- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 18 Εκλογή τακτικού μέλους χωρίς προκήρυξη

1. Κενή έδρα τακτικού μέλους μπορεί να πληρωθεί με εκλογή χωρίς προκήρυξη, εφόσον κριθεί ότι ο εκλεγόμενος, αφενός έχει αποκτήσει με τα έργα και τα προσόντα του γενική αναγνώριση στον κλάδο του, και αφετέρου διακρίνεται προδήλως μεταξύ των ομολόγων του.
2. Η σχετική πρόταση υποβάλλεται από το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας προς το Προεδρείο, το οποίο ορίζει τριμελή Επιτροπή από ενεργά τακτικά μέλη της Ακαδημίας για τη σύνταξη εισηγητικής έκθεσης.
3. Η πρόταση συζητείται στην Ολομέλεια, η οποία στην ίδια συνεδρία αποφασίζει για την εκλογή, εφόσον παρίστανται τα τρία πέμπτα (3/5) των ενεργών τακτικών μελών της, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των ενεργών τακτικών μελών της.
4. Η ψηφοφορία είναι φανερή και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι δύο (2) φορές. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν ληφθεί απόφαση, η διαδικασία κηρύσσεται άγονη.
5. Το αποτέλεσμα της εκλογής υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο οποίος προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση σχετικού διατάγματος. Τα τακτικά μέλη του παρόντος αναλαμβάνουν, με αυτοπρόσωπη παράστασή τους, τα καθήκοντά τους στη συνεδρία κατά την οποία ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, από τον Πρόεδρό της, η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος εκλογής τους.