Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 24 Μαΐου 2015, 21:01 | Μ.ΛΑΡΑΗ

    Α/ Τι είναι ιθαγένεια και τι υπηκοότητα
    Β/ Ανθρώπινα – πολιτικά δικαιώματα
    Γ/Μετανάστευση – Πολυπολιτισμικότητα
    Δ/ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
    Τον ορισμό των παραπάνω θα βρείτε ενδελεχώς στους παρακάτω συνδέσμους:
    • Περί Ιθαγένειας και Υπηκοότητας
    http://koukfamily.blogspot.gr/2015/02/blog-post_70.html
    • Μετατοπίσεις Εννοιών και Πολυπολιτισμός, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ, καθ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    https://averoph.wordpress.com/2015/05/18/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9/
    • ΜΑΡΞ, ΕΝΓΚΕΛΣ, ΛΕΝΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
    http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_803.html

    Ως εκ των άνω , είμαι πλήρως αντίθετη στο σχέδιο νόμου που έχετε θέσει σε διαβούλευση. Το θεωρώ άκρως επικίνδυνο αν εφαρμοστεί και επειδή είναι θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, που αφορά το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, η οποία σαφέστατα υφίσταται ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ (Ο εποικισμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, άρθρο 49 της συνθήκης της Γενεύης, 1949, αποτελεί έγκλημα πολέμου) σας προκαλώ αντί για διαβούλευση, την οποία αγνοούν πλείστοι των Ελλήνων, να τεθεί το ν/σ σε δημοψήφισμα. Το αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και για το θέμα του τεμένους (αλλά αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τη δήθεν δημοκρατία που υπηρετείτε) .

  • 24 Μαΐου 2015, 21:22 | παναγιωτης

    ιθαγένεια θα πρέπει να παίρνουν όσοι είναι κ η γονείς τους γεννημένοι στην Ελλάδα,

  • 24 Μαΐου 2015, 20:36 | Αργυρις Νταλλακιαν

    » Το νομοσχέδιο διορθώνει και μια αδικία που βιώνουν πολλά παιδιά μεταναστών, κυρίως από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως από την Αρμενία. Όταν ενηλικιωθούν τα παιδιά, το προξενείο της χώρας τους δεν τους δίνει διαβατήριο, καθώς δεν έχουν πάει στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής. Πλέον, όσοι δεν έχουν διαβατήριο, θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής, ανάλογα με τον βαθμό ένταξής τους στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, «θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια – όσο είναι παιδιά – διότι είναι στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά είναι, με την έννοια αυτή, «δικά μας» παιδιά πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους»παρακαλω να δοθει το καταληλο ενδιαφερον στο παραπανω κειμενο Επισεις Παρακαλω για της ενεργιες σας στο Θεμα. Ανακλιση βεβαιωσης Ομογενι Ιστορικο. Νταλλακιαν Αργυρις Στην Ελλαδα ηρθα νομιμα το 2001 με βιζα διαρκειας 90 ημερων και το 2003 η μητερα μου κατεθεσε ολα τα δικαιολογητικα προκειμενου να αποκτισουμε την Ελληνικη Ιθαγενεια με τον νομο που μπορουσες να παρεις ιθαγενεια απο τα αδερφια σου με αυτον τον νομο καταθεσαμε εγω και τα αδερφια μου και απο το 2003 μεχρι και το 2008 ειχαμε βεβαιωση ομογενη αμεσως μετα την αφιξη μου στην Ελλαδα εγγραφηκα στην εκτη ταξη δημοτικου στην συνεχεια φοιτησα στο γυμνασιο και ακολουθως στο επαγγελματικο λυκειο αποφοιτωντας το ετος 2010. Επισημαινω οτι ολα αυτα τα χρονια εχω πληρως ενταχθει στην κοινωνια της Ελλαδας και εχω αποκοπει πληρως απο την Αρμενια αφου ηρθα στην Ελλαδα το 2001 και ημουν μολις 11 ετων. Μαλιστα στις 26-1-2003 βαπτιστηκα με το ονομα Αργυρις. Η μητερα μου ειναι ελληνιδα και ειχε υποβαλει ολα τα δικαιολογητικα της προκειμενου να απποκτησει την ελληνικη Ιθαγενεια,Ομως δυστυχως η αιτηση της απορριφθηκε αδικα και μετα απο αυτο εγεινε ανακλιση ιθαγενειας ολλον μας στην συνεχεια εμεινα παρανομα στην χωρα και ετσι αναγκαστικα να καταθεσω τα χαρτια μου ως αλλοδαπος για ανθρωπιστικους λογους εφοσον δεν μπορουσα να ειμαι παρανομα στην χωρα. Ωμος η αιτηση μου απορριφθηκε γιατι το διαβατηριο μου δεν ηταν σε ησχυ πραγμα το οποιο ειναι αδυνατο να γινει καθως απο την πρεσβεια της Αρμενιας δεν μου ανανεωνουν το διαβατηριο διοτι πρεπει να παρουσιαστω στο στρατο,για αυτον τον λογο βγηκε αποφαση απορριψης του ετηματος χορηγησης αδειας διαμονης και δωθηκε προθεσμια για οικιοθελη αποχωρηση στης 15/10/2015 και μη εχοντας αλλη επιλογη υπεγραψα την αποφαση για να ειμαι νομιμα στην χωρα για καποιο χρονικο διαστημα.Απελπισμενος πλεον και μι εχοντας αλλη ληση με τα χαρτια μας που μας εχουν κοστισει και μεταφορικα και κιριολεκτικα γιατι δεν μπορουμε να εχουμε κινα δικαιωματα σαν ολους τους πολιτες και ετσι περιμενουμε να αλαξει ο νομος της ιθαγενειας και για τους ομογενεις και να γινουν σωστες αλαγες και η ενεργειες που απετουντε για την μεταναστεφτικη πολιτηκη

  • 24 Μαΐου 2015, 20:09 | Παναγιώτης Μοροζίνης

    Είναι τουλάχιστον αγραμματοσύνη να νομοθετείται η παροχή «Ιθαγένειας».
    Εξηγώ με απλά παραδείγματα:
    ***Οι Μαορί είναι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας (Ιθαγένεια) και ταυτόχρονα πολίτες της (Citizen). Δηλαδή έχουν citizenship Νεοζηλανδική.
    Οι Άγγλοι που ζούν εκεί για αρκετές γενεές δεν είναι ιθαγενείς, αλλά πολίτες της Νέας Ζηλανδίας (Citizen) και επίσης έχουν citizenship Νεοζηλανδική.
    ***Οι Aborigenes είναι ιθαγενείς της Αυστραλίας (Ιθαγένεια) και ταυτόχρονα πολίτες της (Citizen). Δηλαδή έχουν citizenship Αυστραλιανή.
    Οι Άγγλοι που ζούν εκεί, επίσης για αρκετές γενεές δεν είναι ιθαγενείς, αλλά πολίτες της Αυστραλίας (Citizen) και επίσης έχουν citizenship Αυστραλιανή.
    ***Οι αυτόχθονες Έλληνες είναι ιθαγενείς ης Ελλάδας (Ιθαγένεια) και ταυτόχρονα πολίτες της (Citizen). Έχουν citizenship (Πολιτότητα; Πολίτιδα) Ελληνική. Κάποτε λέγαμε ότι είμαστε υπήκοοι και ότι είχαμε υπηκοότητα Ελληνική. Καταργήθηκε ο όρος αυτός ως υποτιμητικός και τώρα μας λείπει η αντίστοιχη λέξη προς το πολίτης.
    Ας φτιάξουμε μία νέα λέξη όπως «Πολιτότητα» ή «Πολίτιδα» ή κάποια άλλη για να μην φτιάχνουμε ιθαγενή Έλληνα, έναν Αλβανό, έναν Πολωνό έναν Νιγηριανό ή έναν Ινδό, ή έστω να επιστρέψουμε την υπηκοότητα.

    Τώρα ως προς την ουσία, θα πρέπει για ένα τόσο σοβαρό θέμα να ερωτηθεί ο Λαός. Είναι, όμως, αναμενόμενα τα γνωστά πολιτικά τερτίπια:
    1. Δημοσιεύεται το Νομοσχέδιο στο Διαδίκτυο, στο οποίο έχει πρόσβαση ένα ελάχιστο μέρος των Ελλήνων Πολιτών.
    2. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι δεν παρακολουθούν συνεχώς την Διαύγεια.
    3. Σίγουρα ειδοποιούνται και επιστρατεύονται τα «δικά» παπαγαλάκια να το επικροτήσουν.
    4. Ο χρόνος που διατίθεται περιλαμβάνει και δύο καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία δεν ασχολείται ο πολίτης με το Διαδίκτυο.
    5. Όμως, κατ΄ επίφαση, όλα γίνονται «δημοκρατικά».
    6. Το θέμα παρουσιάζεται ως ασήμαντο, ως ανάξιο λόγος, ως μία διαδικασία που είχε αμεληθεί.
    7. Φυσικά η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος είναι η βασική λύση, αλλά αποτελεί πράγματι μία δύσκολη διαδικασία και όχι επιθυμητή.
    8. Τίποτε, όμως, δεν εμποδίζει μία πανελλήνια δημοσκόπηση. Θα μπορούσε, έτσι η Κυβέρνηση να αποκτήσει μία αίσθηση της λαϊκής Βούλησης, την οποία υπερηφανεύεται ότι σέβεται.
    9. Φυσικά, μέχρι τότε οφείλει να αποσύρει το Νομοσχέδιο αυτό.
    10. Εάν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης καθώς και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναθέσουν διενέργειες Δημοσκοπήσεων, τότε είναι προφανές ότι υπακούουν σε έξωθεν διαταγές.
    11. Το Νομοσχέδιο, θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στην Βουλή. Από τις τοποθετήσεις των Βουλευτών και τις ψήφους τους, οι πατριώτες έλληνες, που έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το καβούκι τους ή με σύγχρονους όρους, να σηκώνονται από τον καναπέ τους, θα κρίνουν και θα καταγράψουν την πατριωτική ή αντιπατριωτική συμπεριφορά καθενός από αυτούς έτσι, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα στο μέλλον.

