- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 11: Εθνικός εισηγητής για τις ΚΟΠ

1. Στη Διεύθυνση ΚΟΠ του υπουργείου Εσωτερικών συνιστάται θέση Εθνικού Εισηγητή για τις ΚΟΠ. Αρμοδιότητα του Εθνικού εισηγητή είναι
α. η παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος νόμου,
β. Ο συντονισμός των δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων
γ. Συνεργασία με τις ΚΟΠ
δ. Η κατάθεση προτάσεων, σε συνεργασία με αντιπροσωπευτικές ενώσεις ΚΟΠ, για τη βελτίωση του νομοθετικού πλασιίου και η υιοθέτηση μέτρων ή στρατηγικών για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών.
2. Ο Εθνικός εισηγητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Η θέση του μετακλητού μπορεί να καταληφθεί και από δημόσιο υπάλληλο με απόσπαση. Ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με θητεία τεσσάρων (4) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για μία μόνον φορά. Ο Εθνικός εισηγητής είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις ή τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών.
3. Με την προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 3 του παρόντος Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι νόμιμες προϋποθέσεις και τα ουσιαστικά προσόντα του εθνικού εισηγητή, η διαδικασία που θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογών για την πλήρωση διευθυντικών στελεχών του δημοσίου και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.