6. Ποια είναι η άποψή σας για την σύσταση νέας, ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ενοποίηση υπαρκτών δομών επιμόρφωσης, υποστήριξης, υπεύθυνων και στελεχών καθοδήγησης);

  • 14 Απριλίου 2011, 11:59 | ΧΟΥΠΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Είμαι ένας εκπαιδευτικός που έχω αφιαιρώση την ζωή μου σχεδών 33 ολόκληρα χρόνια στον Πολιτισμό απο την εποχή της Μελίνας ΜΕΡΚΟΥΡΗ.Στο θέατρο…, στην Μουσική,τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟ, στην εκπαίδευση των μαθητών-φοιτητών-καθηγητών-δασκάλων-γονιών μέσα απο προγράμματα Πολιτιστικά, τις Εθνικές Εορτές, τις θεατρικές προσεγγίσεις, τις επισκεψεις στα ΜΟΥΣΕΙΑ και την μελέτη των Αρχαίων Ελλήνων, των εκατοντάδων σεμιναρίων και συνεδρίων σε συνεργασία με Κοινότητες-Δήμους-Νομαρχίες-Πανεπιστήμια…και γνωρίζω περισσότερο απο τον κάθε ένα την μεγάλη αξία που έχει η θέση του Υπευθύνου των πολιτιστικών.Εκπαίδευση χωρίς Πολιτισμό και Λαός χωρίς Πολιτισμό είναι βέβαιον ότι δεν έχει ζωή…

  • 14 Απριλίου 2011, 11:45 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Σχετικά με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω μια αδικία εις βάρος των Υπευθύνων Π.Ε. σχετικά με την αναγνώριση διοικητικής εμπειρίας στο Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71Α’/19.5.2010), άρθρο 14 παράγραφος 3.β.αα με θέμα«αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».
    Συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο του νόμου, δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπεύθυνοι Π.Ε. και των άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων, στις κατηγορίες εκπαιδευτικών που διαθέτουν διοικητική εμπειρία η οποία και μοριοδοτείται.
    Όμως, όπως ρητά αναφέρεται στην Y.A 60991/ Γ7 -19-6-2006/ΥΠΕΠΘ, για να μην αναφερθώ σε παλαιότερες, οι Υπεύθυνοι Π.Ε. «προσφέρουν καθοδηγητικό – διοικητικό έργο» (άρθρο 5 παράγραφος 4 της απόφασης). Άρα θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα σε κατάθεση επόμενου Νομοσχεδίου να φροντίσει για τη θεραπεία αυτής της αδικίας, με όλες τις συνακόλουθες διευθετήσεις που αυτή συνεπάγεται(μοριοδότηση θητείας). Εξάλλου η τροπολογία δεν βαρύνει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο

  • 14 Απριλίου 2011, 11:32 | ΚΟΥΚΟΥΜΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συνεργασία σε κοινή δράση και προώθηση πλάνων εκπαίδευσης ναί.
    Ενοποίηση σίγουρα όχι. Εκτός κι αν αυτό γίνει με νέα ήθη και έθιμα σε βάθος 15ετίας, με αρχή ένα πραγματικά νέο σχολείο, από την αρχή μέχρι το τέλος με την αρμόζουσα συνέχεια και συνέπεια.

  • 14 Απριλίου 2011, 10:43 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Μια απαντηση μονο στον συναδελφο κ.Σαλαπαταρα….κι εγω ξερω πολυ καλα συναδελφε τους υπευθυνους της περιοχης μας…και αν ψαξεις θα δεις το ονομα μου κι εγω δεν ξερω σε ποσα προγραμματα τετοιων δρασεων στα σχολειά που υπηρετησα…τον στηριξαμε τον θεσμο με ολες μας τις δυναμεις…οι υπευθυνοι δεν μας στηριξαν ουτε μια στιγμη…δεν εσκυψαν ποτε πανω απο καποιο προγραμμα που γινοταν πραγματικα …γιατι ξεραμε οτι υπηρχαν και αμετρητα δυστυχως στην περιοχη μας που εμεναν στα χαρτια μονο…τις περισσοτερες φορες που τους γυρευες δεν ηταν πουθενα …η μαλλον ηταν σε διαφορα ταξιδια … θα φροντιζαν μαλλον για σχεδιασμο δρασεων … βαφτιζαν ευκολοτατα προγραμματα ολες τις εκδρομες της Γ Γυμνασιου την στιγμη που δημιουργουσαν αμετρητα προβληματα σε πραματικες επισκεψεις ομαδων που υλοποιουσαν πραγματικα προγραμματα…που ειναι ο απολογισμος ολων αυτων των χρονων για τις καινοτομες δρασεις? μονο καποια πανηγηρακια στο τελος καθε σχολικης χρονιας….αν εισαι απο την περιοχη μας θα εχεις ακουσει βεβαια για τις κρεπες στο Λαυριο…και μη παρεξηγηθω…βεβαιαως και θελω να υπαρχουν τετοιες δρασεις στο σχολειο…βεβαιως και θα στηριξω τους θεσμους αυτους με οποιο τροπο και αμ εφαρμοστουν τουλαχιστον οσο διαστημα μου μενει ακομα γιατι περασαμε και σε αλλη ηλικια … ο θεσμος ομως ολων αυτων των υπευθυνων πρεπει να αλλαξει…και κυριως οχι πολυετεις θητειες ….ειναι το μεγαλο κακο αυτο δυστυχως !!!

  • 14 Απριλίου 2011, 10:39 | Ηλέκτρα Μπάδα

    Το «Νέο Σχολείο» θα έχει καταρτισμένους εκπαιδευτικούς με πρωτοπόρες μεθόδους προς όφελος των μαθητών? Αν το εκπαιδευτικό σύστημα δε στηρίξει ουσιαστικά με πρακτικούς τρόπους την υγεία (σωματική, ψυσική, περιβαλλοντική, πολιτισμική κλπ) στα σχολεία, τότε πως μπορεί να διατείνεται το υπουργείο ότι «πρώτα ο μαθητής» και το «νέο σχολείο»?
    Οι αρχές και οι προτάσεις που έχουν γίνει επανηλλημένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προαγωγής της Υγείας (ENHPS/SHE)για ένα Σχολείο Προαγωγής της Υγείας θέτουν στόχους και ολιστικές μεθόδους που όντως μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγειές σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπάρχει σχετικός οδηγός και για τους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος/σχολείου στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για Σχολεία HEPS, σελίδες 9-10, στα νέα της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, http://www.ich.gr και στο http://www.schoolsforhealth.eu.
    Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας να διαβάσετε και να λάβετε υπ’όψη τις προτάσεις στις σελίδες αυτές, για να μάθετε για την ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται σιγά-σιγά σε Ευρωπαϊκές χώρες και να στηρίξετε επιτέλους τις θετικές και καινοτόμες δράσεις που συμβαίνουν ήδη και στη χώρα μας.
    Ελπίζω να διαβάζετε τα σχόλιά μας και να μην τα έχετε αναρτημένα απλώς για λόγους πολιτικής ευπρέπειας!

  • 14 Απριλίου 2011, 09:54 | Βασιλική

    Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι εντελώς απαραίτητος στα σχολεία σήμερα!

    Ας μην αναγκαστούμε όλοι να τρέχουμε σε ιδιώτες με άγνωστη αξιοπιστία. Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι…

    Κάθε σχολείο χρειάζεται ΓΡΑΣΕΠ και κάθε νομός ΚΕΣΥΠ.

  • 14 Απριλίου 2011, 09:52 | Σάρλης Ιωάννης

    Συμφωνώ με το σχόλιο του κυρίου Σαραγιώτη και εγώ με τη σειρά μου πιστεύω ότι η δομή των ΚεΠληΝΕΤ (Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να εγκαταλειφθεί διότι στα σχολεία προκύπτουν συνεχώς ανάγκες χρήσης, εγκατάστασης και συντήρησης νέου τεχνολογικού εξοπλισμού π.χ. ανανέωση υπαρχουσών τεχνολογικών δομών στα σχολεία, καινούρια σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, μετατροπή αιθουσών διδασκαλίας σε εργαστήρια πληροφορικής, στήριξη της διοίκησης με τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ. που δεν μπορεί καμία άλλη δομή της εκπαίδευσης να επιτελέσει το έργο αυτό επιστημονικά και αξιόπιστα όσο μια τέτοια δομή στελεχωμένη από τα κατάλληλα άτομα (Καθηγητές Πληροφορικής) και αποτελεί σημαντικό κρίκο που δένει την αλυσίδα διοίκησης της εκπαίδευσης: μαθητής – μέσα εκπαίδευσης – σχολείο – διεύθυνση σε όλα της τα επίπεδα.

  • 14 Απριλίου 2011, 09:49 | Μαστρογιαννίδου Χαρίκλεια

    Στα 8 χρόνια της θητείας μου ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε.,ζω την ανάγκη και δίψα των εκπαιδευτικών για υποστήριξη σε εκπαιδευτικές δράσεις (Πολιτιστικού-Πολιτισμικού περιεχομένου) που διαφοροποιούνται από την υποχρεωτική μάθηση, το ωρολόγιο πρόγραμμα & τη μετωπική διδασκαλία, και ανοίγονται τα φτερά τους για ανακάλυψη της γνώσης μέσα από την εποπτεία, την έρευνα και την ομαδικότητα, τις τέχνες, το παιχνίδι,τον ενθουσιασμό και τη χαρά στο σχολείο.
    Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζουν (οικονομικές, υποδομής…)έδειξαν και δείχνουν συνεχώς το ζήλο για εφαρμογή των Προγραμμάτων καιτη συνέχιση του θεσμού. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των προγραμμάτων χρόνο με το χρόνο.
    Μέσα από τα Πολιτιστικά Προγράμματα ευαισθητοποιούνται πολλαπλώς σε θέματα «κουλτούρας», οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το σχολείο, και κατ’ επέκταση η ίδια η κοινωνία.
    Για να μην χαρακτηριστούμε «γραφικοί» περιαυτολογώντας, γιατί σίγουρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ανάγκη επιπλέον στήριξης και συνέχισης του θεσμού των Καινοτόμων Δράσεων είναι ξεκάθαρη από την ίδια την εκπαιδευτική κοινωνία.
    Συμφωνώ και ταυτίζομαι με τις προτάσεις της Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ.

  • 14 Απριλίου 2011, 09:43 | Δημήτρης

    Το Ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσαν μόλις 2 χρόνια πριν τεράστια ποσά για την επιμόρφωση των στελεχών που υπηρετούν σε ΚΕΣΥΠ και ΓΡΑΣΕΠ.
    Οι άνθρωποι που επιμορφώθηκαν εξυπακούεται ότι θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους για κάποια χρόνια. Αλλιώς είναι σαν τα χρήματα αυτά κυριολεκτικά να πετάχτηκαν! Δεν υπάρχουν ευθύνες γι αυτό; Το κράτος δεν έχει συνέχεια; Κοινή λογική δεν υπάρχει;

    Είναι καιρός για τέτοια;
    Επιμορφώθηκαν αφού κρίθηκαν πρώτα ικανοί και τώρα αντί να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό είναι στην αβεβαιότητα;;

  • Ο θεσμός των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ) θεωρώ ότι είναι από τους βασικούς παράγοντες που βοήθησαν την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση (διδασκαλία και διοίκηση).
    Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους παρά τα προβλήματα στη στελέχωση, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση και την ασυνέχεια και ασυνέπεια στη κεντρική καθοδήγησή τους πρόσφεραν τεχνική υποστήριξη, συμβουλευτική αλλά και σημαντική ενημέρωση και επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς Α/μιας και Β/μιας Εκπ/σης.

    Θεωρώ ότι η τεχνική στήριξη από τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ όπως είναι μέχρι σήμερα δεν έχει μέλλον διότι
    1ον Δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση με συνέχεια και συνέπεια
    2ον Δεν υπάρχει ανώτερη τεχνική υποστήριξη προς τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ
    3ον Δε μας επιδοτούν χρηματικά για τη σωστή λειτουργία μας.
    4ον Δε μας επιμορφώνουν τακτικά και στα κατάλληλα θέματα.
    5ον Δε διαθέτουμε αποθήκη ανταλλακτικών

    Οι θέσεις και οι προτάσεις μου είναι οι εξής

    1. Να παραμείνουν τα υπάρχοντα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ με ΜΟΝΟ μια θέση
    του Υπευθύνου.
    Ο ρόλος του να είναι καθαρά οργανωτικός και συμβουλευτικός
    δίχως καμία αρμοδιότητα στην πρακτική τεχνική συντήρηση του εξοπλισμού των σχολείων.
    Να διοργανώνει τοπικές συναντήσεις, ενημερώσεις και επιμορφώσεις
    σε συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα με θέματα που θα οργανώνονται είτε κεντρικά είτε τοπικά.

    2. Να θεσμοθετηθεί η θέση του ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΠΕ ή του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΜΗΧ/ΣΗΣ κάθε σχολείου ο οποίος θα έχει ως αρμοδιότητα
    – Τεχνική υποστήριξη σε 1ο επίπεδο όλου του εξοπλισμού ΤΠΕ της σχολικής του μονάδας
    – Τη δρομολόγηση επίλυσης κάθε δύσκολου προβλήματος με εξωτερικό συνεργάτη (ιδιώτη)ο οποίος θα έχει συμβόλαιο συντήρησης με το σχολείο. Μαζί με την σχολική επιτροπή να ελέγχει και πιστοποιεί τις χρεώσεις (συνεργασία με τον Υπ ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ).
    – Τη συντήρηση, ενημέρωση, εγκατάσταση και εκμάθηση όλων των πιστοποιημένων προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την μηχανοργάνωση του σχολείου (όχι data entry).
    – Εσωτερική επιμόρφωση των συναδέλφων στη χρήση των προγραμμάτων διαχείρισης της μονάδας
    – Τεχνική βοήθεια και επιμόρφωση συναδέλφων στη χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία.
    – Εισηγείται στον Δ/ντή και στη Σχολική Επιτροπή και οργανώνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού ΤΠΕ του σχολείου (συνεργασία με τον Υπ ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ)
    – Οργανώνει εσωτερικές ενημερώσεις, συναντήσεις και επιμορφώσεις με συναδέλφους ή μαθητές ή γονείς σε θέματα που άπτονται των ΤΠΕ (συνεργασία με τον Υπ ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ).

    Ο ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΠΕ ή ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧ/ΣΗΣ θα έχει το ωράριο του Υποδιευθυντή ή μείωση ωραρίου ανάλογη του εξοπλισμού του σχολείου σε εξοπλισμό ΤΠΕ καθώς και του μαθητικού δυναμικού του.

    Είναι δεδομένη η αναγκαιότητα συνέχειας τους των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ στις υποστηρικτικές δομές της νέας διοίκησης.
    Να τονίσω το ότι ως υπηρεσία είμαστε πολύ κοντά στα σχολεία και στους καθηγητές Πληροφορικής, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μονάδας, κάτι που θα
    χαθεί αν ως γραφεία περάσουμε στις περιφέρειες.
    Φυσικά η τεχνογνωσία μας αλλά και η γνώση της συνολικής εικόνας για την κατάσταση του εξοπλισμού και τις ανάγκες των σχολείων είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και απαραίτητη για το μέλλον.

