Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:00 | ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Αν κατανόησα σωστά όλα τα μεταπτυχιακά θα γίνονται δεκτά
    ανεξάρτητα της προκήρυξης και θα μοριοδοτούνται το ίδιο.

    Αν είναι έτσι είναι παράλογο!

    Όταν δηλαδή προκηρύσσεται θέση φιλόλογου εγώ που σπούδασα οικονομία
    θα έχω τα ίδια μόρια στο διδακτορικό μου ή στο μεταπτυχιακό μου;

    Δεν είναι σωστό.

    Ή θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πριμοδότηση στις σχετικές με την
    προκήρυξη μεταπτυχιακές σπουδές, ή θα πρέπει να γίνει μια
    κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων σε συνάρτηση με τα αποδεκτά σχετικά
    μεταπτυχιακά.

    Θα ήταν απολύτως λογικό π.χ. σ’ έναν διαγωνισμό του υπουργείου
    οικονομικών για οικονομολόγους να πριμοδοτούνται με υπερδιπλάσια
    μόρια οι μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία!

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

    Με εκτίμηση

    Σπιτάλας Βασίλης

    6974949838

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:30 | Γιώργος

    Η γνώμη μου για την οποιαδήποτε μοριοδότηση που διενεργείται σε γραπτό διαγωνισμό είναι αρνητική. Οι γνώσεις που αποκτά κάποιος από μία σπουδή, παρόλο που μπορεί, να μην του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία για έναν δεύτερο τίτλο, δεδομένου ότι, το μεταπτυχιακό δεν παρέχεται δωρεάν, δεν τον καθιστούν λιγότερο ικανό από κάποιον που έχει δεύτερο τίτλο σπουδών (12 μήνες ως μάστερ σε ξένη χώρα) ή και περισσότερους. Ο σκοπός πιστεύω πως δεν είναι η πληθώρα των τίτλων, αλλά η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα κάποιου. Εννοείται βεβαίως ότι αυτός που κατέχει περισσότερους τίτλους σπουδών θα αποδώσει περισσότερο στις γραπτές εξετάσεις από κάποιον που δεν κατέχει τίτλο πέραν του ενός διότι ότι αποκτά κανείς είναι εφόδιο.
    Η μοριοδότηση των θέσεων των ΕΕΠ καθώς και αυτών που είναι με σειρά προτεραιότητας με βρίσκει σύμφωνο.
    Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η κατάρτιση και όχι η παπαγαλία ή η τυχόν μετατόπιση μιας κρυφής ανεργίας.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:53 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Προσαύξηση μορίων

    Θα συνεχίσουμε με την περίπτωση της προσαύξησης. Ένα θέμα που πυροδοτεί συγκρούσεις καθώς διαχωρίζει τους υποψηφίους σε «δικά μας» και «δικά τους» παιδιά. Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε απλά την καταργεί. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη ανθρώπους που μπορεί πραγματικά να επιτελούν έργο και να συνέχισαν να υπηρετούν το δημόσιο τομέα ελπίζοντας σε αυτήν την προσαύξηση. Ακόμη και για αυτό το πρόβλημα υπάρχει μια λύση που πιθανότατα μπορεί να γίνει αποδεκτή.
    Μπορεί ο Νομοθέτης να δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να παίρνουν προσαύξηση. Βασική όμως αλλαγή της πρότασης που σας παρουσιάζω είναι το πότε θα αρχίζει η καταμέτρηση του χρόνου για να μπορεί ο υποψήφιος να παίρνει προσαύξηση. Αν θέλει να απαλλαγεί ο Νομοθέτης από την περίπτωση να κατηγορηθεί για πριμοδότηση των «δικών του παιδιών» μπορεί να αρχίζει την μοριοδότηση μετά το τέλος του δεύτερου ή του τρίτου έτους προϋπηρεσίας. Π.χ. μετά το τέλος του τρίτου έτους, θα δίνεται προσαύξηση για το 4ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο έτος. Πόσοι άραγε θα έχουν τόσα χρόνια προϋπηρεσίας με το Ελληνικό Δημόσιο; Με τον τρόπο αυτό ο Νομοθέτης απαλλάσσεται από τις περιπτώσεις «κάποιοι» να έχουν συμβάσεις με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση καθώς το χρονικό διάστημα που κάποιοι θα έχουν σύμβαση λογικά δεν θα υπερβαίνει τους 24 ή 36 μήνες. Παράλληλα βοηθάει και όλους αυτούς που πραγματικά εργάστηκαν στο Δημόσιο τομέα και κάλυψαν πάγιες ανάγκες. Η μοριοδότηση που προτείνεται είναι 3 μόρια για κάθε μήνα για 5 χρόνια. Άρα το σύνολο μορίων που κάποιος μπορεί να αποκτήσει στην πενταετία μοριοδότησης θα είναι 180 μόρια.

    Σύνολο μορίων από εμπειρία και προσαύξηση

    Αν στα μόρια της προσαύξησης (180) προσθέσει κανείς και τα μόρια της εμπειρίας (576), το σύνολο που προκύπτει είναι 756 μόρια. Μπορεί δηλαδή να εξισσοροπήσει κανείς έναν αντίστοιχο βαθμό πτυχίου από κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Τεστ Δεξιοτήτων

    Άλλο ένα θέμα που χρίζει ιδιαίτερης σημασίας είναι η βαθμολόγηση του Τεστ Δεξιοτήτων. Πολλές οι διαφωνίες που προκύπτουν για τη μοριοδότηση του Τεστ, καθώς οι περισσότεροι έχουν μια δικής τους αιτιολόγηση για την αξία του Τεστ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ και ΤΕ δεν μπορούν να κατανοήσουν την αξία που δίνει η μοριοδότηση στο Τεστ Δεξιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν ένα Τεστ να αποκτά την αξία ενός Διδακτορικού (400 μόρια) ή τα μισά και παραπάνω μόρια του μέσου βαθμού πτυχίου στην Ελλάδα (7) και όλα αυτά να ανοίγουν ένα νέο διάλογο περί αξιοκρατίας.
    Τις δεξιότητες του υποψηφίου κανονικά τις κρίνει ο προϊστάμενος που πρόκειται να τον τοποθετήσει σε μια θέση με εξειδικευμένες ανάγκες. Ένα τόσο γενικό Τεστ δεν είναι δυνατό να γνωρίζει πραγματικά τις Δεξιότητες κάποιου υποψηφίου. Η βαθμολόγηση του Τεστ δεν πρέπει να ξεπερνά τα εκατό (100) μόρια, ίσα με τα μισά μόρια ενός Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Είναι μια πριμοδότηση που σαφώς δεν αλλάζει το χάρτη βαθμολόγησης των υποψηφίων και δεν πρόκειται να οδηγήσει τους υποψηφίους στην αναμονή της επόμενης εξέτασης ενός Τεστ, στην παραπαιδεία και παραφιλολογία που πρόκειται να αναπτυχθεί κάθε φορά που θα πραγματοποιείται το Τεστ. Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι και η αξία ενός Τεστ διάρκειας τριών ωρών, για όλους τους υποψήφιους που έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον 4 χρόνια για να αποκτήσουν κάποιο τίτλο σπουδών (πτυχίο).

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:00 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Κατηγοριοποίηση των προσλήψεων

    Εδώ όμως θα πρέπει να γίνει αναφορά στην ποσοστιαία κατανομή των προσλήψεων. Πρώτα από όλα θα πρέπει να γίνει κατάταξη των υποψηφίων σε λίστα χωρίς προϋπηρεσία, με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση και με προϋπηρεσία και προσαύξηση. Για την προσαύξηση θα γίνει αναφορά παρακάτω καθώς στο παρόν νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργησή της. Θα μπορεί λοιπόν ο κάθε υποψήφιος ανάλογα με τη χρήση των δικαιολογητικών να κατατάσσεται σε διαφορετική σειρά στις τρεις σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν λίστες. Θα κατέχει κάποια θέση στη λίστα χωρίς προϋπηρεσία, με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση και με προϋπηρεσία και προσαύξηση. Εναπομένει λοιπόν ο καθορισμός του ποσοστού προσλήψεων από τις τρεις διαφορετικές λίστες. Ενδεικτικά αναφέρεται:
    25% χωρίς προϋπηρεσία
    50% με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση
    25% με προϋπηρεσία και προσαύξηση
    Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε τρεις λίστες και έχουν διαφορετικές πιθανότητες για πρόσληψή τους ανάλογα με τα προσόντα τους.

    Μοριοδότηση εμπειρίας

    Βασικό κομμάτι του Νομοσχεδίου αποτελεί και ο τρόπος μοριοδότησης της εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης. Παρατηρείται ότι στο παρόν προσχέδιο Νόμου το μόνο που διαφοροποιείται είναι η μοριοδότηση του δεύτερου έτους. Με ποιο σκεπτικό έγινε η διαφοροποίηση της βαθμολόγησης του 2ου έτους από οκτώ (8) μονάδες σε επτά (7); Στον προηγούμενο Νόμο 3051/2002 το σκεπτικό του Νομοθέτη ήταν ότι κλιμακωτά αυξάνεται η βαθμολόγηση της εμπειρίας με κρίσιμο έτος το 3ο έτος όπου και κορυφώνεται η βαθμολόγηση δίνοντας εννέα (9) μονάδες για κάθε μήνα εμπειρίας. Κοιτώντας τις απόψεις πολλών στην Ηλεκτρονική Διαβούλευση μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολλές τάσεις, αυτό όμως που μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό είναι ότι το παρόν Νομοσχέδιο δεν αναπροσαρμόζει τον τρόπο βαθμολόγησης της εμπειρίας αλλά «παίζει» λίγο αλλάζοντας μια τιμή ενός έτους. Δεν πριμοδοτεί δηλαδή όλους όσους έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας και τους αφήνει έτσι απλά εκτός. Η λύση όμως και αυτού του προβλήματος είναι εξίσου απλή. Δείτε ενδεικτικά ένα τρόπο βαθμολόγησης και αξιολογήστε τον:
    1ο έτος 9 * 12 = 108
    2ο έτος 8 * 12 = 96
    3ο έτος 7 * 12 = 84
    4ο έτος 6 * 12 = 72
    5ο έτος 5 * 12 = 60
    6ο έτος 4 * 12 = 48
    7ο έτος 3 * 12 = 36
    8ο έτος 2 * 12 = 24
    9ο έτος 2 * 12 = 24
    10ο έτος 2 * 12 = 24.

    Αθροιστική βαθμολογία μετά τη συμπλήρωση των ετών
    1ο έτος 9 * 12 = 108
    2ο έτος 8 * 12 = 204
    3ο έτος 7 * 12 = 288
    4ο έτος 6 * 12 = 360
    5ο έτος 5 * 12 = 420
    6ο έτος 4 * 12 = 468
    7ο έτος 3 * 12 = 504
    8ο έτος 2 * 12 = 528
    9ο έτος 2 * 12 = 552
    10ο έτος 2 * 12 = 576.

