Ερώτημα 3: Ποιες άλλες προτάσεις έχετε, σχετικά με την διαδικασία των μεταβολών των σχολικών μονάδων;

Ερωτήματα διαβούλευσης για «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε, σχετικά με την διαδικασία των μεταβολών των σχολικών μονάδων;

  • Μεγάλωσα στο εξωτερικό. Έκανα το σχολείο σε τάξεις 36 μέχρι και 42 μαθητών και σας πληροφορώ ότι καμία μονάδα δεν χάθηκε, απεναντίας. Υπήρχε σωστός συναγωνισμός, αλληλοσεβασμός, ανταλλαγή απόψεων, διακίνηση ιδεών, συμμετοχή όλων, πληθώρα γενικών γνώσεων (που σας διαβεβαιώνω ότι με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκαν χρήσιμες και διδακτικές σε διάφορες στιγμές της ζωής) και προπάντων εκπαιδευτές που μας δίδαξαν πάνω απ’όλα την επικριτική σκέψη. Άλλα για να γίνουν όλα αυτά, δηλαδή η σωστή εκπαίδευση, δεν είναι αναγκαία μόνο η προσήλωση των εκπαιδευτικών, ούτε τα καλά κτίρια, ούτε τα πολλά φροντιστήρια. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται προπάντων ΠΑΙΔΕΙΑ, δηλαδή την διατροφή που παίρνει το παιδί στα πρώτα του χρόνια από την οικογένεια. Το α και το ω έτσι ώστε το παιδί να δείξει σεβασμός στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς, να έχει δίψα για γνώση και να ψάχνει μόνος του και επιπλέων της ύλης, να γίνει ένας χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία του μέλλοντος, είναι πάνω απ’όλα η οικογένεια. Δυστυχώς αποδεικνύεται και από τη καθημερινή ζωή ότι οι σύγχρονοι έλληνες το μόνο που κάνουν, είναι να «κουκουλώσουν» τα παιδιά τους σε μια «γυάλινη μπάλα», απαιτώντας μόνο από το σύστημα να προσφέρει βασικά ένα είδος «βολέματος» για τα βλαστάρια τους, χωρίς αυτοί να προφέρουν παρά μόνο γρίνια προς εκπαιδευτικούς και στο σύστημα, ηλεκτρονικά μη- εκπαιδευτικά παιχνίδια στο σπίτι, έτσι ώστε να τους φύγει το παιδί από το κεφάλι, απαίτηση για ένα ολοήμερο σχολείο που το μόνο που κάνει είναι να παίζει το ρολό του “baby- sitter” για γονείς που αποφεύγουν την μεγάλη τους ευθύνη να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. Μπορεί να φάνω σκληρή, αλλά αυτή είναι και η σκληρή πραγματικότητα, όσο και να μας πονέσει, ακριβώς επειδή είναι αλήθεια. Και μην λένε μερικοί ότι έχουν πολλά προβλήματα, οικονομικά η μη, και δεν έχουν χρόνο και υπομονή, αυτές είναι μόνο απλές δικαιολογίες προς αποφυγή της ευθύνης τους. Η σωστή παιδεία, πειθαρχεία και η ανατροφή από την οικογένεια δεν αντικαθιστούνται από υλικές προσωρινές απολαβές και ούτε με το να απαιτήσουμε από το σύστημα και από το δάσκαλο να δώσουν τους καλούς τρόπους, των σεβασμό για τα γράμματα, με λίγα λόγια να αντικαταστάσουνε τους γονείς, αλλά οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν μόνο το παιδαγωγικό τους έργο, δηλαδή την σωστή δίδαξη των γνώσεων.
    Για αυτό θα είχα την πρόταση να υπάρχει και το μάθημα της διαπαιδαγώγησης από τις πρώτες τάξεις, με βαθμό, έτσι ώστε να μπορέσει το σύστημα να αξιολογήσει και το έργο των γονιών, από όποια κοινωνική τάξη και αν ανήκουν. Βεβαίως με διαφορά είδη τιμωριών για τους γονείς (όπως π.χ. αφαίρεση μισθού υπέρ ένα ειδικό ταμείο για το σχολείο η για άπορες οικογένειες)για μικρούς βαθμούς σε αυτό το μάθημα των παιδιών τους.
    Επίσης δεν βλέπω το ρόλο των τόσο πολλών διευθυντών, οι οποίοι μάλιστα παίζουν και ρόλο λογιστών. Θα προτιμούσα το κάθε σχολείο να έχει έναν συντονιστή που να επιβλέπει το παιδαγωγικό έργο και μόνο. Αυτός ο συντονιστής να είναι ένας από τους δασκάλους και καθηγητές, να αλλάξει κάθε χρόνο, χωρίς επιπλέων χρηματισμό από το δημόσιο χρήμα για αυτό το ρόλο, με μια σωστή αξιολόγηση από τα κεντρικά της Αθήνας και μόνο. Στην θέση των Περιφερειακών Προϊσταμένων να υπάρχουν μόνο οικονομολόγοι και όχι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι να κάνουν όντως ένα σωστό έργο για τα σχολεία του νομού σε ότι αφορά τις πραγματικές υλικές ανάγκες. Ξέρουμε όλοι ότι το να διαλέγεις διευθυντές και προϊσταμένους με κριτήριο την εμπειρία χρόνων (και μάλιστα μετά από αμφίβολη πρακτική διορισμού τόσων χρόνων, σαν εκπαιδευτικοί) και να τους πληρώσεις 300 ευρώ παραπάνω τον καθένα από αυτούς, χωρίς να κάνουν διδασκαλία στις τάξεις, δεν είναι το σωστό.
    Επίσης όσο και άδικο να ακούγεται, προτείνω την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, τουλάχιστον στην μορφή που υπάρχουν μέχρι τώρα, όπου η δάσκαλοι παίζουν μόνο το ρόλο βρεφονηπιοκόμου, δυστυχώς.
    Αυτά για μένα είναι το πρώτα αναγκαία βήματα για την σωστή συγχώνευση των σχολείων. Βεβαίως και σαν επόμενα βήματα υπάρχει αναγκαιότητα συγχώνευσης των σχολείων σε μεγαλύτερες μονάδες, ειδικά σε περιόδους όπου οι γέννες ελαττώνονται, κ.τ.λ.
    Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πολύ πιο αναλυτικά και πολλές άλλες ιδέες, αλλά δυστυχώς ο χώρος και ο χρόνος ήταν αρκετά σύντομα για μια τέτοια μεγάλη συζήτηση. Θα προτιμούσα επίσης να είχα διαβάσει πιο πολλά σχόλια επί της ουσίας και όχι τα συνηθισμένα παράπονα γονέων και εκπαιδευτικών που δυστυχώς δεν κατάλαβαν ακόμα το ότι να είσαι δάσκαλος είναι πρώτα απ’ όλα λειτούργημα.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 00:08 | Κυρίαρχος Λαός

    Καλά,είστε σοβαροί,γονείς και εκπαιδευτικοί;Ξέρετε σε ποιά «κυβέρνηση» απευθύνεστε;Αυταπατάστε αν νομίζετε έστω και μόνο ότι σας διαβάζουν.Ποιό «κυβερνητικό πρόγραμμα» εφαρμόζουν από τη στιγμή που τους εκλέξατε;Αυτό για το οποίο εξελέγησαν ή του Μνημονίου; Προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε τη νομή της εξουσίας από καθεστώς που έχει ήδη διαπράξει το αδίκημα της Εσχάτης Προδοσίας;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:30 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

    1.ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
    2.ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ
    3.ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΤΡΙΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
    4.ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (1-5 ΚΑΙ 3-7 ΩΡΑ)ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ
    5.ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ 51 ΣΕ 21
    6.ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ¨ΔΙΑΝΟΙΕΣ¨ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    7.ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
    8.ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ 25 ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    8.ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΩΡΑΡΙΟ
    9.ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ Γ.Γ.
    10.ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΟΤΑΝ Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΑΡΓΙΕΣ
    11.ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ -ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    12.ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΖΩΝΕΣ: 1η ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) 2η ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ (ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:18 | dreamservant

    Θα ήθελα να προτείνω κάθε καθηγήτης να έχει την δική του αίθουσα στο γυμνάσιο/λύκειο και οι μαθητές να προσέρχονται για το μάθημα τους. ‘Ετσι θα έχει διαθέσιμο το διδακτικό υλικό, χώρο να διορθώσει τα γραπτά και να προετοιμάσει την διδασκαλία του μαθήματος, χώρο να δεχθεί τους μαθητές και τους γονείς. Γνωρίζω από γονείς ότι αισθανόνται άβολα να μιλήσουν για το πρόβλημα του παιδιού τους στο γραφείο μπροστά σε όλους τους καθηγητές. ‘Εχουν δίκιο αλλά δεν υπάρχει κάποιος χώρος να τους υποδεχθώ και είναι αναγκαία και βοηθητική η συμμετοχή των γονέων (parents engagement) για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο χώρο όπου θα μπορείς να δεις τους γονείς και να διατηρούνται οι αρχές της ιδιωτικότητας.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ» ΕΛΗΞΕ.

    ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.
    ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ(MEGA-NEA-BHMA-EΘNOΣ-IN GR KTΛ):
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΣΤΡΙΜΩΓΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΩΝ.
    ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ!
    ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ!
    ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΠΕΝΙΧΡΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ!

    ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:32 | ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Όλο το σφάλμα είναι η διαδικασία που ακολουθείται.

    Έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι κάτι θα επιβληθεί και ξέρουμε ότι οτιδήποτε μας επιβάλλεται άνωθεν συναντά αντίδραση και καχυποψία. Μάλιστα όταν κάτι γίνεται εν μέσω μνημονίου θεωρείται ότι είναι οπωσδήποτε αρνητικό.

    Αρχικά και σε περίοδο κοινωνικής ηρεμίας θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια προκειμένου με τεκμηριωμένο τρόπο να αναδειχθούν τα ωφέλη από την επιχειρούμενη αλλαγή.
    Στη συνέχεια, κι αφού είχαν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, θα μπορούσε να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο, από τους νέους Δήμους.
    Τέλος, να εφαρμοστεί η συνένωση των σχολείων μόνο όπου οι τοπικές κοινωνίες πειστούν και συναινέσουν, π.χ. με τοπικά δημοψηφίσματα.
    Διαφορετικά, η επιβολή κάθε τέτοιας μεγάλης αλλαγής, όσο σωστή και να είναι, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και δύσκολα θα βρει νομιμοποίηση στις τοπικές κοινωνίες.

    Κ. Κλουβάτος

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΝΕΑΣ

    ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΛΕΙΟΥ/ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΜΕ ΑΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΗΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΓΧΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ. ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙ. ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, Η/Υ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Η ΕΚΠΑΥΔΕΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ. ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:10 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Πιστεύω ότι με κάποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να συγχωνευτούν σχολεία σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων. Για παράδειγμα, αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να σχετίζονται με την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών και χώρων στο σχολείο υποδοχής, την θεσμοθέτηση υπηρεσίας σχολικών λεωφορείων κατάλληλων και ευέλικτων σε μέγεθος ώστε να φτάνουν σε κάθε γωνιά των καλλικρατικών δήμων και να μεταφέρουν με ασφάλεια τους μαθητές προς και από το σχολείο, την δημιουργία ειδικών στάσεων, σταθμών συγκέντρωσης ώστε τα παιδιά να περιμένουν με ασφάλεια το σχολικό λεωφορείο, την παράλληλη εκπαιδευση οδηγών και συνοδών ώστε να αποτελεί η μεταφορά των μαθητών μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την στάθμευση και διάθεση των σχολικών λεωφορείών στο σχολείο, για να διοργανώνονται με αυτά σχολικές εκδρομές και επισκέψεις τάξεων σε επίπεδο δήμου ή και νομού άν το μέγεθός τους (των λεωφορείων) το επιτρέπει, την οργάνωση των δρομολογίων με βάση τις ανάγκες των μαθητών και ίσως και την κάλυψη κάποιων εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια ξένων γλωσσών, χορό, γυμναστήρια, φροντιστήρια για τις Πανελλαδικές εξετάσεις κτλ.) μαθητών από απομακρυσμένα σημεία του δήμου που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μόρφωσης, τη λήψει κατάλληλων μέτρων για να μεταφέρονται με αυτά τα λεωφορεία και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
    θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υποψη αν οι υπάρχουσες υποδομές στα σχολεία υπό κατάργηση είναι πραγματικά υποδεέστερες από τις υποδομές του σχολείου υποδοχής και να γίνουν αξιολογήσεις της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στα σχολεία υπό συγχώνευση ώστε πραγματικά η συγχώνευση να είναι προς όφελος των μαθητών.
    Τέλος οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόπο θα πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών διότι οι μεταρυθμίσεις αυτές δε θα πρέπει να φέρνουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Μη ξεχνάμε ότι οι μαθητές που θα μετακινηθούν είναι μαθητές που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά με δύσβατους δρόμους με καθημερινούς αστάθμιτους παράγοντες. Πόσες φορές κι εμείς σαν εκαπιδευτικοί δεν έχουμε κινδυνέψει μετακινούμενοι από και προς τα σχολεία, λόγω καιρού ή λόγω κάποιων «οδηγών» που τις περισσότερες φορές είναι γνωστοί, στα χωριά, για τον τρόπο που οδηγούν αλλά εμείς νέοι στο χωριό και στο συγκεκριμένο δρομολόγιο έτυχε να μην τους γνωρίζουμε και απροετοίμαστοι πρωί-πρωί να τρακάρουμε…
    Πιστεύω ότι γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα τα παραπάνω και μετά να δεχθούν τις προτεινόμενες συχγωνεύσεις. Ποτέ δεν κατοικείς ένα σπίτι χωρίς να έχουν μπει η σκεπή και τα έπιπλα…εκτός βέβαια αν υπάρχει «άμεση ανάγκη».
    Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση αν η άμεση ανάγκη λέγεται ΔΝΤ και περικοπές εξόδων, πιστέυω ότι κανείς δε μετρά τις ανθρώπινες ζωές και την ασφάλεια των μικρών παιδιών με το χρήμα, τουλαχιστόν σε κράτη που ανήκουν στο σύχρονο κόσμο. Αν πάλι δεν είναι έτσι…τότε γονείς και εκπαιδευτικοί ας αγωνιστούμε να αλλάξουμε την οικονομίστικη αντίληψη της ΥΠ.ΔΒΜΘ για την ζωή μας, διοτί σίγουρα τη «δική τους» την προστατεύουν με το παραπάνω, επιλέγοντας κατάλληλα αυτοκίνητα, συνοδούς ασφαλείας, οδηγούς εκπαιδευμένους, σχεδιάζουν σύντομα και ασφαλή δρομολόγια κτλ. Οι μαθητές μας, τα παιδιά μας δεν πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:32 | Καραφέρης Ιωάννης Δ/ντής Σχολείου Δευτεροβάθμιας

    Πιστεύω πως ο σημερινός χάρτης των σχολικών μονάδων σ’ όλη την Ελλάδα έχει προκύψει μέσα από διαχρονικές κοινωνικές ζυμώσεις και αναμφισβήτητα προς το καλύτερο.
    Ως συνέχεια των παραπάνω μπορώ να θεωρήσω σα θετικές εξελίξεις:
    1. Κατάργηση σχολικών μονάδων μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα το θεωρούσε λογικό.
    2. Εάν θα γίνουν καταργήσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι προανέφερα και ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές με μεγάλες μετακινήσεις μαθητών, τότε το ποιοτικό αντάλλαγμα της μάθησης θα πρέπει να είναι οφθαλμοφανές και να εξ αρχής τεκμηριωμένο.
    3. Συγχώνευση σε Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις με ένα Δ/ντή, σε μικρές πόλεις που συνυπάρχουν χωριστά μικρά Γυμνάσια και μικρά Λύκεια και πολλές φορές στο ίδιο κτίριο.
    Καραφέρης Ιωάννης
    Πτελεός Μαγνησίας

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:29 | Aλκιβιάδης Νέττας

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    σχόλιο είναι : μία γραπτά ή προφορικά διατυπωμένη άποψη που στηρίζεται συνήθως σε επιστημονικά ή πραγματικά δεδομένα και που αναφέρεται σε ένα γεγονός ή σε μία κατάσταση. Αν το σημερινό μου κείμενο που αναφέρονταν στην συγχώνευση των Γυμνασίων Λυκείων Νεάπολης και Τσοτυλίου Βοϊου δεν ήταν σχόλιο, τότε παρακαλώ να σοβαρευθείτε και ν’ ασκήσετε ό,τι ασκείτε με περισσότερη γνώση της Ελληνικής μας γλώσσης. Επαναλαμβάνω παρά ταύτα την ήδη διατυπωθείσα πρότασή μου που είναι και σχόλιο. Η παράλληλη κατάργηση Γυμνασίου Τσοτυλίου και Λυκείου Νεάπολης Κοζάνης, αποτελεί ένα μέγιστο σφάλμα των αρμοδίων Υπηρεσιών ή φορέων που την έχουν προτείνει.Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει και στις δυό κοινότητες νέα προβλήματα, θα επιβαρύνει το δημόσιο με περισσότερες δαπάνες δια την κίνηση των μαθητών και θ’ αναγκάσει οικογένειες με παιδιά να εγλαταλείψουν Νεάπολη και Τσοτύλι και να εγκατασταθούν στην Καστοριά , ΄Αργος Ορεστικό ,Κοζάνη ή αλλού όπου τα παιδιά τους θα μπορούν να φοιτούν και στα δύο τμήματα της Μέσης Εκπαίδευσης και να έχουν τα ανάλογα φροντιστήρια.

    Αλκιβιάδης Νέττας
    Πρ. Καθηγητής Νομικών Επιστημών στην Γερμανία

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:09 | Aλκιβιάδης Νέττας

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    σχόλιο είναι : μία γραπτά ή προφορικά διατυπωμένη άποψη που στηρίζεται συνήθως σε επιστημονικά ή πραγματικά δεδομένα και που αναφέρεται σε ένα γεγονός ή σε μία κατάσταση. Αν το σημερινό μου κείμενο που αναφέρονταν στην συγχώνευση των Γυμνασίων Λυκείων Νεάπολης και Τσοτυλίου Βοϊου δεν ήταν σχόλιο, τότε παρακαλώ να σοβαρευθείτε και ν’ ασκήσετε ό,τι ασκείτε με περισσότερη γνώση της Ελληνικής μας γλώσσης.

    Αλκιβιάδης Νέττας
    Πρ. Καθηγητής Νομικών Επιστημών στην Γερμανία

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 15:59 | πολύτεκνη γονεας μικρών παδιών

    Το σχολείο αποτελεί κοιτίδα μόρφωσης, πολιτισμου, εξέλιξης, παραγωγής των στελεχών της αυριανης κοινωνίας. Αν σε μια απομακρυσμένη περιοχή, καταργηθεί και αυτό συγχωνευόμενο με άλλα σχολεία, μέσα σε όλα τα χίλια μύρια που δεν υπάρχουν , αναρωτιέμαι τελικά τι θα μείνει όρθιο για να καμαρώνουμε Τα παιδια μας έχουν ανάγκη όχι μονο απο κπαίδευση αλλα από παιδεία γενικότερα. στο χωριό που ζώ, αν και μόλις 1 ωρα μακρια από την Αθήνα, δεν υπάρχει γυμναστήριο ούτε εντός ούτε εκτός σχολείου, ούτε αιθουσα υπολογιστών, ούτε μουσική ούτε χορός. και αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο τα δικά μας τα παιδια να είναι τόσο στερημένα ενω θα μπορούσαν κάτω από τη μεγαλύτερη θέληση και φροντίδα των κρατικών μηχανισμών να ζουν επί ίσοις όροις με τα παιδια των αστικών κέντρων στις παροχές. Καταργώντας μια σχολική μονάδα αποδυναμώνετε την περιφέρεια, υποβιβάζετε την τοπική κοινωνία και καταργείτε θέσεις εργασίας όχι μόνο των εκπαιδετικών αλλά και όλων των επαγγελμάτων, διότι αν μια περιοχή δεν έχει σχολείο, τότε με ποιο κινητρο μια οικογενεια θα επιλέξει τη συγκεκιμένη περιοχή για τόπο εγκατάστασης;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 15:58 | Σύλλογος γονέων δημοτικού σχολείου Δολιανων

    Στο νομό Αρκαδίας ,στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας σε 2 διαφορετικά Τ.Δ υπαρχουν 2 3/θεσια Σχολεία ,των Δολιανών και της Μελιγούς,υποψήφια θύματα αυτης της συγχώνευσης.Ως μελη του Συλλόγου Γονέων Δολιανών προτείνουμε τη συνύπαρξη και των 2 με την εξής μορφή.Μπορούν να γίνουν 3 ταξεις στα Δολιανά π.χ.ΠΡΩΤΗ,ΔΕΥΤΕΡΑ,ΤΡΙΤΗ, απο μαθητές και των 2 σχολείων και 3 ταξεις στη Μελιγού ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ,ΕΚΤΗαπο τους ίδιους μαθητές αντίστοιχα.
    Ξερουμε όλοι μας σε μια διαπραγμάτευση ακολουθείς μια ΜΕΣΗ ΟΔΟ!
    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΑΙΤΗΤΗ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ!Η ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΝ!
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΟΓΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 15:42 | Ανδρέας

    Αφήστε τα κόλπα και τις αλχημείες για τη δήθεν αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου με τα προτεινόμενα μέτρα και δηλώστε στους πολίτες ευθαρσώς ότι οι αλλαγές που προτείνετε,είναι καθαρά για εξοικονόμιση χρημάτων και τίποτα παραπάνω.Έλεος,για άλλη μια φορά μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε τους πολίτες,γνωρίζουν πολλές φορές πολύ περισσότερα και καλύτερα από πολλούς από εσάς που κάνετε τέτοιου είδους προτάσεις.Επιτέλους κάντε την επανάσταση του αυτονόητου,όπως πολύ συχνά επικαλείστε και δεν το κάνετε: δηλαδή σχολεία με νοικοκυρεμένους αύλειους χώρους,αίθουσες διδασκαλίας ανθρώπινες,επιμορφωμένους και καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς,μηχανισμούς υποστήριξης των αδύνατων μαθητών οργανωμένα και όχι συμπτωματικά, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων,γυμναστήρια,αίθουσες πληροφορικής,αλλαγή ουσιαστική και όχι για κατανάλωση του εξεταστικού συστήματος(για να έχουμε παιδιά που θα επικοινωνούν και θα χαμογελούν στο σπίτι και όχι να πηγαινοέρχονται αμείλητα και προβληματισμένα καθημερινά από τα φροντιστήρια),πραγματική οικονομική στήριξη των σχολικών μονάδων και πόσα άλλα.Δείξτε ειλικρινή δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση και να είστε σίγουροι,τις αλλαγές που προτείνετε θα τις αγκαλιάσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,Ανδρέας.

  • Τα τελευταία χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα στον τόπο μας βρίσκεται ενώπιον μιας αντιφατικής πραγματικότητας. Παρά την αύξηση με ανησυχητικούς ρυθμούς του φαινομένου της μαθητικής διαρροής και της σχολικής εγκατάλειψης στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική τάση συσσώρευσης των μαθητών σε ορισμένες σχολικές μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχολικές μονάδες να ασφυκτιούν λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού μαθητών που εγγράφονται σε αυτές, ενώ κάποιες άλλες συρρικνώνονται.
    Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αναπόφευκτα πολλαπλά προβλήματα. Οι κτιριακές υποδομές των σχολικών μονάδων που σφύζουν από μαθητές αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της πολυπληθούς μαθητικής κοινότητας, γεγονός που παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή όλων των μαθημάτων. Οι υπάρχουσες σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν για να συμπεριλάβουν τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των μαθητών, ενώ πολλές από εκείνες τις αίθουσες που προορίζονταν για παρουσιάσεις ή προβολές, λόγω του ότι διέθεταν τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποτελούν πλέον -εξ ανάγκης- αίθουσες διδασκαλίας για τα νεοσυσταθέντα κάθε χρονιά τμήματα. Επίσης σε πολλά σχολικά συγκροτήματα χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας χώροι εντελώς ακατάλληλοι από πλευράς ασφάλειας και υγιεινής ενώ σε πολλά άλλα τοποθετούνται λυόμενες αίθουσες συρρικνώνοντας τον αύλειο χώρο του σχολείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σχολικές μονάδες που διαθέτουν επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες, λόγω του περιορισμένου αριθμού μαθητών που εγγράφονται σε αυτές. Στα σχολικά αυτά συγκροτήματα (ορισμένα μάλιστα από τα οποία έχουν ανεγερθεί πρόσφατα) υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων για περισσότερους μαθητές, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
    Η πραγματικότητα που σκιαγραφήθηκε παραπάνω δημιουργεί στο δημόσιο σχολείο, πέραν του κτιριακού, ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που σχετίζεται με την εμφάνιση διδακτικών ανισοτήτων ανάμεσα στους μαθητές της ίδιας περιοχής. Το έργο των εκπαιδευτικών δυσχεραίνεται μέσα σε πολυπληθή τμήματα, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας να αναγνώσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες που διαθέτουν ολιγομελή τμήματα, έχουν το χρονικό περιθώριο να ενσκήψουν στα αιτήματα όλων των μαθητών τους, παρακολουθώντας και υποβοηθώντας εκ του σύνεγγυς τη μαθησιακή πορεία τους.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι πασιφανές ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι ο επανακαθορισμός των περιοχών που «τροφοδοτούν» τις σχολικές μονάδες στους διευρυμένους σήμερα Δήμους. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, θα πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου ο αριθμός των μαθητών στις συνοικίες των αστικών κέντρων και των χωριών του κάθε Δήμου. Πολλές από αυτές ίσως έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης πληθυσμιακής μετατόπισης σε προάστια που βρίσκονται έξω από το αστικό κέντρο ενώ κάποια χωριά έχουν πληθυσμιακά συρρικνωθεί.
    Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να ολοκληρωθεί αιφνιδιαστικά με προχειρότητα και αποσπασματικές ρυθμίσεις ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κάθε τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, ώστε η ανακατανομή να είναι ισότιμη για όλα τα σχολεία. Έτσι θα ωφεληθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στην άσκηση του διδακτικού τους έργου.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 14:50 | ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 3ου και 15ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Προς Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Χαλάνδρι, 18/1/2011
    κ. Κουμέντο

    Κοινοποίηση : Υπουργό Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου
    Δ/ντή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ.Βεντήρη
    Δ/ντή 3ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
    Δ/ντή 15ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
    Ένωση Συλλόγων γονέων Δήμου Χαλανδρίου

    Απευθυνόμαστε σε σας για να εκφράσουμε την εντονότατη ανησυχία των γονέων των μαθητών των 3ου και 15ου Δημοτικών σχολείων για τη φημολογούμενη συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων.
    Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στα σχολεία μας φοιτούν 20 μαθητές- οικότροφοι του Ιδρύματος Χατζηκώνστα καθώς και 18 μαθητές στα τμήματα ένταξης. Οι μαθητές αυτοί, το γνωρίζετε ίσως καλύτερα και από εμάς λόγω της παιδαγωγικής σας ιδιότητας, χρειάζονται ιδιαίτερη και πλέον εξατομικευμένη αντιμετώπιση προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι, οι ίδιοι και οι συμμαθητές τους, το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης και της παιδείας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα.
    Τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, για τα οποία και εμείς οι γονείς συνεισφέρουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας για τη βελτίωσή τους( δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων).
    Δεν αντέχουμε και επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη συγχώνευση των δύο σχολείων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
    Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων που θα αποβούν εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας και σας ζητούμε να μην συγχωνευθούν τα σχολεία μας.

    Με τιμή
    τα ΔΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:45 | Τάσος Δερβεντλής

    Να θεσπιστεί ένα όσο τον δυνατόν αντικειμενικό πλαίσιο βάση του οποίου και σε συνδυασμό με τον διάλογο με την τοπική κοινωνία να λαμβάνεται η απόφαση για τέτοια σοβαρά ζητήματα. Στην παρούσα συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας, να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε να συγχωνευτούν όσο τον δυνατό λιγότερες σχολικές μονάδες, οι απολύτως απαραίτητες. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν τα παιδία στην ύπαιθρό και στα σχολεία στα χωρία τους. Μια σημερινή μεταφορά των σχολικών μονάδων στην μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, θα σημαίνει την αυριανή μετακόμιση της οικογένειας στην πόλη αυτή, θα σημαίνει την εγκατάλειψη των κοινοτήτων, την ερημοποίηση της Ελληνικής υπαίθρου. Πρέπει να ληφθούν όλα πολύ σοβαρά υπόψη, να μην αποφασίσουμε και προκαλέσουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:01 | Απόστολος

    Είναι προτιμότερο να μετακινούνται 20 μαθητές για να κάνουν αγγλικά π.χ. ή να μετακινείται ένας καθηγητής ?
    Θέλουμε να ερημώσουμε την ύπαιθρο τελείως ,κλείνοντας σε πολλά χωριά την τελευταία κοιτίδα πολιτισμικής κληρονομιάς?
    Εσείς θα πηγαίνατε να μείνετε στο χωριό σας αν δεν λειτουργούσε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ?
    Πολλά από τα σχολεία που έναι για κλείσιμο από σας , μόλις πριν 60 χρόνια κάποιες ηρωικές μορφές δασκάλων τα κρατούσαν ανοιχτά με κίνδυνο της ζωής της δικιάς τους και των μαθητών . Τώρα σε περίοδο ειρήνης νομίζετε ότι πρασφέρετε υπηρασίες στην Πατρίδα με το να κλείσετε μικρά σχολεία στη βόρειο Ελλάδα ειδικά στην παραμεθόριο .
    Έχετε μείνει σε πάνω από 12θέσιο σχολείο δημοτικό ποτέ 4 εργάσιμες ημέρες όλες τις διδακτικές ώρες στο χώρο του σχολείου? Θα βλέπατε τότε αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι οι εκπαιδευτικοί ‘οτι αυτά είναι σχολεία εκτρώματα με πολλά προβλήματα .
    Ομολογήστε επι τέλους ότι δεν μπορείτε να κάνετε διορισμούς ,ότι δεν έχετε χρήματα και αφήστε τα περί αναβάθμισης .
    Και ένα τελευταίο ,τί είναι προτιμότερο να δουλεύουν στα γραφεία Εκπαίδευσης ,στο υπουργείο , αποσπασμένοι Εκπαιδευτικοί, που το σύστημά σας έχει χιλιάδες πτυχιούχους αδιόριστους ,ή να προσλάβετε διοικητικούς δευτεροβάθμιας εκπ/σης . Σας πειράζει που με τις αποσπάσεις εκπ/κών σε διοικητικές θέσεις καταπολεμείται η ανεργία τους ???? Διορίστε εκπαιδευτικούς καιαφήστε τα κόλπα .-

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 12:54 | τσουκνάκη ελ

    Καλό θα ήταν πρωτοδίκως να μας ενημέρωνε κάποιος επίσημα για το σχήμα και το πριεχόμενο που θα έχει το νέο τεχνολιγικό λύκειο για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για την ορθότερη υλοποίηση του. Όπως πάντα όμως, τα μαθαίνουμε όλα τελευταίοι και απλώς καλούμαστε να λάβουμε μέρος στην εφαρμογή ενός ακόμα πειράματος. Όλοι κατηγορούν τώρα τις ΕΠΑ.Σ και τα ΕΠΑ.Λ, των οποίων η τραγική κατάληξη ήταν ολοφάνερη από την πρώτη ημέρα ιδρυσής τους. Ποιος μαθητής θα γράφονταν σε άλλο σχολείο (στην ΕΠΑ.Σ) όταν είχε ήδη ξεκινήσει σε άλλη μορφή (ΕΠΑ.Λ ή ΓΕ.Λ); Έτσι από εκεί όπου είχαν καταφέρει να δημιουργηθούν βιώσιμες και αξιόλογες έκπαιδευτικές τεχνολογικές μονάδες (το προηγούμενο πείραμα των ΤΕΕ, το οποίο με κόπο και πολλά χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς) βρεθήκαμε να υπηρετούμε σε σχολεία με φθίνοντα αριθμό μαθητών και πλήρη απαξίωση του ρόλου μας. Σαφώς και δεν μας αρέσει αυτό, θέλουμε ορεξάτους μαθητές και όχι σχολεία φαντάσματα. Αλλά πως θα γίνει αυτό; Τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαθητών μας; Τι γίνεται με τους εργαζόμενους μαθητές που χρόνια τώρα περιφέρονται από δήμο σε δήμο και από σχολείο σε σχολείο; Και τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς τεχνολογικών κυρίως ειδικοτήτων (γιατί τους άλλους όλο και κάπου τους βολεύουμε) που προσλήφθηκαν αφιδώς τα τελευταία χρόνια; Γίνεται τελικά καποιος σχεδιασμός με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα των μαθητών σήμερα;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:03 | Μαρία Πρατσινη

    Στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, έχουμε δύο γυμνάσια και μόλις φέτος λειτούργησε κα το 3ο το οποιο συστεγάζεται με το 2ο. Οι μαθητές είναι υπερδιπλάσιοι απο εκείνους που προοριζόταν το σχολείο αρχικά. Στοιβάζονται κυριολεκτικά σε αίθουσες, χτιστές και λυόμενες. Τα επεισόδα μεταξύ των πολυπληθών μαθητών είναι πολύ συχνά. Η διδασκαλία επίπονη στα φουσκωμένα τμήματα.
    Το 2ο Λύκειο συστεγάζεται με το πρώτο και μοναδικό μέχρι πρόσφατα της πρωτεύουσας.
    Τα τελευταία χρόνια ακούμε για νέα σχολεία με ΣΔΙΤ αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη…και τα σχολεια ασφικτιούν και οι μαθητές καταφεύγουν στα φροντιστήρια και οι καθηγητές πώς να κάνουν τη δουλειά τους;
    Το 5ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί τρία χρόνια τώρα σε λυόμενες αίΘουσες.
    Γιατί δεν ξεκινάει το Υπουργείο από τέτοιες περιπτώσεις για να αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση με νέες σύγχονες σχολικές υποδομές;

  • ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΕΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ.
    ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΤΑ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ ΗΤΑΝ ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΕΕ ΝΑ ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. (Π.Χ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ.Λ.Π.)

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:07 | Μαρία-Στέλλα Αλούπη

    Προσθέτω οτι 30 άτομα σε μιά τάξη είναι πολλά για τον 21 πρώτο αιώνα. Αυτό το νομοσχέδιο θα μας πήγαινε πίσω σαν κοινωνία.

    Επίσης, μισή ώρα με τρία τέταρτα διαδρομής προς και άλλο τόσο για διαδρομή από το σχολείο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ χάσιμο ώρας. Μία ή μιάμισυ ώρα στο δρόμο!!!! Και συχνά σε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ δρόμους… Παντού έχει αναγνωριστεί ότι το πρωινό ξύπνημα των παιδιών στην ουσία μειώνει την αποδοτικότητά τους, και κοιμούνται όρθια στο σχολείο. Αλλού τα αφήνουν να κοιμηθούν πάνω στο θρανίο!!! Τί ώρα πρέπει να τα σηκώνουμε επιτέλους για να φτάσουν στο σχολείο ήδη κουρασμένα; (κι εμείς μαζί, εννοείται!)

    ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΓΑ ΞΥΓΚΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:02 | ΔΟΛΙΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    ΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΑ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ .ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑς ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΣΜΟΙΡΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ.ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑς ΕΧΕΙ 38 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 45.ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟς ΧΩΡΙΟΥ 1000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΙΟΙ; ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΞΙΟΙ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΟΥΝ ΨΗΦΟΥς ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:55 | Μαρία-Στέλλα Αλούπη

    1)Λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα γενικά (νησιά, βουνά, αλλά ακόμα και μεσα στις πόλεις!), αλλά και για λόγους μείωσης ευκαιριών εργασίας για περισσότερους εκπαιδευτικούς, εγώ γενικά ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ να συγχωνευτούν σχολεία.

    2) Εάν είχα την ευκαιρία να διαβάσω το πλήρες κείμενο της «διαβούλευσης», ίσως θα μπορούσα να κάνω πληρέστερα σχόλια. Επίσης, ίσως με έπειθαν τα κρατικά επιχειρήματα. Η προθεσμία όμως που δίδεται (εντός 4-5 ημερών), δείχνει ότι δεν πρόκειται περί διαβούλευσης, αλλά περί «θέλουν-να-μας-πιάσουν-πάλι-στον-ύπνο-και-δεν-προλαβαίνουμε-να-αντιδράσουμε». Θεωρώ το διάστημα προθεσμίας απαράδεκτο και γελοίο, και πολλά άλλα που εμπίπτουν στον 6ο από τους «όρους συμμετοχής» που μας επιβάλλονται από το δημοκρατικότατο Opengov.gr. Ευτυχώς ήδη έχουν ψηφιστεί οι σχετικές απεργίες!!!

    Συγχαριτήρια για την ωμότητα της διαβούλευσης.
    Η όποια επεξεργασία που της κάνατε σίγουρα πήρε περισσότερο χρόνο, κρίμα που δε θα προλάβουμε να τη μελετήσουμε! Τυχαίο; Δε νομίζω!!!!

  • Οι συγχωνεύσεις των σχολείων θα πρέπει να γίνουν με σκοπό την παροχή και εξασφάλιση της αντικειμενικά καλύτερης εκπαίδευσης που πρέπει να προσφέρει το σχολείο στη σημερινή εποχή και με ορίζοντα 5ετίας. Δηλαδή το σχολείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση να διαθέτει τα στοιχειωδώς τα απαραίτητα που είναι : Αίθουσα πληροφορικής πλήρως εξοπλισμένη, Βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, αίθουσα 2ης ξένης γλώσσας, κλειστό γυμναστήριο, τραπεζαρία, καθώς και μόνιμο εκπαιδευόμενο ανά ειδικότητα προσωπικό και μόνιμη καθαρίστρια για κάθε 10 αίθουσες . Επιπλέον να υπάρχει τμήμα ένταξης και δυνατότητα παρουσίας παιδοψυχολόγου κάποιες ώρες ανά μηνά .
    Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στον περιβάλλοντα χώρο όπου θα πρέπει να υπάρχει άνετος χώρος προαυλισμού των παιδιών και απαραίτητα διαμορφωμένο φυσικό περιβάλλον με πράσινο και δέντρα,

    Μαριος Λουκατος
    Προεδρος Συλλόγου Γονεων Δημοτικου Άνοιξης

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:15 | Νίκος Κ.

    Nα κάνετε σχολή Δ/ντών και όχι να γίνονται οι επιλογές με βάση την σχέση του υποψηφίου με τους αιρετούς και όχι μόνον. Να εκπαιδεύονται και να στελεχώνουν σχολεία και να ασκούν Δοιήκηση σε αριθμό μαθητών και όχι σε κτήρια.Για παράδειγμα, ελάχιστος αριθμός μαθητών ανα Δ/ντή, 700 μαθητές. Ελάχιστος αριθμός σχολείων ανα γραφείο 50. Εκτός της ιδιαιτερότητας των νησιών.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:11 | maria

    Οι συγχωνεύσεις σχολείων θα πρέπει να ξεκινούν με βάση ,ότι ο μαθητής του σχολείου που καταργείτε και θα μεταφερθεί στο πλησιέστερο σχολικό κέντρο(Μεγαλύτερη σχολική μονάδα)πρέπει να βρεί συνθήκες πολύ καλύτερες από το σχολείο που ήταν.Καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή,σχολείο εξοπλισμένο με εργαστήριο φυσικής,εργαστήριο πληροφορικής-Βιβλιοθήκη-Τμήμα ένταξης-Τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας-Ανετες αίθουσες διδασκαλίας-Μεγάλο αύλειο χώρο με γήπεδα για αθλοπαιδιές και κυρίως εκπ/κούς που θα αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά και θα νιώσουν το καινούργιο σχολείο ,σχολείο τους.Εάν είναι να στριμωχθούν σε σχολεία χειρότερα από τα δικά τους νομίζω ότι το όλο εγχείρημα θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.Πρέπει λοιπόν να γίνει μια σωστή κατανομή των συγχωνευμένων σχολείων και κάθε προσπάθεια να έχει σαν βασική της αρχή αυτό που προανέφερα.Αλλά πολύ φοβάμαι ότι το όλο εγχείρημα θα γίνει έτσι στο πόδι χωρίς να γνωρίζουν αυτοί που θα προτείνουν πώς είναι τα σχολεία .Είμαι εκπ/κός και υπηρετώ σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της περιοχής μου.Μαθαίνω ότι στον σχεδιασμό που γίνεται μεγαλώνουν άλλα σχολεία που από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής είναι μέρα με την νύχτα με αυτό που υπηρετώ.Πού είναι λοιπόν το κριτήριο της υλικοτεχνικής υποδομής που στην διαβούλευση θεωρείται το πρωτεύον;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:58 | Παύλος Ι.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει μία πιλοτική εφαρμογή, τουλάχιστον δύο ετών, σε ενδεικτικές και αντιπροσωπευτικές (γεωμορφολικά – πληθυσμιακά κτλ) περιοχές της χώρας.
    Στο παρελθόν και μάλιστα σε όχι τόσο οικονομικά αντίξοες για την Ελλάδα συνθήκες, υπήρξαν σχετικές μελέτες και συγκεκριμένες προτάσεις (Ιωσηφίδης Παύλος – Καραϊσκάκης Δημήτρης:»Συνεννώσεις ολιγοθεσίων σχολείων. Η περίπτωση του Ν. Πέλλας», Έδεσσα, 1998).
    Οι μελέτες υπήρξαν, η όποια, όμως, πολιτική απόφαση χρειαζόταν για την υλοποίησή τους απουσίασε. Αποσπασματικές, βέβαια, συγχωνεύσεις και καταργήσεις έγιναν πολλές, με αμφίβολα, όμως, αποτελέσματα για τη διευθέτηση του συνολικού προβλήματος.
    Ένα τέτοιο ζήτημα ασφαλώς και αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να είναι αυτές οι μοναδικοί συντελεστές που θα καθορίσουν τα κριτήρια εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος. Ούτε θα μπορούσε να είναι απλά ένα «ζήτημα» των εκπαιδευτικών υπηρεσιακών συμβουλίων.
    Χρειάζεται, κατ’ αρχήν, μία συστηματική και εμπεριστατωμένη εκπαιδευτική – επιστημονική έρευνα και ανάλυση.
    Καλή επιτυχία.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:56 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Η άποψη μας σε περίπτωση κατάργησης του Γυμνασίου μας που διαθέτει άριστη υποδομή είναι να μετατραπεί σε Μουσικό Σχολείο,δεδομένου ότι μουσικό Σχολείο δεν διαθέτει ο Νομός Καστοριάς.Το λάθος που έγινε με τη μή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων δεν πρεπει να συμβεί και με τις υποδομές των Σχολείων.Αυτά δεν είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:55 | ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΙ ΑΥΤΗ Η «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 7:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 16:ΟΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ «ΠOΛΥΔΥΝΑΜΑ» ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:27 | Κωστας Ξ

    Κλείσιμο ΙΕΚ και αντικατάσταση με τέταρτο έτος εξειδίκευσης στα ΕΠΑΛ.
    Αναβάθμιση των βιβλίων-αναλυτικών προγραμμάτων στα ΕΠΑΛ και ειδικά σε ειδικότητες αιχμής όπως Η «Υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων στα ΕΠΑΛ. Εκεί εξοπλισμός σύγχρονος προυπάρχει.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 04:29 | Μιχάλης Μίχας

    Βλέπουμε σχολεία στο εξωτερικό που στην ουσία είναι μονάδες μέσα σε πάρκα μέσα στο πράσινο και στα δέντρα, βλέπουμε σχολεία στην Ελλάδα μέσα σε πολυκατοικίες με κάγκελα παντού . Περνώντας έξω από τον κορυδαλλό αν δεν ήξερες ότι ήταν φυλακές και δεν υπήρχαν οι σκοπιές θα νόμιζες ότι είναι ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα. Τα σχολεία στην Αθήνα ίσως και σε άλλες μεγαλουπόλεις δεν θέλουν απλώς συγχώνευση αλλά μεταστέγαση. Ας πάρει το δημόσιο τις εκτάσεις που του αναλογούν ας δώσει και η εκκλησία αντίστοιχα στρέμματα ως οφείλει (άλλωστε το παιδείας είναι και θρησκευμάτων) και να δημιουργηθούν σύγχρονες σχολικές μονάδες μέσα στο πράσινο. Τότε θα μπορούμε πράγματι να μιλήσουμε ουσιαστικά και ποιοτικά για συνενώσεις. Τώρα γιατί μιλάμε για μικρότερες ή μεγαλύτερες φύλακες παιδικών ψύχων; Στις μεγαλουπόλεις αν παρατηρήσει κάθε γονέας που στέλνει το παιδί του, κάθε εκπαιδευτικός που κάνει μάθημα, κάθε υπουργός τι διοικεί τι νιώθει ;;; απλά σκεφτείτε το. Όσο αφορά το κόστος και την οικονομία ,λύσεις για την εκπαίδευση πάντα υπάρχουν, θέληση; Οι τράπεζες τοκογλυφικά στο δανεισμό από κάρτες έχουν 19 % τόκο ας παίρνουν το 13% και το υπόλοιπο 6% ας πάει για την ανέγερση σχολικών κτηρίων. Μεγάλες εταιρείες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μπαίνουν σε χαριστικές ρυθμίσεις ας αναγκαστούν αντί αυτών να γίνουν χορηγοί στα νέα σχολικά κτήρια με ελαφρύνσεις φορολογικές κτλ (δεν πληρώνουν που δεν πληρώνουν ας προσφέρουν και κάτι ), οι μισθοι των εκπαιδευτικων που ειναι στο διας ας μπαινουν σε μια τραπεζα με σύμβαση του υπουργείου και η δυνατότητα ανάληψης να ειναι 5 μερες μετα δεν επηρεζει σε κανεναν τον προγραμματισμο και οι τόκοι ας πανε γι΄αυτο το σκοπό. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται χώροι και λύσεις για mall και αλλά τεραστία πολυκαταστήματα στο κέντρο σχεδόν της πρωτεύουσας και όχι για πράσινο σε συνδυασμό με σχολεία.

  • Δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμμιά συγχώνευση σχολείων, αν το σχολείο υποδοχής δεν είναι σε θέση να παρέχει αξιολογικά και αντικειμενικά καλύτερη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, σε τι θα εξυπηρετήσει μια συγχώνευση ενός μονοθεσίου σε ένα πολυθέσιο, όταν το δεύτερο δεν διαθέτει Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Γυμναστήριο, Βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, Εργαστήριο Φυσικής Πειραματικής εξοπλισμένο με τα απαραίτητα όργανα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με υλικό για τη Θεατρική, Μουσική και Εικαστική Αγωγή, μόνιμο και άρτια εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, και υποστήριξη από ειδικούς για υποδοχή, ενισχυτική διδασκαλία,παράλληλη στήριξη,κ.ά.; Και επειδή τέτοια σχολεία υπάρχουν μόνο ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν την καταθλιπτική κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, καλό θα είναι οι συγχωνεύσης να προχωρήσουν όταν και μόνο όταν θα ισχύει η πιο κάτω απλή ανισότητα: Ποιότητα εκπαίδευσης με συγχώνευση > ποιότητα εκπαίδευσης χωρίς συγχώνευση.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:56 | Γεώργιος Νικόπουλος

    Να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο για πρότυπη αμφίδρομη διδασκαλία.

    Για το κάθε ωριαίο μάθημα να υπάρχει προσβάσιμη από τους μαθητές πρότυπη διδασκαλία με σχετικά εποπτικά μέσα, συχνές ερωτήσεις και ερωτήσεις εμπέδωσης. Από πίσω προσβάσιμο μόνο σε εκπαιδευτικούς να υπάρχει φόρουμ προτάσεων βελτίωσης της διδασκαλίας του μαθήματος, σχολίων, συνδέσμων βιβλιογραφίας κ.α. Ακόμη με συμμετοχή παιδαγωγών – ψυχολόγων θα συζητούνται προβλήματα που προκύπτουν και τρόποι αντιμετώπισης.

    Η συγγραφή όλων των ανωτέρω θα γίνει σταδιακά και εθελοντικά από τους εκπαιδευτικούς που θα ανατρέχουν σε αυτήν την σελίδα ως βοήθημα για την προετοιμασία του μαθήματος αξιολογώντας τις προτάσεις των άλλων συναδέλφων και προσθέτοντας απόψεις και ερωτήματα είτε επιστημονικού είτε παιδαγωγικού χαρακτήρα.

    Ως κίνητρο συμμετοχής είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί, ανάλογα με την συμμετοχή και την αξιολόγηση των προτάσεών τους από τους συναδέλφους τους να συγκεντρώνουν κάποια μόρια που θα μπορούν να επιδρούν στην εξέλιξή τους (ή στην ηθική επιβράβευση των ήδη συνταξιούχων).

    Όπως αντιλαμβάνεστε το φόρουμ αυτό θα αποτελεί ένα διαρκές σεμινάριο που θα αναβαθμίζει την ποιότητα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Ακόμη θα επιτρέψει σε έναν εκπαιδευτικό ολιγοθέσιου σχολείου να διδάξει ικανοποιητικά εξειδικευμένα μαθήματα πέρα από την ειδικότητά του έστω και εάν απαιτηθεί να παρουσιάσει την πρότυπη διδασκαλία αυτούσια. Σε ένα σχολείο με ανεπαρκή εργαστήρια ένα βιντεοσκοπημένο πείραμα είναι καλύτερο από το τίποτα και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά χρήσιμα πειράματα ανέφικτα σε σχολική αίθουσα και υπό χρονικούς περιορισμούς.

    Παράλληλα αντιλαμβάνεστε το μηδενικό κόστος του, την δυνατότητά του μέσω αξιολόγησης προτάσεων να διορθώνει τις ατέλειές του και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της εκπαίδευσης, καθώς και την δυνατότητά του να ξεχωρίσει τους ταλαντούχους εκπαιδευτικούς, αξιολογημένους από τους συναδέλφους τους.

    Για τους λόγους αυτούς πρέπει να το ξεκινήσετε άμεσα ανεξάρτητα από τα άλλα μέτρα που θα πάρετε για τις συνενώσεις σχολικών μονάδων και γενικότερα για την εκπαίδευση.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:15 | ΓΟΝΕΑΣ 2 ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ -ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΥ-

    ΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΑΞΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΚΑΙ 25 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ Β/ΘΜΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ(ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ-ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 30 ΚΑΙ 40 ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΑΙ 1 ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ).ΑΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ???? (ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ….ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ!!!).ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ Η΄ΦΟΙΤΟΥΝ (ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΧΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ(ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ-ΑΦΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ).
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ 100 ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Η΄ΝΑ ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΜΕ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ 101 ΑΛΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ…ΠΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ……(Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑΣ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΜΠΟΡΕΙ. ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΠΟΤΕ.)

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:04 | Αμβρόσιος Αλεξανδράκης

    Η πρόταση που έχω να κάνω αφορά όλα τα σχολεία σε ένα «Καλλικρατικό» δήμο δηλαδή η συνένωση όπου δεν μπορεί να αφορά κτήρια σχολείων να αφορά απαραίτητα την διοίκηση των σχολείων αυτών και κατά συνέπεια και τις οργανικών θέσεις δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία αυτά. Εξηγούμαι: Σε ένα «καλλικρατικό» Δήμο να υπάρξει μία διεύθυνση των σχολείων της περιοχής και ένα γραφείο διεύθυνσης(στην έδρα του δήμου) με ένα/μια διευθυντή εκπαίδευσης, του/ης οποίου/ας το γραφείο θα είναι συνδεδεμένο άμεσα και ηλεκτρονικά(δίκτυο, κάμερες εγκατεστημένες) με τα υπόλοιπα σχολεία που θα έχει κάτω από την διοίκησή του/ης, δηλαδή τα «παραρτήματα» των σχολικών μονάδων. Στα παραρτήματα αυτά των σχολικών μονάδων της περιοχής του δήμου να υπάρχει από ένας/μια «τμηματάρχης» εκπαιδευτικός κάτι σαν το/η σημερινό/η διευθυντή/τρια του σχολείου. «Υποδιευθυντής/τρια» να είναι είτε κάποιος αρχαιότερος καθηγητής είτε κάποιος καθηγητής που θα έχει μειωμένο ωράριο και θα εκτελεί χρέη διοικητικού υπεύθυνου και συνεργάτη του/ης «Τμηματάρχης». Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το διοικητικό μοντέλο που θα αποδώσει τα μέγιστα την νέα εποχή των αλλαγών που ζούμε.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:49 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΘΕΣΙΑ) ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥΣ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
    ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ , Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 25,
    ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:43 | ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

    Γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό για Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις σχολειών για εξοικονόμηση πόρων για την παιδεία ,η πιο «κερδοφόρα» επένδυση της εποχής που διανύουμε. Αυτός είναι ο μόνος σοβαρός λόγος για τον οποίο ερχόμαστε σε διάλογο μεταξύ μας Υπουργοί, Εκπαιδευτικοί και Γονείς προς το όφελος της Νέας Γενιάς που έχει εμάς τους ιδίους ως στήριγμά της. Δεχόμαστε ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων τόσο διοικητικά όσο και ανθρωπιστικά θα είχε κάποιο νόημα , ώστε να αρθούν διαχωρισμοί, ανταγωνισμοί και άλλες υποτροπές στάσεων μεταξύ ενδιαφερόμενων σε συστεγαζόμενα κτίρια, όταν κι όπου σημειώνονται τέτοια φαινόμενα. Είναι ωφέλιμο για όλους μας να λειτουργούμε μέσα σε περιβάλλοντα όπου διέπονται από άμιλλα, αλληλεγγύη και συνεργασία για ένα κοινό αποτέλεσμα ,την παρεχομένη εκπαίδευση . Έτσι , διοικητικά αυτό αποσκοπεί στην πιο εύρυθμη λειτουργία της νέας σχολικής μονάδας με πρωταγωνιστικό το ρόλο των Δ/ντων ως προς την παιδαγωγική τους μέριμνα και του ή των Υποδιευθυντών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο είναι σκόπιμο στην παρούσα φάση ν΄ αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων τάξεων για να αντιμετωπιστεί πιο ομαλά η αλλαγή και η σταθερότητα που είναι απαραίτητη για μας και τα παιδιά μας . Έτσι ,θεωρούμε ότι ενώ θα μας ωφελούσε μια διοικητική αναβάθμιση της λειτουργία των σχολείων με συγχωνεύσεις διοικήσεων, παράλληλα με μια αναβάθμιση του ρόλου των διευθύνων της εκπαίδευσης , είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων τάξεων θα φέρουν τρομερές αλλαγές και οπισθοχώρηση στην πρόοδο και ανάπτυξη των μαθητευόμενων και θα δοκιμαστεί έντονα η αντοχή των Εκπαιδευτικών… και των Γονέων, δεδομένου του αριθμού προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας πρακτική λόγω των ελλείψεων υποδομών των Σχολείων …και των πόλεων. Ακόμη, παιδαγωγικά αναμένεται η λήψη σοβαρών μέτρων ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη , τεκμηριωμένων ως προς την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, της δυσκολίας του επιπέδου τάξης, της σύνθεσης των τάξεων και τέλος της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων δια την αποφυγή νέων άτοπων ενεργειών . Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση παρα-βιάζεται το δικαίωμα μας στην μόρφωση και στην εργασία! Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο και οι υπεύθυνες Δ/νεις έχουν την πρόνοια να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες και λάθη που αποβαίνουν μελλοντικά εις βάρος της Πολιτείας (με την ευρύτερη έννοια!). Ευελπιστούμε ότι οι αποφάσεις σας κατόπιν σύνεσης και αλληλοστοχασμού θα επιφέρουν την σταθερότητα που επιζητούμε για την επιτυχία του «Νέου Σχολείου» που κι όλοι οραματιζόμαστε!
    ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ
    ΔΑΣΚΑΛΑ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 23:06 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Το ελάχιστο όφελος από την εξοικονόμηση πόρων, που επιβάλλει την πολιτική των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει το όργιο σπατάλης που έχει καταγραφεί τις περασμένες δεκαετίες στον τομέα της σχολικής μεταφοράς. Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον τομέα αυτό, είναι εμφανής ακόμα και στους αδαείς περί τα εκπαιδευτικά. Και φυσικά γι’ αυτό δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Είναι δεδομένο ότι με τη λογική που έχουν διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, με την κατάργηση σχολικών μονάδων και τη συνακόλουθη μαζική μεταφορά χιλιάδων μαθητών όχι μόνο δε θα εξοικονομηθούν πόροι, αλλά αντίθετα το δημόσιο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και κάποιοι επιτήδειοι θα θησαυρίσουν.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:44 | Πατέρας Χρήστος

    Κατάργηση ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων; Ο λόγος; Ότι οι μαθητές είναι μαζί με μαθητές άλλων τάξεων; Ένας σωστός χειρισμός της διδασκαλίας από τον δάσκαλο δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσα ίσα που στις 5μιση ώρες προλαβαίνει άνετα τα πάντα. Και στην τελική αν θέλετε όντως το τέλειο, δηλαδή ένας δάσκαλος ανά τάξη, τότε οι μαθητές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 20 ανά τάξη. Γιατί αλλιώς μια τρύπα στο νερό κάνουμε!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:40 | Σύλλογος γονέων Γ/ΣΙΟΥ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Το Γ/σιο μας βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή και διαθέτει άριστη υποδομή αποτέλεσμα της ουσιαστικής συνεισφοράς των κατοίκων του χωριού μας.Σε πόσα Σχολεία ο μαθητής έχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης(20΄΄)1)Σε γήπεδο ποδοσφαίρου με κλειστές κερκίδες,πράσινο και προβολείς.2)Σε γήπεδο μπάσκετ με ταρτάν και προβολείς 3)Κλειστό Γ/στήριο 10 μέτρα απο την είσοδο του Σχολείου 4)Βιβλιοθήκη 5)αίθουσα μουσικής με πληθώρα μουσικών οργάνων 6)άρτια εργαστήρια Φυσικών επιστημών,Τεχνολογίας,Πληροφορικής με διαδραστικό πίνακα εδω και ένα χρόνο, Πολιτιστικό Κέντρο με δυνατότητες για θεατρικές δράσεις ,Ζωγραφική κλπ;Γιατί πρέπει να συγχωνευτεί με άλλο Σχολείο;Γιατί να κλείσει ένα Σχολείο που σε μια εποχή ιδεοπενίας έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την ανάδειξη της πολιτισμικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας υλοποιόντας καινοτόμα προγράμματα με αυτοχρημάτοδότηση;Η Καστοριά δεν έχει Μουσικό Σχολείο.Το Σχολείο μας καταθέτει αυτό ως εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση κατάργησης του.Η μετακίνηση των μαθητών θα είναι δαπανηρή αλλά και επώδυνη για τους μαθητές.Οταν όλοι μιλούν για παιδεία να λάβουν υπ΄όψη ότι αποκέντρωση με μαρασμό οικονομικό και πολιτιστικό δεν γίνεται.Ένα Σχολείο που μετέχει ενεργά στην συνδιαμόρφωση των όρων περιφερειακής ανάπτυξης είναι το Σχολείο της ελπίδας για να μείνουν οι νέοι στα χωριά τους.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:39 | Majo

    Ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διοικήσουν τις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με το νέο νόμο 3848/2010 για την επιλογή στελεχών θα είναι η γεροντοκρατία και όχι η αξιοκρατία αφού καταδικάζει όποιον εκπαιδευτικό ενδιαφέρεται να ασκήσει διευθυντικό έργο και έχει προϋπηρεσία κάτω των 20 ετών. Ακόμη χειρότερο από εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Τα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδασκαλείο) μειώνονται δραματικά ενώ πριμοδοτούνται άλλα κριτήρια. Δεύτερο μεταπτυχιακό σχεδόν τίποτε, ετήσιες επιμορφώσεις το ίδιο. Η διαβίου εκπαίδευση (επιμορφώσεις, σεμινάρια, ημερίδες) από το υπουργείο που έχει στον τίτλο του και τη διαβίου εκπαίδευση δε λαμβάνεται υπόψη. Πόσο παράξενα αλήθεια ακούγεται αυτό. Αυτοί που θα διοικήσουν τα σχολεία στην πλειοψηφία τους είναι δύο γενιές πίσω. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι μια απλή διαχείριση. Κανένας από αυτούς δεν έχει δει πως πραγματικά λειτουργεί ένα σχολείο. Δε χρειάζεται εξάλλου το ισχυρότερο προσόν είναι τα χρόνια υπηρεσίας. Όσον αφορά τη συγχώνευση σχολικών μονάδων αναφορικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που γνωρίζω σας πληροφορώ πως αυτή είναι αναγκαία. Πρέπει να καταργηθούν τα μικρά σχολεία (ολιγοθέσια) αλλά προσοχή η βασική εκπαιδευτική μονάδα πρέπει να είναι το εξαθέσιο σχολείο. Κάθε σχολική μονάδα μεγαλύτερη του εξαθέσιου είναι δυσλειτουργική και δεν έχει καθόλου ευελιξία. Αυτό δεν είναι σχολείο είναι κέντρο διερχομένων και εξηγούμε γιατί.
    Ένα δωδεκαθέσιο σχολείο έχει προσωπικό πάνω από 25 άτομα μαζί με όλες τις ειδικότητες δεδομένου πως σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο αντικείμενο (π.χ. πληροφορική) το έχουν δύο ή και παραπάνω εκπαιδευτικοί οι οποίοι και συμπληρώνουν ωράριο από τη δευτεροβάθμια. Έτσι ο κάθε εκπαιδευτικός έχει πολλά κενά ενδιάμεσα. Έχει για παράδειγμα μάθημα 3 ώρες, 2 ώρες κενό και φεύγει, μετά έρχεται για άλλες δύο ώρες μάθημα κ.τ.λ.. Σας ερωτώ είναι σχολείο αυτό; Σε καμιά περίπτωση. Σε ένα εξαθέσιο όμως οι εκπαιδευτικοί με τις ειδικότητες είναι περίπου 10 ή λίγο παραπάνω. Έτσι το σχολείο και ευελιξία έχει και να διοικηθεί ευκολότερα μπορεί. Έτσι λοιπόν συνενώσεις μικρών σχολείων (μέχρι εξαθέσιο) και σπάσιμο των δωδεκαθέσιων στο ίδιο κτίριο σε δύο εξαθέσια. Αυτή είναι και η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.
    Τώρα αναφορικά με τη διαχείριση της χρηματοδότησης το σύστημα όπως είναι τώρα είναι αρκετά καλό (σχολικές επιτροπές). Εαν γίνει ενοποίηση των σχολικών επιτροπών τότε τρέχα γύρευε. Ο κάθε διευθυντής θα πρέπει να παρακαλάει και να ζητάει χρήματα από τον κάθε άσχετο του δήμου. Οπότε το σύστημα δε θα περπατήσει
    Το ξέρω πως οι αποφάσεις του υπουργείου έχουν παρθεί και τα σχόλιά μας απλά είναι περιττά. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Εμείς κάνουμε το χρέος μας τα επισημαίνουμε γιατί εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες όταν εσείς θα έχετε φύγει να «υπηρετήσετε» και να «προσφέρετε» από άλλα πόστα ως στρατιώτες της παράταξης όπως ως πολιτικοί λέτε συνήθως.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:03 | AΝΝΑ ΧΕΙΛΑ

    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΝΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ(ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΤΛ) ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΧΑΖΟΥΣ. ΑΝ ΩΝΤΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:02 | Hλίας Τουμασάτος

    Είμαι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπηρετώ σε περιφερειακό, νησιωτικό σχολείο. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στο σχολείο αυτό που, παρότι στεγάζεται σε κτίριο που συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής έχει άνετες αίθουσες, σχολική βιβλιοθήκη,εργαστήριο φυσικοχημείας, θέατρο και γυμναστήριο. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 24.

    Νιώθω ότι σε αυτό το παιδαγωγικό περιβάλλον μπορώ πραγματικά να λειτουργήσω ως εκπαιδευτικός. Σε μια μικρή σχολική μονάδα καθηγητές και μαθητές επικοινωνούμε σε ανθρώπινο επίπεδο και μπορούμε να επιτελέσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Με φοβίζει η ιδέα ενός μεγάλου, απρόσωπου σχολικού συγκροτήματος εκατοντάδων μαθητών, που μοιραία δεν θα μπορούν να έχουν την αίσθηση του «εμείς», αλλά μόνον του «εγώ». Που θα είναι εκατοντάδες παιδιά άγνωστα μεταξύ τους, που απλώς συνυπάρχουν σ’ ένα αχανές κτίριο και στις αίθουσες ακούν άγνωστους καθηγητές. Αν μιλάμε για ένα σχολείο στο οποίο προτεραιότητα είναι ο μαθητής, αισθάνομαι ότι όσο περισσότερο κοντά του βρισκόμαστε οι καθηγητές, όσο πιο πολύ μπορούμε να αφουγκραστούμε αυτα που θέλει ή και αυτά που δεν θέλει να μας πει, τόσο το καλύτερο. Γιατί είμαστε πρωτίστως παιδαγωγοί, δεν είμαστε διαχειριστές πληροφοριών (Έχω υπηρετήσει παλιότερα και την τελευταία αυτή θέση και δεν υποτιμώ την αξία της, όμως δεν είναι αυτό που έχει την πρωταρχική σημασία στο σχολείο). Οφείλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας όχι μόνο την ώρα της διδασκαλίας, αλλά και στο διάλειμμα (όχι μόνο για να τα επιτηρούμε ως χωροφύλακες, αλλά για να επικοινωνούμε μαζί τους, να τα ακούμε και να μας ακούν, να μαθαίνουμε τί σημαίνει να συνυπάρχεις σε μια μικρή κοινωνία).

    Πιστεύω ότι με την εξέλιξη των ΤΠΕ και τον καλύτερο εξοπλισμό των σχολείων με απλά μέσα (και πολύ πιο οικονομικά), όπως προτζέκτορες, γρήγορες ασύρματες συνδέσεις, διαδραστικοί πίνακες, είναι σήμερα εξαιρετικά εύκολο και εφικτό τα μικρά σχολεία να έχουν ίδιες προσβάσεις στη γνώση με τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, και να επιτελούν επιτυχώς το έργο τους χωρίς να συσσωρεύεται ο μαθητικός πληθυσμός σε μεγάλα σχολεία. Και πιστεύω ότι και τα μικρά σχολεία μπορούν να εξυπηρετήσουν επιτυχώς και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα με το προσωπικό που διαθέτουν, με πρώτες και δεύτερες αναθέσεις (και με καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα, αφού τα τμήματα θα είναι ολιγομελή).

    Θεωρώ επίσης ότι η δημιουργία τάξεων με περισσότερους από 25 μαθητές στη Δευτεροβάθμια είναι καταδικαστική για την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου, ιδιαίτερα όταν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι μιλούν για εξατομικευμένη διδασκαλία. Μία τάξη 30 παιδιών του 2010 δεν είναι μια τάξη 30 παιδιών του 1985-1990, όταν ήμουν εγώ μαθητής. Σήμερα ο ρόλος μας είναι περισσότερο βιωματικός – σήμερα δεν είμαστε οι αυθεντίες που οι μαθητές φοβούνται. Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε διάλεξη, μπορούμε μόνο (και πρέπει) να κάνουμε διάλογο. Όσο μικρότερες είναι οι τάξεις μας, τόσο περισσότερο μπορούν να λειτουργήσουν οι εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι βρίσκονται σε κεντρικό σημείο στη φιλοσοφία του Νέου Σχολείου.

    Στην περιφέρεια, επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο, λόγω των αποστάσεων που θα καλούνται να διανύσουν, με κακό οδικό δίκτυο, αντίξοες καιρικές συνθήκες και ανύπαρκτες δημόσιες συγκοινωνίες. Ο κουρασμένος μαθητής που περνάει πολλή ώρα στο λεωφορείο έχει και μειωμένο ενδιαφέρον και μειωμένη απόδοση. Αντί λοιπόν η μετάβασή του σε μια μεγάλη σύγχρονη σχολική μονάδα να λειτουργεί ενθαρρυντικά, τελικά λειτουργεί αποθαρρυντικά. Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα να εξορθολογιστεί η διαδικασία της μεταφοράς των μαθητών, με αποτελεσματικότερη οργάνωση των δρομολογίων, όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου. Εξάλλου οι περαιτέρω συγχωνεύσεις θα εκτοξεύσουν το κόστος της μεταφοράς των μαθητών.

    Αντιλαμβάνομαι επίσης την αναγκαιότητα μιας διοικητικής αναδιάρθρωσης κάποιων σχολικών μονάδων – και πάλι όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των μαθητών. Κι εδώ μπορεί να γίνει εξορθολογισμός, χωρίς όμως να θιγούν κάποια στοιχειώδη παιδαγωγικά standards, όπως τα ανώτατα όρια των 25 (επιμένω) μαθητών στη Δευτεροβάθμια, και χωρίς να δημιουργηθούν τεράστια απρόσωπα σχολεία, με διευθυντές-μάνατζερ που δεν θα μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά και τα προβλήματά τους.

    Τέλος, η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα. Στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους που επιδιώκεται μεταξύ άλλων με τις συγχωνεύσεις, δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι λειτουργοί της εκπαίδευσης.

    Ελπίζω ότι οι φωνές μας θα ληφθούν υπόψιν. Και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι από τα 12 μου χρόνια αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι μου επειδή δεν υπήρχε εκεί κοντά Γυμνάσιο. Η οικογένειά μας χωρίστηκε και νοικιάσαμε σπίτι στην πρωτεύουσα του νομού. Δε θέλω να πω ότι πρέπει κάθε χωριό να έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Πιστεύω όμως ότι στη σημερινή εποχή με τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι σοφότερο και οικονομικότερο όχι να μεταφέρουμε τους μαθητές με πούλμαν στη γνώση, αλλά να μεταφέρουμε τη γνώση, μ’ ένα απλό τηλεφωνικό καλώδιο ή και χωρίς αυτό, στους μαθητές, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Σας ευχαριστώ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:53 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Τριάντα μαθητές σε κάθε τάξη , έλεγχος της απόδοσης σε κάθε σχολείο τουλάχιστον όπως γινόταν μέχρι το 1982 απο τους αντίστοιχους επιθεωρητές . Επαναφορά αυστηρής ιεραρχίας στα σχολεία με αρμοδιότητες στον διευθυντή του σχολείου και κατάργηση των περιβόητων συμβουλίων των διδασκόντων.Να μελετήσεται πως δουλεύουν τα σχολεία στην Σουηδία , το θεσμικό πλαίσιο τους , με τι καθεστώς δουλεύουν οι δάσκαλοι και καθηγητές είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι η έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου , πώς λειτουργεί η ιεραρχία και τι αρμοδιότητες έχουν οι διευθυντές και τα υπόλοιπα όργανα διεύθυνσης κ.λ.π και να εφαρμόσεται τους σουηδικούς θεσμούς στα Ελληνικά σχολεία.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:37 | Περίλυπος

    Προφανώς ο στόχος είναι να παρουσιάσουν οι υπουργοί παιδείας οικονομία στο υπουργείο τους. Τα άλλα περί «πρώτα ο μαθητής», «ποιότητα εκπαίδευσης» και άλλα πολλά, εμείς που τα ζούμε από μέσα, είναι αλήθεια πως τα θέλουμε αλλά πια δεν τα πιστεύουμε.
    Αντί να πάμε σε εξειδίκευση των σπουδών, η πολιτική της συγχώνευσης σίγουρα θα οδηγήσει σε γενίκευση. Δηλαδή υπάρχει κάποιος σήμερα (εχέφρων εννοείται !! και μη θεολόγος – το ένα δεν αποκλείει το άλλο ) που να μη προβληματίζεται γιατί κάποιος που θέλει να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, να κάνει τόσες ώρες Αρχαία, Θρησκευτικά και λοιπά μαθήματα που ούτε κατ’ ελάχιστο βοηθούν στο στόχο του; Το ίδιο ισχύει φυσικά για κάποιον που θέλει να γίνει φιλόλογος και»τρώει» ώρες μαθηματικών που μισεί και απεχθάνεται Και μη βιαστείτε να μου πείτε περί γενικότερης μόρφωσης και άλλα φαιδρά, γιατί όλοι ξέρουμε το έργο του παραλόγου που παίζεται στα σχολεία μας. Η συγχώνευση αν δεν συνοδευτεί από πολύ μεγάλη εξειδίκευση θα είναι μια από τα ίδια. Φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούν παραπάνω λεφτά, και όχι «εξοικονόμηση» όπως την εννοεί το υπουργείο. Αφού Λεφτά Υπάρχουν! έτσι δεν είναι; Αν όχι, προτείνω στις υπουργούς να θυμίσουν στον πρωθυπουργό μας αυτά που έλεγε ο δάσκαλός του Richard Wolf : http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08&feature=player_embedded#

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:17 | Βασίλειος Τριανταφύλλου

    Ότι και να γραψετε τιποτα δεν θα ληφθει υπ΄’οψη όπως δεν ληφθηκε ποτε υπόψη.

    Σε ποιο κειμενο να κανουμε διαβουλευση? επιτελος εαν η κυβερνηση θέλει να κανει διαβουλευσεις (και σε τοσο σοβαρα θεματα) ας δει πως γίνεται σε όλο το κόσμο (και πάντως όχι ετσι)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:12 | ΘΔΜ

    Συγχαρητήρια στον Απόστολο-Μάχιμο Εκπαιδευτικό για τις ρηξικέλευθες, όσο και ρεαλιστικές προτάσεις του. Θα ήθελα με τη σειρά μου να συμπληρώσω ότι, για να ενισχυθεί η πρωτοβουλία για καινοτομίες στην οργάνωση κάθε σχολείου, θα πρέπει να υπάρξει σύστημα αξιολόγησης των διοικούντων εκπαιδευτικών, πρώτα και καλύτερα από τους ίδιους τους μαθητές. Η αξιολόγηση μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο καινοτομίας, σε αντιδιαστολή με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που επικρατεί σήμερα, καθώς οι μαθητές κατά κανόνα αναγνωρίζουν τους καθηγητές που κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, η κοινοποίηση ενδιαφερουσών καινοτομιών στο διαδίκτυο, θα επέτρεπε την εφαρμογή τους και από άλλα σχολεία.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:55 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Να καταργηθούν όλα τα καλλιτεχνικά και αθλητικά σχολεία, διότι και οι μαθητές ταλαιπωρούνται, λόγω των αποστάσεων που διανύουν καθημερινά, και δεν αποκτούν κανένα ιδιαίτερο εφόδιο. Επιπλέον το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ μεγάλο (μετακινήσεις με πούλμαν και πολλά άλλα). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν αντίστοιχα μαθήματα στα σχολεία και μάλιστα σε περισσότερους μαθητές, με μικρότερο κόστος για όλους.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
    ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΠΡΟΟΔΟΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ,ΕΠΙΣΤΗΜΗ.ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΥΠΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΥΛΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΙΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