4. Ποια είναι η άποψή σας για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των διευθυντών των σχολικών μονάδων;

  • 9 Απριλίου 2011, 21:10 | Κώστας Κ.

    Είμαι εκπαιδευτικός (ΠΕ16, Μουσικής) και λόγω της ειδικότητάς μου έχω υπηρετήσει σε πολλά και διαφορετικα σχολεία. Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και τώρα με το ισχύον πλαίσιο ο ρόλος του διευθυντή είναι καταλυτικός για να «πάει μπροστά» ένα σχολείο, αφού οι σύλλογοι διδασκόντων είναι λίγο πολύ οι ίδιοι (πάντα βέβαια με εξαιρέσεις).
    Είμαι θετικός στην ενίσχυση του ρόλου των διευθυντών, συμφωνώ όμως απόλυτα με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι πριν δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες στους διευθυντές θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής τους. Από την ως τώρα εμπειρία μου, η πλειοψηφία των διευθυντών είναι από απλώς ακατάλληλοι ως και επικινδυνοι και αυτό γιατί επιλέγονται κυρίως με βάση:
    1. μεταπτυχιακά, διδακτορικά που τους εφοδιάζουν με γνώσεις και επιπλέον μόρια, αλλά όχι και με διοικητικές ικάνότητες
    2. κομματική, συνδικαλιστική δράση (οι βολεμένοι συνδικαλιστές αλληλοψηφίζονται).
    Έτσι, συνάδελφοι που λόγω εκαπιδευτικών ή συδικαλιστικών αδειών έχουν χρόνια να εμφανιστούν σε τάξη, γίνονται διευθυντές χωρίς να ξέρουν πως λειτουργεί ούτε το πρωτόκολλο.
    Προτείνω:
    1. Να μοριοδοτούνται μόνο οι σχετικοί με διοίκηση τίτλοι σπουδών
    2. Να μην προσμετρώνται στα χρόνια υπηρεσίας οι εκπαιδευτικές, συνδικαλιστικές άδειες, οι αποσπάσεις σε ασχετες με εκπαίδευση θέσεις κλπ.
    3. Εν ενεργεία συνδικαλιστές (αιρετοί,προεδρεία ΕΛΜΕ κλπ)να μη μπορούν να είναι υποψήφιοι
    4. Να μη γίνονται διευθυντές στο σχολείο που υπηρετούσαν ως καθηγητές
    5. Να απαιτείται εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και να πιστοποιειται με εξέταση.
    6. Θα μπορούσε να συμμετέχει και να βοηθήσει ουσισατικά στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης μια εταιρεία επιλογής στελεχών η μια ομάδα απο διακεκριμένους Ελληνες πανεπιδτημιακούς στο τομέα του managment και διοίκησης;

  • 9 Απριλίου 2011, 20:36 | Ζ. ΔΑΜΟΛΗ

    Αν η επαγγελματική σταδιοδρομία είναι μέχρι τα 65, διευθυντής πρέπει να γίνεται κάποιος ΑΝ ΘΕΛΕΙ τα τελευταία 8-10 χρόνια για 1 τετραετία και μετά να προωθείται σε ανώτερη βαθμίδα διοίκησης. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να παραμένει για άλλη μία τεραετία στο σχολείο του ή σε άλλο.
    Το επίδομα να είναι συμβολικό. Μετά 34 χρόνια δουλειάς στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πιστεύω ότι ο Διευθυντής πρέπει να λειτουργεί σαν εκπρόσωπος του σχολείου και διεκπεραιωτής. Ο Σύλλογος των καθηγητών είναι αυτός που ενημερώνεται,αποφασίζει, ελέγχει και με τη δουλειά του στηρίζει τους μαθητές και τη φήμη του σχολείου. Σύλλογοι πάνω από 30-35 καθηγητές είναι δύσκολο να έχουν ομοψυχία.
    Αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι διευθυντές χρησιμοποιούν το διαίρει και βασίλευε και οι κλίκες υπονομεύουν τα πάντα.
    Είναι δυνατόν καθηγητές να επιστρέφουν από τις διακοπές καλοκαιριού και να βρίσκουν το σχολείο τους με 3 τμήματα παραπάνω και το σχολείο να μην έχει τις αίθουσες και υποδομή;

  • 9 Απριλίου 2011, 20:02 | Νίκη Β.

    Από τη μικρή μου πείρα σαν διευθύντρια σχολείου στην Π.Ε., συμπέρανα ότι όσες αρμοδιότητες και αν δοθούν από το υπουργείο, αν δεν υπάρχει καλή συνεργασία, ‘καλό κλίμα’ με τους συναδέλφους, τότε ούτε τα προσόντα ούτε οι καινοτόμες ιδέες που μπορεί να έχει ένας δ/ντής θα μπορούν να εφαρμοστούν. Η κινητήριος δύναμη ενός σχολείου είναι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ!
    Σε ότι αφορά τα πολλά τυπικά προσόντα , δεν έχω αντίρρηση στο να βοηθήσουν κάποιον να γίνει δ/της, θα πρότεινα όμως να κριθεί μετά μια 2ετία για το αν πράγματι είναι το σωστό άτομο για τη θέση αυτή.

  • 9 Απριλίου 2011, 19:09 | Χρίστος

    Σήμερα, ο Διειυθυντής είναι ο υπεύθυνος κάθε στραβού και κακού που θα συμβεί στο σχολείο, ο υπεύθυνος για τη διευθέτηση κάθε εργασίας που απαιτείται. Και, ενώ, έχει όλες τις ευθύνες, ουσιαστικά δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
    ΄΄Τρέχει΄΄ για όλους, τον ΄΄τρέχουν΄΄ όλοι και όλοι μπορούν να το έχουν ΄΄γραμμένο΄΄!!!

    Απαιτείται αξιοκρατική επιλογή Διευθυντών με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
    Επίσης, απαιτείται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της σχολικής μονάδας με δημοκρατικές διαδικασίες και συμμετοχικότητα.
    Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαία η ουσιαστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Διευθυντή, ώστε να είναι σε θέση να διοικήσει και να ωθήσει το σχολείο μπροστά και να μην εξαρτάται κάθε στιγμή από συνδικαλιστικές ή άλλες παρεμβάσεις ή από κλίκες και ομάδες εσωτερικά του σχολείου. Θα πρέπει, όταν αυτό απαιτείται, να έχει τη δυνατότητα να περάσει τις θέσεις και τις ιδέες του για την ανάπτυξη της σχολικής μονάδας.
    Φυσικά, θα πρέπει να αξιολογείται -και ανώνυμα, αλλά τεκμηριωμένα- από εκπαιδευτικούς και γονείς. Να έχει και ο ίδιος τη δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού, γιατί αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα και άμεσα τον κάθε εκπαιδευτικό.
    Τέλος, απαιτείται η ύπαρξη και ενός ουσιατικού οικονομικού κινήτρου για τη θέση του Διευθυντή.

  • 9 Απριλίου 2011, 18:48 | Κώστας

    Αυξημένες αρμοδιότητες σε δ/ντές που επιλέγονται βάσει προϋπηρεσίας και κομματικών κριτηρίων είναι απλά επικίνδυνο και θα επιφέρει σίγουρη διάλυση αρκετών σχολείων όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις. Φτάνει πια οι αγράμματοι και συμβιβασμένοι με το κόμμα ή με την τοπική εξουσία δ/ντές. Τα σχολεία και οι άξιοι εκπαιδευτικοί έχουν μαρτυρήσει από τέτοιες νοοτροπίες. Συμφωνώ με τους συναδέλφους που έθεσαν το θέμα των προσόντων. Δεν μπορεί να γίνεται δ/ντής ο καθείς. Όσο για τις εκλογές από τον Σύλλογο. Επειδή έχω δει τα άπειρα γλυψείματα στον δ/ντή που δεν γράφει άδειες, κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορα, από Συλλόγους καθηγητών σε επαρχία κυρίως θεωρώ πως είναι λάθος τρόπος επιλογής.
    Πολλοί «έμπειροι» δεν ξέρουν καν την απλή νομοθεσία ή να διαβάσουν μία εγκύκλιο. Δεν συζητάω για κομπιούτερ και να διαβάσουν κανένα αγγλικό εκπαιδευτικό άρθρο μήπως και ανοίξουν λίγο τους ορίζοντες τους. Είναι δυνατό να λέγονται αυτοί δ/ντές;
    Πρέπει να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο επιλογής, ώστε να προωθηθούν πιο νέοι και πιο ικανοί άνθρωποι. Και φυσικά αξιολόγηση και στον δ/ντή και από τους εκπ.κούς και από τους γονείς. Πάρα πολύ βασικό. Το ίδιο και για τους συμβούλους. Να αξιολογούνται από τους εκπ/κούς. Η διοίκηση δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο.

  • 9 Απριλίου 2011, 17:27 | Κώστας Αλ.