    Κοιτάζοντας την αθροιστική βαθμολογία μπορεί κάποιος να παρατηρήσει καταρχήν ότι δίνεται η δυνατότητα απόκτησης μορίων μέχρι το 10ο έτος απασχόλησης. Ταυτόχρονα έχοντας σαν σκεπτικό την πριμοδότηση των νέων υποψηφίων μπορεί να δει κανείς ότι με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ετών οι υποψήφιοι θα αποκτούν τα μισά από τα συνολικά μόρια εμπειρίας. Με τον τρόπο αυτό και δεν αποκλείονται όσοι έχουν εμπειρία πλέον της πενταετίας αλλά υποβοηθούνται και οι νέοι υποψήφιοι. Μπορεί πολλοί να διαφωνούν αλλά αυτό είναι ένα σκεπτικό δεν είναι ένα απλό πείραγμα μιας αρχικής τιμής. Θα μπορούσε το σχέδιο Νόμου να είχε κάποιο άλλο σκεπτικό αλλά σε αυτό που παρουσιάστηκε βλέπουμε απλά ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Μοριοδότηση Τίτλου Σπουδών

    Συνεχίζουμε πλέον με τον τρόπο βαθμολόγησης και καθορισμού της μοριοδότησης των υποψηφίων. Στο προσχέδιο νόμου αναφέρεται ότι οι μονάδες του τίτλου σπουδών θα πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό εκατόν δέκα (110). Λαμβάνει όμως κανείς υπόψη του τα πτυχία που προέρχονται από χώρες του ανατολικού μπλοκ όπου η βαθμολόγηση των πτυχίων διαφοροποιείται πολλή σε σχέση με τη βαθμολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων; Ο πολλαπλασιασμός με 110 των μονάδων του πτυχίου αυξάνει το χάσμα υπέρ όλων όσων πήραν πτυχία από αυτές τις χώρες.
    Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος είναι επίσης απλή καθώς θα μπορούσε να υπήρχε είτε ένας συντελεστής βαρύτητας ανάλογα με το από πού προέρχεται το πτυχίο, ή να υπολογίζεται ένας μέσος όρος από τις μονάδες του πτυχίου και το μέσο όρο βαθμολογίας που προέκυψε από την αξιολόγηση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πριμοδοτούνται extra όλοι όσοι κατέχουν πτυχία που αγγίζουν σε βαθμολογία το δέκα (10) και προέρχονται από πανεπιστήμια χωρών του ανατολικού μπλοκ. Έτσι θα αποκατασταθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι παρέμειναν για σπουδές στην Ελλάδα και διαθέτουν πτυχία με χαμηλότερη βαθμολογία από όλους όσους κατέφυγαν σε πανεπιστήμια που έδιναν αφειδώς βαθμούς.

    Μοριοδότηση Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών

    Προχωρώντας στη συνέχεια στους τίτλους σπουδών (Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί) παρατηρείται ότι αυξήθηκε η βαθμολόγησή τους αλλά με την αντικατάσταση των εδαφίων ουσιαστικά μένει κενό αν καταργείται ή όχι η άθροιση των επιμέρους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Η κατάργηση της άθροισης των Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ουσιαστικά μαζικοποιεί τους υποψηφίους καθώς τους αφαιρεί το δικαίωμα της επιπλέον μοριοδότησης όταν είναι κάτοχοι δύο Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Τι όμως μπορεί να εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Και τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που οι σχολές πενταετούς διάρκειας αναγνωρίσουν επιπλέον με το πτυχίο και ένα Μεταπτυχιακό; Όλοι οι υποψήφιοι θα καταλήξουν να είναι κάτοχοι ενός τουλάχιστον Μεταπτυχιακού διπλώματος. Και τι θα συμβεί με όλους όσους κατέχουν ήδη δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους; Και όμως η επίλυση και αυτού του προβλήματος είναι τόσο απλή.
    Θα μπορούσε το σύνολο της βαθμολογίας των Μεταπτυχιακών τίτλων να είχε ως ανώτατο όριο-πλαφόν τα 800 μόρια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι που κατέχουν Μεταπτυχιακούς τίτλους να πριμοδοτούνται για τον κόπο, το χρόνο και τα χρήματα που κατανάλωσαν προκειμένου να αποκτήσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
    Στην ίδια ενότητα παρατηρείται ότι καταργείται η πριμοδότηση της συνάφειας του γνωστικού αντικειμένου του Μεταπτυχιακού-Διδακτορικού τίτλου σπουδών. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πριμοδοτείτε το ίδιο κάποιος υποψήφιος που συμμετείχε σε μεταπτυχιακές σπουδές με απαιτήσεις σε εξειδίκευση του επιστημονικού του αντικειμένου με κάποιον άλλο που εξειδικεύτηκε κάνοντας μεταπτυχιακό στο «κουκλοθέατρο»; Όχι ότι έχουμε κάτι εναντίον του κουκλοθέατρου άλλα θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της συνάφειας του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με αντίστοιχη μοριοδότησή της. Θα μπορούσε λοιπόν η μη συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο να πριμοδοτείται με τα μισά μόρια από αυτά των Μεταπτυχιακών τίτλων που παρουσιάζουν συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο. Έτσι και αλλιώς έχει επισημανθεί ότι η χρήση της λίστας θα λύση το πρόβλημα της καταχώρησης των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Επιπλέον η ανατροφοδότηση της λίστας δύο φορές το χρόνο θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να καταθέτουν τα επιπλέον δικαιολογητικά με το που θα γίνονται κάτοχοι κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και να αλλάζει η σειρά στη βαθμολογική τους κατάταξη.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:01 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στις 11/11/2009 δείχνει να έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που διαφοροποιείται τόσο με τις προεκλογικές εξαγγελίες όσο και από την παρουσίαση που έγινε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή την πριμοδότηση όλων όσων κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις (Μεταπτυχιακούς – Διδακτορικούς τίτλους σπουδών) με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα καθώς και των παρερχόμενων υπηρεσιών.
    Με μια προσεκτική ανάλυση στο Νομοσχέδιο μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια μορφή «Επετηρίδας» όπου δεν θα πριμοδοτούνται οι πρόσθετες γνώσεις, αλλά όλοι οι υποψήφιοι θα φθάνουν σε ένα ανώτατο επίπεδο βαθμολογίας και θα συνωστίζονται εκεί περιμένοντας καρτερικά να πραγματοποιηθεί το επόμενο τεστ δεξιοτήτων για να αυξήσουν την συνολική τους βαθμολογία.
    Και όμως η λύση κάποιων προβλημάτων μπορεί να είναι τόσο απλή αρκεί κάποιοι να κοιτάξουν και να συνθέσουν τις προτάσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες. Θα προσπαθήσω παρακάτω να σας παρουσιάσω με όσο το δυνατό πιο συνοπτικό τρόπο μια οπτική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Μοριοδότησης Υποψηφίων

    Πρώτα από όλα όλοι προβληματίζονται με τον όγκο των δεδομένων που πρέπει κάθε φορά να εξετάζονται προκειμένου να γίνει η κάλυψη κάποιων θέσεων για μια προκήρυξη που αφορά το δημόσιο τομέα. Ο προβληματισμός είναι τόσο των υποψηφίων που συμπληρώνουν κάθε φορά τα ίδια χαρτιά προκειμένου να καταταχθούν σε μια σειρά προτεραιότητας για την κάλυψη κάποιας θέσης, όσο και των υπαλλήλων του ΑΣΕΠ που πρέπει κάθε φορά να ελέγχουν τα χαρτιά των υποψηφίων και να καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας. Επιπλέον, χάνεται πολύτιμος χρόνος με τις ενστάσεις από τους υποψηφίους που διαφωνούν με συνέπεια τη χρονική υστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη της θέσης.
    Θα περίμενε λοιπόν κανείς το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε κανείς στο Νομοσχέδιο να είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται εφεξής στις προσλήψεις προκειμένου αυτή να απλοποιηθεί και ταυτόχρονα να επικυρώσει την αξιοκρατία που όλοι οι υποψήφιοι επιζητούν.
    Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα καταχωρηθούν τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων. Έτσι θα δημιουργηθεί μια αρχική σειρά κατάταξης «λίστα» η οποία όμως θα πρέπει να ενημερώνεται προκειμένου να προστίθενται τα νέα προσόντα των υποψηφίων. Με μια περιοδική ενημέρωση της «λίστας» δύο φορές το έτος ο υποψήφιος θα μπορεί να επισυνάπτει τα επιπλέον δικαιολογητικά και να αυξάνει τη βαθμολογία του στη σειρά κατάταξης. Ταυτόχρονα θα μπορεί να παρακολουθεί τη σειρά κατάταξης και να ενημερώνεται για τη βαθμολογία του σε σχέση με άλλους υποψηφίους του ίδιου κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση αποστολής των δικαιολογητικών για κάθε νέα προκήρυξη, ενώ ταυτόχρονα οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ θα απασχολούνται ιδιαίτερα σε δύο μόνο περιόδους του έτους όπου και θα προσθέτουν τα επιπλέον προσόντα των υποψηφίων στη συνολική τους βαθμολογία, ενώ θα απαλλάσσονται από την επιμέρους διαδικασία που απαιτείται για ξεχωριστές προκηρύξεις.
    Πως όμως μπορεί να γίνει η χρήση της «λίστας»;
    Για κάθε νέα προκήρυξη οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ενημερώνουν εντύπως και διαμέσου τηλεφώνου όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστα για το αν επιθυμούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Οι απαντήσεις από τους υποψήφιους θα δίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα και σε περίπτωση άρνησης οι θέσεις θα καλύπτονται από τους επόμενους με βάση τη βαθμολογία υποψηφίους της λίστας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αξιοκρατία-αξιοπιστία στο θεσμό, ταχύτητα καθώς η καταχώρηση και η δημιουργία της λίστας όπου θα απαιτηθούν πολλά δικαιολογητικά θα πραγματοποιηθεί μία φορά, μείωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων του ΑΣΕΠ καθώς θα απαλλαγούν από την εξέταση των επιμέρους προκηρύξεων και τέλος οι υποψήφιοι θα απαλλαγούν από τη διαδικασία της αποστολής δικαιολογητικών και παραβόλων για κάθε προκήρυξη. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η διαφάνεια και θα πάψει να υφίσταται η δικαιολογία από μέρους των κρατικών φορέων για τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Το όλο εγχείρημα μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το κράτος είτε από όλους εμάς καταβάλλοντας το παράβολο μιας προκήρυξης.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:54 | μαριανθη

    Ειμαι κατοχος 2 μεταπτυχιακων και ουτε «μεσο» ειχα, ουτε βγηκα στο εξωτερικο να τα κανω. εγιναν και τα 2 στο πανεπιστημιο και σας πληροφορω οτι και τα δυο τα ηθελα οχι μονο για το δημοσιο, αλλα και γιατι ειναι απο τα πιο ενδιαφεροντα μεταπτυχιακα (νομικη). και ναι, μην παραξενευεστε οσοι δεν ζοριστηκατε να διαβασετε οχι μια φορα, αλλα δυο, για να μπειτε σε μεταπτυχιακα…υπαρχουν ανθρωποι που τα γουσταρουν και αφιερωνουν χρονο απο τη ζωη τους και αφηνουν στην ακρη αλλα πραγματα για να τα ολοκληρωσουν μετα απο 3 χρονια διαβασματος το καθενα!!!!! (παρεπιπτοντως δεν εγιναν με τα λεφτα του μπαμπα, οπως διαβαζω ανουσια-για να μην χρησιμοποιησω αλλη λεξη-σχολια καποιων….)
    Σεβαστειτε καποια πραγματα, μην ειστε ανταγωνιστικοι, μην βγαζετε κακια και επιτελους καταλαβετε οτι 3 χρονια επιπεδου μεταπτυχιακου δεν ειναι απλα «ενα πτυχιο ακομα….» που δεν το προσμετραμε γιατι ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ…..

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:11 | Βασίλης

    Διαβάζοντας την νέα τροπολογία και όλες αυτές τις ρυθμίσεις που παιρνά η νέα κυβέρνηση για το Σύστημα πρόσληψης στο δημόσιο διαπιστώνω ότι υπάρχει η βούληση για περισσότερη αξιοκρατία κάτι που έιναι ήδη θετικό. Ωστόσο θα ήθελα να προτείνω ορισμένες προτάσεις που θα συμβάλλουν, κατά την γνώμη μου, σε περισσότερη αξιοκρατία.

    1)Το να μοριοδοτούνται όλα τα πτυχεία με βάση τον βαθμό τους (πολ/ζόμενο επί 110) είναι τελέιως άδικο.
    Σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστιμιακό τμήμα βγάζεις πολύ πιο εύκολα μεγάλο βαθμό από ότι στο αντίστοιχο της Αθήνας ή του ΕΜΠ. Η ευκολία του βαθμού είναι ακόμη μεγαλύτερη στις ανατολικές χώρες, όπου εκεί βέβαια έχουμε και την πλήρη εμπορευματοποίηση του πτυχείου

    2)Το να μοριοδοτείς αθροιστικά όλα τα μετ/κά προγράμματα και μάλιστα με 200 μόρια, είναι κατά την γνώμη μου αρνητικό. Δηλαδή κάποιος που έχει τελειώσει 3 μετ/κα θα έχει 600 μόρια Δηλαδή θα έχει σχεδόν ίσα μόρια με αυτόν που έχει τελειώσει ένα τμήμα του ΕΜΠ με 6.
    Παρόλα αυτά έιναι επίσης άδικο να σταματήσει και η μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού γιατί ήδη υπάρχουν πολλά άτομα που κάνουν και 2 μετ/κό γι αυτον ακριβώς τον λόγο. Δεν μπορέι να αλλάζουν έτσι ξαφνικά οι κανόνες του παιχνιδιου. Αν γίνει ας μπει μια διετή τουλάχιστον αναστολή.

    3)Το δεύτερο πτυχείο είναι δυνατόν να πιάνει 150 μόρια και το μετ/κό 200 μόρια. Το δεύτερο πτυχείο έιναι σαφώς και πιο δύσκολο να το αποκτήσεις και έχει πιο μεγάλη αξία σαν τίτλος.
    ΥΓ:Κατά την προσωπική μου γνώμη οι μετ/κοί τίτλοι είναι σκουπίδια

    4)Το τεστ είναι υπερεκτιμημένο και πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντος

    5)Η συνάφεια πρέπει να επανέλθει επειγόντως. Τώρα »όλοι» του ΕΜΠ και της Ιατρικής θα τρέχουν να κάνουν διδακτορικό στην Φιλοσοφία την Ιστορία και την γυμναστική Ακαδημία

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ
    5)Το πιο δίκαιο Σύστημα είναι να γίνονται μια φορά τον χρόνο γραπτές αδιάβλητες εξετάσεις, με το Σύστημα των Πανελλάδικών, για όλες τις ειδικότητες για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στο δημόσιο. Ο Βαθμός που θα παίρνεις από αυτές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες της προκυρήξεις με μια βαρήτητα της τάξης του 80% και όλα τα άλλα με το υπόλοιπο 20%

    Βασίλης Γκούντουβας

  • Kύριε Υπουργέ,

    Ανταποκρινόμενος, με αίσθημα ευθύνης, στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, σας αποστέλλω τις εξής παρατηρήσεις, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου και:

    Προτείνουμε στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου:
    α) να προβλεφθεί στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. ΄προϋπόθεση εντοπιότητας για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, στο σύνολο ή έστω στο 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.
    β) να υπάρχει προτεραιότητα έναντι των άλλων υποψηφίων, με προϋπόθεση την εντοπιότητα ή έστω τη μοριοδότηση της με 200 τουλάχιστον μόρια.

    Επισημαίνω την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, όπου οι εργαζόμενοι επικαλούνται σοβαρούς λόγους που συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ή αν ικανοποιούνται, προκύπτουν σοβαρά υπηρεσιάκά κενά.

    Παράλληλα, ζητούμε την πρόβλεψη όρου παραμονής στην οργανική θέση αρχικής τοποθέτησης για δέκα χρόνια με θέσπιση απαγόρευσης απόσπασης ή μετάταξης για το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά το καθεστώς που προβλέπεται στις παραμεθόριες περιοχές.

    Μετά τιμής
    Ο Νομάρχης Κοζάνης

    ΓΙΏΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:36 | ΕΙΡΗΝΗ Τ

    Ν 2643/98

    Προτείνω και η μοριοδότηση για την πλήρωση των θέσεων, των προστατευόμενων ατόμων, από το Νόμο 2643/98, που αφορά στην Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών(πολυτεκνοι, τριτεκνοι,κ.τ.λ. να γίνετε αποκλειστικά από τον ΑΣΕΠ… (να φύγει από τις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ) … Για διαφανή, αξιοκρατικά και νόμιμα αποτελέσματα..

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:57 | Μαρια Αναστασακη

    ΆΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όποιος έχει χρήμα βολεύεται ….. όποιος δεν έχει ας μην κάνει τον κόπο καν να σπουδάσει μιας και το πτυχίο χωρίς μεταπτυχιακό είναι άχρηστο !
    Πως βαθμολογείτε το μεταπτυχιακό όταν ξέρετε ότι έχουνε καταγγελθεί κατακαιρούς τόσα φαινόμενα ρουσφετιού ??? Μη το μηδενίσετε αλλά είναι παράλογο να το βαθμολογείτε με τόση υψηλή μοριοδότητηση !!!
    Τα κριτήρια όπως τα έχετε βγάλει είναι ορθά για μια πολιτισμένη Ευρωπαική χώρα όχι για την Ελλάδα ! Όπως και η εμπειρία στα άλλα κρατη πραγματώνεται βάση καποιας διαφάνειας ενώ στην Ελλάδα όχι !
    το ίδιο συμβαίνει με τα μεταπτυχιακά ! κάντε πρωτα την Ελλάδα Πολιτισμένο κράτος και μετά απαιτήστε τόσο υψηλά προσόντα ! Μιας και για τα τελευταία μπορεί να ανταποκριθούν στην Ελλάδα μόνο οι κατέχοντες είτε οι διαπλεκόμενοι ! Σε αντίθεση όσοι δεν έχουνε ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ έχουνε τόση πιθανότητα να διακδικήσουν λιγοστές θέσεις όσες είχανε και επί Νέας Δημοκρατίας όταν βλεπανε το χαρακτηρισμό 2 ( δηλ. δεν απατείτε εμπερία ) στις θέσεις που προκυρήσοντε κατά καιρούς !

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:15 | nikosthes

    Δεν προβλέπεται τίποτα όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ?

    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
    Δεν είναι δυνατόν οι έχοντες το χρήμα που κάνουν ένα ή δυο μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή σπουδάσαν στο εξωτερικό ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ να παίρνουν και όλες τις θέσεις.

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΟΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:03 | Θοδωρής Μπορλόκας

    1. Πολύ σωστή η κατάργηση της μοριοδότησης σε προγράμματα ή σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. Τα μόρια τους ήταν εντελώς δυσανάλογα με το επίπεδο των σπουδών και τις δεξιότητες που προσφέρουν τα συγκεκριμένα προγράμματα.
    2. Δίκαιη η αύξηση των μορίων σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών
    3. Η κατάργηση της συνάφειας (μεταπτυχιακών και διδακτορικών) και της αθροιστικής μοριοδότησης (πτυχίων-μεταπτυχιακών)είναι άστοχη και αλλοιώνει το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που συνολικά αποτελεί γιγάντια μεταρρύθμιση υπέρ της αξιοκρατίας, της καταπολέμησης του ρουσφετιού και της αναβάθμισης της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
    Από τα σχόλια που έχουν γίνει τις προηγούμενες μέρες είναι φανερό ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί…

    α.Η συνάφεια των τίτλων πρέπει να συνυπολογίζεται, γιατί έχει μικρή πρακτική αξία η κατοχή ενός μεταπτυχιακού, σε μία επαγγελματική θέση με εντελώς διαφορετικό αντικείμένο. Άτομα με συναφείς σπουδές με τη θέση που προκηρύσσεται, πρέπει να προτιμούνται έναντι ατόμων με μεταπτυχιακές σπουδές σε διαφορετικό αντικείμενο. Μέτρο και δίκαιο, αλλά και αποτελεσματικό. Είναι υποχρέωση του ΑΣΕΠ να ορίζει ποια μεταπτυχιακά έχουν συνάφεια για κάθε θέση, όπως ομοίως κάνει και με τα πτυχία.

    β.Τα επιχειρήματα ενάντια στον αθροιστικό υπολογισμό πτυχίων και μεταπτυχιακών είναι αποσπασματικά.
    Περισσότερα πτυχία, αντιστοιχούν σε περισσότερες γνώσεις και ικανότητες. Είναι εύλογο και αξιοκρατικό, άτομο με 2 πτυχία να προτιμάται του ενός, άτομο με 2 μεταπτυχιακά να επιλέγεται έναντι του ενός κ.ο.κ. (ceteris paribus)
    Όσοι ισχυρίζονται 2 Μεταπτυχιακά=1 Διδακτορικό σφάλουν, γιατι για να κάνει κάποιος διδακτορικό, θα πρέπει να διαθέτει Μεταπτυχιακό. Αρα κάτοχος διδακτορικού διαθέτει 200+400=600 Μόρια, Κάτοχος 2 Μεταπτυχιακών 200+200=400. Άρα ο διδακτορικός υπερέχει και πάλι και δικαίως. Περιπτώσεις με 3 μεταπτυχιακά είναι ελάχιστες και δεν πρέπει να τις εξετάζουμε.
    Όσοι ισχυρίζονται ότι δε θα πρέπει να τα υπολογίζουμε γιατί έχουν δίδακτρα (ανισότητα ευκαιριών), θα πρέπει να ζητούν να καταργηθούν τα δίδακτρα και όχι να μην υπολογίζονται οι γνώσεις-ικανότητες όσων τα έχουν αποκτήσει. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούν όσους κατόρθωσαν, χωρίς να έχουν την οικονομική συνατότητα, να αποκτήσουν 2 Μεταπτυχιακά, ή και αυτούς που το έκαναν παράλληλα με την εργασία τους.
    Όσοι αναρωτιούνται «μα θα πρέπει να έχουμε 2 μεταπτυχιακά και διδακτορικά για να μπούμε στο δημόσιο? Δεν είναι υπερβολή?» θα πρέπει να σκεφτούν: Αν αυτός που έχει κάνει όλες αυτές τις σπουδές το επιλέγει, ας το κάνει, είναι δικαίωμά του. Το δημόσιο ωφελείται επιλέγοντας άτομα με περισσότερα προσόντα-σπουδές, οπότε κ πρέπει να ενεργεί με βάση το δημόσιο όφελος και την αξιοκρατία.
    Όσοι επίσης ισχυρίζονται ότι εμπορευματοποιούνται τα μεταπτυχιακά κτλ θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής. Οι σπουδές δεν εμπορευματοποιούνται εξαιτίας του ΑΣΕΠ. Όπως επίσης δεν είναι ρόλος του ΑΣΕΠ να αξιολογεί το επίπεδο και να κάνει διάκριση μεταξύ αναγνωρισμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων δημοσίων πανεπιστημίων ή αν κάποιοι απόφοιτοί τους το έχουν πάρει με μέσο ή όχι. Αυτή η κουβέντα αφορά το νόμο πλάισιο των ΑΕΙ, τα μεταπτυχιακά, την αξιολόγηση κτλ.
    Τέλος έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν πρέπει να είναι μόνο η πρόσληψη στο Δημόσιο το κίνητρο για επιπλέον σπουδές. Όμως αυτό, δε σημαίνει ότι πρέπει να ισχύει το αντίθετο. Ότι δηλαδή εφόσον οι σπουδές έχουν ήδη γίνει, δε θα πρέπει να προσμετρούνται.
    Ανάλογη είναι η επιχειρηματολογία και για το δεύτερο πτυχίο.

    Επίσης για όσους αναρωτηθούν…
    Εχω 1 πτυχίο και 1 Μεταπτυχιακό. Δεν έχω όμως πρόβλημα να προηγούνται όσοι έχουν 2 Μεταπτυχιακά. Γιατί είναι δίκαιο. Θα είχα όμως πρόβλημα, αν είχα 2 Μεταπτυχιακά, να προηγούταν κάποιος που είχε 1.

    Θοδωρής Μπορλόκας
    Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:29 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Νομίζω ότι ίσως πρέπει να υπάρξει συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου για την κατάληψη κάποιων θέσεων στο δημόσιο κα όχι όλοι οι τίτλοι να παίρνουν τα ίδια μόρια για όλες τις θέσεις. Η άλλη παρατήρηση έχει να κάνει με τον βασικό τίτλο σπουδών (πτυχίο). Νομίζω ότι θα πρέπει να μετρά λίγο παραπάνω το πτυχίο π.χ. καλά θα ήταν να μετρά επί 120, ίσως και επί 130. Η τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με το τεστ δεξιοτήτων. Νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να μετρά επί 5 η μοριοδότηση του τεστ. Και αυτό γιατί ο καθένας μπορεί να πάει να δώσει αυτό το τεστ. Συνεπώς, αυτοί που δίνουν το τεστ θα πρέπει να ευνοούνται αρκετά σε σύγκριση με αυτούς που δεν πάνε και οι οποίοι θα πρέπει να υπόκεινται τη «ζημία» από τη μη συμμετοχή τους στο τεστ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:20 | Μαρια Αναστασακη

    Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως εκεί που ήθελες μέσον για να μπεις στο δημόσιο πλέον θα χρειάζεσαι και πάλι μέσον αλλα πέρα απο αυτό και χρήμα ! Έτσι έρχετε το ΠΑΣΟΚ να φέρει την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα ξεχνώντας ότι οι καθηγητές στην πανεπιστημιακό χώρο κόβουν και ράβουν όπως αυτοί θέλουν άρα φοιτητές με ένα τηλ. αποφοιτούν με άριστα χωρίς να έχουνε πατήσει καν στα μαθήματα ….μηδεν έλενχος και αξιοκρατία , ξεχνώντας επίσης ότι οι μισοί και πλέον μεταπτυχιακοί έχουνε συμετάσχει με παράνομες διαδικασίες ρουσφέτι δηλαδή , και ξεχνώτας επίσης ότι ο βασικός μισθός στην ελλάδα ειναι πενιχρός και η ανεργία στο απόγειο που δεν επιτρέπει την πληθώρα των ελλήνων να πληρώσουν και για μεταπτυχιακό . Αρα όποιος έχει λεφτά βολεύεται άνετα είτε εξαγοράζει τη θέση στο δημόσιο και μέσω εξαγοράσημων καθαρά μεταπτυχιακών όπως των μη δημόσιων ……αλλά και οι έχωντες βίζμα πολύ απλα και πάλι θα βολευτούν εξαιτείας της αδιαφάνεις στην αξιολόγηση στο πανεπιστήμιο όπως και στη συμετοχή στο μεταπτυχιακό ..! Η μόνη αξιοκρατική λύση είναι ενας γραπτός διαγωνισμός με μοριο΄δοτηση μεταπτυχιακών κτλ σε όχι και τοσο υψηλό συντελεστή ….!!!!!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | ΛΟΥΚΙΑ

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:04 | simos

    Διαβάζω ότι όσοι έχουν 2,3,4,5 Μεταπτυχιακά δρουν με οργανωμένο σχέδιο.
    ΕΛΕΟΣ. Δεν έχουμε κανέναν σύλλογο.

    ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΑΙ την αλήθεια.Συμμετέχουμε στη διαβούλευση σαν ενεργοί πολίτες.

    Είναι άδικο να μη μοριοδοτούνται πλεον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ δε μας χαρίστηκε τίποτα δεν αδικήσαμε κανέναν.

    Αφιερώσαμε χρόνο και προσπάθεια να εξειδικευτούμε και να αποκτήσουμε προσόντα απ εναν που επέλεξε να μην κάνει.

    ΑΠΛΑ διαβάσαμε εξειδικευτήκαμε και αξιώνουμε σαν ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    Είναι προκλητικό και μικροπρεπές να αξιώνουν κάποιο κατάργηση μοριοδότησης επειδή «δηθεν» τα πτυχία κοστίζουν.

    Οποιος θέλει πραγματικά βρίσκει τρόπο να τα κάνει. Δίνει στο ΙΚΥ και λαμβάνει υποτροφία, κάνει δωρεαν μεταπτυχιακά. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ.

    Ευχαριστώ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | y.petrohilos

    βασική μου επιδίωξη με το σχόλιο αυτό είναι ότι δεν θα πρέπει να ζητούμε ως πολίτες πριμοδοτήσεις καταφανέστατα υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης πλευράς.

    αν κάποιος ανατρέξει στα σχόλια των πολιτών θα διαπιστώσει μια διαμάχη που πηγάζει από τη διαφύλαξη κεκτημένων που προέκυψαν από τον προσωπικό βίο που επέλεξε (ή που η ζωή τον οδήγησε)ο καθένας από εμάς.

    με όσο γίνεται πιο απλά λόγια ένας εξωτερικός παρατηρητής βλέπει αναφορικά με τα μέχρι στιγμής σχόλια 4 προσεγγήσεις:

    1.εμφανή και υπέρμετρη υποστήριξη υπέρ των όσο γίνεται περισσότερων πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών κ.λπ.
    2.υποστήριξη υπέρ λοιπών τυπικών προσόντων παλι βάσει σπουδών π.χ. μοριοδότηση ακόμα και για 6-7 γλώσσες.
    3.εμφανή υποστήριξη υπέρ της μεγάλης εργασιακής εμπειρίας.
    4.εξισορρόπηση της πριμοδότησης μεταξύ των διαφόρων προσόντων έτσι ώστε να μην υπερισχυεί εμφανώς κάποιο έναντι κάποιου άλλου.

    Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτές τις τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου ομαδοποιούνται ως εξής:

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ο: οι υπόλοιποι δηλαδή που δεν έχουν τα πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δεν είναι άξιοι να δουλέψουν στο δημόσιο; πρέπει σχεδόν να αποκλείονται βάσει μοριοδότησης; η βιομηχανία πτυχίων που δουλεύει στη χώρα μας + οι απόφοιτοι εξωτερικού δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επί του γενικού πληθυσμού στην ευρώπη.μεταφέρεται αυτή η βιομηχανία στον τομέα μεταπτυχιακών και διδακτορικών ή όχι;σημειώνεται ότι η κτήση των τελευταίων εντός ελλάδας απετεί προς το παρόν «βίσμα» αναφορικά με τα δημόσια πανεπιστήμια ή πολύ χρήμα και χρόνο αναφορικά με κολέγια ή εξωτερικό.

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2ο: είναι δυνατόν να μοριοδοτηθούν όλες γλώσσες; όλοι μετά θα ζητούν να μοριοδοτηθεί οτιδήποτε έχει σχέση με σπουδές / επιμόρφωση κ.λπ….

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3ο:γιατί σχεδόν να αποκλείονται όσοι δεν έχουν την μεγάλη εργασιακή εμπειρία;από την άλλη πλευρά, το δημόσιο δεν έχει καθόλου ανάγκη από εξειδικευμένα προσόντα που τα προσφέρει κάποιος μέσω της εργασιακής του εμπειρίας η/και των τίτλων που κατέχει, πέραν του βασικού πτυχίου;

    ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4ο:η ομάδα πολιτών η οποία επικεντρώνενται στην εξισορρόπηση της πριμοδότησης μεταξύ των διαφόρων προσόντων βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στο σωστό δρόμο. ακριβώς αυτός είναι ο στόχος και του παρόντος νομοσχεδίου όπως φαίνεται.εντούτοις η κοινωνία μας έχει ακόμα την τάση διαρκώς να διαμαρτείρεται και να εξατομικεύει γενικές περιπτώσεις,όπως φαίνεται από τα σχόλια. Βάσει όμως γενικών περιπτώσεων κινείται ο νομοθέτης με γνώμονα το παρελθόν το παρόν και το μέλλον. υπάρχει λοιπόν ασυμφωνία επιδιώξεων και δημιουργούνται συγκρουσιακές σχέσεις.

    ΛΥΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:

    1.μήπως θα έπρεπε η πέραν της μιας γνώση ξένης γλώσσας, να ζητείται και να μοριοδοτείται πρόσθετα για θέσεις αναλόγου προφιλ;εξάλλου τα αγγλικά είναι απολύτως επαρκή ως γλώσσα επικοινωνίας παγκοσμίως.
    2. η συναφής με το αντικείμενο μιας θέσης (σ.σ. το προφίλ της θέσης έχει προηγουμένως προσδιοριστεί επαρκώς)καλή εργασιακή εμπειρία και τα συναφή μεταπτυχιακά δεν θα πρέπει να αξιολογούνται επαρκώς αλλά να εξετάζονται και σε ένα πλαίσιο χωριστής εξειδικευμένης προκήρυξης (χωρίς το γενικό, αόριστο και ρουσφετολογικό +50% για προϋπηρεσία στο ευρύτερο δημόσιο που σωστά καταργείται);
    3. τα διδακτορικά ως προτότυπες έρευνες (και όχι απλά αντίγραφα άλλων)μπορούν να χρησιμεύσουν ακριβώς στον τομέα ΕΡΕΥΝΑ που, ΝΑΙ, αφορά και κάποιους δημόσιους φορείς, διότι μέσω της έρευνας σε όλα τα σύγχρονα κράτη χαράσσονται πολιτικές. τι το καλύτερο να γίνονται προτάσεις από φορείς προς υπουργεία (bottom – up οπτική, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω)από στελέχη επιφορτισμένα ακριβώς με αυτή τη δουλειά; δεν θα κερδίσουμε όλοι περισσότερα από αυτό; και πάλι όμως τέτοιες θέσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας απολύτως ξεχωριστής προκήρυξης;
    4.παρότι η ισορροπία στην πριμοδότηση όλων των μορφών προσόντων παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες, μήπως δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση; μήπως λοιπόν θα πρέπει η κτήση πτυχίου να είναι απλώς προαπετούμενο για την κατηγορία ΠΕ και ΤΕ + μια καλή γνώση μιας ξένη γλώσσας και να εξετάζονται όλοι γραπτώς κυρίως μέσω μιας σειράς από τεστ δεξιοτήτων και λιγότερο από γραπτή εξέταση σε μαθήματα;σημειώνω ότι ειδικές κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να διαχωριστούν και να διαγωνιστούν μεταξύ τους για να μετριαστεί το αίσθημα της αδικίας στους υπολοίπους,με απλό προκαθορισμό του αριθμού θέσεων που τους αναλογούν). τα επιπλέον προσόντα όπως εμπειρία σχετική με το αντικείμενο της θέσης(η οποία δεν αποδικνύεται πάντα εύκολα-μπορεί να είναι και πλαστή), μεταπτυχιακά (με κλιμακωτή πριμοδότηση ανάλογα με τη συνάφεια) σε χωριστή κατηγορία προκυρήξεων. χωριστά και οι ΔΕ που θα ήταν λογικό να διαγωνίζονται σε κατάλληλα με το προφίλ τους τεστ δεξιοτήτων.

    ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενεία.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | ΧΑΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ. ΣΚΕΦΘΗΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑ ΡΑΝΤΑΡ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΊ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ MSC ΣΤΑ ΡΑΝΤΑΡ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΘΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠ’ΟΨΗ ΘΕΣΗ. ΠΟΣΟΧΗ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:19 | Γιώργος Χ.

    Η ιδέα για μία τράπεζα προσόντων, με εξασφαλισμένο το προσωπικό απόρρητο είναι καλή. Ο καθένας θα μπορούσε να ενημερώνει την τράπεζα στην οποία θα έχει έναν κωδικό. Όταν επιθυμεί να διαγωνιστεί, θα «ξεκλειδώνει» με τον κωδικό του και θα συμμετέχει στο διαγωνισμό. Λίστες με κατόχους τίτλων και πτυχίων μπορούν να διασταυρώνονται σε τακτά διαστήματα με τα ιδρύματα που τους χορηγούν υπηρεσιακά, ηλεκτρονικά. Τα αποτελέσματα, θα είναι ταχύτατα και οι ενστάσεις μηδενικές. Τα παράβολα, μπορούν αρχικά να είναι αυξημένα (για τη δημιουργία της βάσης) και μετά να μειωθούν πολύ. Τέρμα η χαρτούρα.

    Να δηλώσω επίσης ότι είμαι υπέρ της βαθμολόγησης τουλάχιστο 2 μεταπτυχιακών τίτλων και υπέρ της συνάφειας (αν και το ΑΣΕΠ δυσκολεύεται καμία φορά να βγάλει άκρη).
    Είμαι υπέρ της αύξησης της βαρύτητας του τεστ δεξιοτήτων
    Είμαι κατά της αύξησης του συντελεστή του βαθμού πτυχίου
    Είμαι υπέρ της κατάργησης της προσαύξησης
    Είμαι υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησης των σεμιναρίων του ΟΑΕΔ
    Είμαι υπέρ της κατάργησης των παραθύρων κάθε λογής
    Είμαι υπέρ της λογικής, ένας ισχυρός φορέας ελέγχει τα πάντα δίκαια.