  • 24 Μαΐου 2015, 20:19 | dimitris karen

    Το νομοσχέδιο διορθώνει και μια αδικία που βιώνουν πολλά παιδιά μεταναστών, κυρίως από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως από την Αρμενία. Όταν ενηλικιωθούν τα παιδιά, το προξενείο της χώρας τους δεν τους δίνει διαβατήριο, καθώς δεν έχουν πάει στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής. Πλέον, όσοι δεν έχουν διαβατήριο, θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής, ανάλογα με τον βαθμό ένταξής τους στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, «θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια – όσο είναι παιδιά – διότι είναι στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά είναι, με την έννοια αυτή, «δικά μας» παιδιά πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους»παρακαλω να δοθει το καταληλο ενδιαφερον στο παραπανω κειμενο. Επισεις Παρακαλω για της ενεργιες σας στο Θεμα. Ανακλιση βεβαιωσης Ομογενι Ιστορικο. DALLAKYAN KAREN Στην Ελλαδα ηρθα νομιμα το 2001 με βιζα διαρκειας 90 ημερων και το 2003 η μητερα μου κατεθεσε ολα τα δικαιολογητικα προκειμενου να αποκτισουμε την Ελληνικη Ιθαγενεια με τον νομο που μπορουσες να παρεις ιθαγενεια απο τα αδερφια σου με αυτον τον νομο καταθεσαμε εγω και τα αδερφια μου και απο το 2003 μεχρι και το 2008 ειχαμε βεβαιωση ομογενη αμεσως μετα την αφιξη μου στην Ελλαδα εγγραφηκα στην εκτη ταξη δημοτικου στην συνεχεια φοιτησα στο γυμνασιο και ακολουθως στο επαγγελματικο λυκειο αποφοιτωντας το ετος 2010. Επισημαινω οτι ολα αυτα τα χρονια εχω πληρως ενταχθει στην κοινωνια της Ελλαδας και εχω αποκοπει πληρως απο την Αρμενια αφου ηρθα στην Ελλαδα το 2001 και ημουν μολις 12 ετων. Μαλιστα στις 26-1-2003 βαπτιστηκα με το ονομα Δημητρης. Η μητερα μου ειναι ελληνιδα και ειχε υποβαλει ολα τα δικαιολογητικα της προκειμενου να απποκτησει την ελληνικη Ιθαγενεια,Ομως δυστυχως η αιτηση της απορριφθηκε αδικα και μετα απο αυτο εγεινε ανακλιση ιθαγενειας ολλον μας στην συνεχεια εμεινα παρανομα στην χωρα και ετσι αναγκαστικα να καταθεσω τα χαρτια μου ως αλλοδαπος για ανθρωπιστικους λογους εφοσον δεν μπορουσα να ειμαι παρανομα στην χωρα. Ωμος η αιτηση μου απορριφθηκε γιατι το διαβατηριο μου δεν ηταν σε ησχυ πραγμα το οποιο ειναι αδυνατο να γινει καθως απο την πρεσβεια της Αρμενιας δεν μου ανανεωνουν το διαβατηριο διοτι πρεπει να παρουσιαστω στο στρατο,για αυτον τον λογο βγηκε αποφαση απορριψης του ετηματος χορηγησης αδειας διαμονης και δωθηκε προθεσμια για οικιοθελη αποχωρηση στης 15/10/2015 και μη εχοντας αλλη επιλογη υπεγραψα την αποφαση για να ειμαι νομιμα στην χωρα για καποιο χρονικο διαστημα.Απελπισμενος πλεον και μη εχοντας αλλη λυση με τα χαρτια μας που μας εχουν κοστισει και μεταφορικα και κυριολεκτικα γιατι δεν μπορουμε να εχουμε κοινα δικαιωματα σαν ολους τους πολιτες και ετσι περιμενουμε να αλλαξει ο νομος της ιθαγενειας και για τους ομογενεις και να γινουν σωστες αλαγες και η ενεργειες που απετουντε για την μεταναστεφτικη πολιτικη.Με εκτιμηση Δημητρης DALLAKYAN

  • 24 Μαΐου 2015, 20:36 | Δημήτρης

    Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι πότε!!!!!!
    Να διωχθούν άμεσα από την Ελλάδα είναι παρείσακτοι, είναι εξωφρενικό να πάρουν ελληνική ιθαγένεια. Πως γίνεται ένα αφρικανοειδη να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, θα τρέμουν τα κόκαλα των προγόνων μας!!!
    Τώρα αν κάποιο είναι ημιαιμο να υπάρχουν προϋποθέσεις για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Πρέπει να είναι χριστιανοί , να έχουν ελληνικό όνομα- επώνυμο και χαρακτηριστικά Έλληνα. Δεν γίνεται να δίνουμε ελληνική ιθαγένεια ανεξέλεγκτα όπως έγινε με τον μικροπωλητή που πουλούσε παράνομα cd και μπανάνες στα φανάρια για να παίζει μπάσκετ στην Αμερική

  • 24 Μαΐου 2015, 19:56 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΟΝΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

  • 24 Μαΐου 2015, 19:33 | Γιάννης

    Κα Υπουργέ καταρχήν ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΌΛΥΤΑ για την προτεινόμενη λύση χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ στις διατάξεις σας να λάβετε υπόψη σας και την παρακάτω περίπτωση. Είμαι Έλληνας υπήκοος από γεννήσεως,από Έλληνες γονείς από γεννήσεως.Είμαι παντρεμένος οκτώ συνεχή έτη με νόμιμη μετανάστη και ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κατέθεσα όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία δικαιολογητικά, όπως παράβολο 700€, ΑΦΜ της συζύγου μου, το ΑΜΚΑ της, Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας, κ.λ.π. δηλαδή ο φάκελλος είναι απόλυτα ΠΛΗΡΗΣ. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη «ΡΟΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ», όπως αυτή είναι αναρτημένη στο site http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/LOIPES_1214.pdf. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 1 ΕΤΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες,σήμερα εκκρεμούν αντίστοιχες αιτήσεις από το 2011!!!! Όταν ίδια αιτήματα στην Γερμανία, ολοκληρώνονται από την ολοκλήρωση του αιτήματος σε 2 έως 12 μήνες και 255€, στην Ιταλία από 2 έως 4 μήνες και 200€ και παρόμοια χρονοδιαγράμματα σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ και ΠΙΣΤΗ να βρεθεί επιτέλους κάποια ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ολοκλήρωσης της διαδικασίας και για τους έγγαμους. Σας ευχαριστώ.

  • 24 Μαΐου 2015, 19:05 | Αποστόλης

    Ο George Horton είχε πει «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», όταν αντίκριζε τις ίδιες κτηνωδίες να τις υπόκεινται οι Έλληνες της Μικράς Ασίας κατά τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που μέχρι και σήμερα ακόμη αποσιωπάται.
    ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ; Επειδή δεν είχαμε τότε φωτογραφικές αποδείξεις; Τώρα υπάρχουν αποδείξεις, Το ΙΣΛΑΜ και πάλι αποδεικνύει ότι δεν είναι θρησκεία, είναι σέχτα και απειλεί με σφαγή μέσω των μουφτήδων και των διακηρύξεών του.

    ΘΑ ΕΒΑΖΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟ;; Τότε πώς να επιτρέψουμε να μπαίνουν δολοφόνοι στη χώρα μας ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΉΣΕΤΕ ΌΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ :

    Α) ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ,

    Β) ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (χωρίς μπούργκες, με ισότητα των δυο φύλων, ελευθερία λόγου, ποινικοποίηση της σφαγής, ΣΕΒΑΣΜΌ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, κλπ)

    Γ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ. Απλά, οι Ισλαμιστές είναι «σεσημασμένοι», διότι έρχονται εδώ αφήνουν τις γυανίκες και τα παιδια τους και αυτοί πάνε στον δήθεν «πόλεμο»…. που στην πραγματικότητα τον προκαλούν αυτοί τον πόλεμο ΣΦΑΖΟΝΤΑΣ λόγω των ΠΟΛΙΤΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ που τους διακατέχει. ΝΑΙ, να επιτραπεί η είσοδος μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν από αυτές τις σφαγές, ειδικά Χριστιανών και μη-μουσουλμάνων, διοτι είμαστε φιλάνθρωπος λαός και δεν αντέχουμε να τους πνίγουμε εφόσον ζητούν βοήθεια και παρόλο που στην πατριδα μας οι Έλληνες βρίσκονται σε όρια φτώχιας και τουτος ο τόπος αυτά τα χρόνια ειδικά δεν αντέχει τόση αθρόα μετανάστευση…

    Δ) ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΔΟΝΤΑΝ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΑΛΛΑ «ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ (νομιμοποιεί κάτι παράνομο) «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ»;;;!! ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΙς ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΟΥΝ.
    ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΑΛΑΜΕ ΓΙΑ «εντυπωσιασμό» , αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    Το θέμα είναι πολιτικό όχι κομματικό. ΠΡΟΣΕΞΤΕ, ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΈΜΕ ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κάτω-κατω αν του επιβάλει η ΝΕΑ ΤΑΞΗ το σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδος πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για να δώσουμε έτσι στην κυβέρνηση μια «δικαιολογία» να μην γίνεται υποχείριο κανενός ανθελληνικού σχεδίου.

  • 24 Μαΐου 2015, 19:10 | Βλάσης

    Κυρία αναπληρωτή Υπουργέ.
    ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΈΛΛΗΝΕΣ

    ΑΛΛΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, Η ιδιότητα του “έλληνα ιθαγενή” πρέπει να δίδεται σε αλλοδαπούς μόνον όταν πληρούν προϋποθέσεις.
    Ειδικά σε αυτούς τους ισλαμιστές και μουσουλμάνους που αρνούνται επισήμως, μέσω των διακηρύξεων της θρησκείας τους: το ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ θεσμούς των Ελλήνων, καθώς και κάνουν οι ίδιοι ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ εις βαρος του μη-μουσουλμανικού κόσμου.

    Επιθυμώ την αποσυρση του νομοσχεδίου.

  • 24 Μαΐου 2015, 18:43 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

    Προς το
    Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
    Θέμα: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Αξιότιμες κυρίες/κύριοι

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σειρά δεκαετιών λειτούργει στην Αιθιοπία, το αμιγές Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο και των τριών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) της Αντίς Αμπέμπας, υπό την αιγίδα και τη συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.
    Σήμερα, οι περισσότεροι μαθητές που φοιτούν σε αυτό, είναι ελληνικής καταγωγής με αιθιοπική ιθαγένεια. Υπάρχουν και αμιγείς Αιθίοπες μαθητές (με Αιθιοπική καταγωγή και ιθαγένεια), ενώ είναι ελάχιστοι οι αμιγείς Ελληνες μαθητές (με ελληνική καταγωγή και ιθαγένεια).
    Μετά την αποφοίτηση τους από το παραπάνω σχολείο, οι περισσότεροι συνεχίζουν τις σπουδές στην Ελλάδα και φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Παλαιότερα ως υπότροφοι του ΥΠΕΞ και από το 2009, που καταργήθηκαν οι υποτροφίες, μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις.

    Σχετικά με την αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, στο σχέδιο νόμου, αναφέρονται, οι παρακάτω δυο βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας:

    1. Η φοίτηση σε σχολεία της Ελλάδας.
    Παρακαλούμε όπως προσθέσετε και τα Ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στην αλλοδαπή.

    2. Η πενταετής παραμονή στην Ελλάδα.
    Σας προτείνουμε, ο παραπάνω χρόνος να καλύπτεται από την παραμονή των μαθητών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

    Τέλος, στους μαθητές με ελληνική καταγωγή που έρχονται στην Ελλάδα και εφόσον αποδείξουν την ελληνικότητα τους, να τους δίνεται αμέσως η ελληνική ιθαγένεια. Αφ’ ενός οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς. Μερικοί από τους μεταναστές αυτούς, ερχόμενοι στην Αιθιοπία, απέκτησαν παιδιά με γυναίκες από την Αιθιοπία και έκαναν το λάθος να μην τα αναγνωρίσουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Και αφ’ ετέρου, γεγονότα που ταλάνισαν τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια (πραξικόπημα, πόλεμος κ.λ.π.) είχαν ως αποτέλεσμα να απωλεσθούν πολλά αρχεία.
    Η απόδειξη της ελληνικότητας, εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, να γίνεται με βεβαίωση της οικείας Ελληνικής Κοινότητας (η οποία είναι νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αναγνωρισμένο και από το Αιθιοπικό κράτος και διατηρεί ληξιαρχικά αρχεία) από κοινού με την Ελληνική Πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα.
    Επιπρόσθετα, η επιλογή φοίτησης στο Ελληνικό σχολείο αποτυπώνει την επιθυμία των οικογενειών τους να διατηρήσουν την ελληνικότητα τους, αλλά και για τα λίγα αιθιοπικής καταγωγής και ιθαγένειας παιδιά, η επιλογή απόκτησης ελληνικής παιδείας θεωρούμε ότι είναι τιμή για τη χώρα μας.

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

  • 24 Μαΐου 2015, 17:03 | ΕΛΕΝΑ ΤΑΤΕΒΟΣΙΑΝ

    Η Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.

    • ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ.
    • ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (όχι Υπηκοότητα!!!) ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Υπάρχει κενό στον νόμο για την ιθαγένεια των Παλιννοστούντων ομογενών
    Χωρίς ακρόαση ανακαλούν ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες, ομογενείς από τέως Σοβιετική Ένωση. Ανακαλώντας την Ελληνική μας Ιθαγένεια προσπαθούν να »σβήσουν» στα χαρτιά το Ελληνικό μας αίμα και προσπαθούν να μας κάνουν μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα.
    19 Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μας.
    Οι πρόγονοί μας – Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τα παιδικά τους χρόνια γνώριζαν καλά την πατρίδα τους, τις ρίζες τους, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Δυστυχώς πλήρωσαν με την ζωή τους την πράξη τους να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν με αξιοπρέπεια το Ελληνικό τους αίμα. Είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε και να μεταδώσουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές.

    Δυστυχώς οι υπηρεσίες που ιδρύθηκαν στις αρχές του ’90 και είχαν ως σκοπό την κοινωνική ένταξη των Παλιννοστούντων από τέως Σοβιετική Ένωση, σήμερα, για ένα γραφειοκρατικό λάθος που ανακάλυψαν μετά από πάνω από 15 χρόνια νόμιμης παραμονής μας στην Ελλάδα, ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΚΡΟΑΣΗ. Δεν δέχονται τις αιτήσεις θεραπείας ή επανεξέτασης και μας αναγκάζουν σε τέτοια οικονομική κρίση να ακολουθήσουμε την νομική οδό για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή έχουμε Ελληνική καταγωγή, ότι οι γονείς μας είναι οι γονείς μας και ότι εμείς είμαστε εμείς (στην δικιά μου περίπτωση αυτά ακριβώς πρέπει να αποδείξω).
    Σήμερα γίνεται διαβούλευση για την απόκτηση ιθαγένειας των μεταναστών αλλά
    παράλληλα ανακαλούν Ιθαγένειες Παλιννοστούντων και ενεργούν σαν να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί με την απόκτηση και ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
    Τον τελευταίο καιρό αποτελεί συχνό φαινόμενο η ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες Ομογενείς, που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα για πάνω από 15 χρόνια με ταυτότητα ή με βεβαίωση ομογενή (λόγω καθυστέρησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι ομογενείς δεν αποκτήσαν ταυτότητα).
    Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης όταν ελέγχουν τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει οι Ομογενείς για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια (ο έλεγχος γίνεται μετά από κάποια χρόνια, αφού ήδη απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια οι Ομογενείς) αν βρεθεί κάποιο λάθος στα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (ακόμη και λάθος στον αριθμό καταχώρησης του εγγράφου για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο Ομογενής) αμέσως κάνουν εισήγηση για ανάκληση της Ιθαγένειας προς την Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ την οποία απόφαση και υπογράφει και ύστερα βγαίνει απόφαση για κατάσχεση διαβατηρίων και ταυτότητας και απέλαση από την χώρα. Στη περίπτωσή μου που ξεκίνησε τον 02.2013, αναγκάστηκα να φτάσω με την νομική οδό μέχρι το ΣτΕ. Περιμένουμε την δικάσιμη μέρα, ελπίζοντας πως το ΣτΕ θα κοιτάξει την ουσία του θέματος και θα ακυρώσει, θα εξαφανίσει τις αποφάσεις ανάκλησης Ιθαγένειας και θα πάρουν μια σπουδαία απόφαση για να μην ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Παλιννοστούντων των οποίων το δικαίωμα να ζούνε στην πατρίδα τους αυτήν την στιγμή καταπατάται.
    Έχουμε ελληνική καταγωγή, οι προγονες μας ήταν Έλληνες και δεν το ξεχνάμε…
    Μας διώχνουν από την Πατρίδα μας για γραφειοκρατικό λάθος ξένης υπηρεσίας και όλα αυτά χωρίς προηγούμενη ακρόαση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ομογενή για την πρόθεση τους να ανακαλέσουν την Ιθαγένειά του, χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και να εκδηλώσει τις δικές τους αντιρρήσεις, χωρίς να του δώσουν την δυνατότητα να υποβάλει αίτηση θεραπείας.
    Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης μας κατηγορούν χωρίς να έχουν ουσιαστικές αποδείξεις και χωρίς απόφαση του Δικαστηρίου, για πλαστογραφία.
    Εμείς οι Ομογενείς που ήρθαμε από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την γέννησή μας γνωρίζαμε πως η καταγωγή μας, είναι Ελληνική, ότι έχουμε Ελληνικές ρίζες, γεγονός που αναγράφεται και στα χαρτιά μας. Δημιουργείτε πρόβλημα γιατί κάποτε υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης στις χώρες που ζούσαμε έκαναν λάθη στα βιβλία καταχώρησης και γενικά στα βιβλία στο ληξιαρχείο. Αλλά για τα συγκεκριμένα λάθη, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση ποτέ, δεν μπορούμε να φέρουμε ευθύνη εμείς ως Ομογενείς. Γιατί πολλές φορές το συγκεκριμένο λάθος δεν είναι τόσο σπουδαίο για να γίνει Ανάκληση Ιθαγένειας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση μου κάνανε ανάκληση της Ελληνικής μου Ιθαγένειας, ενώ διαμένω πάνω από 18 χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα και ήρθα με σφραγίδα παλιννόστησης, επειδή βρήκαν ένα αριθμητικό λάθος που αφορούσε τον αριθμό καταχώρησης των δικαιολογητικών. Αλλά η ουσία των δικαιολογητικών δεν άλλαξε. Το αριθμητικό λάθος δεν αλλάζει την ουσία των εγγράφων.
    Γιατί επικεντρώνονται στο αριθμητικό ή γραφειοκρατικό λάθος που έγινε από την υπηρεσία της χώρας προέλευσής μου χωρίς να έχω καμία γνώση για το πρόβλημα και χωρίς να έχω καμία απολύτως ευθύνη;
    Το Ελληνικό κράτος παίρνει από μένα – Ελληνίδα Ομογενή, την Ελληνική μου Ιθαγένεια εξαιτίας λάθους την ξένη υπηρεσίας; Ποιόν υπερασπίζεται το Ελληνικό κράτος;
    Λάθη γίνονται και στις υπηρεσίες της Ελλάδας αλλά μπορούν να διορθωθούν.
    Συγκεκριμένα και πάλι φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση μου, όταν κάνανε ανάκληση Ιθαγένειας σε εμένα, αυτόματα ανακάλεσαν την Ιθαγένεια της κόρης μου. Η κόρη μου εκείνη την στιγμή βρισκόταν εκτός Ελλάδας διότι σπουδάζει. Το ελληνικό κράτος άφησε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη Ελληνίδα φοιτήτρια που γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα, στο εξωτερικό χωρίς καμία υπηκοότητα για 8 μήνες. Της πήραν την Ιθαγένεια παρόλο που ο πατέρας της είναι Έλληνας πολίτης και απόκτησε την ελληνική Ιθαγένεια όταν το παιδί ήταν ακόμη ανήλικο. Μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του πολίτη διόρθωσαν το λάθος τους η Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
    Ζητάμε να μην ανακαλείτε η Ελληνική Ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες στους οποίους βρέθηκε κάποιο γραφειοκρατικό λάθος και να τους δοθεί επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θέλουν καθώς και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις του επί του θέματος για να καταφέρουν να αποδείξουν πως δεν φέρουν ευθύνη για τον λάθος της υπηρεσίας της χώρας προέλευσής τους για να μην μπορεί κανένας να του κατηγορήσει για πλαστογραφία την στιγμή που το ίδιο το δικαστήριο δεν το έχει αποδείξει.

    Ζητάμε Ειδική ρύθμιση για παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    ΣΧΕΤ.: Ανάκληση Ιθαγένειας παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    • να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα μας προστατεύει από την εχθρική συμπεριφορά των υπηρεσιών απέναντι μας οι οποίες ανακαλούν την Ελληνική μας Ιθαγένεια χωρίς προηγούμενη ακρόαση και βγαίνει απόφαση για την απέλασή μας από την χώρα. (Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου που ξεκίνησε το 2013)
    • Ζητάμε να υπάρχει προηγούμενη ακρόαση πριν να βγάλουν την απόφαση για ανάκληση της Ελληνικής μας Ιθαγένειας.
    • Ζητάμε ηθική υποστήριξη και να σταματήσει αυτή η αδικία από το κράτος της ίδιας μας της Πατρίδας.

    • Σε περίπτωση που, το γραφειοκρατικό λάθος στα δικαιολογητικά μας (που έγινε από τις υπηρεσίες των χωρών από τις οποίες ήρθαμε) βρέθηκε είτε από την Ελληνική υπηρεσία είτε και από εμάς τους ίδιους (συνήθως είναι λάθη αριθμητικά ή λάθη που αφορούν το ονοματεπώνυμο ή την εθνικότητα των προγόνων μας) ζητάμε:
    1. να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα 30-60 μέρες για να μαζέψουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε έως τις χώρες από τις οποίες ήρθαμε για να βρούμε αυτά τα δικαιολογητικά που μας είναι αναγκαία.
    2. να μας δοθεί το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας, να προσκομίσουμε τα δικαιολογητικά μας και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όλα τα παραπάνω να γίνουν δεκτά από τις Ελληνικές υπηρεσίες.
    3. να δέχονται την αίτηση Θεραπείας ή επανεξέτασης και αν όλα είναι σωστά και νόμιμα να γίνεται αντικατάσταση του εγγράφου που φέρει το γραφειοκρατικό λάθος με τον σωστό έγγραφο που έφερε ο Ομογενής από την χώρα προέλευσής του και φέρει την επικύρωση από το Ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσής του, μετάφραση και APOSTILLE.

    Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες ήδη ανακάλεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια του Ομογενή και είναι πλέον αναγκασμένοι να ακολουθήσουν την χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάσταχτη νομική οδό παρακαλούμε:
    Το Διοικητικό Εφετείο και το ΣτΕ να εξετάζουν τη ουσία του θέματος και όχι μόνο την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ και του Υπουργού Εσωτερικών και να δέχονται τα δικαιολογητικά που τους καταθέτουμε. Τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά δεν είναι καινούργια, δεν άλλαξε η ουσία τους αλλά η ημερομηνία έκδοσής τους που είναι η σημερινή. Το δικαστήριο όμως δεν τα δέχεται γιατί τα θεωρεί καινούργια.

    Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αφορά τους Έλληνες Ομογενείς είναι η απόκητηση της Ελληνικής Ιθαγένειας
    Οι ομογενείς σήμερα για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια περνάνε πολιτογράφηση και επιτροπή, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν έχει ή όχι την Ελληνική συνείδηση ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ομογενής και αναλόγως αποφασίζουν αν θα τους δώσουν ή όχι την Ελληνική Ιθαγένεια. Εδώ δημιουργείτε το ερώτημα.
    Ο Έλληνας, γεννιέται Έλληνας ή γίνεται Έλληνας; Γιατί οι Έλληνες ομογενείς πρέπει να περνάνε επιτροπή όπως οι μετανάστες και δεν φτάνουν όλα αυτά τους κόβουν στην επιτροπή και αν κόβεσαι μια φορά δεν μπορείς να ξαναπεράσεις την επιτροπή και για πάντα μένεις στην Πατρίδα σου με άδεια παραμονής ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και όχι με Ελληνική Ιθαγένεια.
    Ως μετανάστες οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ πρέπει να πληρώνουν παράβολα τα…
    Αν δεν πληρώνουν το παράβολο το Ελληνικό κράτος απελάσει τους Ομογενείς που το ίδιο το κράτος τους έκανε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Είναι προσβολή να κόβουν τους Έλληνες από την επιτροπή η οποία αποφασίζει εάν έχει ο Έλληνας Ελληνική συνείδηση ή όχι.
    Το θέμα είναι ηθικό πλέον και όχι γραφειοκρατικό.
    Η Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.

  • 24 Μαΐου 2015, 15:26 | euge

    Θεωρώ αυτονόητη την κτήση τουλάχιστον από τους γεννηθέντες Ή έχοντες λάβει ελληνική εκπαίδευση!
    Ο,τιδήποτε άλλο δημιουργεί το αντιφατικό παιδιά να έχουν έλθει στην Ελλάδα στην ηλικία των 10 ετών, να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 8 έτη εκπαίδευσης, να έχουν ζυμωθεί με τον ελληνικό τρόπο ζωής, την ελληνική νοοτροπία, την ελληνική ιστορία και να θεωρείται ότι δεν τους «δένει» κάτι με την Ελλάδα!!!!! Οι εργαζομενοι σε αντίστοιχες θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες το αντιμετωπιζουμε αυτό καθημερινά!!!!

  • 24 Μαΐου 2015, 15:33 | ξενια

    Εχετε διωξει τους Ελληνες απο την χωρα με την ανικανοτητα σας και τωρα μας λετε οτι ο πρωτος τυχοντας θα εχει δικαιωμα να εχει Ελληνικη ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ? κυριοι αγραμματοι της κυβερνησης, οπως ολοι ξερουμε καλα, ειναι αλλο η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ που παιρνει ο ξενος σε μια χωρα οταν πληρει ορισμενες προυποθεσεις, και αυτες στο εξωτερικο ειναι αρκετες, και ΑΛΛΟ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Απο που κι ως που?? για να παρει κανεις citizenship στην αγγλια τον περνανε απο κοσκινο, δινει εξετασεις, κι αυτο ειναι ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Σε ολες τις χωρες, ο ξενος δεν γινεται να ειναι ιθαγενης εκτος κι αν ενας τουλαχιστον γονιος του ειναι αυτοχθονας σ’αυτη την χωρα, και μονο σ’αυτην την περιπτωση εχει το ιδιο Γενος με τους αυτοχθονες της χωρας και ειναι λοιπον ιθαγενης. Αν οχι, δεν θα γινει ποτε γιατι το Γενος δεν αλλαζει, μονο η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ αλλαζει. Και το να μας τα παρουσιαζετε ως το ιδιο πραγμα ειναι τουλαχιστον πονηρο και κατευθυνομενο……
    «2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.
    3. Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.»
    Δηλαδη αρκει να παω σχολειο μερικα χρονακια και ειμαι Ελληνας χωρις να εξεταστει τιποτε αλλο ε?? Που αλλου ακριβως στην Ευρωπη γινεται αυτο?? Για να ειναι καποιος εστω και ΕΛΛΗΝΑς ΥΠΗΚΟΟς, πρεπει να κατεχει γλωσσα, να σεβεται τον πολιτισμο και την ιστορια της χωρας, ΚΑΙ την επισημη θρησκεια, και να εργαζεται για να συνεισφερει στην Ελλαδα και στα Ελληνικα συμφεροντα. Δεν ειδα πουθενα τεστ/εξετασεις, αναλογα με αλλων χωρων, που να τα εξασφαλιζουν αυτα, ουτε καν για την υπηκοοτητα……

  • 24 Μαΐου 2015, 14:02 | ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ

    Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους όρους ιθαγένεια και υπηκοότητα.
    Ιθαγένεια έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι γόνοι Ελλήνων υπηκόων, έστω και αν ζουν εκτός Ελλάδας.
    Υπηκοότητα πρέπει να έχουν αυτόματα, όλοι όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα, ακόμα και αν έχουν και την υπηκοότητα, ή την ιθαγένεια της χώρας καταγωγής τους.
    Εντελώς απλά και αυτονόητα.
    Υπηκοότητα πρέπιε να σημαίνει, έχω όλα τα δικαιώματα της χώρας στην οποία γεννήθηκα και κατοικώ, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι πολίτες της, που έχουν και υπηκοότητα και ιθαγένεια.Δεν νοείται να είσαι υπήκοος μιας χώρας και να μην απολαμβάνεις όλων των δικαιωμάτων που σου δίνουν οι νόμοι αυτής.

  • 24 Μαΐου 2015, 14:12 | Αντώνης Κ.

    Αξιόλογη η προσπάθειά σας κα Υπουργέ, πρέπει όμως να λάβετε υπόψιν και το σοβαρό θέμα των ενήλικων αλλοδαπών τέκνων Ελλήνων, δηλαδή των αλλοδαπών που έχουν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα αφότου ενηλικιώθηκαν τα τέκνα τους. Για τα παιδιά αυτά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο νόμο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για τους γονείς και τους συζύγους Ελλήνων. Πολύ περισσότερο, χρειάζονται νομοθετική αντιμετώπιση με τον παρόντα νόμο τα ενήλικα αλλοδαπά παιδιά των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

  • 24 Μαΐου 2015, 14:54 | γεωργιος

    ΔΩΣΤΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΑ.ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ.

  • 24 Μαΐου 2015, 14:37 | Χρήστος

    Είναι απόλυτα λάθος να μπερδεύουμε τον όρο ιθαγένεια με το υπηκοότητα .

    • Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος.
    • Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος.
    ]
    Άλλο ιθαγένεια άλλο υπηκοότητα μην μπερδεύουμε ανόμοιους όρους.

    Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας.

    Η ιθαγένεια είναι κάτι που ως ένα βαθμό ξεφεύγει από τα όρια των νόμων.
    Όμως η υπηκοότητα θα πρέπει να δίνετε κάτω από προϋποθέσεις και σίγουρα αν κάποιος έχει γεννηθεί σε μία χώρα. Σαφώς και θα πρέπει να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως και οι υπόλοιποι που γεννήθηκαν και ζουν στην χώρα.

    Προτείνω την διατήρηση της ιθαγένειας μόνο για τους Έλληνες … ως έχει, και

    την απόδοση υπηκοότητας σε όλους αυτούς που πληρούν τα κριτήρια.

  • 24 Μαΐου 2015, 13:52 | Eνας μεταναστης

    Εφόσον το θέμα αφορά και εμένα, θα μιλήσω σε προσκοπικό επίπεδο. Είμαι στην Ελλάδα 18 χρόνια, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν ένα χρόνο, αρα θα με κατατάξω μάλλον σε μια κατηγορία αυτή της δεύτερης γενιάς.

    Βγήκα στην αγορά εργασίας και σοκαρίστηκα από το μίσος και αυτό το ειρωνικό βλέμμα όταν λέω ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι δεν έχω ενσωματωθεί ακόμα στην κοινωνία αλλά περιμένω, πριν καν κοιτάξουν τα εφόδια που έχω ξέρω την απάντηση.
    Αυτό που ζω δεν θέλω να το ζήσουν τα παιδιά μου στο μέλλον, και εύχομαι να μην το ζήσετε ούτε κι εσείς ποτέ.

    Μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μην μας αφήνεται για πάντα στην λίστα με τους ξένους. Δεν ξέρω πως θα το πείτε ιθαγένεια η υπηκοότητα, εμένα με ενδιαφέρει να προχωρήσω στην ζωή μου και να είμαι ενας απλός Έλληνας πολίτης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον ψυχολογικό πόλεμο και την απομονώσω που βιώνω καθημερινά από την στιγμή που γίνεται αυτή η άτιμη η ερώτηση ‘’από πού κατάγεσαι εσύ και πόσο Έλληνας νιώθεις;’’ Ή ‘’ αν γίνει πόλεμος Ελλάδας- Αλβανίας, με ποιους θα πας’’. Ας σοβαρευτούμε λίγο ο πόλεμος γίνεται και είναι οικονομικός, τόσοι και τόσοι συμπολίτες μας πεθαίνουν από την πείνα…η πείνα δεν γνωρίζει εθνικότητα.

    Τώρα για τα άλλα σχόλια που είδα παραπάνω του τύπου ‘’ είμαι Έλληνας και θα αγωνιστώ για αυτό’’, να αγωνιστείς αγαπητέ μου αλλά μάθε πρώτα ποίοι είναι οι αντίπαλοί σου γιατί εγώ δεν είμαι. Μάθε για τους κρατικούς ισολογισμούς και πως πρέπει να συμβάλεις, απέδωσε τον φόρο που σου αναλογεί αν θέλεις. Μην κατευθύνεις την οργή σου επάνω μου δεν είμαι εγώ που σου φταίω. Οι γονείς μου εργάστηκαν για εσένα στα χωράφια σου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μαύρα- αφορολόγητα … γιατί δεν ήσουν πατριώτης εκεί και να τους δήλωνες?

    Ας βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό υπάρχουν σοβαρότερα θέματα να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας.

  • 24 Μαΐου 2015, 13:49 | Διομίδης Ιων

    ΟΧΙ

    Συνοπτικά…
    1 Δημόσια Διαβούλευση. Τι εννοείτε με τον όρο αυτόν; Μια δημοσίευση, στο διαδίκτυο;
    Εγώ είμαι Κουβανός και σας γράφω από την Ανδαλουσία……;;;; Μήπως υπονοήστε ότι αυτό, είναι και δημοκρατικό;

    2 Οι Έλληνες είναι το αρχαιότερο και ενδοξότερο Έθνος στην Οικουμένη. Είμαστε ίσος, το μοναδικό κράτος, που πρώτα υπήρξαν οι Έλληνες και μετά δημιουργήσαν κράτος.

    3 Η Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα, ως ένα κυρίαρχο Έθος Έθνος κράτος, που ανήκει στους αυτόχθονες ιθαγενείς Έλληνες.

    4 Ιθαγενής= ιθύς+γένος (ιθύς=ευθύς, ο κατ’ ευθείαν βαίνων + γένος -γενέσθαι / γίγνομαι) και αφορά το γένος και όχι την εντοπιότητα – τόπο γέννησης / διαβίωσης κάποιου

    Η υπηκοότητα αντίστοιχα μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό που απορρέει από τον τόπο γέννησης ή διαβίωσης κάποιου. Μπορεί για παράδειγμα ένα παιδί να γεννηθεί στην Αμερική από Έλληνες ( στο γένος ) γονείς και να αποκτήσει την Αμερικανική υπηκοότητα. Ο όρος υπήκοος ιστορικά υποδηλώνει το πρόσωπο που υπόκειται στην εξουσία του μονάρχη, πράγμα που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
    Και πάλι όμως, η μη ετυμολογική ερμηνεία της λέξης, μας οδηγεί στην στρεβλή ιστορική σημασία της λέξης υπήκοος. Αντίστοιχα λοιπόν έχουμε : υπήκοος < ὑπήκοος < ὑπό + ἀκοή

    Ο "υπήκοος" σήμερα αποτελεί τον πολίτη. Το ενεργό υποκείμενο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ο πολίτης λοιπόν ενός δημοκρατικού – μη απολυταρχικού κράτους, δηλώνει και σε αυτή την περίπτωση την υπακοή του στο σύνταγμα και τα ψηφίσματα του κράτους στο οποίο είναι υπήκοος. Η λέξη υπηκοότητα λοιπόν δεν σημαίνει υπακοή στο μονάρχη αλλά υπακοή στο ίδιο το κράτος το οποίο ελέγχεται από τους πολίτες του.

    5 Θέτετε το κράτος Έθνος των Ελλήνων και τους πολίτες του, σε διεθνή κίνδυνο, αντί να διασφαλίζετε την ασφάλεια και την ευημερία τους…

    6 Δίνετε φρούδες ελπίδες, που δεν θα διαρκέσουν για πολύ, σε ταλαιπωρημένους από τη ζωή ανθρώπους.
    Αντί να τους δίνετε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη που τους αρμόζει.

    Δεν έχετε ίχνος πολιτισμoύ, πόσο μάλλον σεβασμού στον Άνθρωπο.
    Έτσι υποτίθεται, θα βοηθήσετε την ΕΛ-ΛΑΣ, αυτό είναι που έχει προτεραιότητα για εσάς, τα ψηφαλάκια σας,τα μικροκομματικά σας συμφέροντα και το ξεπάστρεμα του Έθνους;;;

    https://www.youtube.com/watch?v=ig_wWINThJ4

  • 24 Μαΐου 2015, 13:55 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ

  • 24 Μαΐου 2015, 13:22 | Chris Ioannidis

    Οι πρόγονοι μου εκατεροθεν, ηταν γεννημένοι στην ιερή γη της Μικρας Ασίας. Ίσως έζησαν εκεί και διατήρησαν τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ τους απο τα χρονια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η να ηταν τα απομεινάρια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Έζησαν κάτω απο τις πιο αντίξοες συνθήκες στα βάθη της μαγεμένης Ανατολής.
    Είχαν την Τουρκική υπηκοότητα λόγω του ότι είχαν γεννηθεί στην σκλαβωμένη και αιματοβαμμένη με άφθονο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αίμα γη της Μικρασιας. Η ιθαγένεια τους ηταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΣΤΙΣ ΦΛΕΦΕΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
    Για να έχεις Ελληνικη ιθαγένεια πρέπει να έχεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ.
    Πως ειναι δυνατόν ο κάθε λαθρομετανάστης να ονομαστεί Ελληνας;
    Δυςτυχως όλα ειναι δυνατά στην χώρα που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός και η Δημοκρατία.
    Η Ελλας εκτός απο πατριώτες δυςτυχως έβγαλε και προδότες.
    Το DNA του Εφιάλτη εξακολουθεί να υπάρχει. Υπάρχει ιδιαίτερα μεσα στην Ελληνικη Βουλή όπου πολλοι ειναι Ελληνες αλλα περισοτεροι ειναι ανθέλληνες και ίσως προκαλέσουν το πιο ανεπανόρθωτο λάθος της Ελληνικής ιστορίας.

  • 24 Μαΐου 2015, 13:59 | Βαχανέλοβα Τατιάνα

    Ονομάζομαι ΒΑΧΑΝΕΛΟΒΑ ΤΑΤΕΒΙΚ του ΣΟΥΡΕΝ.Γεννήθηκα στο Αλαβερντι της Αρμενίας τον Ιανουάριο του 1998.Ο πατέρας μου ήταν Έλληνας,ενώ η μητέρα μου Αρμενισσα.Το 1990 o πατέρας μου αρρώστησε,υπεφερε από γανγγρενα και ζάχαρο,κάτι που τον ανάγκασε αργότερα να κυκλοφορεί μόνο με αναπυρικό καρότσι.Εκείνη την χρόνια επίσης έλαβε ένα προσκλητήριο μήνυμα απo την Ελλάδα,μέσω του οποίου τον κάλεσαν στην Πατρίδα του.Εκείνος όμως την αρνήθηκε για τον λόγω του,ότι φοβόταν να κάνει μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή του τον καιρό που είχε ανακαλύψει την αρρώστια του ,και μια τέτοια μετακόμιση σε χώρα με θάλασσα και υγρασία τον τρομάζε τότε .Φοβόταν για την ζωή του.Αργότερα όμως όταν μεγαλώσαμε εγώ και οι δύο αδερφές μου,o πατέρας μου θέλησε να μας φέρει στην πατρίδα μας.Αυτός δεν έζησε εκεί,αλλά ήθελε τουλάχιστον τα παιδιά του να μεγαλώσουν στην πατρίδα τους.Τότε λοιπόν το 2005 o πατέρας μου έφυγε για την Θεσσαλονίκη ως τουρίστας για να δει πως ήταν εκεί τα πράγματα και αργότερα το 2006 ήρθε ξανά στην Αρμενία πήρε εμένα,τη μητέρα μου και την μια αδερφή μου (η μεγαλύτερη αδερφή μου παντρεύτηκε και έμεινε με τον συζηγο της στην Αρμενία) και φύγαμε όλοι μαζί στην Ελλάδα,στην Αλεξανδρούπολη,ως ομογενείς πια.Από τον Σεπτέμβριο του 2007 με δέχτηκαν στο 5o Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης στην Δ’ τάξη.Με την βοήθεια της υπέροχης δασκάλας μου,αλλά και της Διεύθυνσης κατάφερα μέσα σε μία χρόνια να μάθω όσα είχαν μάθει τα παιδιά της τάξης μου από την Α’ τάξη του δημοτικού.Στις 9/5/2007 ο πατέρας μου ΒΑΧΑΝΕΛΟΒ ΣΟΥΡΕΝ εισήχθει στην Αγγειοχειρουργική κλινική,όπου διενεργήθηκε σε επείγουσα βάση ιγνύω-ιγνυακή παράκαμψη κάτωθεν του γόνατος (ΠΤΦΕ + ΜΣΦ φλεβα) με σκοπό να μειωθεί το ύψος του ακρωτηριασμού.Τελικώς σε δεύτερο χρόνο υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό κνήμης συστοιχα.Επίσης να αναφέρω πως είχε ξαναχειρουργηθεί στην Αρμενία αρκετές φορές στο παρελθόν για τον ίδιο λόγω που ανέφερε ο θεράπων Ιατρός Γεωργιάδης Γεώργιος,λέκτορας Αγγειοχειρουργικής Δ.Π.Θ.Τον Φέβριουάριο του 2008 από την Πριφερεια Αν.Μακ.-Θράκης Δ/ΝΣΗ Αστικής κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης,στάλθηκε μια αίτηση για απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας του ΒΑΧΑΝΕΛΟΒ ΣΟΥΡΕΝ του Δημητρίου και της Λουίζας προς ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Γεν.Δ./νση διοικ.υποστήριξης Τμήμα Ιθαγένειας A’ με αριθμό πρώτ.108/28-01-2008.Στην αίτηση αναφερόταν και το σοβαρό πρόβλημα υγείας του πατέρα μου,όπως επεισης στ ότι ο πατέρας του o ΒΑΧΑΝΕΛΟΒ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είχε Ελληνική καταγωγή (έλκοντας την και από τους δύο γονείς του),χωρίς όμως να έχει τακτοποιηθεί δημοτολογικά σε Δήμο Ελληνικής Επικρατείας.Ακόμη o ίδιος δεν έχει θεώρηση εισόδου πριν τις 02-05-2001 ενώ στην τελευταία θεώρηση εισόδου του (visa) από 23-11-2007 έως 06–03-2008 αναγράφεται στην παρατηρηση η ένδειξη πρόσκλησης-ΟΜΟΓΕΝΉΣ.Στην συγκεκριμένη αίτηση ζητούσαμε να μας γνωρίσουν αν oΒΑΧΑΝΕΛΟΒ ΣΟΥΡΕΝ μπορεί να αποκτήσει Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3284/04(ΦΕΚ.217/A/10-11-2004).Την απάντηση λάβαμε στις 24/11/2008, στην οποία μας ενημέρωσαν ότι η περίπτωση του ενθεματι δεν εμπιμπτει στη διάταξης του άρθρου 15 του Ν.3284/2004 (ΦΕΚ.217/A/10-11-2004) επειδή δεν έχει θεώρηση εισόδου πριν από τις 2-5-2001 ενώ από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκείπτει κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από συγγενικό πρόσωπο με βάση την ως άνω διαδικασία.Η απάντηση στάλθηκε από τον Τμηματάρχη κ.α.α Β.Κορδαλή και τον προϊστάμενο Κών.Σκαρλάτο.Όλον αυτόν τον καιρό λοιπόν η μητέρα μου δούλευε πολύ σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της και να φροντίζει τον πατέρα μου,καθώς τα φάρμακα που έπρεπε να περνει κόστιζαν αρκετά χρήματα,τα οποία εμείς δεν είχαμε.Στις 28-1-2008 o πατέρας μου έλαβε ΒΕΒΑΊΩΣΗ από την Δ/νση Αστικής κατάστασης αλλοδαπών και μετανάστευσης Ν.Έβρου,με σφραγίδα προϊσταμένης Αικατερίνης Καλτσου,στο οποίο έλεγε για την βεβαίωση της αίτησης που είχε κάνει o πατέρας μου για απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας.Μέχρι το 2010 όμως δεν είχαμε κάποια αλλαγή,ετσι,τον Δεκέμβριο του 2010 στείλαμε απο τον σύλλογο ΑΡΓΩ (Αναπτυξιακός,Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παλιννοστούντων και ΜΗ) ενα Υπόμνημα με την βοήθεια της Κ.ΕΛΕΝΑ ΤΑΤΕΒΟΣΙΑΝ,πρόεδρος του Δ.Σ.και του γραφείου Σ.Ε.Μ,η οποία όλα αυτά τα χρόνια,μεχρι και σήμερα ήταν και είναι δίπλα μας,σε ότι και άν χρειαστούμε.Στο υπόμνημα η κ.Τατεβοσιάν ζητούσε την επανεξέταση της αίτησης που είχε κάνει ο πατέρας μου για την απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας.Στο υπόμνημα αναφερόταν επίσης για το σοβαρό πρόβλημα υγείασ του πατέρα μου (ζακχαρώδη διαβήτη απο τον οποίο έχει επέλθει ακρωτηριασμός άκρων) όπως είχε προκύψει από γνωματεύσεις του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και δεν είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Όπως επίσης αναφερόταν οτι ο πατέρας μου πήγε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αρμενία για να καταθέσει αίτηση για απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας,αλλά του είπαν ότι πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικά του σε αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στην Ελλάδα και του δώσανε visa από 25-11-2005 εως 07-02-2006 πρόσκληση,από 15-12-2006 εως 29-03-2007 πρόσκληση-ομογενής.Από 03-05-2007 εως 15-08-2007 πρόσκληση και από 23-11-2007 εως 06-03-2008 πρόσκληση-ομογενής,όπως προέκυπτε απο το διαβατήριο του.Έπισης είχαμε επισημάνει και το γεγονός οτι η άλλη αδερφή μου είχε παντρευτεί στην Ελλάδα με Έλληνα πολίτη και θα αποκτούσε μαζί του τέκνο και όπως γνωρίζαμε μετά τη γέννησή του θα θεμελίωνε δικαίωμα κατάθεσης δικαιολογητικών βάση του άρθρου 15 του Ν.3284/04 και στη συνέχεια θα μπορούσε να καταθέσει και ο πατέρας μου τα δικαιολογητικά του.Και επειδή γνωρίζαμε πως οι ανωτέρω διαδικασίες θα ήταν μακροχρόνιες φοβόμασταν πως θα ήταν πολύ αργά πια για τον ίδιο (λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του),παρακαλέσαμε να επανεξεταστεί το αίτημα του για ανθρωπιστικούς,κυρίως λόγους.Ο καιρός περνούσε και η κατάσταση του πατέρα μου χειροτέρευε καθημερινά.Άργησε πολύ να επανεξεταστεί η αίτηση του,απεβείωσε στις 03/10/2011.Για αυτόν τον λόγο δεν απόκτησα Ιθαγένεια ποτέ ούτε εγώ ούτε και η οικογένεια μου (εκτός απο την αδερφη μου που παντρευτηκε Έλληνα πολίτη και καθώς έχουν περασει 4 χρόνια πια,εχει και 2ο τεκνο και περιμενει άκομα την ημέρα που επιτέλους θα περάσει την επιτροπή και θα αποκτήσει τουλαχιστον αυτή,Ελληνική Ιθαγενεια).Να αναφέρω επίσης πως μετά τον θάνατο του πατέρα μου έστειλαν την μεγαλύτερη αδερφή μου στην Πρεσβεια της Ελλάδας στην Αρμενία για να καταθέσει και αυτή αίτηση απόκτησης Ελληνικής Ιθαγένειας.Οταν πήγε εκεί δεν την ξαναάφησαν να επιστρέψει στην Ελλαδα,με αποτέλεσμα να μείνει αυτη με τη μικροτερη κορη της,η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτεμβριο του 2008,την είχε παρει μαζι της στην Αρμενία.Ο μεγαλύτερος γιος της που πήγαινε πρώτη Δημοτικού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης ανανγκάστηκε και αυτός μαζι με τον πατέρα του να γυρίσει στην Αρμενία κοντά στη μητέρα του.Εδώ να σημειώσω πως τον σύζηγό της τον είχαν συλλάβει την ημέρα που είχε παιθάνει ο πατέρας μου και λόγω του οτι ήταν παράνομα στην χώρα (είχε τελειώσει η visa του) αποφασισε η αστυνομία Αλεξανδρούπολης την παράταση τησ προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης ενος (1) μηνός,που είχε χπρηγηθεί με την υπ’αριθ.6634/1-3717-γ’ απο 05/12/2011 απόφαση επιστροφής μέχρι 30/06/2012,υπογράφηκε απο τον Ανθυπαστυνόμο Σφαντζίκης Αδαμ από το γραφείο Αστυνόμευσης-Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.Αργότερα εγώ τελείωσα την 3η γυμνασίου,στο 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και έπρεπε να συνεχίσω πια στο λύκειο.Όπως επίσης πήγαινα στο φροντηστήριο ΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ (στην Αλεξανδρουπολη),ειχα φτασει πια σε ενα σημείο που έπρεπε να δώσω εξετάσεις στα Αγγλικα και στα Γερμανικά για να πάρω το πτυχίο μου,δεν μπορούσα να συνεχίσω γιατι χρειαζόταν Ελληνική ταυτότητα όπως όλοι γνωρίζουμε,κάτι που με αναγκασε να αφήσω το φροντηστηριο και αργοτερα αναγκάστηκα να φυγω από την χώρα.Την Πατρίδα μου.Και να ξαναγυρίσω μαζί με την μητέρα μου στην Αρμενία,τον Σεπτέμβριο του 2013.Μέχρι τωρα δεν εχω ξαναγυρίσει στην Ελλάδα,κάτι που με πονάει πολυ,καθώς εκεί ειναί η πατρίδα μου,εκεί ανήκω.Έχω αναγκαστεί να αφήσω τη ζωή μου όλη εκει.Το μνήμα του πατέρα μου,το σχολείο και τους φίλους μου,την αδερφή μου και την οικογένεια της,τα ανεψάκια μου που μέχρι στιγμής δεν εχω δει απο κοντά το μικρότερο παιδάκι της.Στην Αρμενία ζω με την μητέρα μου και την μεγαλύτερη αδερφή μου και την οικογένειά της.Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη διότι η μητέρα μου έχει ρποβλήματα υγείας και δυσκολεύεται πολυ για να δουλέψει.Εδω στην Αρμενία δεν πάω σχολειό,επειδή δεν γνωρίζω τόσο καλά την Αρμενική γλώσσα για να συνεχίσω το λύκειο.Θα ήθελα πολύ να γυρίσω στην Ελλάδα και να συνεχίσω τα μαθήματά μου,για αυτό όμως χρειάζομαι την Ελληνική Ιθαγένεια.Είναι τόσο άδικο να μην υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορεί να με βοηθήσει σε αυτο.Θελω να γυρίσω στην Πατρίδα μου,την χώρα που τόσα χρόνια ταλαιπωρήθηκε ο πατερας μου για να μας πάει εκεί,στην χώρα που εγώ και πολλά παιδιά σαν εμένα είχαν το μέλλον που ονειρευόταν.Τόσες πολλές οικογένειες Ελληνικής καταγωγής και όμως να μην έχουν το δικαίωμα να ζούν στην χώρα τους,ο καθένας για διαφορετικό ίσως λόγο,πολλοί όμως και για τον ίδιο λόγο που δεν είμαι και εγω στην χώρα μου.Άν ζουσε ο πατέρας μου ίσως και να είχα έστω και μία ελπίδα να καταφέρω να σπουδάσω και να φτιάξω ένα μέλλον για εμένα και για την οικογένεια μου.Μετά τον θάνατο του πατέρα μου,ο μόνος στόχος που έχω στη ζωή μου,είναι και θα είναι για πάντα η επιστροφή μου στην Ελλάδα και να κάνω την επιθυμία του πατέρα μου πραγματικότητα.Να ζήσω εκεί που θα έπρεπε να είχε ζήσει και αυτός,πάντα το ήθελε,ίσως να ήταν και η τελευταία του επιθυμία,να μεγαλώσει τα παιδιά του στην πατριδα που τόσο αγαπούσε.Τελικά εκεί θα μείνει για πάντα.Στο χώμα της πατρίδας του.

  • 24 Μαΐου 2015, 13:00 | Νάγια

    Ο ιθαγενής (indigenous στην Αγγλική, βλ. σχ. Διακήρυξη του ΟΗΕ), έχει σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά όπως γλώσσα, πολιτισμό, ιδιαίτερα ήθη και έθιμα, ιστορική συνέχεια στο πέρασμα των αιώνων, άρρηκτη σχέση με τον ιδιαίτερο γεωγραφικό χώρο που ονομάζει πατρίδα του και φυσικά κοινή γλώσσα συνεννόησης.
    Με πιο δικαίωμα λοιπόν εξισώνετε τον μετανάστη με τα δικαιώματα του Ιθαγενή, για τα οποία όχι μόνον αγωνίστηκε κατά την πάροδο των αιώνων, αλλά και εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει πολιτισμό και καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης στον τόπο του;;; Σε τι διαφέρει η πράξη αυτή, από αυτό που έκαναν με άλλον τρόπο όμως (με ξίφος και φωτιά) οι αποικιοκράτες ανά την υφήλιο, αιώνες τώρα, ξεριζώνοντας έως και μέχρι πλήρους αφανισμού φυλών και λαών ;;;

  • 24 Μαΐου 2015, 13:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ

    Η ιθαγένεια ήταν και είναι μέσα στα σχέδια του Σύριζα (από φαίνεται) σε προτεραιότητα να δοθεί σε αλλοδαπούς. Δυστυχώς από τις 3 μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις, μόνο αυτή με την ιθαγένεια βλέπουμε να «περπατάει» χωρίς τυμπανοκρουσίες και αθόρυβα θα την βρούμε μπροστά μας! Ακόμα και αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψηφίσουν, υπάρχουν καλοθελητές από άλλα κόμματα να το κάνουν. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να έχει σε προτεραιότητα, να σκίσει τα μνημόνια και να τιμωρήσει όσους μας έβαλαν σε πολιτική εξαθλίωσης, κάτι που μας «έταξε», αναλώνεται επίτηδες στο να γίνεται συνεχώς ολοήμερο θέατρο ειδήσεων με συζητήσεις και γιουρογκρούπ γύρω από την οικονομία και τελικά να περάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν! Έχουν δώσει πολύ εύστοχες περιγραφές για την ιθαγένεια πριν από μένα πχ ο…
    (22 Μαΐου 2015, 03:41 | Αντώνης)
    (22 Μαΐου 2015, 11:48 | ΛΩΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

    και απλά θα συμπληρώσω και εγώ με την σειρά μου ένα παράδειγμα!!!

    Είμαι από χωριό. Και στο χωριό μου αλλά και στα γύρω χωριά είναι σε συντριπτικό ποσοστό «χωρισμένα» σε γειτονιές ή μαχαλάδες που λένε κάποιοι. Τουτ’ έστιν => Γειτονιά των Βλάχων => Γειτονιά των Ντόπιων => Γειτονιά των Ποντίων => Γειτονιά των Θρακιωτών => Γειτονιά των Μικρασιατών κτλ, κτλ
    ΤΟ ΙΔΙΟ συμβαίνει και στις πόλεις, με περιοχές είτε «χωρισμένες» σε ράτσες, είτε «χωρισμένες» σε κοινωνική τάξη πχ Εκάλη με το κέντρο της Αθήνας που αυτή την στιγμή είναι γεμάτο φτωχή και ανατολίτικη «ποικιλία»!

    ΓΙΑΤΙ;;;; λοιπόν…
    θέλουμε πολυπολιτισμό και ποικιλία, αφού και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε καλύτερα με τους ομοίους μας μεταξύ μας!!!

  • Προυπόθεση για να καταθέσουν οι γονείς για τα ανήλικα τέκνα τους είναι να είναι τουλάχιστον 1 από τους 2 κάτοχος άδειας διαμονής μακράς διάρκειας. Δεδομένου ότι κάποιοι γονείς για οικονομικούς κυρίως λόγους αδυνατουν να καταθέσουν για 10ετία ή για επι μακρόν και μπορεί να έχουν συνεχόμενη μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα ακόμα και 20 χρόνια ανανεώνοντας άδειες εξαρτημένης εργασίας, θα ήταν καλό, τουλάχιστον για την επι-μακρόν, τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ή να μειωθεί το παράβολο για την άδεια 10ετίας.

  • 24 Μαΐου 2015, 12:26 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Κατ’ Αρχάς η ιθαγένεια είναι βιολογική ιδιότης και δεν αποδίδεται με νόμο. Συνεπώς όλο το πνεύμα του πρός ψήφισην Ν/Σ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ, και το μόνο που θα προσφέρει εις τον παρόντα πολιτικο χρόνο είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Υπάρχει σε απόφαση του Σ.τ.Ε αναλυτικό σκεπτικό που αναλύει επαρκώς τις έννοιες που συσχετίζονται με το παρών προς ψήφισην Νομοσχέδιο. Στην εν λόγο αίτηση ακυρώσεως είς εκ των προσφεύγων ήμουν εγώ (ΚΑΤΆ ΤΟΥ Ν3838/2010 ΡΑΓΚΟΥΣΗ). Η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε, αποφάσισε την ΜΗ ΑΠΟΔΩΣΗ πολιτικών δικαιωμάτων ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΩΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ. Και εσείς προσπαθείτε τώρα να τους ΑΠΟΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;;

    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΙΘΕΣΤΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΑΝ ΠΙΘΑΝΕΣ (ΕΩΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΕΣ) ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. —- ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ —- ΑΛΛΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΠΝΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΘΗΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ. ΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΛΑ ΥΠ ΌΨΗΝ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΛΑΘΡΕΩΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΙ….. ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΑΥΤΟ;;

    ΑΥΤΟ ΤΟ Σ/Ν ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Είναι λίαν επικίνδυνο και Προδοτικό.

  • 24 Μαΐου 2015, 12:19 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Κατ’ Αρχάς η ιθαγένεια είναι βιολογική ιδιότης και δεν αποδίδεται με νόμο. Συνεπώς όλο το πνεύμα του πρός ψήφισην Ν/Σ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ, και το μόνο που θα προσφέρει εις τον παρόντα πολιτικο χρόνο είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Υπαρχει σε απόφαση του Σ.τ.Ε αναλυτικό σκεπτικό που αναλύει επαρκώς τις έννοιες που συσχετίζονται με το παρών προς ψήφισην Νομοσχέδιο. Στην εν λόγο αίτηση ακυρώσεως είς εκ των προσφεύγων ήμουν εγώ (ΚΑΤΆ ΤΟΥ Ν3838/2010 ΡΑΓΚΟΥΣΗ). Η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε, αποφάσισε την ΜΗ ΑΠΟΔΩΣΗ πολιτικών δικαιωμάτων ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΩΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ. Και εσείς προσπαθείτε τώρα να τους ΑΠΟΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;;

    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ –ΤΙΘΕΣΤΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΑΣ– ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΑΝ ΠΙΘΑΝΕΣ (ΕΩΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΕΣ) ΕΓΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. —- ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ —- ΑΛΛΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΠΝΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΘΗΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ. ΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΛΑ ΥΠ ΌΨΗΝ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΛΑΘΡΕΩΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΙ….. ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΑΥΤΟ;;

    ΑΥΤΟ ΤΟ Σ/Ν ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Είναι λιαν επικυνδυνο και Προδοτικό.

  • 24 Μαΐου 2015, 12:38 | ΘΕΟΔΩΡΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ:ΓΛΩΣΣΑ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΡΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

    ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ:»Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ»!

  • 24 Μαΐου 2015, 11:21 | Αλέξανδρος

    Διαφωνω και εγω με το να δωθει η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, για λογους που πολλοι εχουν ηδη αναφερει (απο που και ως που ανηκουν στο ιδιο γενος για να παρουν την ιθαγενεια). Υπηκοοτητα μπορουν να τους δωθει και παλι υπο αυστηρες προϋποθεσεις, και να ανακαλειται σε περιπτωσεις παραβατικοτητας. Αλλα οτι και να γραψουμε, οσο και να διαμαρτυρηθουμε, μας γραφετε εμας τους ελληνες πολιτες και εφαρμοζετε τις εντολες που δεχεσθε, ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  • 24 Μαΐου 2015, 00:38 | Αντώνης

    Σίγουρα στην παρακάτω διαβούλευση η πλειοψηφία των συμμετοχώντων αρέσκεται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες είναι:
    1. Οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι τους αφορά άμεσα το θέμα διότι τους λύνει πολλά θέματα που αφορούν κοινωνικά, θεσμικά και γραφειοκρατικά προβλήματα όπως ακόμα θέματα ηθικά αλλά και ψυχικού προσανατολισμού τους, που καιρό τώρα για 10 χρόνια, ή 15 ή 20 ή 30 ή και 40 χρόνια ακόμα τους δημιουργούν απορίες, τους περιθωριοποιούν, και τους στιγματίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο παρελθόν τους ιστορίες οι οποίες ακούγονται τόσο παράλογες που δεν μπορείς εύκολα να τα πιστέψεις( μιλάμε για την πλειοψηφία που ζεί εως και δεκάδες χρόνια τώρα, από χώρες τις οποίες ξέρετε, με νεογέννητα παιδιά τα οποία έχουν μεγαλώσει τώρα και βρίσκονται δίπλα σας και τις περισσότερες φορές ούτε που το καταλαβαίνετε).