    Θα ήθελα να τονίσω, ότι έχει μεγάλη σημασία η διοίκηση της εκπαίδευσης να είναι αξιοκρατική και όχι κομματική. Η «ημετεροκρατία» είναι, πιστεύω, από τις βασικές αιτίες που τελματώνει την Εκπαίδευση, όπως άλλωστε και την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δε θέλησε να επιβάλει αξιοκρατία, επιβραβεύοντας τους αρίστους εις βάρος των «ημετέρων» και των «δικών μας παιδιών». Δυστυχώς, και η σημερινή ηγεσία του υπουργεία ακολουθεί την πεπατημένη. Τι εννοώ; Ας ξεκινήσω από πιο «ψηλά»:
    1)Είναι σχετικά νωπή η επιλογή των περιφερειαρχών ΠΕ&ΔΕ. Παλαιότερα, οι θέσεις αυτές εδίνοντο «κατ΄ απονομήν». Στις τελευταίες επιλογές, ζητήθηκε από το υπουργείο να γίνουν αιτήσεις με βιογραφικά. Υπήρξαν περί τις 800 αιτήσεις αλλά κλήθηκαν σε συνέντευξη μόνο όσοι από τους υποψηφίους είχαν προεπιλεγεί! Αυτό αποτελεί αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες προς όλους;
    2)Η επιλογή των Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ: Αν δει κανείς τα ονόματα, σε ποσοστό 99% είναι μέλη των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπως οι παλαιότεροι ήταν της ΝΔ. Είναι τυχαίο; Μάλλον όχι!
    3) Η σύνθεση των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ: Με το νέο νόμο (και με την ευχέρεια παρέμβασης που δίνεται στον περιφερειακό διευθυντή), η σύνθεσή τους εξασφαλίζει πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό ακριβώς συνέβαινε και στα προηγούμενα χρόνια, όπου στα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ μετείχαν οι κομματικοί διευθυντές και προϊστάμενοι διευθύνσεων και γραφείων.
    Ας έρθουμε τώρα στους διευθυντές σχολείων. Εδώ και αρκετές δεκαετίες η πρακτική που ακολουθείται γενικά, είναι η εξής: Οι θέσεις – «φιλέτα» των σχολείων μοιράζονται στα κομματικά γραφεία του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, μεταξύ των «δικών μας παιδιών». Μάλιστα, πολλές φορές τα ονόματα των μελλοντικών διευθυντών κυκλοφορούν στα σχολεία ή/και στα καφενεία, πολύ πριν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής.
    Ακολούθως, οι υποψήφιοι διευθυντές, αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, περνούν από «συνέντευξη». Η «συνέντευξη» μετρά καθοριστικά για την επιλογή τους και γίνεται από τα μέλη των ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολύ λιγότερα προσόντα από τους εξεταζόμενους. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με αυτόν που κάθεται απέναντι και έχουν ως σκοπό την διαμόρφωση του κατάλληλου αποτελέσματος, που είναι: Οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος έρχονται (πάντα) πρώτοι σε βαθμολογία και παίρνουν τις θέσεις των σχολείων που επιθυμούν. Επίσης, κάποιοι που ανήκουν στο(α) αντίπαλο(α) κόμμα(τα) παίρνουν και αυτοί κάποιες «θέσεις» ώστε να εξασφαλίζεται μια ισορροπία και να μετριάζονται οι διαμαρτυρίες. Ποιοι είναι «χαμένοι από χέρι»; Μα φυσικά, όσοι δεν είναι κομματικά ενταγμένοι. Όσα πτυχία, όσες ικανότητες και αν έχουν, έρχονται πάντα (ελέω συνέντευξης) τελευταίοι. Καταλήγοντας, ήθελα να τονίσω ότι όσα συστήματα και αν φτιάξουμε, δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν εξαλειφθεί η γάγγραινα της ευνοιοκρατίας και ημετεροκρατίας. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν, είναι να παγιώνεται το αίσθημα της αδικίας και της παραίτησης στον εκπαιδευτικό κόσμο και να διαιωνίζεται ένα «σοβιετικού τύπου» σύστημα κομματικών τοποτηρητών, παρότι θέλουμε να λεγόμαστε δημοκρατική χώρα.

  • 9 Απριλίου 2011, 16:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ζ. ΠΕ 11

    Αναβάθμιση του Σχολικού Συμβούλου διότι όπως είναι τώρα είναι ναι μεν με γνώσεις, ανύπαρκτος στα εκπ/κά δρώμενα δε…
    Πάταξη και οριστικό σταμάτημα των »ιδιαίτερων» από τους διορισμένους Εκ/κούς με άμεση ποινή απόλυσης!!!(Σε ποιό πολιτισμένο κράτος ο διορισμένος Εκπ/κός κάνει όλη μέρα ιδιαίτερα, ξεζουμίζει τον Έλληνα και το πρωί πηγαίνει στο Σχολείο και κοιμάαααται!!…και ο Έλληνας φορολογούμενος τον πληρώνει!!!!)
    Συνεχής έλεγχος του Εκπαιδευτικού έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο »να κάνει όλες τις δουλειές της ημέρας: ψώνια, λαϊκή, market, και πού και πού και μάθημα…
    Αναβάθμιση του Εκπ/κού με αυστηροποίση των ποινών, συνεχής αξιολόγηση,
    Διευθυντές ισχυροί με προσόντα, γνώσεις και ουσιαστικές αρμοδιότητες που να υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο…Διευθυντές που αν δεν αναβαθμίζουν και δεν διοικούν το Σχολειό να παύονται πάραυτα…Άρση της ατιμωρισίας στην Εκπαίδευση, Άρση της ασυλίας του πλιάτσικου και του βολέματος!!!
    Πλήρης εφαρμογή των νόμων οριζόντια και κάθετα…

  • 9 Απριλίου 2011, 15:05 | Βασιλική Ν.

    Οι προτάσεις του Υπουργείου για την αναβάθμιση του ρόλου του διευθυντή γενικώς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το πρόσωπο του δημόσιου σχολείου και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.
    Ο νέος ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας, όμως, απαιτεί σύνθετες δεξιότητες αφού τα επίπεδα επικοινωνίας είναι πολλαπλά:
    α) επικοινωνία με τους γονείς
    β) επικοινωνία με τα παιδιά
    γ) επικοινωνία με τους συναδέλφους
    δ) επικοινωνία με τους υπόλοιπους θεσμούς (δήμος κλπ)
    ε) επικοινωνία με την κεντρική εξουσία και διάχυση των στόχων που θέτει

    Στην πράξη, ένας διευθυντής-εμψυχωτής που θα θελήσει να εμπνεύσει παιδιά και συναδέλφους και να οδηγήσει τη σχολική μονάδα στην εξωστρέφεια μπορεί να βρει απέναντί του πολλούς:
    α) τους συναδέλφους, γιατί τους χαλάει την ηρεμία
    β) τους γονείς, που δεν τους κάνει ακόμη και τα πιο παράλογα χατήρια
    γ) τους υπόλοιπους θεσμούς (π.χ. Δήμο) όταν ζητάει χρήματα, εξοπλισμό κλπ.

    Πώς θα ανταπεξέλθει σε όλα αυτά; Μόνον με ένα προφίλ «μονάρχη» ο οποίος επιβάλει και τιμωρεί.
    Αυτό το προφίλ όμως δεν ταιριάζει στην εκπαίδευση η οποία οφείλει να δίνει ευκαιρίες για δημιουργικότητα.
    Ένας σύλλογος διδασκόντων είναι ικανός με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποθαρρύνει και να στείλει στο σπίτι του (στην καλύτερη περίπτωση) και τον πιο αισιόδοξο και ικανό διευθυντή.
    Γιατί, υπάρχουν σχολεία όπου, οι συνάδελφοι είναι μαζί για πάνω από 20 χρόνια, έχουν αναπτύξει μεταξύ τους μια ιδιαίτερη κουλτούρα, έχουν δημιουργήσει πολλές φορές και δεσμούς εξάρτησης από τους γονείς που φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο.
    Πώς ένας διευθυντής λοιπόν, θα τα αλλάξει όλα αυτά; Πώς θα προστατευτεί;

    Μετά από είκοσι χρόνια που εργάζομαι στην Αθμια, Θα πιστέψω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει όταν:
    α) στα προσόντα των υποψηφίων δεν υπάρχει πουθενά (ούτε στα συνεκτιμόμενα) καμία αναφορά για συνδικαλιστική δράση
    β) ο υποψήφιος έχειτα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών κά) αλλά εξετάζεται και όλη η πορεία του και αξιολογείται αναλόγως
    γ) οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υπηρετήσουν στην ίδια σχολική μονάδα το πολύ για έξι (6) χρόνια (έμαθα ότι κάτι τέτοιο εφαρμόζουν στην Κύπρο)[έτσι δεν αναπτύσσεται αυτή η περίεργη κουλτούρα της σχολικής μονάδας που στραγγαλίζει το καινούριο και μαραζώνει το παλιό]
    δ) απαγορευτεί στα παιδιά των εκπαιδευτικών να φοιτούν στην ίδια σχολική μονάδα που υπηρετούν οι γονείς τους, ενώ υπάρχουν άλλα σχολεία κοντά τους [και στα παιδιά θα κάνει καλό και δεν θα μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις εξάρτησης από τους γονείς που μόνο κακό κάνουν στους υπόλοιπους μαθητές και στο σχολείο γενικότερα]
    ε)δοθούν αληθινά κίνητρα σε ανθρώπους που αγαπούν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά και διαρκώς ενημερώνονται, να ασχοληθούν με τη διοίκηση του σχολείου και όχι να αναγκάζονται να κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες για να μην γίνουν αντικείμενο χλευασμού.

  • 9 Απριλίου 2011, 11:33 | KD

    Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων προϋποθέτει και ενίσχυση του προφίλ των υποψηφίων.Ο πρόσφατος νόμος δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Βασική αρχή του management είναι η αντιστοίχηση των δύο.

    Ν. 3848:


    Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με 24 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,

    Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αξιολογείται με 14 μο-

    νάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

    α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

    β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

    γ) Προσωπικότητα – γενική συγκρότηση: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.


    Όταν στο πιό αναξιοκρατικό δημόσιο του δυτικού κόσμου, δίνεις στην συνέντευξη 15 μονάδες και στα μεταπτυχιακά 3!, το να μιλάς για ενίσχυση αρμοδιοτήτων είναι τουλάχιστον αυτοκτονικό.

    Θα φανεί στις προσεχείς επιλογές στελεχών με την σύγκριση των μορίων από τις κατηγορίες επιστημονικής συγκρότησης και (γ) προσωπικότητας

  • 9 Απριλίου 2011, 10:41 | Κώστας Τσεσμετζής

    Για ….!!!! άλλη μια φορά καλείτε τους μαθητές να τους πειτε ποιός ειναι ο σωστός τρόπος να μάθουν γράμματα.Για άλλη μια φορά θα πρέπει οι μαθητές να καταλάβουν γιατί ολα τα προηγούμενα χρόνια η μάθηση προς αυτούς δεν ήταν σωστή!!! Η πρόταση σας για μεγαλύτερες ευθύνες σε δ/τες σχολείων αρχικά νομίζει κανείς οτι ειναι θετική, για να έχει βαση και ελπίδα μια τετοια πρόταση θα πρέπει η επιλογή σας ως προς την τελική ανάθεση σε κάποιον αυτής της θέσης να ειναι ιδιαίτερα αυστηρή δεδομένου οτι στα <> του πλέον θα είναι η τυχη και το μελλον εκατοντάδον μαθητών ανα σχολείο. Τα master και τα μεταπυχιακα πολλές φορες δεν ειναι το σωστό κριτίριο κάποιου για αυτή την θέση, κι΄ομως πολλες φορές δώσατε αυτές της θέσης γιατι, κάποιος ειχε απλά ενα master, αλλα…….δεν ειχε την ικανότητα στην διοικηση, δεν ειχε την δεξιοτεχνεία, δεν ειχε διορατικότητα, δεν ειχε γενικά ανοιχτό μυαλό………..ειχε ομως <>

    Κλείνοντας θέλω να σας πω οτι θα πρέπει να λαβετε σοβαρα υπόψιν σας πολλούς παράγοντες για την τελική σας κρίση και συνεχώς να κάνετε ελέγχους. Το τελικό αποτέλεσμα ειναι το μοναδικό μέτρο για κάποιον, ειναι θετικό μένεις……..δεν ειναι θετικό πας στο σπίτι σου.
    Ευχαριστώ.
    Τσμετζής Κώστας.

  • 9 Απριλίου 2011, 10:39 | nic

    Ο διευθυντής είναι καθηγητής και ως καθηγητής προσλήφθηκε. Η πολιτεία πλήρωσε για να τον εκπαιδεύσει και απαιτεί με νόμο να προσφέρει 5 χρόνια υπηρεσία στην εκπαίδευση αλλιώς να επιστρέψει τα χρήματα. Το έργο που πρέπει να προσφέρει πρέπει να είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ που τόσο κόπτεστε και όχι το διοικητικό που θεσμοθετείτε. Το ότι κάποιος έχει διδακτορικό στην αστρολογία δεν τον κάνει σοφότερο στην διοίκηση της σχολικής μονάδας ή στην λήψη αποφάσεων ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ. Το μόνο αρμόδιο σώμα για την εκλογή των υποδιευθυντών ως τώρα ήταν ο Σύλλογος Καθηγητών τι σας κάνει να πιστεύεται ότι ένας άνθρωπος, ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ διευθυντής από εσάς, διαλέγοντας αυθαίρετα όποιον θέλει θα επιτελέσει το συγκεκριμένο έργο ??? Πιστεύω ότι οι ενέργειές σας πάνε να διαλύσουν την εκπαίδευση και τα εργατικά δικαιώματα. Αποσύρετε τις θέσεις αυτές και βάλτε τον Σύλλογο Καθηγητών στην σωστή του διάσταση γιατί θα δημιουργήσετε Οικονομικά και Διοικητικά ΣΚΑΝΔΑΛΑ με τις αυθαιρεσίες που έχει το μοντέλο διοίκησης που προτείνετε.

  • 9 Απριλίου 2011, 09:09 | Ε.Χ

    ΟΣΟΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΜΕ ΜΕ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΙ.
    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΣΟΙ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΞΕΧΝΑΓΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
    ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΠΙΣΤΩΤΕΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΑΛΕΙ Ο ΑΝΡΘΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ!!
    ΑΝ ΘΕΛΟΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΝΗΘΕΙ, ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.
    ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ.
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΡΟΛΩΝ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΝΕΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΘΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ.

    ΠΡΩΗΝ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

  • 9 Απριλίου 2011, 04:51 | Αγγελος

    Δεν υπάρχει ενιαία αποσαφηνισμένη στρατηγική για το ρολό, τους σκοπούς, τους στόχους ,τον προσανατολισμό του δημοσίου σχολείου .
    Το να συζηταμε για την ενισχυση των αρμοδιοτήτων των διευθυντών είναι σαν να ασχολούμαστε με το τι χρώμα γραβάτα θα φορέσουμε, ενω δεν έχουμε αποφασίσει εαν θα πάμε για ρεβεγιόν, για ηλιοθεραπεία η για ορειβασία.

  • 9 Απριλίου 2011, 00:36 | Γιάννης Α.

    Αν ο Διευθυντής είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την αποτελεσματική λειτουργία του Σχολείου πρέπει να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Επομένως ο γραμματέας, ο συντηρητής κτιρίων, ο ταχυδρόμος, ο νοσοκόμος, ο ψυχολόγος, ο κοινωνικός λειτουργός, ο φύλακας είναι πλέον απαραίτητοι στο Σχολείο, ιδίως το μεγάλο. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ομάδες Σχολείων. Οι καθαρίστριες πρέπει να βρίσκονται στο Σχολείο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Οι Υποδιευθυντές να είναι περισσότεροι, ένας ανά 100 μαθητές ή 4 τμήματα. Στα Σχολεία με ΤΕ επιβάλλεται να υπάρχει ειδικός Υποδιευθυντής από το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
    Με την επιβεβλημένη γενίκευση της ενισχυτικής και φροντιστηριακής διδασκαλίας επιβάλλεται και η τοποθέτηση Υποδιευθυντή που θα την επιβλέπει.

    Ο έλεγχος των πράξεων του Διευθυντή πρέπει να είναι σπανίως προληπτικός. Η πολιτεία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στα στελέχη της και αυτό να είναι φανερό σε όλους.

    Ο Διευθυντής πρέπει να μπορεί επιβάλει μικρές ποινές για τα παραπτώματα συναδέλφων ακόμη και χρηματικές. Οι Σύλλογοι καθηγητών αποδείχτηκαν μάλλον αδιάφοροι στην βελτίωση της λειτουργίας του Σχολείου, ιδίως όταν αυτή απαιτεί ξεβόλεμα. Δεν μπόρεσα να επιβάλλω στους συναδέλφους μου να προσέρχονται έγκαιρα στην τάξη τους ή στο Σχολείο το πρωί. Αυτό εξοργίζει εμένα αλλά και τους συνεπείς και φιλότιμους συναδέλφους οι οποίοι ήδη σκέπτονται αλιτήρια. Ο Διευθυντής πρέπει να γίνει ολίγον απρόσιτος, να έχει δικό του Γραφείο. Να αποφεύγεται η τοποθέτηση του Διευθυντή σε Σχολείο όπου υπηρέτησε ως καθηγητής.

    Διδάσκουμε, συνήθως ασυνείδητα, με την συμπεριφορά μας και όχι με κηρύγματα, διαταγές, οδηγίες, προτροπές και συμβουλές.

    Γενικά, η κοινωνία μας χρεωκοπεί εξαιτίας της ατιμωρησίας των παραβατών, κυρίως των πολιτικών και των δημοσιογράφων, που, το θέλουν ή όχι, είναι παραδείγματα για τα μέλη της. Η ατιμωρησία αυτή κάνει την κοινωνία μας ζούγκλα και εκμαυλίζει ακόμη και τα ακέραια μέλη της. Το φιλότιμο αποδείχτηκε τραγικά ανεπαρκές στην Ελλάδα για το χτίσιμο ευημερούσας πολιτείας και κοινωνίας.

  • 9 Απριλίου 2011, 00:00 | ταρατατα

    Ας το κάνουμε πιο ενδιαφέρον…..να δούμε αν το Υπουργείο παρακολουθεί και για να μην μιλάμε στο «βρόντο» Ενδιαφέρον είναι να δούμε τι πιστεύει η εκπαιδευτική κοινότητα.
    Μόρια
    Μεταπτυχιακός τίτλος 5(Να έχει σχέση με την ουσιαστική εκπαίδευση και όχι….)
    ΤΠΕ 1 ΚΑΙ 2 4
    Μαρασλειος 2
    Ξένη γλώσσα 3
    Προυπηρεσία 10-15έτη 2 ή 15-20 3 και 20 και πάνω 4
    Αρθρογαφία, συγγραφή ανάλογα με το παραχθέν έργο και το περιεχόμενο του 1-5
    Εισηγητής σε σεμινάρια 3-5
    Διδακτορικό 7
    Συνέντευξη 7
    Δημιουργικότητα 3
    Καινοτομία 3
    Συνεργατικότητα 3
    Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού 4
    Διοικητικές ικανότητες 4
    ………………
    και πολλά άλλα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν

  • 8 Απριλίου 2011, 23:42 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    -NAI ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ Δ/ΤΗ.ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΟΜΩΣ; ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ!!!ΑΥΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.Ο Δ/ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΑΠΛΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΙΚΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΙΚΑΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΑΦΩΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΙΘΕΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ.ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ Η/Υ.
    -ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ Δ/ΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΑ Η ΕΠΩΝΥΜΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ Δ/ΤΗ.
    -ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ/ΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ .ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ Δ/ΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ!!
    -ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΟΝ Δ/ΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ,ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΤΛ. ΜΕ «ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΗΝΤΑ» ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΘΕΣΜΟΣ!!

  • 8 Απριλίου 2011, 22:14 | Κώστας Μπακατσής

    Πόσες φορές δεν ακούσαμε πως όλα είναι θέμα παιδείας;Η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε και στον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας!

    Η δική μου άποψη είναι πως η ομάδα είναι η βάση .
    Ο σύλλογος διδασκόντων είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος να διαχειρίζεται τη σχολική μονάδα .
    Κι όταν διεκδικεί κι όταν απαιτεί κι όταν δημιουργεί κι όταν σχεδιάζει κι όταν εκτελεί κι όταν ελέγχει και αυτοελέγχεται!

    Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής εκλέγονται από το σύλλογο για 3-4 χρόνια , λογοδοτούν σ’αυτόν και είναι ανακλητοί !
    Εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και λειτουργούν στο μεσοδιάστημα με γνώμονα τις κατευθύνσεις της!

    Το γεγονός πως οι Κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν την Αμεσοδημοκρατική Δημοκρατία δείχνει πως ο σεβασμός στο αρχαίο
    αθάνατο πνεύμα είναι ‘τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’. Δείχνει πως δεν θέλουν να αφήσουν ούτε χαραμάδα ελευθερίας ,γιατί
    πιστεύουν πως θα γίνει η απαρχή για ουσιαστική δημοκρατία! Το παράξενο είναι πως και κόμματα ,κινήσεις της ‘αριστεράς’
    αντιδράνε σε τέτοιες σκέψεις!Πιστεύουν το άραγε το ίδιο;
    Αν ,τέλος ,αναλογιστούμε πως δεν χρειάζεται η εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας στο Σχολείο οικονομική δαπάνη ,τότε
    φαίνεται μεγαλύτερη η Αντιδημοκρατική ,εξουσιαστική ,απολυταρχική αντίληψη του εμπνευστή του ‘νέου Σχολείου’.

    Στην προσπάθεια να διοικηθεί σωστά η Σχολική Μονάδα δεν πρέπει να παραμεληθεί ο σημαντικός ρόλος του Συλλόγου Γονέων,
    των Συμβουλίων των Μαθητών ,των Δήμων και των οργάνων της Τ.Α.γενικότερα.
    Οι τοπικοί φορείς και οι Σύλλογοι πρέπει να έχουν κι αυτοί επαφή και γνώμη για τη λειτουργία και το γενικότερο ρόλο του Σχολείου
    στη γειτονιά και τη συνοικία .

    Όλα πάντως τα παραπάνω είναι γράμμα κενό , αν τα σχολεία έχουν να διαχειριστούν τη μιζέρια τους τόσο σε πνευματικό – παιδαγωγικό
    επίπεδο όσο και σε οικονομικό με το στραγγάλισμα πόρων και μέσων διδασκαλίας!

    Κώστας Μπακατσής δάσκαλος

  • 8 Απριλίου 2011, 21:15 | Γαβριήλ Ζώτος

    Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Διευθυντή μιας σχολικής μονάδας θα πρέπει να συνοδευτεί με ανάλογη αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό να ξεκινάει απο ένα αξιόλογο ποσό (π.χ.τουλάχιστον 300 ευρώ καθαρά ) για τις μικρές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( των Γυμνασίων ), για τις μεγάλες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης( των Γυμνασιών )και για τις μικρές του Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Σ.Ε.Κ. να διαμορφώνεται ( π.χ.τουλάχιστον στα 400 ευρώ καθαρά ) ενώ για τις μεγάλες σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Σ.Ε.Κ. να διαμορφώνεται ( π.χ. τουλάχιστον στα 500 ευρώ καθαρά ).
    Σε ότι αφορά τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού την ευθύνη να έχει η διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε., το γραφείο Π.Ε. και Δ.Ε. ή η περιφέρεια Π.Ε και Δ.Ε. αντίστοιχα.

  • 8 Απριλίου 2011, 21:00 | Διαμάντω

    Η γνώμη μου είναι ότι η δημιουργία ενός Διευθυντή μονάρχη δεν θα οδηγήσει σε αυτό που υποστηρίζετε ότι είναι η βασική σας επιδίωξη «Πρώτα ο Μαθητής» – «Πρώτα η Σχολική Μονάδα». Νομίζω ότι οι διαδικασίες στα σχολεία θα έπρεπε να είναι δημοκρατικές και οι αποφάσεις να παίρνονται κατά πλειοψηφία.

  • 8 Απριλίου 2011, 20:46 | Μαρία

    Ο διευθυντής καλό είναι να έχει αρμοδιότητες και βέβαια να τις καταμερίζει σε συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων στους εκπαιδευτικούς αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση και το ωράριο του διευθυντή δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθει μόνος του.Στα μεγάλα σχολεία χρειάζεται οπωσδήποτε γραμματειακή υποστήριξη και βοήθεια ώστε ο διευθυντής να επιτελεί ευκολότερα το συντονιστικό και παιδαγωγικό του έργο.

  • 8 Απριλίου 2011, 19:30 | Θανασης Ζ

    Οι Διευθυνές θα πρέπει να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες, εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού

    Συμφωνώ απόλυτα με τον νέο ρόλο του διευθυντή όπως περιγράφεται

    Η αύξηση των καθηκόντων μπορεί να γίνει με στήριξη του σχολείου για γραμματειακές εργασίες

    Γιατί να μην αξιολογείται ο Δ/ντής ενός σχολείου στο τέλος της χρονιάς ανώνυμα από τους γονεις?

    Σε πολύ καλό δρόμο η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας

  • 8 Απριλίου 2011, 18:51 | KD

    Διάβασα σχόλιο από εκπαιδευτικο:

    «Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει πολλά πτυχία για να είναι οργανωτικός»

    Ναι, αλλά αν ΔΕΝ είναι οργανωτικός, ΔΕΝ θα έχει πολλά πτυχία


    Ένας με πολλά πτυχία που δεν καταδέχεται να γίνει διευθυντής ψηφιζόμενος από τους με απείρως λιγότερα προσόντα συνδικαλιστές για 150 ευρώ το μήνα παραπάνω

  • Η άποψη για κάθε μορφής διοίκηση είναι υπέρ του Αγγλοσαξωνικού συστήματος ,δηλαδή ο προϊστάμενος είναι» αυτοκράτορας «. Μόνο τότε υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση . Στις άλλες περιπτώσεις υπάρχει γραφειοκρατική παράλυση όπως συμβαίνει τώρα στην Ελληνική δημόσια διοίκηση .

  • 8 Απριλίου 2011, 16:16 | Γιάννης Κάτσενος

    Θα πρέπει να αναρωτηθούν αυτοί που αποφασίζουν αν θέλουν ένα διευθυντή μπαμπούλα που να ελέγχει την κατάσταση στο σχολείο με κάθε μέσο ή ένα διευθυντή που να εμπνέει και να καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προς κοινούς στόχουνς. Η πρόταση φαίνεται πως κινείται προς το πρώτο γιατί το δεύτερο είναι το δύσκολο. Πως άραγε θα βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι; με τα διδακτόρικά ή μέσω των κομματικών καναλιών; Πιστεύω ότι ο σωστός τρόπος είναι μετά την επιλογή των 2 ή 3 που έχουν τα ελάχιστα προσόντα ο σύλλογος του σχολείου να επιλέγει τον διευθυντή με μυστική ψηφοφορία αυστηρά για θητεία τεσσάρων ετών με τη λήξη της οποίας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία με σκοπό την κρίση του διευθυντή. Αν οι υποψήφιοι δεν είναι από το σχολείο (και καλύτερα να μην είναι) ας προβλεφθεί να μπορούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους.
    Επιπλέον, όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σίγουρα ο διευθυντής πρέπει να έχει λόγο αλλά όχι τον τελευταίο λόγο. Θα πρέπει να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε προσωπικές εμπάθειες και μικροσυμφέροντα. Προσωπικά, αν υπάρξει ποτέ αξιολόγηση, θα ήθελα σε αυτή να βαραίνει περισσότερο η γνώμη των μαθητών μου και των γονεων τους τουλάχιστον όσο η γνώμη του εκάστοτε διευθυντή και του συμβούλου.
    Τέλος πιστεύω ότι η γενική αρχή «ο διευθυντής προτείνει και ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει» πρέπει να είναι η κυρίαρχη ειδικά σε Παιδαγωγικά θέματα και θέματα σχολικής ζωής και πράξης.

  • 8 Απριλίου 2011, 15:08 | Καραφύλλη Μαριάνθη

    Αν δεν του δοθεί το δικαίωμα αξιολόγησης τίποτα δεν θα προχωρήσει.

  • 8 Απριλίου 2011, 14:34 | Χριστίνα Μπ.

    Ναι στον Δ/ντή που θα «απογειώσει» το σχολείο.
    Όχι (μόνο) στα τυπικά προσόντα.

