Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 23:12 | giouli

    Θεωρώ απαραίτητη την αθροιστική βαθμολόγηση του 2ου master, καθώς οι Τίτλοι Σπουδών αποτελούν το κατεξοχήν αξιοκρατικό και πιστοποιημένο κριτήριο, κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Άλλωστε πως μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους για Δια Βίου Μάθηση, όταν η απόκτηση ενός επιπλέον Τίτλου σε Μεταπτυχιακό επίπεδο δεν βαθμολογείται???????
    Και επί της ουσίας, η γνώση που έχει αποκτηθεί μέσα από την παρακολούθηση ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, φυσικά και συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητάς και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργαζομένου που είναι το ζητούμενο, συνεπώς θα πρέπει να αξιολογείται.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 23:08 | Αριάδνη

    Επειδή είμαι από την παλιότερη γενιά , τότε που τα πτυχία μας είχαν κάποια αξία και σε μεταπτυχιακές σπουδές προχωρούσαν οι «ολίγοι», ξεκίνησα να δουλεύω ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο ΥΠ.ΠΟ. με μόνο εφόδιο το πτυχίο μου. Και ενώ τα χρόνια περνούσαν 5…7…10, και έβλεπα τους νεότερους συναδέλφους να συνεχίζουν τις σπουδές τους, εγώ συνεχίσα να εργάζομαι και να μετακινούμαι από τόπο σε τόπο και από σύμβαση σε σύμβαση, γιατί δεν είχα άλλη επιλογή…
    Δεν διαφωνώ με την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών. Η εμπειρία όμως, δεν είναι εξίσου σημαντική; Η αξία της παύει να προσμετράται μετά τα 5 χρόνια; Είναι το ίδιο κάποιος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας και αυτός που δεν έχει εργαστεί ποτέ του, ώστε να μοριοδοτούνται το ίδιο; Και ποιός είναι αυτός που αποφασίζει ότι μετά από τόσα χρόνια προσφοράς δεν είμαστε πια κατάλληλοι; Και αν γίνουμε κυνηγοί μορίων- μόνο βέβαια όσοι από εμάς έχουν την οικονομική δυνατότητα- θα γίνουμε ως δια μαγείας ικανοί;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 23:51 | Ι.Μ.

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Σας παρακαλώ διαθέστε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και διαβάστε το κείμενο μου.
    Σχετικά με τα Πτυχία:
    1. Ξέρω ότι δεν μπορούσα να κάνω διδακτορικό γιατί τα χρόνια είναι πολλά, δεν υπήρχε η οικονομική άνεση να είμαι άλλα 4 χρόνια φοιτήτρια – υποψήφια διδάκτορας και το διδακτορικό που βρήκα με ήθελε 10 ώρες τουλάχιστον την μέρα μέσα σε ένα εργαστήριο αμισθί και ποιος θα με συντηρούσε οικονομικά αφού δεν θα μπορούσα παράλληλα να εργάζομαι?
    Θεωρώ ότι πολλοί ήθελαν να κάνουν διδακτορικό αλλά δεν μπορούσαν για οικονομικούς λόγους. Εμείς λοιπόν είμαστε 400 μόρια πίσω επειδή οικονομικά δεν μπορούσαμε.
    2. Ο βαθμός του πτυχίου μου, παρότι έχω πολύ καλό βαθμό για το Ελληνικό Πολυτεχνείο, αλλά όταν θα πάω να διεκδικήσω την θέση με τον κάτοχο του Πτυχίου της Βουλγαρο-ρουμανο-ουγγαρο-σκοπιανής σχολής είναι πολύ , πάρα πολύ λίγος. Πληρώνω το ότι διάβασα, έδωσα πανελλήνιες , πέτυχα, δεν υπήρξα κηφήνας , δεν είπα στην οικογένεια μου να μου δώσουν λεφτά και να τους φέρω δώρο ένα πτυχίο από το εξωτερικό χωρίς κόπο και πόνο. Εφαγα 5έτη σπουδών στο Ελληνικό Πολυτεχνείο ενώ τα καλομαθημένα παιδάκια στα 3 χρονια γυρισαν από το Εξωτερικό και ήρθαν με τα δωρο-πτυχία τους με βαθμό που τον βλέπω και τρίβω τα μάτια μου. Όταν έδωσαν πανελλήνιες μαζί μου έπιασαν τον »απόλυτο πάτο» , μετά έγιναν ιδιοφυϊές και επιμελείς και χαλάσαμε εμείς οι υπόλοιποι?

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΩΣ ΕΔΩ : η όποια βαθμολόγηση πτυχίων έχει τρομερά κενά και αδικίες.

    ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ που υπήρχαν και φαντάζομαι θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Ανήκω σε μονογονεϊκή οικογένεια , ο πατέρας μου ήταν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού . Χάθηκε 33 ετών εν ώρα υπηρεσίας, σε ναυάγιο όταν ήμουν 10 μηνών , δεν τον γνώρισα. Έσωσε όλο το πλήρωμα του 12 ή 13 άτομα . Επίσης σε αυτή την χώρα έφερε πολύ συνάλλαγμα. Η μάνα μου έκανε την επιλογή της να μην ξαναπαντρευτεί και σας ρωτάω :
    α. Γιατί έχουν μόρια οι πολύτεκνοι και όχι εγώ ?
    Με ρωτήσατε ποτέ αν ήθελα να είμαι μόνη μου χωρίς αδέρφια ? Τη μάνα μου την ρωτήσατε ή θεωρείτε ότι ήταν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με ένα πολύτεκνο ζευγάρι? Και γιατί να δικαιούται διορισμό κάποιος επειδή είχε 3 αδέρφια, στερήθηκε περισσότερα από μένα και τώρα τον αποζημιώνετε? Μετρήσατε τι στερήθηκα εγώ και ο κάθε άνθρωπος με παρόμοια ιστορία με μένα?
    β. Γιατί να δικαιούται διορισμό κάποιος που το συγγενικό του πρόσωπο απεβίωσε εν ώρα υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα ή στα σώματα ασφαλείας ή στην πυρκαγιά του 2007 και να μην δικαιούμαι και εγώ? Επειδή ο πατέρας μου έσωσε το πλήρωμα του αλλά δεν ήταν βολεμένος σε καρέκλα δημοσίου υπαλλήλου? Επειδή για χρόνια έφερνε συνάλλαγμα σε αυτή τη χώρα που ήταν πολύτιμο αγαθό για την οικονομία της? Αποζημιώνετε με θέσεις τους συγγενείς των ηρώων? Ναι ήρωα θεωρώ τον πιλότο του μαχητικού, αλλά ήρωα θεωρώ και τον πατέρα μου γιατί έσωσε το πλήρωμα του εις βάρος του εαυτού του και τον στερήθηκα εγω. Αλλά δεν θεωρώ ήρωα τον εφοριακό που τυχαία έπαθε έμφραγμα στην καρέκλα του γραφείου του στα 50 ή 60 του χρόνια ενώ πρόλαβε να μεγαλώσει τα παιδιά του και αυτά τώρα είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με μενα , παίρνουν δώρο και μια θέση στο δημόσιο.
    ΑΔΙΚΙΑ και δεν έχω χρήματα να κινηθώ δικαστικά , αν και το έχω σκεφτεί άπειρες φορές.

    ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ η όποια βαθμολόγηση πτυχίων θα έχει κενά και αδικίες, οι ειδικές κατηγορίες μόνο προβλήματα δημιουργούν και χωρίζουν τους πολίτες σε ευεργετημένους και ριγμένους .

    Θεωρώ καλύτερο σύστημα τις ΑΞΙΟΚΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για όλες τις θέσεις (δημόσιο , ΔΕΚΟ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου κ.λ.π.) , μια φορά το χρόνο, εξετάσεις με συγκεκριμένη ύλη και αδιάβλητες, χωρίς συνέντευξη, χωρίς παράθυρα. Όλοι ίσοι μεταξύ μας και οι καλύτεροι ας παίρνουν αυτό που τους αξίζει.
    Τουλάχιστον με ένα τέτοιο σύστημα θα ξέρω ότι έφταιξα εγώ και μόνο εγώ. Όχι η οικονομική ή η οικογενειακή μου κατάσταση ή ό,τι άλλο ξέρουμε ότι υπάρχει και γίνεται και βολεύει τους προνομιούχους.

    Ελπίζω και εύχομαι να διαβάσατε τις απόψεις μου.
    Με εκτίμηση
    Ι.Μ.

