Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Καλωσορίζουμε και χαιρετίζουμε ένθερμα την προτεινόμενη τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καθώς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ένα μακροχρόνιο αίτημα για τα παιδιά και τους νέους και νέες δεύτερης γενιάς. Με αυτή την τροποποίηση θα δικαιωθεί επιτέλους ένας αγώνας δύσκολος και πολύπλευρος που ξεκίνησε από τις οργανώσεις των μεταναστών και των μεταναστριών πρώτης γενιάς αλλά και των αλληλέγγυων φορέων, προετοιμάζοντας ένα γόνιμο έδαφος για τη δεύτερη γενιά.
    Είναι καιρός πια τα παιδιά αυτά τα οποία γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα να γίνουν ισότιμοι πολίτες με δικαίωμα στην ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή και προοπτικές πλήρους αποδοχής και ένταξης.
    Ωστόσο οφείλουμε να διατυπώσουμε την ανησυχία μας, διότι, αφενός σωστά ορίζεται από το σχέδιο νόμου ως βασικό κριτήριο η νομιμότητα των γονέων και η εκπαίδευση, αφετέρου όμως η μεταναστευτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πράξη και τα έχει στερήσει αυτά από κάποιες ομάδες πληθυσμού (π.χ. προβλήματα στην υποβολή και διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, ακόμα και πέραν της δεκαετίας, προβλήματα στις ανανεώσεις αδειών παραμονής λόγω απουσίας στο εξωτερικό ή ανεπαρκών ενσήμων, άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα ΑΜΕΑ). Μας προβληματίζουν αυτά διότι τελικά δεν καλύπτονται κάποιες περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας και της αναποτελεσματικότητας του κράτους.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:22 | Αργυρις Νταλλακιαν

    Μόνιμος ΣύνδεσμοςΗ Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.• ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ.
    • ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (όχι Υπηκοότητα!!!) ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Υπάρχει κενό στον νόμο για την ιθαγένεια των Παλιννοστούντων ομογενών
    Χωρίς ακρόαση ανακαλούν ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες, ομογενείς από τέως Σοβιετική Ένωση. Ανακαλώντας την Ελληνική μας Ιθαγένεια προσπαθούν να »σβήσουν» στα χαρτιά το Ελληνικό μας αίμα και προσπαθούν να μας κάνουν μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα.
    19 Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μας.
    Οι πρόγονοί μας – Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τα παιδικά τους χρόνια γνώριζαν καλά την πατρίδα τους, τις ρίζες τους, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Δυστυχώς πλήρωσαν με την ζωή τους την πράξη τους να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν με αξιοπρέπεια το Ελληνικό τους αίμα. Είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε και να μεταδώσουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές.Δυστυχώς οι υπηρεσίες που ιδρύθηκαν στις αρχές του ’90 και είχαν ως σκοπό την κοινωνική ένταξη των Παλιννοστούντων από τέως Σοβιετική Ένωση, σήμερα, για ένα γραφειοκρατικό λάθος που ανακάλυψαν μετά από πάνω από 15 χρόνια νόμιμης παραμονής μας στην Ελλάδα, ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΚΡΟΑΣΗ. Δεν δέχονται τις αιτήσεις θεραπείας ή επανεξέτασης και μας αναγκάζουν σε τέτοια οικονομική κρίση να ακολουθήσουμε την νομική οδό για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή έχουμε Ελληνική καταγωγή, ότι οι γονείς μας είναι οι γονείς μας και ότι εμείς είμαστε εμείς (στην δικιά μου περίπτωση αυτά ακριβώς πρέπει να αποδείξω).
    Σήμερα γίνεται διαβούλευση για την απόκτηση ιθαγένειας των μεταναστών αλλά
    παράλληλα ανακαλούν Ιθαγένειες Παλιννοστούντων και ενεργούν σαν να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί με την απόκτηση και ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
    Τον τελευταίο καιρό αποτελεί συχνό φαινόμενο η ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες Ομογενείς, που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα για πάνω από 15 χρόνια με ταυτότητα ή με βεβαίωση ομογενή (λόγω καθυστέρησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι ομογενείς δεν αποκτήσαν ταυτότητα).
    Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης όταν ελέγχουν τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει οι Ομογενείς για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια (ο έλεγχος γίνεται μετά από κάποια χρόνια, αφού ήδη απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια οι Ομογενείς) αν βρεθεί κάποιο λάθος στα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (ακόμη και λάθος στον αριθμό καταχώρησης του εγγράφου για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο Ομογενής) αμέσως κάνουν εισήγηση για ανάκληση της Ιθαγένειας προς την Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ την οποία απόφαση και υπογράφει και ύστερα βγαίνει απόφαση για κατάσχεση διαβατηρίων και ταυτότητας και απέλαση από την χώρα. Στη περίπτωσή μου που ξεκίνησε τον 02.2013, αναγκάστηκα να φτάσω με την νομική οδό μέχρι το ΣτΕ. Περιμένουμε την δικάσιμη μέρα, ελπίζοντας πως το ΣτΕ θα κοιτάξει την ουσία του θέματος και θα ακυρώσει, θα εξαφανίσει τις αποφάσεις ανάκλησης Ιθαγένειας και θα πάρουν μια σπουδαία απόφαση για να μην ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Παλιννοστούντων των οποίων το δικαίωμα να ζούνε στην πατρίδα τους αυτήν την στιγμή καταπατάται.
    Έχουμε ελληνική καταγωγή, οι προγονες μας ήταν Έλληνες και δεν το ξεχνάμε…
    Μας διώχνουν από την Πατρίδα μας για γραφειοκρατικό λάθος ξένης υπηρεσίας και όλα αυτά χωρίς προηγούμενη ακρόαση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ομογενή για την πρόθεση τους να ανακαλέσουν την Ιθαγένειά του, χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και να εκδηλώσει τις δικές τους αντιρρήσεις, χωρίς να του δώσουν την δυνατότητα να υποβάλει αίτηση θεραπείας.
    Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης μας κατηγορούν χωρίς να έχουν ουσιαστικές αποδείξεις και χωρίς απόφαση του Δικαστηρίου, για πλαστογραφία.
    Εμείς οι Ομογενείς που ήρθαμε από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την γέννησή μας γνωρίζαμε πως η καταγωγή μας, είναι Ελληνική, ότι έχουμε Ελληνικές ρίζες, γεγονός που αναγράφεται και στα χαρτιά μας. Δημιουργείτε πρόβλημα γιατί κάποτε υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης στις χώρες που ζούσαμε έκαναν λάθη στα βιβλία καταχώρησης και γενικά στα βιβλία στο ληξιαρχείο. Αλλά για τα συγκεκριμένα λάθη, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση ποτέ, δεν μπορούμε να φέρουμε ευθύνη εμείς ως Ομογενείς. Γιατί πολλές φορές το συγκεκριμένο λάθος δεν είναι τόσο σπουδαίο για να γίνει Ανάκληση Ιθαγένειας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση μου κάνανε ανάκληση της Ελληνικής μου Ιθαγένειας, ενώ διαμένω πάνω από 18 χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα και ήρθα με σφραγίδα παλιννόστησης, επειδή βρήκαν ένα αριθμητικό λάθος που αφορούσε τον αριθμό καταχώρησης των δικαιολογητικών. Αλλά η ουσία των δικαιολογητικών δεν άλλαξε. Το αριθμητικό λάθος δεν αλλάζει την ουσία των εγγράφων.
    Γιατί επικεντρώνονται στο αριθμητικό ή γραφειοκρατικό λάθος που έγινε από την υπηρεσία της χώρας προέλευσής μου χωρίς να έχω καμία γνώση για το πρόβλημα και χωρίς να έχω καμία απολύτως ευθύνη;
    Το Ελληνικό κράτος παίρνει από μένα – Ελληνίδα Ομογενή, την Ελληνική μου Ιθαγένεια εξαιτίας λάθους την ξένη υπηρεσίας; Ποιόν υπερασπίζεται το Ελληνικό κράτος;
    Λάθη γίνονται και στις υπηρεσίες της Ελλάδας αλλά μπορούν να διορθωθούν.
    Συγκεκριμένα και πάλι φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση μου, όταν κάνανε ανάκληση Ιθαγένειας σε εμένα, αυτόματα ανακάλεσαν την Ιθαγένεια της κόρης μου. Η κόρη μου εκείνη την στιγμή βρισκόταν εκτός Ελλάδας διότι σπουδάζει. Το ελληνικό κράτος άφησε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη Ελληνίδα φοιτήτρια που γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα, στο εξωτερικό χωρίς καμία υπηκοότητα για 8 μήνες. Της πήραν την Ιθαγένεια παρόλο που ο πατέρας της είναι Έλληνας πολίτης και απόκτησε την ελληνική Ιθαγένεια όταν το παιδί ήταν ακόμη ανήλικο. Μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του πολίτη διόρθωσαν το λάθος τους η Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
    Ζητάμε να μην ανακαλείτε η Ελληνική Ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες στους οποίους βρέθηκε κάποιο γραφειοκρατικό λάθος και να τους δοθεί επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θέλουν καθώς και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις του επί του θέματος για να καταφέρουν να αποδείξουν πως δεν φέρουν ευθύνη για τον λάθος της υπηρεσίας της χώρας προέλευσής τους για να μην μπορεί κανένας να του κατηγορήσει για πλαστογραφία την στιγμή που το ίδιο το δικαστήριο δεν το έχει αποδείξει.Ζητάμε Ειδική ρύθμιση για παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    ΣΧΕΤ.: Ανάκληση Ιθαγένειας παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    • να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα μας προστατεύει από την εχθρική συμπεριφορά των υπηρεσιών απέναντι μας οι οποίες ανακαλούν την Ελληνική μας Ιθαγένεια χωρίς προηγούμενη ακρόαση και βγαίνει απόφαση για την απέλασή μας από την χώρα. (Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου που ξεκίνησε το 2013)
    • Ζητάμε να υπάρχει προηγούμενη ακρόαση πριν να βγάλουν την απόφαση για ανάκληση της Ελληνικής μας Ιθαγένειας.
    • Ζητάμε ηθική υποστήριξη και να σταματήσει αυτή η αδικία από το κράτος της ίδιας μας της Πατρίδας. • Σε περίπτωση που, το γραφειοκρατικό λάθος στα δικαιολογητικά μας (που έγινε από τις υπηρεσίες των χωρών από τις οποίες ήρθαμε) βρέθηκε είτε από την Ελληνική υπηρεσία είτε και από εμάς τους ίδιους (συνήθως είναι λάθη αριθμητικά ή λάθη που αφορούν το ονοματεπώνυμο ή την εθνικότητα των προγόνων μας) ζητάμε:
    1. να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα 30-60 μέρες για να μαζέψουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε έως τις χώρες από τις οποίες ήρθαμε για να βρούμε αυτά τα δικαιολογητικά που μας είναι αναγκαία.
    2. να μας δοθεί το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας, να προσκομίσουμε τα δικαιολογητικά μας και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όλα τα παραπάνω να γίνουν δεκτά από τις Ελληνικές υπηρεσίες.
    3. να δέχονται την αίτηση Θεραπείας ή επανεξέτασης και αν όλα είναι σωστά και νόμιμα να γίνεται αντικατάσταση του εγγράφου που φέρει το γραφειοκρατικό λάθος με τον σωστό έγγραφο που έφερε ο Ομογενής από την χώρα προέλευσής του και φέρει την επικύρωση από το Ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσής του, μετάφραση και APOSTILLE.Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες ήδη ανακάλεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια του Ομογενή και είναι πλέον αναγκασμένοι να ακολουθήσουν την χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάσταχτη νομική οδό παρακαλούμε:
    Το Διοικητικό Εφετείο και το ΣτΕ να εξετάζουν τη ουσία του θέματος και όχι μόνο την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ και του Υπουργού Εσωτερικών και να δέχονται τα δικαιολογητικά που τους καταθέτουμε. Τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά δεν είναι καινούργια, δεν άλλαξε η ουσία τους αλλά η ημερομηνία έκδοσής τους που είναι η σημερινή. Το δικαστήριο όμως δεν τα δέχεται γιατί τα θεωρεί καινούργια.Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αφορά τους Έλληνες Ομογενείς είναι η απόκητηση της Ελληνικής Ιθαγένειας
    Οι ομογενείς σήμερα για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια περνάνε πολιτογράφηση και επιτροπή, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν έχει ή όχι την Ελληνική συνείδηση ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ομογενής και αναλόγως αποφασίζουν αν θα τους δώσουν ή όχι την Ελληνική Ιθαγένεια. Εδώ δημιουργείτε το ερώτημα.
    Ο Έλληνας, γεννιέται Έλληνας ή γίνεται Έλληνας; Γιατί οι Έλληνες ομογενείς πρέπει να περνάνε επιτροπή όπως οι μετανάστες και δεν φτάνουν όλα αυτά τους κόβουν στην επιτροπή και αν κόβεσαι μια φορά δεν μπορείς να ξαναπεράσεις την επιτροπή και για πάντα μένεις στην Πατρίδα σου με άδεια παραμονής ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και όχι με Ελληνική Ιθαγένεια.
    Ως μετανάστες οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ πρέπει να πληρώνουν παράβολα τα…
    Αν δεν πληρώνουν το παράβολο το Ελληνικό κράτος απελάσει τους Ομογενείς που το ίδιο το κράτος τους έκανε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Είναι προσβολή να κόβουν τους Έλληνες από την επιτροπή η οποία αποφασίζει εάν έχει ο Έλληνας Ελληνική συνείδηση ή όχι.
    Το θέμα είναι ηθικό πλέον και όχι γραφειοκρατικό.
    Η Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:25 | Μ.ΚΑΝΙΩΡΟΥ

    Η Ελλάδα ως φαίνεται αποφάσισε τον αυτοχειριασμό της δια της χορήγησης ιθαγένειας σε αλλογενείς πληθυσμούς, που τόσο σε αριθμό όσο και σε χαρακτήρα είναι μη αφομοιώσιμοι.

    Ταυτόχρονα με τον σιωπηλό πόλεμο κατά των γεννήσεων ελληνοπαίδων (άνω του 50% ανεργία στους νέους, εκτρώσεις, μετανάστευση νέων, ποινικοποίηση τεκνοποίησης δια της φορολογίας των τέκνων ως τεκμηρίων…), η Ελλάδα έχει παραδοθεί αν δεν βοηθά κιόλας στην εφαρμογή του δόγματος Οζάλ: «δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αφού αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά και να τελειώνουμε μ’ αυτούς». Όποιος δεν βλέπει την πραγμάτωση αυτού του σχεδίου σε συνδυασμό βέβαια και με τις πολυπολιτισμικές φαντασιώσεις των παγκοσμιοποιητών, ή είναι αφελής και επικίνδυνος αν είναι σε θέση να αποφασίζει για την πατρίδα μας ή είναι συνυπεύθυνος για την εθνική αλλοίωση δια του ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ (ο οποίος αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, άρθρο 49 της συνθήκης της Γενεύης, 1949)

    Οι παρακάτω σύνδεσμοι αποδεικνύουν το Έγκλημα της σχεδιαζόμενης χορήγησης ιθαγένειας:
    • Δόγμα Οζάλ, διάλυση της εθνολογικής και κοινωνικής μας συνοχής, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ.
    http://3fialtis.blogspot.com/2009/11/blog-post_25.html#ixzz3b8oeMQef
    • H Ισλαμοποίηση της Eυρώπης – Η δημογραφική κρίση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, Iω.Μιχαλέτος, RIMSE (Radical Islam Monitor in Southeast Europe)
    http://kostasxan.blogspot.gr/2013/05/h-e.html
    • Ευδοξία Αυγουστίνου, Ο εκμουσουλμανισμός της Ευρώπης
    http://aktines.blogspot.gr/2010/05/blog-post_9166.html
    • Ο Διωγμός των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
    http://olympia.gr/2011/02/16/%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%cf%89%ce%b3%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1/
    • Τομές 28.4.09 8/8 – Τι δεν είναι το Ισλάμ
    http://www.youtube.com/watch?v=OwVGgqQuH1w&feature
    • Το Ισλάμ στον κόσμο και την Ευρώπη – Η εισβολή άρχισε
    Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία. Είναι ΚΑΙ θρησκεία, με σαφή χαρακτηριστικά ενός πολιτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος με δικούς του νόμους (σαρία) που δεν αναγνωρίζει δημοκρατία και σύνταγμα.
    http://kostasxan.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7885.html
    • Άλλο πράγμα η ιθαγένεια, άλλο η υπηκοότητα και άλλο η άδεια παραμονής! Τι είναι η ιθαγένεια και πως αποκτάται; Τι είναι η υπηκοότητα;
    http://anavaseis.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6246.html

    Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνω κάθετα αντίθετη στο υπό εξέταση νομοσχέδιο, το οποίο στη καλύτερη των περιπτώσεων αν δεν καταρριφθεί ως εθνικά επιζήμιο και αντισυνταγματικό, πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Φαίνεται πως ως χώρα λύσαμε όλα μας τα άλλα προβλήματα και τώρα ασχολούμαστε με ιθαγένειες και τεμένη.

    Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν
    Θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.
    Κριτές θα μας δικάσουν
    οι αγέννητοι, οι νεκροί.
    Κωστής Παλαμάς

  • ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ναι στην τροποποίηση διατάξεων του κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, όχι στον ρατσισμό

    Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουμε την προώθηση τροποποίησης διατάξεων του κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, εκφράζοντας την συμπαράσταση και την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε ένα ζήτημα το οποίο είχε πολιτικοποιηθεί για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων διαφόρων μισαλλόδοξων και ρατσιστικών συμπεριφορών.

    Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη έχουμε επανειλημμένα εκδηλώσει έμπρακτα την δυσαρέσκειά μας και την αγωνία μας για το αδιέξοδο της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διατύπωσης ανθρώπινων, δίκαιων και βιώσιμων λύσεων για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, όπως και με την συμμετοχή μας σε δράσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς αυτές τις ομάδες συνανθρώπων μας.

    Με την προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, η οποία τέθηκε σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και προωθείται στη Βουλή για ψήφιση από την Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγει η πόρτα της ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες παιδιά και νέους/ες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι είχαν μείνει στον αέρα επί χρόνια, και μπαίνει τέλος έτσι σε μια κατάφωρη αδικία και διάκριση εις βάρος τους.

    Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη ευελπιστούμε ότι ο τροποποιημένος κώδικας Ελληνικής ιθαγένειας σύντομα θα αποτελέσει μια θετική πραγματικότητα στη χώρα μας, και παράλληλα τονίζουμε ότι δεν θα πάψουμε να παρακολουθούμε την εφαρμογή του στην πράξη και να αγωνιζόμαστε για τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της δεύτερης γενιάς, αλλά και γενικότερα των μεταναστών και των προσφύγων. Δεν ξεχνάμε για παράδειγμα τα παιδιά και τους νέους/ες δεύτερης γενιάς που δεν καλύπτονται από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επειδή οι γονείς τους είναι είτε αιτούντες άσυλο επί χρόνια, είτε ΑΜΕΑ με άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε μετανάστες που έχασαν τις άδειες παραμονής τους λόγω της οικονομικής κρίσης ή κάποιας απουσίας τους από την χώρα. Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη θα βοηθήσει να εντοπιστούν και άλλες τυχόν ελλείψεις ή αδικίες.

    Τέλος, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:35 | Μαργαρίτα

    Θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημεία ως προς το προτεινόμενο άρθρο: α) Το ζήτημα της δικαιοπρακτικής ικανότητας του ανηλίκου κατά τις διατάξεις του αστικού δικαίου στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 1Α, δεδομένου ότι από την υποβολή της σχετικής αίτησης για την κτήση Ιθαγένειας, δεν απορρέουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ενδεχομένως ο νομοθέτης να πρέπει να κάνει ειδική μνεία και να ορίσει τη δικαιοπρακτική ικανότητα των προσώπων αυτών για την υποβολή της αίτησης, δεδομένου ότι κατά τα λοιπά, οι ανήλικοι αλλοδαποί στις συναλλαγές τους με τη διοίκηση (π.χ. αίτημα χορήγησης/ανανέωσης άδειας διαμονής), εξακολουθούν να εκπροσωπούνται από τους γονείς τους.
    β)Δεδομένου ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο, η ελληνική ιθαγένεια, αποκτάται από τη δημοσίευση της σχετικής περιλήψης σε ΦΕΚ, θα εξακολουθήσει η ισχύς του άρθρου 9 παρ. 4 ΚΕΙ για τους ενηλίκους, στο οποίο προβλέπεται να δίδεται ο σχετικός όρκος; Ενδεχομένως να πρέπει να προβλέπεται εξαίρεση από τη δόση του όρκου ή κατάργηση της διάταξης αρ.9 παρ. 4 ΚΕΙ.
    γ)επίσης η διάταξη του προτεινόμενου 1Α παρ. 4β, κάνει πλέον λόγο για «επιμέλεια» του τέκνου και κατά την άποψη μου θα πρέπει το δικαίωμα για την κτήση της Ιθαγένειας να ασκείται από το γονέα που έχει τη «γονική μέριμνα» και όχι μόνο την επιμέλεια.

    Αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής: Η διαδρομή του δικαίου της ελληνικής ιθαγένειας, έχει καταδείξει ότι συχνά οι πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων και αλλαγών έρχονται πολύ μεταγενέστερα και σχεδόν πάντα προκειμένου να επιλύσουν ήδη συσσωρευμένα προβλήματα. Ως εκ τούτου, οι ρυθμίσεις πολλές φορές είναι βεβιασμένες και πρόχειρες. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να είναι σκοπός να ρυθμίστεί κάτι, που θα ανατραπεί ένα χρόνο αργότερα από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Έτσι και στο παρόν νομοσχέδιο παρότι εισάγονται σημαντικές και βελτιωμένες ρυθμίσεις σε σε σχέση με τις προϋπάρχουσες, ωστόσο δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή του ius solis αλλά ένα είδος ius nexis, όπου επίκεντρο αποτελεί η φοίτηση του αλλοδαπού σε ελληνικά σχολεία. Θεωρώ ότι αφού η γέννηση δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, ώστε η απόκτηση να συνδέεται με το χρόνο γέννησης, τα παιδιά και της λεγόμενης «μιαμιση» και της 2ης γενιάς είτε γεννήθηκαν είτε φοίτησαν να έχουν κοινά κριτήρια [την 9ετή ή 6ετή φοίτηση αντίστοιχα]. Άποψη μου είναι ότι ορθότερο ενδεχομένως στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν να ρυθμιστεί το δικαίωμα στην Ιθαγένεια για τους ενήλικες, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ενδεχομένως ζητήματα. Ενόψει της σύστασης ειδικής Επιτροπής για τον Κώδικα Ιθαγένειας, να προβλεφθεί μια πιο ολοκληρωμένη ρύθμιση για τους ανηλίκους, ώστε να μην επαναληφθεί το προηγούμενο του Ν. 3838/10.

