- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 01: Ορισμοί

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι και τα αντίστοιχα ακρωνύμια έχουν την κατωτέρω έννοια:
α. Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών ή ΚΟΠ είναι η εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Ελλάδα ως σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κοινωφελή, μη εμπορικό σκοπό, είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τους κάθε τύπου εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς και ενώσεις, τις πολιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.
β. Κοινωφελής φορέας είναι η κοινωφελής οργάνωση πολιτών του παρόντος νόμου και το κοινωφελές ίδρυμα του νόμου 4182/2013.
γ. Αρχείο κοινωφελών φορέων είναι η βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία καταχωρούνται οι κοινωφελείς φορείς σύμφωνα με τους όρους εγγραφής, όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο.
δ. Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ είναι η βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία εγγράφονται μόνον οι ΚΟΠ που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εγγραφής, όπως αυτές αναφέρονται στον παρόντα νόμο.
ε. Εγγεγραμμένη ΚΟΠ είναι η κοινωφελής οργάνωση πολιτών που είναι εγγεγραμμένη στο ειδικό μητρώο ΚΟΠ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
στ. Βάσεις δεδομένων είναι οι βάσεις δεδομένων του αρχείου κοινωφελών φορέων και του ειδικού Μητρώου ΚΟΠ
ζ. Εποπτική Αρχή είναι το Υπουργείο Εσωτερικών
η. Διεύθυνση ΚΟΠ είναι η Διεύθυνση της Εποπτικής Αρχής, η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τήρηση του αρχείου κοινωφελών φορέων και του ειδικού Μητρώου ΚΟΠ, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων των ΚΟΠ που είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο ΚΟΠ.
θ. Εθελοντική απασχόληση είναι η απασχόληση του φυσικού προσώπου προς τον Φορέα Παροχής Εθελοντικής Απασχόλησης εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται άνευ ανταλλάγματος.
ι. Φορέας Παροχής Εθελοντικής Απασχόλησης είναι Κοινωφελής Φορέας, κρατικός φορέας, δημόσιο νομικό πρόσωπο ή Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στον οποίο παρέχεται η εθελοντική απασχόληση
ια. Εθελοντής είναι το φυσικό πρόσωπο που παρέχει εθελοντική απασχόληση
ιβ. Όργανα διοίκησης της ΚΟΠ είναι η διοίκηση του σωματείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή οι διαχειριστές της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
ιγ. Νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο είναι ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο όπως περιγράφονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του νόμου 3693/2008.
ιδ. Ετήσιο Πιστοποιητικό είναι το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό που εκδίδουν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 8 του Ν.4110/13.
ιε. Κρατική χρηματοδότηση είναι η ολική η μερική χρηματοδότηση ΚΟΠ με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος ή η επιχορήγηση ΚΟΠ για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται γενικώς στους σκοπούς της ΚΟΠ ή η οικονομική ή εις είδος ενίσχυση ΚΟΠ από φορείς της γενικής κυβερνήσεως, όπως προσδιορίζεται στο Ν. 4129/2013 καθώς και από κάθε φορέα που έλαβε καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρηματοδότηση ή επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ιστ. Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα που υλοποιείται με κρατική χρηματοδότηση από τη ΚΟΠ ή από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ΚΟΠ