  • ΠΑΣΚ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
    ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Θέλουμε ν’ αλλάξουμε πορεία. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Προτείνουμε στο Σύστημα των Προσλήψεων, η επένδυση στη γνώση να δώσει το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στις Βασικές Σπουδές.
    Επικουρικά έρχονται οι Μεταπτυχιακές Σπουδές σε παρεμφερές αντικείμενο με την προκηρυσσόμενη θέση εργασίας. Τα υπόλοιπα κριτήρια ν’ αντιμετωπίζονται πρώτα απ’ όλα από την σκοπιά της σύνδεσης τους με την υπό κατάληψη θέση.
    Αποκέντρωση τώρα με προσλήψεις 2.500 Διπλ. Μηχανικών για να καλύψουν τα κενά στην Περιφέρεια.
    Οι συνθήκες σήμερα επιβάλλουν να σταματήσει η ισοπέδωση και να πραγματοποιείται ξεχωριστή διαδικασία για τους διορισμούς των Διπλ. Μηχανικών μέσα από το ΑΣΕΠ και σε συνεργασία με το ΤΕΕ, την ΕΜΔΥΔΑΣ και τα Πολυτεχνεία.
    Ακολουθεί ομόφωνη Απόφαση της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ για το Θέμα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 23:03 | Βασιλης

    Μια σκεψη για το site. Καλη σκεψη το «το βλεπω θετικα/αρνητικα» αλλα τελικα το αποτελεσμα ειναι πολυ πολωμενο. Απο τις βαθμολογιες και το περιεχομενο ειναι ξεκαθαρω ποιοι μπαινουν και ψηφιζουν. Στατιστικα, το δειγμα ειναι επειικως ακυρο, κυριοι MSC/PHD/κτλ/κτλ με grand ονειρα που θελετε να μπειτε στο δημοσιο.
    ενας κατοχος μεταπτυχιακου

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 23:47 | Ευάγγελος

    Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η αποκατάσταση της διάκρισης μοριοδότησης ενός μεταπτυχιακού συναφούς με τον τίτλο της προκηρυσσόμενης θέσης, με ένα μεταπτυχιακό ανεξαρτήτως συνάφειας θα συμβάλλει σε επιλογή καταλληλότερων υποψηφίων. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω περίπτωση μηχανικού ο οποίος κληρώθηκε να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θεολογίας του Ε.Α.Π. Πατρών, από hobby να υπερισχύει έναντι συναδέλφου του με τομέα ή κύκλο σπουδών στις προπτυχιακές του σπουδές συναφή προς τη θέση ( π.χ. για θέση ηλ/γου μηχανικού στον Ο.Τ.Ε. και ο υποψήφιος να έχει κατεύθυνση σπουδών τηλεπικοινωνίες ). Ως συμπληρωματική πρόταση αυτής είναι οι κύκλοι σπουδών ή τομείς να αναγράφονται επί του τίτλου σε κάθε Σχολή ως πρώτη ειδίκευση και αντίστοιχα να προκηρύσσονται και οι θέσεις.

    Ως δεύτερη παρατήρηση είναι ο νόμος να αναφέρει ρητά τη φράση » μεταπτυχιακού τίτλου ή τίτλου ισοδυνάμου με master» κατά τη διεθνή αναγνώριση ώστε τυχόν δεύτερος τίτλος πενταετούς φοίτησης πολυτεχνικής σχολής ( σκεφτείτε ότι ο υποψήφιος αυτός έχει προσόντα για τα οποία διέθεσε επιπλέον 5 χρόνια από αυτά που διέθεσε για τον 1ο προπτυχιακό τίτλο )για παράδειγμα να μπορεί να συνεκτιμηθεί.Το αυτό και για τα διδακτορικά.
    Αν αυτή η 2η πρόταση δεν μπορεί να εισακουσθεί, παρακαλώ διατηρείστε και συγχαρητήρια γι’ αυτό… τη μοριοδότηση με 150 μόρια του 2ου συναφούς προπτυχιακού τίτλου.
    Με δυο λόγια οι «συναφείς» κόποι επενδεδυμένοι σε αντίστοιχα προσόντα υποψηφίων να ανταμοίβονται.
    Ευχαριστώ για την ανάγνωση του μηνύματος Βαγγέλης Σ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:41 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Νομίζω ότι κανένας δεν θα παραπονιόταν εάν υπήρχε η εξής μεταβατική διάταξη, που θα έδινε τα 300 και 150 μόρια που ελάμβανε το 2ο διδακτορικό ή μεταπτυχιακό με την παλαιά νομοθεσία, τόσο σε αυτούς που ήδη το έχουν, όσο και σε αυτούς που κάνουν τώρα αυτό το 2ο μάστερ ή διδακτορικό:

    «Άρθρο 13
    Μεταβατικές διατάξεις περί μοριοδοτήσεως

    1. Δεύτερος διδακτορικός τίτλος που έχει αποκτηθεί μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος μοριοδοτείται με τριακόσια (300) μόρια.

    2. Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος που έχει αποκτηθεί μέχρι και την έναρξη ισχύους του παρόντος μοριοδοτείται με εκατόν πενήντα (150) μόρια.

    3. Δεύτερος διδακτορικός τίτλος που θα αποκτηθεί μέχρι τις 31.12.2020 από υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι, την ημέρα έναρξης ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι σε διδακτορικό πρόγραμμα της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής, μοριοδοτείται, άμα τη λήψει του, με τριακόσια (300) μόρια.

    4. Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος που θα αποκτηθεί μέχρι τις 31.12.2015 από μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι, την ημέρα έναρξης ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι σε διδακτορικό πρόγραμμα της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής, μοριοδοτείται, άμα τη λήψει του, με τριακόσια (150) μόρια.»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:52 | Χρήστος

    Στο νέο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει πολλά καλά στοιχεία, όπως η κατάργηση της επιπλέον μοριοδότησης της εμπειρίας στο δημόσιο, υπάρχει ένα παράδοξο.
    Καταργήται η αθροιστική μοριοδότηση για τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, χωρίς όμως να γίνεται το ίδιο για τις ξένες γλώσσες, στις οποίες η βαθμολογία είναι αθροιστική για όσες γλώσσες ξέρεις. Σήμερα κιόλας που σχεδόν όλοι οι νέοι υποψήφιοι έχουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο, δεν πρέπει να δωθεί μια επιπλέον μοριοδότηση για αυτούς που επιμένουν στην περαιτέρω κατάρτιση; Ίσως τα μόρια πρέπει να είναι λιγότερα π.χ. 100, αλλά όχι μηδέν.
    Με το νέο σύστημα ουσιαστικά πριμοδοτούνται αυτοί που είναι κάτοχοι διδακτορικού, που σε όλες σχεδόν τις θέσεις του δημοσίου, -εκτός ειδικών επιστημόνων- ο διδακτορικός τίτλος δεν προσφέρει περισσότερες πρακτικές γνώσεις και αυτοί που έχουν μεγάλο βαθμό πτυχίου, που εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το πανεπιστήμιο που αποφοίτησες.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:22 | ΝΤΙΝΑ

    ΠΑΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΕΒΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ?ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ?ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΕΝΤΙΜΑ ΜΕΣΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΦ΄ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΦΕΡΑΝ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ[ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ].ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ .ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΥΣΙΕΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ .ΖΗΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ.ΕΧΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΩ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΤΡΕΞΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΚΩΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΣ.ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΖΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΕΙ .ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:58 | Λουκάς Β

    Τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά απαιτούν προσπάθεια, υπομονή και θυσίες.
    Γιατί τα απαξιώνουν κάποιοι?
    Γιατί μας ειρωνεύονται?
    Προφανώς γιατί δεν τα έχουν!
    Γιατί ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την μοριοδότηση τους?
    Γιατί η απόκτηση τους ανταποκρίνεται στην αξιοκρατία και στην έννοια της δια βίου εκπαίδευσης.
    Γιατί είναι τίτλοι αναγνωρισμένοι από την πολιτεία.
    Γιατί η μοριοδότηση τους βασίζεται στο νόμο περί αντικειμενικών κριτηρίων.
    Γιατί δεν αδικήσαμε κανένα με το να τους αποκτήσουμε, κάποιοι άλλοι πάνε να μας αδικήσουνε και έχουνε το θράσος να πανηγυρίζουνε.
    Γιατί οι τίτλοι αυτοί δεν είναι προνόμιο των πλουσιόπαιδων (αναφέρω το παράδειγμα του ΕΜΠ που σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά είναι δωρεάν).
    Γιατί ένα πλήθος τέτοιων προγραμμάτων διεξάγεται απογεύματα ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ, αρκεί φυσικά να έχουν τη διάθεση για διάβασμα και να είναι αποφασισμένοι να υποστούν «λίγη» παραπάνω ταλαιπωρία.
    Γιατί η επιλογή στα προγράμματα αυτά γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και δεν υπάρχουνε θειάδες ή μπαρμπάδες στη Κορώνη προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός.
    Αν μας ενδιέφερε να έχουμε τέτοιους μπαρμπάδες θα είμασταν ήδη «βολεμένοι».
    Εμείς όμως, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ,ζητάμε απλά αυτό που μας ανήκει.
    ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ, ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.
    Και φυσικά υπάρχουν πάντα οι ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ όπου καθένας μπορεί να αποδείξει ότι αξίζει, χωρίς να ειρωνεύεται και να απαξιώνει την προσπάθεια των άλλων που έγινε με δίκαια μέσα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:15 | ΜΑΚΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΙΜΑΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΑΓΗ
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
    ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΤΕΛ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:01 | Γ

    ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
    ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ
    ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ!!
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΑΙΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ
    Η ΛΑΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ
    ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ??
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:57 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Καλώς δεν θα μετράει το δεύτερο μεταπτυχιακό.
    Άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να μετράει και η δεύτερη ξένη γλώσσα διότι οι κυνηγοί μορίων τώρα θα αρχίσουν τα φροντιστήρια εκμάθησης γλωσσών. Σε λίγα χρόνια θα μπαίνουν στο Δημόσιο παιδιά με τέσσερις, πέντε ίσως και παραπάνω γλώσσες.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΤΕ ΕΊΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΞΑΠΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Υπάρχουν νέοι που τελειώνουν το ένα μεταπτυχιακό και τρέχουν για το επόμενο. Δουλειά όμως στο δύσκολο ιδιωτικό τομές δεν ψάχνουν.

    Ή δημόσιο Ή ανεργία και μεταπτυχιακά

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:16 | ΝΙΚΟΣ Π.

    ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
    ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ή ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΦΕΙΑ?????
    ΔΕ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΕς ΘΕΣΕΙς????
    ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
    ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΈΤΣΙ?????????

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:02 | x.x

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ Ν ΑΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ
    ΑΔΙΚΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ!
    ΕΛΠΙΖΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 22:25 | Πασχαλιά Μανδέλα

    ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ:

    Είναι γνωστή η βαρύτητα που δίνει η νέα Κυβέρνηση στη Δια Βίου Μάθηση, γεγονός που εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, με την αλλαγή του ονόματος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Θεωρώ ότι κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, (ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας), θα πρέπει να τύχουν μοριοδότησης στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν ουσιαστικές γνώσεις στους συμμετέχοντες και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται χωρίς κομματικά-ρουσφετολογικά κριτήρια. Η μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ θα στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου προς τέτοιου είδους προγράμματα και εφόσον διασφαλιστούν οι αδιάβλητες διαδικασίες πρόσβασης θα καθιερωθεί ο θεσμός αυτός στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που πιστεύω ότι είναι στους στόχους της Κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά, θεωρώ ότι τόσο το νομοσχέδιο όσο και η δημόσια διαβούλευση που γίνεται αυτές τις μέρες, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:21 | FraPe

    Καλησπέρα,
    Προτείνω η αξιολόγηση των υποψηφίων να γίνεται ανα δύο άτομα, μέχρι να βρεθεί ο καλύτερος που προσλαμβάνεται. Αν υπάρχει και άλλη κενή θέση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Οι προτιμήσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες που να δημιουργούν ολική ταξινόμηση. Αν δηλαδή υπάρχουν δύο άτομα Α και Β, τότε ή ο Α είναι καλύτερος ή είναι ίσος ή είναι χειρότερος από τον Β. Επιπλέον, αν ο Α είναι καλύτερος από τον Β, τότε θα είναι καλύτερος και από όλους όσους είναι χειρότεροι του Β.

    Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν θα έχουμε σχόλια του τύπου

    – Μα πώς είναι δυνατόν κάποιος με βασικό πτυχίο 5 (δηλαδή μαύρο χάλι) και μεταπτυχιακό τίτλο στην μεταθανάτιο ζωή να προηγείται του πτυχιούχου με 6,7 που είναι αξιοπρεπής βαθμός;

    – Μα είναι δυνατόν κάποιος με βασικό πτυχίο 6 και 5 χρόνια προυπηρεσία να προηγείται κάποιου με βασικό πτυχίο 9,8. Προφανώς ο δεύτερος και πιο νέος είναι, και αστέρι (μάλλον) είναι και το μυαλό του και η όρεξή του είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. (σσ. δεν έχει σημασία αν συμφωνείτε με αυτή την προτίμησή μου, ένα παράδειγμα είναι)

    Με την αξιολόγηση ανα δύο, μπορούμε να αποφύγουμε την έννοια της βαθμολογίας και μπορούμε να βάλουμε πολύ πολύπλοκους κανόνες (όπως τα παραπάνω παραδείγματα).

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:44 | SASSA

    Στα σχόλια μονοπωλεί το θέμα της μοριοδότησης του δεύτερου μεταπτυχιακού. Ωστόσο τίποτα δεν έχει ειπωθεί για τους κατόχους δεύτερου τίτλου σπουδών. Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, μοριοδοτούνταν με 150 μόρια όσα ακριβώς και ένα μεταπτυχιακό.
    Υπάρχουν παιδιά που αντί να μπουν στην διαδικασία λήψης ενός μεταπτυχιακού, επέλεξαν τον ακόμα πιο δύσκολο δρόμο του δεύτερου πτυχίου (πολύ περισσότερα χρόνια, πολλά περισσότερα μαθήματα). Αυτά τα άτομα δεν θα επιβραβευτούν για τους κόπους τους? Συμφωνώ απόλυτα με τη χρήστη Λ. Μπίτσου – — 17 Νοεμβρίου 2009 @ 13:06 (βλέπε σελ. 163).

    1ον: Θεωρώ ότι η μοριοδότηση ενός δεύτερου πτυχίου πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή έστω ισάξια με αυτή ενός μεταπτυχιακού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

    2ον: Θεωρώ λάθος την εξίσωση ενός διδακτορικού με δυο μεταπτυχιακά. Ασφαλώς και το επιστημονικό βάρος του πρώτου υπερέχει έναντι οτιδήποτε άλλου. Είναι κρίσιμο να διαφυλαχθεί το κύρος του κορυφαίου αυτού επιπέδου επιστημονικής έρευνας και να διατηρηθούν υψηλά τα standards εισαγωγής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θα είναι τραγική κατάληξη εάν εκφυλίσουμε και αυτό το τελευταίο προπύργιο της έρευνας εις το όνομα μιας θέσης βασικού μισθού στο δημόσιο.
    Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα οι τίτλοι να αντιστοιχούν με το ειδικό βάρος του ονόματός τους.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:25 | Ελπίδα

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ Ή ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ. Για μια ακόμη φορά, η προσπάθεια και οι ικανότητες κάποιων ατόμων που θυσίασαν χρόνο, προσωπική ζωή και ονειρεύτηκαν μία επαγγελματική καταξίωση και δικαίωση χάνονται;
    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: 1) Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ (ή και του απολυτηρίου λυκείου, σε άλλες περιπτώσεις) ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΑ, ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (αφού η κάθε σχολή έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας), επιβραβεύοντας τους αποφοίτων πανεπιστημίων ξένων χωρών, π.χ. Βουλγαρίας, Ρουμανίας που χορηγούν πτυχία με βαθμό «άριστα», ακόμη και σε απόφοιτους πολυτεχνείου και μάλιστα σε άτομα που απέτυχαν την είσοδό τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο, 2) Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ, αφού έχει μειωθεί και το ποσοστό της ζήτησης πτυχιούχων με εμπειρία (50% χωρίς εμπειρία). Η εμπειρία πιστεύω ιδιαίτερα γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπολογίζεται και άνω των πέντε (5) ετών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων να αφορά άτομα χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Για ποιο λόγο, μεταξύ δύο υποψηφίων με παρόμοια προσόντα, να επιλέγεται εκείνος χωρίς εμπειρία; Στον ιδιωτικό τομέα επιλέγεται ο υποψήφιος με εμπειρία ή χωρίς; Η απόκτηση εμπειρίας μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και για την άμεση αναζήτηση εργασίας από τους νέους και μείωση της ανεργίας.
    3) Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΦΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ( 150 μόρια) ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ (200 μόρια) ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ(400 μόρια); Η φοίτηση σε μία σχολή πενταετούς διάρκειας απαιτεί πολύ περισσότερη προσπάθεια, σας βεβαιώ, από την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Όσον αφορά το διδακτορικό είναι προσανατολισμένο σε ακαδημαϊκή καριέρα και όχι σε επαγγελματική σταδιοδρομία, πέρα από εκπαιδευτικούς φορείς.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:21 | labros

    Διαβάζω το εξής post
    http://www.opengov.gr/ypes/?option=comment_view&comment_id=7049

    **********************************************************************
    Kύριε Υπουργέ,

    Ανταποκρινόμενος, με αίσθημα ευθύνης, στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, σας αποστέλλω τις εξής παρατηρήσεις, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου και:

    Προτείνουμε στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου:
    α) να προβλεφθεί στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. ΄προϋπόθεση εντοπιότητας για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, στο σύνολο ή έστω στο 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.
    β) να υπάρχει προτεραιότητα έναντι των άλλων υποψηφίων, με προϋπόθεση την εντοπιότητα ή έστω τη μοριοδότηση της με 200 τουλάχιστον μόρια.

    Επισημαίνω την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, όπου οι εργαζόμενοι επικαλούνται σοβαρούς λόγους που συχνά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ή αν ικανοποιούνται, προκύπτουν σοβαρά υπηρεσιάκά κενά.

    Παράλληλα, ζητούμε την πρόβλεψη όρου παραμονής στην οργανική θέση αρχικής τοποθέτησης για δέκα χρόνια με θέσπιση απαγόρευσης απόσπασης ή μετάταξης για το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά το καθεστώς που προβλέπεται στις παραμεθόριες περιοχές.

    Μετά τιμής
    Ο Νομάρχης Κοζάνης

    ΓΙΏΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ

    **********************************************************************

    Μπορείτε να μας αναφέρετε κε Νομάρχη παράδειγμα άλλου κράτους που η εντοπιότητα είναι κριτήριο πρόσληψης?

    Αν το υπουργείο θέλει, μπορεί πολύ απλά να κάνει το εξής: την καταργεί τελείως αλλά όταν κάνεις αποδοχή της θέσης να είσαι υποχρεωμένος να παραμείνεις εκεί για 10χρόνια αφού κανένας δεν παίρνει τον άλλο από το χέρι να στείλει με το ζόρι κάπου τα χαρτιά του.

    Πως σας φαίνεται αυτή η πρόταση? Ποιο δίκαιη μου ακούγεται

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:28 | E

    2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΓΝΩΣΗ, 1+1 ΚΑΝΟΥΝ 2 Κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ.

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΖΗΤΑΜΕ!!

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ!!

    Τα περισσότερα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι δωρεαν! Υπάρχουν υποτροφίες ΙΚΥ και ιδρυμάτων. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ Φοιτητες ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΑΖΙ! ΑΠΟ ΖΗΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΝ 2 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ!!

