- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 193-201)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α’

 

Άρθρο 193

Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’

  1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης αυτών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), και οι εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του οικείου Τμήματος του Δ.Π.Θ.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ..
  2. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων που εντάσσονται ή ιδρύονται στο Δ.Π.Θ. με τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 8 και 9 ολοκληρώνεται έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2027 – 2028.

 

 

Άρθρο 194

Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’

  1. Έως την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 12, αρμόδια για τα θέματα της ίδιας παραγράφου είναι η υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ.
  2. Οι εκκρεμείς διαδικασίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την αναγόρευση διδακτόρων που δεν έχουν ολοκληρωθεί στα εντασσόμενα Τμήματα και το Παράρτημα, σύμφωνα με το άρθρο 11, ολοκληρώνονται στο Δ.Π.Θ..

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’

 

Άρθρο 195

Μεταβατικές διατάξεις

Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Γ’

 

Άρθρο 196

Μεταβατικές διατάξεις – Τροποποίηση άρθρου 463 ν. 4957/2022

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 463 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΖ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, μετά από τις λέξεις «Σε περίπτωση» προστίθεται η λέξη «δεύτερης» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Επίκουροι Καθηγητές επί θητεία που έχουν εκλεγεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τριετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Σε περίπτωση δεύτερης αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξή τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω, αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους. Η παρούσα εφαρμόζεται και για όσους εκλεγούν στη θέση Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία, εφόσον η προκήρυξη εκλογής τους έχει εκδοθεί το αργότερο έως τη δημοσίευση του παρόντος.».

 

Άρθρο 197

Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις για τις λοιπές κατηγορίες διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 465 ν. 4957/2022

Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 465 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΘ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, οι λέξεις «ο υπάλληλος», αντικαθίστανται από τις λέξεις «το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) που υπηρετούν σε Τμήματα των Α.Ε.Ι., δύνανται να υποβάλουν αίτημα να ενταχθούν σε κατηγορία μέλους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος που υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ελάχιστα προσόντα της παρ. 5 το άρθρου 164 και υπάρχει κενή θέση της αντίστοιχης κατηγορίας. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί ο αιτών, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη σε κατηγορία μέλους Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος για την αξιολόγηση του αιτήματος. Αν η Συνέλευση του Τμήματος δεν αποφανθεί επί του αιτήματος εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή του, αυτό απορρίπτεται σιωπηρώς. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, εκδίδεται πράξη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. με την οποία το πρώην μέλος Ε.Τ.Ε.Π. εντάσσεται σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π.».

 

Άρθρο 198

Μεταβατικές διατάξεις για τους Οργανισμούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 469 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 469 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΓ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, α) στο πρώτο εδάφιο η φράση «εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος» αντικαθίσταται από τη φράση «έως τις 31.12.2024», β) το δεύτερο εδάφιο καταργείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η υποβολή των προτάσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) για την έκδοση των Οργανισμών του άρθρου 206 πραγματοποιείται έως τις 31.12.2024.

 

 

Άρθρο 199

Τελικές – μεταβατικές διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 473 ν. 4957/2022

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 473 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΖ΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, η ημερομηνία «31η.12.2023» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2024» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης με την οποία εγκρίνεται ο Οδηγός Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του άρθρου 259, εκδίδεται το αργότερο έως την 31η.12.2024.»

  1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 58, η εκλογή των μελών της Επιτροπής Ερευνών λαμβάνει χώρα ηλεκτρονικά ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της απερχόμενης Επιτροπής Ερευνών.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

 

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ε’

 

Άρθρο 200

Ρύθμιση σχετικά με την ημερομηνία σύναψης της ηλεκτρονικής σύμβασης εργασίας των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. κατά τις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου 2023 για το έτος 2023-2024

 

Για όσους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά τις προσλήψεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 για το έτος 2023-2024 δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους η σύναψη της ηλεκτρονικής σύμβασης εργασίας τους την ημέρα που παρουσιάστηκαν σε σχολική μονάδα ή ΚΕΔΑΣΥ ή δομή εκπαίδευσης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας και κατάρτισης της σύμβασης λογίζεται η ημερομηνία παρουσίασής τους από την οποία και εκκινούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

 

Άρθρο 201

Μεταβατική διάταξη Κεφαλαίου Γ’

Οι βεβαιώσεις του άρθρου 159 της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την πλήρη γνώση και άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας και γνώση της ελληνικής Ιστορίας που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος εξακολουθούν να γίνονται δεκτές ως πιστοποιητικό ελληνομάθειας.