    Ηλίας Πούλης
    Υπ ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Νοτίων Κυκλάδων

  • 14 Απριλίου 2011, 08:43 | Σμαρώ

    Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΥΔΟΛΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (Π.Α.-Α.Υ καιΑ.Κ-Α.Σ.-ΠΟΛ)ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ

  • 14 Απριλίου 2011, 08:09 | Προτάσεις από άτυπη διαβούλευση ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ

    ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
    ————————————————
    Η ταχεία διείσδυση των ΤΠΕ τα τελευταία χρόνια σε όλο το εύρος των σχολικών δραστηριοτήτων αλλάζει μέρα με την ημέρα το τοπίο στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούμε ότι:
    • Καθημερινά αυξάνεται η αναγκαιότητα για χρήση των ΤΠΕ και ιδιαίτερα του διαδικτύου τόσο για υπηρεσιακούς λόγους (πχ: αποστολή και λήψη εγκυκλίων μέσω email, survey, e-school, κλπ) όσο και για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους.
    • Οι Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης διαθέτουν ήδη εγκατεστημένο μεγάλο αριθμό από πληροφοριακό εξοπλισμό σε διάφορους χώρους, όπως Εργαστήρια πληροφορικής, Σχολικές Βιβλιοθήκες, στα γραφεία ΣΕΠ, κ.α., αλλά και μεμονωμένους σταθμούς εργασίας (γραφεία Διεύθυνσης, γραφείο Συλλόγου Διδασκόντων).
    • Με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων και δράσεων εγκαθίσταται νέος πληροφοριακός εξοπλισμός στις Σχολικές Μονάδες που εντάσσονται στα πλαίσια του «Ψηφιακού Σχολείου» (διαδραστικοί πίνακες, περιφερόμενοι φορητοί υπολογιστές για τα Δημοτικά, κ.α.) και επεκτείνεται το Τοπικό Δίκτυο της Σχολικής Μονάδας (π.χ. για να υποστηριχτούν οι διαδραστικοί πίνακες προβλέπεται σύνδεση κάθε τάξης με το Δίκτυο του Σχολείου).
    • Ο υφιστάμενος εγκατεστημένος υπολογιστικός εξοπλισμός στα σχολεία κατά ένα μεγάλο μέρος είναι παλαιός κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες υποστήριξης του.
    • Οι κεντρικές δομές στήριξης (φορείς υλοποίησης του ΠΣΔ, e-school helpdesk) δεν είναι δυνατό να ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο αριθμό από τα αιτήματα στήριξης (κυρίως λόγω απόστασης και ελλιπούς στελέχωσης). Στο παρελθόν οι φορείς υλοποίησης του ΠΣΔ κατά καιρούς έκλειναν ή συρρίκνωναν τα τμήματα υποστήριξης που συντηρούσαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η ομάδα υποστήριξης του e-school είναι ολιγομελής για τις απαιτήσεις της εφαρμογής και δεν έχει τη δυνατότητα να λύσει μεγάλο αριθμό αιτημάτων που απαιτούν επέμβαση στον χώρο του σχολείου.
    • Αν και έχει γίνει πρόοδος στην εξοικείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού με τις ΤΠΕ, υπάρχει ακόμα μεγάλο έλλειμμα στις δυνατότητες χρήσης των ΤΠΕ, κάτι που εκτός του ότι αυξάνει τις ανάγκες υποστήριξης, καταλήγει και στην απαξίωση – αχρήστευση ακριβοπληρωμένου υπολογιστικού και δικτυακού εξοπλισμού καθώς και υπάρχοντος εκπαιδευτικού λογισμικού.
    Από τα παραπάνω διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη τεχνικής στήριξης των Σχολικών Μονάδων σε θέματα Πληροφοριακού Εξοπλισμού σε τοπικό επίπεδο και η βοήθεια στην αποδοτική και ασφαλή χρήση του.

    Τα τελευταία χρόνια η τεχνική στήριξη των Σχολικών Μονάδων σε θέματα Πληροφοριακού Εξοπλισμού παρέχεται από τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), σύμφωνα με την Γ7/65854/03-07-2006 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 980 τ. Β΄.

    Η εμπειρία από τη λειτουργία των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ έχει δείξει ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση για τεχνική υποστήριξη από όλες τις Σχολικές Μονάδες και κυρίως από Σχολικές Μονάδες της Α/θμιας, όπου δεν υπάρχει Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πληροφορικής, όπως στις αντίστοιχες μονάδες της Β/θμιας. Οι Σχολικές Μονάδες απευθύνονται στα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
    • Αποκατάσταση βλαβών υλικού (αντικατάσταση μητρικής, δίσκου, κ.α.)
    • Επανεγκατάσταση λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών
    • Επεκτάσεις και Διαχείριση Δικτύου (δρομολογητές, διανομείς, κ.α.)
    • Προβλήματα σύνδεσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
    • Συμβουλές – βοήθεια που αφορούν την χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών του ΠΣΔ
    Επίσης, τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ σε συνεργασία με τον σύμβουλο Πληροφορικής ή ανεξάρτητα, εμπλέκονται στη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την βέλτιστη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (π.χ. ημερίδες και σεμινάρια ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, χρήσης του e-school, χρήσης των υπηρεσιών του ΠΣΔ από τους εκπαιδευτικούς, διάδοσης λογισμικού ΕΛ/ΛΑΚ κ.α.)

    Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ είναι προς όφελος των Σχολικών Μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης επειδή στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς που έχουν:
    • τεχνική κατάρτιση και εμπειρία ετών
    • επιμορφωθεί σε εξειδικευμένα Σεμινάρια υποστήριξης πληροφοριακού εξοπλισμού που οργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια
    • έχουν καθολική γνώση όλου του εξοπλισμού των Σχολικών Μονάδων που υποστηρίζουν
    • έχουν εφαρμόσει πρωτοποριακές λύσεις προς όφελος των Σχολικών Μονάδων, όπως η αξιοποίηση παλιού εξοπλισμού σε περιβάλλοντα Thin Clients.

    Η παροχή υπηρεσιών τεχνικής, συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης από τα ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ εκτός από τα έμμεσα οφέλη της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης στήριξης, ωφελεί το Δημόσιο και άμεσα οικονομικά μια που οι δωρεάν προσφερόμενες υπηρεσίες τεχνικής στήριξης μπορούν να κοστολογηθούν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ετησίως.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ
    ——————————————
    Σήμερα που οι ΤΠΕ αποτελούν βασικό μοχλό εκσυγχρονισμού της δημόσιας εκπαίδευσης και διοίκησης, ο ρόλος των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την αποτελεσματική μετάβαση στο λεγόμενο «Ψηφιακό Σχολείο» και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό για την αναβάθμισης των υπηρεσιών των ΚΕΠΛΗΝΕΤ καθώς και της παράκαμψης των σημερινών δυσλειτουργιών προτείνονται τα ακόλουθα:
    1. Η αύξηση του στελεχιακού δυναμικού των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται έγκαιρα και αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση είναι:
    • αύξηση των στελεχών ανά ΚΕΠΛΗΝΕΤ με την τοποθέτηση επιπλέον Τεχνικών Υπεύθυνων.
    • θέσπιση θέσης τοπικού συνεργάτη ΚΕΠΛΗΝΕΤ για τις απομακρυσμένες περιοχές όπου η μετακίνηση είναι προβληματική. Οι τοπικοί συνεργάτες θα μπορούσαν να είναι διαμένοντες και υπηρετούντες καθηγητές ΠΕ19-20 στα σχολεία της περιοχής με μια αντίστοιχη μείωση διδακτικού ωραρίου.
    • θέσπιση θέσης υπευθύνου μηχανοργάνωσης στα σχολεία. Η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί διάχυση των ευθυνών με αποτέλεσμα την δυσκολότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
    2. Αναγκαιότητα αποτελεί η καθιέρωση διαρκών δράσεων επιμόρφωσης και επικαιροποίησης γνώσεων ΤΠΕ σε εκπαιδευτικούς. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μπορούν με τη κατάλληλη υποστήριξη και χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές των σχολείων, να αναδειχτούν σε φορείς προώθησης επιμορφωτικών δράσεων τόσο οργανωτικά όσο και ως πολλαπλασιαστές γνώσεων μειώνοντας έτσι το ψηφιακό χάσμα (skills gap) στο χώρο της εκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστικό κόστος.
    3. Η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, η οποία είναι παρωχημένη, και η εξασφάλιση των πόρων και των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματική τεχνική στήριξη (αναλώσιμα, ανταλλακτικά, εργαλεία) είναι πολύ σημαντική για την ομαλή τους λειτουργία. Επίσης, η βελτίωση της διαδικασίας διάθεσης οδοιπορικών ή εναλλακτικά η παραχώρηση χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων για την μετακίνηση των τεχνικών στην περιφέρεια, θα διευκόλυνε σημαντικά την παροχή υποστήριξης στις απομακρυσμένες περιοχές.
    4. Η συμμετοχή των ΚΕΠΛΗΝΕΤ στον σχεδιασμό των δράσεων προώθησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση κρίνεται πολύ σημαντική καθώς μπορούν να μεταφέρουν την εμπειρία της καθημερινότητας του σχολικού περιβάλλοντος και να συνεισφέρουν στην αποδοτικότερη εφαρμογή τους.
    5. Να καθοριστεί σαφώς ο ρόλος των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και το πλαίσιο λειτουργίας τους στο σχεδιαζόμενο «Ψηφιακό Σχολείο», μέσω μιας νέας εγκυκλίου για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω ζητήματα και θα διευκρινίζει όλα τα θέματα λειτουργίας των (π.χ. αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, συνεργασία με Συμβούλους Πληροφορικής, συμμετοχή σε δράσεις και επιτροπές, δυνατότητα συμμετοχής στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ ασκούμενων απόφοιτων από ΑΤΕΙ, κ.α.)
    6. Επίλυση των θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και τα οποία για χρόνια δεν έχουν τύχει αντιμετώπισης. Τα βασικότερα από τα αιτήματα αναφέρονται σε υπόμνημα που έχει σταλεί ήδη στο Υπουργείο Παιδείας («Υπόμνημα των Κε.Πλη.Νε.Τ της Ελλάδος, με αρ. πρωτ: 32/29-03-2010)

    Πιστεύουμε ότι, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης έχει σαν προϋπόθεση τη μετάβαση στο «Ψηφιακό Σχολείο» και την ολοκληρωμένη χρήση των ΤΠΕ τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό πολύτιμο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ο οποίος χρήζει άμεσης αναβάθμισης για να μπορέσει να επιτελέσει ουσιαστικά το ρόλο του. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοσδήποτε σχεδιασμός που δεν θα συμπεριλαμβάνει μια στιβαρή δομή τεχνικής, συμβουλευτικής και επιμορφωτικής υποστήριξης ή οποία να λειτουργεί κοντά στα σχολεία, είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

  • 14 Απριλίου 2011, 07:14 | Ελευθερίου Μάνος. Ευσταθίου Νίκος, Δημοπούλου Μαρία, Μπαμπίλα Ελένη, Μπαλτάς Χαράλαμπος, Κύρδη Καλλιόπη

    Θεωρούμε θετική την πρόταση της ενοποίησης των υποστηρικτικών δομών με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου Περιφερειακής Ενότητας. Προτείνουμε σε αυτήν τη σαφή παρουσία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων θεσμοθετημένων και ονομασμένων με τις ιδιότητες τους (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Νέου Σχολείου αφού σήμερα υποστηρίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σχολείων και εκπαιδευτικών στα θέματα περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού.
    Τα αναφερόμενα θέματα στον πίνακα του Οργανογράμματος των Διευθύνσεων Περιφερειακής Ενότητας και ειδικότερα στη Διεύθυνση Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου δεν περιγράφουν τις δράσεις των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων: στήριξη σχολικών προγραμμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, παραγωγή εκπαιδευτικών φακέλων, ψηφιακή δικτύωση εκπαιδευτικών και σχολείων, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, φορείς και Ο.Τ.Α., δημοσιοποίηση δράσεων κλπ.
    Έχει αποδειχτεί ότι η διά ζώσης επικοινωνία, η εξατομίκευση στη στήριξη, η σχέση εμπιστοσύνης υπευθύνου και εκπαιδευτικού και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με τη μορφή μικρών ομάδων σε βιωματικά εργαστήρια βάσει των εκφρασμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους συνιστούν το κλειδί της εφαρμογής, της βιωσιμότητας και της διάχυσης των αντίστοιχων θεματικών πεδίων στο σχολείο.
    Η αυξητική τάση που εμφανίζεται στην υλοποίηση προαιρετικών σχολικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, η καθιέρωση ενός σχολείου ολοήμερου, καινοτόμου, αειφόρου, ενταξιακού και ψηφιακού, η γενίκευση μεθοδολογιών (project, ομαδοσυνεργατική βιωματική εκπαίδευση) καθώς και η αύξηση των ζωνών (σχολική ζωή, όμιλοι, άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα και στις σχολικές δραστηριότητες) επιβάλλουν την ανάγκη της διατήρησης, ενίσχυσης και θεσμοθέτησης του ρόλου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το Νέο Σχολείο.
    Το ενιαίο σχήμα ενέχει πιθανά τον κίνδυνο αύξησης του διοικητικού – γραφειοκρατικού μέρους της δουλειάς και τη μείωση της δυναμικής των πρωτοβουλιών και της δημιουργικότητας για αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε η μετάβαση στη νέα δομή να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αύξηση των θετικών στοιχείων για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό.
    Το κείμενο έχει αναρτηθεί πάλι ωστόσο εκ παραδρομής δεν είχε αναφερθεί το όνομα του κ.Μάνου Ελευθερίου.

  • 14 Απριλίου 2011, 02:39 | ΔΡ. ΑΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

    ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Διαχείρηση – Συντονισμός -Υποστήριξη- Αξιολόγηση Προγραμμάτων
    2003-2006: Από 58-84 Πολιτιστικά Προγράμματα
    2006-07: 86 Πολιτιστικά Προγράμματα
    2007-08: 172 Πολιτιστικά Προγράμματα,
    2008-09: 218 Πολιτιστικά Προγράμματα
    2009-10: 252 Πολιτιστικά Προγράμματα
    2010-11: 278 Πολιτιστικά Προγράμματα
    Κάθε χρόνο στα Σχολεία της ΔΔΕ Ανατ. Αττικής, τα Πολιτιστικά Προγράμματα και η συμμετοχή των μαθητών μας (σε αυτά) αυξάνονται.Έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι, ότι οι Καινοτόμες Δράσεις αναβαθμίζουν την Παιδεία,προάγουν τον Πολιτισμό, μέσα από την Τέχνη και αναδεικνύουν τις δεξιότητες των μαθητών μας και οι μαθητές μας, ξεφεύγουν από την καθημερινή πίεση του χρόνου.
    Η Τέχνη και όλα τα είδη της Τέχνης, συμβάλλουν ευεργετικά στη διαμόρφωση του Χαρακτήρα, στη διεύρυνση του Πνεύματος και στην βελτίωση της Προσωπικότητας.
    Η Μουσική, η Ζωγραφική, ο Χορός, τα Θεατρικά Δρώμενα, οι Παιγνιώδεις Δραστηριότητες, αναδεικνύουν τον Πολιτισμό, την Παράδοση την Κουλτούρα και την Πνευματική ανάπτυξη ενός λαού. Αν εμείς Εκπαιδευτικοί εντάξουμε στη διδασκαλία μας, την Τέχνη σε μορφή Καλλιτεχνικής και Αισθητικής Διαπαιδαγώγησης, θα αναγάγουμε την διδασκαλία και την εκμάθηση, από
    μονότονη και πολύπλοκη, σε ευχάριστη και δημιουργική. Επιπλέον εμπλουτίζουμε τις γνώσεις των μαθητών μας, παρέχοντας τους, όλα τα στοιχεία και τα εφόδια για να αναπτύξουν πνεύμα δημιουργικής και συλλογικής συνεργασίας.Η μακροχρόνια εμπειρία μου στην Eκπ/ση και ως Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, με έχει διδάξει ότι η Τέχνη σε όλες τις μορφές της, συμβάλλει στην καλλιέργεια της Σκέψης και του Πνεύματος. Παρέχει σημαντικά εφόδια και γνώσεις στους μαθητές μας, όπως ηρεμία, γαλήνη, χαρά και ελευθερία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία της ζωή τους. Σύμφωνα, δε με τον Επίκουρο «Ο Ατάραχος εαυτώ και ετέρω Αόχλητος» = Ο ήρεμος άνθρωπος δεν ενοχλεί κανένα ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους.
    Επίσης η ένταξη των μαθητών σε Θεατρικά Δρώμενα ή Παιγνιώδεις Δραστηριότητες συνήθως, μέσα από τα Πολιτιστικά Προγράμματα, αποδεικνύεται ευεργετική, ως προς την επικοινωνία, την ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης και παρέχει την ζητούμενη ηρεμία.
    Η ενασχόληση των μαθητών μας με τα Πολιτιστικά Προγράμματα τους παρέχει ομαδική εργασία, πειθαρχία, αλληλεγγύει και εμποδίζει παραβατικές συμπεριφορές.(Έχω εμπειρία χρόνων και επιπλέον έχω κάνει σχετική έρευνα σε Ελληνικά και Κυπριακά Σχολεία, για το Διδακτορικό μου)
    Παράλληλα αναπτύσσεται η Αυτοεκτίμηση και η Δημιουργία Σταθερής Προσωπικότητας, μέσα από τους διαφορετικούς Ρόλους, τους οποίους οι μαθητές καλούνται να παίξουν. Επιτυγχάνουμε την Ανάπτυξη Κριτικής Ικανότητας και τη Βελτίωση της Επίδοσης των Μαθητών.
    Σωστή Εκμάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, εάν στα διδακτικά πεδία υιοθετήσουμε Σύγχρονες Παραστατικές Μεθόδους Διδασκαλίας, Νέες Παιδαγωγικές Πρακτικές, Νέες Διδακτικές Προσεγγίσεις και νέες Τεχνικές. Αναγκαία η Χρήση Νέας Τεχνολογίας.
    Βασικά κίνητρα στη Διδακτική, θα πρέπει να είναι οι Καινοτόμες Δράσεις,
    οι Παιγνιώδεις Δραστηριότητες, οι Καλλιτεχνικές Δημιουργίες, και τα Θεατρικά Δρώμενα. Η ένταξη Νέας Παιδαγωγικής Στρατηγικής και οι διαφορετικοί ρόλοι, που οι μαθητές μας διαδραματίζουν, αυτομάτως αναπτύσσουν τις Δεξιότητες τους, την Κριτική Σκέψη και βελτιώνουν τη δημιουργική Εκφραση τους.
    Εν κατακλείδι τα Πολιτιστικά Προγράμματα είναι απαραίτητα στους Μαθητές μας και γι’ αυτό το λόγο, οι Εκπ/τικοί υλοποιούν κάθε χρόνο και περισσότερα, χωρίς να ζητούν υπερωρίες και αφιερώνουν αρκετό από το χρόνο τους, εκτός ωραρίου, ώστε να ολοκληρωθούν τα Προγράμματα αυτά.
    Για 2η χρονιά διοργανώνω Περιφερειακούς Αγώνες Παραδοσιακού και Σύγχρονου Χορού διότι οι Μαθητές μας το επιθυμούν καιτο ζητούν.Οι Κριτικές Επιτροπές μας προσφέρουν εθελοντική εργασία (δεν αμοίβονται)!
    Υπάρχουν επίσης τα Ειδικά Σχολεία που έχουν περισσότερη ανάγκη τα Πολιτιστικά Προγράμματα.
    Και τέλος οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών είναι οι μόνοι που δεν έχουν επίδομα.

  • 13 Απριλίου 2011, 22:44 | Γ.Κ.

    Υπηρετώ αρκετά χρόνια σε επαρχιακό ΚΕΣΥΠ και επιθυμώ να πω δυο λόγια, όχι βέβαια απολογητικά, αλλά επειδή θεωρώ ότι έχω την ηθική υποχρέωση να το πράξω. Δεν διεκδικώ εύσημα, γι αυτό άλλωστε και δεν γράφω το πλήρες ονοματεπώνυμό μου.

    Περιληπτικά:

    Τοποθετήθηκα στο ΚΕΣΥΠ κατόπιν ιδιαίτερα αυστηρών κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Καμία πολιτική παρέμβαση δεν υπήρξε (υπό διαφορετικές κυβερνήσεις κρίθηκα επανειλημμένα ικανός για τη θέση). Εχω άλλωστε εργαστεί σε πολλές και διαφορετικές θέσεις πριν το διορισμό μου στη δευτεροβάθμια με αποτέλεσμα να έχω εργασιακή εμπειρία εξαιρετικά πολύτιμη για το θεσμό του επαγγελματικού προσανατολισμού.

    Αναφορικά με τα «οικονομικά»:

    Είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων για τους οποίους φυσικά κατέβαλα σημαντικό χρηματικό αντίτιμο, διέθεσα όλο τον προσωπικό μου χρόνο και ποτέ δεν πήρα ούτε μια μέρα άδεια από την υπηρεσία για τις σπουδές αυτές παρ’ότι είναι σχετικές με την εκπαίδευση.

    Πραγματοποίησα επίσκεψη σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μαζί με άλλα στελέχη ΣΕΠ και τα έξοδα (αεροπορικά εισιτήρια κλπ) τα πληρώσαμε από την τσέπη μας. Σκοπός η ενημέρωσή μας ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε με τη σειρά μας σωστά τους μαθητές. Αδεια χρεωθήκαμε κανονική!

    Στο ΚΕΣΥΠ πραγματοποιούμε συχνά απογευματικά σεμινάρια τόσο για την επιμόρφωση των καθηγητών που έχουν αναλάβει τον ΣΕΠ όσο και για την επιμόρφωση συναδέλφων εκπαιδευτικών πάνω σε καινοτόμες δράσεις. Τα έξοδα (catering κλπ) τα πληρώνουμε από την τσέπη μας οι δύο Υπεύθυνοι ΣΕΠ!

    Τα οδοιπορικά μας είναι απλήρωτα εδώ και χρόνια. Πάλι από την τσέπη μας τελικά και αυτά…

    Τα σεμινάρια για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που γίνονται στην Αθήνα (πχ στο Υπουργείο) και ουσιαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε για να είμαστε αποτελεσματικοί στα καθήκοντά μας, μας κοστίζουν οδοιπορικά και ξενοδοχεία που σχεδόν πάντα πληρώνουμε οι ίδιοι! Τουλάχιστον οι συνάδελφοι της πρωτεύουσας κάτι γλυτώνουν.

    Ιδιαίτερο δεν έχω κάνει ποτέ από τη στιγμή που διορίστηκα – και δεν είμαι κανένας πλούσιος. Απλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που αποφάσισα να διοριστώ και αργότερα να υπηρετήσω το θεσμό του ΣΕΠ οφείλω όλες μου τις δυνάμεις να τις αφιερώσω σε αυτό που η πολιτεία μου ανέθεσε. Από τη στιγμή άλλωστε που κάποιος αφήνει τη σχολική αίθουσα είναι βέβαιο ότι αποφάσισε να μην ασχοληθεί περαιτέρω με μαθήματα.
    Αυτά για όποιον ανέφερε ότι πληρωνόμαστε εξτρα και ότι αυτό αποτελεί το κίνητρό μας.

    Εγραψα για τον εαυτό μου αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν αποτελώ εξαίρεση. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι που υπηρετούν σε ΚΕΣΥΠ-ΓΡΑΣΕΠ έχουν αυξημένα προσόντα και παραμένουν στο θεσμό διότι έχουν, όπως κι εγώ, πολύ αγάπη και μεράκι γι αυτό που κάνουν. Τέτοιο δυναμικό η πολιτεία οφείλει να το αξιοποιεί. Το μακροχρόνιο κέρδος της είναι πολύ μεγάλο!

  • 13 Απριλίου 2011, 22:29 | Μαρία Βεκρή

    Επισκέψεις με τα παιδιά σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς χώρους, προσκλήσεις ειδικών και επαγγελματιών στο σχολείο, Ημερίδες, Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, Ενημέρωση παιδιών/ γονέων/καθηγητών-τριών, Συμβουλευτική στήριξη, σεμινάρια σε γονείς, έρευνα (και ενεργό έρευνα σε συνεργασία με γονείς), μεταφράσεις παιδαγωγικού υλικού από Κέντρα Συμβουλευτικής στο εξωτερικό (προηγούνται δεκαετίες από μας- και εφαρμόζουν το ΣΕΠ από το Δημοτικό!), συνεργασίες με ΑΕΙ και ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές, άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα, Αναπτυξιακή εκπαίδευση, δραστηριότητες και προγράμματα (αυτοτελώς και σε συνεργασία με φορείς), παρέμβαση σε περιπτώσεις μαθητών/τριών που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο ή/και σε ομάδες που απειλούνται με αποκλεισμό, παραγωγή υλικού, καινοτόμες προσεγγίσεις και μέθοδοι, τεστς και ερωτηματολόγια, ανάπτυξη αυτοαντίληψης- αυτοεκτίμησης των μαθητών/τριών στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας, καλλιέργεια δεξιοτήτων, προετοιμασία των παιδιών για τη μετάβαση από το σχολείο στην επόμενη φάση (εκπαιδευτική και Επαγγελματική) της ζωής τους, σχεδιασμός ζωής/σταδιοδρομίας και συνειδητή λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή τους….
    Αλήθεια, τι να πρωτοπούμε? Τούτο μόνο: Τα Γραφεία ΣΕΠ προσφέρουν σημαντικό έργο στο δημόσιο σχολείο. Υψίστης σημασίας η επέκτασή τους σε όλα τα σχολεία και η ενίσχυση της λειτουργίας τους- ειδικά στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε.

  • 13 Απριλίου 2011, 21:07 | ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    Η σύσταση νέας ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου στη β/θμια εκπαίδευση ΟΥΔΟΛΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ στη διοικητική μεταρρύθμιση,γιατί οι σχολικές δραστηριότητες(Π.Α,Α.Υ ΚΑΙ Α.Κ,Α.Σ και ΠΟΛ.)με το να δραστηριοποιούνται αυτοτελώς μέσα στα πλαίσια της σχολικής μονάδας,τους παρέχεται η δυνατότητα ευελιξίας ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων τους και την επίτευξη των στόχων τους.

  • ο θεσμός των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας θα πρέπει να διατηρηθεί.

  • 13 Απριλίου 2011, 19:35 | Κώστας Γιαννίρης

    Θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ τις απόψεις μου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αν και αισθάνομαι ότι είμαι εκτός θέματος, γιατί ο τίτλος της παρούσας διαβούλευσης με καλεί να απαντήσω μόνο στο αν συμφωνώ στη «σύσταση μιας ενιαίας δομής καθοδήγησης/ υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου».

    Λίγοι θα διαφωνήσουν στο ότι υπάρχει η ανάγκη να διδαχθούν οι μαθητές τις αρχές της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Για το μάθημα αυτό υπάρχει μόνο ένα κατάλληλο μέρος: Η ίδια η φύση. Όπως δεν μπορεί να γίνει μάθημα πληροφορικής χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε Η/Υ, έτσι και το μάθημα της προστασίας του περιβάλλοντος δε θα είναι ποτέ ολοκληρωμένο αν δε συνοδεύεται από πεζοπορία και μελέτη πεδίου στα βουνά, τα δάση και τους άλλους βιότοπους της πατρίδας μας. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τα ΚΠΕ κι αυτό κάνουν: Εξοικειώνουν τους μαθητές με το φυσικό περιβάλλον της χώρας που ζουν. Ίσως κάποιοι θεωρούν αυτό πολυτέλεια για την εποχή μας. Εγώ το θεωρώ αναγκαιότητα, ειδικά στην εποχή μας.

    Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αν και έχω προλάβει να εργαστώ στη φύση και να περπατήσω σε ορεινά μονοπάτια με χιλιάδες μαθητές, η δουλειά μου δε συγκρίνεται σε κούραση με αυτή του δασκάλου στο σχολείο. Η ευθύνη και η ένταση του δασκάλου και του καθηγητή είναι κάτι που μόνο όποιος το έχει κάνει μπορεί να το κατανοήσει. Όταν κι εγώ θα γυρίσω στο σχολείο μου ως καθηγητής, ελπίζω να είμαι καλύτερος, με τις γνώσεις και τις παιδαγωγικές τεχνικές που έμαθα στα ΚΠΕ. Το ίδιο ισχύει, πιστεύω, και για τις δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τα σχολεία όλης της χώρας που έχουν επιμορφωθεί από τα ΚΠΕ σε θεματικά σεμινάρια.

    Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε το ρόλο που έπαιξαν τα ΚΠΕ ως ένα παράδειγμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα περισσότερα ΚΠΕ βρίσκονται σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές και πολλά βρήκαν στέγη σε κτίρια παλιών σχολείων που διαφορετικά θα ερήμωναν. Όλοι ξέρουμε την εικόνα εγκατάλειψης που έχει η ελληνική επαρχία το χειμώνα. Όπου άνοιξαν ΚΠΕ, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί και τα χωριά ζωντάνεψαν από τις επισκέψεις των μαθητών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

    Τέλος νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια αξιολόγηση για την περιβαλλοντική εκπαίδευση συνολικά. Πέρα από τις καλές προθέσεις θα πρέπει να γίνει μια έρευνα, ίσως από την ΠΕΕΚΠΕ, που να απαντά στα εξής ερωτήματα:

    1)Ποιο είναι το ποσοστό των σχολείων που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

    2)Τα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κάποιο ΚΠΕ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να υλοποιήσουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

    3)Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους μετά από 19 χρόνια λειτουργίας;

    4)Ποιες είναι οι μετρήσιμες ωφέλειες από την συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

    5)Ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν τους εκπαιδευτικούς από την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

    6)Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευτικοί κατά την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

    7)Υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα μετά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια των ΚΠΕ;

    Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα μιας αντικειμενικής έρευνας θα είναι θετικά για το έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέχρι σήμερα, ενώ θα βοηθήσει να διορθωθούν τα πιθανά λάθη.

  • 13 Απριλίου 2011, 18:38 | Δημήτρης Καζάκης

    Ο θεσμός που πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να παραμείνει και να ενισχυθεί όσο περισσότερο γίνεται είναι τα ΚΕΣΥΠ και τα ΓΡΑΣΕΠ!

    Εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια είμαι και έχω χρειαστεί βοήθεια για τα παιδιά μου. Χωρίς τους συναδέλφους που υπηρετούν στο ΚΕΣΥΠ της περιοχής μου τα παιδιά μου θα είχαν μετανιώσει πικρά διότι οι διάφοροι «ειδικοί» τα είχαν παραπληροφορήσει και τα οδηγούσαν αλλού γι αλλού!

    Τώρα ειδικά με τις αλλαγές στα σχολεία μόνο κάποιος απερίσκεπτος θα μπορούσε να σκεφτεί έστω και γι αστείο της κατάργηση των σχετικών θέσεων. Έχετε στελέχη που έχουν περάσει μακροχρόνιες και πολυέξοδες επιμορφώσεις. Είναι δυνατόν να μην εξασφαλίσετε την παραμονή στις θέσεις τους; Και να τους ενισχύσετε στα καθήκοντά τους ώστε να παραμείνουν με κάθε τρόπο.

  • 13 Απριλίου 2011, 18:26 | Θ. Ι.

    Κατ’ αρχήν απαντώντας στο ερώτημα της ενιαίας δομής, θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με την έννοια του συντονισμού των παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες, ώστε οι παρεμβάσεις στα πλαίσια προγραμμάτων να είναι πιο ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές. Όμως είναι φανερό πως δεν πρέπει να καταργηθούν οι υπάρχοντες θεσμοί αλλά να αναβαθμιστούν προς όφελος των παιδιών «πρώτα ο μαθητής», της σχολικής κοινότητας «πρώτα το σχολείο» και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Θέλουμε πολίτες υγιείς, με ευαισθησία στο περιβάλλον και τις τέχνες, με επιλογές σπουδών και επαγγέλματος που τους κάνει να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Χωρίς να παραγνωρίζω τις πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων των διαφόρων υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων, θα επικεντρωθώ στον θεσμό της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αφού για 11 χρόνια προσφέρω υπηρεσίες σε κάποιο ΚΕΣΥΠ. Διαπιστώνω μετά από τόσα χρόνια ότι η ανάγκη ύπαρξης και ενεργού παρουσίας του θεσμού είναι έντονα αυξανόμενη από μαθητές και γονείς και πάρα πολλοί από τους επισκέπτες του ΚΕΣΥΠ (ιδιαίτερα οι γονείς) εκφράζονται με πολύ καλά λόγια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών αυτών. Όσον αφορά τις σχετικές υπηρεσίες στις σχολικές μονάδες πρέπει να υπάρχει κεντρικά τέτοιος σχεδιασμός και αριθμός στελεχών ώστε να υπάρχει συχνή παρουσία (σε τακτά χρονικά διαστήματα)σε κάθε σχολείο που δεν έχει την τύχη να διαθέτει ΓΡΑΣΕΠ. Κάτι επίσης που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος (όπως είναι σήμερα τα ΚΕΣΥΠ) που θα διατίθεται για συνεδρίες με γονείς ή μαθητές.

  • 13 Απριλίου 2011, 18:06 | Στυλιανος Σαλαπαταρας

    Γεια σας θα ηθελα να υποβαλω ακομη ενα σχολιο επωνυμως στην κ Δημητρα Πεταχτη .
    Εχω παρει ηδη συνταξη και στο αρχειο μου εχω ολα τα εκαθαριστικα της Εφοριας και τις μηνιαιες μου αποδοχες.
    Ερωτω λοιπον που βρηκε το νομο για τα 200 ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ αμοιβη των υπευθυνων ΠΕ,ΑΥ ,αν τον εχει, μαλιστα και την καλωσυνη να μου συστησει ενα καλο δικηγορο για να αναλαβει να μου βρει τα υπολοιπα ,επερνα 110Ε παλιοτερα εγιναν 90Ε και στο χερι 70Ε ,εχω ακομη και τις καταστασεις μετακινησης μου εντος του Νομου που υπηρετουσα αλλα φευ δεν που τα πληρωναν ,παρολου ακομη και η τοτε επιτροπος ηξερε οτι ηταν πραγματικες μετακινησεις (το παιδι της συμμετειχε σε προγραμματα και του εδιξαν και επαγγελματικη επιλογη αργοτερα) γιατι δεν υπηρχαν λεει χρηματα στον κωδικο.
    Λοιπον αν τον βρει και θελει να με βοηθησει της προτεινω να τα μοιραστουμε …αν τα κερδισουμε !!

  • 13 Απριλίου 2011, 16:28 | Παντελής Μάναλης

    Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) στο ελληνικό σχολείο διανύει την τρίτη δεκαετία εφαρμογής της ως προαιρετική δραστηριότητα με έντονα και σημαντικά καινοτόμα στοιχεία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, απέκτησε βαθιές ρίζες στο σχολείο και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών για θέματα περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουν εντοπιστεί και προβλήματα που αναδύθηκαν από τη μακρόχρονη εφαρμογή του θεσμού και αφορούν στην ποιότητα των προγραμμάτων και στο χρόνο της διεξαγωγής τους.
    Έχουμε τη γνώμη ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο – σύμφωνα με το οποίο τα προγράμματα στη Β/θμια Εκπ/ση διεξάγονται εκτός ωρολογίου προγράμματος (Ω.Π) – έχει προσφέρει πολλά αλλά δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο. Η Π.Ε. ως εκπαιδευτική διαδικασία με προαιρετικό χαρακτήρα εκτός Ω.Π. έφθασε ή φτάνει στα όρια της. Δεν μπορεί να απλωθεί παραπέρα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς Σε αυτό συνηγορούν οι παρακάτω λόγοι:
    α) Υπάρχει έλλειψη διαθέσιμου χρόνου κυρίως των μαθητών.
    β) Δεν έχει δυνατότητα να επηρεάσει θετικά όλα τα παιδιά.
    γ) Εγγράφεται στη συνείδηση των μαθητών, ως περιθωριακή διαδικασία, έξω από τη σχολική ζωή.
    Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Π.Ε. στην πορεία εξέλιξής της, ενσωματώνει στα προγράμματά της τις αρχές της αειφορίας, διευρύνοντας την έννοια του περιβάλλοντος, ως πλαισίου συνολικά των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο στόχος της βιωσιμότητας ξεπερνά το στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και αγγίζει κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, την οικονομία και την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση και των έλεγχο των πόρων (φυσικών και ανθρώπινων), τις ανισότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τον προβληματισμό στην κοινωνική διάσταση των προβλημάτων. Είναι ένας στόχος που δεν μπορούμε να τον αγνοούμε …. Τέτοια θέματα όμως δεν μπορούν να προσεγγιστούν με projects που γίνονται μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
    Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναδιοργανωθεί σε μια άλλη κατεύθυνση που να κατοχυρώνει την Π.Ε. μέσα στο Ω.Π., μέσα στη σχολική ζωή, ως αυτόνομη παρουσία, έχοντας το δικό της ξεχωριστό ίχνος. Μια τέτοια παρουσία όμως πρέπει να:
    • Είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία της Π.Ε. και τα καινοτομικά της χαρακτηριστικά. όπως:
     η βιωματική προσέγγιση και ενεργητική μάθηση
     η ομαδική και μαθητοκεντρική προσέγγιση
     η σύνδεση με την τοπική κοινωνία.
    • Αφορά προγράμματα με μεγάλη διάρκεια γιατί αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την «παρουσία» καινοτόμων χαρακτηριστικών όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξάλλου η προσέγγιση του στόχου μιας βιώσιμης κοινωνίας, όχι με όρους τεχνοκρατικούς αλλά με όρους αξιών όπως αλληλεγγύη, δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ απαιτεί χρόνο. Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η οικοδόμηση αξιών στο πεδίο της παιδαγωγικής πράξης απαιτεί προγράμματα μεγάλης διάρκειας, συνεχή εμπλοκή στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό προβληματισμό.
    • Προβλέπει την απαραίτητη επιμόρφωση και στήριξη του έργου του εκπαιδευτικού. Η ενασχόληση με την Π.Ε. απαιτεί διαδικασία προσαρμογής σε μια άλλη φιλοσοφία και έναν άλλο τρόπο δουλειάς, που περιλαμβάνει συνεργασία, σχεδιασμό, συμμετοχή των μαθητών κ.ά., στοιχεία που απουσιάζουν από το σημερινό σχολείο.
    Τέλος πρέπει να παρατηρήσουμε ότι μια ενσωμάτωση της Π.Ε. στο Ω.Π. σαφώς διευκολύνεται από τη συμμετοχή αμιγών σχολικών τμημάτων στα προγράμματά της. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να επωφελούνται των θεματικών αλλά και παιδαγωγικών προσεγγίσεων της Π.Ε. μεγάλος αριθμός μαθητών και όχι μόνο οι μαθητές εκείνοι που είναι ήδη θετικά διακείμενοι.. Άλλωστε από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, σε πολλά προγράμματα της Π.Ε. μετέχουν Περιβαλλοντικές Ομάδες, ως αμιγή τμήματα. Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και ο ρόλος του δασκάλου στην εναλλακτική αυτή παιδαγωγική πρόταση που παρέχει η Π.Ε., ρόλος που είναι πολύ σημαντικός.
    Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόταση με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι απλά μια ιδέα αλλά έχει δυνατότητα υλοποίησης ξεπερνώντας όποιες δυσκολίες. Και ίσως τότε καταφέρει να αναζωογονήσει τη σχολική ζωή. Και βέβαια η Π.Ε., σε αυτό που λέγεται ευέλικτη ζώνη ή ελεύθερη ζώνη σχολικών δραστηριοτήτων, πολλά μπορεί να προσφέρει. Γιατί και πλούσια θεματολογία διαθέτει και πλούσια εμπειρία και πλήθος παιδαγωγικών μεθόδων και διδακτικών τεχνικών έχει φέρει στο προσκήνιο και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με μεράκι διαθέτει …

  • 13 Απριλίου 2011, 16:04 | Κωνσταντίνα Κατσαδούρη

    Θυμάμαι τα σχολικά μου χρόνια στο σχολείο που φοιτούσα, Το ΣΕΠ υπήρχε μόνο ως μάθημα. Η έλλειψη εξειδικευμένων καθηγητών ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μετέτρεπε την ώρα του συγκεκριμένου μαθήματος σε παιδική χαρά. Εμείς οι μαθητές αγνοούσαμε τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου μαθήματος και τη βαρύτητά του σε σχέση με το μέλλον μας.¨Ηταν μόλις είχε αρχίσει η έννοια του ΣΕΠ να εισέρχεται στα λύκεια. Η γενιά μου λοιπόν, με αποτέλεσμα κι εγώ η ίδια, δεν κατανοήσαμε τη σημασία του μαθήματος αυτού. ¨Ετσι πολλοί απο εμάς, επιλέξαμε τις σπουδές μας σχεδόν τυφλά, με γνώμονα το βαθμό μας, ή την γνώμη των δικών μας. Επιλέξαμε για εμάς, χωρίς εμάς! Αυτό ειχε ως αποτελέσμα φυσικά, να μπούμε σε μια σχολή, που είτε δε μας ταιριαζε τελικά, η’ δε μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και που τελικά ουδέποτε ασχοληθήκαμε με αυτο το αντικείμενο. Οι επόμενες γενιές, όπου το ΣΕΠ ανέλαβε ουσιαστική δράση στα σχολεία με καθηγητές που πραγματικά ενδιαφέρονται να διαφωτίσουν τους νεαρούς μαθητές για τις σχολές και τα επαγγέλματα, στάθηκαν τυχερότερες. Έτσι τουλάχιστον μαρτυρεί η μικρότερή μου αδερφή, που ως μαθήτρια βοηθήθηκε πολύ μεσα από τα τεστ που υποβλήθηκε απο τους ειδικούς καθηγητές. ¨Οχι μόνο σπούδασε κάτι το οποίο την εκφράζει, αλλά εργάζεται σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.Ισως χωρίς την πετυχημένη και ουσιώδη καθοδήγησή της από κάποιον καθηγητή ΣΕΠ να μην είχε ανακαλύψει τόσο σύντομα, ή ακόμα και ποτέ τι αγαπά!

  • 13 Απριλίου 2011, 16:01 | Χρήστος Νικολαρέας

    Σε αυτό το σκοτεινό και μεσαιωνικό τύπου σχολείο ο θεσμός του ΣΕΠ είναι ένα από τα λίγα πλέον εναπομείναντα φωτεινά σημεία. Είχα κληθεί να μιλήσω σε μια ημερίδα ως επαγγελματίας και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την δίψα των παιδιών να μάθουν και να ρωτήσουν.
    Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τους θεσμούς που εξοικειώνουν και κοινωνικοποιούν την νέα γενιά με τον σύγχρονο κόσμο και τις απαιτήσεις του. Τη στιγμή λοιπόν που τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία διαφημίζουν τα γραφεία ΣΕΠ ως το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, είναι κρίμα να στερήσουμε τη δυνατότητα αυτή από τα παιδιά του Δημόσιου Σχολείου.

  • 13 Απριλίου 2011, 13:35 | Ζωή Παχούντη

    Εάν μετράει και η απόψη των μεγάλων, πλέον, παιδιών, το γραφείο ΣΕΠ μας βοήθησε πάρα πολύ στην επιλογή κατεύθυνσης και στη μετέπειτα επιλογή σχολής, που να ταιριάζει στα θέλω και τα ενδιαφέροντά μας.Εργάζομαι πλέον και κοιτώντας το παρελθόν, έχω συνειδητοποιήσει πόσο με βοήθησε το ενδιαφέρον που μου έδειξαν, οι ημερίδες με επαγγελματίες, τα τεστ και η συζήτηση με σύμβουλο. Είμαι υπέρ του θεσμού και θα ήθελα στο μέλλον να καθοδηγήσει κάποιος ειδικός και τα δικά μου παιδιά.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:53 | Ευσταθίου Νίκος, Δημοπούλου Μαρία, Μπαμπίλα Ελένη, Μπαλτάς Χαράλαμπος, Κύρδη Καλλιόπη

    Θεωρούμε θετική την πρόταση της ενοποίησης των υποστηρικτικών δομών με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου Περιφερειακής Ενότητας. Προτείνουμε σε αυτήν τη σαφή παρουσία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων θεσμοθετημένων και ονομασμένων με τις ιδιότητες τους (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Νέου Σχολείου αφού σήμερα υποστηρίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σχολείων και εκπαιδευτικών στα θέματα περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού.
    Τα αναφερόμενα θέματα στον πίνακα του Οργανογράμματος των Διευθύνσεων Περιφερειακής Ενότητας και ειδικότερα στη Διεύθυνση Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου δεν περιγράφουν τις δράσεις των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων: στήριξη σχολικών προγραμμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, παραγωγή εκπαιδευτικών φακέλων, ψηφιακή δικτύωση εκπαιδευτικών και σχολείων, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, φορείς και Ο.Τ.Α., δημοσιοποίηση δράσεων κλπ.
    Έχει αποδειχτεί ότι η διά ζώσης επικοινωνία, η εξατομίκευση στη στήριξη, η σχέση εμπιστοσύνης υπευθύνου και εκπαιδευτικού και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με τη μορφή μικρών ομάδων σε βιωματικά εργαστήρια βάσει των εκφρασμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους συνιστούν το κλειδί της εφαρμογής, της βιωσιμότητας και της διάχυσης των αντίστοιχων θεματικών πεδίων στο σχολείο.
    Η αυξητική τάση που εμφανίζεται στην υλοποίηση προαιρετικών σχολικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, η καθιέρωση ενός σχολείου ολοήμερου, καινοτόμου, αειφόρου, ενταξιακού και ψηφιακού, η γενίκευση μεθοδολογιών (project, ομαδοσυνεργατική βιωματική εκπαίδευση) καθώς και η αύξηση των ζωνών (σχολική ζωή, όμιλοι, άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα και στις σχολικές δραστηριότητες) επιβάλλουν την ανάγκη της διατήρησης, ενίσχυσης και θεσμοθέτησης του ρόλου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το Νέο Σχολείο.
    Το ενιαίο σχήμα ενέχει πιθανά τον κίνδυνο αύξησης του διοικητικού – γραφειοκρατικού μέρους της δουλειάς και τη μείωση της δυναμικής των πρωτοβουλιών και της δημιουργικότητας για αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε η μετάβαση στη νέα δομή να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αύξηση των θετικών στοιχείων για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:38 | Αντωνιάδου Βούλα

    Η σχολική καθημερινή πράξη αλλάζει με την προϋπόθεση ότι δεν κατεδαφίζουμε τα καλώς κείμενα ούτε και μαρμαρώνουμε σε καταστάσεις που διαιωνίζουν το τέλμα.
    Όπως φαίνεται τα σχολικά προγράμματα (δυστυχώς έτσι ονομάζονται ενώ αποτελούν ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες) αλλάζουν μορφή. Από τον εξωσχολικό χρόνο περνούν στον ενδοσχολικό, από τον προαιρετικό χαρακτήρα στον υποχρεωτικό. Ας δούμε θετικά αυτή την εξέλιξη που νομίζω τόσα χρόνια την ζητούσαμε ως μια «κάποια λύση» με το επιχείρημα ότι ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών είναι ανύπαρκτος και πολλά από τα προγράμματα διολισθαίνανε σε εικονικά. Αρκεί τα νέα projects να μην είναι μόνο γύρω από τις φυσικές επιστήμες αλλά συναρθρώσεις τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των κοινωνικών και φυσικών επιστημών. Είναι θετικό επίσης ότι όλα αυτά θα υπάρχουν κάτω από μια ενιαία δομή καθοδήγησης του εκπαιδευτικού έργου.
    Σε ό,τι αφορά τους υπεύθυνους των Διευθύνσεων δεν χρειάζεται να «ευλογάμε τα γένια μας» ούτε όμως και να το αποσιωπούμε όταν χρειάζεται, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να δοκιμάζονται και να εφαρμόζουν με μαθητές και εκπαιδευτικούς νέα μεθοδολογικά εργαλεία στο πλαίσιο μιας περισσότερο μαθητοκεντρικής διδασκαλίας και μιας σχεσιοδυναμικής αντίληψης για την μάθηση. Αυτά που το Νέο Σχολείο θέτει ως προτεραιότητες και επιθυμεί να αξιοποιήσει. Επομένως η απόδοση διδακτικής εμπειρίας στους υπεύθυνους είναι απλώς η αποκατάσταση του αυτονόητου, τίποτε άλλο.

  • 13 Απριλίου 2011, 12:29 | Αριστέα Βαμβακά

    Όσον αφορά την ενοποίηση Στελεχών Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα την ενοποίηση Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης πιστεύω ότι αυτό θα επιφέρει την υποβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των Υπευθύνων κυρίως της Αγωγής Υγείας. Πώς είναι δυνατόν, π.χ.,ο υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Β/θμιας να εκπαιδεύει Δασκάλους για το πως θα υλοποιούν προγράμματα Σεξουαλικής Αγωγής όταν ο ίδιος έχει υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια και Λύκεια για αρκετά χρόνια και ως Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας αγωνιά και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, με πολλές δυσκολίες, το έργο του με τους συναδέλφους του της Β/θμιας ;
    Με ποιά προσόντα και εξειδίκευση ένς εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης θα μπορεί να εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης ;
    Πέραν αυτού, υπάρχει και μία άλλη δυσκολία : πώς ένα άτομο θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις εκπαιδεύσεις ενός πολύ μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών όταν πολλές φορές δεν αρκεί ένας Υπεύθυνος ανά νομό ;

  • 13 Απριλίου 2011, 12:28 | ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Το ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου υποβάλλει τις εξής προτάσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Εκπαίδευση:

    • Αναβάθμιση του ρόλου του ΚΕΣΥΠ, το οποίο γίνεται έδρα των συμβούλων ΣΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας. Θα γίνεται κατανομή του ωραρίου τους ανάμεσα στο ΚΕΣΥΠ (συντονισμός εργασιών, ραντεβού – συνεδρίες συμβουλευτικής, εκπόνηση και προετοιμασία υλικού, διοργάνωση δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, ημερίδων κλπ.) και σε ένα αριθμό σχολικών μονάδων ή μια Ενότητα σχολικών μονάδων.
    • Επέκταση της εφαρμογής του ΣΕΠ σε όλη την Δ/θμια Εκπ/ση (όλες οι τάξεις του Γυμνασίου, του ΓΕΛ, του ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ).
    • Θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων των συμβούλων ΣΕΠ στα σχολεία: κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος για κάθε Σχολείο, που θα περιλαμβάνει: α. Ενημερώσεις των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, β. Ομαδική συμβουλευτική των μαθητών, γ. Ατομική συμβουλευτική μαθητών και γονέων. Ο αριθμός ωρών απασχόλησης του συμβούλου θα είναι ανάλογος προς τον αριθμό μαθητών του Σχολείου, κυρίως ως προς τη συμβουλευτική.
    • Εφαρμογή του θεσμού του ΣΕΠ και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Ρέθυμνο 13.04.2011

  • 13 Απριλίου 2011, 12:20 | ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΒΛΑΧΟΣ-ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας
    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
    για 20 χρόνια (1991-2010)

    Συντόνισαν και υποστήριξαν
    2.761 Προγράμματα Π.Ε. στα οποία συμμετείχαν
    4.857 Εκπαιδευτικοί
    58.331 Μαθητές
    Επιμόρφωσαν εκπαιδευτικούς
    14.641 εκπαιδευτικούς σε 613 Σεμινάρια και Ημερίδες
    Συνεργάστηκαν με φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, Δήμοι Αχαΐας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΑΤΕΙ Πάτρας, και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη στήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. στα σχολεία
    Συντόνισαν και δημοσιοποίησαν δράσεις και δραστηριότητες των σχολείων
    Λειτούργησαν οργανωμένες δανειστικές βιβλιοθήκες με εκπαιδευτικά πακέτα, βιβλία, cd, dvd και άλλο υλικό.
    Eίναι το σημείο αναφοράς και οι εμψυχωτές όλων των συναδέλφων που στηρίζουν και υπηρετούν εθελοντικά το θεσμό της Π.Ε.

    20 χρόνια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νομό Αχαΐας!
    Έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην εισαγωγή και εδραίωση σε σημαντική κλίμακα καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών διαθεματικής, βιωματικής και ενεργητικής μάθησης στο σημερινό σχολείο.
    Καταδεικνύουν την επιτυχή εφαρμογή ενός θεσμού, ο οποίος πραγματοποιείται σε προαιρετική βάση και εκτός ωρολογίου προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές

    Ας αξιολογηθεί το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης….

  • 13 Απριλίου 2011, 11:46 | Ευσταθίου Νικόλαος, Δημοπούλου Μαρία, Μπαμπίλα Ελένη, Μπαλτάς Χαράλαμπος, Κύρδη Καλλιόπη

    Θεωρούμε θετική την πρόταση της ενοποίησης των υποστηρικτικών δομών με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου Περιφερειακής Ενότητας. Προτείνουμε σε αυτήν τη σαφή παρουσία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων θεσμοθετημένων και ονομασμένων με τις ιδιότητες τους (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Νέου Σχολείου αφού σήμερα υποστηρίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σχολείων και εκπαιδευτικών στα θέματα περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού.
    Τα αναφερόμενα θέματα στον πίνακα του Οργανογράμματος των Διευθύνσεων Περιφερειακής Ενότητας και ειδικότερα στη Διεύθυνση Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου δεν περιγράφουν τις δράσεις των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων: στήριξη σχολικών προγραμμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, παραγωγή εκπαιδευτικών φακέλων, ψηφιακή δικτύωση εκπαιδευτικών και σχολείων, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, φορείς και Ο.Τ.Α., δημοσιοποίηση δράσεων κλπ.
    Έχει αποδειχτεί ότι η διά ζώσης επικοινωνία, η εξατομίκευση στη στήριξη, η σχέση εμπιστοσύνης υπευθύνου και εκπαιδευτικού και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με τη μορφή μικρών ομάδων σε βιωματικά εργαστήρια βάσει των εκφρασμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους συνιστούν το κλειδί της εφαρμογής, της βιωσιμότητας και της διάχυσης των αντίστοιχων θεματικών πεδίων στο σχολείο.
    Η αυξητική τάση που εμφανίζεται στην υλοποίηση προαιρετικών σχολικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, η καθιέρωση ενός σχολείου ολοήμερου, καινοτόμου, αειφόρου, ενταξιακού και ψηφιακού, η γενίκευση μεθοδολογιών (project, ομαδοσυνεργατική βιωματική εκπαίδευση) καθώς και η αύξηση των ζωνών (σχολική ζωή, όμιλοι, άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα και στις σχολικές δραστηριότητες) επιβάλλουν την ανάγκη της διατήρησης, ενίσχυσης και θεσμοθέτησης του ρόλου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το Νέο Σχολείο.
    Το ενιαίο σχήμα ενέχει πιθανά τον κίνδυνο αύξησης του διοικητικού – γραφειοκρατικού μέρους της δουλειάς και τη μείωση της δυναμικής των πρωτοβουλιών και της δημιουργικότητας για αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε η μετάβαση στη νέα δομή να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αύξηση των θετικών στοιχείων για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

  • 13 Απριλίου 2011, 11:36 | Ιωάννα

    Από τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών για το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σας παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά σχόλια:
    «… η ανατροφοδότηση από τους Υπεύθυνους, υλική και ηθική θεωρώ ότι είναι καταλυτική για την ποιότητα της εξέλιξης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης…»Φιλόλογος, 3 έτη υπηρεσίας
    «….Ο/Η Υπεύθυνος/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ο συντονιστής, ο άνθρωπος που ενθαρρύνει την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής αγωγής. Δεν μπορώ να φανταστώ την Π.Ε. χωρίς Υπευθύνους στο Νομό…»Φυσικής Αγωγής, 23 έτη υπηρεσίας
    «…Οι Υπέυθυνοι Π.Ε. είναι μια σταθερή πηγή έμπνευσης για εμάς τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούμε να εφαρμόζουμε την ομαδική δουλειά, τη διαθεματικότητα και την εισαγωγή νέων μεθόδων στα προγράμματα αλλά και στη διδασκαλία μας…» Φυσικός,23 έτη υπηρεσίας
    «…Μας δίνετε μεγάλη βοήθεια στα προγράμματα και μας κάνετε να νοιώθουμε ότι είστε δικοί μας άνθρωποι, ότι είστε εκεί για εμάς και τους μαθητές μας.Απαραίτητος ο ρόλος του Υπεύθυνου Π.Ε. Χωρίς αυτόν θα σβήσει η περιβαλλοντική εκπαίδευση…»..»Θεολόγος, 24 έτη υπηρεσίας
    «…Ο ρόλος του Υπεύθυνου Π.Ε. κρίνεται θετικός όχι μόνο για τους συναδέλφους που κάνουν πρόγραμμα Π.Ε. αλλά και για τους υπόλοιπους.Μπορούν να βρουν σημαντική βοήθεια στο εκπαιδευτικό τους έργο αφού οι Υπεύθυνοι μπορούν να τους στηρίξουν με μεθοδολογία, υλικό, κατευθυντήριες γραμμές διδασκαλίας, πληροφόρηση…» Χημικός 7 έτη υπηρεσίας
    «… θεωρώ ότι πέρα από τον οργανωτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο σχετικά με το πλαίσιο σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης των προγραμμάτων Π.Ε. οι Υπεύθυνοι Π.Ε. πρέπει να είναι και διοικητικά αυτόνομοι…» Μηχανικός 10 έτη υπηρεσίας
    Μας αρκούν όλα αυτά τα καλά λόγια που ακούμε, εμείς οι Υπεύθυνοι Π.Ε. τόσα χρόνια από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της τάξης.
    Μας αρκεί που το έργο μας αναγνωρίζεται, και είναι έργο διοικητικό, παιδαγωγικό και διδακτικό.
    Καιρός όμως να μας το αναγνωρίσει και το Υπουργείο.

  • 13 Απριλίου 2011, 11:03 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εχω υπηρετήσει στο ΚΠΕ Κλειτορίας(1997-03, στη Β/θμια Αχαίας ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών(2003-6), Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής (2006-11), δεν ξερω ποσα εχω ξοδεψει σε ευρω Πάτρα -Κλειτορία για μετακινήσεις, σε οικογενειακό και προσωπικό χρόνο και δε ζητάω τίποτα πίσω εκτός απο την αξιολόγηση του έργου που κάθε χρόνο , στο τέλος της σχολικής χρονιάς αποστέλλουμε στο Υπουργείο…Γιατί ποτέ δεν έγινε αυτό;;;γιατί το ζητούσαν;;; τι εμπόδισε να γίνεται;;; ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ;;;;;μηπως καποιους δε βόλευε η αποτίμηση αυτή;;;ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

  • 13 Απριλίου 2011, 10:16 | Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ.

    Οι Υπεύθυνοι των σχολικών δραστηριοτήτων, που επιλέγονται βάσει της εμπειρίας και της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας στους τομείς της αγωγής του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Υγείας έχουν διοικητικό, καθοδηγητικό, εμψυχωτικό και επιμορφωτικό ρόλο και στηρίζουν πολλαπλά τις προαιρετικές σχολικές δραστηριότητες: με σχεδιασμό, προτάσεις, επικοινωνία, υλικό, επιμορφωτικές δράσεις, παρουσιάσεις.
    Στην παρούσα συγκυρία οι δομές και οι αρχές των σχολικών δραστηριοτήτων προτείνονται ως εθνική πολιτική.
    Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο θεσμός των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί.
    Προτείνουμε
     Μια δίωρη ζώνη στο εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα, με ανοιχτό πρόγραμμα, στην οποία οι σχολικές ομάδες θα επιλέγουν, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους, τις ανάγκες της σχολικής μονάδας και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινότητας, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν 1-4 σχολικές δραστηριότητες το χρόνο με τη δομή των οργανωμένων προγραμμάτων.
     Τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών σε κάθε δήμο ή, αν η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει, σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς μείωση του αριθμού των Υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που φέρνει το Νέο Σχολείο και η σημαντική θέση που δίνει στο πολιτισμό, το περιβάλλον και την προαγωγή της υγείας, θα αυξήσει τις ανάγκες στήριξης των σχολείων στους τομείς αυτούς. Οι Υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων έχουν την τεχνογνωσία αλλά και την κουλτούρα της βιωματικής – δημιουργικής μάθησης. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο παιδαγωγικός τους ρόλος και η δυνατότητα συνεργασιών με ειδικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, οργανισμούς και φορείς που σχετίζονται με τα αντικείμενά τους. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η διάκριση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κάθε βαθμίδας, και παράλληλα να υπάρχει τακτική συνεργασία για το συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση των δράσεων και την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δικτύων.
    Η δια ζώσης επαφή, η εξατομικευμένη στήριξη και καθοδήγηση, η δημιουργία επικοινωνιακών πλαισίων, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και όχι ιεραρχίας, οι βιωματικές επιμορφωτικές δράσεις σε θέματα που έχουν ζητηθεί από τους εκπαιδευτικούς, πιστεύουμε ότι αποτελούν τη βάση για την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων που αφορούν τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την προαγωγή της υγείας στο σχολείο και τη διάχυσή τους σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
    Γι’ αυτό και θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση αλλά και τη θεσμική ενίσχυση του θεσμού των Υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα παρακάτω :
    1) διατήρηση και αναβάθμιση του ρόλου των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και των πολιτιστικών διεργασιών στα Σχολεία, όπως και αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δικτύων,
    2) διοργάνωση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων σε συνεργασία με φορείς του πολιτισμού και των τεχνών, τις περιφέρειες, δήμους, τοπικούς φορείς και ιδιώτες,
    3) προώθηση της ιδέας δημιουργίας Σχολικών Πολιτιστικών Κέντρων, ανά Διεύθυνση Δ.Ε. και Π.Ε., με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά ή άλλα Προγράμματα του ΥΠΕΠΘ, του ΥΠΠΟ, κληροδοτήματα και Δωρεές,
    4) τη θεσμοθέτηση μιας δίωρης εβδομαδιαίας «ζώνης», αφιερωμένης στην υλοποίηση αυτόνομων και αυτοτελών Διαθεματικών Projects με τη θεματολογία και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις και αρχές της Εκπαίδευσης για την Αειφορία,
    5)προκήρυξη στελεχών Εκπαίδευσης Καινοτόμων Δράσεων σε κάθε νέα Διεύθυνση Εκπαίδευσης με άξονες την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγή Υγείας και τα Πολιτιστικά Θέματα ξεχωριστά για κάθε βαθμίδα για λόγους ιδιαιτεροτήτων. Τα παραπάνω στελέχη θα έχουν ρόλο εμψυχωτή, καθοδηγητή με υλοποίηση δειγματικών διδασκαλιών μέσα στην τάξη.
    Η μέχρι τώρα πορεία των σχολικών δραστηριοτήτων δείχνει ότι ο προαιρετικός χαρακτήρας και η ελευθερία επιλογών, που αφήνουν την ομάδα να ορίσει τους ρυθμούς της και τα ενδιαφέροντα της, εξασφαλίζουν το κατάλληλο κλίμα για την επιζητούμενη ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης, το άνοιγμα του σχολείου και τη σύνδεσή του με την κοινότητα.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

    Οι προαιρετικές σχολικές δραστηριότητες (Πολιτιστικά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά Προγράμματα, προγράμματα Αγωγής Υγείας και Αγωγής Σταδιοδρομίας):
     Έχουν δώσει και δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν εθελοντικά, στην τάξη, στη μικρή κλίμακα ενός προγράμματος, νέες παιδαγωγικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, χωρίς το άγχος της τυπικής αξιολόγησης και τις δεσμεύσεις του Αναλυτικού Προγράμματος. Όπως έχει δείξει η έρευνα, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει, αν δεν πεισθεί ο εκπαιδευτικός για την παιδαγωγική της αξία δοκιμάζοντάς την στην πράξη, με δική του επιλογή και με τους δικούς του ρυθμούς.
     Έχουν δώσει και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να φέρουν στο σχολείο τα ενδιαφέροντά τους, τη δική τους πραγματικότητα και να την κάνουν κομμάτι της σχολικής τους ζωής. Τους έχουν δώσει χώρο για δημιουργική και ελεύθερη έκφραση, διερεύνηση, βιωματική μάθηση, ενασχόληση με θέματα της επικαιρότητας, με θέματα που δεν προβλέπονται από τη σχολική ύλη. Συχνά, θέματα που προάγουν τον κοινωνικό προβληματισμό και την όσμωση με την ευρύτερη κοινότητα.
     Μαθητές με δυσκολίες μάθησης, με προβλήματα επικοινωνίας ή ένταξης, με διαφορετική εθνοτική προέλευση, μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα έγιναν μέλη της ομάδας με λόγο και άρχισαν να αλλάζουν στάση απέναντι στο σχολείο. Η έρευνα έχει δείξει ότι μαθαίνουμε όταν υποκινείται το ενδιαφέρον μας.
     Έχουν δώσει και δίνουν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για συνεργασία, ομαδική δουλειά, έρευνα από κοινού, δικτύωση με ελεύθερη συμμετοχή. Συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, διαφορετικές ειδικότητες, διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα Η έρευνα έχει δείξει ότι η συνεργασία έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
     Έχουν αυτομορφωτικό χαρακτήρα για όλους τους συμμετέχοντες.
     Έχουν εισαγάγει στην πράξη την αυτοαξιολόγηση και τη διαμορφωτική αξιολόγηση ως εργαλείο στα χέρια της ομάδας που υλοποιεί πρόγραμμα, για τη βελτίωση της δουλειάς τους.

    Στην πράξη, μέσα από τα προαιρετικά προγράμματα έχουν δοκιμαστεί από έναν ποσοστιαία μικρό άλλα ικανό αριθμό σχολικών ομάδων οι αρχές του Νέου Σχολείου. Με τις πιο συντηρητικές μετρήσεις, το 10% των εκπαιδευτικών εμπλέκεται σε προαιρετικά προγράμματα. Αριθμός με τάση αυξητική.

  • 13 Απριλίου 2011, 09:57 | ΑΝΘΗ ΓΟΥΡΟΥΝΤΗ

    Αν στα «μετρήσιμα» ενός νέου σχολείου χωρούσαν η χαρά, ο ενθουσιασμός, η δημιουργική ορμή, η ελεύθερη σκέψη, οι σχολικές δράσεις πολιτισμού θα εκτόξευαν το σχολικό γίγνεσθαι σε ένα εξαίσιο σύμπαν προόδου!
    Τα πολιτιστικά προγράμματα έκλεισαν στοργικά μέσα τους το άρωμα των μαθητικών αναζητήσεων, και με τα χρώματα που οι υπεύθυνοι καθηγητές απελευθέρωσαν με μαεστρία από τις παιδικές ψυχές, φτιάχτηκε ένα «άνθος του καλού» που τώρα-την εποχή του θερισμού, και ξεπερώντας κάθε διακοσμητική αφέλεια-΄ρίζωσε και έγινε δέντρο δροσερό στις αυλές των σχολείων! Ανθή Γουρουντή υπεύθυνη πολιτιστικών ΔΙΔΕ Πειραιά.

  • 13 Απριλίου 2011, 09:38 | Αλχασίδης Νίκος

    Εφόσον το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο είναι ενιαίο, έτσι και η επιμόρφωση και καθοδήγηση οφείλει να είναι ενιαία. Πρέπει όμως να γίνει μία σημαντική σειρά βημάτων. Αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις ανάγκες των μαθητών και να γίνεται μία αρχική επιμόρφωση.
    Παράλληλα με την επιμόρφωση να γίνεται και η εφαρμογή των όσων διδάχθηκαν σε επίπεδο τάξης.
    Να γίνεται συλλογή στοιχείων, ώστε οι επιμορφωτές να σχεδιάζουν ένα δεύτερο στάδιο επιμόρφωσης και αφού λάβουν υπόψη τους τα σχόλια των επιμορφούμενων για την καταλληλότητα των μεθόδων και υλικών και να σχεδιάζεται έτσι το επόμενο στάδιο της επιμόρφωσης με στόχο τη διαρκή βελτίωση του διδακτικού/εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα με την επιμόρφωση πρέπει να διεξάγεταιεκπαιδευτική έρευνα η οποία θα δίνειτα πορίσματα της στους εκπαιδευτικούς ώστε να έχουν μία γενικότερη εικόνα των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

  • 13 Απριλίου 2011, 09:32 | Δ.Σ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Η Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας είναι ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας. Διεθνείς Οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συμφωνούν ότι η ανάπτυξη προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για την πρόληψη και βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η μετάδοση έγκυρων γνώσεων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στη λήψη αποφάσεων είναι τα θέματα που προβάλλονται από τη σύγχρονη προσέγγιση τέτοιων προγραμμάτων και συμβάλλουν στον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και της υγείας του.
    Το 1995, σε εφαρμογή της απόφασης των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. που υπογράφηκε ήδη από το 1988, θεσμοθετήθηκε η Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως εκπαιδευτική διαδικασία εκτός ωρών διδασκαλίας και σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη συνέχεια, το 2001 η Αγωγή Υγείας θεσμοθετήθηκε και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πάλι σε εθελοντική βάση αλλά μέσα στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.
    Στόχος των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας είναι η ψυχική, σωματική και κοινωνική υγεία του μαθητή, που με τη συμμετοχή του στην ομάδα Αγωγής Υγείας, αναπτύσσει δεξιότητες ζωής (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, επικοινωνία κ.α.) ώστε να εξελιχθεί σε ενεργό πολίτη που θα λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις για τη ζωή του.
    Ο θεσμός της Αγωγής Υγείας στο σχολείο με τη 15ετή σταθερή δυναμική παρουσία του στην τυπική σχολική εκπαίδευση, αποτέλεσε το όχημα με το οποίο μπήκαν για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική πράξη ενεργητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές μέθοδοι. Από την εισαγωγή αυτή επωφελήθηκε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, μέσω της επιμόρφωσης στην Αγωγή Υγείας, γνώρισαν και έκαναν εργαλεία τους καινοτόμες μεθοδολογίες, τόσο στην υλοποίηση των Προγραμμάτων, όσο και στην καθημερινή τους πρακτική μέσα στις τάξεις. Έμαθαν να χρησιμοποιούν μεθόδους που προάγουν την επικοινωνία, την αντιμετώπιση του άγχους, τη διαχείριση των συγκρούσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την προαγωγή της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, με την αξιοποίηση παράλληλα των νέων τεχνολογιών.
    Τα θέματα Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας προσεγγίζονται ολιστικά, διαθεματικά και διεπιστημονικά και ο ρόλος του εκπαιδευτικού (ανεξαρτήτως ειδικότητας) είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση του κατάλληλου παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος στην τάξη.
    Ο εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει μια διαφορετική σχέση με το μαθητή, να χρησιμοποιήσει νέες διδακτικές μεθόδους που ενθαρρύνουν την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, ενισχύουν την κριτική σκέψη και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.
    Εμείς οι εκπαιδευτικοί που πιστέψαμε πως η εισαγωγή της φιλοσοφίας της Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας θα βελτιώσει το κλίμα του σχολείου και θα το κάνει χώρο έκφρασης και δημιουργίας, ανησυχούμε πλέον με τη μη στήριξη του θεσμού και τη συνεχή υποβάθμισή του. Έτσι λοιπόν, ενώ από τη μία πλευρά εκδηλώνονται συνεχώς φαινόμενα παθογένειας που οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και τα προβλήματά του, από την άλλη δεν αξιοποιείται και δεν αναπτύσσεται ένας θεσμός που υπάρχει, που έχει αξιολογηθεί η εφαρμογή του και ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά στην αναβάθμιση του σχολείου.
    Αξιολογώντας την εφαρμογή του θεσμού, θεωρούμε ότι αν εφαρμοστεί μέσα στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, ώστε να ωφεληθούν όλοι οι μαθητές, θα συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στο σχολείο.
    Επίσης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων βίας, ρατσισμού, χρήσης ουσιών και πρόωρης έναρξης σεξουαλικών σχέσεων.
    Βέβαια, κρίνεται απαραίτητο να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο, να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί στη Δυναμική της Ομάδας και τη Βιωματική Μάθηση, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελέσει πραγματικότητα για όλο το μαθητικό πληθυσμό.
    Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας είναι εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα αναφορικά με την παιδαγωγική κατάρτισή τους και ειδικά επιμορφωμένοι στο αντικείμενό τους, ώστε να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές: επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς, διοργανώνουν σεμινάρια, οργανώνουν εργαστήρια βιωματικής μάθησης, παράγουν εκπαιδευτικό υλικό και έχουν εκ του θεσμικού πλαισίου της θέσης τους μια συνεχή παρουσία στα σχολεία που πραγματοποιούν προγράμματα, συνεργαζόμενοι με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ομάδων Αγωγής Υγείας.
    Γνωρίζοντας ότι το ΥΠΔΒΜΘ βρίσκεται στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ρόλου των Υπευθύνων των Καινοτόμων Δράσεων, προτείνουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Αγωγής Υγείας, που θα επιλύσει χρόνιες δυσλειτουργίες που αποτελούν εμπόδιο στην αποτελεσματική επιτέλεση των καθηκόντων μας.
    Ειδικότερα προτείνουμε:
    1. Να ενταχθούν τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, ώστε να υπάρχει συνέχεια αλλά και εμπλοκή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στις εν λόγω δράσεις.
    2. Να χαρακτηρισθούν οι θέσεις των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και των Υπευθύνων ΣΣΝ ως θέσεις στελεχών Εκπαίδευσης και όχι απλά αποσπασμένων επί θητεία εκπαιδευτικών.
    3. Να μοριοδοτηθούν οι θέσεις των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και των Υπευθύνων ΣΣΝ σύμφωνα με τη μοριοδότηση και των υπόλοιπων στελεχών της εκπαίδευσης και να αναγνωριστεί η θητεία τους ως διδακτική.
    4. Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ) σε κάθε Νομό και να στελεχωθούν με το προβλεπόμενο επιστημονικό προσωπικό.
    Θεωρούμε πως με την ευρύτερη εφαρμογή και την ανάπτυξη του θεσμού, το σχολείο θα γίνει πιο φιλικό και ελκυστικό, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια δυναμική συνεργασία τόσο με τους γονείς όσο και την τοπική κοινωνία.
    Αλήθεια τι άλλο από μια παιδεία που προϋποθέτει την εμπλοκή των μαθητών σε παιδαγωγικές δραστηριότητες που καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τη συνεργασία σε ομάδες, τη δημιουργικότητα μπορεί να οδηγήσει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας με ενεργούς πολίτες που θα έχουν αξίες, θα γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται και θα μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στον εργασιακό χώρο και στον κοινωνικό στίβο;

    Το Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας

  • 13 Απριλίου 2011, 09:30 | καθηγητης

    Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) θεωρώ ότι είναι απαραίτητα για το νέο σχολείο.Ο προυπολογισμός τους είναι ελάχιστος, στεγάζονται τα περισσότερα σε σχολικά Εργαστήρια Λυκείου και το έργο που παράγουν είναι πολύ χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς ΠΕΟ4.Ειδικά οι πρωτοδιοριζόμενοι έχουν ανάγκη το επιμορφωτικό τους έργο που ξεφεύγει από τα τετριμμένα.Τα ΕΚΦΕ επιτελούν ένα επιμορφωτικό έργο αυτόνομο που μπορεί να παραμείνει ως έχει αλλά και να ενισχυθεί.

  • 13 Απριλίου 2011, 09:04 | Αλχασίδης Νίκος

    Το ψηφιακό σχολείο ως νέο σχολείο αποτελεί ένα φιλόδοξο θεσμό. Ωστόσο για να επιτύχει ένας τέτοιος θεσμός χρειάζεται να ληφθούν υπόψη μία σειρά παραμέτρων που έχουν εντοπιστεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Ενδεικτικά αναφέρω: την απρόσωπη διδασκαλία, την έλλειψη επαρκούς διδακτικού χρόνου για την πλοήγηση στο διαδίκτυο, την ανικανότητα ορισμένων προσώπων να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο με αποτελεσματικό τρόπο, την απαίτηση χρόνου για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου και την προετοιμασία διδακτικού υλικού κατάλληλα προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες κάθε τάξης ξεχωριστά.
    Γνωρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι πολιτιστικών (και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής και αγωγής υγείας) έχουν συμβάλλει στη δημιουργία πρωτότυπου ποιοτικού υλικού, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών τις οποίες υπηρετούν διοικητικά. Επομένως αυτοί οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν από το νέο σχολείο κατέχοντας ένα ρόλο συντονιστικό για προγράμματα τα οποία υλοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους, με ταυτόχρονη υποχρέωση να αναρτήσουν αυτά τα προγράμματα στις ιστοσελίδες των διευθύνσεών τους και να παρέχουν βοήθεια σε σχολεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής επικράτειας ακόμη τα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα.
    Κατ’ αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται ο ρόλος των υπευθύνων και εισάγεται ο θεσμός της συνδυασμένης μάθησης (blended learning), ο οποίος είναι περισσότερο επιτυχής από την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
    Με δεδομένα τα προαναφερόμενα θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αναβαθμιστούν στο νέο σχολείο κατέχοντας ένα ρόλο συμβούλου/ σχεδιαστή καινοτόμων δράσεων, ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν εποικοδομητικά στο έργο των εκπαιδευτικών της τάξης, οδηγώντας τους στην ποιοτική διδασκαλία και παρέχοντας βοήθεια όπου αυτή χρειάζεται.

  • 13 Απριλίου 2011, 08:17 | Παναγιώτης Σαραγιώτης

    Τα ΚΕντρα ΠΛηροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ) δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό της ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης.

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις υποδομές ΤΠΕ των σχολείων και έχουν συμβουλευτικό και επιμορφωτικό ρόλο. Παρέχουν ένα σύνολο από υπηρεσίες στα σχολεία και ήδη εξυπηρετούν ταυτόχρονα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υπηρεσίες αυτές είναι απαραίτητες για την λειτουργία των σχολείων και παρέχονται με ελάχιστο κόστος.

    Έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για το που θα δώσει το Υπουργείο την τεχνική στήριξη αν και δεν αναφέρει πουθενά το τι θα κάνει με τον συμβουλευτικό και επιμορφωτικό τους ρόλο. Αν η τεχνική στήριξη δοθεί στους φορείς του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, πέρα από την διαστρέβλωση του σκοπού του ΕΣΠΑ, θα έχουμε στις έδρες των πανεπιστημίων ομάδες που θα υποστηρίζουν τα κοντινά σχολεία άλλα τι θα γίνει με τα απομακρυσμένα? Κατά πόσο θα γνωρίζουν νέοι τεχνικοί χωρίς εμπειρία τις ανάγκες και την δομή των σχολείων? Τι θα γίνει όταν σταματήσει η χρηματοδότηση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και δεν λειτουργούσε η τεχνική υποστήριξη στο ΠΣΔ? Αν η τεχνική στήριξη δοθεί σε ιδιώτες, τότε το κόστος επισκευής ενός υπολογιστή ή του δικτύου θα είναι τεράστιο. Σήμερα οι τεχνικοί των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πραγματοποιούν επισκευές με μόνο κόστος τα υλικά. Υλικά τα οποία πολλές φορές επαναχρησιμοποιούνται από παλιά μηχανήματα. Το κόστος μια επισκευής στην αγορά είναι το κόστος της εργασίας και όχι των υλικών. Το τρίτο σενάριο είναι η τεχνική στήριξη να δοθεί στου Καλλικρατικούς Δήμους, περνώντας όλο το κόστος σε αυτούς. Όλα τα σχολεία γνωρίζουν τον βαθμό απόκρισης των δήμων σε επισκευές που αφορούν τα κτίρια τους. Το e-school είναι ένα ακόμη παράδειγμα τεχνικής στήριξης που προσφέρουν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και χωρίς τα οποία το πολύπαθο αυτό λογισμικό θα είχε ήδη εγκαταλειφθεί.

    Αυτό που θα λείψει όμως από σχολεία, ιδιαίτερα αυτά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ο συμβουλευτικός και επιμορφωτικός ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ποιος θα συντονίζει την ανάπτυξη των υποδομών των σχολείων? Είδαμε όλοι πρόσφατα την πράξη 78 και 80 του Υπουργείου για την αγορά laptop και διαδραστικών πινάκων στα σχολεία όπου δεν ενέπλεξαν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στην διαδικασία παραλαβής. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν μη αξιοποιήσιμες υποδομές, νησίδες υπολογιστών χωρίς διασύνδεση στο δίκτυο, δίκτυα που δεν ακολουθούν κανένα πρότυπο (http://promitheies.sch.gr/index.php/p80/63) και πίνακες χωρίς λογισμικό (http://pdkap.sch.gr/praktika2011/ergasies/22.pdf). Ποιος θα προσφέρει δωρεάν επιμορφώσεις σε Νέες Τεχνολογίες και την χρήση τους στην εκπαίδευση? Το Υπουργείο έχει πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει επιμορφώσεις στην χρήση υπολογιστών, σε νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες και στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. χρόνια τώρα καλύπτουν και αυτό το κενό.

    Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. προσφέρουν στα σχολεία ένα σύνολο από υπηρεσίες με ανταγωνιστικό τρόπο. Θα πρέπει να υφίστανται στην νέα ενιαία δομή καθοδήγησης και υποστήριξης ως ξεχωριστά τμήματα. Αντίστοιχη δομή συντονισμού των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ θα πρέπει να υπάρχει σε περιφερειακό επίπεδο για τον συντονισμό των δράσεων και να υπάρχει διασύνδεση των δομών αυτών με κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Η στελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θα πρέπει να γίνει με κριτήρια τεχνικής επάρκειας για να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο υποστήριξης που απαιτείτε.

  • 13 Απριλίου 2011, 01:19 | Ελένη Γούναρη

    O Πολιτισμός ως ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία, ορίζει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
    Η επίγνωση και η κατανόηση των όρων «Κουλτούρα και Πολιτισμός» οδηγεί τον άνθρωπο στο να βρίσκει ισορροπία και αρμονία στα κοινωνικά του καθήκοντα, ανάμεσα στο σύνολο των απαιτήσεων της κοινωνικής του υπόστασης και τις προσωπικές του κλίσεις και ανάγκες, σε συνεργασία με το κοινωνικό σύνολο.
    Πολιτιστικό Πρόγραμμα είναι κάθε δημιουργική διαδικασία που έχει ως αντικείμενό της την καλλιέργεια της αισθητικής καθώς επίσης την ανάδειξη και προώθηση στοιχείων Πολιτισμού, μέσω του Θεάτρου, της Μουσικής, των Εικαστικών Τεχνών και των εφαρμοσμένων Τεχνών.
    Έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι είναι απόλυτα σημαντικός ο ρόλος της εφαρμογής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων στα σχολεία, είναι σπουδαία τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές, πράγμα που φαίνεται και από την τελική αξιολόγηση που είναι πάντα θετική.
    Όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων έγινε προσπάθεια εξέτασης και ανάλυσης των τρόπων προσέγγισης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης και ιδιαίτερα εξοικείωσης του μαθητικού κόσμου με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι τρόποι έχουν αφετηρία την καλλιτεχνική παιδεία και μόνο αν υπάρχει αυτή ως κοινή συνισταμένη επιμέρους παραγόντων, θα μπορούν οι χώροι πολιτισμού να γίνουν χώροι περαιτέρω εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και έκφρασης των μαθητών και των διδασκόντων και να υποδεχθούν στο μέλλον ένα νέο καταρτισμένο και ώριμο κοινό.
    Από τη θέση του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου – από την αρχή του θεσμού, το 2003 – για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και παρά τα όποια προβλήματα όπως η έλλειψη χρημάτων και η ελάχιστη πίστωση ανά πρόγραμμα, η μη καταβολή των αμοιβών των Οργανωτικών και Κριτικών Επιτροπών των Καλλιτεχνικών Αγώνων του 2009, η μη καταβολή του επιδόματος στους Υπεύθυνους – παρά την αρχική Προκήρυξη θέσης- η συνεχής αναζήτηση χορηγών και πολλών άλλων, θεωρούμε ότι είναι τόσα τα οφέλη που αποκομίζει ο μαθητικός κόσμος ιδιαίτερα της επαρχίας από την εφαρμογή των Προγραμμάτων, τόσα, που τα προβλήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα.
    Ο πρωταρχικός στόχος επιτυγχάνεται και είναι σημαντικό να παραμείνει ο θεσμός στη σημερινή σχολική κοινωνία.

  • 12 Απριλίου 2011, 23:53 | ΜΑΓΔΑ ΣΠΑΝΟΥ

    Στην Ελλάδα η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εμφανίστηκε στα τέλη του 1976. Έχετε αναρρωτηθεί πώς επιβιώνει και αναπτύσσεται (έστω και με αργούς ρυθμούς) ένας θεσμός που εφαρμόζεται προαιρετικά στα Σχολεία, χωρίς οικονομική στήριξη; (γιατί δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι 30 Ευρώ το χρόνο για ένα πρόγραμμα είναι στήριξη). Ποια είναι η κινητήρια δύναμη που κάνει τον εκπαιδευτικό να βάζει εθελοντικά χρήματα από το πενιχρό του εισόδημα ακόμα και σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτοί που διανύουμε σήμερα, για να υλοποιήσει πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Ποιός είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα Σχολεία και στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Ποιος στηρίζει και καθοδηγεί τα προγράμματα αυτά; Κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλους τους χώρους, δυστυχώς, και είναι κατ’ ελάχιστο ελαφρότητα να τα ισοπεδώνουμε όλα. Μήπως όλοι οι εκαιδευτικοί στις τάξεις είναι το ίδιο καλοί; Όταν κριτικάρουμε ένα θεσμό, καλό θα ήταν να βλέπουμε τη συνολική συμβολή του στο εκπαιδευτικό έργο, χρονικά, ποιοτικά και ποσοτικά αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί, αν θέλουμε να θεορούμαστε υπεύθυνοι και αξιόπιστοι.Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εργάζονται με συνέπεια, μοχθούν, αγωνιούν και ξοδεύουν χρήματα από την τσέπη τους πάρα πολλές φορές. Εργάζονται νύχτες, Σαββατοκύριακα, γιορτές, διαθέτοντας τον προσωπικό τους χρόνο ή κλέβοντας χρόνο από τις οικογένειές τους. Με πενιχρή ή χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Τις περισσότερες φορές με δικά τους μέσα και αναλώσιμα υλικά. Οργανώνουν σεμινάρια, συνέδρια, παρουσιάσεις σχολικών προγραμμάτων, συντονίζουν περιβαλλοντικά δίκτυα τοπικά, εθνικά και διεθνή. Επισκέπτονται τα Σχολεία που εκπονούν προγράμματα και κάνουν παρουσιάσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου και δραστηριότητες με τους μαθητές των Σχολείων. Φροντίζουν για τη διάχυση των αποτελεσμάτων από την εκπόνηση των σχολικών προγραμμάτων, στην τοπική κοινωνία. Συνεργάζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους,Κοινότητες, Νομαρχίες) και με άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς (Πανεπιστημιακά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις) προς όφελος των Σχολείων.
    Η παράγραφος 13 του άρθρου 111, του νόμου 1892/9013, ορίζει ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης (1990) και της Α/θμιας (με Υ.Α. 1991).
    Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπευθύνων Π.Ε καθορίστηκαν με σχετική Υπουργική απόφαση ( Γ2/3026/27-08-90/ΥΠΕΠΘ ).
    Η επιλογή του υπευθύνου Π.Ε γίνεται από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε (για τη Β/θμια) και το Π.Υ.Σ.Π.Ε (για την Α/θμια)σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ, βάσει τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, τα οποία συνεκτιμώνται.
    Ο ρόλος του Υπευθύνου είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός και ενισχύει την αμεσότητα του εκπαιδευτικού – συντονιστή με τη σωστή καθοδήγηση και την επιστημονική τεκμηρίωση.
    Έτσι τα Ελληνόπουλα αλλάζουν στάση ζωής και διαμορφώνουν αξίες φιλικές προς το περιβάλλον. Γίνονται ενεργοί πολίτες.Τυχαίο; Δε νομίζω!
    Μήπως θα έπρεπε, συνάδελφε Αδάμ Παπασπύρου, να αναθεωρήσετε το σχόλιό σας; Μήπως η απαξίωση των θεσμών είναι η επαρκής δικαιολογία που ψάχνουμε για την κούραση που δίκαια ή άδικα νοιώθουμε και που μας οδηγεί πολλές φορές στην αδιαφορία;

  • Μια σκέψη για πρόταση.Έχει ακουστεί; ας είναι γραμμένη ναδούμε απόψεις.

