Ερώτημα 1: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

Ερωτήματα διαβούλευσης για «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 01:04 | nik

    Προσωπικά πιστεύω οτι στο ονομα του μνημονιου καταστρεφεται η δημοσια παιδεια (καταργηση πδσ κ.α.). Ειναι ντροπη να εφευρίσκουμε και επιχειρηματα για το κλεισιμο σχολειων. Η υποκρισια δεν εχει ορια. Νεα σχολεια χρειαζονται και οχι κλεισιμο των ηδη.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:54 | Δημήτρης

    Αν είναι λοιπόν ας μας πει η κυβέρνηση να πουλήσουμε ότι έχουμε στα χωριά μας και να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αστυφιλίας . Είναι υποκριτικό το σύνθημα πρώτα ο μαθητής, η ταλαιπωρία για τα παιδιά θα γίνει ακόμη πιο μεγάλη και τα έξοδα μετακίνησης για τους γονείς δυσβάστακτα. Το σχολείο είναι ο πυρήνας μιας κοινωνίας δίνει ζωή και φώς, ενώνει και εμβαθύνει τον σεβασμό του πολίτη με την πολιτεία. Το κράτος δείχνει πως είναι παρόν και πως προστατεύει, ενδιαφέρεται και μεριμνά για τους πολίτες του όπου και αν βρίσκονται. Συγχωνεύσεις σχολείων έγιναν και στο παρελθόν λόγο έλλειψης μαθητών, σήμερα πολλές κοινωνίες έχουν νέα δεδομένα ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί αλλά έχουν χτιστεί και νέες σχολικές μονάδες. Πιστεύω πως κοινωνίες (χωριά) που προσφέρουν πάνω από (30;) μαθητές σε κάποια ευρύτερη σχολική μονάδα και έχουν και δικά τους σχολικά κτίρια που είναι σε λειτουργία, θα πρέπει να διατηρήσουν σχολικές αίθουσες και κάποιες τάξεις και να μην καταργηθούν τελείως. Έτσι η τοπική αυτή κοινωνία μένει ζωντανή και δεν χάνει την εμπιστοσύνη της στην κεντρική εξουσία. Η πρόταση μου λοιπόν είναι πως χωριά τα οποία προσφέρουν ένα αριθμό μαθητών να διατηρήσουν σχολικές μονάδες και να μην καταργηθούν μόνο και μόνο για χάρη της οικονομίας αλλά να σεβαστούν την κοινωνική συνοχή.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:47 | Μάνος

    Φοβάμαι πως η συγχώνευση σχολείων στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων θα αποψιλώσει ιδιαίτερα την περιφέρεια από τα τελευταία «αναχώματα» της εκπαίδευσης. Διδάσκω σε σχολείο της περιφέρειας και διαπιστώνω τη δυσκολία και τον αγώνα των μαθητών που ξυπνούν από τα άγρια χαράματα,από τα γύρω χωριά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Αν συγχωνευτεί και αυτό το σχολείο με ένα μεγαλύτερο που βρίσκεται πιο μακρυά, τι θα απογίνουν οι μαθητές ή μάλλον ποιος τους υπολογίζει; Τέλος, ποιος είπε ότι τα νέα πολυδύναμα σχολεία θα προσφέρουν και καλύτερη εκπαίδευση; Γιατί δε λέμε την αλήθεια; Δεν ενδιαφέρει η ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά πως θα εξοικονομηθούν χρήματα…Ας δουμε το παράδειγμα των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων που «αποψίλωσε» τη γειτονιά από κάθε αίσθημα ασφάλειας. Τι άλλο ακόμα θα γίνει; Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία και οι καθηγητές αντιμετωπίζονται σαν δημόσιοι λειτουργοί τελευταίας κατηγορίας, ενώ οι αποδοχές μας πάνε από το κακό στο χειρότερο (έχω μεταδιδακτορικό και ήδη αμείβομαι λιγότερο από μία καθαρίστρια υπουργείου- όχι ότι έχω κάτι με τον κλάδο, απλά υπογραμμίζω την απαξίωση των σπουδών μας).Τι μας έχει απομείνει; Η αξιοπρέπεια και η όρεξη με την οποία ασκούμε το λειτούργημά μας σε πείσμα κάποιων τεχνοκρατών που δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης.Κάνω έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το θέμα με την κοινωνική ευαισθησία που αρμόζει.Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο του 2009 ότι η μείωση των δαπανών για την Παιδεία «κόβει το μέλλον της χώρας».
    «…Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου»

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:02 | Γεώργιος Ζαφειρόπουλος – δάσκαλος

    ( Παρακαλώ για την ακύρωση του προηγούμενου σχολίου μου για καθαρά τεχνικούς λόγους )
    Οι συνενώσεις , όπως και πολλά άλλα , έπρεπε να γίνουν εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο από τη θέληση της πολιτείας, αλλά από απαίτηση επιταχτική των εκπαιδευτικών. Αντί αυτού οι εκπαιδευτικοί αναλωνόμαστε σε δευτερεύοντα θέματα και βγάζουμε θυμό , πολύ θυμό και τώρα με τις περικοπές ( εντελώς άδικες ) αποδοχών , αλλά και πριν. Αρκετά όμως τα δικά μου σχόλια. Σας παραπέμπω στις απόψεις – διαπιστώσεις του Μανόλη Τριανταφυλλίδη στο ΄΄ Πριν καούν ΄΄ σελ.182 & 183 (9 Ιουλίου 1921 )
    ΄΄ Ό,τι επιχειρήθηκε αυτά τα χρόνια , όχι από απαίτηση επιταχτική των εκπαιδευτικών λειτουργών , μα από τη θέση της πολιτείας … αυτό πρέπει να συνεχιστεί μια μέρα … από δική σας ομόφωνη γνώμη και επιβλητική αξίωση … Το ξέρω , θαύματα δε γίνονται , και ο σημερινός δάσκαλος έδειξε για κακή τύχη πως ακόμα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δίκαια ούτε του σχολείου του ούτε του ίδιου του εαυτού του. … Και όμως ένας είναι ο μοναδικός δρόμος , αν θέλετε να υψωθείτε και να υψώσετε το σχολείο σας , αν θέλετε να μιμηθείτε των μεγάλων πολιτισμένων εθνών τους συνσδέλφους σας … Να διψάσετε για τη γενική και ειδικότερα επαγγελματική σας μόρφωση . Να εργαστείτε γι` αυτή με βιβλιοθήκες , … με συζητήσεις και συνέδρια . …. Να υψωθείτε και να δυναμώσετε , σαν άτομα και σα σώμα , μέσα στην κοινωνία , και να τη φωτίσετε για τα εκπαιδευτικά ζητήματα . Η τύχη σας και του σχολείου σας η τύχη βρίσκεται στα χέρια σας.
    9 Ιουλίου Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:01 | Ο συγχωνευμένος

    Εικόνα βγαλμένη από το άμεσο μέλλον. Ένας Έλλην μάχιμος εκπαιδευτικός αναπολεί ¨νοσταλγικά¨ τα μαθητικά του χρόνια και ξεκινά να γράψει την αυτοβιογραφία του έως τη στιγμή εκείνη. Ιδού τι θα σημείωνε εν ολίγοις : » Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας. Με τη γέννηση μου έμαθα ότι χρωστώ στο ελληνικό κράτος 40.000 ευρώ, όπως και κάθε συμπατριώτης μου, επειδή η χώρα μου κουβαλάει ένα τεράστιο χρέος και την πιέζουν οι δανειστές της να ξεχρεώσει… Μα εμείς στο σπίτι είμασταν φτωχοί καθώς και οι δυο μου γονείς δούλευαν ως συμβασιούχοι και ξαφνικά τους είπαν ότι δεν τους χρειάζονται άλλο… Εγώ όμως είχα όνειρο να σπουδάσω, να γίνω δάσκαλος! Και ξαφνικά αναγκάστηκα να αποχωριστώ το αγαπημένο μου σχολείο καθώς το πήραν και το μετέφεραν στο άλλο χωριό… Δυστυχώς δεν είχαμε δικό μας μεταφορικό μέσο και πολλές φορές που έκανε κρύο και έβρεχε, θυμάμαι να πηγαίνω με τα πόδια στο καινούργιο μου σχολείο, μούσκεμα και γεμάτος αγωνία να προλάβω το πρωϊνό κουδούνι… Ύστερα, θυμάμαι πολύ έντονα ότι στη νέα μου τάξη αντί των 15 μαθητών που είμασταν πρώτα, τώρα είχαμε φθάσει τους 30!! και δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ! Μετά το τέλος της ημέρας, αναγκαζόμουν να κάνω το αντίστροφο δρομολόγιο και έφθανα στο σπίτι μου γύρω στις 4 το μεσημέρι εξουθενωμένος. Αργότερα, όταν έγινα πλέον δάσκαλος, γνώρισα τη μεγαλύτερη απογοήτευση στη ζωή μου όταν έμαθα ότι το παλιό μου σχολείο δεν υπήρχε πια, γιατί απλά δεν υπήρχαν μαθητές να το στελεχώσουν! Τότε κατάλαβα γιατί πριν από κάποια χρόνια με έστειλαν εκεί! Συνένωση το είπαν… Σήμερα, ο γιος μου βιώνει μια παρόμοια κατάσταση και εγώ ακόμη ψάχνω σχολείο να εργαστώ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:53 | Ο συγχωνευμένος

