- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 02:Συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία στελέχωσης ΑΣΕΠ και Συνήγορου του Πολίτη

1. Για την κάλυψη των θέσεων του Προέδρου, των Αντιπροέδρων, των μελών του ΑΣΕΠ και του Συνήγορου του Πολίτη και των βοηθών του υποβάλλουν προτάσεις οι Ενώσεις των Δικαστικών Λειτουργών, οι Σύγκλητοι Πανεπιστημίων που περιλαμβάνουν Νομικές Σχολές ή Τμήματα Πολιτικών ή Διοικητικών Επιστημών και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, επιπλέον δε ως προς το Συνήγορο του Πολίτη η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ως προς το ΑΣΕΠ η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ και η ΑΔΕΔΥ. Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από την  ανακοίνωση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου στον  Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια γνωστοποιούνται από αυτόν στον Πρόεδρο της Βουλής, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη για την άσκηση της κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος αρμοδιότητάς της και σύμφωνα με τον Κανονισμό της.

2. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ή ο Συνήγορος του Πολίτη, με δημόσια ανακοίνωση τους γνωστοποιεί την ημερομηνία λήξης της θητείας του ίδιου ή οιουδήποτε εκ των μελών του ΑΣΕΠ ή του Συνηγόρου του Πολίτη αντίστοιχα, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της ή αμελλητί σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ή της έκπτωσης μέλους.

3. α) Ο  Συνήγορος του Πολίτη, οι Βοηθοί του, ο Πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ αποχωρούν αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού τρίτου έτους της ηλικίας τους.

β) Για τα ήδη υπηρετούντα μέλη των ως άνω ανεξάρτητων αρχών, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί ορίων ηλικίας. Τα μέλη αυτά αποχωρούν αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση των εν λόγω ορίων, η οποία διαπιστώνεται με πράξη του Προέδρου του ΑΣΕΠ ή του Συνηγόρου του Πολίτη.