    Απαιτείται:
    1. Να διαθέτει διεπιστημονική κατάρτιση (διαχείριση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτική/παιδαγωγική), καθώς και ψηφιακή εγγραμματοσύνη.
    2. Να αξιολογείται απο τους συνεργάτες του και τη σχολική κοινότητα εν γένει.
    3. Πρωτίστως όμως να αγαπά την εκπαίδευση και τα παιδιά, να είναι παιδαγωγός (στα παιδιά) και μέντορας (στους εκπαιδευτικούς).
    4. Κυρίως να μη ξεχνά οτι το σχολείο είναι το άλλο σπίτι των παιδιών και των εφήβων κι όχι το προσωπικό του «μαγαζάκι» που τον ανεβάζει κοινωνικά. Διότι επειδή υπάρχει πρώτα ο ΜΑΘΗΤΗΣ έχει λόγο ύπαρξης το σχολείο, ο διευθυντής, ο εκπαιδευτικός αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας!

  • 8 Απριλίου 2011, 14:15 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Οι σημερινοί διευθυντές εχουν επιλεγεί αναξιοκρατικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό εάν δεν αποκαταστήσετε την αδικία και δεν προσληφθούν οι σωστοί άνθρωποι θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

  • 8 Απριλίου 2011, 14:00 | χρηστος

    O Διευθυντης σήμερα έχει όλες τις ευθύνες του σχολείου, βάλλεται από όλους, χωρις όμως να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για όλα τα θέματα. Ο Διευθυντής δεν μπορεί να ελέγξει καθηγητές ούτε μπορεί να κινήσει πειθαρχική διαδικασία διότι οι συνδικαλιστές αποφασίζουν αυτόματα ότι δεν θα ξαναγίνει Δ/ντής (στο ΠΥΣΔΕ συμμετέχουν 2 αιρετοί). Κρίνεται και κατακρίνεται συνεχώς χωρίς ο ίδιος να αξιολογεί ή να επιβάλλει το οτιδήποτε. Το τραγικο είναι οτι ενας Δ/ντης δεν κρίνεται από το εάν βελτίωσε την σχολική του μονάδα, αλλά από τις σχέσεις του με συνδικαλιστές. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να ασκήσει δημόσια διοίκηση.
    Προτείνω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Δ/ντή καιο Σύλλογος να αποφασίζει μόνον για τα καθαρά παιδαγωγικά θέματα. Η επιλογή Δ.ντών να γίνται ύστερα από αξιολόγηση της σχολικής μονάδας για τους ήδη υπηρετούντες Δ/ντές, εξαίρεση των αιρετών από την διαδακασία επιλογής (μείωση του κομματισμού), υποχρεωτική θητεία Υποδιευθυντή πριν την υποψηφιότητα για Δ/ντής, υποχρεωτικό σεμινάριο ενημέρωσης και διοίκησης σχολείου, υποβολή εξαμηνιαίου απολογισμού δράσης του σχολείου στην Δ/νση Β/θμιας. Επίσης Δ/ντές και Υποδιευθυντές να γνωρίζουν οπωσδήποτε πιστοποιημένη χρήση Η/Υ και ξένη γλώσσα (προαπαιτούμενα).

  • 8 Απριλίου 2011, 13:48 | Νίκος

    Τον Διευθυντή δεν τον κάνουν μόνον τα προσόντα τα μεταπτυχιακά ή και τα διδακτορικά. Τον Διεθυντή τον κάνει η κοινωνική μόρφωση η κοινωνική ευαισθησία η δημοκρατική σκέψη ο δυναμισμός ….!Πόσους τέτοιους μπορείτε να βρείτε?

  • 8 Απριλίου 2011, 13:41 | ΧΑΡΗΣ

    Μια πραγματικα καλη προσπαθεια να αλλαξει το σημερινο διευθυντικο χαος.

    Ισως σε πολλους να ξυνισουν οι αποψεις μου, αλλα διευκολυνουν στον ορισμο «διευθυντης». Μην βιαστειτε λοιπον να φωναξετε εμπορευματικοποιηση της Παιδειας – μην κοιτατε το δαχτυλο αλλα το τι δειχνει.

    Εαν σωστος διευθυντης δεν ειναι απαραιτητο να ειναι καλος δασκαλος. Για αυτον το ρολο εχει τους δασκαλους. Πρεπει να ειναι κατ αρχην ηγετης. Αν ειναι καλος διευθυντης ακουει τους δασκαλους (παραγωγοι) και τους μαθητες (παραγωγα) αλλα και τους γονεις (πελατες). Επιβλεπει και διοικει την παραγωγη. Ασφαλως αποκτα μια γνωση του εργαλειου (διδασκαλεια) που παρεχεται απο τους δασκαλους (παραγωγοι) και των διαφορων εναλλακτικων τροπων χρησης των εργαλειων για βελτιστη παραγωγη και ποιοτητα.

    Σε μια επιχειρηση φερ ειειν, ο διευθυντης δεν ειναι και μηχανικος, και λογιστης, και αποθηκαριος και ολα αυτα μαζι – μα γι αυτο εχει τους ειδημονες.

    Σε τελευταια αναλυση, αυτο το προτυπο βλεπει, μαθαινει και θυμαται ο μαθητης. Και ετσι «παιδευται». Ειδικα στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση βαζουμε το νερο στο αυλακι¨. Και επειδη το σχολειο ανηκει στην ευρυτερη κοινωνια, ο διευθυντης θα περιμενα να αποτελει και εναν κρικο συνδεσης των μαθητων με το αμεσο κοινωνικο περιβαλλον, δηλ π.χ. την δημοτικη βιβιοθυκη, το δημαρχειο, τις μικρο-επειχειρησεις, τις βιομηχανιες, νοσοκομεια κλπ. Στις ΗΠΑ εχουν φερ ειπειν καθε χρονο δυο μερες που γονεις εξηγουν στα παιδια τους τι δουλεια κανουν και μια μερα -οπου ειναι δυνατον – περνουν τα παιδια τους στις δουλειες τους.

    Αυτα αποτελουν κινητρα για τα παιδια αλλα και για την γειτονεια/περιφερεια να συμμετεχει στο σχολειο. Τετοιες πρωτοβουλειες δεν μπορει να αναλαμβανει ενας διευθυντης αν ειναι χωμενος στα «χαρτια και τα κιταπια» που λενε.

    Τελος νομιζω οτι το θεμα της αμοιβης και της κρισης αποδοσης ειναι και κριτικης σημασιας. 50 Ευρω επιπλεον μισθου ειναι πολυ λιγα για να κεντρισεις – αλλα και να διατηρησεις – το ενδιαφερον ικανων στελεχων.
    Ισως να χρειαζεται μια περαιτερω διευκρινηση των προσοντων και του μισθου του διευθυντη. Η κριση αποδοσης ειναι σημαντικος κρικος συνεχειας. Αν δεν υπαρχει θα καταστρεψει την σχεση με τους δασκαλους, μαθητες, γονεις κλπ. Γι αυτο και ολοι αυτοι θα πρεπει αν συμμετεχουν σε ενα συστημα κρισης της αποδοσης του διευθυντη με καθαρα κριτιρια και πολλαπλασιαστες. Και για να διασφαλιστει η διαφανεια και να αποκλειστουν τα συμφεροντα, ολα πρεπει να ειναι ελευθερα διαθεσιμα στον διαδυκτιο.

    Και γι αυτο ενα απο τα προσοντα των διευθυντων πρεπει να ειναι η ψηφιακη του εκπαιδευση.

    Πως ομως κρινονται οι διευθυντες απο την Διοικηση?
    Εκει χρειαζονται περισσοτερες διευκρινησεις.

    Ευχαριστω για την δυνατοτητα να εκφρασω τις αποψεις μου.

  • 8 Απριλίου 2011, 12:46 | Giannis

    Είμαι καθηγητής με γονείς και αδερφό εκπαιδευτικούς, με ένα ευρύτερο φιλικό περιβάλλον αποτελούμενο από συναδέλφους. Σε συζήτηση, βασισμένη στις εμπειρίες του καθενός, καταλήξαμε ότι το 80% των διευθυντών επιλέγονται με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ το 70% από αυτούς είναι παντελώς ακατάλληλοι για την θέση, αποτελώντας τροχοπέδη στην αρμονική λειτουργία του σχολείου και την εξυπηρέτηση των στόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση τις σύγχρονες θεωρίες. Σε αυτούς τους ανθρώπους τώρα, που επιλέχθηκαν με αυτά τα κριτήρια, ερχόμαστε να δώσουμε υπερ-αρμοδιότητες πάνω από αυτές που έχει ο σύλλογος. Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται μια μορφή ελέγχου και αξιολόγησης στο υπάρχον σύστημα που έχει πολλά προβλήματα αλλά το πρόσωπο ή η αρχή που θα τα αναλάβει πρέπει να έχει και τα απαραίτητα προσόντα. Κάθε σύστημα είναι καλό ή κακό ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα ενσωματωθεί. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα πελατειακών σχέσεων που αποτελεί το υπόβαθρο στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας από μια τέτοια ρύθμιση. Εύχομαι να αποδειχθώ ψευδομάντης αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει πλήθος συγκρούσεων, θα διαταράξει το κλίμα λειτουργίας των σχολείων και θα υποβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 8 Απριλίου 2011, 12:41 | J.A.

    Τελικά πόσο παλιό κι αυταρχικό είναι αυτό το «Νέο Σχολείο» με την ενός ανδρός-γυναικός αρχή,παρά τις πολυδιαφημισμένες τεχνολογικές βελτιώσεις! Με μαθητές στοιβαγμένους σε τάξεις που έχουν φτιαχτεί για λιγότερους,με τους εκπαιδευτικούς να επιβιώνουν με τα εντελώς απαραίτητα και να πρέπει να προετοιμάζουν και μαθήματα υπερπαραγωγές για τους καινούριους ψηφιακούς πίνακες, να τρομάζουν στην κάθε παρατήρηση του «ηγέτη» διευθυντή, έτοιμοι να κολακεύσουν κάθε αδυναμία του για μια καλή αξιολόγηση, με διευθυντές που θα έχουν αξιολογηθεί με τη γνωστή κομματική αξιοκρατία να κρατούν στα χέρια τους την τύχη 30-35 συναδέλφων τους και να λειτουργούν χωρίς έλεγχο,αλλά και χωρίς υποστήριξη σε αρμοδιότητες που τους ξεπερνούν-πότε σπουδάσαμε διοίκηση και διαχείριση προσωπικού στις καθηγητικές σχολές και δεν το πήρα χαμπάρι-, με άθλια και αντιπαιδαγωγικά βιβλία γραμμένα στο πόδι-έχει κόστος η αλλαγή τους,ενώ ο διευθυντής-ηγέτης δεν καοστίζει τίποτα,αφού δε θα αμείβεται ιδιαίτερα καθώς η αμοιβή του θα είναι η αίσθηση της εξουσίας πάνω στους υποτελείς του,αληθινά πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα σχολείο καλύτερο από αυτό που υπάρχει;Για να αντιμετωπιστεί η πεποίθηση που καλλιεργήθηκε συστηματικά ότι οι καθηγητές δεν δουλεύουν κι είναι τεμπέληδες και γι΄αυτό δεν λειτουργεί σωστά το σχολείο αφήνοτας έξω όλους τους άλλους παράγοντες και κυρίως τα προγράμματα σπουδών και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις που αποσυντονίζουν τη λειτουργία του σχολείου, δημιουργείται ένα μοντέλο απολύτως συγκεντρωτικό παρόλο που,σχήμα οξύμωρον,επικαλούνται την ανάγκη για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.Η ευθύνη περνάει μεν στη σχολική μονάδα,αλλά η άσκηση της εξουσίας συγκεντρώνεται στα χέρια του διευθυντή,χωρίς μηχανισμό ελέγχου αυτής της εξουσίας.Φοβάμαι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερο σχέσεων εξάρτησης από κομματικές οργανώσεις,κύκλους συμφερόντων,προσωπικές φιλοδοξίες κ.λ.π.
    Υ.Γ.1. Από διευθυντές με διαφόρων ειδών ψυχολογικά προβλήματα,ή μήπως δεν υπάρχουν ακόμα και τώρα τέτοιοι,αλλά με λιγότερες εξουσίες, πώς θα μπορούν να προστατευτούν μαθητές και καθηγητές; Θα πρέπει να ανοίγουν πόλεμο φθοράς ή θα πρέπει να υποτάσσονται σε κάθε είδους απαιτήσεις,ο νοών νοείτω,για να είναι αρεστοί;
    Υ.Γ.2 Ερώτηση:Στους άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης είναι οι διευθυντές εκείνοι που αποφασίζουν για πειθαρχικά ζητήματα;

  • 8 Απριλίου 2011, 12:19 | Ιωάννης Νάκης

    Κάθισα και διάβασα όλα τα σχόλια. Σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ. Αναρωτιέμαι όμως, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του χώρου. Λέει ο καθένας – ανάμεσά τους κι εγώ – το μακρύ και το κοντό του σε έναν ατέλειωτο «διάλογο» χωρίς ένα σκοπό. Θα βγει κάποια απόφαση στο τέλος; θα υπολογίσουν τις απόψεις μας και ποιες;
    Δυστυχώς αυτοί οι λόγοι έπρεπε να είναι καταγραφές από συζητήσεις στο Σύλλογο Εκπ/κών του Σχολείου, στις συνδικαλιστικές συναντήσεις μας, στις συζητήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Να βγαίνουν προτάσεις από την πλειοψηφία και να υποστηρίζονται.
    Αλήθεια συνάδελφοι τιμούμε με την παρουσία μας και κυρίως τις προτάσεις μας τις συνεδρίες ή υπογράφουμε ένα χαρτί στη διάρκεια του διαλείμματος; Συμμετέχουμε ενεργά στα συνδικαλιστικά μας όργανα ή βρίσκουμε την ευκαιρία για έναν καφέ και για ψώνια; Τέλος ψηφίζουμε σκεπτόμενοι προτάσεις ή κομματικές απόψεις;
    ‘Οσο καιρό θα λειτουργούμε έτσι, θα μας παραχωρείται ένας χώρος για να μοιρολογούμε και να αμπελοφιλοσοφούμε χωρίς πρακτικά αποτελέσματα.

  • 8 Απριλίου 2011, 12:06 | Παναγιώτης

    Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει «διαβούλευση» με τον κάθε «επαϊοντα». Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί και φορείς επιλέγουν να απαντήσουν. Ζήτω η «συμμετοχική» δημοκρατία…

  • 8 Απριλίου 2011, 09:54 | Βαγάκης Π.

    Ο διευθυντής ακόμη και τώρα , αποτελεί την ταυτότητα και την εικόνα του σχολείου. Η πρώτη ερώτηση που κάνει κάποιος που ζητάει απόσπαση ή μετάθεση σε ένα σχολείο είναι για το πόσο καλός είναι ο διευθυντής, τα υπόλοιπα έπονται.
    Όλοι κατά την γνώμη μου θέλουν , <>, έναν διευθυντή με όραμα , που θα τους στηρίζει , θα τους υποστηρίζει, και θα είναι δίκαιος. Τέλος φυσικά τον θέλει να διακρίνεται ως προς την εικόνα του τόσο εσωτερικά , μέσα στο σχολείο, όσο και εξωτερικά γονείς- δήμος- πολιτεία θέλει με άλλα λόγια έναν ηγέτη που θα του δίνει το παράδειγμα και θα αποτελεί το πρότυπο.
    Ο ηγέτης – μάνατζερ , όλοι καταλαβαίνουμε τι προσόντα πρέπει να έχει, ιδίως όταν πρόκειται για μια σχολική μονάδα ,(διοικητικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά , αγωγής- ειδικής αγωγής , επαγγελματικού προσανατολισμού, περιβαλλοντικά , υγείας… και τόσα άλλα). Πάντως δεν μπορεί να είναι ο υπερήρωας και θα πρέπει να συνεπικουρείται από όλους στο έργο τους. Ο διευθυντής – διοικητής δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκτελεί και να διεκπεραιώνει όλες τις δουλειές , αλλά είναι ικανός να δίνει αρμοδιότητες και συνάμα να δίνει χώρο για πρωτοβουλίες και αυτενέργεια.

  • 8 Απριλίου 2011, 09:48 | Έλενα

    Στο δικό μας το σχολείο που είναι το 2ο Δημοτικό Μελισσίων η διευθύντρια του σχολείου είναι εξαιρετική. Αισθάνομαι όμως πραγματική τυχερή ως μητέρα γιατί έχω ακούσει από άλλους γονείς για διευθυντές σχολείων τα χειρότερα. Συμφωνώ απόλυτα με τον νέο ρόλο του διευθυντή όπως τον περιγράφετε. Δεν γνωρίζω ακριβώς τον τρόπο αξιολόγησης των διευθυντών και με ποιά κριτήρια γίνεται η μετάθεσή τους σε ένα σχολείο. Επειδή ο ρόλος του πλέον θα είναι πολύ ουσιαστικός στην αναβάθμιση της σχολικής μονάδας θα πρότεινα μία από τις αρμοδιότητες ενός οργάνου διοίκησης να είναι η αξιολόγηση των διευθυντών και αυτό να γίνεται με βαθμολόγησή του από το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς και τον προιστάμενό του έτσι ώστε να καταγράφεται στο δικό του φάκελο. Υπάρχουν αρκετοί πιστεύουν που θα λάμψουν και κάποιοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν.

  • 8 Απριλίου 2011, 09:37 | Ιωνάθαν Λίβινγκστον

    Πετάμε το κουβάρι με το νήμα στη γάτα και αυτή αρχίζει να παίζει μαζί του, προσπαθώντας να το ξετυλίξει… Τσιμπήσαμε και εμείς αυτά που μας πέταξε το Υπουργείο και προσπαθούμε να βρούμε την άκρη του νήματος που είναι κρυμμένη (;) στις πτυχές των αναδιαρθρώσεων του μεταφορντισμού.
    Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας: Διευθυντής ως υπηρεσιακός και επιστημονικός προϊστάμενος, με δυνατότητα κρίσης, αξιολόγησης, σχεδιασμού, υλοποίησης,….. Προφανώς μιλάμε για θέση εξουσίας. Η εξουσία έχει δυο προαπαιτούμενα: α) να μπορείς να τη διαχειριστείς (ικανότητα) και β)αμοιβή ανάλογα των προσόντων και του εύρους της εργασίας σου. Εδώ έχουμε καταφέρει μια μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία. Έχουμε διευθυντές (γραφείων- διευθύνσεων) καθώς και επιστημονικούς προϊσταμένους (Σχ. Σύμβουλοι)που προΐστανται 200, 300 ή ακόμα και 1000+ υπαλλήλων (π.χ. ένας διευθυντής διεύθυνσης) και αμοίβονται ελάχιστα πάνω από αυτούς. Μεγιστοποιώντας την ευθύνη χωρίς ανάλογη μεγιστοποίηση του κινήτρου τι μπορείς να περιμένεις; Πάλι θα τρέξουν αυτοί που μπορούν να ελίσσονται στα νήματα της διαπλοκής. Δεν μπορεί να έχεις ένα διευθυντή γραφείου π.χ. με 200+ εκπαιδευτικούς στην ευθύνη του που να αμοίβεται 50€ ακαθάριστα περισσότερα από ένα διευθυντή 4/θ δημοτικού με 3 άλλους δασκάλους και 50 παιδιά. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πάει να εκτεθεί σε μια θέση που ούτε ιδιαίτερες αρμοδιότητες έχει ούτε κανένα κίνητρο (επαγγελματικής ή οικονομικής φύσης). Διάβασα πιο πάνω μια πολύ ωραία παρομοίωση: Ο διευθυντής δεν είναι ούτε μπαμπούλας ούτε Βέγγος να τρέχει για όλα μόνος του. Συμφωνώ απόλυτα. Ας κρατήσουμε παράλληλα το «Ουκ εστι πύργος ουδέ ναυς έρημος ανδρών μη ξυνοικούντων έσω» (Οιδίπους Τύραννος). Η αξία του οποιουδήποτε διευθυντή θα είναι όση και η δυναμική που θα προκύψει από τη σχέση του με το σύλλογο διδασκόντων. Η σχέση αυτή είναι δυναμική (πολλαπλασιαστική) και όχι αθροιστική. Πρόκειται λοιπόν για το γινόμενο Σύλλ Διδασκόντων x Διευθυντής =….. Αν κάποιος από τους όρους τείνει προς το μηδέν τότε το σύνολο τείνει προς το μηδέν. Τώρα μηδενίζοντας τις ευθύνες του συλλόγου διδασκόντων στο επίπεδο των προτάσεων… τι μπορούμε να περιμένουμε; Ένα σύλλογο που παθητικά θα περιμένεις τις πρωτοβουλίες του διευθυντή για να τις υλοποιήσει ή για να αντιταχτεί σε αυτές; Και δυο τελευταία. Θέλουν το διευθυντή εκτός από υπηρεσιακό να είναι και επιστημονικός προϊστάμενος (ως προς τη εκπαιδευτική διάσταση της λειτουργίας του σχολείου) και την ίδια στιγμή τον βγάζουν από την τάξη. Δηλαδή αν το αποκόψουμε πλήρως από το εκπαιδευτικό περιβάλλον, την επαφή με τα μαθήματα και κυρίως τους μαθητές, τι μπορούμε να περιμένουμε; Η αύξηση των ανατιθέμενων καθηκόντων μπορεί να γίνει με παράλληλη στήριξη του σχολείου για γραμματειακές εργασίες από το πλεονάζον ωράριο κάποιων εκπαιδευτικών ή ακόμα καλύτερα από την πρόσληψη (εδώ γελάμε… δεν μας αφήνει το 5:1 )διοκητικού στα μεγάλα σχολεία. Και το τελευταίο. Αν η υποχρηματοδότηση κάνει το διευθυντή γυρολόγο ζητιάνο για να μαζέψει χρήματα (να δούμε ποιους θα βρουν να το κάνουν με αυτές τις συνθήκες) τότε για ποια αναβάθμιση μιλάμε….;

  • 8 Απριλίου 2011, 09:32 | Κατερίνα Π.

    Οι Διευθυνές σαφώς και θα πρέπει να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά πάντα με την στήριξη των φορέων της Πολιτείας.
    Και αυτό γιατί ο κάθε Διευθυντής γνωρίζει τις ανάγκες του Σχολείου του, άμεσα και καθ΄ολοκληρία΄.

    Επίσης θα πρέπει να επιλέγονται με γνώμονα την διάθεση και την δημιουργηκότητα τους καθώς και την δυνατότητά τους στην οργάνωση και στη διαχείριση. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει πολλά πτυχία για να είναι οργανωτικός. Μπορεί να το αποδείξει με προηγούμενες δραστηριότητές του.

    Ευχαριστώ,

    -*-*-*-*

  • 8 Απριλίου 2011, 09:21 | Ελένη Τσέου

    Όπως φαίνεται και από τα άλλα σχόλια, αμφισβητείται η αξιοκρατική επιλογή των διευθυντών.Επιπλέον είναι σημαντικό οι διευθυντές, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της άμεσης συμπεριφοράς τους επάνω στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά, των αυξημένων αρμοδιοτήτων τους και της πιθανής δημιουργίας «οικογενειακού κλίματος», αντί των ατελείωτων θεωρητικών σεμιναρίων, να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια ψυχολογίας.Εξάλλου η αξιοκρατική επιλογή τους καθιστά άχρηστη την επιπλέον θεωρητική επιμόρφωση…

  • 8 Απριλίου 2011, 09:10 | Αρης

    δεν θέλουμε ένα διευθυντή προιστάμενο που θα διαχειρίζεται τις επιπλέον εξουσίες για να δημιουργεί ισχυρές κλίκες και θα προωθεί τους αρεστούς που θα υποκύπτουν στις βουλές τους.
    επιτέλους ένα δημοκρατικό σχολείο παράδειγμα για το μαθητή και την κοινωνία απαιτεί ένα ΙΣΧΥΡΟ Σύλλογο Καθηγητών που θα είναι ενεργός επειδή θα έχει τη δύναμη της συναπόφασης και της πρωτοβουλίας.
    ο διευθυντής δερβέναγας έρχεται απο τα παλιά και δεν μπορεί να δημιουργήσει προυποθέσεις βελτίωσης ένα τέτοιο πλαίσιο ούτε στη ζωή του σχολείου ούτε στη μαθησιακή διαδικασία που θα τελεί εν τρομοκρατία.
    Οι υπερβολικές εξουσίες σε ένα άνθρωπο είναι επικίνδυνες και αντιπαιδαγωγικές ειδικά όταν έχει χρόνια να μπεί σε τάξη και να έχει γνώση επίκαιρη της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
    Η εκπαίδευση θα παεί μπροστά με διευθυντές ΗΓΕΤΕΣ που θα μεταδώσουν ΟΡΑΜΑ και όχι κοινούς διοικητικού κανόνες μετριότητας και στασιμότητας που θα λαμβάνονται κεντρικά και θα εφαρμόζονται τοπικά.
    Πρόσοχή μη δώσετε «όπλα» σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να χεριστούν και αυτό θα έχει συνέπειες στο δείκτη κλίμα σχέσεις του σχολείου (που κρίνεται κρίσιμο και με βάση την αυτοαξιολόγηση που προτείνεται).

  • Διαφωνώ εντελώς με το σκεπτικό της πρότασης. Καλό μεν φαντάζει και λειτουργικό, αλλά οι αρμοδιότητες ουσιαστικά καθιστούν το διευθυντή απόλυτα άρχοντα.

    Προτείνεται -στο ίδιο πνεύμα- η βελτίωση της απόλυτης αρχής του με την προσθήκη του δικαιώματος veto του συλλόγου διδασκόντων (με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3) σε αποφάσεις του διευθυντή και ενός Ψυχολόγου που θα αποδείξει την ορθότητα της θέσης του για το καλό των μαθητών (η πρόταση προϋποθέτει ύπαρξη ψυχολόγου σε κάθε μονάδα ή έστω ενότητες σχολικών μονάδων). Αναλόγως και ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο.

  • 8 Απριλίου 2011, 08:40 | Δημήτριος Πούλος

    Οι διευθυντές θα πρέπει να εκλέγονται απο τους καθηγητές και να κάνουν μέχρι δύο τετραετής θητείες.

  • 8 Απριλίου 2011, 08:33 | Αντώνης

    Και γιατί παρακαλώ να μην αξιολογείται ο Δ/ντής ενός σχολείου στο τέλος της χρονιάς ανώνυμα από τους καθηγητές και τους μαθητές; Μόνο οι καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται για το έργο τους;

  • 8 Απριλίου 2011, 08:30 | Μαρία

    Κατά τη διάρκεια της 7 ετούς μόνιμης εργασίας μου στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάστηκα σε 18 σχολεία. Με εξαίρεση 2 χαρισματικούς διευθυντές, όλοι οι υπόλοιποι δεν θα επιβίωναν στην σχολική τάξη ή σε οποιαδήποτε άλλη εργασία γιατί απλούστατα δεν είχαν κανένα προσόν. Άνθρωποι ψηφιακά αναλφάβητοι, χωρίς γνώσεις ξένων γλωσσών (ούτε καν της ειδικότητας μου-αγγλικά), άνευ μεταπτυχιακού, με ελάχιστα σεμινάρια, και κυρίως χωρίς γνώση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, με έλλειψη παιδαγωγικής προσέγγισης και παντελή έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων ή γνώση διαχείρισης κρίσεων. Το μόνο προσόν τους ήταν ότι είχαν πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας και ότι απλούστατα δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος να διεκδικήσει τη θέση!!(όχι γιατί δεν θέλουμε ή δεν έχουμε πολύ περισσότερα προσόντα, αλλά γιατί μας δεσμεύει ο βαθμός Α και τα έτη υπηρεσίας).
    Και έρχεται η στιγμή στην οποία αναρωτιέμαι. Θα κριθώ από ένα τέτοιο διευθυντή;Ο οποίος γνωρίζει ότι έχω πολύ περισσότερα προσόντα από αυτόν και όταν με βλέπει να κάνω τόσες δραστηριότητες, προγράμματα και εκδρομές με βλέπει σαν το επικίνδυνο πιτσιρίκι που μειώνει το κύρος του και θέλει «να βγει μπροστά». Θα κριθώ από έναν άνθρωπο που δεν έχει ανανεωμένες ψηφιακές, παιδαγωγικές και διδακτικές γνώσεις και ενδεχομένως να μην μπορεί καν να κατανοήσει τι προσπαθώ να κάνω στην τάξη στα πλαίσια του μαθήματος;
    Φοβάμαι την ημέρα που θα εκχωρηθούν τόσες αρμοδιότητες στους διευθυντές,γιατί στην Ελλάδα ουδέποτε τέτοιες αρμοδιότητες αξιοποιήθηκαν κατάλληλα, παρά μόνο διέφθειρα ν το άτομο που τις κατείχε.Ανησυχώ γιατί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης αναγράφονται υπέροχα στα χαρτιά, άλλα όταν έρχεται η στιγμή της κρίσης όλοι απορούμε πώς τελικά εγκρίθηκαν κάποιοι άνθρωποι για τη θέση του διευθυντή.

    Σας ευχαριστώ για το χώρο έκφρασης που μου δώσατε.

  • 8 Απριλίου 2011, 08:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ζ. ΠΕ 11

    Πρώτα να γίνει ανάλυση γλωσσική, ετυμολογική της λέξης Δ/ντής απο όλους τους εμπλεκόμενους…και στη συνέχεια:
    Τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, άριστη ψυχική και σωματική υγεία, εκπαιδευτική πείρα και εμπειρία στη διοίκηση και διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού, γνώσεις διοίκησης & νέων τεχνολογιών, άριστη και συνεχή ενημέρωση σε Εκπαιδευτικά θέματα και ζητήματα Παιδείας, καλή υλικοτεχνική και σε ανθρώπινο δυναμικό βοήθεια.
    Σε πολύ καλό δρόμο η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας. Οι Εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν…

  • 8 Απριλίου 2011, 06:28 | Γιάννης Πατρώνης

    Διευθυντές θα πρέπει να αναζητούνται και να προτείνονται με βάση who is who του καθενός και οχι να επιλέγονται αποκλειστικά μεταξύ εκείνων που υπέβαλαν αίτηση.
    Στα δημόσια σχολεία οι ικανότεροι και καταλληλότεροι εκπαιδευτικοί για θέση διευθυντή, βλέποντας το γενικότερο μπάχαλο, αποφεύγουν να τιμήσουν τη διαδικασία.
    Οι σημερινοί διευθυντές στη πλειοψηφία τους (υπάρχουν και εξαιρέσεις):
    είναι δημοσιοσχεσίτες,
    ευνοούμενοι και προστατευόμενοι κομμάτων η κομματικών ομάδων,
    διατηρούν πελατειακές σχέσεις με Δημο, καθηγητές, γονείς, μαθητές, ανωτέρους, καθαρίστριες, φύλακες κλπ,
    είναι εργασιομανείς που ασχολούνται μ εκείνο που επιθυμούν, γνωρίζουν και τους ικανοποιεί και οχι μ εκείνο που χρειάζεται το σχολείο,
    είναι ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί (ενίοτε και ψυχασθενείς) που τρέμουν να μπουν σε τάξη με μαθητές,
    προσβλέπουν καίρια στο χρηματικό επίδομα θέσης,
    κινούνται αποκλειστικά απο προσωπική φιλοδοξία (διάβαζε ματαιοδοξία),
    αρέσκονται σε επίδειξη στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο,
    συγκεντρώνουν μανιωδώς κάθε λογής «άχρηστα» η χωρίς αντίκρυσμα τυπικά προσόντα.
    Ειδικότερα στη τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν διευθυντές με πτυχία ανώτερων η ακόμα και μέσων σχολών που προΐστανται (έλεος!) συναδέλφων τους 6-ετους διάρκειας σπουδών με μεταπτυχιακά ακόμα και κατόχων διδακτορικού, διδάσκοντας έμπρακτα την ισοπέδωση και την ακύρωση κάθε προσπάθειας αυτοβελτίωσης και προόδου.

  • 8 Απριλίου 2011, 01:36 | Αποστόλης Παππάς

    Με δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος για διευθυντής εκπαιδευτικός, μέχρι της στιγμής της κομματικής του επιλογής, δε διαφέρει από τον οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό, καλό θα ήταν να είχε άποψη και ο σύλλογος των εκπαιδευτικών της κάθε σχολικής μονάδας για το ποιος θα επιλεγεί για να τον διοικήσει. Γιατί εν τέλει για το καλό του μαθητή θα πρέπει να υπάρχει αρμονία και σύμπνοια σε αυτούς που θα παρέχουν τη γνώση και όχι αυτό που πολλές φορές συμβαίνει τώρα (ένας μικρομέγαλος που νομίζει ότι ήρθε η ευκαιρία να αποκτήσει το απαραίτητο κύρος και προσωπικότητα-δια της πυγμής που η θέση του δίνει το δικαίωμα να ασκήσει).

    Σας ευχαριστώ.

  • 8 Απριλίου 2011, 00:51 | Petros Christopoulos

    Αν ο Διευθυντής καταλήξει να γίνει ο μανατζερ του σχολείου θα είναι πολύ αρνητικό για όλους.

    Το σχολείο δεν είναι εργοστάσιο που όσο πιο πολλές ώρες δουλεύει με αυστηρή επιτήρηση κάποιος παράγει αναλογικά περισσότερα προϊόντα. Ο μαθητής για να μάθει πρέπει πρώτα και κύρια να θέλει να μάθει. Το ίδιο και ο καθηγητής του, θα πρέπει να θέλει να είναι καλός καθηγητής και να ψάχνει τους τρόπους.

    Στο σχολείο επιτελείται δημιουργική πνευματική εργασία που για κίνητρο χρειάζεται όραμα και θέληση, όχι επιστάτες.

    Σε πολλές επιχειρήσεις προηγμένων τεχνολογικά χωρών, που βασίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό τους για έρευνα, πρωτοτυπία και αποδοτικότητα, έχουν σταματήσει να εστιάζουν στο πότε, πού και πόσο δουλεύει κάποιος, και του δίνουν κίνητρα για να θέλει να δουλεύει δημιουργικά.

    Συμπέρασμα: δώστε δείγματα αξιοκρατίας στην εκπαίδευση, επιμορφώστε όσο καλύτερα γίνεται όλα τα στελέχη της και αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς επιστάτες.

  • 8 Απριλίου 2011, 00:11 | ταρατατα

    Υποψήφιοι διευθυντές ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, με κύριο προσόν κοματικές ταυτότητες κτλ θα γίνει της ….Λιβύης για να είμαστε και επίκαιροι.
    Δυστυχώς η εποχή μας ξεπέρασε πολλούς που είχαν επαναπαυτεί στις ασφαλιστικές δικλείδες του κόματος, της γνωριμίας και του γλειψίματος.
    Οι περισσότεροι απ΄αυτούς κατέχουν θέσεις και σύμφωνα με τα κριτήρια και τον τρόπο που αυτά μοριοδοτούνται οι ίδιοι θα καλύψουν εκ νέου τις θέσεις.Έτσι θα αρχίσει πάλι η κοροϊδία, από κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν.
    Σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις καλής και χρηστής διοίκησης,αλλά είναι λίγες όπως πάντα.

  • 7 Απριλίου 2011, 23:00 | ΘΟΔΩΡΟΣ

    Ο Δ/ντης είναι σίγουρα ο υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του σχολείου εξασφαλίζοντας σχέσεις συνεργασίας και ομαδικότητας μεταξύ των εκπ/κώ, των γονέων και των μαθητών. Και με το υφιστάμενο πλαίσιο ο Δ/ντης είχε τη δυνατότητα να είναι οραματιστής, διοικητής και «εργοδότης». Οι περισσότεροι όμως δεν το εφάρμοσαν γιατί α)Δεν ήθελαν να συγκρουστούν με τους γονείς β)δεν ήθελαν να συγκρουστούν με τους εκπ/κούς και να χαλάσουν τη ζαχαρένια τους και γ) δεν είχαν το ηθικό έρισμα αφού όλοι ήξεραν τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν. Αποτέλεσμα να εξαντλούν τις περισσότερες φορές τη διευθυντική τους εξουσία στους ευσυνείδητους εκπ/κους, τη συνείδηση των οποίων την εκλάμβαναν ως αδυναμία και τους υποχρέωναν να κάνουν παραπάνω ώρες καλύπτοντας κενά λουφαδόρων ημετέρων ή «γκρινιάρηδων» συναδέλφων του.
    Η εκχώρηση της αρμοδιότητας της αξιολόγησης των εκπ/κών στο Δ/ντη θεωρώ ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο.Πολλές φορές σ’ έναν εργασιακό χώρο μπορούν να δημιουργηθούν συμπάθειες και αντιπάθειες, συγκρούσεις και εντάσεις. Πώς θα εξασφαλιστεί ο κάθε εκπ/κός που πιθανόν να έχει μια διαφορετική άποψη από τον Δ/ντη και να διαφωνήσει μαζί του ότι θα αξιολογηθεί αξιοκρατικά και όχι με εμπάθεια; Πιστεύω ότι η αξιολόγηση από το Δ/ντη θα πρέπει να περιοριστεί στην υπαλληλική σχέση του εκπ/κου με το σχολείο και όχι στην εκπ/κή του ικανότητα.
    Τέλος θέλω να επισημάνω ότι το να ικανοποιεί κάποιος τα τυπικά προσόντα δε σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει και το έργο του Δ/ντή.Πολλοί απέτυχαν στην πράξη αφού κατάφεραν να έρθουν σε ρήξη και με τους γονείς και με το εκπ/κό προσωπικό και με τους μαθητές.
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστούν με περισσότερη προσοχή οι αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στους Δ/ντες γιατί εδώ είναι Ελλάδα και στην Ελλάδα ο καθένας κρύβει μέσα του έναν «δικτάτορα»