    Μια ομάδα ανα πρώην νομαρχιακή περιοχή, με ενα ΚΠΕ με 10μελή ομάδα όπου θα καθορίζονται αρμοδιότητες Υπεύθυνου ΠΕ,ΑΥ,ΠΘ και για τις δυο βαθμίδες, Υπεύθυνο Λειτουργείας, Αναπληρωτή και ακόμη 5 μελή που θα ολοκληρώνουν την Παιδαγωγική Ομάδα, θα έχουν την όποια χρηματοδότηση χωρίς να είναι ζήτουλες, να έχουν όλοι αξιοπρεπές επίδομα όπως στα σχολεία δευτερης ευκαιρίας και έτσι όλοι θα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία. Όλα τ’ άλλα να συμπληρωθούν σιγά σιγά.
    Για τις πρωην νομαρχιακές περιοχές που δεν διαθέτουν ΚΠΕ ας οριστεί το πλησιέστερο όπου θα διαθέτουν ένα γραφείο στις διευθύνσεις.
    Όλα αυτά γιατί συμφωνούμε σε αυτά που αναφέρει και καταλήγει το ΔΣ της ΠΕΕΚΠΕ που δεν έλαβε όμως υπόψιν της ότι κάποια ΚΠΕ λειτουργούν με κριτήριο την απόσπαση.

  • 12 Απριλίου 2011, 22:06 | Γ.Π.

    Αν και θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που υπηρετούν ως Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους (γι αυτούς που έγραψαν κάποια αρνητικά να πω ότι όποιος είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέει…) θα ήθελα να εστιάσω σε κάποιες σημαντικές διαφοροποίησεις μιάς και έχω βιώσει εκ των έσω τα πράγματα.

    Οι Υπεύθυνοι των ΚΕΣΥΠ έχουν:

    1) ΟΛΑ τα καθήκοντα που έχουν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περ/κης, Πολιτιστικών (προώθηση, έγκριση και υποστήριξη προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, διοικητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες κλπ κλπ)

    2) ΟΛΑ τα καθήκοντα που έχουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι όσον αφορά το μάθημα του ΣΕΠ στα γυμνάσια και στα λύκεια (Επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών κλπ)

    3) Την υποστήριξη (επιστημονική και όχι μόνο) των Γραφείων ΣΕΠ του Νομού τους

    4) Το κυριότερο: Την άμεση στήριξη σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω ατομικών ή ομαδικών συναντήσεων με τους μαθητές ή συχνά και με τους γονείς. ΚΕΣΥΠ επαρχίας έχει μέχρι σήμερα «εξυπηρετήσει» συνολικά στα περίπου 10 χρόνια λειτουργίας του περισσότερους από 10.000 μαθητές!

    Τα ΚΕΣΥΠ λειτουργούν επίσημα ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ (για του λόγου το αληθές το Υπουργείο έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο το ωράριο όλων των δομών ΣΕΠ ώστε όλοι να γνωρίζουν τις ώρες που μπορούν να επισκεφθούν τα ΚΕΣΥΠ-ΓΡΑΣΕΠ και οι σχετικοί πίνακες κοινοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία). Τα περισσότερα ΚΕΣΥΠ λειτουργούν ακόμα και μέχρι τις 8μμ.
    Στην επαρχία μάλιστα πολλές φορές τα στελέχη των ΚΕΣΥΠ ακόμα και Σαβ/κο δέχονται μαθητές που τις καθημερινές λόγω απόστασης (μακρινά χωριά) δεν μπορούν να επισκεφθούν την πρωτεύουσα του Νομού.

    Τα στελέχη των ΚΕΣΥΠ δεν τελειώνουν για θερινές διακοπές στο τέλος Ιουνίου όπως οι υπόλοιποι αλλά φτάνουν αρκετά μέσα στον Ιούλιο ώστε να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

    Χωρίς να υποτιμώ όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες (σίγουρα θα έχουν οι υπεύθυνοι πολλά αντίστοιχα να γράψουν) θέλησα να δώσω μια εικόνα της εξαιρετικά απαιτητικής δουλειάς που γίνεται στα ΚΕΣΥΠ.

    Νομίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα (νέο σχολείο, κατάργηση του μαθήματος ΣΕΠ στην Α΄Λυκείου, αλλαγές στην τριτοβάθμια κλπ) ο ρόλος των ΚΕΣΥΠ γίνεται ακόμα πιο σημαντικός και η διατήρηση της λειτουργίας των δομών ΚΕΣΥΠ-ΓΡΑΣΕΠ σε επίπεδο Νομού και σχολικής μονάδας επιτακτική!

  • 12 Απριλίου 2011, 21:46 | Χιντιράκη Αριστέα

    Ο μαθητής του σήμερα πρέπει πια να «επινοήσει» τον επαγγελματικό του εαυτό,συντάσσοντας το χάος του, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σ’ αυτό του εκπ/κού συστήματος, της φοίτησης, των επαγγελμάτων της σταδιοδρομίας του..
    Γιατί θα πρέπει να καταργηθεί ένας θεσμός τόσο σοβαρός και αποδεδειγμένα μέσα απο τις δράσεις του λειτουργικός,χωρίς μάλιστα να ακούγεται καμμιά νεα πρόταση που θα καλύψει αυτή την προσφορά των δομών ΣΕΠ σε γονείς και μαθητές και μάλιστα ανέξοδα??

  • 12 Απριλίου 2011, 21:17 | ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    Θα πρέπει να καταργηθούν οι θέσεις των Υπευθύνων ΠΕ, ΑΥ και Πολιτιστικών και οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ΚΠΕ, τα οποία όμως θα πρέπει να αλλάξουν ριζικα και θα ονομασθούν Κέντρα Αειφόρου Εκπαιδευσης. Τα ΚΑΕΚ, με νομοθετική ρύθμιση να χαρακτηριστούν σχολικές μονάδες ειδικού τύπου, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αποστολή. Να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να βοηθούν, εκπαιδευτικά και οικονομικά, τις σχολικές ομάδες ή τάξεις που συνεργάζονται με αυτά. Έτσι τα προγράμματα των ΚΑΕΚ θα πρέπει να είναι οργανωμένα σε τρεις διακριτές φάσεις:
    Α) Πρώτη φάση: Εφαρμογή του Προγράμματος στο Κέντρο
    Σε αυτήν θα πρέπει να περιλαμβάνεται η προετοιμασία της μελέτης πεδίου και αφορά στο θεωρητικό κομμάτι του προγράμματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε αυτήν τη φάση έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν βασικές περιβαλλοντικές και οικολογικές έννοιες που σχετίζονται με το πρόγραμμα που επέλεξαν να εμπλακούν και να προσεγγίσουν διάφορες πτυχές του υπό εξέταση ζητήματος, μέσα από συνδυασμένες δραστηριότητες ομαδοκεντρικού και συνεργατικού χαρακτήρα, παράλληλα με τη χρήση ποικιλίας διδακτικών μέσων (οπτικοακουστικό υλικό, φύλλα εργασίας, περιβαλλοντικά παιχνίδια, διαφάνειες κ.ά.). Συγχρόνως, γίνεται παρουσίαση του τρόπου εργασίας στο πεδίο, καθώς επίσης και του τρόπου χρήσης των διάφορων οργάνων, όπου αυτά χρειάζονται.
    Β) Δεύτερη φάση: Μελέτη Πεδίου
    Σ’ αυτήν τη φάση περιλαμβάνεται η μελέτη πεδίου. Τα πεδία μελέτης ποικίλλουν και είναι ανάλογα του προγράμματος στο οποίο η κάθε ομάδα θα επιλέξει να συμμετάσχει. Στα πεδία μελέτης γίνεται επιτόπια διερεύνηση του ζητήματος που εξετάζεται. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εισάγονται σε δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα και πειραματικής διερεύνησης. Το πεδίο χρησιμοποιείται ως χώρος μάθησης και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται διάφορα όργανα μέτρησης και φύλλα εργασίας βασισμένα στη διερεύνηση του συγκεκριμένου χώρου κατά τρόπο ομαδικό και συνεργατικό. Το ίδιο το πεδίο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως, προκειμένου να προσεγγίσουν πιο αποτελεσματικά τα διάφορα ζητήματα που διερευνούν. Μέσα στο πεδίο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, μέσα από διάφορες δραστηριότητες με το περιβάλλον, και στο πλαίσιο μιας κριτικής και ερμηνευτικής προσέγγισης να προχωρήσουν σε μια εις βάθος και ολιστική διερεύνηση του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού πεδίου το οποίο εξετάζουν.
    Γ) Τρίτη φάση: Επέκταση του Προγράμματος στις σχολικές μονάδες
    Η φάση αυτή περιλαμβάνει την επέκταση των προγραμμάτων των Κέντρων στις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, στο στάδιο αυτό επιδιώκεται να ενσωματώσουν οι ομάδες, που συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων, την Αειφόρο Εκπαίδευση κατά τρόπο συστηματικό και οργανωμένο, μέσα στις σχολικές τους μονάδες και σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ανάγκες των μαθητών και της τοπικής τους κοινότητας.
    Στόχος της επέκτασης των προγραμμάτων των Κέντρων στις σχολικές μονάδες είναι να γίνει κατανοητό από τους συμμετέχοντες ότι το Κέντρα Αειφόρου Εκπαίδευσης, μέσα από τα προγράμματά τους αποτελούν, χώρους πολλαπλών δράσεων για την προώθηση τόσο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της αγωγής Υγείας και των πολιτιστικών με ενιαία αντίληψη στη βάση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, όσο και για την ενίσχυση και διαμόρφωση της αειφορικής υπευθυνότητας των πολιτών.
    Τα προγράμματα των Κέντρων αποτελούν τη βάση, το ερέθισμα και την αφετηρία για την δραστηριοποίηση των ομάδων μέσα από τη σύνδεση των προγραμμάτων τους με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της επίσημης εκπαίδευσης του τόπου. Δεδομένου ότι τα Προγράμματα Αειφόρου Εκπαίδευσης που εφαρμόζονται στα Κέντρα δεν έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προσεγγίζουν διάφορα ζητήματα και θέματα Αειφορίας, μέσα από εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις και διαδικασίες μάθησης, οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σημαντικό να ασχοληθούν, μέσα στο σχολείο τους, με διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη θεματική των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχαν, προκειμένου να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και να προωθήσουν μεθοδικά και οργανωμένα τον «εγγραμματισμό» των μαθητών και των μαθητριών τους.
    Η επέκταση των προγραμμάτων ποικίλλει και θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το άμεσο τοπικό περιβάλλον των μαθητών, τις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας και της κοινότητας στην οποία το πρόγραμμα θα επεκταθεί, καθώς επίσης και τα άμεσα ενδιαφέροντα και τις τοπικές εμπειρίες των μαθητών. Για τον πιο πάνω λόγο η συνέχιση των Προγραμμάτων μπορεί να έχει τις πιο κάτω μορφές:

    Με την ανάπτυξη και το σχεδιασμό νέων προγραμμάτων Αειφόρου Εκπαίδευσης, βασισμένων σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα της κοινότητας, το οποίο θα στηριχθεί στη συνεργασία του σχολείου με την τοπική κοινότητα. Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το προσωπικό του Κέντρου.

    Με την εφαρμογή σχετικών προτεινόμενων-ενδεικτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας. Οι δραστηριότητες αυτές βασίζονται στους μαθησιακούς στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος και καλό θα είναι να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των διάφορων και διαφορετικών θεματικών του πεδίων. Επίσης, μπορούν να οργανωθούν επιπλέον δραστηριότητες για την κάθε ομάδα, στη βάση των ιδιαιτέρων ενδιαφερόντων τους και των μαθημάτων με τα οποία θέλουν να ασχοληθούν περαιτέρω.

    Τέλος, ένα σημαντικότατο ζήτημα είναι, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε σταθερή βάση σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, για τη συμμετοχή τους αυτή, να μοριοδοτούνται και να παρέχεται βεβαίωση, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, που θεσμοθετημένα θα χρησιμεύσει στο μέλλον (πχ. για εύρεση εργασίας ως προσόν, για δημιουργία πράσινης επιχείρησης, στις κρίσεις για θέσεις Δ/ντων, προϊσταμένων κλπ).

  • Θεωρώ ότι ο θεσμός των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πιο οργανωμένα , με αναγνώριση πλέον τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους σχολικούς συμβούλους και την διοίκηση της Εκπαίδευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι αυστηρότερες προυποθέσεις επιλογής για τις θέσεις αυτές , επιλογές ανθρώπων που να έχουν σπουδές , εμπειρία εκπαιδευτική και παιδαγωγική επάρκεια.

  • 12 Απριλίου 2011, 19:34 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΖΙΓΟΥ

    Μετά απο 20 χρόνια στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σκέφτομαι τελευταία ότι πολλά στοιχεία που παρουσιάζονται ως καινοτόμα ήταν για όσους εκπαιδευτικούς εμπλέκονται στην ΠΕ η καθημερινότητα τους. Για χρόνια επίσης ο όρος καινοτομία ήταν συνώνυμος της ΠΕ και των άλλων δράσεων. Αν ρωτήσετε κάποιον εκπαιδευτικό σήμερα τι ειναι καινοτόμες δράσεις το πιθανότερο ειναι να σας απαντήσει η ΠΕ, η Αγωγή υγείας και τα πολιτιστικά. Αν και δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι λάθη και αστοχίες δεν έγιναν, με ενοχλεί πολύ οποιαδήποτε απόπειρα ισοπέδωσης των θεσμών που στήριξαν τις δράσεις αυτές. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τους χρωστάει πολλά γιατί υπήρξαν μια ρωγμή στο παραδοσιακό σχολείο. Μακάρι στο μέλλον όλο το σχολείο να ειναι καινοτόμο, όπως ήταν και το ζητούμενο μας χρόνια τώρα!

  • 12 Απριλίου 2011, 19:17 | Λάζαρος Φωτιάδης

    Δεν καταλαβαίνω γιατί ο,τιδήποτε καλό υπάρχει σε αυτή την χώρα βρίσκεται υπό διωγμόν (αναφέρομαι στα ΕΚΦΕ αλλά και γενικότερα)