Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:51 | Ίντα Γ.

    Διαφωνώ με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο.Ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό είναι αντιπαιδαγωγικό, τραυματίζει την αθωότητα των παιδιών.Αφήστε τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία!!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:51 | Μιλτιάδης Ντόβας

    Η παιδεία και η εκπαίδευση επιβάλλεται να βελτιώνονται με κάθε γόνιμο και σύγχρονο μέσο, με στόχο την πνευματική καλλιέργεια και την επιτυχή μόρφωση των μαθητών. Πως υπηρετεί αυτόν το κοινά αποδεκτό στόχο το παρόν πρόγραμμα; Όταν το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που εμπεριέχει βλάπτει την πνευματική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών;

    Προκαλεί αποτροπιασμό το γεγονός ότι σχεδιάζεται να εισαχθεί ήδη από την νηπιακή ηλικία στο σχολείο!

    Έχει το Υπουργείο το δικαίωμα συγκρουστεί με στοιχειώδεις διαχρονικές αξίες και να έρθει σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτισμό της χώρας; Η φύση και το περιεχόμενο του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το κάνει αυτό.

    Ως υποψήφιος εκπαιδευτικός εκφράζω τον προβληματισμό μου για το τι είδους παιδεία θα κληθώ να υπηρετήσω. Ως πολίτης παρακαλώ το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη του τις κριτικές που δημοσίευσαν έγκριτοι επιστήμονες για το μάθημα και να αποσύρει άμεσα το πρόγραμμα.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Πολυμελών Οικογενειών Ωρωπού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα αναφερόμενα στο σχέδιο Νόμου και τα επιχειρήματα εμπεριστατωμένων αναλύσεων που αναφέρονται στο θέμα, και συγκεκριμένα αυτών που περιλαμβάνονται στο άρθρο: http://aktines.blogspot.com/2020/04/blog-post_887.html, επιθυμεί να εκφράσει την ρητή διαφωνία του με την επιχειρούμενη εισαγωγή της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης σε μικρές ηλικίες και ζητά την αφαίρεση των σχετικών διατάξεων.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:46 | ΔΑΒΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

    Διαφωνώ κάθετα με τη σκέψη και μόνο.Αληθεια,είναι αυτό που έχουν τόσο ανάγκη τα παιδιά μας?????
    Μήπως θα έπρεπε να έχουν άλλες αναμνήσεις από τη σχολική τους ηλικία?
    Δείξτε σημασία στις αξίες που μας διδάσκει η ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ ΜΑΣ!!!!!, στα ΗΘΗ και ΈΘΙΜΑ ΜΑΣ…..
    Στον πλούτο που κρύβει ο ελληνικός πολιτισμός μας!!!!!

    Σε τέτοια μαθήματα θα έπρεπε να βρίσκονται και οι γονείς, αφού είναι ανήλικο.
    Διαφωνώ κάθετα!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:45 | Ευστρατία

    Διαφωνώ με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε αυτήν την τρυφερή ηλικία. Θα καταστρέψει την ψυχική ισορροπία, τη γαλήνη και την αθωότητα του παιδιού.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:45 | Πρόδρομος

    Τη στιγμή που η Παιδεία έχει αποτύχει στο κύριο έργο της, (στο να μάθει γράμματα στα παιδιά μας), σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπω στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να επεκταθεί σε τέτοιους ευαίσθητους τομείς διαπαιδαγώγησης όπως της σεξουαλικής.
    Πριν λίγο καιρό κάνατε αντιπολίτευση για την »Θεματική Εβδομάδα» στο Γυμνάσιο και τώρα προωθείτε πιλοτικό πρόγραμμα και μάλιστα υποχρεωτικό στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
    Έχετε μετατρέψει τα παιδιά σε πειραματόζωα. Μην προσθέτετε θεματικές ενότητες στο ήδη φορτωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα τους, ενώ χρειάζονται εκπαίδευση σε γλώσσα και μαθηματικά.
    Παιδιά Γυμνασίου ανορθόγραφα, (βλέπε μηνύματα στα κινητά).
    Παιδιά Γ’ Γυμνασίου που έχουν γράψει 1 μόνο έκθεση σε όλη τη σχολική χρονιά
    Διδάξτε στα νήπια πραγματικές αρετές και αξίες, όπως είναι η αγάπη, η συμπόνοια, η φιλοτιμία, η φιλανθρωπία.
    Οι δεξιότητες και αυτές θα αναδειχθούν και θα καρποφορήσουν. Έως τότε, κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά μας.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:44 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Π.

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ.ΑΡΚΕΙ ΘΕΩΡΩ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ,ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ,ΤΗΣ ΘΑΛΠΩΡΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ,ΤΗΣ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ.ΑΡΚΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ.ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΧΤΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΩΡΙΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΥΓΙΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:43 | Παναγιώτης

    Δεν θέλω το παιδί μου να διδαχθεί σεξουαλική αγωγή στο Νηπιαγωγείο!!! Φοβάμαι πως θα τραυματιστεί η ψυχούλα του!!!

  • …Πόσο πιο αποτελεσματική θα ήταν η εισαγωγή των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων», με την επίσημη εισαγωγή της Θεατρικής Αγωγής και των Θεατρολόγων στο Γυμνάσιο, και με την επαναφορά του μαθήματος στην Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς θα μπορούσαν να δουλέψουν σχετικές θεματικές, τόσο στο μάθημα της Θ.Α. όσο και στο πλαίσιο της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων,της ιστορίας, των ξένων γλωσσών, των θετικών επιστημών κ.ά.
    Πότε το θέατρο θα ενταχθεί δημιουργικά στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
    Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα διεθνή πόλο έλξης ερευνητικών και λοιπών προγραμμάτων, διεθνών ανταλλαγών και επισκέψεων για εφήβους,νέους  και εκπαιδευτικούς με άξονα το θέατρο και τη θεατρική αγωγή και την ιστορία του τόπου ετούτου;
    Για δεύτερη χρονιά, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Μονάδα Τέχνες του ΙΕΠ, υλοποιούμε το πρόγραμμα για την  «Πειραματική Eφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο» με ιδιαίτερη θετική ανταπόκριση από τους μαθητές (Επιστημονική Επιτροπή Προγράμματος από το ΤΘΣ ΕΚΠΑ: Καθηγητής Ιωσήφ Βιβιλάκης, επίκουρη καθηγήτρια Κλειώ Φανουράκη, μέλος ΕΔΙΠ Ίλια Λακίδου).
    Τα αποτελέσματα… είναι τόσο αισιόδοξα που για ακόμη  μια φορά-σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα- επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, από τη συμμετοχή τους σε θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες: όχι μόνο ως προς τις  γνώσεις, αλλά φυσικά και ως προς τις στάσεις και τις συμπεριφορές, ως προς την  δημοκρατική διαχείριση των μαθητών ως προσώπων, ως προς το δικαίωμα για έκφραση και εξέλιξη στη γνώση Όλων των μαθητών και με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών (και πολλών οι οποίοι, δεν μπορούν να αποδώσουν με την παραδοσιακή διδασκαλία). Γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε με πάθος θέατρο με φοιτητές και εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση; Γιατί δεν υπάρχει μια μέρα που να μην συγκινούμαστε κι επανατροφοδοτούμαστε με την μεταμόρφωση… από κάμπιες σε «πεταλούδες» εκείνων των μαθητών που κατανόησαν την υπόθεση… -ας πούμε της Αντιγόνης- που βίωσαν τον λόγο του ποιητή, που μπόρεσαν να εκφραστούν, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους, που βρήκαν την θέση τους στην ομάδα…
    Εργαστήρια Δεξιοτήτων…για την πρωτοβάθμια&δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
    Ναι, με Θεατρική Αγωγή και εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής.

    Υ. Γ. Φυσικά, εάν υπήρχε η πρόβλεψη για το Λύκειο, τα «Στοιχεία Θεατρολογίας» θα μπορούσαν να διδάσκονται και στην Β’Λυκείου, με την ενίσχυση της παρουσίας των εκπαιδευτικών θεατρικής αγωγής, ώστε το Ελληνικό Εφηβικό Θέατρο (στο Γυμνάσιο& Λύκειο) να αποκτήσει μια Οντότητα-Ταυτότητα και να προσφέρει πολλές «σωκρατικές» διαδρομές και συναντήσεις Πανεπιστημίων,Σχολείων, Διεθνών Φορέων για το Θέατρο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και πάνω από όλα για να δώσει έναν «δημιουργικό χώρο» έκφρασης, αυτογνωσίας και συμπερίληψης των Εφήβων… στην κρίσιμη αυτή, μα προσπελάσιμη από το σχολείο, εφηβική ηλικία.  Περιμένουμε αυτή τη Στιγμή.

    Mε εκτίμηση
    Κλειώ Φανουράκη
    Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ,Θεατρολόγος με ειδίκευση στη Διδακτική του θεάτρου, Σκηνοθέτις/Δραματουργός.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:42 | Ζωη

    Φεύγουν από τη παράνοια και πάνε στο στάδιο της απόνοιας! Καταστροφικό νομοσχέδιο για το αθώο και παιδικό μυαλουδάκι των παιδιών μας,το οποίο το μόνο που μπορεί να σκέφτεται και να το κάνει χαρούμενο σε αυτή την ηλικία,είναι το παιχνίδι και το γέλιο που έρχεται μέσα από αυτό!Και είναι και κάποια θέματα που αφορούν την ενημέρωση-διαπαιδαγώγηση των παιδιών,τα οποία πρέπει δικαιωματικά,να γίνονται μόνο από τους γονείς του κάθε παιδιού.Κάνει ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ όποιος σκέφτεται να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, διότι δε σέβεται τη φύση του παιδιού,που σε αυτή τη δεδομένη φάση και ηλικία,το παιδί μόνο για παιχνίδι και χαρά ενδιαφέρεται..οτιδήποτε άλλο θέλουν να του περάσουν σε αυτή την ηλικία είναι αφύσικο και καταστρεπτικό για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:41 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΩΡΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:40 | Παπαλέξης Βασίλειος

    Δεν μπορώ να διαφωνήσω περισσότερο! Συγκεκριμένα με ενοχλεί το κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τα συναφή.
    Κατανοώ πλήρως πως το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δυστυχώς παραμελείται με αποτέλεσμα τα παιδιά να ενημερώνονται από ακατάλληλες πηγές στο διαδίκτυο, από συζητήσεις με συνομηλίκους ή χειρότερα να πειραματίζονται μόνοι τους. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν πριν την ώρα τους…
    Ποια είναι όμως η λύση; Να ενταχθεί ένα τέτοιο μάθημα στο σχολείο και μάλιστα από το νηπιαγωγείο;
    ΟΧΙ!!!
    Το θέμα είναι λεπτό και απαιτεί διάκριση. Ας το εμπιστευτούμε στην οικογένεια.
    Τα παιδιά χάνουν από νωρίς την αθωότητά τους, την αγνότητά τους και τέλος την παιδικότητά τους. Σκοπός μας ας είναι να διατηρήσουν αυτή την παιδική ομορφιά της ψυχής τους, όχι να την χάσουν νωρίτερα! Ακόμα, είναι λάθος να ευτελίζουμε ιερά πράγματα. Πώς θα μπορέσει να διδαχθεί ένα τέτοιο θέμα σε παιδιά 5 με 10 ετών χωρίς να προκληθούν γέλια και κοροϊδίες; Εν κατακλείδι, θεωρώ πως περισσότερο θα βλάψει τα παιδιά το εν λόγω μάθημα διότι θα κινήσει την περιέργεια για περισσότερους πειραματισμούς και λάθος αναζητήσεις, αφού θα ανακαλύψουν πως υπάρχουν αμέτρητα αισχρά πράγματα που αγνοούν, μα μπορούν να τα ανακαλύψουν.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:40 | ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ

    Είμαι πολύτεκνος πατέρας και εκπαιδευτικός (καθηγητής Βιολογίας). Θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου με την πιθανή εισαγωγή της θεματικής ενότητας με περιεχόμενο τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση από το Νηπιαγωγείο. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με παιδαγωγικούς, βιολογικούς και ψυχολογικούς λόγους.
    Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό σταδιακής ανάπτυξης και ωρίμασης των γνωστικών και ψυχοσυναισθηματικών λειτουργιών του, ο οποίος επηρεάζεται από το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον του, οπότε οι γονείς – και μόνο αυτοί – θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη και επιλογή του πώς, πόσο και πόσα θα μαθαίνει σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης το παιδί τους, δεδομένου ότι αυτοί το ζουν καθημερινά και – τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ζωής του – εκείνοι στοχοθετούν τις αξίες και τα ιδανικά, με τα οποία θα ήθελαν να αναθρέψουν το παιδί τους. Εννοείται δε ότι πολλές φορές, στην ίδια οικογένεια, η οποία διέπεται από το ίδιο σύστημα αξιών, παρατηρούνται πολλές διαφορές στο βαθμό και το ρυθμό ωρίμασης των λειτουργιών αυτών ανάμεσα στα παιδιά της (τα ίδια τα αδέλφια).
    Το θέμα της σεξουαλικής ενημέρωσης, κάθε γονιός το επιχειρεί με το κάθε παιδί του, όταν κρίνει ότι είναι έτοιμο να δεχτεί τις σχετικές πληροφορίες και να τις διαχειριστεί σωστά. Δεν μπορούμε να βάλουμε μαθητές της ίδιας ηλικίας στο ίδιο καλούπι, όταν μάλιστα ανάμεσα στα αδέλφια της ίδιας οικογένειας, ο γονιός δεν ξεκινά τη σεξουαλική ενημέρωση στην ίδια ηλικία, αλλά ανάλογα με τις απορίες-ανησυχίες-ερωτήσεις που του κάνει κάθε παιδί του, εκείνος κρίνει και τη στιγμή που θα του μιλήσει και ποια θέματα θα θίξει και με ποιον τρόπο θα του εξηγήσει. Δεν «αντέχουν» όλα τα συνομήλικα παιδιά να ακούσουν τις ίδιες πληροφορίες, γιατί πολύ απλά δεν είναι όλα έτοιμα να τις δεχτούν, να τις επεξεργαστούν και να τις αφομοιώσουν ομαλά, χωρίς κάποια αναστάτωση, μπέρδεμα ή ανησυχία.
    Το θέμα του πώς κάθε άνθρωπος αισθάνεται (ή/και αντιλαμβάνεται) τον σώμα του, το άλλο φύλο και τον έρωτα, είναι τόσο ευαίσθητο και προσωπικό, που δε μπορεί να παρέμβει – πόσο μάλλον να το αναλάβει – κανείς άλλος, πλην των κηδεμόνων του παιδιού, ιδιαίτερα δε όταν αυτό είναι σε μικρή ηλικία. Η σεξουαλική ενημέρωση δεν είναι ένα κλασσικό μάθημα (τύπου μαθηματικών, ή ελληνικών ή ορθογραφίας), ώστε να ξεκινήσει η διδασκαλία του μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τον «αρμόδιο» εκπαιδευτικό. Το συγκεκριμένο θέμα άπτεται τόσο πολύ των προσωπικών πεποιθήσεων του ατόμου και είναι τόσο ευαίσθητο, όσο τα προσωπικά δεδομένα ή το ιατρικό απόρρητο.
    Αλλά και από βιολογικής πλευράς, ότι έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα και τις ερωτικές επιλογές-επιθυμίες ενός ατόμου, δεν είναι καθόλου απλό «βιολογικό φαινόμενο». Άπτεται ανώτερων πνευματικών λειτουργιών μας και επομένως σχετίζεται με Κέντρα του Νευρικού μας Συστήματος (όπως το κέντρων των συναισθημάτων), η διαμόρφωση των οποίων εξελίσσεται συνεχώς και ασφαλώς έχει να κάνει και με την ηλικία και την ωριμότητα του ατόμου, ως προς το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί κάποιες έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, των οποίων η «καταγραφή» είναι πολύ ισχυρή για κάθε άνθρωπο. Επομένως, πρόκειται – εκτός των άλλων – και για ένα πολυσύνθετο εγκεφαλικό φαινόμενο, στο οποίο δε χωρούν «πειράματα», ούτε πρώιμα ερεθίσματα.
    Ως γονιός, θεωρώ ότι μια τέτοιου τύπου «διδασκαλία» και ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία, όπως αυτή του νηπιαγωγείου, που το παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει θεμελιώδεις έννοιες και καταστάσεις, και καλείται να ζήσει και να διαχειριστεί ούτως ή άλλως πρωτόγνωρα και δύσκολα – γι’ αυτό – βιώματα, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των δικών μου – ως γονέα – αλλά και του παιδιού μου, το οποίο αργότερα, όταν συνειδητοποιήσει τι θα έχει συμβεί στη ζωή του, θα καταλογίσει σοβαρές ευθύνες για τη ζημιά που θα έχει υποστεί, χωρίς βέβαια να υπάρχει τρόπος και χρόνος επανόρθωσης-αποκατάστασης. Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στην προσωπική ζωή και του γονέα και του παιδιού, που καταλύει κάθε προσπάθεια ανατροφής με τις θεμελιώδεις οικογενειακές αξίες και ιδανικά, την αποκλειστική ευθύνη των οποίων έχουν – και πρέπει να έχουν – οι γονείς και μόνο αυτοί.
    Ελπίζω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους τους αρμόδιους και οι ανησυχίες και οι διαφωνίες, ώστε να αποτραπεί μια τέτοιου τύπου παρέμβαση και οι γονείς να εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους, ειδικά όσον αφορά στο πολύ ευαίσθητο αυτό θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:39 | Μαρία Ακεζίδου

    Διαφωνώ κάθετα να ενταχθεί η σεξουαλική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδάκια δεν γνωρίζουν καλά καλά το σώμα τους! Τέτοια ευαίσθητα θέματα καλά είναι να τους τα εξηγούν οι άνθρωποι που εμπιστεύονται περισσότερο στον κόσμο τους, δηλαδή οι ΓΟΝΕΙΣ τους! Μην τραυματιζεται από τόσο νωρίς τις αγνές ψυχές τους!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:38 | Πολύτεκνη μητέρα

    Γιατί βιάζεστε να χάσουν τα παιδιά μας την αθωότητά τους τόσο νωρίς; Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μιλήσει για σεξουαλικότητα στα παιδιά μου. Το να μιλήσει ο δάσκαλος για το αναπαραγωγικό σύστημα και το πώς λειτουργεί είναι θεμιτό στην ηλικία των 11-12 ετών, στην προεφηβεία. Η διαπαιδαγώγηση όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από τους γονείς, που αγαπούν τα παιδιά τους κι έχουν αγνά κίνητρα, σύμφωνα με τα πιστεύω,τις αρχές ,τις αξίες,τα ήθη της κάθε οικογένειας. Είναι η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ που θέλω να μεταδώσω εγώ στα παιδιά μου κι όχι κάποιος ξένος που πληρώνεται για να το κάνει. Κι αν πριν σε μια τάξη υπήρχαν 1-2 παιδιά που μπορεί να μην αισθάνονταν καλά με το φύλο τους, δεν καταλαβαίνετε ότι τώρα θα κάνετε όλα τα παιδιά να αναρωτιούνται αν είναι πράγματι αγόρια ή κορίτσια και αν θα ήθελαν να δοκιμάσουν και κάτι άλλο; Αρνούμαι να συμμετέχω σε όλο αυτό. Αισθάνομαι ότι μας οδηγείτε σε μια κοινωνία με παιδιά μπερδεμένα, που δεν θα έχουν χαρεί την παιδικόγητά τους και μελλοντικούς ενήλικες με κουρασμένα, ταλαιπωρημένα κορμιά,ανίκανους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν,άρα και ανίκανους να γίνουν ευτυχισμένοι.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:37 | ΖΑΡΓΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ως πατερας και κηδεμονας 2 παιδιων που φοιτουν σε Δημοτικο Σχολειο ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με την εισαγωγη της Σεξουαλικης Διαπαιδαγωγησης απο το Σχολειο και Ιδιαιτερα σε τοσο τρυφερες Ηλικιες Δι’οτι Πιστευω οτι αυτη η Διαπαιδαγωγηση θα πρεπει να ειναι αποκλειστικα και μονο καθηκον των Γονεων των Παιδιων και κανενος αλλου.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:35 | Ραφαήλ

    Διάβασα την «Αιτιολογική Έκθεση» και θα κάνω ένα σχόλιο για το άρθρο 1. Ενώ έχει πολύ ενδιαφέροντες θεματικούς κύκλους όπως οι 2 και 4, εντάσσει εντελώς άστοχα την «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» και την «Πρόληψη Εξαρτήσεων» που μπορεί να αφήσουν τραύματα στις παιδικές ηλικίες αν δεν διδαχτούν σωστά. Τέτοια ευαίσθητα θέματα δεν μπορούν να επαφίονται στην κατάρτιση και την ψυχική ισορροπία του διδάσκοντα αλλά θα πρέπει να παραμένουν αποκλειστικό μέλιμα της αγωγής των γονέων.

    Θα πρέπει λοιπόν να αποσυρθούν από το Ν/Σ!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:33 | ΔΑΒΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΊΝΑ

    Δ Ι Α Φ.Ω.Ν Ω κάθετα σε μια τόσο πρόωρη ενημέρωση των παιδιών.
    Εξάλλου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι τα έμαθαν αργότερα, δεν υστερούν σε τίποτα από εκείνους που βιάστηκαν. Ας επενδύσει το κράτος ξοδευοντας μισθούς σε ώρες πιο εποικοδομητικής διδασκαλίας σε αξίες της πατρίδας μας ,στα ήθη και έθιμα μας, στον τόσο πλούσιο πολιτικό μας, της θρησκείας μας που διδάσκει τη χαρα, την ευτυχία, την αγάπη των ανθρώπων χωρις αυτες τις εμμονες της σαρκός…. στους όρκους που δίνουν οι φαντάροι μας ΠΑΤΡΊΔΑ- ΘΡΗΣΚΕΊΑ- ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ….
    …έχουν τόσα να μάθουν !!!!
    Αν διαφυλάξουμε την αγνότητα των παιδιών μας όσο δυνατόν περισσότερο, θα έχουμε περισσότερα ωφελη. Λιγότερα σεξουαλικά νοσήματα, λιγότερες αμβλώσεις…….αφού θα αργήσει το παιδί να βιαστεί να κάνει πράξη όσα μαθαίνει….
    Κάντε μας να νιώσουμε υπερήφανοι για το εκπαιδευτικό μας σύστημα , να νιώσουμε πραγματικοί Έλληνες…..και όχι ψευτ3οαντίγραφα των ξένων. ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΧ3ΩΡΊΣΟΥΜΕ! ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ!!!!! Η ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΜΑΣ!!!!! Ας μείνουμε γνήσιοι, έστω σε κάτι. ΑΓΝΟΊ και ΟΜΟΡΦΟΙ!!!!!
    Με εκτίμηση στο δύσκολο έργο Σας!
    Χριστός Ανέστη!!!!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:31 | Μαρία Α.

    Διαφωνώ πλήρως με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο, διότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και τα παιδιά πολύ μικρά για να το κατανοήσουν. Επίσης δεν πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι νηπιαγωγοί γνωρίζουν πως να μιλήσουν στα παιδάκια για τέτοια θέματα χωρίς να τα μπερδέψουν ή να τα αναστατώσουν.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:31 | Ίντα Γ.

    Απαράδεκτο το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπεδαγώγησης των παιδιών μας απο το νήπιο και το δημοτικό. Αυτό το δικαίωμα ανήκει σε εμάς τους γονείς κ μόνο σε εμάς. Άλωστε τα αποτελέσματα απο την έμμεση διαπεδαγώγηση των νέων μέσα απο τηλεόραση ίντερνετ κλπ βλέπουμε καθημερινά (εκτρώσεις, διαζύγια, ναρκωτικά, ηθική κατάπτωση, χαμηλή αίσθηση ατομικής ευθύνης και απομάκρυνση απο τον Χριστό και την Έλλάδ16α). Διαφωνώ

  • 6 Μαΐου 2020, 01:31 | Ίντα Γ.

    Απαράδεκτο το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπεδαγώγησης των παιδιών μας απο το νήπιο και το δημοτικό. Αυτό το δικαίωμα ανήκει σε εμάς τους γονείς κ μόνο σε εμάς. Άλωστε τα αποτελέσματα απο την έμμεση διαπεδαγώγηση των νέων μέσα απο τηλεόραση ίντερνετ κλπ βλέπουμε καθημερινά (εκτρώσεις, διαζύγια, ναρκωτικά, ηθική κατάπτωση, χαμηλή αίσθηση ατομικής ευθύνης και απομάκρυνση απο τον Χριστό και την Έλλάδα). Διαφωνώ 4

  • 6 Μαΐου 2020, 01:27 | π. Κωνσταντινος Ν.

    Χριστός Ανέστη! Διαφωνώ απόλυτα με τη σεξ. διαπαιδαγώγηση στα σχολεία . Ναι στην αγνότητα και στις ηθικές αξίες της ορθοδοξίας μας. Όχι στην ανηθικότητα και στο σοδομισμό. Ο ορθόδοξος ελληνικός λαός ζητάει ελληνορθόδοξη παιδεία . Μη καταργείτε τα θρησκευτικά , μη παραχαράζετε την ένδοξη ιστορία μας. Πρωταρχικός στόχος του σχολείου είναι να δημιουργήσει χριστούς πολίτες για την κοινωνία και όχι να δίνει μόνο ξερές γνώσεις . Προφητεία αγίου ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού :»θα βγουν πράγματα από τα σχολεία που ο νους σας δε φαντάζεται».

  • 6 Μαΐου 2020, 01:27 | Ιωαννίδου Ιουλία

    α)Ποιος σας εξουσιοδότεισε ν’ αντικαταστήσετε εμάς τους γονείς; Ποιος αφαιρεί τον ρόλο του γονιού σε τέτοια λεπτού χειρισμού θέματα;
    β)Ο όρος εργαστήριο δεξιοτήτων (για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση) σημαίνει ( όσοι έχουν θετικές σπουδές το γνωρίζουν καλά), πρακτική εξάσκηση.Πρακτική λοιπόν εξάσκησηπού; στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Αυτό λοιπόν έχετε ως στόχο;
    γ)Με τον σεβασμό σήμερα στην ιδιαιτερότητα κάποιων ατόμων, αναρωτηθήκατε, αν κάποιο τέτοιο άτομο (πχ παιδόφιλος), αναλάβει το εν λόγω 《εργαστήριο》, σε τι ατραπούς μπορεί να οδηγήσει τις παιδικές ψυχές , και με ποιους κινδύνους για το ίδιο το ανήλικο; Πόσο ευτυχής θα νιώθατε κ. Κεραμέως για το προχωρημένο πρόγραμμα σας, αν τέτοιο άτομο 《δίδασκε》 τα δικά σας παιδιά;
    δ)Μήπως αντί εργαστηρίου τέτοιου είδους δεξιοτήτων, ήταν προτιμώτερο να εισαχθεί μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς- αγωγής ,ήθους και συνέπειας;
    ε)Τέλος, επειδή τυγχάνω καθηγήτρια ΜΕ, γνωρίζω ότι η μάθηση και η παιδεία στην πατρίδα μου χωλαίνουν για πολλούς και ποικίλους λόγους, σας διαβεβαιώ ότι ξεκινήσατε από λάθος βάση.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:27 | Κώστας Παππάς

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα, για το οποίο πρέπει να παρέχεται η γονική συναίνεση.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:26 | ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΡΟΥΛΑ

    Άρθρο 1.
    Με αφορμή την πανδημία του κορονοιού, της εποχικής γρίπης αλλά και λόγω της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα προτείνεται η δημιουργία Υπηρεσίας Σχολικής Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε σχολική μονάδα.
    Αυτή δύναται να στελεχωθεί από Επισκέπτες/τριες Υγείας (απόφοιτους του τμήματος Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. (https://pch.uniwa.gr/department/ )

    οι οποίοι βάση των επαγγελματικών τους καθηκόντων
    (https://www.psey.gr/wp-content/uploads/2018/03/kathikontologio.pdf)

    μεριμνούν για καίριες υπηρεσίες όπως:
    – αγωγή υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων (π.χ. τήρηση υγιεινής, παροχή πρώτων βοήθειων)
    -προαγωγή της υγιεινής και ασφάλειας του σχολικού περιβάλλοντος
    -πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων και ατυχημάτων
    -Έλεγχος της εμβολιαστική κάλυψης όλης της σχολικής κοινότητας και οργάνωση εμβολιαστικών δράσεων
    -Υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών με χρόνια νοσήματα
    -Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες όπως κοινωνικής πρόνοιας,νοσοκομεία και κέντρα ψυχικής υγείας

  • 6 Μαΐου 2020, 01:23 | Πηνελοπη Γρηγοριαδου

    Διαφωνω καθετα !!!! Αίσχος , ντρόπη

  • 6 Μαΐου 2020, 01:19 | Παπαδοπούλου Ελένη

    Είμαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διαφωνώ απόλυτα με την ένταξη προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση του κράτους μας και ειδικά από την βαθμίδα του Νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με ψυχολόγους η διαπαιδαγώγηση τόσο μικρών ηλικιακά παιδιών πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στην ψυχολογία των παιδιών αυτών και στη συμπεριφορά τους. Σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα προγράμματα έχουν παρατηρηθεί αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί να πέσουμε στα ίδια λάθη;
    Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο έχουν δικαίωμα να χειριστούν μόνο οι γονείς και κηδεμόνες του κάθε παιδιού. Ποιος εκπαιδευτικός και με ποια κριτήρια θα κριθεί άξιος, ικανός και κατάλληλος για να διδάξει αυτό το αντικείμενο στις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών; Για ποιο λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας στη διαδικασία να προβληματίζονται και να πειραματίζονται, πριν την ώρα τους, πάνω σε θέματα σεξουαλικότητας;
    Και άσχετα από την ηλικία των μαθητών, θεωρώ πως για κανένα λόγο δε μπορεί να είναι υποχρεωτική η αγωγή πάνω σε τέτοια θέματα. Θα πρέπει να δοθεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το δικαίωμα επιλογής. Εφόσον το θέμα της σεξουαλικής αγωγής αγγίζει ευαίσθητες περιοχές αξιών, αρχών και πιστεύω ορισμένης μερίδας πολιτών, οφείλει το κράτος και το εκπαιδευτικό σύστημα να σεβαστεί και να συνυπολογίσει τη γνώμη τους.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:17 | Ευαγγελία

    Διαφωνό με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Σε όποια χώρα εφαρμόστηκε! Χάνεται η αθωότητά τους και ασχολούνται με θέματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμη εγκεφαλικά!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:17 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    6/5 13.15πμ Γεωργία Τσ.

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!
    Αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε χώρες του εξωτερικού είχαν τραγικά αποτελέσματα.Δε θα επιτρέψω σε κανένα να πειραματιστεί με τις ψυχές των παιδιών μου.Πρέπει να σεβαστείτε τις αρχές κάθε οικογένειας γιατί αυτή έχει την αποκλειστική ευθύνη για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!
    Απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου παρακαλώ προσεγγίσουμε το θέμα με σοβαρότητα και δημοκρατικό διάλογο. Είστε σε θέση να το κάνετε;Αποδείξτε το!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:16 | Κώστας Καλαμαριά

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    Παρακαλούμε όπως ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η θεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα εργαστήρια δεξιοτήτων των νηπιαγωγείων και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα, ως ασύμβατη, άκαιρη και βλαβερή για την τρυφερή ψυχή των παιδιών μας. Πρόκειται για μία αποστέρηση και καταστροφή της παιδικής αθωότητας. Με τέτοιες προθέσεις η νυν Κυβέρνηση αποδεικνύεται »προοδευτικότερη» των προοδευτικών του Σύριζα…
    Κύριοι και Κυρίες του Υπουργείου, δώστε Χριστό και Ελλάδα στα παιδιά μας και όχι ξενόφερτα αποφάγια.
    Ποτέ δεν είναι αργά

  • 6 Μαΐου 2020, 01:16 | Καλλιόπη

    Διαφωνώ με το πρόγραμμα.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:15 | Πέτρος

    Δεν συμφωνώ καθόλου με την εισαγωγή της θεματικής ενότητας «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» σε οποιαδήποτε τάξη του σχολείου. Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρμοδιότητα των γονέων.

  • Πανελλήνια Κοινότητα Ρέτζιο
    Reggio Inspired Network
    of Greece

    Θέμα: «Αίτημα για Τροποποιήσεις στο νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλων Διατάξεων».

    Αγαπητή κΥπουργέ,
    η νεοσύστατη ομάδα μας παρακολουθεί και μελετά με προσοχή όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση. Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, και γονείς. Όλα τα μέλη μας μέσα από διαδικασίες διαλόγου υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη μάθηση του παιδιού στηριζόμενα σε σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα, συγκριτικές έρευνες, και εμπειρικές μελέτες. Όλα τα μέλη μας ανταλλάσουν ιδέες για θετικές εκπαιδευτικές πρακτικές και προτάσεις λύσεων σε προβληματισμούς που αφορούν τα παιδιά στη βάση δύο κεντρικών αξόνων, της Επιστήμης και της Δημοκρατίας.
    Δεδομένων αυτών και με αφορμή τις προτάσεις του νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλων Διατάξεων», καταγράφουμε και δημοσιεύουμε προς συζήτηση και γνώση τα παρακάτω, δεδομένα:

    α) από το 2005 έως και το 2018 οι μισθοί όλων των ελλήνων εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 30%, αντίθετα από τους μισθούς των υπολοίπων εκπαιδευτικών των χωρών του ΟΟΣΑ οι οποίοι έχουν αυξηθεί έως 13% (OECD, 2019 ).

    β) το 43% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ίσο ή και μεγαλύτερο της ηλικίας των 50 ετών. Το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα των χωρών του ΟΟΣΑ (μαζί με αυτά της Εσθονίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας (OECD, 2019).

    γ) η Ελλάδα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες μαθητών: εκπαιδευτικών στην Ευρώπη (9.4) μαζί με άλλες δύο χώρες, το Λουξεμβούργο (9.0) και τη Λιθουανία (10.6) (Eurostat, 2019 ). Ωστόσο,

    δ) η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία είναι χαρακτηριστική της χαμηλής αυτής προαναφερθείσας αναλογίας. Συγκεκριμένα το 2010 οι γεννήσεις ζώντων ήταν 114.766, ενώ το 2018 οι γεννήσεις αυτών ήταν μόλις 86.440 (ΕΛΣΤΑΤ, 2019 ).

    ε) το μέγεθος της τάξης αποτελεί δείκτη της υψηλής ή της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πειραματική μελέτη STAR όπου έλαβαν μέρος παιδιά από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ δημοτικού, στις τάξεις όπου τα παιδιά ήταν 13-17 σημειώνονταν καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς από τις τάξεις όπου τα παιδιά ήταν 22-26 (Finn, 2002• Woods, 2015 ).

    στ) το μέγεθος της τάξης επηρεάζει όχι μόνο τις επιδόσεις των μαθητών στις τρέχουσες, καθώς και τις επόμενες τάξεις (NIERR, 2004), αλλά και τη μεθοδολογία που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί (έλεγχος και καθοδήγηση ή υποστήριξη των ενδιαφερόντων, των κλίσεων και των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών) και τις συνέπειες αυτής στην περαιτέρω γνωστική, γλωσσική, και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη όλων των ατόμων (Espinosa, 2002).

    ζ) το μέγεθος της τάξης αποτελεί επιπρόσθετα μέτρο για την εξασφάλιση της καλύτερης υγείας (λοιμώξεις) και της ασφάλειας (τραυματισμοί) των μαθητών (Finn, 2002). Το σημείο αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας μας με τον Covid-19. Καθώς και με τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης των προνηπιών στο Νηπιαγωγείο.

    η) οποιαδήποτε συζήτηση για τη μεταβολή του μεγέθους των τάξεων οφείλει να προσκαλεί σε διάλογο εκπροσώπους της Δημόσιας Υγείας, εκπροσώπους Παιδιάτρων και εκπροσώπους των Παιδαγωγικών Σχολών, όπως συμβαίνει σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (NIEER, 2004 ).
    θ) σύμφωνα με το ΟΟΣΑ οι στόχοι της εκπαίδευσης για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα αναλύονται ως δεξιότητες: γνωστικές (κριτική σκέψη, συλλογισμός, επιχειρηματολογία, καινοτομία), ενδο-προσωπικές (ευελιξία, πρωτοβουλία, εκτίμηση για τη διαφορετικότητα και μεταγνώση) και διαπροσωπικές (συνεργασία και επικοινωνία, επίλυση συγκρούσεων και διαπραγματεύσεις) (Pellegrino, 2017 ). Οι δεξιότητες αυτές είναι διαφορετικές από τις ήπιες δεξιότητες που προωθούνται ως εργαστήρια/ μαθήματα στο άρθρο 1 του υπό ψήφιση νέο σχέδιο νόμου.

    ι) οι Τέχνες και η επαφή των παιδιών μέσω των Τεχνών δια μέσου των επαγγελματιών με παιδαγωγική κατάρτιση εξυπηρετούν άριστα τους στόχους για τι δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως αυτές ορίζονται από τον ΟΟΣΑ αφού σύμφωνα με το πρόσφατο άρθρο του Πανεπιστημίου Michigan (Rymanowicz, 2015) αυτές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, τη γνωστική ανάπτυξη, τη μαθηματική σκέψη και τη γλώσσα.

    Συνοψίζοντας, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ανώτερα δεδομένα και ευρήματα, προσκαλούμε τους υπευθύνους να καθυστερήσουν τις διαδικασίες προώθησης του εν λόγω νομοσχεδίου. Να έρθουν σε ουσιαστικό και πραγματικό διάλογο με τους αρμόδιους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Να τροποποιήσουν και εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους με τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα, να χρηματοδοτήσουν μακροχρόνιες εγχώριες έρευνες όπως αντίστοιχα κάνουν άλλες χώρες για τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής τους πολιτικής, να λάβουν υπόψη τους προσεκτικά τα δεδομένα του ΟΟΣΑ για την πενιχρότητα του κλάδου των εκπαιδευτικών σε σχέση με την παραγωγικότητά τους και τους στόχους για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, και να αναφέρουν με διαφάνεια τα πρότυπα τους από τις αποτελεσματικές εκπαιδευτικές πρακτικές άλλων χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά της Ελλάδος.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:14 | Νικόλαος Κόκκαλης

    Διαφωνώ απόλυτα με την υιοθέτηση της θεματικής ενότητας με περιεχόμενο τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο εργαστηρίων δεξιοτήτων για λόγους παιδαγωγικούς, γνωστικούς και ψυχολογικούς λόγους τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Κάθε παιδί και έφηβος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που ωριμάζει ψυχοσυναισθηματικά και γνωστικά με ξεχωριστό τρόπο, κάτι που μόνο οι γονείς του μπορούν να αντιληφθούν.Το οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα είναι προσανατολισμένο μόνο στην παροχή μαζικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η όποια προσπάθεια μαζικής διαμόρφωσης συμπεριφορών, προτιμήσεων ή ενημέρωσης για τόσο λεπτά ζητήματα δεν μπορεί να λάβει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού και έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια καταπίεση των παιδιών.
    Ειδικότερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κάτι που ο κάθε γονιός το κάνει με το κάθε παιδί του όταν αυτό είναι έτοιμο να δεχτεί τις απαντήσεις που είναι έτοιμο να λάβει και με βάση τις πολιτισμικές αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγεί ο γονιός το παιδί του. Επιπλέον, δε μπορούν να μπουν τα παιδιά της ίδιας ηλικίας ή ακόμα και της ίδιας οικογένειας στο ίδιο καλούπι, αλλά ανάλογα με τις απορίες και τις πληροφορίες που το κάθε παιδί έχει εισπράξει από το εξωτερικό του περιβάλλον.
    Το θέμα του έρωτα και οι σχέση με το άλλο φύλο είναι θέματα προσωπικά πολύ ευαίσθητα και πολύ σε ευαίσθητες ηλικίες για να τύχουν μίας μαζικής και αδιάκριτης προσέγγισης όπως παραδίδονται τα μαθήματα γενικών γνώσεων μαθηματικά, γλώσσα, φυσική κ.α., για τα οποία πολλές φορές διαπιστώνεται και για αυτά η ανάγκη εξατομικευμένης προσέγγισης για τον κάθε μαθητή λόγω ανεπάρκειας του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι ακόμη πιο δυσκολονόητες και ευαίσθητες έννοιες του έρωτα και των σχέσεων με το άλλο φύλο μέσω της μαζικής εκπαιδευτικής διαδικασίας του Νηπιαγωγείου, το Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου μόνο σύγχυση και τραυματικές προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν. Για τέτοια θέματα λοιπόν είναι καταλληλότερη μία ήπια, βαθμιαία και εξατομικευμένη προσέγγιση από τους γονείς και όχι από τον Νηπιαγωγό, Δάσκαλο ή Καθηγητή που παρότι έχουν την καλύτερη πρόθεση δεν έχουν την δυνατότητα εντός του σχολικού περιβάλλοντος να πετύχουν μία εξατομικευμένη και μη τραυματική προσέγγιση γι κάθε ένα παιδί. Εξάλλου το θέμα άπτεται τόσο πολύ προσωπικών πεποιθήσεων και είναι τόσο ευαίσθητο όσο τα προσωπικά δεδομένα ή το ιατρικό απόρρητο.
    Το θέμα του πώς αντιλαμβάνομαι τον έρωτα, τον εαυτό μου και το άλλο φύλο είναι τόσο ευαίσθητο και ειδικά τα τελευταία χρόνια οι βασικές επιστημονικές γνώσεις που αφορούν στον φυσικό τρόπο αναπαραγωγής και συνέχισης της ανθρώπινης ζωής έχουν ‘παραμορφωθεί‘ από ιδεατές, ιδεολογικές προσεγγίσεις που αποπροσανατολίζουν τόσο τους μεγάλους και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Με πρόφαση την απόλυτη ελευθερία, σκλαβώνεται η προσωπικότητα των νεαρών κυρίως ατόμων σε τεχνητά πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς που εξυπηρετούν ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο ατομοκεντρικό και όχι κοινωνικό σύστημα ζωής και συμπεριφοράς (life style) που αντί να αγκαλιάσει και να αφουγκραστεί εξατομικευμένα τις όποιες απορίες, αναζητήσεις ή και συγχύσεις της προεφηβικής ηλικίας, όπως κάνει καθημερινά και αδιαλείπτως ο κάθε γονιός, ξεριζώνει την ευαίσθητη παιδική ψυχή από τις φυσικές διαδικασίες με τις οποίες γεννήθηκε και υπάρχει. Αυτές οι ιδεολογικές προσεγγίσεις για αποκοπή της ψυχής από φυσικές τις ρίζες (την στιγμή που γίνονται ’επικοί’ για την απόλυτη και ευλαβική διατήρηση όλων των φυσιολογικών διαδικασιών του Φυσικού Κόσμου, ζωικού και φυτικού) παγιώνουν και διατηρούν με τεχνητό τρόπο και μέσα τις όποιες συγχύσεις των παιδιών και τις χαρακτηρίζουν ως ‘ξεχωριστό φύλο’ εκμεταλλευόμενες τις φυσιολογικές κατά τα άλλα τάσεις για να αναζήτησης μίας ξεχωριστής προσωπικότητας και θέσης στον κόσμο και τις ορμονικές ανακατατάξεις της προεφηβικής περιόδου, ‘ενισχυμένες‘ από τις έντονες επιδράσεις της επικρατούσας εγωκεντρικής – αντικοινωνικής τάσης ‘μόδας‘ της απρόσωπης και ψυχρής εποχής μας, των αριθμών και της ψεύτικης εντυπωσιακής εξωτερικής εικόνας.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:12 | Ίντα Γ.

    Απαράδεκτο το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπεδαγώγησης των παιδιών μας απο το νήπιο και το δημοτικό. Αυτό το δικαίωμα ανήκει σε εμάς τους γονείς κ μόνο σε εμάς. Άλωστε τα αποτελέσματα απο την έμμεση διαπεδαγώγηση των νέων μέσα απο τηλεόραση ίντερνετ κλπ βλέπουμε καθημερινά (εκτρώσεις, διαζύγια, ναρκωτικά, ηθική κατάπτωση, χαμηλή αίσθηση ατομικής ευθύνης και απομάκρυνση απο τον Χριστό και την Έλλάδα). Διαφωνώ

  • 6 Μαΐου 2020, 01:12 | Μαρία

    Εχουμε τρελαθεί τελείως;;; σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο; με τι ωφέλεια;διαφωνώ κάθετα εντελώς! Οι αθώες ψυχούλες των παιδιών δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατευτούν με τέτοια θέματα. Είναι τελείως άκαιρο και μόνο σύγχυση θα φέρει στο μυαλό των παιδιών.Αυτού του είδους τα θέματα είναι κίνδυνος για τη ψυχική τους ισορροπία. Τα πονηρεύουμε από μικρά και διώχνουμε την αγνότητα της ψυχής αλλά και του σώματος! Κάθε πράγμα στην ώρα του και σίγουρα γι’ αυτό το θέμα δεν είναι η νηπιακή ηλικία! Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα για τέτοιου είδους «μαθήματα». Απαράδεκτο!!!! να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση αυτή!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:11 | Νικόλαος Κόκκαλης

    Διαφωνώ απόλυτα με την υιοθέτηση της θεματικής ενότητας με περιεχόμενο τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο εργαστηρίων δεξιοτήτων για λόγους παιδαγωγικούς, γνωστικούς και ψυχολογικούς λόγους τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Κάθε παιδί και έφηβος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που ωριμάζει ψυχοσυναισθηματικά και γνωστικά με ξεχωριστό τρόπο, κάτι που μόνο οι γονείς του μπορούν να αντιληφθούν.Το οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα είναι προσανατολισμένο μόνο στην παροχή μαζικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η όποια προσπάθεια μαζικής διαμόρφωσης συμπεριφορών, προτιμήσεων ή ενημέρωσης για τόσο λεπτά ζητήματα δεν μπορεί να λάβει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού και έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια καταπίεση των παιδιών.
    Ειδικότερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κάτι που ο κάθε γονιός το κάνει με το κάθε παιδί του όταν αυτό είναι έτοιμο να δεχτεί τις απαντήσεις που είναι έτοιμο να λάβει και με βάση τις πολιτισμικές αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγεί ο γονιός το παιδί του. Επιπλέον, δε μπορούν να μπουν τα παιδιά της ίδιας ηλικίας ή ακόμα και της ίδιας οικογένειας στο ίδιο καλούπι, αλλά ανάλογα με τις απορίες και τις πληροφορίες που το κάθε παιδί έχει εισπράξει από το εξωτερικό του περιβάλλον.
    Το θέμα του έρωτα και οι σχέση με το άλλο φύλο είναι θέματα προσωπικά πολύ ευαίσθητα και πολύ σε ευαίσθητες ηλικίες για να τύχουν μίας μαζικής και αδιάκριτης προσέγγισης όπως παραδίδονται τα μαθήματα γενικών γνώσεων μαθηματικά, γλώσσα, φυσική κ.α., για τα οποία πολλές φορές διαπιστώνεται και για αυτά η ανάγκη εξατομικευμένης προσέγγισης για τον κάθε μαθητή λόγω ανεπάρκειας του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι ακόμη πιο δυσκολονόητες και ευαίσθητες έννοιες του έρωτα και των σχέσεων με το άλλο φύλο μέσω της μαζικής εκπαιδευτικής διαδικασίας του Νηπιαγωγείου, το Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου μόνο σύγχυση και τραυματικές προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν. Για τέτοια θέματα λοιπόν είναι καταλληλότερη μία ήπια, βαθμιαία και εξατομικευμένη προσέγγιση από τους γονείς και όχι από τον Νηπιαγωγό, Δάσκαλο ή Καθηγητή που παρότι έχουν την καλύτερη πρόθεση δεν έχουν την δυνατότητα εντός του σχολικού περιβάλλοντος να πετύχουν μία εξατομικευμένη και μη τραυματική προσέγγιση γι κάθε ένα παιδί. Εξάλλου το θέμα άπτεται τόσο πολύ προσωπικών πεποιθήσεων και είναι τόσο ευαίσθητο όσο τα προσωπικά δεδομένα ή το ιατρικό απόρρητο.
    Το θέμα του πώς αντιλαμβάνομαι τον έρωτα, τον εαυτό μου και το άλλο φύλο είναι τόσο ευαίσθητο και ειδικά τα τελευταία χρόνια οι βασικές επιστημονικές γνώσεις που αφορούν στον φυσικό τρόπο αναπαραγωγής και συνέχισης της ανθρώπινης ζωής έχουν ‘παραμορφωθεί‘ από ιδεατές, ιδεολογικές προσεγγίσεις που αποπροσανατολίζουν τόσο τους μεγάλους και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Με πρόφαση την απόλυτη ελευθερία, σκλαβώνεται η προσωπικότητα των νεαρών κυρίως ατόμων σε τεχνητά πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς που εξυπηρετούν ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο ατομοκεντρικό και όχι κοινωνικό σύστημα ζωής και συμπεριφοράς που αντί να αγκαλιάσει και να αφουγκραστεί εξατομικευμένα τις όποιες απορίες, αναζητήσεις ή και συγχύσεις της προεφηβικής ηλίκίας, όπως κάνει καθημερινά και αδιαλείπτως ο κάθε γονιός, ξεριζώνει την ευαίσθητη παιδική ψυχή από τις φυσικές διαδικασίες με τις οποίες γεννήθηκε και υπάρχει. Αυτές οι ιδεολογικές προσεγγίσεις για αποκοπή της ψυχής από φυσικές τις ρίζες (την στιγμή που γίνονται ’επικοί’ για την απόλυτη και ευλαβική διατήρηση όλων των φυσιολογικών διαδικασιών του Φυσικού Κόσμου, ζωϊκού και φυτικού) παγιώνουν και διατηρούν με τεχνητό τρόπο και μέσα τις όποιες συγχύσεις των παιδιών και τις χαρακτηρίζουν ως ‘ξεχωριστό φύλο’ εκμεταλλευόμενες τις φυσιολογικές κατά τα άλλα τάσεις για να αναζήτησης μίας ξεχωριστής προσωπικότητας και θέσης στον κόσμο και τις ορμονικές ανακατατάξεις της προεφηβικής περιόδου, ‘ενισχυμένες‘ από τις έντονες επιδράσεις της επικρατούσας εγωκεντρικής – αντικοινωνικής τάσης ‘μόδας‘ της απρόσωπης και ψυχρής εποχής μας, των αριθμών και της ψεύτικης εντυπωσιακής εξωτερικής εικόνας.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:10 | Βέρα Σ.

    Διαφωνώ κάθετα να διδάσκεται η σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, γιατί σε αυτή την τρυφερή ηλικία αυτό είναι καθαρά ρόλος των γονιών. Για ποιο λόγο να τα πονηρευουμε από τόσα μικρά; Γιατί να καταστρέφουμε την αθωότητα τους;; Δεν υπάρχει λόγος!! Βάλτε μάθημα μουσικής, θεάτρου.. Κάποιο άθλημα.. Κάτι χρήσιμο τέλος πάντων!!! Μην το κάνετε!!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:09 | Κατερίνα

    ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
    Για τόσο ευαίσθητα ζητήματα δεν είναι αρμόδιο το σχολείο!
    Αν περάσει η εισαγωγή αυτης της θεματικής στην εκπαίδευση, προφανώς και τα παιδιά μου δεν θα συμμετάσχουν.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:07 | Αθανασία

    Ας αφήσουμε τα πειράματα στην άκρη. Τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού έχουν τόσα πολλά πράγματα να μάθουν. Όλα στις μέρες μας στρέφονται γύρω απο το σεξ. Ας αφήσουμε τις ψυχές τους αθώες και ας επενδύσουμε σε ηθηκές αξίες. Ο κανόνας του εσώρουχου πρέπει να γίνει από τους γονείς. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να γίνεται στην εφηβία.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:07 | Ευαγγελία

    Διαφωνό με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών! Απαράδεκτοι!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:06 | Β-Μ Π

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με την θεματική ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης!! Ως γονέας παιδιών σε νηπιακή ηλικία, δεν θα δεχτώ να συμμετάσχουν τα παιδιά μου!!

    Είναι απαράδεκτο να γίνονται διεργασίες ώστε να εισαχθεί σαν μάθημα από την τόσο μικρή και ΑΘΩΑ ηλικία του Νηπιαγωγείου! Τα παιδιά, ειδικά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, δεν θα έπρεπε να επιφορτίζονται με ζητήματα αυτής της φύσεως, καθώς είναι πλήρως ανώριμα (ψυχολογικά και σωματικά) να επεξεργαστούν και να καταλάβουν ουσιαστικά τα θέματα αυτά. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι πολλά και ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα ή/και παρανοήσεις για θέματα σχέσεων και οικογένειας.

    Έχει ήδη γίνει στο παρελθόν παρόμοια ενημέρωση σε παιδιά δημοτικού και, από μαρτυρίες γονέων, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά!

    Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο! Έχουν ανάγκη από ΠΑΙΔΕΙΑ! Να μάθουν σωστή χρήση της γλώσσας! Να μάθουν ιστορία, γεωγραφία! Τα σχολεία είναι ήδη ελλιπή σε δασκάλους/καθηγητές! Δεν καλύπτεται ποτέ η διδακτέα ύλη, παρά μόνο ότι χρειάζεται για τις προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις!

    Η νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν ούτε πως και γιατί πρέπει να γίνει η αρχειοθέτηση εγγράφων σε απόλυτη αλφαβητική σειρά. Κάποιοι δεν γνωρίζουν καν τί είναι η απόλυτη αλφαβητική σειρά!! Δεν γνωρίζουν να αλλάξουν μια λάμπα! Ένα λάστιχο στο αυτοκίνητο!

    Θέλετε να εισάγετε εργαστήρια δεξιοτήτων;!
    Να εισάγετε εργαστήρια σε όλα τα σχολεία για Ρομποτική, STEM/STEAM, Νεανική Επιχειρηματικότητα, Γνωριμία με τα Επαγγέλματα, Καλές τέχνες (θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορός), Εθελοντισμό, Εθελοντική Αιμοδοσία, Περιβαλλοντική Αγωγή, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Πρώτες Βοήθειες, Αυτοάμυνα, Αντιμετώπιση Κρίσιμων Καταστάσεων (πυρκαγιά, σεισμός κλπ.), Νοηματική Γλώσσα, Οικιακή Οικονομία, Βασικές γνώσεις μαγειρικής, Βασικές γνώσεις ραπτικής, Βασικές γνώσεις μηχανολογίας και πολλά άλλα!

    Δεξιότητες που χρειάζονται πρακτικά στην καθημερινότητά τους ως ανεξάρτητα και αυτοεξυπηρετούμενα μέλη της κοινωνίας.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:04 | Σοφία

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία ποσό μάλλον στα Νηπιαγωγια και δημοτικά.. απαράδεκτο!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:04 | Ευαγγελία

    Όχι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από το νηπιαγωγείο. Χάνεται η αθωότητά τους, όπου δοκιμάστηκε απέτυχε!

  • 6 Μαΐου 2020, 01:03 | Γιαννης

    Προκαλει αλγεινη εντύπωση η προτεραιότητα που δινει η πολιτεία στο να αφυπνίσει σεξαυαλικα τα παιδια απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικού και ισως του νηπιαγωγείου. Ακομη κι αν αυτο το ονομάσεις σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση, η ζημιά που θα προκαλέσει στις αθώες παιδικές ψυχές θα ειναι ανυπολόγιστη. Ρίξτε μια ματια στον δυτικό κοσμο να δειτε την παρακμη και τα ψυχολογικά αδιέξοδα που ίδια τον οδήγησε ο πανσεξουαλισμος. Και αυτοι εχουν σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα μικρά παιδια απο πολλα χρονια τωρα. Σε τι αληθεια βοήθησε αυτο τις κοινωνίες τους? Ποσο τυφλοί πρεπει να ειναι στο υπουργειο παιδείας οταν δεν μπορουν να αναγνώσουν σωστα τα λάθη των αλλων κοινωνιών. Προωθούν τη σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση επειδη πραγματικα τη χρειαζονται τα παιδια ως εφόδιο παιδείας, η επειδη πρεπει να μιμούμαστε κοινωνίες βορειοδυτικών κρατών, ωστε να μας λενε κι εμας ευρωπαιους και προοδευτικους, ακομη κι αν καταστρέφουμε τον ψυχισμό των αθωων μικρών παιδιών? Αφειστε τα παιδια να μεγαλώσουν ως φυσιολογικά παιδια και οχι ως πονηροί μικροι ενήλικες. Σε αυτην την ηλικία μάθετε τους να μιλανε σωστα, εμφυσήσετε τους αρχές και αξίες που οδήγησαν στη δημιουργια πολιτισμών και οχι πρακτικές που οδηγουν στην παρακμη.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:03 | Γεωργία ΣΚ.

    Διαφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή της θεματικής ενότητας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο. Τα συγκεκριμένα θέματα είναι πολύ λεπτά και απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό ο οποίος εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για να μιλησουν στα παιδιά τους για αυτά τα θέματα σύμφωνα με τις αξίες τους και στον χρόνο που θεωρούν αυτοί κατάλληλο.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:02 | Ευθύμιος

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της επιμέρους θεματικής της σεξουαλικής αγωγής σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης! Ιδιαιτέρως δε στα μικρά παιδιά (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο) που έχουν τόσο αγνές ψυχές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να εισαχθεί κάτι τέτοιο!
    Αφήστε στους γονείς αυτου του τύπου την ενημέρωση σε τελική ανάλυση.

    Σας ευχαριστώ.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:02 | Άννα

    ΔΙΑΦΩΝΏ ΑΠΟΛΥΤΑ ..ΔΙΑΦΩΝΏ ΔΙΑΦΩΝΏ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ..

  • 6 Μαΐου 2020, 01:01 | Σεβαστή

    Είναι εντελώς απαράδεκτο να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο. Δεν δέχομαι για κανένα λόγο να αποφασίζει κάποιος άλλος εκτός από μένα για την ενημέρωση των παιδιών μου σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

  • 6 Μαΐου 2020, 01:01 | Νικόλαος Λεβεντάκης

    Πολύ ουδέτερος και ασαφής ο τίτλος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» για να κρύβει επιμελώς μέσα του, ανάμεσα στη ρομποτικη κλπ και το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγης των μαθητών και μάλιστα των νηπίων!
    Τι θέλετε να διδάξετε και με ποιο τρόπο;
    Τα «Εργαστήρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης» (νηπίων κλπ) δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τα «εργαστηρια ρομποτικής», δε «χωράνε» στο ίδιο νομοσχέδιο, για να ψηφιστούν από κοινού.
    Παρακαλώ πολύ κ.κ. Υπουργοί και Υφυπουργοί μιλήστε πρώτα ξεκάθαρα και με σαφήνεια στους Γονείς για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και μετά βλέπουμε και τι ακριβώς, από ποιον και πώς πρέπει να ειπωθεί στα παιδιά. Οφείλετε να σεβαστείτε το ρόλο μας ως γονείς!
    Διαφορετικά, με αυτό το σχήμα, ίσως θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση χειραγώγησης της κοινωνίας σε αυτό το θέμα, αντίθετα ή ανεξάρτητα από τις αρχές της, με βάση πρότυπα που δεν την εκφράζουν και επόμενο είναι να υπάρξουν αντιδράσεις.
    Επομένως παρακαλώ αφαιρέστε το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το κατά τα άλλα ενδιαφέρον πρόγραμμα εργαστηρίων.