Ερώτημα 2: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρόσθετες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο;

Ερωτήματα διαβούλευσης για «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»

Ποιες θεωρείτε ότι  πρέπει να είναι οι πρόσθετες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 23:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΔ 201 ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ.
    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΗΜΕΝΟ 08/01/2006.ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΕΣΙΟ.
    Η ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΔΙ ΣΤΗ ΤΑΞΗ.ΡΩΤΩ,ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2005 Η ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ201

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:14 | ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ» ΕΛΗΞΕ.
    ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.
    ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ(MEGA-NEA-BHMA-EΘNOΣ-IN GR KTΛ):
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΣΤΡΙΜΩΓΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΩΝ.
    ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ!
    ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ!
    ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΠΕΝΙΧΡΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ!
    ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:03 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

    Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι αυστηρά χιλιομετρικά καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι συνθήκες του οδικού δικτύου της κάθε περιοχής.Τέλος θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή γεωγραφική κατανομή και ανακατανομή στον τρόπο εγγραφής των μαθητών στα σχολεία.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:01 | dreamservant

    θέλω να επισημάνω την σημασία του συνολικού αριθμού ανά σχολική μονάδα πέραν του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι ο μικρός αριθμός μαθητών ανά σχολική μονάδα βοηθάει στην ανάπτυξη κουλτούρας βελτίωσης και αλλαγής (small school movement). Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος μαθητές επιτυχάνουν καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερα σχολεία. Από την εμπειρία μου σαν εκπαιδευτικός στα μεγάλα σχολεία υπάρχει δυσκολία και αφιερώνεται πολύ κόπος και χρόνος στην διαφύλαξη ενός περιβάλλοντος τάξης (Edmons, ordelry climate)το οποίο είναι αναγκαία προυπόθεση για την εκπαιδευτική διδασκαλία. Εχω υπηρέσει σε σχολείο με 600 μαθητές όπου κάναμε και εφημερία στις τουαλέτες!! ‘Αποψη μου είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι δυναμικότητος 250-300 μαθητών.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 20:46 | Ρογκώτης Κώστας

    Η συγχώνευση σχολικών μονάδων επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις και είναι αναγκαία για τη δημιουργία βιώσιμων και αποτελεσματικών σχολικών μονάδων ικανών να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους. Κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη γνώμη μου είναι:

    α) κατά τη συγχώνευση θα πρέπει να επικρατήσουν οι μονάδες που διαμορφώνουν το καλύτερο περιβάλλον για τους μαθητές (εκπαιδευτικό, κτιριακό, εξοπλισμού, κοινωνικό).Συνεπώς θα πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα παραπάνω με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό δεν έχει γίνει μεχρι τώρα.

    β) Θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και μάλιστα ανάλογα με το είδος του σχολείου, την τάξη, ίσως το μάθημα και ενδεχομένως την περιοχή που βρίσκεται το σχολείο. Σε μικρές τάξεις ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε μεγαλύτερες μικρότερος, Ειδικά στην Τ.Ε.Ε. θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εργαστηριακά μαθήματα στα οποία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ειδικότητες που απαιτείται ειδικός εξοπλισμός συνήθως μεγάλης αξίας.

    γ) Ειδικά για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση οι συγχωνεύεις πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαθεί απαραίτητος εξοπλισμός εργαστηρίων που ενδεχομένως υπάρχει και στη φάση αυτή δεν χρησιμοποιείται η υποχρησιμοποιείται. Βασικό στοιχείο είναι η καταγραφή του εξοπλισμού και η επικαιροποίηση του ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο σχετικά με το θέμα αυτό είναι λανθασμένη η ελλιπής.

    δ) Ακόμα υπάρχει το θέμα των ΣΕΚ τα οποία θα λειτουργούν μετά τις συγχωνεύεις. Τα ΣΕΚ μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μόνο για την ΤΕΕ αλλά και τη γενική εκπαίδευση. Ίσως κάποια μεγάλα πολυδύναμα, άρτια εξοπλισμένα ΣΕΚ και σωστά χωροταξικά τοποθετημένα, να αποτελέσουν λύση στην έλλειψη υποδομών που υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Ευχαριστώ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:27 | Λιτσα θεοδοσακη Γονιος

    Καλλικρατης στα σχολεια.Βαλαμε και κριτηρια.Για να τα καταστρατηγουμε βεβαια,οπως και στην περιπτωση του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ΅ΚΟΖΑΝΗΣ.Μας ειπαν πως θα κλεισουν σχολεια κατω των 40 μαθητων.Εμεις εχουμε 120 και παλι κλεινουμε για να παμε σε ενα σχολειο των 40 μαθητων και να το επιδοτησουμε με την παρουσια μας.Αν και παραλογο αυτη ειναι η προταση!Και ρωτω,εχει σκεφτει κανεις αυτα τα παιδια τι αισθημα περι δικαιου αποκτουν?Εχει σκεφτει κανεις Οτι ενα παιδι που ξεκινα απο την Τραπεζιτσα Βοιου για να ερθει καθε πρωι στο γυμνασιο της Νεαπολης κανει μιση ωρα,και εμεις παμε να του φορτωσουμε αλλη τοση.(Και η Νεαπολη εχει γυρω της 22 χωρια.)Με τι κουραγιο αυτα τα παιδια θα κανουν μαθημα και θα ειναι προσηλωμενα στους καθηγητες τους? Το σχολειο της Νεαπολης ειναι ενα σχολειο που πολλοι θα ζηλευαν.»Κολεγιο» θα τολμουσα να πω.Με την αιθουσα πληροφορικης, χημειο,γυμναστηριο,βιβλιοθηκη σε ευρωπαικα προτυπα,αιθουσα τελετων καινουριες τουαλετες κτλ.Αυτο το σχολειο καπιοιθελουν να το θυσιασουν και μαζι μ’αυτο τους μαθητες,καθηγητες και γονεις για να εξυπηρετησουν αλλα συμφεροντα.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:19 | ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Οπωσδήποτε η χιλιομετρική απόσταση σε συνάρτηση με την ποιότητα του οδικού δικτύου, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, την υφιστάμενη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή στο σχολικό κέντρο, τον υπολογισμό κόστους – οφέλους, τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού και εκπαιδευτικού. Τέλος, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να λαμβάνεται ως θεμελιακός όρος πριν την επιβολή οποιασδήποτε απόφασης.

    Κων/νος Κλουβάτος

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 15:07 | ΝΙΚΟΣ

    το κλείσιμο σχολείων στην περιφέρεια θα οδηγήσει πολλά νέα ζευγάρια να εγκατασταθούν στις πόλης ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤAI

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 14:50 | ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 3ου και 15ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Προς Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Χαλάνδρι, 18/1/2011
    κ. Κουμέντο

    Κοινοποίηση : Υπουργό Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου
    Δ/ντή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ.Βεντήρη
    Δ/ντή 3ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
    Δ/ντή 15ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
    Ένωση Συλλόγων γονέων Δήμου Χαλανδρίου

    Απευθυνόμαστε σε σας για να εκφράσουμε την εντονότατη ανησυχία των γονέων των μαθητών των 3ου και 15ου Δημοτικών σχολείων για τη φημολογούμενη συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων.
    Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στα σχολεία μας φοιτούν 20 μαθητές- οικότροφοι του Ιδρύματος Χατζηκώνστα καθώς και 18 μαθητές στα τμήματα ένταξης. Οι μαθητές αυτοί, το γνωρίζετε ίσως καλύτερα και από εμάς λόγω της παιδαγωγικής σας ιδιότητας, χρειάζονται ιδιαίτερη και πλέον εξατομικευμένη αντιμετώπιση προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι, οι ίδιοι και οι συμμαθητές τους, το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης και της παιδείας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα.
    Τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, για τα οποία και εμείς οι γονείς συνεισφέρουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας για τη βελτίωσή τους( δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων).
    Δεν αντέχουμε και επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη συγχώνευση των δύο σχολείων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
    Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων που θα αποβούν εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας και σας ζητούμε να μην συγχωνευθούν τα σχολεία μας.