    Κ. Ραγκούση,

    ακούω τις τελευταίες ημέρες ότι εσείς προσωπικά εισηγηθήκατε το κατάργηση του εδαφίου για τη αθροιστική μοριοδότηση των 2 μεταπτυχιακών. Δεν ξέρω τι ακατανόητο σκεπτικό σας οδήγησε αυτή την απόφαση και γι’αυτό αρχίζω να φοβάμαι ότι είναι συμφέροντα που εξυπηρετείτε!!!

    ΕΠΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ!!

    Είναι δικαιοσύνη δεν είναι ελεημοσύνη αυτό που ζητάμε!

    ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ!
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!
    ΙΣΑΞΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΚΟΠΩΝ, ΘΥΣΙΩΝ!

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΩΣ ΕΙΧΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ 100% ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!
    http://www.synigoros.gr/contact_submit.htm

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | Βασίλης Κ.

    Το πιο δίκαιο και πιο αξιοκρατικό μέτρο για τις προσλήψεις του δημοσίου είναι ο γραπτός διαγωνισμός χωρίς καμία μοριοδότηση. Έτσι όλοι ξεκινούν από μηδενική βάση και με ίσες πιθανότητες επιτυχίας.

    Π.χ. Θα μπορούσε το κράτος σε ετήσια βάση να διενεργεί τους παρακάτω διαγωνισμούς:

    Ιανουάριος: Εκπαιδευτικοί
    Απρίλιος: Διοικητικοί
    Ιούλιος: Οικονομολόγοι
    Σεπτέμβριος: Μηχανικοί
    Νοέμβρης: Λοιπές Ειδικότητες

    Προϋπόθεση συμμετοχής στους διαγωνισμούς αυτούς κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι:
    (1)Κατοχή του προβλεπόμενου βασικού τίτλου σπουδών ανά κατηγορία και ειδικότητα
    (2)Άριστη γνώση 1 ξένης γλώσσας
    (3)Άριστη γνώση χρήσης Η/Υ

    Από εκεί και πέρα τα επιπλέον προσόντα πρέπει να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του υπαλλήλου και πάντα σε συνάφεια του τίτλου σπουδών με το αντικείμενο της θέσης. Άλλωστε όσοι έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα δεν χρειάζονται να ανησυχούν καθώς αυτά τους βοηθούν να αποδώσουν καλύτερα στους γραπτούς διαγωνισμούς.

    Από εκεί και πέρα η πολιτική προσλήψεων είναι ένα τμήμα μόνο της πολιτικής προσωπικού. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα αν θέλουμε αυτός ο τόπος να αποκτήσει μια αξιοκρατική και αξιόπιστη Δημόσια Διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρω:
    (1)Αξιοκρατία στις τοποθετήσεις και τις προαγωγές σε θέσεις ευθύνης.
    (1) Αξιοποίηση αυτών που έχουν όρεξη για δουλειά και χρησιμοποίηση κινήτρων για να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί (πιστέψτε με υπάρχουν!!!).
    (2)Καταγραφή των πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών και εφαρμογή προγράμματος μετατάξεων ώστε να σταματήσει το φαινόμενο υπηρεσίες με μεγάλες ανάγκες να υποστελεχώνονται και άλλες χωρίς αντικείμενο να κατακλύζονται από προσωπικό.
    (3)Για κάθε 2 υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται να διορίζεται 1 ο οποίος θα ακολουθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης (από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης) καθόλη την διάρκεια της θητείας του στο δημόσιο και θα αμείβεται καλύτερα.
    (4)Αξιοποίηση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέσεις ανάλογες των προσόντων τους.

    Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση κύριε Υπουργέ να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα ή θα μείνει στην επιφάνεια;;;

    Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά δεν θα έχουν κανένα νόημα αν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα!!!Πρέπει αφενός ο δημόσιος τομέας να αυξήσει την παραγωγικότητα του και αφετέρου να τεθούν κανόνες που να εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα της απασχόλησης είναι συνολικό! Η εγκατάλειψη του ιδιωτικού τομέα στην τύχη του και η προσπάθεια επίλυσης του αποκλειστικά μέσω διορισμών στο δημόσιο είναι μια μη αποδεκτή λύση!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:19 | Ιωάννης Χ

    Επειδή αρκετά κράτησε αυτό η ιστορία με τον διαδικτυακό κλεφτοπόλεμο μεταξύ των παντός είδους «διαμαρτυρόμενους» και «αδικούμενους» η λύση είναι αρκετά απλή και διάφανη:

    1. ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΙ ή ΕΤΗΣΙΟΙ ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, με πολλαπλές ερωτήσεις όπως το τεστ δεξιοτήτων (τα αποτελέσματα του οποίου σημειωτέον κατέδειξαν την «ανεπάρκεια» πολλών κατ’όνομαν πτυχιούχων, και λοιπών κατόχων αμφιβόλου προελεύσεως και διαδικασίας τίτλων).

    2. ΠΛΗΡΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ του κάθε υποψηφίου, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ώστε να προσληφθούν άτομα καταξιωμένα στον ανταγωνιστικό τομέα της πραγματικής αγοράς και όχι ΑΕΡΓΟΙ διαδρομιστές των κάθε είδους νεποτιστικών ακαδημαικών κύκλων.

    3.Προσμέτρηση των μεταπτυχιακών και διδιακτορικών τίτλων ΜΟΝΟ για τις θέσεις ΕΕΠ.

    4.Απαγόρευση (πραγματική και όχι εικονική όπως γίνεται σήμερα) όλων νυν μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου από συμμετοχή σε διαγωνισμούς νέων ή κενών θέσεων εργασίας του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, με

    5.Καθιέρωση της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, για προσλήψεις σε όλες τις θέσεις ΠΕ και ΤΕ του δημοσίου.

    6.Πλήρης Εκκαθάριση του μητρώου ανέργων του ΟΕΑΔ από τους δήθεν άνεργους (οι οποίοι στην ουσία είναι εν’ενεργεία φοιτητές, προπτυχιακοί ή μη, ή εργαζόμενοι με μικρές ή κρυφές συμβάσεις (πχ εκπαιδευτικό προσωπικό των διαφόρων ΙΕΚ) και μοριοδότηση μόνο των πραγματικά ανέργων.Εαν η χώρα είχε 650.000 πραγματικούς ανέργους, το κτήριο της Βουλής θα είχε πυρποληθεί προ πολλών ετών.Είναι δεδομένο ότι η εσκεμμένη μη-διασταύρωση των στοιχείων από τις υπηρεσίες του αμαρτωλού ΟΑΕΔ, και η προχειρότητα (και χωρίς ουσιαστική κύρωση) με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα της απλής δήλωσης του πολίτη (ότι είναι άνεργος) οδηγούν στα σημερινά παρατράγουδα.

    7.Καθιέρωση ΕΝΙΑΙΑΣ – ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ – ΒΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, από την οποία θα απομακρύνονται για χρονική περίοδο 3,5 ή 10 ετών όσοι υποψήφιοι διαπιστωθούν ότι παραβίασαν κάποιον από τους προαναφερθέντες κανόνες (π.χ. ψευδής δήλωση ανεργίας,υποβολή πλαστού τίτλου σπουδών).Η καταρχήν επιλογή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται αποκλειστικά από αυτήν τη βάση υποψηφίων, και όποιος δεν έχει καταγραφεί σε αυτήν, καταθέτοντας παράλληλα και τα σχετικά αποδεικτικά του, δεν θα μπορεί να μετάσχει ακολούθως στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:19 | Βασίλης

    Κάτι που θα΄θελα να αναφέρω το οποίο αδικεί πάρα πολλούς οι οποίοι δν είμαστε πολυτεκνοι..γιατι τελος πάντων παιδιά πολυτέκνων,κατόπιν γάμου τους και κατόπιν δημιουργίας δικής τους οικογένειας η οποία δεν είναι πολύτεκνη,να εισπράτουν τα μόρια της πολυτεκνίας της πατρικής τους οικογένειας αφού πλέον έχουν δημιουργήσει νέα δική τους;;;;;;και μήπως η οποιαδήποτε ευνοική μεταρρύθμιση για την ομάδα των πολυτέκνων δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τα όρια της αξιοκρατίας;;;αν π.χ στους πολύτεκνους δώσετε 550 μόρια για 4 παιδιά(150 μόρια για την πολυτεκνια και προσαυξηση 100 μόρια για κάθε παιδί οπως πρότεινε το ΑΣΕΠ),εμείς οι υπόλλοιποι σε διαγωνισμούς προτεραιότητας δν θα μπορούμε ούτε κατά διάννοια να τους συνναγωνιστούμε με μόρια που έχουμε μαζέψει με τόσο κόπο χρόνια τώρα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:46 | Νικολέττα Τζ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Ύστερα από τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά τη δημόσια διαβούλευση και να προλάβετε να επανορθώσετε μια αδικία που τελείται εις βάρος μας.Η κατάργηση του 2ου μεταπτυχιακού και της συνάφειας των τίτλων σπουδών μάλλον θα σημάνει για όλους όσους συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση ότι δεν λάβατε το μήνυμα της και ότι όλες οι αποφάσεις που θα παίρνονται στο μέλλον θα είναι ειλημμένες εκ των προτέρων μέσα από μια επίφαση δημοκρατικής διαβούλευσης.Ο ισχυρισμός της προσπάθειας κατάργησης της βιομηχανίας των μεταπτυχιακών αντικρούεται από το κοινό αίσθημα και τις πεποιθήσεις περί δημιουργίας βιομηχανίας ξένων γλωσσών και πτυχίων.Η αναγνώριση των κολεγίων και η εισροή ξένων πτυχίων από το εξωτερικό (κυρίως από ανατολικές χώρες) σαφώς κατώτερων σε ποιότητα αλλά με πλασματικούς υψηλούς βαθμούς θα έχει ως άμεση συνέπεια την ολοκληρωτική κατάληψη των προκηρυσσόμενων θέσεων στο δημόσιο τομέα από τους μέτριους και όχι τους άριστους.ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΑΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΣ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Σ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:26 | Γιώργος

    Θεωρώ ότι καλό είναι να επιβραβεύουμε και να μοριοδοτούμε άτομα με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτούς που όχι δεν έχουν την ικανότητα αλλά δεν έχουν την οικονομική και χρονική δυνατότητα να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.
    Αυξήστε τα μόρια της εργασιακής εμπειρίας ώστε να δώσετε με αυτό τον τρόπο κίνητρο στους νέους ανθρώπους να βγούν στην ελεύθερη αγορά να εργαστούν και όχι να μένουν χρόνια στα πανεπιστήμια συλλέγοντας πτυχία ή να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι η πρακτικη και η καθημερινή εργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο διαφέρει αρκετά εως πολύ από την θεωρία και τις διατριβές.
    Αν αυτό δεν γίνεται τότε διαχωρίστε τις προκηρύξεις, σε άλλη να μπορεί να συμμετάσχει κάποιος που επέλεξε να εργαστεί με αυτόν που επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 21:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΡΛΑΔΗΜΑΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ.ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ 200 ΜΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ 2ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 2ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 2ΟΥ (ΔΕΥΤΕΡΟΥ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΠΩΣ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΙΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 2ΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:10 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΤΟΣ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΔΕ) Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΔΙΝΕΙ 150 ΜΟΡΙΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΤΕ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟ,ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙ ΘΕΣΗ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:31 | Κουροπαλάτης Χ.

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά.Διατηρήστε τον προηγούμενο νόμο που ισχύει για τις προσλήψεις και καταργήστε,όπως ήδη κάνατε,την προσαύξηση 50% της προϋπηρεσίας των stage.Ο προηγούμενος νόμος με όλες τις ατέλειές του δεν προκάλεσε αντιδράσεις από κανέναν.Η κατάργηση της βιομηχανίας των μεταπτυχιακών,όπως την αποκαλούν,θα λειτουργήσει ευνοϊκά υπέρ της βιομηχανίας φτηνών πτυχίων και ξένων γλωσσών.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:02 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Η διατήρηση της παρ. 6 του αρθ. 14 του Ν. 2190/94 όπως ισχύει , σχετικά με το ποσοστό 20% για πολύτεκνους και 5% για παλιννοστούντες για το σύνολο των θέσεων κάθε προκήρυξης οδήγησε στην πράξη πολλές φορές στον αποκλεισμό υποψηφίων ορισμένων ειδικοτήτων (π.χ. μηχανικών) καθόσον το αναλογούν για τους παλιννοστούντες και τους πολύτεκνους ποσοστό των θέσεων κατανεμήθηκε εις βάρος των εν λόγω ειδικοτήτων εξ ολοκλήρου. Αυτό είναι φανερό ότι παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 4 του Συντάγματος περί του δικαιώματος ίσης πρόσβασης των υποψηφίων. Για αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει τα ως άνω ποσοστά πολυτέκνων και παλιννοστούντων να αναφέρονται ανά ειδικότητα προκηρυσόμενων θέσεων και όχι στο σύνολο των θέσεων μιας προκήρυξης.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:40 | ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Θα ήθελα να πω καταρχήν ότι ο νόμος είναι προς την σωστή κατεύθυνση και συμφωνώ με τις περισσότερες αλλαγές. Έχω πτυχίο γεωπονίας του ΑΠΘ από το 1998 και όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 1998 έως το 2005 εργαζόμουν ως συμβασιούχος σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων όπως οργανισμός βάμβακος, ΕΛΓΑ, δ/νση γεωργίας, περ. κεν. προστ φυτών και π.ελ κτλ και από το 2006 έως και σήμερα στον ιδιωτικό τομέα πήρα στο διάστημα αυτό και ένα μεταπτυχιακό τίτλο αλλά δεν κατάφερα παρ» όλα αυτά να διοριστώ στον δημόσιο τομέα. Οι λίγες θέσεις γεωπόνων που προκυρήχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια καλύφθηκαν από συναδέλφους που σπούδασαν στη Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ γιατί είχαν βαθμό πτυχίου 9 και 10. Θα ήθελα λοιπόν να γίνει κάτι με αυτό το θέμα και θα πρότεινα επίσης να μοριοδοτείται και ο κάθε χρόνος λήψης του πτυχίου γιατί πιστεύω πως θα είναι απολύτως δίκαιο. Βέβαια για τον κλάδο μας που έχει τεράστιο πρόβλημα απορόφησης στον δημόσιο τομέα το πρόβλημα θα λυθεί κυρίως με την προκύρηξη πολλών θέσεων ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου αγρ. ανάπτυξης και τροφίμων που υπολειτουργούν.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:43 | Μοχιανάκης Γεώργιος

    Στο άρθρο 163 του Ν. 3584 /2007 «Κύρωση του κώδικα κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων ( ΦΕΚ 143 Α / 28-06-2007 ) προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών ΟΤΑ . Οι θέσεις των ανωτέρω συμβούλων είναι ισάριθμες με τους αντιδημάρχους . Οι Ειδικοί σύμβουλοι και οι Ειδικοί συνεργάτες πρέπει να είναι υποχρεωτικά πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν τους αιρετούς .
    Στον χώρο όμως της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση από την θέση του αιρετού Δημάρχου.
    Είναι οι πρώην Δήμαρχοι που έχουν αποκτήσει εμπειρία και γνώση στα θέματα Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης , από την άσκηση των καθηκόντων τους , χωρίς όμως να κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ για να μπορέσουν να προσληφθούν στις θέσεις του άρθρου 163 του Ν. 3584/2007. Έτσι η δημόσια διοίκηση να στερείται της δυνατότητας να αξιοποιήσει έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό .
    Προτείνω για την πλήρωση θέσεων ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών να μπορούν να επιλεγούν και άτομα που έχουν διατελέσει για δυο (2) τουλάχιστον θητείες ως Δήμαρχοι και να αρκεί η ειδική γνώση και εμπειρία που έχουν αποκτήσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Δήμαρχοι και μόνο , χωρίς να απαιτούνται τα προσόντα των περιπτώσεων β , γ της παρ 3 του άρθρου 163 του Ν. 3584/2007.
    Στα πλαίσια αυτά προτείνω την ένταξη της παρακάτω τροπολογίας στο παρόν νομοσχέδιο:
    « μετά την παρ 3 του ν. 3584/2007 ( ΦΕΚ 143 Α / 28-6-2007 ) προστίθεται νέα παράγραφος με το παρακάτω περιεχόμενο .
    4. Ειδικά για την πλήρωση θέσεων ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών μπορούν να προσληφθούν οι διατελέσαντες Δήμαρχοι για δυο τουλάχιστον θητείες, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα προσόντα και ειδικότερα τα προσόντα των περιπτώσεων β και γ της προηγουμένης παραγράφου …»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | Σ

    ΘΑ ΜΑΜΕ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ??
    ΘΑ ΒΑΛΛΕΙ ΓΚΟΛ Ο ΓΚΕΚΑΣ???
    ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ??
    ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΙ ΘΑΓΙΝΕΙ???

    ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ!!!
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ???
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ
    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ???
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ
    ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟ 2010

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:45 | Νίκη Λ.

    Σε κάποιo post αναφέρθηκε πως αυτοί που γράφουν σχόλια υπέρ της διατήρησης της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού είναι 30 άτομα που συνεχώς ανακυκλώνονται με διαφορετικά mail. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ως προς τον διορισμό του, διότι αυτοί οι 30, όπως αναφέρει, φαντάζομαι ότι ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), όπως για παράδειγμα ΠΕ διοικητικού-οικονομικού, ΠΕ γεωπόνων, ΠΕ μηχανικών και άλλες πολλές πανεπιστημιακές κατηγορίες και εφόσον αποτελούν πολύ μικρή μειοψηφία, δεν διεκδικούν την πλειοψηφία των θέσεων. 3 ή 4 το πολύ θέσεις κατά τον ίδιο που τους κατηγορεί σε κάθε πανεπιστημιακή κατηγορία.
    Εκείνοι οι λίγοι που αντιδρούν με βάζουν σε σκέψεις ως προς τα αληθινά κίνητρά τους. Δάκτυλοι του ΥΠΕΣ, όπως αναφέρθηκε σε άλλο post, κακόβουλα άτομα που αισθάνονται ένα είδος ζήλιας ή απλώς κομπλεξικοί; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο, εφόσον θεωρούν πολύ μικρή μειοψηφία τα άτομα με 2 μεταπτυχιακά, αντιδρούν με τέτοιο τρόπο σαν να θεωρούν ότι όλες οι θέσεις του Δημοσίου θα «καταληφθούν» από ανθρώπους με 2 μεταπτυχιακά. Η σκέψη τους είναι αντιφατική και παράλογη. Οι πράξεις τους το ίδιο γι’ αυτό το λόγο απ’ ότι καταλαβαίνω συνεχώς καταψηφίζονται.
    Δεν έχω μεταπτυχιακό!!!! Έχω όμως φίλους που έχουν κάνει ή κάνουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό και αναγνωρίζω τις δυσκολίες και τις προσωπικές τους θυσίες. Δεν είμαι ένας από τους 30 που ανακυκλώνονται. Το mail μου είναι στη διάθεση του ΥΠΕΣ όπως και των υπολοίπων παιδιών. Μήπως εσείς είστε 30 άτομα και συνεχώς ανακυκλώνεστε;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:47 | ΕΥΗ Ο.

