- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 13:

Το άρθρο 21 του ως άνω νόμου, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 21
Υπόχρεοι προς δήλωση των γεννήσεων
1. Υπόχρεοι για τη δήλωση των γεννήσεων είναι, όταν ο τοκετός συμβεί:
α) σε μαιευτήριο, νοσοκομείο, κλινική, φυλακή ή σε άλλο ίδρυμα ή κατάστημα, ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών εγγράφως και περιέχει τα αναφερόμενα στο άρθρο 22 στοιχεία.
β) κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο, η πράξη συντάσσεται από τον πλοίαρχο ή τον αναπληρωτή του. Αντίγραφο της πράξης αυτής αποστέλλεται δια του λιμενάρχου της πρώτης προσέγγισης του πλοίου στο ληξίαρχο της έδρας του λιμεναρχείου για καταχώριση στο βιβλίο γεννήσεων.
γ) κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο, ή αεροσκάφος, η πράξη συντάσσεται από το ληξίαρχο του τόπου που αποβιβάσθηκε η μητέρα.
2. Σε κάθε άλλη περίπτωση υπόχρεοι για τη δήλωση των γεννήσεων είναι ο πατέρας, η μητέρα, ή οι ανιόντες αυτών. Αν οι προηγούμενοι αδυνατούν να δηλώσουν τη γέννηση αυτή μπορεί να γίνει από αντιπρόσωπό τους, ο οποίος έχει ειδική πληρεξουσιότητα, κατόπιν συμβολαιογραφικού εγγράφου. Εφόσον δεν συντρέχουν τα ανωτέρω, η δήλωση μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε παρίστατο στον τοκετό.
3. Η ανωτέρω σειρά των υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων τηρείται κατά προτεραιότητα μόνον εφόσον απουσιάζει ή κωλύεται ο προηγούμενος σε αυτήν.».