  • Συμπληρωματικό σχόλιο:

    Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 2 και 6 εδ. β):

    Σε σχέση με την επιβολή της μονιμότητας της κατοικίας του ανηλίκου στην Ελλάδα ως επιπλέον προϋπόθεσης, προβληματισμό δημιουργεί η ερμηνεία που μπορεί να γίνει στον όρο «μόνιμα». Ο εν λόγω όρος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται κατά τρόπο που να αποκλείεται περίπτωση ανηλίκου ο οποίος απουσίασε βραχυπρόθεσμα από τη χώρα, ιδίως για σοβαρούς λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι συνήθως δεν σχετίζονται με τη βούληση του ίδιου του ανηλίκου, ή είναι ανεξάρτητοι από τη βούληση του ιδίου ή της οικογένειας για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

  • Λαμβάνοντας υπόψιν περιπτώσεις μαθητών μας που εμπίπτουν στην παρακάτω κατηγορία, προτείνουμε την προσθήκη παραγράφου 2Α στο άρθρο 15 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας:
    «2Α. Ο όρος μη συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων της περ. β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, δεν ισχύει για ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα πριν το 2000 και πραγματοποίησαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα στην Ελλάδα, έχουν εκτίσει την ποινή τους, έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ (έχουν απεξαρτηθεί), δεν έχουν επαναλάβει καμία εγκληματική συμπεριφορά πέραν αυτής που καταδικάστηκαν κι έκτισαν την ποινή τους για χρονικό διάστημα 15 ετών, και από την γενικότερη συμπεριφορά τους (οικογενειακή – κοινωνική) αποδεικνύεται πλήρως ότι έχουν σωφρονιστεί και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο.»

    ΣΚΟΠΟΣ
    Αυτό αποτελεί αξιοποίηση της επιστημονικής πραγματικότητας σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όποιον παραιτούμενος των προσωπικών του δεδομένων επιθυμεί να το κάνει χρήση.
    Επίσης οι περιορισμοί για τον αποκλεισμό από την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω εγκληματικής συμπεριφοράς είναι ρατσιστικοί, πολλώ δε μάλλον εάν αυτή η εγκληματική συμπεριφορά συνέβη στη χώρα μας, ώστε η Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία ευθυνόμαστε για την απουσία πολιτικής κοινωνικής ένταξης των ομογενών που υποδεχθήκαμε (εκπαίδευση, απασχόληση κλπ). Πολλώ δε μάλλον εάν ο πρώην εγκληματίας, μεγαλώνοντας ωριμάζει και σωφρονίζεται, ιδίως εάν ήταν εξαρτημένος χρήστης αξιοποιεί τις υποδομές του ΚΕΘΕΑ και θεραπεύεται και είναι πλέον ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.
    Παραπέρα, εφόσον πρόκειται για ένα άτομο που έχει ενταχθεί πλέον επιτυχώς στην Ελληνική κοινωνία (έχει φυσιολογικές σχέσεις με συγγενείς, φίλους, συλλογικότητες), ο αποκλεισμός του προκαλεί στεναχώρια σε Έλληνες πολίτες συγγενείς του αλλά και φίλους του, που δικαιούνται και αυτοί να τον έχουν κοντά τους χωρίς να κινδυνεύουν να τον χάσουν (με απέλαση ή περιοριστικά μέτρα).

  • 25 Μαΐου 2015, 12:02 | ΕΛΕΝΑ ΤΑΤΕΒΟΣΙΑΝ

    Η Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.

    • ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ.
    • ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (όχι Υπηκοότητα!!!) ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Υπάρχει κενό στον νόμο για την ιθαγένεια των Παλιννοστούντων ομογενών
    Χωρίς ακρόαση ανακαλούν ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες, ομογενείς από τέως Σοβιετική Ένωση. Ανακαλώντας την Ελληνική μας Ιθαγένεια προσπαθούν να »σβήσουν» στα χαρτιά το Ελληνικό μας αίμα και προσπαθούν να μας κάνουν μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα.
    19 Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μας.
    Οι πρόγονοί μας – Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τα παιδικά τους χρόνια γνώριζαν καλά την πατρίδα τους, τις ρίζες τους, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Δυστυχώς πλήρωσαν με την ζωή τους την πράξη τους να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν με αξιοπρέπεια το Ελληνικό τους αίμα. Είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε και να μεταδώσουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές.

    Δυστυχώς οι υπηρεσίες που ιδρύθηκαν στις αρχές του ’90 και είχαν ως σκοπό την κοινωνική ένταξη των Παλιννοστούντων από τέως Σοβιετική Ένωση, σήμερα, για ένα γραφειοκρατικό λάθος που ανακάλυψαν μετά από πάνω από 15 χρόνια νόμιμης παραμονής μας στην Ελλάδα, ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΚΡΟΑΣΗ. Δεν δέχονται τις αιτήσεις θεραπείας ή επανεξέτασης και μας αναγκάζουν σε τέτοια οικονομική κρίση να ακολουθήσουμε την νομική οδό για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή έχουμε Ελληνική καταγωγή, ότι οι γονείς μας είναι οι γονείς μας και ότι εμείς είμαστε εμείς (στην δικιά μου περίπτωση αυτά ακριβώς πρέπει να αποδείξω).
    Σήμερα γίνεται διαβούλευση για την απόκτηση ιθαγένειας των μεταναστών αλλά
    παράλληλα ανακαλούν Ιθαγένειες Παλιννοστούντων και ενεργούν σαν να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί με την απόκτηση και ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
    Τον τελευταίο καιρό αποτελεί συχνό φαινόμενο η ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες Ομογενείς, που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα για πάνω από 15 χρόνια με ταυτότητα ή με βεβαίωση ομογενή (λόγω καθυστέρησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι ομογενείς δεν αποκτήσαν ταυτότητα).
    Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης όταν ελέγχουν τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει οι Ομογενείς για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια (ο έλεγχος γίνεται μετά από κάποια χρόνια, αφού ήδη απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια οι Ομογενείς) αν βρεθεί κάποιο λάθος στα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (ακόμη και λάθος στον αριθμό καταχώρησης του εγγράφου για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο Ομογενής) αμέσως κάνουν εισήγηση για ανάκληση της Ιθαγένειας προς την Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ την οποία απόφαση και υπογράφει και ύστερα βγαίνει απόφαση για κατάσχεση διαβατηρίων και ταυτότητας και απέλαση από την χώρα. Στη περίπτωσή μου που ξεκίνησε τον 02.2013, αναγκάστηκα να φτάσω με την νομική οδό μέχρι το ΣτΕ. Περιμένουμε την δικάσιμη μέρα, ελπίζοντας πως το ΣτΕ θα κοιτάξει την ουσία του θέματος και θα ακυρώσει, θα εξαφανίσει τις αποφάσεις ανάκλησης Ιθαγένειας και θα πάρουν μια σπουδαία απόφαση για να μην ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Παλιννοστούντων των οποίων το δικαίωμα να ζούνε στην πατρίδα τους αυτήν την στιγμή καταπατάται.
    Έχουμε ελληνική καταγωγή, οι προγονες μας ήταν Έλληνες και δεν το ξεχνάμε…
    Μας διώχνουν από την Πατρίδα μας για γραφειοκρατικό λάθος ξένης υπηρεσίας και όλα αυτά χωρίς προηγούμενη ακρόαση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ομογενή για την πρόθεση τους να ανακαλέσουν την Ιθαγένειά του, χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και να εκδηλώσει τις δικές τους αντιρρήσεις, χωρίς να του δώσουν την δυνατότητα να υποβάλει αίτηση θεραπείας.
    Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης μας κατηγορούν χωρίς να έχουν ουσιαστικές αποδείξεις και χωρίς απόφαση του Δικαστηρίου, για πλαστογραφία.
    Εμείς οι Ομογενείς που ήρθαμε από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την γέννησή μας γνωρίζαμε πως η καταγωγή μας, είναι Ελληνική, ότι έχουμε Ελληνικές ρίζες, γεγονός που αναγράφεται και στα χαρτιά μας. Δημιουργείτε πρόβλημα γιατί κάποτε υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης στις χώρες που ζούσαμε έκαναν λάθη στα βιβλία καταχώρησης και γενικά στα βιβλία στο ληξιαρχείο. Αλλά για τα συγκεκριμένα λάθη, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση ποτέ, δεν μπορούμε να φέρουμε ευθύνη εμείς ως Ομογενείς. Γιατί πολλές φορές το συγκεκριμένο λάθος δεν είναι τόσο σπουδαίο για να γίνει Ανάκληση Ιθαγένειας. Συγκεκριμένα στην περίπτωση μου κάνανε ανάκληση της Ελληνικής μου Ιθαγένειας, ενώ διαμένω πάνω από 18 χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα και ήρθα με σφραγίδα παλιννόστησης, επειδή βρήκαν ένα αριθμητικό λάθος που αφορούσε τον αριθμό καταχώρησης των δικαιολογητικών. Αλλά η ουσία των δικαιολογητικών δεν άλλαξε. Το αριθμητικό λάθος δεν αλλάζει την ουσία των εγγράφων.
    Γιατί επικεντρώνονται στο αριθμητικό ή γραφειοκρατικό λάθος που έγινε από την υπηρεσία της χώρας προέλευσής μου χωρίς να έχω καμία γνώση για το πρόβλημα και χωρίς να έχω καμία απολύτως ευθύνη;
    Το Ελληνικό κράτος παίρνει από μένα – Ελληνίδα Ομογενή, την Ελληνική μου Ιθαγένεια εξαιτίας λάθους την ξένη υπηρεσίας; Ποιόν υπερασπίζεται το Ελληνικό κράτος;
    Λάθη γίνονται και στις υπηρεσίες της Ελλάδας αλλά μπορούν να διορθωθούν.
    Συγκεκριμένα και πάλι φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση μου, όταν κάνανε ανάκληση Ιθαγένειας σε εμένα, αυτόματα ανακάλεσαν την Ιθαγένεια της κόρης μου. Η κόρη μου εκείνη την στιγμή βρισκόταν εκτός Ελλάδας διότι σπουδάζει. Το ελληνικό κράτος άφησε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη Ελληνίδα φοιτήτρια που γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα, στο εξωτερικό χωρίς καμία υπηκοότητα για 8 μήνες. Της πήραν την Ιθαγένεια παρόλο που ο πατέρας της είναι Έλληνας πολίτης και απόκτησε την ελληνική Ιθαγένεια όταν το παιδί ήταν ακόμη ανήλικο. Μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του πολίτη διόρθωσαν το λάθος τους η Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
    Ζητάμε να μην ανακαλείτε η Ελληνική Ιθαγένεια από τους Παλιννοστούντες στους οποίους βρέθηκε κάποιο γραφειοκρατικό λάθος και να τους δοθεί επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θέλουν καθώς και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις του επί του θέματος για να καταφέρουν να αποδείξουν πως δεν φέρουν ευθύνη για τον λάθος της υπηρεσίας της χώρας προέλευσής τους για να μην μπορεί κανένας να του κατηγορήσει για πλαστογραφία την στιγμή που το ίδιο το δικαστήριο δεν το έχει αποδείξει.

    Ζητάμε Ειδική ρύθμιση για παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    ΣΧΕΤ.: Ανάκληση Ιθαγένειας παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
    • να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα μας προστατεύει από την εχθρική συμπεριφορά των υπηρεσιών απέναντι μας οι οποίες ανακαλούν την Ελληνική μας Ιθαγένεια χωρίς προηγούμενη ακρόαση και βγαίνει απόφαση για την απέλασή μας από την χώρα. (Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου που ξεκίνησε το 2013)
    • Ζητάμε να υπάρχει προηγούμενη ακρόαση πριν να βγάλουν την απόφαση για ανάκληση της Ελληνικής μας Ιθαγένειας.
    • Ζητάμε ηθική υποστήριξη και να σταματήσει αυτή η αδικία από το κράτος της ίδιας μας της Πατρίδας.

    • Σε περίπτωση που, το γραφειοκρατικό λάθος στα δικαιολογητικά μας (που έγινε από τις υπηρεσίες των χωρών από τις οποίες ήρθαμε) βρέθηκε είτε από την Ελληνική υπηρεσία είτε και από εμάς τους ίδιους (συνήθως είναι λάθη αριθμητικά ή λάθη που αφορούν το ονοματεπώνυμο ή την εθνικότητα των προγόνων μας) ζητάμε:
    1. να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα 30-60 μέρες για να μαζέψουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε έως τις χώρες από τις οποίες ήρθαμε για να βρούμε αυτά τα δικαιολογητικά που μας είναι αναγκαία.
    2. να μας δοθεί το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας, να προσκομίσουμε τα δικαιολογητικά μας και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όλα τα παραπάνω να γίνουν δεκτά από τις Ελληνικές υπηρεσίες.
    3. να δέχονται την αίτηση Θεραπείας ή επανεξέτασης και αν όλα είναι σωστά και νόμιμα να γίνεται αντικατάσταση του εγγράφου που φέρει το γραφειοκρατικό λάθος με τον σωστό έγγραφο που έφερε ο Ομογενής από την χώρα προέλευσής του και φέρει την επικύρωση από το Ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσής του, μετάφραση και APOSTILLE.

    Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες ήδη ανακάλεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια του Ομογενή και είναι πλέον αναγκασμένοι να ακολουθήσουν την χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάσταχτη νομική οδό παρακαλούμε:
    Το Διοικητικό Εφετείο και το ΣτΕ να εξετάζουν τη ουσία του θέματος και όχι μόνο την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ.Μ-Θ και του Υπουργού Εσωτερικών και να δέχονται τα δικαιολογητικά που τους καταθέτουμε. Τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά δεν είναι καινούργια, δεν άλλαξε η ουσία τους αλλά η ημερομηνία έκδοσής τους που είναι η σημερινή. Το δικαστήριο όμως δεν τα δέχεται γιατί τα θεωρεί καινούργια.

    Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αφορά τους Έλληνες Ομογενείς είναι η απόκητηση της Ελληνικής Ιθαγένειας
    Οι ομογενείς σήμερα για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια περνάνε πολιτογράφηση και επιτροπή, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν έχει ή όχι την Ελληνική συνείδηση ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ομογενής και αναλόγως αποφασίζουν αν θα τους δώσουν ή όχι την Ελληνική Ιθαγένεια. Εδώ δημιουργείτε το ερώτημα.
    Ο Έλληνας, γεννιέται Έλληνας ή γίνεται Έλληνας; Γιατί οι Έλληνες ομογενείς πρέπει να περνάνε επιτροπή όπως οι μετανάστες και δεν φτάνουν όλα αυτά τους κόβουν στην επιτροπή και αν κόβεσαι μια φορά δεν μπορείς να ξαναπεράσεις την επιτροπή και για πάντα μένεις στην Πατρίδα σου με άδεια παραμονής ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και όχι με Ελληνική Ιθαγένεια.
    Ως μετανάστες οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ πρέπει να πληρώνουν παράβολα τα…
    Αν δεν πληρώνουν το παράβολο το Ελληνικό κράτος απελάσει τους Ομογενείς που το ίδιο το κράτος τους έκανε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    Είναι προσβολή να κόβουν τους Έλληνες από την επιτροπή η οποία αποφασίζει εάν έχει ο Έλληνας Ελληνική συνείδηση ή όχι.
    Το θέμα είναι ηθικό πλέον και όχι γραφειοκρατικό.
    Η Ελληνική Εθνικότητα είναι αγαθό που οι Έλληνες αποκτούν από την γέννησή τους.
    Εμείς καταλαβαίνουμε την διαφορά της Υπηκοότητας και της Εθνικότητας.
    Προτείνουμε να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ποτέ, κανένας υπάλληλος, να μην μπορέσει να ανακαλέσει την Ελληνική μας Ιθαγένεια.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:45 | Αντώνης

    Προτείνω την προσθήκη παραγράφου 2Α στο άρθρο 15 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας:
    «2Α. Ο όρος μη συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων της περ. β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, δεν ισχύει για ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα πριν το 2000 και πραγματοποίησαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα στην Ελλάδα, έχουν εκτίσει την ποινή τους, έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ (έχουν απεξαρτηθεί), δεν έχουν επαναλάβει καμία εγκληματική συμπεριφορά πέραν αυτής που καταδικάστηκαν κι έκτισαν την ποινή τους για χρονικό διάστημα 15 ετών, και από την γενικότερη συμπεριφορά τους (οικογενειακή – κοινωνική) αποδεικνύεται πλήρως ότι έχουν σωφρονιστεί και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο.»

    ΣΚΟΠΟΣ
    Αυτό αποτελεί αξιοποίηση της επιστημονικής πραγματικότητας σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όποιον παραιτούμενος των προσωπικών του δεδομένων επιθυμεί να το κάνει χρήση.
    Επίσης οι περιορισμοί για τον αποκλεισμό από την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω εγκληματικής συμπεριφοράς είναι ρατσιστικοί, πολλώ δε μάλλον εάν αυτή η εγκληματική συμπεριφορά συνέβη στη χώρα μας, ώστε η Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία ευθυνόμαστε για την απουσία πολιτικής κοινωνικής ένταξης των ομογενών που υποδεχθήκαμε (εκπαίδευση, απασχόληση κλπ). Πολλώ δε μάλλον εάν ο πρώην εγκληματίας, μεγαλώνοντας ωριμάζει και σωφρονίζεται, ιδίως εάν ήταν εξαρτημένος χρήστης αξιοποιεί τις υποδομές του ΚΕΘΕΑ και θεραπεύεται και είναι πλέον ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.
    Παραπέρα, εφόσον πρόκειται για ένα άτομο που έχει ενταχθεί πλέον επιτυχώς στην Ελληνική κοινωνία (έχει φυσιολογικές σχέσεις με συγγενείς, φίλους, συλλογικότητες), ο αποκλεισμός του προκαλεί στεναχώρια σε Έλληνες πολίτες συγγενείς του αλλά και φίλους του, που δικαιούνται και αυτοί να τον έχουν κοντά τους χωρίς να κινδυνεύουν να τον χάσουν (με απέλαση ή περιοριστικά μέτρα).

  • 25 Μαΐου 2015, 12:08 | Μ.Τ

    Δυστυχως για ολα αυτα τα παιδια που μαλλον γνωρισαν μονο την ελλαδα ως ‘πατριδα’ δεν συμφωνω. Εφυγα και εγω την εποχη της κρισης ως μεταναστης σε καποια αλλη χωρα και ειδα πως ειναι «ενα εθνος (αναφερομενος στη χωρα υποδοχης) οταν χανει την ταυτοτητα του…» και καπως ετσι θα ειναι και η καταληξη της ελλαδας.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:21 | ΝΙΚΟΣ

    ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ
    ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
    ΤΥΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΠΟΤΕ ΜΗ ΧΑΛΑΤΕ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ.
    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΟΡΟΣ ) ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ (ΤΕΚΝΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ (ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ΦΥΣΙΚΑ);

  • 25 Μαΐου 2015, 12:01 | ¨ΑΡΓΩ¨ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΛΕΝΑ ΤΑΤΕΒΟΣΙΑΝ

    ¨ΑΡΓΩ¨
    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ και ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Παλιννοστούντων και ΜΗ
    Συστάθηκε με την υπ΄αριθμ. 176/2002
    Απόφ. του Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης
    Δ/νση: Εθνικής Αντίστασης 72 Αλεξ/πολη Τ.Κ. 68100
    E-mail : argo_alexandroupoli@yahoo.gr
    Γραμμή υποστήριξης ¨ΑΡΓΩ¨: 6945 445 462 & 2551301461

    ΘΕΜΑ: Ανάκληση Ιθαγένειας χωρίς προηγούμενη ακρόαση και προειδοποίηση καθώς και με διαταγή για κατάσχεση διαβατηρίων και ταυτότητας και απέλαση από την χώρα σε Παλιννοστούντες ομογενείς που το Ελληνικό κράτος έφερε από την πρώην Σοβιετική Ένωση πριν από 20 χρόνια με σφραγίδα Παλιννόστησης.

    Μας αναγκάζουν να ακολουθήσουμε την χρονοβόρα και οικονομικά αβάσταχτη νομική οδό.
    Συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας φτάσαμε μέχρι το ΣτΕ. Δυστυχώς ούτε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης δεν κοίταξε την ουσία του θέματος επειδή δεν το προβλέπει ο νόμος και αναγκαστικά καταθέσαμε έφεση στο ΣτΕ στις 05.05.2015 και ήδη ορίστηκε ως δικάσιμη μέρα η 29 Σεπτεμβρίου 2015.
    Ελπίζουμε πως το ΣτΕ θα βγάλει σπουδαία απόφαση και επιτέλους κάποιος θα κοιτάξει την ουσία του θέματος, σταματώντας το φαινόμενο με τις άδικες αποφάσεις ανάκλησης Ιθαγένειας του Γ.Γ.Α.Δ.Μ/Θ που κάνουν τους Παλιννοστούντες »ξένους» στην ίδια τους την πατρίδα, εξαιτίας γραφειοκρατικού λάθους των υπηρεσιών της χώρας προέλευσής τους για το οποίο λάθος ούτε είχαν λάβει γνώση αλλά ούτε φέρουν κάποια ευθύνη.
    Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου »ΑΡΓΩ» ζητάω να συμμετέχουμε στη διαβούλευση, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, ώστε και εμείς να προτείνουμε τις κατάλληλες κατά την άποψή μας και την εμπειρία μας αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά το θέμα της »κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας από τους Ομογενείς».
    Από το καλοκαίρι του 2013, απέστειλα τις προτάσεις μας στο γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών κ. Γρηγοράκο αλλά και στο Νομικό του Σύμβουλο για να γίνει τροποποίηση στον νόμο που αφορά την Ανάκληση Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
    Πριν από 20 χρόνια το Ελληνικό κράτος έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πρόσφυγες που ζούσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση να επιστρέψουν στη πατρίδα τους με την σφραγίδα παλιννόστησης. Αν ο ομογενής έπαιρνε την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα, στην πατρίδα του με σφραγίδα παλιννόστησης, έχανε αυτόματα την υπηκοότητα της χώρας προέλευσής του, όλα τα δικαιώματά του καθώς και την περιουσία του σε εκείνη την χώρα.
    Με κάθε νόμιμη διαδικασία αποκτήσαμε την Ελληνική ιθαγένεια και ενταχθήκαμε στην Ελληνική κοινωνία και στο εθνικό πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης Παλιννοστούντων.
    Μας πρότειναν να ενταχθούμε στο Εθνικό πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης παλιννοστούντων του πρώην Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. και έως σήμερα διαμένουμε στα επιδοτούμενα από την Αποκεντρωμένη διοίκηση σπίτια λόγω της μη ολοκλήρωσης έως και σήμερα του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης όπως προέβλεπε το πρόγραμμα για την κοινωνική μας ένταξη στον Έβρο.
    Μέσω των δράσεών μας καταφέραμε και ενταχθήκαμε εδώ και 20 χρόνια στην Ελληνική κοινωνία.
    Ζητάμε να βγει απόφαση από το ΣτΕ που θα ρυθμίσει το θέμα της Ανάκλησης Ιθαγένειας, χωρίς προηγούμενη ακρόαση, από Παλιννοστούντες που το ίδιο το Ελληνικό κράτος μας έφερε στην πατρίδα μας πριν από 20 χρόνια με σφραγίδα Παλιννόστησης.
    Να γίνει ρύθμιση ώστε:
    Να καλούν σε ακρόαση τους Παλιννοστούντες ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα με σφραγίδα παλιννόστησης πριν από 20 χρόνια και να τους δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και να εκδηλώσουν τις δικές τους αντιρρήσεις επί του θέματος και όλα αυτά πιθανότατα επηρεάσουν την τελική απόφαση της υπηρεσίας. Το διάστημα για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και να προσκομίσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά να είναι μεγαλύτερο των 10 ημερών γιατί οι Παλιννοστούντες που τους έφερε το Ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια χρειάζεται να ταξιδέψουν στην χώρα από την οποία ήρθαν και να βρουν όλα τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν στην υπηρεσία της Ελλάδας και βέβαια 10 μέρες δεν επαρκούν λόγω της γραφειοκρατίας.
    Να μην βγαίνει απόφαση για ανάκληση Ιθαγένειας και διαταγή για απέλαση χωρίς να έχει αποδειχθεί από το δικαστήριο η ενοχή μας.
    Να γίνει ρύθμιση στον νόμο ώστε ο Γ.Γ.Α.Δ.Μ/Θ να μπορεί να ανακαλεί την απόφασή του για ανάκληση Ιθαγένειας και αν το θέμα έφτασε στο Υπουργό Εσωτερικών να γίνει ρύθμιση στον νόμο ώστε ο Υπουργός να μην κοιτάζει μόνο την νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ.Α.Δ.Μ/Θ αλλά την ουσία του θέματος και να μπορεί να ανακαλεί την απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ.Μ/Θ σε περίπτωση που μέσω της προσφυγής μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποδείξουμε την αθωότητα μας και την Ελληνική μας καταγωγή. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών στην δικιά μας περίπτωση όχι μόνο δεν κοίταξε την ουσία του θέματος αλλά στην ακυρωτική απόφαση ενάντια της προσφυγής μας την οποία ακυρωτική απόφαση υπόγραφε ο Υπουργός έγραψαν ψέμα οτι το παιδί μου είχε Αρμένικη υπηκοότητα και την άφησαν στο Εξωτερικό χωρίς καμία υπηκοότητα για 8 μήνες.
    Παγκοσμίως υπάρχει κάποιος νόμος που να επιτρέπει το κάθε κράτος να αφήσει χωρίς καμία υπηκοότητα οποιονδήποτε άνθρωπο; Εμείς γνωρίζουμε οτι δεν υπάρχει.
    Να γίνει ρύθμιση στον νόμο για τα παιδιά των Παλιννοστούντων ομογενών οι οποίοι Παλιννοστούντες ήρθαν στην Ελλάδα με σφραγίδα Παλιννόστησης πριν από 20 χρόνια και τα παιδιά τους γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα τελειώνοντας το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Σήμερα όταν γίνεται ανάκληση Ιθαγένειας στην μητέρα ή στον πατέρα, για ένα γραφειοκρατικό λάθος που έγινε από τις υπηρεσίες της χώρας προέλευσής τους για το οποίο δεν έλαβαν γνώση και δεν φέρουν ευθύνη, γίνεται αυτόματη ανάκληση Ιθαγένειας στα παιδιά τους, στα εγγόνια και στα δισέγγονα τους. Όλη αυτή η επόμενη γενιά (παιδιά εγγόνια, δισέγγονα κτλ) που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τελείωσαν το σχολείο στην Ελλάδα, ζουν και δημιουργούν οικογένειες και έχουν μόνο την Ελληνική υπηκοότητα, σε τί ακριβώς φταίνε και ποια ευθύνη φέρουν για το γραφειοκρατικό λάθος στα χαρτιά της μητέρας τους ή του πατέρα τους για το οποίο κανένας δεν είχε γνώση καθώς το λάθος έγινε από τις υπηρεσίες; Γιατί το Ελληνικό κράτος δεν τους προστατεύει ως Έλληνες πολίτες που 20 χρόνια ζουν στην Ελλάδα; Γιατί το Ελληνικό κράτος τους απελάσει και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, που ακριβώς τους απελάσει; Αυτά τα παιδιά έχουν μόνο την Ελληνική υπηκοότητα. Να σημειώσω επίσης πως οι Παλιννοστούντες από την πρώην Σ.Ε. που τους έφερε το Ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια, όταν έπαιρναν την σφραγίδα παλιννόστησης αυτόματα έχανα την υπηκοότητα της χώρας προέλευσής τους. Οπότε που ακριβώς απελάσουν τους γονείς αλλά και τις επόμενες γενιές της οικογένειάς τους; Αφού δεν είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Η χώρα προέλευσής τους δεν θα τους δεχτεί καθώς αρνήθηκαν την υπηκοότητα όταν πήραν την σφραγίδα Παλιννόστησης για να έρθουν για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα ως Έλληνες. Θα μείνουν ανάμεσα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα ή οι Χριστιανοί Πόντιοι Παλιννοστούντες που οι πρόγονοί τους πέρασαν την γενοκτονία θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο από την Τουρκία;
    Σε περίπτωση που ο ομογενής νομικά αποδείξει ότι έχει ελληνικές ρίζες και τα δικαιολογητικά που κατέθεσε για να πάρει την Ελληνική ιθαγένεια δεν ήταν πλαστά αλλά είχαν κάποιο γραφειοκρατικό λάθος που έγινε από τις υπηρεσίες της χώρας της προέλευσης του για το οποίο λάθος ποτέ δεν έλαβε γνώση και βέβαια δεν φέρει καμία ευθύνη, το Εφετείο δεν δέχεται τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την Ελληνική του καταγωγή καθώς λέει πως απαραδέκτως προσκομίστηκαν για πρώτη φορά στο δικαστήριο, αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να τα προσκομίσουμε στην υπηρεσία πριν το δικαστήριο γιατί δεν έγινε ακρόαση. Ζητάμε σε αυτές τις περιπτώσεις το Διοικητικό Εφετείο να δέχεται τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά και να κοιτάζει την ουσία του θέματος και αν αποδειχθούν όλα αυτά και είμαστε αθώοι παρακαλώ το εφετείο να ακυρώσει, να εξαφανίσει και να ανακαλέσει την απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ.Μ/Θ και του Υπουργού Εσωτερικών για ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες που το Ελληνικό κράτος μας έφερε πριν από 20 χρόνια και να επιστρέψουν πίσω την Ελληνική Ιθαγένεια του παλιννοστούντα με την αρχική ημερομηνία απόκτησης καθώς και την ταυτότητα και το διαβατήριο. Ο λόγος που πρέπει να επιστραφεί η Ελληνική Ιθαγένεια με την αρχική ημερομηνία απόκτησης είναι γιατί οι Παλιννοστούντες που ήρθαμε πριν από 20 χρόνια με σφραγίδα παλιννόστησης ανήκουμε στο Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης παλιννοστούντων. Από την στιγμή που κρινόμαστε αθώοι από το δικαστήριο μας προτείνουν να πάρουμε Ιθαγένεια από την αρχή αλλά αυτό δεν είναι λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται (ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Συρίγος με επίσημο έγγραφο του μου πρότεινε εμένα προσωπικά πριν την απόφαση του δικαστηρίου να πάρω Ιθαγένεια από την αρχή. Αλλά εδώ προκύπτει το ερώτημα, αν με θεωρούν πλαστογράφο πως μου προτείνουν να πάρω Ιθαγένεια από την αρχή και γιατί δεν έκαναν αναπομπή της απόφασης ανάκλησης Ιθαγένειας του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. αν τελικά έχω Ελληνική καταγωγή) και δεν γίνεται επίσης γιατί εμείς ανήκουμε στο Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης παλιννοστούντων και αν πάρουμε Ιθαγένεια από την αρχή χάνουμε τα δικαιώματα μας. Και μετά, πως ακριβώς θα πάρουμε Ιθαγένεια από την αρχή; Με ποιόν νόμο; Πρέπει να ξαναπεράσω όλη την μακροχρόνια διαδικασία απόκτησης Ιθαγένειας όπως γίνεται σήμερα περνώντας επιτροπή και ξανααποδεικνύοντας τις Ελληνικές μου ρίζες της στιγμή μάλιστα που η μητέρα μου από την οποία απέκτησα την Ελληνική Ιθαγένεια είναι κανονικά Ελληνίδα πολίτης και διαμένει στην Ελλάδα και κανένας δεν αμφισβητεί ότι είναι Ελληνίδα; Αμφισβητούν το ίδιο το γεγονός της γέννησής μου; Αμφισβητούν πως η μητέρα μου είναι η μητέρα μου;
    Τα παιδιά μας δηλαδή που τελείωσαν το σχολείο, σπούδασαν στην Ελλάδα, υπηρέτησαν στον Ελληνικό στρατό, εμείς ανοίξαμε επιχειρήσεις, είμαστε δραστήρια μέλη της κοινωνίας, τι θα γίνει με όλα αυτά; Πρέπει να ξαναπάνε σχολείο τα παιδιά, να ξανασπουδάσουν; Αφού τα απολυτήρια και τα πτυχία τους τα πήραν με την τότε Ελληνική Ιθαγένεια και αν δεν τους τη δώσουν πίσω παύουν να ισχύουν τα έγγραφα.
    Το ελληνικό κράτος ποιον υποστηρίζει και ποιανού δικαιώματα υπερασπίζεται; Του Έλληνα ομογενή που έφερε και υποδέχθηκε πρίν από 20 χρόνια ή του γραφειοκρατικού λάθους της ξένης υπηρεσίας;
    Μαζική απέλαση Παλιννοστούντων Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση για γραφειοκρατικό λάθος ξένης υπηρεσίας για το οποίο οι ίδιοι οι ομογενείς δεν φέρουν ευθύνη;
    Γιατί; Κρύβεται κάποια σκοπιμότητα σε όλα αυτά;
    Περάσαμε γενοκτονία, τόσα χρόνια απομόνωση την εποχή του Στάλιν, την δεκαετία του ’90 ήρθαμε στην πατρίδα μας και πάλι αντιμετωπίσαμε τόσες δυσκολίες και σήμερα το Ελληνικό κράτος στην αρχή έκοψε τις συντάξεις των υπερηλίκων Παλιννοστούντων παππούδων και γιαγιάδων μας, δεν πληρώνουν τα ενοίκια αν και ακόμη βρισκόμαστε στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης Παλιννοστούντων και τώρα μας πετάνε και από την πατρίδα μας; Πριν από 20 χρόνια μας έφεραν και μας εγκατέστησαν στον Έβρο, στα σύνορα. Εμείς όμως που περάσαμε γενοκτονία και τόσες κακουχίες δεν φοβηθήκαμε, πήγαμε στα σύνορα. Ζούμε εδώ και 20 χρόνια δίπλα στα σύνορα. Τι άλλαξε ξαφνικά μετά από 20 χρόνια;
    Γιατί το Ελληνικό κράτος μας φέρεται τόσο εχθρικά; Βγάζει απόφαση για απέλαση Ομογενή από την Πατρίδα του λόγω γραφειοκρατικού λάθους της ξένης χώρας, χωρίς ούτε καν να του δώσει το δικαίωμα της ακρόασης, χωρίς να του δώσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν φτάσει στα δικαστήρια. Είμαστε τρομοκράτες που με την απέλαση θέλουν να »πετάξουν» άμεσα από την χώρα όχι μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές της οικογένειάς μας; Αποτελούμε κίνδυνο για τους συμπολίτες μας;
    Ο νόμος 2790/2000 προέβλεπε την κοινωνική υποστήριξη από τον Ελληνικό κράτος προς εμάς. »Υποστήριξη» που πρακτικά δεν είχαμε ποτέ στα τόσα χρόνια.
    Δεν πρέπει να καταπατούνται τα δικαιώματά μας. Με την νομική ρύθμιση που ζητάμε θέλουμε να έχουμε ως Παλιννοστούντες που ήρθαν με σφραγίδα παλιννόστησης το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης, το δικαίωμα της έκφρασης των αντιρρήσεών μας, το δικαίωμα της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών.
    Πρέπει να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της ανάκλησης Ιθαγένειας σε Παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση χωρίς προηγούμενη ακρόαση, για γραφειοκρατικό λάθος της υπηρεσίας της χώρας προέλευσής τους. Μέσα σε μια εβδομάδα άλλες 2 οικογένειες Ομογενών απευθύνθηκαν στον Σύλλογό μας γιατί τους έγινε ανάκληση Ιθαγένειας.
    Στην δικιά μου περίπτωση το λάθος που βρέθηκε στα δικαιολογητικά μου ήταν ο αριθμός καταχώρησης. Η ουσία όμως των δικαιολογητικών δεν άλλαξε, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία γέννησης, το ονοματεπώνυμο των γονιών είναι το ίδιο και είναι το σωστό. Για ένα αριθμητικό λάθος το οποίο έγινε στο προξενείο της Γεωργίας στη Μόσχα το Ελληνικό κράτος μου κάνει ανάκληση Ελληνικής Ιθαγένειας. Διαγράφει το Ελληνικό μου αίμα για έναν λάθος αριθμό;

    Παρακαλούμε να προβλέπεται από τον νόμο η απονομή ευθυνών στους εισηγητές που παραπληροφορούν και γράφουν ψευδής πληροφορίες στις αποφάσεις που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών. Εκτός αυτού οι υπηρεσίες να βοηθάνε τους ομογενείς στους οποίους βρέθηκαν τέτοια λάθη και να προσπαθούν να τα επιλύσουν και όχι έτσι απάνθρωπα να μας πετάνε από την πατρίδα μας.

    Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τους ομογενείς σήμερα είναι η ανάκληση βεβαιώσεων ομογενών. Οι ομογενείς σήμερα για να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια περνάνε πολιτογράφηση και επιτροπή, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν έχει ή όχι την Ελληνική συνείδηση ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ομογενής και αναλόγως αποφασίζουν αν θα τους δώσουν ή όχι την Ελληνική Ιθαγένεια. Εδώ δημιουργείτε το ερώτημα. Ο Έλληνας, γεννιέται Έλληνας ή γίνεται Έλληνας; Γιατί οι Έλληνες ομογενείς πρέπει να περνάνε επιτροπή όπως οι μετανάστες και δεν φτάνουν όλα αυτά τους κόβουν στην επιτροπή και αν κόβεσαι μια φορά δεν μπορείς να ξαναπεράσεις την επιτροπή και για πάντα μένεις στην Πατρίδα σου με άδεια παραμονής ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και όχι με Ελληνική Ιθαγένεια. Ως μετανάστες οι ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ πρέπει να πληρώνουν παράβολα τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα. Αν δεν πληρώνουν το παράβολο το Ελληνικό κράτος απελάσει τους Ομογενείς που το ίδιο το κράτος τους έκανε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

    Είμαστε Έλληνες και είμαστε περίφανοι που μας δόθηκε η ευκαιρία πριν από 20 χρόνια να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γιατί επιτέλους δικαιωθήκαμε μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς. Δεν γίνεται ενας υπάλληλος να αφαιρεί απο μένα που είμαι αποδεδειγμένα Ελληνίδα, την Ελληνική μου Ιθαγένεια.

    Με εκτίμηση,
    Άμεσα ενδιαφερόμενη και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου »ΑΡΓΩ»
    Έλενα Τατεβοσιάν

    Ανταπόκριση από τα Μ.Μ.Ε
    1) Δελτίο Ειδήσεων (Δέλτα Τηλεόραση) (25.08.2013)
    https://vimeo.com/73090727
    2)Δελτίο Ειδήσεων (Δέλτα Τηλεόραση) (08.09.2013)
    Ομιλητής ο συνήγορος μας κ. Aπόστολος Φωτιάδης.
    α) https://www.youtube.com/watch?v=_MnM5THGyoI
    β) http://www.youtube.com/watch?v=EnDQjCECjd0
    3) Η συζήτηση που είχα στο Maximum fm 93.6 με τον Δημήτρη Κολιό και τον Νίκο Λυγερό για το θέμα της ανάκλησης της Ιθαγένειάς μας. (16.09.13)
    Η συζήτηση αρχίζει από το 14ο λεπτό.
    http://www.radiomax.gr/index.php/2012-11-14-08-18-51/4070-2013-09-16-09-00-38.html
    4) Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Θράκη Νετ 25.09.2013
    https://www.youtube.com/watch?v=h5rXxCDwgl0
    5) Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης (17.11.2013)
    Ομιλιτής, ο συνήγορος μας – Απόστολος Φωτιάδης
    http://www.youtube.com/watch?v=hbLDSHAMAlI
    6) Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Θράκη Νετ 03.12.2013
    https://www.youtube.com/watch?v=hPRSBrNhFr4
    7) Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Δέλτα τηλεόραση 14.12.2013
    https://www.youtube.com/watch?v=9IBEAVxu7Wo

    Η υπόθεσή μας κοινοποιήθηκε από πολλές ιστοσελίδες στο ιντρνετ και το facebook
    Παρακάτω αναφέρω κάποιες από τις σελίδες:
    http://www.neolaia.gr/2013/09/23/aggeliki-lalabekova/
    http://anti-typos.blogspot.com/2013/09/blog-post_2848.html
    http://www.makeleio.gr/?p=12105
    http://www.ethraki.com/index.php/component/k2/item/7771-alexandroupoli-agnoeite-i-ithagenia-tis-aggelikis
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2013/09/18_22.html
    http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/odysseia-dixws-telos-gia-mia-18xronh-apo-thn-ale3-polh/post20001
    http://www.farofylakes.blogspot.com/2013/09/blog-post_9525.html#more
    http://www.lefkasnews.gr/2013/09/blog-post_4998.html
    http://www.plektani.gr/2013/09/blog-post_9413.html
    και πολλές ακόμη σελίδες και blog

  • Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 1 εδ. γδ):
    Προτείνουμε να προστεθεί μετά τη φράση: «ή καθεστώς επικουρικής προστασίας», η φράση: «ή καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή, ελλείψει άδειας, βεβαίωση ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί αιτήσεως ανανέωσης του καθεστώτος τους διεθνούς προστασίας ή η έκδοση απόφασης επί (ενδικοφανούς) προσφυγής ή επί ενδίκου μέσου κατά απορριπτικής της αιτήσεως ανανέωσης απόφασης».
    Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 6 του π.δ. 114/2010, «τα δικαιώματα των αιτούντων στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους εξομοιώνονται με αυτά των δικαιούχων επικουρικής προστασίας», αλλά και «τα δικαιώματα αυτά διατηρούνται και μετά τη λήξη της σχετικής άδειας διαμονής εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση παράτασης μέχρι τη λήψη απόφασης επ’ αυτής».

    Ειδικότερα, θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου τύπου άδειας (για ανθρωπιστικούς λόγους), η οποία χορηγήθηκε σύμφωνα με το π.δ. 114/2010, άρθρο 28 από τις ίδιες αρχές και με την ίδια διαδικασία κατά την οποία εχορηγείτο (προ των π.δ. 113/2013 και π.δ. 167/2014) καθεστώς διεθνούς προστασίας (καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρική προστασία). Η χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας, αφορά στη διαπίστωση ουσιαστικών στοιχείων ένταξης στην ελληνική κοινωνία των προσώπων, στα οποία έχει χορηγηθεί το συγκεκριμένο αυτό καθεστώς. Στο πλαίσιο χορήγησης της άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους σύμφωνα με το π.δ 114/2010 (άρθρο 28) εντάσσεται και η ανάγκη προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. Στις περιπτώσεις αυτές τα στοιχεία οικογενειακής διαβίωσης στην Ελλάδα είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία μόνιμης διαμονής και ένταξης του προσώπου ή της οικογένειας του ανηλίκου, που συντρέχουν στις περιπτώσεις της άδειας διαμονής του πρόσφυγα ή του δικαιούχου επικουρικής προστασίας. Τα ουσιαστικά αυτά στοιχεία ένταξης προκύπτουν σε συνδυασμό και με τις λοιπές προβλεπόμενες προϋποθέσεις της υπό εξέταση διάταξης χορήγησης ιθαγένειας (γέννηση ανηλίκου τέκνου στην Ελλάδα από κάτοχο άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους).

