- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 10: Εθελοντική απασχόληση

1. Η εθελοντική απασχόληση προϋποθέτει εγγραφή στο βιβλίο εθελοντών που συμπληρώνει ο φορέας παροχής εθελοντικής απασχόλησης και τηρείται στο αρχείο του. Το βιβλίο που τηρούν οι κοινωφελείς φορείς φέρει θεώρηση από την Εποπτική Αρχή ενώ το βιβλίο που τηρούν οι λοιποί φορείς παροχής εθελοντικής απασχόλησης θεωρείται από τη Γραμματεία του ίδίου φορέα. Το βιβλίο εθελοντών περιέχει σειρές με αύξοντα αριθμό και στήλες με τα στοιχεία του εθελοντή, την έναρξη και λήξη της εθελοντικής απασχόλησης και υπογραφή του τελευταίου . Το βιβλίο συμπληρώνεται από τη φορέα παροχής εθελοντικής απασχόλησης με βάση τη χρονολογική σειρά έναρξης της απασχόλησης των εθελοντών. Τυχόν ειδικότεροι όροι παροχής της εθελοντικής απασχόλησης είναι δυνατόν να συνομολογούνται εγγράφως. Εξαιρούνται από την υποχρεώση εγγραφής στο βιβλίο εθελοντών οι περιπτώσεις μαζικής συμμετοχής πολιτών σε μονοήμερα ή ολιγόωρα προγράμματα.
3. Ο φορέας παροχής εθελοντικής απασχόλησης
α) ευθύνεται για τυχόν ζημίες που προξενεί ο εθελοντής κατά την παροχή της εθελοντικής του απασχόλησης στη Φορέα, κατ’ άρθρο 922 και 334 ΑΚ,
β) καλύπτει ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες για ατύχημα ή ασθένεια του εθελοντή που τελούν σε αιτιώδη συνάφεια με την εθελοντική απασχόλησή του στον φορέα.
γ) Σε περίπτωση που ο εθελοντής απασχολείται στο εξωτερικό ο φορέας παροχής εθελοντικής απασχόλησης αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα ταξιδίου, διαβίωσης, καταλύματος, επαναπατρισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που θα προκύψει κατά τη διάρκεια διαμονής του εθελοντή στο εξωτερικό.
4. Δαπάνες διαμονής, μετακίνησης, διατροφής ή άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την εθελοντική απασχόληση του εθελοντή στη ΜΚΟ (ή Φορέα) δύνανται να καλύπτονται από τη ΜΚΟ (ή Φορέα) και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ΜΚΟ (ή Φορέα).
5. Δικηγόροι, λογιστές, νόμιμοι ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία δύνανται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εγγεγραμμένες ΚΟΠ άνευ ανταλλάγματος.
6. Δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στις περιπτώσεις εθελοντικής απασχόλησης.