Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 16 Μαΐου 2015, 21:01 | ΜΑΡΙΑ

    Πολύ κακώς έχει ταυτιστεί η υπηκοότητα με την ιθαγένεια,παίζεται με τις λέξεις
    Στην υπηκοότητα έχουμε να κάνουμε απλά με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ενώ στην ιθαγένεια έχουμε να κάνουμε με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος στο οποίο αυτός ανήκει!! Δηλαδή το κράτος του, την πατρίδα του.Και για ποιόν λόγο ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε απόδοση υπηκοότητας …εμείς είμαστε τόσο γενναιόδωροι και δίνουμε Ιθαγένεια;;;

  • 16 Μαΐου 2015, 20:09 | Arjana Tusku

    Καλησπέρα σας και πάλι. Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω για τον γιο μου. Τον έχω φέρει εδώ σε ηλικία 2 χρονών. Έχει τελειώσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεχίζει τώρα στο πανεπιστήμιο. Του είχαμε καταθέσει τα έγγραφα για την ελληνική ιθαγένεια με τον νόμο ΡΑΓΚΟΥΣΗ και δεν έχουμε πάρει απάντηση τόσα χρόνια. Τώρα δεν ξέρουμε εάν μπορεί να πάρει την Ελληνική Ιθαγένεια με τις παραπάνω αντικαταστήσεις που γίνονται για τον νόμο. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε το σύντομων γρηγορότερα για το τι πρόκειται να γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

  • 16 Μαΐου 2015, 19:25 | Βασιλης Μαργιολας

    Η δημόσια διαβούλευση σας μάρανε πανάθεμα σας,μπερδέψατε ηθελημένα την βούρτσα με την σκούπα, που απ’οτι φαίνεται θα σας πάρει γρήγορα. Γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα στους αυτόχθονες Έλληνες με δημοψήφισμα ΑΝ θέλουν η Όχι να ονομάζονται οι λαθραίοι όπως και ίδιοι.;;; Ιθαγένεια προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς, η έναν από τους δυο. Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη της υφηλίου δίνεται υπηκοότητα και ΜΟΝΟ….ούτε οι ίδιοι αμερικανοι δεν μπορούν να έχουν ιθαγένεια,λόγω των ιθαγενών ινδιάνων, παρά μόνο υπηκοότητα. Και έρχεστε εσείς να τα διαλύσετε όλα. Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα.;;;;;;

    Ειναι η δευτερη φορα που το αναρτω…..ας ελπισουμε πως δεν θα υπαρξει λογοκρισια.!`

  • 16 Μαΐου 2015, 18:39 | Buzo Rodolfo

    Καλησπερα,ηθελα να σας ρωτησω εμεις που καναμε αιτηση το 2012 πρεπει να κανουμε κατι εξτρα ,να περιμενουμε η παλι απο την αρχη ;;;

  • 16 Μαΐου 2015, 17:54 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

    Από ότι βλέπω, οι περισσότερες αναρτήσεις είναι από ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, οι οποίοι θέλουν να γίνουν Έλληνες και λυπάμαι που δεν βλέπω αναρτήσεις από αγανακτησμένους Έλληνες πολίτες, που δεν νοιάζονται, όταν με αυτά τα νομοσχέδια η πατρίδα τους παραδίδεται άνευ όρων σε ξένα συμφέροντα, το οποία εσείς κυρία υπουργέ ευθαίως εξυπηρετήτε με αυτά. Αν είναι δυνατόν, σε μία χώρα εξουθενωμένη από την κρίση και τα μνημόνια, όπου η γεννητικότητα των ντόπιων πληθυσμών συνεχώς μειώνεται, εσείς να προσδοκάτε να ελληνοποιήσετε χόρδες από μουσουλμάνους κυρίως λαθρομετανάστες και να μετατρέψετε αυτή την χώρα σε έρμαιο των μουσουλμανικών πρακτικών και πεποιθήσεων. Είναι ντροπή, μία υπουργός που ονομάζεται Ελληνίδα, να κινεί τέτοιες πράξεις, ενάντια στον λαό της και να το βαφτίζει ανθρωπιστική αυτονόητη πράξη.
    Κανείς στην Ελλάδα Έλληνας έχει πρόβλημα με την ελληνοποίηση ελληνικών πληθυσμών από την Ρωσσία, την Μικρά Ασία και άλλες χώρες, εφόσον πρόκειτε για Έλληνες ελληνόφωνους και χριστιανούς.
    Αλλά δεν μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε την συγκατάθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, επειδή ψήφισε κατά μεγάλο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ, στο να νομιμοποιείτε μεγάλα πλήθη λαθραίων και παράνομων μουσουλμανικών πληθησμών χωρίς να ερωτάτε με δημοψήφισμα πρώτα τον ελληνικό λαό.
    ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν σας έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να αποφασίζετε και να διατάζετε τέτοιους νόμους, που σαφώς έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τον ντόπιο ελληνικό λαό. Τέτοιες πράξεις θεωρούνται και θα εκδικαστούν εις βάρος σας στο μέλλον ως προδοτικές αντιελληνικές πράξεις. Κανονίστε λοιπόν την πορεία σας!
    Ο ελληνικός λαός μπορεί να μην αντιδρά αρκετά μέχρι τώρα, παρόλες τις συνέπειες που υπέστει από τις ανθελληνικές πράξεις των πολιτικών ρεντίκολων που μας κυβερνούν, αλλά πιστέψτε με, η κοινωνία βράζει και είναι έτοιμη να ανατιναχτεί. Αποτρέψτε τέτοια συμβάντα αρχίζοντας να συνειδητοποιείτε ότι αντιπροσωπείτε τους Έλληνες και όχι τους λαθραίους. Αλλιώς σας εγγυώμαι, ότι θα το πληρώσετε ακριβά, διότι ο θυμός του λαού αν ξεσπάσει, δεν θα έχετε να κρυφτείτε πουθενά!
    Το να έλεγα με σεβασμό, θα ήταν υποκρισία, και δεν συνιθήζω να υποκρίνομαι, διότι σεβασμός δεν απαιτείται, αλλά αποδίδεται βάσει πράξεων σας, οι οποίες υπολοίπωνται.

