- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 08: Υποχρεώσεις των Εγγεγραμμένων στο ΚΟΠ

1. Οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΚΟΠ οφείλουν να τηρούν τις αρχές:
α) της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που εξειδικεύεται στις αρχές της οικονομικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας,
(β) της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας,
(γ) της διαφάνειας και
(δ) της ειλικρίνειας.
όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του Ν. 3871/2010 προσαρμοσμένο κατ’ αναλογίαν στις ΚΟΠ καθώς και να τηρούν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την εγγραφή τους στο Μητρώο ΚΟΠ.
2. Για κάθε κρατική χρηματοδότηση οι εγγεγραμμένες ΚΟΠ οφείλουν να υποβάλουν προς καταχώρηση στο Μητρώο ΚΟΠ:
α) τα στοιχεία του φορέα της χρηματοδότησης
β) τον Προϋπολογισμό και απολογισμό για το κάθε Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα και ετήσιο πιστοποιητικό νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου για την εκτέλεση του Χρηματοδοτούμενου Προγράμματος.
3. Σε περίπτωση ανάθεσης έργου, προμήθειας ή υπηρεσίας μέσω δημόσιας σύμβασης, η διαδικασία θα διενεργείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απ’ ευθείας επιχορήγηση ΚΟΠ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη επιτροπής που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, απαρτιζόμενη από έναν υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έναν πρόεδρο δ.σ. ή διαχειριστή εγγεγραμμένης στο μητρώο ΚΟΠ με ετήσια ανανεούμενη θητεία και προεδρεύοντα τον εθνικό εισηγητή ΚΟΠ. Η επιτροπή κρίνει βάσει αιτιολογήμενης εισήγησης του αρμόδιο υπουργείου.
4. Σε περίπτωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό η ΚΟΠ θα πρέπει να τηρεί ιδιαίτερη λογιστική μερίδα για τα χρηματοδοτούμενα έργα .
5. Κάθε ΚΟΠ που λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση υποχρεούται να τηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικώς για αυτό το σκοπό σε Πιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της,.
6. Σε περίπτωση χρηματικής δωρεάς από ιδιώτες, όταν το ποσό αυτής υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων Ευρώ (500,00 Ευρώ) ετησίως ανά δωρητή, αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά σε έναν τραπεζικό λογαριασμό σε Πιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της και του οποίου μοναδικός δικαιούχος είναι η ΚΟΠ. Η καταβολή του ποσού της δωρεάς γίνεται υποχρεωτικά με ονομαστική κατάθεση του δωρητή.
7. Η εγγεγραμμένη ΚΟΠ οφείλει να τηρεί ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύει υποχρεωτικά το ισχύον καταστατικό ή συστατική της πράξη, τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα όργανα διοίκησης της ΚΟΠ και τις αρμοδιότητές τους, τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό τους, το ετήσιο πιστοποιητικό του νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου, κάθε χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο πρόγραμμα ή δράση, καθώς και στοιχεία πιστοποίησης της ΚΟΠ από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, εφ’ όσον υφίσταται τοιαύτη πιστοποίηση.

8. Η χάρτα λογοδοσίας, όπως θα αποτυπωθεί και εγκριθεί εντός τετραμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από τον γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, θα τηρείται ως καταστατική δέσμευση κάθε εγγεγραμμένης ΚΟΠ και υπό την έννοια αυτή αποτελεί κείμενο αυτορρύθμισης που εκφράζει την αρχή της συναλλακτικής καλής πίστης.