    Να καλύψετε τις θέσεις τεχνικών και επιστημόνων που είναι κενές, δεν είναι αυτοί που πλημμυρίζουν το δημόσιο, η έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων οδηγεί στην παράλυση που παρατηρείται

    Καταργήστε το 24 μηνο και το κόλλημα στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι παράλογο.

    Ευχαριστώ για το βήμα

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:43 | Βασιλης

    κ. υπουργε,

    Α) Τι γινεται με ελευθερους επαγγελματιες που θελουν να λαβουν μερος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ? Η εμπειρια τους μοριοδοτειται?

    Β) Τι γινεται με εργαζομενους συμβασιουχους που εχουν ειδικη εμπειρια (πιστοποιημενη απο τον φορεα που εργοζονται – αποδεδειγμενη απο τη φυση της εργασιας ΚΑΙ ομοτιμους εργαζομενους)? Προφανως, ενας υποψηφιος με 2 διδακτορικα και 3 μαστερ ΔΕΝ μπορει να αναλαβει την εργασια τους, η οποια εκ φυσης αποκταται με πολυετη εργασιακη πειρα αλλά ΔΕΝ πιστοποιειται με καποιο πτυχιο? (κυριως για τεχνικες εργασιες

    Γ) Πως μοριοδοτουνται οι συμβασιουχοι ΑΜΕΑ? Προς αποφυγη παρεξηγησεων, ΟΧΙ σε προσωποπαγεις θεσεις και ΟΧΙ σε ελεημοσυνες!! Απλα η πραγματικοτητα ειναι δυσκολη. Για 10 ευκαιρειες εργασιας ενας ΑΜΕΑ μπορει να εργαστει μονο σε 1, και για λογους ασχετους με τα προσοντα του ή την ικανοτητα του να εργαστει στη συγκεκριμενη 1 θεση (βλεπε προσβασιμοτητα, καταλληλος χωρος, κτλ)

    Δ) Τι γινεται με την αποτυπωση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκων ενος φορεα/οργανισμου. Η λυση ειναι επανεξεταση των οργανογραμματων, καποια εκ των οποιων ειναι 10ετιες παλαια, αρα παρωχημενα και δεν αντανακλουν τις πραγματικες αναγκες ενος φορεα/οργανισμου.

    Ε) Διαφορετικά προσοντα για διαφορετικες θεσεις. Η διαβαθμιση πτυχιο/μαστερ/διδακτορικο ειναι υπαρκτη. Ενας διδακτορικος δε θα πρεπει να μπορει να παρει τη θεση ενος πτυχιουχου, για τον ιδιο λογο που ενας πτυχιουχος δεν μπορει να παρει τη θεση ενος ΤΔ/ΔΔ.

    ΣΤ) Τα παραμυθια με STAGE/πολυετων συμβασεων πρεπει να σταματησουν. Ως το παραμυθι της μονιμοτητας των δημοσιων. Οπως καποιος απολυεται απο μια εταιρεια επειδη δεν υπαρχει πλεον η αναγκη απασχολησης του, ετσι πρεπει και στο δημοσιο. Το δημοσιο δεν πρεπει να ειναι καταφυγιο για κανεναν.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:00 | Κωνσταντίνος

    Αξιοκρατία, το ακούς και γεμίζει η καρδιά σου. Πολλά έχουν γραφτεί, η πραγματικότητα όμως πονάει αυτούς που τη ζουν. Συμβασιούχοι έργου, εργαζόμενοι χωρίς τη δυνατότητα άδειας, χωρίς δώρα, με το ιλλιγιώδες ποσό των 600€. Stage, εργαζόμενοι χωρίς επιπλέον των προηγούμενων ασφάλεια, δεν επιτρέπεται καν ν’ αρρωστήσουν.

    Έρχεται τώρα το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την αξιοκρατία, όπως την εφάρμοσε το ’81-’82. Για να συνεχίσουν ΠΑΣΚΕ κλπ. να βγάζουν 70% στο δημόσιο. Μια αξιοκρατία για να βρεθούν στο δρόμο εργαζόμενοι που δεν περάσαν μόνο από τα «δικά μας» πολιτικά γραφεία.

    Νέα Δημοκρατία. Αξιοθρήνητη, απαράδεκτη, στον κόσμο της, ανάξια κάθε σχολιασμού. Σημείωση μόνο ο Νόμος του 2000, λίγο πριν τις εκλογές, που υπέγραφε και ο Γιώργος Παπανδρέου και μονιμοποιούσε τους «αξιοκρατικά» διορισθέντες, μέχρι τότε, στο Δημόσιο.

    Αξιοκρατία, με όχημα τον ΑΣΕΠ, Πρόεδρος του οποίου είχε διορίσει μόνιμη την κόρη του σε 2 θέσεις στο δημόσιο.
    Αξιοκρατία αρχής γενομένης με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, όλοι στελέχη του Κυβερνώντος κόμματος.
    Αξιοκρατία για λίγους και από λίγους.

    Τι πρέπει να γίνει;
    Θα σας πω όταν δω έναν υγιή ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα. Έναν ιδιωτικό τομέα που εργάζεται και με απάνθρωπα ωράρια και με «βύσματα» στις καλές για εξέλιξη θέσεις. Έναν ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα ο οποίος δεν θα προσλαμβάνει αποθηκάριους σε ΣούπερΜάρκετ με προσόν τους «γνωριμίες» .

    Θα σας πω, όταν σταματήσει η κάθε κυβέρνηση να προβάλλει σαν «προνομιούχους», «βύσματα», άνθρώπους που εργάζονται υπό το απάνθρωπο καθεστώς που ανέφερα στην αρχή.

    Να χαίρεστε την αξιοκρατία και τους Νόμους προς διαβούλευση.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:57 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ 2,3,4,5…Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΔΡΑΤΕ ΒΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ!!!!!!!!!!!!

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ, ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ. ΔΕΝ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Ή ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΑ.

    ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ;

    ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΦΤΑΣΕΙ 30+ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, Ε ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:21 | Original

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν μαζευτεί όλοι οι διπλο-τριπλο μεταπτυχιακοί και θέλουν να μετράνε μόνο τα δικά τους μόρια αλλά όταν κάποιος αντιπροτείνει το ειδικό επιστημονικό προσωπικό για 2 μεταπτυχιακά και άνω τον μαυρίζουν με την ψήφο τους!!!Άλλη δουλειά δεν έχουν όλη την ημέρα;;Αλλά το πιο ύποπτο,είναι γιατί φοβούνται και το τεστ δεξιοτήτων και τον γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ που είναι η πιο αξιοκρατική διαδικασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή για πρόσληψη στο δημόσιο!!!Τι φοβούνται,μην γράψει κάποιος καλύτερα με ένα μόνο πτύχιο ή κάποιος με ένα μεταπτυχιακό απο αυτούς ή ακόμα χειρότερα μην γράψει καλύτερα ένας ΔΕ(;;;)…μα αυτοί δεν υποτίθεται ότι είναι οι αυριανοί υπερ-επιστήμονες του Ελληνικού δημοσίου;;;
    Πολλοί λίγοι εδώ μέσα μιλάνε πέραν των προσωπικών τους συμφερόντων…δείγμα της ελληνικής νοοτροπίας…τι να λέμε!!!

    Υ.Γ.
    Αναμένω την αρνητική σας ψήφο!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:01 | Αλέξανδρος

    Νομίζω ότι από το πλήθος όλων αυτών των σχολίων που κατατέθηκαν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το σίγουρο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει η κυβέρνηση είναι ότι ΟΦΕΙΛΕΙ να εστιάσει προσεκτικά σε όσες περισσότερες από τις περιπτώσεις μπορεί γιατί αυτή η γενική προσσέγιση που μας έχει παρουσιάσει, προκαλέι πολλές αδικίες. Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά έχουμε υποχρεωση απέναντι σε όλους να το κάνουμε σωστα και όχι με προχειρότητες και γενικότητες γιατί τότε θα έχουμε τα ακριβως αντιθετα απο αυτά που θα μπορούσε να είχε αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια.
    Ενδεικtικά αναφέρω ένα από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν:

    π.χ. το θέμα της βαθμολογίας των πτυχίων πρέπει να εξετασθεί με προσοχή γιατί οι βαθμολογίες από αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού αλλα και του εσωτερικού διαφέρουν σημαντικά και αυτό προκαλεί σημαντικές αδικίες. Δεν μπορεί κάποιοι να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πιάσουν ένα π.χ. 7 και κάποιοι άλλοι με ελάχιστο κόπο σε αντίστοιχο τμήμα να βγάζουν με ευκολία 9. Το πιο δίκαιο θα ήταν η βαθμολογία του καθενός να σταθμίζεται από κάποιο συντελεστή που θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των αποφοίτων του τμήματός του και το επίπεδο του κύκλου σπουδων (ή από αντικειμενική κατάταξη – αξιολόγηση) του εκάστοτε τμήματος.

    Ελπίζω ότι τουλάχιστον για τον κόπο και την αγωνία που εκφράζεται από όλους όσους γράφουν εδώ, η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τα σχόλιά μας και να δει το θέμα με τη σοβαρότητα και τη σχολαστικότητα που του αρμόζει. Διαφορετικα, αν πρόκειται για ένα επικοινωνιακο τρικ αυτή η δημόσια διαβούλευση, θα έχει ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:23 | Eleftheriadis

    Επίσης θα ήθελα να απαντήσω στην φίλη ΣΤΕΦΑΝΙΑ ( 18 Νοεμβρίου 2009 @ 02:45) για το σχόλιο της. Θα με πείτε καχύποπτο αλλά θα το ρισκάρω.
    Από ότι καταλαβαίνω είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής και θα ήθελε η ημερομηνία που αυτή παίρνει το 2 Msc της να θεωρηθεί ως καταληκτική ημερομηνία ισχύεις μοριοδότησης του 2 Msc. Το μόνο που δεν μας διευκρίνισε είναι πια ακριβώς ημερομηνία της βολεύει (Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια πράγματα).

    Το 2 Msc θα μετρήσει ή δεν θα μετρήσει.

    Γιατί φίλη μου ΣΤΕΦΑΝΙΑ φαντάσου να είσαι τελειόφοιτη της νομική και να έχεις να ανταγωνιστείς σε μόρια άτομα που παίρνουν μόρια για 2 Msc ενώ εσύ έχεις την δυνατότητα να μοριοδοτιθείς μόνο για ένα !!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | Μάριος

    Διαβάζοντας τα σχόλια του άρθρου, μού προκαλεί θλίψη το μένος με το οποίο οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές απόψεις. Είναι προφανές πλέον οτι δρουν οργανωμένα καταψηφίζοντας όποιον τολμήσει να εκφέρει διαφορετική άποψη. Κι αυτό από ανθρώπους που υποτίθεται οτι διαθέτουν ευρύτητα πνεύματος λόγω ακριβώς των σπουδών τους. Όμως όσα πτυχία κι αν διαθέτει κάποιος, όσα μεταπτυχιακά ή διδακτορικά κι αν έχει, αυτά από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα. Μάλιστα κύριοι,ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί η ΠΑΙΔΕΙΑ κάθε ανθρώπου δεν εξαρτάται μόνο απο τα πτυχία που διαθέτει. Ούτε τεκμαίρεται αυτόματα οτι όσο περισσότερους τίτλους κατέχει κάποιος τόσο ευρύτερη παιδεία διαθέτει. Γιατί αυτή είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων. Έτσι εξηγείται το μένος εναντίον του τεστ δεξιοτήτων, του πλέον αντικειμενικού και δίκαιου κριτηρίου αξιολόγησης της συνολικής παιδείας και ικανοτήτων των υποψηφίων.
    Αν θέλουμε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, οφείλουμε να τη στελεχώσουμε με ανθρώπους που πέρα από τους τίτλους σπουδών τους, διαθέτουν πολύπλευρες, πρακτικές και ειδικά μετρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα είναι πραγματικά χρήσιμες για την εκτέλεση του έργου τους.

    Υ.Γ. Δε θα μπορούσε να με εκφράσει καλύτερα το σχόλιο του νίκου ιωαννίδη –17/11/09 @ 15.40 σελ.167. Κάντε τον κόπο να το ξαναδιαβάσετε όσοι θέλετε. Αξίζει.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:19 | ΠΑΥΛΟΣ ΟΙΚ

    Θεωρώ οτι η διατήρηση της μοριοδότησης με βάση την εντοπιότητα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ορίζεται από την ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ!Γιατί ο καλύτερος να μη μπορεί να διεκδικήσει θέση σε άλλο δήμο;;;
    Δηλαδή ο Γεωλόγος που έχει μητρώο σε ένα δήμο 1500 κατοίκων θα περιμένει πότε θα βγει θέση γεωλόγου εκεί για να την πάρει;Γιατί με βάση τα προσόντα του να μην πάρει θέση σε άλλη περιοχή;;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 17:14 | Peter

    Είναι άδικο να αυξηθεί η μοριοδότηση του βαθμού τίτλου σπουδών με νέο πολλαπλασιαστή το 110. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «χαριστικής» βαθμολογίας, αλλά και παραδείγματα επιπέδου δυσκολίας, σχολών και σχολείων. Βλέπουμε κατά καιρούς άριστα απολυτήρια από σχολικές μονάδες, και επίσης άριστα πτυχία από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ήδη όσοι έχουν χαμηλό βαθμό υστερούν εκ των πραγμάτων και αντικειμενικά σε μόρια, απ’ όσους έχουν υψηλούς βαθμούς. Με τον νέο πολλαπλασιαστή απλά και εντελώς χαριστικά, ανοίγεται η ψαλίδα υπέρ αυτών που ήδη προηγούνται, με πολύ απλές μαθηματικές «αλχημείες». Δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο γίνεται αυτό και σε τι εξυπηρετεί. Μάλλον προκαλεί αυτή η αύξηση και πρέπει να αποσυρθεί. Αν μπορούσε ο νομοθέτης, ας μας δώσει μια εξήγηση με ποιο σκεπτικό προτείνεται αυτή η αύξηση …

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:56 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    Διάβασα όλα σχεδόν τα post όχι απο μαζοχισμό και μία θλίψη με κυρίευσε.
    Όλοι αυτοί με πτυχία, 2 και 3 μεταπτυχιακά, 2 και 3 διδακτορικά γιατί θέλουν ΑΣΕΠ και Δημόσιο; Είναι καλύτεροι δεν έχουν ανάγκη το δημόσιο.
    Είμαστε οι χώρα με το μεγαλύτερο κομμάτι Δημόσιου τομέα στην Ε.Ε.
    Οι μισοί φτάνουν για να λειτουργεί το κράτος και τι κάνουμε παίρνουμε και άλλους.
    Γιατί θέλετε Δημόσιο για τον μισθό πείνας των 1.000 ευρώ με 1,5-3% αύξηση τον χρόνο ;
    Ανταποκρίνονται τα χρήματα αυτά στον κόπο που καταβάλατε και στην Παιδεία σας ; OXI. γιατί δεν πάτε στον Ιδιωτικό τομέα ;
    Η αλήθεια είναι ότι θέλετε το δημόσιο για την μονιμότητα και την ησυχία που θα σας παρέχει, κάνετε δεν κάνετε την εργασία σας.
    Προτείνω να μπει τροπολογία στο Νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και κάθε θέση που θα καταλαμβάνει κάποιος απο εδώ και στο εξής να μην είναι μόνιμη.
    Προτείνω να γίνει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, δουλεύεις λίγο θα πάρεις λίγα, δουλεύεις πολύ θα πάρεις πολλά.
    Να αρθεί άμεσα η μονιμότητα γιατί κάνει το Δημόσιο χειρότερο.
    Προτείνω για 2 χρόνια οι νεοπροσληφθέντες να είναι δόκιμοι και να ξανακρίνονται απο τους Δντες τους κάθε 2 χρόνια, με βάση την κρίση αυτή να ανανεώνουν την σύμβαση τους με μεγαλύτερο ή μικρότερο μισθό αναλόγως της παραγωγικότητας τους.
    Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δεν μπορεί ο εργοδότης (Δημόσιο) να απολύσει;
    Που ακούστηκε αυτό, στον Ιδιωτικό τομέα δεν δίνουν ούτε μήνα προθεσμία.
    Η νέα Κυβέρνηση είναι δυνατή οπότε μπορεί αν θέλει να κάνει σοβαρές μεταρυθμίσεις.
    Αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τομές.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:11 | Διονύσης Γεωργάτος Νομάρχης Κεφ/νίας – Ιθάκης

    Σε σχέση με την ειλημμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση η οποία έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση από τις 11 – 11 – 2009 προτείνουμε στο άρθρο 4 του σχεδίου με τίτλο: «Επαναρυθμίσεις για την μοριοδότηση υποψηφίων» να συμπεριληφθεί όγδοη παράγραφος που αφορά την εντοπιότητα των υποψηφίων ως μοριοδοτούμενο κριτήριο ως εξής:
    »Η περίπτωση ιδ, της παραγράφου 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει σήμερα να τροποποιηθεί ως προς τα μόρια από 30 σε 200 με τη δέσμευση της δεκαετούς (10) παραμονής στον τόπο διορισμού για τα Νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών».
    Τα ανωτέρω δε, αποτελούν και επίσημη πρόταση της ΕΝΑΕ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:55 | Γαδ Γεώργιος

    Αν και είμαι βέβαιος ότι ελάχιστους μπορώ να πείσω, ωστόσο δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη γνώμη μου γύρω από το θέμα των προσλήψεων με οδηγό την υπερτριακονταετή υπηρεσία μου στο δημόσιο.
    Ο κλασσικός τρόπος του διαγωνισμού μεταξύ υποψηφίων που πληρούν τα τυπικά προσόντα είναι κατά τη γνώμη μου το μόνο που διασφαλίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόσληψη ικανών υποψηφίων και όχι απλώς «κυνηγών» χαρτιών (όπως έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια τους πτυχιούχους η εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση).
    Μια σφαιρική γραπτή εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο των προς κάλυψη θέσεων σε συνδυασμό με ένα τέστ ικανοτήτων είναι αυτό που μπορεί να καταδείξει την πραγματική αξία ενός υποψηφίου, με δεδομένο ότι οι υπαλληλικές θέσεις στο δημόσιο δεν απαιτούν, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση (βλ. μάστερ) ή ικανότητα πολυετούς έρευνας (βλ. διδακτορικά).
    Δώστε τη δυνατότητα σε απλούς πτυχιούχους να δείξουν επί του πεδίου τις ικανότητές τους και μη τους αποκλείετε εκ των προτέρων με την άνευ ουσίας μοριοδότηση κάθε είδους μεταπτυχιακού τίτλου για πρόσληψη στο δημόσιο.
    Το μόνο που επιτυγχάνετε με τον τρόπο αυτό είναι η συνέχιση μιας κατάστασης όπου σε μια αγορά εργασίας μη ιδιαίτερων απαιτήσεων όπως το δημόσιο εισέρχονται άτομα σε ηλικία στην οποία θα μπορούσαν ήδη κάλλιστα να έχουν αποκατασταθεί. Δεν χρειάζεται να συνεχιστεί η αφαίμαξη της μέσης ελληνικής οικογένειας για τη λήψη «χαρτιών» με μόνο σκοπό την είσοδο στο δημόσιο. Ακόμη και το δημογραφικό (και μην γελάτε) έχει σχέση με αυτή την κατάσταση.
    Όσοι αποβλέπουν σε ακαδημαϊκή ή υψηλού επιπέδου καριέρα ας συνεχίζουν και ας απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους στη σωστή θέση.
    Όσοι θέλουν το δημόσιο, ας δίνουν την κανονική εξέταση και εφόσον επιτύχουν (αποδεικνύοντας έτσι ότι πράγματι υπερέχουν έναντι των απλών πτυχιούχων) ας προβλέπεται γι’ αυτούς ένα ικανό επίδομα σε αντίκρυσμα των χρόνων που διέθεσαν και του τίτλου που θέτουν στη διάθεση του δημοσίου.
    Πέρασε η εποχή όπου τα μεταπτυχιακά αποτελούσαν απόδειξη ικανοτήτων. Τα e-mail βρίθουν πλέον από μηνύματα προσφοράς μεταπτυχιακών επί πληρωμή. Το μόνο που κάνετε με τον τρόπο αυτό αντιμετώπισης του θέματος είναι να συμβάλλετε στην άνδρωση της βιομηχανίας παροχής «μεταπτυχιακών» τίτλων.
    Απαιτείτε μεταπτυχιακά εκεί όπου συγκεκριμένα χρειάζεται ως τυπικό προσόν.

    Γ. Γαδ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:11 | Αντώνης Α.

    Δεν ξέρω γιατί το παιδεύετε τόσο το ζήτημα. Οι περισσότεροι από όσους γράφουν, εξετάζουν το νομοσχέδιο από την δική τους οπτική γωνία (δηλ. ποια ρύθμιση θα τους βόλευε περισσότερο αναλόγως των προσόντων τους) και έχουν εν μέρει δίκιο. Συνώνυμη της αξιοκρατίας είναι κατ’ εμέ μόνο μία λύση: Πανελλήνιος διαγωνισμός και όχι πρόσληψη με μόρια για τις περισσότερες, αν όχι για όλες, τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Σε αυτόν οι διαθέτοντες μεταπτυχιακό (ένα ή περισσότερα), διδακτορικό, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας κτλ, θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν το κατά πόσο υπερτερούν από τους λοιπούς. Ο αντίλογος είναι το απαιτούμενο κόστος και ο συνεπαγόμενος χρόνος. Αλλά μπροστά στην αξιοκρατία, τί είναι ο «πόνος» ε κύριε υπουργέ;
    ΥΓ Είναι θλιβερό μια σταδιοδρομία που ξεκινά με όνειρα, να καταλήγει στον πόθο για μια θέση χιλίων ευρώ (στους θλιβερούς κατατάσσω και τον εαυτό μου).

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | Ιγνάτιος

    Η διεκδίκηση θέσεων πρέπει να γίνεται από όλους τους υποψηφίους επί ίσοις όροις.
    Η αύξηση της μοριοδότησης των πτυχίων από 100 μονάδες σε 110 χωρίς την ύπαρξη ενός συντελεστή βαρύτητας για κάθε πανεπιστήμιο αδικεί κατάφορα το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πολλοί υποψήφιοι των πανελληνίων που δεν εισάγονται σε ελληνικό πανεπιστήμιο, καταφεύγουν σε πανεπιστήμια αμφιβόλου κύρους και ποιότητας (όπως αυτά του ανατολικού μπλοκ και αρκετά αγγλοσαξωνικά). Αποτέλεσμα είναι να επιστρέφουν με κακής ποιότητας πτυχία που στο τέλος αναγνωρίζονται και με βαθμούς υψηλούς (πάνω από 8 & 9). Η σωστή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να γίνει με το ΔΟΑΤΑΠ που πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο αναγνώρισης τέτοιων μφίβολων πτυχίων. Συνεπώς η μοριοδότηση του πτυχίου πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα οδηγεί στην πρόσληψη ικανών υποψηφίων και να αποτρέπει την κατάληψη θέσεων από άτομα με ελλειπή προσόντα.
    Η μοριοδότηση διδακτορικού και μεταπτυχιακου χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η σχετικότητα του αντικειμένου, πρωτίστως είναι άδικη για το ίδιο το δημόσιο. Όταν στο υπουργείο παιδείας επιχειρείται η πρόσληψη μόνο των υποψηφίων που έχουν επιλέξει εκπαιδευτικό τομέα, είναι αδιανόητο στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα να γίνονται προσλήψεις χωρίς να πριμοδοτείται η συνάφεια των μεταπτυχιακών σπουδών. Η κατάληψη θέσης ενός ηλκτρολόγου μηχ/κου σε μία νομαρχία από ένα ηλεκτρολόγο μηχ/κο και μηχ/κό ΗΥ που έχει μεταπτυχικό στη διδασκαλία της πληροφορικής από ένα συνυποψήφιό του με μεταπτυχιακό πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στερεί από την υπηρεσία να διεκδικήσει την προσαρμογή της στις σύγχρονες απαιτήσις της κοινωνίας. Άρα μεταπτυχικός και διδακτορικός τίτλος χωρίς συνάφεια πρέπει να προσμετράται με 100 και 200 μόρια αντιστοιχα.
    Η μη μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού εξισώνει δύο υποψηφίους με πολύ διαφορετικά προσόντα. Δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που γνωρίζει περισσότερες ξένες γλώσσες να υπερκεράσει κάποιον συνυποψήφιό του με εμφανώς περισσότερα προσόντα (κάτοχος δεύτρεου μεταπτυχιακού) και να καταλάβει τελικά με αδικία την προκηρυσσόμενη θέση. Συνεπώς η μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού τίλτλου πρέπει να γίνει τουλάχιστον με τα μισά μόρια του πρώτου, δηλαδή με 100 μόρια.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:53 | Θεόδωρος

    Πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων, η οποία θα τροφοδοτείται από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, με τους βαθμούς των αποφοίτων και τα διπλώματά τους, ασφαλής τράπεζα δεδομένων που θα υπάγεται, ίσως στο Υπουργείο Παιδείας ή σε Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από αυτή την επίσημη βάση δεδομένων θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία για την βαθμολόγηση των τίτλων των υποψηφίων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και προκηρύξεις το ΑΣΕΠ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου και να αποκλείονται οι περιπτώσεις πλαστών στοιχείων.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:33 | Κώστας

    ΠΡΟΣΟΧΗ

    Για όσους ζητάνε την αθροιστική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων.

    1. Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι σχολές πενταετούς διάρκειας αναγνωρίσουν επιπλέον με το πτυχίο και ένα Μεταπτυχιακό;
    Όλοι οι υποψήφιοι θα καταλήξουν να είναι κάτοχοι ενός τουλάχιστον Μεταπτυχιακού διπλώματος ενώ όσοι κατέχουν ήδη δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους θα χάσουν το ένα.

    2. Μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να ικανοποιήσει όσους ζητάνε αθροιστική βαθμολόγηση των μεταπτυχιακών να μοριοδοτήσει το 2ο μεταπτυχιακό με λιγότερα μόρια π.χ. 100. Έτσι και αποτρέπει πολλούς να κάνουν 2ο μεταπτυχιακό και ικανοποιεί τα χιλιάδες αιτήματα για αθροιστική βαθμολόγηση.

    Απαιτείται στο νέο νομοσχέδιο να προβλέπεται αθροιστική βαθμολόγηση δύο ή περισσότερων μεταπτυχιακών και μοριοδότησή τους ίση με το 1ο (200 μόρια).

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:46 | Eleftheriadis

    Κύριε υπουργέ
    1) Η συγκεκριμένη διαβούλευση είναι πολύ χρήσιμη μιας και ακούγονται εξαιρετικές απόψεις.

    2) Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όμως δείχνουν ότι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων μπαίνουν (έχουν το χρόνο) και ψηφίζουν (άτομα με 2 Msc, μη πολύτεκνοι, συμβασιούχοι στον δημόσιο τομέα). Το συγκεκριμένο συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός ότι καταψηφίζονται απόψεις υπέρ των πολυτέκνων (τελείως παράδοξο).

    3) Εάν συνεχίσει να μοριοδοτείται το 2 Msc με τίποτα δεν πρέπει σε μόρια να ισούται με Dr (οποιοδήποτε καθηγητή πανεπιστημίου και να ρωτήσετε θα σας πει την διαφορά). Εγώ προσωπικά δεν έχω Dr.

    4) Σίγουρα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη η συνάφεια των σποδών (Νομίζω είναι λογικό).

    5) Εάν συνεχίσει να μοριοδοτείται το 2ο Msc σίγουρα θα πρέπει κάτι να γίνει και με την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας πάνω από 5 χρόνια (10-15 χρόνια είναι καλά καθώς 35-40 χρονών πτυχιούχος που εργάζεται όλο αυτό το διάστημα στον ιδιωτικό τομέα νομίζω ότι έχει αρκετή εμπειρία και αυτή είναι δίκαιο να ανταμείβεται).

    6) Σεβασμός και τα νόμιμα στους πολύτεκνούς (εγώ προσωπικά δεν είμαι πολύτεκνος).

    7) Κατάταξη των σχολών με βάση την δυσκολία τους καθώς όλοι γνωρίζουμε πως όμοιες σχολές δεν έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας. Και οι βαθμολογίες των φοιτητών επομένως δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες.

    8) Προσοχή στη ισχύει της Εντοπιότητας. Κατανοητή η αγανάκτηση αυτών που λόγω εντοπιότητας και με 1650 μόρια έχασαν την θέση τους από άτομο με 1200 μόρια στην Άνω Ραχούλα αλλά μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις (πριν την ισχύει της εντοπιότητας) όπου το άτομο με τα 1650 μόρια έπαιρνε την θέση στην Άνω Ραχούλα και μέσα σε 2μήνες ζητούσε απόσπαση για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του (συνήθως μεγάλο αστικό κέντρο). Έτσι οι θέσεις στην Άνω Ραχούλα παρέμεναν ουσιαστικά άδειες και ο συνυποψήφιος με τα 1200 μόρια έχανε κάθε ελπίδα κάποτε να διοριστεί και να δουλέψει στον τόπο του (μην ξεχνάμε πως για εμάς της επαρχίας ακόμη και ένα Msc είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει).

    9) Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει και με αυτούς που έρχονται με πολύ υψηλά πτυχία από πανεπιστήμια του εξωτερικού (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία κ.α.)

    10) Αν και συμβασιούχος δημοσίου αρκετά χρόνια, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να σταματήσει το παραμύθι με την προσαύξηση.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:38 | ptyxioyxos

    +NA PAEI O SYNTELESTHS GIA TO PTYXIO STO 50 . OXI 110 POY AKOYSTIKE AYTO !!!!ERXETAI O ALLOS APO PANEPISTHMIO TOY EKSVTERIKOU ME 9 KAI 10 KAI GIA NA TON FTASEI KAPOIOS APO PANEPISTHMIO ELLINIKO ME 6 THELEI OLOKLIRO DIDAKTORIKO!!! O DEYTEROS DILADI DEN KANEI GIA THESI TOY DIMOSIOY !!!!O DEYTEROS POY DEN EIXE TIN OIKONOMIKI ANESI NA PAEI STO EKSWTERIKO DEN KANEI GIA TO DIMOSIO KAI AS EXEI DIDAKTORIKO!!!!TELEIA!!!!!AKSIOKRATIA!!!!!.

    +NA BGAINOYN DIAFORETIKES THESEIS GIA TOYS PTYXIOYXOYS (ETSI THA MPAINOYN KAI OI NEOI PTYXIOYXOI KAI OI MEGALYTEROI SE ILIKIA)
    +NA BGAINOYN DIAFORETIKES THESEIS GIA METAPTYXIAKOYS
    +NA BGAINOYN DIAFORETIKES THESEIS GIA DIDAKTORIKOYS
    +NA BGAINOYN DIAFORETIKES THESEIS GIA PTYXIOYXOYS IEK

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:50 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    1)Τα μεταπτυχιακά ΠΡΕΠΕΙ να μοριοδοτούνται ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ,αλλα ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ..Ετσι καλύπτεται η θέση με πλήρως ειξειδικευμένους υπαλλήλους που έχουν σπουδάσει σε βάθος το αντικείμενο και είναι δεδομένο ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πολίτη.Όμως κι εδώ με εισήγηση του Α.Σ.Ε.Π. πάει να συνετελεστεί μια ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ και ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..Όσοι έχουν εξειδικευθεί περισσότερο από άλλους σε συγκεκριμένο αντικείμενο μιας θέσης τιμωρούνται με τη μη αναγνώριση του δεύτερου μεταπτυχιακού. Αυτό απλά λέγεται ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ.
    2)Όπως ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Δημοσίου και ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ συντελείται και με την προτεινόμενη κατάργηση της ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ του μεταπτυχιακού ως προς τη ΘΕΣΗ. Είναι τελείως παράλογο μιλάμε να μοριοδοτείται μεταπτυχιακό μη συναφές ως προς μία θέση. Αυτό δειχνει ότι δεν μας απασχολεί η πρόσληψη εξειδικευμενου προσωπικού,αλλά ότι ναναι προσωπικού, με επακόλουθο βεβαια τη μη σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη. Το μεταπτυχιακό πρέπει να είναι ΣΥΝΑΦΕΣ προς τη ΘΕΣΗ και να ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΔΡΑ.Αυτό λέει η κοινή λογική. Η κατάργηση της συνάφειας είναι πρόταση Α.Σ.Ε.Π. για να μην χρονοτριβούν και μπρεδεύονται οι υπάλληλοί του με θέματα συνάφειας,όπως γίνεται τώρα. Για να διευκολυνθεί όμως το Α.Σ.ΕΠ. δεν είναι σωστό να πετάμε στο καλάθι των αχρήστων εξειδικευμένη γνώση που αποκτήθηκε με κόπο. Στο φινάλε ας κάνει το Α.Σ.Ε.Π. ΛΙΣΤΑ με συναφή μεταπτυχιακά ως προς συγκεκριμένες ειδικότητες για να διευκολύνεται και το ίδιο αλλά και οι πολίτες. Δεν είναι δύσκολο,απλό είναι.
    3)Απλά να υπενθυμίσω ότι όσον αφορά τη συνάφεια μεταπτυχιακού ως προς τη θέση, το ίδιο το Α.ΣΕ.Π εδώ και χρόνια ,για να μην χρονοτριβεί και για να μην μπερδεύεται καθιέρωσε ατυπα και τη συνάφεια ως προς το πτυχίο..Έλεος δηλαδή..Έτσι βρέθηκαν μοριοδοτούμενα μεταπτυχιακά τελείως άσχετα με τη εκάστοτε θέση και διορίστηκαν άνθρωποι μη εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της θέσης. Επαιρνε ο αλλος το πτυχίο του, έκανε το πιο έυκολο μεταπτυχιακό της σχολής του ,το κατέθετε για διαγωνισμό και έπαιρνε 150 μόρια!!!Κρατάει χρόνια λοιπόν αυτή η κολώνια με την προχειρότητα και την αναξιοκρατία. Είναι καιρός να επικρατήσει η κοινή λογική και να μοριοδοτούνται μόνο μεταπτυχιακά συναφή ως προς τη θέση.
    Σέβομαι το Α.Σ.Ε.Π. πιστεύω ότι λειτουργεί αξιοκρατικά, αλλά τα σφάλματα του παρελθόντος πρέπει να τα διορθώσει κι όχι να υποπέσει σε άλλα μεγαλύτερα. Κι αν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να λειτουργεί καλύτερα να το ζητήσει.
    4)Άδικη η μεγαλύτερη μοριοδότηση του βασικού πτυχίου. Καποια προήλθαν από ανατολικές χώρες και ήταν σαφώς πιο εύκολα και έτυχαν μεγαλύτερης βαθμολόγησης. Το ιδιο συμβαινει και σε πτυχία καποιων ελληνικών πανεπιστημίων. Έχω βαρεθεί να βλέπω διοριστέους πτυχιούχους της Παντείου με βαθμό πάνω από 9. Υπάρχουν σαφώς δυσκολότερες σχολές από την Πάντειο όπου οι βαθμοί μπαίνουν με το σταγονόμετρο. Για όλα αυτά η μοριοδότηση του βασικού πτυχίου πρέπει να είναι μικρότερη.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | Γιώργος Τ.

    Αν το ζητούμενο είναι η αποφυγή συσσώρευσης ομοειδών προσόντων (Πολλές Ξένες Γλώσσες – Πολλά Μεταπτυχιακά) και ταυτόχρονα δεν θέλουμε να ακυρώνονται προσόντα των υποψηφίων, τότε πιστέυω πως η «κλιμακωτή» βαθμολόγιση μπορεί να αποτελέσει τη μόνη λύση.