    2.Οι άνθρωποι αυτοί που διαφωνούν θερμά για τον προς ψήφιση νόμο για προσωπικούς τους λόγους οι οποίοι δεν οδηγεί πουθενά να τους αναλύσουμε.
    Σαφέστατα όμως αποτελεί και μικρή μειοψηφία του πληθυσμού.

    Για την πρώτη κατηγορία ανθρώπων δηλαδή εκείνων των προερχόμενων »μεταναστών» έχω να αναφέρω πως αυτή η γενιά στην πλειοψηφία (η οποία δεν φαίνεται διότι πάντα το 1 κακό είναι αυτό που στιγματίζει 10 καλά) είναι γενιά πολλά υποσχόμενη με αγάπη για τον τόπο όνειρα και διάθεση να κάνει τα αδύνατα δυνατά να αναδειχθεί και να αποδείξει πως αξίζει πάρα πολλά και πως κακώς είναι τόσα χρόνια στο περιθώριο, αυτό η κυβέρνηση θα κάνει καλά να το κατανοήσει όπως και διάφοροι πολίτες που αντιβαίνουν σε αυτό.
    -Να αναφέρω επίσης πώς για όσους έχουν ενηλικιωθεί και δεν φαίνεται να ανήκουν στις διατάξεις του άρθρου 1, υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στις οποίες αποσαφηνίζονται διάφορες απορίες στο άρθρο 2
    -Τέλος να αναφέρω πως επιτέλους ήρθε η στιγμή που θα δοθεί ιθαγένεια/υπηκοότητα σε αυτούς που πραγματικά την δικαιούνται καθώς τόσα χρόνια αποδιδόταν μόνο σε υποτιθέμενους ομογενείς και άλλες περιπτώσεις διάκρισης.
    Εύχομαι να απογοητεύσουμε κάποιους που χτίζουν σενάρια επιστημονικά εις βάρος μας και υπονομεύουν τα δικαιώματα μας με δήθεν επικινδυνολογίες, οι οποίες δεν τεκμηριώνονται ούτε από ιστορικά στοιχεία άλλων χωρών αλλά ούτε επιστημονικά.

    Για την δεύτερη κατηγορία και μειοψηφία ανθρώπων που είναι αντίθετη σε αυτό να παραθέσω το παρακάτω άρθρο κάποιου σχολιαστή που εξηγεί καθαρά τον ορισμό ιθαγένειας και υπηκοότητας, και να τους ευχηθώ να μην βρεθούν ποτέ σε ανάλογη θέση διότι θα αλλάξει ο ουτοπικός ψυχικός κόσμος τους.

    (Στο ελληνικό Δίκαιο και την ελληνική ΝΟΜΙΚΗ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ορολογία, οι λέξεις ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ & ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ταυτίζονται εννοιολογικά. Τι να γίνει τώρα; Να αλλάξει το Δίκαιο επειδή ορισμένοι είναι αστοιχείωτοι;Οι αρνητές αναφέρεσθε στην Εθνικότητα ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!Αντώνη, παράθεσε κανένα επιστημονικό και εγνωσμένου κύρους λεξικό, όπως π.χ. του Μ. Τριανταφυλλίδη, (που παρατιίθεται παρακάτω και γράφει τα ορθά), κι όχι τυχαία sites, τύπου http://www.lexigram.gr που ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει!Α) ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ/και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: Ο ΝΟΜΙΚΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη, με το κράτος στο οποίο ανήκει και ζει. A.K.A., η σχέση του πολίτη με το κράτος.Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&dq= http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%85%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1&dq= Β) ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΗΘΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ σχέση ενός ατόμου με το Έθνος και τον Πολιτισμό (κουλτούρα) στον οποίο ανήκουν οι γονείς/οικογένειά του και απ’ το οποίο εκπηγάζουν συγκεκριμένες αρχές, αξίες και ιδεώδη.Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1&dq= Συντοπτικά στο ακόλουθο link,(που έχει ήδη παρατεθεί): http://www.hlhr.gr/index.php?MDL=pages&SiteID=731%E2%80%8E Παρ’ όλο που για μερικούς από εσάς, είναι έκδηλη η «αγωνία» σας, η ρατσιστική/και εθνικιστική σας διάθεση, να σας ενημερώσω ότι η Εθνικότητα, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί με νόμο, όπως καταφανώς επιθυμείτε να συμβεί!Ειδάλλως, οι Έλληνες θα παντρεύονταν ΜΟΝΟ μεταξύ τους (sic), το ίδιο και οι Ιταλοί, οι Αιγύπτιοι, κ.ο.κ. Αστεία πράγματα…!!! Αποδεχτείτε το επιτέλους και ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις που δυστυχώς σάς κατατρύχουν! Για να μην επεκταθώ περαιτέρω…)

  • 23 Μαΐου 2015, 23:46 | Nomikos

    Τεχνητή σύγχυση προκαλείται με την εναλλάξ χρήση των όρων υπηκοότητα και ιθαγένεια. Η ελληνική γλώσσα είναι σαφέστατη και δεν χρειάζεται «ερμηνείες». Άλλο ιθαγενής και άλλο υπήκοος. Τέλος!
    Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει θα έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων (αυτός που γεννήθηκε από έλληνα/ες ή αυτός που ο νόμος αυτός του απένειμε την ιθαγένεια).Τραγελαφικό!

  • 23 Μαΐου 2015, 22:38 | ΛΑΒΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού βασίζεται στην μοναδική του ικανότητα να αγακαλιάζει το καινούριο και να το κάνει δικό του. Οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του τόπου, που πολύ συχνά μας αρέσει να τους επικαλούμαστε, αγαπούσαν να γνωρίζουν νέους τόπους και πολιτισμούς, ήταν ανοιχτοί στο νέο και το διαφορετικό κι επηρεάστηκαν από τους Φρύγες, τους Φοίνικες, τους Αιγύπτιους και πλήθος άλλων λαών.
    Εμείς, δυστυχώς, αποδεικνυόμαστε για την ώρα φοβικοί και βαθύτατα συμπλεγματικοί μπροστά στο νέο και το διαφορετικό.Φοβόμαστε «αυτούς που μιλούν ξένη γλώσσα, έχουν άλλη θρησκεία και κουλτούρα» Ξεχνάμε, φαίνεται, ότι από την περιοχή στην οποία ζούμε έχουν περάσει Ρωμαίοι, Άραβες, Οθωμανοί, Φράγκοι, Σλάβοι, Αρβανίτες και δεν ξέρω πόσοι άλλοι. Με άλλους αυτούς ζήσαμε μαζί, τους επηρεάσαμε και μας επηρέασαν. Κάντε μια βόλτα στην Κρήτη: δείτε τα τζαμιά και τις όμορφες βρύσες με τις αραβικές επιγραφές στο Ρέθυμνο και τον εβραϊκό συνοικισμό και την συναγωγή στα Χανιά, παρατηρήστε τους κατάξανθους και γαλανομάτηδες Χανιώτες κι ύστερα τους καταμελάχροινους, κατσαρομάλληδες από τα νότια κι ελάτε μετά να μου πείτε για το τι είναι καθαρός Έλληνας.Καθαροί Έλληνες δεν υπάρχουν γιατί κανένας σε όλη την γη δεν είναι καθαρός. Είμαστε όλοι εθνικά ακάθαρτοι, όπως είπε και ο Πίτερ Ουστίνωφ, κι αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά μας.
    Ελπίζω ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ και να δοθούν επιτέλους τα δικαιώματα του πολίτη στους συνανθρώπους μας που ζουν τόσα χρόνια μαζί μας.

  • 23 Μαΐου 2015, 22:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ

    Θεωρώ ως ιστορικό λάθος μια τέτοια απόφαση της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά και μη αναστρέψιμα. Η υπηκοότητα που δικαιούνται, όσοι δικαιούνται, να εξετασθεί και να δοθεί αλλά γιατί μπλέκουμε την ιθαγένεια η οποία σαφώς δηλώνει την προέλευση και όχι τη διαμονή.Αλλά τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ανθρώπους που θέλουν να κατεδαφίσουν το στοιχεία της εθνικότητας που σαφώς διαφοροποιείται μέσα από την ιθαγένεια. Κα Kola Frrok σαφώς τα παιδιά σας δικαιούνται την ενσωμάτωση στην Ελληνική κοινωνία μέσα από την υπηκοότητα. Καθώς ιθαγένεια όπως και η ίδια λέξη υποδηλώνει σημαίνει να προέρχεσαι από Έλληνες γονείς. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου νόμου θα τα δούμε σύντομα μπροστά μας και έντονα, αλλά που θα είναι τότε η υπουργός, η σύζυγος του υπουργού ναυτιλίας, να απολογηθεί για τα εγκληματικά λάθη της.
    Ευχαριστώ

  • 23 Μαΐου 2015, 22:46 | Αποστολία B.

    Το Ελληνικό Συνταγμα ορίζει το Δίκαιο του αίματος ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ειναι ενάντια στο Συνταγμα.δεν χορηγείται η καταγωγή. Ολοι αυτοί έχουν ιθαγένεια. Να ξεχωρίσουμε την ιθαγένεια απο την υπηκοότητα και αυτο μονο υπό προϋποθέσεις.

  • 23 Μαΐου 2015, 22:59 | Μαξ

    Εφόσον επικαλείται συνέχειά τα προοδευτικά κράτη τα παιδιά αυτα πρέπει να επιλέξουν αν θελουν ιθαγένεια ή όχι στα 18 τους αλλα και να εχουν μια μονο ιθαγένεια οχι διπλή ιθαγένεια οπως στην γερμανια ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ έλεγε και ο καμμενος για το λαθρονομοσχεδιο ραγκουση και φυσικά το στε πάλι θα το κρίνει αντισυνταγματικο και ευχομαι να γινει γρηγορα

  • 23 Μαΐου 2015, 22:02 | Ευαγγελία

    Όχι στη χορήγηση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς δεύτερης γενιάς, διότι συνιστά μια χωρίς επιστροφή εθνική αλλοίωση. Εξάλλου η λαθρομετανάστευση δεν πρέπει να αμείβεται με κανένα τρόπο.

  • 23 Μαΐου 2015, 21:05 | δωρης

    Η ιθαγένεια ως βιολογική κατάστασις είναι αμετάβλητος και δεν υπόκειται εις ανθρωπίνους τεχνητάς, ρυθμίσεις. Ο Κάφρος, που ήλθε στην Πατρίδα μας, εκατομμύρια Ελληνικών υπηκοοτήτων να του δώσετε θα παραμείνη Κάφρος. Αι διοικητικαί πράξεις υπηκοότητος όσαι και να είναι, όποιαι και να είναι, από όπου και να προέρχωνται δεν θα μετατρέψουν τον Κάφρο εις Έλληνα. Αυτή είναι η πραγματικότητης. Τελεία και παύλα.Επίσης η υπηκοότης δι’ ωρισμένους λόγους αφαιρείται με μία νομική πράξι. Ενώ η ιθαγένεια δεν αφαιρείται ποτέ. Ακολουθεί το άτομο μέχρι του θανάτου του. Ουδεμία διοικητική αρχή και ουδένα δικαστήριον μπορεί να αποφασίση να αφαιρεθή η ιθαγένεια κάποιου. Ν’ αποφασίση δηλαδή, ότι από τούδε ο Κάφρος δεν είναι Κάφρος, αλλά διατάσσεται να γίνη ξανθός Σουηδός.

    Η ιθαγένεια ως φυσική-βιολογική κατάστασις δεν εξαρτάται από νομοθεσίας ή την βούλησιν προσώπων, κρατών κ.τ.λ. Προέρχεται μόνον από την φύσιν. Ο ιθαγενής ανήκει στην φυλή (γένος) όπου τον έταξε η μοίρα.

    Αυτου του τυπου παγκοσμιοποιησης των παντων με τα κρυφά σας σχεδια δεν θα περασει. Κυρα τασία είσαι ενας άλλος ΕΦΙΑΛΤΗΣ

  • 23 Μαΐου 2015, 21:22 | giorgos

    apla ntropi ellada mono ellines.giame europaioi k politismikoi k dialisame ithi ethima oikogeneia oti mas krata san xora.aplantropi kai tio leeei sirizaios..ntropi sas

  • 23 Μαΐου 2015, 21:37 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΝΑΣ ΠΟΛΎ ΔΙΚΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΟΙ ΠΟΛΎ ΣΩΣΤΈΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΕΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ.

