- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 6 Αιτιολόγηση βάσει σκοπών δημόσιου συμφέροντος (άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958)

 

1. Το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο ή αρχή μεριμνά ώστε οι νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις για τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ή της άσκησης των επαγγελμάτων αυτών, με τις οποίες επιδιώκεται η θέσπιση νέων ή η τροποποίηση υφιστάμενων ρυθμίσεων, να δικαιολογούνται βάσει σκοπού δημόσιου συμφέροντος.
2. Το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο ή αρχή εξετάζει, ειδικότερα, αν οι διατάξεις της παρ. 1 δικαιολογούνται αντικειμενικά προς τον σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας τάξης, της δημόσιας ασφάλειας ή της δημόσιας υγείας, ή βάσει επιτακτικών λόγων δημόσιου συμφέροντος, όπως η διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής ισορροπίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η προστασία των καταναλωτών, των αποδεκτών των υπηρεσιών και των εργαζομένων, η διασφάλιση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, η διασφάλιση της δικαιοσύνης των εμπορικών συναλλαγών, η καταπολέμηση της απάτης και η πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων, η ασφάλεια των μεταφορών, η προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου του αστικού περιβάλλοντος, η υγεία των ζώων, η διανοητική ιδιοκτησία, η διασφάλιση και διατήρηση της εθνικής ιστορικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, οι στόχοι κοινωνικής πολιτικής και οι στόχοι πολιτιστικής πολιτικής.
3. Λόγοι αμιγώς οικονομικής φύσης ή αμιγώς διοικητικοί λόγοι δεν αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογούν τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ή της άσκησης των επαγγελμάτων αυτών.
4. Η αιτιολόγηση βάσει σκοπών δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με το παρόν, περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση της περ. (α) της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
5. Η τήρηση του παρόντος διασφαλίζεται από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας των άρθρων 63 και 64 του ν. 4622/2019.