    Α. Για τους Μεταπτυχιακούς Τίτλους κάθε επόμενο μεταπτυχιακό να δίνει το ~70% των μορίων μέχρι τρεις τίτλους. Τα μή συναφή μεταπτυχιακά να δίνουν ~70% των μορίων. Ως σειρά προσμέτρισης να λαμβάνεται αυτή που ευνοεί τον υποψήφιο. Διδακτορικό να λογίζεται όσον αφορά την μοριοδότηση ώς δύο Μεταπτυχιακά της αυτής Συνάφειας. Δέυτερο πτυχίο να λογίζεται ώς συναφές Μεταπτυχιακό.

    Μεταπτυχιακά 1o 2o 3o
    Συναφές 200 140 100
    Μή Συναφές 140 100 70

    Παραδείγματα:
    α) Διδακτορικό Συναφές = 2 Μετ Συναφή = 200+140=340
    β) Διδακτορικό Συναφές + Μετ Μη Συναφές = 2 Μετ Συναφή + 1 Μετ Μη συναφές = 200+140+70=410
    γ) Διδακτορικό Μη Συναφές + Δεύτερο Πτυχίο = Μετ Συναφές + 2 Μετ Μη Συναφη = 200+100+70=370
    δ) 3 Μεταπτυχιακά Συναφή = 200+140+100 = 440

    Β. Για τις ξένες Γλώσσες κάθε επόμενο υποδεέστερο επίπεδο γνώσης να δίνει το ~70% των μορίων του προηγουμένου. Κάθε επόμενη Γλώσσα να δίνει το ~70% των μορίων της προηγούμενης μέχρι τρείς Γλώσσες. Ως σειρά προσμέτρισης να λαμβάνεται αυτή που ευνοεί τον υποψήφιο.

    Ξενες Γλώσσες 1η 2η 3η
    Άριστα 100 70 50
    Πολύ καλά 70 50 35
    Καλά 50 35 25
    Μέτρια 35 25 17

    Παραδείγματα:
    α) 3 Αριστα = 100+70+50=220
    β) 1 Αριστα + 2 Πολυ Καλά = 100+50+35=185
    γ) 1 Πολύ Καλά + 1 Μέτρια = 70+25=95

    Γ. Για την εμπειρία κάθε επόμενοι 12 Μήνες να δίνουν ~85% των μορίων των προηγούμενων (Στρογγυλεμένα):

    1ος Χρόνος 8 μόρια/μήνα (*12 =96)
    2ος Χρόνος 7 μόρια/μήνα (*12 =84)
    3ος Χρόνος 6 μόρια/μήνα (*12 =72)
    4ος Χρόνος 5 μόρια/μήνα (*12 =60)
    5ος Χρόνος 4 μόρια/μήνα (*12 =48)
    6ος Χρόνος 4 μόρια/μήνα (*12 =48)

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:47 | Αρίστος

    Μοριοδοτήστε την εμπειρία παραπάνω! Γιατί μόνο 5 έτη; Ναί, να μετράνε πτυχία κλπ αλλά πώς θα προστατευθούν αυτοί που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 10+ χρόνια αν κάποια στιγμή απολυθούν και θα έχουν προχωρημένη ηλικία και υποχρεώσεις; Πώς θα ξαναβρούν δουλειά; Και μιλάω για ανθρώπους που ΕΧΟΥΝ πτυχία!
    Μην εξισώνετε τα πάντα! Από που κι ως που η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα είναι άχρηστη στο Δημόσιο;!;!;!;
    Προνοήστε για αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόστε το ΔΙΚΑΙΟ!
    σ΄αυτή τη θέση μπορούν να βρεθούν ΟΛΟΙ κάποια στιγμή!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:32 | Ειρήνη Μ

    Όσοι έχουν ήδη ένα μεταπτυχιακό γνωρίζουν την δυσκολία και τον αγώνα που αυτό χρειάζεται. Πολύ περισσότερο ένας δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών!
    Τα μεταπτυχιακά δεν μας χαρίστηκαν ούτε τα αγοράσαμε. Τα πληρώσαμε με αγώνα, ξενύχτια, διάβασμα και πολλές στερήσεις. Δεν είμασταν όλοι παιδιά εύπορων οικογενειών, ούτε είχαμε «μπάρμπα στην κορώνη»!!!!!
    Προσωπικά αισθάνομαι αδικημένη γιατί ακολούθησα κατά γράμμα το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης.
    Πέρασα στα 18 μου (ναι με αυτό το άθλιο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων) σε πολυτεχνική σχολή, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε 5 έτη ακριβώς (γιατί ο δικός μου «μπάρμπας» αδυνατούσε να πληρώσει έστω και ένα εξάμηνο παραπάνω!!!!), βρήκα (ευτυχώς) δουλειά αμέσως (στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς να επισκεφτώ κανέναν βουλευτή της περιοχής μου) και ταυτόχρονα ολοκλήρωσα 2 μεταπτυχιακά (τα οποία εφόσον και δούλευα τα πλήρωνα μόνη μου!!!!).
    Ξέρετε γιατί αισθάνομαι αδικημένη?
    Γιατί με κοροϊδέψατε κύριοι!!!!!
    Γιατί στα 18 μου έπρεπε να γνωρίζω ότι τους κόπους και τα λεφτά που έχω διαθέσει στα φροντιστήρια για να περάσω σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορούσα να τα διαθέσω για να φύγω σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού (βλ. Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λ.π.) και να επιστρέψω στην Ελλάδα με βαθμό πτυχίου 10 (και όχι με το ζόρι 7 όπως είναι ένας μέσος βαθμός πτυχίου σε κάθε ελληνική πολυτεχνική σχολή) καθώς και με άριστη γνώση ξένης γλώσσας (εφόσον θα έχω επιλέξει κάποιο αγγλόφωνο).
    Και ενώ δεν διάλεξα τον εύκολο δρόμο αλλά επέλεξα να μείνω και να αγωνιστώ εδώ ανακαλύπτω ότι……. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!!!!!
    Εφόσον λοιπόν κύριοι θέλετε να είστε αντικειμενικοί στον υπολογισμό των μορίων για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα καταργείστε και την αθροιστική βαθμολογία των ξένων γλωσσών (αντίστοιχο σκεπτικό με αυτό της κατάργησης του 2ου μεταπτυχιακού). ‘Η μήπως αυτές δεν θα τις πειράξετε καθόλου γιατί υπάρχουν τα συμφέροντα των φροντιστηρίων?????
    Μαζι με μένα αγωνιούν και χιλιάδες άλλοι (αυτή τη στιγμή που γράφω τα σχόλια για το 2ο μεταπτυχιακό ξεπερνούν τα 1000!!!).

    Επίσης πέρα από τους τίτλους σπουδών βαθμολογήστε αθροιστικά την εμπειρία. Για ποιο λόγο μετράνε μόνο τα 5 χρόνια? Γι αυτούς που έχουν δουλέψει 10, 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι άδικη ή μη προσμέτρηση των χρόνων προϋπηρεσίας τους?

    Βαθμολογήστε ΟΛΑ τα προσόντα των υποψηφίων!!!!

    Επιτέλους σταματήστε να παίζετε με την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που η ζωή δεν τους χαρίστηκε!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:52 | Απόστολος Κίτσος

    Από τη στιγμή που στο 50% των θέσεων που προκηρύσσονται ανά φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, η εμπειρία δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο, απορώ γιατί στις υπόλοιπες θέσεις η εμπειρία θα πρέπει να βαθμολογείται μέχρι τα 5 έτη και όχι για το σύνολο των ετών εμπειρίας, έστω και με μικρότερη κλιμακα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:08 | Τάσος

    Ένα απλό παράδειγμα θα δώσω:

    Έστω ότι 2 υποψήφιοι μηχανικοί για θέση σε πολεοδομία της Νομαρχίας

    1ος Υποψήφιος

    με Βαθμός πτυχίου από ΕΛΛΑΔΑ (6,8) 6,8*110=748 μόρια
    1ο Μεταπτυχιακό στον Αντισεισμικό σχεδιασμό:200 μόρια
    2ο Μεταπτυχιακό στα Γεωτεχνικά: (Σύμφωνα με Υπουργό 0 μόρια)
    PROFICIENCY ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: 70 μόρια
    Σύνολο:1018 μόρια

    2ος Υποψήφιος

    Βαθμός πτυχίου από ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ(8) 8*110=880μόρια
    ΆΡΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ: 140 μόρια ( ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ!!!!!!!!!)
    Σύνολο:1020 μόρια

    Δεν χρειάζεται να σχολιάσω άλλο!!! Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του και να αποφανθεί για την , που επιτυγχάνουν με την κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης των μεταπτυχιακών.!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:49 | Γεωργία

    Όλη μας τη ζωή πρέπει να διαβάζουμε να πάρουμε πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες και να πληρώνουμε να πηγαίνουμε φροντιστήρια να περνάμε σε γραπτούς διαγωνισμούς και τεστ δεξιοτήτων. Η εμπειρία μάλλον θα αρχίζει να μετράει όλο και λιγότερο. Ικανός και άξιος δεν είναι μόνο όποιος έχει ένα πακέτο από «χαρτιά» αλλά και όποιος έχει διάθεση να εργαστεί και να προσφέρει με την εργασία του και όχι να βολευτεί η να το παίζει επιστήμονας. Το βόλεμά τους κοιτάνε και πολλοί ήδη μόνιμοι Δημόσιοι υπάλληλοι εις βάρος άλλων συναδέρφων τους αλλά και των πολιτών που ζητούν εξυπηρέτηση.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:14 | ΚΡΗΤΗ

    2ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ:

    ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ !!

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ή αν ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨEI O Κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΜΕ 30%

    ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΔΙΚΟΥΜΑΣΤΕ
    ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!
    http://www.synigoros.gr/contact_submit.htm

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:53 | Σ

    ΣΥΝΗΓΟΡΟS ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    http://www.synigoros.gr/contact_submit.htm

    ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΔΙΚΕΙ
    ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ
    ΘΑ ΚΙΝΙΘΟΥΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΣΥΣΗ
    ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ
    ΖΗΜΑΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Τ.

    Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια σας και την καινοτόμα πολιτική σας.
    Ξεκίνησα πριν από δύο μήνες το δεύτερο μεταπτυχιακό μου, για το οποίο πήρα δάνειο.
    Για αυτή μου την απόφαση, έλαβα υπ’όψιν την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία μοριοδοτούσε το δεύτερο μεταπτυχιακό.
    Παρακαλώ θερμά μην απαξιώνετε τον κόπο μας.
    Εξ’άλλου η δια βίου μάθηση είναι από τις βασικές σας αρχές.
    Επιβραβεύστε την, όπως κάνετε και για τις ξένες γλώσσες ΑΘΡΟΙΣΤΚΑ.
    Αναφορικά με την μοριοδότηση, θεωρώ οτι θα πρέπει να είναι όση και στο πρώτο μεταπτυχικό διότι ο κόπος και τα χρήματα είναι ίδια
    (όπως ακριβώς ισχύει και για τις ξένες γλώσσες).

    Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω την γνώμη μου.

    Καλή συνέχεια στον δύσκολο αγώνα σας,
    Κωνσταντίνα

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:46 | ΠΑΛΑΝΤΖΙΑΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ….
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ… ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΈΝΟ;;. ΚΑΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ;;;;
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΤΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ!!! ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:26 | Μάνια

    τι συζητάμε αφού πάλι τα ίδια θα γίνουν και πάλι τους δικούς σας θα βάλετε. Δεν υπάρχει αξιοκρατία. Ακόμα και με γραπτό διαγωνισμό που διάβασα σε κάποιο μήνυμα. Και που ξέρεις φίλε μου ότι δε θα έχουν δοθεί τα θέματα σε κάποιους απο πρίν; Αλλά και πάλι το θέμα δεν είναι να προσληφθούν οι καλύτεροι «παπαγάλοι» δηλαδή αυτοί που θα πέσουν στο διάβασμα και στην αποστήθιση λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις, θα γράψουν καλά αλλά στην ουσία θα ‘ναι ντουβάρια. Ας μπούνε άνθρωποι που έχουν τα τυπικά προσόντα για την κάθε θέση και προυπηρεσία στο αντικείμενο και να υπάρχει περίοδος αξιολόγησης. Αν δεν κάνεις απολύεσαι και έρχεται ο επόμενος μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι.