παιδαγωγικό
    σκεπτικό που έχει ισχύ αξιώματος για τη διδασκαλία κάθε μαθήματος,θα πρέπει η
    ρύθμιση αυτή να πεκταθεί και σε όσα μαθήματα της Β ομάδας κρίνεται αναγκαία
    από την ιδιαίτερη φύση τους,αλλά οπωσδήποτε και σε όλα τα μαθήματα και των
    τριών τάξεων του Λυκείου.

  • 4 Μαΐου 2020, 18:18 | Θεοχάρης Αντώνογλου

    Προτάσεις για το μάθημα της Πληροφορικής :

    * Αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο από 1 ώρα σε 2 ώρες. Με 1 ώρα την εβδομάδα δεν μπορεί να γίνει σωστά το μάθημα. Γιορτές, αργίες, εκδρομές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή με το μάθημα και να μην ολοκληρώνεται η ύλη που πρέπει να διδαχθεί. Άλλωστε πως μπορεί ένας μαθητής να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής στη Γ’ Γυμνασίου με 1 ώρα μόνο την εβδομάδα;

    * Νέο βιβλίο Πληροφορικής. Το υπάρχον βιβλίο είναι «παλαιολιθικό». Θα πρέπει να υλοποιηθεί νέο σετ βιβλίου Πληροφορικής (με σύγχρονο περιεχόμενο) το οποίο να αποτελείται από τα βιβλία μαθητή, τετράδιο μαθητή, βιβλίο καθηγητή. Όλα αυτά να δίνονται σε ψηφιακή μορφή στα οποία να αλλάζει το περιεχόμενό τους ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις ώστε να έχει πάντα επίκαιρη γνώση. Μπορεί να αναφερθεί ως παράδειγμα δομής περιεχομένου το βιβλίο «Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων & Λειτουργικά Συστήματα» που διδάχθηκε μία χρονιά το 1999-2000 στην Γ’ Λυκείου μια εξαιρετική δουλειά των συγγραφέων (http://www.pi-schools.gr/content/index.php?lesson_id=1&ep=67&c_id=281) στο οποίο είναι χωρισμένο σε αυτόνομα μαθήματα με θεωρία, διαφάνειες και ασκήσεις (βιβλίο μαθητή, τετράδιο μαθητή, επιπρόσθετες ασκήσεις στο βιβλίο καθηγητή).

    * Σύγχρονα Εργαστήρια Πληροφορικής και κιτ ρομποτικής. Πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια Πληροφορικής. Τα περισσότερα είναι παλιά. Πως θα γίνει σωστά το μάθημα με υπολογιστές στους οποίους δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα διάφορα λογισμικά και κολλάνε συνέχεια;

    * Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Οι καθηγητές Πληροφορικής υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση όχι μόνο τα πεπαλαιωμένα εργαστήρια αλλά και τον υπόλοιπο ψηφιακό εξοπλισμό του σχολείου. Έχουμε γίνει οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές.

    * Επαναλειτουργία των ΠΛΗΝΕΤ. Ο θεσμός πρέπει να επανέλθει για να προσφέρει άμεση τεχνική στήριξη στους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:56 | Κ.Π

    Ως φιλόλογος, χαίρομαι για τη διόρθωση που περιέχει το νομοσχέδιο και κατατάσσει το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στα εξεταζόμενα μαθήματα. Η αντίθετη κίνηση τα τελευταία χρόνια είχε οδηγήσει σε υποτίμηση του μαθήματος και, το σημαντικότερο, δεν βοηθούσε τα παιδιά να ανακεφαλαιώσουν, ξεκαθαρίσουν και αφομοιώσουν τις γνώσεις τους. Ωστόσο, η τρίωρη συνεξέταση δύο μαθημάτων (Γλώσσας και Γραμματείας), τόσο στα Νέα Ελληνικά όσο και στα Αρχαία, είναι πολύ δύσκολη και κουραστική για παιδιά Γυμνασίου και συμβαίνει (στα Νέα Ελληνικά που ισχύει ήδη), τα παιδιά να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν με επιτυχία. Θα πρότεινα τα μαθήματα του κάθε κλάδου να εξετάζονται ξεχωριστά για να αποφορτίζεται το άγχος και ο κόπος των μαθητών και να αποδίδουν καλύτερα.

  • 4 Μαΐου 2020, 17:30 | ΝΙΚΟΣ

    Α. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Στο άρθρο αυτό το Υπουργείο σε αντίθεση με την σημασία που δίνει στην αναγκαιότητα “να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων («soft skills»), δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα»)” δεν αναφέρεται καθόλου στην αιτιολογική έκθεση στο μάθημα που το αναλυτικό του πρόγραμμα αποσκοπεί ακριβώς στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, στο μάθημα της Τεχνολογίας. Στο αντίστοιχο άρθρο του νομοσχεδίου η μοναδική αναφορά γίνεται όταν αυτό τοποθετείται στην Ομάδα Β των διδασκομένων μαθημάτων των Ημερήσιων Γυμνασίων, ως κλάδος του μαθήματος Τεχνολογία-Πληροφορική.

    Το μάθημα της Τεχνολογίας διδάσκεται από το 1993 ως εφαρμογή του Maryland Plan στη χώρα μας. Το Maryland Plan μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:
    -Την ενσωμάτωση γνώσεων από τα μαθηματικά, τις επιστήμες (φυσική – χημεία), τις επικοινωνίες και τις κοινωνικές επιστήμες στις δραστηριότητες για την τεχνολογική εκπαίδευση.
    -Την εκτέλεση ρόλων επαγγελμάτων από τους μαθητές κατά τρόπο παράλληλο με την πραγματικότητα.
    -Τη σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν και να αναπτύξουν χαρίσματα και ικανότητες.
    (Πηγή: http://users.otenet.gr/~foniflo/technology/maryland_plan.htm)
    Στο μάθημα της Τεχνολογίας σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος (ΥΑ 137437/Γ2/02-09-2014, ΦΕΚ 2406 τΒ) οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες θεματικές εμπεριέχονται στους μαθησιακούς στόχους του μαθήματος στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και στους θεματικούς άξονες που διατρέχουν όλες τις δραστηριότητες των μαθητών, στα πλαίσια των σύγχρονων μαθητοκεντρικών εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται κατά τη διδασκαλία του μαθήματος (ομαδοσυνεργατική – διαφοροποιημένη διδασκαλία , μέθοδος project).

    Για τους παραπάνω λόγους αποτελεί αναγκαιότητα το Υπουργείο να ενισχύσει το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο, του διδακτικού/μαθησιακού πεδίου Τεχνολογία – Πληροφορική και για το λόγο αυτό προτείνω την εισαγωγή στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου των παρακάτω παραγράφων:

    α. Τροποποίηση υπουργικής απόφασης
    115475/Γ2 Υπ Αποφ (ΦΕΚ2121/28.08.2013 τ Β): “ Το διδακτικό αντικείμενο “Τεχνολογία” του Διδακτικού Πεδίου “Τεχνολογία – Πληροφορική” διδάσκεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας, το οποίο ιδρύεται και λειτουργεί με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα λοιπά οριζόμενα στην Υπ. Απόφαση 116886/Δ2/ ΦΕΚ1687τΒ/13.08.2015.

    β. Τροποποίηση υπουργικής απόφασης
    115472/Γ2 Υπ Αποφ (ΦΕΚ2121/28.08.2013 τ Β): Το Διδακτικό / Μαθησιακό πεδίο “Πληροφορική” αντικαθίσταται από το Διδακτικό / Μαθησιακό Πεδίο “Τεχνολογία – Πληροφορική”, το οποίο θα διδάσκεται σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για το Ημερήσιο Γυμνάσιο.

    Β. ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    Τέλος αναφορικά με την παραπομπή μαθητών για επανεξέταση τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι το σύστημα αυτό είναι δοκιμασμένο και έχει αποτύχει, καθότι η διαπίστωση είναι ότι κανένας μαθητής τα τελευταία 20 χρόνια δεν έρχεται διαβασμένος τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα η πρακτική έδειξε ότι το σύστημα που εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν πιο επιτυχημένο αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που δεν προήχθησαν και παρακολούθησαν τα υποστηρικτικά μαθήματα, εμφανίστηκε στις εξετάσεις με βελτίωση του γνωστικού του επιπέδου και επέτυχε πολύ καλύτερη επίδοση στις επαναληπτικές εξετάσεις.

  • 4 Μαΐου 2020, 16:09 | Αθανάσιος Παπαδόπουλος

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    ως ΕΕΧ σας έχουμε καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις μας επί του Σ/Ν.
    Παράλληλα, καταθέτουμε τις επισημάνσεις μας κατά άρθρο.
    Ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν συνάδουν με την λογική της ήσσονος προσπάθειας. Η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων σε Α και Β «κατηγορίας», εξεταζόμενα και μη εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την λογική και η εφαρμογή της έχει ήδη οδηγήσει στο Λύκειο μαθητές «περιορισμένης ευθύνης».
    Τόσο από επιστημονική άποψη, όσο και από παιδαγωγική και εκπαιδευτική άποψη ο διαχωρισμός των Φυσικών Επιστημών σε εξεταζόμενες και μη είναι εσφαλμένος και καλλιεργεί τόσο στους μαθητές, όσο και στην κοινωνία την εντύπωση μειωμένης βαρύτητας και σημασίας.
    Η ΕΕΧ είναι συνολικά αντίθετη με την λογική του διαχωρισμού των μαθημάτων σε εξεταζόμενα και μη και θεωρεί ότι η τελική εξέταση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης. Σε κάθε περίπτωση, η ΧΗΜΕΙΑ, η οποία είναι το πλέον υποβαθμισμένο μάθημα στο Γυμνάσιο εξαιτίας της αντιπαιδαγωγικής και απρόσφορης μονόωρης διδασκαλίας, δεν μπορεί να είναι μη εξεταζόμενο μάθημα.
    Η ΧΗΜΕΙΑ, η οποία δεν αποτελεί μόνο μια βασική επιστήμη για την κατανόηση του φυσικού κόσμου, του φαινομένου της ζωής, και για την καλλιέργεια κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά αποτελεί και ΠΥΛΩΝΑ της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την χώρα (Η Ελληνική Βιομηχανία συνεισφέρει το 31% του ΑΕΠ https://hellenicproduction.org/), είναι αδιαπραγμάτευτο ότι θα πρέπει να είναι ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (με βάση το νομοσχέδιο η Χημεία είναι εξεταζόμενο μάθημα μόνο σε δύο τάξεις από τις έξι τις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
    Αν η λογική του να μην εξετάζονται όλα τα μαθήματα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση διδακτικού χρόνου, θα μπορούσατε να επιλύσετε το πρόβλημα με ομαδοποίηση εξεταστικών αντικειμένων με συναφή λογική, επιτυγχάνοντας παράλληλα και έναν δεύτερο στόχο, την αξιοποίηση της γνώσης σε πλαίσιο πραγματικών προβλημάτων, τα οποία ως πολυπαραγοντικά απαιτούν την συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων.
    Η λύση αυτή θα επιτρέψει να αναπτυχθούν συνδυαστικά θέματα και θέματα κριτικής ικανότητας, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρξει ουσιαστικότερη εξέταση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και αναβάθμιση της εξεταστικής διαδικασίας και αφετέρου να βελτιώσει μέσα στα επόμενα χρόνια και τις επιδόσεις της χώρας στον διαγωνισμό PISA, ο οποίος κινείται σε θέματα εφαρμογών που απαιτούν διεπιστημονική συνεργασία.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ:
    ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
    ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

    ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΦΥΣΙΚΗ- ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ/ΓΕΩΛΟΓΙΑ

  • 4 Μαΐου 2020, 15:35 | mike maziotis

    H αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών που με έμφαση διαφημίζετε, εξαντλείται δυστυχώς στην Αγγλική γλώσσα. Πρέπει να ενισχυθεί η πολυγλωσσία στο ελληνικό δημόσιο σχολείο με αύξηση ωρών διδασκαλίας (εισαγωγή της 2ης ξένης γλώσσας στην Δ΄ Δημοτικού και επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας της στο Γυμνάσιο), υποχρεωτική συνέχιση του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας στο Λύκειο και σύνδεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ώστε οι μαθητές να μην υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
    Επίσης η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να μετατρέπει τα παιδιά μας σε παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη και αγάπη για το σχολείο.

  • Ενώ το άρθρο αυτό αναφέρεται και περιγράφει την αξιολόγηση, την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών (και των αλλοδαπών μαθητών), δεν κάνει καμία αναφορά για την αξιολόγηση, προαγωγή και απόλυση των μαθητών με αναπηρία ή/και με Ε.Ε.Α. (…ούτε, βέβαια, και για την αξιολόγηση, προαγωγή και απόλυση των μαθητών με Παράλληλη Στήριξη-Π.Σ.)

  • 4 Μαΐου 2020, 13:49 | Κάτια Αλιακίζογλου

    Το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού προσανατολισμού απουσιάζει από το πρόγραμμα του Γυμνασίου παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες για ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού του επαγγελματικού προσανατολισμού. Εξετάζοντας τα συστήματα Σ.Ε.Π. σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης παρατηρούμε ότι στη βαθμίδα αυτή προβλέπεται ως αναγκαία η εφαρμογή λειτουργιών Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού.

    Η έμφαση που θέλει να δώσει το παρόν νομοσχέδιο στην ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων και στην απόκτηση εμπειριών εκ μέρους του μαθητικού δυναμικού δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χάσμα που αφήνει η απουσία του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το αναλυτικό πρόγραμμα

    Τα οφέλη αλλά και η χρησιμότητα του μαθήματος του ΣΕΠ είναι σημαντικά. Η προσωπική ανάπτυξη εμφανίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικός τομέας στην ηλικιακή περίοδο των μαθητών Γυμνασίου. Η εισαγωγή του μαθήματος του ΣΕΠ στο Γυμνάσιο είναι απαραίτητη, διότι η εφαρμογή του συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Η εφαρμογή του ΣΕΠ στο Γυμνάσιο συμβάλλει στην αυτογνωσία, την πληροφόρηση και τη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων αλλά και στη μετάβαση με στόχο την προετοιμασία του μαθητή/τριας να περάσει από μια γνωστή κατάσταση σε μια άγνωστη και να πληροφορηθεί για τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του.

    Η αφύπνιση των ενδιαφερόντων των μαθητών, η ανάπτυξη των κλίσεών τους και η αντίληψη που διαμορφώνουν για τον κόσμο συνολικά και ειδικότερα για την κοινωνία και την αγορά εργασίας αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα το μετέπειτα προσανατολισμό τους. Ο Σχολικός Επαγγελματικό Προσανατολισμός μπορεί να βοηθήσει το μαθητή/τρια να εντοπίσει και να συνεκτιμήσει στοιχεία και πληροφορίες για την προσωπικότητά του για να δημιουργήσει μια ρεαλιστική εικόνα για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του αλλά και να τον βοηθήσει να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο σε θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας αλλά και τη ζωή γενικά.

    Το μάθημα μπορούν να το αναλάβουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί σε θέματα ΣΕΠ. Επιπρόσθετα υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί με Εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού των ΚΕΣΥ με γνώσεις και εμπειρία, που μπορούν να αναλάβουν την επιμόρφωση και άλλων εκπαιδευτικών τάξης.

    Η επανένταξη του θεσμού-μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη κι όχι πολυτέλεια αφού υποστηρίζει τους εφήβους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να πάρουν τις πρώτες τους εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

  • 4 Μαΐου 2020, 13:12 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Η μεταφορά των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Βιολογίας και των Αγγλικών στην πρώτη ομάδα μαθημάτων του γυμνασίου, δηλαδή στην ομάδα των εξεταστέων μαθημάτων στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν συνδυάζεται με την εισαγωγή γραπτής εξέτασης των μαθημάτων της ομάδας αυτής και στο δεύτερο τετράμηνο, αποτελεί ένα δείγμα εξετασεολαγνείας, η οποία υπερβάλλει ως προς το πραγματικό παιδαγωγικό όφελος των εξετάσεων. Παρότι οι εξετάσεις είναι δυνατόν να προσφέρουν μία κάποια εικόνα του γνωστικού επιπέδου του μαθητή, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γενικότερη εικόνα που σχηματίζεται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ένας μαθητής ο οποίος για οποιονδήποτε λόγο ενδέχεται να είναι απροετοίμαστος για την τελική εξέταση, αλλά στη συνολική διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι εξαιρετικός, θα δει το ένα τρίτο του βαθμού του να εξαρτάται από μία μεμονωμένη ατυχή περίσταση· το ίδιο μπορεί να ισχύει και αντιστρόφως. Γενικότερα η ύπαρξη μαθημάτων των οποίων ο βαθμός κατά 1/3 εξαρτάται από μία μεμονωμένη εξέταση είναι λανθασμένη. Μάλιστα, όταν αυτές οι εξετάσεις είναι μαζεμένες στο τέλος σχολικής χρονιάς (στην ουσία αποτελούν την κορύφωση της χρονιάς), οδηγούν σε αυξημένο άγχος των μαθητών ενόψει της περιόδου των εξετάσεων και εξαιτίας αυτού μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη επίδοση και χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν που πραγματικά οι μαθητές αξίζουν. Όταν λοιπόν ο αριθμός των μαθημάτων των οποίων ο βαθμός εξαρτάται τόσο πολύ από μία μεμονωμένη εξέταση σχεδόν διπλασιάζεται (και μάλιστα με μαθήματα τα οποία είναι εξειδικευμένα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά), το άγχος, το οποίο ήδη υπάρχει ενόψει της εξεταστικής περιόδου, και αυτό σχεδόν διπλασιάζεται, όπως και η εξάρτηση της τελικής βαθμολογίας των μαθητών από μεμονωμένες εξετάσεις. Ειδικά όταν τα μαθήματα της πρώτης ομάδος πλέον, βάσει του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, εξετάζονται γραπτώς και στο δεύτερο τετράμηνο, συνολικά λοιπόν τρεις φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερη αύξηση του άγχους και τελικά να οδηγήσει σε εξεταστική κόπωση των μαθητών. Ένα επιπλέον πρόβλημα που παρουσιάζει η εξετασεολαγνεία του παρόντος Σ/Ν είναι το γεγονός ότι, όσο περισσότερες είναι οι εξετάσεις, τόσο περισσότερο το μάθημα γίνεται διαδικασία αποστήθισης και θεωρείται αγγαρεία. Η παιδαγωγία και η παιδεία των μαθητών δεν πρέπει να εξαρτάται από ένα μεμωνονένο γραπτό, καθώς δεν υπολογίζεται σωστά από ένα μενονωμένο γραπτό. Η εμπέδωση των μαθησιακών αντικειμένων δεν πρέπει να αποτελεί ένα εμπόδιο για τους μαθητές, όπως γίνεται με την παρουσία εξετάσεων, ιδίως τελικών εξετάσεων που συντελούν το 1/3 της τελικής βαθμολογίας. Αντιθέτως πρέπει να αποτελούν ώθηση για τους μαθητές στην ακαδημαϊκή και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Είναι λάθος όμως να εξετάζουμε τους ανθρώπους στο πόσο ανεπτυγμένοι είναι, γιατί αυτό προκαλεί μία απέχθεια προς τη διαδικασία της ανάπτυξης.

    Θετική είναι η προσθήκη των μαθημάτων της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής στη δεύτερη ομάδα μαθημάτων καθώς και η διαδικασία εκπόνησης εργασίας για την Πληροφορική στο δεύτερο εξάμηνο (διαδικασία αντίθετη με την εξετασεολαγνεία που φαίνεται στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού), καθώς, αντίθετα με τις εξετάσεις, δεν ενθαρρύνει την αποστήθιση, αλλά την κριτική και παραγωγική σκέψη. Μάλιστα, η διαδικασία εκπόνησης εργασιών μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει την εξέταση και σε άλλα μαθήματα, ακόμα και τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, καθ’ ομοίωσιν παρόμοιων διαδικασιών σε σχολεία της Αγγλίας και της Αμερικής, όπου οι μαθητές εκπονούν εργασίες για συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, ή και στην Ιστορία, με τους μαθητές να αναζητούν ιστορικές πληροφορίες για έναν άνθρωπο ή ένα ιστορικό γεγονός το οποίο ενδιαφέρει τους ίδιους, σχετικό πάντα με την ιστορική περίοδο για την οποία διδάσκονται. Και πάλι όμως δεν πρέπει να εξαρτάται από τη μεμονωμένη εργασία αυτή ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της τελικής βαθμολογίας.

    Από εκεί και πέρα, η κατάργηση της υποστηρικτικής διδασκαλίας κινείται στη λάθος κατεύθυνση όπως και η κατάργηση της δεύτερης εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, τουλάχιστον για την Γ’ Γυμνασίου. Όσες λιγότερες ευκαιρίες έχουν οι μαθητές να εξεταστούν, τόσο πιθανότερο είναι αυτοί να αναγκαστούν να επαναλάβουν κάποια τάξη. Δεδομένης όμως της επιχειρηματολογίας τη αιτιολογικής εκθέσεως, η μεταφορά της δεύτερης εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου προς τον Σεπτέμβριο για την Α’ και Β’ Γυμνασίου, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διατήρηση της υποστηρικτικής διδασκαλίας μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, με διαδικασία παρόμοια αυτής που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων την Άνοιξη του 2020. Αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται διατήρηση της επιπλέον υποστηρικτικής διδασκαλίας και για την Γ’ Γυμνασίου. Σημαντικό θα είναι βέβαια να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υποδομές για την παρακολούθηση τέτοιων μαθημάτων (διαδικτυακή σύνδεση και ηλεκτρονικό υπολογιστή).

    Η μείωση εξεταστικών ευκαιριών προς προαγωγή ή απόλυση συνδυάζεται αρνητικά με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή επιπλέον προαπαιτούμενων για την προαγωγή ή απόλυση των μαθητών του Γυμνασίου δυσκολεύει την διαδικασία αυτή. Εκτός του προαπαιτούμενου βαθμού του 10 σε όλα τα μαθήματα, υπάρχει δυνατότητα στους μαθητές που αποδίδουν τόσο καλά σε ορισμένα μαθήματα, ώστε ο μέσος τους όρος να ανεβαίνει από το 10 στο 13, να προάγονται στην επόμενη τάξη και ας έχουν ορισμένους βαθμούς κάτω από το 10. Όταν όμως τίθεται όριο στον αριθμό των μαθημάτων που μπορούν να είναι κάτω από το δέκα, τότε τίθεται και ουσιαστικό όριο στην κινητοποίηση των μαθητών να ασχοληθούν περισσότερο με τα μαθήματα στα οποία αποδίδουν καλύτερα. Έστω ένας μαθητής, ο οποίος σε πέντε μαθήματα είχε τελική βαθμολογία 9, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα είχε κατά μέσο όρο 15· ο γενικός του μέσος όρος θα είναι 13. Αυτός ο μαθητής όμως θα χάσει τη χρονιά, επειδή σε έναν περιορισμένο αριθμό μαθημάτων είχε οριακά ανεπαρκείς επιδόσεις. Όταν λοιπόν ελαττώνεται ο αριθμός των ευκαιριών που έχει ο μαθητής αυτός να βελτιώσει τις οριακά ανεπαρκείς επιδόσεις του σε έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων και αυξάνονται οι πιθανότητες να αναγκαστεί ο μαθητής αυτός να επαναλάβει τη χρονιά, αυτός ο μαθητής υποχρεώνεται να στοχεύσει να είναι σε όλα τα μαθήματα μέτριος παρά καλός σε κάποια και όχι καλός σε άλλα.

    Συνεπώς, προτείνεται να μην προωθηθούν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, της Βιολογίας και των Αγγλικών σε μαθήματα Α’ Ομάδος, να μην προστεθεί γραπτή εξέταση στο δεύτερο τετράμηνο για τα μαθήματα της Α’ Ομάδος, να μην καταργηθεί η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Ιουνίου ή τουλάχιστον να διατηρηθεί η υποστηρικτική διδασκαλία και να αναβαθμιστεί ψηφιακώς, και να μην προστεθεί το νέο προαπαιτούμενο προαγωγής και απόλυσης του ανώτατου ορίου τεσσάρων βαθμών κάτω του 10.

  • 4 Μαΐου 2020, 11:36 | Θεανώ

    Θα ήθελα να ξεκινήσω με την πρόταση :το πρόγραμμα των μαθημάτων έπρεπε να έχει αναβαθμιστεί εδώ και είκοσι χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι συμφωνώ , αλλά τι είδους αναβάθμιση είναι αυτή που περιλαμβάνει μόνο το πώς αξιολογείται το μάθημα της Βιολογίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς διδάσκεται. Είναι το μοναδικό μάθημα της ομάδας Α΄που είναι μονόωρο. Θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω την θέση μου λέγοντας καταρχήν ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να διδάσκεται οποιοδήποτε μάθημα σε μια διδακτική ώρα. Αυτό αφορά το πώς και πόσο μαθαίνουν τα παιδιά. Αλλά θα θίξω το θέμα και από πλευράς εκπαιδευτικού. Ένας εκπαιδευτικός με 20 ώρες υποχρεωτικό ωράριο, που διδάσκει μονόωρα μαθήματα : 20 ώρες Χ 24 μαθητές το κάθε τμήμα = 480 μαθητές !!!!. Πείτε μου εσείς αν μπορεί να αξιολογήσει σωστά αυτόν τον αριθμό μαθητών και τι είδους σχέσεις (δασκάλου – μαθητή ), είναι εφικτό να δημιουργήσει

    Σωστές οι νέες μέθοδοι (εργασίες , project,κλπ) αλλά να ενταχθούν μέσα στην διδακτική διαδικασία κάθε μαθήματος.
    Και κλείνω λέγοντας ότι το θέμα της εκπαίδευσης πρέπει να μελετηθεί συνολικά για όλες τις βαθμίδες και όχι αποσπασματικά. Πρέπει να συμφωνήσουμε τι είδους σχολείο θέλουμε σαν κοινωνία.

  • 4 Μαΐου 2020, 02:27 | x.n

    Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής σε δύο ώρες
    την εβδομάδα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου εξασφαλίζοντας όμως
    ταυτόχρονα, τον ιδανικό αριθμό μαθητών στο σχολικό εργαστήριο
    πληροφορικής. και καθιέρωση εργαστηριακού μαθήματος επιστήμης και
    τεχνολογίας STEM – Robotics.
     Επαναφορά του 3ωρου εργαστηριακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών
    Πληροφορικής, για την υποστήριξη του ή των εργαστηρίων, αλλά και του
    υπόλοιπου τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου.
     Επαναλειτουργία των ΠΛΗΝΕΤ με υπεύθυνο που να είναι πληροφορικός και
    όχι διοικητικός υπάλληλος.
     Άμεση αναβάθμιση εξοπλισμού σε ΟΛΑ τα εργαστήρια της χώρας με νέους
    υπολογιστές και Κιτ ρομποτικής.
     Ξεκάθαρος ο ρόλος του καθηγητή πληροφορικής, με απεμπλοκή από το
    myschool. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν είναι αρμοδιότητα του καθηγητή
    πληροφορικής.
     Κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής στη Γ ́ Γυμνασίου (ή και στην Β ́
    Γυμνασίου) εντός σχολικού ωραρίου για όλους τους μαθητές όπως γίνεται για
    το πιστοποιητικό ξένων γλωσσών.
     Ξεχωριστό μάθημα ρομποτικής- λογικής σκέψης στην Γ ́ Γυμνασίου (αρχές
    αλγοριθμικής, από μία ώρα το καθένα).

    [5]

     Αλλαγή του βιβλίου πληροφορικής αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και
    διεύρυνση/ανανέωση της ύλης και εκ νέου ανανέωση του προγράμματος
    σπουδών, με Σύγχρονες Γλώσσες Προγραμματισμού και Ρομποτική, λογική
    σκέψη και αλγοριθμική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη
    πραγματικότητα.
     Δημιουργία ομίλων πληροφορικής/ρομποτικής ή ομάδων συμμετοχής σε
    διαγωνισμούς Πληροφορικής.
     Χειριστές VBI αποκλειστικά καθηγητές πληροφορικής.
     Ναι στην ουσιαστική διαθεματικότητα.