    Χρήστος Θωμαΐδης, ένας από πολλούς αγανακτισμένους Έλληνες πολίτες

  • 16 Μαΐου 2015, 17:30 | Τάσος

    Άλλο η ιθαγένεια και άλλο η υπηκοότητα .
    Η ιθαγένεια είναι κάτι που δίδεται από τους γονείς,όχι κάτι που μπορεί να αποκτηθεί.
    Ιθαγένεια μόνο σε παιδιά που τουλάχιστον ένας γονέας διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα για 10-15 χρόνια!
    Και όχι η κάθε λαθρομετανάστης να έρχεται στην Ελλάδα έγκυος να γεννάει εδω και σε 10 χρόνια το παιδί είναι Έλληνας…

  • 16 Μαΐου 2015, 17:15 | Κωνσταντινος

    να δωσετε υπηκοοτητα και οχι ιθαγενεια πουθενα στον κοσμο δεν γινεται αυτο…

  • 16 Μαΐου 2015, 17:53 | Ζaour

    Φαίνεται οτι παιδιά τρίτης γενιάς που ο ένας απο τους δυο γονείς τους απόκτησαν την ιθαγένεια λόγω γέννησης ή φοίτησης και που γεννήθηκαν πριν την απόκτηση της ιθαγένειας απο τον γονέα τους θα μείνουν παλι στο κενό που θα έπρεπε σαν τέκνα Έλληνα να πάρουν αυτόματα την Ελληνική ιθαγενεια.Σε αυτό υπάρχει ένας παραλογισμός καθώς αυτοι που πολιτογραφήθηκαν τα παιδιά τους πήραν αυτόματα την υπηκοότητα.Με αποτέλεσμα τα μισά παιδιά μιας οικογένειας να είναι Έλληνες και τα άλλα αλλοδαποί.Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση και για αυτά τα παιδιά ώστε να μην βιώσουν τα παιδιά αυτά την διάκριση εκτός απο την κοινωνία και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.Με τον νέο αυτό νόμο θα μπορούσε να καλυφθεί και αυτό το κενό.

  • 16 Μαΐου 2015, 17:47 | Dhimitri

    Ερώτηση-Τη προβλέπει ο νόμος της ιθαγένειας για το παιδί μου που γεννήθηκε στην Ελλάδα ,είναι 21 ετών με 80 της εκατό αναπηρία εκ γενετής που δεν μπόρεσε να πάει σχολείο …μέχρι τώρα η έλλειψη ελληνικής ιθαγένειας είναι εμπόδιο για να έχει τα στοιχειώδες στη ζωή του ..είμαστε σε απόγνωση ,η οικογένεια μας χρειάζεται υποστήριξη,η υγειά του παιδιού μας είναι επιβαρυμένη και ζητάμε τουλάχιστον μία βοήθεια απο την πρόνοια η οπίοι αρνήθηκαν να μας χορηγούν το επίδομα αναπηρίας λόγο ιθαγένειας ,τη μέλλη γεννιέστε για μας ,τι μπορούμε να ελπίζουμε .Τα σέβη μας στην κύρια υπουργό .

  • 16 Μαΐου 2015, 16:37 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
    ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΟΥΣ ΑΝΑΜΙΚΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΤΣΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΕΥΚΟΛΑ
    ΚΡΙΜΑ ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΩΝΕΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΚΟΛΗΣΕΤΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΡΙΛΑΝΚΕΖΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ

  • 16 Μαΐου 2015, 16:47 | Δημητρης

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!! ΑΦΟΥ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ!!

  • 16 Μαΐου 2015, 15:54 | Ματινα

    Παρακαλουμε νομοθετνστε με συνεση και συνεπεια. Φτιαξτε ενα πλαισιο ξεκαθαρο και στερεο και οχι γενικο και ξεχειλο.

    Ιδου καποιες βασεις-

    1. Ιθαγένεια είναι ο νομικός, πολιτικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός και συναισθηματικός δεσμός που συνδέει το άτομο με την κοινότητα από την οποία κατάγεται, η οποία κοινότητα αποτελείται συνήθως από τα μέλη μιας φυλής και χαρακτηρίζεται από κοινή γλώσσα, χρήση κοινού εδάφους, κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμός. Όσο για την απόκτηση, η ιθαγένεια μεταδίδεται από γονιό σε τέκνο.
    Συνεπώς η όποια ιθαγένεια είναι μια ιδιότητα την οποία απλά έχεις ή δεν έχεις. Δεν χορηγείται και δεν αφαιρείται. Και επειδή μόνο μια ιθαγένεια μπορεί να έχει κάποιος, η εκ των υστέρων αναγνώρισή της γίνεται βάσει του δίκαιου της καταγωγής (ius sanguinis) εφόσον υπάρχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά που συνδέουν το άτομο με την εν λόγω ομάδα.

    Συμφωνα με το Συμβουλιο της Επικρατειας 1644/2010 (Δ ́Τμήμα)
    Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ομογενή απαιτείται, πέραν της ελληνικής καταγωγής και η ύπαρξη ελληνικής εθνικής συνείδησης, συναγομένης από την εν γένει συμπεριφορά του και τα λοιπά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ενδιαφερόμενου (στοιχεία προσδιορισμού της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η γνώση της ελληνικής γλώσσας ή της ποντιακής διαλέκτου, η επαφή του ενδιαφερομένου με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις, όπως διαμορφώθηκαν στους τόπους διαμονής των Ελλήνων, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο)
    (Δημοσιευμένη στην Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών 2010, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα).
    Παρά ταύτα όμως, η ελληνική νομοθεσία, εντελώς αυθαίρετα βέβαια, απονέμει ελληνική ιθαγένεια σε αλλογενείς. Πως το πετυχαίνει αυτό ;; “Μπερδεύοντας” την έννοια της ιθαγένειας με εκείνη της υπηκοότητας !

    ΑΡΑ: Αποκτηση ελληνικης ιθαγενειας νοειται μονο για παλλινοστουντες ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ συμφωνα με τα παραπανω, και ΟΧΙ για ΜΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.
    Οι ΜΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ καλλιστα καλυπτονται απο τα περι ΥΠΗΚΟΟΤΟΤΗΤΑΣ πιο κατω.

    Τι είναι η υπηκοότητα ;

    Υπηκοότητα είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με την Πολιτεία (κράτος) και από την οποία πηγάζουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για αμφότερα τα μέρη.
    Η υπηκοότητα αποκτάται:
    – αυτομάτως από εκείνους που έχουν την ιθαγένεια του συγκεκριμένου κράτους έθνους ή είναι μέλη μειονοτήτων που κατοικούν στην επικράτεια του
    – με την διαδικασία της πολιτογράφησης από τους υπόλοιπους. Με αυτή την διαδικασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης τιμητικής υπηκοότητας, λόγω προσφοράς εξαίρετων υπηρεσιών.

    ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ονομάζεται η επίσημη διοικητική πράξη, με την οποία ένα κράτος απονέμει την ιδιότητα του πολίτη σε κάποιον που έως τότε ήταν πολίτης άλλου ή κανενός κράτους. Μετά την πολιτογράφησή του, το άτομο εφοδιάζεται με τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.ά.) και εξομοιώνεται νομικά με τους υπόλοιπους πολίτες του κράτους, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις. Ενδεχόμενες εξαιρέσεις από την αρχή της ισότητας αφορούν συνήθως ακραία για τον μέσο άνθρωπο ενδεχόμενα, για παράδειγμα στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα.

    Βάσει των διεθνώς ισχυόντων, πολιτογράφηση μπορεί να τελεστεί μόνο εάν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος και μόνο από την αρμόδια γι’ αυτό δημόσια αρχή. Από εκεί και πέρα, κάθε κράτος θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις οι οποίες κατά κανόνα αφορούν την απόδειξη ότι ο αιτούντος έχει προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον, που σημαίνει και ότι είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα του και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ως πολίτης έχει.

    Τέλος, σε αντίθεση με την ιθαγένεια, η υπηκοότητα μπορεί να είναι πολλαπλή.

    ΑΡΑ: Το Ν/Σ αυτο ειναι ενα Ν/Σ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ και πρεπει να δινει την ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ σε εκεινους που αποδεδειγμενα μπορουν να αναλαβουν τα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις του ΠΟΛΙΤΗ, δηλαδη ΟΧΙ σε εξαχρονα παιδια!

    Τα παιδια εχουν την υπηκοοτητα των γονεων τους μεχρι να κανουν εκεινα αιτηση ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ με την ενηλικιωση τους για να γινουν Ελληνες πολιτες.

  • 16 Μαΐου 2015, 14:20 | Ιωάννης Πετρίδης

    Η ελληνική λέξη ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν σημαίνει κάποιον που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα !!

    Η ελληνική λέξη ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν σημαίνει κάποιον που έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα !!

    Η ετυμολογία της ελληνικής λέξης ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ προέρχεται από το ΓΕΝΟΣ !!!

    Αν κάποιος δεν ανήκει στο ελληνικό ΓΕΝΟΣ δηλαδή στην ελληνική ΦΥΛΗ-ΕΘΝΟΣ δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέγεται ΙΘΑΓΕΝΗΣ βάσει της προαναφερθείσας ετυμολογίας άρα δεν μπορεί να έχει πολιτικά δικαιώματα !!!

    ΑΥΤΗ Η ΑΠΛΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ !

    ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΑΙΤΩ ΑΠΟ ΤΟ opengov.gr ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΩΔΙΚΑ !!!

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ (αν βέβαια συμβουλεύτικαν κάποιο γλωσσολόγο για να καλύψουν τα ομολογουμένως υπαρκτά κενά τους στα θέματα της ελληνικής γλώσσης!!!)

    ΜΟΝΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ !!!

    ΑΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΔΙΑΛΥΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Η’ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ…

    …ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ

  • 16 Μαΐου 2015, 14:38 | Γλυκερια

    ΜΟΝΟΝ υπηκοότητα…κι αυτήν , αφού αποδείξουν ότι την αξίζουν! Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ υπάρχει μόνον για ΕΛΛΗΝΕΣ! Δεν θα αλλάξετε άγραφους νόμους χιλιετηρίδων και το Ελληνικό Σύνταγμα, επειδή τέτοιες εντολές έχετε!Κι ο Δράκος της Πάρου, που έλιωσε το κεφάλι και βίασε την Μυρτώ, είναι χρόνια εδώ, θα τον κάνετε Ελληνα; Προσέξτε καλά πού και πώς βαδίζετε!

  • 16 Μαΐου 2015, 14:18 | Γεώργιος

    Απλώς απαράδεκτο, εις βάρος του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδος… εις βάρος όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογιών-ιδεοληψιών… αργά η γρήγορα η Ελλάς(θα γίνει ακόμη ποιο ξέφραγο αμπέλι)… Δεν χρειαζόμαστε ούτε έναν μετανάστη όταν η Ελλάδα μαστίζεται από υπογεννητικότητα(και βάζουν στην εφορία τεκμήρια τα Ελλήνων τέκνα) μαστίζεται από ανεργία(έχουμε 2.000.000 και βάλε Έλληνες το γένος-εθνικότητα άνεργους), Δεν υπάρχουν υποδομές να έχουν όλοι αυτοί οι εισβολείς εργασία… την ώρα που δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι… και γενικότερα δεν υπάρχει χειρότερη προδοσία από αυτήν που συμβαίνει από το 1990 περίπου… λυπάμαι πολύ αλλά αν ψηφιστεί αυτό το αισχρό πράγμα θα’ναι άλλο ένα αντισυνταγματικό εις βάρος του Ελληνικού Έθνους νομοθέτημα-έκτρωμα…

  • 16 Μαΐου 2015, 14:45 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

    Δείξτε σε κάποιον που ζητά την Ελληνική ιθαγένεια,τι αισθάνεται
    σαν αντικρίζει την ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ τι αισθάνεται όταν ακούει τον ΕΘΝΙΚΟ μας ύμνο
    (Αν ακούγεται φυσικά πλέον ) και σύμφωνα με τις απαντήσεις που θα δώσει ο ενδιαφερόμενος
    θα κρίνεται αν είναι άξιος ή όχι!!!
    Η αποδοχή της ιθαγένειας ενός κράτους-έθνους είναι μια βαριά κληρονομιά γενεών,αγώνων,
    ,θανάτων,πολιτισμού,νοοτροπίας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να πηγαίνει κάποιος να
    βγάλει κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ!!!

  • 16 Μαΐου 2015, 14:54 | Γλυκερια

    Μόνον προδότες, πράκτορες κ δωσίλογοι θα μπέρδευαν επίτηδες «ιθαγένεια» με «υπηκοότητα»!Η ιθαγένεια προϋποθέτει γενετικά χαρακτηριστικά. Αν η κυβέρνηση θέλει Ελληνες να είναι πλεον και οι αλλοδαποί,λαθρομετανάστες, ισλαμοφασίστες κ.λ.π., παραβιάζεται η έννοια του έθνους-κράτους.
    Τα συμφέροντα ενός τέτοιου συμβάντος είναι ξεκάθαρο ποιους εξυπηρετούν. Ενα ήδη μικρό και αδύναμο Κρατος, θα πρέπει να θρέψει περισσότερα στόματα . Εκτός αυτού παύει η Ελλάδα να είναι ελληνική.
    Με τόσα άσχημα παραδείγματα τόσων εχθρών γύρω μας(«Μεγάλη Αλβανία, UCK,Σκόπια, Κόσσοβο, Δράκος της Πάρου-κι αυτός έμενε εδώ χρόνια-)μόνον ΕΧΘΡΟΙ της Πατρίδας μας, ορκισμένοι ανθέλληνες θα αποφάσιζαν τέτοιο ΕΓΚΛΗΜΑ!
    Πολλοί δε -λάθρο ή όχι- μετανάστες, δεν θέλουν να αλλάξουν ιθαγένεια, έχουν ήδη, αυτή των γονιών τους.
    ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ! Μην γίνεστε τσουτσέκια των Rothchild, Sorros, Bilderberg, Εβραίων, Μασόνων κ.λ.π.
    Δεν θα αφανίσετε τους Ελληνες, όσο κι αν προσπαθείτε!

  • 16 Μαΐου 2015, 13:28 | Βασιλης Μαργιολας

    Η δημόσια διαβούλευση σας μάρανε πανάθεμα σας,μπερδέψατε ηθελημένα την βούρτσα με την σκούπα, που απ’οτι φαίνεται θα σας πάρει γρήγορα.

    Γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα στους αυτόχθονες Έλληνες με δημοψήφισμα ΑΝ θέλουν η Όχι να ονομάζονται οι λαθραίοι όπως και ίδιοι.;;;

    Ιθαγένεια προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς, η έναν από τους δυο.

    Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη της υφηλίου δίνεται υπηκοότητα και ΜΟΝΟ….ούτε οι ίδιοι αμερικανοι δεν μπορούν να έχουν ιθαγένεια,λόγω των ιθαγενών ινδιάνων, παρά μόνο υπηκοότητα. Και έρχεστε εσείς να τα διαλύσετε όλα. Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα.;;;

  • 16 Μαΐου 2015, 13:13 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ . ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ { ΙΘΥΣ=ΑΛΗΘΙΝΟΣ + ΓΕΝΟΣ} , ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΩΡΑ , ΟΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ , ΝΤΟΠΙΟΣ, ΑΥΤΟΧΘΩΝ, ΓΗΓΕΝΗΣ , ΕΠΙΧΩΡΙΟΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ, ΑΛΛΟΓΕΝΗΣ ,ΞΕΝΟΣ . ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ . ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ???? ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΤΕ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ???!!!??? ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ._

  • 16 Μαΐου 2015, 13:17 | Γιαννης Παπαιωαννου

    Η όλη σκέψη για την αλλαγή της νομοθεσίας είναι εντελώς λάθος.

    Στην Αγγλικη Νομοθεσια:

    Nationality: ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι κάτι που κληρονομειτε από τους γονείς και όχι κάτι που αποκτιέται. Εθνικότητα είναι η ιδιότητα που ανήκει σε συγκεκριμένη χώρα, μια εθνοτική ομάδα που αποτελει μέρος ενός ή περισσότερων πολιτικών εθνών.

    Nationality is the status of belonging to a particular nation, an ethnic group forming a part of one or more political nations.

    Πολύ κακώς έχει ταυτιστεί η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ με την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.

    Citizenship ειναι η Υπηκοότητα, ιδιοτητα που αποκταται κατω απο ωρισμενους ορους και δινει δικαιωματα και υποχρεωσεις.

    Στοις περισσοτερες χωρες του κοσμου επιτρεπεται η αποκτηση δευτερης Υπηκοοτητας.

    Στην Αγγλια εαν ενα επισκεπτης, παραβει εστω και μια μερα την Βιζα παραμονης στην χωρα, του απογορευεται η αποκτησης της Υπηκοοτητας, οσα χρονια και να εχει μεινει στην Αγγλια. Το ιδιο ισχυει και για τους παρανομους μεταναστες.

  • 16 Μαΐου 2015, 12:10 | Γιούλα Γεωργιάδου

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΟΧΙ!!!!!!!! Υπηκοότητα ναι, και με όρους συμμόρφωσης στην χώρα που τους φιλοξενεί! Αδικείται ο Έλληνας, χάνει τα δικαιώματα του μέσα στην ίδια του την χώρα. Αυτό που πάτε να περάσετε ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ σε καμία άλλη χώρα του κόσμου! Δίνονται ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ!!!!!

  • 16 Μαΐου 2015, 12:34 | mohamed megid

    Είμαι γεννημένος εδώ, φοίτησα από το νηπιαγωγείο μέχρι το ενιαίο γενικό λύκειο σε ελληνικό δημόσιο σχολείο στην περιοζή του Παγκρατίου και αποφοίτησα από δημόσιο ΙΕΚ. Από τη μέρα που γεννήθηκα, εδώ και 29 χρόνια, ζω στην Ελλάδα και πιστεύω ότι δικαιούμαι την ελληνική ιθαγένεια αυτομάτως χωρίς κανενός είδους διαδικασίες.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 16 Μαΐου 2015, 12:13 | Αλέξανδρος

    Ιθαγένεια = Υπηκοότητα

    Μέτρησα τουλάχιστο 4 σχόλια που θεωρούν οτι η ιθαγένεια διαφέρει από την υπηκοότητα. Άνοιξα ένα λεξικό (το βικιλεξικό), όπως πρότεινε κάποιος σχολιαστής, και έμαθα οτι οι όροι είναι ταυτόσημοι: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1

    Ο όρος «ιθαγένεια» προτιμάται, γιατί ο όρος «υπηκοότητα» θυμίζει καθεστώτα όπου υπάρχει βασιλιάς και υπήκοοι.

    Υπάρχει και ο όρος εθνικότητα που δηλώνει τη χώρα προέλευσης και που βεβαίως δεν μπορεί να νομοθετηθεί.

    Στο παρόν νομοσχέδιο μιλάμε για ιθαγένεια = υπηκοότητα.

  • 16 Μαΐου 2015, 12:23 | κατερίνα

    Διαφωνώ με την απόδοση Ιθαγένειας . Ιθαγενής δέν θεωρείται αυτός που γεννήθηκε σ ένα τόπο ΑΛΛΑ αυτός που έχει δεσμούς αίματος . ΑΝ μιλούσατε για υπηκοότητα δεν θά είχα αντίρρηση υπό προυποθέσεις που τηρούνται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη . Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού

  • 16 Μαΐου 2015, 11:26 | Γιονινταa

    Για μας που έχουμε καταθέσει με το νομο Ραγουση τι προβλέπει ο νέος νομος? Θα ήταν πολύ άδικο να κάνουμε τις αιτήσεις απο την αρχή ,ηταν που ήταν παράνομο αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είμαστε απλοί αριθμοί ,είμαστε ανθρώπινες ψυχές

  • 16 Μαΐου 2015, 11:29 | Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος

    «ΠΟΘΕΝ ΑΡΡΙΕΣΤΕ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΑΦΕΙΔΟΛΕΥΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;»
    Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι δική σας για να την μοιράζετε σε οποιονδήποτε τριτοκοσμικό εισβολέα παραβιάζει τα σύνορά μας και τους νόμους μας. Η ιθαγένεια είναι ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ κι όχι επίκτητη ιδιότητα και δεν μπορείτε να την δίνετε με διοικητικές πράξεις.
    Καταστρέφετε την Ελλάδα και σας υπόσχομαι οτι θα κάνω οτι είναι δυνατόν για να τιμωρηθείτε αυστηρά για αυτην σας την ύβρη. Ο Ελληνικός λαός δεν σας εξουσιοδότησε να τον καταστρέψετε.

  • 16 Μαΐου 2015, 11:15 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΞΑΓΟΡΑΡΗ

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ = ΙΘΥΣ (ΑΛΗΘΙΝΟΣ) + ΓΕΝΟΣ!
    ΑΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ;;;
    ΕΛΕΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΩΣΑΙΚΟ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ!
    Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ, Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, Ο ΠΡΟΚΛΟΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΡΕΧΟΥΝ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΙΘΑΝΕΝΕΙΑ, ΑΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!
    ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΗ ΛΟΓΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ!!!
    ΕΙΔΑΤΕ ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΑΧΑΡΑ;, ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ;, ΕΙΔΑΤΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ;
    ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;;;
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ, ΘΕΛΕΤΕ ΤΙ;;;;;;

  • 16 Μαΐου 2015, 10:29 | Γεωργόπουλος Στυλιανός

    Εαν ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η ένταξει και αποκατάσταση των αλλοδαπών οι οπίοι σύμφωνα με τον νόμο έχουν δικαίωμα μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα ας τους δόσουν υπηκοότητα, ιθαγένεια δεν μπορεί κανένας νόμος καμία κυβέρνηση κανένα κράτος να δώσει διότι είναι θέμα γενέτικου κώδικα,το βασίκο στοιχείο του Έθνους δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο είνε το «ομαιμο» δηλαδή το όμοιο αίμα το ίδιο αίμα.

  • 16 Μαΐου 2015, 09:09 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΩΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ

  • 16 Μαΐου 2015, 09:33 | Αλικη

    Θα συμφωνουσα με την υπηκοοτητα και μονον , εφ οσον ενα παιδι εχει γενηθει εδω, εστω και χωρις αλλους ορους. Ιθαγενεια σε καμμια περιπτωση

  • 16 Μαΐου 2015, 09:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    οσοι εχουν υποβαλλει αιτηση πολιτογραφησης με τον ισχυοντα νομο και εκρεμμει η αποφαση(οχι το νομο ραγκουση) θα εχουν καποια μεταβατικη αντιμετωπιση.

  • 16 Μαΐου 2015, 09:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    Παιδια που εχουν ενηλικιωθει εχουν τελειωσει δημοτικο, λυκειο και εχουν περασει σε ΑΕΙ αλλα δεν εχουν αποφοιτησει και εχουν καταθεσει αιτηση πολιτογραφησης με τον ισχυοντα νομο, θα υαρξει καποιο μεταβατικο καθεστως

  • 16 Μαΐου 2015, 08:57 | κωνσταντινος

    Οπως βλεπετε εσεις του υπουργειου και μαλιστα η κυρα τασια τα θετικα σχολια προερχοντε απο ατομα γονεων εκτος Ελλαδας και μαλιστα καποιοι απο αυτους διαμαρτυροντε.Φαινετε οτι δεν σας ενδιαφερει καθολου για τους Ελληνες.Να ξερετε οτι οποιος σπερνει ανεμους θεριζει καταιγιδες.Ξυπνατε κυβερνωντες ασχολειθητε πρωτα με αυτα που υποσχεθηκατε και απασχολουν τους Ελληνες.Αρχισατε πρωτα με αμυγδαλεζες,μεταναστευση,τζαμια,αιωνιους φοιτητες,αποφυλακισεις,ξηρους,βραχιολακια…Δεν υπαρχει ιθαγενεια αν καποιος απο τους γονεις δεν ειναι Ελληνας,τουλαχιστον ο ενας.Υπηκοτητα και να δουμε οταν τελειωνουν την Υ.Ε.Το βασικοτερο απο ολα δεν αναφερθηκε οτι το ποινικο μητρωο του εξεταζομενου ατομου αν ειναι απο πλημμελημα και πανω να απορριπτεται.Να γνωριζουν οσοι επιθυμουν την Ελληνικη Υπηκοτητα θα περνουν απο κοσκινο και εαν απασχολεισαν τις αρχες αρνητικα ειναι ανεπιθυμητοι.Θελουμε του αριστους και του αρεστους.Προσοχη δεν παιζουν με αυτα τα πραγματα.Οτι δινεται μετα δεν παιρνετε πισω.Πιστευω να δημοσιευτει ειτε αρεσει η οχι.Ευχαριστω πολυ….

  • 16 Μαΐου 2015, 08:11 | Κωνσταντίνα

    Η ίδια γεννήθηκα στην Γερμανία και ξέρω πως για να πάρω υπηκοότητα έπρεπε να φοιτήσω σε Γερμανικό σχολείο και να ζήσω εκεί μέχρι να τελειώσω το δημοτικό τουλάχιστον. Αυτό ίσχυε για την δεκαετία του 70 τπυλάχιστον. Εφυγα νωρίτερα οπότε και δεν την πήρα.
    Και φυσικά μιλάμε για υπηκοότητα και όχι για ιθαγένεια.
    Αν επιμένετε στον όρο ιθαγένεια θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τη διαδικασία που ισχύει προκειμένου να πάρει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν την κατάκτηση.
    Επίσης νομίζω πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο θέμα των προσφύγων όπως και όλων όσων αδυνατούν να έχουν τα χαρτιά τους. Η χαλαρή διατύπωση σε αυτές τις περιπτώσεις ενισχύει την παράνομη «προσφυγοποίηση» και κατόπιν την παροχή ιθαγένειας (ελπίζω να γίνει υπηκοότητα)σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ένα πολύ δυναμικό πρόσωπο στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Λάθος χειρισμοί όμως στο μεταναστευτικό θέμα μπορούν να τινάξουν όλη την προσπάθεια στον αέρα και λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων (όπως με το θέμα υπηκοότητα – ιθαγένεια) αλλά και για τον πρακτικό λόγο ότι λεφτά και για δυσανάλογο αριθμό ελληνοποιημένων μεταναστών δεν υπάρχουν.

  • 16 Μαΐου 2015, 07:55 | ΘΑΝΟΣ

    Αν και το εχουν πει κι άλλοι θα το πω κι εγω….

    Οχι ιθαγένεια στους αλλοδαπούς…
    Δώστε υπο αυστηρές προϋποθέσεις ΜΟΝΟ υπηκοότητα…

    Φτάνει πια με την αλλοίωση της εθνικής μας υπόστασης…
    Φτάνουν οι υπακοές στους ξένους και την Νέα Τάξη…

    Ειναι ρεζιλικι να μην γνωρίζετε δήθεν την διαφορά υπηκοότητας και ιθαγένειας…
    Η ιθαγένεια έχει εθνικά κληρονομικά στοιχεία για τους Ελληνες…
    Η υπηκοότητα περιλαμβάνει μόνο πολιτικά δικαιώματα για τους νόμιμους αλλοδαπούς…

    Τι θέλετε επιτέλους;

  • 16 Μαΐου 2015, 03:18 | Γιώργος Π

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το νομοσχέδιο, αφού είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει σήμερα με ανθρώπους που γεννιούνται και ζουν εδώ και δεν θεωρούνται Έλληνες. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι σχετικά συντηρητικό, έχει αρκετές προϋποθέσεις, αλλά είναι μια πρώτη κίνηση. Αν μπορούσαν να χαλαρώσουν λίγο οι προϋποθέσεις, θα συμφωνούσα ακόμα περισσότερο. Ελπίζω να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό, γιατί θα είναι απογοητευτικό.

  • 16 Μαΐου 2015, 02:09 | Ελις ρ.

    Εγώ μένω 15 ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα μόνιμα!!!! Εχω φοιτήσει στο δημοτικό γυμνάσιο και λυκειο Και συνεχιζω να ζω και να εργάζομαι νόμιμα προσφέροντας στο κράτος…είναι παρα πολύ άδικο να μου ζηταται να πληρώνω Παραβόλα να μαζεύω ενα σωρό χαρτιά και να περιμένω να εγκριθούν για να ξανά εκδοθεί μια άδεια για αλλά 2 με 3 χρόνια…ενω σε αλλά κρατη παίρνεις υπηκότητα σε 5 μόλις χρόνια μόνιμης διαμονης!!!! Κάντε κάτι επειγόντως γιατί δεν αντεχουμε άλλο αυτήν την μεταχείρηση λες και ήρθαμε πριν ενα χρόνο στην Ελλάδα…

  • 16 Μαΐου 2015, 02:24 | Βικτωρία

    Ας ψάξουμε τι σημαίνουν κάποιες λέξεις σύμφωνα με το Λεξικό του Εμμ. Κριαρά:

    Ιθαγένεια
    Σημαίνει το να κατάγεται κάποιος από ορισμένο τόπο, το να είναι αυτόχθονας, καθώς και οι νομικές σχέσεις που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα μεταξύ πολίτη και κράτους.

    Υπηκοότητα
    Σημαίνει το να είναι κανείς υπήκοος κράτους. Και υπήκοος είναι ο πολίτης που βρίσκεται στην εξουσία ενός ηγεμόνα ή ενός κράτους.

    Σαφώς υπάρχει διαφορά στους όρους. Γιατί να δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια στους υπηκόους άλλων χωρών, από την στιγμή που δεν κατάγονται από εδώ; Οι πρόγονοί τους δεν ήξεραν την χώρα μας, δεν θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, δεν πλήρωσαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους φόρους για να φτιαχτεί η όποια υποδομή έχουμε σήμερα.

    Ας δώσουμε με φειδώ την ελληνική υπηκοότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση -κατά την γνώμη μου- είναι οι υποψήφιοι Έλληνες υπήκοοι να περνούν από εξετάσεις, αφού κάτσουν στα θρανία. Να μάθουν ποια είναι η χώρα στην οποία θέλουν να γίνουν υπήκοοι, να μάθουν την γλώσσα, την ιστορία της Ελλάδας, να μάθουν να σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα της πατρίδας μας.

    Η αποφοίτιση από ελληνικό σχολείο δεν σημαίνει πως το παιδί έχει γίνει Έλληνας, διότι στο σπίτι του μιλούν άλλη γλώσσα. Υπάρχουν μαρτυρίες εκπαιδευτικών για την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην μετάδοση της ελληνικής παιδείας στους αλλοεθνείς μαθητές. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπου παιδιά αλλοεθνών έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, όμως η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα πασχίζει να μάθει ελληνικά.

  • 16 Μαΐου 2015, 00:40 | ελλη

    Τρια χρονια στην αναμονή για αυτό το νέο νομοσχέδιο!αξιζε? Παρακαλώ να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις αϊτήσεις του 2012. Εγώ ακόμη περιμένω,μιας και ο νόμος τότε «πάγωσε». 15 χρόνια ελληνική εκπαίδευση εχω στις πλάτες μου. Το 2013 πήρα το πτυχίο μου σε ΑΕΙ αλλά πλέον είμαι 25 χρόνων,θα την παρω τελικά την ελληνική ιθαγένεια ή δ εν αξιζε η αναμονή??. Εύχομαι αυτή τη φορά ο νόμος που θα ψηφίσετε να μείνει και όχι να ξανά»παγώσει». Στην αναμονή λοιπόν για άλλη μια φορά.

  • 16 Μαΐου 2015, 00:43 | dora

    Αυτο που πατε να κανετε ειναι τρομακτικα τραγικο..Αν ειναι δυνατον να δοθει Ελληνικη Ιθαγενεια ειτε στους νεοεισερχομενους λαθρομεταναστες που ερχονται διχως κανεναν ελεγχο σε μια σχεδον τελειωμενη χωρα , ειτε σε μεταναστες που εισηλθαν παρανομα αλλα στην πορεια νομιμοποιηθηκαν .
    Απορω δε γιατι ολοι τους κοπτονται για την Ελληνικη ιθαγενεια..Απαρνουνται το γενος τους,την εθνικοτητα τους?Μαλλον ειναι σκοπιμο ολο αυτο και να θα αντιδρασει ο κοσμος,δεν θα περασει και αυτο ετσι.

  • 16 Μαΐου 2015, 00:52 | Αποστόλου Κονσταντινος

    Ο επερχόμενος νόμος είναι απαραδεκτος .
    1 Ή παραμονή στην Ελλάδα δεν δύναται να είναι κριτήριο διοτι δεν αναιρει την προελευση
    2 Θεωρώ πως ή βουλή των Ελλήνων δεν δικαιούται απο μονη της να δώσει την Ελληνικη ιθαγένεια σε αλλοδαπούς
    ( παράνομους ή ακόμα και νόμιμους) αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κανει μονο και μονο ο λαος ( ελληνικός) μέσω δημοψηφίσματος.
    3 Εγώ προσωπικά δεν είμαι ρατσιστής σέβομαι τον κάθε άνθρωπο απο οπου και αν προέρχεται αλλά ουδέποτε θα δεχθω κάποιον που δεν προέρχεται απο την Ελληνική φυλή ως Έλληνα.
    Δεν θα ήθελα να γράψω περισσότερα θα ήθελα μόνο να προσθέσω ώστε να μην παρεξηγηθω ότι είμαι Ελλην γεννηθείς στη Γερμανία ζω στη Γερμανία και τα παιδιά μου που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία είναι Ελληνες πολίτες που φέρουν και την Γερμανική ιθαγένεια λόγου ανάλογου νομού εδώ στην Γερμανία και αυτά που έγραψα εδώ είχα γράψει και αποστείλει στην ομόσπονδη βουλή των Γερμανών όπως και σε διάφορα Media.
    Γιατί τους Έλληνες βουλευτές που θα ψηφίσουν τον νομο αυτό μια λέξη μονο
    ΑΙΣΧΟΣ

  • 16 Μαΐου 2015, 00:47 | tina

    θα ήθελα να ρωτήσω την κυβέρνηση και όλους τους Έλληνες είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πολιτικά δικαιώματα σε ανθρώπους που έρχονται
    με την καλή μας καρδιά αλλά είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε π.χ κώματα με μη πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά με εθνικά ή θρησκευτικά π.χ κόμμα αλβανών ή κόμμα μουσουλμάνων και πολλά άλλα το έχουμε σκεφτεί αυτό;

  • 15 Μαΐου 2015, 23:24 | Ελένη Π.

    Πρώτον, το Σύνταγμα προβλέπει, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να προνοεί και να μεριμνεί προς όφελος του έθνους. Μια τέτοια κίνηση θα ωφελήσει οποιονδήποτε πλην του ελληνικού έθνους, το οποίο για την ακρίβεια μάλλον θα βλάψει.
    Δεύτερον, ο όρος «ιθαγένεια» εμπεριέχει την λέξη «γένος». Άλλο το να είναι κανείς πολίτης/υπήκοος μιας χώρας λοιπόν κι άλλο το να λέγεται ιθαγενής. Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψης.
    Τρίτον, να ξεχωρίσουμε επιτέλους τις έννοιες του πρόσφυγα και του (λαθρο)μετανάστη. Μαζί με τους πραγματικούς πρόσφυγες μας έχει κουβαληθεί εδώ κάθε υπανάπτυκτο και εγκληματικό στοιχείο – που με κανέναν τρόπο δεν ωφελεί την χώρα.
    Τέλος, και σχετικά με το προηγούμενο, δεν νομίζω ότι αρκούν μερικά χρόνια διαμονής και φοίτησης για την απόδοση υπηκοότητας ή άλλων προνομίων. Θα έπρεπε να υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις, όπως αυστηρός ποινικός, υγειονομικός και ψυχολογικός έλεγχος των αιτούντων, καθώς και απαίτηση να γνωρίζουν την γλώσσα και να σέβονται τα ήθη και τους θεσμούς της χώρας μας, όπως γίνεται σε σοβαρά κράτη κι όχι ξέφραγα αμπέλια.

  • 15 Μαΐου 2015, 23:43 | Ναπολεων

    Ειναι συνταγματικος πρωτα απο ολα? και βεβαια οχι, μηπως πρεπει καποιος να εξηγησει στους κυριους νομοθετες την διαφορα μεταξυ ιθαγενειας και υπηκοοτητας? Μελοντικα σιγουρα θα δημιουργηθουν πολλα προβληματα , επισης οι περισοτεροι οροι ειναι απαραδεκτοι. Καποια στιγμη πρεπει να δειξουμε και λιγο σοβαροι.

  • 15 Μαΐου 2015, 23:50 | Chris Xiromeritis

    Προτεινόμενοι όροι και προυποθέσεις
    1. Νόμιμα χαρτιά στους γονείς και όχι λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες χωρίς χαρτιά και άδειες παραμονής.
    2. Πιστοποίηση γλωσσικής επάρκειας στα παιδιά. (Να πηγαίνουν στο σχολείο και να καταλαβαίνουν τι γίνεται.)
    3. Ολοκλήρωση την υποχρεωτικής εκπαίδευσης (9 χρόνια) και μετά ιθαγένεια.
    4. Ένας από τους 2 γονείς ή κηδεμόνες να είναι ασφαλισμένος.
    Η διάταξη να αφορά τα παιδιά και όχι τους γονείς.

  • 15 Μαΐου 2015, 23:18 | Άντζελα

    vrisko ton nomo arketa sosto … to mono poy isos den einai toso kalostimeno einai ta tria xronia katathesis, alla xero pos isxuei se oles tis europaikes xores. episis den epireazei toso tous katathetes afou nomizo leei pos mporeis na katatheseis kai an exeis adeia paramonis epi makros , aoristou h kai dekaetias .. alla an den katalava sosta diorthoste me

  • 15 Μαΐου 2015, 23:51 | Βίκυ Δ

    Υπηκοότητα να δίνεται όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, Ιθαγένεια ΟΧΙ.-

  • 15 Μαΐου 2015, 23:56 | Ροβένα

    Ελεος! Καμια αλλη χωρα στην ευροπη δεν το κανει αυτο μονο η Ελλαδα το κανει μετα απο 10 χρονια να μην περνεις ιθαγεννεια. Ενωστην αμερικη με το που γεννιεσαι την περνεις και ας εισαι και τουριστας Ανεξαρτητος που εγω ειμαι 20χρονια Ελλαδα και δεν την εχω παρει ακομα.. απο προνηπειο μεχρι τει.. πολυ αδικο! Και κριμα γι αυτα τα παιδια

  • 15 Μαΐου 2015, 22:33 | Νίκος

    Μην παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι αλλοδαποί πρέπει να απελαθούν απο την Ελλάδα. Μη ξεχνάμε οτι οι αλλοδαποί που βρίσκονται παράνομα στο Ελληνικό έδαφος, είναι σκρως επικίνδυνοι τόσο για την δημόσια ασφάλεια, όσο και για την δημόσια υγεία. Προηγούμενος νόμος περι ιθαγένειας κρίθηκε αντισυνταγματικός απο το ΣτΕ. Όχι άλλα παιχνίδια εις βάρος των Ελλήνων. Παιχνίδια που θα ανεβάσουν την κάθε Χρυσή Αυγή στο 60%. Τέλος μια αντικατάσταση της κας Χριστοδουλοπούλου καλό θα κάνει

  • 15 Μαΐου 2015, 22:32 | Βασίλειος Μακρυπούλιας.

    To νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να διαβασθεί από το αύριο πρός τα σήμερα.Τα σχολεία θα καταστούν κάστρα διαπολιτισμού διότι μέσα από εκεί θα αποδίδεται η ιθαγένεια στους αλλοδαπούς.Εάν όλα αυτά συνδυασθούν με την κατάργηση των ανθρωπιστικών μαθημάτων (αρχαία ελληνικά και νέα ελληνικά)από το λύκειο ,καταλαβαίνουμε ότι το παραπάνω νομοσχέδιο είναι δούρειος ίππος μιάς παιδείας που πρόκειται να αφελληνοποιηθεί προκειμένου όλοι να γίνουν όλα.Ας θυμήσω μόνο ότι εις την αρχαία Αθήνα το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτου ήταν το ύψιστο αξίωμα.
    Όσοι πιστοί.
    Βασίλειος Μακρυπούλιας.