    Με τιμή
    τα ΔΣ

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:46 | ΤΖΙΑΒΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΤΖΙΑΒΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ,ΓΟΝΕΑΣ Η συνένωση σχολικών μονάδων σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην παιδαγωγική διαδικασία π.χ δημοτικά με 5 μαθητές και ένα δάσκαλο που διδάσκει σε όλες τις τάξεις ή τεχνικά σχολεία που δεν έχουν εξοπλισμό και έχουν μικρό αριθμό μαθητών.
    Η δημιουργία όμως σχολικών μονάδων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών θα δημιουργήσει μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του μαθητικού δυναμικού. Η λογική να συνενώσουμε σχολεία για καθαρά οικονομικούς λόγους δεν θα πρέπει έχει θέση στην εκπαίδευση. Οι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν θα πρέπει να στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε παιδαγωγικά κριτήρια και όχι σε οικονομικά.
    Ειδικότερα για τα ΕΠΑΛ όπου ένας μεγάλος αριθμός των μαθητών προέρχεται από όμορους αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις από απομακρυσμένους δήμους (λόγω αναζήτησης συγκεκριμένης ειδικότητας ), με τις απεργίες των ΜΜΜ οι μαθητές αδυνατούν να προσέλθουν στο σχολείο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Αν σε κάθε Δήμο υπήρχε ένα Τεχνικό σχολείο με όλες τις ειδικότητες τότε δεν θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν καν ΕΠΑΛ (π.χ. Δήμος Μεταμόρφωσης).
    Ειδικά στις μεγάλες πόλεις που υπάρχουν συγκροτήματα με κτιριακές υποδομές αλλά και εξοπλισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να γίνουν απαραίτητα συγχωνεύσεις σχολείων απλά να γίνει σωστή κατανομή ειδικοτήτων ώστε να μην υπάρχουν οι ίδιες ειδικότητες σε γειτονικά σχολεία που λειτουργούν την ίδια βάρδια
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ειδικά για τα ΕΠΑΛ ότι πολλοί δήμαρχοι δεν τα θέλουν στον δήμο τους λόγο του ότι σε αυτά φοιτούν μαθητές από πολλούς όμορους δήμους αλλά και από απομακρυσμένους . Πως λοιπόν θα έχουν λόγο οι τοπικοί άρχοντες όταν τεχνικά σχολεία δεν θα θέλουν στην περιοχή τους .

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:37 | Τάσος Δερβεντλής

    Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι οι οποίοι να συνθέτουν ένα όσο δυνατόν αντικειμενικό νομοθετικά πλαίσιο με βάση του οποίου θα παίρνονται αποφάσεις για την συνένωση – ίδρυση σχολικών μονάδων. Ο αριθμός των μαθητών, η γεωγραφική θέση των υπαρχουσών σχολικών κτιρίων και κατά πόσο αυτά εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής και το αν παρουσιάζει αυξητικές ή μειωτικές τάσεις, η υπάρχουσα συγκοινωνία, οι διακυμάνσεις στο σύνολο των μαθητών τα προηγούμενα χρόνια και πως προβλέπεται η μελλοντική εξέλιξη του πληθυσμού. Επίσης τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας και οι κοινωνικές – οικονομικές ιδιομορφίες της. Αν πρόκειται να μεταφερθούν οι μαθητές σε άλλο τοπικό διαμέρισμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά ο χρόνος μεταφοράς που θα απαιτείται, το κόστος της μεταφοράς αυτής και το οδικό δίκτυο. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γνώμες – απόψεις των τοπικών φορέων συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 12:31 | Μαρία Βαστάκη

    Πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι δυνατότητες των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή για να δεχτούν παιδιά κι άλλων σχολείων.Τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, σίτισης κ.ά. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα (π.χ. μπάρες έστω για τα παιδιά που σπάζουν ένα πόδι και πόσο ακόμη γι΄αυτά με κινητικά προβλήματα), η κατάσταση στις τουαλέτες πολλές φορές δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.Καλά τα οράματα και οι σχεδιασμοί «επί του πρακτέου» όμως τι γίνεται;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 02:57 | εκπαιδευτικός και μητέρα.

    Εν όψει της συγχώνευσης Σχολείων στο πλαίσιο του κΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προτείνεται η μεταφορά του Γυμνασίου Νεάπολης και η συγχώνευσή του με το Γυμνάσιο Τσοτυλίου. θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια δεν εξυπηρετεί πρακτικούς σκοπούς αλλά μάλλον πολιτικές σκοπίμότητες .Είναι περίεργο τουλάχιστον ένα σχολείο 120 μαθητών να ένα αντίστοιχο μικρότερο.Βάσει ποιων κριτηρίων προτείνεται μια τέτοια λύση; θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την τοπική κοινωνία , η οποία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω μαρασμό. Αλλά στην περίπτωση της Νεάπολης ισχύει το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται>,και η αρχή έγινε με τη στέρησή της από το Δήμο καιμάλλον έπεται συνέχεια. Όμως τώρα …..

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:19 | ΚΙΝΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ – ΔΑΣΚΑΛΟΣ

    Νομίζω ότι το ΥΠΔΒΜΘ αδικεί τον εαυτό του, όταν κάνει ζήτημα κεντρικού χειρισμού, ένα θέμα σοβαρό και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, που πρέπει όμως ν’ αντιμετωπιστεί αποκλειστικά «κατά περίπτωση» και κατά τόπους.
    Είναι προφανές ότι σε κεντρικό επίπεδο μόνο πολύ γενικά κριτήρια μπορούν να τεθούν. Όπως πχ αυτό της ασφαλούς μεταφοράς, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, της χρονικής διάρκειας και του κόστους μεταφοράς (σε κάποιες περιπτώσεις με τα χρήματα μεταφοράς θα πληρώναμε έναν ή και δύο εκπαιδευτικούς)κ.α.
    Θα πρότεινα, η συγχώνευση ή η κατάργηση σχολικών μονάδων ν’ αποτελέσει πρόβλημα προς επίλυση σε επίπεδο Διευθύνσεων, αφού οι τοπικοί παράγοντες (Διοίκηση, συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση)έχουν σίγουρα καλύτερη άποψη για ό,τι πρέπει να γίνει. Βεβαίως το Υπουργείο πρέπει να ζητήσει εκ των προτέρων, αλλά και απολογιστικά, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης(που θα πρέπει να λάβουν και τις τελικές αποφάσεις) να αιτιολογήσουν τη λειτουργία σχολικών μονάδων με προκλητική αναντιστοιχία οργανικότητας και μαθητικού πληθυσμού. Είναι ασφαλώς γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχουν δεκάδες σχολικές μονάδες στην περιφέρεια, και όχι απαραίτητα 1/Θ ή 2/Θ μόνο, όπου η αναλογία μαθητών και οργανικότητας είναι πολύ κάτω από το διακηρυγμένο στόχο του κλάδου 1 δάσκαλός προς 20 μαθητές.
    Σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο πρέπει ν’ αποτελέσει η ασφάλεια και η μη ταλαιπωρία των παιδιών. Οι όποιες αποφάσεις να έχουν ως αιτιολογία τους όχι το οικονομικό όφελος, αλλά την προσφορά καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος και ανάλογων μορφωτικών αγαθών.
    Επίσης, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, πρέπει να θυμίσω στη συνδικαλιστική μας ηγεσία (ΔΟΕ), ότι αποτελεί θέση του κλάδου η συγχώνευση των ολιγοθέσιων σχολίων, από τη δεκαετία του 1980. Πάψαμε όμως να την προβάλουμε, αφού τα σχολεία έκλειναν από μόνα τους, λόγω εγκατάλειψης των χωριών, αλλά και λόγω της θέσπισης των υπερωριών σε συνδυασμό με τα επιδόματα θέσης και ευθύνης.
    Ελπίζω να μην κατισχύσει το συντεχνιακό συμφέρον του συμφέροντος των παιδιών, αλλά να παλέψουμε όλοι για ό,τι είναι καλύτερο για τους μαθητές μας.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Τριαντάφυλλος Κιντής

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:32 | ΚΟΥΤΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Μία παράμετρος που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη είναι και η δυνατότητα ορισμένων σχολείων να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα
    από ίδια κονδύλια όπως για παράδειγμα έσοδα από κληροδοτήματα ή διαρκείς χορηγίες από ιδιώτες. Στην περίπτωση αυτή το σχολείο δεν επιβαρύνει επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:18 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    θεωρούμε ότι το πρώτο κριτήριο για τη μη κατάργηση ενός Σχολείου είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις,η δυνατότητα ,να βρίσκεται έξω από την πόλη και σε μια εποχή ιδεοπενίας να λειτουργεί ο χώρος παραγωγής ιδεών τις οποίες να αποδίδει επεξεργασμένες στου θεσμικούς παράγοντες για αξιοποίηση.
    Το σχολείο μας συνάδει με τα ανωτέρω και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας των τοπικών μας κοινωνιών.Η ελλειψη βίας,η χαμηλή παραβατικότητα και ελλειψη καταστροφών εξοικονομούν κονδύλια για να αντιμετωπίζονται ευκολότερα οι λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων.Στο Σχολείο μας έχει να σπάσει τζάμι εδώ 15 χρόνια.
    Για ποια λοιπόν μείωση δαπανών μιλάμε;Μπορεί κάποιος να μας πει πόσο είναι το κόστος των καταλήψεων και των καταστροφών στα σχολεία;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:54 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

    ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΦΩΝΩ. ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ Η Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΒΑΘΜΙΑ.ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΕΥΣΕΙ ΠΩΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΧΕΙ ΟΚΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ-ΑΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-κ.λ.π.). Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΗΛ. ΤΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΡΩΣΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΙΟ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Γ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κ.λ.π. ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΓΚΗΣ η ΚΑΙ ΤΥΧΗΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ Γ ΒΑΘΜΙΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:54 | ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΙ ΑΥΤΗ Η «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 7:30 ΕΩΣ ΤΙΣ 16:ΟΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ «ΠΑΛΥΔΥΝΑΜΑ» ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:23 | Κωστας Ξ

    Περισσότερη τεχνολογία, (ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογία, υπολογιστες-στήσιμο, δίκτυα) λιγότερα θρησκευτικά και μικρότερος αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια.Όχι μαθητές που δεν γνωρίζουν ούτε απλά μαθηματικά να παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου.Μετεκπαιδεύσεις σεμινάρια και αυστηρότεροι κανόνες συμπεριφοράς στα ελληνικά σχολεία.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:31 | Δραγατσλικης Ιωάννης κτηνοτροφος

    Όλα καλά ακούγονται στα χαρτιά.
    Μήπως όμος θα έπρεπε να σκεφτούμε και τους νέους καλλικρατικούς δήμους ( της πειφέρειας κυρίως )αν είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την συγχώνευση των καποδιστριακών δήμων, να οργανώσουν και τον καλλικρατη στα σχολεία;
    Σκεφτείτε την μετακίνηση των μαθητών;
    Με τι μέσα θα την κάνουν οι δήμοι;
    Τι θα διμιουργηθεί την πρώτη χρονιά , με την στέγαση ;
    θα δωθούν εύκολα χρήματα στους δήμους ώστε να διμιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για την υποδοχή των μαθητών ;
    Μήπως στοιβάξουμε τους μαθητές σαν εμπορεύματα μεταφοράς σε αίθουσες κουτιά;
    Η απάντηση σε αυτούς που λένε οτι κτήρια υπάρχουν στους δήμους από τις συνενώσεις ειναι:
    Υπάρχουν κτήρια που ήταν αποθήκες , η κτήρια για λοιπές χρήσεις, που ούτε με πλήρη ανακαίνηση η διαρήθμησης των χώρων δεν αποτελούν στοιχειώδη αίθουσα διδασκαλίας.
    Να γίνουν οι συγχωνεύσεις αφού πρώτα αφήσουμε το χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα να διαβουλευτούν , να καταθέσουν ένα πλήρες σχέδιο (μελέτη) μεταφοράς κι υποδοχής των μαθητών και σε συνενόηση μετά με τα υπουργειία οικονομικών (χρειάζεται πολύ χρήμα για να μην έχουμε προβλήματα) και παιδείας να προχωρήσει αυτή η σάρωση στα σχολεία.
    Έτσι γίνεται η διαβούλευση κύριοι και όχι με μερικούς που εχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο.
    Αυτή την στιγμή ‘εχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο απλοί πολίτες σε όλα τα χωριά που αποφασίζουμε εμείς σήμερα να συννενώδουμε τα δημπτικά , τα γυμνάσια;
    Αφού φροντίσαμε για όλα τα άλλα να τα δώσουμε στους πολίτες , ας τους δώσουμε και ένα πρόχειρο καλλικράτη στα σχολεία για να έρθει αύριο ένας άλλος υπουργός παιδείας μιας άλλης κυβέρνησης και να ξανακάνει μπαλακι τους μαθητές και την τοπική κοινωνία………………

    Αφήστε την κοινωνία να διαβουλευτεί και όχι περιορισμένη διαβούλευση του διαδικτύου που δεν φροντίσαμε να πάει σε κάθε γωνιά της ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ευχαριστώ
    ΔΡΑΓΑΤΣΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    κτηνοτρόφος
    δημοτικός σύμβουλος ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 10:55 | Παπαϊωάννου Γιάννης

    Θεωρώ υπερβολικό το κριτήριο των 45 λεπτών που βάζετε για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. ένας μαθητής που θα μετακινείται κάθε μέρα για 45 λεπτά θα βρίσκεται για μιάμιση ώρα μέσα σε ένα λεωφορείο. Η μετακίνηση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα είκοσι λεπτά. Οτιδήποτε πέρα από αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:31 | ΜΑΚΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ένα από τα κριτήρια σαφώς είναι ο αριθμός των μαθητών
    αυτό όμως πρέπει να ποικίλει ανάλλογα με την περιοχή και τις γεωμορφωλογικές συνθήκες που επικρατούν.
    Σαφώς θα διαταράξει το περί δικαίου αίσθημα αν κλείσουν Γυμνάσια με 120 μαθητές όπως ακούγεται για το γυμνάσιο Νεάπολης Κοζάνης και αναγκασθούν οι μαθητές αυτοί να μετακινηθούν (15 χιλ ) προκειμένου να επανδρώσουν σχολεία των 40 μαθητών.
    Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας, μια κατάσταση πολύ θληβερή αφού η κοινωνία μας την έζησε πριν 6 μήνες με την αλλαγή της έδρας του Δήμου Βοϊου……. και θα δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων ειδικά στην περίπτωση που όπως ακούγεται θα παραμείνουν Γυμνάσια στην Περιφερική Διεύθυνση Κοζάνης με 40 μαθητές.
    Εκτός αυτού οι καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη περιοχή είναι τέταιες κατά τη διάρκεια του χειμώνα που εύλογα πολλοί γονείς θα εγκαταλέίψουν την πόλη τους προς τα πλησιέστερα αστικά κέντρα προτιμώντας ναα ταλαιπορούνται αυτοί με μετακινήσεις παρά τα παιδιά τους.
    Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε το κόστος της μετακίνησης 120 και πλέον παιδιών το οπίο θα ισοδυναμεί με την λειτουργία μιας σχολικής μονάδας.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΜΑΚΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:29 | ΓΟΝΕΑΣ 2 ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ -ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΥ-

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΠΕΙΝΑ(ΑΣΤΕΓΟΙ & ΝΗΣΤΙΚΟΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ- Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ)ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ (ΧΩΡΙΑ-ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ),ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΑΣ ΜΗΝ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΙΚΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΦΕΤΟΣ)ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ(ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΧ, ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ….

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:28 | ΜΑΡΙΑ ΠΡΑΤΣΙΝΗ

    ▪ Καταρχήν, η ειλικρινείς διαβούλευση με τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
    ▪ Η γεωγραφία κάθε περιοχής.
    ▪ Οι καιρικές συνθήκες.
    ▪ Το οδικό δίκτυο.
    ▪ Κοινωνικοί, πολιτισμικοί και οικονομικοί παράμετροι
    ▪ Οι συνθήκες στο σχολείο υποδοχής (υποδομές, μέσα, εξοπλισμός, βοηθητικό προσωπικό, αριθμός μαθητών ανά τμήμα ( 20, το ανώτερο, παιδιά ανά τμήμα, είναι μια γενναία και ουσιαστική απόφαση για την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας), αλλά και ο αριθμός των μαθητών στο σύνολο του σχολείου (σχολεία «γειτονιές» έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε «γκέτο», καθώς η αποτελεσματική διοίκηση και λειτουργία τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως επικίνδυνη)

    ..και δεν αναφέρω την άποψη των εκπαιδευτικών, που ούτως ή άλλως είναι σημαντική, για να μη θεωρηθώ «συντεχνιακή»…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 00:44 | ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

    Γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό για Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις σχολειών για εξοικονόμηση πόρων για την παιδεία ,η πιο «κερδοφόρα» επένδυση της εποχής που διανύουμε. Αυτός είναι ο μόνος σοβαρός λόγος για τον οποίο ερχόμαστε σε διάλογο μεταξύ μας Υπουργοί, Εκπαιδευτικοί και Γονείς προς το όφελος της Νέας Γενιάς που έχει εμάς τους ιδίους ως στήριγμά της. Δεχόμαστε ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων τόσο διοικητικά όσο και ανθρωπιστικά θα είχε κάποιο νόημα , ώστε να αρθούν διαχωρισμοί, ανταγωνισμοί και άλλες υποτροπές στάσεων μεταξύ ενδιαφερόμενων σε συστεγαζόμενα κτίρια, όταν κι όπου σημειώνονται τέτοια φαινόμενα. Είναι ωφέλιμο για όλους μας να λειτουργούμε μέσα σε περιβάλλοντα όπου διέπονται από άμιλλα, αλληλεγγύη και συνεργασία για ένα κοινό αποτέλεσμα ,την παρεχομένη εκπαίδευση . Έτσι , διοικητικά αυτό αποσκοπεί στην πιο εύρυθμη λειτουργία της νέας σχολικής μονάδας με πρωταγωνιστικό το ρόλο των Δ/ντων ως προς την παιδαγωγική τους μέριμνα και του ή των Υποδιευθυντών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο είναι σκόπιμο στην παρούσα φάση ν΄ αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων τάξεων για να αντιμετωπιστεί πιο ομαλά η αλλαγή και η σταθερότητα που είναι απαραίτητη για μας και τα παιδιά μας . Έτσι ,θεωρούμε ότι ενώ θα μας ωφελούσε μια διοικητική αναβάθμιση της λειτουργία των σχολείων με συγχωνεύσεις διοικήσεων, παράλληλα με μια αναβάθμιση του ρόλου των διευθύνων της εκπαίδευσης , είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων τάξεων θα φέρουν τρομερές αλλαγές και οπισθοχώρηση στην πρόοδο και ανάπτυξη των μαθητευόμενων και θα δοκιμαστεί έντονα η αντοχή των Εκπαιδευτικών… και των Γονέων, δεδομένου του αριθμού προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας πρακτική λόγω των ελλείψεων υποδομών των Σχολείων …και των πόλεων. Ακόμη, παιδαγωγικά αναμένεται η λήψη σοβαρών μέτρων ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη , τεκμηριωμένων ως προς την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, της δυσκολίας του επιπέδου τάξης, της σύνθεσης των τάξεων και τέλος της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων δια την αποφυγή νέων άτοπων ενεργειών . Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση παρα-βιάζεται το δικαίωμα μας στην μόρφωση και στην εργασία! Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο και οι υπεύθυνες Δ/νεις έχουν την πρόνοια να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες και λάθη που αποβαίνουν μελλοντικά εις βάρος της Πολιτείας (με την ευρύτερη έννοια!). Ευελπιστούμε ότι οι αποφάσεις σας κατόπιν σύνεσης και αλληλοστοχασμού θα επιφέρουν την σταθερότητα που επιζητούμε για την επιτυχία του «Νέου Σχολείου» που κι όλοι οραματιζόμαστε!
    ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ
    ΔΑΣΚΑΛΑ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 23:48 | Αλέξανδρος

    Στο παρακάτω κείμενο που περιγράφει ένα σχολείο στην ορεινή κρήτη διακρίνονται οι παράμετροι, που κατά την άποψη μου, πρέπει να ληφθούν υπόψη στο νομοθετικό πλαίσιο.

    Το Γυμνάσιο Γέργερης είναι μια σχολική μονάδα που λειτουργεί από το 1978 και σήμερα το μαθητικό του δυναμικό φτάνει τους 76 μαθητές. Είναι χτισμένο σε ένα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβάλλεται από μια δεντροφυτεμένη έκταση 37 στρεμμάτων που στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί ως χώρος παιδικών κατασκηνώσεων. Σε παρακείμενους του Γυμνασίου χώρους στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο, το Συνεδριακό Κέντρο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και το Υπαίθριο Θέατρο.
    Το Γυμνάσιο Γέργερης στεγάζεται από το 2005 σε ένα καινούργιο κτίριο 200 m2 κτισμένο με τις σύγχρονες προδιαγραφές του νόμου σχολικών κτιρίων με τρεις αίθουσες διδασκαλίας, Χημείο και Εργαστήριο Πληροφορικής. Επιπλέον λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών κατασκευάστηκε προσθήκη 100 m2 και αναμένεται να παραδοθεί.
    Το Γυμνάσιο Γέργερης έχει έμπρακτα αποδείξει ότι στόχος του είναι μέσα από δημιουργικές δράσεις να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν την κρίση, τη φαντασία τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να καλλιεργήσουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, εφόδια απαραίτητα για τη μετέπειτα πορεία τους.
    Οι δράσεις του σχολείου είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά αναφέρονται:
    • Η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από μαθητές και καθηγητές (Πράξη 3/1995)
    • Η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Βοτανικού Κήπου (Πράξη 14/1998)
    • Η συμμετοχή σε πρόγραμμα κινητικότητας με τίτλο ΄΄Σύνδεση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ΄΄ σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Κισάμου, το Λύκειο Σορωνής Ρόδου και τη Δ/νση Δασών.
    • Η επιλογή του Γυμνασίου Γέργερης από το Υπουργείο Παιδείας ως υποδειγματικού για επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές χώρες για τη μελέτη του ελληνικού εκπ/κού συστήματος με έμφαση στην περιβαλλοντική Εκπ/ση το 2001
    • Η δημιουργία Εργαστηρίου Πληροφορικής το 2004
    • Η επίσκεψη εκπ/κων από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα για την παρουσίαση βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας που εφαρμόζονται από χρόνια στο σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος ΄΄Σωκράτη–Commenius΄΄ με θέμα ΄΄ Ιστορική Ψυχαγωγία ως Παιδαγωγικό Πρόγραμμα από τη θεωρία στην Πράξη΄΄.
    • Συμμετοχή σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Πολιτιστικών θεμάτων, Αγωγή Υγείας και Αγωγής Σταδιοδρομίας με αντίστοιχες εκπαιδευτικές εκδρομές σε όλη την Ελλάδα ως απαραίτητο συμπλήρωμα των δράσεων.
    Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό, ότι το Γυμνάσιο Γέργερης αποτελεί ένα ζωντανό χώρο έκφρασης και χαράς για του μαθητές, καθώς εφαρμόζει εδώ και χρόνια πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας αξιοποιώντας δημιουργικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
    Με το παρόν κείμενο εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη συγχώνευση – κατάργηση του Γυμνασίου Γέργερης στο πλαίσιο των εκτεταμένων συγχωνεύσεων καταργήσεων που σχεδιάζεται για όλη τη χώρα, καθώς μια τέτοια απόφαση :
     Βάζει σε καθημερινό κίνδυνο τους μαθητές δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασφαλές οδικό δίκτυο που να συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα του διευρυμένου Δήμου Γόρτυνας τόσο προς την Αγία Βαρβάρα όσο και προς τους Αγίους Δέκα. Επιπλέον η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου αυξάνεται με τη μεγάλη κίνηση βαρέων οχημάτων λόγω των εργοστασίων νερού στην περιοχή και όχι μόνο σε ένα δρόμο στενό και γεμάτο στροφές. Τέλος λόγω της ορεινότητας της περιοχής συχνά επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιονοπτώσεις, ολισθηρότητα του οδοστρώματος κυρίως κατά τις πρωινές ώρες οπότε και μεταφέρονται οι μαθητές).
     Η απόσταση, ο χρόνος και η δυσκολία της διαδρομής προς την πλησιέστερη σχολική μονάδα του Διευρυμένου Δήμου Γόρτυνας 16 χλμ σε χρόνο 30 λεπτών λόγω του ιδιόμορφου ανάγλυφου της περιοχής, κρίνονται εξουθενωτικά για τους μαθητές σε καθημερινή βάση.
     Η μαθητική διαρροή θα ενισχυθεί καθώς αρκετοί μαθητές της περιοχής δε θα φοιτήσουν πια στο Γυμνάσιο αν χρειαστεί να υποστούν όλη αυτή την ταλαιπωρία και επιπλέον να επιβαρυνθούν το κόστος της μεταφοράς τους όπως συζητείται.
     Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης δύσκολα θα φτάσει στο επίπεδο που το Γυμνάσιο Γέργερης εξασφαλίζει σήμερα για τους μαθητές του, μέσα στα τμήματα των 30 και 35 μαθητών των νέων πολυδύναμων σχολικών μονάδων. Επιπλέον είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το Γυμνάσιο Γέργερης και οι μαθητές του σχολείου να μεταφερθούν σε ακατάλληλα κτίρια που δε διαθέτουν τους απαιτούμενους χώρους.
     Η υποβάθμιση του χωριού πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, αφού οι νέες συνθήκες θα αναγκάσουν πολλές οικογένειες για τη διευκόλυνση των παιδιών τους να μεταφερθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Πικραμένοι και αγανακτισμένοι στο άκουσμα και μόνο του κλεισίματος του σχολείου μας δε θα δεχτούμε άλλη τοπική υποβάθμιση. Μια υγιής πολιτεία θα περιμέναμε να επαινεί, να πριμοδοτεί και όχι να καταστρέφει. Για μας δεν έχει σημασία ο αριθμός των μαθητών, αλλά η ποιότητα και η ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη σωστή και άρτια εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και στην πολιτισμική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας. Όλοι μέχρι σήμερα το χαρακτηρίζουν ως σχολείο πρότυπο και σ΄ αυτό έχει βοηθήσει και η πολιτεία καθώς ακόμα και σήμερα απ΄ τη μια επεκτείνονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις και από την άλλη τα νέα μέτρα απειλούν την ύπαρξη και λειτουργία του.
    Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα δεχτούμε την κατάργηση του Γυμνασίου μας.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
    ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
    ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

    Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
    ΠΡΙΝΙΑΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
    ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
    ΚΑΡΔΑΜΑΚΗ ΣΟΥΛΑ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
    ΚΟΪΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΓΕΡΗΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
    ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
    ΠΑΤΗΡ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ

    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
    ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ
    ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 23:03 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Χωρίς να είμαι αντίθετος σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν κάποιες ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, διαφωνώ στην «λογική» που υπακούει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. και επιβάλλει ως πρώτιστο μέλημα όχι την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά το «φθηνό σχολείο».
    Διαφωνώ με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι τους. Σε κάθε διαδικασία κατάργησης-συγχώνευσης σχολικής μονάδας επιβάλλεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
    Δε θεωρώ ότι η συγχώνευση σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα. Αντιθέτως θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών (π.χ. με προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής), η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια σήμερα κ.ά.Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πεί πως προτεραιότητα είναι η παιδεία (1 δις για την παιδεία). Με κτίρια που χτίστηκαν έως τη δεκαετία του 80 πως την αναβαθμίζεις? Κοιτάξτε να χτίσετε πρώτα νέα σχολεία ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ και έπειτα δείτε τις συγχωνέυσεις. Τότε θα σας έλεγα πως πράγματι έχετε τη βούληση για πραγματική δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και όχι περικοπή δαπανών σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τα λεφτά των ταμείων μας να επιστραφούν από αυτούς που τα διαχειρίστηκαν ή μάλλον τα κακοδιαχειρίστηκαν πρέπει επιτέλους να υπάρξει δικαιοσύνη.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:58 | Πατέρας Χρήστος

    Το δημοτικό σχολείο σε ένα μικρό χωριό είναι η ψυχή του χωριού! Σε όλα τα μικρά χωριά οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται ενεργά με το σχολείο. Οι μαθητές δίνουν ζωή με τις φωνές και το πέρασμά τους από τους δρόμους πηγαίνοντας προς το σχολείο. Ο δάσκαλος είναι σαν δεύτερος πρόεδρος, παπάς και γιατρός μαζί για τους κατοίκους του χωριού. Οι εκδηλώσεις του σχολείου είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος ψυχαγωγίας αυτού του γερασμένου πληθυσμού των χωριών μας.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:34 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Τριάντα μαθητές σε κάθε τάξη , έλεγχος της απόδοσης σε κάθε σχολείο τουλάχιστον όπως γινόταν μέχρι το 1982 απο τους αντίστοιχους επιθεωρητές . Επαναφορά αυστηρής ιεραρχίας στα σχολεία με αρμοδιότητες στον διευθυντή του σχολείου και κατάργηση των περιβόητων συμβουλίων των διδασκόντων.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:14 | Βασίλειος Τριανταφύλλου

    Να οριστουν ποιτικα κριτηρια με τα οποια να γινουν οι όλες οι ενέργειες π.χ.

    Ελαχιστα τ.μ. ανα μαθητη και δραστηριότητα για καθε αιθουσα.
    Ελαχιστα τ.μ. για το προάυλιο.
    Υπαρξη αιθουσων δραστηριοτητων
    Υπαρξη βιβλιοθηκης
    Υπαρξη Γυμναστηρίου
    Επίσης στην απόσταση που πρεπει να διανυει ενα παιδι θα πρεπει να υπολογισθει και η αποσταση απο το σπιτι σε χώρο μεταφοράς.
    Εστιατόριο ( Δεν νοείτε κ. Υφυπουργέ στο ολοήμερο σχολείο να τρώνε τα παιδια στο θρανίο που κάνουν μάθημα φέρνοντας ταπερακι απο το σπίτι-

    Εαν φωτογραφίες σταλούν στις Γερμανικές και Ευρωπαικες και στις Κοινοτικές Αρχές που πλη΄ρωνουν για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μας ζητησουν τα λεφτα πίσω – τους κοροιδευουμε) Επιτέλους σοβαρευτειτε ως Πολιτική ηγεσια και μη αντιμετωπίζετε τους πολίτες ως ηλιθίους.

    Εαν θελετε να αντιληφθειτε την πραγματικοτητα επισκεφθειτε σχολεια στην επαρχια π.χ. Ναυπακτο και μην ζειτε στους γυαλινους πύργους.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 18:47 | ανθη

    ειναι λαθος οι συγχωνευσεις να γινουν βαση του καλλικρατη γιατι σε πολλες περιπτωσεις οι αποστασεις ειναι μεγαλες και η μετακινηση των μαθητων θα ειναι δυσκολη.ειδικα για τα σχολεια πρεπει να επικρατησει η περιπτωση των ομορων δημων

  • Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ροδοχωρίου Ημαθίας.
    Κατοικούμε σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας με δύσκολη και επικίνδυνη πρόσβαση το χειμώνα και με απαράδεκτη αστική συγκοινωνία. Το κλείσιμο του σχολείου θα σημάνει τον μαρασμό του χωριού καθώς και την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των γονέων για τη μεταφορά ή αλλαγή τόπου εγκατάστασης.

    Θα γίνει πόλεμος εάν θα κλείσει το σχολείο μας.

    Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σχολεία αυτών των περιοχών, παίρνοντας υπ’ όψη την ασφάλεια των μαθητών, την υγεία τους, την παρεχόμενη εκπαίδευση καθώς και το περιβάλλον που εκπαιδεύονται και ζούνε.

    Με γενικές πολιτικές δεν λύνονται τα προβλήματα. Θα πρέπει κάθε περιφέρεια και Δήμος να ασχοληθεί με το πρόβλημα με προσοχή, μελέτη και αγάπη για τον κάθε τόπο.
    Πάντα υπάρχουν και άλλες λύσεις που δίνουν αποτελέσματα και δεν δημιουργούν τόσα πολλά προβλήματα, μπορούμε να τις δούμε με διάλογο, υπευθυνότητα και συνεργασία.
    Αγαπάμε και θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, βοηθήστε μας, σας συμφαίρει.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:34 | Mακρής Άνθος

    πρέπει να λαμβάνονται υπ’ οψιν οι ιδιομορφίες της ελληνικής πραγματικότητας (γεωγραφική θέση,δημογραφικό)καθώς επίσης το νέο πολιπολιτισμικό μοντέλο το οποίο διαμορφώνεται πρέπει να αντιμετοπίζεται με κάποια επιφυλακτικ’οτητα…….

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:43 | Παντελής Πρέζας

    Θα ήθελα να αναφέρω τι ΔΕΝ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη:

    *Το συμφέρον των τοπικών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν σχολείο στο χωριό τους, για να μην χάσουν ψήφους.
    *Το συμφέρον των υπηρετούντων εκπαιδευτικών να παραμείνουν σε ολιγοθέσια σχολεία για να συνεχίσουν να παίρνουν το διόλου ευκαταφρόνητο επίδομα ολιγοθεσίων και επίδομα θέσης προϊσταμένου ολιγοθεσίων.
    * Το συμφέρον των διευθυντών και υποδιευθυντών των μεγαλύτερων «ατροφικών» σχολείων, που θέλουν να κρατήσουν το σχολείο σε λειτουργία για να παίρνουν το επίδομα διευθυντή και υποδιευθυντή (και τα μόρια) αλλά και συγχρόνως να έχουν μειωμένο ωράριο.
    * Το συμφέρον των συνδικαλιστών που κρατούν ανοιχτά όλα αυτά τα σχολεία για να έχουν εκλογική πελατεία τους ευνοούμενους εκπαιδευτικούς.
    * Το συμφέρον των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγομελή τμήματα 6-12 μαθητών, συνεισφέροντας βέβαια κάθε έτος με την ψήφο τους στη διατήρηση του συνδικαλιστικού status quo προσώπων του κλάδου μας(τα ίδια πρόσωπα, από διάφορες θέσεις υπηρετούν(νται από) το συνδικαλισμό δεκαετίες τώρα). Την ίδια στιγμή σε διπλανά σχολεία οι συνάδελφοί τους διδάσκουν σε τμήματα 25 Κ 30 μαθητών.
    * Δεν θα πρέπει το υπουργείο να επιτρέπει στους διευθυντές των σχολείων να στέλνουν ψευδή στοιχεία εγγραφέντων μαθητών για να παραμείνει το σχολείο τους σε λειτουργία.(π.χ. εγγράφουν ψευδώς παιδιά με ονόματα μεταναστών και αν γίνει έλεγχος απλά υποστηρίζουν πως αυτά μετακόμισαν και δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Ή ένα παιδί μεταναστών το εγγράφουν ταυτοχρόνως σε δυο ή περισσότερα γειτονικά σχολεία, ή … ;)
    *Δεν θα πρέπει να υπερισχύσει η λανθασμένη άποψη των γονέων πως αν φύγει το σχολείο λίγα (χιλιό)μετρα μακριά θα χάσει το παιδί τους σε ποιότητα εκπαίδευσης. Όλοι οι προηγούμενοι, έχουν συμφέρον και παραπληροφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Αν όμως το υπουργείο εξηγήσει στους γονείς και στην κοινωνία τα πολλά οφέλη που θα έχει αυτή η προσπάθεια, ΣΙΓΟΥΡΑ οι γονείς θα συναινέσουν και θα συμπαρασταθούν.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο κόστος μεταφοράς των μαθητών. Αυτό δεν έχει την έννοια να μην πραγματοποιείται η συνένωση όταν το κόστος μεταφοράς είναι μεγάλο. Το αντίθετο.Όπου είναι δυνατή η συνένωση (γεωγραφικοί περιορισμοί και ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες)αυτή να γίνεται πάντα. Μόνο που θα πρέπει με καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος μεταφοράς.
    Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επιτρέψει τον περιορισμό του κόστους μεταφοράς (π.χ.με δημοτικά μέσα μεταφοράς) είναι η δυνατότητα για μετάθεση της έναρξη των μαθημάτων μέχρι 30 λεπτά πριν ή μετά την πανελλήνια έναρξη των σχολείων με παράλληλη μετάθεση της λήξης. Ώστε ένα δημοτικό λεωφορείο να μπορεί να μεταφέρει μαθητές σε σειρά σχολείων.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:48 | Βασίλης Εμμανουηλίδης

    Το σχολείο σε κάθε περοιοχή εχει ιδιαιτερότητες που μόνο οι εκει διδάσκοντες καθώς και η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς. Θεωρώ ότι αυτοί είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν συνενωσεις ή οχι. Κανεις άλλος, πόσο δε μάλλον υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρια. Θα πρότεινα η εισήγηση της τοπικής κοινωνίας να έχει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της όποιας απόφασης.

    Β. Εμμανουηλίδης
    ΔΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΩΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:07 | GEOGEO

    ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ NΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 10:39 | ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

    Υπηρετώ σε Γυμνάσια σε χωριά της Φλώρινας.Νομίζω ότι για Εθνικούς λόγους τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν στα χωριά, γιατί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της Ελλάδας σε αυτές τις περιοχές.Είναι πολύ σημαντικό να κυματίζει η Ελληνική σημαία σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κτήρια και τα σχολεία μας να είναι κητίδες του Ελληνικού πολιτισμού.Τα παιδιά να γράφουν και να μιλούν Ελληνικά.Νομίζω όλους μας ενδιαφέρει αυτό, ανεξάρτητα από οικονομικούς λόγους και άλλες παραμέτρους.
    Ένας άλλος σπουδαίος λόγος είναι οι μετακινήσεις ,κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες λογω παγετού.
    Ελπίζω να αποφασίσετε τις καλύτερες λύσεις για το καλό της Ελλάδας και της εκπαίδευσης.
    Καλημέρας σας
    Νίκος Αλεξίου

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:44 | thanasis

    πρέπει να είμαστε πρακτικοί και αυτό σημαίνει ότι απ’ τη στιγμή που δεν θέλει ο εκπαιδευτικός να σχολάει στις 5 το απόγευμα, η όλη επιχείρηση θα πάει περίπατο. Όλοι μιλάνε για υψηλού επιπέδου παιδεία κλπ αλλά τα κίνητρα είναι πολύ ταπεινά που κινητοποιούν τον άνθρωπο και ειδικά αν δεν έχει παιδεία. Δουλεύω στο παν/μίο και καθημερινά βιώνω το απλό αξίωμα: »δουλευόμαστε όλοι μεταξύ μας»…. Αν δε τύχει και κληθεί κάποιος που είναι και της μόδας τελευταία, να καταθέσει στην δικαιοσύνη για πχ προμήθειες του δημοσίου, θα ακούσει έκπληκτος την ανακρίτρια να λέει ότι το γαιδούρι γεννιέται γαιδούρι, άρα δεν μπορεί να διορθωθεί. Με νόμους και νομοσχέδια δεν λύνεται κανένα πρόβλημα νοοτροπίας κεκτημένων και παράνομου πλουτισμού…. Προσέχτε γιατί το μέλλον σκέπτεται αλλιώς!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:22 | Παναγιώτης Μάρκου

    Υπηρετώ στην εκπαίδευση μέσα στην τάξη 29 χρόνια. Νομίζω ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων πρέπει να γίνονται με κύριο κριτίριο τον παιδαγωγικό παράγοντα. Είναι γεγονός ότι τα σχολεία που βρίσκονται σε απομεμακρυσμένες περιοχές δύσκολα θα μπορούσαν να συγχωνευθούν. Όμως να υπάρχουν σχολεία με περισσότερους καθηγητές από μαθητές δεν είναι δίκαιο ούτε παιδαγωγικά σωστό. Ο μαθητής πρέπει να είναι σε σχολείο με αρκετούς συμμαθητές του ώστε εκτός από τα μαθήματα να μπορεί να συμμετέχει και σε δράσεις να έρχεται σε επαφή με περισσότερα παιδιά και γενικά να μπορεί να κοινωνικοποιείται. Προσωπικά θεωρώ ότι τα σχολεία που δεν έχουν τον μίνιμουμ αριθμό μαθητών και υπάρχει δυνατότητα συγχώνευσης επιβάλλεται να συγχωνευτούν για το καλό των παιδιών. Δεν συμφωνώ όμως οι συγχωνεύσεις να γίνουν για οικονομικούς λόγους. Δεν δικαιολογείται σε γειτονικά τετράγωνα να υπάρχουν δύο σχολεία τις ίδιας βαθμίδας με τμήματα 10 και 12 ατόμων τη στιγμή που σε άλλα σχολεία της ίδιας πόλης τα τμήματα είναι γεμάτα ή και υπεραριθμα. Ας ξεκινήσει πρώτα λοιπόν ένας εξορθολογισμος της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών στις μεγάλες πόλεις σε συνδυασμό φυσικά με την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:19 | Δημήτρης

    Σε συγροτήματα όπου υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες μαζί, δηλαδή, 2 ή 3 Γυμνάσια. Να καταργηθεί η κατανομή των μαθητών στα σχολεία με βάση τις οδούς και οι μαθητές να μοιράζονται σε όλα ισομερώς.
    Δεν είναι δυνατόν σε δύο σχολεία που είναι μαζί το ένα να έχει 200 μαθητές και το άλλο 100.

    ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:42 | Μητρόπουλος Δημήτριος

    Αγαπητοί φίλοι,
    υπηρετώ την εκπαίδευση εδώ και είκοσι επτά χρόνια. Είμαι υπέρ κάθε ειλικρινούς βελτιωτικής προσπάθειας στον εκπαιδευτικό χώρο και κατά σε κάθε στείρα μονοκομματική αντίληψη των πραγμάτων. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά, πολύ απλόυστερα απότι φαίνονται ή απότι παρουσιάζονται. Η πραγματική αποτύπωση των αριθμητικών δεδομένων κάθε σχολικής μονάδος σε επίπεδο τάξης – τμήματος θα δείξει την αλήθεια που σε κάποιες περιπτώσεις καθιστά απολύτως αναγκαία την συνένωση σχολικών τμημάτων – τάξεων ακόμα και σχολείων. Γνωρίζω δεδομένα και γι’ αυτό αναφέρομαι με αυτόν το κατηγορηματικό τρόπο. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα αυξησουμε το πλήθος των μαθητών του τμήματος σε καμία περίπτωση πάνω από 24- 25 παιδιά. Και μόνο αυτό να ληφθεί υπόψη να είναι σίγουροι οι αγαπητοί διαβουλευόμενοι ότι θα υπάρξει όφελος στα οικονομικά του κράτους μας. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα ΕΠΑΛ λόγω των ειδικοτήτων που έχουν απομακρυσμένα σχολεία. Οιμαθητές δηλ. δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους λόγω μη ύπαρξης της ειδικότητας που επιθυμούν. Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το θέμα αυτό.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:05 | ΓΟΝΕΙΣ 3ου&15ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
    Αξ/μη κα υπουργέ,
    Εδώ και πέντε (5) περίπου χρόνια, τα οικότροφα παιδιά του ιδρύματός μας, πρώτης σχολικής ηλικίας, φοιτούν στις εγκαταστάσεις των δύο(2) συστεγαζόμενων δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας (3ο&15ο–Μαραθώνος & Μ.Ασίας).
    Ακούγοντας τις προθέσεις της πολιτείας για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την περίπτωση των δύο παραπάνω Σχολείων.
    Τα παιδιά του ιδρύματός μας έχουν στερηθεί στην προσωπική τους ζωή την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά και ισορροπία που απολαμβάνει ο μέσος μαθητής. Πολλά απ΄αυτά κουβαλούν μέσα τους δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες, που τους συνοδεύουν στην καθημερινή τους ψυχολογία και συμπεριφορά. Κάποια δυσκολεύονται μαθησιακά και έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη διδασκαλία. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε το συναισθηματικό τους έλλειμμα και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις τυχόν μαθησιακές τους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
    Αρωγοί μας σ’ αυτή μας την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί και δ/ντές των δύο συστεγαζόμενων Σχολείων μας, των οποίων η συνεισφορά μέχρι σήμερα είναι σημαντικότατη. Για να είναι όμως, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας σε επίπεδο Σχολείου, θα πρέπει οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών να επιτρέπουν την όσο το δυνατό ευκολότερη και πιο άνετη διαχείριση του καθημερινού σχολικού περιβάλλοντος μέσα στην τάξη. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα. Πιθανή συγχώνευση των δύο Σχολείων θα οδηγήσει σε πολυπληθέστερα τμήματα και θα δυσκολέψει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε τμήματα με μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη και πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διδασκαλία.
    Φρονούμε ότι στις προθέσεις της πολιτείας πρέπει να πρυτανεύσουν πρωτίστως ‘παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια’ και επίκεντρο να είναι μόνο ‘το συμφέρον του μαθητή’.
    Κα υπουργέ,
    Προσβλέποντας στις δεδομένες παιδαγωγικές σας ευαισθησίες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε την εξαίρεση από τις επικείμενες συγχωνεύσεις των δύο δημοτικών Σχολείων, που προσφέρουν σημαντικότατο έργο στα παιδιά του ιδρύματός μας.
    (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ -ΑΠ54/13-1-2011)

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:59 | ΓΟΝΕΙΣ 3ου&15ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
    Αξ/μη κα υπουργέ,
    Εδώ και πέντε (5) περίπου χρόνια, τα οικότροφα παιδιά του ιδρύματός μας, πρώτης σχολικής ηλικίας, φοιτούν στις εγκαταστάσεις των δύο(2) συστεγαζόμενων δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας (3ο&15ο–Μαραθώνος & Μ.Ασίας).
    Ακούγοντας τις προθέσεις της πολιτείας για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την περίπτωση των δύο παραπάνω Σχολείων.
    Τα παιδιά του ιδρύματός μας έχουν στερηθεί στην προσωπική τους ζωή την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά και ισορροπία που απολαμβάνει ο μέσος μαθητής. Πολλά απ΄αυτά κουβαλούν μέσα τους δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες, που τους συνοδεύουν στην καθημερινή τους ψυχολογία και συμπεριφορά. Κάποια δυσκολεύονται μαθησιακά και έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη διδασκαλία. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε το συναισθηματικό τους έλλειμμα και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις τυχόν μαθησιακές τους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
    Αρωγοί μας σ’ αυτή μας την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί και δ/ντές των δύο συστεγαζόμενων Σχολείων μας, των οποίων η συνεισφορά μέχρι σήμερα είναι σημαντικότατη. Για να είναι όμως, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας σε επίπεδο Σχολείου, θα πρέπει οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών να επιτρέπουν την όσο το δυνατό ευκολότερη και πιο άνετη διαχείριση του καθημερινού σχολικού περιβάλλοντος μέσα στην τάξη. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα. Πιθανή συγχώνευση των δύο Σχολείων θα οδηγήσει σε πολυπληθέστερα τμήματα και θα δυσκολέψει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε τμήματα με μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη και πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διδασκαλία.
    Φρονούμε ότι στις προθέσεις της πολιτείας πρέπει να πρυτανεύσουν πρωτίστως ‘παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια’ και επίκεντρο να είναι μόνο ‘το συμφέρον του μαθητή’.
    Κα υπουργέ,
    Προσβλέποντας στις δεδομένες παιδαγωγικές σας ευαισθησίες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε την εξαίρεση από τις επικείμενες συγχωνεύσεις των δύο δημοτικών Σχολείων, που προσφέρουν σημαντικότατο έργο στα παιδιά του ιδρύματός μας.
    (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ -ΑΠ54/13-1-2011)

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:54 | ΓΟΝΕΙΣ 3ου&15ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
    Αξ/μη κα υπουργέ,
    Εδώ και πέντε (5) περίπου χρόνια, τα οικότροφα παιδιά του ιδρύματός μας, πρώτης σχολικής ηλικίας, φοιτούν στις εγκαταστάσεις των δύο(2) συστεγαζόμενων δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας (3ο&15ο–Μαραθώνος & Μ.Ασίας).
    Ακούγοντας τις προθέσεις της πολιτείας για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την περίπτωση των δύο παραπάνω Σχολείων.
    Τα παιδιά του ιδρύματός μας έχουν στερηθεί στην προσωπική τους ζωή την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά και ισορροπία που απολαμβάνει ο μέσος μαθητής. Πολλά απ΄αυτά κουβαλούν μέσα τους δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες, που τους συνοδεύουν στην καθημερινή τους ψυχολογία και συμπεριφορά. Κάποια δυσκολεύονται μαθησιακά και έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη διδασκαλία. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε το συναισθηματικό τους έλλειμμα και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις τυχόν μαθησιακές τους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
    Αρωγοί μας σ’ αυτή μας την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί και δ/ντές των δύο συστεγαζόμενων Σχολείων μας, των οποίων η συνεισφορά μέχρι σήμερα είναι σημαντικότατη. Για να είναι όμως, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας σε επίπεδο Σχολείου, θα πρέπει οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών να επιτρέπουν την όσο το δυνατό ευκολότερη και πιο άνετη διαχείριση του καθημερινού σχολικού περιβάλλοντος μέσα στην τάξη. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα. Πιθανή συγχώνευση των δύο Σχολείων θα οδηγήσει σε πολυπληθέστερα τμήματα και θα δυσκολέψει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε τμήματα με μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη και πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διδασκαλία.
    Φρονούμε ότι στις προθέσεις της πολιτείας πρέπει να πρυτανεύσουν πρωτίστως ‘παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια’ και επίκεντρο να είναι μόνο ‘το συμφέρον του μαθητή’.

    Κα υπουργέ,
    Προσβλέποντας στις δεδομένες παιδαγωγικές σας ευαισθησίες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε την εξαίρεση από τις επικείμενες συγχωνεύσεις των δύο δημοτικών Σχολείων, που προσφέρουν σημαντικότατο έργο στα παιδιά του ιδρύματός μας.
    (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ -ΑΠ54/13-1-2011)

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:47 | stavros

    Αγαπητοί κύριοι του υπουργείου μην μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Έχετε πάρει ήδη τις αποφάσεις ή πιο σωστά θα εφαρμόσετε τις εντολές της τρόικας. Η δημόσια διαβούλευση γίνεται για να αποκτήσει η προσπάθεια σας λαική νομιμοποίηση.Για ακόμη μια φορά στάχτη στα μάτια του κόσμου.
    Όσο για τα κριτήρια, μια και εδώ γίνεται λόγος για αυτά, με τα οποία μια σχολική μονάδα θα πρέπει να απορροφηθεί από κάποια άλλη ας λάβετε υπόψη και τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων στους δρόμους.Άντε μετά να πείσετε γονιό που το παιδί πάθει κάτι με το λεωφορείο στο δρόμο γιατί θα έχει αναγκασθεί ότι το κάνατε για παιδαγωγικούς λόγους.Να δω τότε ποιος θα έχει από όλους εσάς τους σοφούς της ηγεσίας του υπουργείου να αναλάβει όλη την ευθύνη.
    Μετά και από αυτή τη διαβούλευση πλέον δεν υπάρχει δίλημα. Σοσιαλισμός(υπάρχει αν σας θυμίζει κάτι στο όνομα του ΠΑΣΟΚ)=βαρβαρότητα.
    Υ.Γ ένας πρώην ψηφοφόρος σας.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 15:30 | Στέφανος-Κωνσταντίνος Πουρσαλίδης

    Έχοντας στο μυαλό μου κυρίως τα απομακρυσμένα σχολεία στα οποία διδάσκω τα τελευταία 4 χρόνια, θέλω να αναφέρω τα εξής:

    (1) ειδικά για τα Γυμνάσια να έχουμε υπόψη μας ότι ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση και αυτή πρέπει να παρέχεται όπου υπάρχει μαθητής. Δεν επιτρέπεται σε μια εξελιγμένη κοινωνία να απαιτεί από έναν γονιό να στέλνει το παιδί του σε σχολεία μακριά από την κατοικία του προκειμένου να ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευση. Επιπλέον, το οφείλουμε αυτό αν θέλουμε να λέμε ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της περιφέρειας και όχι για την εξόντωσή της. Κανένας νέος γονιός δεν θα μείνει στο χωριό του αν το παιδί του δεν έχει να πάει εκεί σχολείο τουλάχιστον μέχρι και το Γυμνάσιο. Ακόμα και εκεί που έχει αναπτυχθεί οδικός άξονας και επιτρέπει τη γρήγορη επικοινωνία με την κοντινότερη πόλη πρέπει να αναρωτηθούμε το εξής: «Ο δρόμος έγινε για να αναπτυχθεί η περιφέρεια ή για να ‘στοιβαχτούμε’ όλοι μας ακόμα πιο εύκολα στις πόλεις;»

    (2) γεωγραφικά κριτήρια έτσι ώστε το κάθε παιδί να μην πρέπει να μετακινείται περισσότερο από μια ώρα για να φτάσει στο σχολείο του και να μην διανύει αποστάσεις μεγαλύτερες των 30χλμ. αν σε ακραία περίπτωση πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο να μην γίνει πριν τον Σεπτέμβριο του 2012, για ευνόητους λόγους.

    (3) ο στόχος να είναι πραγματικά το συμφέρον του μαθητή και του γονιού και όχι απλά οικονομικός.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:45 | Σωτηρης Φ

    Οι πρόσθετες παράμετροι κατά την άποψή μου που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι :

    1) Το συμφέρον του μαθητή. Αναλυτικότερα: Μαθητές σε νησιά και σε περιοχές αγροτικές ανά την Ελλάδα ξυπνούν από τις 06:30 το πρωί για να μπορούν να βρίσκονται στις τάξεις τους με το λεωφορείο στις 08:15. Σε περίπτωση συνένωσης σχολείων όσο κοντά και αν φαίνονται στον χάρτη γεωγραφικά τα 2 σχολεία η γεωγραφική και οδική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ο μαθητής να ξυπνά πλέον από τις 6:00 το πρωί όπου όσο μικρή και αν φαίνεται αυτή η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ώρα το αποτέλεσμα θα είναι ένας κουρασμένος μαθητής από την πρώτη ώρα των μαθημάτων του.
    2) Το πραγματικό όφελος του μαθητή. Αναλυτικότερα: ο μαθητής που θα πάει στο καινούργιο σχολείο θα βρίσκεται σε ένα καλύτερο κτίριο; Ασφαλέστερο; Με περισσότερες δυνατότητες; Με μεγαλύτερες ή τουλάχιστον τις ίδιες σε μέγεθος αίθουσες; Ή θα στοιβαχτούνε περισσότεροι μαθητές σε μικρότερες αίθουσες;
    3) Η μετακίνηση των μαθητών. Να υπάρχει εκ των προτέρων διασφάλιση της ασφαλής μετακίνησης καθώς και της δυνατότητας ύπαρξης αυτής.
    4) Η συνένωση να εστιάζει περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και όχι στα οικονομικά και μόνο οφέλη. Αναλυτικότερα: Ένας λανθασμένος τρόπος συνένωσης 2 σχολείων μετά από λίγα χρόνια σίγουρα θα καταλήξει στη διάσπαση των σχολείων με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα περισσότερο κόστος τόσο υλικό όσο και κοινωνικό.
    5) Η μη δημιουργία λυόμενων κτιριακών υποδομών για την κάλυψη των επιπλέον μαθητών. Θα είναι κρίμα το Σεπτέμβριο του 2011 παιδιά να φύγουν από κανονικές αίθουσες και να μπούνε σε κονταίνερ.
    6) Το σχολείο για τα παιδιά είναι το σπίτι τους. Και πριν μετακομίσουμε από ένα σπίτι σε ένα άλλο για οικονομικούς και μόνο λόγους λαμβάνουμε υπόψη και τον ψυχισμό των παιδιών που θα υποστούν μια τέτοια αλλαγή. Σκεφτείτε ότι ένα παιδί όταν του αλλάζουνε τμήμα στο ίδιο σχολείο κάνει να προσαρμοστεί περίπου μια ολόκληρη σχολική χρονιά…

    Ευχαριστώ.
    Υ.Γ. Ας μη θυσιάζουμε τόσο εύκολα τις αξίες μας στο βωμό του κόστους και του χρήματος.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 13:29 | ανδρέας

    ΔΑΣΚΑΛΟΣ

    Αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει τη διάλυση των μικρών Δημοτικών σχολείων, δεν έχουν ουδεμία σχέση με την εκπαίδευση. Είναι λογιστές και κοιτάνε μόνο πόσα χρήματα θα μαζέψουν για τους τραπεζίτες.
    Δεν εχουν γνώση ,τι σημαίνει η ύπαρξη ενός σχολείου σε ένα μικρό και απομονωμένο χωριό. Είναι όαση οι παιδικές φωνές γι΄αυτούς τους ξεχασμένους ανθρώπους.Είναι περηφάνια νάκούνε ποιήματα τραγούδια και σκετς στις σχολικές γιορτές.Είναι χαρά να βλέπουν τη σημαία στην εκκλησία. Με την κατάργηση αυτών των σχολείων,σβήνουν για πάντα αυτά τα μικρά χωριά.Αυτοί οι λογιστές που αποφάσισαν το κλείσιμο των μικρών σχολείων,δεν έχουν ιδέα από μικρά χωριά και από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδος.Η διαβούλευση γίνεται μόνο για άλλοθι,η απόφαση δυστυχώς έχει ληφθεί.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:56 | Καθηγητής και Γονιός

    Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

    Δεσμευόμαστε για ένα Κοινωνικό Κράτος με καθολικό χαρακτήρα, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο που καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών και δημιουργεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας.

    Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί οι συνενώσεις που αναφαίρετε είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ, και δεν υπάρχει καμία πολιτική νομιμοποίηση σε αυτές τις θέσεις με τις θέσεις του κινήματος του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές αναφέρονται στο καταστατικό και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

    Μερικές αρνητικές συνέπειες για την συνένωση σχολείων από διαφορετικές πόλεις είναι:

    έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες (αστυφιλία, μαρασμός τοπικών κοινωνιών, ερήμωση περιφέρειας)

    αυξάνει τη σχολική διαρροή ιδιαίτερα για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

    δημιουργεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών λόγω μετακίνησης
    Μετά τα παραπάνω θέλω να πιστεύω ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν συνενώσεις σχολικών μονάδων από διαφορετικά χωρία και πόλεις.

    Ευχαριστώ.

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΤΩΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2011 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ,
    ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΧΑΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗ ΜΑΝΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΛΑ ΧΑΡΙΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΆΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ.
    ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΤΟΥΝ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ.