- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 02:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 3, ληξίαρχος σε κάθε Δήμο είναι ο Δήμαρχος, αναπληρούμενος στα καθήκοντα αυτά, από τους νόμιμους αναπληρωτές του. Σε περίπτωση σύμπτυξης περισσότερων ληξιαρχικών περιφερειών σε μία, ληξίαρχος ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ένας από τους Δημάρχους.»
2. Η παρ. 2 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Όταν η άσκηση των ληξιαρχικών καθηκόντων από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι δυνατή ή είναι εξαιρετικά δύσκολη, ληξίαρχος μπορεί να διοριστεί από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημοτικός υπάλληλος ή δημοτικός σύμβουλος ή δημόσιος υπάλληλος και σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις δημότης κάτοικος του Δήμου. Με την ίδια απόφαση δύναται να ορίζονται για την περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του διοριζόμενου κατά τα ανωτέρω ληξιάρχου, νόμιμοι αναπληρωτές αυτού. Μέχρι να γίνει ο διορισμός καθήκοντα ληξιάρχου ανατίθενται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ληξίαρχο παραπλήσιου δήμου. Η πιο πάνω απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτών που διορίστηκαν κατά τα ανωτέρω, τους αναπληρώνει ο Δήμαρχος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.»
3. Η παρ. 6 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι διοριζόμενοι ληξίαρχοι, οι οποίοι δεν είναι δημοτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δίνουν τον όρκο του δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.»