Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 5 Μαΐου 2020, 17:07 | Κωνσταντίνα

    Είναι τόσα τα προβλήματα των νηπιαγωγείων σήμερα (στέγαση σε άθλιες συνθήκες, έλλειψη τήρησης προδιαγραφών ασφαλείας, έλλειψη αυλών) που το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε σωστά την ελληνική. Αντί λοιπόν να ενισχύουμε αυτή φορτώνουμε τα παιδιά με μια επιπλέον γλώσσα.
    Συμπληρωματικά, μήπως έχει ερωτηθεί κανένας ειδικός επί του θέματος αν μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σκόπιμη και από τι τελικά έχουν ανάγκη τα νηπιαγωγεία σήμερα, ή μήπως έχουν διεξαχθεί έρευνες σχετικά με τον αν μια επιπλέον ξένη γλώσσα θα πετύχει όσα το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται;
    Επιπροσθέτως, οι απόφοιτοι της αγγλικής φιλολογίας δεν είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν τα παιδιά (τη διδακτική, το τρόπο που οικοδομείται η γνώση, τις ιδιαιτερότητες του παιδιού).
    Αξίζει ακόμη να αναφερθεί το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών που αντί να βρούμε τρόπους προς την ελάφρυνση αυτού, το ενισχύουμε ακόμη περισσότερο!

  • 5 Μαΐου 2020, 16:50 | Πένυ

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο οδηγεί στη σχολειοποίηση και είναι αντίθετη προς το βασικό σκοπό του νηπιαγωγείου, που είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου χωρίς διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφωνούν όλοι οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι όλων των παιδαγωγικών τμημάτων της Ελλάδος. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η ξένη γλώσσα διδάσκεται από την ηλικία των 6 ή 7 ετών και πάνω, με εξαίρεση μόνο 3 χώρες.Αν κάτι λείπει στην πραγματικότητα από το Νηπιαγωγείο είναι οι υποδομές και πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία!!!! Ειδικότητες που θα σταθούν δίπλα στο κάθε παιδί ουσιαστικά, υποστηρίζοντάς το στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει προκειμένου να μεταβεί στο δημοτικό σχολείο όσο πιο έτοιμο γίνεται. Ειδικότητες, που αυτή τη στιγμή οι γονείς πληρώνουν αδρά ιδιώτες από τα πενιχρά εισοδήματά τους.
    Η πραγματική μεταρρύθμιση είναι να δοθούν σε όλα τα παιδιά ίσες, πραγματικές, επί της ουσίας ευκαιρίες στη γνώση και στη μάθηση και όχι το να μάθουν τα νήπια τραγουδάκια στα αγγλικά!

  • 5 Μαΐου 2020, 16:50 | Ελένη

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, οδηγεί στη σχολειοποίηση και είναι αντίθετη προς το βασικό σκοπό του νηπιαγωγείου, που είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου και τη μάθηση να επιδιώκεται χωρίς διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Αυτό που πραγματικά λείπει από το νηπιαγωγείο είναι οι υποδομές και ειδικότητες, όπως λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι,κοινωνικοί λειτουργοί και εργοθεραπευτές.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:47 | Κατερίνα

    Η εισαγωγή των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο οδηγεί στη σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς αντίθετο με τον βασικό σκοπό του Νηπιαγωγείου, που είναι η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των νηπίων όπου η μάθηση επιδιώκεται χωρίς διακριτά γνωστικά αντικείμενα.
    Δεν είναι τυχαίο ότι με την εισαγωγή των Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο διαφωνούν όλοι οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων της Ελλάδας. Τα παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία έχουν ανάγκη από ένα πρόσωπο αναφοράς και όχι από εκπαιδευτικούς που θα περιφέρονται στα σχολεία για να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο.
    Επίσης, όταν σε μεγάλο ποσοστό τα προνήπια και τα νήπια έχουν ανάγκη από λογοθεραπεία γιατί δυσκολεύονται να αρθρώσουν καθαρά τους φθόγγους της ελληνικης γλώσσας, είναι οξύμωρο και εκτός πραγματικότητας να εισάγεται στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μια ξένη γλώσσα που θα τα αγχώσει και θα ενισχύσει την ανασφάλεια τους, αν αυτά νιώσουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν.
    Οι πραγματικές ανάγκες του Νηπιαγωγείου είναι η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και η έλλειψη ειδικοτήτων όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγοι, ειδικότητες που οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους για τις ανάγκες των παιδιών τους.
    Σε ολόκληρη την Ευρώπη η διδασκαλία της ξένης γλώσσας ξεκινάει από την ηλικία των 6 ή 7 χρόνων και μόνο στο Βέλγιο, την Κύπρο και στην Πολωνία η ξένη γλώσσα διδάσκεται σε ηλικία κάτω των 6 χρόνων.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:23 | Ευγενία

    Ειλικρινά αναρωτιέμαι, υπάρχουν δημοσιεύσεις στην χώρα μας για το πόσο βελτιώθηκε η γνώση των αγγλικών των μαθητών ύστερα από την εισαγωγή τους στην πρώτη και δευτέρα δημοτικού? Εάν υπάρχουν θα άξιζε να τις δει κανείς και αν όντως βελτιώθηκε τότε θα μπορούσε να σκεφτεί αν πρέπει να τα εισάγει σε μικρότερες ηλικίες.
    Κανείς όμως δεν λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι ο εγκέφαλος διαφορετικών παιδιών ωριμάζει σε διαφορετική ηλικία και όσο πιο απαιτητικά γίνονται τα προγράμματα στις μικρές τάξεις, τόσο αυξάνουν οι πελάτες των λογοθεραπευτών και γεμίζουν από τραυματισμένα ψυχολογικά παιδιά που νομίζουν πως είναι δυσλεκτικά ενώ τις περισσότερες φορές απλά έχουν υποχρεωθεί να ανταπεξέλθουν σε μαθησιακές απαιτήσεις που είναι πρώιμες για αυτά.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:03 | ΓΓ

    Σωστό, ρωτηστε τους γονεις, ολοι θελουνε, αλλά να είναι της προκοπής το μάθημα όχι το χάλι που γίνεται στις άλλες τάξεις.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:03 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και η εκπαιδευτική αυτονομία της Μειονότητας διασφαλίζονται με τα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης της Λωζάννης. Κατά την υπογραφή της Συνθήκης το 1923, η εκπαίδευση των νηπίων δεν περιλαμβανόταν στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμβαλλομένων κρατών και για τον λόγο αυτό στη συγκεκριμένη συνθήκη δεν συμπεριλήφθησαν ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν δικαίωμα εκπαίδευσης των νηπίων της Μειονότητας στην μητρική τους Τουρκική γλώσσα. Παρόλα αυτά το άρθρο 40, με την προϋπόθεση της αυτοχρηματοδότησης, δίδει στη Μειονότητα την ευχέρεια και το δικαίωμα της δημιουργίας, λειτουργίας, διοίκησης και επιτήρησης, κάθε είδους σχολείων και συναφών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορεί ελεύθερα να διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα. Με τον Ν. 3518/2006 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία ωστόσο δεν επιτράπηκε στη Μειονότητα η λειτουργία νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν παράλληλα με την Ελληνική και την Τουρκική γλώσσα.
    Η μειονότητα μας από το 2010 έως και σήμερα προβάλλει συνεχώς το αίτημα της για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ένα αίτημα που πηγάζει άμεσα από τις διεθνής συνθήκες. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αναρίθμητες εκπαιδευτικές δομές νηπιαγωγείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την δίγλωσση εκπαίδευση, τις προβλέψεις τόσο της Συνθήκης της Λωζάννης για τα μειονοτικά εκπαιδευτικά δικαιώματα όσο και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει πλέον άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό της μειονότητας από τα αρμόδια κρατικά όργανα.
    Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια της διαβούλευσης που διενεργείται για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα αναφορικά με το άρθρο 2 του σχετικού Νόμου, που αφορά τις «Δραστηριότητες στην Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο», ως φορείς της Μειονότητας θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: Το σχεδιαζόμενο άρθρο 2 για την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας με τη μορφή της οργάνωσης και υλοποίησης διαφόρων δραστηριοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, σε επιλεγμένες πιλοτικά δομές, είναι ένα θετικό εκπαιδευτικό βήμα που συμβάλλει στην εμπέδωση της πολυγλωσσίας από την νηπιακή ηλικία. Παράλληλα όμως και δεδομένης της εκφρασθείσας ευαισθησίας της Μειονότητας στο θέμα αυτό, υποβάλλουμε στο αρμόδιο υπουργείο το αίτημα να συμπεριληφθεί στα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα και η διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας με την ίδια μορφή των δημιουργικών δραστηριοτήτων. Το αίτημα μας αυτό έρχεται να προστεθεί στην χρόνια απαίτηση μας για τη λειτουργία των δίγλωσσων νηπιαγωγείων και ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε από την Ελληνική Πολιτεία.

    KΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔYΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 15:57 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥ

    Τα παιδιά στην ηλικία του νηπιαγωγείου έχουν ανάγκη από παιχνίδι και φυσικά την παροχή βασικών γνώσεων της Ελληνικής Γλώσσας καθώς και κανόνων και τρόπων συμπεριφοράς και ίσως ανάπτυξη δεξιοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες για 1 ώρα την εβδομάδα όπου μέσα απο εκπαιδευτικά λογισμικά μπορούν να μαθαίνουν παίζοντας. Η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας ΔΕΝ ωφελεί σε τίποτα τους μαθητές νηπιαγωγείου αντιθέτως θα τους δημιουργήσει σύγχυση στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας καθώς πολλά παιδιά έχουν ως μητρική την Αλβανική, Αραβική ή άλλη γλώσσα.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:56 | Μυρσινη

    Έχετε την πλάκα σας!!!Τα αγγλικά στα νηπια είναι μια ΠΟΛΥ καλη ιδέα, στα ιδιωτικά τα παιδάκια έχουν και προφορά, όντως δουλεέι. Αλλά εσείς υποθέτουμε όλοι εμείς οι ταλαίπωροι γονείς που ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ αγγλικά από 5 μεχρι 18 χρονών, ότι θα βάλετε τις καθηγητριες που κανουν στις αλλες τάξεις?!?που δεν μιlάνε αγγλικά και όταν μιλάνε -καλύτερα να μην μιλούσανε!?Χορτάσαμε αγγλικά!! 12 χρονια δημοσια εκπαιδευση αγγλικά !!οποιος δεν πάει φροντιστηριο δεν ξέρει λέξη!!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:47 | Hulya Emin

    Η εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και άρα κάθε παιδί έχει δικαίωμα να επωφεληθεί από αυτό. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά της Μειονότητας που ζουν στη Δυτική Θράκη και είναι στην προσχολική εκπαίδευση έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και την Τουρκική γλώσσα. Στο άρθρο 2, αναφέρεται η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στην προσχολική εκπαίδευση. Πράγματι, αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Παράλληλα όμως, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γίνει η εισαγωγή και της Τουρκικής γλώσσας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Διότι αυτή η εισαγωγή είναι ουσιώδης σημασίας για τα παιδιά της Μειονότητας όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους επιτυχία.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:31 | Νικόλαος Πιερράκος

    Διαφωνώ με την εισαγωγή ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:26 | Λιζα

    Θεωρώ πως η κατάτμηση των γνωστικων αντικειμένων στο νηπιαγωγείο έρχεται σε αντίθεση με το ΔΕΠΠΣ..ενω η εισαγωγή των αγγλικών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:20 | Αμοιρόπουλος Κώστας

    Η αποσπασματοποίηση της γνώσης στο νηπιαγωγείο μόνο χειροτέρευση μπορεί να φέρει και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα Αγγλικά αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα που θέλει του υπουργείο να δώσει σε ειδικότητες. Είναι γνωστό από έρευνες ότι τέτοιες προσεγγίσεις έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην προσέγγιση της γνώσης αλλά και της συνοχής και της διαθεματικότητας. Ακόμη σημαντικότερη αρνητική επίπτωση θα είναι η αδυναμία στην δημιουργία νοήματος από τους μαθητές για την αντίληψη του κόσμου και του εαυτούς μέσα σε αυτόν.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:55 | Μαρία

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο καταλύει την ολιστική και πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης η οποία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του νηπιαγωγείου. Στόχος του νηπιαγωγείου είναι τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το ελληνικό αλφάβητο και την φωνολογική επίγνωση. Παράλληλα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλά παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες όσον αφορά το λόγο τους. Άρα θεωρώ ότι η εισαγωγή των Αγγλικών πρώτα από όλα καταρρίπτει τον χαρακτήρα και τις βασικές αρχές που διέπουν το νηπιαγωγείου και δεύτερον θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε αρκετά παιδιά αναφορικά με το λόγο τους.
    Εν κατακλείδι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων καθώς και η ΔΟΕ, με κοινή τους απόφαση εκφράζουν κατηγορηματικά την αντίθεση τους με αυτή την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, να εισάγουν εκπαιδευτικούς Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο

  • 5 Μαΐου 2020, 14:53 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Λανθασμένη η απόφασή σας για εισαγωγή ειδικότητας στο Νηπιαγωγείο. Με αυτό τον τρόπο αποδομειτε τον θεσμό της Προσχολικής εκπαίδευσης με επικινδυνότητα τη σχολειοποιηση του.Τέτοιες πρακτικές μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας.
    Η ποιοτική αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης επιτυγχάνεται με:Μόνιμο σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικόΚαθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικήςΜείωση μαθητών ανά τάξη (και όχι αύξηση από 22 σε 24 συν 10%)Παροχή κατάλληλων υλικότεχνικών υποδομών

  • 5 Μαΐου 2020, 14:52 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, το παιδί θα πρέπει πρώτα να δομήσει τη μητρική του γλώσσα και πάνω σε αυτή να στηριχθεί έτσι ώστε να μάθει σωστά μία ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο, επιτυγχάνεται μετά την ηλικία των 10 ετών και πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες και ανάγκες του κάθε παιδιού.Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο στερείται επιστημονικού υπόβαθρου αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών προσχολικής αγωγής.Πολλοί μαθητές προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται ήδη να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές, με ό,τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό στην ανάπτυξη και αυτοεκτίμηση του παιδιού.Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διδάσκονται στο Νηπιαγωγείο φωνολογική ενημερότητα προκειμένου να μπορέσουν να αντιληφθούν φωνές και αντίστοιχα γράμματα και να διδαχθούν γραφή και ανάγνωση, στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Εκπαιδεύονται στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους και την κατανόηση της πλοκής μιας ιστορίας με την αφήγηση παραμυθιών ΄στην παραγωγή προφορικού λόγου με τη δυνατότητα αναπαραγωγής παραμυθιών και τη λεκτική επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές. Σε όλα τα παραπάνω, παρατηρούνται πολλές φορές δυσκολίες στη χρήση της μητρικής γλώσσας, κυρίως λόγω προβλημάτων που χρήζουν υποστήριξης από λογοθεραπευτές.Γίνεται σαφές ότι υφίσταται μεγαλύτερη ανάγκη στην πρόσληψη και τοποθέτηση λογοθεραπευτών στα σχολεία ή τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της χώρας προκειμένου να υποστηριχθεί το παιδί, η οικογένεια και ο εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής.Επιπροσθέτως, να υπενθυμίσουμε την πληθώρα μαθητών μεταναστών ή προσφύγων, οι οποίοι δε μιλούν την ελληνική γλώσσα, δε φοιτούν σε Τμήματα Υποδοχής καθώς αυτά είναι ανύπαρκτα και καλούνται νηπιαγωγοί, παιδιά και γονείς να αναζητήσουν τρόπο λεκτικής επικοινωνίας με στόχο την εκπαίδευση, την αγωγή και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.Τέλος, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών των νηπιαγωγών, τα αγγλικά διδάσκονται στα πλαίσια υποστήριξης των φοιτητών που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και όχι με σκοπό τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας ως ξεχωριστό διδακτικό αντικείμενο.Ευχαριστώ!

  • 5 Μαΐου 2020, 14:47 | Δέσποινα Α

    Πρόταση των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
    • Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    • Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
    • Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
    • Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, η πρόσφατη εξαγγελία της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως σχετικά με την εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) στο Νηπιαγωγείο, η οποία αποτελούσε ένα αυτονόητο βήμα προς την κατεύθυνση εμπλουτισμού του Προγράμματος Σπουδών της Προσχολικής Εκπαίδευσης.
    Η αρχική πρόθεση της Υπουργού, που με λύπη διαπιστώσαμε ότι ξεθώριασε μπροστά σε συντεχνιακές απαιτήσεις μερίδας εκπαιδευτικών, συνάδει με πλήθος επιστημονικών ερευνών διεθνώς που επισημαίνουν τη σημαντικότητα της προσχολικής ηλικίας για την κινητική ανάπτυξη και την υιοθέτηση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, και παράλληλα αναδεικνύουν την εξέχουσα θέση της κίνησης για την ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων.
    Με δεδομένο επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στην καθημερινότητα των παιδιών, γεγονός που επιφέρει πολλαπλά προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία τους, στη σύγχρονη κοινωνία είναι επιτακτική η ανάγκη το σχολείο να λειτουργήσει διορθωτικά και να δώσει στα παιδιά κατάλληλα αναπτυξιακά ερεθίσματα για την ενίσχυση της φυσικής τους δραστηριότητας και τη βέλτιστη κινητική τους ανάπτυξη.
    Την περιορισμένη αυτή φυσική δραστηριότητα έρχεται να ενισχύσει και ο πρωτόγνωρος περιορισμός του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του COVID-19, όπου παρατηρείται:
    (1) μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση θερμίδων που οδηγεί σε αύξηση της σωματικής μάζας και του λιπώδους ιστού,
    (2) μείωση φυσικών ικανοτήτων και κινητικών δραστηριοτήτων
    (3) μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, η οποία ενοχοποιείται για την εμφάνιση λοιμώξεων και φλεγμονής,
    με αποτέλεσμα να δημιουργείται το Σύνδρομο του Καθιστικού Τρόπου Ζωής που οδηγεί στην εμφάνιση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και μεταβολικών παθήσεων από την παιδική ακόμη ηλικία.
    Το 2005, η υποκινητικότητα χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η νέα σιωπηρή επιδημία του 21ου αιώνα ενώ σε επιστημονική δημοσίευση του 2012 χαρακτηρίστηκε ως πανδημία. Πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases (2020), γίνεται σύγκριση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 με τις
    επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας και της καθιστικής συμπεριφοράς. Η σύγκριση αυτή βασίζεται και λαμβάνει υπόψη τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα οποία αναφέρεται ότι περίπου 3.200.000 θάνατοι αποδίδονται ετησίως στον καθιστικό τρόπο ζωής. Το ερώτημα ωστόσο, στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε επί του παρόντος, είναι το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα πρότυπα συμπεριφοράς που θα έχουν τα παιδιά μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι με την εμφάνιση του COVID-19.
    Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, για παιδιά 3-6 ετών υπάρχουν:
    (1) Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι συχνότερη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του βάρους και του λιπώδους ιστού.
    (2) Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι παιδιά που κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν υψηλότερη οστική μάζα, βελτιωμένη οστική δομή και μεγαλύτερη αντοχή στα οστά απ΄ ότι παιδιά που δεν ασκούνται τακτικά.
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να κάνουν πάνω από 180 λεπτά την ημέρα σωματική δραστηριότητα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 60 λεπτά τη μέρα συστήνεται να είναι μέτριας-έντονης σωματικής άσκησης που προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και του ρυθμού αναπνοής.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα, η ένταξη εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο είναι καθοριστική, καθώς η εξειδικευμένη γνώση της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και της Ειδικής Διδακτικής της, τους καθιστά ως τους μόνους παιδαγωγούς που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την κίνηση ως μέσο ολόπλευρης αγωγής και εκπαίδευσης.
    Τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της κίνησης για τα μικρά παιδιά, έχουν αναβαθμίσει τα προγράμματα των προπτυχιακών σπουδών τους, προσφέροντας ένα πλήρως ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών με παιδαγωγική επάρκεια και απόλυτη συμμόρφωση με τις αρχές της συμπερίληψης, της ένταξης, της διαθεματικότητας και της εξατομίκευσης, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσχολική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοί μας, διαχρονικά έρχονται σε επαφή με παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών που αφορά εξωσχολικά προγράμματα για μικρά παιδιά (ΕΠΕΑΚ, ΕΣΠΑ, πρακτική άσκηση ειδικοτήτων, προγράμματα παιδικών σταθμών Δήμων) υιοθετώντας παιδοκεντρικές προσεγγίσεις που συμβαδίζουν με τις ανάγκες των μικρών παιδιών για κίνηση, παιχνίδι, εξερεύνηση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους, ενισχύονας ολιστικά την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία.
    Από τα παραπάνω δεδομένα, είναι προφανές ότι το αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να διδάσκεται στο Νηπιαγωγείο από εκπαιδευτικούς ΦΑ στη βάση παιδαγωγικών μοντέλων και μεθόδων που επενδύουν ολιστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων-ικανοτήτων, στη συναισθηματική ολοκλήρωση και την κοινωνική ενδυνάμωση των μικρών μαθητών/τριων.
    Ως επιστήμονες και καταρτισμένοι παιδαγωγοί της κίνησης υποστηρίζουμε τη διεθνώς κατοχυρωμένη και επιστημονικά βάσιμη εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής στο περιβάλλον του Νηπιαγωγείου, ως ισότιμου αντικειμένου.

    Κατά συνέπεια, ζητάμε:
    (1) να συμπεριληφθεί, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, η εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) στο Νηπιαγωγείο,
    (2) οι ώρες σωματικής άσκησης στα νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν μέτριας ή υψηλής έντασης άσκηση, να γίνονται από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, ενώ η παρουσία νηπιαγωγών και η συνεργασία μεταξύ των δύο ειδικοτήτων θεωρούμε ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
    (3) να δημιουργηθούν επιστημονικές ομάδες αποτελούμενες από μέλη ΔΕΠ των ΤΕΦΑΑ της χώρας, για την υλοποίηση της αρχικής πρότασης της Υπουργού σε επίπεδο σχεδιασμού περιεχομένου αναλυτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών εξειδικευμένων σεμιναρίων για το νηπιαγωγείο, για τη θεματική ενότητα της Φυσικής Αγωγής

  • 5 Μαΐου 2020, 14:40 | Αλεξάνδρα

    Απαιτούμε από τα παιδιά σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, να ξέρουν τόσα πολλά. Σταματήστε να τα φορτώνετε με τόσες γνώσεις, αφήστε τα παίξουνε,μέσω του παιχνιδιού κατακτάνε πολλά περισσότερα, σταματήστε να σχολειοποιείτε το Νηπιαγωγείο.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:29 | Athena

    Είμαι μητέρα ενος 4χρονου και θεωρώ λάθος προοπτική την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο όταν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και αυτή στα πολύ αρχικά της στάδια.Υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στη γλώσσα φωνολογικά,δεν γνωρίζουν ούτε τα γράμματα της ελληνικής και γενικότερα θεωρώ ότι θα τα μπερδέψει περισσότερο πάρα θα τα βοηθήσει η αγγλική γλώσσα. Άλλωστε ο ρόλος της προσχολικής αγωγής δεν είναι η σχολειοποίηση αλλά η πρώτη ένταξη του παιδιού στο σχολείο και γι αυτό ενδείκνυται ο διαθεματικός τρόπος μάθησης.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:24 | Ευθυμία

    Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία έρχεται σε αντίθεση με τον διαθεματικό του χαρακτήρα και καταστρατηγείται πλήρως το Αναλυτικό Πρόγραμμα.
    Η εισαγωγή της διδασκαλίας των Αγγλικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης παραβλέποντας βασικές παιδαγωγικές αρχές και τελικά οδηγεί στη σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, αγνοώντας τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων 4-6 ετών.». Παραθέτω τη θέση των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας
    Αν πραγματικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Προσχολική Εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξει καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μείωση και όχι αύξηση του μαθητικού δυναμικού ,πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και δημιουργία προϋποθέσεων για ίσες ευκαιρίες μάθησης.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:23 | Αλεξάνδρα

    Είμαι εκπαιδευτικός, μητέρα τριών μικρών παιδιών. Πιστεύω πως οι ξένες γλώσσες στο νηπιαγωγείο μάλλον θα μπερδέψουν παρά θα βοηθήσουν τα παιδιά. Εδώ το πρωτάκι μου τα μπερδεύει, που στο μάθημα των Αγγλικών κάνουν μόνο τραγουδάκια. Όταν λέω μπέρδεμα, αναφέρομαι μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. Ας μάθουν τη γλώσσα μας τα παιδιά και τα υπόλοιπα έπονται.

  • 5 Μαΐου 2020, 14:20 | Ναταλία Δαφνή

    Πραγματικά, δεν κατανοώ γιατί πρέπει τα αγγλικά να επιλέγονται υποχρεωτικά, κι όχι όποια γλώσσα επιλέξει ο γονιός για το παιδί του, τουλάχιστον απ τις τρεις βασικές, δηλ και τα γαλλικά η γερμανικά. Ξεχνάμε πως τα γαλλικά είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα απ ο, τι τα αγγλικά και ο, τι εκπροσωπούν (αγγλοσαξωνικη κουλτούρα).

  • 5 Μαΐου 2020, 14:15 | Αλεξάνδρα

    Τα Αγγλικά σίγουρα δεν είναι αναγκαία να εισαχθούν στην τάξη του Νηπιαγωγείου.Το σχολείο έχει ανάγκη περισσότερο με συνεργασία με θεραπευτές εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.Επιπροσθέτως αντίκειται στην φιλοσοφία του διδακτικού πλαισίου του Νηπιαγωγείου που τα γνωστικά αντικείμενα διδάσκονται διαθεματικά και όχι ως ξεχωριστά αντικείμενα.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:55 | ΑΝΝΑ ΒΑΙΛΑ

    Όχι στα αγγλικά από το νηπιαγωγείο. Από την Τρίτη δημοτικού πρέπει να ξεκινούν τα παιδιά μία ξένη γλώσσα. Να πάρουν τις βάσεις της ελληνικής και έπειτα να ξεκινήσουν την ξένη γλώσσα. Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε πολλούς αλλοδαπούς μαθητές, οι οποίοι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα, η εισαγωγή μίας ξένης γλώσσας από το Νηπιαγωγείο καθώς και στις 2 πρώτες τάξεις του Δημοτικού (που έχει ήδη εφαρμοστεί) δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα σε σχολεία που υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί μαθητές η ύλη του μαθήματος της γλώσσας δεν βγαίνει και μένουν πίσω και τα ελληνόπουλα.Φανταστείτε πόσο χειροτερεύει αυτό όταν πριν πάρουν τις βάσεις της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καλούνται να μάθουν και μία δεύτερη ξένη γλώσσα.Και πολλοί αλλοδαποί γονείς δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους διότι μιλάνε ελάχιστα ελληνικά και δεν γνωρίζουν γραφή και γραμματική της γλώσσας μας. Εκτός και εάν θέλετε να ενισχύσετε την παραπαιδεία και τη μείωση του ελευθέρου χρόνου των παιδιών για με το να κάνουν φροντιστήρια και εφόσον βέβαια έχουν τη δυνατότητα οι γονείς τους τα χρήματα για φροντιστήρια.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:32 | Βαγγέλης

    Tα παιδιά μας δεν έχουν ανάγκη από την εκμάθηση της αγγλικής γλωσσας σε τοσο μικρή ηλικία. Σημαντικές ειναι οι αξιες και οι αρχές που ως τωρα δίνονται απο τις νηπιαγωγούς στα παιδακια μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:31 | Πηνελόπη

    Αρνούμαστε την εισαγωγή αγγλικών στο Νηπιαγωγείο. Πάρτε το πίσω ΤΏΡΑ

  • 5 Μαΐου 2020, 13:30 | Ειρήνη

    Καλησπέρα σας!

    Εργάζομαι 12 χρόνια ως αναπληρώτρια στην δημόσια εκπαίδευση με μεράκι, πηγαία δημιουργική διάθεση και συνεχή ανάγκη για προσωπική ανέλιξη και επιμόρφωση. Τα νήπια δεν χρειάζονται ειδικότητες Αγγλικών, Πληροφορικής, Φυσική Αγωγής καθώς πρόκειται για δεξιότητες που ένας εκπαιδευτικός και δή νηπιαγωγός είναι σε θέση να μεταφέρει και μεταλαμπαδεύει εδώ και χρόνια. Ειδικά αν μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό που ανανεώνει τις γνώσεις του και δεν κάθεται άπραγος στα νέα δεδομένα που προστάζει η εποχή μας, σε μία νέα δεκαετία.Σας προτρέπω αρχικά να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον κτιριακά, άρτια και κατάλληλα εξοπλισμένο με υλικοτεχνολογικό και παιδαγωγικό υλικό, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και τραπεζοκόμους (ειδικά στην εποχή του ιού). Πρωτίστως, όμως, καταρτισμένους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφώνονται από συντονιστές και φορείς του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο ειδικότητες όπως Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχολικοί Ψυχολόγοι και Σχολικοί Νοσοκόμοι. Όταν η κοινωνία μας αλλάζει και ο θεσμός της οικογένειας μεταλλάσεται συνεχώς το Νηπιαγωγείο πρέπει και οφείλει να ακολουθήσει και να σταθεί άξιο του κοινωνικού εκτός από παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού ρόλου του. Ένα τέτοιο σχολικό περιβάλλον ονειρεύομαι για το Ελληνικό Δημόσιο Περιβάλλον!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:30 | Μαρία

    Όχι αγγλικά στο νηπιαγωγείο. Καταστρέφετε τα παιδιά αντι να βρείτε τρόπους για το αντίθετο….

  • 5 Μαΐου 2020, 13:26 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Εξαιρετική πρόβλεψη για εργαστήρια δεξιοτήτων και τη διδασκαλία της Αγγλικής στο νηπιαγωγείο. Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής εδώ και χρόνια εκαιδεύονται στη διδασκαλία σε μάθητες πρωιμης ηλικίας με εξαιρετικό έργο των Πανεπιστημίων μας. ‘Ηδη αργήσαμε.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:23 | ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Καθε αλλο παρα ωφελιμο θα ειναι ολο αυτο για τα παιδια του νηπιαγωγειου..Αλλες ειδικοτητες ειναι απαραιτητες κ αναγκαιες οπως παιδοψυχολογοι λογοθεραπευτες τραπεζοκομοι νοσηλευτες..Πρεπει να εχει μπει καποιος σε νηπιαγωγειο για να ξερει τις αναγκες που υπαρχουν!!Τα παιδια εχουν αναγκη απο παιχνιδι..γι’αυτο στο νηπιαγωγειο ολα γινονται δια μεσω παιχνιδιου..Τους μαθαινουμε πως να μαθαινουν!!Επισης ΑΝΑΓΚΗ μεγαλη ειναι να λυθει το κτιριακο προβλημα των νηπιαγωγειων που στην πλειοψηφια τους ειναι απαραδεκτα ακαταλληλα κ μη ασφαλη!Δουλευουμε σε μαγαζια κ οχι σε σχολικα κτιρια!Ο εξοπλισμος ειναι μηδαμινος σε πολλα απο αυτα κ δεν υπαρχουν αυλες..Ευτυχως υπαρχει το ΦΙΛΟΤΙΜΟ τοσο απο τους εκπαιδευτικους οσο και απο πολλους γονεις!!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:18 | Χριστιάνα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:17 | Ελένη Ζ

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός που γυρίζω στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια θεωρώ πως άμεση προτεραιότητα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι η εκμάθηση της ελληνικής. Το ποσοστό δίγλωσσων παιδιών στο νηπιαγωγείο είναι πολύ μεγάλο και τα συγκεκριμένα παιδιά πραγματικά πασχίζουν για να μάθουν τη γλώσσα. Πιστεύω λοιπόν πως η ενδεχόμενη εισαγωγή των αγγλικών σε τόσο μικρή ηλικία το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι σύγχιση και τίποτα παραπάνω.
    Υπάρχει χρόνος για την εκμάθηση των αγγλικών και αργότερα,ας επικεντρωθούμε στα πιο βασικα.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:08 | Όλγα – Ειρήνη

    Είναι αδιανόητο! Από την στιγμή που διδάσκονται ήδη τα αγγλικά από την Α’ δημοτικού, είναι τελείως απαράδεκτο να τα διδάσκεται τα νηπιαγωγεία όταν δεν έχουν μάθει την μητρική τους γλώσσα.
    1) Ως μέλλουσα καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας είναι άδικο για το επάγγελμα μου να διοριστούν ακόμη περισσότεροι καθηγητές της αγγλικής οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν όλοι την εκπαίδευση που απαιτείται για ένα παιδί 4 χρόνων. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία.
    2)Βομβαρδίζουμε τα παιδιά με την εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας με αποτέλεσμα να μην μπορούν αργότερα να εκφραστούν σωστά στην ίδια τους τη γλώσσα. Το μόνο που έχουν ανάγκη είναι το παιχνίδι και η εκμάθηση της δικής τους γλώσσας. Να μάθουν να αγαπούν την γλώσσα τους και κατ’ επέκταση την χώρα τους. Μόνο ανθέλληνες θα καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά, από την στιγμή που δεν θα γνωρίζουν την ταυτότητα τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:06 | ΧΑΙΡΟΥΛΑ ΠΕΡΒΙΝ

    Η εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και άρα κάθε παιδί έχει δικαίωμα να επωφεληθεί από αυτό. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά της Μειονότητας που ζουν στη Δυτική Θράκη και είναι στην προσχολική εκπαίδευση έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και την Τουρκική γλώσσα. Στο άρθρο 2, αναφέρεται η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στην προσχολική εκπαίδευση. Πράγματι, αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Παράλληλα όμως, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γίνει η εισαγωγή και της Τουρκικής γλώσσας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Διότι αυτή η εισαγωγή είναι ουσιώδης σημασίας για τα παιδιά της Μειονότητας όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους επιτυχία.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:59 | Μαρία

    Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι προσπαθούν να ενσωματώσουν την αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία ενώ το νήπιο βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν εχει κατακτήσει ακόμα τις βάσεις της μητρικής του γλώσσας δηλαδή της ελληνικής. Και δεν μπορώ να καταλάβω προς τη αυτή η βιασύνη… Δεν θα προλάβει το παιδί στη μετέπειτα ζωή του να μάθει την αγγλική γλώσσα; Θέλουν να επιβαρύνουν τόσο πολύ το νήπιο με ανούσιες προς στιγμήν πληροφορίες;ή το κάνουν μόνο και μόνο για τις θέσεις εργασίας; Αντί να σκέφτεστε εποικοδομητικά, τρόπους για την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα, ασχολείστε με μικρότητες σε μια χωρα που εχει δώσει πολλά και έχει πολλά και μπορεί να κάνει πολλά.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:54 | Δήμητρα Νηπιαγωγός

    Θεωρώ ότι οι νηπιαγωγοί μπορούν να αναλάβουν τις δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικών,χωρίς να χρειάζεται να μπουν εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας στο χώρο του νηπιαγωγείου.
    Μπορεί κάλλιστα να γίνει επιμορφωση των νηπιαγωγών για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:46 | Δήμητρα Νηπιαγωγός

    Θεωρώ ότι οι νηπιαγωγοί μπορούν να αναλάβουν τις δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικών, χωρίς να χρειάζεται να μπουν εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας στο χώρο του νηπιαγωγείου.
    Μπορεί κάλλιστα να γίνει επιμορφωση των
    νηπιαγωγών για τον εμπλουτισμό του
    προγράμματος με δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:43 | Κρυστάλλω Τσελίκη

    Διαφωνώ κάθετα για όλους τους παραπάνω λόγους που εκφράζουν οι άλλοι σχολιαστές

  • 5 Μαΐου 2020, 12:43 | Ειρήνη

    Απαράδεκτο, απερίσκεπτο και καταστροφικό. Ψάχνουμε για λύσεις και καλύτερη παιδεία όχι για επιπλέον προβλήματα. Νηπιαγωγούς να διορίσετε.

  • Τίθεται το ερώτημα αν η σημαντικότερη καινοτομία που πρέπει να εισαχθεί στο Νηπιαγωγείο είναι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και κατά πόσο το σοβαρότερο πρόβλημα των νηπίων και των οικογενειών τους, είναι η επίσπευση της κατάκτησης ξένης γλώσσας, όταν τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και εμείς οι ειδικοί, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, επικοινωνίας και συμπεριφοράς των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για τα οποία θεωρούμε ότι μόνο με πρόληψη, έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση μπορούν να αντιμετωπιστούν.
    Ζητάμε: α) την προσθήκη άρθρου που να προβλέπει την εισαγωγή της Πρώιμης/Έγκαιρης Παρέμβασης στο Νηπιαγωγείο για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων λόγου, επικοινωνίας, συμπεριφοράς, καθώς και μαθησιακών δυσκολιών. Η εισαγωγή της η οποία είναι αντικείμενο ειδικών, όπως λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κλπ, λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους δυσκολιών, εφαρμόζεται σε όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία και την απρόσκοπτη σχολική τους πορεία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επεκταθεί η παρουσία των ΕΔΕΑΥ, ώστε να είναι δυνατή και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και να ενισχυθούν αυτές με τις ειδικότητες των λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και φυσιοθεραπευτών.
    β) Παράλληλα, να προβλεφθεί η ύπαρξη σε κάθε νηπιαγωγείο ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ), υπεύθυνου για την επικούρηση της αυτοϋπηρέτησης των νηπίων, στην τουαλέτα, τη σίτιση και τις καθημερινές δραστηριότητες, τομείς που, σύμφωνα με τη διαπιστωμένη γνώμη των νηπιαγωγών, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναδύονται τα τελευταία χρόνια ως ιδιαίτερα προβληματικοί.

    Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής

  • 5 Μαΐου 2020, 12:37 | Παρασκευή Τριγλινού

    Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μάθουν να μιλούν και να χρησιμοποιούν σωστά την ελληνική γλώσσα για αρχή. Γιατί μετά βλέπουμε το φαινόμενο ενήλικες με υψηλές θέσεις να γελοιοποιούνται που δεν ξέρουν να διατυπώσουν σωστά μια πρόταση. Εκμεταλλευτείτε το εύπλαστο των ψυχών των παιδιών και την ευκολία να μαθαίνουν καινούργια πράγματα για κάτι ωφέλιμο και όμορφο επιτέλους…

  • 5 Μαΐου 2020, 11:48 | Π.ΕΚ.Ε.Μ.

    Νίκη Κεραμέως
    Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
    Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
    Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 15180
    Κομοτηνή, 5 Μαΐου 2020
    Κοινοποίηση:
    κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας
    Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και η εκπαιδευτική αυτονομία της Μειονότητας διασφαλίζονται με τα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης της Λωζάννης. Κατά την υπογραφή της Συνθήκης το 1923, η εκπαίδευση των νηπίων δεν περιλαμβανόταν στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμβαλλομένων κρατών και για τον λόγο αυτό στη συγκεκριμένη συνθήκη δεν συμπεριλήφθησαν ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν δικαίωμα εκπαίδευσης των νηπίων της Μειονότητας στην μητρική τους Τουρκική γλώσσα. Παρόλα αυτά το άρθρο 40, με την προϋπόθεση της αυτοχρηματοδότησης, δίδει στη Μειονότητα την ευχέρεια και το δικαίωμα της δημιουργίας, λειτουργίας, διοίκησης και επιτήρησης, κάθε είδους σχολείων και συναφών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορεί ελεύθερα να διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα. Με τον Ν. 3518/2006 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία ωστόσο δεν επιτράπηκε στη Μειονότητα η λειτουργία νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν παράλληλα με την Ελληνική και την Τουρκική γλώσσα.
    Η μειονότητα μας από το 2010 έως και σήμερα προβάλλει συνεχώς το αίτημα της για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ένα αίτημα που πηγάζει άμεσα από τις διεθνής συνθήκες. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αναρίθμητες εκπαιδευτικές δομές νηπιαγωγείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την δίγλωσση εκπαίδευση, τις προβλέψεις τόσο της Συνθήκης της Λωζάννης για τα μειονοτικά εκπαιδευτικά δικαιώματα όσο και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει πλέον άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό της μειονότητας από τα αρμόδια κρατικά όργανα.
    Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια της διαβούλευσης που διενεργείται για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα αναφορικά με το άρθρο 2 του σχετικού Νόμου, που αφορά τις «Δραστηριότητες στην Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο», ως φορείς της Μειονότητας θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: Το σχεδιαζόμενο άρθρο 2 για την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας με τη μορφή της οργάνωσης και υλοποίησης διαφόρων δραστηριοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, σε επιλεγμένες πιλοτικά δομές, είναι ένα θετικό εκπαιδευτικό βήμα που συμβάλλει στην εμπέδωση της πολυγλωσσίας από την νηπιακή ηλικία. Παράλληλα όμως και δεδομένης της εκφρασθείσας ευαισθησίας της Μειονότητας στο θέμα αυτό, υποβάλλουμε στο αρμόδιο υπουργείο το αίτημα να συμπεριληφθεί στα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα και η διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας με την ίδια μορφή των δημιουργικών δραστηριοτήτων. Το αίτημα μας αυτό έρχεται να προστεθεί στην χρόνια απαίτηση μας για τη λειτουργία των δίγλωσσων νηπιαγωγείων και ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε από την Ελληνική Πολιτεία.

    KΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔYΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 11:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αξιότιμη κ.Κεραμέως, παρατηρείται και εσείς από τα εκατοντάδες σχόλια ότι στα νηπιαγωγεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον λόγο και στην ομιλία σε ένα μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά στα προνήπια κυρίως αλλά και σε αρκετά νήπια.Αρκετοί συνάδελφοι στα σχόλια προτείνουν να προστεθεί και η ειδικότητα του Λογοθεραπευτή(ΠΕ21)για να υπάρξει με την κατάλληλη θεραπεία που θα γίνεται στα νηπιαγωγεία μια σημαντική βελτίωση στον λόγο και στην ομιλία ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να προχωρήσουν και να σταθούν με επιτυχία στις τάξεις του δημοτικού.Σε παιδιά που δεν είναι κατανοητός ο λόγος τους από τα ΚΕΣΥ συνιστάται επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο.Εργάζομαι χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης και αρκετά από αυτά σε ΚΕΣΥ. Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές νηπιαγωγεία με διεπιστημονική ομάδα και όλοι μας σύσσωμοι παρατηρούσαμε σε ένα μεγάλο ποσοστό ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι ότι σε αρκετά παιδιά είναι μη κατανοητός ο προφορικός τους λόγος.Θεωρώ ότι συνάδελφοι Λογοθεραπευτές θα πρέπει να στελεχώσουν τα νηπιαγωγεία της χώρας μας.Έχω σκεφτεί και μια πρόταση προς εσάς, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.Έστω για αρχή να πάρετε πιλοτικά για τα επόμενα 2,3 χρόνια 200 με 300 Λογοθεραπευτές σε 1 ή σε περισσότερα νηπιαγωγεία ανά νομό και πανελλαδικά. Παράλληλα να κάνετε μια έρευνα μέσω ερωτηματολογίου που θα συμπληρωθεί από τους ίδιους τους λογοθεραπευτές, τους γονείς και τους νηπιαγωγούς κατά πόσο σε αυτό το διάστημα των 2,3 ετών η ειδικότητα του Λογοθεραπευτή βοήθησε στην βελτίωση του λόγου και της ομιλίας των παιδιών.Είμαι σίγουρος ότι αν το πράξετε έστω και πιλοτικά θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλυτέρευση όλων αυτών των παιδιών στον λόγο και στην ομιλία.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!Καλή συνέχεια σε όλους!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:30 | Μαρία Κατσαρδή

    Με την εισήγησή μου αυτή θα ήθελα ως Κοινωνική Λειτουργός με εμπειρία στην προσχολική ηλικία και Ιστορικός, να προτείνω
    με το συγκεκριμένο σχόλιό μου, οι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου:

    Να αποσύρουν την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στα Νηπιαγωγεία κι αυτό γιατί με την γλώσσα εισάγεται ο πολιτισμός, το ήθος και η γενικότερη ταυτότητα του λαού που την χρησιμοποιεί, για να εκφραστεί. Προηγείται λοιπόν η Ελληνική Ιστορία και γλώσσα όπως αυτή διαμορφώθηκε από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, και μέχρι σήμερα, αν θέλουμε η ταυτότητά μας να διατηρηθεί και στις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στον τόπο μας. Η Αγγλική, η Γερμανική κλπ. γλώσσες, είναι εργαλεία που θα πάρουν στα χέρια τους τα παιδιά μας όταν κι αν τα χρειαστούν, αφού πρώτα όμως θα έχουν τοποθετηθεί σαν ξεχωριστές υπάρξεις, που μεγαλώνουν συνειδητά στην ξεχωριστή αυτή χώρα.

    Με το Σχέδιο Νόμου η ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την υγιεινή ζωή(γυμναστική, εξαρτήσεις) και το περιβάλλον, είναι πραγματικά πολύ σημαντικές θεματικές ενότητες, που συμφωνώ να εισαχθούν από τις ηλικίες αυτές, ώστε να ευαισθητοποιήσουν το ψυχικό κόσμο των παιδιών πάνω στα ζητήματα αυτά.

    Σας ευχαριστώ πολύ

  • Με το συγκεκριμένο σχόλιό μου, επιθυμώ (με σεβασμό στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής), οι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου:

    1. Να μην προχωρήσουν στην εισαγωγή της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης ως πιθανή θεματική επιλογή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο, γιατί θα προκληθούν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, μέσα από την σύγχυση που θα προκληθεί στην προσπάθεια να εξηγηθούν (και από ποιους άραγε…), ζητήματα που εμφανίζονται πολύ αργότερα κατά την ωρίμανσή τους, στο χρόνο που πρέπει, σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης τους! Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το στηρίξει αλλά δεν είμαι ο ειδικός, παρά ένας δάσκαλος που επί δεκαετίες ασχολούμαι με την εκπαίδευση σε θέματα δεξιοτήτων, οι οποίες για να κατακτηθούν, διδάσκονται στις κατάλληλες ηλικίες αναπτυξιακά!
    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του διπλώματος οδήγησης, για λόγους ασφαλείας πρώτα του νέου οδηγού και στην συνέχεια του κοινωνικού συνόλου.

    και

    2. Να μην προχωρήσουν στην Εισαγωγή της αλληλεπίδρασης με την Αγγλική Γλώσσα στα Νηπιαγωγεία κι αυτό γιατί μία γλώσσα δεν είναι απλά μια νέα δεξιότητα στην ηλικία αυτή, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος και πολιτισμός, που θα συγχέεται η και θα μπορεί να προηγείται της Ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, που θέλουμε να διατηρηθεί και στις επόμενες γενιές των κατοίκων αυτής της χώρας. Αντί αυτής, μπορεί να ενισχυθεί η αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, με εισαγωγή των πρώτων στοιχείων της Ελληνικής έκφρασης μέσα από την Αρχαία και Βυζαντινή Ελλάδα (λέξεις, τραγούδια, ζωγραφιές, παιχνίδια, κατασκευές, ιστορίες, αλληλεπίδραση με μουσεία, κλπ). Σήμερα άλλωστε η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει μειωθεί χρονικά κατά πολύ, με τις νέες τεχνολογίες και παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος

    3. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, την υγεία (και μέσα και από την γυμναστική) και το περιβάλλον, είναι πραγματικά μια πολλή θετική εισήγηση και συμφωνώ να εισαχθεί από τις ηλικίες αυτές.

    Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν οι παραπάνω διορθώσεις.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:55 | Δημήτρης

    Για τα αγγλικά ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται η ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας τους ώστε να μη χρειάζονται τα παιδιά να πηγαίνουν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
    Ποιο είναι το ποσοστό παιδιών που μπορούν να πάρουν το Proficiency με την παρακολούθηση μόνο των μαθημάτων του σχολείου τους? Ποιο είναι το ποσοστό σε άλλες χώρες? Μπορεί να κάνει κάτι το υπουργείο με τους δασκάλους και καθηγητές? Τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο είναι αυτό που μας χρειάζεται?

    Στην αιτιολογική έκθεση, ανάμεσα στους πολλούς θεματικούς κύκλους, υπάρχει και μια γενική αναφορά για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μέρος του Ευ Ζην. Οι θεματικοί κύκλοι είναι για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τι ακριβώς θα είναι αυτή η διαπαιδαγώγηση σε παιδιά του δημοτικού? Σε ποια από τις δεξιότητες που αναφέρονται στο κεφάλαιο Α’ θα βοηθήσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε αυτή την ηλικία? Άλλο η ενημέρωση και άλλο η διαπαιδαγώγηση. Ευελπιστώ στις καλές προθέσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν όταν πρόκειται για τις ευαίσθητες ψυχές μικρών παιδιών.

  • 5 Μαΐου 2020, 09:20 | Χαράλαμπος Δρίζης

    Χριστὸς Ἀνέστη!
    Κάποιος Ἐγγλέζος μοῦ ἔλεγε, πὼς παλαιὰ στὸ νηπιαγωγεῖο στὴν Ἀγγλία μάθαιναν ἀρχαῖα ἑλληνικά (δὲν γνωρίζω ἂν ἰσχύει ἀκόμη). Ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ γλώσσα εἶνε γλώσσα μας καὶ θὰ πρέπῃ νὰ τὴν μαθαίνουν τὰ παιδιὰ ἀπὸ τὸ νηπιαγωγεῖο. Σὺν τοῖς ἄλλοις βοηθᾶ στὴν ἐξάσκησι τοῦ νοῦ πολὺ περισσότερο ἀπὸ τὶς ἄλλες γλῶσσες.
    Τὸ νὰ μαθαίνουν ἀγγλικὰ ἀπὸ τόση μικρὴ ἡλικία μπορεῖ νὰ δημιουργήσῃ σύγχυσι στὸ μυαλὸ τοῦ παιδιοῦ καὶ ὁπωσδήποτε τὸ ἀπομακρύνει ἀπὸ τὴν μητρική του γλῶσσα ποὺ τόσο πλοῦτο ἔχει. Ἀντίθετα τὸ προετοιμάζει γιὰ ἕναν καλὰ παγκοσμιοποιημένο πολίτη ποὺ δὲν ἔχει ρίζες, ἔρμαιο σὲ κάθε παγκοσμιοποιημένο καθεστώς.

  • 5 Μαΐου 2020, 09:18 | Χρήστος

    Όχι στα αγγλικά από τόσο μικρή ηλικία! Ας προσλάβετε σχολικούς νοσηλευτές για τα παιδάκια που δυσκολεύονται λίγο περισσότερο στα πρώτα τους βήματα στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ώστε να μην περιθωριοποιούνται και αποκλείονται κοινωνικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 08:40 | vy

    Όποιος έχει μπει μέσα σε σχολικές τάξεις ( νηπιαγωγεία συγκεκριμένα) μπορεί να αμέσως να αναρωτηθεί για τα ακόλουθα και να αντιληφθεί ποια μέτρα δεν προσφέρουν ουσιαστικές αλλαγές.
    – πόσο ασήμαντη είναι άραγε η μόνιμη παρουσία βοηθητικού προσωπικού μέσα σε μια τάξη νηπιαγωγείου; 25 παιδιά και μια/ένας νηπιαγωγός , μια καθημερινή περίπτωση ;την ώρα του διαλείμματος , ένα παιδάκι χρειάζεται να πάει τουαλέτα (εννοείται ότι μπορεί συνήθως αν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη).Λόγω όμως της ιδιαιτερότητας αυτής της ηλικίας αναρωτιέμαι που θα πρώτο πάει μια/ένας νηπιαγωγός όταν ακούσει το παιδάκι να τη ζητάει από μέσα και αυτή πρέπει να επιβλέπει τα υπόλοιπα παιδιά
    – πόσο άραγε ασήμαντη είναι τελικά η παρουσία επίσης προσωπικού καθαριότητας ( έστω την ώρα του διαλείμματος ) προκειμένου τα παιδιά να έχουν τους απαιτούμενους καθαρούς χώρους; (εκτός κι αν το κάνει η/ο νηπιαγωγός ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται με τα παιδιά)
    – πόσο επίσης τελικά ασήμαντη κρίνεται η παρουσία ψυχολόγων για να στηρίζουν τις/τους νηπιαγωγούς και τις οικογένειες των παιδιών;
    – πόσο ασήμαντο είναι τελικά να μπορούν τα νηπιαγωγεία να προμηθεύονται καινούρια παραμύθια και παιχνίδια για τα παιδιά;

    πιστεύω ότι όποιος έχει βρεθεί μέσα σε τάξη δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει αυτές τις ελλείψεις μπροστά στις οποίες το να συζητάμε την εκμάθηση αγγλικών με όποιο τρόπο μέσα στην τάξη φαντάζει τόσο ανούσιο.

    ευχαριστώ

  • 5 Μαΐου 2020, 07:57 | al

    Αφήστε τα πειράματα και τα παιχνίδια. Μην παρασύρεστε από πονηρές ουτοπίες των ιδιωτικών σχολέιων. Δεν χρειαζεται να δώσετε στο λαό ότι βάζοντας τις ειδικότητες στο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ θα το κάνετε καλύτερο.
    Βάλτε βοηθητικό προσωπικό.
    Αλήθεια οι ΣΧολές όπως της Αγγλικής Φιλολογίας, Τεφαα καλά δεν μιλώ του Πολυτεχνείου κλπ(είναι άσχετοι μα τα Παιδαγωγικά)μπορούν να τεκμηριώσουν επιστημονικά την αναγκαιότητα κια την χρησιμότητα της εισαγωγής αυτών; Φυσικά οχι
    Πάντως οι Παιδαγωγικές ΣΧολές σας απάντησαν ειναι ξεκαθαρο.