    προσωπικα θεωρω «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ» το μετρο οπου οι μουσουλμανοι της Θρακης ευνονουνται στις προκηρυξεις (περα απ το οτι τους προσδιδεται αλλο ποσοστο για εισαγωγη στα πανεπιστημια)σε ειδικη κατηγορια στον ΑΣΕΠ.Και ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ.δεν πρεπει να καταργηθει αυτο το μετρο εδω και τωρα οταν θελουμε να μιλαμε για ισοπολιτεια και τη λεγομενη αξιοκρατια!?Διοτι τι παραπανω εχουν απο καποιες αλλες κατηγοριες που μπορουμε να πουμε οτι χρηζουν ειδικης μεταχειρισης?οπως πχ παλλινοστουντες ή πολυτεκνοι κλπ,αλλα ειναι Ελληνες πολιτες που γεννηθηκαν απο δω και εχουν ακριβως τα ιδια δικαιωματα με μας.Δε μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το αδυνατο τους σημειο ετσι ωστε να εχουν περισσοτερη αναγκη να προσληφθουν απο εμας.Και θα σας παρακαλουσα να μου απαντησετε στο ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ?????Προερχομαι απο την πονεμενη Θρακη με τον υψηλο δεικτη ανεργιας και θα σας παρακαλουσα να δειτε αυτο το θεμα με ιδιαιτεη ευαισθησια,διοτι γινονται διακρισεις αυτη τη στιγμη μεταξυ των Ελληνων χριστιανων και Ελ.μουσουλμανων και δημιουργειται θεμα και οφελος υπερ των μουσουλμανων που πολλοι απο εμας αναρωτιουνται μηπως ο λογος ειναι καθαρα ψηφοθηρικος…

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | lan

    Καθώς κλείνει η διαδικασία της διαβούλευσης την οποία παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα ήθελα να προτείνω όποια και να είναι η τελική μορφή του ΝΣ, να συνταχθεί μία αιτιολογική έκθεση που να αποπειράται να στηρίξει-εξηγήσει τις τελικές επιλογές, απαντώντας έτσι ταυτόχρονα και στις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

    Εις το επανειδείν

    Λήδα Αναστασιάδη

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:58 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Π.

    Πότε θα υπάρξει επιτέλους μοριόδότηση για τους ορφανούς είτε από ένα
    γονέα και πολύ περισσότερο ορφανούς και από τους δύο γονείς.Το σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο πρέπει να συμπεριλάβει μοριοδότηση και για τους ορφανούς.Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει
    να ακυρώσετε την μοναδική προκήρυξη για άτομα που έχουν μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο που αφορά θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Η προκήρυξη είναι καθαρά προκήρυξη ΑΣΕΠ,βάσει του άρθρου 10 του ν.3491/2006(ΦΕΚ 207/Α΄/2.10.06),δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης του Ιούνιο 2008.Πριν τις εκλογές,τον Αύγουστο,θα έβγαιναν οι προσωποπαγείς θέσεις προορισμού.Τί θα γίνει επιτέλους;Το Κράτος δεν θα δείξει επιτέλους το κοινωνικό του πρόσωπο;’Εχει περάσει ήδη ενάμισι χρόνος.Πότε θα έχουμε νέα;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:52 | Peter

    Πολλοί εδώ μέσα, ίσως και οι περισσότεροι, προτείνουν ως το καλύτερο μέσο αξιόλογησης για πρόσληψη στο δημόσιο τον γραπτό διαγωνισμό. Και αναρωτιέμαι πως είναι η πλέον αξιοκρατική διαδικασία, όταν από την «φύση» της αυτή η διαδικασία, προάγει ανισότητες. Πρώτον βιολογικά αν το πάρουμε, με την φθορά γνώσεων και τις βιολογικές δυσκολίες συγκέντρωσης, πώς ένας 35αρης κι άνω ή και λίγο μικρότερος, μπορεί να συναγωνισθεί έναν μόλις αποφοιτήσαντα 18αρη για θέσεις ΔΕ ή 25άρη ΠΕ,ΤΕ? Το μυαλό των «μεσήλικων» είναι το ίδιο καθαρό και διαυγές με ενός νέου-ας? Ο απαραίτητος χρόνος, ο χώρος και οι συνθήκες προετοιμασίας είναι οι ίδιες? Αν βάλεις τον ίδιο νέο άνθρωπο να λύσει την ίδια άσκηση, μετά από 10-15 χρόνια πολύ αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρει … Οι κοινωνικές συνθήκες που έχουν προκύψει και διαμορφωθεί, είναι οι ίδιες για όλους? Οι αλλαγές στην προσωπική τους ζωή, με εργαζόμενους σε δουλειές επιβίωσης, με έγγαμους που έχουν να σκεφτούν εκτός από το δικά τους προβλήματα κι αυτά των οικογενειών τους και κυρίως των παιδιών τους, άνθρωποι με μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις και ανάγκες, με μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας, κτλ, κτλ. Ακόμη και την «άτυχη στιγμή» ή την δικαιογημένα συγκυριακή αποχή σ’ έναν τέτοιο διαγωνισμό να βάλεις, προάγεται «αδικία». Η επόμενη ευκαιρία θα είναι μετά από έναν ή δυο χρόνια. Και μέχρι τότε …
    Τέλος ένας γραπτός διαγωνισμός σήμερα, δεν πιστοποιεί ότι κι αύριο θα είσαι το ίδιο. Υπάρχουν ΔΥ που αρίστευσαν πριν 20 χρόνια σε διαγωνισμούς και σήμερα δεν μπορούν να ανοίξουν ένα PC … Οι γνώσεις τρέχουν και οι απαιτήσεις αλλάζουν και κανένας ευκαιριακός γραπτός διαγωνισμός δεν μπορεί να πιστοποιήσει δια βίου ότι είσαι ο καλύτερος!!!
    Η πιο ρεαλιστική πρόταση πιστεύω είναι η συνεχής επιμόρφωση και αξιόλογηση των ΔΥ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:55 | Παναγιωτίδης Παναγιώτης

    Πληροφορήθηκα από τον έντυπο τύπο ότι η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα γίνεται ανεξάρτητα αν αυτά είναι συναφή ή όχι με τις προς κάλυψη αντίστοιχες θέσεις και ότι το ΑΣΕΠ υποστηρίζει αυτή τη ρύθμιση γιατί έτσι συντομεύεται ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων!!! Αν είναι δυνατόν να είναι αυτό επιχείρημα (εφόσον βέβαια τα προαναφερθέντα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα)!!!Αν το ΑΣΕΠ καθυστερεί να εκδώσει αποτελέσματα γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την συνάφεια των τίτλων δεν μπορεί να τα βάζει όλα στο ίδιο τσουβάλι για να συντομεύουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.Αντί δηλαδή να απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας ή σε οποοδήποτε άλλα αρμόδιο φορέα για να του χορηγηθεί λίστα με τούς τίτλους και τη συνάφειά τους βρίσκει την εύκολη λύση της ίδιας μοριοδότησης.Ωραία και πρωτοπόρα λογική!!!Αν είναι έτσι τότε έχω να κάνω μια περισσότερο πρωτοπόρα πρόταση. Μοριοδοτείστε με την ίδια λογική όλα τα πτυχία ούτως ώστε να καλύπτουν όλα τα πτυχία όλες τις θέσεις:οι γιατροί , αρχιτέκτονες, γεωπόνοι κλπ θέσεις διοικητικών,οικονομικών κλπ οι οικνομολόγοι& νομικοί θέσεις γιατρών,μηχανολόγων κλπ και ούτω καθ΄εξής. Έτσι θα εκμηδενίσουμε τους χρόνους!!!Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά.Τα πτυχία & τα μεταπτυχιακά πρέπει να μοριοδοτούνται σύμφωνα με την συνάφειά τους με τις θέσςεις. Αντί να κοιτάξει να συντονισθεί λίγο η Δημόσια Διοίκηση & οι φορείς μεταξύ τους Ουτώς ώστε να επιλυθούν τέτοιου είδους προβλήματα και να προχωράμε μπροστά ως χώρα βρίσκουμε πάντοτε τέτοιες λύσεις μπαλώματα!!!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:23 | ΙΒ Χ

    Δεν θα μ΄ενδιέφερε να το δημοσιοποιήσετε, αλλά θα ήθελα να το διαβάσουν οι υπεύθυνοιτου Υπουργείου.

    Ένα από τα βασικότερα κριτήρια θα πρέπει να είναι η μοριοδότηση του χρόνου λήψης του πτυχίου. Διότι αυτοί που πήραν πτυχίο προτού αρχίσει το καθεστώς επιλογής μέσω ΑΣΕΠ αδικούνται πολύ. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο δύσκολα, ακόμα και με πολύ διάβασμα, να έχει κάποιος πολύ καλούς βαθμούς.
    Σωστό να καταργηθεί η μοριοδότηση σε σεμινάρια του ΟΑΕΔ. Κάποιοι έχασαν τη θέση σε διαγωνισμό από αυτό το άδικο κριτήριο.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:51 | DIMITRIOS

    ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Π.Χ. 125
    Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Π.Χ. ΟΠΩΣ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΆΝΘΡΩΠΟ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | giorgos k

    Παρατηρώ έντονη συζήτηση για τη Μοριοδότηση των ΜΑΣΤΕΡ.

    Καλό θα ταν να βαθμολογοθεί το δεύτερο μάστερ με 100 μόρια απο τη στιγμη που και στη μοριοδοτηση της εργασιακής εμπειρίας μετρά ως ένα σημείο και μετά φθίνει.

    Αυτή είναι η γνώμη μου.

    Επιβρβαεύει έτσι και τους μεν που κακά τα ψέματα κόπιασαν (ξέρουμε όλοι μας τι σημαίνει να κάνεις μάστερ…πόσο μάλλον άλλο ένα) αλλά ούτε δημιουργεί και τρομερές διαφορές με τους υπολοίπους

    1 Μαστερ= 200 μόρια ανεξαρτήτως συνάφειας
    2 Μαστερ =100 μόρια ανεξαρτήτως συνάφειας

    Ευχαριστώ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 20:44 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

    Είναι άδικη η κατάργηση της αθροιστικής μοριοδότησης για τα μεταπτυχιακά. Πως είναι δυντόν να επιζητάτε τη Δια Βιου Εκπαιδευση αλλά να μη την πριμοδοτείται? Αυτό που είναι δίκαιο είναι να διατηρηθεί η πρόβλεψη για τη συννάφεια του τίτλου με το γνωστικό αντικείμενο της παρεχόμενης θέσης.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:38 | Ηλίας

    Θα ήθελα να ρωτήσω την ηγεσία του Υπουργείου βάση ποιας μελέτης προτείνετε αυτού του είδους τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων? Πραγματικά θα έπρεπε πρώτα να δημοσιοποιήσετε το σκεπτικό του επανακαθορισμού της μοριοδότησης και με βάση αυτό να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματά μας υπέρ ή κατά αυτού του σκεπτικού!!! Πιστεύω με αυτό το τρόπο θα ήταν πιο γόνιμος ο δημόσιος διάλογος.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:40 | DIMITRIOS

    ΤΑ ΑΜΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.(ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ)
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Α2 ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Β2 ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ.
    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:31 | Σταύρος

    (Σχετικά με τη μοριοδότηση Γνώσεων/Δεξιοτήτων)

    Ξένες Γλώσσες: ΝΑΙ

    Πληροφορική: ΟΧΙ?

    Το σχέδιο Νόμου για τις προσλήψεις, που πολύ σωστά έχει τεθεί (και όπως κάθε νομοθέτημα θα πρέπει να τίθεται) σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει μοριοδότηση για όσους κατέχουν γνώσεις ξένων γλωσσών. Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος μια χώρας που ανήκει στην ΕΕ να μην μιλά-διαβάζει-γράφει μια ξένη γλώσσα, από καλά έως άριστα, για να επικοινωνεί με ευχέρεια, όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις.
    Το ίδιο, εκτιμώ περισσότερο αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες επικοινωνίας, θα ήταν και η αντίστοιχη μοριοδότηση για δεξιότητες πληροφορικής. [Επιχείρημα εξ αντιδιαστολής: θα σκεφτόταν κανείς σήμερα να προσλάβει υπάλληλο γραφείου χωρίς τέτοιες δεξιότητες;]

    Μια απλή, και απολύτως αντίστοιχη για τις ξένες γλώσσες, διατύπωση θα ήταν:
    «Γνώση χειρισμού Η/Υ
    α) Για γνώση σε Βασικό επίπεδο: Χ μονάδες ανά γνωστικό αντικείμενο,
    β) για γνώση σε Προχωρημένο επίπεδο: Υ μονάδες για κάθε γνωστικό αντικείμενο,
    γ) για γνώση σε Εξειδικευμένο επίπεδο: Ζ μονάδες ανά γνωστικό αντικείμενο.
    Για τον υποψήφιο που γνωρίζει περισσότερα από ένα γνωστικά αντικείμενα η βαθμολογία είναι αθροιστική.»

    Ενιαία λογική λοιπόν για τις γνώσεις και τις δεξιότητες τώρα που θέλουμε δημοσίους υπαλλήλους ικανούς, με νέα αντίληψη και ευχέρεια χρήσης εργαλείων γραφής και επικοινωνίας τα οποία η πληροφορική έχει καθιερώσει σε όλους τους τομείς. Ας μην χαθεί η ευκαιρία,ας μην είμαστε πίσω από την πραγματικότητα. Η βούληση του πρωθυπουργού είναι ηχηρή για τις νέες τεχνολογίες, ας την προωθήσουμε παντού για λόγους αξιοκρατίας, διαφάνειας, λογοδοσίας και καλύτερης δημόσιας διοίκησης.
    Μιας δημόσιας διοίκησης που βασικό μέλημά της θα έχει (και, κυρίως, θα είναι σε θέση) να υπηρετεί τον πολίτη.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:58 | ΣΟΦΙΑ

    ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ SITE ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΚΟΜΜΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΕΝΑ «ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ EΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΕΙΣ Η ΜΗΠΩΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ; ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΡΗ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΥΝΤΑΙ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΕ,ΔΕ,ΙΕΚ,ΤΕ ΚΑΙ ΠΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ «ΧΑΡΤΟΥΡΑΣ».ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΕΠ ΚΑΙ ΔΕΠ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΝ ΧΩΡΑ. ΤΕΛΟΣ!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:34 | Τάσος

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    σε όλους εκείνους, που επειδή βαριούνται το διάβασμα, είναι ενάντια στην αθροιστική μοριοδότηση, των τίτλων σπουδών.

    Έστω ότι 2 υποψήφιοι μηχανικοί για θέση σε πολεοδομία, της Νομαρχίας

    1ος Υποψήφιος
    με Βαθμός πτυχίου από ΕΛΛΑΔΑ (6,8) 6,8*110=748 μόρια
    1ο Μεταπτυχιακό στον Αντισεισμικό σχεδιασμό:200 μόρια
    2ο Μεταπτυχιακό στα Γεωτεχνικά: (Σύμφωνα με Υπουργό 0 μόρια)
    PROFICIENCY ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: 70 μόρια
    Σύνολο:1018 μόρια

    2ος Υποψήφιος
    Βαθμός πτυχίου από ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ(8) 8*110=880μόρια
    ΆΡΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ: 140 μόρια ( ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ!!!!!!!!!)
    Σύνολο:1020 μόρια

    Συμφωνείται δηλαδή ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή του 2ου?
    (Υποστηρίζετε εσείς και ο υπουργός ότι:
    Πρέπει να επιβραβεύσουμε τον Μηχανικό που τελείωσε στην Βουλγαρία επειδή, Απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις σε σχέση με τον 1ο υποψήφιο, που είχε και έχει να ανταγωνιστεί και επίσης, τον επιβραβεύουμε που Σταμάτησε τις σπουδές του αμέσως, με την απόκτηση του πτυχίου του.
    Πρέπει να τιμωρηθεί ο 1ος υποψήφιος, επειδή τόλμησε να έχει θέληση για μεγαλύτερη εξειδίκευση αλλά και ικανότητα….)

    Είμαι περίεργος, ο παραλογισμός και η αναξιοκρατία βαθμολογούνται αθροιστικά?

    Και πιστέψτε με κανένας από εμάς δεν φοβάται, ούτε το τεστ δεξιοτήτων, ούτε καμία εξέταση. Μια ζωή δίνουμε εξετάσεις!!! Απλά θέλουμε τους κόπους μας πίσω!!!!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 19:55 | alexia

    Η άτυχη γενιά του 1982

    ..αλλάζει η κυβέρνηση; αλλάζουν και όλα στη ζωή σου!!

    ..Εμείς σηκώσαμε το βάρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (επί Γεράσιμου ΑΡΣΈΝΗ, στο ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ), η οποία έτσι άκριτα αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ της χώρας. Και ενώ ξέραμε οτι θα εξεταζόμασταν σε 4 μαθήματα της ΔΕΣΜΗΣ, ξαφνικά παρουσιάστηκαν 12 ή 14 διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα με την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και το ΠΕΔΙΟ, στο οποίο ήθελε ο κάθε υποψήφιος να «περάσει».ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!

    Και με χίλιες δυσκολίες, βιώνοντας την άθλια ελληνική πραγματικότητα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ σχολείου, βάσει της οποίας όλοι οι μαθητές είχαμε «ανάγκη» τον προφορικό ΒΑΘΜΟ του ΣΧΟΛΕΙΟΥ για να «περάσουμε» την πόρτα του Πανεπιστημίου,και να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα …καταφέραμε να «μπούμε» σε ένα από τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, μιάς που οι «φίλοι» μας από τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κράτησαν δικές τους τις θέσεις στα Πανεπιστήμια των Αθηνών.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!

    Τότε λέγαμε :»Δεν πειράζει! Καλό είναι και το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο..είναι στη χώρα σου και δεν είναι και ΤΕΙ!»..(Γιατι ο Έλληνας έχει καταβολές και θέλει να μπει στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και όχι στο ΤΕΙ!!). Πέρασαν τα 4 ή 5 χρόνια-ανάλογα με το Τμήμα- ορκιστήκαμε και αρχίσαμε να μπαίνουμε στην αγορά εργασίας. Και έτσι ξεκίνησε ένας νέος κύκλος «επιβίωσης».Δύσκολο πράγμα να διώξεις από «πάνω» σου την ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ=0!!Πέρασαν περίπου 1 με 2 χρόνια για να βρεθεί κάτι που θα αλλάξει αυτό το μηδενικό! ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!

    Στο ενδιάμεσο κάποιοι από εμάς κατάφεραν και «μπήκαν» σε ένα Μεταπτυχιακό, με όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν και εκεί. Όλα αυτά για ένα καλύτερο αύριο..και όχι απαραίτητα για μια θέση στο Δημόσιο.
    Έχοντας λοιπόν την προϋπηρεσία ή/και ένα Μεταπτυχιακό σε συνάφεια με τον πρώτο τίτλο (για να μετρήσουν τα 150 μόρια-τότε…) έχοντας φτάσει πλέον 27 χρονών ελπίζουμε όλοι σε κάτι καλύτερο. Στο ενδιάμεσο τα ΤΕΙ που όλοι υποτιμούσαμε έγιναν το ίδιο με τα ΑΕΙ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!

    2 λοιπόν ήταν οι επιλογές:

    Κάποιοι από εμάς αναγκάστηκαν να εργάζονται για 600 ευρώ το μήνα στο Δημόσιο έχοντας πτυχίο ΑΕΙ και Μεταπτυχιακό συναφές με τον πρώτο τίτλο. Η ελπίδα τους..η συγκέντρωση των μορίων από την εργασία τους στο Δημόσιο.

    Μερικοί ασχολήθηκαν με τον ιδιωτικό τομέα κοροϊδεύοντας όσους επέμεναν πως για μια θέση στο Δημόσιο πρέπει να αμείβεσαι λιγότερο, δίχως επιδόματα και «δώρα», και κάνοντας υπομονή.

    Είδαμε πως για αυτή την πολυπόθητη θέση στο Δημόσιο πρέπει:
    1.είτε να είσαι μέλος πολύτεκνης / τρίτεκνης οικογένειας,
    2.είτε να παντρευτείς και να δημιουργήσεις δική σου αντίστοιχη οικογένεια,
    3.είτε να περιμένεις να κλείσεις 24 μήνες στο Δημόσιο και μετά αν έχεις φροντίσει να ¨πάρεις» και κανένα πτυχίο ακόμα (ΑΕΙ-ΠΜΣ-ΞΈΝΗ ΓΛΩΣΣΑ) μπορεί να έρθει και η σειρά σου..

    Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του 3. ήταν το να ξεπεράσεις τους 40ρηδες, οι οποίοι είτε βαρέθηκαν στο Δήμο του χωριού τους -και έχοντας κλείσει 5ετία ως διορισμένοι, νομιμοποιούνται να ¨κάνουν χαρτιά» για διεκδίκηση βέλτιστης θέσης μεσω ΑΣΕΠ, είτε αποφάσισαν να φύγουν από τον ιδιωτικό τομέα και να κρυφτούν στη μεγάλη αγκαλιά του Δημοσίου.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!

    Ερχόμαστε στο τώρα..όπου έχουμε γύρω στα 3 -4 χρόνια προϋπηρεσία ίσως ένα Μεταπτυχιακό, οι πιο τυχεροί ίσως και δεύτερο τίτλο ΑΕΙ τετραετούς φοίτησης, και οι ακόμα πιο τυχεροί ίσως και δεύτερο Μεταπτυχιακό τίτλο.

    Κοντεύουμε 30 χρονών και ξαφνικά όλο το ¨σχέδιο¨ πορείας αλλάζει!!

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΈΜΕ ΟΤΙ «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ!» όταν θα διηγούμαστε την τωρινή κατάσταση σε 5 χρόνια;

    1.Το ότι η συνάφεια του Μεταπτυχιακού σταμάτησε να μετράει και άρα γίναμε όλοι το ίδιο;( για μια ακόμη φορά;)

    2.Το οτι αν έχουμε πάρει ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ δεν ενδιαφέρει κανέναν, γιατι πολύ απλά ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ και οτι είμασταν ανόητοι που καθόμασταν και διαβάζαμε για να γίνουμε καλύτεροι;

    3.Το οτι το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ δεν μετράει και άρα ο κόπος αυτός δεν θα αμειφθεί;

    4.Το οτι είναι απαραίτητο να διαβάσουμε για το Τεστ Δεξιοτήτων, το οποίο δεν θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά κάθε 2 χρόνια, αλλά θα μετράει για μια δεκαετία (!);

    Συνεπώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα:
    -Πού είναι η αξιοκρατία;
    -Πώς αμείβεται ο καλός φοιτητής επαγγελματικά στην Ελλάδα;
    -Πώς αμείβεται ο καλός καθηγητής, δάσκαλος στην Ελλάδα;
    -Γιατί η βοήθεια προσφέρεται κυρίως στους κακούς μαθητές του σχολείου οι οποίοι είτε μπήκαν σε ΤΕΙ, είτε πήγαν για σπουδές Αγγλία, Ρουμανία κλπ;
    -Γιατί η χώρα μας μας ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΣΟ;
    -Τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 18:04 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
    Ξένες Γλώσσες

    Καμία αναφορά δεν γίνεται για τη βαθμολόγηση των Ξένων γλωσσών, αφήνοντας στο παρόν Νομοσχέδιο την κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία πρόθεση να γίνει κάποια αλλαγή. Κοιτώντας τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να δει κανείς πολλούς να συμφωνούν στη μείωση της πριμοδότησης των Ξένων γλωσσών όσον αφορά τη συνολική μοριοδότηση. Δεν μπορεί δηλαδή να πριμοδοτούνται 10 ξένες γλώσσες. Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι η γνώση τόσων γλωσσών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν χρειάζεται όμως να είναι κάποιος γνώστης τόσων Ξένων γλωσσών όταν πρόκειται να τοποθετηθεί σε μια Δημόσια υπηρεσία. Η βαθμολόγηση μίας (1) έως τριών (3) Ξένων γλωσσών με την υπάρχουσα βαθμολογία θα ήταν μια καλή προσέγγιση του νέου Νομοσχεδίου. Άλλο ένα σημείο που χρίζει κρίσης στο προσχέδιο Νόμου που κατατέθηκε είναι το πώς γίνεται να σταματά να αθροίζει προσόντα όπως τις Μεταπτυχιακές σπουδές και να μην σταματά να αθροίζει τις Ξένες γλώσσες; Πως έγινε αυτή η επιλογή; Υπάρχει κάποια λογική που δεν την κατανοούμε;

    Δια Βίου Εκπαίδευση – Σεμινάρια

    Θα συνεχίσω με την Δια Βίου Εκπαίδευση που είναι μια καθαρά προσωπική προσέγγιση καθώς δεν παρατήρησα να γίνονται αναφορές. Σε μια Ευρώπη που προχωρά και θέλει οι επιστήμονες της συνεχώς να επιμορφώνονται, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί στη χώρα μας να μην πριμοδοτείται η συμμετοχή υποψηφίων σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπου αποκτούν επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες. Πόσο αξιόπιστη μπορεί όμως να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία; Μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πανεπιστήμια, ΚΕΚ, ΟΑΕΔ) να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών Δια Βίου Εκπαίδευσης. Πόση όμως μπορεί να είναι η μοριοδότηση; Τα σεμινάρια που θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό (3) και αυτό για να μην γίνει πάλι στη χώρα μας μια μορφή εμπορίου μορίων και τρέχουν όλοι να συμμετέχουν στα σεμινάρια για να πάρουν τα μόρια. Η μοριοδότησή τους θα πρέπει να κυμαίνεται από 30 έως 50 μόρια για την ολοκλήρωση ενός κύκλου σεμιναρίων τουλάχιστον 400 ωρών. Με τον τρόπο αυτό και θα επιβραβευθεί η προσπάθεια ανθρώπων για επιπλέον μόρφωση και θα απορροφηθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Δια Βίου Εκπαίδευση και παραμένουν ανενεργά ή απορροφόνται εντελώς αναξιοκρατικά όλα αυτά τα χρόνια.

    Γενικό Σκεπτικό Πρότασης

    Τέλος παρουσιάζοντας το Γενικό σκεπτικό της πρότασης, παρατηρείται ότι ο υποψήφιος γίνεται κάτοχος μορίων από 5 διαφορετικές κατηγορίες:
    1. Βαθμός Τίτλου σπουδών
    Β.Τ.Σ. * 100 =…μόρια
    2. Προϋπηρεσία και προσαύξηση (θα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε διαφορετική λίστα) εδώ δίνεται το σύνολο των μορίων
    Εμπειρία (576) + Προσαύξηση (180) = 756
    3. Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί Τίτλοι σπουδών
    Σύνολο 800 μόρια
    4. Ξ. Γλώσσες + Σεμινάρια Δ.Β.Ε. + Τεστ Δεξιοτήτων
    (3 * 70=210) + (3 * 50 = 150) + 100 = 460 μόρια
    5. Αριθμός τέκνων + Παραμεθώριος
    (4 * 50 = 200) + 100 = 300 μόρια

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να αποκτήσουν προσόντα από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να αποκτήσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό μορίων προκειμένου να εισέλθουν στο Δημόσιο Τομέα με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τα επόμενα χρόνια και δεν θα συσσωρευθεί πλήθος υποψηφίων σε μια λίστα κατάταξης περιμένοντας να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους.

    Η προσέγγιση είναι καθαρά προσωπική με στόχο όμως να ικανοποιηθούν διάφορες κατηγορίες υποψηφίων που νιώθουν να αδικούνται ή ότι δεν τους καλύπτει η προσέγγιση του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε.
    Ελπίζω να της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστεί στην ελεύθερη Διαβούλευση προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να την κρίνουν αρνητικά ή θετικά. Άλλωστε όσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι αντικειμενικός στον τρόπο που προσεγγίζει ένα θέμα η υποκειμενική του κρίση τον εμποδίζει πάντα να έχει μια ευρύτητα στη σκέψη και να καλύψει την πληθώρα των διαφορών.