- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης».

Σήμερα 16 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09:00 τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης».
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποτελείται από 5 άρθρα εκ των οποίων το άρθρο πρώτο εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη ένα Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Τα υπόλοιπα άρθρα περιέχουν ειδικότερες ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής με σημαντικότερες τις ρυθμίσεις του άρθρου δεύτερου που ενσωματώνει την οδηγία 2011/98/ΕΕ για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας πολιτών τρίτων χωρών.
Το παρόν σχέδιο νόμου καθορίζει το πλαίσιο μια συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής για τη χώρα στο πεδίο της νόμιμης μετανάστευσης σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και αξιοποιώντας την μέχρι σήμερα εμπειρία σε εθνικό επίπεδο. Βασικό χαρακτηριστικό της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η κωδικοποίηση του υφιστάμενου δαιδαλώδους νομικού πλαισίου και η απλοποίηση των ακολουθούμενων διοικητικών διαδικασιών με σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των άμεσα ενδιαφερόμενων, αφετέρου την μείωση του διοικητικού φόρτου.
Ταυτόχρονα, με τον Κώδικα Μετανάστευσης και Ένταξης προωθούνται σημαντικές καινοτομίες σε ζητήματα όπως οι προϋποθέσεις ανανέωσης των αδειών διαμονής για λόγους εργασίας, η οικογενειακή επανένωση, οι άδειες διαμονής για τη δεύτερη γενιά και κυρίως η ουσιαστική προώθηση της ευρωπαϊκής άδειας του επί μακρόν διαμένοντος, με την οποία αναγνωρίζεται στους κατόχους της σειρά δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της 29ης Οκτωβρίου 2013. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

Λεωνίδας Γρηγοράκος
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών