Άρθρο 1 Έκταση εφαρμογής

1.Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28Α), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Στις διατάξεις των κεφαλαίων Α, Β και Γ του Ν.2190/94, ως ισχύει, υπάγονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 6 του Ν. 1256/82 (ΦΕΚ 65Α) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ 101Α ) .Στον κατά τα ανωτέρω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης :

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μεικτών επιχειρήσεων τους, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.2527/97.

Οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε).

Οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Δ.Σ ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες.

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους το ελληνικό δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3429/05 (ΦΕΚ 314/Α).

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν και για το ακόλουθο προσωπικό :

α. Το προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της

β. Το μόνιμο προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

γ. Το προσωπικό των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών

δ. Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και των κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών εφόσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό πλην των κληρικών και των φερόντων το ιερατικό σχήμα,

ε. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών με εξαίρεση τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου και το επιτοπίως προσλαμβανόμενο προσωπικό του κλάδου της εξωτερικής υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου

στ. το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Προσωπικό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.Κ.Α.) Αττικής

ζ. Το προσωπικό του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), το προσωπικό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και το προσωπικό που ασχολείται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά

η Το πάσης φύσεως προσωπικό των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)

3. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης πάσης φύσεως προσωπικού, στους φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καταργείται., με εξαίρεση τις λοιπές περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν.2190/94 , καθώς και τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Διορισμός συγγενών προσωπικού του ΥΕΘΑ (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) θανόντων ή τραυματισθέντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.1911/1990 – ΦΕΚ 166 τ.Α΄11-12-1990, ως ισχύει

β. Διορισμός συγγενών εργαζομένων στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αποβιωσάντων κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2266/94- όπως ισχύει.

γ. Διορισμός συγγενών θανόντων εξαιτίας των καταστρεπτικών πυρκαγιών του έτους 2007 σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3624/2007 -ΦΕΚ 289.Α΄

δ. Διορισμός συγγενών προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Υπ. Δημόσιας Τάξης) σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας συνεπεία τραυματισμού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τον Ν. 2452/1996 -ΦΕΚ 283 Α.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 16:19 | Ε.Λ. & Π.Π.

    Κύριε υπουργέ, εκτιμώντας θετικά την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ως τρόπο ελεύθερης έκφρασης και συμμετοχής στην πραγματική δημοκρατία, θα λέγαμε μιας ηλεκτρονικής «Εκκλησίας του Δήμου» της σύγχρονης Ελλάδας, θέλουμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου. Μελετώντας διαφαίνεται ότι εμπεριέχει κάποιες ασάφειες και αδυναμίες, με συνεχείς παραπομπές σε τροποποιήσεις των τροποποιήσεων του νόμου 2190, με αποκορύφωμα το άρθρο 11 «Μεταβατικές διατάξεις», στο οποίο ουσιαστικά αναιρείται ό,τι προαναφέρθηκε, αφού δίνεται και πάλι η δυνατότητα στους φορείς που το επιθυμούν, να εξαιρεθούν από τον νόμο.
    Όπως δηλώνει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του και ο κ. Πεπονής, πρέπει να καταργηθεί εξ ολοκλήρου ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα και να ισχύσει ένας καινούργιος ολοκληρωμένος νόμος, σαφής, κατανοητός, χωρίς παραπομπές, εξαιρέσεις και αοριστίες, με ανόθευτη ισχύ. Έχει αποδειχθεί, ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις του αρχικού νόμου οδήγησαν σε στρεβλώσεις και συνεχείς καταστρατηγήσεις του. Μόνο εάν πραγματικά υπάρχει ανάγκη εξαιρέσεως για κάποιες «ειδικές» κατηγορίες προσωπικού και φορέων, αυτές να ονοματίζονται, χωρίς να υπάρχει περιθώριο υποκειμενικής ερμηνείας.
    Υποτίθεται ότι ζούμε στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και όμως στην πραγματικότητα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η Ελλάδα είναι βασίλειο διαφθοράς και διαπλοκής. Το κρυφό μας μυστικό είναι ότι εάν έχεις «μέσον» σώθηκες.
    Η παγιωμένη αυτή τακτική προσλήψεων στο δημόσιο τομέα είναι ότι όποιοι έχουν οποιοδήποτε γνωστό, «βαπτίζονται» ελεύθεροι επαγγελματίες, ξεκινούν με κάποιες συμβάσεις ανάθεσης έργου και αφού αποκτήσουν την «επιθυμητή – εξειδικευμένη» εμπειρία, κατόπιν με φωτογραφική πρόσκληση – προκήρυξη προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε «εύλογο» χρονικό διάστημα 2-5 ετών δημιουργούν γενιές συμβασιούχων, οι οποίοι πιέζουν την πολιτική ηγεσία και πετυχαίνουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων δήθεν με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π. και μονιμοποιούνται (π.χ. χιλιάδες μονιμοποιήσεις με το τελευταίο Π.Δ.164/2005 – Διάταγμα Παυλόπουλου, κυρίως απασχολούμενων σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είχαν ημερομηνία λήξης και εξαιρούνταν από τους χρονικούς περιορισμούς του νόμου, χωρίς βέβαια να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες).
    Όλα αυτά βέβαια εξυπηρετούν τα παρακάτω ισχυρά συμφέροντα:
    1.Πρώτα από όλα βέβαια τους ίδιους τους υποψήφιους, οι οποίοι τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους (να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι).
    2.Τους «προστάτες» τους, ανθρώπους με εξουσία, ιδιαίτερα πολιτικούς, οι οποίοι με το βόλεμα που υπόσχονται, πετυχαίνουν την εκλογή τους.
    3.Τους δικηγόρους, οι οποίοι θησαυρίζουν μέσα από όλη αυτή τη αόριστη και χαοτική κατάσταση που επικρατεί με την ερμηνεία των νόμων, εξασφαλίζοντας και τη μελλοντική τους πελατεία.
    4.Τους συνδικαλιστές, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι φιλόδοξοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις προσδοκίες και τον αριθμό των συμβασιούχων–μελλοντικών ψηφοφόρων τους, αυξάνουν την επιρροή τους.
    Όλα αυτά βέβαια γίνονται εις βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος μάταια ελπίζει στην εφαρμογή των νόμων για ένα καλύτερο αύριο και εις βάρος των μελλοντικών γενιών, που θα κληρονομήσουν αυτό το νοσηρό, μη αξιοκρατικό σύστημα.
    Εάν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε το υπάρχον ρουσφετολογικό καθεστώς απασχόλησης, πρέπει οπωσδήποτε να εγγυηθείτε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις θέσεις, είτε μόνιμες, είτε εποχικές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν καθιερώσετε ένα ενιαίο ελεγχόμενο σύστημα προσλήψεων για όλους τους φορείς του Δημοσίου και όλων των εποπτευομένων αυτού φορέων, χωρίς καμία εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση (ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή μη).
    Να μην επιτρέπονται οι «φωτογραφικές» προκηρύξεις, που αποκλείουν βέβαια τη πρόσβαση στους κοινούς θνητούς.
    Να δημοσιεύονται άμεσα όλες οι προκηρύξεις – προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Να απαγορευθεί η σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργου («δούρειος ίππος» για το διορισμό σε μόνιμες θέσεις, από τη στιγμή που και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, με μια απλή βεβαίωση του εκάστοτε προϊσταμένου ότι συντρέχουν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις π.χ. ωράριο, αμοιβή κ.λ.π., αυτές να αναγνωρίζονται χρονικά και ως πραγματική προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα).
    Να έχει τη δυνατότητα ο πολίτης που αντιλαμβάνεται παρατυπίες και παρανομίες, ή ακόμη και κάποιες παραλείψεις του Α.Σ.Ε.Π., να τις αναφέρει π.χ. στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μίας αξιόπιστης και αντικειμενικής δημοσίας αρχής, το οποίο θα επιλαμβάνεται άμεσα.
    Πιστεύοντας ότι η αναμόρφωση του Δημόσιου τομέα περνά αναμφισβήτητα από την αντικειμενική και χωρίς εξαρτήσεις επάνδρωσή του, παρακαλούμε, αφού αξιολογήσετε και αξιοποιήσετε την εμπειρία των 15 ετών από την έκδοση του νόμου Πεπονή (2190/1994) και των δεκάδων τροποποιήσεων που ακολούθησαν – όχι για να θεραπεύσουν, αλλά για να ανοίξουν τα γνωστά «παραθυράκια» – να εξετάσετε την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου ώριμου και ανόθευτου, που θα αναβαθμίσει τη Δημόσια Διοίκηση και κατ΄ επέκταση την αδιάφθορη και αποτελεσματική λειτουργία όλου του κράτους.

    Με τιμή
    Ε.Λ. & Π.Π.
    Νυν Διοικητικοί υπάλληλοι. Διορισθείσες με τον 1ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έτους 1995.
    Με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εξίσου αρκετά χρόνια ανεργίας.

  • Σύμφωνοι στη μέγιστη δυνατή επέκταση του ελέγχου του ΑΣΕΠ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:44 | N. ΚΕΧΑΓΙΑΣ

    Η πρόβλεψη του 20% των θέσεων για πολύτεκνους, αν και αποτελεί κοινωνικό μέτρο για την καταπολεμηση της υπογεννητικότητας, τελικά αποδεικνύεται άδικο μέτρο προς τους υποψηφίους που δεν έχουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα αφού στις θέσεις αυτές διορίζονται υποψήφιοι με πολύ λιγότερα μόρια, γεγονός που είναι τουλάχιστον ενοχλητικό. Η καλύτερη λύση ειναι και οι πολύτεκνοι να συμμετέχουν για τις ίδιες θέσεις, αλλά να υπάρχει μια παραπάνω μοριοδότηση για αυτούς. Η θέση αυτή που προτάθηκε από το ΑΣΕΠ ειναι πολύ σωστή και νομίζω ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για τις προσλήψεις.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | ΕΙΡΗΝΗ Τ

    Ν 2643/98
    Προτείνω η πλήρωση των θέσεων, των προστατευόμενων ατόμων, από το Νόμο 2643/98, που αφορά στην Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, να γίνετε αποκλειστικά από τον ΑΣΕΠ… (να φύγει από τις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ) … για αξιοκρατικά και νόμιμα αποτελέσματα..

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:42 | Nikoletta_X

    αντι οι πολιτικοι να βολευουν τα παιδια και τα ανιψια στην Βουλή και στην Προεδρεια της Δημοκρατιας

    γιατι δεν διοριζουν επιτελους τους επιτυχώντες του 1998. Πήραν μερος σε μια προκηρυξη με λάθη που το κράτος ευθύνεται. Για υτο ποιος θα πληρώσει???

    τοσες χιλιαδες θεσεις δινεται στα παιδια σας..ελεος πια..

    αφου τους δικαιωσε το ΣτΕ τι αλλο θέλετε???

    ή μηπως σας ενοχλει που διαγωνισθηκαν αξιοκρατικά και δεν πέρασαν απο πολιτικά γραφεία?????

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:15 | Βαγγέλης

    Επαναληψη τού σχολίου επειδή φαίνεται ότι δέν αναρτήθηκε στίς 11/11 όταν εστάλη γιά πρώτη φορά.

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

    Είμαι 58 ετών-έγγαμος,δύο παιδιά σέ ΑΕΙ-πτυχιούχος ΑΒΣΠ-πρώην διευθυντικό στέλεχος άνω των 25 έτών–ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ—-
    .είμαι εκτός εργασίας από τήν 1/10/2008 –θύμα –λόγω της οικονομικής ύφεσης– πολυεθνικής εταιρείας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ πού πρέπει να ληφθή σοβαρά υπόψη.
    -τό ζήτημα πού βάζω είναι τώρα πού αναλάβατε τήν διακυβέρνηση τής χώρας νά μεριμνήσετε διά νόμου νά δραστηριοποιηθούμε όσοι έχουμε νά προσφέρουμε ακόμη καί νά μή τεθούμε εκτός παραγωγικού ιστού από τήν ηλικία τών 58 ετών.
    Νά αξιολόγήσετε ποιοί θέλουν καί ποιοί μπορούν καί νά τούς καλέσετε νά εργασθούν
    –μέχρι πέρισυ εργαζόμουν…………
    Ετσι θά αμοίβονται αλλά καί θά συνεισφέρουν μέ φορολογία καί μέ τίς ασφαλιστικές τους εισφορές.
    Έχω ανάγκη νά εργασθώ —μού λείπουν περίπου 2500 ένσημα-
    Ο ιδιωτικός τομέας πλέον απευθύνεται σέ 35-40 ετών ηλικίες.

    Πώς θά μπορέσουμε νά συγκεντρώσουμε τά απαραίτητα ένσημα γιά μιά αξιοπρεπή σύνταξη!!!!

    Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Η/Υ.
    π.χ εγώ μιλάω πολύ καλά Αγγλικά καί γνωρίζω καί υπολογιστές.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

    Ο ΟΑΕΔ (παραμένουμε εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι πλέον)ανακοίνωσε ότι η κατηγορία των ανέργων πάνω από 55 ετών δεν ξεπερνάει τους 500-1000.
    Τουτέστιν χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά σημαντική λύση του προβλήματος για την κατηγορία αυτών των ανέργων συμπολιτών μας.

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ

    Με εκτίμηση αλλά και προβληματισμό………..

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:45 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ F.

    Δεν βλεπω πουθενα τι θα γίνει με τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, με τους οποίους δεν έχω τίποτα. Βέβαια αυτό που ακούγεται είναι ότι θα μπούνε στον ίδιο πίνακα με τους υπόλοιπους με πολύ αυξημενα μόρια. Αντί να σπουδάζεις καλύτερα να κάνεις παιδιά. Πως μπορείς και τα βγάζεις πέρα με 3 και 4 παιδιά; Τι μισθό και τι εισοδήματα πρέπει να έχεις για να μπορέσεις να τα ζήσεις και να τους προσφέρεις; Μάλλον θα έχουν τον τρόπο τους. Τότε γιατί πρέπει να μοριοδοτηθούν επιπλέον για να μπούνε στο δημόσιο;
    Ας βρει το κράτος άλλον τρόπο να τους βοηθήσει [π.χ. επιδόματα] έτσι κι αλλιώς από την τσέπη μας θα τα πληρώσουμε.
    Η επιπλέον μοριοδότηση δεν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ [λέξη που χρησιμοποιεί πάρα πολύ ο Κος Πρωθυπουργός] απέναντι σε όλα αυτά τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα παιδάκι αλλά δεν μπορούν [και πιστεύω θα ξέρετε ότι η βασικότερη αιτία είναι το καθημερινό άγχος της επιβίωσης]. Αυτοί πρέπει να «πληρώσουν» [που έτσι και αλλιώς πληρώνουν πολύ ακριβά την ελπίδα να γίνουν γονείς];
    Άρα στον ορισμό της «Αξιοκρατείας» στα λεξικά πρέπει να προστεθεί: «ο ικανός να κάνει παιδιά». Όσα πιο πολλά παιδιά κάνεις τόσο πιο ικανός είσαι να διοριστείς στο δημόσιο. Τώρα αν θα λείπεις κάθε λίγο και λιγάκι ή θα αργείς και λίγο στη δουλειά σου [μία αρρώστησε το πρώτο, μία το δεύτερο, μία να τα πάρεις από το σχολείο, μία να τα αφήσεις στο σχολείο, κλπ], εντάξει δημόσιο είναι, αναβαθμίζεται και γίνεται πιο παραγωγικό από τους υπόλοιπους που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά [και λεφτά σύμφωνα με κάποιους για να μπορούν να τα κάνουν] και θα είναι «υποχρεωμένοι» να δουλέψουν και γι΄αυτούς.
    Λέω και πάλι ότι δεν έχω τίποτα με όσους κατάφεραν να κάνουν και να μεγαλώνουν πολλά παιδιά, εγώ έχω αποκτήσει ένα παιδάκι με πολύ κόπο και πραγματικά μοχθούμε πολύ με την γυναίκα μου για να του προσφέρουμε αυτά που πρέπει, τα βασικά.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 15:01 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

    συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις των συναδέλφων μου στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
    Αξιότιμε κύριε υπουργέ, ως τέως Δήμαρχος γνωρίζεται το Πρόγραμμα και τα προβλήματά μας, αλλά και το ότι ανήκουμε σε μια «ιδιαίτερη» κατηγορία συμβασιούχων. Ευελπιστώ στη θετική σας στάση απέναντι μας.
    Ευχαριστώ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | fireman

    Κυριε Υπουργε να μην ξεχασετε τους συμβασιουχους πυροσβεστες.Που τοσα χρονια δινουν την μαχη με τις φλογες,με πολλους νεκρους..Ξεχασμενοι απο την προηγουμενη κυβερνηση..Δεν ζηταμε κατι παραλογο να υλοποιησετε τις προεκλογικες σας δεσμευσεις ως κυβερνηση τιποτα αλλο.ευχαριστω.
    Τιμη στους νεκρους μας.Αθανατοι!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:37 | ΕΛΕΝΑ Κ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΔΡΕΑ ΣΕΛ.56

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΔΡΕΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΛΑΒΑΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ (ΓΝΩΡΙΖΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ )ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ.ΑΝ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕΣ.ΓΙ’ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ.ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥ .ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ ’98.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:23 | ΜΑΡΙΑ

    «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤ»

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    είμαι συμβασιούχος στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Παρακαλώ να πραγματοποιήσετε τις προεκλογικές δεσμεύσεις των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου.Οι συμβασιούχοι του Προγράμματος προσελήφθησαν με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και θεωρώ δίκαιο να δοθεί τέλος στην πολυετή ομηρία μας.
    Ευχαριστώ.

  • Ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ», συμφωνεί με τις απόψεις τόσο της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ (16-11-2009)όσο και με της κ. Παρτσαλίδου Παρθένας(17-11-2009)σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ»

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:01 | Αξιοκράτης

    Συντρόφισες, σύντροφοι!

    Όταν λέει ο Πρόεδρος «αξιοκρατία ΠΑΝΤΟΥ», καταλαβαίνουμε ακριβώς αυτό. Παντού!

    Παρατηρούμε την εμφάνιση υποσημειώσεων και αστερίσκων στην πρότασή σας εδώ (πχ. ΥπΕξ).

    Να θυμόσαστε τους εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 1998. Αυτές/αυτοί βιώσαν *στο πετσί* τους τις υποσημειώσεις και τους αστερίσκους!

    Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΗ διακυβέρνηση *χωρίς* αστερίσκους και υποσημειώσεις!!

    ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για όλους. Το Δημόσιο δεν είναι τσιφλίκι **κανενός**. Με υποσημειώσεις και αστερίσκους δεν πρέπει να κυβερνήσουμε. Αλλιώς θα αποτύχουμε. Θα αποτύχουμε, θα αποτύχει η ΕΛΛΑΔΑ. Ας μην το επιτρέψουμε. Βγήκαμε από τα σπλάχνα του Λαού, κι εκεί πρέπει να επιστρέψουμε τη χώρα.

    Τέρμα στα φέουδα, τέρμα στις εξαιρέσεις. Η ΕΛΛΑΔΑ στους ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Ευχαριστούμε.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:51 | ΑΝ ΞΑ ΑΕ

    Ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ», συμφωνεί με τις απόψεις τόσο της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ (16-11-2009)όσο και με της κ. Παρτσαλίδου Παρθένας(17-11-2009)σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ»

  • Ονομάζομαι Κουλουμάσης Απόστολος και ανήκω στο τμήμα σχεδιασμού μόδας της εταιρείας ΕΛΚΕΔΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Α.Ε. θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, που εποπτεύεται από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης και νυν Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και λειτουργεί στο νομικό πλαίσιο των ΔΕΚΟ. Aπό το 1996 είμαι εισηγητής της σχολής υποδηματοποιίας στην κατασκευή και στο σχεδιασμό των υποδημάτων. Παράλληλα είμαι υπεύθυνος στην σύνταξη των προδιαγραφών για τα υποδήματα που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Εργάζομαι στην εταιρεία με σύμβαση ορισμένου χρόνου χωρίς, ούτε μία μέρα διακοπής από την ημερομηνία πρόληψής μου, και καλύπτω πάγιες και διαρκής ανάγκες της εταιρείας. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει αυτό το νομοσχέδιο να αδικεί εργαζομένους οι οποίοι δουλεύουν και προσφέρουν τόσα πολλά χρόνια σε μία εταιρεία.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:44 | Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε.ΟΤΑ

    Θετικό

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Για τη Νομοθετική Πρωτοβουλία «Αναμόρφωσης συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.»

    Άρθρο 1: Έκταση εφαρμογής
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Άρθρο 2: Κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εμπειρίας
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Άρθρο 3: Κατάργηση του κριτηρίου της συνέντευξης
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Άρθρο 4: Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Προτάσεις για προσλήψεις τακτικού προσωπικού και συγκεκριμένα κατηγορίας ΥΕ Εργατών
    α) να μην μοριοδοτείται η εμπειρία στον κλάδο των εργατών
    β) και να υπάρχει ειδική κατηγορία ή ποσόστοση για πολύτεκνους χωρίς μοριοδότηση στο γενικό πίνακα. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία προσλαμβάναμε συνήθως μόνο πολύτεκνους.
    Άρθρο 5: Επανακαθορισμός εμπειρίας για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Άρθρο 6: Τεστ δεξιοτήτων
    ΣΧΟΛΙΟ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ
    Άρθρο 7: Ρυθμίσεις Προσλήψεων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου.
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Επίσης να ισχύσει το άρθρο 21 όπως ήταν στον αρχικό Νόμο 2190, χωρίς τις τροποποιήσεις, δηλαδή (ισάριθμες προσλήψεις ανά κατηγορία νέοι-ηλικιωμένοι-πολύτεκνοι-αριθμός τέκνων)
    Άρθρο 8: Συμβάσεις έργου
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ
    Χωρίς εξαιρέσεις ειδικοτήτων με βάση την αρχή της ισονομίας
    Άρθρο 9: Διορισμός διακριθέντων αθλητών
    ΣΧΟΛΙΟ: ΘΕΤΙΚΟ

    Επειδή η πολυνομία είναι πληγή της Δημόσιας Διοίκησης προτείνουμε την κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο, της νομοθεσίας για το σύστημα πρόσληψης τακτικού-εποχικού-συμβάσεις αθλητών κλπ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 14:43 | Σταμ. Νικολάου Σύρος

    Καλημερα σας.Σημερα βγηκαν τα αποτελεσματα με σειρα προτεραιοτητας
    σε δημο της ΣΥΡΟΥ.
    Συνολικα 51 υποψηφιοι για 1 θεση :24 με εντοπιοτητα 01 , 21 με εντοπ. 03 .
    5 υποψ. τεκνα πολυτεκνων στην πρωτη 10δα.Στις 3 πρωτες θεσεις 3 υποψηφιοι τεκνα πολυτεκνων χωρις καμια εμπειρια στον φορεα.
    ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ εμπειριας μονον
    2 υποψηφιοι. ΠΛΗΡΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΚΑΘΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 40Ε ΣΤΟ ΑΣΕΠ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:49 | Ανδρέας Ανδρουλιδάκης

    Τα παιδιά μας είναι άτομα με νοητική υστέρηση. Τις απογευματινές ώρες συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενός «Μουσικοκινητικού Εργαστηριού» του Δήμου μας. Για την άσκηση των δραστηριοτήτων χρησιμοποιούνται διάφορες ειδικότητες, Μουσικός, Γυμναστές, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, δάσκαλος θεάτρου. Φυσικά από τη στιγμή που οι ειδικότητες αυτές χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των εργαζομένων για σταθερή εργασία, ωστόσο όπως είναι ευνόητο εμείς ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε πρωτίστως για το καλό των παιδιών μας τα οποία έχουν ελάχιστες επιλογές να καλύψουν τις ατέλειωτες ελεύθερες ώρες τους με κάτι ευχάριστο. Από τις συνθήκες που έχουμε όλοι βιώσει επί χρόνια από τη συμμετοχή των παιδιών μας όχι μόνο στο συγκεκριμένο Εργαστήρι
    αλλά και στα Ειδικά Σχολεία, έχουμε διαπιστώσει ότι οι απασχολούμενοι σε τέτοιες εργασίες δεν μπορούν εκτός εξαιρέσεων να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο από πέντε χρόνια το μέγιστο. Χρειάζεται κανείς να είναι είτε ιδιαίτερα ευαίσθητος ώστε να αφιερωθεί στην υπηρεσία των παιδιών αυτών είτε να είναι ιδεολόγος επαγγελματίας, οπότε ίσως κάποια στιγμή ζητήσει μόνος του να εγκαταλείψει τη δουλειά του γιατί δε θα μπορεί να προσφέρει τα απαιτούμενα. Δυστυχώς όμως τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι πολλοί. Ετσι συνήθως μετά από κάποιο χρόνο το ενδιαφέρον των εργαζομένων πέφτει και τα παιδιά μας απλώς «παρκάρονται» σε κάποιο χώρο για να περάσει η ώρα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μια ρύθμιση που εξασφαλίζει σαυτούς τους εργαζόμενους ισοβιότητα είναι μια κακή ρύθμιση για τα παιδιά μας. Θα πρέπει επομένως το
    καθεστώς εργασίας σε τέτοιες μονάδες να είναι ελαστικό. Εφόσον δε υπάρξουν εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτές που αναφέρουμε παραπάνω, τούτες να κρίνονται μετά από εύλογο χρονικό διάστημα ώστε το καθεστώς εργασίας τους να μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Βέβαια ,η κρίση των περιπτώσεων αυτών θα πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή των γονεϊκών οργανώσεων για ευνόητους λόγους.
    Τέλος, η εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στην πρόσληψη του προσωπικού αυτού θα πρέπει να υπηρετεί ταυτόχρονα και κυρίως το κοινωνικό κριτήριο των ειδικών απαιτήσεων που έχουν οι δραστηριότητες των ΑμεΑ.
    Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑΜΕΑ Αγίας Παρασκευής.
    Ανδρέας Ανδρουλιδάκης Πρόεδρος
    Ελένη Βασιλειάδου Αντιπρόεδρος
    Γιώρος Παπαδάκης Γεν. Γραμματέας
    Αναστ. Καρλιαύτη Ταμίας
    Νίκος Αποστολάτος Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέα

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:29 | ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ Α.Ε. ΟΤΑ

    Σύμφωνα με σχόλια που έχουν αναρτηθεί από Ανώνυμες εταιρίες των Ο.Τ.Α (και τα οποία παρουσιάζουν μια αξιοπερίεργη ομοιομορφία περιεχομένου και απόψεων ) δεν αποσαφηνίζονται και δεν τεκμηριώνονται τα εξής :

    1ον) Οι απόψεις αυτές εκφράζουν και το προσωπικό των εταιριών που απασχολήθηκε και συνεχίζει να απασχολείται (με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένο ωράριο) με ανανεούμενες συμβάσεις έργου η διάρκεια των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 4!!! ή και 8!!! έτη συνολικά!!! για την υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Α’, Β’, Γ’ και Δ’ ΚΠΣ (LIFE, LEADER, Ο.Π.Α.Α.Χ, EQUAL, INTEREG, Βσς, ΠΑΑ – Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

    2ον) Γιατί οι Α.Ε. των Ο.Τ.Α άλλοτε επιζητούν, για τη λειτουργία τους, τις ευμενείς διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/06) και άλλοτε του νόμου 2190/20 περί Α.Ε.

    Λόγω του ότι τα ποσά της Τεχνικής στήριξης των προγραμμάτων που διαχειρίζονται οι Α.Ε. των Ο.Τ.Α για την απασχόληση προσωπικού και με γνώμονα την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας (κάτι που ζητούν και οι ίδιες οι Α.Ε με σχόλιά τους στην παρούσα διαβούλευση) θα πρέπει (όσον αφορά τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, και τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έργου) να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:05 | Νικολέτα

    Σχολιάζοντας την Νομοθετική Πρωτοβουλία θα ήθελα να επισημάνω μόνο ότι η πλειοψηφία των νέων πτυχιούχων σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια να αφιερώσει πέντε έτη σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Με αυξημένο συντελεστή των τελευταίων, διατηρείται η κοινωνία των δύο ταχυτήτων. Θετική θεωρώ την εξίσωση μορίων εμπειρίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:58 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    Μου προξενεί κατάπληξη και εντύπωση το γεγονός ότι ο μόνος Δημόσιος φορέας που εξαιρείται είναι το Υπουργείο Εξωτερικών.
    Γιατι, μήπως για να συνεχίσουν οι Διπλωμάτες με το τέχνασμα της προφορικής συνέντευξης και των »ιδιαίτερων» εξετάσεων να προσλαμβάνουν τα »διπλωματάκια»;
    Δεν υπάρχει η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ιδέα και δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ όπου με αδιάβληπτες γραπτές εξετάσεις και προς Θεού όχι προφορικές εισέρχεται και εκπαιδεύεται όλη η »αφρόκρεμα» της Δημάσιας Διοίκησης;
    Σας θυμίζω ότι σε προηγούμενη απόπειρα του Πασοκ, την περίοδο του Α. Γ. Παπανδρέου, απειλήθηκε »απεργία΄΄ των Διπλωματικών και δυστυχώς ο εκβιασμός πέρασε και ανέκρουσε πρύμναν η τότε κυβέρνηση.
    Τώρα είνα μοναδική ευκαιρία με τον αέρα της νέας κυβέρνησης, αφού θα περιλαμβάνεται στο νόμο και το άλλο ισχυρό φρούριο ρουσφετιού, η Βουλή δηλαδή, να εξαιρεθούν μόνο οι Διπλωματικοί.
    Δεν υπάρχει καμμία λογική εξήγηση ή τουλάχιστον δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι στην κοινή γνώμη σαν αιτιολογία.
    Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον αν βρίσκατε στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό συγγενών που είναι ψευτοεπιτυχόντες στους διαγωνισμους που οργανώνουν μεταξύ τους. Είμαι βέβαιος ότι θα τους ζήλευαν και οι εξπερ του είδους της οικογενειοκρατίας καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία της Δημάσιας Διαβούλευσης

    Β. Μπελιάς
    τ. Τομεάρχης Διοηκητικών και Οικονομικών Θεμάτων της ΔΕΗ ΑΕ

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:57 | ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ?

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:34 | Γκιουζέπας Κωνσταντίνος (Ψυχίατρος), Πετροπούλου Μαρίνα (Ψυχολόγος), εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ

    Λέξεις κλειδιά: Πρόσληψη, ΑΣΕΠ, Ο.ΚΑ.ΝΑ, ειδικές ομάδες, πρώην χρήστες- απεξαρτημένοι- επανενταγμένοι, συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ

    Το σχόλιο μας αφορά σε πρώην χρήστες- απεξαρτημένους- επανενταγμένους οι οποίοι εργάζονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στην υπηρεσία από την οποία και απεξαρτήθηκαν, εν προκειμένω στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Η σύμβαση εργασίας ήταν τετραετής (3+1).Οι εργαζόμενοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού, ενώ παράλληλα ενισχύεται και συνεχίζεται η διαδικασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους. Με την λήξη της σύμβασης και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα πρεπει να ενταχθούν στη διαδικασία πρόσληψης που αφορά οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χωρίς να λαμβάνεται υπ΄όψιν η ιδιαιτερότητα τους αυτή.

    Μία υπηρεσία που έχει σκοπό να απεξαρτήσει και να επανεντάξει τους χρήστες ουσιών (βλέπε Ο.ΚΑ.ΝΑ.) είναι απαραίτητο να υποστηρίζει και την εργασιακή αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων, να προβλέπει θέσεις εργασίας και να διαθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου αυτού. Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο στο σχέδιο νόμου προτείνουμε να ληφθεί υπ΄όψιν και αυτή η διάσταση.

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 13:36 | ΓΙΩΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ από Ανδρέας – — 18 Νοεμβρίου 2009 @ 01:27

    ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 1998 ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ… 1)ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΛΟΤΤΟ ΚΑΙ ΤΥΧΗΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2)ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ 3ΩΡΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΛΛΑ 2ΜΕΡΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 3)ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 4)ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ
    ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ
    5)ΜΗΠΩΣ ΕΓΡΑΦΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟΣΗ ΚΑΚΙΑ??? ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ STAGE ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑ….

  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.

    Η πρώτη Κοινή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. στην Ελλάδα με συμμετοχή των εργαζομένων (μόνιμο προσωπικό) στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Καταρχήν θεωρούμε επιβεβλημένη την νομοθετική ρύθμιση στο θέμα των προσλήψεων και γενικά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

    Ανταποκρινόμενοι άμεσα στο νέο πλαίσιο που ορίζει ο Κώδικάς Δήμων & Κοινοτήτων Ν.3463/2006, διαχωρίσαμε την αμιγή Δημοτική Επιχείρηση που λειτουργούσε από το 1986 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3463/2006.
    Η αμιγής επιχείρηση σωστά υπάγονταν στο καθεστώς προσλήψεων του Α.Σ.Ε.Π. σύμφωνα με τον Ν.2527/97 λόγω των χρηματοδοτήσεων της από τον Δήμο με Προγραμματικές Συμβάσεις.
    Οι δύο νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2009 είναι :
    1. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε)
    2. Κοινή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. με επωνυμία «Τουριστική Έδεσσας Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.»

    Η Κοινωφελή επιχείρηση πολύ σωστά προβλέπεται στην νομοθετική ρύθμιση να υπάγεται στο προηγούμενο καθεστώς προσλήψεων του Ν. 2527/97 το οποίο εφαρμόζαμε πλήρως από την ψήφιση του.

    Για τις Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. θα θέλαμε να παρατηρήσουμε και να προτείνουμε τα παρακάτω:

    1. Οι εταιρείες αυτές καλούνται να ανταγωνιστούν, και να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ανταγωνιζόμενες αντίστοιχες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Αν παρουσιάσουν ζημιές για τρία συνεχόμενα έτη αυτοδίκαια λύονται.
    2. Υπάγονται σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων στον 2190/1920 «Περι Ανωνύμων Εταιρειών» στον οποίο υπάγονται και όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα.
    3. Δεν χρηματοδοτούνται από κανένα φορέα του Δημοσίου ή του Ο.Τ.Α. κάτι που ρητά απαγορεύεται από τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων.
    4. Οι Ανώνυμες Εταιρείες του 2190/1920 και πιο συγκεκριμένα του τομέα του Τουρισμού έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν αξιολογημένο προσωπικό για όσο διάστημα απαιτείται κατά την διάρκεια της εβδομάδας, του μήνα και του έτους (τουριστική περίοδος, αργίες, περίοδος εορτών,κ.λ.π.) Σε αντίθεση οι Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. είναι υποχρεωμένες να προσλάβουν άτομα σύμφωνα με τους πίνακες κατάταξης που δεν πληρούν τα πραγματικά κριτήρια που απαιτεί η θέση και για προσδιορισμένο από την προκήρυξη χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει το κόστος μισθοδοσίας. Έτσι ο δρόμος για τις Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. (κυρίως του Τουριστικού Τομέα) θα είναι ή οι παράνομες προσλήψεις ή η ιδιωτικοποίηση.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Οι Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. να ελέγχονται για την τήρηση των κανόνων της διαφάνειας, της δημοσιότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας που είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν. Η επιλογή των ατόμων μετά την προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. να ανατίθεται στο Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΕΛΛΑ

    Εργάζομαι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επί 20 χρόνια σε ΤΕΙ, τμήμα Νοσηλευτικής στη βαθμίδα του εργαστηριακού συνεργάτη με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
    Δεν υπάρχει μόνιμο εργαστηριακό νοσηλευτικό προσωπικό ‘Εχουμε στα χέρια μας πρωτόδικη δικαστική απόφαση ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες βάση του Προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου.
    Τι μέλλει γενέσθαι με την περίπτωση μας;

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:17 | Βαρνάς Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής ΑΕΝΟΛ Α.Ε

    Η διαδικασία της διαβούλευσης είναι απόλυτα θετική και θα πρέπει να ενισχυθεί.
    Η εξωστρέφεια της Δημόσιας Διοίκησης, με το άνοιγμα στους Έλληνες πολίτες, μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από την ενεργό συμμετοχή όλων μας και τη συνακόλουθη αμφίδρομη σχέση, με ανάδραση στις υποβαλλόμενες προτάσεις.
    Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά και παραθέτουμε την πρότασή μας η οποία, έχει μόνο αναπτυξιακό και ουσιαστικό χαρακτήρα και ουδόλως συντεχνιακό καθόσον η ανάπτυξη της χώρας μπορεί και πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακούς μηχανισμούς, η δράση των οποίων μετράται με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
    Αντικείμενο : Άρθρο 1. Έκταση εφαρμογής
    Θέμα : Φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου
    Πρόταση : Οι Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. που είναι πολυμετοχικές (Άρθρα 252 και 265 του Ν. 3463/06) δεν πρέπει να υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου καθόσον δεν εντάσσονται στην έννοια των «μεικτών επιχειρήσεων» και προτείνεται η ρητή εξαίρεσή τους.
    Για το λόγο αυτό προτείνεται η τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου του Αρθρου 1 ως ακολούθως :
    «Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών Δημοτικών ή Κοινοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων (Αρθρο 254 του Ν. 3463/06), των μονομετοχικών ανωνύμων εταιρειών που συστήνονται για ειδικό σκοπό και ανήκουν αποκλειστικά σε έναν Ο.Τ.Α. (Αρθρο 266 του Ν. 3463/09) καθώς και των αμιγών Νομαρχιακών επιχειρήσεων (Αρθρο 76 του Π.Δ. 30/96).

    Τεκμηρίωση της πρότασης :
    1. Στο άρθρο 252 του Ν. 3463/06 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) προβλέπεται ο διαχωρισμός σε επιτρεπόμενες μορφές Επιχειρήσεων Ο.Τ.Α., ως εξής :
    α. Δημοτικές ή Κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. (Άρθρο 254)
    β. Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. (Άρθρο 265, 266)
    με συγκεκριμένους σκοπούς – αντικείμενα και τρόπους λειτουργίας.
    Ειδικότερα το Άρθρο 265 αναφέρεται σε πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ, στις οποίες οι Δήμοι, οι Κοινότητες, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι λοιποί φορείς της Αυτοδιοίκησης κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το Άρθρο 266 αναφέρεται σε μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες που συστήνονται για ειδικό σκοπό και ανήκουν αποκλειστικά σε έναν ΟΤΑ.
    Από την περιγραφή των κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας τόσο των κοινωφελών επιχειρήσεων ΟΤΑ (Αρθρα 254-258 του Ν. 3463/2006) όσο και των μονομετοχικών Δημοτικών και Κοινοτικών ανωνύμων εταιρειών (Άρθρο 266) προκύπτει ότι αυτές, ως αμιγείς επιχειρήσεις ενός ΟΤΑ, είναι άμεσα και στενά συνδεδεμένες με τους ΟΤΑ που τις δημιούργησαν και επομένως, ορθά η πρόσληψη προσωπικού προβλέπεται να γίνεται με βάση τις ισχύουσες για τους ΟΤΑ ρυθμίσεις (βλ. Άρθρα 257 και 258 για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και Άρθρο 266 για τις μονομετοχικές Δημοτικές και Κοινοτικές ανώνυμες εταιρείες).
    Αντίθετα, οι προβλέψεις του Άρθρου 265 του Ν. 3463/2006 για τις πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ, συνάδουν με την ιδιαίτερη μορφή και το σκοπό των εταιρειών αυτών που είναι η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αναπτυξιακής πρόκλησης της χώρας μας με κανόνες, ρόλους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
    Ειδικότερα από την πρόβλεψη της παρ. 6 του Άρθρου 265 του Ν. 3463/06, σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού από τις πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ προκύπτει σαφώς, σε συνάρτηση με την ιδιαίτερη μορφή και το σκοπό των εταιρειών αυτών, η βούληση για εξαίρεση από το βασικό Νόμο πρόσληψης προσωπικού στο Δημόσιο (Ν. 2190/94 όπως ισχύει), κατά τρόπο συνολικό και χωρίς διακρίσεις, προβλέποντας την πρόσληψη του προσωπικού τους σε ιδιαίτερο νομοθέτημα.
    Ενόψει αυτού εκδόθηκε η προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. στην παράγρ. 6 του Άρθρου 265 (Αριθμ. οικ. 53266/3-9-2009) η οποία, σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των πολυμετοχικών ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α. και προβλέπει αφενός οι προσλήψεις να γίνονται με Κανονισμό που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αυτών και αφετέρου να διασφαλίζονται, μέσω του Κανονισμού και εν τέλει μέσω του ΑΣΕΠ, οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.
    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω Κ.Υ.Α., ο έλεγχος της διαδικασίας πρόσληψης διεξάγεται από το ΑΣΕΠ και μάλιστα σε όλα τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας (έλεγχος προκήρυξης, γνωστοποίηση τυχόν ενστάσεων, έλεγχος νομιμότητας και κύρωσης πίνακα προσληπτέων, έλεγχος απόφασης Δ.Σ. της Εταιρίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας μετά την παρέλευση της δοκιμαστικής περιόδου).
    Επί της ουσίας δηλ. κατά τη διαδικασία πρόσληψης με τη χρήση του Κανονισμού, από τις πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α., ο έλεγχος του ΑΣΕΠ είναι και συνεχής και ουσιαστικός.
    2. Στο Ν. 3463/06 και ειδικότερα στο Μέρος Δέκατο : Επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., δεν υφίσταται η έννοια «μικτές επιχειρήσεις» και επομένως, κατά την άποψή μας, το υπόψη νομοσχέδιο δεν αφορά στις πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α.
    3. Οι δημοτικές και κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. (αμιγείς επιχειρήσεις Ο.Τ.Α.)
    α. Έχουν σαν σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, που ανάγονται στο κύκλο των δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο των Ο.Τ.Α., δηλαδή εξυπηρετούν σκοπούς κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτισμικής ανάπτυξης ή ανάγονται στον τομέα της παιδείας και του περιβάλλοντος.
    β. Είναι περισσότερο εξαρτημένες διοικητικά από τον οικείο Ο.Τ.Α. ακριβώς επειδή οι σκοποί τους συνδέονται με τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. και την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των πολιτών.
    γ. Λειτουργούν με όρους και κανόνες οι οποίοι προσομοιάζουν προς τους κανόνες των Ο.Τ.Α.
    Για το λόγο αυτό, ελέγχονται – εποπτεύονται από τον Ο.Τ.Α. που τις συστήνει.
    α. ως προς τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου
    β. ως προς τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο των πράξεων του Δ.Σ.
    γ. ως προς την Διαχείριση
    δ. ως προς την Ταμιακή Υπηρεσία και τον διαχειριστικό έλεγχο
    ε. ως προς την εποπτεία (έγκριση αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου από το Δημοτικό Συμβούλιο)
    4. Αντίθετα, για τις πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες (εκτός δηλ. από τις μονομετοχικές Α.Ε. ειδικού σκοπού του άρθρου 266 του Ν. 3463/06) ισχύουν τα παρακάτω :
    α. Λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και διέπονται από τον Νόμο περί Α.Ε. (Ν.2190/20 όπως ισχύει) με ανώτατα όργανα διοίκησης την Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μετόχων και το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
    β. Η δραστηριοποίησή τους, σε σχέση με τα Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα που συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη, επιβάλλει να έχουν ευελιξία στις ρυθμίσεις κύρια του προσωπικού τους, πράγμα που καθίσταται εντελώς ανέφικτο στα πλαίσια του υπόψη νομοσχεδίου, με συνέπεια να διαστρεβλώνεται ο λόγος και η ανάγκη σύστασής τους.
    γ. Δεν επιχορηγούνται από το κράτος για κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, δεν έχουν φορολογικές απαλλαγές και επομένως δεν διαφέρουν στα βασικά τους χαρακτηριστικά λειτουργίας από τις κοινές Α.Ε.
    δ. Η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού προκύπτει, αρχικά, με απόφαση του Δ.Σ. τους σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και το έργο που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν, αφού η υποχρέωση αυτοδύναμης και βιώσιμης λειτουργίας δεν επιτρέπει διαφορετικό τρόπο δράσης.
    ε. Δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από Ο.Τ.Α. (παράγρ. 3 του Άρθρου 265, Ν.3463/06).
    στ. Δεν υπάγονται στους φορείς του Δημόσιου Τομέα της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν 1256/1982.
    Για τους λόγους αυτούς, πιθανή ένταξή τους στο υπόψη νομοσχέδιο θα έχει τα παρακάτω αρνητικά αποτελέσματα :
    • Δυσχέρεια υλοποίησης του έργου τους μια και μεταξύ των λόγων σύστασης είναι η ευελιξία στη δράση τους.
    • Μη απορρόφηση σημαντικών για τη χώρα μας Κοινοτικών πόρων.
    • Μη υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
    • Θίγεται η αυτοτέλεια και η αυτόνομη δράση και λειτουργία νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου δηλ. περιορίζεται η οικονομική ελευθερία που συνταγματικά προστατεύεται και περιλαμβάνει τη δυνατότητα δράσης με ίδια μέσα, άρα και προσωπικό που αποφασίζεται από τα αρμόδια όργανα των επιχειρήσεων και όχι από το Κράτος.
    Το γεγονός αυτό έλαβε υπόψη του, κατά τρόπο σαφή, ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (Ν. 3463/06) απηχώντας εξάλλου και την ομόθυμη άποψη της ΚΕΔΚΕ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | ARIS CHRISTOFILOPOULOS

    Ta therma mou sygharityria stin kyvernisi pou prospathei na apalaksei tin Ellada mas apo ta kataloipa kai tin ypanaptiksi tis tourkokratias, tou kotzampasismou kai tin nootropia tou katsaplia, dimiourgontas ena syghrono Europaiko kratos!!Emeis oi Ellines pou zoume sto eksoteriko katalavainoume poly kala tin terastia simasia autou tou egheirimatos.Ean petyhei tha dikaiosei pliros tous agonistes tou 1821 kai tous Megalous Metarythmistes:Kapodistria,Trikoupi,Venizelo kai Simiti.

    Aris Christofilopoulos apo Peristeri kai Sheffield(Aglia)

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:46 | Αθανασία Μπαχτσεβάνου

    Ως πτυχιούχος πανεπιστημίου του εξωτερικού με όλες τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Αγγλία, στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων και με πενταετή εργασία στο αντικείμενό μου στον ιδιωτικό τομέα, θα ήθελα να επισημάνω τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο ΑΣΕΠ σχετικά με την αναγνώριση του χρόνου εμπειρίας των πτυχιούχων ΑΕΙ των Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για πρόσληψη στον δημόσιο τομέα.

    Σύμφωνα με τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ η εμπειρία λαμβάνεται υπόψη (αναγνωρίζεται) εφόσον έχει αποκτηθεί στην ημεδαπή ή αλλοδαπή μετά την λήψη του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία, σε συνδυασμό πάντοτε με την, κατά περίπτωση, ασφαλιστική κάλυψη. Ως βαθμολογούμενη εμπειρία λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα του είδους της εξειδικευμένης εμπειρίας που ορίζεται στη προκήρυξη ως τυπικό προσόν διορισμού.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ η εμπειρία, των πτυχιούχων των αναγνωρισμένων ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζεται εφόσον αυτή έχει αποκτηθεί μετά την έκδοση της σχετικής πράξης αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοίχισης από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).

    Επίσης, η εμπειρία αναγνωρίζεται και μοριοδοτείται στην περίπτωση που έχει αποκτηθεί πριν την έκδοση της σχετικής πράξης αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι για την αναγνώριση του προβλεπόμενου από την προκήρυξη αλλοδαπού τίτλου σπουδών δεν απαιτούνται συμπληρωματικές εξετάσεις.

    Η εμπειρία όμως διαγράφεται και δεν αναγνωρίζεται όταν αυτή έχει προηγηθεί της έκδοσης της σχετικής πράξης αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ και έχουν απαιτηθεί συμπληρωματικές εξετάσεις για την αναγνώριση της αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών.

    Η διαγραφή εφαρμόζεται και όταν έχει ήδη αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, πριν από την ημερομηνία αντιστοίχησης, η ισοτιμία του απονεμόμενου (από ΑΕΙ χώρας της Ε.Ε.) τίτλου σπουδών ως πτυχίο ισότιμο προς τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ΑΕΙ.

    Η πρακτική αυτή ισχύει τα τελευταία χρόνια ενώ από καιρό έχει υποστηριχθεί στο ΑΣΕΠ η γνώμη (βλέπε την υπ΄ αριθμ. 18/2002 απόφαση της Μείζονος Ολομέλειας του ΑΣΕΠ) ότι « η εμπειρία αποκτάται από την επαγγελματική απασχόληση και στηρίζεται στο πραγματικό γεγονός της απασχολήσεως και των εκ σπουδών γνώσεων του απασχολούμενου, που δεν συναρτάται με την αναγνώριση του αλλοδαπού τίτλου σπουδών στην ημεδαπή, αφού η απόκτησή της εμπειρίας είναι δυνατή και χωρίς αυτήν την αναγνώριση».

    Από τα παραπάνω υποστηρίζεται οτι η εμπειρία πρέπει να υπολογίζεται με βάση το χρόνο απόκτησης του τίτλου και όχι με βάση το χρόνο έκδοσης της πράξης αναγνώρησης, έστω και αν απαιτούνται συμπληρωματικές εξετάσεις.

    Συνεπώς και κατά μείζονα λόγο, όταν ο τίτλος αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ χωρίς εξετάσεις ως πτυχίο ισότιμο προς τα απονεμόμενα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η έναρξη υπολογισμού της εμπειρίας πρέπει να αρχίζει από τον χρόνο απονομής του βασικού τίτλου σπουδών από το ΑΕΙ της χώρας της Ε.Ε και όχι από την ημερομηνία αναγνώρισης της αντιστοίχησης των σπουδών με κάποιο τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον από την ημερομηνία αναγνώρισης της ισοτιμίας.

    Σημείωση:
    Επισημαίνω ακόμη τις γνωστές μεγάλες καθυστερήσεις που διαπιστώνται στην έκδοση των σχετικών πράξεων αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και που οφείλονται αφενός σε διάφορους λόγους λειτουργίας του Οργανισμού και αφετέρου στην χρονοβόρα γραφειοκρατική αλληλογραφία και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων ελληνικών ΑΕΙ και του ΔΟΑΤΑΠ (που σχετίζονται με τις πολιτικές των ΑΕΙ και το περιεχόμενο της εξεταστέας ύλης για την απονομή της αντιστοιχίας) .

    Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων αυτών είναι να προστίθεται, χωρίς την υπαιτιότητα των υποψήφιων, και άλλος χαμένος χρόνος στην αναγνωριζόμενη απο το ΑΣΕΠ επαγγελματική εμπειρία τους.

  • Εργάζομαι ως πτυχιούχος ΠΕ (Χημικός Βιομηχανίας) στο ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού ΑΕ, θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, κάτω από την εποπτεία του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης και νυν Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας το οποίο λειτουργεί κάτω από το νομικό πλαίσιο των ΔΕΚΟ.
    Προσλήφθηκα στις 10/10/96 με σύμβαση έργου που από τις 10/01/98 έγινε σύμβαση ορισμένου χρόνου και με διαδοχικές ανανεώσεις / παρατάσεις αυτής, χωρίς καμία μέρα διακοπή, εργάζομαι λοιπόν στην συγκεκριμένη εταιρεία δεκατρία χρόνια καλύπτοντας πάγιες, μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας και όχι μόνο αλλά και σε υπεύθυνη θέση εργασίας.
    ¨Έχω συμβάλει στην εταιρεία με τα καλύτερα παραγωγικά έτη της ζωής μου και προσφέροντας σε αυτή όλη την πανεπιστημιακή μου γνώση και εμπειρία.
    Βρισκόμενος λοιπόν σήμερα σε μία ηλικία των 46 ετών με ότι συνεπάγεται από αυτό και έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στην εταιρεία που εργάζομαι, μου επιτρέπω να κρίνω ότι:
    ναι μεν το νομοσχέδιο θέτει τα κριτήρια πρόσληψης των συμβασιούχων χρόνου αλλά τι θα γίνει με εμάς που εργαζόμαστε τόσα χρόνια με συμβάσεις που υποκρύπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουμε φθάσει σε μία οριακή ηλικία;
    Κρίνω ότι θα ήταν αδιανόητο να μην αναγνωρισθούν όλα αυτά τα χρόνια εργασίας, η ηλικία μας και η προσφορά μας στην εταιρεία.
    Αναμένω λοιπόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα προαναφερόμενα και να δοθεί προσοχή στους εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτή την ειδική κατηγορία.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 12:20 | Μαρία

    Εργαζόμενη στην εταιρεία ΕΛΚΕΔΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Α.Ε. (πρώην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣ) – ΔΕΚΟ – Θυγατρική εταιρεία του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.

    Κύριοι,
    Το νομοσχέδιο το οποίο εδόθη προς διαβούλευση στην ουσία αποτελεί κατάφορη ανισότητα για την ομάδα αυτή των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου όπως εμείς που εργαζόμαστε πάνω από 10 έτη, με συμβάσεις οι οποίες δεν διεκόπησαν ούτε μία ημέρα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Λόγω της εσφαλμένα αρνητικής εισήγησης της Διοίκησης της εταιρείας μας προς το ΑΣΕΠ το 2004, ότι δηλαδή δεν καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, παραμένουμε στην εργασία μας έως σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτοντας πάντοτε οργανικές θέσεις στην εταιρεία.
    Εάν η βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθούμε ξαφνικά χωρίς εργασία, ξεκινώντας από το μηδέν μετά από τόσα χρόνια προσφοράς, ισοπεδώνοντας τον παράγοντα εμπειρία και πετάγοντάς μας στην αρένα για να “μετρηθούμε” με πολύ νεώτερους σε ηλικία κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών, τότε προφανώς επιθυμεί να μας εξοικειώσει με μια σκοτεινή και άγνωστη προς εμάς πλευρά αυτού που αποκαλείται κοινωνική δικαιοσύνη.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο Κος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ. ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ. ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ;;;

    ΓΙΑΤΙ Ο Ο.Α.Ε.Δ. ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ δεχεται τα δικαιολογητικα από δημοτικές επιχειρησεις χωρίς να εξετάζει πως υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ αυτών και των εργαζομένων;;;

    Έτσι λειτουργούν κάποιες Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Ν. Πελλας:
    Με απόφαση διοικητικού συμβουλίου και στην συνέχια με αναγγελία στον Ο.Α.Ε.Δ. και στο Ι.Κ.Α. τελειώνει η διαδικασία των προσλήψεων και εργάζονται ανενόχλητα τα ανεψια τα ξαδέρφια κ.λ.π. άτομα.

    Δυστυχώς κ. Υπουργέ παρόλο τις καλές προθέσεις σας, συνεχίζονται οι προσλήψεις χωρίς φόβο και με πολύ θράσος.

    Με την δικαιολογία ότι τρέχουν προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. και θα πρέπει να διατηρηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζόμενων στην επιχείρηση διαφορετικά παύουν τα προγράμματα και θα πρέπει η επιχείρηση να επιστρέψει το ποσό της χρηματοδότησης των προγραμμάτων στον Ο.Α.Ε.Δ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο Κος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ. ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ. ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ;;;

    ΓΙΑΤΙ Ο Ο.Α.Ε.Δ. ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ δεχεται τα δικαιολογητικα από δημοτικές επιχειρησεις χωρίς να εξετάζει πως υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ αυτών και των εργαζομένων;;;

    Έτσι λειτουργούν κάποιες Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Ν. Πελλας:
    Με απόφαση διοικητικού συμβουλίου και στην συνέχια με αναγγελία στον Ο.Α.Ε.Δ. και στο Ι.Κ.Α. τελειώνει η διαδικασία των προσλήψεων και εργάζονται ανενόχλητα τα ανεψια τα ξαδέρφια κ.λ.π. άτομα.

    Δυστυχώς κ. Υπουργέ παρόλο τις καλές προθέσεις σας, συνεχίζονται οι προσλήψεις χωρίς φόβο και με πολύ θράσος.

    Με την δικαιολογία ότι τρέχουν προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. και θα πρέπει να διατηρηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζόμενων στην επιχείρηση διαφορετικά παύουν τα προγράμματα και θα πρέπει η επιχείρηση να επιστρέψει το ποσό της χρηματοδότησης των προγραμμάτων στον Ο.Α.Ε.Δ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 11:59 | Νίκος Β.

    θα ήθελα να πω δυο λόγια σχετικά με το προσοντολόγιο που ενδεχομενως, αναλογικά, ενδιαφέρει πολύ κόσμο, αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωσή μου.
    Εργάζομαι ως βιβλιοθηκονόμος πάνω από 4 χρόνια με συμβάσεις έργου, όμως δεν μπορώ να συμμετέχω σε διαγωνισμούς του δημοσίου για θέσεις ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, καθώς έχω μεταπτυχιακό τίτλο Βιβλιοθηκονομίας και όχι πρώτο πτυχίο, περίπτωση που ορίζεται ως επικουρικό κριτήριο για αντίστοιχες θέσεις σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
    Με αυτήν την πρακτική αποκλείομαι αυτόματα απ’ όλους τους διαγωνισμούς, πράγμα που θεωρώ εξαιρετικά άδικο με τα χρόνια προυπηρεσίας και την εξειδίκευση μου στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
    Κατ’ επέκταση νομίζω ότι η ευελιξία στο προσοντολόγιο είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μην αποκλείονται από τους διαγωνισμούς υποψήφιοι εξίσου ικανοί.
    Παρακαλώ πολύ λοιπόν τους κυρίους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά να μεριμνήσουν για περιπτώσεις σαν και αυτή, καθώς εάν καταργηθούν και οι συμβάσεις έργου αυτόμάτως θα καταργηθεί και το δικαίωμά μου στην εργασία.

    Θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση από κάποιον κυβερνητικό υπεύθυνο.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 09:56 | asep1998

    16 Νοε 2009
    Να περιληφθούν και οι αδιόριστοι του 1998 στο νέο ν/σ για τον ΑΣΕΠ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ 1998
    σχόλιο στο opengov.gr
    Προς: ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    Το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη εξανίσταται από το όργιο των ρουσφετολογικών τεχνασμάτων που κατά καιρούς εφηύρε η ελληνική δημόσια διοίκηση για να παρακάμψει….
    τις μόνες αξιοκρατικές διαδικασίες, αυτές του ΑΣΕΠ.
    Έτσι,επί τέλους βγαίνει στο φως το δράμα που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας, ακόμα και αυτές που λόγω ανέχειας δε μπορούμε να κάνουμε, από το 1998, οι επιτυχόντες του τότε διαγωνισμού. Εμείς που κριθήκαμε άξιοι και ικανοί αλλά μέχρι σήμερα, παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ποτέ δε δικαιωθήκαμε. Ποτέ για μας δεν εφαρμόστηκαν τα αυτονόητα, τα νόμιμα, τα αξιοκρατικά. Σ’ εμάς το δημόσιο έκλεισε τις πόρτες για ν’ ανοίξει διάπλατα τα παράθυρα στους εκάστοτε κομματικά ημέτερους. Η γραφειοκρατία αντάμα με την μικροπολιτική φανέρωσαν σ’ εμάς το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο. Φάουσα πραγματική, έφθειρε την ψυχή μας μα να είστε βέβαιοι δεν μας διέφθειρε. Η περηφάνια της επιτυχίας μας, μας κρατάει ακόμα ζωντανούς, όρθιους εδώ από το 1998 και για όσο χρειαστεί.
    Ενώ το δημόσιο έχει ήδη στη διάθεσή του λίστα επιτυχόντων, στην οποία συμπεριλαμβανόμαστε, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, την παραβλέπει συστηματικά και ταυτόχρονα, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα όνειρα και τους κόπους μας, συστηματικά μας παραγκωνίζει και προσλαμβάνει ασύστολα, ξεδιάντροπα και κατά το δοκούν κομματικές στρατιές.
    Λόγω ενός «λάθους» όπως μας είπαν, μετά βέβαια από την ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ, οι θέσεις του εν λόγω διαγωνισμού δεν καλύφθηκαν αξιοκρατικά από τους πρώτους αλλά από αυτούς που η θεά τύχη τους ευνόησε.Εμφανίστηκε έτσι το παράδοξο και άδικο να έχει προσληφθεί από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του 1998, ο 1ος , ο 50ος , ο 100ος και να έχει παραληφθεί «λόγω λάθους» ο 2ος , ο 49ος , ο 99ος και ούτω καθεξής. Στην συνέχεια ήρθε η τρομερή «ρύθμιση Παυλόπουλου», με την οποία όχι μόνο αλλοιώθηκε η κατά σειρά επιτυχίας κατάταξη, κατακρεουργήθηκε έτσι ο κανόνας της αξιοκρατίας και της ισονομίας και δημιούργησε μία νέα λίστα επιτυχόντων που όμως δε βρήκαν στον ήλιο μοίρα, οδηγώντας μας για μια ακόμα φορά στην αργοκίνητη ελληνική δικαιοσύνη. Οι επιτυχόντες απέτυχαν.
    Ένας τρόπος υπάρχει να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία. Αυτός που η ομάδα της απελθούσας κυβέρνησης ως αντιπολίτευση διακήρυττε ότι θα πράξει και ως κυβέρνηση αρνήθηκε. Να προσληφθούν και να καλύψουν πραγματικές ανάγκες του δημοσίου όλοι όσοι το επιθυμούν από τους επιτυχόντες του 1998 και βρίσκονται σε υψηλότερη βαθμολογική θέση από τον τελευταίο διορισμένο.
    Ελπίζουμε πως η παρούσα κυβέρνηση υπηρετώντας τη διακηρυγμένη θέση της περί αξιοκρατίας την οποία στα πρώτα βήματά της τιμά, θα είναι η πρώτη που τις δεσμεύσεις της ως αντιπολίτευση θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.
    Στο πρόσωπό μας ο κανόνας της αξιοκρατίας και η εντιμότητα ως στάση ζωής αποζητά επιβεβαίωση. Δεν παρακαλούμε, ούτε καν διεκδικούμε, απαιτούμε αυτό που δικαιωματικά ως ελεύθεροι πολίτες κατακτήσαμε.
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ
    TΑ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ
    ΑΛΛΟ ΔΕ ΧΩΡΕΙ

    ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΚΑΤΟΛΟΓΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΝΙΑ

  • Ονομάζομαι Αμαλία Κούβελα. Εργάζομαι από τον Μάρτιο 1996 στο ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε. (συγχωνεύτηκε με το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Α.Ε., όπου προσλήφθηκα), με συβάσεις χρόνου. Έχω στην κατοχή μου και μία σύμβαση αορίστου χρόνου που πήγα να την επιβεβαιώσω με το νομοσχέδιο του Παυλόπουλου και απορρίφθηκε από τον ΑΣΕΠ, όπως και όλες οι υπόλοιπες των συναδέλφων.Αποσπάστηκα για 2,5 χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης (από 1/4/2003)και μάλιστα σε γραφείο Γενικού Γραμματέα.
    Καταντάει ψυχοφθόρο μετά από τόσα χρόνια πάγιας και διαρκής εργασίας χωρίς διακοπή σύμβασης ούτε μίας ημέρας, να περιμένουμε ακόμα μία φορά την πορεία των συμβασιούχων σύμφωνα με τους νόμους.
    Είναι δυνατόν να εξισωθούμε με τους συμβασιούχους έργου και τα stage?
    … μετά από τόσα χρόνια, περιμένουμε την ηθική ανταμοιβή, γιατί έργαστήκαμε αξιοπρεπώς και πραγματικά προσφέραμε.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 04:37 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Παρατήρησα ότι τα posts υπέρ των αναπήρων έλαβαν αρνητική αξιολόγηση.

    Είναι κρίμα ότι μέσα στον άκρατο, δαρβινιστικό ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας κάποιοι συμπολίτες μας έχουν χάσει την ανθρωπιά τους (και ίσως όλοι μας).

    – Το 44% των πολιτών ψήφισε ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλιστικό/σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δηλ. *κοινωνιστικό* κόμμα.
    – Το 33,5% τη ΝΔ, που έχει ως ιδεολογία της τον *κοινωνικό φιλελευθερισμό* (όπως όλοι εμπεδώσαν με την ευκαρία της κούρσας διαδοχής).

    (Δεν υπεισέρχομαι καν στα μικρότερα κόμματα)

    Και ερωτάται: είναι το 77.5% του ελληνικού λαού ψεύτες και υποκριτές όταν από τη μια ψηφίζει κόμματα που προτάσσουν το αγαθό της κοινωνίας στην ιδεολογία τους, όταν από την άλλη «μαυρίζονται» αυτά τα posts των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας που χρειάζονται την ειδική μέριμνα της Πολιτείας και τη δική μας στήριξη και συμπαράσταση;

    Μόνον ο Χίτλερ στη σύγχρονη εποχή έριξε τους αναπήρους στον Καιάδα και έκρινε τη ζωή τους ως «lebensunwurig Leben» (ζωή ανάξια προς το ζειν)

    Στη ΓΑΛΛΙΑ προβλέπονται τα εξής

    http://www.fonction-publique.gouv.fr/rubrique197.html

    (μετάφραση δική μου)

    «ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Μια υποχρέωση απασχόλησης ενδυναμώνεται.

    Όπως και στον ιδιωτικό τομέα, κάθε δημόσιος φορέας που απασχολεί τουλάχιστον 20 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης ή το ισοδύναμό τους, υποχρεούται να απασχολεί, με πλήρη ή μερική απασχόληση, αναπήρους εργαζομένους, σε ποσοστό τουλάχιστον 6% του συνολικού αριθμού των μισθωτών υπαλλήλων (άρθρο L.323-2 [Γαλλικού] Εργατικού Κώδικα)

    Αυτή η υποχρέωση επιβάλλεται στο Δημόσιο και στους φορείς του πλην των βιομηχανικών και των εμπορικών, στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, και στους φορείς τους πλην των βιομηχανικών και των εμπορικών, και σε υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς όπως τα Ταχυδρομεία.

    Ο μη σεβασμός αυτής της υποχρέωσης επιφέρει, από 1ης Ιανουαρίου 2006, την επιβολή καταβολής ετήσιας εισφοράς στο Ταμείο για την Ένταξη Αναπήρων Προσώπων στη Δημόσια Υπηρεσία [(fonds pour l’insertion des personnes handicapées dans la fonction publique)] (FIPHFP).

    Οι δημόσιοι φορείς μπορούν να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους για απασχόληση, προσλαβάνοντας άτομα με αναπηρία είτε με διαγωνισμό είτε ως συμβασιούχους.

    Η ίση πρόσβαση στους διαγωνισμούς και στις θέσεις απασχόλησης του Δημοσίου είναι εγγυημένη για το σύνολο των υποψηφίων. Κανένας ανάπηρος υποψήφιος, ο οποίος έχει προσανατολισμό (orientation) στο κανονικό περιβάλλον εργασίας, δεν μπορεί να απορριφθεί εξαιτίας της αναπηρίας του από διαγωνισμό ή από απασχόληση εκτός και αν η αναπηρία του κριθεί ιατρικώς ασύμβατη με την προκηρυχθείσα θέση.»

  • Mια ανταπάντηση στον κύριο Νίκο σχετικά με τις προσλήψεις ερευνητών.

    Εγώ πάλι γνωρίζω από την μακρά προσωπική εμπειρία μου ότι και στον χώρο αυτό έχουμε την κυριαρχία της κολεγιάς, του κοννέ, και της γνωριμίας, σε αμφότερα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ειδικά δε σε ότι αφορά τις αναθέσεις έργων απο την ΓΓΕΤ που αναφέρεσθε, έχω δει πράγματα και έχω φρίξει.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί δεν πρέπει να γίνονται οι προσλήψεις με σύμβαση για αρκετά ικανή περίοδο (π.χ. κάποια χρόνια) μέσω ΑΣΕΠ – παρά μόνο αν ο στόχος είναι η διαιώνιση των κακώς κειμένων. Αν υιοθετηθούν προτάσεις που έχουν γίνει (έχω κάνει και εγώ) σχετικά με το πως μπορεί το έργο του ΑΣΕΠ να γίνει ταχύτατο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης άμα τη εγκρίσει ενός έργου. Από την έγκριση μέχρι την έναρξη μεσολαβεί αρκετότατος χρόνος.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 01:16 | Ανδρέας

    Η αξιοκρατία δεν είναι βέβαιη μέσα από εξετάσεις. Αλήθεια πιστεύετε ότι 3ωρες εξετάσεις πολλαπλών επιλογών (σα να λέμε ΛΟΤΟ) πιστοποιούν την ικανότητα και πρέπει να καθορίζουν αμθρώπινες ζωές. Δείτε τους επιτυχόντες του 98 ήταν άξιοι τότε, έγραψαν, πέτυχαν στις εξετάσεις. Εχουν 11 χρόνια τώρα και παρακαλάνε για το δημόσιο. Γιατί όμως δεν τόλμησαν να δώσουν και να περάσουν σε άλλες εξετάσεις (11 χρόνια τώρα) αφού η αξιοσύνη τους είναι δεδομένη!! Καταλήγω ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε 3 ώρες να αξιολογηθείς και να δείξεις πόσο ικανός είσαι. Γιατί η τύχη, η ψυχολογία και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Το πόσο ικανός και άξιος είναι κάποιος προκύπτει καταρχήν μέσα από ένα σύστημα συνεχόμενης αξιολόγησης σε βάθους χρόνου.
    Από την άλλη όπως είναι σήμερα μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, ενώ εδώ κατόπιν κονε και γνωριμιών. Για τα διδακτορικά, άσε καλύτερα. Δείτε στα Πανεπιστήμια της χώρας πως οι καθηγητές έχουν βολέψει συγγενείς τους, συζύγους και παιδιά στα Ιδρύματα που διδάσκουν. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που πραγματικά αξίζουν. Τα πραγματικά καλά μυαλά που κάνουν διδακτορικό είτε μένουν σε Πανεπιστήμιο σε θέσεις που δεν μπορούν να τους αρνηθούν, είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε πάνε σε κορυφαίες θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Γιατί να κάνεις διδακτορικό χια 1200€ σε ένα τελματωμένο δημόσιο τομέα. Ο φτωχός δεν μπορεί να αποδείξει την αξία του κάνοντας διακτορικό γιατί μετά το πτυχίο πρέπει να δουλέψει, δεν έχει την πολυτέλεια των πολυετών σπουδών.
    Τι πρέπει να γίνει τότε. Συνεχή αξιολόγηση απο την πρόσληψη και μετά. Αν κάποιος αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, απόλυση και ο επόμενος να καταλάβει τη θέση. Ναι καλά καταλάβατε, πιστεύω ότι η πραγματική αξιοκρατία είναι να καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο. Να δούμε τότε πόσοι θα ενδιαφέρονται; Οχι στην αργομισθία το όνειρο του μέσου Έλληνα. Και οι προσλήψεις με ένα σύστημα πολλαπλών εξετάσεων που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο μία τρίωρη εξέταση, όχι μόνο πτυχία , όχι μόνο εμπειρία, όχι μόνο οικογενειακή κατάσταση αλλά όλα μαζί.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 01:56 | ΚΙΜΟΝΑΣ

    Συχαρητήρια!!!

    Μπράβο μην κάνετε πίσω!

    Όλοι κάνουν προτάσεις κατά τους πως τους βολεύει!

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ!

    ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ! ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ = ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!
    ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ, Η ΧΩΡΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ?ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΟΥΦΑΡΟΥΝ,ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΠΩ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ,ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΥΤΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΠΟΣΟΥΣ ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΕ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΣ ΦΥΓΕΙ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΜΑΘΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΟΒΑΡΕΜΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 00:23 | ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

    «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

    Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να δώσετε οριστική λύση στα εργασιακά προβλήματα, τα εργασιακά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της χώρας.
    Είμαι συμβασιούχος κοινωνιολόγος στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από το 2003. Θα ήθελα, υπερθεματίζοντας στις απόψεις και τους προβληματισμούς που έχουν ήδη εκφράσει συνάδελφοί μου σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση να σας εκθέσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ αναγκαία την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων του Προγράμματος «Βοήθεια ατο Σπίτι»:
    Είμαστε ίσως η μόνη κατηγορία συμβασιούχων που αφενός έχουμε προσληφθεί με απόλυτα αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες ΑΣΕΠ και αφετέρου οι συμβάσεις μας ανανεώνονται πέραν του 24μήνου απολύτως νόμιμα σύμφωνα με το Άρθρο 6, Παράγραφος 2 του Π.Δ.164/2004.
    Το προαναφερθέν Π.Δ. όμως ενώ μας επιτρέπει να ανανεώνονται νόμιμα οι συμβάσεις μας δεν δίνει οριστική λύση στην πολύχρονη ομηρεία μας, στην αγωνία του αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας, στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται σε εμάς και τις οικογένειές μας από το γέγονός ότι πληρωνόμαστε το πολύ δύο φορές το χρόνο, στο ότι αντιμετωπίζουμε αναρίθμητα προβλήματα στις δημοτικές επιχειρήσεις που εργαζόμαστε.
    Είναι απαραίτητο και δίκαιο δεδομένου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες η κυβέρνηση να μεριμνήσει για μια ειδική Νομοθετική ρύθμιση, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα μετατρέπει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου (για την μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου είχαν δεσμευθεί προεκλογικά πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ).
    Μια ακόμη πρόταση είναι ότι εφόσον σύμφωνα με τον νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου στις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των Δήμων έχουν την δυνατότητα να μεταφερθούν στους Δήμους σε θέσεις προσωποπαγείς, θα μπορόυσε να συμβεί αυτό και στη δική μας περίπτωση και έτσι να λυθεί οριστικά η ομηρεία μας στις αναπτυξιακές των Δήμων. Ο Καπποδίστριας 2 ίσως να είναι η αφορμή να συμβεί αυτό και να δημιουργηθούν Κοινωνικές Υπηρεσίες στους νέους Δήμους.
    Σας ευχαριστώ ευελπιστώντας να διαβαστεί το άρθρο μου με τις θέσεις των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι».

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 00:36 | Παπαδοπουλος Χρηστος

    Οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες είναι ένας κλάδος εργαζομένων που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 5μήνης και 8μηνης διάρκειας, παλαιότερα στα Δασαρχεία και από το 1998 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το αντικείμενο απασχόλησης η Πυρόσβεση-Διάσωση.
    Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Π.Δ. 124/2003 καθιέρωσε την 5ετία με 5μηνη απασχόληση. Το 2007 η Κυβέρνηση Καραμανλή με τροποποίηση του παραπάνω Π.Δ. ανανέωσε την 5ετία με 8μηνη απασχόληση.
    Με αφορμή την νομοθετική πρωτοβουλία για την «Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ» θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των συναδέλφων και να σας θυμίσουμε ότι: Οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες προσλήφθηκαν το 2003 με αξιοκρατικές διαδικασίες υπό την επίβλεψη του Α.Σ.Ε.Π.. Εργάζονται πάντα στην πρώτη γραμμή το μαρτυρούν άλλωστε οι 22 πεσόντες Συνάδελφοί μας. Τηρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επανδρώνοντας οχήματα πρώτης εξόδου και στελεχώνοντας Κλιμάκια και Υπηρεσίες που κυριολεκτικά υπολειτουργούν με την λήξη των συμβάσεών μας.
    Είναι αδιανόητο τόσο βιαστικά και πρόχειρα να βρίσκονται στον αέρα τόσες οικογένειες, τόσοι Συνάδελφοι οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τα καλύτερά τους χρόνια για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη καθώς και του πολύπαθου περιβάλλοντος της χώρας μας.
    Είναι αδιανόητο και έρχονται σε αντίθεση με αυτά που είχαν υποσχεθεί στελέχη του κινήματος ακόμη και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου για την επαγγελματική αποκατάσταση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.
    Σας υπενθυμίζουμε τις κυριότερες δηλώσεις από αυτές:

    • κ. Γιάννη Ραγκούσης στις 5/9/2007 σε συνέντευξη τύπου:

    «……Ωστόσο και λόγω της επικαιρότητας, σας ανακοινώνω ότι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι το ΠΑΣΟΚ, θα διασφαλίσει την 12μηνη εργασία των περίπου 5.000 δασοπυροσβεστών που σήμερα εξακολουθούν να είναι συμβασιούχοι»,
    Δημοσιογράφος Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: «Αυτό που είπατε για τους δασοπυροσβέστες, τι ακριβώς εννοείτε; Πως θα το διασφαλίσετε; Και αν λήξει αυτό το θέμα μετά τι θα γίνει με αυτούς;»
    Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : «Ίσως δεν έγινε κατανοητό. Θα επιτραπεί η σχέση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και που, αυτή τη στιγμή, είναι σχέση 8μηνης διάρκειας, απ’ όσο γνωρίζω, σε παγίως σταθερή σχέση 12μηνης διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο. Θα διασφαλιστεί η σταθερή τους εργασία σε 12μηνη βάση. Είναι, νομίζω, καθαρό. Όχι για μια χρονιά, διαρκώς, παγίως.
    Δημοσιογράφος Δ. ΛΑΓΟΥ : «Διευκρινιστικές για τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες. Επειδή υπάρχει το κώλυμα του Συντάγματος και δεν είναι εφικτή η μονιμοποίηση, όταν μιλάτε για 12μηνη απασχόληση προφανώς εννοείτε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το εποχικό προσωπικό. Δηλαδή οι συμβάσεις να μην σταματήσουν στο 8μηνο».
    Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : «Εννοούμε, αυτό ακριβώς που είπαμε. 12μηνη απασχόληση με πάγια διαδικασία».

    • κ. Ντίνου Ρόβλια στις 21/3/2008:

    «Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει λάθη του παρελθόντος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίζουμε λάθη του παρελθόντος…. Έχουμε συνεργαστεί με το Σωματείο σας, ξέρουμε ότι μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες σε 12μηνη βάση, όχι μόνο ως προς την καταστολή, αλλά και ως προς την πρόληψη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι όσοι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες –και θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα και με το ελληνικό και με το κοινοτικό δίκαιο- οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει το κράτος, οφείλει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σας προσλάβει ως αορίστου χρόνου. Κι αυτό δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε, επαναλαμβάνω στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Έχετε το δικαίωμα, έχετε τις προϋποθέσεις, έχουμε σαν κράτος – έχει το κράτος την ανάγκη σας, την προσφορά σας, την μεγάλη προσφορά σας, χειμώνα και καλοκαίρι».

    • κ. Χάρη Καστανίδη στις 22/9/2009:

    «Σε ανύποπτο χρόνο, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν δεν υπήρχε ούτε προεκλογική ατμόσφαιρα ούτε προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος στα παραδείγματα ανθρώπων που προσφέρουν πολλά και παρόλο αυτά είναι δέσμιοι του καθεστώτος των συμβάσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και είπε ότι θέλει να λύσει ως κυβέρνηση αύριο το πρόβλημά τους με την οδό της αποκατάστασης, της ένταξής τους δηλαδή στις κενές οργανικές θέσεις και την μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές και στην Ομοσπονδία…. αλλά και σε επιμέρους Σωματεία. Σας παρακαλώ λοιπόν να το μεταφέρετε και πάλι, ότι η δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρή και το έχει επαναλάβει μάλιστα πολλές φορές και αλλού, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη».

    • κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις 19/9/2009:

    «Και πώς να λειτουργήσει εκεί, όταν στο μεγάλο πρόβλημα που είναι οι δασικές πυρκαγιές έχεις ανθρώπους σε εργασιακή αβεβαιότητα και εξάρτηση επί χρόνια τώρα, και με δική μας ευθύνη, γιατί αυτό το ζήτημα έπρεπε να έχει λυθεί προ των εκλογών του 2004 –γιατί το Σύνταγμα το επέτρεπε αυτό, δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος ή η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέτει φραγμούς – και είχα την ευκαιρία, όταν είχα την αρμοδιότητα των θεμάτων αυτών πριν τις εκλογές του 2007 να δεσμευτώ εκ μέρους της Βουλής – κι αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής – για την ανάγκη να επιλυθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό με την οριστική εργασιακή τακτοποίηση αυτής της κατηγορίας των πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών, που βεβαίως χρειάζονται στην χώρα μας και στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο το θερινό 5μηνο ή 6μηνο ή 8μηνο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο γιατί έχουν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στην προετοιμασία, τον σχεδιασμό και σε άλλες δραστηριότητες που εντάσσονται σε αυτό που ονόμασα προηγουμένως «Πολιτική Προστασία», που είναι στον πυρήνα της ασφάλειας της χώρας…»

    • Του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στις 22/9/2009 (debate):

    «Δεν αρκεί μόνο για τα δάση που χάσαμε ζωές και περιουσίες. Δεν αρκεί να χτυπάμε το χέρι στο έδρανο και να λέμε θα πάρουμε αποφάσεις, θα προχωρήσουμε κ.λ.π. Χρειάζεται να φτιάξουμε υπηρεσίες πυροσβεστών, να τους στηρίξουμε, να στηρίξουμε με αρκετό και ικανό δυναμικό, ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ που πολλά χρόνια έμειναν εποχικοί, να βοηθήσουμε στις ζώνες πυρόσβεσης, να βοηθήσουμε τους εθελοντές, να βοηθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών. Αυτό είναι που χρειάζεται για να προστατέψουμε αυτή την περιουσία την ανεκτίμητη για την Χώρα μας».

    Όπως καταλαβαίνουμε όλοι και με τις δεσμεύσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του προέδρου και Πρωθυπουργού η εργασιακή μας αποκατάσταση είναι μονόδρομος.
    Ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις, πρέπει να γίνουν μετεκλογικές πράξεις και με την δική σας συμβολή θα είναι πιο εφικτό.

    Αφού θέλετε κύριοι να δυναμώσετε τον ρόλο του ΑΣΕΠ μαζί σας για αξιοκρατικές προσληψεις απο εδώ και στο εξής, δεν μπορείτε όμως να βάζετε όλους αυτούς τους εργαζομένους που μπήκαν με τον ΑΣΕΠ στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που μπήκαν από παράθυρα και φωταγωγούς, δεν μπορεί να αθετείτε τις υποσχέσεις που δώσατε σε αυτούς τους εργαζομένους.

  • 18 Νοεμβρίου 2009, 00:37 | ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ

    Όλα καλά και ωραία! Θα πρέπει όμως να εξετάσετε το γεγονός οτι δεν είναι δυνατόν με ένα νόμο να βάλετε τάξη και να λύσετε το πρόβλημα που λέγεται έτσι απλά. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν μια δουλειά και αποκαλούνται εργαζόμενοι & όχι άνεργοι. Έχετε αναλογιστεί σε ποιο επίπεδο θα φτάσει η ανεργία? Ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου. Η πρότασή μου είναι απλά να εξετάσετε ξανά το θέμα μετά τον διορισμό των υπευθύνων για κάθε φορέα αναθέτοντάς τους να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους συμβασιούχους που εργάζονται σε κάθε έναν από αυτούς. Μόνο έτσι θα ξέρετε τη πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Μην βιάζεστε να λύσετε ένα πρόβλημα τόσων χρόνων με έναν γρήγορο νόμο που περιλαμβάνει τους πάντες. Είναι άστοχη ενέργεια. Αξιοκρατία και δικαιοσύνη δεν είναι μόνο να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στην εργασία, είναι και το να αναγνωρίζεται η δουλειά ανθρώπων που εργάζονται οκτώ χρόνια όπως εγώ σε ένα φορέα και σε ένα μήνα θα μείνω χωρίς δουλειά γιατί λήγει η σύμβασή μου, και η εκάστοτε διοίκηση έχει κάνει τον φορέα μαγαζάκι της, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους, έχοντάς τους σε καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά της,και προτιμάει να τρώει τα λεφτά του τακτικού προϋπολογισμού παρά να τους πληρώνει σαν συμβασιούχους αορίστου χρόνου όπως θα έπρεπε να είναι η εργασιακή τους σχέση. Λύστε πρώτα το πρόβλημα των ήδη απασχολούμενων και θεσπίστε ένα νόμο για τις προσλήψεις που θα γίνουν από δω και πέρα.

  • Να μην ξεχνάμε ποιος είναι ο στόχος !

    Α) Δεν πρέπει να είναι κοινωνική πολιτική μέσω προσλήψεων, αλλά αξιοκρατική επιλογή στελεχών.

    Διότι ο στόχος είναι, ο δημόσιος τομέας να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Άρα το στέλεχος που προσλαμβάνεται πρέπει μεν να έχει κάποια τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ) πρέπει όμως επίσης να διαθέτει και ουσιαστικά προσόντα τόσο ως άτομο όσο και ως επαγγελματίας. Οι προσωπικές αρετές εκτιμούνται μόνο με την απευθείας επαφή και συζήτηση, τη λεγόμενη συνέντευξη, η οποία είναι το κλειδί για τη πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα ενώ στο δημόσιο καταργείται γιατί καταστρατηγείται.
    Γιατί όμως να μην αντικατασταθεί η συνέντευξη από τις (υποχρεωτικές και σε Υπεύθυνη Δήλωση) συστάσεις των προηγούμενων εργοδοτών;
    Και κυρίως, μήπως θα πρέπει να αποδεικνύει ο υποψήφιος τις επαγγελματικές του ικανότητες, μέσα από επιτυχείς ολοκληρώσεις συγκεκριμένων έργων, στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του; Αν μάλιστα αυτά τα επιτεύγματα είναι είτε α) πιστοποιημένα από εξωτερικούς φορείς (πχ πιστοποίηση κατά ISO-9001) είτε β) βραβευμένα από επίσημους φορείς (πχ από φορείς της ΕΕ) είτε γ) επισήμως διαπιστωμένα (πχ από το Ελληνικό Δημόσιο) κατ’ εφαρμογήν σχετικών Νόμων (πχ Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης- CAF, Διαχειριστική Επάρκεια κλπ), τότε ποιος μπορεί να τα αμφισβητήσει; Και βέβαια μήπως αυτό ακριβώς θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο προσόν;;
    Ανάλογη λογική μήπως πρέπει να εφαρμόζεται και στις επιλογές Προϊσταμένων κάθε επιπέδου; (και γιατί όχι και στους ΓΓ)

    Β) Δεν πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

    Διότι ο στόχος είναι να συρρικνωθεί άμεσα το Δημόσιο τόσο σε αριθμό Φορέων όσο και σε Προσωπικό. Όμως, για να μην υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις, τόσο οι ήδη άνεργοι όσο και το πλεονάζον προσωπικό πρέπει να έχουν άμεσα 2 εναλλακτικές διεξόδους:
    • Στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλοι: που προϋποθέτει σταθερό οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο με ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να ευνοείται η προσέλκυση νέων επενδύσεων και άρα αύξηση στη ζήτηση νέων στελεχών.
    • Στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ή ως μέτοχοι νέων εταιρειών): που ΄προϋποθέτει όλα τα προηγούμενα και επιπλέον γενναία ενθάρρυνση της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις του ΕΣΠΑ.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 23:40 | Σοφια Κουτσουμπα

    ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΑΝ Η ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΧΙ «ΜΑΥΡΗ» ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ΄ ΟΨΗ…ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ ΔΙΚΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ .ΓΥΝΑΙΚΕΣ,ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΝΕΟΙ,ΠΙΟ ΗΛΙΚΙΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΛΠ

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 23:31 | χριστος

    Κύριοι

    ‘Έχω 67% αναπηρία (από καρκίνο -όχι μόνιμη) και τρία παιδιά. Τον Ιούνιο παίρνω το πτυχίο μου στην πληροφορική. Τι προοπτικές έχω με το καινούριο νόμο για να διοριστώ ως εκπαιδευτικός με τον καινούριο νόμο ;
    Ευχαριστώ

  • Εκ μέρους της ομάδας έργου ευρωπαικών προγραμμάτων που διαχερίζεται η Αναπτυξιακή ΟΤΑ e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, θα ήθελα να συμμεριστώ τις απόψεις της κα Παρτσαλίδου Παρθένα , 2009-11-17 09:47:27

    http://www.opengov.gr/ypes/?option=comment_view&comment_id=6150

    Πιθανή ένταξή των Αναπτυξιακών ΟΤΑ στο υπόψη νομοσχέδιο θα προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες υλοποίησης του έργου τους και μη απορρόφηση σημαντικών για τη χώρα μας Κοινοτικών πόρων και πολύ πιθανόν να παρεμποδιστεί η υλοποίηση ευρωπαικών προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 22:18 | kostas papadopoulos

    Αξιότιμε, κύριε υπουργέ, σας επαναλαμβάνω τα ερωτήματα για τρίτη φορά και ελπίζω να μου απαντήσετε, μιας και απάντηση δεν πήρα

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΕΛΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;;;;;;;;;;;; Πολλές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων έληξαν σήμερα, η λήγουν 19, 20/11. Μάλιστα οι προκηρύξεις
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στο επίσημο site http://www.elta.gr

    Γιατί συνεχίζουν οι δήμοι να βγάζουν προκηρύξεις, για συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, με καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, χωρίς να ελέγχονται απο το ΑΣΕΠ; Αφού αλλάζετε το νομοσχέδιο προσλήψεων, δεν έπρεπε να παγώσουν; Μη μου πείτε ότι είχαν ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί εμένα για βόλεμα βυσμάτων πριν αλλάξει η νομοθεσία προσλήψεων μου μυρίζει. Νας σας αναφέρω παραδείγματα, θέσεων ορισμένου χρόνου που τρέχουν ΤΩΡΑ:
    14 θέσεις στην Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καταληκτική ημερομηνια 16/11/09,
    3 θέσεις στη ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καταληκτική ημερομηνια 18/11/09,
    10 θέσεις στην ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, καταληκτική ημερομηνία 16/11/09
    5 Θέσεις στο Δήμο Θεραπνών Ν. Λακωνίας, καταληκτική ημερομηνία 23/11/09,
    2 Θέσεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Ν. Αττικής, κατα΄ληκτική ημερομηνία 25/11/09,
    2 Θέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Επιτροπή Ερευνών (Μυτιλήνη) Ν. Λέσβου, καταληκτική ημερομηνία 19/11/09 κ.τ.λ, κ.τ.λ………..
    Για να μην αναφέρω τις εκατοντάδες θέσεις ταχυδρόμων στα ΕΛΤΑ, σε διάφορες πόλεις.
    Μιλάμε για θέσεις ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, και ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ. Σε πολλές από τις προκηρύξεις δεν αναφέρονται καν τα προσόντα.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ;;;;;;;;;;;;;

    ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΒΥΣΜΑΤΑ, ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ, γιατί μετά σας βλέπω για διδακτορικά από Βουλγαρία

  • 17 Νοεμβρίου 2009, 22:14 | ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΖΗΤΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡ. 1 ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν.2190/1994 ΠΑΡ. 2 ε ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΤΟ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Βασικό και χρόνιο αίτημα μας η εργασιακή αποκατάσταση των 5.500
    Συμβασιούχων Πυροσβεστών – Διασωστών, προσωπικό ετοιμοπόλεμο που έχει εμπειρία να ανταπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντα της καταστολής αλλά και της πρόληψης, η οποία εδώ στην Ελλάδα είναι σε νηπιακό επίπεδο.

    Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν προστεθεί από το 1998 ένα πλήθος αρμοδιοτήτων όπως και η Δασοπυρόσβεση που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σε προσωπικό, επιστρατεύτηκαν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες .
    Ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών είχαν εκπαιδευτή το 93, στην καταστολή δασικών πυρκαγιών οι γνωστοί (Δασοκομάντος) με χρήματα του δημοσίου, έχοντας μακροχρόνια εργασιακή εμπειρία στα Δασαρχεία, τα οποία και είχαν την ευθύνη της Δασοπυρόσβεσης μέχρι το 97.

    Αυτή η ομηρία και η εκμετάλλευση πρέπει να σταματήσει, αναγνωρίζοντας μας η πολιτεία, τη χρόνια προσφορά μας και το βαρύ φόρο αίματος που έχουμε πληρώσει ( 22 νεκρούς ) , άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές του 2007 και το χαμό των 9 συναδέλφων που στην προσπάθεια τους απλά να σώσουν πολίτες – περιουσίες – περιβάλλον θυσίασαν στο βωμό του καθήκοντος το πολυτιμότερο αγαθό την ίδια τους τη ζωή .

    Η πολιτεία πρέπει να λάβει υπό όψη τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δασοπροστασία, αδυνατώντας πολλές φορές να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες του , στηριζόμενοι μόνο στην καταστολή.

    Θέλουμε επίσης να σας επισημάνουμε τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για το κλίμα του πλανήτη , που βάση μελετών για τα επόμενα χρόνια τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα και συχνά .

    Μιας και είμαστε όλοι μάρτυρες αυτής της κατάστασης , που δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πρόσθετο προσωπικό , για την αποτελεσματικότητα της πολιτείας σε δύσκολες κρίσεις όπως αυτή του καλοκαιριού του 2007 αλλά και αυτή του 2009 που χάθηκαν συνάνθρωποι μας , περιούσιες και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δασικού μας πλούτου , που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής αλλά και την αλλαγή του μικροκλίματος της κάθε περιοχής , που συντελείτε μετά από κάθε καταστροφή.

    ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

    – 1998 έως 2002 συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 5 μήνες
    το χρόνο

    – 1η 5ετια (2003 – 2007) αυτόματα ανανεώσιμες συμβάσεις εργασίας ορισμένου
    χρόνου διάρκειας 5 μηνών ανά έτος σε 5ετη ορίζοντα (βάση εμπειρίας)

    – 2η 5ετια (2008 – 2012) αυτόματα ανανεώσιμες συμβάσεις εργασίας ορισμένου
    χρόνου διάρκειας 8 μηνών ανά έτος σε 5ετη ορίζοντα (βάση εμπειρίας)

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    – Καταστολή Δασικών πυρκαγιών
    – Πλημμύρες άντληση υδάτων
    – Αστικά συμβάν (οικίες , καταστήματα , επιχειρήσεις)
    – Διασώσεις (τροχαία , σεισμούς , πλημμύρες)
    – Παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων

    ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

    5.500 άτομα σε μάχιμη υπηρεσία (διασπορά προσωπικού σε όλη την επικράτεια της χώρας

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

    1. Μακροχρόνια εμπειρία
    2. Γνώση δασικών δρόμων
    3. Γνώση τοπωνυμιών ορεινών όγκων και περιοχών
    4. Γνώση βλάστησης της κάθε περιοχής
    5. Γνώση περιοχών ανεφοδιασμού σε νερό (στέρνες ,υδατοδεξαμενές κ.τ.λ)
    6. Επάνδρωση 600 περίπου περιπολικών (υδροφόρων οχημάτων) με διασπορά σε όλη την επικράτεια της χώρας
    7. Συνεχής περιπολίες όλο το 24ωρο σε ορεινούς και δασικούς όγκους
    8. Αυξημένη ετοιμότητα αντίδρασης κατά τις περιπολίες και αποτροπή εμπρησμών
    9. Άμεση επέμβαση στο στάδιο έναρξης δασικών πυρκαγιών
    10. Άμεση επέμβαση σε συμβάν αστικών πυρκαγιών, κατά τις περιπολίες σε οικισμούς του χώρου ευθύνης των περιπολικών
    11. Άμεση επέμβαση σε τροχαία, κατά τις περιπολίες σε δρόμους (επαρχιακούς, εθνικούς) του χώρου ευθύνης των περιπολικών
    12. Ενεργοποίηση μας, στον τομέα της πρόληψης τους μήνες εκτός αντιπυρικής
    13. Ενεργοποίηση μας σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες – χιονοπτώσεις – κατολισθήσεις )
    14. Αποκέντρωση και ενίσχυση της περιφέρειας λόγου της διασποράς μας σε όλη την επικράτεια της χώρας
    15. Αυξημένη αίσθηση ασφαλείας των πολιτών με την παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια
    16. Αναγνώριση της προσφοράς μας από τους πολίτες
    17. Δημιουργία ενός φορέα αντιμετωπίσεις εκτάκτων αναγκών, αποκαθιστώντας τα κενά της πολιτικής προστασίας
    18. Μείωση της ανεργίας στην επαρχεία που πλήττεται από έλλειψη προσφοράς εργασίας

    ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Η πρώτη φάση της Δασοπροστασίας είναι η πρόληψη που αποτελεί τη σημαντικότερη, αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.

    • Χωρίς μέτρα για τον έλεγχο της συσσώρευσης της καύσιμης ύλης τόσο οι λοιπές προσπάθειες πρόληψης όσο και η ενίσχυση μηχανισμού καταστολής είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

    •Εξάλλου από τις τρεις πλευρές του τριγώνου της φωτιάς (θερμότητα, οξυγόνο και καύσιμο) η καύσιμη ύλη είναι η μόνη που μπορούμε να επηρεάσουμε προληπτικά για να μειώσουμε το κίνδυνο

    1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    α) Ευαισθητοποίηση ενημέρωση των πολιτών είναι η πρώτη, ενέργεια πρόληψης

    2. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ (ΔΡΟΜΟΥΣ – ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ –
    ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ Κ.Τ.Λ.)

    α) Έλεγχος προσβασιμότητας δασικών δρόμων
    β) Έλεγχος προσβασιμότητας υδατοδεξαμενών σε πυροσβεστικά
    οχήματα
    γ) Έλεγχος στεγανότητας, πληρότητας υδατοδεξαμενών
    δ) Έλεγχος μέτρων ασφαλείας υδατοδεξαμενών
    ε) Εντοπισμός φυσικών υδάτινων αποθεμάτων για την πλήρωση
    πυροσβεστικών οχημάτων
    ζ) Έλεγχος λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών
    η) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων για την ανάπτυξη
    πυροσβεστικών οχημάτων
    θ) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων διάσωσης και αεροκομιδής
    ι) Αναντιστοιχία οδικών δασικών χαρτών με το υπάρχων σύμπλεγμα
    δασικών δρόμων
    κ) Κατάρτιση νέων δασικών χαρτών με βασικά δεδομένα χρήσιμα
    για την καταστολή δασικών πυρκαγιών

    3. ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

    α) Αραιώσεις, κλαδεύσεις και απομάκρυνση του υπόροφου των
    δασών (κλαδιά – θάμνοι), συγκέντρωση τους με ελεγχόμενη
    καύση
    β) Απομάκρυνση συσσωρευμένης βιομάζας (νεκρά και πεσμένα
    δέντρα)
    γ) Καλλιέργεια υποβαθμισμένων δασών
    δ) Απομάκρυνση απορριμμάτων και μπαζών
    ε) Διασφάλιση μέτρων πυροπροστασίας των ΧΥΤΑ

    4. ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ

    α) Μείωση ή εξάλειψη της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιών
    β) Ετοιμότητα και εκτίμηση κινδύνου
    γ) Έγκαιρη ανίχνευση εστιών πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεσή
    δ) Τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης κάθε εκδηλούμενης
    πυρκαγιάς
    ε) Προστασία καμένων δασικών εκτάσεων
    ζ) Κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης εδάφους (κορμοδέματα –
    κορμοφράγματα)

    Η χώρα μας υστερεί στο τομέα της πρόληψης , βρισκόμενη σε νηπιακό επίπεδο ξοδεύονται τεράστια ποσά εκ τον υστέρων για την καταστολή δασικών
    πυρκαγιών χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα , ενώ μπορούσαν να αποφευχθούν όλα τα προαναφερόμενα αν η πολιτεία μας μεριμνούσε να υπάρχει η αρμονική συνύπαρξη της πρόληψης με την καταστολή .

    Σαν κλάδος που αντικείμενο μας είναι η προστασία του πολίτη του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος , μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών .
    Πιστεύοντας στην ευαισθησία σας, σε θέματα εργασιακά και περιβαλλοντολογικά, σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή μας την προσπάθεια , κατανοώντας την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που είναι ταγμένοι να δίνουν , δίνουν και τη μάχη με την καθημερινότητα που είναι εξίσου σκληρή και επώδυνη , όσο και τα μέτωπα της
    φωτιάς .

    Από την νέα κυβέρνηση προσδοκούμε την υλοποίηση των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ και σημερινού πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε αναφορές του για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες το (2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές , το 2008 στη Δ.Ε.Θ και στο DEBATE στης 22 Σεπτεμβρίου 2009) .

    <>

    Η οποίες αφορούν την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος, με την ένταξή των συμβασιούχων πυροσβεστών σε αυτό το σχεδιασμό , ώστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε σταθερή 12μηνη βάση αποκαθιστώντας μια χρόνια αδικία .