    Εικόνα βγαλμένη από το άμεσο μέλλον. Ένας Έλλην μάχιμος εκπαιδευτικός αναπολεί ¨νοσταλγικά¨ τα μαθητικά του χρόνια και ξεκινά να γράψει την αυτοβιογραφία του έως τη στιγμή εκείνη. Ιδού τι θα σημείωνε εν ολίγοις : » Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας. Με τη γέννηση μου έμαθα ότι χρωστώ στο ελληνικό κράτος 40.000 ευρώ, όπως και κάθε συμπατριώτης μου, επειδή η χώρα μου κουβαλάει ένα τεράστιο χρέος και την πιέζουν οι δανειστές της να ξεχρεώσει… Μα εμείς στο σπίτι είμασταν φτωχοί καθώς και οι δυο μου γονείς δούλευαν ως συμβασιούχοι και ξαφνικά τους είπαν ότι δεν τους χρειάζονται άλλο… Εγώ όμως είχα όνειρο να σπουδάσω, να γίνω δάσκαλος! Και ξαφνικά αναγκάστηκα να αποχωριστώ το αγαπημένο μου σχολείο καθώς το πήραν και το μετέφεραν στο άλλο χωριό… Δυστυχώς δεν είχαμε δικό μας μεταφορικό μέσο και πολλές φορές που έκανε κρύο και έβρεχε, θυμάμαι να πηγαίνω με τα πόδια στο καινούργιο μου σχολείο, μούσκεμα και γεμάτος αγωνία να προλάβω το πρωϊνό κουδούνι… Ύστερα, θυμάμαι πολύ έντονα ότι στη νέα μου τάξη αντί των 15 μαθητών που είμασταν πρώτα, τώρα είχαμε φθάσει τους 30!! και δεν δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ! Μετά το τέλος της ημέρας, αναγκαζόμουν να κάνω το αντίστροφο δρομολόγιο και έφθανα στο σπίτι μου γύρω στις 4 το μεσημέρι εξουθενωμένος. Αργότερα, όταν έγινα πλέον δάσκαλος, γνώρισα τη μεγαλύτερη απογοήτευση στη ζωή μου όταν έμαθα ότι το παλιό μου σχολείο δεν υπήρχε πια, γιατί απλά δεν υπήρχαν μαθητές να το στελεχώσουν! Τότε κατάλαβα γιατί πριν από κάποια χρόνια με έστειλαν εκεί! Συνένωση το είπαν… Σήμερα, ο γιος μου βιώνει μια παρόμοια κατάσταση και εγώ ακόμη ψάχνω σχολείο να εργαστώ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:43 | Κωνσταντίνος Κ.

    Διάβασα το άρθρο της κ. Καράντζου στην Ελευθεροτυπία για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο και απογοητεύτηκα. Δυστυχώς όλα στην Ελλάδα γίνονται στη βάση σκοπιμοτήτων που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις. Όχι κ. Διαμαντοπούλου, δεν είστε προϊόν παρθενογέννεσης ώστε να πιστέψουμε ότι η διαβούλευση γίνεται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Δημοσιονομικό καθαρά είναι το πρόβλημα που καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε. Λιγότερα λειτουργικά έξοδα για τα σχολεία, μικρότερους μισθούς και λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι οι στόχοι σας. Λιγότερο απο 3% του ΑΕΠ για την παιδεία στην Ελλάδα 8,5% του ΑΕΠ στην Κύπρο. Εμπιστοσύνη και στηριξη του εκπαιδευτικού εκεί, τον δείχνουμε με το δάχτυλο σαν υπεύθυνο σε μας. Αυξήσεις αμοιβών στην Κύπρο, κίνητρο για καλύτερη απόδοση, μείωση αποδοχών στην Ελλάδα. (καιδείτε διαφορές αποδοχών!!!)Όχι να μην κλείσουν τα περιφερειακά σχολεία που ζωντανεύουν την ύπαιθρο σήμερα. Θα μαραζώσουν ξανά τα χωριά, θα έχουμε υδροκέφαλα και απρόσωπα σχολεία και η μαθητική διαρροή θα αυξάνεται.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:32 | ΜΥΡΓΕΛΗΣ

    Δη δει χρημάτων και ανευ τούτων ουδέν γίνεται. Αν κύριοι κατ΄ όνομα σοσιαλιστές,, θέλετε να φτιάξετε τη χώρα, τουλάχιστον την παιδεία πρωτίστως, αλλά και την υγεία έπρεπε να τις φροντίσετε ιδιαιτέρως και όχι να τις δαλύετε, όπως επιχειρείτε να κάνετε. Αλήθεια με τι ποσοστό του Α.Ε.Π. προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την εκπαίδευση του λαού με 0,2/% ? Η τρόικα παράγει τον πλούτο αυτής της χώρας, ή τα κορόιδα και τον παίρνει η τρόικα?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:18 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    Προϋπόθεση για την κατανόηση των παραμέτρων του θέματος είναι η γνώση της … γεωγραφίας. Διαβάζοντας τα σχόλια πολλών και στην διαβούλευση αλλά και στα μέσα διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία των ασχολουμένων με το θέμα δεν έχουν επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν σε σχολεία της περιφερειας. Και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν σχολεία στα νησιά, αλλά είναι εφικτό να καταργηθούν στην Γορτυνία ή στο Ραυτόπουλο Ευρυτανίας;
    Ας είμαστε ρεαλιστές: Όταν το σχολείο σφαλίσει τις πόρτες του τα όποια ψίγματα νεολαίας και νέων οικογενειών υπάρχουν στον τόπο θα μεταναστεύσουν γιά να βρούν σχολείο για τα παιδιά τους.
    Επίσης για τον συνάδελφο που ανέφερε ότι στην Γαλλία υπάρχει ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο σε πόλη 40000 κατοίκων τον στέλνω μια βόλτα στην …Γράβα!!!
    Και τελικά θα προχωρήσουμε στα συμφωνημένα αλλά γιατί ¨συγχώνευση;»
    Οι καθηγητές που υποχρεώνονται να μετακινηθούν χάνουν με την συγχώνευση και το δικαίωμα να διαλέξουν πρώτοι θέση στην περιοχή του ΠΥΣΔΕ που υπηρετούν.
    Η όλη διαδικασία, φοβάμαι, δεν έχει στόχο ούτε το συμφέρον των μαθητών, ούτε την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών. Μόνο οικονομικοί όροι διέπουν την σκέψη μας και αυτό είναι κατάντια!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:02 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΛΟΓΟΘΕΣΔΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝΣΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ .ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΙΠΟΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΗ.ΕΤΣΙ ΔΥΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.π.χ ΔΥΟ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ 10 ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΘΕΣΙΟ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΥΚΝΙΕΤΑΙΟΤΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6/ΘΕΣΙΑ. ΑΡΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:46 | Γεώργιος Ζαφειρόπουλος – δάσκαλος

    Οι συνενώσεις , όπως και πολλά άλλα έπρεπε, να γίνουν εδώ και χρόνια όχι μόνο από τη θέληση της πολιτείας , αλλά από απαίτηση επιταχτική των εκπαιδευτικών. Αντί αυτών οι Εκπαιδευ-τικοί αναλωνόμαστε σε δευτερεύοντα θέματα και βγάζουμε θυμό , πο-λύ θυμό και τώρα με τις περικοπές ( εντελώς άδικες ) απο-δοχών , αλλά και πριν. Αρκετά τα δικά μου σχόλια . Σας πα-ραπέμπω στις απόψεις – θέσεις του Μανόλη Τριανταφυλλίδη στο ΄΄ Πριν καούν ΄΄ σελ. 182 & 183 ( 9 Ιουλίου 1921 ):
    ΄΄ Ό,τι επιχειρήθηκε αυτά τα χρόνια , όχι από απαίτηση επι-ταχτική των εκπαιδευτικών λειτουργών , μα από τη θέληση της πολιτείας ….. αυτό πρέπει να συνεχιστεί μια μέρα … από δι-κή σας ομόφωνη γνώμη κι επιβλητική αξίωση, … Το ξέ-ρω , θαύματα δε γίνονται , και ο σημερινός δάσκαλος έδειξε για κακή τύχη πως ακόμα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δίκαια , ούτε του σχολείου του ούτε του ίδιου του εαυ-τού του.
    ………………………………………………………….
    Και όμως ένας είναι ο μοναδικός δρόμος , αν θέλετε να υψω-θείτε και να υψώσετε το σχολείο σας , αν θέλετε να μιμι-θείτε των μεγάλων πολιτισμένων εθνών τους συναδέλφων σας …
    Να διψάσετε για τη γενική καιειδικότερα επαγγελματική σας μόρφωση.
    Να εργαστείτε γιαυτή με βιβλιοθήκες …με συζητήσεις και συ-νέδρια …
    …………………………………………………………
    Να υψωθείτε και να δυναμώσετε , σαν άτομα και σα σώμα , μέ-σα στην κοινωνία , και να τη φωτίσετε για τα εκπαιδευτικά ζητήματα.
    Η τύχη σας και του σχολείου σας η τύχη βρίσκεται στα χέρια σας. ΄΄

    9 Ιουλίου Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:13 | Δημήτρης

    Οι βασικοί στόχοι των συνενεώσεων (συγχωνεύσεων) και καταργήσεων σχολικών μονάδων πρέπει να είναι το έμβλημα του Υπουργείου Παιδείας: «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ». Χωρίς να ειναι αναγκασμένος να περπατά χιλιόμετρα ή να πρέπει να περιμένει με τις ώρες να περάσει το υπεραστικό λεωφορείο, να έχει επαγγελματικά δικαιώματα αμέσως μετά την αποφοίτησή τουα από τα Τεχνικά Σχολεία (όπως κι αν λέγονται αυτά), να μην είναι 30 παιδιά στην τάξη και να αναγκάζεται να κάνει συνεχώς το χωροφύλακα και όχι το δάσκαλο, κλπ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:01 | Δημήτρης Κ.

    Τα μικρά σχολεία στην ύπαιθρο φτιάχτηκαν σε μια εποχή που οι συγκοινωνίες ήταν κακές και οι ανάγκες για εκπαίδευση μικρές. Είναι υποκριτικό να τονίζουμε τη σημασία του σχολείου για την τοπική κοινωνία όταν το σχολείο έγινε μικρό επειδή η τοπική κοινωνία εγκαταλείφθηκε από τα περισσότερα νέα μέλη της-επειδή αναζήτησαν και καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους. Πρώτα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών και μετά κλείνει το σχολείο. Είναι υποκριτικό να μιλάμε και για τα οφέλη των μικρών σχολείων όταν υπάρχει τέτοια ανισότητα στους εκπαιδευτικούς δείκτες ανάμεσα στην πόλη και στην ύπαιθρο. Το τι ποιότητας εκπαίδευση παρέχεται στην ύπαιθρο φαίνεται και από την αδυναμία των κατοίκων της να επιβιώσουν οικονομικά. Τα συντεχνιακά μας συμφέροντα και η ψηφοθηρία διατήρησαν κραυγαλέες περιπτώσεις ολιγοθέσιων Δημοτικών και μικρών Γυμνασίων σε ελάχιστες αποστάσεις από μεγάλα σχολικά κέντρα. Να μη σβήσει το χωριό και να αναπαράγει τη μιζέρια του; Στις πόλεις υπάρχουν σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών και λίγα τμήματα που τα χωρίζει ένα-δύο τετράγωνα. Γιατί είναι κακό να συγχωνευθούν αν οι υποδομές το επιτρέπουν; Θα στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς που δε θα μοιράζονται σε δυο-τρία σχολεία, θα αποκτήσουν καλύτερο εξοπλισμό, θα βρεθούν ευκολότερα κάποιοι που θα αναλάβουν δράσεις και προγράμματα και η σχολική κοινότητα θα διευρυνθεί και θα αποκτήσει άλλη δυναμική.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:01 | Kostakiss

    Κανένα απολύτως! Από την αποκέντρωση και από τον Δημόσια έννοια της Εκπαίδευσης περάσαμε στο άλλο άκρο.
    «Πατήσαμε» στο ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα και σκοπός μας να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη του τέρατος κράτος.
    Κύριοι αν μπορείτε δείτε την κατάσταση στην Κύπρο!!!!
    8,5% του ΑΕΠ και εσείς λέτε εδώ και 30 χρόνια για 5% στην Ελλάδα που πλέον είναι και κάτω του 3%.

    Όταν ισχυρίζεσαι ότι κάτι είναι σημαντικό και επενδύεις σε αυτό ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

    Απαράδεκτη και μόνο αυτή η πρόταση συγχωνεύσεων!

    ΝΤΡΟΠΗ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:56 | Γιώργος – εκπαιδευτικός

    Έτσι όπως τίθεται το ερώτημα φανερώνει πως το κλείσιμο κάποιων μικρών σχολείων έχει ήδη προαποφασιστεί.
    Ωστόσο, πέρα από την εξοικονόμηση πόρων, σε ποια ελληνικά ή διεθνή ερευνητικά πορίσματα εδράζετε αυτήν σας την απόφαση;
    Αν εξετάσετε προσεκτικά τις σχετικές ελληνικές (π.χ., Κapsalis 2000, Μπρούζος 2002, Φύκαρης 2002) και διεθνείς έρευνες (π.χ., OFSTED 2000, Purcell & Shackelford 2005, Veenman 1995) που αναφέρονται στις γνωστικές και μη-γνωστικές επιδόσεις των μαθητών των μικρών σχολείων, θα καταλάβετε πως οι μαθητές των μικρών και των μεγάλων σχολείων δεν διαφέρουν μεταξύ τους.
    Θεωρώ πως πριν ακόμα πάρετε μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε: 1)Να έχετε δώσει -διαχρονικά όλοι όσοι διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική- στα ολιγοθέσια σχολεία αυτά που τους λείπουν (π.χ., εξειδικευμένα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, εξειδικευμένα σχολικά εγχειρίδια, ανάλογη εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε μεθόδους συνδιδασκαλίας τάξεων, τεχνολογική υποστήριξη για εξ αποστάσεως διδασκαλία). 2) Να έχετε αξιολογήσει όχι μόνο τις επιδόσεις αλλά και τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών σε ολιγοθέσια και πολυθέσια σχολεία, ώστε 3) οι αποφάσεις σας να έχουν την ανάλογη ερευνητική νομιμοποίηση.
    Ειδικά για τις αγροτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις κοινωνικές συνέπειες αυτής σας της απόφασης.
    Τέλος, μια άλλη υπολογίσιμη παράμετρος είναι οι προβολές-προγνώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αναφέρουν πως σε βάθος χρόνου ο αριθμός των εγγραφέντων μαθητών θα μειωθεί, ως συνέπεια της σταθερής μείωσης των γεννήσεων. Αυτήν την παράμετρο που θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα ολιγοθέσια σχολεία την έχετε λάβει υπόψη σας; Είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτική γι’ αυτά τα σχολεία, που το εκπαιδευτικό σύστημα τα αγνοεί επιδεικτικά!

  • Θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε για κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει την άποψη ότι η συγχώνευση σχολικών μονάδων επιφέρει αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης;
    Αν ποτέ βγούμε από την οικονομική κρίση (ό,τι κι αν σημαίνει αυτός ο όρος) με ποια μορφωττικά εφόδια οι νέοι θα χτίσουν όλα όσα έχετε καταστρέψει, όταν το μόνο σας μέλημα για την εκπαίδευση είναι η μείωση των δαπανών;
    ΥΓ1. Στείλτε επειγόντως διαδραστικούς πίνακες γιατι τα ταβάνια σε πολλά σχολεία στάζουν κι έχω ακούσει ότι είναι πολύ αποτελεσματικοί ως ομπρέλες.
    ΥΓ2. Ελπίζω να μην περιμένετε σοβαρότερες απαντήσεις στην ιλαροτραγωδία αυτής της «διαβούλευσης»

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:33 | ΓΟΝΕΑΣ 2 ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ -ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΥ-

    EIMAI ENANTIA ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ.ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ????? ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΝΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΑ(ΣΑΝ ΣΑΚΟΙ ΑΠΟ ΠΑΤΑΤΕΣ)-ΞΕΡΕΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΑΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ-, ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΞΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ??ΑΡΑΓΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ? ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛ-ΜΑΝ,ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 5-10 ΕΤΩΝ)ΚΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ? ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΔΕΥΣΗ- ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ-ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ- ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ), ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ(ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ), ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ Α/ΘΜΙΑΣ-Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ(ΥΠΟΥΡΓΟ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΑΝΑΠ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ)ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ (ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ…. ΑΛΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ,ΟΣΟΙ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | ΜΗΤΕΡΑ

    Συγχωνεύσεις σχολείων! Μάλιστα,σαν να λέμε συγχωνεύσεις κεφαλαίου, επιχειρήσεων κλπ.Δηλαδή πάει να πει συγχωνεύσεις μαθητών, καθηγητών και βάλε…Αρα θα καταργείτε ένα σχολείο και αυτό θα συγχωνεύετε σε ένα άλλο. Δηλαδή αν ένα σχολείο έχει 250 μαθητές θα δέχεται άλλους 250.Σε ποιές αίθουσες, σε ποιά θρανία? Αααα!!! το βρήκα , θα κάθονται 4-4 , καλέ και 5-5 , τι λέτε τώρα. Και οι εκπαιδευτικοί? Θα συγχωνεύονται κι αυτοί? Δηλαδή, κάποια θα πάνε σπίτι τους, θα απολύονται πάει να πει.Μάλιστα , όσο πάει και το πιάνω το θέμα!Και καταργούνται λέει και τα βιβλία.Βρε μην είστε κορόιδα , καταργείστε και τον κλάδο των εκπαιδευτικών και στα παιδιά να κάνει μάθημα η υπουργός σε απευθείας σύνδεση μέσω internet!
    Μπράβο, μπράβο, μεγαλειώδες, μεγαλειώδες!
    Υ.Γ. Η ταρίφα σε αυτά τα μαγαζιά πόσο θα παέι ???

  • Μου κάνει εντύπωση η ίδια η ερώτηση. Θεωρεί δεδομένο ότι είναι αναγκαίες οι συνενώσεις. Άρα λοιπόν αναζητούνται επιπλέον επιχειρήματα για μια πολιτική με την οποία, εγώ τουλάχιστον διαφωνώ.

    Τα σχολεία δεν πρέπει να συγχωνευτούν, επειδή ακριβώς αντικατοπτρίζουν οχι απλά κοινωνικές ανάγκες, αλλά και γεωγραφικής κατανομής. Μάλιστα τη στιγμή που τα σχολεία της υπαίθρου απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα. Ας αφήσουμε τους δήμους να αποφασίσουν σχετικά κι όχι το υπουργείο ή την περιφέρεια. Ας ακούσει κάποτε το Υπουργείο τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τότε εκθειάζεται από τα κυβερνητικά χείλη, αλλά μένει σε πολιτική εγκατάλειψη.

    Οι συνενώνεις δε θα μειώσουν δαπάνες λειτουργικές. Αντίθετα, θα περιορίσουν την επιθυμία των μαθητών να συνεχίσουν το σχολείο. Ήδη το φαινόμενο παρατηρείται σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ύπαιθρο.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 20:49 | ΘΑΝΑΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    Στη Τουλόν της Γαλλίας την οποία επισκέφθηκα πριν τρία χρόνια στα πλάισια προγράμματος comenius τα γυμνάσια ήταν των 1000-1200 μαθητών (ο δήμος της La Garde με 40.000 κατοίκους έχει μόνο ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο) έτσι είχαν τη δυνατότητα να αναπτύσουν τμήματα επιλογής και τμήματα επιπέδων.
    Στη Νέα Σμύρνη που υπηρετώ έχουμε γυμνάσια και λύκεια των 100-200 μαθητών και σε απόσταση μεταξύ τους από 100- 500 μέτρα, όπως και δύο γυμνάσια ή δύο λύκεια στο ίδιο ή διπλανά κτήρια. Νομίζω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι συνενώσεις για πολλούς λόγους ( αναφέρω ενδεικτικά μερικούς που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του σχολείου), παρότι αναγνωρίζω ότι τα μικρά σχολεία είναι πιο εύκολα στη δοιήκηση και λιγότερα παιδιά σημαίνει λιγότερα προβλήματα.
    1. Για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία κατευθύνσεων επιλογών και ξένων γλωσσών.
    2. Για σημαντική οικονομία. Σε περιπτώσεις μάλιστα που μισθώνινται κτήρια για την στέγαση σχιλείου ενώ θα μπορούσαν, με συνενώσεις σχολείων, να εξυπυρετηθούν οι μααθητές από γειτονικά σχολεία, η σπατάλη είναι προφανής και αυταπόδεικτη. (π.χ. περίπτωση 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης)
    3. Στα μεγαλύτερα σχολεία όλες οι ειδικότητες των διδασκόντων θα συμπληρώνουν το ωράριό τους και δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται σε δύο ή τρία σχολεία, ούτε θα δημιουργούνται εχθρότητες μεταξύ των διδασκόντων επειδή κάποιες ειδικότητες δουλεύουν με πλήρες ωράριο (φιλόλογοι, μαθηματικοί,φυσικοί-χημικοί) και κάποιες με ελλατωμένο επειδή δεν υπάρχουν ώρες (μουσικής, τεχνολόγιας, οικιακής οικονομίας, γαλλικών, γερμανικών, καλλιτεχνικών,φυσικής αγωγής κ.λπ.).

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:57 | Χρύσα

    Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο γνωστός Πατροκοσμάς (πατήρ Κοσμάς), έλεγε: «Καλύτερον, ἀδελφέ μου, νὰ ἔχεις σχολεῖον εἰς τὴν χώραν σου, παρά νὰ ἔχεις βρύσες καὶ ποτάμια. Διότι οἱ βρύσες ποτίζουν τὸ σῶμα, τὰ δὲ σχολεῖα ποτίζουν τὴν ψυχήν. Και ὡσάν μάθει τὸ παιδί σου γράμματα, τότε λέγεται ἂνθρωπος.(Διδαχή Ε’)
    Γυρίζοντας και διδάσκοντας την αξία της προσφοράς του σχολείου προς τον άνθρωπο, όπου υπήρχε ελληνισμός τότε, και πιστέψμε, υπήρχε παντού, τουλάχιστον στα Βαλκάνια, ο ιερέας αυτός θυσίασε τη ζωή του.
    Σήμερα άνθρωποι, που να θυσιάζουν τη ζωή τους, για να διδάξουν την αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης σε οργανωμένα σχολεία, σπανίζουν. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, αφού όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, πολιτική και πολιτικοί έκαναν τα πάντα, προκειμένου αυτός ο θεσμός να υποβαθμιστεί. Και φτάσαμε στο σημείο, το σχολείο να υπηρετεί πολλές φορές μόνο τις ανάγκες φύλαξης των παιδιών και όχι της απόκτησης γνώσεων, κατάλληλων να τους ανοίξουν το δρόμο προς τη ζωή. Γιατί αυτός είναι ο πρώτος στόχος του σχολείου. Να ετοιμάσει τον άνθρωπο του μέλλοντος για να υπηρετήσει το μέλλον. Αυτός ο ιερός για την ανθρωπότητα σκοπός, τότε μόνο πετυχαίνεται, όταν τεθούν σε λειτουργία οι κατάλληλες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές δομές. Αυτό σημαίνει πως τα σχολεία είναι χτισμένα όχι μόνο από μηχανικούς και αρχιτέκτονες, αλλά και από άξιους παιδαγωγούς. Πως έχουν άρτια εξοπλιστεί με το κατάλληλο διδακτικό υλικό, ό,τι πιο συγχρονο προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στο σύνολό της. Πως έχουν στελεχωθεί από άψογο διδακτικό δυναμικό, άρτια προετοιμασμένο, για τό έργο που πρόκειται να επιτελεστεί.
    Αφού λοιπόν έχουν προβλεφθεί και τακτοποιηθεί όλα αυτά, τότε μιλάμε για συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Διαφορετικά και κάτω από τις υπάρχουσες των σχολείων συνθήκες, οι συγχωνεύσεις φαίνεται πως ξυπηρετούν μόνο σκοπούς κάποιων κέντρων εξουσίας, που δεν θέλουν τα παιδιά των λαϊκών τάξεων να μάθουν γράμματα, δεν πρέπει να ανεβάσουν επίπεδο, να αποκτήσουν κρίση και αμφιβολίες, «να μάθουν να ερευνούν τας γραφάς». Γιατί ρωτούν και μαθαίνουν και όποιος γνωρίζει σε βάθος την αλήθεια είναι επικίνδυνος όχι βέβαια για τους πολλούς, αλλά για τους λίγους.
    Ειλικρινά, ας με διδάξει κάποιος, οι συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων συνάδουν με το «μαζί τα φάγαμε», γι αυτό πρέπει τώρα να τιμωρηθούν τα παιδιά της Ελλάδας;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:43 | STELIOS

    Πιστεύω οτι ειδικά για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ Πρέπει να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια, διότι σε αυτά φοιτούν κυρίως εργαζόμενοι μαθητές και μαθητρίες που βρισκονται στα ορια του κοινωνικού& οικονομικού αποκλεισμού, με στόχο την βελτίωση της θέσης τους στον εργασιακό και κοινονικό γίγνεσθαι.(φαντασθείτε κάποιον/α μετά την δουλειά να τρέχει 50 χιλμ σχολείο)
    Σίγουρα πάντως οι όποιες μεταβολές δεν πρέπει να συμπιριελάβουν τους ήδη φοιτούντες μαθητές/τριες που εχουν κάνει τις επιλογες τους,
    Επισης πρεπει να δούμε τις προτάσεις και τις θέσεις της κυβέρνησης για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, την οποία εχει δηλώσει οτι θα αναβαθμίσει.
    Και εναν προβληματισμό, εκείνο το περιβόητο με τόσες δυσκολίες και εμπόδια που μπαίνουν,Η ΠΑΙΔΕΊΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ ΤΗς ΠΟΛΙΤΕΊΑς ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥς .ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ,ΜΑΛΟΝ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:23 | Καθηγήτρια

    Οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για συνενώσεις (= καταργήσεις) σχολείων είναι ο διακαής πόθος και το οργανωμένο σχέδιο των απανταχού εξουσιών να εξασφαλίσουν ένα μη λειτουργικό σχολείο που θα παράγει αμόρφωτες και άβουλες μελλοντικές γενιές.
    Μην υποκρίνεστε ότι ενδιαφέρεστε για την κοινή γνώμη. Δεν πείθετε κανέναν.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:08 | Φωτιος Σκοδρας

    Και μόνο ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η ερώτηση δείχνει τις μοχθηρές σας προθέσεις.
    Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΔΕ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 19:04 | Γιώργος

    Ο μόνος λόγος που γίνονται ασφαλώς οι συγχωνεύσεις σχολείων είναι ο οικονομικός. Ας μην κοροϊδευόμαστε και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ας έρθει να μας πει η Υπουργός Παιδείας πώς γίνεται να ισχύει το «πρώτα ο μαθητής» όταν αυτός υπολογίζεται τελευταίος (αν υπολογίζεται και καθόλου). Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωστά μια τάξη αν έχει 30 μαθητές; Και βέβαια εννοείται ότι με τη συγχώνευση σχολείων επιδιώκεται να υπάρχουν ελάχιστα ή και καθόλου τμήματα με αριθμό μαθητών κάτω του 30.
    Όλα τα άλλα περί «πολυδύναμων σχολείων» κ.τ.λ. είναι μάλλον «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Εγώ θα έλεγα να τα ονομάσουμε μάλλον «αδύναμα σχολεία».

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:39 | aleka

    Ο μόνος λόγος για να γίνει συγχώνευση σχολικών μονάδων είναι κάποια από αυτές να γκρεμιστεί και να μην υπάρχει τρόπος να χτιστεί ξανά. Κανένας άλλος λόγος δεν ευσταθεί. Τους υπόλοιπους λόγους θα τους μάθουμε όταν δημοσιοποιήσει το wikileaks Το κείμενο του μνημονίου που υπογράψατε.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:25 | κ.αθανασιαδου

    πριν 30 χρόνια πηγαίναμε στο ίδιο κτίριο 2 δημοτικά ,το 4ο και το 5ο.μία εβδομάδα πρωί ,μιά απόγευμα .κάποια χρόνια είχαμε και το σύστημα 3 μέρες πρωί ,2 απόγευμα και αντίστροφα.τότε όμως το κάναμε γιατί δεν υπήρχαν πολλά δημοτικά.μήπως να ξαναγυρίσουμε 30 χρόνια πίσω;όχι όμως για την έλλειψη κτιρίων αλλά γιατί δε θέλετε να πληρώνετε πολλούς εκπαιδευτικούς,πολλά λειτουργικά έξοδα ,πολύ πετρέλαιο για να ζεσταίνονται τα παιδιά μας και το κυριότεροείναι ένα και μοναδικό.ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ,να τα δέχονται όλα αμάσητα,χωρίς αντιλογο.είναι δυνατόν σε ένα δημοτικό που το 50% είναι αλλοδαποίνα μάθουν σωστά και τα ελληνόπουλα και τα παιδιά της αλλοδαπής;ΟΧΙ.είναι δυνατόν από κει που κατεβήκαμε στα 15-20 παιδιά ανά τάξη να ξαναγυρίσουμε στο μπάχαλο των 28-32 παιδιών ;οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να μορφώνουν τα παιδιά μας ,όχι να κάνουν μαγικά και να τους ανοίγουν το κεφάλι να τους τα βάζουν μέσα.δε φτανει τόση ύλη που έχετε βάλει στα παιδιά του δημοτικού;δε φτάνει που είμαστε σε ένα από τα πειραματικά σχολεία που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και διαβάζουμε από τις 3 το μεσημέρι(γιατί όλες οι τάξεις για να τελειώνουν στις 2) μέχρι τις 7 τουλάχιστον;δε φτάνει που είπατε οτι θα μειώσετε της ύλη σε φυσική ,μαθηματικ’ά και η εγκύκλιος του υπουργείου σας δεν έχει αφαιρέσει ΟΥΤΕ ΣΕΛΙΔΑ;γιατί μας κοροιδεύετε επιτέλους;δεν είμαστε ΖΩΑ,άνθρωποι είμαστε με μυαλό ,κρίση και σκέψη.πάρτε όλα πίσω γιατί κάποια στιγμή θα γίνει τέτοιος χαμός που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.μα ςστείλατε στην ανεργεία,μας περικόπτετε τους ήδη πενιχρούς μισθούς μας(τους δικούς μας ,όχι τους δικούς σας καιτων πλουσίων)μας έχετε κάνει όλους κατιφείς,μακριά τα χέρια σας από την μόρφωση των παιδιών μας.αντί να ανοίξετε και άλλα σχολεία ,θέλετε να συγχωνέψετε και ταήδη υπάρχοντα;ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:17 | Αντωνόπουλος Βαγγέλης

    Θα συμμετείχα ευχαρίστως στη διαβούλευση, αν ήταν πραγματική κι όχι προσχηματική. Γιατί δημόσια διαβούλευση που διαρκεί 2 (!!!) εργάσιμες μέρες δεν μπορει να ζητάει συμμετοχή και μάλιστα επιστημονικών φορέων κλπ.
    «ΨΕΚΑΣΤΕ ΣΚΟΥΠΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ» αυτή ειναι η δική σας διαβούλευση

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:08 | Padelis

    Τριάντα χρόνια τώρα όλο για μεταβολές ακούω, αλλά ακόμα λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούσαμε όταν πήγαινα σχολείο. Αν οι όποιες μεταβολές που επιχειρηθούν γίνουν με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων του κράτους καλύτερα να μην γίνουν. Για τις άλλες αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, κάνετε πρώτα μια αξιολόγηση των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών και θα καταλάβετε αμέσως τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 18:02 | Padelis

    Κατά τη γνώμη μου μόνο πολύ μικρά σχολεία πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κατάλληλη μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Το σχολείο πρέπει να παραμείνει στοιχείο της «γειτονιάς».

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:51 | Δασκάλα και μαμά

    Συμμετέχω στη διαβούλευση όχι γιατί πιστεύω ότι λαμβάνετε υπόψη τις γνώμες μας αλλά γιατί βοηθά στην εκτόνωση της οργής μου. Είναι δυνατό να μιλάμε για συγχωνεύσεις όταν όλα τα σχολεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, όταν όλοι οι χώροι έχουν γίνει αίθουσες, όταν φέτος έχουμε υπερβάσεις του νόμιμου ορίου μαθητών ανά τάξη; Είναι δυνατό στην Α’ Αθήνας για παράδειγμα που δεινοπαθεί από έλλειψη σχολικής στέγης, από το επίπεδο συντήρησης που παρέχουν οι δήμοι (για να μην πω την εγκατάλειψη των σχολείων από το Δήμο Αθηναίων), από την παντελή έλλειψη καθαριότητας των χώρων, από το συνωστισμό μαθητών ανά τάξη, από τη συμμετοχή σε κάθε τάξη άνω του 50% μαθητών από άλλες χώρες χωρίς καμμία υποστήριξη, είναι δυνατό να μιλάμε για κατάργηση σχολείων; Πόσα πρέπει να γίνουν τα παιδιά ανά τάξη; Πόσο πρέπει να ταλαιπωρούνται; Θα διανύουν απόσταση μισής ώρας όταν τα υποχρεώνεται να μείνουν ως τις δύο στο σχολείο; Έχετε επισκεφθεί ένα σχολείο να δείτε πως διαβιώνουν οι μικροί μαθητές στα απεχθή καθημερινά επτάωρα; Πόσο μακριά από την κλίμακα των παιδιών (ξεχνάτε συστηματικά ότι το σχολείο απευθύνεται σε παιδιά) πρέπει να γίνουν τα σχολεία; Έχετε την παραμικρή εικόνα ενός διαλείμματος σε σχολείο που έχει δύναμη πάνω από έξι τάξεις; Είναι ζητούμενο του σχολείου η ένταξη των παιδιών στον κοινωνικό τους χώρο; Σε ένα χαοτικό περιβάλλον πως θα εντάξεις τα παιδιά που τρομαγμένα θα θέλουν να μείνουν στην ασφάλεια της τάξης; Πόσο μακριά είσαστε από τα σχολεία; Πόσο γίνεται διαρκώς φανερό ότι αγνοείται το σχολείο, τις ανάγκες των παιδιών, τις ελάχιστα κοινά αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές για τη οργάνωση της σχολικής ζωής. Φτάνει. Τα παιδιά μας δεν χρωστάνε τίποτα για να πληρώνουν αυτή την αποκαλούμενη κρίση. Τα σχολεία, η παιδεία δεν είναι επιχείρηση με ισοσκελισμένο ισολογισμό.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:48 | ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΔΕΣ

    ΘΕΛΕΤΕ «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ» ΣΧΟΛΕΙΑ -ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;- ΤΜΗΜΑΤΑ, ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:44 | Ελένη Τσέου

    Η μόνη περίπτωση στην οποία δικαιολογείται η συγχώνευση σχολείων είναι στην περίπτωση αυτών που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο ή σε πολύ κοντινά και ο μόνος στόχος που θα έπρεπε να υφίσταται είναι η μείωση των διευθυντών. Αλλά από τη μία άκρη δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει κανείς στην άλλη.. Ιδιαίτερη στήριξη χρειάζονται τα σχολεία της επαρχίας. Πριν μερικές δεκαετίες η επαρχία μαράζωσε με το κλείσιμο των σχολείων και την κατάργηση των συγκοινωνιών… Τα τελευταία χρόνια, κατά την περίοδο της υποκριτικής οικονομικής ανάπτυξης, αρκετά νέα ζευγάρια επέστρεψαν στα χωριά τους και ξανάχτισαν τα σπίτια τους. Ας μη μαραζώσει για δεύτερη και οριστική φορά η επαρχία, τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε θέματα ανεργίας με την (επι)στροφή στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:28 | ΔΕΛΑΤΟΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ

    Διάβασα με προσοχή την διαβούλευση.¨»ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ»
    Πολύ φοβάμαι ότι η Υπουργός μας δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στα δημόσια σχολεία της πόλης μας( να μην αναφέρω και της περιφέρειας)και δεν την κατηγορώ γιατί που να έχει τον χρόνο να κάνει μια βόλτα
    στα σχολεία μας.Τα δικά τους παιδιά βλέπετε φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.Λοιπόν να μην μακρυγορούμε το Δ.Ν.Τ μπήκε εκτός των άλλων και στην παιδεία, αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων και όλα τα υπόλοιπα είναι σάλτσες για να μας χρυσώνουν το χάπι.Εχουμε υποστεί σαν πολίτες αυτής της χώρας τον τελευταίο χρόνο πολλά και τα υπομένουμε στοικά για το καλό της χώρας.Εκπτώσεις ‘ομως στην εκπαίδευση των παιδιών μας δεν κάνουμε.Είναι το μόνο παραθυράκι που μας δίνει την ελπίδα για το μέλλον μας.Είναι το ίδιο το μέλλον και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε,θα μας βρήτε αντιμέτωπους.Αντί να λέτε μεγάλα λόγια δώστε χρήματα για τα αυτονόητα.Γραφική ύλη πίνακες ακόμα και καθαριστηκά.Υπάρχουν σχολεία το 2011 που κάνουν μάθημα σε λιώμενα σε τάξεις αποθήκες και έρχεστε εσείς και μιλάτε για συγχωνεύσεις και τμήματα με 25 και 28 παιδιά για πιά Ελλάδα μιλάτε?
    Κάθε σχολείο που κλείνει ανοίγει και μια φυλακή.Ζητάμε περισσότερα σχολεία όχι να μειώσουμε τα υπάρχοντα.Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες
    Οι φόροι μας καλά θα ήταν να δωθούν για τα αυτονόητα και όχι στις τσέπες κάποιων.ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:26 | Δ Αθανιτης

    Με εντυπωσιαζει το γεγονος οτι οι καθηγητες, χρονια τωρα, δεν παιρνουν καμια σοβαρη πρωτοβουλια για την παιδεια, δεν εχουν καποια ολοκληρωμενη προταση να κανουν, δεν παιρνουν εστω τοπικα πρωτοβουλιες, αλλα επιμενουν στο γνωστο συντεχνιακο συνθημα, «δωστε λεφτα»! Λεφτα δοθηκαν παλιοτερα, κι ομως πηγε ακομη πιο πισω η παιδεια μας, για να φτασει στον σημερινο πατο. Σιγουρα υπαρχουν καθηγητές που ενδιαφερονται ουσιαστικα και προσπαθουν αλλα η λογικη οτι η αλλαγη ερχεται μονο απο τους πολιτικους ειναι ανευθυνη και παθητικη. Οι καθηγητες, πρεπει να παρουν πρωτοβουλιες στα ιδια τα σχολεια τους και να προωθησουν αλλαγες πανω στην ολη δομη του συστηματος. Οι γονεις ειναι η επομενη ομαδα που πρεπει να ενεργοποιηθει ουσιαστικα. Βεβαια, περα και μακρυα από τον γνωστο «συνδικαλισμο» και τον αθλιο κομματισμο που φρεναρουν τα παντα.
    ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΑΣ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:14 | basilis

    Οι συγχωνεύσεις σχολείων είναι απαραίτητες να γίνουν για το καλό της εκ/σης αλλά με σεβασμό στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εκπ/κό σύστημα ΄οταν σε απόσταση 1χιλιομ.από 6/θ σχολείο να λειτουργούν 1/θ σχολεία.Ποιά η ποιότητα της παρεχόμενηε εκπ/σης στο ένα σχολείο και ποιά στο άλλο.Του 1/θ δεν έχουν δεί στην τάξη τους ποτέ δασκάλα ξένων γλσσών-φυσικής αγωγής-Μουσικό-Δασκάλα ειδικής αγωγής.Αυτά τα πιδιά είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;Όλα λοιπόν αυτά τα μικρά σχολεία να σεγκεντρωθούν σε μια μεγάλη σχολική μονάδα,την πλησιέστερη που να έχει άριστη υλικοτεχνική υποδομή και τον κατάληλο αύλειο χώρο για ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις της νέας μονάδος.Πιστεύω εάν τηρηθεί σωστά αυτό και η εκπ/ση και η πολιτεία θα βγεί κερδισμένοι και κυρίως οι μαθητές.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 17:11 | Γιώργος

    Προφανώς οι λόγοι συγχωνεύσεων δεν είναι παιδαγωγικοί. Είμαι δάσκαλος και στην αντίληψή μου δεν έχει υποπέσει ποτέ κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι μικρές σχολικές μονάδες υπολείπονται στην παροχή ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Προσέξτε, δεν αναφέρομαι στην Εκπαίδευση. Εκπαίδευση μπορούμε να παρέχουμε και σε ένα σκύλο και σε μια μαϊμού. Παιδεία όμως…
    Και για να ολοκληρώνω υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να συγχωνευτούν οι μικρές σχολικές μονάδες και άλλοι τόσοι για το αντίθετο. Ανάλογα με την προσέγγιση του καθενός. Οικονομική, παιδαγωγική, ιδεολογική κ.ά.
    Μήπως τελικά θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα αναλυτικά μας προγράμματα στην Παιδεία και τον άνθρωπο (κάτι που μπορεί να γίνει και στα μικρά σχολεία)και λιγότερο στην εκπαίδευση της αγοράς;

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:55 | ΓΟΝΕΙΣ 3ου&15ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
    Αξ/μη κα υπουργέ,
    Εδώ και πέντε (5) περίπου χρόνια, τα οικότροφα παιδιά του ιδρύματός μας, πρώτης σχολικής ηλικίας, φοιτούν στις εγκαταστάσεις των δύο(2) συστεγαζόμενων δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας (3ο&15ο–Μαραθώνος & Μ.Ασίας).
    Ακούγοντας τις προθέσεις της πολιτείας για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την περίπτωση των δύο παραπάνω Σχολείων.
    Τα παιδιά του ιδρύματός μας έχουν στερηθεί στην προσωπική τους ζωή την αγάπη και την οικογενειακή ζεστασιά και ισορροπία που απολαμβάνει ο μέσος μαθητής. Πολλά απ΄αυτά κουβαλούν μέσα τους δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες, που τους συνοδεύουν στην καθημερινή τους ψυχολογία και συμπεριφορά. Κάποια δυσκολεύονται μαθησιακά και έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη διδασκαλία. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε το συναισθηματικό τους έλλειμμα και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις τυχόν μαθησιακές τους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
    Αρωγοί μας σ’ αυτή μας την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί και δ/ντές των δύο συστεγαζόμενων Σχολείων μας, των οποίων η συνεισφορά μέχρι σήμερα είναι σημαντικότατη. Για να είναι όμως, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειές μας σε επίπεδο Σχολείου, θα πρέπει οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών να επιτρέπουν την όσο το δυνατό ευκολότερη και πιο άνετη διαχείριση του καθημερινού σχολικού περιβάλλοντος μέσα στην τάξη. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα. Πιθανή συγχώνευση των δύο Σχολείων θα οδηγήσει σε πολυπληθέστερα τμήματα και θα δυσκολέψει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε τμήματα με μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη και πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διδασκαλία.
    Φρονούμε ότι στις προθέσεις της πολιτείας πρέπει να πρυτανεύσουν πρωτίστως ‘παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια’ και επίκεντρο να είναι μόνο ‘το συμφέρον του μαθητή’.
    Κα υπουργέ,
    Προσβλέποντας στις δεδομένες παιδαγωγικές σας ευαισθησίες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε την εξαίρεση από τις επικείμενες συγχωνεύσεις των δύο δημοτικών Σχολείων, που προσφέρουν σημαντικότατο έργο στα παιδιά του ιδρύματός μας.
    (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ-ΑΠ54/13-1-2011)

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:43 | Γονιός

    Ο Υπουργός Οικονομικών «παρήγγειλε» δημοσκόπηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο; Τότε θα δούμε τι λέει όλος ο κόσμος!
    Ας μη γελιόμαστε. Το κριτήριο είναι καθαρά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, δεν υπάρχει καμία παιδαγωγική ωφέλεια με τμήματα 30 μαθητών ή με τους μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.
    Ας πάτε σε «πολυδύναμα» σχολεία να σας πούνε τι συμβαίνει!
    Ξεθεμελιώνετε τη δημόσια εκπαίδευση για να δημιουργηθούν μαθητές με «κουπόνια».
    Ντροπή σας!

    Προτείνω να βάλετε σε διαβούλευση το πόσους μαθητές πρέπει να έχει ένα τμήμα.

    Επίσης, σας προκαλώ να δημοσιεύσετε τα συμπεράσματα από τη «διαβούλευση» με δελτίο τύπου μετά την ολοκλήρωσή της.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:29 | Παναγιώτης Κοσμόπουλος

    Οι βασικοί λόγοι, κατά τη γνώμη μου, για ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ (και όχι ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ) υφισταμένων σχολικών μονάδων είναι: 1)Η ανάγκη συνύπαρξης μαθητών ίδιας βαθμίδας. Έτσι αναιρούνται προβλήματα κατά τη συγκατοίκηση μαθητών με μεγάλη ηλικιακή διαφορά (ήτοι: με διαφορετικές ανάγκες και εκδηλώσεις). 2)Η αποτελεσματικότερη οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας, αφού ο κοινός προγραμματισμός διαφορετικών βαθμίδων έχει σημαντικά προβλήματα, έως είναι αδύνατος (ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, εφαρμογή, έλεγχος). 3)Ευελιξία στην εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών διαδικασιών και καινοτόμων δράσεων, όταν η σχολική μονάδα είναι ομοιογενής. 4)Δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των αναγκών (ίδιες συνθήκες και ευκαιρίες παντού) και ανάπτυξης νέων στο μέλλον (ειδικές αίθουσες, εντευκτήριο μαθητών, βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ παντού, εργαστήρια Φ/Χ-Η/Υ-τεχνών-τεχνολογίας-ξένων γλωσσών-μουσικής, ανοικτά πειράματα στις ταράτσες, κ.λ.π..), με όραμα τη πραγματικά ολοήμερη λειτουργία του σχολικού κτηρίου, πάντα ανοικτού στην κοινωνία.
    Προϋπόθεση, για τη σχεδίαση αυτών των ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ, η συμμετοχή, τουλάχιστον, των Συλλόγων Διδασκόντων, που γνωρίζουν τα υπερ και τα κατά της κάθε σχολικής μονάδας, και όχι εν κρυπτώ, επί χάρτου, χωρίς αυτοψία και ανάλυση αναγκών, υποδομών, και σε συνάρτηση με τις επιχειρούμενες αλλαγές της εκπαίδευσης (αυτοαξιολόγηση, νέα αναλυτικά προγράμματα, ολοήμερη λειτουργία).
    Σχετικά με την ΙΔΡΥΣΗ νέων σχολικών μονάδων, έχω τη γνώμη πως θα πρέπει να ιδρύονται εκεί που προβλέπεται πληθυσμιακή μεγέθυνση στο άμεσο μέλλον, και εκεί που λύνει το βάσανο της μετακίνησης των μαθητών.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:26 | Γιώργος

    Μερικές ερωτήσεις μόνο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Το μεταφορικό κόστος είναι μικρό ή είναι αμελητέο; Θα το πληρώνει το Υπουργείο;
    Στη δευτεροβάθμια θα είναι το πολύ 45 λεπτά. Για να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό. Αν το σχολείο αρχίζει στις 8:15 τα παιδιά θα πρέπει να παίρνουν το λεωφορείο στις 7:20 (να είναι 5 λεπτά πιο νωρίς). Να πάνε στη στάση και να περιμένουν λίγο 5 λεπτά. (αν τυχόν αργήσει το λεωφορείο; αν έχει κίνηση; κ.ο.κ). Να ξυπνήσουν να ετοιμαστούν, να φάνε πρωινό 30 λεπτά. Θα πρέπει να ξυπνούν από τις 6:45 – 7:00. Για να γυρίζουν στο σπίτι μετά τις 15:00 (όλα τα παραπάνω είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων). Και μετά να πάνε φροντιστήρια (συγνώμη αυτά τα καταργήσαμε με τα νέα μέτρα) να διαβάζουν για την άλλη μέρα κ.ο.κ. Κάτι δεν μου πάει καλά. Εσάς; Και αν έχουν απεργία τα λεωφορεία; Και αν κάτι συμβεί; Δεν πειράζει θα έρχεται το υπουργείο ή θα πληρώνει το υπουργείο το ΤΑΧΙ; Όχι ρε. Θα είναι standby ο ένας γονιός ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει αυτοκίνητο και δίπλωμα.
    Όλα ωραία όλα ανθηρά. Αθάνατη Ελληνική ΔΩΡΕΆΝ παιδεία.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:21 | JIMAF

    Οι συννενώσεις σχολείων οδηγούν σε υδροκέφαλες μη λειτουργικές μονάδες στις οποίες ανθούν η σχολική βία και διάφορες μορφές παραβατικότητας οι οποίες έχουν τις πηγές τους στο υπερμέγεθος κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα από τους εκπαιδευτικούς. Φυσικά δεν μιλά κανείς για περιπτώσεις όπου υπάρχουν π.χ. 2 σχολεία σε απόσταση 2-3 Κm και καθένα έχει π.χ. 50 μαθητές.
    Οι σχέσεις των μαθητών σε ένα μεγάλο σχολείο (400, 500 + μαθητών) είναι τέτοιες που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και δεν υπάρχει δυνατότητα για συμβουλευτική ή καθοδήγηση.
    Αν και προσωπικά δεν έχω δει να υπάρχουν έρευνες διεθνώς και όσον αφορά την Ελλάδα σίγουρα δεν έχουν γίνει, υπάρχουν προηγούμενα τα οποία και τώρα λειτουργούν όπως π.χ. τα σχολεία της Γκράβας όπου αρκεί κανείς να έρθει σε επαφή με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά για να ενημερωθεί. Σίγουρα στην Αμερική (προφανώς αποτελεί πρότυπο) τα αποτελέσματα τέτοιων σχολείων είναι γνωστά (βία, εγκληματικότητα κλπ). Όσο για κάποια τεράστια ιδιωτικά (τα οποία επίσης εμφανίζονται ως παραδείγματα) μην ξεχνάτε ότι έχουν ολόκληρες εταιρίες security μέσα για τη φύλαξη των μαθητών (εκτός από τις κλασικές εφημερίες).

    Όσο για τα 3 «ΔΕΝ» που ισχύουν σίγουρα σε μία τέτοια (μη σοσιαλιστική) πολιτική συννένωσης είναι τα εξής:

    ΔΕΝ εξυπηρετείται ο μαθητής (άρα καταρρίπτεται η προμετωπίδα: ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ)
    ΔΕΝ βελτιώνεται το εκπαιδευτικό έργο
    ΔΕΝ ωφελείται η κοινωνία

    και κάτι ακόμα για να αποδειχτεί ότι δεν εξυπηρετείται η σχολική κοινότητα:
    Συννενώσεις σημαίνει λιγότερες σχολικές μονάδες και επομένως αποτελεσματικότερη εποπτεία από το ΥΠΕΠΘ. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι η έννοια «λιγότερος» παραπέμπει στο «αποτελεσματικότερος».
    Γιατί λοιπόν αυτό που είναι κακό για τους πάνω είναι καλό για τους κάτω? Άρα το Υπουργείο αντιφάσκει.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 15:33 | εκπαιδευτικός

    Όπως σωστά επισημαίνει ο κ.Γιαννακίδης, η διαβούλευση δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό κόλπο, αφού τα πάντα είναι προαποφασισμένα και τις απόψεις μας τις γράφουν «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».
    Ας μιλήσούμε λοιπόν καθαρά. Η κυβέρνηση του μνημονίου έχει σαν μοναδικό της στόχο την εκθεμελίωση της ΕΝΙΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Όλα εξυπηρετούν αυτό το μοναδικό στόχο. Αν προχωρήσει το σχέδιο της τρόϊκας και του ΔΝΤ, θα υπάρξουν τρομακτικές διαφοροποιήσεις από δημόσιο σε δημόσιο σχολείο, καθώς οι κάθε είδους υποδομές θα εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και των γονέων κάθε περιοχής. Θα υπάρχουν λοιπόν προνομιούχα και μη «δημόσια» σχολεία, αν και φαντάζομαι ότι τα πρώτα θα είναι ελάχιστα.
    Το σενάριο είναι υπαρκτό, έχει ξαναπαιχτεί στη Θατσερική Αγγλια…
    Υπάρχει μόνο μια μικρή διαφορά: αν νομίζουν ότι εμείς, οι έλληνες εκπαιδευτικοί, θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν τη δημόσια παιδεία είναι πολύ γελασμένοι…

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:49 | Κώστας Γιαννακίδης

    Άλλη μια «διαβούλευση» που θα γραφεί στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, όπως η σχετική με το Ν.3848 όπου το 95% τάχθηκε κατά αλλά εσείς τον ψηφίσατε.
    Τα μικρά σχολεία κύριοι του υπουργείου, που η μόνη σας έννοια είναι πως να κάνετε οικονομία(αλήθεια το 2,75% ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία πού θα το πάτε στο 1 ή στο 0,5%;)πρόσφεραν έργο σημαντικότατο όλα αυτά τα χρόνια και καμμία επιστημονική έρευνα δεν υπάρχει, που να αποδεικνύει ότι υστερούν, αντιθέτως μάλιστα πλεονεκτούν-διαβάστε τα σχετικά βιβλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπρούζου-
    αφού δημιουργούν ένα κλίμα συνοχής, αλλελεγγύης και συνεργατικής μάθησης πράγματα άγνωστα στο σημερινό ανταγωνιστικό και απάνθρωπο κόσμο. Κάντε «πολυδύναμα» κέντρα και θα δείτε πού θα πάει η εγκληματικότητα των νέων.
    Επίσης αδιαφορείτε εντελώς για την αυξανόμενη ανεργία των νέων επιστημόνων, αφού θα κοπούν με το μαχαίρι οι προσλήψεις (το 5-1 είναι ήδη γεγονός)και η καταστροφή της νέας γενιάς είναι δεδομένη.
    Μπράβο σας συγχαρητήρια!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:29 | Stefanos

    Εδώ είναι χώρος για ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και όχι για ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.
    Εμείς περιμένουμε να δούμε τι σκέφτεστε να κάνετε και να σας πούμε τη γνώμη μας, και όχι το αντίθετο. Τι είδους κυβέρνηση είστε; Δεν έχετε καμία άποψη;

    Αν θέλετε προτάσεις και ιδέες, να κάνετε διαγωνισμό. Με χρηματικό έπαθλο. Το τζάμπα πέθανε.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 13:48 | Αθανάσιος Δημόπουλος

    Πολύ καλή η ερώτηση σας. Φυσικά και η ανάγκη για συγχωνεύσεις και οικονομία κλίμακος σας επιβάλλεται από τους προϊσταμένους σας, της λεγόμενης τρόικας.
    Η πολιτική σας επιλογή είναι η περαιτέρω εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, τόσο με το κόψιμο μισθών όσο και με την ελαστικοποιήση των εργασιακών σχέσεων, όπως η δυνατότητα μετακίνησης σε δυο ή τρία, ή και παραπάνω σχολεία, ώστε να καλύπτονται οι ώρες διδασκαλίας.
    Φυσικά και κανείς δεν νοιάζεται αν οι συνεχείς μετακινήσεις δεν επιτρέπουν σε ένα εκπαιδευτικό να συμμετέχει σε όλη την υπόλοιπη, πλην των 45 λεπτών της διδακτικής ώρας, σχολικής ζωής.
    Αν περισσέψει και κάτι από το ΕΣΠΑ, το πετάμε σαν ξεροκόμματο στο δεύτερο ή τρίτο επίπεδο διοίκησης με την μορφή προγραμμάτων «αυτοαξιολόγησης», σχεδιασμένων από Αμερικάνους για Αμερικάνους, για να εξασφαλίσουμε μια ελάχιστη συναίνεση μέσω της σιωπής διευθυντών, σχολικών συμβούλων, και λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων.
    Και μόνο το γεγονός ότι δώσατε το κείμενο για διαβούλευση τόσο λίγο καίρο, αποκαλύπτει ότι οι αποφάσεις είναι ειλλημένες, και δυστυχώς όχι από εσάς.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:56 | Καθηγητής και Γονιός

    Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

    Δεσμευόμαστε για ένα Κοινωνικό Κράτος με καθολικό χαρακτήρα, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο που καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών και δημιουργεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας.

    Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί οι συνενώσεις που αναφαίρετε είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ, και δεν υπάρχει καμία πολιτική νομιμοποίηση σε αυτές τις θέσεις με τις θέσεις του κινήματος του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές αναφέρονται στο καταστατικό και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

    Μερικές αρνητικές συνέπειες για την συνένωση σχολείων από διαφορετικές πόλεις είναι:

    έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες (αστυφιλία, μαρασμός τοπικών κοινωνιών, ερήμωση περιφέρειας)

    αυξάνει τη σχολική διαρροή ιδιαίτερα για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

    δημιουργεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών λόγω μετακίνησης
    Μετά τα παραπάνω θέλω να πιστεύω ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν συνενώσεις σχολικών μονάδων από διαφορετικά χωρία και πόλεις.

    Ευχαριστώ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 12:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ξεκινάω με παράδειγμα για να γίνομαι κατανοητός.
    Το Πρώτο (Α) Γυμνάσιο και Λύκειο Υμηττού συστεγάζονται.
    Το Δεύτερο Γυμνάσιο και Λύκειο Υμηττού συστεγάζονται, σε χώρο ακριβώς δίπλα στο (Α) και είναι της ίδιας δυναμυκότητας, αίθουσες, μαθητές κλπ.
    Η ενωποίηση των Γυμνασίων (Α+Β) και Λυκείων (Α+Β) θα επιφέρει:
    1. Μείωση απασχολούμενου προσωπικού, διευθντές, υποδιευθυντές, κλπ.
    2. Ομογενειοποίηση των μαθητών της ίδιας ηλικίας, του ίδιου προβληματισμού, ελαχιστοποίηση κακών συνηθειών – κάπνισμα, σεξουαλικές σχέσεις, καταλήψεις κλπ
    3. Μείωση στα λειτουργικά έξοδα, εργαστήρια, εξοπλισμός γυμναστικής, στολές παρελάσεων,οικονομίες κλίμακος κλπ.
    4. Δυναμική διεκδίκησης από τους συλλόγους γονέων, για θέματα που αφορούν παιδιά της ίδιας ηλικίας.

    Γνωρίζω ότι στην περιοχή μου Δήμος Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Ηλιούπολης υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπως το Τέταρτο και Πέμπτο Δημοτικό Υμηττού που συστεγάζονται στον ίδιο ακριβώς χώρο με 2 διευθυντές, 2 υποδιευθυντές και όλα τα συναμαρτούντα επί 2.
    Σαν Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχαμε παλαιότερα ξαναυποβάλλει την ίδια πρόταση.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 11:39 | Παναγιώτης Κοντονάσιος

    Ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή!Προφανώς ισχύει το αντίθετο, όταν κλείνει ένα σχολείο!Είναι αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο.Ο δήθεν εξορθολογισμός θα οδηγήσει, όπως εύστοχα παρατηρεί και ο κ.Χαρπαντίδης στο σχόλιό του, στον περαιτέρω μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και, ακόμη χειρότερα, στην αύξηση της αποχώρησης από την υποχρεωτική εκπαίδευση όσων δε θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα κέντρα (αυτή θα είναι μια πρωτοφανής οπισθοδρόμηση).Επίσης θα αυξηθεί η ανεργία των εκπαιδευτικών που ήδη είναι σε υψηλά επίπεδα.Η ποιότητα των υπηρεσιών παιδείας θα επιδεινωθεί δραματικά με την αύξηση των μαθητών ανά τάξη, ακόμη κι αν διατηρηθεί το 25 για την πρωτοβάθμια και το 30 για τη δευτεροβάθμια.Ακόμη και αυτοί οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για ποιοτικό μάθημα-είναι αυτονόητο για όποιον έχει σχέση με το αντικείμενο.Το πρόβλημα της παιδείας είναι η χρηματοδότηση με παράλληλο έλεγχο για την αξιοποίησή της, καθώς και η κινητροδότηση και ο έλεγχος των εκπαιδευτικών για παροχή υψηλής ποιότητας παιδείας.Οτιδήποτε άλλο είναι σε λάθος κατεύθυνση.Η παιδεία πρέπει να μείνει έξω από λογικές περικοπών, όπως είχε σε όλους τους τόνους υποσχεθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός!Ευχαριστώ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 10:56 | ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Φοβαμαι οτι οι λογοι που οδηγουν σε συνενωσεις σχολειων ειναι διαφορετικοι απο αυτους που αναγραφονται στο κειμενο. Τα σχολεια πρεπει να βρισκονται κοντα στα σπιτια των παιδιων και να αποφευγονται οι πολλες μετακινησεις. Ετσι και οι γονεις θα μπορουν πιο ευκολα να βρισκονται κοντα στα σχολεια των παιδιων τους. τα παιδια θα στιβαχτουν σε ταξεις με μεγαλο αριθμο παιδιων ανα ταξη. Οι τοπικες κοινωνιες θα μαραζωσουν οταν θα κλεισουν τα σχολεια στην περιοχη τους.
    Τα προβληματα στα σχολεια ειναι αλλα και θα οξυνθουν απο τις συγχωνευσεις.
    Μειωστε τον αριθμο των παιδιων ανα ταξη, αυξηστε τις ωρες διδασκαλιας στα δυσκολα μαθηματα, μειωστε την υλη στο επιπεδο που τα παιδια μπορουν να ανταποκριθουν, δωστε κινητρα στους καθηγητες να γινουν καλυτεροι και πιο αποδοτικοι. το προβλημα του λυκειου και των εξετασεων στισ πανελλαδικες ειναι : αν διαβασεις το σχολικο βιβλιο δεν μπορεις να λυσεις τις ασκησεις του βιβλιου και αν λυσεις τισ ασκησεις του βιβλιου δεν μπορεις να γραψεις στισ πανελλαδικες.
    τα προβληματα θα λυθουν ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.