1α) Διατυπώστε τις απόψεις σας για τον ορισμό των πρότυπων–πειραματικών σχολείων

Διατυπώστε τις απόψεις σας για τον ορισμό των πρότυπων–πειραματικών σχολείων

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 01:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ, ΔΡ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, Γ. ΠΕΙΡ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

    Σχετικά με τον ορισμό των πρότυπων-πειραματικών σχολείων θα είχα να παρατηρήσω τα εξής:
    Α. Ο πειραματισμός και η αριστεία είναι δύο εκπαιδευτικοί στόχοι που υπηρετούνται από διαφορετικούς τύπους σχολείων( βλ. «Συνάντηση εκπαιδευτικών των πειραματικών σχολείων στις 29-6-2010 στο 2ο Πειρματικό Γυμνάσιο ΑΘήνας»). Ο πειραματισμός μπορεί να αφορά το σύνολο της μαθητικής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας, ενώ η αριστεία αφορά ένα τμήμα της μαθητικής κοινότητας με διαφοροποιούμενη ανά χώρα επίδραση στην κοινωνία. Ο πειραματισμός, για να αποτελεί πράγματι πειραματισμό στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης, απευθύνεται και υλοποιείται με τη συνεργασία όλων των μαθητών. Η αριστεία απευθύνεται σε όλους αλλά εντέλει υλοποιείται από μια μειοψηφία προσδιορισμένη με κατά περίπτωση κριτήρια.
    Β. Η αριστεία σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα «εξετασιοκεντρικό» που λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, όπου η παιδεία συνιστά μοχλό ανέλιξης, πρέπει να έχει σχετικό και όχι απόλυτο χαρακτήρα, για να μην παράγει «μαθητές-κοινωνικά τέρατα» (Watson, 1999).Η παράμετρος αυτή δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει την υπουργική πρόταση. Εξηγούμαι παραδειγματικά: Η αριστεία επιτυγχάνεται πολύ ουσιαστικότερα σε ένα σχολείο που κατορθώνει να καταστήσει ένα μαθητή του 12, μαθητή του 17, παρά σε ένα σχολείο, όπου ένας μαθητής του 17, καθίσταται μαθητής του 20. Άλλωστε, το εύρος της διδασκόμενης γνωστικής ύλης, επιτρέπει σε έναν διδάσκοντα – εξεταστή να θέσει θέματα, στα οποία κανένας μαθητής να μην αριστεύσει. Η συνθηματολογική εμμονή στην αριστεία πέρα από μια παρωχημένη επιστημονική θέση συνιστά μια οφθαλμοφανή εκδήλωση ενός άκαμπτου νιτσεϊκού παιδαγωγισμού.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 23:35 | Κοντοσάκος Ευάγγελος

    Ο ρόλος των προτύπων είναι τελείως διαφορετικός από τον ρόλο των πειραματικών.
    Ενώ τα πειραματικά σχολεία οφείλουν να είναι θεσμός με στόχο την βελτίωση των μεθόδων εκπαίδευσης, τα πρότυπα θα είναι θεσμός για το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και του Έθνους γενικότερα.
    Στα πειραματικά η επιλογή καλό είναι να γίνεται με κλήρωση ώστε οι μαθητές που θα επιλέγονται να αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας και να εκπροσωπούνται – κατά το δυνατόν – όλες οι κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, διάφορες κουλτούρες, διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης των γονέων κλπ. κλπ.
    Οι απόφοιτοι των προτύπων θα αποτελέσουν τις μελλοντικές «δεξαμενές σκέψης» του έθνους, άρα
    1) πρέπει να είναι διαπιστωμένες οι δυνατότητες των μαθητών που θα φοιτήσουν σε αυτά.
    2) Πρέπει η διαπαιδαγώγησή τους να γίνεται κατά τρόπο ώστε:
    α) Να αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό και εθνικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν στο μέλλον.
    β) Να πεισθούν ότι ο καθένας πρέπει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του – άρα δικαίως η κοινωνία έχει από τους μαθητές αυτούς αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις, για τούτο άλλωστε τους παρέχει και αυξημένα εφόδια.
    Δηλαδή, στα πρότυπα σχολεία δεν θα αναπτύσσονται μόνον οι διανοητικές ικανότητες των μαθητών αλλά και η κοινωνική ευαισθησία και η αίσθηση του χρέους προς την κοινωνία. Τούτο πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο και αδιαπραγμάτευτο όρο για την ύπαρξη και λειτουργία των προτύπων.
    Οι μαθητές των προτύπων οφείλουν να αντιληφθούν ότι «η σφραγίδα της δωρεάς» με την οποία ευνοήθηκαν, δεν είναι μόνον προσωπικό χάρισμα, αλλά παράλληλα τους δημιουργεί και την υποχρέωση να θέσουν τα αυξημένα προσόντα τους στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας.
    Αλλιώς από τα πρότυπα σχολεία δεν θα αποφοιτούν προικισμένοι και ευαισθητοποιημένοι υποψήφιοι ταγοί της ελληνικής κοινωνίας αλλά «ευφυείς δυνάστες» (και για τούτο πιο επικίνδυνοι από τους ήδη υπάρχοντες).
    Αν αδιαφορήσουμε ως προς αυτό το σκέλος της αποστολής των προτύπων σχολείων, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.
    Συνεπώς η επιλογή των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να γίνεται με εξετάσεις και ως προς τις πνευματικές τους ικανότητες αλλά και ως προς την ποιότητα των ηθικών αξιών από τις οποίες εμφορούνται.
    Τι είδους θα είναι αυτές οι εξετάσεις, μπορεί να συζητηθεί από ειδικούς.
    Άλλωστε, ίσως να υπάρχει εμπειρία από τέτοιες εξετάσεις γιατί υπήρχαν στο παρελθόν πρότυπα δημοτικά σχολεία στα οποία η επιλογή γίνονταν με εξετάσεις.
    Β) Σχετικά με την χρηματοδότηση των προτύπων (Άρθρο 38), καλό θα ήταν να αναφέρεται ρητά ότι η χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται και από κληροδοτήματα εφόσον τούτο δεν είναι αντίθετο με την βούληση του διαθέτη.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 22:24 | Πόπη Πηγιάκη, καθηγήτρια Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Κρήτης

    Η έννοια του Πρότυπου σχολείου και του Πειραματικού σχολείου είναι ταυτόσημες, επειδή δεν μπορεί να νοηθεί Πρότυπο σχολείο χωρίς Πειραματισμό, δηλαδή, χωρίς τη διαρκή έρευνα για τις παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές του, για την αποδοτικότητα αυτών των πρακτικών και για τη φιλοσοφία που αυτές απηχούν. Διαφορετικά, το Πρότυπο θα σήμαινε ‘στατικό’, ‘δογματικό’, ‘ανελαστικό’, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης και βελτίωσης και ένα τέτοιο δήθεν Πρότυπο σχολείο θα ήταν ακατάλληλο για την εποχή μας που η γνώση τρέχεικαι τα πάντα αλλάζουν.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 21:47 | Nikos

    Αντί για εξαγγελιες επι εξαγγελιών ας γίνουν τα λόγια πράξη. Στη χωρα όμως της φαιδράς πορτοκαλαίας δεν υπάρχει υποδομή, υπάρχει εξοντωτική γραφειοκρατεία, πολλά συμφέροντα και αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια προόδου. Εύχομαι να έρθει η αναγέννηση επιτέλους και σε αυτό το κομμάτι της Ευρωπαικής Ηπείρου. Καλή μας τύχη!

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 18:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ

    Επικροτω την πρωτοβουλια σας για επαναλειτουργια των προτυπων σχολειων μεσης εκπαιδευσης με μεγαλο ενθουσιασμο.Ενα προτυπο σχολειο μεσης εκπαιδευσης δημιουργει τους αυριανους ηγετες της κοινωνιας και της χωρας.Για να λειτουργησει ομως σωστα ο θεσμος αυτος θα πρεπει να τηρηθουν απαραιτητα τα παρακατω¨
    1)Ο αριθμος των σχολειων αυτων δεν θα πρεπει να υπερβαινει τα 5-8 σε ολη τη χωρα.Η κακη εμπειρια ιδρυσης ΤΕΙ σε καθε πολη και χωριο της χωρας ας μας ειναι οδηγος
    2)Στα σχολεια αυτα οι μαθητες θα πρεπει να εισαγονται με εξετασεις διοτι οι κληρωσεις οδηγουν σε πτωση της ποιοτητας και καταστρατηγηση του δεσμου της αριστειας
    3)Στο τελος καθε χρονιας οι μαθητες που δεν αδυνατουν να παρακολουθησουν επιτυχως το προγραμμα θα μετακομιζουν σε μη προτυπο σχολειο της αρεσκειας τους και θα αντικαθιστανται απο αριστουχους μαθητες αλλων μη προτυπων σχολειων
    4)Οι καθηγητες των προτυπων σχολειων θα επιλεγονται μεταξυ των καλλιτερων μετα απο προκυρηξη της θεσης

    Συμπερασματικα,προτεινω οπως ο νομος λειτουργιας των προτυπων σχολειων μεσης εκπαιδευσης λαβει υποψη αυτον της Βαρβακειου Σχολης της παλαιας εποχης,δηλαδη αυτης κατα την οποια οι μαθητες εισηγοντο με εξετασεις.Ειμαι αποφοιτος (1964) της Βαρβακειου Σχολης και οντας γυιος απλου δημοσιου υπαλληλου θεωρω οτι δεν θα ειχα φθασει στο σημειο στο οποιο ευρισκομαι αν δεν ειχα την τυχη να φοιτησω στο Βαρβακειο.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 15:43 | Κατερίνα Π.

    Γιατί δεν ζητήσατε τη γνώμη μας και για την κατάργηση των ΤΑΔ ?

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 12:40 | margor

    Υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν πολύ καλά. Εντοπίστε τα και βοηθείστε τους καθηγητές και τους μαθητές των σχολείων αυτών.
    Αναδείξτε τα σχολεία αυτά και δημιουργείστε άμιλλα.
    Η επιβράβευση πάντα βοηθά.
    Οι πολίτες έχουν ανάγκη να μαθαίνουν για τους καθηγητές και τους μαθητές που διακρίνονται! Εχετε την κρατική τηλεόραση που μπορεί να σας βοηθήσει.
    Επιλέξτε κάποια απο αυτά τα σχολεία και λειτουργείστε τα πειραματικά αν συμφωνούν.
    Τα πρότυπα καταργήθηκαν για κάποιους λόγους, τι άλλαξε?

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 11:37 | Αναστασία

    Είμαι εκπαιδευτικός σε μια πόλη όπου λειτουργεί Πειραματικό Γυμνάσιο. Καταθέτω κάποιες απόψεις:
    – με ποια λογική ένα σχολείο λέγεται πειραματικό, όταν δεν είναι χώρος εφαρμογής καινοτόμων διδακτικών μεθόδων;
    – με ποια λογική δεν μπορεί σε κάθε σχολείο να εφαρμοστεί κάτι πιλοτικά/πειραματικά, αν αυτός είναι ο στόχος;
    – με ποια λογική αυτά τα σχολεία είναι «ανώτερα» από τα υπόλοιπα;
    – πώς εξασφαλίζεται η ισότητα στα δημόσια σχολεία,τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς;
    – πώς δικαιολογούνται τα μειωμένα ωράρια των υπηρετούντων στα πειραματικά σχολεία εκπ/κών, όταν είναι κοινό μυστικό ότι δεν αφιερώνουν ούτε λεπτό σε οποιαδήποτε περαιτέρω εξωδιδακτική- εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα προήγε το έργο του σχολείου;
    – μήπως εν τέλει να επανεξεταστεί τόσο η αναγκαιότητα ύπαρξης των σχολείων αυτών ή τουλάχιστον ο τρόπος λειτουργίας τους;

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 17:19 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Χαιρετίζω όλους όσοι συμμετέχουν στη διαβούλευση.

    Πρότυπο – πειραματικό σχολείο είναι εκείνο το σχολείο, όπου:
    1) η διεύθυνση και οι διδάσκοντες είναι οι καλύτερα καταρτισμένοι στο γνωστικό αντικείμενο και στα ψυχοπαιδαγωγικά θέματα και οι καλύτεροι στην οργάνωση και διδασκαλία του μαθήματος. Η διεύθυνση δε, επιπλέον πρέπει να πιστεύει πολύ αυτόν τον τύπο σχολείου και να εμπνέει διδάσκοντες, μαθητές και γονείς. Η ευθυκρισία, η δικαιοσύνη και η σωστή διαχείριση ανθρωπίνων πόρων είναι αρετές προαπαιτούμενες για τη θέση αυτή.
    2) οι μαθητές είναι οι πιο ταλαντούχοι μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής σε μία ορισμένη ομάδα μαθημάτων (π.χ. θετικές επιστήμες).
    3) το επίπεδο σπουδών είναι αυξημένων απαιτήσεων στην ομάδα αυτή και το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο. Το σχολείο είναι συνδεδεμένο με κάποιο Α.Ε.Ι. Δεν υπάρχει το ένα και μοναδικό βιβλίο. Η αναζήτηση γνώσεων στη βιβλιοθήκη, στο internet ή σε άλλες πηγές είναι καθημερινό φαινόμενο. Τακτικές εξετάσεις (δύο έως τρεις φορές το χρόνο) εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο επίπεδο αυτό με ταυτόχρονη συμμετοχή και μαθητών από άλλα σχολεία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η οριζόντια μετακίνηση ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος και ταυτόχρονα οι πόρτες του δεν πρέπει να είναι κλειστές για κανέναν.
    4) είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες δραστηριότητες (αθλητικές, καλλιτεχνικές, δημοσιογραφικές) και σε ομίλους και λέσχες (μαθηματικών, αστρονομίας, κηπουρικής, κατασκευών, νέων τεχνολογιών, οικολογίας, διακόσμησης κ.α.) με οργάνωση και παρουσίαση της δουλειάς τους.
    5) υποστηρίζεται ανά πάσα στιγμή με το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό και οι διδάσκοντες ενημερώνονται τακτικά για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.
    6) είναι χώρος χαράς και δημιουργίας όλες τις ώρες λειτουργίας του.
    7) έχει άριστες υλικοτεχνικές υποδομές.

    Παράλληλα με τα πειραματικά αυτά σχολεία πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε και τα υπόλοιπα σχολεία να αρχίσουν να πλησιάζουν προς αυτά. Σαν πρώτο βήμα με μηδενικό οικονομικό κόστος είναι η ευχέρεια που πρέπει να αποκτήσει ο σύλλογος διδασκόντων ώστε να χωρίζει τα τμήματα και με άλλα κριτήρια πέραν του αλφαβητικού.
    Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση, ώστε να γίνει πόλος έλξης για πολλούς μαθητές.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 14:48 | Ευαγγελία Ρουτζούνη

    Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην έννοια ΠΡΟΤΥΠΟ σχολείο και στην έννοια ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ σχολείο.
    Άλλος πρέπει να είναι ρόλος των Πειραματικών Σχολείων που θα δοκιμάζουν ή/και εφαρμόζουν πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας σε ένα ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών (μαθητές διαφόρων εθνοτήτων, εισοδημάτων, θρησκευμάτων κτλ)
    και
    ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ που στόχο θα έχει να αλίεύσουν τις διάνοιες τους έθνους μας και να τους παρασχουν αντίστοιχη των δυνατοτήτων τους εκπαίδευση με σκοπό να την επιστρέψουν σύντομα στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα με παροχή έργου.

  • Χαιρετισμους στις/στους συμμετεχοντες…

    Σε ενα νεο κρατος οπως η Ε.Ε απο 13/12/09 που αποτελειται απο τοσα πολλα μελη και φιλοδοξει να ηγηθει ενος παγκοσμιοποιημενου κοινωνικου συνολου η Ελλας για μια ακομα φορα -οπως και στο παρελθον ευλογημενη απο την γεωγραφια και τα χαρακτηριστικα του λαου της καλειται χωρις μεγαλο κοστος μαλιστα σε μια ευκαιρια να γινει πολιτιστικη υπερδυναμη.
    ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ! τα προτυπα -πειραματικα σχολεια καταρχην ωφειλουν να διεκδικησουν το μαθητικο δυναμικο εκεινο που παρουσιαζει απο μικρες ηλικιες ανω του μεσου επιπεδου επιδοσεις δεξιοτητες και κλισεις σε ολες τις ανθρωπινες δραστηριοτητες κατ’αντιστοιχια των μοντελων κατηγοριοποιησης συναισθηματικης καισυμβατικης νοημοσυνης-ταυτοχρονα ομως με υποχρεωση ολων των μαθητων να μελετησουν φιλοσοφια και ηθικη ετσι ωστε να ασκηθουν στο να μην παρεκτρεπονται σε ελιτισμο .
    οι μαθητες αυτοι θα ειναι η μαγια με την οποια η Ελλας τροφοδοτησει την Ε.Ε με στελεχη επιστημονες επαγγελματιες και επιχειρηματιες πρωταθλητες στον τομεα τους με την υποχρεωση ομως μερος της γνωσης τουα και τοων εμπειριων τους να τον χορηγουν αργοτερα πισω στην κοινωνια που τους ανεδειξε και τους εμπιστευθηκε-η λεξη κλειδι ειναι εδω η Δυναμικη…
    Κατα την διαρκεια τω σπουδων δεν θα πρεπει να ενθαρρυνεται η μονομερης κινητικοτητα εκπαιδευτικων πλατφορμων και συστηματων απο τα πανεπιστημια ιδρυματα επιτροπες κτλ προς τους μαθητες και μαθητριες αλλα αντιστοιχα απο αυτα τα παιδια και προς το υπουργειο με καταθεση δικων τους προτασεων.
    η λεξη κλειδι εδω ειναι η προοδος-προσοχη προοδος -οχι ασυδοσια καταληψεις και συνδικαλισμος-απειθαρχος πρωτα με τον εαυτο του και υστερα με τους γυρο του, πρωταθλητης ευκολα δεν γινεται…
    Ελληνοκεντρικοτητα
    Το νεο αυτο σχολειο ωφειλει να αναδειξει αριθμο μαθητων/τριων που θα ασχοληθουν αργοτερα επαγγελματικα και διδακτικα με τους τομεις αυτους που η Ελλας παγκοσμιως υπερεχει-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ/ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΟ
    (Μικρη παρενθεση ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ-ΝΑ ΓΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!)
    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΩΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ-ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    Ευχαριστω για την προσοχη σας

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 00:24 | Σύλλογος Καθηγητών Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά

    Θεωρούμε ότι τα Πειραματικά σχολεία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως τέτοια με πλήρη εφαρμογή του Ν.1566/1985 άρθρο 31 – που είχε ατονήσει – δηλαδή να συνδεθούν με Πανεπιστήμια με σκοπό την πρακτική άσκηση φοιτητών και δόκιμων εκπαιδευτικών, την προαγωγή της ψυχοπαιδαγωγικής έρευνας και της διδακτικής των γνωστικών αντικειμένων, την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων, μεθόδων διδασκαλίας, σχολικών εγχειριδίων, οπτικοακουστικών και άλλων μέσων, εκπαιδευτικής τεχνολογίας και καινοτομιών.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 22:12 | ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Είμαι καθηγήτρια σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης με προϋπηρεσία 25 χρόνων.
    Τα πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν στα δικά μου χρόνια σε υπέροχα κτίρια και καταπληκτική υποδομή (πειραματικό σχολείο στην Αγία Σοφία )
    Η άποψη μου είναι
    1). Να δώσετε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος την απαιτούμενη υποδομή σε όλα τα μαθήματα.
    2)Αν το υπουργείο θέλει να δοκιμάσει ένα πειραματικό σχέδιο διδασκαλίας ας ορίσει κάποια σχολεία σε όλη την επικράτεια για κάποια χρόνια Πειραματικά σχολεία να γίνονται και τα επαρχιακά γυμνάσια και τα Τεχνικά λύκεια.
    Φιλικά Βασιλική

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 22:05 | Βασίλης Γιαννάκης

    Άλλο «Πρότυπο», άλλο «Πειραματικό». Συμφωνώ με το «Πειραματικό» και διαφωνώ με το «Πρότυπο».
    Πρότυπα μπορεί και πρέπει να γίνουν όλα τα σχολεία, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, το σωστό αναλυτικό πρόγραμμα, που θα έχει ως πρότυπο αγωγής την αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των Πνευματικών και ψυχοσωματικών δυνατοτήτων των μαθητών και με εκπαιδευτικούς που θα έχουν αποκτήσει ξανά το σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας, μέσα από μια αναθεώρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους.
    Βρίσκω όμως σωστή την πρόταση της λειτουργίας Πειραματικών σχολείων στα οποία:
    1.Θα δοκιμάζονται σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι.
    2.Το μαθητικό δυναμικό δεν θα απέχει πολύ από το μέσο όρο των άλλων σχολείων, ώστε να προκύπτουν σωστά και αληθή συμπεράσματα.
    3.Θα εκπαιδεύονται μελλοντικοί εκπ/κοί.
    4.Οι εκπ/κοί που θα υπηρετούν σ’ αυτά, δεν θα επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τα τυπικά προσόντα αλλά κυρίως με τα ουσιαστικά.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 22:02 | George Skintzis

    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ,
    ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΑΜΙΣΕΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ & ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ & ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΔΙΧΩΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΤΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΟΛΟ & ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
    ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ……..
    & ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΥΣ.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 20:54 | Δ. Α

    Ως πρότυπο σχολείο λογίζεται ο τύπος του σχολείου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Δηλαδή θα είναι το σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα είναι ενημερωμένοι και κατάλληλα καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους, θα χαρακτηρίζονται από παιδαγωγική επάρκεια και θα ενημερώνονται διαρκώς για ότι νέο σχετικά με τη διδακτική και παιδαγωγική έρευνα εγχώρια αλλά και παγκόσμια.
    Στο πρότυπο σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους την 1η του Σεπτέμβρη και θα γνωρίζουν από το τέλος Ιουνίου τα αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούν, τις τάξεις και τους μαθητές που θα έχουν. Επίσης θα είναι αφοσιωμένοι στα εκπαιδευτικά και γενικότερα παιδαγωγικά καθήκοντά τους, χωρίς να τους απασχολούν πάρεργες εργασίες (αλληλογραφία, απουσίες και γενικώς η σχολική γραφειοκρατία).
    Στο πρότυπο σχολείο τα βιβλία και τα παντός είδους βοηθήματα θα διανέμονται δωρεάν την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους. Η διδακτέα ύλη θα είναι συνέχεια των προηγούμενων τάξεων και γνωστή από νωρίς και οπωσδήποτε πριν την έναρξη των μαθημάτων. Τα σχολεία αυτά θα είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαστήρια και υλικά, οργανωμένα στους κατάλληλους χώρους και εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
    Μέχρι εδώ, θέλω να ρωτήσω, «υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος που να πιστεύει ότι όλα αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια σχολεία ανεξαιρέτως;» Στις ευνομούμενες πολιτείες όλα αυτά δεν είναι απλώς νομοθετικά κατοχυρωμένα, αλλά αποτελούν πραγματικότητα.
    Στο πρότυπο σχολείο οι μαθητές θα επιλέγονται μεταξύ των «άριστων»!!! Πώς; Μα «απλά» με κάποιες γραπτές εξετάσεις. Δηλαδή οι μαθητές με κάποιου είδους μαθησιακή ιδιαιτερότητα (π.χ. δυσλεξία), ή οι μαθητές με ιδιαίτερες κλήσεις θα αποκλείονται. Αλλά ακόμα και οι εξετάσεις που γίνονται μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζονται, δα, και από την επιλογή των πραγματικά άριστων, αλλά κυρίως στην επιλογή των άριστων «αποστηθιστών». Από την άλλη, αν δεχθούμε ότι πετύχαμε πράγματι να «μαζέψουμε» σε ένα σχολείο τους καλύτερους, τότε μήπως επιθυμούμε να υιοθετήσουμε τις εφιαλτικές θεωρίες του ευγονισμού;
    Οι τελευταίες παιδαγωγικές απόψεις σχετικά με τη σχολική τάξη υποστηρίζουν την ιδέα της «ένταξης» (all inclusive), δηλαδή όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες ή τα μαθησιακά τους προβλήματα εισέρχονται στην ίδια τάξη και η πρόκληση για τον εκπαιδευτικό και τη σχολική κοινότητα είναι βρει τρόπο όλοι οι μαθητές να αποκτήσουν πρώτιστα παιδεία και στη συνέχεια τη γνώση που ο καθένας μπορεί σύμφωνα με τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά του.
    Επίσης, τα πρότυπα σχολεία θα είναι συνδεδεμένα με τις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές του Πανεπιστημίου, ως πειραματικά σχολεία. Αλήθεια τι είναι πειραματικό σχολείο; Ως θιασώτης της θετικής επιστήμης και σκέψης, θεωρώ ως εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πείραμα οπότε και συνακόλουθα πειραματικό σχολείο, όχι αυτό που πραγματοποιείται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, δηλαδή σε «άριστους» μαθητές. Όπως αναδεικνύει η διεθνής παιδαγωγική και εκπαιδευτική έρευνα, πειραματικό σχολείο είναι εκείνο όπου συνυπάρχουν όλων των ειδών οι μαθητές και με αυτό τον τρόπο προτείνονται ή αναθεωρούνται τα διάφορα εκπαιδευτικά και μαθησιακά μοντέλα.

  • Ένα σχολείο που θέλει να είναι πρότυπο και πειραματικό δεν βάζει απλά ντουλαπάκια για να αφήνουν οι μαθητές τα βιβλία τους και τους βάζει σε διαφορετική τάξη για να παρακολουθήσουν το κάθε μάθημα. Μέχρι να γίνουν τα σχολεία ολοήμερα, να δημιουργηθούν ομάδες μελέτης, και να διαβάζουν ουσιαστικά οι μαθητές στο σχολείο εξασφαλίζοντας χρόνο χαλάρωσης όταν επιστρέφουν σπίτι, τίποτα από όλα αυτα δεν έχει νόημα. Όσο οι μαθητές των δημόσιων σχολείων είτε πειραματικά είτε πρότυπα είτε όχι θα πηγαίνουν στα φροντιστήρια, το σχολείο θα βρίσκεται μακριά από το στόχο του.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 19:59 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΛΛΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΝΑ ΕΠΑΝΑΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ- ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΛΕΟΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 18:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΒΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΦΟΡΙΟΝΩΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕ ΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΑΥΤΟ;;;;ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. ΑΣ ΜΗ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΙΤΙΚΟΙ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤ ΙΔΙΑΝ……ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
    Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΝ.
    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΟΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ…………….ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. ΑΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 15:00 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    γιατί να μπαίνουμε στη διαδικασία να διαχωρίζουμε τους μαθητές αφού ξέρουμεολιο οτι σε μερικά χρόνια θα καταλήξουμε παλί στα ίδια. τα δικά μας παιδιά στα «καλά» σχολεία και των άλλων στα άλλ Γιατί να λειτουργούν ολα τα σχολεία με πρότυπο τρόπο και να είμαστε όλοι περίφανοι και αξιοπρεπείς. Γιατί να ξεχωρίσουν τα κάποια παιδιά καποιων πόλεων από όλα τα άλλα.Γιατί ένα χωριό δε μπορεί να έχει ένα προτυπο σχολείο. Υπηρετώ σε ένα σχολείο μικρής σχετικά περιοχής που όμως για καλή μου τύχη και χάριν της φοβερής διευθύντριας μας έχουμε εποπτικό υλικό σε όλες τις τάξεις, συνθήκες εργασίας φανταστικές και ότι χρειαστούμε για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας που σε συνδιασμό με την προθυμία μας κάνει το σχολέίο μου να το ζηλεύουν πολλά πρότυπα.Μη διαχωρίζετε λοιπόν τους μαθητές, Φτιάξτε όλα τα σχολεία!!!

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 14:45 | Ρ. Θεοδωροπουλος

    Yπαρχουν δυο δεδομενα:
    α/ η κυβερνηση εχει ενα απλησιαστο ρεκόρ νομοθετημενων αποφασεων,
    β/ εχει επισης ενα ισαξιο (και περιπου ισαριθμο) ρεκορ ανεφάρμοστων νομοθετημενων αποφασεων!

    Πότε θα νομοθετηθεί να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι νόμοι;
    Ειναι, ως γνωστον, ποινικοποιημένη η αγνοια νόμου, πότε θα ποινικοποιηθει επιτελους η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΟΥ και να πάρει «μπάλα» δημοσιους λειτουργούς και εκτελεστικη εξουσία συμπεριλαμβανομενης της κανακευμένης αστυνομιας (νέα πατεντα «τακτοποιησης» ημετέρων καθ΄υπέρβαση οποιουδήποτε νόμου);

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 14:30 | Σταυρος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητης Πανεπ. Πατρών

    Ως απόφοιτος του Α Προτύπου Γυμνασίου αρρένων Πειραιώς (1963), θεώρησα έγκλημα την ουσιαστική κατάργηση των σχολείων αυτών. Η επανίδρυσή τους έπρεπε να έχει γίνει απο καιρό.
    Πέρα από το μεγάλο όφελος των μαθητών, τα Πρότυπα γυμνάσια λειτουργούσαν και ως «φυτώρια» γυμνασιαρχών άλλων σχολείων. Δηλαδή , οι καθηγητές που δίδασκαν στα πρότυπα ήσαν επιλεγμένοι και προορίζονταν, μετατιθέμενοι από το πρότυπο ως γυμνασιάρχες σε άλλα σχολεία της χώρας, να εφαρμόσουν εκεί τα συστήματα διδασκαλίας, διοίκησης κλπ που είχαν βιώσει στο πρότυπο που υπηρέτησαν!!! Οι καθηγητές αυτοί κρίνονταν από τον γυμνασιάρχη (λυκειάρχη) του προτύπου για τις ικανότητες και για την οποιαδήποτε προαγωγή τους.
    Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι Γυμνασιάρχες των προτύπων (όπως π. χ. ο αείμνηστος Αλέξανδρος Καρανικόλας, που άφησε εποχή στο Πρώτο Πρότυπο Αρρένων Πειραιώς) είχαν βαθμό Γενικού Επιθεωρητή (κατά το παλαιό σύστημα), ώστε οι ίδιοι να αξιολογούν άμεσα και ορθά τους καθηγητές του προτύπου και μελλοντικούς γυμνασιάρχες. Ελπίζω ο νέος νόμος να έχει τον ίδιο στόχο και ανάλογες προβλέψεις.
    Θεωρώ ότι ανάλογη πρόβλεψη, προσαρμοσμένη φυσικά στα νέα δεδομένα, θα ήταν εξαιρετικά επωφελής, παρέχοντας τη δυνατότητα «μεταφοράς» επιτυχημένων μεθόδων εκπαίδευσης από τα Πρότυπα και στα άλλα σχολεία του τόπου. Με άλλα λόγια, οι καθηγητές-δάσκαλοι των Προτύπων σχολείων, να μην μπαίνουν σ’ αυτά με επετηρίδα αλλά με επιλογή και με την προοπτική να αποτελέσουν , μετά από κάποια θητεία στο Πρότυπο σχολείο (π.χ. 4ετή ή 5ετή, κατ’ ελάχιστον) τους μελλοντικούς Διευθυντές άλλων κοινών σχολείων, πάλι μετά από σχετική κρίση. Τον Γεν Επιθεωρητή των παλαιών Προτύπων, μπορεί να αντικαταστήσει, κατά τα προβλεπόμενα του σχεδίου Νόμου κάποιο αρμόδιο Όργανο, απαρτιζόμενο π.χ. από τον Δ/ντη του προτύπου και τα μέλη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα οφέλη από τα Πρότυπα Σχολεία, πολλαπλασιάζονται και ανεβάζουν τη στάθμη των λοιπών σχολείων της χώρας.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 13:59 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Καλή σας μέρα!

    Προσωπικά είμαι ενάντια στα πειραματικά σχολεία στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί έτσι δημιουργούνται ελιτίστικα σχολεία για κάποιους σε εισαγωγικά καλούς μαθητές και αφήνουμε στην άκρη τα παιδιά, που στην δεδομένη στιγμή της όποιας εξέτασης αποτύχαν. Οι καλοί μαθητές θα πρέπει να μείνουν μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές για να τους και αυτούς να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους. Και είμαι σίγουρος, ότι μετά από την καθιέρωση των πειραματικών σχολείων, θα καθιερωθούν και σχολεία για τους κακαούς μαθητές μόνο, αυτούς που δεν θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση στο Λύκειο. Και μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση να μην έχει τέτοιες βλέψεις, αλλά ας μην στρώσει το χαλί σε κάποιους άλλους, που θα υλοποιήσουν τέτοιες πολιτικές.

    Είμαι όμως υπέρ πειραματικών σχολείως στην τριτοβάθμεια εκπαίδευση. Εκεί μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα ελιτίστικων σχολών, γιατί ο κάθε φοιτητής είναι πλεόν 18 ετών και έχει την ευθύνη των όποιων πράξεων του. Επίσης ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει καταλυτικά για να διορθωθούν και μερικοί αιώνιοι φοιτητές.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 13:21 | thanasis

    τι είναι αυτό που κάνει ένα καθηγητή καλό; Αυτό δεν διδάσκεται πουθενά, γιατί θέλει πολλά χρόνια προετοιμασίας και όχι απλώς πτυχία. Εκείνο που δεν διδάσκεται το ελληνόπουλο, είναι ‘οτι όλα επιτυγχάνονται με την δουλειά και την προσπάθεια σε βάθος χρόνου και την απλή αρχή, σέβομαι το σχολείο μου και το περιβάλλον γιατί αλλιώτικα όσο καλός μαθητής και να είμαι θα είμαι ένας από αυτούς που ακούω τους μεγάλους να κατηγορούν, αλλά τελικά και αυτοί είναι ίδιοι και χειρότεροι…

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 12:44 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΡΚ.

    καλά τα πρότυπα και τα πειραματικά αλλά,αφορούν σε πολύ λιγώτερους μαθητές και οικογένειες ,συνολικά.Τί θα κάνετε για τον πολύ περισσότερο κόσμο που «ανήκει» στα παρακατιανά μυαλά? Εκεί θα κριθείτε και θα κριθεί και το μέλλον του τόπου.Από φωστήρες και σωτήρες τύπου Αντιπροέδρου,τους (και σας)φάγαμε στη μάπα δεκαετίες τώρα…

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 12:37 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    1) Οπωσδήποτε εξετάσεις εισαγωγής, εκτός των άλλων και για να πάψει το παιδομάζωμα και ο βασανισμός αθώων ψυχών. Επιπλέον θα πρέπει οι διοριζόμενοι εκεί εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν ότι θα αποδώσουν έργο και δεν θα ασχοληθούν με το αδύναμο και μόνον τμήμα του μαθητικού πληθυσμού, επιστρέφοντας έτσι στο κοινό σχολείο ως προς τις υποχρεώσεις αλλά με πλεονεκτήματα Πειραματικού ως προς τα δικαιώματα.
    2) Αξιολόγηση διαρκής και παντοειδής του εκπαιδευτικού αποτελέσματος
    3) Αξιοκρατία στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών
    4) Επαλήθευση και επιβεβαίωση της προσφοράς του Πειραματικού Λυκείου και με την τεκμηριωμένη φθίνουσα ανάγκη του μαθητή για φροντιστήριο, έως του σημείου το φροντιστήριο να καταστεί περιττό.
    5) Απαίτηση για διαπιστωμένη ύπαρξη του ενθουσιασμού στη σχολική τάξη !

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 10:43 | Βασίλης

    Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία πρότυπων σχολείων για ικανούς μαθητές, ώστε αυτοί να μπορέσουν να καλλιεργήσουν την κλίση τους και να ξεφύγουν από τη μετριότητα του κοινού δημόσιου σχολείου. Υπάρχουν πολλά παιδιά με κλίση σε κάποιο αντικείμενο που ζητούν το κάτι παραπάνω από την εκπαίδευση και νιώθουν να πνίγονται στο σχολείο όπως αυτό υφίσταται σήμερα. Είναι τα παιδιά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μεγαλουργήσουν στο χώρο τους και πρέπει η πολιτεία να τα βοηθήσει να αποκτήσουν τις βάσεις ώστε να διεκδικήσουν την επίτευξη υψηλότερων στόχων από αυτούς που ονειρεύεται ο μέσος μαθητής.
    Είναι η ευκαιρία που έχει ένα παιδί από φτωχή οικογένεια ώστε να ξεφύγει από τη προδιαγεγραμμένη μιζέρια που του υπόσχεται η σημερινή ισοπεδωτική δημόσια εκπαίδευση.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 09:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ

    ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ. ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ !!! ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΑΠΛΟ; !!

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 09:28 | Κώνσταντινος Κ

    ΟΧΙ άλλα πειράματα, αρκετά. Κάντε τα υπάρχοντα σχολεία πραγματικά και όχι καφενεία, οπως έχουν καταντήσει. Να μάθουν τα παιδιά ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Εχετε δεί σε άλλη χώρα, τους μαθητές να μή ξέρουν ορθογραφία; Ποιοί μαθητές πέρνουν πτυχίο ξένης γλώσσας και είναι ανορθρόγραφοι; Εδώ που υπήρχαν τα Φώτα του πολιτισμού σήμερα δεν υπάρχει ούτε σπαρματσέτο.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 04:20 | ΓΠΠ

    Η δημιουργία πειραματικών – πρότυπων σχολείων μοιάζει πραγματικά ελκυστική. Επιτέλους θα υπάρχουν σχολεία που θα δίνουν την δυνατότητα σε μαθητές/τριες με «υψηλές μαθησιακές δυνατότητες» να «αναδειχτούν», σε εκπαιδευτικούς να πάρουν την «επαγγελματική ικανοποίηση που τόσα χρόνια έχουν στερηθεί», να γίνουν η «αρχή της ανασυγκροτήσης της ελληνικής εκπαίδευσης». Έίναι όμως έτσι; Ας το δούμε μέσα από το ίδιο το κείμενο του Υπουργείου. Αυτό μιλάει για «αξιοκρατική πνευματική άμιλλα, αριστεία και καινοτομία, ανοιχτή και ποιοτική αναβάθμιση μαθητών και εκπαιδευτικών, μεθόδων και πρακτικών».Πώς όμως θα γίνει κάτι τέτοιο; Απομονώνοντας 28-30 σχολεία στην Ελλάδα και δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου γι’αυτά; Και τα υπόλοιπα 12000 σχολεία τι θα γίνουν; Θα «βλέπουν» τις «καλές πρακτικές» από το διαδίκτυο και θα ακούνε για τα κίνητρα που θα απολαμβάνουν οι ελάχιστοι τυχεροί (διδάσκοντες και διδασκόμενοι» που θα επιλέγονται (με ποιον τρόπο)γι’αυτά; Καταλαβαίνω την ύπαρξη πειραματικών σχολείων αλλά όχι πρότυπων. Τα πρώτα απαραίτητα για την πανεπιστημιακή έρευνα. Τα τελευταία απαραίτητα για τον ελιτιστικό διαχωρισμό «ικανότατων» και «λιγότερο ικανών». Ποιες εξετάσεις που θα αξιολογούν ποιο είδος νοημοσύνης, θα είναι οι κατάλληλες για μία τέτοιου είδους επιλογή; Και η σχολική αυτονομία ως προς το πρόγραμμα; Γιατί είναι επιτρεπτή σε αυτά τα σχολεία και όχι σε όλα τα άλλα; Εκεί θα υπηρετούν εκπαιδευτικοί «δεύτερης κατηγορίας» (ίσως γιατί θα διδάσκουν και παιδιά «δεύτερης κατηγορίας»); Καταλαβαίνω την ανάγκη για ομογενοποίηση των τμημάτων, αλλά γιατί αυτό να γίνει επιλεκτικά και μόνο για συγκεκριμένο αριθμό; Αν πραγματικά θέλουμε αναβάθμιση της παιδείας τότε ας κάνουμε «πρότυπα» όλα τα ελληνικά σχολεία, δίνοντάς τους οικονομική και διοικητική αυτονομία και ενισχύοντας τον ρόλο τους στην κοινωνική ανασυγκρότηση και ας αφήσουμε στα πανεπιστημια την δυνατότητα να πειραματίζονται σε έναν ορισμένο αριθμό μονάδων.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 03:19 | ΜΑΡΙΑ ΝΤΕΚΕΛΕ

    Τα «πειράματα» με τις μεθόδους διδασκαλίας και οι καινοτόμες δράσεις θα πρέπει αρχικά να γίνονται σε κοινό δεκτικό, που δεν είναι άλλο από τον ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΤΗ.Γι΄αυτό πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα σχολεία (καθώς και τα άλλα που θα πρέπει να δημιουργηθούν) καλό θα ήταν να είναι πρωτίστως πρότυπα και κατόπιν πειραματικά.Συνδυασμός και των δύο.
    Όσον αφορά στην εξάντληση και το άγχος των μικρών μαθητών από τη διαδικασία των εξετάσεων, προτείνω ως αντιστάθμισμα την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.(και στις τρεις τάξεις). Από τα μέσα Μαϊου, αντί να προχωρήσουμε στην ύλη ή να ασχοληθούμε στο σχολείο με κάτι άλλο ευχάριστο και δημιουργικό, που θα ωφελούσε τους μαθητές, δίνουμε SOS για τις εξετάσεις.Εξετάσεις παρωδία που εξαναγκάζουν τον καθηγητή να βαθμολογεί το μαθητή του 10 με 15 προκειμένου να περάσει την τάξη γιατί στις τελικές εξετάσεις γνωρίζουμε ότι θα γράψει αρκετά κάτω από τη βάση.Το γυμνάσιο εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και νομίζω πως οι ωριαίες επαναληπτικές δοκιμασίες σε κάθε τρίμηνο επαρκούν για τα παιδιά αυτής της ηλικίας σε αυτή τη βαθμίδα εκαπίδευσης.

  • 17 Ιανουαρίου 2011, 01:15 | Ιωαννης Μαρουλας

    1.Τα προτυπα σχολεια (Δημοτικο-Γυμνασιο-Λυκειο) θα πρεπει να υπαρχουν σε ολοκληρη την επικρατεια και με καποια αναλογια μαθητων.
    Τα νυκτερινα η επαγγελματικα προτυπα σχολεια ισως να μην εχουν
    προτεραιοτητα απο την αρχη.

    2. Οι μαθητες θα πρεπει να εγγραφονται μετα απο εξετασεις σε
    τεστ νοημοσυνης και οχι σε τεστ γνωσεων

    3. Η διοικηση και οι διδασκοντες θα πρεπει να εχουν ειδικα προσοντα,
    μετ/κους τιτλους σπουδων και 8ετη τουλαχιστον διδακτικη εμπειρια.
    Θα πρεπει να κρινονται για την αποδοση τους και οι θεσεις να μην
    ειναι μονιμες(οργανικες).
    Να υπαρχει η δυνατοτητα να διδασκουν και καθηγητες απο την ιδιωτικη
    εκπαιδευση.
    Επειδη θα ειναι και εργαστηριο των φοιτητων των παιδαγωγικων
    τμηματων,στη διοικηση θα πρεπει να συμμετεχουν και πανεπιστημιακοι.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 23:56 | Γκούτζιος. Δημήτριος

    1. Σκοπός των Πειραματικών Σχολείων πέραν όλων των άλλων πρέπει να είναι, η προαγωγή της Τεχνικής της Διδασκαλίας, της ψυχοπαιδαγωγικής, της εκπαιδευτικής έρευνας αλλά και της πρακτικής άσκησης των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Η γνώμη μου επίσης για την στελέχωση είναι ότι πρέπει στα πειραματικά σχολεία να διδάσκουν επιλεγμένοι άριστοι εκπαιδευτικοί, σκληρά εργαζόμενοι και συνέχεια αξιολογούμενοι.

    2. Σκοπός των Πρότυπων Σχολείων είναι τα σχολεία αυτά να καταστούν κέντρα αριστείας της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    3. Επίσης να προβλέπεται η δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση εγγραφής μαθητών µε αποδεδειγµένα ιδιαίτερες ικανότητες.

    4. Το σημαντικότερο για τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία είναι, να βρεθούν καλοί και άρτια καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί που κατανοούν ότι η δουλειά τους είναι λειτούργημα.

    Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν δικές μου απόψεις που πηγάζουν από τη δική μου προσωπική εμπειρία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κανόνα.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 22:17 | Τσακιρόπουλος Δημήτρης

    Αναφορικά με την ίδρυση, ορθή λειτουργία αλλά και χρησιμότητα τέτοιου είδους σχολείων δεν είμαι απόλυτα βέβαιος κατά πόσο στην ελληνική κοινωνία τέτοια σχολεία δεν μετατραπούν απλά σε μέρη ελαφρά καλύτερης παιδείας στα οποία θα εισάγονται μαθητές με κομματικά ή άλλα κριτήρια.
    Δυστυχώς η λειτουργία της ελληνικής παιδείας όπως αυτή παρέχεται σήμερα είναι αντικειμενικά μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη.
    Αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουμε την παιδεία μας ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά στην Εσθονία, μια μικρή χώρα 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων η οποία αφού μάζεψε τα κομμάτια της μετά την πτώση της ΕΣΣΔ κατάφερε σε μια δεκαετία απο αυτήν να »παράγει» μαθητές και μετέπειτα επαγγελματίες που ταχύτατα εξελίχθηκαν σε πρωτοπόρους σε τομείς που η χώρα δεν είχε καν παρουσία μέχρι πριν από μερικά χρόνια.
    Ένα απλούστατο παράδειγμα είναι η εφαρμογή επικοινωνίας skype που οι περισσότεροι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε. Η εν λόγω εφαρμογή αναπτύχθηκε από 15χρονους Εσθονούς των οποίων η εταιρεία εξαγοράστηκε αδρά αργότερα από πολυεθνική.
    Σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτήν την ανάπτυξη παίζει το 7% του ΑΕΠ που δαπανάται στην παιδεία, ωστόσο η δομή και υποδομή της, ασχέτως αν έχει ή όχι πειραματικά σχολεία χρήζει διερεύνησης όπως γενικότερα το σύστημα παιδείας των βορειοευρωπαικών χωρών οι οποίες παράγουν όχι πολίτες ρομπότ-εργάτες-επιστήμονες αλλά πραγματικά πολίτες με γνώση των δικαιωμάτων αλλά πάνω απο όλα υποχρεώσεών τους στην κοινωνία που ζούνε.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 14:21 | ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΤΖΑΚΟΓΛΟΥ – ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ

    Από τον ορισμό άρξασθαι. Εισάγονται πολλαπλοί ρόλοι και στόχοι σε ΕΝΑΝ τύπο σχολείου. Η αδυναμία αυτή είναι εμφανής (και η διστακτικότητα του ΥπΠαιδείας) στην ονοματοδοσία «Πρότυπα – Πειραματικά».
    Κάτι σαν σουγιάς του ελβετικού στρατού, που τα «κάνει όλα», αλλά να μην ξεχνάμε κιόλας ότι δεν έχει ρίξει ούτε μια τουφεκιά (ο στρατός) σε όλη του την Ιστορία, οπότε…..;
    Άλλο «Πειραματικά», άλλο «Πρότυπα», έτσι όπως τουλάχιστον έχει κατοχυρωθεί και στην επιστημονική βιβλιογραφία και στην … ιστορική μνήμη.

    Λίγη Ιστορία (διευκρίνιση).

    Με αναγκαστικό ΝΔ επί Μεταξά (1936) εισάγεται ο θεσμός των «Προτύπων», με μια παρόμοια φρασεολογία -ελπίζω όχι και λογική- που περιέχεται στο «όραμα» του ΥπΠαιδείας.
    Το Βαρβάκειο ορίζεται ως «Πρότυπο Πρακτικό Λύκειο» το 1920, μετά από απόφαση για εξάπλωση του συγκεκριμένου επιτυχημένου τύπου σχολείου (ημιεπαγγελματικού) σε όλη τη χώρα και τη σχετική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που θα τα στελεχώσουν. Γι΄αυτό και αρχικά (1915/1917) συνδέεται με το υπό ίδρυση Διδασκαλείο Τεχνικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια με το υπό ίδρυση Διδασκαλείο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Παν. Αθηνών. Ήδη δε από το 1910 και στο Παν. Αθηνών και στο Παν. Θεσσαλονίκης έχουμε συνδεδεμένα τα πρώτα δύο ιστορικά Πειραματικά Σχολεία για την πρακτική άσκηση των φοιτητών που επίσης επρόκειτο να στελεχώσουν την εκπαίδευση. Δεν υπήρχαν άλλα «Πρότυπα» ή «Πειραματικά» που είχαν «επιστημονικό» ρόλο και σκοπό.
    Ακόμη.
    Εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (εξατάξιο κλπ) είχαμε ακόμη από το 1929 σε όλα τα σχολεία της χώρας μέχρι και την κατάργησή τους το 1976. Η διαφορά ήταν ότι στα συγκεκριμένα σχολεία (και σε αυτά μετά το 1936) από τη μία επιτρεπόταν να συμμετέχουν και μαθητές από ευρύτερες γεωγραφικά περιοχές και από την άλλη ήσαν στελεχωμένα με πλήρες και με επάρκεια -κατά κανόνα για την εποχή τους- εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντίθετα, για παράδειγμα, το 1963 (δηλώσεις του τότε Υπ. Παιδείας στη Βουλή) δεν υπήρχαν Μαθηματικοί και Φυσικοί για διορισμό στα Γυμνάσια της χώρας ή ακόμη την ίδια περίοδο οι μισοί σχεδόν μαθητές που έδιναν εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο σε όλη τη χώρα, αποτύγχαναν!
    Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο, εύλογο δεν νομίζετε πως ήταν, τα συγκεκριμένα (πρότυπα) σχολεία να διακρίνονται;
    Ερωτήματα:
    Γιατί δεν διαχωρίζονται οι ρόλοι (επιστημονικά και λειτουργικά επιβεβλημένο);
    Δηλαδή ΝΑΙ στα πειραμαικά σχολεία για την πρακτική άσκηση των φοιτητών καθώς και τη διδακτική και παιδαγωγική έρευνα Παν. σχολών ή τμημάτων που θα δημιουργούν εκπαιδευτικούς (και που σήμερα δεν έχουμε στη Β΄θμια).
    Μήπως έχουμε καθυστερήσει αφάνταστα (μετά και την άρνηση των Πανεπιστημίων) στη δημιουργία τέτοιων σχολών και στη χώρα μας, ώστε να γίνει διαχειρίσιμη και η ποιότητα και η ποσότητα του εκπαιδευτικού δυναμικού;
    Γιατί όχι ένα νέο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Λειτουργών και για προπτυχιακές και για μεταπτυχιακές σπουδές; Τα σημερινά πανεπιστήμια έχουν εμπράκτως «αποδείξει» ότι δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ΕΙΔΙΚΗΣ εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στη Β΄θμια.

    Άλλα σχολεία (ή και άλλα) που θα εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές, σε όλη τη χώρα και θα «συμβάλλονται» ειδικά γι΄αυτό το σκοπό με το Υπ. Παιδείας γι΄αυτό και ΑΛΛΑ σχολεία στα οποία θα επιτρέπεται «ένας βαθμός ελευθερίας» ως κοινωνική επιβράβευση για το έργο τους και χωρίς ΜΟΝΙΜΗ ένταξη σε αυτόν τον θεσμό, για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διάχυση της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ και του ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ)

    Τέλος, επειδή και στα ΜΜΕ με την αναγγελία «επανίδρυσης των προτύπων» πολύς αχός ακούστηκε για την «ισοπέδωση» και την «μετριοκρατία» που κυριαρχεί σήμερα και τη μαγική λύση (κάτι σαν νερό του Καματερού) που συνιστά η πρωτοβουλία του Υπ.Παιδείας, απλώς υπενθυμίζω:

    1. Είμαστε μια χώρα με διευρυμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο -παρά τους χαμηλούς πόρους που διαθέτουμε σε αυτό- εξασφαλίζουμε και δασκάλους στο πιο απομακρυσμένο ακριτικό νησί ή χωριό και περίπου το 80% των αποφοίτων έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη εκπαίδευση, ποσοστό (ίσως) το υψηλότερο στην Ευρώπη και για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι (σε αντίθεση με την εποχή των «αρίστων» των δεκαετιών του 50, 60, 70, των μεταναστών και των νησιών εξορίας ή της χούντας!)
    2. Όντως σημαίνουσες προσωπικότητες της πρόσφατης πολιτικής (κυρίως) ζωής είναι απόφοιτοι «αυτών» των σχολείων, αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους: Σημίτης, Καραμανλής ο νεώτερος, Πάγκαλος, Κοντογιαννόπουλος, Παναγιωτόπουλος και άλλοι πολλοί.
    Αλλά όμως σε «περίοδο Μνημονίου», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «μαζί δεν …. σπουδάσαμε»!
    Οπότε οι (σχετικοί) συνειρμοί δική σας!
    Προσοχή, μόνον, γιατί η «αντιγραφή» του παρελθόντος μόνο ως φάρσα μπορεί να συντελεσθεί στο σήμερα!

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 14:04 | AK

    Από την ανάγνωση του κειμένου για τα Πειραματικά είχα την εντύπωση ότι δόθηκε για διαβούλευση ένα κείμενο αδούλευτο σε πολλά σημεία. Συγκεκριμένα :
    Στους στόχους των Νέων Πειραματικών εμφανίζονται στο άρθρο Α3 ως να απευθύνονται μόνο σε άριστους μαθητές και σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες .Eνα σχολείο όμως θα πρέπει να έχει όλη την γκάμα των μαθητών και να προωθεί την εκπαίδευση όλων των μαθητών του. Στο άρθρο Β να προστεθεί στα Πανεπιστήμια και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή όποιος φορέας το αντικαταστήσει Το άρθρο Β3 θα πρέπει να χωριστεί σε οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας και να δημιουργηθεί Β4 για διαχείριση της σχολικής τάξης και των σχέσεων στο σχολείο .
    Στο κείμενο δίνεται η εντύπωση ότι όσα σχολεία είναι συνδεδεμένα με το Πανεπιστήμιο παραμένουν Πειραματικά χωρίς προϋποθέσεις . Η υπουργός ωστόσο έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές δεν πρέπει να αναφέρονται στο νόμο ή έστω να ρυθμίζονται αργότερα με ΠΔ ή υπουργικές αποφάσεις;

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 13:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τα πρότυπα σχολεία δεν μπορεί να είναι πειραματικά και τα πειραματικά σχολεία δεν μπορεί να είναι πρότυπα. Στα πειραματικά σχολεία η εισαγωγή των μαθητών και η επάνδρωση τους δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από κλήρωση (τυχαιοποιημένη διαδικασία). Στα πρότυπα σχολεία η εισαγωγή των μαθητών δεν μπορεί να γίνει με κανένα άλλο τρόπο εκτος των εξετάσεων και η επάνδρωσή τους ξέχωρα από ένα βαρύ τυπικό φάκελο που εκ προοιμίου θα διαθέτει, θα πρέπει να χαίρει της επαγγελματικής εκτίμησης του «συναφιού». Αυτό μεταφράζεται οτι θα πρέπει να αξιολογείται από τους συναδέλφους του τόσο του στενού σχολικού περιβάλλοντος της τελευταίας τριετίας όσο και της ευρύτερης συντεχνίας που ανήκει. (Φυσικός από Φυσικούς, Μαθηματικός από μαθηματικούς κλπ). Βαρύνουσα άποψη η ΔΕΥΤΕΡΗ. Ας μη γελιόμαστε. Στο «συνάφι» μας γνωρίζουμε ποιοί ξεχωρίζουν επαγγελματικά.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 12:37 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ

    Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ίδρυση των πρώτων Πειραματικών Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ) που θα λειτουργήσουν αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας.
    Η ανάγκη της θεσμοθέτησης των Π.ΕΠΑ.Λ. υπαγορεύεται από την διαμορφωθείσα σημερινή κατάσταση στην επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου οι τομείς και οι ειδικότητες που πρέπει να λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑ.Λ επιλέχτηκαν και επιλέγονται σχεδόν τυχαία χωρίς να έχουν δοκιμαστεί σε πειραματικό στάδιο οι νέες ειδικότητες, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα νέα βιβλία, οι νέες εργαστηριακές ασκήσεις, ο νέος εργαστηριακός εξοπλισμός, οι νέες διδακτικές μέθοδοι των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, οι καινοτόμες δράσεις που λειτουργούν παράλληλα στην εκπαιδευτική διαδικασία μιας σχολικής μονάδας.
    Η ίδρυση των Π.ΕΠΑ.Λ θα αλλάξει την δυναμική της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς στα σχολεία αυτά θα υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και εφαρμογή σε πειραματικό στάδιο όλων των αλλαγών που θα επιχειρούνται στις εκάστοτε μικρές οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
    Τα Π.ΕΠΑ.Λ θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πραγματικά πειραματικά Λύκεια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και βέβαια δεν θα πρέπει να έχουμε κατά νου ως παράδειγμα την σημερινή λειτουργία των Πειραματικών Γενικών Λυκείων.
    Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα Πειραματικό Επαγγελματικό Λύκειο ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο του είναι αυτονόητα για την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού και μαθητικού κόσμου.
    Στο Πειραματικό Επαγγελματικό Λύκειο πέραν από το να υπάρχουν πλήρως καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, θα πρέπει ακόμη να υπάρχουν:

    • δομημένη διοίκηση αποτελούμενη από τον Διευθυντή και τους υποδιευθυντές, τους τομεάρχες, τους υπευθύνους εργαστηρίων, αλλά και το κατάλληλο προσωπικό της γραμματειακής υποστήριξης,
    • πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των γενικών μαθημάτων,
    • πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των τομέων και ειδικοτήτων,
    • τα κατάλληλα και σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας,
    • οι κατάλληλα εξοπλισμένοι χώροι για τα γραφεία των εκπαιδευτικών,
    • ο κατάλληλος χώρος για τις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων,
    • η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την υποστήριξη του διοικητικού έργου,
    • οι κατάλληλοι χώροι για αίθουσες διδασκαλίας,
    • η αίθουσα της βιβλιοθήκης με τα κατάλληλα βιβλία και το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό,
    • η αίθουσα του αναγνωστηρίου,
    • το κατάλληλα εξοπλισμένο κλειστό γυμναστήριο,
    • η αίθουσα του ΣΕΠ με το κατάλληλο ειδικευμένο προσωπικό,
    • η αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων πλήρως εξοπλισμένη,
    • το αμφιθέατρο των εκδηλώσεων πλήρως διαμορφωμένο και εξοπλισμένο,
    • οι αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι για το σχολικό υλικό,
    • ο χώρος των καθαριστριών,
    • ο χώρος των σχολικών φυλάκων,
    • ο κατάλληλος χώρος του κυλικείου με τον αντίστοιχο χώρο εστίασης των μαθητών και του εκπαιδευτικού – διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού,
    • η εξοπλισμένη η αίθουσα των πρώτων βοηθειών με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό,
    • η αίθουσα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων,

    Τότε το σχολείο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως Πειραματικό Επαγγελματικό Λύκειο(Π.ΕΠΑ.Λ.), όπου θα υπάρχουν οι δυνατότητες να εισαχθούν:

    • νέοι τομείς,
    • νέες ειδικότητες,
    • νέα αναλυτικά προγράμματα,
    • νέα μαθήματα τομέων και ειδικοτήτων,
    • νέες εργαστηριακές ασκήσεις,
    • νέος εργαστηριακός εξοπλισμός,
    • νέες διδακτικές μέθοδοι των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων,
    • καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, επιχειρηματικότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας και πολιτιστικών θεμάτων,
    • μοντέλα σύνδεσης των τομέων και ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου με τα κατά τόπους πανεπιστήμια, τις πολυτεχνικές σχολές, τα Α-ΤΕΙ, αλλά και με την τοπική αγορά εργασίας σε εφαρμογή προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των μαθητών.

    Το Πειραματικό Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) θα αναβαθμίσει ποιοτικά στο σύνολο την Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και θα εξαλείψει σε ένα μεγάλο βαθμό προκαταλήψεις και αγκυλώσεις που έχουν εγκατασταθεί βαθιά στην Ελληνική κοινωνία για τους ρόλους και το σκοπούς της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 11:29 | Τάσος Δρογγίτης, Δάσκαλος του Πειραματικού Πάτρας

    «Το γνήσιο δημοκρατικό καθεστώς, δεν προορίζεται ούτε συμφέρον έχει να συμπιέσει και να πνίξει, αλλά ν’ απελευθερώσει και ν’ αναφτερώσει τα εκλεκτά άτομα, τις εξέχουσες προσωπικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο κοινωνικό σώμα.
    Η δέσμευση και ο περιορισμός έρχεται κατόπι, σε μιαν άλλη περιοχή συνθηκών του συλλογικού βίου: η Δημοκρατία δεν ανέχεται το «προνόμιο» των ολίγων όταν τούτο αναιρεί την αδαμάντινη αρχή της: ίσες ευκαιρίες για όλους».
    Απόσπασμα από το βιβλίο του Ε. Π. ΠΑΝΑΝΟΥΤΣΟΥ, Αγώνες και αγωνία για την Παιδεία, Αθήνα 1965.
    Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα για το σχέδιο νόμου (έχοντας δει και το κείμενο εργασίας της επιτροπής του ΥΠΔΒΜΘ εδώ δεν δημοσιεύτηκε) που φαίνεται να μην έχουν γίνει κατανοητά μια και τα μέσα ενημέρωσης μη μπαίνοντας στην ουσία του θέματος έχουν συμβάλλει στη δημιουργία παρεξηγήσεων.
    1. Δεν ανοίγουν πειραματικά σχολεία που είχαν κλείσει ούτε δημιουργούνται νέα εκτός κάποια από τα 28 πειραματικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία (κανένα γυμνάσιο ή λύκειο) που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Ας μην αφήνουμε να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν δωρεάν ιδιωτικά.
    2. Πειραματικά σχολεία υπήρχαν και υπάρχουν, και μάλιστα πολλά, τα περισσότερα ενταγμένα είτε στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων είτε στα Πανεπιστήμια απευθείας, που λειτουργούσαν, θεωρητικά, ως εργαστήρια των Πανεπιστημίων με στόχο την «ψυχοπαιδαγωγική έρευνα και την πρακτική άσκηση των φοιτητών» καθώς και τα παλιά πρότυπα που μετονομάστηκαν σε πειραματικά. Αν δεν επιτελούσαν το ρόλο τους αυτό, η ευθύνη είναι του Πανεπιστημίου και, κύρια, του Υπουργείου που τα τελευταία χρόνια δεν τα χρησιμοποιεί για την πειραματική εφαρμογή νέων προγραμμάτων (π.χ. Νέο Σχολείο).
    3. Να μην ισοπεδώνουμε. Τα πειραματικά σχολεία, ειδικά της περιφέρειας, κάνουν σημαντική δουλεία. Δείτε στο Δίκτυο τα ΠΣ της Ρόδου, της Φλώρινας, ρίξτε μια ματιά και στο δικό μας στην Πάτρα. Πολλές και σοβαρές προσπάθειες και προγράμματα υλοποιούνται.
    4. Το πρόβλημα των ΠΣ ήταν πάντα ο (φανερός ή καλυμμένος) ελιτισμός που αποτελούσε τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια. Κάποτε οι γονείς ΠΣ Πανεπιστημίων διαμαρτύρονταν για το ότι έμπαιναν οι φοιτητές στις τάξεις και τις «αναστάτωναν»! Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να προσελκύσουν μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις και αυτό προϋποθέτει θεσμούς στήριξης αυτών που υστερούν.
    5. Το «σχολείο αριστείας» όπως περιγράφεται είναι ένα σχολείο που με τις ενδιάμεσες εξετάσεις βάζει φραγμούς στην ομαλή εξέλιξη των μαθητών, διώχνει αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και κρατά μόνο τους αρίστους (και αυτό στην Ελλάδα σημαίνει βαθμοί, βαθμοί, βαθμοί δηλαδή φροντιστήριο, φροντιστήριο, φροντιστήριο) και συμπληρώνει τα κενά λεηλατώντας τα γύρω σχολεία παίρνοντας τους «καλούς» μαθητές. Παιδαγωγικά δεν μπορώ να δεχτώ ένα τέτοιο σχολείο και δεν θα το επέλεγα ποτέ για τα παιδιά μου.
    6. Το άριστο σχολείο σε αντίθεση με το «σχολείο αριστείας» είναι εκείνο που φροντίζει με κάθε τρόπο ώστε οι μαθητές του να φτάσουν στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Αλλά αυτό προϋποθέτει υποστηρικτικούς θεσμούς και υποδομές, δηλαδή …χρήματα και πολιτική βούληση. Αντί για το σχολείο που θα επιλέγει τους αρίστους για μαθητές του, προτείνω το σχολείο που θα κάνει το παν ώστε οι μαθητές του να γίνουν άριστοι.
    Για τους ομίλους καταρχήν μια ερώτηση: Γιατί μονό στα Πειραματικά; Περιοχές ολόκληρες της Ελλάδας και μεγάλες πόλεις όπως η Καλαμάτα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Καβάλα κτλ δεν θα αξιωθούν να φιλοξενήσουν το καινοτόμο αυτό μέτρο. Και μια παρατήρηση: Ας μην είναι μόνο όμιλοι αριστείας, ας μην αφορούν μόνο τους προικισμένους μαθητές που και αυτό βέβαια είναι σωστό. Ας είναι και όμιλοι στήριξης των μαθητών που την χρειάζονται. Ας είναι οι όμιλοι ένας θεσμός άμβλυνσης των ανισοτήτων. Και μια απορία: Ποιος εργαζόμενος γονέας θα πάρει το παιδί του στις 2.00 μμ κουρασμένο και νηστικό από το σχολείο του και θα το πάει στο Πειραματικό, όπου και αν βρίσκεται, για να συμμετάσχει στον όμιλο αριστείας την εβδόμη και όγδοη ώρα ; Και αυτός ο δύστυχος μαθητής θα αποδώσει; Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα γιατί η προχειρότητα μπορει να καταστρέψει και τις καλύτερες ιδέες.

  • 16 Ιανουαρίου 2011, 01:37 | Κατερίνα Τρίμη

    Διαπιστώνεται μια σύγχυση των όρων «πειραματικό» και «πρότυπο». Είναι όροι που στην πραγματικότητα αλληλο-αποκλείονται, δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν οι δύο ιδιότητες στο ίδιο σχολείο. Αν δοκιμαστούν νέες μεθόδοι ή νέα βιβλία ή νέα ωρολόγια προγράμματα σε ένα μαθητικό δυναμικό επιλεγμένο με εξετάσεις, δεν είναι δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα για το αν πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο στη γενίκευση της δοκιμαζόμενης καινοτομίας πανελλαδικά. Μια πειραματική εφαρμογή, για να ελεγχθεί για την καταλληλότητά της με επιστημονικά έγκυρο τρόπο, ώστε να γενικευτεί ή να μη γενικευτεί πανελλαδικά, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί σε σχολεία που δεν απέχουν παρασάγγας από το μέσο όρο των σχολείων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Οι επιμορφούμενοι, για να βοηθηθούν ουσιαστικά, πρέπει να παρακολουθήσουν δειγματικές διδασκαλίες όπου θα εφαρμόζονται πρωτοποριακές μέθοδοι σε όσο το δυνατόν πιο πραγματικές συνθήκες. Έτσι μπορούμε μονάχα να προσδοκούμε πως θα πεισθούν ότι είναι εφικτό σε μια μέση τάξη να εγκαταλείψουν τα πρότυπα διδασκαλίας με τα οποία οι ίδιοι μεγάλωσαν ως μαθητές ή τα οποία επί χρόνια ακολούθησαν ως δάσκαλοι. Διαφορετικά είναι αυτονόητη και εύλογη η ένσταση ότι «αυτά περπατάνε εδώ, γιατί έχετε την αφρόκρεμα αλλά αποκλείεται να περπατήσουν στην Κυψέλη ή στο Μενίδι ή στο Πέραμα». Συνεπώς,αν νομοθετηθούν εξετάσεις εισαγωγής, αυτό θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργηση των πειραματικών σχολείων.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 23:48 | Λάμπρος Πόλκας

    Πειραματικό είναι το σχολείο όπου, παράλληλα ή σε συνάρτηση με το κύριο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, δοκιμάζονται σύγχρονες, καινοτομικές και εναλλακτικές, διδακτικές προσεγγίσεις σε όλα κατά το δυνατόν τα γνωστικά αντικείμενα. Η άσκηση του έργου αυτού ανατίθεται σε έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο (επιστημονικά και παιδαγωγικά) διδακτικό προσωπικό. Το πειραματικό σχολείο δεν εννοείται ως πρότυπο-παράδειγμα για άλλα σχολεία, εκπαιδευτικούς ή μαθητές, ούτε μπορεί σήμερα να θεωρείται γκέτο «αριστούχων». Είναι, αντίθετα, χώρος όπου η εφαρμογή της νέας γνώσης δοκιμάζεται, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και τους εμπλεκόμενους φορείς του.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 21:44 | ANASTASIS

    Τα πειραματικά να λειτουργούν στα πλαίσια και μόνο σ΄αυτά των Πανεπιστημίων.
    Οποιαδήποτε άλλη λογική περί προτύπων και λειτουργίας σε όλους τους νομούς είναι εκ του πονηρού και ικανοποιεί απλά τους γονείς που θέλουν να αισθάνονται ξεχψριστοί όταν τα παιδιά τους φοιτούν σ΄αυτά.
    Σκοπός είναι η παραγωγή επιστημονικού υλικού και εκπαιδευτικών εφαρμογών και όχι ελιτιστικών λομπιστών μαθητών.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 20:17 | Ιωάννης Καραγιάννης

    Συμφωνώ απόλυτα με τη λειτουργία πρότυπων ή πειραματικών σχολείων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Ισότητα» για μένα δε σημαίνει «ισοπέδωση».
    Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουμε σκέψεις για το πως το μάθημά μας θα γινόταν πιο αποδοτικό, πως οι έννοιες θα κατανοούνταν ευκολότερα από μεγαλύτερα ακροατήρια. Το πειραματικό σχολείο θα μπορούσε να είναι το βήμα για την εφαρμογή καινούριων μεθόδων, καινοτόμων πρακτικών στην διδασκαλία. Το πειραματικό σχολείο θα μπορούσε να ηγείται στην εφαρμογή της Επιστήμης της Διδακτικής και ταυτόχρονα να την προωθεί.
    Το πειραματικό πρέπει να συνδέεται με το πανεπιστήμιο, με τους επιστημονικούς φορείς (Μαθηματική Εταιρεία, Ένωση Ελλήνων Φυσικών κτλ), με οργανισμούς όπως μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα.
    Το πρόγραμμα σπουδών του θα πρέπει να παρουσιάζει ευελιξία και καινοτομία.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 19:21 | Ελένη Τσέου

    Πιστεύετε αληθινά ότι μπορεί να ωφεληθεί η πρακτική άσκηση των μελλοντικών εκπαιδευτικών, η εκπαιδευτική έρευνα και οι πειραματικές εφαρμογές από ένα περιβάλλον τεχνητό και ψεύτικο που δε θα έχει καμία σχέση με τα υπόλοπα δημόσια σχολεία;
    πιστεύετε ότι η απομάκρυνση των άριστων μαθητών από το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς του δε θα κατεβάσει -και άλλο- το επίπεδο της εκπαίδευσης που βιώνει ο μέσος Έλληνας μαθητής;
    Πιστεύετε ακόμη ότι ο ίδιος ο άριστος μαθητής δε θα διέπρεπε στο σχολείο της γειτονιάς του; Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα λαμπρών επιστημόνων που πήγαν στο σχολείο του χωριού τους….
    Πιστεύετε αληθινά ότι δε θα έπρεπε όλα τα δημόσια σχολεία να συνδεθούν με τα πανεπιστήμια;
    Πιστεύετε επίσης ότι η δημιουργία ομίλων δεν αφορά τους μαθητές με μέσες ικανότητες στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία οι οποίοι συχνά διαπρέπουν σε ένα μόνο τομέα;
    Και με την περιφέρεια, όπυ δεν υπάρχει η δυνατότητα των άριστων μαθητών να παρακολουθήσουν πειραματικά σχολεία τι γίνεται; Αυτοί,για άλλη μια φορά, στον καιάδα;
    Η αληθινή επιστημοσύνη και ειδημοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα του τόπου μας.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 17:39 | Δήμου Νίκος

    Είμαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για είκοσι και πλέον χρόνια. Έχω τέσσερα παιδιά που τέλειωσαν πανεπιστημιακές σχολές και ζούσα μέσω αυτών σχεδόν αδιαλείπτως τα τεκταινόμενα και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης πέραν της δευτεροβάθμιας όπου υπηρετούσα .Είμαι σήμερα φοιτητής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τρίτο μου πτυχίο και πιστεύω ότι τελικά έχω αρκετή και διαχρονική εμπειρία γύρω από τα θέματα της παιδείας και στις τρεις βαθμίδες της. Έτσι δικαιούμαι να πω την άποψή μου:
    Συμφωνώ με τους δύο πρώτους σχολιαστές και δεν θα επαναλάβω μακροσκελώς τα όσα έγραψαν.
    Πράγματι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε δύο τύπους σχολείων (θεωρητικό γυμνάσιο-λύκειο και θετικό γυμνάσιο- λύκειο ) όπως αναφέρεται στο πρώτο κατά σειρά σχόλιο. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί και ένας τρίτος τύπος σχολείου όπου θα φοιτούν οι πολύ αδύνατοι μαθητές που σήμερα ταλαιπωρούνται πάρα πολύ και περνούν τις τάξεις μάλλον χαριστικά (αν κοιτάξει κανείς τη προφορική βαθμολογία και την βαθμολογία στις γραπτές εξετάσεις θα διαπιστώσει ότι πολλοί μαθητές περνούν γράφοντας 0 ή 1 ή 2) και αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης του επιπέδου μάθησης της τάξης τους και του σχολείου γενικότερα μια και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα παιδιά που προτιμούν να παίξουν παρά να διαβάσουν . Το παιχνίδι και η κίνηση άλλωστε είναι μες το process της ανάπτυξής.
    Η ανάγκη αυτού του τύπου σχολείου πηγάζει από το γεγονός ότι η εννιάχρονη εκπαίδευση (δημοτικό- γυμνάσιο) είναι υποχρεωτική και πρέπει όλα τα παιδιά να τη τελειώνουν. Να την τελειώνουν ναι, χωρίς όμως να γίνονται αιτία για την υποβάθμιση των σπουδών των υπολοίπων παιδιών.
    Επιπλέον σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο και ανάλογα με το μέγεθός του να δημιουργηθεί ένα πρότυπο γυμνάσιο και λύκειο όπου με εξετάσεις θα περνούν αξιοκρατικά οι μαθητές που θα φοιτήσουν σε αυτά και θα διδάσκουν καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
    Τέλος θέλω να πω ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην παιδία αφορούσαν ως επί το πλείστον το Λύκειο και τις Πανελλαδικές ή Πανελλήνιες (όπως κατά καιρούς λέγονταν ) ενώ κατά την γνώμη μου δεν χρειαζότανε καμία ουσιαστική μεταβολή σε αυτό το επίπεδο. Απεναντίας μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα τα παιδιά πρέπει να μάθουν πάρα πολλά πράγματα και έρχονται στο γυμνάσιο χωρίς να ξέρουν τη προπαίδεια τα περισσότερα και πολλά συλλαβίζουν ακόμα όταν διαβάζουν.
    Η ύλη στο δημοτικό πρέπει να μειωθεί (για να έχουν χρόνο και να παίζουν που είναι πολύ απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή τους) και να φροντίσουμε ώστε κάποια ελάχιστα να τα μαθαίνουν όλα τα παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 16:17 | Γιώργος

    Τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία να λειτουργούν υπο την εποπτεία των ΠΤΔΕ και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους νομούς περιοχής ευθύνης των ΠΤΔΕ και όχι μόνο στην έδρα τους.
    Οι μαθητές θα επιλέγονται με κλήρωση απο το μαθητικό δυναμικό της έδρας (πόλης) του σχολείου.
    Το εκπαιδευτικό προσωπικό να έχει αυξημένα προσόντα ή καλές συστάσεις απο τα στελέχη εκπαίδευσης και οικονομικά ή άλλα κίνητρα.
    Επιπλέον ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σε συνεργασία με το ΠΤΔΕ και τα στελέχη θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για δοκιμή νέων παιδαγωγικών μεθόδων ή διδακτικού υλικού με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
    Για να γίνει αυτό ειναι αναγκαία η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονομία των σχολείων σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του σφιχτού εναγκαλισμού της κεντρικής εξουσίας.
    Θεωρείται αυτονόητο ότι το σχολείο αυτό θα έχει τις καλύτερες δυνατές υλικοτεχνικές υποδομές και αυξημένη χρηματοδότηση.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 15:14 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

    Βρίσκω πολύ σωστή και αναγκαία την πρόταση-διάθεση-πολιτική βούληση να επανέλθει ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων, τα οποία κατ΄εμέ κακώς καταργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
    Θα πρέπει να είναιΣχολεία διαφόρων κατευθύνσεων, υψηλών απαιτήσεων και οι μαθητές θα μπαίνουν σε αυτά κατόπιν εξετάσεων. Έτσι π.χ. εάν ιδρυθεί και λειτουργήσει Σχολείο Θετικής Κατευθύνσεως στην Σάμο (Μαθηματικά, Φυσική κλπ.: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, ΘΑΛΗΣ ) θα δέχεται μόνον όσους έχουν κλίση προς τις Θετικές Επιστήμες. Και αυτή η κλίση εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους, παντού στον κόσμο, ήδη από τις δύο τελευταίες Τάξεις του Δημοτικού.
    -Στην Αθήνα, δεν είναι δυνατόν να μην έχομε ΠΡΟΤΥΠΟ Σχολείο, για την θεωρητική κατεύθυνση ( Κλασική Φιλολογία, Φιλοσοφία, κλπ.) με την Επωνυμία ΠΛΑΤΩΝ…
    -Εμείς εδώ στην Ελλάδα ξεχάσαμε, φαίνεται, ότι η Περίφημη ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, που έδρασε και φώτιζε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ επί 900 χρόνια, είναι ακόμα το μακροβιώτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στον Κόσμο και δέχονταν μαθητές από όλον τον τότε κόσμο, Ρώμη, Δαμασκός, Αίγυπτος κλπ. Και εάν δεν την είχαν κλείσει, το 528 μ.Χ. επί ενός Διώκτη του Ελληνισμού, Αυτοκράτορα, του Ιουστινιανού, οι σκοταδιστές και μισαλλόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι κατέστρεψαν τον Ελληνικό Πολιτισμό, θα είχε άλλη πνευματική Εξέλιξη ολόκληρη η Ευρώπη.
    -Στην Αθήνα, εκτιμώ, ότι πρέπει να υπάρχουν 2-3 Πρότυπα Σχολεία, όπως ακόμα Καλλιτεχνικών Σπουδών, Θέατρο, Μουσική, Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική κλπ.
    =Προτείνω να δίδονται από την ίδρυσή τους ονομασίες των δικών μας γιγάντων του Πνεύματος… ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κλπ.κλπ., ώστε να σηματοδοτούν και τους υψηλούς στόχους που θέτουν…
    Σε όλες τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, εκτός φυσικά Αθηνών και Θεσ/νίκης, μπορούν και πρέπει να ιδρυθούν ΠΡΟΤΥΠΑ Σχολεία, όπως στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Λάρισα, στο Ηράκλειο κλπ.
    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΗΜΗ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΞΙΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ.
    Αυτή η ψευτοθεωρία, στην χώρα μας, να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για την μόρφωση των παιδιών τους, πέραν του ό,τι είναι υποκριτική για όσους την λένε, είναι άκρως λαϊκίστικη και καταστροφική για το μέλλον της χώρας. Αυτή η πλήρης ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, η έλλειψη Αξιοκρατίας κλπ. είναι ένας από τους κύριους λόγους που μας οδήγησαν εδώ που φθάσαμε.
    Προτείνω στα Πρότυπα Σχολεία, όσοι μαθητές είναι, όντως, εξέχοντα ταλέντα σε μία κλίση, θετική, θεωρητική, καλλιτεχνική κλπ. και προέρχονται από χαμηλά, οικονομικώς, στρώματα, όχι μόνον να μην πληρώνουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, αλλά αντιθέτως να παίρνουν και μία ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ, ως Κίνητρον για τις σπουδές τους. Αντιθέτως όσοι

    πλούσιοι έχουν, επίσης, ταλαντούχα παιδιά, θα πρέπει να συνδράμουν οικονομικώς τα Σχολεία αυτά, με χορηγίες. Η χορηγία είναι ένας καταξιωμένος Αρχαιελληνικός θεσμός που έδωσε στην Αρχαία Αθήνα την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ…Τότε!! Όχι σήμερα.
    Και αυτός ο θεσμός, της χορηγίας, εφαρμόζεται παντού στον κόσμο..
    Προτείνω το Υπουργείο να προχωρήσει στην εξαγγελία αυτή, χωρίς πισωγυρίσματα..
    ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ, Διευθυντής 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 13:42 | Ν. Μ.

    Πρόταση για τη δημιουργία
    Σχολείου (Γυμνασίου – Λυκείου)
    για Μαθητές με Ειδικές Ικανότητες στις Θετικές Επιστήμες

    1. Στη χώρα θεσμοθετήθηκαν και λειτουργούν, αν και με απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση δεκαετιών, Σ.Μ. για άτομα με όχι ιδιαίτερες μαθησιακές ικανότητες.
    2. Επίσης θεσμοθετήθηκαν και λειτουργούν Σ.Μ. για μαθητές με κλίση στον Αθλητισμό και τη Μουσική. Θεσμοθετήθηκαν και λειτούργησαν Σ.Μ. για μαθητές με θεολογική ροπή (Εκκλησιαστικά).
    3. Ωστόσο μετά την κατάργηση των «Προτύπων Σχολείων» και την αντικατάστασή τους από «Πειραματικά Γυμνάσια και Πειραματικά Γενικά Λύκεια», δεν υπάρχει τύπος Σχολείου που να μπορεί να δεχθεί μαθητές:
    α) από όλες τις κοινωνικές τάξεις,
    β) χωρίς λοταρία,
    γ) με ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις σε μαθήματα θετικής κατεύθυνσης όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
    4. Προτείνεται η θεσμοθέτηση και δημιουργία τέτοιου τύπου Σχολείου, σε επίπεδο Γυμνασίου (ενδεικτικά «Θετικό Γυμνάσιο») και Λυκείου (ενδεικτικά «Θετικό Λύκειο»). Πιλοτικά να ιδρυθούν στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τελικά στην έδρα κάθε μεγάλου νομού εφόσον φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον.
    5. Οι υποψήφιοι απόφοιτοι του Δημοτικού θα εξετάζονται Πανελλαδικώς το μήνα Ιούνιο ενδεικτικά στα ακόλουθα μαθήματα:
    α) Ελληνική Γλώσσα
    β) Μαθηματικά
    γ) Φυσικές Επιστήμες
    6. Υπεύθυνο για τις Πανελλαδικές Εισαγωγικές Εξετάσεις θα είναι το ΥΠΔΜ&Θ κατά τα πρότυπα των Πανελλαδικών Εξετάσεων Λυκείου που οδηγούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η ευθύνη του ΥΠΔΜ&Θ μπορεί να μεταβιβαστεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των «Θετικών Γυμνασίων» θα μπορούν να συνεχίσουν στο «Θετικό Λύκειο», ή στο υπάρχον «Γενικό Λύκειο» ή στο «ΕΠΑ.Λ.» ή στην «ΕΠΑ.Σ.» Οι απόφοιτοι των «Θετικών Λυκείων» θα μπορούν να έχουν όλες τις δυνατότητες των αποφοίτων των «ΓΕ.Λ. Θετικής Κατεύθυνσης».
    7. Ενδεικτικά τα διδασκόμενα μαθήματα θα μπορούσε να είναι:

    Στο Θετικό Γυμνάσιο (ενδεικτικά)

    α/α ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3
    2. Στοιχεία Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίο κείμενο με μετάφραση) 2
    3. Ιστορία (Ελληνική, Ευρωπαϊκή, Παγκόσμια) 2
    4. Γεωγραφία (Ελληνική, Ευρωπαϊκή, Παγκόσμια) και Προστασία Περιβάλλοντος 1
    5. Φυσική Αγωγή 2
    6. Αγγλικά 4
    7. Υπολογιστές 3
    8. Μαθηματικά 6
    9. Φυσική 4
    10. Χημεία 2
    11. Βιολογία 1
    12. Εργαστήριο 1
    13. Επιλογή 1η (Μαθηματικά ή Φυσική με Εργαστήριο ) 1
    14. Επιλογή 2η (Μαθηματικά ή Χημεία και Βιολογία με Εργαστήριο) 1
    15. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός 1
    16. Χριστιανισμός και Ιστορία των Θρησκειών 1
    ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ 35

    Στο Θετικό Λύκειο (ενδεικτικά)

    α/α ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3
    2. Στοιχεία Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίο κείμενο με μετάφραση) 1
    3. Ιστορία (Ελληνική, Ευρωπαϊκή, Παγκόσμια) 2
    4. Φυσική Αγωγή 1
    5. Αγγλικά 3
    6. Υπολογιστές 2
    7. Μαθηματικά 6
    8. Φυσική 4
    9. Χημεία 3
    10. Βιολογία 2
    11. Αστροφυσική και Προστασία Περιβάλλοντος (Α΄ Π.Π, Β΄ και Γ΄ Αστρ.) 1
    12. Εργαστήριο 1
    13. Αρχές Σύγχρονης Οικονομίας 1
    14. Κοινωνιολογία 1
    15. Επιλογή 1η (Μαθηματικά ή Φυσική με Εργαστήριο ) 1
    16. Επιλογή 1η (Μαθηματικά ή Χημεία και Βιολογία με Εργαστήριο) 1
    17. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός 1
    18. Χριστιανισμός και Ιστορία των Θρησκειών 1
    ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ 35

    Ν. Α. Μ.
    Θα επανέλθω με επαυξημένη και πλέον ολοκληρωμένη πρόταση.

  • Με αφορμή τις επερχομένες διοικητικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αλλά και τις σχεδιαζόμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις η κοινωνική απαίτηση για τη λειτουργία πρότυπων δημόσιων λυκείων ανά δήμο προβάλλει πλέον επιτακτική και αναγκαία. Η αριστεία στην παιδεία ως πολιτική επιλογή αλλά κυρίως ως κοινωνική απαίτηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση είναι ξανά στο προσκήνιο. Η κατάργηση των πρότυπων σχολείων μερικές δεκαετίες πριν ήταν στην πραγματικότητα μια επίθεση ενάντια σε εκείνους που δεν μπορούσαν να επιλέξουν τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Μια πετυχημένη δημοσία έκφανση παιδείας καταργήθηκε στο όνομα ενός εξισωτικού λαϊκισμού. Αντί των «αντιδραστικών» εξετάσεων επιλογής στα παλαιά πρότυπα σχολεία προκρίθηκε η διαβλητή ενίοτε κλήρωση και αντί της αξιοκρατικής επιλογής των αρίστων εκπαιδευτικών ως διδασκόντων προκρίθηκαν οι ημέτεροι. Παρά την πολιτική ισοπέδωση των ιστορικών προτύπων σχολείων πολλά από αυτά αντιστάθηκαν και διατήρησαν σε ένα βαθμό την εκπαιδευτική τους ποιότητα και παράδοση. Ταυτόχρονα πολλά δημόσια σχολεία στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων αλλά και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας με παθιασμένους καθηγητές και φωτισμένους εκπαιδευτικούς ηγέτες ξεχώρισαν στην εκπαιδευτική φροντίδα των μαθητών τους. Τα σχολεία αυτά αποτελούν σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες πόλο έλξης πολλών μαθητών οι γονείς των οποίων μετέρχονται κάθε τρόπο για να εγγράψουν τα τέκνα τους σε αυτά. Η κοινωνία αποστρέφεται την ισοπέδωση και δείχνει την επιλογή και την προτίμησή της σε όλους εκείνους που μοχθούν ιδιαιτέρως για το εκπαιδετικό αποτέλεσμα. Οι τοπικές κοινωνίες παντού γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ποια δημόσια σχολεία διακρίνονται και σε ποιο βαθμό. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα ότι οι άριστοι μαθητές του ελληνικού σχολείου αποτελούν σήμερα ένα 20% του μαθητικού πληθυσμού μια ρεαλιστική και χρήσιμη πρόταση είναι η λειτουργία προτύπων σχολείων σε κάθε δήμο π.χ. σε κάθε «καλλικρατικό» δήμο στο οποίο λειτουργούν 4 έως 5 λύκεια το ένα μπορεί να μετεξελιχθεί σε πρότυπο και να συγκεντρώνει τους μαθητές που διακρίνονται. Για να προλάβουμε τις ενστάσεις των οπαδών του μορφωτικού εξισωτισμού υπογραμμίζουμε ότι η παιδεία είναι ζήτημα εκπαιδευτικής ωριμότητας και θέλησης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η δευτεροβάθμια βαθμίδα ξεκινάει για τους μαθητές που προηγούνται εκπαιδευτικά μετά από 6 χρόνια βασικής εκπαίδευσης και για άλλους μετά από 8 χρόνια. Στα βρετανικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η λογοτεχνία διδάσκεται με ομαδοποίηση των μαθητών της ίδιας τάξης ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Με το πρίσμα αυτό αντί να είμαστε ίσοι στη μετριότητα οφείλουμε να δώσουμε ευκαιρίες εξέλιξης σε όσους ξεχωρίζουν και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία τους. Η μορφωτική αντίληψη δεν μπορεί πλέον να ομαδοποιεί τους μαθητές με το τυχαίο της αλφαβητικής τους κατάταξης και να προβάλλει τα χαρακτηριστικά της απόλυτης ομοιομορφίας. Η επαναφορά του θεσμού των προτύπων λυκείων και η περιφερειακή του εξάπλωση θα αναζωογονήσει ευεργετικά το ελληνικό σχολείο και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

  • 15 Ιανουαρίου 2011, 11:44 | Θερσίτης

    Το όνομα αυτών των σχολείων ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα. Το πειραματικά ταιριάζει στο έργο τους, ενώ το πρότυπα φαντάζει ειρωνικό για όσους γνωρίζουν 2-3 πρότυπα σχολεία.