  • 23 Μαΐου 2015, 21:23 | Giorgos Pat

    Πίσω από τον Νόμο αυτόν πού πάνε να ψηφίσουν κρύβονται ασφαλώς σκοπιμότητες, πιέσεις, υποχωρήσεις…Θεωρώ ότι η ψήφιση ενός τέτοιου Νόμου από μία Πατριωτική ( υποτίθεται ) Αριστερή κυβέρνηση θα είναι ΜΕΓΙΣΤΟ λάθος καί μάλιστα σ΄ αυτούς τούς καιρούς πού οί Τζιχαντιστές καί η ICIS είναι πρό τών πυλών τής Ευρώπης καί μπαίνουν ώς «θαλασσοπνιγμένοι» καί προστατευόμενοι στήν χώρα μας καί πού δέν ξέρουμε τί χάος θα επακολουθήσει σε χωριά καί Πολιτείες άμα δοθεί το «σήμα» από τούς καθοδηγητές τους …——Θέλετε να δώσετε υπηκοότητα, έ, σαν ελάχιστη υποχώρηση δώστε την ! ΟΧΙ όμως και ιθαγένεια ! Θα σας κρίνει η Ιστορία γι΄ αυτό, γιατί πρόκειται για ένα καθαρό Εθνικό έγκλημα ! —–Συμφωνώ απόλυτα και με τα παρακάτω, ώστε να δοθεί: ——–Άδεια παραμονής σε όσους ζουν νομίμως στην Ελλάδα.
    Κάθε χρόνο να ανανεώνεται ώστε να ελέγχεται κιόλας.
    Το κόστος να μειωθεί κατά πολύ προς όφελος του ελέγχου.
    ——–Ακύρωση της άδειας παραμονής σε όσους έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα.
    Υπηκοότητα σε όσους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ζουν συνεχόμενα και εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν λάβει την βασική τουλάχιστον εκπαίδευση (δημοτικό + γυμνάσιο) και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
    ——Σε ένα σωστό κράτος θα λαμβάνονταν υπόψιν και η εθνική συνείδηση.
    Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψιν κατά πόσο έχουν Ελληνική συνείδηση οι αιτούντες την υπηκοότητα.
    Δυστυχώς τα γειτονικά κράτη από τα οποία προέρχονται πολλοί από όσους ζητούν υπηκοότητα, έχουν επεκτατικές βλέψεις και επιθετική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος.
    ——-Ίσως κάποιοι το θεωρούν υπερβολή αυτό, αλλά υπερβολή είναι και το ότι ήρθαν παράνομα (κυρίως από Αλβανία) χωρίς να προέρχονται από κράτος που είχε πόλεμο και ζητούν δικαιώματα.
    Κι επειδή προέρχομαι από Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας…. κανένας Έλληνας δεν πήγε παράνομα από τα βουνά σε κάποιο κράτος έχοντας ένα σωρό απαιτήσεις.
    Βέβαια και κανένα σοβαρό κράτος δεν θα τον κρατούσε έτσι.
    Ιθαγένεια στα παιδιά των παιδιών όσων έχουν λάβει την υπηκοότητα.
    Πιο απλά… ιθαγένεια στα εγγόνια όσων έχουν λάβει υπηκοότητα.

    Giorgos Pat

  • 23 Μαΐου 2015, 21:32 | Πέτρος

    Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό εαν όχι θλιβερό να βλέπεις σχόλια περί ελληνικότητας και ορισμού εννοιών απο άτομα που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις της γλώσσας και του πολιτισμού που τους μόνο και μόνο επειδή έτυχε οι προγονοι τους να είναι Έλληνες.
    Αστειευόμενος λοιπόν προτείνω στο ΥΠΕΣ να δίνει ιθαγένεια σε κάθε παιδί που ξέρει καλύτερη ορθογραφία-ιστορία απο όποιον είναι αντίθετος στο δικαίωμα στην ιθαγένεια.
    Δυστυχώς πρέπει να μαθαίνουμε κάποια πράγματα να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ στην ζωή.

  • 23 Μαΐου 2015, 20:38 | Αλεξανδρος

    Απαραδεκτο ολο το νομοσχεδιο!!! Ακολουθει κατα γραμμα ολη αυτην την θολη και ανθελληνικη υποκουλτουρα που προσπαθει εδω και 100 περιπου χρονια τον ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ της χωρας απο αλλοδαπους.Χριστιανους αλλοδαπους πριν 100 περιπου χρονια με την ανταλλαγη πλυθησμων,που το μονο κριτιριο ηταν το θρησκευμα.Μουσουλμανους σημερα γιατι οι τοτε χριστιανοι αλλοδαποι αφομιωθηκαν και καθυστερυσε/απετυχε ο εποικισμος!!!

  • 23 Μαΐου 2015, 20:22 | Fotini

    Αναρωτηθείτε, ποιό είναι το κριτήριο των προτάσεων και των αποφάσεών σας;
    α) το συμφέρον της χώρας σας ή
    β) η τυφλή εφαρμογή των εξωπραγματικών εμμονών σας, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής;
    Είμαι βέβαιη ότι, όσοι διαβάσαμε τα περί νομοσχεδίου, γνωρίζουμε την απάντηση!!!
    Γιατί αρνείστε να δείτε τα αποτελέσματα ανάλογων πολιτικών σε χώρες της Ευρώπης;
    Δεν είστε σε θέση να προσφέρετε στους μετανάστες τα αγαθά της ευνομούμενης κοινωνίας, όπως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν, χωρίς να τούς κάνετε Έλληνες;

  • 23 Μαΐου 2015, 20:22 | Kakos Lykos

    Θεωρώ υπερβολικό τη διάρκεια πέντε και δέκα ετών, κατά περίπτωση. Επίσης, από τη στιγμή που κάποιος έχει διαλέξει να και έχει αποφοιτήσει από ελληνικό πανεπιστήμιο, πρέπει να αποκτά τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να γίνεται Έλληνας πολίτης. Επίσης, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους με την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα εάν παίζουν καλό μπάσκετ ή όχι. Πολύ καλώς που δόθηκε ιθαγένεια στους Αντετοκούμπο, ξέρω όμως άλλα παιδιά τα οποία εξίσου το αξίζουν, κι ας μην ξέρουν μπάσκετ…

  • 23 Μαΐου 2015, 20:16 | Γιωργος Καραμανης

    Ειναι απαραδεκτο να παραχωρειται η ιθαγενεια τοσο ευκολα ενω ακομα και εμεις ως ευρωπαιοι πολιτες παμε να μεταναστευσουμε στην βορεια ευρωπη θα μας την αρνηθουν διοτι οι απαιτησεις ειναι πολυ υψηλες…

  • 23 Μαΐου 2015, 19:48 | Νίκος

    Σύμφωνω απόλυτα με το νομοσχέδιο καθώς επίσης και ότι πρέπει να πληρούνατι οι προϋποθέσεις γα την απόκτηση της ιθαγένεις. Γεννημένος στην Ελλάδα, μιλάω τα Ελληνικά καλύτερα απ’ την «μητρική» μου, όλη μου η ζωή εδώ, σχολείο, παρέες, οικογένεια, τώρα φοιτητής, δε διαφέρω σε τίποτα απ’ τον καθημερινό μέσο Έλληνα και παρ΄όλα αυτά δε δικαιούμαι τα ίδια πράγματα και αποκαλούμαι ξένος στον τόπο που ζω. Είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι είμαστε και ‘μεις παιδιά αυτού του τόπου, δικαιούμαστε ίσα πράγματα, ίση συμπεριφορά, και, όπως ανέφερε και η Σοφία πιο πάνω, ν’ αφήνουμε πίσω μας σιγά σιγά τα κολλήματα με το DNA. Και σε αυτούς που λένε όχι στο νομοσχέδιο έχω να πω ν’αφήσουν στην άκρη τις περηφάνιες και να μη μιλάνε εκ του ασφαλούς γιατί θα απαιτούσαν και αυτοί ιθαγένεια ή υπηκοότητα γι’ αυτούς και τα παιδιά τους αν είχαν την παραμικρή ιδέα για το πως είναι να ζεις σε μια χώρα για 20+ χρόνια χωρίς δικαιώματα που σου αντιστοιχούν και κάθε μέρα να θεωρείσαι ξένος. Κάνεις δεν είναι ξένος.

    Με εκτίμηση

  • 23 Μαΐου 2015, 18:06 | Ι. Βαβουράκης

    Η ετυμολογία των λέξεων «ιθαγένεια», «ιθαγενής» (= ιθύς[ευθύς] + γένος = ο απευθείας προερχόμενος από το γένος), υποδηλώνει σχέση αίματος η οποία δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί/αποδοθεί με νόμο. Αντίθετα είναι δυνατή η απόδοση «υπηκοότητας». Στο εξωτερικό υπάρχουν οι όροι nationality (= εθνικότητα/ιθαγένεια) και citizenship (= υπηκοότητα).
    Καθώς το νομοσχέδιο βασίζεται στην «απόδοση ιθαγένειας» το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο αυτό είναι συνεπεία: α) άγνοιας της Ελληνικής ή β) εμπεριέχει σκοπιμότητα.
    Στην πρώτη περίπτωση δεν αντιλαμβάνομαι το κύρος που μπορεί να έχει ο Νομοθέτης και αντίστοιχα το νομοθέτημά του, όταν ο Νομοθέτης δεν κατέχει την γλώσσα στην οποία νομοθετεί, βιάζει δε βάναυσα την ετυμολογία της κυρίαρχης «λέξης» του νομοθετήματός του.
    Στη δεύτερη περίπτωση, είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο Νομοθέτης δεν χρησιμοποιεί το δόκιμο και υπάρχοντα όρο «υπηκοότητα», ο οποίος εξασφαλίζει πλήρως νομικά και συνταγματικά τον κάτοχό του, αλλά προσπαθεί να αποδώσει σχέση (αίματος/γένους) η οποία προφανώς είναι μη μεταβιβάσιμη. Και προφανώς δεν μπορεί σε μια ελεύθερη χώρα όπως η Ελλάδα να είναι Συνταγματικά αποδεκτό, καθώς είναι ενάντια στον ορισμό του Έθνους, στο οποίο γίνεται ευθεία αναφορά στο Άρθρο 1.3. του Συντάγματος: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

    Με τιμή,

    Ι. Βαβουράκης
    Ηλεκ/γος Μηχ/κός Ε.Μ.Π.

  • 23 Μαΐου 2015, 18:43 | κωστας π

    Αυτό που θέλετε να περάσετε είναι 100% παράνομο…τέτοια σοβαρά ζητήματα απαιτούν δημοψήφισμα…Όλοι καταλαβαίνουν οτι το κάνετε για τις ψήφους των μεταναστών και μονο..και αφού θέλετε να το περάσετε με νομο τοτε και μια αλλη κυβέρνηση αργότερα θα το καταργήσει όμορφα και ωραία…κάντε δημοψήφισμα αλλιως όλα αυτά είναι παρανομα

  • 23 Μαΐου 2015, 18:30 | ornela

    Αυτό που καταλαβαίνω τελικά είναι ότι εμείς τα παιδιά δεύτερης γενιάς όσο ξένη είμαστε εδώ άλλο τόσο είμαστε στην «ΠΑΤΡΙΔΑ» μας, για εσάς εδώ είμαστε Αλβανοί και για αυτούς εκεί είμαστε Έλληνες. Το μόνο που μας κάνει να διαφέρουμε από τα άλλα ελληνόπουλα είναι ότι γεννηθήκαμε σε κάποια άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα. Προς πληροφόρηση σας όσο Έλληνες είστε εσείς άλλο τόσο είμαστε και εμείς είτε σας αρέσει είτε όχι. Πατρίδα μας είναι η Ελλάδα και η ιθαγένεια είναι δικαίωμα μας!!!! Το νομοσχέδιο αυτό είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς