- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 53 Απαρτία και πλειοψηφία – Εκθέσεις Επιτροπών

Άρθρο 53
Απαρτία και πλειοψηφία – Εκθέσεις Επιτροπών
1. Η απαρτία στις συνεδρίες της Ολομέλειας, των Τάξεων και των Επιτροπών, εφόσον πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, υπάρχει όταν τα παρόντα ενεργά τακτικά μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα ενεργά τακτικά μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ενεργών τακτικών μελών. Της γενικής ρύθμισης του πρώτου και δεύτερου εδαφίου υπερισχύουν οι ειδικές διατάξεις για την απαρτία και την πλειοψηφία που προβλέπει ο παρών Οργανισμός.
2. Οι ψηφοφορίες είναι κατά κανόνα φανερές και γίνονται είτε με ονομαστική κλήση είτε με ανάταση της χειρός. Αν στην τελευταία περίπτωση υπάρχει αμφιβολία για την έκβαση της ψηφοφορίας, αυτή επαναλαμβάνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σε φανερές ψηφοφορίες, αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική, με ψηφοδέλτια, όπου ειδικά προβλέπει τούτο ο παρών Οργανισμός. Αν σε μυστική ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, αυτή επαναλαμβάνεται για μία (1) ακόμη φορά, η τυχόν δε νέα ισοψηφία ισοδυναμεί με απόρριψη.
3. Αν μετά από φανερή ή μυστική ψηφοφορία δεν προκύψει απόλυτη πλειοψηφία, έχουν όμως διατυπωθεί περισσότερες από δύο (2) γνώμες, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο μεταξύ των δύο (2) επικρατέστερων και οι ψήφοι υπέρ άλλων γνωμών, καθώς και οι λευκές, θεωρούνται άκυρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορίες του πρώτου εδαφίου, οι αποχές και οι άκυρες ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον σχηματισμό απαρτίας και πλειοψηφίας.
4. Οι εκθέσεις των Επιτροπών συζητούνται στην Ολομέλεια σε κατ’ ιδίαν συνεδρία. Το Προεδρείο της Ακαδημίας παρακολουθεί την πορεία των εργασιών των Επιτροπών και, αν υπάρχει καθυστέρηση, μπορεί να καλεί τους Προέδρους των Επιτροπών να επισπεύσουν τις εργασίες τους.