Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 6 Μαΐου 2020, 00:39 | Μαριλένα

    Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:39 | Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού

    Στο 2ο άρθρο του σχεδίου τροποποίησης νόμου, εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα για την εκπαίδευση ξένων γλωσσών σε νεαρή ηλικία και επίσης φανερώνει την ανάγκη να συμπεριληφθούν τα τουρκικά σε κρατικά νηπιαγωγεία μέσω εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση για παιδιά μειονοτήτων που ζουν στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η ελληνική. Με αυτό τον τρόπο, εάν τα παιδιά των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η ελληνική, λαμβάνουν εκπαίδευση αγγλικής γλώσσας μαζί με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, ενδέχεται να αναπτυχθούν οι γνωστικές δεξιότητες των παιδιών στη μητρική, ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    Όπως αναφέρεται στα άρθρα 2 και 6 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση. Επιπλέον, η Μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθορίζει το καθεστώς και τα δικαιώματα της, έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα δικά της σχολεία, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Όμως, από το 1923 όταν υπογράφηκε η Συνθήκη, η γνωστή ως συνθήκη προσχολική εκπαίδευση / νηπιαγωγείο δεν περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, έχει το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να εποπτεύει κάθε είδους σχολείο και παρόμοια ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να χρησιμοποιεί ελεύθερα τις δικές του γλώσσες (άρθρο 40). Ως εκ τούτου, η μειονότητα έχει το δικαίωμα να ιδρύει και να διαχειρίζεται και τα δικά της νηπιαγωγεία σε προσχολικό επίπεδο.

    Είναι ένα σημαντικό βήμα να καταστεί υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση στη χώρα σύμφωνα με τον νόμο 3518/2006. Ωστόσο, τα παιδιά μειονοτήτων υφίστανται διάκριση καθώς χωρίς συγκεκριμένη και λογική αιτιολόγηση, δεν επιτρέπεται να ιδρύονται δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην τουρκική και ελληνική γλώσσα για τα παιδιά αυτά, τα οποία μιλούν άλλη γλώσσα. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά της μειονότητας στην περιοχή αναγκάζονται να πάνε σε νηπιαγωγεία, όπου παρέχεται εκπαίδευση μόνο στην ελληνική γλώσσα.

    Η μειονότητα υπέβαλε πολλές αιτήσεις μέσω οργανισμών της περιοχής για να ανοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ωστόσο, περνώντας απαρατήρητα αυτά τα αιτήματα, έχει ξεκινήσει μια πιλοτική εφαρμογή στα νηπιαγωγεία της περιοχής όπου τα τουρκικά χρησιμοποιούνται ως βοηθητική γλώσσα στο δημόσιο σχολικό σύστημα. Αυτή η πρακτική απέχει πολύ από την κάλυψη των δίγλωσσων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των οποίων η μητρική γλώσσα είναι η τουρκική.

    Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2008, η πρώην Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμων για θέματα Μειονοτήτων του ΟΗΕ Gay McDougall δήλωσε ότι η πρώιμη δίγλωσση εκπαίδευση θα επιτρέψει την καλύτερη εκμάθηση τουρκικών και ελληνικών και θα έδινε τη δυνατότητα για ευρύτερη επιλογή ανάμεσα σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία ή ελληνικά κρατικά δημοτικά.
    (https://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/10session/A.HRC.10.11.Add.3.pdf)

    Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) ανέφερε στην 5η έκθεση του 2015 για την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα για τη μειονότητα στον νόμο υπ’αριθ. 3518/2016 για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις για άνοιγμα τουρκικών-ελληνικών δίγλωσσων νηπιαγωγείων στο πλαίσιο των υφιστάμενων δίγλωσσων δημοτικών σχολείων.
    (https://rm.coe.int/fifth-report-on-greece/16808b5796)

    Αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν πλήρως και να συμμορφωθούν με το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το άρθρο 21 για τη μη διάκριση και το άρθρο 22 για την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άνοιγμα δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων στο σχολικό σύστημα της μειονότητας στην περιοχή και ζητούμε, εκτός από τις δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν σε δημόσια σχολεία σε επίπεδο νηπιαγωγείου, να συμπεριληφθούν τα τουρκικά στο πρόγραμμα σπουδών σε δημόσια νηπιαγωγεία με πληθυσμούς μειονοτήτων,. Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές έρευνες και δεδομένα ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εκμάθηση δεύτερης και τρίτης γλώσσας, αυτό το αίτημα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη διδασκαλία αγγλικών στα παιδιά της μειονότητας σε επίπεδο νηπιαγωγείου.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:33 | Πατέρας νηπίου

    Όχι στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Όχι στα Αγγλικά και σε ειδικότητες.

  • O ρόλος του λογοθεραπευτή στην πρόληψη:

    Δεδομένου ότι το Νηπιαγωγείο αποτελεί ηλικία ορόσημο για την εξέλιξη και τη μετέπειτα μαθησιακή πορεία του παιδιού και λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ηλικία αυτή σε αρκετά παιδιά δεν έχει οργανωθεί ο προφορικός λόγος και ότι παρουσιάζουν ακόμη αρκετές δυσκολίες στην χρήση του θεωρούμε απαραίτητη την πλήρη ανάπτυξή του ως προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση του μαθητή στον γραπτό λόγο. Η διδασκαλία λοιπόν της αγγλικής γλώσσας ορθά μέχρι τώρα ξεκινούσε από την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.

    Ως ειδικοί στα θέματα λόγου ζητάμε για ακόμη μια φορά την προσθήκη στο παραπάνω άρθρο της πρόβλεψης για την εισαγωγή της Έγκαιρης Παρέμβασης στο Νηπιαγωγείο με τη συμμετοχή του λογοθεραπευτή. Στην προσχολική ηλικία, μεγάλο μέρος των δυσκολιών που παρουσιάζουν τα παιδιά οφείλονται σε ελλείμματα της βαθύτερης δομής του λόγου. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των ελλειμμάτων σημαίνει πρώιμη έναρξη της υποστήριξης, ενωρίτερη εμπλοκή των γονέων στην αντιμετώπιση της μελλοντικής μαθησιακής δυσκολίας και αποφυγή προβλημάτων συμπεριφοράς. Στην ουσία, προλαμβάνουμε την εδραίωση προβλημάτων λόγου, συμπεριφοράς, μάθησης και έτσι ελαττώνουμε την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται το εκπαιδευτικό και ασφαλιστικό σύστημα για την αντιμετώπιση δυσκολιών που έχουν πλέον γιγαντωθεί και πλήττουν το παιδί, το σχολείο, την δουλειά του δασκάλου, την οικογένεια.
    Η συμμετοχή του λογοθεραπευτή στην πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη υποστήριξη είναι ουσιώδης και πολλαπλασιάζει τα οφέλη για το παιδί, το σχολείο, την οικογένεια συμβάλλοντας, επίσης, και στην εξοικονόμηση πόρων.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:25 | Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

    Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι θετική: Ο/η εκπαιδευτικός που θα αναλάβει είναι αναγκαίο να έχει επιμορφωθεί επί μακρόν στην παιδαγωγική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νηπιακής ηλικίας και να συν-ενεργεί με τον/την νηπιαγωγό της τάξης, ώστε να μην διαταράσσεται η οργάνωση της καθημερινότητας, ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την ηλικία.

  • Στο 2ο άρθρο του σχεδίου τροποποίησης νόμου, εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα για την εκπαίδευση ξένων γλωσσών σε νεαρή ηλικία και επίσης φανερώνει την ανάγκη να συμπεριληφθούν τα τουρκικά σε κρατικά νηπιαγωγεία μέσω εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση για παιδιά μειονοτήτων που ζουν στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η ελληνική. Με αυτό τον τρόπο, εάν τα παιδιά των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η ελληνική, λαμβάνουν εκπαίδευση αγγλικής γλώσσας μαζί με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, ενδέχεται να αναπτυχθούν οι γνωστικές δεξιότητες των παιδιών στη μητρική, ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    Όπως αναφέρεται στα άρθρα 2 και 6 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση. Επιπλέον, η Μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθορίζει το καθεστώς και τα δικαιώματα της, έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα δικά της σχολεία, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Όμως, από το 1923 όταν υπογράφηκε η Συνθήκη, η γνωστή ως συνθήκη προσχολική εκπαίδευση / νηπιαγωγείο δεν περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, έχει το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να εποπτεύει κάθε είδους σχολείο και παρόμοια ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να χρησιμοποιεί ελεύθερα τις δικές του γλώσσες (άρθρο 40). Ως εκ τούτου, η μειονότητα έχει το δικαίωμα να ιδρύει και να διαχειρίζεται και τα δικά της νηπιαγωγεία σε προσχολικό επίπεδο.

    Είναι ένα σημαντικό βήμα να καταστεί υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση στη χώρα σύμφωνα με τον νόμο 3518/2006. Ωστόσο, τα παιδιά μειονοτήτων υφίστανται διάκριση καθώς χωρίς συγκεκριμένη και λογική αιτιολόγηση, δεν επιτρέπεται να ιδρύονται δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην τουρκική και ελληνική γλώσσα για τα παιδιά αυτά, τα οποία μιλούν άλλη γλώσσα. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά της μειονότητας στην περιοχή αναγκάζονται να πάνε σε νηπιαγωγεία, όπου παρέχεται εκπαίδευση μόνο στην ελληνική γλώσσα.

    Η μειονότητα υπέβαλε πολλές αιτήσεις μέσω οργανισμών της περιοχής για να ανοίξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ωστόσο, περνώντας απαρατήρητα αυτά τα αιτήματα, έχει ξεκινήσει μια πιλοτική εφαρμογή στα νηπιαγωγεία της περιοχής όπου τα τουρκικά χρησιμοποιούνται ως βοηθητική γλώσσα στο δημόσιο σχολικό σύστημα. Αυτή η πρακτική απέχει πολύ από την κάλυψη των δίγλωσσων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των οποίων η μητρική γλώσσα είναι η τουρκική.

    Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2008, η πρώην Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμων για θέματα Μειονοτήτων του ΟΗΕ Gay McDougall δήλωσε ότι η πρώιμη δίγλωσση εκπαίδευση θα επιτρέψει την καλύτερη εκμάθηση τουρκικών και ελληνικών και θα έδινε τη δυνατότητα για ευρύτερη επιλογή ανάμεσα σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία ή ελληνικά κρατικά δημοτικά.
    (https://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/10session/A.HRC.10.11.Add.3.pdf)

    Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) ανέφερε στην 5η έκθεση του 2015 για την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα για τη μειονότητα στον νόμο υπ’αριθ. 3518/2016 για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις για άνοιγμα τουρκικών-ελληνικών δίγλωσσων νηπιαγωγείων στο πλαίσιο των υφιστάμενων δίγλωσσων δημοτικών σχολείων.
    (https://rm.coe.int/fifth-report-on-greece/16808b5796)

    Αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν πλήρως και να συμμορφωθούν με το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το άρθρο 21 για τη μη διάκριση και το άρθρο 22 για την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άνοιγμα δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων στο σχολικό σύστημα της μειονότητας στην περιοχή και ζητούμε, εκτός από τις δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν σε δημόσια σχολεία σε επίπεδο νηπιαγωγείου, να συμπεριληφθούν τα τουρκικά στο πρόγραμμα σπουδών σε δημόσια νηπιαγωγεία με πληθυσμούς μειονοτήτων,. Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές έρευνες και δεδομένα ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εκμάθηση δεύτερης και τρίτης γλώσσας, αυτό το αίτημα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη διδασκαλία αγγλικών στα παιδιά της μειονότητας σε επίπεδο νηπιαγωγείου.

    Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού
    Πρόεδρος ABTTF

  • 6 Μαΐου 2020, 00:12 | Μαμά

    Πάρτε πίσω τη διάταξη με τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:11 | Μάρθα

    Όλοι οι γονείς διαφωνούμε. Ελπίζω να το λάβετε υπόψιν σας.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:09 | Αλεξία Τ.

    Ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα και κάτοχος πτυχιών σε 3 ξένες γλώσσες, θεωρώ πως η διδασκαλία των αγγλικών από το νηπιαγωγείο δε συνάδει ούτε με το αναλυτικό πρόγραμμα πολύ δε περισσότερο ούτε με τις ανάγκες των νηπίων. Εϊναι κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία, σχολικοποιεί το νηπιαγωγείο και αφαιρεί ζωτικό χρόνο από τη ζωή του νηπίου, που θα μπορεί να αξοποιηθεί για τον εμπλουτισμό και την ορθότερη χρήση της ελληνικής γλώσσας, με σκοπό να το βοηθήσει να εκφράζει τα συναισθήματα, τις ανάγκες τις απόψεις του και να βελτιώνει την επικοινωνία με τους γύρω του.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:04 | Μαρία

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:35 | Κωνσταντίνος

    Η εισαγωγή δραστηριοτήτων αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο αποτελεί μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικές προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια ! Είναι σημαντικό να δίνεται στα μικρά παιδιά η δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με την αγγλική από πολύ μικρή ηλικία, καθώς όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολα μαθαίνουν ! Θα μειωθεί έτσι και η κοστοβόρα ανάγκη των οικογενειών να αναζητούν εκπαιδευτικές λύσεις εκτός του δημόσιου σχολείου ! Σημαντικό είναι επίσης ότι στη διαδικασία θα συμμετέχουν Φιλόλογοι της Αγγλικής γλώσσας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των γλωσσικών δραστηριοτήτων .

  • 5 Μαΐου 2020, 23:13 | Βούλα

    Και στα δύο προγράμματα σπουδών του Νηπιαγωγείου υπάρχουν μαθησιακές περιοχές, τομείς, που δεν νοούνται ως διακριτά διδακτικά αντικείμενα και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία, αλλά για τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων ,που έχουν νόημα για τα παιδιά. Για αυτό το λόγο, το Νηπιαγωγείο στελεχώνεται μόνο από Νηπιαγωγούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν έχει άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών.
    Ο κατακερματισμός του προγράμματος σε διδακτικά αντικείμενα, δεν αποτελεί εξέλιξη στην εκπαίδευση των παιδιών, παραγκωνίζει τις ανάγκες τους, τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ηλικίας τους, χωρίς να βασίζεται σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:08 | Στράτος

    Νομίζω οτι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δε γνωρίζουν ακόμη καλά καλά την Ελληνική γλώσσα, τα αγγλικά θεωρω περισσότερο θα δυσκολεψουν παρά θα βοηθήσουν. Επιπλέον, τα φορτωνουμε με πολλά απο πολύ μικρή ηλικία. Τέλος, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που διδάσκονται αγγλικά από το δημοτικό, σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίνουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να δώσουν εξετάσεις για πτυχία.

  • 5 Μαΐου 2020, 23:00 | Θεοδωρίδου Ελισάβετ

    Ως παιδαγωγός και γνωστής της ιδιαιτερότητας της νηπιακής ηλικίας θεωρώ ότι η διδασκαλία οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου θα πρέπει να γίνεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης τον οποίο τα παιδιά γνωρίζουν και εμπιστεύονται.Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν ανάγκη την υπάρξη ενός μόνο προσώπου αναφοράς. Οι περισσοτεροι νηπιαγωγοι είναι γνωστες της αγγλικής γλώσσας και ειναι οι μόνοι που έχουν εκπαιδευτει ωστε να δημιουργούν δραστηριότητες κατάλληλες για νήπια. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν του υπουργείου Παιδείας αν η εισαγωγή δεύτερης γλώσσας είναι αναπτυξιακά κατάλληλη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:59 | Ελένη Γούσα

    Διαφωνώ εντελώς με το υποχρεωτικό μάθημα των αγγλικών στα νηπιαγωγεία. Τα παιδιά δεν έχουν κάνει ακόμα κτήμα τους την μητρική τους γλώσσα σε προφορικό επίπεδο και στο νηπιαγωγείο τους δίδεται η ευκαιρία να την αναπτύσσουν μέσα από την επικοινωνία και την μάθηση. Τα αγγλικά τι τους χρειάζονται σε αυτό το στάδιο; Μόνο σύγχυση θα επιφέρουν. Άλλωστε και η καθιέρωση των αγγλικών στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού δεν βοήθησε κάπου τα παιδιά και για αυτό δεν θεωρείται και ιδιαίτερα επιτυχημένη πρακτική. Ας μάθουν να εκφράζονται στην γλώσσα τους πρώτα και σωστά, ας εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και μετά τα αγγλικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:36 | Δήμητρα Νηπιαγωγός

    Θεωρώ ότι οι νηπιαγωγοί μπορούν να αναλάβουν τις δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικών, χωρίς να χρειάζεται να μπουν εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας στο χώρο του νηπιαγωγείου. Μπορεί κάλλιστα να γίνει επιμορφωση των νηπιαγωγών για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:09 | Μαγδαλήνη Σαλαχώρα

    Χριστός Ανέστη ! Πιστεύω πως είναι καταστροφικό αγγλικά στο Νηπιαγωγείο … Αν περισσεύουν καθηγητές αγγλικών μπορούν κάλλιστα, στα νήπια, να τους κάνουν Αρχαία – π.χ. ανάγνωση μύθων του Αισώπου!!! (Ήδη στο Γυμνάσιο του γιού μου η καθ. αγγλικών τους κάνει Ιστορία) Αλλά βλέπεις τα Αρχαία ανοίγουν το μυαλό … ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ στα αγγλικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:03 | Όλγα

    Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η σωστή εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.
    Είναι αδιανόητο να προσπαθήσουμε να μάθουμε στα παιδιά μια ξένη γλώσσα και όχι την Ελληνική.
    Αντί λοιπόν να ξεκινήσουν από αυτή την ηλικία την αγγλική γλώσσα, μπορούν να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τα Αρχαία Ελληνικά. Αυτή είναι η βάση της Ελληνικής γλώσσας και αυτή θα τα βοηθήσει στην κατανόηση των Νέων Ελληνικών.
    Τα αποτελέσματα της μη ουσιαστικής διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών τη βλέπουμε ήδη στους εφήβους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους.
    Επομένως, ανάλογα με το στόχο θα πρέπει να γίνει και η επιλογ

  • 5 Μαΐου 2020, 22:00 | ΟΛΓΑ

    Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η σωστή εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.
    Είναι αδιανόητο να προσπαθήσουμε να μάθουμε στα παιδιά μια ξένη γλώσσα και όχι την Ελληνική.
    Αντί λοιπόν να ξεκινήσουν από αυτή την ηλικία την αγγλική γλώσσα, μπορούν να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τα Αρχαία Ελληνικά. Αυτή είναι η βάση της Ελληνικής γλώσσας και αυτή θα τα βοηθήσει στην κατανόηση των Νέων Ελληνικών.
    Τα αποτελέσματα της μη ουσιαστικής διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών τη βλέπουμε ήδη στους εφήβους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους.
    Επομένως, ανάλογα με το στόχο θα πρέπει να γίνει και η επιλογή του «μαθήματος».

  • 5 Μαΐου 2020, 21:59 | Ελισάβετ

    Διαφωνώ κάθετα με την ένταξη των αγγλικών και της φυσικής αγωγής ως ξεχωριστά γνωστικά αντικείμενα. Σύμφωνα με τις τελευταιες παιδαγωγικές αντιλήψεις και την επιστολή των κοσμητορων των παιδαγωγικών τμημάτων οι μαθησιακές περιοχές θα πρέπει να διδάσκονται διαθεματικα, ως παιχνίδι και με τη μέθοδο σχεδίου εργασίας (project). Με το παρών άρθρο κατακερματιζεται ο χαρακτήρας του νηπιαγωγείου που δεν είναι άλλος από το να μεταλαμπαδευσει με παιγνιώδη τρόπο και με τη διαλεκτική μέθοδο βασικές ικανότητες.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:59 | Στέλλα

    Θεωρώ εξαιρετικό να μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά ερεθίσματα και γενικότερα να μπορεί να διανθιστεί το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου με πλήθος ειδικοτήτων.ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ!!!Ειδικότερα, μετά από θητεία σε νηπιαγωγεία, άλλα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν και πολύ πιο σημαντικά κατά την ταπεινή μου άποψη… Κατ’ αρχήν η κτιριακή υποδομή είναι απαρχαιωμένη με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις, όπως και το παιδαγωγικό υλικό, οι τουαλέτες κ.λπ.Τα περισσότερα συντηρούνται με μόχθο και τεράστιες προσπάθειες απο συναδέλφους…. Επιπλέον, το αντικείμενο των αγγλικών δεν είναι αυτό που λείπει από το νηπιαγωγείο(ακούγουνται συνεχώς στην καθημερινότητά μας, αντίθετα από την μητρική γλώσσα), αλλά αυτό της μουσικής ή της φυσικής αγωγής. Για την ακρίβεια, παρ’ όλο που και τα δυο αντικείμενα τα διδάσκονται οι νηπιαγωγοί στις ακαδημαϊκές τους σπουδές , τα παιδιά ενθουσιάζονται ιδιαιτέρως με ένα μουσικό που θα τους παίξει ένα ζωντανό όργανο για παράδειγμα, φυσικά κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της προσχολικής αγωγής… Εκτός αυτού, οι νηπιακές τάξεις είναι ιδιατέρως πολυπολιτισμικές, γεγονός που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα..Η ειδική αγωγή, επίσης, πως θα ανταπεξέλθουν αυτά τα παιδιά σε αυτό το αντικείμενο, ή θα απομακρύνονται και θα στοχοποιούνται συνεχώς; Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αν όπως πιστεύετε πρέπει να μπουν τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ;… ‘Ολα τα πανεπιστημιακά προγράμματα διδάσκουν την αγγλική σε ανώτερο επίπεδο και όποιοι δεν την κατέχουν, μπορούν να επιμορφωθουν. Η αλήθεια ειναι πως πραγματοποιούνται εξαιρετικά διαθεματικά πρότζεκτ, όυτως ή άλλως από τους νηπιαγωγούς που πολλές φορές περιέχουν και άλλες γλώσσες, οι οποίες μάλιστα πηγάζουν από το ενδιαφέρον των παιδιών(π.χ. κάποια γλώσσα από την χώρα καταγωγής ενός συμμαθητή τους).
    Ολοκληρώνοντας, ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ!…ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΌΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ: ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΑ ΖΩΑ, ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ, ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ…(και άλλα πολλά που βλέπεις μονο αν ζεις και υπάρχεις ανάμεσα σε αυτές τις ηλικίες παιδιών μπορείς να αφουγκραστείς..)
    ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:55 | Δημήτρης Μαντζούρης

    Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο. Πραγματικά δεν κατανοώ τον λόγο που τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο πρέπει να ασχολούνται με τα αγγλικά… Δηλαδή πού θα ωφελήσει η εκμάθηση των αγγλικών από την ηλικία αυτή; Θα μάθουν πιο γρήγορα; Γιατί να μάθουν πιο γρήγορα; Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αγγλομάθειας. Σήμερα τα αγγλικά μιλιούνται παγκοσμίως με κάθε πιθανή προφορά από κινέζους μέχρι ιταλούς και κογκολέζους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φορτώσουμε το μυαλό των παιδιών σε μία τόσο τρυφερή ηλικία με πληροφορίες, πριν ακόμα στερεωθούν καλά στη μητρική τους γλώσσα. Διαφωνώ κάθετα!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Έφη

    Αναρωτιέμαι πραγματικά…
    Υπάρχει καμία ανάγκη να ξεκινήσει αγγλικά το παιδί από το νηπιαγωγείο;
    Εδώ προσπαθούμε να τους μάθουμε απλά να κάθονται, να προσέξουν, να ακούσουν τους άλλους. Βασικές δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την υπόλοιπη σχολική ή μη ζωή τους. Το νηπιαγωγείο δεν είναι για να παρέχει γνώσεις μόνο, αλλά πρωτίστως για να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες.
    Το δε επιχείρημα ότι γίνεται και σε ιδιωτικά τόσα χρόνια, για μένα δεν είναι καν επιχείρημα. Τα ιδιωτικά είναι επιχειρήσεις και χωρίς να θέλω να θίξω όλα τα ιδιωτικά, τα περισσότερα δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά για το φαίνεσθαι. Τα έχω ζήσει έσωθεν και ξέρω πώς λειτουργούν.
    Και άντε να πούμε ότι κάνουν τα νήπια αγγλικά και είμαστε παρούσες…πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι αρχή για να εισαχθούν και άλλες ειδικότητες στο νηπιαγωγείο. Δεν έχω κάτι με τις άλλες ειδικότητες, αλλά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι έγκλημα για τόσο μικρές ηλικίες. (θα έλεγα το ίδιο και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αλλά τέλος πάντων)
    Στη βιβλιογραφία αναφέρεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της νηπιαγωγού για τη μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στο σχολείο. Το νηπιαγωγείο είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολικό περιβάλλον και χρειάζεται να έχει ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς, ώστε να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί του. Η νηπιαγωγός είναι ο σημαντικός ενήλικας που θα διευκολύνει το παιδί σε αυτή τη διαδικασία της μάθησης. Αν αλλάζει συνεχώς δασκάλες το παιδί, πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης; Αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλάζουν οι χαρακτήρες, αλλάζουν οι συμπεριφορές. Κάτι τέτοιο μπερδεύει τα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.
    Επιπρόσθετα, αν εισάγουμε στο νηπιαγωγείο αγγλικά, φυσική αγωγή και καλλιτεχνικά, φιλολόγους, μαθηματικούς και δε ξέρω τι άλλο, εμείς τι ρόλο θα έχουμε;;; Αυτά τα αντικείμενα διαπραγματευόμαστε ουσιαστικά κι εμείς, αλλά σε επίπεδο κατανοητό από τα παιδιά, με βάση τη διαθεματικότητα, τα βιώματα και τις ανάγκες των εκάστοτε νηπίων, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη πολλών διαφορετικών δεξιοτήτων και όχι μόνο γνώσεων. Δεξιοτήτων απαραίτητων για τη μετέπειτα εξέλιξή τους όχι μόνο σαν μαθητές, αλλά και σαν άνθρωποι.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Αθηνά Μ

    Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο αποτελεί έναν από τους πρώτους και πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του παιδιού, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα παιδιά εξελίσσονται και κατακτούν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες απαραίτητες τόσο για την ομαλή σχολική τους πορεία όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη τους σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
    Στο κρίσιμο λοιπόν αυτό επίπεδο η γλώσσα είναι το κυρίαρχο μέσω για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Η κατάκτηση της φωνολογικής επίγνωσης είναι απαραίτητη ώστε να περάσουν τα παιδιά στο επόμενο στάδιο που είναι το ξεκλείδωμα της γραφής. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία μαθαίνουν χιλιάδες λέξεις και ένας από τους βασικούς στόχους , όπως αποτυπώνεται στο ΔΕΠΠΣ για το νηπιαγωγείο, είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου. Γι αυτό και δίνονται καθημερινές ευκαιρίες στα παιδιά να μιλήσουν για τις εμπειρίες και τα βιώματα τους με κάθε δυνατό τρόπο και με όσο χρόνο χρειάζεται το καθένα ξεχωριστά.
    Θεωρώ λάθος την εισαγωγή της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο καθώς θα χαθούν βασικοί στόχοι του νηπιαγωγείου, θα γίνει διαχωρισμός γνωστικών αντικειμένων- κάτι που αντιβαίνει το ρόλο του ίδιου του νηπιαγωγείου- και θα γίνει σχολιοποίηση του.
    Ο μεγάλος Έλληνας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς διαφωνεί με την τόση ύλη στα παιδιά του δημοτικού. Θεωρεί ότι χάνεται κάθε φαντασία και δημιουργικότητα στα παιδιά. Ας τον ακούσουμε λοιπόν και ας μη χαθεί αυτή η μοναδική ικανότητα των παιδιών να πλάθουν μαγικές εικόνες , στα πλαίσια εξυπηρέτησης συμφερόντων που μόνο το καλό των παιδιών δεν θα εξυπηρετήσουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:53 | Natasa

    Πρόκειται για μια ρύθμιση που είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αποτυχία.
    Έρευνες υποστηρίζουν ότι το παιδί αφομοιώνει και μαθαίνει γρήγορα γλώσσες στην προσχολική ηλικία, όμως οι συνθήκες εκμάθησης δε μπορούν να είναι αυτές του δημόσιου σχολείου, όταν σε μία τάξη φοιτούν 20 μικρά παιδιά (τώρα και 24-27 που προβλέπει το νομοσχέδιό σας). Δεν είναι τυχαίο ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν κατά κανόνα έχουν ολιγομελή τμήματα, συνήθως 8 παιδιών.
    Μάλιστα, πολύ συχνά τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν «καλά», άλλες φορές λόγω προβλημάτων στην άρθρωση ή χαμηλό επίπεδο παραγωγής λόγου, λόγω στερημένου περιβάλλοντος. Έρευνα έχει δείξει ότι το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες κυμαίνεται στο 5-12% . Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και γι` αυτό συνήθως προσπαθούν να τα «αποκρύψουν» αποφεύγοντας να μιλούν στην τάξη.
    Οπότε, γίνεται κατανοητό ότι αυτό που προέχει είναι η ίδρυση περισσοτέρων υποστηρικτικών δομών διάγνωσης (ΚΕΣΥ), για να επιταχύνονται οι διαδικασίες και να μπορούν να υποστηρίζονται καλύτερα τα παιδιά, καθώς και η στελέχωσή τους με παιδοψυχολόγους, που στις περισσότερες δεν υπάρχουν. Επίσης, χρειάζεται η ίδρυση σε όλα τα νηπιαγωγεία τμημάτων ένταξης, ώστε να μπορούν να στελεχώνονται άμεσα, πριν τις χρονοβόρες διαδικασίες των κέντρων διάγνωσης, με τη διαπίστωση των προβλημάτων των παιδιών από τους νηπιαγωγούς και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.
    Επίσης, αυτή τη στιγμή, στα δημόσια νηπιαγωγεία φοιτά μεγάλο ποσοστό παιδιών με ειδικά αναπτυξιακά προβλήματα ή και διαταραχές, πολλές φορές βαριές, όπως αυτισμό, ΔΕΠΥ- διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας κλπ. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να είναι και 2, 3 και περισσότερα παιδιά ανά τμήμα χωρίς καμία στήριξη. Στις τάξεις αυτές εκείνο που προέχει είναι η στήριξη αυτών των παιδιών με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής κι όχι η διδασκαλία των αγγλικών που θα απαιτούσαν μεγάλο χρόνο συγκέντρωσης (45΄) πολύ περισσότερο από τον αναπτυξιακά κατάλληλο για την ηλικία αυτή (20΄- 25΄).
    Τέλος, για τα δίγλωσσα παιδιά που φοιτούν επίσης σε μεγάλο ποσοστό στα ελληνικά νηπιαγωγεία, ήδη η ελληνική γλώσσα αποτελεί για αυτά δεύτερη γλώσσα, στην εκμάθηση της οποίας αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Για το λόγο αυτό, η ενασχόληση με μια τρίτη γλώσσα όχι μόνο επιπλέον δυσκολίες θα προσέθετε, αλλά θα στερούσε και πολύτιμο χρόνο από δραστηριότητες για την εκμάθηση της ελληνικής.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:51 | Ευαγγελια

    ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Κ.Λ.Π ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΝΑ ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ Κ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΓΙΑΤΙ???Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ?

  • 5 Μαΐου 2020, 21:38 | Αλεξάνδρα

    Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) για το Νηπιαγωγείο, «προβάλλεται η διαθεματική προσέγγιση ως διδακτική μεθοδολογία για την κατάκτηση της γνώσης. Σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση, Η ΓΝΩΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΜΑΧΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» [Οδηγός Νηπιαγωγού, εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί, δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης (http://www.pi-schools.gr/preschool_education/odigos/nipi.pdf)].

    Με βάση την παραπάνω θέση, είναι ανεπίτρεπτη η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο ορολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, η οποία θα επιφέρει σύγχυση στην ουσιαστική ανάπτυξη του προφορικού (και σε επόμενο στάδιο και γραπτού) λόγου των παιδιών της προσχολικής ηλικίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:26 | εκπαιδευτικός-γονέας

    Δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών επαφής με την Αγγλική γλώσσα από πολύ νωρίς στη ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι λαμβάνεται επιτέλους υπόψη η ανάγκη για έγκαιρη και συντονισμένη εισαγωγή από την πρώτη επαφή με την εκπαίδευση. Θα ήταν λογικό να αντιμετωπιστεί η Αγγλική γλώσσα με την ίδια σοβαρότητα καθ’ όλη τη φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο τα παιδιά μας να γνωρίσουν μεθοδευμένα την Αγγλική γλώσσα περιορίζοντας την ημιμάθειά της, η οποία σαφώς εγκυμονεί κινδύνους, όπως επίσης και να περιοριστεί η ανάγκη για «εξωσχολικά έξοδα» (βλ. φροντιστήρια) όσο είναι δυνατόν.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:25 | Χατζηβασιλειάδου Δέσποινα

    Εγώ είμαι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που θέλετε να κάνετε στο νηπιαγωγείο. Σε αυτήν την τρυφερή ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεγνοιασιά και παιχνίδι. Δεν υπάρχει λόγος να φορτωθούν με επιπλέον πληροφορίες και δραστηριότητες σε αυτή την ηλικία. Χρειάζονται ερεθίσματα στην μητρική σε αυτή τη φάση. Είναι πολύ νωρίς να μπουν και στη διαδικασία της ξένης γλώσσας. Επίσης η καλύτερη γυμναστική σε αυτή την ηλικία είναι το ελεύθερο παιχνίδι που βοηθά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική-κοινωνική τους ανάπτυξη. Αντί να προσθέσετε γυμναστές και εκπαιδευτικούς Αγγλικής, προσθέστε χίλιες φορές καλύτερα κι άλλους νηπιαγωγούς ώστε να είναι μικρότερα τα τμήματα ή δύο νηπιαγωγοί ανά τμήμα. Αν είναι να γίνει σωστή δουλειά δεν νοείται ένας νηπιαγωγός να έχει 25 παιδιά στην τάξη!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:11 | Σπυριδούλα

    Απαράδεκτη και αταίριαστη κίνηση για το χώρο του νηπιαγωγείου. Ειδικά για μια γενιά παιδιών που αυξανόμενα δυσκολεύεται στην έκφραση και την ορθογραφία της μητρικής γλώσσας. Βελτιώστε το μάθημα των ελληνικών σε όλες τις επόμενες τάξεις, αποκαταστήστε τα αρχαία ελληνικά και αφήστε μια γλώσσα που μπορεί κάποιος σε ελάχιστο χρόνο να τη μάθει για αργότερα.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:10 | A.M.

    Παρατηρήσεις και Προτάσεις του Π.Ε.Σ.Ε.Α. επί του πολυνομοσχεδίου για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    1. Για Νηπιαγωγείο Άρθρο 2: Ο Π.Ε.Σ.Ε.Α. θεωρεί ότι η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο, έστω και πιλοτικά, έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου, οδηγώντας εν τέλει στη σχολειοποίησή του, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν κατακτήσει πλήρως την μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορέσουν να μάθουν μία δεύτερη γλώσσα. Τα δίγλωσσα νήπια και στα νήπια με μαθησιακές δυσκολίες θα επικρατήσει σύγχυση με την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση φαίνεται να απορρέει από την προώθηση της πολυγλωσσίας που αποτελεί κεντρικό στόχο της Ε.Ε. (Γιαν Φίγκελ , Επίτροπος Ε.Ε.).

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο «Ευρυδίκη» 2017, στις περισσότερες χώρες η ξένη γλώσσα ξεκινά στην ηλικία μεταξύ 6 και 7 ετών και σε άλλες χώρες στην ηλικία των 8 και 9 (Γερμανία, Φινλανδία, Πορτογαλία κ.ά). Μόλις τρεις χώρες (Πολωνία, Κύπρος και Βέλγιο) όρισαν ως υποχρεωτική την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο προσχολικό επίπεδο (Eurydice Report: Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2017 Edition).

    Τα σχολεία για να ανταποκριθούν κατάλληλα στις προσταγές της οικονομίας έχουν την τάση να προσφέρουν τα Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα επιδεικνύοντας οικονομικό ρεαλισμό και επενδύοντας στην κατάρτιση νέων εκπαιδευτικών, φροντίζοντας η ξένη γλώσσα να αποτελεί πρόσθετο μάθημα στη διάρκεια της αρχικής κατάρτισης αυτών. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. το διδακτικό προσωπικό, που διαθέτει τα τυπικά προσόντα διαδασκαλίας, επιμορφώνεται σε ξένες γλώσσες, λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη και του ανατίθεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητούμενο παραμένει το πρόγραμμα σπουδών της αρχικής κατάρτισης στις σχολές των εκπαιδευτικών το οποίο δεν περιλαμβάνει επαρκή κατάρτιση ώστε να διευκολυνθεί η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας έχουμε το παράδειγμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας από καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι διδάσκουν σε Γυμνάσια και συμπληρώνουν το ωράριό τους στα Δημοτικά. Σημαντικά είναι και όσα αποτυπώνονται στο δίκτυο «Ευρυδίκη» αλλά και από έρευνες:

    Α) Σύμφωνα με την έκθεση ευρωπαϊκού δικτύου «Ευρυδίκη» για το 2005, το 99% των μαθητών του Γυμνασίου μαθαίνει Αγγλικά με Μ.Ο. των χωρών της Ε.Ε. 87%. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ τα Αγγλικά είναι υποχρεωτικά από την Α΄ Δημοτικού, όμως έχουμε το παράδοξο οι γονείς επιλέγουν να επιλέγουν την εγγραφή των παιδιών τους στο ιδιωτικό φροντιστήριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών με οικονομική επιβάρυνσή τους που φτάνει περίπου κατ’ έτος τα 440 εκατομμύρια ευρώ -σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ICAP και τα δεδομένα των οικογενειακών προύπολογισμών της ΕΣΥΕ (2005).

    Β) Οι μαθητές διδάσκονται Αγγλικά εννέα (9) έτη και δεν μπορούν να έχουν επάρκεια στην ξένη γλώσσα από κρατικό φορέα.

    Γ) Οι μαθητές από την Ε΄ Τάξη του Δημοτικού διδάσκονται και δεύτερη ξένη γλώσσα. Όμως κι εδώ έχουμε το φαινόμενο, ενώ στο Δημοτικό για δεύτερη ξένη γλώσσα οι μαθητές να προτιμούν τα Γαλλικά στο 68% περίπου, στο Λύκειο να συρρικνώνεται στο 10%. Τα Γερμανικά να είναι στο Γυμνάσιο στο 27% περίπου και στο Λύκειο μόλις στο 2%.

    Δ) Για τους μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες όπως και για τους μαθητές με διαφορετική μητρική γλώσσα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε οι μαθητές αυτοί να μπορούν να διδαχθούν την ξένη γλώσσα με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό. Κατά το νόμο, αρκεί να απαλάσσεται ο μαθητής από το μάθημα και τη βαθμολογία της ξένης γλώσσας με το διαχωρισμό του από τους άλλους μαθητές και τη στέρηση ενός βασικού του εκπαιδευτικού δικαιώματος, με δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

    Είναι καιρός τα προβλήματα της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας –σε Δημοτικό και Γυμνάσιο- να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ουσιαστικού διαλόγου των εκπαιδευτικών φορέων με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς αιφνιδιασμούς και με μέτρα που δε συνάδουν με την «επιστήμη της παιδαγωγικής», ενώ είναι ημίμετρα εναρμονισμού με τις νόρμες της Ε.Ε. και συντεχνιακών πολιτικών.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:06 | A. M.

    Παρακαλώ προχωρήστε άμεσα στην ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στα νηπιαγωγεία και στην μόνιμη στελέχωση τους με νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ίδρυση τους είναι σημαντική για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων!

    Προχωρήστε σε μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών γενικής εκπαίδευσης ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:28 | Μάρκος

    Τα γνωστικά αντικείμενα στο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζονται διαθεματικά και όχι διακριτά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από παιγνιώδεις μορφές μάθησης το παιδί προσχολικής ηλικίας έρχεται σε επαφή με τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τις Φυσικές επιστήμες καθώς και τον χορό, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες.
    Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς με το οποίο δομείται η σχέση εμπιστοσύνης και το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα. Επομένως, ένα δεύτερο πρόσωπο ίσως προκαλέσει σύγχυση στους μικρούς μαθητές.
    Ένα ακόμα σημείο που απαιτεί διευκρίνηση είναι η απουσία μαθημάτων στα πανεπιστήμια της αγγλικής φιλολογίας που να σχετίζονται με την παιδαγωγική, την ψυχολογία παιδιών προσχολικής ηλικίας όπως και με το ιχνογράφημα του παιδικού σχεδίου.
    Τέλος, η εισαγωγή της Αγγλικής στο νηπιαγωγείο ως καθεαυτό αντικείμενο προσκρούει στην κατάκτηση των μηχανισμών της μητρικής γλώσσας από τα μικρά παιδιά.
    Για τους παραπάνω λόγους, η πρώτη επαφή των παιδιών με το μάθημα των Αγγλικών είναι ανάγκη να παραμείνει ως έχει στο Δημοτικό.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:28 | Μαρία Παπαδοπούλου

    Παραθέτω ένα ακόμη εύστοχο επιχειρηματία συναδέλφου της παρούσας διαβούλευσης,με το οποίο και συμφωνώ!

    «1) Πρώτα οι βρεφονηπιοκόμοι που ζήτησαν τα προνήπια να μένουν στους παιδικούς σταθμούς και όχι να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο (βολεύει, βλέπεις, γιατί προτιμούν παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται από τα μωρά)
    2) Μετά οι δήμαρχοι που πολεμάνε με όλες τους δυνάμεις (προεξέχοντος του Πατούλη) τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαιδευση (θέλουν, βλέπεις, να περάσει όλη τη προσχολική εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αποκοπεί από το Υπουργείο Παιδείας και να πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί με voucher από τον Δήμαρχο)
    3)Τώρα οι γυμναστείς, οι της αγγλικής φιλολογίας, οι εικαστικοί, πληροφορικάριοι που τους έκοψαν ώρες από την υπόλοιπη Εκπαίδευση και ζήτησαν γραπτά από την Υπουργό να πάρουν ώρες από το νηπιαγωγείο
    ΕΛΕΟΣ. Διαλύουν το δημόσιο νηπιαγωγείο μπροστά στα μάτια όλων, χωρίς ντροπή.»

    Μία από τις βασικότερες ελλείψεις των νηπιαγωγείων είναι υποστελέχωση τους σε οργανικές τμημάτων ένταξης!
    Στα νηπιαγωγεία χρειάζονται να ιδρυθούν Τμήματα Ένταξης και να στελεχωθούν σε μόνιμη βάση με εξειδικευμένης νηπιαγωγούς εαε για να μπορούν να υποστηρίξουν επιτυχώς τα νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες! Τα υπάρχοντα τμήματα ένταξης (συνολικά 450) στην προσχολική εκπαίδευση δεν επαρκούν !

  • 5 Μαΐου 2020, 20:21 | ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

    Τα παιδιά στην ηλικία του νηπιαγωγείου έχουν ανάγκη από παιχνίδι και φυσικά την παροχή βασικών γνώσεων της Ελληνικής Γλώσσας καθώς και κανόνων και τρόπων συμπεριφοράς και ίσως ανάπτυξη δεξιοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες για 1 ώρα την εβδομάδα όπου μέσα από εκπαιδευτικά λογισμικά μπορούν να μαθαίνουν παίζοντας. Η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας πιστεύουμε ότι ΔΕΝ ωφελεί σε τίποτα τους μαθητές νηπιαγωγείου αντιθέτως θα τους δημιουργήσει σύγχυση στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 20:03 | Δήμητρα

    Η εισαγωγή αγγλικών οδηγεί στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου και είναι αντίθετη προς το βασικό σκοπό αυτού η οποία είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου χωρίς διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφωνούν όλοι οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας. Αν κάτι λείπει από τα νηπιαγωγεία είναι οι υποδομές και οι ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:59 | Ιωάννα

    Η εκμάθηση αγγλικών σε αυτη την ηλικία δεν υπηρετεί καμία αναπτυξιακή ανάγκη των νηπίων την στιγμή που καλύπτεται στις τάξεις του δημοτικού με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα απο τους μαθητές.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:57 | ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.)

    ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.)

    Με αφορμή τη διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» , το ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.), ως επιστημονικός φορέας της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), επιθυμεί να τεκμηριώσει επιστημονικά τη θέση του στο συγκεκριμένο άρθρο 02.

    Είναι ευχάριστο που η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προτείνει πιλοτικά την εισαγωγή νέων κλάδων στην προσχολική αγωγή, διότι εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και εκσυγχρονίζει το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οφέλη μαθητών μικρής ηλικίας από την έκθεση σε μια ξένη γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση τα αγγλικά, αφορούν τις επιφανειακές δομές της γλώσσας. Δηλαδή οι μαθητές αυτοί μπορούν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες να κατακτήσουν μεν αποτελεσματικά τους ήχους και τα φωνήματα της ξένης γλώσσας, να έχουν φτωχά αποτέλεσμα δε στα υπόλοιπα υποσυστήματα της γλώσσας (λεξιλόγιο και σύνταξη), με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε μέρα για μία ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπίων.

    Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα μηνύματα της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προσχολική αγωγή και την εμπειρία στα ΚΕΣΥ, τα αιτήματα αφορούν την αξιολόγηση των μαθητών από διεπιστημονική ομάδα για την σχολική ετοιμότητα, την υποστήριξη μαθητών με δυσκολίες λόγου και ομιλίας καθώς και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στους δί/πολύγλωσσους μαθητές. Τα παραπάνω θεωρούνται προτεραιότητα σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις υποδομές και στο προσωπικό του σημερινού Νηπιαγωγείου, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.

    Όσον αφορά τους δί/πολύγλωσσους μαθητές νηπιακής ηλικίας, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η πρώτη γλώσσα, θεωρείται κρίσιμη η περίοδος μέχρι τα έξη έτη για την κατάκτησή της. Βασική προϋπόθεση για αυτή είναι η έκθεση σε πλούσια και κατάλληλα ακουστικά ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία για τουλάχιστον δύο έτη, μέχρι ο μαθητής να αποκτήσει τις βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Έτσι μπορούν να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις στη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και στη μαθησιακή διαδικασία.

    Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική λειτουργούν συγκεκριμένα προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία με στόχο την προώθηση της πρώτης ή μητρικής γλώσσας και της επίσημης γλώσσας της εκάστοτε χώρας ώστε οι μικροί μαθητές να προλάβουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο σύστημα επεξεργασίας της γλώσσας που θα αποτελέσει τη βάση για την κατάκτηση περαιτέρω γλωσσών. Δεδομένου ότι οι δι/πολύγλωσσοι μαθητές αυξάνονται στη χώρα μας και η προσχολική εκπαίδευση καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον φαινόμενα δυσκολιών λόγου και ομιλίας (διαταραχή λόγου στο πλαίσιο της διγλωσσίας, καθυστέρηση λόγου εξαιτίας γλωσσικών διαφορών, το φαινόμενο της περιόδου της σιωπής, επιλεκτική αλαλία λόγω μετανάστευσης), η υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα, που θα περιλαμβάνει τον λογοθεραπευτή, είναι απαραίτητη και η εισαγωγή των αγγλικών θα σημαίνει μια επιπλέον καθυστέρηση στην ταυτόχρονη και διαδοχική κατάκτηση δεύτερης ή και τρίτης γλώσσας.

    Προτείνουμε συμπληρωματικά σε αυτή την προσπάθεια να ενισχυθεί και να σχεδιαστεί επί του πρακτέου ο θεσμός της πρώιμης παρέμβασης στη γενική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Ν. 3699/2008 τα νηπιαγωγεία ΕΑΕ και τα τμήματα πρώιμης παρέμβασης, που πρέπει να λειτουργούν εντός των νηπιαγωγείων ΕΑΕ, ορίζονται ως ΣΜΕΑΕ, στις οποίες προβλέπεται η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. Επιπρόσθετα η πρόσφατη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αναδεικνύει τα προβλήματα ανάπτυξης αλλά αποτελεί και ευκαιρία για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τους.

    Θεωρούμε ιδιαίτερα απαραίτητο να προστεθεί άρθρο που να προβλέπει την εισαγωγή της Πρώιμης και Έγκαιρης Παρέμβασης στο Νηπιαγωγείο με την απαραίτητη συμμετοχή του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στη διαμόρφωση προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης νηπίων υψηλού κινδύνου και εκείνων με αναπτυξιακές διαταραχές.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ακατάλληλες τις συνθήκες εν μέσω των οποίων κατατίθεται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Είμαστε στη διάθεση σας για την υποβολή σε κατάλληλο χρόνο εμπεριστατωμένων προτάσεων για την ανάγκη, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές λειτουργίας των προτεινόμενων υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης.

    Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:54 | Ιωάννα

    Η συσσώρευση περριτών γνώσεων που θα αποκτηθουν αργότερα με μαγαλύτερη ευκολία είναι βλαπτική για τις ανάγκες της νηπιακής ηλικίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:39 | Γεωργία

    όπως όλοι ξέρουμε στόχος της προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, η ανάπτυξη δηλαδή όλων των ικανοτήτων τους καθώς και η συναισθηματική και κοινωνική τους ενδυνάμωση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο από άτομα, τα οποία έχουν την γνώση αλλά και την εμπειρία για το πως προσεγγίζονται οι μικρές ηλικίες, όπως προκύπτει από την φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Η εισαγωγή λοιπόν των αγγλικών στο νηπιαγωγείο μπορεί να ακούγεται σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, ωστόσο θα πρέπει τέτοιου είδους αλλαγές να ακολουθούν επιστημονικά δεδομένα, που τεκμηριώνουν τις επιδιώξεις και το πλαίσιο της κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Πουθενά δεν αναφέρεται η πρόβλεψη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προσχολικής ηλικίας. Και σύμφωνα με την βεβιασμένη αυτή η κίνηση η αγγλική γλώσσα θα πάρει την μορφή κλασσικου μαθήματος, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:17 | Ροκά Μαλαματή

    Δυστυχώς το υπουργείο μας φαίνεται να μην γνωρίζει βασικά θέματα που απασχολούν τα ελληνικά νηπιαγωγεία σήμερα. Έχουμε ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό μαθητών με σοβαρά προβλήματα λόγου. Οι γονείς έχουν μία άρνηση στην πρώιμη παρέμβαση και όπως όλοι γνωρίζουμε χωρίς την δική τους άδεια τα χέρια των εκπαιδευτικών είναι δεμένα. Αντί λοιπόν να εισαχθούν λογοπαθολόγοι, ψυχολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί στα νηπιαγωγεία μας για να βοηθήσουν τα παιδιά κρίνεται σκόπιμο να εισαχθούν τα Αγγλικά.

  • 5 Μαΐου 2020, 19:15 | Κώστας κ

    Είμαι πατέρας 2 παιδιών και παρατηρώ,όπως και στο παρελθόν συνεχίζονται οι
    »εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις΄΄= ασκήσεις επί χάρτου στις πλάτες των παιδιών μας ,που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.Σε μια ηλικία τελείως ακατάλληλη και για μια δεύτερη γλώσσα αφού δεν έχουν μάθει ακόμη την μητρική τους,αλλά και για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,το οποίο αποτελλεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση αυτών που τα έφεραν στον κόσμο.Σχέδια που δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες και απέτυχαν έρχονται ως λύση στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία της χώρας μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:53 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Νίκη Κεραμέως
    Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
    Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
    Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 15180
    Κομοτηνή, 5 Μαΐου 2020
    Κοινοποίηση:
    κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας
    Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και η εκπαιδευτική αυτονομία της Μειονότητας διασφαλίζονται με τα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης της Λωζάννης. Κατά την υπογραφή της Συνθήκης το 1923, η εκπαίδευση των νηπίων δεν περιλαμβανόταν στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμβαλλομένων κρατών και για τον λόγο αυτό στη συγκεκριμένη συνθήκη δεν συμπεριλήφθησαν ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν δικαίωμα εκπαίδευσης των νηπίων της Μειονότητας στην μητρική τους Τουρκική γλώσσα. Παρόλα αυτά το άρθρο 40, με την προϋπόθεση της αυτοχρηματοδότησης, δίδει στη Μειονότητα την ευχέρεια και το δικαίωμα της δημιουργίας, λειτουργίας, διοίκησης και επιτήρησης, κάθε είδους σχολείων και συναφών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορεί ελεύθερα να διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα. Με τον Ν. 3518/2006 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία ωστόσο δεν επιτράπηκε στη Μειονότητα η λειτουργία νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν παράλληλα με την Ελληνική και την Τουρκική γλώσσα.
    Η μειονότητα μας από το 2010 έως και σήμερα προβάλλει συνεχώς το αίτημα της για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ένα αίτημα που πηγάζει άμεσα από τις διεθνής συνθήκες. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αναρίθμητες εκπαιδευτικές δομές νηπιαγωγείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την δίγλωσση εκπαίδευση, τις προβλέψεις τόσο της Συνθήκης της Λωζάννης για τα μειονοτικά εκπαιδευτικά δικαιώματα όσο και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει πλέον άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό της μειονότητας από τα αρμόδια κρατικά όργανα.
    Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια της διαβούλευσης που διενεργείται για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα αναφορικά με το άρθρο 2 του σχετικού Νόμου, που αφορά τις «Δραστηριότητες στην Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο», ως φορείς της Μειονότητας θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: Το σχεδιαζόμενο άρθρο 2 για την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας με τη μορφή της οργάνωσης και υλοποίησης διαφόρων δραστηριοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, σε επιλεγμένες πιλοτικά δομές, είναι ένα θετικό εκπαιδευτικό βήμα που συμβάλλει στην εμπέδωση της πολυγλωσσίας από την νηπιακή ηλικία. Παράλληλα όμως και δεδομένης της εκφρασθείσας ευαισθησίας της Μειονότητας στο θέμα αυτό, υποβάλλουμε στο αρμόδιο υπουργείο το αίτημα να συμπεριληφθεί στα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα και η διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας με την ίδια μορφή των δημιουργικών δραστηριοτήτων. Το αίτημα μας αυτό έρχεται να προστεθεί στην χρόνια απαίτηση μας για τη λειτουργία των δίγλωσσων νηπιαγωγείων και ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε από την Ελληνική Πολιτεία.

    KΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔYΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 18:16 | Anastasiamak

    ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΈΣΤΗ!
    Νομίζω ότι είναι πολύ μικρά για την εισαγωγή του μάθημα τος των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία. Είναι καλύτερα τουλάχιστο στις δύο πρώτες τάξεις να επικεντρωθούν να μάθουν καλά τα Ελληνικά να μην τα μπερδεύουν με τα αγγλικά. Θα κουραστούν γρήγορα. Έχω ιδια πήρα από τα δικά μου παιδιά.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:58 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ

    Συμπληρωματικά με όσα έχουν ήδη διατυπωθεί, να προσθέσω και τη δυνατότητα που έχουν τα Νηπιαγωγεία να υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning καθώς και προγράμματα Erasmus+. Στις συνεργασίες αυτές, γλώσσα επικοινωνίας είναι τα αγγλικά και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ξένη γλώσσα όχι ως αυτοσκοπό αλλά στα πλαίσια ενός προγράμματος που έχει ενδιαφέρον και ουσία για τα ίδια.

    Ευχαριστώ!

  • 5 Μαΐου 2020, 17:52 | Δήμητρα Νηπιαγωγός

    Θεωρώ ότι οι νηπιαγωγοί μπορούν να αναλάβουν τις δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικών, χωρίς να χρειάζεται να μπουν εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας στο χώρο του νηπιαγωγείου. Μπορεί κάλλιστα να γίνει επιμορφωση των νηπιαγωγών για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με δημιουργικές δραστηριότητες αγγλικής γλώσσας.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δεν υπάρχει καμία λογική στο να μπουν Αγγλικά στο νηπιαγωγείο. Τι εξυπηρετεί; Ποιος ο σκοπός της Προσχολικής αγωγής;

  • 5 Μαΐου 2020, 17:29 | ΠΟΣΕΕΠΕΑ

    Άρθρο 2
    Το άρθρο 2, στο πνεύμα του άρθρου 1 εισάγει δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο. Η επίσπευση της κατάκτησης μίας ξένης γλώσσας, προβληματίζει κατά πόσο είναι προτεραιότητα ενώ καθημερινά παρατηρούνται στους μαθητές των νηπιαγωγείων πολύ σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, επικοινωνίας και συμπεριφοράς των παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πρόληψη, έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση. Οι νηπιαγωγοί, οι κλάδοι του ΕΕΠ καθώς και η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρονται ότι τα οφέλη μαθητών μικρής ηλικίας από την έκθεση σε μια ξένη γλώσσα αφορούν τις επιφανειακές δομές της γλώσσας. Το εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό έχει στόχο να προάγει και να συμβάλει στην καλλιέργεια μαθησιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων λόγου – επικοινωνίας.
    Το υπουργείο μένει αδρανές ως προς τις ανάγκες που διαφαίνονται μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόληση των συναδέλφων στα ΚΕΣΥ με θέματα που προκύπτουν μετά από τα αιτήματα γονέων και εκπαιδευτικών όπως είναι η σχολική ετοιμότητα, η υποστήριξη μαθητών με δυσκολίες λόγου και ομιλίας καθώς και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στους δί/πολύγλωσσους μαθητές.
    Η κάλυψη αναγκών στα νήπια στο πλαίσιο της πρόληψης, της έγκαιρης παρέμβασης για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων λόγου, επικοινωνίας, συμπεριφοράς, καθώς και μαθησιακών δυσκολιών, τη συνεργασία των κλάδων ΕΕΠ με το λοιπό προσωπικό του σχολείου και τους γονείς θα είναι σημαντική και καινοτόμος προσθήκη στην εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνία ευρύτερα. Για την επίτευξη των παραπάνω προτείνουμε την εφαρμογή υποστηρικτικών προγραμμάτων στα σχολεία, παράλληλα με το διδακτικό έργο από κλάδους του ΕΕΠ, και από το ΕΒΠ (σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης μαθητών), οι οποίοι θα εργάζονται στη γενική εκπαίδευση, αποσκοπώντας σε ολιστική παρέμβαση, όπως αξίζει σ΄ ένα καινοτόμο σχολείο.
    Ζητάμε τη σύσταση οργανικών θέσεων ΕΕΠ, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κ.α. καθώς και ΕΒΠ και την κάλυψη αυτών, στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
    Αναγκαίες προσθήκες:
    Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
    «γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών (Νηπιαγωγών και μαθητών) των κλάδων Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, ΠΕ21 Λογοθεραπευτών, ΠΕ23 Ψυχολόγων, ΠΕ25 Νοσηλευτών, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργοθεραπευτών, ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 5 Μαΐου 2020, 17:26 | Φρόσω Καββαδία

    Παρόλο που η αγγλική γλώσσα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη δεξιότητα στο σύγχρονο κόσμο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να παιδιά να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία από τόσο μικρά. Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουν, μεταξύ άλλων, να χειρίζονται τη μητρική τους γλώσσα ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην εκπαίδευση μιας ξένης γλώσσας. Πιο χρήσιμη θα ήταν η αναβάθμιση της διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

  • 5 Μαΐου 2020, 17:08 | Έλενα

    Θεωρώ πως η κίνηση αυτή θα προκαλέσει προβλήματα παρά θα κάνει καλό. Τα παιδιά ειδικά στην προσχολική ηλικία χρειάζονται ξεγνοιασιά κάτι που δε μπορούν να έχουν όταν το πρόγραμμά τους είναι υπερφορτωμένο με πολλές πληροφορίες. Πιο ειδικά, τα παιδιά στο νηπιαγωγείο δεν είναι έτοιμα να διδαχτούν με κάποιο τρόπο την αγγλική γλώσσα. Χρειάζονται πρωτίστως γλωσσικά ερεθίσματα της ελληνικής γλώσσας με την οποία θα μεγαλώσουν και την οποία θα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Πραγματικά δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για εκμάθηση της αγγλικής αφού πια όλοι μας έχουμε ερεθίσματα της παντού στην καθημερινότητα μας. Αυτά τα ερεθίσματα κάνουν την εκμάθηση της εύκολη υπόθεση, επομένως τα παιδιά θα μπορούν πάντα να τα μάθουν και μάλιστα θα τα μάθουν εύκολα. Νομίζω πως πιο ουσιαστικό και αναγκαίο είναι να επενδυθεί ο χρόνος και η ενέργεια των αρμόδιων σε θέματα όπως η αποφόρτιση του σχολικού προγράμματος, με λιγότερες αλλά ουσιαστικότερες μορφές εκμάθησης και εκπαίδευσης.