    Εξάλλου, η κακή πρακτική των υπέρμετρων καθυστερήσεων (ακόμα και πλέον του έτους) που έχουν παρατηρηθεί όσον αφορά στην έκδοση αποφάσεων επί αιτήσεων ανανέωσης καθεστώτος επικουρικής προστασίας και καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε αυτές εκκρεμούν σε επίπεδο αίτησης, είτε σε επίπεδο ενδικοφανούς προσφυγής, όπου προβλέπεται, είτε σε επίπεδο αίτησης ακύρωσης / αναστολής ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, σε συνδυασμό με την κακή πρακτική της μη χορήγησης σχετικών δελτίων ενόσω εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της αίτησης, προσφυγής ή αίτησης ακύρωσης / αναστολής αντίστοιχα, συνηγορούν στην ανάγκη προσθήκης στους απαιτούμενους τίτλους διαμονής των αντίστοιχων βεβαιώσεων κατάθεσης.

    Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 2):
    Προτείνουμε να προστεθεί μετά την παρένθεση, στίχος 4ος: «ή δικαιούχου καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους». Οπουδήποτε αλλού τυχόν υπάρχει αναφορά στους κατόχους καθεστώτος διεθνούς προστασίας πρέπει να γίνει η σχετική προσθήκη. Για την αιτιολογία βλ. σχόλιο στην παρ. 1 εδ. γδ του ίδιου άρθρου ανωτέρω.

    Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 2 και 6 εδ. β):
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί η φράση «νόμιμα», ως επιδεκτική καταχρηστικής ερμηνείας. Υπάρχουν περιπτώσεις, ιδίως ασυνόδευτων ανηλίκων, με ιδιαίτερα ισχυρά και ουσιαστικά στοιχεία ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία (εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις) και αδυναμία εγκατάστασης και ένταξης σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνία. Οι εν λόγω ανήλικοι έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε ελληνικό σχολείο χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη άδεια νόμιμης διαμονής των ιδίων στην Ελλάδα (στην οποία ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί με στοιχεία μονιμότητας από μικρή ηλικία) ή των γονέων τους, όταν δεν πρόκειται για ασυνόδευτους ανηλίκους.
    Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 9 ΠΔ 220/2007 και 21 Ν. 4251/2014) οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους στην Ελλάδα (οράτε και έγγραφο Συνηγόρου υπ’ αριθμ. 11641/2010 http://www.synigoros.gr/resources/docs/081-8715_1_prosvasipanellinies.pdf).

    Ως προς το όριο των 23 ετών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι ανωτέρω (ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο ή μη, καθώς και ανήλικοι τέκνα αιτούντων άσυλο) μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες ως προς την χορήγηση άμεσης πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις (βλέπε UNHCR Observations on the Current Situation of Asylum in Greece December 2014 (p. 23): “However, lack of introductory language classes or other targeted support services undermine the effective enjoyment of this right. Furthermore, the right to education is impaired by the refusal or severe delays in school enrollment due to a requirement for documentation (i.e. birth certificates) which asylum-seekers cannot necessarily meet”. http://www.refworld.org/docid/54cb3af34.html Οι ανωτέρω δυσχέρειες υπάρχουν και για ανήλικους μη αιτούντες και μετά την ενηλικίωσή τους.
    Θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των 23 ετών.

    Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 7):
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί η λέξη: «άγαμο», διότι θεωρούμε ότι σε περίπτωση που ανήλικο τέκνο συνάψει γάμο, πράγμα όχι ασύνηθες σε ορισμένες κοινωνίες, δεν θα έπρεπε να στερηθεί του προνομίου που αποδίδεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανηλίκων που δεν έχουν συνάψει γάμο.

    Άρθρο 1 (άρθρο 1Α Κώδικα Ελλ. Ιθαγένειας παρ. 9):
    Προτείνουμε να προστεθεί μετά τη φράση: «σε καθεστώς επικουρικής προστασίας», η φράση: «ή σε καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους». Για την αιτιολογία βλ. σχόλιο στην παρ. 1 (γδ) του ίδιου άρθρου ανωτέρω.

  • 25 Μαΐου 2015, 12:06 | Παναγιώτα

    ΝΑΙ στο νέο νομοσχέδιο τα παιδιά αυτά το αξίζουν. Έχουν μεγαλώσει μαζί μας.

  • 25 Μαΐου 2015, 11:33 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου “Τροποποίηση Κώδικα Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις” δημιουργεί την αισιοδοξία ότι τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ολοκλήρωση της θεσμικής ένταξης της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας μας επιτέλους θα ξεπεραστούν. Δεκάδες χιλιάδες παιδιών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή μεγάλωσαν μέσα από το ελληνικό σχολείο, είδαν τα όνειρά τους για ισότιμη συμμετοχή να ματαιώνονται και το μέλλον τους εδώ να καθίσταται επισφαλές μετά την απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτήν, κρίθηκε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του άρθρου 1Α του ν. 3838/2010, με βάση την οποία αυτά μπορούσαν να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους ήδη, εφόσον οι γονείς τους ήταν νόμιμα εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

    Με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση, μολονότι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από τη γέννηση δεν είναι πια δυνατή, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια (“θεμελιώνουν δικαίωμα”), αν εγγραφούν στην α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου και φοιτούν σε αυτό κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους. Επιπλέον, απαιτείται ο ένας τουλάχιστον γονέας τους να ζούσε συνεχώς νόμιμα στη χώρα για πέντε ή παραπάνω έτη πριν από τη γέννησή τους ή δέκα μετά από αυτή, και να κατέχει σήμερα κάποιον από τους μακράς διάρκειας τίτλους παραμονής που προβλέπει ρητά η ρύθμιση. Ακόμη, η ελληνική ιθαγένεια, με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθίσταται και πάλι προσιτή σε όσα παιδιά δεν γεννήθηκαν μεν εδώ, αλλά ήλθαν σε πολύ νεαρή ηλικία και φοίτησαν επιτυχώς τουλάχιστον σε εννέα τάξεις του ελληνικού σχολείου ή, έστω, στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχο δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας αποκτούν και όσα παιδιά μεταναστών αποφοίτησαν από την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχοντας απολυτήριο ελληνικού σχολείου.

    Βασικός παράγοντας αισιοδοξίας και ικανοποίησης από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ότι αυτές επιδιώκουν να δώσουν στα παιδιά της 2ης γενιάς την δυνατότητα να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια πριν ακόμη ενηλικιωθούν, κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους σε εκπαιδευτικούς θεσμούς της χώρας. Γιατί μόνη η εντατική κοινωνικοποίησή τους από το ελληνικό σχολείο με όρους θεσμικής ισοτιμίας και χωρίς διακρίσεις από τα άλλα παιδιά μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή ένταξή τους στη κοινωνική και πολιτική ζωή και να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή της χώρας αύριο.

    Την αποτελεσματική επιδίωξη του βασικού αυτού στόχου μετριάζει ωστόσο η ανάγκη των νέων ρυθμίσεων να παραμείνουν εντός των αυστηρών πλαισίων που έχει χαράξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ισχυρά εθνικιστικών αποχρώσεων και παρωχημένη αντίληψή του περί ιθαγένειας. Θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση, αντί να μετριάσει τις θέσεις της για την ευρεία πρόσβαση των μεταναστών της 2ης γενιάς στην ελληνική ιθαγένεια, να αξιοποιούσε τις θεσμικές της ευχέρειες προκειμένου να δώσει στο ανώτατο αυτό δικαστήριο τη δυνατότητα να μεταβάλει την εσφαλμένη νομολογία του.

    Παρά τα στενά περιθώρια που αφήνει η νομολογία του ΣτΕ, η θετική αυτή πρωτοβουλία επιδέχεται ενδεχομένως και άλλες βελτιώσεις στη κατεύθυνση που εκφράζει η ίδια η αιτιολογική έκθεση.

    α. Επισημαίνεται ότι η απαίτηση της προτεινόμενης ρύθμισης να κατέχει ο ένας τουλάχιστον γονέας άδεια παραμονής περιοριστικά αναφερομένων τύπων μακράς διάρκειας (λ.χ. μακρόχρονα διαμένοντος, αορίστους διαρκείας κλπ.) υπονομεύει στη πράξη το κατώφλι της πενταετούς νόμιμης διαμονής του γονέα, αφού η απόκτηση μακρόχρονων τίτλων αφ’ ενός προϋποθέτει την ήδη μακρόχρονη νόμιμη διαμονή με απλές μονοετείς και διετείς άδειες, αφ’ ετέρου συχνά καθυστερεί σοβαρά λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της διοίκησης. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος στη πράξη η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να διενεργείται σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο της εγγραφής τους στο δημοτικό σχολείο και να χάνεται η δυνατότητα ισότιμης αντιμετώπισής τους ως αυριανών πολιτών από όσο γίνεται πιο νωρίς.
    β. Περαιτέρω, όμως υφίστανται ιδιαίτερες κατηγορίες παιδιών της 2ης γενιάς που φαίνεται αδύνατον να επωφεληθούν των ευεργετημάτων που παρέχει η προτεινόμενη ρύθμιση.
    βα. Κατ’ αρχάς, η απουσία κάποιας ειδικής μεταβατικής πρόβλεψης, σαν αυτές που περιείχε ο ν. 3838/2010, σχετικά με τους απαιτούμενους τίτλους διαμονής, δημιουργεί την εντύπωση πως δεν λήφθηκε σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι το να διαθέτει ένας μετανάστης στην Ελλάδα συνεχή και αδιάλειπτη νόμιμη παραμονή για πέντε και πλέον έτη ήταν για μεγάλες περιόδους εξαίρεση και όχι κανόνας λόγω των δυσλειτουργιών του διοικητικού συστήματος αδειοδότησης. Αυτό έχει ως συνέπεια, σημαντικός αριθμός παιδιών της δεύτερης γενιάς να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην αξιοποίηση των εν λόγω διατάξεων λόγω ακριβώς του ότι οι γονείς τους δεν κατάφεραν να έχουν συνεχώς νόμιμη διαμονή στη χώρα κατά το κρίσιμο για την εφαρμογή των διατάξεων χρόνο. Τα πρόβλημα δε αυτό φαίνεται κατ’ εξοχήν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή ήλθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, οπότε και η απόκτηση από τους γονείς τους τίτλων νόμιμης διαμονής ήταν απλώς ουτοπική.
    ββ. Ακόμη, οι όροι που τίθενται για την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά της 2ης γενιάς είναι εντελώς άκαμπτοι ώστε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πλήρωσής τους, όπως η αδυναμία επιτυχούς παρακολούθησης των απαιτούμενων σχολικών τάξεων λόγω νοητικής υστέρησης, να αφήνει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πλήρως ακάλυπτα.
    γγ. Κυρίως όμως πρέπει να επισημανθεί ότι ανυπέρβλητα εμπόδια αντιμετωπίζουν και με τη ρύθμιση αυτή, προκειμένου να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια, τα παιδιά εκείνα της δεύτερης γενιάς στο πρόσωπο των οποίων συντρέχει ποινικό κώλυμα. Οσοδήποτε και αν είναι υπεύθυνα και τα ίδια αυτά τα πρόσωπα για την εγκληματική τους συμπεριφορά, τέτοια φαινόμενα αποτελούν στο μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων το προϊόν της αποτυχίας των θεσμών της χώρας μας να διασφαλίσει την ομαλή κοινωνική τους ένταξη μέσα από μια συγκροτημένη δέσμη πολιτικών παρεμβάσεων τόνωσης της κοινωνικής συμμετοχής. Θα αποτελούσε συνεπώς υποκρισία το να αρνούμαστε στα παιδιά αυτά την ελληνική ιθαγένεια για λόγους που ανάγονται εν πολλοίς στη δική μας ολιγωρία να μεριμνήσουμε για την ομαλή τους ανάπτυξη. Αυτό αφορά κατ’ εξοχήν τις περιπτώσεις συνήθους εφηβικής και μετεφηβικής ανομικής συμπεριφοράς (μικρο-εγκληματικότητα, μικροσυμπλοκές, ναρκωτικά). Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο τυχόν καταδίκες για τέλεση αδικημάτων να μην αποτελούν πλέον ποινικά κωλύματα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με βάση το προτεινόμενο σχέδιο ρύθμισης, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί κατά την ανηλικότητα του ενδιαφερομένου αλλοδαπού. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κατάλογος των αδικημάτων του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 3838/2010, η καταδίκη για τα οποία συνιστά ποινικό κώλυμα πολιτογράφησης, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται και στη περίπτωση κτήσης της ιθαγένειας με βάση το προτεινόμενο άρθρο, καθώς η πρόσβαση σε αυτή τη μορφή κτήσης της ιθαγένειας από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας θα πρέπει να αποκλείεται, ακόμη και στη περίπτωση που το αδίκημα τελέστηκε μετά την ενηλικίωση, μόνο από καταδίκες για κακουργηματικές πράξεις.

    Μολονότι επιδεχόμενων περαιτέρω βελτιώσεων, το προτεινόμενο σχέδιο ρύθμισης δεν παύει να κλείνει με αποφασιστικό τρόπο μια σοβαρή εκκρεμότητα στην προστασία των δικαιωμάτων των αλλοδαπών αλλά και στην ομαλή λειτουργία των μηχανισμών κοινωνικής συνοχής της χώρας μας. Αυτό που μένει, είναι μετά και την θεσμική ένταξη της δεύτερης γενιάς στην ελληνική πολιτεία μέσω της Ιθαγένειας, να γίνουν αποφασιστικά βήματα και για την κοινωνική τους ένταξη και την απόδοση ισότιμων ευκαιριών.

  • 25 Μαΐου 2015, 11:10 | Κώστας

    Τα εισαγόμενα δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, ο χαρακτηρισμός που πρέπει να τους δοθεί είναι ελληνικής εκτροφής! Πρέπει να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους έλληνες αλλά αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή στους νόμους, δεν χρειάζεται να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια. Αν κάποιος έχει τα χαρακτηρίστηκα Έλληνα και επιθυμεί να ξεχάσει την καταγωγή του θα πρέπει να το αποδείξει με τις πράξεις του, να προσφέρει κάτι στην πατρίδα, τα 700€ δεν φτάνουν, πρέπει να προσφέρουν εθελοντική εργασία στους δήμους να υπηρετήσουν στο στρατό διπλάσιο χρόνο κ.α

  • 25 Μαΐου 2015, 11:17 | ΚΟΥΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

    1. ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΈΧΟΥΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ «ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ» ΣΕ ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ Η΄ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.
    Π.Χ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΆ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΑΔΕ 40.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ.

    2. ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΕ 6ΜΗΝΕΣ Κ΄1 ΕΤΟΣ.

    3.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ Α21 (ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ) ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    4. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.

  • 25 Μαΐου 2015, 11:23 | Δαρζέντα Καρμελίνα

    Επιτέλους ένας νόμος που θα αναγνωρίζει τους πολίτες αυτής της χώρας!
    Σχετικά με τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες πρέπει ταυτόχρονα με την χορήγηση του δελτίου αιτούντος άσυλο και της ιδιότητας του πρόσφυγα να τους χορηγείται χωρίς λοιπές προϋποθέσεις και άδεια εργασίας. Δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα άλλο πλαίσιο αναφοράς και κοινωνικής ενσωμάτωσης σε αυτή την χώρα να μην έχουν άμεσα δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Διαφορετικά ο νόμος τους αποκλείει κοινωνικά εκ των προτέρων.

  • 25 Μαΐου 2015, 11:40 | Λευτέρης Γκίνης

    Διάβασα πολύ προσεκτικά όλα τα σχόλια…
    Και λέγω αυτό διότι δεν με απασχολεί αυτό καθ΄ αυτό το νομοσχέδιο, ούτως ή άλλως είναι μία μεταβατική προσπάθεια της παρούσης Ελληνικής πολιτείας που γίνετε για την προσαρμογή της στα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα.
    Είδα λοιπόν τον φόβο χαραγμένο στην ψυχή των ανθρώπων, αλλά είδα και την αδιαφορία των κυβερνώντων για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.
    Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους αυτούς που απορρίπτουν το σχέδιο νόμου, και επίσης έχουν διψήφιο επώνυμο…
    Κύριοι και κυρίες…. γνωρίζετε την καταγωγή σας???
    Γνωρίζετε από πού κατάγεστε και έρχεστε σήμερα να φωνάζετε και να θέλετε να λέγεστε Έλληνες με Ελληνική ιθαγένεια???
    Μα θα μου πείτε το εξής λογικό… και το δικό σου όνομα τι υποδηλώνει???
    Υποδηλώνει ότι η καταγωγή μου είναι Αλβανική… Ναι μάλιστα… και όμως είμαι Έλλην με Ελληνική ιθαγένεια… οι κοντινοί μου συγγενείς, αυτοί δηλαδή που πρόλαβα να γνωρίσω, ομιλούσαν την αρβανίτικη διάλεκτο…
    Και όμως, θα το επαναλάβω, είμαι Έλλην περισσότερο από τον κάθε ένα που θέλει μέσα από το φάσμα της ευθυνοφοβίας του, και μέσα από την άγνοιά του για το τι είναι ιθαγένεια να απορρίπτει το σχέδιο νόμου… το οποίον τελικά είναι πολύ καλά στημένο.
    Ξεχνούν πόσο αυτή η χώρα σκέπασε (μέσα από τους πολλούς αιώνες ιστορίας της) γενιές και γενιές αλλογενών και αλλόθρησκων και αλλόγλωσσων, και τους μετέτρεψε σε Έλληνες, ναι Έλληνες ιθαγενείς.
    Και ξαναλέω… πρίν ξεκινήσετε να γράφετε ότι σας κατέβει στο ακατοίκητο… διαβάστε και μάθετε από που κατάγεσθε, είναι εύκολο αν ακολουθήσετε την ρίζα του πατρικού σας ονόματος…
    Και μετά ελάτε να κάνουμε μία συζήτηση για την ιθαγένεια…

  • Σε θετική κατεύθυνση οι επιμέρους ρυθμίσεις. Φαίνεται ότι απαιτείται νόμιμη διαμονή και των δύο γονέων, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με την αρχική διακήρυξη των σχετικών προϋποθέσεων – να διευκρινιστεί. Υπερβολικά αυστηρή η απαίτηση για κατοχή από έναν εκ των γονέων των τίτλων διαμονής που αναφέρονται υπό γ). Ορθή η πρόβλεψη περί προθεσμιών (6 μηνών ή 1 έτους)που αφορούν τη διοίκηση, συγκεντρώνοντας όμως λίγες πιθανότητες για την τήρηση της (με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία αναφορικά με τη συμμόρφωση των Αρχών σε τυχόν προθεσμίες που τους αφορούν).

  • 25 Μαΐου 2015, 11:22 | Δημήτρης

    Οχι και απο μενα.Διαφωνω να δωθουν ειδικα στα σωματα ασφαλειας θεσεις σε αλλοδαπους.ΜΟΝΟ σε ελληνες αυτες οι θεσεις.Θα τα βρουμε μπροστα μας ολα αυτα και θα ειναι πολυ αργα.Και να δωθει μονο υπηκοοτητα σε αυτους που πληρουν ολα τα απαραιτητα.

  • 25 Μαΐου 2015, 10:03 | Λαμπρος

    Αυτο λεγεται αντικατασταση πληθυσμου. Γιατι ιθαγενεια και οχι υπηκοοτητα; Θα μας καταντησετε σαν τους Ινδιανους και τους Αβοριγινες.

  • 25 Μαΐου 2015, 10:42 | Χρήστος Γ

    Πρόκειται για απαράδεκτο νομοσχέδιο. Το Ελληνικό Έθνος βρίσκεται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, αντιμέτωπο με το κίνδυνο οριστικής εξαφάνισης. Αυτή διενεργείται μέσω τριών μηχανισμών:
    Α) υπογεννητικότητα των Ελλήνων
    Β) μετανάστευση προς το Εξωτερικό, ιδίως μορφωμένων και ευφυών Ελλήνων. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ευφυΐα ενός ατόμου δεν καθορίζεται μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από κληρονομικούς-γενετικούς παράγοντες, τότε είναι λογικό να αναμένει κανείς μια μείωση του μέσου δείκτη ευφυΐας των Ελλήνων τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Έθνους για επιβίωση δεδομένου ότι οι ευφυέστεροι εξ αυτών μεταναστεύουν σε νεαρή ηλικία και δημιουργούν οικογένεια και απογόνους στο εξωτερικό
    Γ) ανεξέλεγκτη μετανάστευση από χώρες του Τρίτου Κόσμου, της Μ.Ανατολής και των Βαλκανίων.
    Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα να αντικαθίσταται σταδιακά ο γηγενής ελληνικός πληθυσμός από ένα αλλότριο μείγμα ξένων πληθυσμών με εντελώς διαφορετική θρησκευτική-πολιτισμική ταυτότητα λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτισμικών, ακόμη και φυλετικών καταβολών. Αν λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος του αριθμού των προσφύγων αλλά και των ΄΄προσφύγων΄΄ (οικονομικοί λαθρομετανάστες που δηλώνουν πρόσφυγες) που περνούν τα σύνορα και ίσως εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέχρι κάποιο παιδί τους να πάει σχολείο, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Σύντομα οι Έλληνες θα είμαστε μειονότητα στην ίδια μας την χώρα. Πρόκειται για βίαιη επιβολή της πολυπολιτισμικότητας σε ένα λαό ο οποίος ποτέ δεν ερωτήθηκε αν την επιθυμεί. Η μετανάστευση και η συνεπαγόμενη πολυπολυτισμικότητα δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αναπόδραστη ιστορική εξέλιξη. Αποτελούν προϊόν πολιτικής επιλογής και των χωρών οι οποίες τις υφίστανται. Ως τέτοιο θα έπρεπε να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού Λαού: αν κάποιο νομοσχέδιο πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα είναι αυτό. Κάθε λαός έχει δικαίωμα να βάζει όσους φραγμούς θέλει στην είσοδο αλλότριων στοιχείων τόσο στον γεωγραφικό του χώρο όσο και στην πολιτική του κοινότητα, έχει δικαίωμα να διατηρήσει την θρησκευτική και πολιτισμική του ταυτότητα, δηλαδή την μονοπολιτισμικοτητά του, έχει δικαίωμα να διατηρεί ακόμη και την φαινοτυπική του ιδιαιτερότητα, δηλαδή τυχόν ιδιαίτερα βιολογικά-ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του.
    Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται καθολική άρνηση χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών αλλά αυστηρή επιλογή, όχι μόνο με βάση τυπικά κριτήρια όπως στο παρόν νομοσχέδιο αλλά και ουσιαστικά όπως: το θρήσκευμα των γονέων και του παιδιού, η γνώση ή μη της Ελληνικής, η καταγωγή των γονέων, η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα (το οποίο είναι δύσκολο να ελεγχθεί αλλά όχι ακατόρθωτο)κ.οκ. Η παραπάνω μέθοδος θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις ελληνοποιήσεις, μόνο για όσους πραγματικά τις αξίζουν, κάτι το οποίο είναι και το επιθυμητό. Ιδανικό θα ήταν η χορήγηση ιθαγένειας ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις να μην γίνει στην δεύτερη γενεά μεταναστών αλλά στην τρίτη. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να επανελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις των τελευταίων 25 ετών και από όσους έλαβαν ιθαγένεια χωρίς να πληρούν τα παραπάνω ουσιαστικά κριτήρια (που είναι και οι περισσότεροι) αυτή να αφαιρεθεί και να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα, με τελική επιλογή την απέλαση. Το πληθυσμιακό κενό που ενδεχομένως προκύψει ας γίνει προσπάθεια να καλυφθεί μέσω κινήτρων ενίσχυσης της γεννητικότητας των αυτοχθόνων Ελλήνων.
    Αν πάντως το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την μάλλον προσχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων.

  • 25 Μαΐου 2015, 10:09 | Φ. Χατζηδημητρίου

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!: Βλέπω ότι το από 23/5 ώρα 13:52 σχόλιό μου «θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί από τον διαχειριστή». Επίσης ότι η διαβούλευση λήγει στις 25/5, ώρα 14:00, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις ώρες…

  • 25 Μαΐου 2015, 09:58 | Χρήστος Γ

    Προς τους Διαχειριστές:Το χθεσινό μου σχόλιο είχε ως όνομα το ΄΄Χρήστος΄΄ και όχι το ΄΄Χρήστος Γ.΄΄, αν σας διευκολύνει η πληροφορία αυτή.

  • 25 Μαΐου 2015, 09:47 | PRAKSIS

    • Επί του άρθρου 1 παρ. 1 εδ. α’: Η προϋπόθεση της εγγραφής του ανηλίκου τέκνου στην Α τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης της παρακολούθησης αυτού, παραγνωρίζει τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εξακολούθησης και ολοκλήρωσης των σπουδών, όπως πχ πνευματική και σωματική αναπηρία. Για τις περιπτώσεις αυτές όπου η μη εγγραφή στην Α τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή η μη συνέχιση της φοίτησης είναι αντικειμενικά αδύνατη, θα πρέπει να προβλεφθεί μία εναλλακτική προϋπόθεση.

    • Επί του άρθρου 1 παρ. 1 εδ. β’: Το σχέδιο νόμου αναφέρει ως προϋπόθεση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας την προηγούμενη συνεχή, νόμιμη διαμονή ενός εκ των γονέων επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν την γέννησή του. Αν, όμως, το τέκνο γεννήθηκε πριν την συμπλήρωση της πενταετίας το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς, συνεχούς, νόμιμης διαμονής του γονέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στο εξής παράδοξο: Ο γονέας να μπορεί, συμπληρώνοντας την προϋπόθεση της επταετούς συνεχούς, νόμιμης διαμονής, να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης για τον ίδιο, αλλά εάν το τέκνο του γεννήθηκε πριν την συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς, νόμιμης διαμονής του, να μην μπορεί (ο γονέας) ταυτοχρόνως να υποβάλει αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για το ανήλικο τέκνο του, ακόμα και αν πληροί την προϋπόθεση της εγγραφής στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το παράδοξο αυτό επιτείνεται αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η αποδοχή της αίτησης πολιτογράφησης του γονέα οδηγεί ούτως ή άλλως σε πολιτογράφηση και του ανηλίκου τέκνου κατά το άρθρο 11 Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

    • Επί του άρθρου 1 παρ. 1 εδ. γ’: Η αναφορά των τύπων άδειας διαμονής των γονέων, που τίθενται ως προϋπόθεση για την υποβολή και αποδοχή της αίτησης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας είναι περιοριστική χωρίς να εξυπηρετεί κανέναν ουσιαστικό όρο. Υπενθυμίζεται ότι, ούτως ή άλλως, η πολυετής συνεχής νόμιμη διαμονή, που μαρτυρεί τον μακρόχρονο ουσιαστικό δεσμό των γονέων με τη Χώρα, καλύπτεται από την προϋπόθεση του εδαφίου β του ιδίου άρθρου.

    • Επί του άρθρου 1Α 4β:Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων την δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί. Εδώ παρατηρείται μεγάλο κενό, καθώς γνωρίζουμε πόσο δυσλειτουργικός είναι ο ρόλος του επιτρόπου, έτσι όπως λειτουργεί στην ελληνική πραγματικότητα

    • Επί του άρθρου παρ. 11: Προτείνεται ο περιορισμός του ύψους του παραβόλου για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις πολυμελών (πχ τριτέκνων) οικογενειών.

    • Επί του άρθρου 1 (γενικά): Προτείνεται να προβλεφθεί ανάλογη δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για τα τέκνα αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς οι γονείς τους να κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και πληρούν την προϋπόθεση του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου (εγγραφή σε ελληνικό σχολείο), όταν οι γονείς του αποκτούν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους αποδεικνύοντας, κατόπιν δεκαετούς διαμονής, ότι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη Χώρα.

  • 25 Μαΐου 2015, 09:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πείτε μου μια ευρωπαική χώρα που να έχει όμως και το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα να μοιράζει έτσι την ιθαγένεια. Μιλάτε για φοίτηση σε ελληνικά σχολεία λες και το να έχει απλά φοιτήσει κάποιος σε ελληνικό σχολείο και να έχει π.χ. απολυτήριο Λυκείου 11 λύνει το πρόβλημα. Είμαι εκπαιδευτικός σε γυμνάσιο. Μπορώ να σας πώ οτι το 95% των παιδιών αυτών δεν έχουν ελληνική συνείδηση. Ακόμα και μέσα στην τάξη μιλάνε στη γλώσσα τους. Πολύ φοβάμαι ότι με αυτές σας τις ενέργειες όχι απλά δεν θα αφομοιωθούν στην ελληνική κοινωνία αλλά η ελληνική κοινωνία όπως την ξέρουμε θα μεταλλαχθεί. Είμαστε μια μικρή χώρα των 11 εκατομμυρίων. Δεν είμαστε η Αμερική των 350 εκατομμυρίων. Σκεφτείτε το. Για το 5% των παιδιών που πραγαματικά νιώθουν την Ελλάδα πατρίδα τους θα μοιράσουμε την ιθαγένεια σε όλους; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αυτοί που πραγματικά αξίζουν (και όχι π.χ. αυτοί που ενδιαφέρονται για τα επιδόματα) αφού θέλουν τόσο πολύ να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Και κυρίως να επιλέξουν ποια ιθαγένεια θέλουν γιατί κρατώντας και την ιθαγένεια της χώρας τους δεν πρόκειται να νιώσουν ποτέ Ελλήνες.

  • 25 Μαΐου 2015, 09:00 | Χρήστος Γ

    Υπέβαλα χθες σχόλιο με τεκμηριωμένη άποψη ΚΑΤΑ του νομοσχεδίου και ιδίως του άρθρου 01. Το σχόλιο δεν έχει εμφανισθεί ακόμη. Για ποιο λόγο;Δεν περιέχει καμία ύβρη ή απειλή μόνο θέσεις με τις οποίες κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Υπέβαλα ξανά σήμερα το ίδιο σχόλιο πιστεύοντας ότι από τεχνικό λάθος δεν είχε γίνει δεκτό χθες αλλά εμφανίσθηκε η ειδοποίηση ότι το σχόλιο έχει ήδη υποβληθεί συνεπώς δεν μπορώ να το υποβάλω ξανά. Τότε για τι δεν εμφανίζεται; Αν η ΄΄Διαβούλευση΄΄ υπάρχει για να γίνονται δεκτές μόνο απόψεις πολιτικά αρεστές στους κυβερνώντες ή ΄΄πολιτικά ορθές΄΄τότε αποτελεί απλώς μια επίφαση δημοκρατικότητας, δεν έχει νόημα να γίνεται. Αν η μη εμφάνιση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους τότε ζητώ συγνώμη, περιμένω ωστόσο αυτοί να διορθωθούν και να εμφανισθεί το σχόλιό μου σύντομα. Αν όμως η μη εμφάνιση αποτελεί συνειδητή επιλογή των διαχειριστών της ΄΄Διαβούλευσης΄΄ λόγω του περιεχομένου του σχολίου τότε τι να ΄πώ ; Λυπάμαι πολύ για εσάς και να χαίρεστε την δημοκρατία σας!

  • 25 Μαΐου 2015, 09:24 | Γιώργος

    Η απόδοση πολιτικού δικαιώματος, εκιμάται ως μια συνθήκη που δεν συνέχεται με αξιώσεις ισότητας στο επίπεδο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
    Ως δημοκρατικός πολίτης, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας την διασφαλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών ανεξαρτήτως, επέκεινα το δικαίωμα στην εργασία, στην συμμετοχή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας.

    Η έννοια ωστόσο της Ιθαγένειας είναι πολύ λεπτή και διαφοροποιείται ουσιωδώς από τα άνωθι, ενώ έχει πολλά προβληματικά σημεία με αποτέλεσμα να διαφωνώ για τους κάτωθι λόγους με την τυφλή απόδοσή της και με μόνο κριτήριο το δίκαιο του εδάφους, ούτε φυσικά το δίκαιο του αίματος.:

    1. Πρόκειται για πολιτισμικό στοιχείο άρα στοιχείο συνοχής μιας κοινωνίας με κοινή συνείδηση, σε επίπεδο γενικών πολιτισμικών παραδοχών.
    Άρα πρέπει να απονέμεται με φειδώ και με αποκλειστικό κριτήριο τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

    2. Σε μια τεταμένη περίοδο λόγω φονταμενταλιστικών κινημάτων και έξαρσης της «εμπορίας» της ανθρώπινης ανάγκης δια της μεταφοράς, ειδικά όσο διαρκεί η απαράδεκτη συνθήκη επονομαζόμενη ως «Δουβλίνο 2», μια τέτοια πρόθεση της ηγεσίας της χώρας, θα επισώρευε τα παραπάνω αρνητικά φαινόμενα και η αντίστοιχη κίνηση θα συνεπάγετο έξαρση των φαινομένων και δεινά για την χώρα, περαν της αλλοίωσης της πολιτισμικής ιδιοσυστασίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

    3. Το ζήτημα θα έπρεπε να τεθεί υπόψη των Ελλήνων πολιτών από καταλόγους ανά περιφέρεια και την εξαντλητική τους τοποθέτηση δίχως να προκαλούνται δυσκίνητες διαδικασίες, όμως θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά τον «ξενοδόχο». Η διαβούλευση με αυτή τη μορφή δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.

    Για τους παραπάνω λόγους, εκφράζω την διαφωνία μου επί της αρχής και στο μέτρο που αποδίδει τις γενικές κατευθύνσεις, επί του συνόλου του νομοσχεδίου.

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 25 Μαΐου 2015, 09:36 | ΜΑΡΙΑ

    Το βασικότερο σημείο για το οποίο ο Ν. Ραγκούση κριθηκε αντισυνταγματικός από το Σ.τ.Ε.(πέρα από την εξαετία στην οποία επιμένετε ενώ στην Ελλάδα ισχύει η εννιαετής υποχρεωτική φοίτηση) είναι το γεγονός ότι την ελληνική ιθαγένεια την αποκτούν με τη γέννησή τους μόνο οι Έλληνες στο γένος. Τι δεν καταλαβαίνετε; Άλλο ιθαγένεια άλλο υπηκοότητα. Έλεος πια!

  • 25 Μαΐου 2015, 09:34 | Στέφανος Χ. Σαμακάς

    Παίζετε με τις λέξεις της αρχαίας γλώσσας των προγόνων μας, παίζετε με το Σύνταγμα σαν να είναι παλιόχαρτο, παίζετε με την Δημόσια διαβούλευση σαν να είναι προαιρετική ( η κατασκευή Τεμένους στον Βοτανικό δεν την χρειάστηκε αλλα «πέρασε» με τροπολογία ) και τελικά πάτε με το ετσι θέλω και το άλλοθι της Ενωσης δήθεν να βάλετε πελάτες στο μαγαζί. ( οι ψήφοι σας μάραναν ) Στην πραγματικότητα εγκληματείτε κατα του Ελληνισμού, του Χριστιανισμού και της Δημοκρατίας.

  • 25 Μαΐου 2015, 08:51 | Κατερίνα Μ

    ΝΑΙ στην ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας μόνο να ωφεληθεί μπορεί από αυτό, καθώς θα αποκτήσουμε περισσότερους νέους πολίτες που αντί να τους στρέφουμε στο μίσος και την παρανομία, τους βοηθούμε να ενταχθούν και να τιμήσουν έτσι τα δικαιώματα, όπως και τα καθήκοντα που απορρέουν από την ιθαγένεια.

  • 25 Μαΐου 2015, 08:39 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το δίκαιο εδάφους είναι αγγλοσαξωνικό δίκαιο του εκάστοτε κατακτητή, του εισβολέα, του εποίκου. Θα θέλατε να νομιμοποιηθούν-μονιμοποιηθούν οι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ στην ΚΥΠΡΟ; Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Θέλετε οι Πακιστανοί να εκλέγουν τον Ιμάμη τους στην Βουλή; Αφού είναι ο πολιτικός, δικαστικός, ο ιατρός και ο θρσκευτικός τους αρχηγός συνάμα; Για να αναχθούν από ιδιώτες σε πολίτες, πρέπει να αποδεχθούν τα αξιακά στοιχεία της χώρας, που τους φιλοξενεί. Στα 18 τους χρόνια και εφόσον αγαπούν τον τόπο που διαμένουν και σέβονται τα ήθη και τα έθιμα του και εφόσον έχουν συνείδηση ελληνικότητας όπως, οι Γερμανοί πχ απαιτούν γερμανικότητας και όλες οι χώρες αντίστοιχα το ίδιο, να αποκτούν Υπηκοότητα. Η υπηκοότητα να αφαιρείται για σοβαρούς ποινικούς λόγους. Η ιθαγένεια που συνεπάγεται πλήρη πολιτικά δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να αποδίδεται με αυστηρότατους όρους. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    Ο νόμος είναι σε λάθος κατεύθυνση και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ όπως και αυτός που κατέπεσε απο το ΣΤΕ
    Είμαστε φιλόξενοι και όχι ξενόφιλοι-Είμαστε ανθρωπιστές και όχι ρατσιστές
    Ρατσισμός ανθελληνικός, μάλιστα, είναι τι δίκαιο εδάφους των παράνομα εισελθόντων
    Δεν είναι προοδευτικό να εφαρμόζεις υποχρεωτικά το μοντέλο Βαβυλωνία και να αποκτάς γκέτο φανατικών μουσουλμάνων. ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ

  • 25 Μαΐου 2015, 08:35 | Ματίνα

    Στην παρ. 8 του άρθρου πρέπει να αλλάξει το «υπάγεται διοικητικά ο δήμος» και να αντικατασταθεί είτε με το «οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση» είτε με το «της χωρικής αρμοδιότητας της οποίας υπάγεται ο δήμος»
    Αυτό γιατί ο δήμος ως α΄βαθμός αυτοδιοίκησης δεν υπάγεται διοικητικά σε κάποια άλλη υπηρεσία.

    Προβληματική η ρύθμιση της παρ. 9 τελευταίο εδάφιο: δικαιολογητικά και προϋποθέσεις που τίθενται με νόμο δεν μπορούν να τροποποιούνται με υπουργική απόφαση.

  • 25 Μαΐου 2015, 08:33 | Βλάσης

    Υπηκοότητα θα πρέπει να δίνεται σε όποιον τελειώνει το ελληνικό δημοτικό σχολείο ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι γονείς του (πόσα έτη βρίσκονται στην Ελλάδα, από πού είναι, αν εργάζονται κλπ.), ανεξάρτητα από το που γεννήθηκε, ανεξάρτητα από το που κατοικεί και ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το ίδιο το ελληνικό δημοτικό σχολείο (είτε στην Αθήνα, είτε στο Βερολίνο, είτε στο Γιοχάνεσμπουργκ κλπ.). Για εμένα, ένα αλλοδαπό παιδί που τελειώνει το ελληνικό δημοτικό σχολείο, ακόμα και αν το δημοτικό αυτό είναι εκτός Ελλάδας, και ακόμα και αν το παιδί αυτό δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, θα πρέπει να αξιώνει δικαίωμα στην υπηκοότητα και την ιθαγένεια. Έλληνας είναι αυτός που γνωρίζει τα ελληνικά. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι πονηρή!

    Επομένως να γίνει επέκταση του Άρθρου 1Α1α) στις έξι τάξεις του δημοτικού και να ακυρωθούν τελείως τα υπόλοιπα άρθρα που δεν συνάδουν με την παραπάνω προσέγγιση.

  • 25 Μαΐου 2015, 08:02 | Μανθοπουλου Ελενη

    Αλλο ιθαγενεια και αλλο υπηκοοτητα. Οχι στην ιθαγενεια των μεταναστων εστω και αν ειναι και 3ης γενιας. Υπηκοοι ναι. Με χαρτια ναι. Νομιμοι μπορει αν πληρουν τις προυποθεσεις. Ιθαγενεις ομως οχι. Ιθαγενεις ειναι μονο οι ΕΛΛΗΝΕΣ . Δεν μπορεις να πεις οτι αφρικανοι, κινεζοι, ινδοι, πακιστανοι ειναι ελληνες επειδη ζουν στην Ελλαδα. Μην κανετε τετοια λαθη . Θα αλλοιωθει η εννοια της ελληνικοτητας.ΕΛΕΟΣ πια .

  • 25 Μαΐου 2015, 07:38 | Περικλής

    Ελπίζω να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τα παιδιά που είναι άνω των 23 ετών και έχουν φοιτήσει στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί όπως είναι λογικό ένα παιδί που μεγάλωσε, φοίτησε στην Ελλάδα και είναι μέχρι 23 ετών να νιώθει ως μόνη του πατρίδα την Ελλάδα έτσι και ένα παιδί που έχει περάσει τα 23 και πληροί τις προϋποθέσεις νιώθει Έλληνας!!!

  • 25 Μαΐου 2015, 04:40 | Ελευθεριάδη, Γεώργιος Σάββα, OAM, GCSCG, CETr, JP

    Ελευθεριάδη, Γεώργιος Σάββα, OAM, GCSCG, CETr, JP

    49A Tramway Street Rosebery NSW Australia 2018

    Tel 02 9667 3045 (local), (o/seas 61+ 2+ 9667 3045). george.e@me.com

    20ή Μαϊου 2015

    Εντιμότατε Πρόεδρε καί μέλη
    – τής αρμοδίου Ερευνητικής Επιτροπής περί τής …

    Διαβούλευσης τού νομοσχεδίου Τροποποίησης Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

    Η Ελλάς είναι λαός όμαιμος, ομόγλωσσος, ομόθρησκος, καί ομότροπος, μέ συνείδησιν αυτών τών στοιχείων

    Διά τής παρούσης παρακαλούμε, νά υποβάλλωμε τής εθνο-πολιτικές θέσεις μας επί τού κρισιμοτάτου τούτου ζητήματος, ως εξής –

    Η πραγματογνωμοσύνη μας προέρχεται από τήν αφ’ ολοκλήρου αποδημίαν μας εις ξένες χώρες. Εγεννήθημεν κι’ αναπτήχθημεν ως Ελληνες εις Αίγυπτον. Κατόπιν μεταναστεύσαμεν κι’ εδημιουργήσαμεν Ελληνικές οικογένειες μας, καθώς κι’ Ελληνικήν εθνότηταν εις Αυστραλίαν

    Γνωρίζωντες δέ εκ πρώτης όψεως, τά εν Αιγύπτω κι’ Αυστραλία, ειδικά αφ’ Ελληνικής σκοπιάς, αιτούμεν νά αποσυρθεί τό εν λόγω νομοσχέδιον

    Εις Αίγυπτον δέν παράσχεται ιθαγένεια εις μή Αραβοεθνείς. Εις αυτούς, όπως π.χ. εξ Ευρώπης κατάγωντας δέν τούς εδίδετω ιθαγένεια διότι απλώς δέν ανήκαν εις τίς Αραβόφωνες εθνότητες τής χώρας, ούτε ο Κότσικας, ούτε ο Αβέρωξ, ούτε ο Καβάφης. Η παροχή υπηκοώτητος ήταν εξαίρεσις δι’ επιβράβευσιν εξέχουσων υπηρεσιών, όπως τού ¨Ελληνος ανωτάτου αξιοματικού αστυνομικού (καταδιόξεως ναρκωτικών) Μάρκου Μπέη, καί τών Άγγλων, στρατηγού White Pasha, κι’ εις Ιωρδανίαν τού στρατηγού Glubb Pasha διοικητού τής Αραβικής Λεγεώνος

    Εις Αυστραλίαν παρίσταμαι ως επίσημος αντιπρόσωπος εις τελετές όρκομοσιών νεοτέρων πολιτών. Είναι μετανάστες καί πρόσφυγες πού τηρούν τίς προ-απαιτήσεις, χρόνου διαμονής, γλώσσης Αγγλικής, διαγωγής, κοκ. Όλοι οι εδώ κατοικούντες πολιτογραφούνται βάσει κριτιρίων, οι εδώ γεννημένοι είναι εκ γενετής Αυστραλοί. Τής χώρας αυτής, παρά τό Αγγλοκρατούμενον της, οι λαοί είναι πανσπερμία τών εγκατεστημένων. Τής δικής μας, η Ελλην-ορθοδοξία μάς συσπηρώνει ως εθνότηταν κληρονόμων τών παγκοσμίως σεβαστών στοιχείων πολιτισμού. Προσφάτως εις τό Σύνταγμα τώρα εισάγονται άρθρα εις αναγνώρισην τών ιθαγενικών φυλών Aboriginees ως πρώτων πολιτών τής χώρας. Ούτως εμείς οι άλλοι «δευτερεύωμε» (πρακτικώς όμως τό αντίθετο εοικρατεί)

    Στούς νέους λαούς τών ΗΠΑ ή τής Αυστραλίας, παρά τό Αγγλοκρατούμενον των, μπορεί νά απουσιάζη τό «όμαιμον» στοιχείο καί νά υποκαθίσταται από κάποιο άλλο, όπως τό «Australian Multiculturalism – πολυπολιτισμική» κι’ ό «Αμερικανικός τρόπος ζωής», μέ τά οποία επιχειρείται ή πρόσδοσις ενότητος. Στά παλαιά έθνη όμως, πού επί χιλιετίες ζούν στόν χώρο τους μέ συνείδησιν ενότητος, τό στοιχείο τής κοινής καταγωγής είναι πρωτεύον.

    Υπογραμμίζωμε όθεν ότι φύσει πραγματικώς υπάρχει σαφής η διαφορά ιθαγένειας, υπηκοώτητος, κι’ αλλοδαπούς κατοίκου μονήμου διαμονής (έτσι είμαστον εις Αίγυπτον).

    Περί τού τί πρέπει νά διέπουν τήν εθνότηταν τών Ελλήνων, ακολούθως παραθέτω στοιχεία μελέτης, ως εξής –

    Οί ‘Ελληνες: α) Δέν ήσαν κίτρινοι, μαύροι, ερυθρόδερμοι. ’Ησαν λευκοί, μεσογειακοί, Αιγαίοι-’Αριοι. β) Δέν κατοίγοντο από ποικίλες κοιτίδες, (1) ‘Η πατρίδα τους ήταν εδώ, στόν Αιγαιακό καί περι-Αιγαιακό χώρο. γ) Δέν είχαν διαφορετικές θρησκείες. δ) Δέν μιλούσαν πολλές γλώσσες. Μιλούσαν τήν ‘Ελληνική. Τό «ελληνικόν» ήταν «όμαιμον (όμοιο αίμα), ομόγλωσσον (όμοια γλώσσα), ομόθρησκον (όμοια θρησκεία), ομότροπον (όμοιοι τρόποι)». Οί εκτός αυτών τών ιδιοτήτων ήσαν οί «άλλοι» – οί «βάρβαροι – ανομόφωνοι». ’Αν ένας έκ καταγωγής (όμαιμον) ‘Ελλην απέβαλε τήν γλώσσα, τήν θρησκεία, τά ήθη-έθιμα, τούς «τρόπους» τών ομαίμων του, γινόταν «βάρβαρος – ξενόφωνοι». ’Εξ’ άλλου, ένας ξένος (βάρβαρος) πού μάθαινε ‘Ελληνικά, δεχόταν τήν ‘Ελληνική θρησκεία, εμιμείτο τούς «τρόπους» τών ‘Ελλήνων, ελάμβανε παιδείαν ‘Ελληνικήν, δέν εθεωρείτο ‘Ελλην, αφού δέν ήτο «όμαιμος». Φιλέλλην ναί, ‘Ελληνίζων ναί, εξελληνισμένος ναί, τυπικά ‘Ελλην ναί, ‘Ελληνας όμως όχι. ΥΠΗΚΩΟΣ ναί. ΠΟΛΙΤΗΣ όχι

    (1)…Διότι κατοικούμεν αυτήν τήν χώραν, χωρίς ούτε νά εκδιώξωμεν άλλους εξ αυτής, ούτε νά τήν καταλάβωμεν έρημον, ούτε νά εγκατασταθώμεν είς αυτήν ώς ανάμεικτος ομάς από διάφορα ανόμια φύλλα, απεναντίας είναι τόσον ευγενές καί γνήσιον τό γένος μας………..κλπ.) (Από τόν «Πανηγυρικόν» τού Ισοκράτους 436-338 π.χ.)

    ’Ησαν οί ‘Ελληνες ’Εθνος;

    Είναι λάθος ότι «τό ‘‘Ελληνικόν’’ δέν έγινε ποτέ έθνος, θρησκεία, πολιτικό σύστημα». ’Ασφαλώς καί ήταν έθνος, γιά πολλές μάλιστα χιλιετίες τό μόνον έθνος τής γής. ‘Οταν οί άλλοι ήσαν απλώς «λαοί» -μάζες οί ‘Ελληνες αποτελούσαν κατ’εξοχήν έθνος. Διότι αναγνώριζαν τήν κοινήν τους καταγωγή καί τήν διεφύλασσαν, τίς κοινές τους ιδιότητες καί τίς ανέπτυσαν καί θεωρούσαν ότι αυτά τά στοιχεία χάρασσαν διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών καί όλων τών λοιπών, οί οποίοι εκινούντο ώς άμορφοι, αδιαφοροποίητοι ανθρώπινοι όγκοι. Τήν εθνικήν των συνείδησιν αποδεικνύουν τά πανελλήνια ιερά, οί κοινοί θεοί, τά κοινά μαντεία, οί κοινές εορτές, οί πανελλήνιοι αγώνες, από τούς οποίους απεκλείοντο, ασχέτως παιδείας κλπ.., οί μή ‘Ελληνες, όπως καί από τά θρησκευτικά μυστήρια. Τήν ύπαρξην εθνικής συνειδήσεως πιστοποιούν οί πανελλήνιες εκστρατείες (’Αργοναυτική, Τρωικά, Διονύσου,’Αλεξάνδρου). ‘Ο ισχυρισμός ότι τό «ελληνικόν» δέν απετέλεσε ποτέ έθνος, οφείλεται σέ σύγχυσιν μεταξύ έθνους καί εθνικού κράτους. Τό δεύτερο δέν είναι απαραίτητον γιά νά υπάρξη τό πρώτον. Τό έθνος τών ‘Ελλήνων υπήρχε από τήν προκατακλυσμιαίαν εποχή. Διότι ’Εθνος είναι ή ενσυνείδητη συλλογική ταυτότης, πού στηρίζεται στήν κοινότητα καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, ηθών-εθίμων, ιστορίας πολιτισμού.

    Βασιζόμενο σ’αυτά τά κοινά θεμέλια, τό έθνος αναδεικνύεται σέ φορέα τής ιστορικής συνειδήσεως μέσα στόν χρόνο. Καί αυτή ή Συνείδησις ουδέποτε απουσίασεν από τούς Ελληνες, ούτε όταν τούς έλειπε ή ενιαία κρατική οργάνωσις, ούτε επί Ρωμαιοκρατορίας, ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε στήν πολυλαϊκή Αυτοκρατορία τους τών Μέσων Χρόνων, ούτε στήν Ελληνιστική Εποχή. Κάτω από τίς όποιες συνθήκες, ήξεραν ότι ήσαν Ελληνες, ότι διέφεραν από τούς άλλους καί υπερηφανεύοντο γι’αυτό.

    ‘Η ‘Ελληνική θρησκεία

    Δέν είναι ορθόν ότι τό «Ελληνικόν» δέν έγινε ποτέ θρησκεία. Και θρησκεία είχαν οί Ελληνες καί ευσεβείς ήσαν. Αυτή ήταν ακόμη ένα στοιχείο πού τούς ξεχώριζε απ’όλους τους λαούς. Διότι ήταν ή μόνη μή-δογματοποιημένη θρησκεία, πού δέν βρισκόταν στήν μονοπωλιακή εξουσία κλειστού καί αλανθάστου ιερατίου καί πού δέν είχε αποκρυσταλλωθή σέ ιερά βιβλία. Οί θεοί τών Ελλήνων δέν είχαν παράλογες απαιτήσεις, δέν δούλωναν, δέν επέβαλλαν ολοκληρωτικό έλεγχο. Οί Ελληνες ήσαν ό μόνος λαός πού προσευχόταν όρθιος. Ομως προσεύχονταν.

    ‘Η ‘Ελληνική Πολιτεία

    Δέν είναι ορθή ή θέσις ότι τό «Ελληνικόν» δέν έγινε ποτέ πολιτικόν σύστημα. Αντιθέτως, ό Ελλην υπήρξε τό κατ’εξοχήν πολιτικό όν. Αυτός δημιούργησε τίς έννοιες «πόλις», «πολίτης», «πολιτική» καθώς καί όλα τά πολιτικά συστήματα. Η ποικιλία αυτών τών συστημάτων (λ.χ. Αθηνών, Μακεδονίας, Σπάρτης, Μ. Ελλάδος, Κρήτης) είναι μεγάλη. Θά ήταν όμως λάθος νά παραγνωρίσουμε τό κοινό γνώρισμά τους : τήν ύπαρξιν τού πολίτου. Από τήν εμφάνισιν τών ανθρωπίνων κοινωνιών έως τήν Αναγέννησι πολίτες υπήρξαν μόνον οί Ελληνες. Είτε μέ, βασιλείαν, αυτοκρατορίαν, δημοκρατίαν, ολιγαρχίαν, αριστοκρατίαν ή τυραννίαν, οί Ελληνες ήσαν πάντα πολίτες – ζούσαν σέ «πόλεις» ώς νοήμονα όντα, όχι σέ μυρμηγκοφωλιές ή σέ κυψέλες ώς μαζάνθρωποι, μόρια συλλογικού όντος. Οί Ελληνες δέν υπήρξαν κατευθυνόμενες μάζες. (Στήν «Αντιγόνη» τού Σοφοκλέους, ό Αίμων δηλώνει στόν βασιλεύοντα πατέρα του Κρέοντα, αμφισβητώντας τό δικαίωμά του νά αποφασίζη μόνος: «καμιά πόλις δέν ανήκει σ’έναν άνθρωπο»). Αυτό τό ποικιλόμορφο «πολιτικό σύστημα» τών Ελλήνων επεχείρησαν νά μιμηθούν οί Δυτικοί χιλιετίες αργότερα κατά τήν Αναγέννησιν. Καί τελικώς απέτυχαν.Διότι τό προϊόν αυτής τής απόπειρας,ό σύγχρονος κοινοβουλευτισμός είναι ένα κακέκτυπο τής Ελληνικής δημοκρατίας, όπως άλλωστε καί ό κομμουνισμός καί ό εθνικο-σοσιαλισμός υπήρξαν κακέκτυπα άλλων Ελληνικών πολιτευμάτων. Ακριβώς διότι οί επίδοξοι μιμητές έμειναν στίς εξωτερικές μορφές αυτών τών πολιτευμάτων καί τούς διέφυγε ή κοινή ουσία τους: ή ύπαρξις πολίτου.

    ‘Η Σημασία τού « όμαιμου »

    Στούς νέους λαούς τών ΗΠΑ ή τής Αυστραλίας, μπορεί νά απουσιάζη τό «όμαιμον» στοιχείο καί νά υποκαθίσταται από κάποιο άλλο, όπως ό «Αμερικανικός τρόπος ζωής», μέ τό οποίο επιχειρείται ή πρόσδοσις ενότητος. Στά παλαιά έθνη όμως, πού επί χιλιετίες ζούν στόν χώρο τους μέ συνείδησιν ενότητος, τό στοιχείο τής κοινής καταγωγής είναι πρωτεύον.

    ’Ερωτήματα

    Οσοι λένε ότι Ελλην είναι ό έχων Ελληνικήν παιδείαν, θά έπρεπε νά απαντήσουν σέ κάποια ερωτήματα :

    α) Δηλαδή ό Ελλην στήν καταγωγή, στήν γλώσσα, στήν θρησκεία, στά ήθη-έθημα δέν είναι Ελληνας άν δέν διαθέτει καί Ελληνική Παιδεία; Οί κλέφτες, οί Σουλιώτες, οί αγωνιστές τού ’21, εφ’όσον δέν είχαν μελετήσει Ηράκλειτο καί Πλάτωνα δέν θεωρούνται Ελληνες ;

    β) Οποιος απέκτησε Ελληνική Παιδεία, απέκτησε καί Ελληνική Συνείδησι; Λ.χ. ό Φαλμεράυρερ, ό Μπερνάλ, ό Φίλων, ό Ιώσηπος, ό Ακινάτης, ό Καλβίνος ;

    γ) Πρίν αποκτήσει Παιδεία ό Ελληνισμός, δέν υπήρχε; Επί Τουρκοκρατίας, όταν εξέλιπεν ή Παιδεία, εξέλιπε κί ή Ελληνικότης ;

    δ) Η ταύτησις τής ιδιότητος τού Ελληνος μέ τόν διαθέτοντα Ελληνικήν Παιδείαν δέν είναι κοσμοπολιτισμός ; Καί ώς τοιούτος δέν υπηρετεί τόν οικουμενισμό τών κοσμοεξουσιαστών , οί οποίοι, άν καί εγγενώς ανθέλληνες, δέν αποκλείεται νά διαθέτουν καί Ελληνική Παιδεία ή καί νά τήν χρησιμοποιούν εντέχνως γιά τήν προώθησι τών σκοπών τους ;

    ( Κίσσινγκερ, Μπερνς, δηλώνουν κάτοχοι τής ημετέρας παιδείας.. λοιπόν ώς έκ τούτου είναι καί ….Ελληνες ; )

    Αυτό δέν κάνουν όταν επικαλούνται τόν Ισοκράτη διαστρεβλώνοντας τό αρχαίο κείμενο-νόημα, στήν γνωστή περικοπή του, ό οποίος ουδέποτε είπε αυτό πού τού αποδίδουν ; ότι: Ελλην είναι, πάς μετέχων «τής ημετέρας παιδείας» γιά νά πλήξουν τόν εθνισμό καί νά προβάλουν τήν ιδέα μιάς πολυφυλετικής κοινωνίας; Επί πλέον, ό Ισοκράτης δέν αναφέρεται σέ «παιδεία», αλλά σέ «παίδευσιν» (όπως θά ειδούμε αμέσως πιό κάτω) πού είναι ευρύτερος όρος, διότι περιλαμβάνει πέραν τών γνώσεων καί τρόπους ζωής- συμπεριφοράς.

    Ιδού τό κείμενό του:

    «…..καί τών Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι τού γένους, αλλά τής διανοίας δοκείν είναι, καί μάλλον Ελληνας καλείσθαι τούς τής παιδεύσεως τής ημετέρας ή τούς τής κοινής φύσεως μετέχοντας». Δηλαδή, ό Ισοκράτης δέν υποστηρίζει ότι Ελληνες πρέπει νά θεωρούνται «οί μετέχοντες τής ημετέρας παιδεύσεως» αλλά απλώς διαπιστώνει μία κατάστασι: ότι μέ τήν διάδοσιν αυτής τής «παιδεύσεως», έφθασε νά καλούνται = νά αποκαλούνται (όχι νά είναι) «Ελληνες» καί μή ανήκοντες στήν «κοινή φύσιν» τών Ελλήνων, όπως λ.χ. σήμερα χαρακτηρίζουν κάποιον «Αμερικανό» επειδή σπούδασε στίς ΗΠΑ καί «Αμερικανίζει» όπως παλαιότερα χαρακτήριζαν «Αγγλους», «Ρώσους», «Γάλλους» τούς Ελληνες οπαδούς τού φιλοαγγλικού, φιλορωσικού, ή φιλογαλλικού κόμματος. ε) Εάν θεωρήσωμεν Ελληνες μόνον τούς ελληνικώς πεπαιδευμένους, θά έχωμεν έναν Ελληνισμό διανοουμένων, λογίων, ακαδημαϊκών, αλλά χωρίς λαό αγωνιστών καί πολεμιστών. Ποίοι πολέμησαν τό 21; ό Κοραής, ό Κάλβος καί ό Σολωμός ; ή ό Κολοκοτρώνης, ό Κανάρης καί ό Μιαούλης ; Ο Ελληνισμός δέν είναι σύλλογος φιλολογούντων Είναι ένας λαός όμαιμος, ομόγλωσσος, ομόθρησκος, καί ομότροπος, μέ συνείδησιν αυτών τών στοιχείων, πού τού προσδίδουν μιά μοναδική ενότητα, χάρις στήν οποία επεβίωσε μέσα στίς χιλιετίες

    Υπογραμμίζωμε ξανά ότι πραγματικώς υπάρχει σαφής διαφορά μεταξί ιθαγένειας, υπηκοώτητος, κι’ αλλοδαπούς κατοίκου μονήμου διαμονής (έτσι είμαστον εις Αίγυπτον). Ειδικά αφ’ Ελληνικής σκοπιάς, αιτούμεν νά αποσυρθεί τό εν λόγω νομοσχέδιον. Χαίρετε εν Ελλήσι.

    Μεθ’ υπολήψεως

    Eleftheriades, George Savva, OAM, GCSCG, CETr, JP
    Σύδνεϋ Αυστραλίας

    1956/91: – Academician-Educationist. – Government Approved Provider of Education. – Catechist
    Collegiarch (Head of Colleges), Athenaeum Communiversity Colleges (Sydney 1974/91)
    Listed in Federal Government Select Register for Advisory Services.
    Formerly: – Administration Clerk, British Forces, Suez, Egypt (1944/1954)
    – Public Servant, PMG – Australia Post (1955/1991)
    – Manager (Night Staff), Rushcutters Bay Mail Centre (1987/1991)
    Member: – Greek Australian Professionals Association (GAPA, 1988/2003)
    – Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry (HACCI, 1989/93)
    – Order of Australia (invested 8.6.1998);
    – Judiciary (admitted Justice of the Peace, 15.2.1967);
    – Protospathaire (Commander) Saint Eugene Order of Trapezous;
    – Grand Croix (cross), Order of Saint Constantine the Great;
    Exarch, of Saint Eugene Order of Trapezous, for Australia-Oceania & Outreach;
    Nominated for non-political peerage in the House of Lords (UK 2002)

  • 25 Μαΐου 2015, 03:02 | Ιωάννης Μανομενίδης

    Προτείνω την προσθήκη παραγράφου 3, στο άρθρο 1 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας:
    Αρθρο 1: Αυτοδίκαια με τη γέννηση.

    3. Θεσπίζεται αμάχητο τεκμήριο για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας η εξέταση DNA με Έλληνες πολίτες ή Ομογενείς που απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια.

    Προτείνω επίσης την προσθήκη παραγράφου 2Α στο άρθρο 15 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας:

    2Α. Ο όρος μη συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων της περ. β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, δεν ισχύει για ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα πριν το 2000 και πραγματοποίησαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα στην Ελλάδα, έχουν εκτίσει την ποινή τους, έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ (έχουν απεξαρτηθεί), δεν έχουν επαναλάβει καμία εγκληματική συμπεριφορά πέραν αυτής που καταδικάστηκαν κι έκτισαν την ποινή τους για χρονικό διάστημα 15 ετών, και από την γενικότερη συμπεριφορά τους (οικογενειακή – κοινωνική) αποδεικνύεται πλήρως ότι έχουν σωφρονιστεί και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο.

    ΣΚΟΠΟΣ
    Αυτό αποτελεί αξιοποίηση της επιστημονικής πραγματικότητας σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όποιον παραιτούμενος των προσωπικών του δεδομένων επιθυμεί να το κάνει χρήση.

    Επίσης οι περιορισμοί για τον αποκλεισμό από την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας λόγω εγκληματικής συμπεριφοράς είναι ρατσιστικοί, πολλώ δε μάλλον εάν αυτή η εγκληματική συμπεριφορά συνέβη στη χώρα μας, ώστε η Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία ευθυνόμαστε για την απουσία πολιτικής κοινωνικής ένταξης των ομογενών που υποδεχθήκαμε (εκπαίδευση, απασχόληση κλπ). Πολλώ δε μάλλον εάν ο πρώην εγκληματίας, μεγαλώνοντας ωριμάζει και σωφρονίζεται, ιδίως εάν ήταν εξαρτημένος χρήστης αξιοποιεί τις υποδομές του ΚΕΘΕΑ και θεραπεύεται και είναι πλέον ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

    Παραπέρα, εφόσον πρόκειται για ένα άτομο που έχει ενταχθεί πλέον επιτυχώς στην Ελληνική κοινωνία (έχει φυσιολογικές σχέσεις με συγγενείς, φίλους, συλλογικότητες), ο αποκλεισμός του προκαλεί στεναχώρια σε Έλληνες πολίτες συγγενείς του αλλά και φίλους του, που δικαιούνται και αυτοί να τον έχουν κοντά τους χωρίς να κινδυνεύουν να τον χάσουν (με απέλαση ή περιοριστικά μέτρα).

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
    Προσωπικά, είμαι εθελοντής στο ΚΕΘΕΑ και γνωρίζω περίπτωση ομογενή του Γιώργου Μπαρχουνταρισβίλι, από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, που ενώ ήρθε με τους συγγενείς του (1993) μητέρα, ετεροθαλής αδελφή και θείος, η μητέρα του πέθανε σχεδόν μόλις φτάσανε στην Ελλάδα (1997) ώστε δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία απόκτησης της Ιθαγένειας της. Αντίθετα η ετεροθαλής αδελφή του, ο θείος (δίδυμος αδελφός της μητέρας) με την οικογένεια του, απέκτησαν κανονικά την Ελληνική ιθαγένεια.
    Ο ίδιος για λόγους που μπορούμε εύκολα να φανταστούμε (οικονομικές δυσκολίες, ορφάνια, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία), έμπλεξε με τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή του κι αποφυλακίστηκε, αλλά λόγω της εξάρτησης του, αλλά και κοινωνικών διακρίσεων που είναι εύκολα κατανοητές, δεν είχε μυαλό να ασκήσει τα δικαιώματα του για απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας. Από την έρευνα που έκανα προσωπικά ως εθελοντής του ΚΕΘΕΑ για την υποστήριξη του, τεκμηρίωσα απολύτως ότι είχε καταθέσει αίτηση το 2004 για απόκτηση ιθαγένειας από το θείο του, αλλά ο φάκελος του καταχωνιάστηκε και τον βρήκαμε στο αρχείο του Δήμου Γιαννιτσών, χωρίς να μπορεί η υπάλληλος να εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε (βρέθηκαν όλα τα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, ενώ ο ίδιος διαθέτει τα πρωτότυπα). Μάλιστα από το 2009 συνελήφθη και κρατήθηκε δύο φορές για 3 και 6 μήνες αντίστοιχα, λόγω που αμφισβητήθηκε ότι είχε καταθέσει αίτηση πολιτογράφησης και παράλληλα δεν του επιστράφηκε (χάθηκε στο αρχείο της ΕΛΑΣ) το διαβατήριο του, ώστε δεν έχει κανένα στοιχείο ταυτότητας. Έκτοτε παιδεύεται στην Ελληνική Γραφειοκρατία, καθώς αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα της διαδικασίας πιστοποίησης της Ιθαγένειας από ομογενείς και ανεστάλη η συγκεκριμένη διαδικασία πολιτογράφησης, ώστε παρότι βρέθηκε ο φάκελος που εμπρόθεσμα κατατέθηκε (Δεκ. 2004), η διαδικασία εκείνη δεν μπορεί να εκκινήσει.
    Όμως ο Θείος του με την οικογένεια του απέκτησαν κανονικά την Ελληνική Ιθαγένεια και μάλιστα από το 2001.
    Σήμερα, ο Γιώργος Μπαρχουνταρισβίλι, έχει πλέον καθαρίσει από τα ναρκωτικά, έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από το ΚΕΘΕΑ και παρότι δεν έχει ταυτότητα (πρακτικά είναι ένα ζωντανό φάντασμα καθώς δεν μπορεί ούτε να εργαστεί, ούτε τραπεζικό λογαριασμό να ανοίξει, ΑΜΚΑ κλπ), είναι ένα πρότυπο κι ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας (συμμετέχει ως εθελοντής στο Κοινωνικό Ιατρείο, είναι πρόεδρος στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών, παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείο Μεταναστών «Οδυσσέας» στη Θεσσαλονίκη ώστε να τελειοποιήσει την ορθογραφία του (ποτέ δεν σπούδασε σε άλλο σχολείο πέρα από το ΚΕΘΕΑ) και προσωπικά είμαι πραγματικά υπερήφανος ως εθελοντής του ΚΕΘΕΑ, τον θέλω ως φίλο μου και συνεργαζόμαστε σε κοινωνική δραστηριότητα (π.χ. ενδιαφερόμαστε να συστήσουμε ένα Κοινωνικό Συνεταιρισμό για την απασχόληση ανέργων σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όμως δεν μπορεί να υπογράψει σε τίποτα). Παρά το άσχημο παρελθόν που τον βαρύνει, έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων (π.χ. της οικογένειας του, της οικογένειας μου και των πολλών φίλων που έχει) και είναι μία περίπτωση επιτυχίας του Σωφρονιστικού συστήματος αλλά και του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Παρότι προσωπικά δεν ανησυχώ ότι η διαρκής αδικία στο πρόσωπο του θα μπορούσε να τον εκτρέψει και πάλι στα ναρκωτικά και στην εγκληματικότητα, διότι είναι πολύ σταθερός ως προσωπικότητα, παρόλα αυτά το θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο να τον έχουμε εκτός της αγοράς εργασίας, να μην μπορεί να εργαστεί για να ζήσει, να μην μπορεί να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, και να εξαρτάται από τον υπερήλικο θείο του και τις εξαδέλφες του και νόμιμο, να φορτωνουμε τις κρατικές υπηρεσίες με ένα πρόβλημα που μπορεί να εκλείψει, και τέλος να προκαλούμε ανησυχία σε τόσους Έλληνες πολίτες που τον αγαπάμε και τον εκτιμάμε, που επενδύσαμε σε αυτόν για να γίνει χρήσιμος, ότι κάτι θα του συμβεί, ενώ θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει νόμιμα εργαζόμενος και ενεργά συμμετέχοντας.

    Η δυνατότητα χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας για την διαπίστωση της συγγένειας του με τον θείο του, όσο ακόμη είναι εν ζωή, εξασφαλίζει την βεβαιότητα της Ελληνικής καταγωγής του και απλοποιεί κάθε άλλη περιττή διαδικασία και γραφειοκρατία.

  • 24 Μαΐου 2015, 23:35 | Σάββας Λαζόπουλος

    Ελληνκή Υπηκοότητα, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση φοιτήσεως και ενστερνισμού των ελληνικώ παραδόσεων και ιστορικότητας, θεμελιωμένα με την πίστη στο Σύνταγμα και την Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα, πέραν και μακράν, οτιδήποτε φυλετικών-θρησκευτικών-οικογενειακών ή άλλου κράτους επιδράσεων και πεποιθήσεων που αντιβαίνουν τα Ελληνικά Ιδεώδη Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Οτιδήποτε τα αντιβαίνει να στερεί και την υπηκοότητα. Ιθαγένεια για ποιό λόγο; Δεν αφορά εθνότητα αλλά κρατική του ταυτότητα. Δεν είναι Έλληνες, αλλά αλλοδαποί. Άλλο Έλλην Υπήκοος-Πολίτης, και άλλο Έλλην το Γένος-Πολίτης. Εκπλήρωση απαραίτητα στρατιωτικών υποχρεώσεων για όσους κατά γένος υποχρεωτικά οφείλουν να εκπληρώσουν.

  • 24 Μαΐου 2015, 23:21 | ΓΩΓΩ Z.

    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΖΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ,Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΡΟΠΟ.

  • 24 Μαΐου 2015, 23:04 | christina

    ΝΑΙ στο νομοσχέδιο!διότι η ανωτερότητα ενός λαού έγκειται στην εξέλιξη της σκέψης του όσον αφορά ζητήματα και καθεστώτα που θεωρούνταν παγιωμένα καθώς και στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.Και η πραγματικότητα είναι πως τα άτομα που έχουν γεννηθεί,μεγαλώσει και ανατραφεί σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα καθώς και στον ελληνικό χώρο δεν θα έπρεπε να θεωρούνται λιγότερο έλληνες από τους αντίστοιχους πολίτες του έθνους μας εκ των οποίων ουκ ολίγοι απαξιώνουν και προσβάλλουν επανειλημμένα το ελληνικό ήθος.Ίσως το διαφορετικό «αίμα» να είναι τελικά αυτό που χρειάζεται η χώρα μας γιατί το ελληνικό(το οποίο ποιός τελικά μπορεί να ορίσει;)μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου αντάξιο των προγόνων που συνεχώς τολμάμε να επικαλούμαστε πιστεύοντας ηλιθιωδώς πως διαθέτουμε έστω ένα ψήγμα της αξιοθαύμαστης σοφίας τους.Για το τέλος παραθέτω τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα(γκουγκλάρετε για να τον βρείτε αμόρφωτοι προγονολάτρες):»Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν.Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο:την αρετή.Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.»

  • 24 Μαΐου 2015, 23:53 | Γ.Φ.

    Είναι αλήθεια πως από το 1974 που κουβαληθήκατε από τας Παρισίους και τας Νέας Υόρκας, όπου κάνατε διακοπές και δηλώνατε «διωκόμενοι της Χούντας» (αντιστασιακοί), φροντίσατε μέχρι σήμερα οι Έλληνες να μην τολμούν να γεννήσουν, να μεταναστεύουν ομαδικώς και να περιφέρονται άνεργοι, ως ξένοι στον τόπο τους. Και σήμερα έρχεστε να δώσετε τη χαριστική βολή στο κεφάλι του ελληνισμού αλλοιώνοντας την ανθρωπογεωγραφία της πάλαι ποτέ ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας στο σύνολό της. Αντί να φροντίσετε με βοηθητικούς φορολογικούς νόμους, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εξεύρεση εργασίας τους γηγενείς Έλληνες, εισάγετε καραβιές ολόκληρες από τριτοκοσμικούς υποψήφιους «ιθαγενείς». Το φοβερό είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που συνεχίζει να πιστεύει πως εσείς μπορεί να έχετε κάποια σχέση με τον ελληνικό λαό. Ενώ, τίποτα ελληνικό δε λέτε, δεν πιστεύετε και δεν κάνετε, συμπεριφερόμενοι ως γνήσιοι υπαλληλίσκοι της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκόσμιας τράπεζας.
    Λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ σε όλο το νομοσχέδιο. Θέλουμε να αποσυρθεί παντελώς και μαζί του κι εσείς.

  • 24 Μαΐου 2015, 22:42 | Ελένη Καστρινάκη

    Θεωρούμε το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του ανήθικο και παράλογο, που θα αποτελέσει πυρηνικής εμβέλειας χτύπημα στην κοινωνική συνοχή, ειρήνη και δημοκρατία στην Χώρα μας.  Με τραγικά ελλιπείς, από την διεθνή εμπειρία, προϋποθέσεις επιχειρείται να δωθεί η ιδιότητα του “έλληνα ιθαγενή” σε αλλοδαπούς σάν η ιθαγένεια να είναι ένα κουστούμι που σε ρόλο μόδιστρου η κάθε κυβέρνηση, μπορεί να το προσαρμόζει στα γούστα της.

    Ο ιθαγενής (indigenous στην Αγγλική, βλ. σχ. Διακήρυξη του ΟΗΕ), έχει σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά όπως γλώσσα, πολιτισμό, ιδιαίτερα ήθη και έθιμα, ιστορική συνέχεια στο πέρασμα των αιώνων και άρρηκτη σχέση με τον ιδιαίτερο γεωγραφικό χώρο που ονομάζει πατρίδα του.

    Η παραμονή γονέα αλλοδαπού επί 5 χρόνια στην Ελλάδα, πώς τεκμηριώνεται ότι μεταλαμπαδεύει όλα τα παραπάνω σε ένα παιδί 5-6 χρονών, απλώς και μόνο με την εγγραφή του στην Ά τάξη του δημοτικού?  Πώς τεκμηριώνεται ο εκούσιος και γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού προς την ελληνική κοινωνία δηλαδή το ψυχικό δέσιμο και η αρμονική ενσωμάτωση του σε αυτήν;

    Δεν τεκμηριώνεται με τίποτα. Απλώς καταδεικνύει την ψυχονευρωτική εμμονή μέρους της παρούσας κυβέρνησης να μεταλλάξει μια κοινωνία πολιτών με ξεκάθαρα εθνικά γνωρίσματα (άρα και κοινού κώδικα επικοινωνίας) σε ένα πολυπολιτισμικό καζάνιπου βράζει! Η διεθνή εμπειρία που έχουμε από τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες ιδιαίτερα στις ημέρες μας που η έκφραση του φονταμενταλιστικού μουσουλμανικού στοιχείου στις δυτικές κοινωνίες συνιστά καθημερινή απειλή.

    Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα (Mirza, Λονδίνο 2007 [2] ) σε βρετανούς μουσουλμάνους  β΄γενιάς ηλικίας 16-24 ετών, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων νεαρών δήλωσε πως θα προτιμούσε να στείλει τα παιδιά του σε Ισλαμικό σχολείο, θα προτιμούσε να ζει υπό τον Ισλαμικό νόμο και πιστεύει ότι θα πρέπει να τιμωρούνται με θάνατο όσοι Μουσουλμάνοι προσηλυτισθούν σε άλλη θρησκεία. Έρευνες με ανάλογα ευρήματα πάμπολλες, γνωστές στην κυρία υπουργό.

    Πώς θα διασφαλισθεί η ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία, όταν είναι παντού γνωστό ότι οι πράξεις των Μουσουλμάνων καθορίζονται από το Κοράνι και τον Ισλαμικό νόμο που θεωρείται ανώτερος από κάθε κοσμικό νόμο. Πώς θα διασφαλίσει ότι σε λίγα χρόνια μέσω του υψηλού ρυθμού γεννήσεων και την καταγεγραμμένη υπογεννητικότητα των ελλήνων, το αυξανόμενο ποσοστό των Μουσουλμάνων δεν θα απαιτήσει – με την ψήφο του “έλληνα ιθαγενή” – να εφαρμοστεί ο Ισλαμικός νόμος και στην Ελλάδα;

    Τα παραπάνω ερωτήματα την ώρα που ο ισλαμικός φονταμενταλισμός απλώνει σύννεφα βίας και φόβου σε όλον τον πλανήτη και την Ευρώπη, συνάγουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και αυτό θα το απαιτήσουμε οι Έλληνες Πολίτες.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Προς:
    Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
    Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα
    Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο
    Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση
    Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση
    Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κα. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου
    Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά

    Κοιν:
    Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά
    Αρχηγούς Πολιτικών κομμάτων
    Μέλη της Βουλής των Ελλήνων
    Έλληνες Ευρωβουλευτές
    Πρόεδρο και Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας
    Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
    Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
    Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
    Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
    Μέλη της Ιεράς Συνόδου

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
    Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας εν όψει της αντικατάστασης των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών από λεγόμενες «ανοιχτές δομές φιλοξενίας», σύμφωνα με την εξαγγελία της κυβέρνησης και μετά την πρόσφατη απόφασή της για απελευθέρωση κρατουμένων από τα κέντρα αυτά. Διερωτώμεθα τί ακριβώς σημαίνουν οι «ανοιχτές δομές», αν όχι την κατάργηση κάθε περιορισμού στην είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα ανεξέλεγκτου αριθμού λαθρομεταναστών, στην πλειονότητά τους εισερχομένων από την Τουρκία και προερχομένων κυρίως από μουσουλμανικές Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Αλγερία, Σομαλία, σύμφωνα με την ανάλυση της Frontex για το 2013 και 2014) και τον μέγιστο δημογραφικό κίνδυνο και την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας που αυτές συνεπάγονται. Πρόσφατα παραδείγματα κρουσμάτων τυφλής βίας σε Ευρωπαϊκές πόλεις καταδεικνύουν τραγικά και για πολλοστή φορά την πλήρη αποτυχία του καταναγκαστικού «πολυπολιτισμικού» μοντέλου.
    Τονίζουμε ότι είναι πρακτικά ουτοπική η υποχρέωση των λαθρομεταναστών, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται την πρώτη και την δέκατη πέμπτη κάθε μήνα στην Αστυνομία και ότι με αυτήν την τακτική η Ελλάδα καθίσταται πόλος έλξης λαθρομεταναστών και ουσιαστικά προσκαλεί νέα, ακόμη πολυπληθέστερα κύματά τους στο έδαφός της, και μάλιστα σε καιρό δραματικής έντασης του φαινομένου. Η αλματώδης αύξηση των μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με έγγραφο του αν. υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων (9-3-20-15) έχει ήδη εκτιναχθεί στο 223.22%, τη στιγμή που το κράτος των Τζιχαντιστών σχεδιάζει αποστολή τρομοκρατών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα το Βρεταννικό Ίδρυμα Quilliam για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (Δελτίο Ειδήσεων ΝΕΡΙΤ, 2-3-2015).
    Επισημαίνουμε ακόμη ότι η εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (Τα Νέα, 28-1-2015) ότι θα δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα προσκρούει στην απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία απορρίπτει την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και τα τέκνα τους, ακόμα και αν αυτά γεννήθηκαν στην χώρα μας. Η οποιαδήποτε κυβερνητική κίνηση που θα αντιτίθεται σε αυτήν την απόφαση, πέραν του ότι θα είναι παράνομη και αντισυνταγματική, συνιστά αυτοκαταστροφική πολιτική εκ μέρους των Ελλήνων καθώς συνέπεια της θα είναι η αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού από άλλες εθνότητες, κατάσταση κατά καμία έννοια νόμιμη ή κοινώς αποδεκτή. Τονίζουμε δε οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο ότι ούτε έλλειμμα ευαισθησίας έχουμε ούτε αγνοούμε τα επιχειρήματα για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά λαθρομεταναστών γεννημένα στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουμε όμως ότι η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών και η αντικειμενική αδυναμία ενσωμάτωσής τους στην Ελληνική κοινωνία, αφ’ ενός λόγω των τεράστιων αριθμών τους και αφ’ ετέρου λόγω της πλήρους ετερότητας του πολιτιστικού τους υποβάθρου από το ελληνικό, ενέχει θανάσιμους κινδύνους για τους Έλληνες, ένας από τους οποίους είναι και η δημιουργία ενεργών φυτωρίων εξτρεμιστών-τζιχαντιστών.
    Τόσο το θέμα της προσωρινής κράτησης των λαθρομεταναστών όσο και αυτό της απόδοσης ιθαγένειας έχουν άμεση συνάφεια με το ευρύτερο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Καμία πολιτική δεν θα είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, αν δεν κατανοήσουμε τον μηχανισμό που προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.
    Κατόπιν πολυετούς βιωματικής παρατήρησης έχουμε πλέον σαφέστερη εικόνα της διαδικασίας της λαθρομετανάστευσης. Ο μεγαλύτερος όγκος των εισερχομένων στη χώρα μας γίνεται στα σύνορα με την Τουρκία. Μέρος των μεταναστών καταφθάνει στη χώρα αυτή οδικώς και μέρος αεροπορικώς από χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες κατάργησης αδείας εισόδου. Δημιουργούνται ερωτήματα όπως:

    1. Γιατί οι λαθρομετανάστες θεωρούνται «πολιτικοί πρόσφυγες» όταν τα κράτη καταγωγής τους διαθέτουν εγκαθιδρυμένα πολιτεύματα διεθνώς αναγνωρισμένα με διενεργούμενες ελεύθερες εκλογές, κράτη στων οποίων τις πρεσβείες Ευρωπαϊκών χωρών ή τα Γραφεία του ΟΗΕ θα μπορούσαν να ζητήσουν και να λάβουν απευθείας άσυλο; Με ποιά λογική το ελληνικό κράτος καλείται να αποδεχθεί τον αυτοχαρακτηρισμό τους ως «πολιτικών προσφύγων» όταν είναι αντικειμενικά αδύνατο να εξακριβωθεί αν πρόκειται για άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή στρατευμένα από οπουδήποτε; Στην ανάλυση της Frontex για το 2014 επισημαίνεται ότι συχνά λαθρομετανάστες ισχυρίζονται ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές κρύβοντας την αληθινή τους εθνικότητα, και τονίζεται η περίπτωση καταζητούμενου Τσετσένου τρομοκράτη που παρίστανε τον Σύρο.
    2. Άπαντες οι αλλοδαποί κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα εμφανίζονται ως μη κατέχοντες διαβατήρια. Πως όμως μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τόσα παρεμβαλλόμενα κράτη εφαρμόζοντα συνοριακούς ελέγχους διαβατηρίων; Όσοι διατείνονται ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες γιατί δεν αιτούνται άσυλο, όπως τους το επιτρέπει η Σύμβαση της Γενεύης, στα όμορα ή στα ενδιάμεσα κράτη, και δη στην Τουρκία, που υποχρεούνται να επιληφθούν σχετικά;
    3. Γιατί οι διάφορες «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ (στην πλειονότητά τους αδρά χρηματοδοτούμενες και από την ενδεή Ελλάδα) δεν δραστηριοποιούνται πρώτιστα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αντί της χώρας μας, ώστε να βοηθήσουν επί τόπου και να απαλειφθεί έτσι η μάστιγα του δουλεμπορίου;
    4. Γιατί διαθέτουν χιλιάδες ευρώ για να εισέλθουν παράνομα στην μακρινή Ελλάδα, και να γίνουν οικονομικοί μετανάστες άτομα οι οικονομίες των χωρών των οποίων αναπτύσσονται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ΑΕΠ (Παγκόσμια Τράπεζα, 2014) από ό,τι η δική μας, αντί να τα χρησιμοποιήσουν στην πατρίδα τους προς ριζική αντιμετώπιση των βιοποριστικών τους προβλημάτων;

    Τα ερωτήματα αυτά καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο δεν είναι άσχετο από την πάγια πολιτική της γείτονος χώρας για εθνική υπονόμευση της Ελλάδας, ίσως με τη συνεργασία ή την ανοχή άλλων χωρών. Θυμίζουμε την περιβόητη δήλωση Οζάλ «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από ‘δω μεριά και να τελειώνουμε με αυτούς» (Παρόν, 8-3-2009). Η ελαστικότητα των ελληνικών νόμων επιτείνει το πρόβλημα διότι αποτελεί κίνητρο για τη λαθρομετανάστευση και ουσιαστικά διευκολύνει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
    Για τους λόγους αυτούς, και διότι το 86% των Ελλήνων ζητούν έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Pew Research Center (12-5-2014), είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να εφαρμόσει η ελληνική πολιτεία τους νόμους όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:

    1. Άμεση καταγγελία και κατάργηση των εθνοκτόνων κανονισμών Δουβλίνο Ι, ΙΙ & ΙΙΙ.
    2. Επίκληση των πραγματικών λόγων της ανθρωπιστικής κρίσης για αναστολή της Συνθήκης της Γενεύης, άλλως εφαρμογή του «γεωγραφικού περιορισμού» όπως προβλέπει η Σύμβαση αυτή και εφαρμόζει η Τουρκία. Αόριστη αναστολή παροχής ασύλου έως ότου η Ελλάδα ξεπεράσει τη δριμεία ανθρωπιστική κρίση, διότι μια χώρα σε οικονομική και δημογραφική κρίση δεν μπορεί να χορηγεί άσυλο σε εκατομμύρια αλλοδαπών.
    3. Επαναπατρισμός όλων των παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν εκ των υστέρων «νομιμοποιητικά έγγραφα» που είναι άκυρα (αφού μια παράνομη πράξη, η παράνομη είσοδος, δεν μπορεί να έχει έννομες συνέπειες) είτε με δικά τους έξοδα είτε με έξοδα των Πρεσβειών τους. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσει το διεθνές παράδειγμα πάταξης της μάστιγας του δουλεμπορίου και της στυγνής ρατσιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπων.
    4. Απλοποίηση των περιπτώσεων χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας με νόμο που θα προβλέπει αποκλειστικά και μόνον τις κάτωθι τρείς περιπτώσεις: α) Τέκνο που έχει έναν τουλάχιστον γονέα Έλληνα πολίτη με τη γέννησή του, β) Τέκνο που έχει υιοθετηθεί από Έλληνα πολίτη πριν την ενηλικίωσή του, γ) Αλλοδαπός διακεκριμένος λόγω εξαιρετικής υπηρεσίας που προσέφερε στην Ελλάδα
    5. Κατάργηση νόμων όπως ο νόμος Καστανίδη (Ν. 3904/2010) που συνέτειναν στην γιγάντωση της εγκληματικότητας και ουσιαστικά απαγορεύουν στις αρχές την απέλαση των παραβατικών αλλοδαπών ανεξαρτήτως βαθμού εγκλήματος.
    6. Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού στα πρότυπα της Αυστραλίας σε πλήθος γλωσσών και διανομή του στις Πρεσβείες τους μέσω της διπλωματικής οδού και του διαδικτύου, με το οποίο να καθίσταται σαφές ότι ο παρανόμως εισελθών στην Ελλάδα αλλοδαπός θα απελαύνεται άμεσα.
    7. Επαναφορά της αρμοδιότητας φύλαξης των συνόρων της ελληνικής επικράτειας στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον μοναδικό φορέα της Άμυνας της χώρας σύμφωνα με το Σύνταγμα.
    8. Σε περίπτωση που το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς παρουσιασθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, λόγω της υψίστης κρισιμότητας της κατάστασης συντρέχουν τόσο οι αντικειμενικές όσο και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις ενεργοποίησης του σχετικού άρθρου 44, παρ. 2 του Συντάγματος περί άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός επ’ αυτού.

    ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
    1. Ιωάννης Αβραμίδης, Καθηγητής, Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    2. Δημοσθένης Κ. Αγγελίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    3. Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    4. Ιωάννα Αναστασοπούλου, Καθηγήτρια, Ε.Μ.Π., ΕΛΛΑΣ.
    5. Αντώνιος Ανδρεάτος, Καθηγητής, Σχολή Ικάρων, ΕΛΛΑΣ.
    6. Ιωάννης Αργυρόπουλος, PhD, Διευθυντικό στέλεχος, AT&T Labs, ΗΠΑ.
    7. Δρ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος, Λόγιος, Συγγραφεύς, ΗΠΑ.
    8. Αντώνης Βαρδουλάκης, Καθηγητής, Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    9. Αλέξανδρος Βογιατζής, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.
    10. Eleftherios N. Botsas, Ph.D., Professor Emeritus, Oakland University, ΗΠΑ.
    11. Νικόλαος Γεωργαντζόγλου, Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α., ΕΛΛΑΣ.
    12. Σωτήριος Γεωργιάδης, Υποναύαρχος εν αποστρατεία Πολεμικού Ναυτικού, ΕΛΛΑΣ.
    13. Δημήτριος Α. Γεωργίου, Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    14. Γεώργιος Γιαννόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    15. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    16. Παναγιώτης Γιαννούλης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    17. Nina Gatzoulis, Professor, University of New Hampshire, ΗΠΑ.
    18. Demetrios J. Constantelos, Professor Emeritus, Richard Stockton University, ΗΠΑ.
    19. Socrates Dokos, PhD, Associate Professor, UNSW, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
    20. Spyros Economides, Professor Emeritus, California State University, ΗΠΑ.
    21. Αθανάσιος Επίσκοπος, Αν. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.
    22. Παύλος Ευθυμίου, Ομότιμος Καθηγητής, Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    23. Christos C. Evangeliou, Professor, Towson University, Maryland, ΗΠΑ.
    24. Κλεάνθης Θραμπουλίδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    25. Pandelis Halamandaris, Professor Emeritus, Brandon University, ΚΑΝΑΔΑΣ.
    26. Paul Peter Hatgil (Apostolos Panayiotis Hatgilakos), Professor Εmeritus, University of Texas, ΗΠΑ.
    27. Maria Hatzoglou, Professor, Case Western Reserve University, Cleveland Ohio, ΗΠΑ.
    28. Petros Ioannou, Professor, University of Southern California, ΗΠΑ.
    29. Thomais Kakouli-Duarte, PhD, Lecturer, Institute of Technology Carlow, ΙΡΛΑΝΔΙΑ.
    30. Nicolas Kaloy-Καλογερόπουλος, Ph.D. (Philosophy, Geneva University), President of the European League of Geneva, ΕΛΒΕΤΙΑ.
    31. Rev. Dr. Lambros Kamperidis, Université de Sherbrooke, Quebec, ΚΑΝΑΔΑΣ.
    32. Δημήτρης Λ. Καράμπαλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    33. Χρήστος Καράτζιος MD, Επίκουρος Καθηγητής, Κέντρο Υγείας Πανεπιστημίου ΜcGill, Μόντρεαλ, ΚΑΝΑΔΑΣ.
    34. Konstantinos Kontzialis, Post doctoral fellow, McGill University, ΚΑΝΑΔΑΣ.
    35. Παναγιώτης Κ. Κολιόπουλος, Καθηγητής, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.
    36. Ιωάννης Κόντος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.
    37. Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, συγγραφέας, ΕΛΛΑΣ.
    38. Ηλίας Κουρούμαλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
    39. Χριστόφορος Κουτίτας, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ.
    40. Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
    41. Γεώργιος Κυριακού, Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    42. Demosthenes Konstantatos, Ph.D., Greenwich CT, ΗΠΑ.
    43. Μιλτιάδης Κύρκος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, ΕΛΛΑΣ.
    44. Πέτρος Κωμοδρόμος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
    45. Ιωάννης Β. Κωνσταντόπουλος, Prof. Emer. Ecole Polytechnique de Bruxelles, ULB, Πρ. Καθηγητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ΕΛΛΑΣ.
    46. Νίκος Κωτσοβίνος, Ομότιμος Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    47. Αναστάσιος Λαζαρίδης, PhD, Professor Emeritus, Widener University, Chester, PA, ΗΠΑ.
    48. Μαρία Αλεξ. Λευτάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    49. Αστέριος Λιώλιος, Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    50. Xanthippi Markenscoff, Distinguished Professor, University of California, San Diego, HΠA.
    51. Κώστας Μελακοπίδης, τ. Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
    52. Lefteris Mermigas, Dept. of Pathology, SUNYAB, ΗΠΑ.
    53. Aristotle Michopoulos, Ph.D., Professor, Hellenic College, MA, ΗΠΑ.
    54. Nicholaos L. Moraitis, Ph.D., University of California, ΗΠΑ.
    55. Γιώργος Μπαλόγλου, τ. Αν. καθηγητής, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Θεσσαλονίκη , ΕΛΛΑΣ.
    56. Δημήτριος Μπάρος, MSc, PhD, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τ.Ε.Ι. Πάτρας, ΕΛΛΑΣ.
    57. Δημήτριος Μπέσκος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    58. Ιωάννης Μπουλούκος, Υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α.), ΕΛΛΑΣ.
    59. Στέφανος Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    60. Δημήτριος Παντελής, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.
    61. Γρηγόριος Παπαγιάννης, Dr. Phil., Αν. Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    62. Α. P. (Tom) Papadopoulos, r. Senior Research Scientist, Adjunct Professor (Guelph, Laval), Ontario, ΚΑΝΑΔΑΣ.
    63. Kyriakos Papadopoulos, Professor, Tulane University, ΗΠΑ.
    64. Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος, MD, PhD, Ομότιμος Καθηγητής, Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    65. Μάρω Παπαθανασίου, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.
    66. Στέφανος Παπακώστας, τ. Καθηγητής Deree College, University of Indianapolis, ΕΛΛΑΣ.
    67. Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος, τ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    68. Νικόλαος Παπαροδόπουλος, τ. Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
    69. Παναγιώτης Αλ. Παταργιάς, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΕΛΛΑΣ.
    70. Γιώργος Παύλος, Αν. Καθηγητής, Δ.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ.
    71. Βασίλης Περδικάτσης, Ομότιμος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
    72. Ellene Phufas-Jousma, Professor SUNY ERIE, Buffalo NY, ΗΠΑ.
    73. John Psarouthakis, PhD, Universities of Michigan and Edinburgh-Scotland, ΕΛΛΑΣ.
    74. Evangelos Rigos, Mariner Master, BBA, Pace University NY, ΕΛΛΑΣ.
    75. Κωνσταντίνος Π. Ρωμανός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
    76. Αντώνιος Σανγβινάτσος, PhD, Οικονομικός Αναλυτής, PIMCO, Los Angeles, ΗΠΑ.
    77. Βιργινία Σιζιόπικου, Αν. Καθηγήτρια, University of Alabama at Birmingham, ΗΠΑ.
    78. Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ.
    79. Georgia Triantafillou, Professor, Temple University, PA, ΗΠΑ.
    80. Τατιάνα Τσακιροπούλου, Καθηγήτρια, University of Alabama, ΗΠΑ.
    81. Μαρία Υψηλάντη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
    82. Αναστάσιος Φίλιππας, Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π., ΕΛΛΑΣ.
    83. Vasilis Fthenakis, Professor, Columbia University, New York, NY, ΗΠΑ.
    84. Νικόλαος Φυτρολάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π., ΕΛΛΑΣ.
    85. Παύλος Χατζηκωνσταντίνου, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.
    86. Ιωάννης Χατζόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.
    87. Γεώργιος Μ. Χορς, Αναπληρωτής Καθηγητής , Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

  • 24 Μαΐου 2015, 22:03 | Λάζος Γεώργιος

    Άρθρο 120 του Συντάγματος, παρ. 2:

    »Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.»

    Δεν υπάρχει μετανάστης που θα λάβει την ιθαγένεια και θα τηρήσει αυτό το άρθρο. Ειδικά οι ομάδες που θέλουν να επιβάλουν ακόμα και με την βία την σαρία. Αυτό απο μόνο του κάνει την τροποποίηση αντισυνταγματική και με βρίσκει αντίθετο.

  • 24 Μαΐου 2015, 22:20 | Κούρταλη Φούλη

    Εξ αρχής το νομοσχέδιο έχει λάθος τοποθέτηση. Επιτέλους πρέπει να γίνει λόγος για υπηκοότητα και όχι για ιθαγένεια, μιας και είναι δυο διαφορετικά πράγματα εξ’ ορισμού. Η ιθαγένεια δεν μπορεί να δίδεται με νομοσχέδια μιας και είναι κληρονομικό δικαίωμα. Με γνώμονα την υπηκοότητα λοιπόν και πάλι δεν με καλύπτουν οι ανωτέρω διατάξεις. Εκτός της ελληνικής παιδείας θα πρέπει να δίδονται εξετάσεις για να αποδειχθεί κατά πόσο οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και να μπορούν να γίνουν πολίτες της χώρας μας γιατι δεν πρέπει να μας διαφεύγει οτι οι περισσότεροι προέρχονται απο χώρας με διαφορετικές και μάλιστα σκληρές κουλτούρες που η αξία της ζωής δεν είναι τόσο σπουδαία, πράγμα που πρέπει να συνυπολογιστεί σε κάθε διαβούλευση διάταξης ή νόμου.

  • Οτι υπαρχει στην Ελλαδα ανηκει εξ αδιαιρετου σε ολους τους Ελληνες εξ αιματος και μονο σε αυτους. Οι εξ αιματος Ελληνες μονο εχουν δικαιωμα να διαχειριζονται την περιουσια τους που ειναι η ιδια η Ελλαδα και κανενας αλλος φυτευτος. Οποιος τολμισει να χαρισει την περιουσια μας θα εχει υποπεσει στα κακουργηματα που αναφερουν το Συνταγμα και οι Συνταγματικοι νομοι και τις επιπτωσεις των παρανομων πραξεων του θα τι υποστει αμεσα σε ατομικο του επιπεδο. ( Αυτο που θελουν να δωσουν σε φυτευτους, ισχυει στις χωρες των φυτευτων;;;;;). Παναγιωτης Θεοδωριδης . Οι αποψεις που δεν συνοδευονται απο τα πραγματικα ονοματα και στοιχεια των γραφοντων, ειναι αποδειξη της φασιστικης επιβολης των δοσιλογων διαχειριστων της εξουσιας και των ντοπιων και ξενων αφεντικων τους.

  • 24 Μαΐου 2015, 22:29 | tasos masttrogiannis

    Κυρια υπουργε , ειστε ενοχη για το κακούργημα της εσχατης προδοσίας .
    Εκλογές με υπόδικους, με εκρεμή δικογραφία (έχει ανακοινωθεί στην βουλή) απο το 2011 κατά 173 βουλευτών,υπουργών και 127 που την συγκαλύπτουν είναι άκυρες. Ο Ελληνικός λαός δεν θα τους ξαναψηφίσει και ετοιμάζουν νεο εκλογικό σώμα αλλοδαπών, όπως νέο στρατό δημοσίων υπαλλήλων -φθηνότερων – αλλοδαπών δίνοντάς τους την Ελληνική ιθαγένεια (είναι προυπόθεση για να προσληφθούν στο δημόσιο). Όλα είναι σχεδιασμένα. ειναι ή δεν ειναι ακυρες οι εκλογές Κ Κωσταντοπούλου??? Υπάρχει ΚΑΤΑΔΙΚΗ (ΜΕ ΉΔΗ ΔΕΔΙΚΑΣΜΈΝΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΉΔΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120). Ενώ, εις βάρος και των ***τωρινών** 300σιων και ιδιαίτερα των πρώην 127 βουλευτών που επι 3 χρόνια αποσιωπούσαν και υπέθαλπταν την εσχάτη προδοσία (και που μέχρι σημερα συνεχίζουν ανένδοτοι να την συγκαλύπτουν ,και υποθάλπτουν .. , Ιχύει (βάση του 120) Καταδίκη για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας και του προσχεδιασμού γενοκτονίας ., 1) Εγκληματική παράλειψη άσκησης των εισαγγελικών καθηκόντων της Βουλής στην εξέταση της δικογραφίας για Εσχάτη Προδοσία κατά των μελών της, που εκκρεμεί στην Βουλή από την 24-11-2011 (ΠΚ 239 παρ.β) και συνέργειας –εκπαραλείψεως- σε Εσχάτη Προδοσία (ΠΚ 45, 46,134, 120 παρ.3 Συντ), κατάπλασματική συρροή, υπέρ της τελευταίας.2) Άσκηση ποινικής δίωξης για εσχάτη προδοσία, στα πλαίσια της από 27-05-2010 μήνυσης που εκκρεμεί στην βουλή, από τον εισαγγελέα της τακτικής δικαιοσύνης ,κατά τις διατάξεις του άρθρου 97 Συντ., με ταυτόχρονη αφαίρεση της δικογραφίας από την βουλή . Ενώ η αδικαιολόγητα μακρά μέχρι τούδε καθυστέρηση της προόδου της υπόθεσης αυτής στην Βουλή, υποδηλώνει, από μέρος των όποιων υπεύθυνων και (πολιτικών αλλά και πολιτών) , δόλο κωλυσιεργίας της, η οποία μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους κατηγορούμενους να διαφύγουν στο εξωτερικό και το σημαντικότερο, επιτρέπει την συνεχιζόμενη διάπραξή της (ως διαρκούς κακουργήματος) και καταδικάζει την Ελλάδα σε μια κατάσταση νομιμοποιημένης δια της ενόχου σιωπής΅ των ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ από ξένες δυνάμεις . . Στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστο τα 300 μέλη της νυν Βουλής καθίστανται υπαίτια και Κακουργηματικής Κατάχρησης Εξουσίας, δια της παράβασης των άρθρων 239 παρ.β και 27, 15. ΠΚ. Ταυτόχρονα, η δόλια κωλυσιεργία της προόδου της αυτεπάγγελτης εκεινης δικογραφίας , συνιστά και αληθή σωρευτική συνέργεια αυτών και σε ΔΙΑΡΚΗ διάπραξη κι εγκαθίδρυση κατάστασης Εσχάτης Προδοσίας της Ελλάδας (ΠΚ 45,46, 134), δεδομένου ότι η Εσχάτη Προδοσία είναι Διαρκές Κακούργημα (Συντ. 97, 120, 684/1975 ΟλΑΠ). .. Με την παράλειψη των και την(επι 3 χρόνια) κακουργηματική αυτή σιωπή των 300σίων της βουλής ,(και του κάθε πολίτη ) , οι εν λόγω κατηγορούμενοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις προδοτικές διατάξεις του 1ου (και 2ου) Μνημονίου και 1ης (και 2ης) Δανειακής Σύμβασης (ΠΚ 134), και καταδικάζοντας έτσι την Ελλάδα σε μια ουσιαστική και διαρκή κατάσταση Εσχάτης Προδοσίας και Κατοχής της και τον Λαό σε έναν αργό βασανιστικό βιολογικό, ηθικό και εθνικό θάνατο. ΕΝΩ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥς ΚΑΤΑΛΥΣΗς ΤΟΥ .ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟς ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗς . ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΠ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗς ΒΟΥΛΗς ΕΧΕΙ με ταυτόχρονη παράληψη διώξεων ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ , ΤΟΤΕ ,ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΠΚΔ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΟΛΟΙ οι πολίτες, ενώπιον ανακριτικού υπαλλήλου , 1) ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 120 , 2) να ζητήσουμε ( γραπτώς και ενόρκως επίσης) τα όπλα και το εθνόσημο . 3) Να αποκαλύψουμε ενόρκως ότι ισχύει δικογραφία εσχάτης προδοσίας εις βάρος των πολιτικών 4)ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ όλους τους πολιτικούς για κακούργημα , δόλο και συνέργεια σε γενοκτονία, επίσης και τον κάθε υπεύθυνο για κακουργηματική παράληψη διώξεων δικογραφίας εσχάτης προδοσίας που ισχύει εις βάρος 173 βουλευτών -υπουργών , απ τις 24\11\2011 , 5)να πάρουμε (ο π ω σ δ ή π ο τ ε )επικυρωμένο αντίγραφο των όσων καταγγείλαμε- καταθέσαμε (το επικυρωμένο αντίγραφο , είναι δικαστική εντολή οπου η οποία , έκτοτε μας προστατεύει νομικά αλλα και ουσιαστικά . 6) να κοινοποιήσουμε παντού (σε όσους πολίτες συγκάλυψαν την προδοσία και καταπάτησαν το σύνταγμα και ιδίως να ενημερώνουμε επισήμως όλες τις κρατικές υπηρεσίες κοινοποιώντας τους το επικυρωμένο αντίγραφο …https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200775518050203&set=a.1303244981119.2039806.1230303395&type=1&theater

  • 24 Μαΐου 2015, 21:53 | Χρήστος

    Πρόκειται για απαράδεκτο νομοσχέδιο. Το Ελληνικό Έθνος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με το κίνδυνο οριστικής εξαφάνισης. Αυτή διενεργείται μέσω τριών μηχανισμών:
    Α) υπογεννητικότητα των Ελλήνων
    Β) μετανάστευση προς το Εξωτερικό, ιδίως μορφωμένων και ευφυών Ελλήνων. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ευφυΐα ενός ατόμου δεν καθορίζεται μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από κληρονομικούς-γενετικούς παράγοντες, τότε είναι λογικό να αναμένει κανείς μια μείωση του μέσου δείκτη ευφυΐας των Ελλήνων τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Έθνους για επιβίωση δεδομένου ότι οι ευφυέστεροι εξ αυτών μεταναστεύουν σε νεαρή ηλικία και δημιουργούν οικογένεια και απογόνους στο εξωτερικό
    Γ) ανεξέλεγκτη μετανάστευση από χώρες του Τρίτου Κόσμου, της Μ.Ανατολής και των Βαλκανίων.
    Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα να αντικαθίσταται σταδιακά ο γηγενής ελληνικός πληθυσμός από ένα αλλότριο μείγμα ξένων πληθυσμών με εντελώς διαφορετική θρησκευτική-πολιτισμική ταυτότητα λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτισμικών, ακόμη και φυλετικών καταβολών. Αν λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος του αριθμού των προσφύγων αλλά και των ΄΄προσφύγων΄΄ (οικονομικοί λαθρομετανάστες που δηλώνουν πρόσφυγες) που περνούν τα σύνορα και ίσως εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέχρι κάποιο παιδί τους να πάει σχολείο, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Σύντομα οι Έλληνες θα είμαστε μειονότητα στην ίδια μας την χώρα. Πρόκειται για βίαιη επιβολή της πολυπολιτισμικότητας σε ένα λαό ο οποίος ποτέ δεν ερωτήθηκε αν την επιθυμεί. Η μετανάστευση και η συνεπαγόμενη πολυπολυτισμικότητα δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αναπόδραστη ιστορική εξέλιξη. Αποτελούν προϊόν πολιτικής επιλογής και των χωρών οι οποίες τις υφίστανται. Ως τέτοιο θα έπρεπε να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού Λαού: αν κάποιο νομοσχέδιο πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα είναι αυτό. Κάθε λαός έχει δικαίωμα να βάζει όσους φραγμούς θέλει στην είσοδο αλλότριων στοιχείων τόσο στον γεωγραφικό του χώρο όσο και στην πολιτική του κοινότητα, έχει δικαίωμα να διατηρήσει την θρησκευτική και πολιτισμική του ταυτότητα, δηλαδή την μονοπολιτισμικοτητά του, έχει δικαίωμα να διατηρεί ακόμη και την φαινοτυπική του ιδιαιτερότητα, δηλαδή τυχόν ιδιαίτερα βιολογικά-ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του.
    Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται καθολική άρνηση χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών αλλά αυστηρή επιλογή, όχι μόνο με βάση τυπικά κριτήρια όπως στο παρόν νομοσχέδιο αλλά και ουσιαστικά όπως: το θρήσκευμα των γονέων και του παιδιού, η γνώση ή μη της Ελληνικής, η καταγωγή των γονέων, η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα (το οποίο είναι δύσκολο να ελεγχθεί αλλά όχι ακατόρθωτο)κ.οκ. Η παραπάνω μέθοδος θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις ελληνοποιήσεις, μόνο για όσους πραγματικά τις αξίζουν, κάτι το οποίο είναι και το επιθυμητό. Ιδανικό θα ήταν η χορήγηση ιθαγένειας ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις να μην γίνει στην δεύτερη γενεά μεταναστών αλλά στην τρίτη. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να επανελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις των τελευταίων 25 ετών και από όσους έλαβαν ιθαγένεια χωρίς να πληρούν τα παραπάνω ουσιαστικά κριτήρια (που είναι και οι περισσότεροι) αυτή να αφαιρεθεί και να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα, με τελική επιλογή την απέλαση. Το πληθυσμιακό κενό που ενδεχομένως προκύψει ας γίνει προσπάθεια να καλυφθεί μέσω κινήτρων ενίσχυσης της γεννητικότητας των αυτοχθόνων Ελλήνων.
    Αν πάντως το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την μάλλον προσχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων.

  • 24 Μαΐου 2015, 21:52 | Δημήτρης Νινιός

    Γιατί έχουμε μπερδέψει την υπηκοότητα που ειναι νομικός όρος με την ιθαγένεια που ‘εχει βάση την γέννηση.
    Προτείνω λοιπόν να αποσηρθή ο νόμος να οριστούν οι έννοιες υπηκοότητα και ιθαγένια και να επανέλθη για σύζήτηση